Kućni ljubimci| Mediji| Politika| Sex| Zabava

Trt!

tasadebeli RSS / 15.08.2017. u 07:16

Дакле, мислим значи... Трт мрт, живот или смрт!

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"  "Турска мека моћ стиже преко „Алије"
 
 
Аутор: Младен Кременовић, понедељак,, 14.08.2017. у 22:00 

 

Државна телевизија Турске и дипломате те државе у БиХ најавиле снимање серије о ратном лидеру босанских муслимана Алији Изетбеговићу, што је разбеснело Бањалуку

Од нашег сталног дописника

Бањалука - У поплави турских серија, које су на Балкану замениле оне шпанске, чини се да би се ускоро могла појавити и једна која неће задобити нарочите симпатије у Србији и Републици Српској.

Српским гледаоцима, наиме, у најављеној серији у продукцији турске државе телевизије ТРТ највероватније би могао бити споран главни лик - Алија Изетбеговић, ратни лидер босанских муслимана, који је, пак, Турцима темељни инспиратор и надахнуће, па је стекао заслуге да се кроз шест епизода мини-серије портретишу његови „лик и дело".

Политичара и особе која, по виђењу турског амбасадора у БиХ, „има све особине које красе једног лидера", па је, како преносе медији, серију под називом „Алија" оберучке подржао и турски председник Реџеп Тајип Ердоган, који је још раније рекао да му је „Алија оставио Босну у аманет", јер је „Босна оставштина Османлија". "

 

Политика онлајн, ЛИНК ) 

 

 

 Komentari (170)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vcucko vcucko 07:50 15.08.2017

trt i jrt

tasadebeli tasadebeli 09:05 15.08.2017

Re: trt i jrt

vcucko

plausibel plausibel 08:05 15.08.2017

..

tasadebeli tasadebeli 08:57 15.08.2017

Re: ..

Добро јутро и џезерима из Сирије... Нарочит поздрав за џезере из Алепа...plausibel plausibel 09:09 15.08.2017

Re: ..

Нарочит поздрав за џезере из Алепа...

Ne samo to. Ne.

Pozdrav i džezeru babi Erdoganu..

серију под називом „Алија" оберучке подржао и турски председник Реџеп Тајип Ердоган, који је још раније рекао да му је „Алија оставио Босну у аманет", јер је „Босна оставштина Османлија". "


:)
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 09:37 15.08.2017

Re: ..

Muzika je bliska,,prijala bi pogotovo u nekom prostoru gde je svetlo priguseno. Kao da vise pripada sumraku ili noci.

Mapa deluje neverovatno.

Bilo bi lepo ako bi neki bloger napisao pricu o iscezlim narodima. Sigurno ima istoricara medju blogerima

Kako nestane jedan narod..kad je vidjen poslednji Gepid ili Hazar? Kako suse zvali pripadnici Toba carstva?

Kuda su odjahali ferganski konji, da li se jos negde moze cuti galop ovih nebeskih konja?(mislim da da) Mogli su prema predanju ili legendama da galopiraju 1000 km dnevno a kada padne noc jos 800.

Mozda jednom napisem nesto o tome, mislim da su Dzingis kan i Aleksandar Makedonski(Bukefal) imali ovu rasu konja

Eto na ovo je mene asocirao blog. I opet cu napomenuti da pisem iz secanja ove podatke, pa ako neko zeli da me ispravlja uz pomoc google-a ako sam nesto pogresila, dobrodosao je ili dobrodosla, narwvno uz FIN pristup, bez nadmenosti jer sama tema o konjima iz proteklih vekova ne zasluzuje klasicno blogersko-forumsko nadmetanje koje ne sluzi nicemu.
tasadebeli tasadebeli 09:59 15.08.2017

Re: ..

jednarecfonmoi

Mapa deluje neverovatno.Шоооо?

То ти је Отоманска империја на врхунцу своје моћи.

И замисли, Једна реч, у том моменту осим султана на Дивану седи само још један Турчин. Остали министри, пардон везири, све Срби и Арбанаси. Мислим, муслимани су, али нису Турци...

(А ко зна, можда је империја зато после и пропала... Кажу, уништили је јавашлук и корупција и одбијање да се прилагоди глобализацији која је почела са Колумбом, јебем ли га радознала!)


Kako nestane jedan narod.Слутим да то може и уз помоћ турских серија.

Није увек џез дежурни кривац...
П.С. - In the Mood

(Знам ја, Једна реч, шта је теби важно... )


Muzika je bliska,,prijala bi pogotovo u nekom prostoru gde je svetlo priguseno. Kao da vise pripada sumraku ili noci.Јесам ли ти причао да је мој ћале, два пута рањаван у Другом светском рату, летео на руском авиону штормовик као стрелац и вијао Швабе преко воде до слободе, после завршетка рата лежао затвор? Одмах '45. и '46.


Једна од главних тачака оптужнице била да је слушао амерички џез преко војне радио станице на аеродрому у Нишу...

После га пустили (њега и још гомилу похапшених из Београда и Србије под истим оптужбама)... Пустили их чим су прошли они први избори које овај народ памти као изборе са ћоравом кутијом на којима је револуција добила и своју "демократску" потврду.

Све у свему, на тим првим надасве демократским изборима, мој матори и гомила њих из Србије и Београда није имала прилику да гласа. (А после се још питају зашто и данас имамо беле листиће.)

Углавном, сад нас потомци тих што су 'апсили мог маторог због слушања америчког џеза терају макар и на силу у НАТО.

'Бем ти живот на Балакну са његовим правилима!
tasadebeli tasadebeli 10:09 15.08.2017

Re: ..

plausibelкоји је још раније рекао да му је „Алија оставио Босну у аманет", јер је „Босна оставштина Османлија". "који је још раније рекао да му је „Алија оставио Босну у аманет", јер је „Босна оставштина Османлија". "који је још раније рекао да му је „Алија оставио Босну у аманет", јер је „Босна оставштина Османлија". "који је још раније рекао да му је „Алија оставио Босну у аманет", јер је „Босна оставштина Османлија". "


који је још раније рекао да му је „Алија оставио Босну у аманет", јер је „Босна оставштина Османлија". "који је још раније рекао да му је „Алија оставио Босну у аманет", јер је „Босна оставштина Османлија". "...


Одзвања порука прадедова кроз векове...G.Cross G.Cross 10:13 15.08.2017

Re: ..

И замисли, Једна реч, у том моменту осим султана на Дивану седи само још један Турчин. Остали министри, пардон везири, све Срби и Арбанаси. Мислим, муслимани су, али нису Турци...
Jel ti to dajes ideju AVu za unutrasnje-interni dijalog kako da razvije srpsko-arbanasko bratsvo i jedinstvo ?

tasadebeli tasadebeli 10:22 15.08.2017

Re: ..

G.Cross
И замисли, Једна реч, у том моменту осим султана на Дивану седи само још један Турчин. Остали министри, пардон везири, све Срби и Арбанаси. Мислим, муслимани су, али нису Турци...
Jel ti to dajes ideju AVu za unutrasnje-interni dijalog kako da razvije srpsko-arbanasko bratsvo i jedinstvo ?
И како да Срби још једаред сруше једну велику империју?


plausibel plausibel 10:31 15.08.2017

Re: ..

Једна од главних тачака оптужнице била да је слушао амерички џез преко војне радио станице на аеродрому у Нишу...

U odnosu na smrt Mešinog brata (Šefkija* je namještaj iz GUND-ovog magazina zapravo posudio, i to zato što su mu ustaše opljačkale stan, a supruga mu se u prazan dom vraćala iz jasenovačkog logora), robija radi džeza zvuči šik.

Nego, ne bih se mnogo cimala oko ove serije i izjave džezera Erdogana, sve to ima svoj tok (nekad ćutanjem tjeramo na našu vodenicu), i nazvala bih prijeko potrebnu rezignaciju: Diplomatija između istine i iluzije.

*) Prema Dežuloviću, Šefkija Selimović je bio "jedan od one djece koje je slavna Revolucija pojela, ispljunuvši mu kosti i zadovoljno podrignuvši".
maksa83 maksa83 10:42 15.08.2017

Re: ..

Остали министри, пардон везири, све Срби и Арбанаси.

Možda će nekome biti zanimljivo, ali današnji Albanci gaje podjednak odijum prema otomanskoj vladavini kao i mi, tj. isto reaguju na pomen Turaka.
tasadebeli tasadebeli 10:49 15.08.2017

Re: ..

plausibel

robija radi džeza zvuči šik.Ма пусти! БеограЏани!
Prema Dežuloviću, Šefkija Selimović je bio "jedan od one djece koje je slavna Revolucija pojela, ispljunuvši mu kosti i zadovoljno podrignuvši".
ne bih se mnogo cimala oko ove serije i izjave džezera Erdogana, sve to ima svoj tokЛако је теби да то кажеш... Ниси ти седела неколико вечери уназад са њих двоје код којих сам био у гостима и слушала и гледала у једној соби чак два телевизора на којима иду различите турске серије. Па још одврнуте на најјаче јер су ми домаћини старији људи и малкице наглуви... па ми још препричавали шта се све у серијама догађало од почетка, а стигла серија до 2 582 632. епизоде.

Јбт, другарице, почну турске серије око пет поподне (маторци седну испред ТВ) и трају до девет увече. А онда крену Пинкове звезде и звездице или Звезде Гранда или Парови на Хепију.

Добро остах жив! Нормалан ионако већ нисам ни био...(nekad ćutanjem tjeramo na našu vodenicu),Знаааам! Него ја ето тако мало... Само се зезамо... Док се ја мало не опоравим од боравка у гостима...

А и ко о чему, баба Таса о медијским уштипцима...
plausibel plausibel 10:53 15.08.2017

Re: ..

Ма пусти! БеограЏани!Vala baš..

:))

Smijem se, Taso, da si mene pitao ne bi se ovako nadovezao.. :))
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 11:02 15.08.2017

Re: ..

Taso,

htedoh da zbog tebe stavim instrumental verziju, recimo Majls Dejvisa,ali ne vredi....Ela

stefan.hauzer stefan.hauzer 11:04 15.08.2017

Re: ..

Остали министри, пардон везири, све Срби и Арбанаси. Мислим, муслимани су, али нису Турци...


Pa nisu ni mogli da budu Turci, kada Turci (u ovom obliku kako ih ti danas percipiraš) tada nisu ni postojali
tasadebeli tasadebeli 11:04 15.08.2017

Re: ..

maksa83
Остали министри, пардон везири, све Срби и Арбанаси.

Možda će nekome biti zanimljivo, ali današnji Albanci gaje podjednak odijum prema Otomanskoj vladavini kao i mi, tj. isto reaguju na pomen Turaka.И не чуди ме. Из историјске перспективе гледано.

Ипак, добар број њих (Албанаца) нису раја...

Можда зато и нису били гадљиви толико на Турску и Турке током протеклих деценија, током разноразних операција. Нпр. операције "Жута кућа", онда експорт-импорт операција типа оружје на исток, гудро на запад и слично...

Тај скуп под ознаком "албанска националност" је и иначе врло растегљиве природе последњих деценија у Србији, Црној Гори и Македонији...


То ти је баш један леп пример како вера уједињује људе и доноси мир међу њих и у њима.


Мада, мислим да сами Албанци ипак врло добро знају ту ко је заиста Албанац, а ко Турчин, Бошњак, Ашкалија, Ром, Горанац,...

Само и њима прија да им је племе бројније него што јесте, па онда ћуте и не изјашњавају се по том питању, но само на пописима сабирају чланство и скупљају чланарину између два пописа.
tasadebeli tasadebeli 11:21 15.08.2017

Re: ..

stefan.hauzer
Остали министри, пардон везири, све Срби и Арбанаси. Мислим, муслимани су, али нису Турци...


Pa nisu ni mogli da budu Turci, kada Turci tada nisu ni postojaliИ нису! Јок, море!!!

У праву си...


И то из ИНАТА! (ЛИНК)VALLAHI, AKO JE I OD SRBA, PREVIŠE JE! (ЛИНК)П.С. - Је л' знаш да на Бановом брдету у Бгд. имамо турску школу Бејза? (ЛИНК)

Кажу да је тим бејзама по васколиком свету Гулен покровитељ. (ЛИНК)


Тражили ови Ердоганови да АВ-АВ затвори ту школу, али како ствари стоје, изгледа да за сада од та посла нема ништа.

Вероватно се чека да се види колико ће се инвестиција искамчити од Ердогана, па да се онда договоримо к'о људи...tasadebeli tasadebeli 11:27 15.08.2017

Re: ..

jednarecfonmoi


recimo Majls Dejvisa
Од Мајлса ипак најбоље волЕм ово!П.С. - Шеста категорија овог мог блога постаје полако музика... Немам ништа спроћу... (Немој сад да ме питаш к'о моја драга:"А кој' ти је тај Проћа?" )
stefan.hauzer stefan.hauzer 11:37 15.08.2017

Re: ..

posle sam ubacio ono u zagradi, čisto da ponovo ne bude zabune u čitanju. Drago mi je kako si i bez zagrade shvatio šta sam hteo da ti kažem:)


Takođe smatram da postoji pogrešna percepcija Osmanskog (Otomanskog?) carstva kod nas. Nažalost, to potiče iz neznanja i narodnog verovanja.
vcucko vcucko 11:54 15.08.2017

Re: ..

tasadebeli


То ти је Отоманска империја на врхунцу своје моћи.

И замисли, Једна реч, у том моменту осим султана на Дивану седи само још један Турчин. Остали министри, пардон везири, све Срби и Арбанаси. Мислим, муслимани су, али нису Турци...

Углавном, сад нас потомци тих што су 'апсили мог маторог због слушања америчког џеза терају макар и на силу у НАТО.


Zaboravio si brata Rvata: Rustem-Paša Opuković iz Skradina; njega je valjda nasledio Mehmed-Paša iz Sokolovića.

A danas sam nešto optimista. Tako kako su tvog matorog odučili od džeza, tako će i da nas uteraju u OTAN.

Trt!
gedza.73 gedza.73 12:02 15.08.2017

Re: ..

Zaboravio si brata Rvata: Rustem-Paša Opuković iz Skradina; njega je valjda nasledio Mehmed-Paša iz Sokolovića.

Данак у крви (рум. tribut de sânge, буг. кръвен данък, тур. devşirme „сакупљање“; грч. παιδομάζωμα, paedomazoma, „сакупљање деце“)

angie01 angie01 12:29 15.08.2017

Re: ..


Takođe smatram da postoji pogrešna percepcija Osmanskog (Otomanskog?)


i ja kazem:)...Bali beg je opasan baja, O-PA-SAN!
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 12:39 15.08.2017

Re: ..

tasadebeli
jednarecfonmoi


recimo Majls Dejvisa
Од Мајлса ипак најбоље волЕм ово!П.С. - Шеста категорија овог мог блога постаје полако музика... Немам ништа спроћу... (Немој сад да ме питаш к'о моја драга:"А кој' ти је тај Проћа?" )


Vrv St. Protic
plausibel plausibel 13:11 15.08.2017

Re: ..

maksa83 maksa83 13:18 15.08.2017

Re: ..

Шеста категорија овог мог блога постаје полако музика...

I ovo će možda nekome biti zanimljivo, ali malo je poznato da je Muddy Waters takođe Turčin, po babi, doseljenoj iz Anadolije u XiX veku, i da je gro svoje sviračke tehnike pokupio od njene braće koja su svirala šargije.

Šalim se, ništa od ovog gore nije istina.

apacherosepeacock apacherosepeacock 13:20 15.08.2017

Re: ..


Takođe smatram da postoji pogrešna percepcija Osmanskog (Otomanskog?)

angie01 i ja kazem:)


Ja sam ovog zapazila od ranije..(bendlider i filozof marksista:)
maksa83 maksa83 14:03 15.08.2017

Re: ..

Ja sam ovog zapazila od ranije..(bendlider i filozof marksista:)

Ti da nađeš ovo - Kedi.

Dokumentarac o istambulskim mačkama. Prelep film.
tasadebeli tasadebeli 15:10 15.08.2017

Re: ..

maksa83
Шеста категорија овог мог блога постаје полако музика...

I ovo će možda nekome biti zanimljivo, ali malo je poznato da je Muddy Waters takođe Turčin, po babi, doseljenoj iz Anadolije u XiX veku, i da je gro svoje sviračke tehnike pokupio od njene braće koje su svirale šargije.

Šalim se, ništa od ovog gore nije istina.
Е, бре, и ти мораш на крају све да упрскаш!

Таман сам нашао пригодну сличку за Веровали или не


а ти упропастиш зезање!


Него шта него да је Блатњавоме баба била Туркиња... Али не из Анандолије (то те је неко слагао), него из Нишке бање (Румелија)... Са све пилећом ногицом на кожној узици око врата као (х)амајлијом...maksa83 maksa83 15:23 15.08.2017

Re: ..

Него шта него да је Блатњавоме баба била Туркиња... Али не из Анандолије (то те је неко слагао), него из Нишке бање...

Ja uvek kažem - Šaban B. je srpski Muddy Waters.
stefan.hauzer stefan.hauzer 15:24 15.08.2017

Re: ..

i da je gro svoje sviračke tehnike pokupio od njene braće koje su svirale šargije.
tasadebeli tasadebeli 16:11 15.08.2017

Re: ..

maksa83
Него шта него да је Блатњавоме баба била Туркиња... Али не из Анандолије (то те је неко слагао), него из Нишке бање...

Ja uvek kažem - Šaban B. je srpski Muddy Waters.И свака сличност Мораве и Мисисипија је сасвим случајна!49 41 49 41 16:34 15.08.2017

Re: ..

Kako nestane jedan narod..kad je vidjen poslednji Gepid ili Hazar? Kako suse zvali pripadnici Toba carstva?

Nisam istoricar.
nisam arheolog, nisam...

Nadam se, bio mi je nekada zeljeni "projekat"; da otkrijem grad Toba.
Znam gde je, duboko pod vodom; blizu poznatog svetskog grada...

Hteo sam da pisem tom institutu, smestenom na ostrvu...
Ne znam ruski, trebalo mi je nekada $ 50k, sada verovatno 3x vise...

Odoh predaleko, mogu da "zvucim" kao fantasta - budala.
Ovo drugo sam dosta puta bio kroz zivot.

Chiaooo
emsiemsi emsiemsi 16:53 15.08.2017

Re: ..

plausibel

Поп рок !


tasadebeli tasadebeli 17:00 15.08.2017

Re: ..

vcucko

Trt!То ти ка'ем!

И мрт, такође...emsiemsi emsiemsi 17:00 15.08.2017

Re: ..

tasadebeli

...

Ћераћемо се браћо Турци !Па коме досади !


emsiemsi emsiemsi 18:30 15.08.2017

Re: ..

stefan.hauzer
posle sam ubacio ono u zagradi, čisto da ponovo ne bude zabune u čitanju. Drago mi je kako si i bez zagrade shvatio šta sam hteo da ti kažem:)


Takođe smatram da postoji pogrešna percepcija Osmanskog (Otomanskog?) carstva kod nas. Nažalost, to potiče iz neznanja i narodnog verovanja.

Стефане, дај мало исправи ту погрешну перцепцију ... сажми у неколико реченица, мсилим, може и пар пута неколико, али не баш као ТасаДебели.
emsiemsi emsiemsi 18:40 15.08.2017

Re: ..

gedza.73
Zaboravio si brata Rvata: Rustem-Paša Opuković iz Skradina; njega je valjda nasledio Mehmed-Paša iz Sokolovića.

Данак у крви (рум. tribut de sânge, буг. кръвен данък, тур. devşirme „сакупљање“; грч. παιδομάζωμα, paedomazoma, „сакупљање деце“)


Народ, нација, идеологија која је могла да смисли и примењује данак у крви ... одвајање деце од родитеља је за мене одвратна до краја времена.
elenold elenold 19:37 15.08.2017

Re: ..

maksa83

Možda će nekome biti zanimljivo, ali današnji Albanci gaje podjednak odijum prema otomanskoj vladavini kao i mi, tj. isto reaguju na pomen Turaka.


Ne poznajem dovoljn odnos izmedju Albanaca i Turaka. Ali me iznenadio kada sam bio u vosjci, tada bila cala JNA, da mi je jedan vojnik iz Prizrena rekao da je Turcin i da on nije Albanac. To mi malo iznnenadilo i baš zaparalo uši jer e to nekako posebni istakao. Posle, kada je stekao poverenje u mene rekao mi je da Albanci intenzivno vrše pritisak na Turke da se aimiliraju. I stekao sam da utisak , bez ikakve dileme , da blago rečeno nije naklonjen Albancima. Baš je kristio svaku priliku da se distancira od njih.

Kasnije mi je rekao da je u vosjci puno toga naučio. No to je druga priča.
princi princi 20:30 15.08.2017

Re: ..

Šalim se, ništa od ovog gore nije istina.

U stvari se i ne šališ previše. Ni soula, ni funka, a verovatno ni r'n'ra ne bi najverovatnije bilo bez rahmetli (jel se tako kaže?) Ahmeta Erdogana, pardon Erteguna. Mnogo nas zajebao onaj Karađorđe. Istorijski ...

Gde si, Tanasije, kuko stara! Znaš da ovaj blog nije isti bez tvog budnog oka.
emsiemsi emsiemsi 20:55 15.08.2017

Re: ..

princi
Šalim se, ništa od ovog gore nije istina.

U stvari se i ne šališ previše. Ni soula, ni funka, a verovatno ni r'n'ra ne bi najverovatnije bilo bez rahmetli (jel se tako kaže?) Ahmeta Erdogana, pardon Erteguna. Mnogo nas zajebao onaj Karađorđe. Istorijski ...

Gde si, Tanasije, kuko stara! Znaš da ovaj blog nije isti bez tvog budnog oka.

Ко је Танасије, кука стара ?
stefan.hauzer stefan.hauzer 21:42 15.08.2017

Re: ..

emsiemsi
stefan.hauzer
posle sam ubacio ono u zagradi, čisto da ponovo ne bude zabune u čitanju. Drago mi je kako si i bez zagrade shvatio šta sam hteo da ti kažem:)


Takođe smatram da postoji pogrešna percepcija Osmanskog (Otomanskog?) carstva kod nas. Nažalost, to potiče iz neznanja i narodnog verovanja.

Стефане, дај мало исправи ту погрешну перцепцију ... сажми у неколико реченица, мсилим, може и пар пута неколико, али не баш као ТасаДебели.


Zainteresuj se, pročitaj nešto od Vase Čubrilovića, na primer, ima neka zanimljiva opažanja u uvodu svoje knjige Istorija političke misli u Srbiji XIX veka. Vidi neke knjige Halila Inaldžika ili se makar obavesti o njima, a onda dalje možeš i sam. Stvori sam svoju sliku, moja je isuviše opasna za tvoj nežni um:)
tasadebeli tasadebeli 23:52 15.08.2017

Re: ..

princi

Gde si, Tanasije, kuko stara! Znaš da ovaj blog nije isti bez tvog budnog oka.Туј сам, бре, туј сам!

Не мож' човек од вас ни да одрема после ручка...Ahmeta Erdogana, pardon Erteguna

П.С. - А сећаш ли се овога?
(клик на слик)

Колико година смо имали кад се ово слушало? 11-12?

Све то захваљујући чича Ердогану...

Јбг, свако поколење има неког свог Ердогана.
plausibel plausibel 08:32 16.08.2017

Re: ..

Kako nestane jedan narod.

Nestane vremenom..
apacherosepeacock apacherosepeacock 08:32 16.08.2017

Re: ..

Ti da nađeš ovo - Kedi.


E hvala, hvala.
plausibel plausibel 08:33 16.08.2017

Re: ..

Поп рок !

Lijepa djeca..
plausibel plausibel 08:36 16.08.2017

Re: ..

Zainteresuj se, pročitaj nešto od Vase Čubrilovića, na primer, ima neka zanimljiva opažanja u uvodu svoje knjige Istorija političke misli u Srbiji XIX veka. Vidi neke knjige Halila Inaldžika ili se makar obavesti o njima, a onda dalje možeš i sam. Stvori sam svoju sliku, moja je isuviše opasna za tvoj nežni um:)

I meni bi važilo..
stefan.hauzer stefan.hauzer 08:41 16.08.2017

Re: ..

Ердогану

Ердогана.


Jedno usko stručno pitanje Taso. Da li se kod nas strana imena pišu kako se izgovaraju ili ne? Ukoliko se piše kako se izgovaraju izbaci glas g iz prezimena. Njegovo prezime se izgovara Erdoan.


stefan.hauzer stefan.hauzer 09:15 16.08.2017

Re: ..

plausibel
Zainteresuj se, pročitaj nešto od Vase Čubrilovića, na primer, ima neka zanimljiva opažanja u uvodu svoje knjige Istorija političke misli u Srbiji XIX veka. Vidi neke knjige Halila Inaldžika ili se makar obavesti o njima, a onda dalje možeš i sam. Stvori sam svoju sliku, moja je isuviše opasna za tvoj nežni um:)

I meni bi važilo..


mogu da predložim i doktorsku disertaciju Miroslava Pavlovića. Ima je na internetu! Ako ostavimo po strani prvi deo rada koji je suštinski priča o istorijskom metodu, drugi deo je odličan. Za one koje vole trivijalne i zanimljive teme, ovaj rad je konačno izbacio konstrukt Beogradski pašaluk kao istorijski pogrešan, tako da, ako neko nekad bude insistirao na istorijskoj tačnosti, područje uže Srbije trebalo bi da naziva Smederevski sandžak.

Истицање посебности статуса, кнежинске самоуправе, која се везивала за
територију Пашалука, представља историјски анахронизам, који не само да нема
основа у прошлости, односно материјалним остацима прошлости, већ када је у
питању термин Београдски пашалук, како се он употребљава у савременој
историографији, означава чисту фикцију.

tasadebeli tasadebeli 09:17 16.08.2017

Re: Тарцане, Тарцане!!!

stefan.hauzer
Ердогану

Ердогана.


Jedno usko stručno pitanje Taso. Da li se kod nas strana imena pišu kako se izgovaraju ili ne? Ukoliko se piše kako se izgovaraju izbaci glas g iz prezimena. Njegovo prezime se izgovara Erdoan.


Није то код нас баш тако једноставно, по принципу или/или.

Правописци су се код транскрипције страних личних имена договорили још од Прилога правопису (дата транскрипција за, колико се сећам 17 језика) крајем осамдесетих па до данас (у међувремену се та бројка језика са којих се транскрибује мало повећала, а и систематизовала захваљујући раду неких вредних људи) да се, у ствари, прати изворно писање онолико колико год се то може, а да се при томе не нарушавају гласовне карактеристике српског језика.

Хм... Не знам да ли сам био јасан...

Пример:

У време када је још увек важио Белићев правопис из 1923. називи из енглеског, немачког, француског, италијанског, шпанског (руски и остали словенски језици су због рођачких веза били одувек посебна прича) преносили су се како се изговарају.

Па си тако у књигама и новинама штампаним тридесетих година прошлог века у Србији могао да нађеш Уошингтон уместо Вашингтон, Уилијам (!) уместо Вилијам, Горинг и Геринг за дебелог шефа наци немачке авијације и љубитеља умјетнина јер у српском гласовном апарату нема гласа који би покрио немачки умлаут и сличне ствари.

Онда су већ са Правописом из 1960. почели мало помало да регулишу то подручје.

И временом се то мењало у зависности од предлога стручњака за поједине језике.

ЛИНКЛИНКЛИНК

Тако, рецимо, памтим да су спортски новинари све до деведесетих стадион у Португалу називали Дос Сантос, а у последњих четврт века, на предлог Ивана Клајна којем је први позив романиста, тај стадион наши новинари називају Душ Сантуш (ближе изговору, зар не, а при томе може да се изговори и уз помоћ српских гласова; и временом се полако раја навикла на тај изговор).

С тим да су се правописци исто тако договорили да ако се име неке појединачне познате личности уврежило у говору и штампи погрешно, треба такво и да остане јер је та личност тако позната у Србији (Богарт је ХЕмфри, а требало би да буде ХАмфри као и сви остали Хамфрији).

Суштински, при транскрипцији се, дакле, прати изворно писање (пребачено на ћирилицу али да не испадне Вхитеснаке за Whitesnake као што се то догађало Политици и Експресу и Новостима током осамдесетих).

Праћење изворног писања на ћирилици престаје да важи онда када у српском писму (и говорном апарату) немаш то слово или српски нема тај глас уопште или када је изговор неприрођен српском језику.

Зато ти је, рецимо, енглеско MAN на ћирилици МЕН, али ти је и енглеско MEN на ћирилици опет МЕН, а не МН са неким полугласом између М и Н јер га ми немамо иако се ради о једнини и множини именице што неки пут може бити и важно.

Због свега наведеног Ердоган и треба да остане Ердоган, а не Ердоан или Ердуан.

И садашњеи амбасадор САД у Београду није никако Кајл Скат како још увек виђам по неким медијима, него је, брате, Кајл Скот.

(Можда медији намерно нису хтели то Скот због претходних лоших искустава са Курцем? Па се цела Србија и Хрватска масовно зајебавала на Себастијанов, Александров и Колиндин рачун...)

Разумеш сада?


Извини, сад удавих гњурца овиме али си се дотакао онога што је баш моје поље, па се не суздржах...

Сам си крив!!!

Тачан назив дипломског на факсу ми је био "Транскрипција страних имена у домаћим медијима - штампа, радио, телевизија"... Крајем осамдесетих. Дакле, у СФРЈ. Са тадашњим културним центрима заједничког нам тадашњег језика, Загребом, Титоградом, Сарајевом и Београдом. Тражио сам од менторке, Весне Половине, да тема буде из области теорије језика у контакту, па се нађосмо на овој теми.

Извињавам се још једном на давежу...

Иначе избегавам да давим људе лингвистичким темама колико год то могу јер знам да није баш велики број њих заинтересован за овакве ствари.
plausibel plausibel 09:18 16.08.2017

Re: ..

stefan.hauzer

Ouje, hvala.

:)
maksa83 maksa83 09:23 16.08.2017

Re: Тарцане, Тарцане!!!

Иначе избегавам да давим људе лингвистичким темама колико год то могу јер знам да није баш велики број њих заинтересован за овакве ствари.

Nene, daj, daj.

To je mnogo bolje nego one omegine žena-žrma-žrna-žrtna-grtna-gurtna somnabulije.
plausibel plausibel 09:28 16.08.2017

Re: Тарцане, Тарцане!!!

Иначе избегавам да давим људе лингвистичким темама колико год то могу јер знам да није баш велики број њих заинтересован за овакве ствари.

tasadebeli tasadebeli 09:30 16.08.2017

Re: Тарцане, Тарцане!!!

plausibel
Иначе избегавам да давим људе лингвистичким темама колико год то могу јер знам да није баш велики број њих заинтересован за овакве ствари.Мало, брате! К'о и сваки дрогираш!
predatortz predatortz 09:32 16.08.2017

Re: Тарцане, Тарцане!!!

žrna-žrtna-grtna-gurtna


Jbte, podseti me da treba da radim veliki servis!
maksa83 maksa83 09:35 16.08.2017

Re: Тарцане, Тарцане!!!

žrna-žrtna-grtna-gurtna


Jbte, podseti me da treba da radim veliki servis!

...žene?
stefan.hauzer stefan.hauzer 09:41 16.08.2017

Re: Тарцане, Тарцане!!!

Сам си крив!!!


Zato sam te i pitao, baš zato što je tvoje polje i hvala na odgovoru
plausibel plausibel 09:51 16.08.2017

..

Tasa

angie01 angie01 09:57 16.08.2017

Re: ..

, ako neko nekad bude insistirao na istorijskoj tačnosti, područje uže Srbije trebalo bi da naziva Smederevski sandžak.


isto tako kazu u "Sulejmanu"
stefan.hauzer stefan.hauzer 10:16 16.08.2017

Re: ..

angie01
, ako neko nekad bude insistirao na istorijskoj tačnosti, područje uže Srbije trebalo bi da naziva Smederevski sandžak.


isto tako kazu u "Sulejmanu"


znaju Turci, ozbiljan su narod.
tasadebeli tasadebeli 13:57 16.08.2017

Re: Тарцане, Тарцане!!!

stefan.hauzer
Сам си крив!!!


Zato sam te i pitao, baš zato što je tvoje polje i hvala na odgovoru
vcucko vcucko 19:30 16.08.2017

Re: ..

angie01
, ako neko nekad bude insistirao na istorijskoj tačnosti, područje uže Srbije trebalo bi da naziva Smederevski sandžak.


isto tako kazu u "Sulejmanu"

Tačnije Sandžak Semendri
Zadržali su latinski naziv Semendrija.
stefan.hauzer stefan.hauzer 10:32 17.08.2017

Re: Тарцане, Тарцане!!!

tasadebeli
stefan.hauzer
Сам си крив!!!


Zato sam te i pitao, baš zato što je tvoje polje i hvala na odgovoru

Meni je žao što naziv tog grada nije ostao Carigrad, kod nas, naravno. Ovo kako ga nazivaju ostali je neosporno. Kao Beč, na primer.
nsarski nsarski 07:59 18.08.2017

Re: Тарцане, Тарцане!!!

И садашњеи амбасадор САД у Београду није никако Кајл Скат како још увек виђам по неким медијима, него је, брате, Кајл Скот.


У прадавна времена сам као клинац читао роман Џ. Лондона ”Злато” (два тома), ко зна када преведен на српски. Елем, неки ликови, Џек и Мек, играју покер у злато које су нашли на Клондајку.

Разговор иде овако: ”Блефираш Џече!” А Џек узвраћа: ”То ћеш морати сам да провериш, Мече”. Тих ”Џече-Мече” дијалога је било на све стране.
Добродош'о Џегер Миче!

vcucko vcucko 14:23 18.08.2017

Re: Тарцане, Тарцане!!!

nsarski
И садашњеи амбасадор САД у Београду није никако Кајл Скат како још увек виђам по неким медијима, него је, брате, Кајл Скот.


У прадавна времена сам као клинац читао роман Џ. Лондона ”Злато” (два тома), ко зна када преведен на српски. Елем, неки ликови, Џек и Мек, играју покер у злато које су нашли на Клондајку.

Разговор иде овако: ”Блефираш Џече!” А Џек узвраћа: ”То ћеш морати сам да провериш, Мече”. Тих ”Џече-Мече” дијалога је било на све стране.
Добродош'о Џегер Миче!


tasadebeli tasadebeli 20:08 18.08.2017

Re: Тарцане, Тарцане!!!

vcucko
nsarski
И садашњеи амбасадор САД у Београду није никако Кајл Скат како још увек виђам по неким медијима, него је, брате, Кајл Скот.


У прадавна времена сам као клинац читао роман Џ. Лондона ”Злато” (два тома), ко зна када преведен на српски. Елем, неки ликови, Џек и Мек, играју покер у злато које су нашли на Клондајку.

Разговор иде овако: ”Блефираш Џече!” А Џек узвраћа: ”То ћеш морати сам да провериш, Мече”. Тих ”Џече-Мече” дијалога је било на све стране.
Добродош'о Џегер Миче!Ах, тај правопис... Немојте, људи, да ме искушавате више! Прекршићу опет обећање дато самом себи да нећу да давим људе лингвистиком!


Упс, пардон! ТРТ! Опет!

Цврц, Милојка!

Даклем! Идемо испочетка!

Џегеру Миче, Брдо ти кличе!


П.С. -
nsarski

читао роман Џ. Лондона ”Злато”Читао! Одличан!

Ставио га на листу књига за препоруку за читање овим мојим школским клинцима коју им делим пред распуст да читају штогод и ван школске лектире...

Ипак преферирају Зов дивљине и Бели очњак.

Јбг, око моје школе има много паса луталица које клинци хране и брину се о њима, па онда,,,

Тозла их мање занима.
predatortz predatortz 08:11 15.08.2017

Jedna narodna...

Od govana se ne pravi pita!

Tako se ni od rahmetli Alje, ni posthumno, ne može bog zna šta napraviti.
tasadebeli tasadebeli 09:40 15.08.2017

Re: Jedna narodna...

predatortz
Od govana se ne pravi pita!

Tako se ni od rahmetli Alje, ni posthumno, ne može bog zna šta napraviti.Članovi Predsedništva BiH na sastanku sa Zaevim: Uskoro direktna avionska linija Sarajevo - Skoplje


Oni su na današnjem sastanku u BiH konstatovali da su politički odnosi izuzetno dobri i najavili potpisivanje niza sporazuma, kao što su priznavanje vozačke dozvole i prelazak granice s ličnom kartom, (ЛИНК)Добро, Предо, ово разумем кад лету штуке, лету авиони.

А кад иду пјехе или седну у ауто?

Исто само са личном каром? (ЛИНК)

Јебеш га, ваљда између тих социјалистичких самоуправних република има и нека Србија, јебо јој ја пас матер (да цитирам неке познате блогере)!

А да, заборавио сам, између су и Косово (сад независно или зависно, јебем ли га... Економски зависно свакако, а пољитички, то је већ онај други и једини нишлијски падеж), као и мала жута, али љута, Монтенегро.

Јбг! Зетра још није умрла, а кад ће, не знамо. (ЛИНК)niccolo niccolo 11:35 15.08.2017

Re: Jedna narodna...

Јебеш га, ваљда између тих социјалистичких самоуправних република има и нека Србија

Македонци могу да улазе у Србију само са личном картом.
predatortz predatortz 13:29 15.08.2017

Re: Jedna narodna...


Јебеш га, ваљда између тих социјалистичких самоуправних република има и нека Србија, јебо јој ја пас матер (да цитирам неке познате блогере)!Za Srbiju i BiH treba samo LK, tako je već od Dejtona na ovamo.
Uzgred, najstrože kontrole na granici RS i Srbije su bile za Miloševićevog vakta, sa ove strane Drine.
tasadebeli tasadebeli 14:53 15.08.2017

Re: Дероволк ченел

niccolo

Македонци могу да улазе у Србију само са личном картом.Ма добро то, Македонци... Мене брину они грађани Бивше Југословенске Републике Македоније који нису Македонци.predatortz

Јебеш га, ваљда између тих социјалистичких самоуправних република има и нека Србија, јебо јој ја пас матер (да цитирам неке познате блогере)!Za Srbiju i BiH treba samo LK, tako je već od Dejtona na ovamo.
Uzgred, najstrože kontrole na granici RS i Srbije su bile za Miloševićevog vakta, sa ove strane Drine.Па лепо кажем ја!

Јебеш Србију! Није то држава, то је само географска територија, свачија и ничија.

К'о општинска курва.

А јесте приметили да само ми у Србији ту Македонију, (на) екс СФРЈ, не зовемо Бивша Југословенска Република Македонија него само Република македонија?

И тако идемо уз ону ствар Грцима који нас барем не кецају на ситно к'о овај НАТО испрдак, Заев.


Информејшн гедеринг фром Дероволк ченел


49 41 49 41 16:51 15.08.2017

Re: Jedna narodna...

niccolo
Јебеш га, ваљда између тих социјалистичких самоуправних република има и нека Србија

Македонци могу да улазе у Србију само са личном картом.


Pre ce se Turqam, no ce se srbam; govorase u nasoj kuci...

Iako smo kao Grci prolazili kroz gadnu istoriju, Grcka nam nikada (bar tada u moje vreme) ukinula vize.

Kako je sada, ni to ne znam.
tasadebeli tasadebeli 17:25 15.08.2017

Re: Jedna narodna...

49 41

Iako smo kao Grci prolazili kroz gadnu istoriju, Grcka nam nikada (bar tada u moje vreme) ukinula vize.

Kako je sada, ni to ne znam.Нема гу сада... Ваљда се то зове шенген... Грци су у ЕУ...

А Грци кроз историју?

Ето, ономад, баш пре десетак дана гледах како изнад Тасоса два грчка ловца јуре турског фантома да га истерају из свог ваздушног простора.

Кажу Грци, они и Турци то тако свакога дана... Играју се да им не буде досадно...


Туре буре ваља, буре Туре гура...
elenold elenold 19:50 15.08.2017

Re: Дероволк ченел

tasadebeli
. . .

А јесте приметили да само ми у Србији ту Македонију, (на) екс СФРЈ, не зовемо Бивша Југословенска Република Македонија него само Република македонија?

И тако идемо уз ону ствар Грцима који нас барем не кецају на ситно к'о овај НАТО испрдак, Заев.
Ma i meni je to uvek bilo nejasno. Mi zajebavamo Grke, Makedonci nas zajebavaju, nas Grci nikaca ne zajebavaju, a mi ne zajebavamo Makednce.

Tu mi nešto ne štima logički.

Iz gornjeg, po mojoj logici, ispade da mi sebe sami zajebavamo.

Ali opet moja teza je da Makednoci i Crnogorci služe drugima za prljave poslove prema Srbiji. Ali na dugi rok to im neće pomoći, pustiće ih niz vodu,
kod Makedonije je to već evidentno, čim počnr sledeći krug podkusurivanja.
milisav68 milisav68 20:38 15.08.2017

Re: Jedna narodna...

tasadebeli
ово разумем кад лету штуке, лету авиони.Another Brick In The Wall (Oriental Version)

tasadebeli tasadebeli 00:08 16.08.2017

Re: Дероволк ченел

elenold

Tu mi nešto ne štima logički.Ни мени!Једино објашњење које ми онда пада на памет јесте да спољну политику Србије воде већ деценијама људи којима баш и није нешто стало до те Србије коју представљају и која их плаћа за то што раде...
predatortz predatortz 08:41 16.08.2017

Re: Jedna narodna...


А Грци кроз историју?


Nanosao sam se grčke uniforme i grčkih čizama, na sebi sam nosi pancir dobijen iz Grčke. Lekari i sestre iz grčkih bolnica su svoj godišnji odmor provodili radeći u bolnicama RS. Mnoga deca poginulih i ranjenih su se leba najela, more videla, škole završila zahvaljujući Grcima.

Nemam reči kojom bi opisao koliko volim taj narod.
alselone alselone 08:45 16.08.2017

Re: Jedna narodna...

Туре буре ваља, буре Туре гура...

tasadebeli tasadebeli 10:26 15.08.2017

Ооооо, Турцииии!!!

Да не грешим душу, морам отворено да вам признам да ипак има и неких Турака које много волим.


Само они не глуме у турским серијама.49 41 49 41 15:26 15.08.2017

3

https://youtu.be/hu7r1f7F8es

https://youtu.be/hpTVN_hMTM8
tasadebeli tasadebeli 16:14 15.08.2017

Re: 3

49 41
https://youtu.be/hu7r1f7F8es

https://youtu.be/hpTVN_hMTM8

sugarbaby sugarbaby 15:50 15.08.2017

Pa vidi TasoDear,

meni, kad o turskom filmu govorimo, ono načelno, prvo pada na pamet Nuri Bilge Ceylan koji je 2014. dobio Palmu za "Zimski san" i, obasjan najjačim reflektorima tog trenutku na svetu, zapljunuo sa one pozornice, ne direktno Erdogana ali je ladno pozvao mlade da nastave protest u Istanbulu, na Taksimu, braneći njihovo pravo na bunt za slobodu govora, slobodu uopšte. kao što znamo, nije vredelo.

Inače, Turska je umetnička sila, BTW....
Ovo je fotka iz meni lično njegovog najboljeg filma, Once upon a time in Anatolia

sugarbaby sugarbaby 16:22 15.08.2017

Re: Pa vidi TasoDear,

mada mi ljubav bio Yılmaz Güney, umro u 47. od raka pluća u Parizu, namučen/izmučen,
pre kra san.
znam da sam skrenula s puta, al dje me nadje? alija mi odvratan, bakir isto, pa reko
Aj Malo O Onima Koje Volim.
tasadebeli tasadebeli 16:38 15.08.2017

Re: Pa vidi TasoDear,

sugarbaby

meni, kad o turskom filmu govorimo, ono načelno,
Ех, да је филм, Бејби, ни по јада!

Него серије, Бејбе, серије,... Са по, у просеку, бројем епизода исто колико има и Турака... (У Турској, не рачунам оне у Немачкој и Аустрији и Швици и Швеци...)

Па још када на Пинкачи или Хепију после тих турских серија које, кажем, иду свакога дана од пет поподне до девет, десет увече ударе у звезде, звездице, грандове и парове до иза поноћи, па и целу ноћ!

Оно швапско ђубре Алцхајмер се, брате, радује само тако!

Кара севдах, Бејбе, кара севдах...

А квалитет... Јебеш ми све ако ти и ја не бисмо боље глумили у тим серијама!

Верујем ти за квалитет појединих филмова и да су Турци уметничка сила данас...

Ал' што нас затрпавају тим серијама преко Жељка Митровића и телевизије Пинк?

И осталих информерских и курирских телевизија...

Шта смо им ми скривили?

Пустили ону историјски исфризирану серију о Сулејману, 'ајде да им човек некако и опрости. Ваљда тако премијер-председник (мислим Турске, не Србије) захтевао да се то мало дотера, штуцује, прилагоди интересима савремене Турске, нарочито на Балкану.

Па српски бапци и дедице после гледања те серије о Сулејману тврдили како је султан, у ствари, био најбољи српски владар. После Тита, наравно.

А сад ће још те наше српске бапце и дедице све да убеде да је Алија Изетбеговић добротворно радио у корист Срба и у Колу српских сестара штрикао чарапе за српске борце на фронтовима по Босни и 'Ерцеговини... (ЛИНК)

Е, јбг!!!sugarbaby sugarbaby 17:45 15.08.2017

Re: Pa vidi TasoDear,

Него серије, Бејбе, серије,...


Ić ne gledam, pre bih se bacila u Arno ( "O mio babbino caro" - Maria Callas )а још када на Пинкачи или Хепију после тих турских серија које, кажем, иду свакога дана од пет поподне до девет, десет увече ударе у звезде, звездице, грандове и парове до иза поноћи, па и целу ноћ!
Јебеш ми све ако ти и ја не бисмо боље глумили у тим серијама!


Oko hiljadu puta, verujem ti na reč.

Ал' што нас затрпавају тим серијама преко Жељка Митровића и телевизије Пинк?

И осталих информерских и курирских телевизија...

Шта смо им ми скривили?


Užas koji nit preletim. Ja gledam trilere. Al ima, slušam na klupi u parku* žene kako žure da gledaju taj teški turski šit. Jbg, Balkan. Pusto tursko se zapatilo.

Па српски бапци и дедице после гледања те серије о Сулејману тврдили како је султан, у ствари, био најбољи српски владар. После Тита, наравно.
А сад ће још те наше српске бапце и дедице све да убеде да је Алија Изетбеговић добротворно радио у корист Срба и у Колу српских сестара штрикао чарапе за српске борце на фронтовима по Босни и 'Ерцеговини... (ЛИНК)


Zato mi imamo bjelu.TasoDear

tasadebeli tasadebeli 00:03 16.08.2017

Re: Pa vidi TasoDear,

sugarbaby

Zato mi imamo bjelu.Ко ли је њему (Бјели) рекао да зна да пева?

Нису га џабе у основној школи ( "Милица Павловић" ) звали Бјела Коњ...


П.С. - Знам, знам, хтела си да напишеш "БЛЕЈУ"...

То и радим, Бејбе, то и радим...

49 41 49 41 08:38 16.08.2017

Re: Pa vidi TasoDear,

tasadebeli
sugarbaby

Zato mi imamo bjelu.Ко ли је њему (Бјели) рекао да зна да пева?

Нису га џабе у основној школи ( "Милица Павловић" ) звали Бјела Коњ...


П.С. - Знам, знам, хтела си да напишеш "БЛЕЈУ"...

То и радим, Бејбе, то и радим...Osn. sk. "Милица Павловић" bese na Dorcolu; gde mi je ujna radila celog veka?!?
sugarbaby sugarbaby 10:47 16.08.2017

Re: Pa vidi TasoDear,


Нису га џабе у основној школи ( "Милица Павловић" ) звали Бјела Коњ...
šta deca znaju?!
49 41 49 41 17:40 15.08.2017

Svetlana

Дакле, мислим значи... Трт мрт, живот или смрт!

Nedavno poslah Svetlani na NB video, s napomenom; Znam sta ona ima medju nogama.
Tvoja imenjakinja; nisam siguran.

https://youtu.be/Lvb6pqEzZs0
angie01 angie01 17:44 15.08.2017

trt- pogresan ugao posmatranja,

Verovali ili ne: U Turskoj živi 9 miliona Srba!

( vestinet)

turska-istanbul
Apsolutno su svesni svog poreklа, sа neverovаtnim ponosom to ističu, smаtrаjući sebe počаstvovаnim zbog togа što su im koreni u Srbiji!

Pаzite, nekimа od njih su preci još pre 300, pа i 400 godinа nаselili te prostore, аli oni i dаn-dаnаs govore srpski i svаko od njih znа koje je prezime porodicа nosilа i kojа je krsnа slаvа kuće bilа… – otkriva Dragan Milosavljević, predsednik Društva srpsko-turskog prijateljstva „Inat“

Još je kralj Aleksandar Karađorđević izjavio da su Srbi izmirili sve račune sa Turskom 1912, pa ubuduće sa njima možemo biti samo prijatelji. To, ipak, niko nije uzeo za ozbiljno do pre pet godina. Teza da je 500 godina dug prinudni brak Srba i Turaka ostavio za posledicu predrasudu da su nam Turci najveći neprijatelji, bila je inspirativna za Milosavljevića, čije izjave prenosimo in vivo, u celini celosti.

KO JE KOGA JAHAO:

Jednom sam rekao jednom profesoru iz Ankare da je dovoljno što su nas jahali više od 400 godina, a on mi je odbrusio: „Pitanje je ko je koga tu jahao, vi Srbi ste imali izvršnu vlast kao veliki veziri, kakvi sultani!“ Tako je samo u periodu od 1543. do 1612. Godine, Srbija doprinela vođenju carstva s 13 velikih vezira, sedam njihovih zamenika, 23 vezira, osam admirala (kapudin-paša), brojnim guvernerima provincija i s bezbroj velikih defterdara (šefova finansija) i najviših administrativnih službenika.

DUŠEK ZA KAŠIKU:

U Srbiji nikad ranije nije postajala ni naznaka da bi ovakvo Društvo prijateljstva bilo moguće. U Beogradu živi oko 1.000 Turaka, a pretpostavlja se da ih na Kosovu i Metohiji ima još oko 30.000, mada su mnogi od njih podelili sudbinu komšija Srba.

U srpskom jeziku ima oko 8.000 turcizama, a u turskom 1.000 srbizama. Dok smo mi preuzeli od Turaka: inat (čvrsto verovati), organ, dušek, („tuzla“ na turskom znači „so“), Turci su od nas nasledili reči: kašika, dušman…

TURSKA JE ZA SRBE BILA – AMERIKA:

U 15. i 16. veku u Srbiji nije bila toliko razvijena svest o naciji. Srpski velikaš nikako nije musavog i dronjavog kmeta doživljavao kao brata po krvi! Vera se menjala kao što se danas menjaju političke stranke, a u islam je masovno prelazilo sitno plemstvo.

U srednjem veku Turska je bila isto što i danas Amerika. Turska carevina je u svom sastavu imala 32 zemlje, nikad nije spaljivala veštice, a Jevreji su tu nalazili spas. Prva velika migracija Srba u Tursku odigrala se u vreme Berlinskog kongresa.

ČETIRI JEZIKA ZA IMPERIJU:

Naša istorija prećutala je da su na prostorima turske imperije u službenoj upotrebi bila čak četiri jezika: turski (za svakodnevne razgovore), arapski (jezik religije jer je njime napisan „Kuran“), zatim persijski (književni jezik) i – srpski, kao jezik diplomatije i vojske. I sultani su govorili srpski jer sesmatralo da samo neobrazovani ne govore ovaj jezik.

ŠTA RADI SRPSKO MINISTARSTVO ZA DIJASPORU:

U Ministarstvu dijaspore samo znaju gde ima dobre jagnjetine! Ovi naši ambasadori nisu nijednu vizitkartu doneli, a kamoli da su sklopili neki dobar posao.

Hrvati su podigli svoju tekstilnu industriju zahvaljujući Turcima, a mi smo tu šansu propustili. I to zbog viza. Niko ne zna da Turčinu za dolazak u Srbiju treba garantno pismo i još da ga čeka prijatelj na aerodromu, inače će ga naši vratiti.

Vize su uvedene devedesetih za vreme rata, a njihovo ukidanje vlada još nije stigla da stavi na dnevni red. Ma čak i Turčinu koji ima Šengen treba tranzitna viza kroz Srbiju.

Zamislite koliko Srbija gubi, oko tri miliona Turaka radi u zapadnoj Evropi. Kad bi samo milion prošlo kroz Srbiju na putu za otadžbinu, zaradili bismo više nego da imamo naftovod. A da ne pričam da sporazum o slobodnoj trgovini s Turskom stoji na razmatranju već 10 godina.

BEOGRAD U ISTANBULU:

Izgleda da je bivši ambasador Tuske u Beogradu Hasan Oktem bio u pravu kad je, predajući akreditive tadašnjem premijeru Vojislavu Koštunici, u šali rekao da je inat najpoznatija turska reč u Srbiji. Dok Srbija ne haje za brojnu dijasporu u Turskoj, njeni potomci nisu zaboravili zavičaj, pa se kod Istanbula prostire Beogradska šuma na 6.000 hektara, a grad se diči crkvom Beogradske Bogorodice. Dok Beograd ima Stambol kapiju, u Istanbulu je podignuta Beogradska kapija!

BOSFOR PRE ČIKAGA:

Mit o Čikagu kao najvećem „srpskom“ gradu posle Beograda opstao je samo zahvaljujući činjenici da je decenijama bilo politički nekorektno reći da ta titula zapravo pripada Istanbulu. Jer, na obalama Bosfora živi čak tri miliona ljudi poreklom sa ovih prostora, koje smo vekovima pežorativno nazivali „poturicama“

Naravno, nije reč o klasičnoj emigraciji koju su decenije za nama poterale u pečalbu, već o iseljenicima koji su stotinama godina tamo, islamske vere i turskih imena, ali čvrsto vezani za šaku zemlje sa koje su im pradedovi otišli…

Verujte, čak i čvršće od mnogih od nas koji još stojimo na njoj! Apsolutno su svesni svog porekla, sa neverovatnim ponosom to ističu, smatrajući sebe počastvovanim zbog toga što su im koreni u Srbiji! Pazite, nekima od njih su preci još pre 300, pa i 400 godina naselili te prostore, ali oni i dan-danas govore srpski i svako od njih zna koje je prezime porodica nosila i koja je krsna slava kuće bila…

DEVET MILIONA U REZERVI:

Ako vam je frapantna brojka od tri miliona u Istanbulu, šta reći na podatak da je to tek trećina od ukupnog broja koliko ih je u Turskoj?! Govorimo o devet miliona duša, a to nije moja pretpostavka, već podatak, nešto o čemu se ovde ćuti.

Govorimo o „armiji“ u najmanju ruku velikih prijatelja Srbije, koji bi i te kako mogli da nam pomognu. Što je najvažnije – to i žele. Međutim… E, to „međutim“ je upravo ono što nas je kroz istoriju skupo koštalo! Za ovdašnje vlasti ti ljudi nikada nisu bili smatrani srpskim iseljenicima zbog dogme da su Srbi samo oni pravoslavne vere.

Zato što je to i dalje tabu tema i jeretičko pitanje, danas i imamo naciju Bošnjaka. Možda bi i karta Hrvatske danas bila drastično drugačija da je dozvoljeno izjasniti se kao Srbin katolik?!

KARADŽIĆ U BAJRAM PAŠI:

Obilazeći svojevremeno jednu od najvećih istanbulskih opština Bajram paša i razgovarajući sa ljudima koji u njoj žive, a 90 odsto od 350.000 koliko ih ima je našeg porekla, prišao mi je čovek da mi ponosno kaže da su se njegovi nekada davno prezivali Karadžić i da zna koju su slavu slavili, da sa generacije na generaciju prenose srpski jezik i da mu nikada neće biti jasno zbog čega ne može da bude ono što smo pomenuli – Srbin musliman?!

Razgovarao sam sa ljudima koji potenciraju da su iz: „Aski Srbistana“, što u prevodu znači: Stare Srbije. Pitam ih znaju li odakle su tačno poreklom, a oni uglas: „Skoplje“ – nastavlja da nas šokira naš sagovornik.

VEZIRI, EKONOMSKA ŠANSA:

Korpusu potencijalnih lobista, jakih privrednika spremnih da ulažu, uopšte ljudi koji su više nego voljni da na svaki način pomognu državi u kojoj su im koreni. A, 95 odsto naših Istanbulaca su u najmanju ruku dobrostojeće zanatlije i uspešni privrednici, čija preduzeća zapošljavaju i po nekoliko stotina ljudi.

Koliko su tamo cenjeni govori i podatak da se deo Istanbula, omiljeno izletište, zove „Beogradska šuma“. Jedna od svega četiri kapije na nekadašnjem bedemu oko grada nosi ime „Beogradska“, ali… A šta ćemo sa činjenicom da je čak 13 velikih vezira bilo sa naših prostora?!

Zamislite koliko Srbija gubi, oko tri miliona Turaka radi u zapadnoj Evropi. Kad bi samo milion prošlo kroz Srbiju na putu za otadžbinu, zaradili bismo više nego da imamo naftovod. A da ne pričam da sporazum o slobodnoj trgovini s Turskom stoji na razmatranju već 10 godina – priča Milosavljević, čije društvo svakodnevno dobija ponude za poslovnu saradnju s turskim firmama.

Izgleda da je bivši ambasador Tuske u Beogradu Hasan Oktem bio u pravu kad je, predajući akreditive tadašnjem premijeru Vojislavu Koštunici, u šali rekao da je inat najpoznatija turska reč u Srbiji. Dok Srbija ne haje za brojnu dijasporu u Turskoj, njeni potomci nisu zaboravili zavičaj, pa se kod Istanbula prostire Beogradska šuma na 6.000 hektara, a grad se diči crkvom Beogradske Bogorodice.

Dok Beograd ima Stambol kapiju, u Istanbulu je podignuta Beogradska kapija!

(Društvo srpsko-turskog prijateljstva „Inat“)
maksa83 maksa83 18:02 15.08.2017

Re: trt- pogresan ugao posmatranja,

U srpskom jeziku ima oko 8.000 turcizama, a u turskom 1.000 srbizama. Dok smo mi preuzeli od Turaka: inat (čvrsto verovati), organ, dušek, („tuzla“ na turskom znači „so“), Turci su od nas nasledili reči: kašika, dušman…


Ovaj ne zna šta priča. Reč "dušman" sigurno nije iz srpskog dospela u turski jezik, pre iz nekog Farsija ili tako nečeg, a (ovo tvrdim bez ikakvih osnova, dakle gola jezička intuicija izazvana ničim) rekao bih da to isto važi za reč "kašika", tj. da ni to nije uzeto od nas.

Sa druge strane (okačio sam gore link na turski film Kedi - što znači "mačka", a što liči na ostale indoevropske reči - cat, chat, gato, catze), međutim mislim da sam u filmu u nekoliko navrata čuo da koriste reč "mačak", što su verovatno preuzeli od nas (koji smo to preuzeli od Mađara, po svoj prilici).

Gde je taj Budimac kad je najpotrebniji...

angie01 angie01 18:31 15.08.2017

Re: trt- pogresan ugao posmatranja,

Ovaj ne zna šta priča.


e, hebigasad,..jos sam izbegla da napisem da je sljivu, srpsko nacionalno blago, u srbiju doneo Turcin...


sto se dusmana tice, kako kupila tako prodala ( pri tome, autor ne naginje ni jednoj strani, prosto je prijateljski nastrojen u oba pravca:)- meni ic ne lici na Farsi, onoliko koliko sam ga slusala, nisam strucna ni za jedno ni za drugo....
maksa83 maksa83 18:40 15.08.2017

Re: trt- pogresan ugao posmatranja,

sto se dusmana tice, kako kupila tako prodala ( pri tome, autor ne naginje ni jednoj strani, prosto je prijateljski nastrojen u oba pravca:)- meni ic ne lici na Farsi, onoliko koliko sam ga slusala, nisam strucna ni za jedno ni za drugo....

Ipak jes' persijski.

dušman and δυσμενής are Indo-European cognates. The Persian word comes from Old Iranian *duš-manyu- (cf Avestan dušmanah-), “whose mind is bad”. The Punjabi word (also Hindi, Urdu etc.) is a borrowing from Persian.'

gedza.73 gedza.73 20:49 15.08.2017

Re: trt- pogresan ugao posmatranja,

otkriva Dragan Milosavljević, predsednik Društva srpsko-turskog prijateljstva „Inat

lepo kaže izreka vezana za srpsku dijasporu 'čim vidiš da neko priča srpski, beži'

predatortz predatortz 21:31 15.08.2017

Re: trt- pogresan ugao posmatranja,

gedza.73
otkriva Dragan Milosavljević, predsednik Društva srpsko-turskog prijateljstva „Inat

lepo kaže izreka vezana za srpsku dijasporu 'čim vidiš da neko priča srpski, beži'Jebalo ga društvo!
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:39 15.08.2017

Re: trt- pogresan ugao posmatranja,

jos sam izbegla da napisem da je sljivu, srpsko nacionalno blago, u srbiju doneo Turcin...


Zanimnjivo?

Znam za Aleksandra Velikog i tvrdnju da je on šljivu doneo na Balkan, a ko ju je doneo u Srbiju, i šta se tad smatralo Srbijom, bilo bi zanimnjivo pročitati.
omega68 omega68 22:30 15.08.2017

Re: trt- pogresan ugao posmatranja,

Važno je da je naš Maksa stručnjak i za lingvistiku...
I važno je da natukne kako sigurno ništa nije srbsko nego je , eto, čak pre i međarsko ( mađarsko ).
Ali polako ostaje u manjini.
Kad sam ja ovaj tekst poostovao pre nekoliko godina bio sam razapet kao Gospod.
A danas i Endži ozbiljno promišlja i postuje.
''Turci'' su skup nekoliko plemena koja nisu imali standardizovan jezik.
Naselili su prostor na kome su živeli helenizovani Srbi - Jelini ili ''Grci''.
Nasledili su mnogo reči od tih ljudi, neke su promenili do neprepoznatljivosti a mnogi srbizmi su ostali.
Posle su, kao što svaki pobednik piše istoriju, mnoge naše reči prozvali turcizmima.
Eto.
angie01 angie01 23:09 15.08.2017

Re: trt- pogresan ugao posmatranja,

I važno je da natukne kako sigurno ništa nije srbsko nego je , eto, čak pre i međarsko ( mađarsko ).


da me ubijes, ne kapiram kako si to skonto iz maxinih komentara,...samo je prokomentarisao deo iz teksta koji fakat deluje cudno- kave sad veze sa tvojim zakljuckom ima cinjenicno stanje.


A danas i Endži ozbiljno promišlja i postuje.
(naslepo verujem da smo postavljeni tekst razlicito razumeli)
tasadebeli tasadebeli 23:20 15.08.2017

Re: trt- pogresan ugao posmatranja,

angie01
maksa83

Ovaj ne zna šta priča.


e, hebigasad,..jos sam izbegla da napisem da je sljivu, srpsko nacionalno blago, u srbiju doneo Turcin...
А што ми Срби свињска цревца зовемо по турски кавурма кад Турци и крмци баш нешто и нису блиски? Мислим, реално...

Да зајебавамо вековног душманина?

Да, то личи на Србе...


angie01 angie01 23:51 15.08.2017

Re: trt- pogresan ugao posmatranja,

Да, то личи на Србе...


taso, bre- srbujes s turskim serijama...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana