MASLINA - SVETO DRVO

bborivoj RSS / 20.03.2009. u 10:49

x10034198332615443532.jpg

Upisao: borivoj Kategorija: Zanima vas...


OLEUM OLIVARUM 2009.
 (2) Maslina - sveto drvo


Jedna od starih izreka kaže da je maslina kao majka jer nesebično daje čak i onda kada je godinama zapostavljena...

 
.

Maslina-sveto drvo    

52e947052f3f01c4 


Jedna od starih izreka kaže da je maslina kao majka jer nesebično daje čak i onda kada je godinama zapostavljena. Za razliku od vinove loze koja se uspoređuje sa ženom što brze-bolje kažnjava svaki nedostatak pažnje...

Legende o maslini

Da je maslina stara kao i čovječanstvo potvrđuju i brojne legende koje ističu veliku važnost koju su maslini i ulju pridavale mediteranske civilizacije.
Maslina se ponajprije koristila za hranu i dobivanje ulja kojim se potom trgovalo i razmjenjivalo za drugu hranu. U antičkoj Grčkoj i Egiptu zaštitnici masline bili su najugledniji bogovi. Vijencem od maslinova lišća nagrađivali su svoje najzaslužnije građane.
I u kršćanskom svijetu postoje brojne legende o maslini i maslinovom ulju, pa legenda kaže da je Adam na samrti od Boga tražio "ulje milosrđa", a Bog mu je poslao sjemenku iz koje je na njegovu grobu niknula maslina. Upravo zbog toga kršćani na samrti od svećenika primaju blagoslov i posljednju pomast posvećenim maslinovim uljem. Maslina je na Mediteranu oduvijek bila sveto drvo, simbol mira, mudrosti, snage, plodnosti i postojanosti.

U legendu je ušla novinarska opaska da samo Boduli mogu dovesti turiste koji im besplatno oberu masline, a potom to još i plate. Ali tko je barem na koji sat svratio u puntarske maslinike u Dane maslina uvjerit će se da je to doživljaj vrijedan svake kune ili eura.

      07664a22dab49cca(Napomena: Tekst je pisala Andrea Bralić, Zeleno i plavo - magazin primorsko goranske županije, godina III, br.7, rijeka/siječanj 2007.)

   --------------


  OLEUM OLEARUM 2009 http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=17776  

 

--- On Thu, 3/19/09, zeljko sepic wrote:


From: zeljko sepic
Subject:
To: borivojbukva@yahoo.com
Date: Thursday, March 19, 2009, 2:13 PM  

------

Boro prijatelju,   malo kasnim ali imao sam nekih obaveza. U privitku ti je fotka iz Krasice.  

Pozdrav   Željko  

------------  

veliko ti hvala prijatelju željko.

lp, boro  

-----------  

na fotografiji su borivoj bukva i darija stipanić, prof. likovnog odgoja, grafike i kipar. darija je moj učitelj iz grafike, imamo više zajedničkih nastupa i grafici a izlagali smo i u inozemstvu. fotografija je snimljena u krasici, istra.   foto: željko šešić    

 tn?sid=865021217&mid=ACXIjkQAAEBgScJHZg5s%2FQfKUmE&partid=2&f=311&fid=Inbox      

U Rijeci, 9.03.2009. godine             Borivoj Bukva

   http://budan.blog.hr/Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana