Društvo| Život

Iz beležnice 30.05.2014 u petak

Đorđe Bobić RSS / 30.05.2014. u 11:14

Konačno je gotovo sa tim načinima koje je započeo drug Tito kad je ono oslobodio zemlju i pobedio sa saveznicima iz drugih država fašizam i napravio novu državu gde se između ostalog radilo i o uvođenju društveno odgovornog načina brige o ljudima putem socijalnih mera kao osnove za postojanje novog državnog svetonazora kao što je pomoć nemoćnima, trudnicama, porodicama kojima se desilo mnogo dece, osobama sa nedostatkom i onemoćalima, starima koji ostadoše sami i onima koji nisu u stanju da sami sebi obezbede preživljavanje. Te mere su trajale sve do pre neki dan i nisu ih režimi koji su se menjali učestalo posle Titovog doba menjali, neki put bi ih umanjivali ili unapređivali ali su opstajali i bili od velike korisiti ljudima koji su za tom društvenom brigom bili potrebiti. 

Privremeno veće u Beogradu je onda povuklo taj radikalni potez i sve te pomoći iz gradskog budžeta ukinulo, ostavilo sav taj svet na cedilu i prepustilo ih samima sebi ili dobronamernim komšijama, pa će se već nekako snaći i gore je neki put bilo kad beše ono bombardovanje ili ove poplave. Ipak, napredak u prezentiranju nerazumevanja pravila društvene zajednice je očit od strane Privremenog veća kad ono beše u vlasti a ni sadanja Skupština grada nije to primetila kao nešto nepodobno i pridružila se prihvatanju i razvijanju pogrešno shvaćene organizacije države i društva u okolnostima tržišne ekonomije kojoj se navodno teži.

Ipak, čini se, a moguće je i tako celu bruku tumačiti jer ovakav gest dužnosnika sve dozvoljava, da je poenta takve neprimerene odluke u konačnom radikalnom rašćišćavanju sa tom rasipničkom praksom pomaganja koje kome započetom posle rata u komunističkom a posle socijalističkom i najzad demokratskom ustrojstvu gde je akcenat bio na društvenom, zajedničkom zbrinjavanju stanovništva koje to ne može samo. Oni koji su preduzeli taj iskorak mogu računati na posebno mesto u istoriji ili čak mogu priuštiti sebi oreol onih koji su konačno uspeli da raskrste sa socijalnom, ideološki sasvim neprihvtljivom i rasipničkom politikom iz doba Druga i da su započeli novu eru, istina I nije sasvim originalno, tako što je već viđeno onomad u Sparti. A o tome da treba da ih bude sramota zbog toga što učiniše, drugi put, kad ove kiše prestanu.

  

AtačmentiKomentari (18)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

predatortz predatortz 11:55 30.05.2014

Jedno pitanje

Meni tu jedna stvar nije jasna:

Da li se tim socijalnim davanjima treba da bave lokalne zajednice, ili pak republička vlast? Odnosno, da li ta socijalna davanja treba da budu unificirana na celoj teritoriji Srbije?

Kako sam ja shvatio problem, a ispravite me ako grešim, grad je ukinuo ona davanja koja su bila dodatna, odnosno neobavezna po sam grad. Ona obavezna, sa republičkog budžeta, ostaju.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:00 30.05.2014

Re: Jedno pitanje

predatortz
Meni tu jedna stvar nije jasna:

Da li se tim socijalnim davanjima treba da bave lokalne zajednice, ili pak republička vlast? Odnosno, da li ta socijalna davanja treba da budu unificirana na celoj teritoriji Srbije?

Kako sam ja shvatio problem, a ispravite me ako grešim, grad je ukinuo ona davanja koja su bila dodatna, odnosno neobavezna po sam grad. Ona obavezna, sa republičkog budžeta, ostaju.

E a onda meni nije jasna ta principijelnost da će kada oteraju "žute ", ma nebitno koje predhodnike i kada oni dožu građanima Beograda biti bolje jer će oni "umesto trpanja u svoje džepove" voditi brigu o građanima.A evo najavljuju i restrikcije u gradskom prevozu tj. otkazivanjem privatnih prevoznika koji su bili integrisani u gradski saobraćaj.Kad se već javih, sve je vidljivije da aktuelna gradska vlast polako zapušta sve u Beogradu, parkove, travnjake, trotoare, odnošenja smeća sve je ređe pa su kontejneri i oko kontejnera puno.Prema tome lako je bilo kritikovati Đilasa i obećavati uređeniji grad, a teško je to u praksi izgleda ostvariti pa se samo sramote ako imaju meru za to. Nije stvar da li su ta davanja bila od republike ili grada već što se narodu ukida nešto što je imao.Ako je nešto nemoralno i grehota to je zakidanje na socijalnim davanjima, a lokalne zajednice , pa dakle i grad, su deo sistema socijalnih davanja.Ako Vučić mora i to da rešava onda se stvarno slabo organizovao, nije postavio ljude koji će provoditi politiku koju je proklamovao i sa kojom je dobio izbore.Možda nema veze sa ovim, a verovatno ima, ali pročitah da je npr. viceguvernerici povećana plata za samo oko 800 evra , šta kao malo joj bilo 4.350.000 dinara pa neka ima 518.216, a njena šefica sebi smanjila sa 551.000 na 535.000 dinara.Što bi rekao Lala pa di će tolike novce.
Valjda treba na svakom koraku pokazati da smo konačno prešli u liberalni i korupcijski kapitalizam i rasčistili sa recidivima mrske nam prošlosti.
hajkula1 hajkula1 13:00 30.05.2014

Re: Jedno pitanje

predatortz
Meni tu jedna stvar nije jasna:

Da li se tim socijalnim davanjima treba da bave lokalne zajednice, ili pak republička vlast? Odnosno, da li ta socijalna davanja treba da budu unificirana na celoj teritoriji Srbije?

Kako sam ja shvatio problem, a ispravite me ako grešim, grad je ukinuo ona davanja koja su bila dodatna, odnosno neobavezna po sam grad. Ona obavezna, sa republičkog budžeta, ostaju.Znaš šta, onima koji su ugroženi je totalno ne bitno ko je nadležan što su postali još ugorženiji.

Ne znam za sve odluke a kako čujem za jednu po jednu, diže mi se kosa na glavi.

Ko je na udaru?

Porodilje.
Deca iz svratišta.
Studenti. (Ostali bez beneficiranog prevoza. Znači i oni punu cenu karte. Mnogima su porodice ispod ivice egzistencije. Ko dolazi automobilom na fakultet, neće imati problem, naravno.)
Koje grupacije su još na spisku?


U Skupštini Srbije poslanici su ladno odbili izglasavanje da se odreknu dela privilegija u korist poplavljenih. Samo taj deo (30.000 dinara) je dodatak na iznos koji redovno primaju a veći je od plate mnogih zaposlenih (oko 20.000 dinara).
Vučić svom snagom steže kaiševe stanovništvu, oko struka više ne može pa prešao na grlo; poslanici sve to podržavaju svom snagom, sebe čuvaju. Tako normalno. Instituciju tajnih ugovora čuvaju.Milan Karagaća Milan Karagaća 13:05 30.05.2014

Re: Jedno pitanje

Zemljače, moraš priznati da je pok.Dobrica Ćosić bio u pravu kada je rekao
Dobrica Ćosić:”.... I doista ovaj poredak kakav jeste, globalistički kapitalizam, takozvani neoliberalni korporativni kapitalizam, on svojim socijalnim ishodima nije poredak budućnosti. Danas na početku 21. veka imamo slom oba poretka.
Slom boljševičkog socijalizma, potpun slom. Potpun slom klasične demokratije, socijalne države i liberalnog tržišta.“

i zatim
“„Doživeo sam da poredak koji je smenio titoizam, za koji sam ja verovao da je najgori poredak na svetu, bude poredak koji je gori od titoizma, u mnogo čemu gori. On je doneo nešto više političkih sloboda, međutim doneo je jednu partokratsku državu, doneo je jedno pljačkaško društvo, korupciju, lopovluk i uništenje narodne imovine. Opljačkana je imovina koju su stvarale generacije u 20. veku.”
Sve je u pravu.
cikaron cikaron 13:24 30.05.2014

Re: Jedno pitanje

Domaća, vrlo raširena zabluda, koja potiče ekskluzivno od razočaranih komunista, a nekomunisti joj naivno nasedaju, je da je za sve naše nedaće kriv Tito i njegova personalna tiranija. Kada bi to bila istina, komunizam bi kao sistem, pod drugim uslovima i drugim čovekom, još i dobar mogao biti. A u to naši navodno ex-komunisti žele da uvere i pridobiju za još neku realsocijalističku probu. U stvarnosti, međutim, svaki je komunizam jednako rđav, a razlike među njima nisu ni od istorijskog, ni za život naroda od bilo kakvog praktičnog značaja.
nim_opet nim_opet 13:42 30.05.2014

Re: Jedno pitanje

Zasto je bitno koji nivo vlasti se brine? Ako su Beogradjani ili Leskovcani ili Loznicani odlucili da svojim sunarodnicima pomazu, tj. da se slazu sa izbornim programom predstavnika koji predlazu nekakvu pomoc, zasto ne bi bilo dozvoljeno lokalnoj vlasti da tu pomoc sprovodi? Solidarnost je najefikasnija kada vidite onoga kome pomazete/ko pomaze i na tom nivou zaista ima smisla.

Milan Karagaća Milan Karagaća 20:30 30.05.2014

Re: Jedno pitanje

Štednja i racionalno poslovanje
Ko ukapira nije ukapirao
kleinemutter kleinemutter 09:16 01.06.2014

Re: Jedno pitanje

Kako sam ja shvatio problem, a ispravite me ako grešim, grad je ukinuo ona davanja koja su bila dodatna, odnosno neobavezna po sam grad. Ona obavezna, sa republičkog budžeta, ostaju.Zakon je regulisao ova davanja grada. To je sve lepo bilo napisano u službenom listu grada Beograda od 23. 12. 2011.

Ko je sve ostao bez pomoći:
1. napuštena deca
2. porodilje i trudnice
3.porodice sa blizancima, trojkama, četvorkama
3.deca sa smetnjam u razvoju
4.penzioneri sa minimalnim penzijama
5. ratni vojni invalidi
6.odrasle osobe sa invaliditetom (ukinuli su im personalnog asistenta, koji ih je hranio, pojio i presvačio)
7.deca sa smetnjam u razvoju/invaliditetom koja su đaci i studenti( nema više stipendija za njih , niti jednokratne socijalne pomoći)
8.deca sa smetnjam u razvoju koja su korisnici dnevnih boravaka
9.samohrani roditelji
10.porodice dece sa smetnjam u razvoju (popust na infostan)
11.deca čiji su roditelji preminuli ( nemaju pravo na jednokratnu socijalnu pomoć)

nastavi niz........


kleinemutter kleinemutter 09:23 01.06.2014

Re: Jedno pitanje

odnosno neobavezna po sam grad

Obavezna su ! Zakonom o socijali su propisana i prebačena na grad.A zakonom su propisana, jer je Srbija potpisnica nekoliko konvencija koje regulišu prava npr.osoba sa invaliditetom.
apostata apostata 16:20 30.05.2014

Strpljenja dame i gospodo!

Treba biti parlamentaran i sačekati lokalne neoliberale i braću im libertarijance da nam oni fino objasne kako je to super stvar i kako će nam uskoro zbog toga biti samo tako.
hajkula1 hajkula1 10:08 31.05.2014

Re: Strpljenja dame i gospodo!

apostata
Treba biti parlamentaran i sačekati lokalne neoliberale i braću im libertarijance da nam oni fino objasne kako je to super stvar i kako će nam uskoro zbog toga biti samo tako.Vučić ne sprovodi neoliberalizam?
apostata apostata 17:50 31.05.2014

Re: Strpljenja dame i gospodo!

hajkula1
apostata
Treba biti parlamentaran i sačekati lokalne neoliberale i braću im libertarijance da nam oni fino objasne kako je to super stvar i kako će nam uskoro zbog toga biti samo tako.Vučić ne sprovodi neoliberalizam?

Smanjivanje javnih rashoda je neoliberalni recept.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 06:53 31.05.2014

Dva pisma penzionerima

"Neposredno pred lokalne izbore 16. marta, prethodni gradonačelnik Dragan Đilas prestoničkim penzionerima je poslao pismo u kojem ih podseća da je za svog mandata uveo novčanu pomoć od 4.000 dinara, koju je dobijalo 100.000 građana sa najnižim primanjima.

U pismu je navedeno: "Znate da sam sa mesta gradonačelnika smenjen u novembru prošle godine. Znate i da je pomoć koju smo davali prestala da stiže na vreme... Privremeni organ koji danas vodi Beograd nije obezbedio novac za ovaj vid pomoći. Pitanje je ko će od vas, da li će uopšte i kada dobiti sledeću ratu, osim možda još jednom u jeku predizborne kampanje. Nažalost, isto je i sa dodatkom za trudnice i porodilje... a razmatra se i mogućnost ukidanja besplatnog prevoza za najstarije."

Odmah posle Đilasovog pisma, na adrese tih istih penzionera stigao je i odgovor Siniše Malog, u kome se doslovno navodi: "Vlada Srbije me je pre tri meseca imenovala za predsednika Privremenog organa. Zatekao sam praznu kasu jer je bivša vlast zadužila naš grad za skoro milijardu evra!?... Odmah sam sproveo oštre mere štednje... ukinuli smo nepotrebne troškove i odustali od skupih političkih projekata od kojih narod nije imao koristi... Jedino nisam dozvolio da se "štedi" na penzionerskim dodacima i socijalnim davanjima za najugroženije i decu. Vaše penzije su krvavo zarađene, na vašem radu se gradilo ovo društvo i tu nema šta da se štedi... Prva rata penzionerskog dodatka za ovu godinu biće isplaćena do sredine marta. Naši najstariji sugrađani će koristiti besplatan prevoz... gerontodomaćice, njih 770, svakog dana će obilaziti po tri penzionera koji su nepokretni ili slabopokretni... Planiramo otvaranje novih klubova za penzionere."

Na kraju, Mali je dodao: "Beograd brine o svojim penzionerima. Zato vas pozivam da ne dozvolite da vas obmanjuju pojedini bivši političari koji vam šalju pisma i lažu vas da će zbog mera štednje u Beogradu pomoć penzionerima na bilo koji način biti uskraćena. To je netačno, a oni koji to rade spremni su da zloupotrebe svakog zarad jeftinih političkih poena... Ja sam ekonomista i nisam političar. Govorim samo činjenice i ne znam da obmanjujem ljude kao oni koji su vodili Beograd pre mene... Beograd je na vašoj strani i nikada vas nećemo izneveriti. Vaš, Siniša Mali." Izvor: Danas

Đorđe Bobić Đorđe Bobić 09:39 31.05.2014

Re: Dva pisma penzionerima

Hvala na ovom komentaru I dokumentima ...
hajkula1 hajkula1 10:11 31.05.2014

Re: Dva pisma penzionerima

Vojislav Stojković
"Neposredno pred lokalne izbore 16. marta, prethodni gradonačelnik Dragan Đilas prestoničkim penzionerima je poslao pismo u kojem ih podseća da je za svog mandata uveo novčanu pomoć od 4.000 dinara, koju je dobijalo 100.000 građana sa najnižim primanjima.

U pismu je navedeno: "Znate da sam sa mesta gradonačelnika smenjen u novembru prošle godine. Znate i da je pomoć koju smo davali prestala da stiže na vreme... Privremeni organ koji danas vodi Beograd nije obezbedio novac za ovaj vid pomoći. Pitanje je ko će od vas, da li će uopšte i kada dobiti sledeću ratu, osim možda još jednom u jeku predizborne kampanje. Nažalost, isto je i sa dodatkom za trudnice i porodilje... a razmatra se i mogućnost ukidanja besplatnog prevoza za najstarije."

Odmah posle Đilasovog pisma, na adrese tih istih penzionera stigao je i odgovor Siniše Malog, u kome se doslovno navodi: "Vlada Srbije me je pre tri meseca imenovala za predsednika Privremenog organa. Zatekao sam praznu kasu jer je bivša vlast zadužila naš grad za skoro milijardu evra!?... Odmah sam sproveo oštre mere štednje... ukinuli smo nepotrebne troškove i odustali od skupih političkih projekata od kojih narod nije imao koristi... Jedino nisam dozvolio da se "štedi" na penzionerskim dodacima i socijalnim davanjima za najugroženije i decu. Vaše penzije su krvavo zarađene, na vašem radu se gradilo ovo društvo i tu nema šta da se štedi... Prva rata penzionerskog dodatka za ovu godinu biće isplaćena do sredine marta. Naši najstariji sugrađani će koristiti besplatan prevoz... gerontodomaćice, njih 770, svakog dana će obilaziti po tri penzionera koji su nepokretni ili slabopokretni... Planiramo otvaranje novih klubova za penzionere."

Na kraju, Mali je dodao: "Beograd brine o svojim penzionerima. Zato vas pozivam da ne dozvolite da vas obmanjuju pojedini bivši političari koji vam šalju pisma i lažu vas da će zbog mera štednje u Beogradu pomoć penzionerima na bilo koji način biti uskraćena. To je netačno, a oni koji to rade spremni su da zloupotrebe svakog zarad jeftinih političkih poena... Ja sam ekonomista i nisam političar. Govorim samo činjenice i ne znam da obmanjujem ljude kao oni koji su vodili Beograd pre mene... Beograd je na vašoj strani i nikada vas nećemo izneveriti. Vaš, Siniša Mali." Izvor: Danas

Sada bi bilo zgodno da se ovde citiraju odluke nove gradske vlasti. Da sve bude na jednom mestu, uporedivo.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:37 31.05.2014

Re: Dva pisma penzionerima

I tako naš Mali posta veliki a penzioneri i ostali j...a strana.
neoplaton neoplaton 13:48 01.06.2014

Briga za socijalno ugrozene

Ovaj potez gradskih vlasti je logicna posledica ideologije liberalnog kapitalizma koja je krenula iz Amerike posle pada Sovjetskog Saveza, i koja je sada postala dominantna. Po ovoj ideologiji najvece drustveno blagostanje se postize tako sto se maksimalno smanje porezi bogatima i korporacijama sa obrazlozenjem da ce ovi svoje profite uloziti u otvaranje novih radnih mesta. Realnost je drugacija, a to je da se ti profiti ili ulazu na berzu ili u Kinu ili na off-shore racune, tako da drustvo ima veoma malo koristi od te politike, posto zbog smanjenih poreza drzava ima manje para za socijalno ugrozene a i za sve ostale. Da bi platile svoje cinovnike, siromasnije drzave su onda primorane da uzimaju zajmove od IMF, koji im posle opet postavlja uslove da smanje javne izdadtke, tako da na kraju opet drustvo je na gubitku (losije obrazovanje, losije infrastrukture, itd). Cilj ideologije liberalnog kapitalizma je da bogati i korporacije potpuno preuzmu vlast i da drzava, politicari i drustvo postanu njihove sluge (p.s. politicari su vec u njihovom dzepu).
Черевићан Черевићан 20:45 01.06.2014

рука руци

вазда помоћ дават' треба
(кол'ко је у нашој моћи)
никада се знати немо'ш
одакле ће . . нама доћи

кад нас можда здеси мука
јер глобална траје фрка

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana