Oni koji su diskutovali sa mnom u vezi Kosova znaju da sam bio (i ostao) protivnik Ahtisarijevog plana. A jedan od glavnih argumenata mi je bio da ni jedna normalna i pristojna drzava ne moze svoje sopstvene gradjane sa severa Kosova dobrovoljno predati u narucje (ili bolje reci pod kontrolu) teroristima, kriminalcima i zlocincima na celu sa Hasimom Tacijem. Kako stoje stvari aktuelni dogovor izmedju Dacica i Tacija mi taj argument izbija iz ruku: kosovska vojska nece imati pristup na sever Kosova a policija ce i po sastavu i po komandi biti srpska. Zato sam sklon da ovakvo resenje smatram prihvatljivim:

 
2013-04-13 15:41:33
Politika

Autonomaska pljacka Srbije, dokle?

Virtuelni Vasilije RSS / 13.04.2013. u 16:41

Zeleo bih prvo da uputim javnu zalbu urednistvu bloga na zloupotrebu opcije banovanja od strane Obrena Markova. Pretpostavljam da me je (jos davno) trajno banovao sto smatram primerom zloupotrebe kakve se uvek ponovo ovde desavaju: (poneki) autor jednostavno banuje one sa kojima se ne slaze ili one koji ga kritikuju bez obzira sto nisu napravili nikakav prekrsaj pravila bloga. Mislim da takav nedemokratski cin ostavlja vrlo ruznu sliku o celom blogu i mediju koji stoji iza njega. I da je krajnje vreme da takvi autori budu onemuguceni u svojoj samovolji. Nema nikakvog smisla tolerisati izivljavanje potisnutih diktatorskih sklonosti frustriranih kvazidemokrata...

 

Da pokusamo da zamislimo da je neka poznata javna licnost iz Srbije, recimo novinar, napise nesto ovako o Sarajevu: 

A grad je sređen i dotjeran, ne može se reći. Al čim malo čačneš, obratiš pažnju na ljude koji sjede na klupama pored Miljacke shvatiš da je spolja gladac a unutra teški jadac. Ljudi čudnih fizionomija i neartikulisanog jezika jedu nešto na tim klupama.................U takvom gradu, u kojem žive samo jedni, ni ženske ni muške ljepote neće biti. Noge će biti sve kraće, a pogledi sve tuplji........

 

Bas kad sam razmisljao da napisem blog sa naslovom "Pozitivne strane odluke suda u Hagu" procitah vest o GENIJALNOM potezu Vuka Jeremica koji je odlucio da iskoristi svoja ovlascenja i zakaze javnu raspravu o ulozi medjunarodnih ad hoc krivicnih tribunala u ostvarivanju pravde i pomirenju medju narodima. Evo nekoliko citata iz njegovog saopstenja (Jeremić u UN zakazao debatu o Hagu):

 
2012-02-22 13:07:06
Mediji

Biljana&Ceca: o srpskim medijima

Virtuelni Vasilije RSS / 22.02.2012. u 14:07

Ovo nije blog o "kokainskom slucaju Biljane Srbljanovic" - takvih vec ima vec (vise) nego dovoljno. O tome sam vec nesto malo rekao kod  Ane Radmilovic. Ustvari opisao dva slicna slucaja iz Nemacke i rekao da bi si o tome pisalo u svakoj zapadnoj zemlji i o svakoj javnoj licnosti.

Pa sam se danas prilicno iznenadio kad sam video da se to skoro nigde ne pominje - bar ne u onome sto bi se moglo nazvati mejnstrim mediji. Ok, znam mnogi ce reci: ma to je tracarenje, srpski mediji se ne bave takvim pitanjima nego samo bitnim stvarima. Mozda bih takvo objasnjenje i ja "progutao", ali mi onda upade u oci da je na mnogim naslovinim stranicama "ozbiljnih medija" udarna vest "Ceci skinuta narukvica". Hm, ako to nije tracarenje sta je onda?

 

 

Javno se izvinjavam Krkaru zato sam moj odgovor/komentar naslovio na njegov nick umesto na njegovog gosta autora Gorran2. A posebno mu se izvinjavam ako se on ne slaze sa konkretnim tekstom. U tom slucaju mu odajem i priznanje za demokratski kapacitet koji pokazuje ugoscavanjem neistomisljenika - u slucaju moje malenkosti mu to i dalje ne uspeva.

Ako se pak g.  Krkar slaze sa tekstom onda moze smatrati da je odgovor upucen i njemu a ne samo autoru. Meni je,

 
2011-06-17 04:59:11
Politika

Nakon istovara Mladica Ratka u Hagu

Virtuelni Vasilije RSS / 17.06.2011. u 05:59

U zadnje vreme je akteulizovana diskusija o ulozi i uticaju medija u Srbiji na dogadjaje u mracnim 90-im. Pa je cak i tuzilastvo suda za ratne zlocine pocelo da se bavi istrazivanjem da li i koliko ima mesta pokretanju postpuka protiv novinara koji su svojim radom doprineli raspirivanju ratnih sukoba...
A nedavno se i RTS izvinila gradjanima zbog pristrasnog i neobjektivnog izvestavanja tokom tih godina. Ja nisam u to vreme ziveo u Srbiji, internet jos nije bio dovoljno razvijen pa nisam imao prilike da te pojave stalno pratim. Nego samo kad povremeno dodjem u Srbiju. Onoliko koliko sam

 

Naleteh (opet) na jedan interesantan clanak u Pecatu: Tako je govorio „Peščanik" koji pocinje podnaslovom:

Ako su kritike na račun Zorana Đinđića dovoljan dokaz krivice za „kreiranje atmosfere koja je dovela do atentata na premijera Srbije", kako to tvrdi „druga Srbija", znači li to da bi istraga trebalo da se proširi i na autorke „Peščanika"?

Kad sam procitao ovo pomislio sam: e bas ga i ovaj pretera. Ali kad sam procitao clanak zakljucio

 
2011-03-18 19:09:33
Politika

O napadima na Kostunicu

Virtuelni Vasilije RSS / 18.03.2011. u 20:09
Posto nemam pristup blogu mog drugara Krkise (Progon i peticija) iznecu ovde moj stav po tom pitanju. Kako je tekst malo duzi od klasicnog komentara mislim da je i sa te strane ovo pogodnija forma.

Iako je Kostunica u intervjuu Presu izbegao da eksplicitno odgovori na pitanje da li ce se odazvati na poziv nadleznih organa da da svoju izjavu povodom pobune JSO, licno mislim da ce on to uciniti. I smatram da bi trebalo to da uradi. I da bi MORAO - inace ide na ruku svojim kriticarima i protivnicima.

Ali se istovremeno slazem i sa
 

Ako sam na nesto alergican kad je u pitanju ovaj blog onda su to dve stvari: 

1. Teske i prljave uvrede upucene drugim osobama bilo da su u pitanju blog-sagovornici ili pak neke druge (javne) licnosti o kojima se ovde diskutuje. Takve stvari su uostalom zabranjene pravilima bloga.

2. Banovanje komentatora koji nisu prekrisli pravila bloga.

E obe ove stvari su se poklopile na elisovom blogu Identitet kalibra .45.

A ovaj tekst mi preostaje kao jedina mogucnost izrazim

 

Virtuelni Vasilije

Virtuelni Vasilije
Datum rоđenja:  - Pol:  Muški Član od:  17.11.2006 VIP izbora:  52 RSS RSS Feed Saznajte više o autoru

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana