Društvo| Roditeljstvo| Zdravlje

Morbilli ante portas

a_jovicic RSS / 20.01.2018. u 04:09

 ... tj. nisu više ni pred vratima ... već su došle!

Džabe su lekari "krečili" mesecima i upozoravali kako je obuhvat vakcinacije protiv malih boginja opasno nizak (čak i u sredinama koje sebe smatraju "urbanim" ), naš narod je izgleda više voleo da sluša razne Jece i Cece te nas je zadesila epidemija do koje nije moralo doći. Ovde je već mesecima ... još od oktobra ... i već smo imali dva smrtna slučaja zbog komplikacija ("prvi put u novijoj istoriji", tj. posle 20 godina). Medjutim izgleda da upravo ulazimo u "galopirajuću fazu" pošto broj novoobolelih u Beogradu i Nišu poprima odlike eksponencijalnog trenda.

svi_gradovi5.png

Broj obolelih po gradovima

kumulativno5.png

Broj obolelih - kumulativno

(grafikoni napravljeni na osnovu dnevnih izveštaja o epidemiološkoj situaciji IJZS "Batut" )

I dok je epidemija na KiM i u Kraljevu (gde je inicijalno buknulo) pod kontrolom (mada kažu da se kod ovakvih epidemija često dešava i naknadno reaktiviranje žarišta, obično manjeg intenziteta), Beograd i Niš su ušli u "trku" ko će "brže jače i bolje" da postane rekorder po broju obolelih.

To naše "liderstvo u regionu" su prepoznale i SAD koje su upravo izdale upozorenje prvog nivoa za putovanje u Beograd i Srbiju.

B92 | 19.01.2018 | Stejt department: Upozorenje prvog nivoa za BG i Srbiju

Sreća te je taj "prvi nivo" u stvari najniži nivo upozorenja ali eto dobili smo i tu "čast".

A koliki je značaj "kolektivnog imuniteta" govori i činjenica što medju 1227 registrovanih slučajeva ima i onih koji su primili vakcinu ali su ipak oboleli.

N1 | 19.01.2018 | Primili vakcinu, a ipak oboleli od malih boginja

E sa'će anti-vaxxeri da skoče i viču "Eto! ... pričamo mi da su te vakcine prevara" ali to naravno veze s' mozgom (a i naukom) nema.

Naime, ljudski imunitet zna da bude prilično nestalna kategorija, tj. da pod raznim uticajima spoljašnje sredine i načina života povremeno oslabi. Obavezna vakcinacija protiv malih boginja je na našim prostorima počela 1971. (jednovalentnom vakcinom, tj. samo protiv malih boginja) i to jednom dozom. Vremenom su istraživanja u svetu pokazala da je sigurnije vršiti vakcinaciju u dve doze, jednom po navršenoj prvoj godini života i drugom negde pred polazak u školu, pošto se ispostavilo da odredjeni broj osoba ne stekne pun imunitet posle jedne doze (što bi se narodski reklo "vakcina mu se ne primi" ). Kasnije je jednovalentna vakcina zamenjena puno spominjanom MMR vakcinom (koja u suštini sadrži isti onaj soj morbilla koji je bio i u jednovalentnoj, samo su u "koktel" dodate vakcine i protiv zauški i rubeole)

I sve dok je nivo vakcinacije bio približan preporučenom, imali smo kolektivni imunitet (da ne kažem imunitet "krda" ). Virus jednostavno nije uspevao da duže opstane u nekoj sredini zato što nije mogao da nadje dovoljno mnogo "domaćina" da postane pretnja i onima čiji je imunitet narušen ili čiji organizam nije razvio dovoljno jak odgovor na izloženost virusu.

A upravo su male boginje bolest koja "nokautira" imunitet obolelog. On značajno padne i to onda predstavlja ulaz za razne druge virusne ili bakterijske infekcije. Otud one komplikacije sa upalama pluća ili mozga koje su i dovele do dva smrtna slučaja.

No dobro ... pošto nam je "krdo" postalo slabije edukovano nego ono od pre par decenija, sada smo potencijalno ugroženi i mi koji smo primili samo jednu dozu. Sreća u nesreći je što obično oni koji su primili bar tu jednu dozu razvijaju blažu kliničku sliku i lakše podnose bolest.

Da neko sad ne krene da paniči (pa da "zaglavim" sa krivičnom prijavom) trenutno su (osim nevakcinisanih) najugroženiji zdravstveni radnici koji su na "prvoj liniji odbrane" i izvestan broj je već oboleo (i preboleo). Situacija još uvek nije toliko alarmantna da se uvede vakcinacija i za starije od 14 godina (ako dodje do toga verovatno će to biti u dve faze ... prvo zdravstvenim radnicima a ako se epidemija ne smiri onda i široj populaciji)

I naravno ... par reči o širenju ...

Izvor infekcije je obolela osoba (ne prenose je komarci, pacovi ili gnuovi). Zaraznost je 2-4 dana pre i 4 dana posle izbijanja ospe. Širi se putem kapljica (koje nastaju kijanjem, kašljanjem i sl.) a redje putem vazduha (virus može ostati u vazduhu i na površinama još oko 2 sata pošto inficirani napusti prostoriju). Redje se prenosi (ali je moguće) i kontaktom sa predmetima koji su sveže kontaminirani.

Male boginje spadaju u jednu od najzaraznijih bolesti. Devet od 10 osetljivih osoba oboli kada se nalazi u bliskom kontaktu sa obolelim. Simptomi su u početnoj fazi takvi da se često bolest pomeša sa gripom ili prehladom što znači da 2-4 dana oboleli neprimećeno "seje" virus unaokolo. S obzirom da veliki broj lekara (pogotovo mladjih) nije imao nikakvo iskustvo sa ovom bolešću (koja je jednostavno bila retkost u našoj zemlji pa nisu mogli ni na studijama a ni kasnije da "uče" na obolelima u početnoj fazi), desilo se tokom početka epidemije da se bolest ne prepozna odmah.

Toliko od mene i pozdravite "Divu"

LINKOVI:

IJZS "Batut" | 19.01.2018 | Акtuеlnа еpidеmiоlоšка situаciја mаlih bоginjа (mоrbilа) u Еvrоpi i Rеpublici Srbiјi

IJZS "Batut" | 10.11.2017 | Mеrе sprеčаvаnjа širеnjа virusа mоrbilа u zdrаvstvеnim ustаnоvаmа

IJZS "Batut" | 08.06.2011 | Каlеndаr оbаvеznе imunizаciје u Rеpublici Srbiјi

IJZS "Batut" |  10.05.2011 | Imunizаciја vаšеg dеtеtа

N1 | 18.01.2018 | Gosti N1 o morbilama: Bitna i revakcinacija odraslih

B92 | 19.01.2018 | Stejt department: Upozorenje prvog nivoa za BG i Srbiju

N1 | 19.01.2018 | Primili vakcinu, a ipak oboleli od malih boginja

EDIT [20.01.2018 11:40]

Zaraznost malih boginja i koristi kolektivnog imuniteta su lepo ilustrovane sledećom simulacijom (radjenom na osnovu stvarne demografske situacije na terenu)

 

 

Pri obuhvatu vakcinacije od 80%, za par meseci epidemija se proširi na skoro celokupnu nevakcinisanu populaciju. Pri obuhvatu od 95%, ostane na par izolovanih slučajeva (i porodičnih epidemija)

U svakom slučaju nam slede "lessons to learn". Struka (epidemiolozi, infektolozi i pedijatri) treba da se sastanu i prikupe na jednom mestu kakve su probleme imali sa medijima i državnom administracijom u mesecima koji su prethodili epidemiji (i naravno šta bi mogli da poboljšaju ... po pitanju edukacije, promotivnih sadržaja i sl.) a onda da se uradi pritisak na državnu upravu da se sve to primeni pre neke nove epidemije neke druge (možda i opasnije) bolesti.

Trenutno vladajuća ekipa (a izgleda i većina medija) nije baš nešto raspoložena da se ovim problemom bavi ...

DJB | 07.12.2017 | Samo jedna rečenica o DJB inicijativi da Skupština razmotri uzroke pada vakcinacije

EDIT [22.01.2018 18:00] 

Na žalost imamo i treći smrtni slučaj od malih boginja.

N1 | 22.01.2018 | Porodilja preminula u Nišu, nije bila vakcinisanaKomentari (213)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

srdjan.pajic srdjan.pajic 06:02 20.01.2018

1.(Preležao male boginje kao mali, sad me baš zabole za epidemije i antivexere!)

Šalim se, Jovke, mada nije za zajebanciju. Ovi antivekseri će goreti u paklu.
tasadebeli tasadebeli 11:08 20.01.2018

Re: 1.

srdjan.pajic


(Preležao male boginje kao mali, sad me baš zabole za epidemije i antivexere!)

Šalim se, Jovke, mada nije za zajebanciju. Ovi antivekseri će goreti u paklu.Ух, Пајке, то наше сећање на детињство и шта смо прележали, које све врсте богиња, уме да завара.

BOGINJE : Vrste Boginja (slike), Simptomi, Inkubacija, Trajanje i Vakcina (ЛИНК)

Овчије богиње сам прележао, знам поуздано јер сам три недеље лежао код куће, нисам ишао у школу и тада гледао како смо тукли Грке 4:2 у Атини чувеним голом Карасија да бисмо играли мајсторицу са Шпанијом за одлазак на Мундијал 1974. у Немачкој.

(Пази кад по томе памтим када сам лежао овчије богиње. )

И био сам убеђен да сам лежао и све остале "дечје" врсте.

А онда сам са 28 година добио рубеоле од клинаца у школи. Па сам се зезао да ћу да уложим захтев за новчану надокнаду за повреду на раду.

За морбиле немам појма јесам ли их прележао или не. (Кева се одавно упокојила, немам никога ни да питам јер је једино она то знала.)

Успут, једна занимљива прича о имунитету стеченом после прележаних богиња.

Давно, пре више од сто година, крајем 19. века у приморју, сењском залеђу, прабаба моје жене боловала и преживела велике богиње (ону, далеко јој лепа кућа, вариолу веру). После тога се удала, оставила потомтво...

Када је у Југославији избила епидемија вариоле вере 1972.

сви смо морали да будемо вакцинисани и то тако што су нам прво давали једну вакцину, па ако се она "прими", како су нам то говорили, и ревакцину. (Био сам први, други основне, али тако памтим то вакцинисање у школи, са тим коришћеним речником.)

А занимљиво је што бака, мајка и тетка моје жене (за разлику од својих сродника мушкараца и своје деце) нису морале да приме ту ревакцину (моја жена као наредно треће покољење по женској линији је морала) јер су, изгледа, стекле имунитет генетским наслеђем од те прабабе. Тако су им, барем, то тада објашњавали лекари који су тада радили вакцинацију јер су их детаљно испитивали за ту женину прабабу.
a_jovicic a_jovicic 12:02 20.01.2018

Re: 1.

tasadebeli
srdjan.pajic


(Preležao male boginje kao mali, sad me baš zabole za epidemije i antivexere!)

Šalim se, Jovke, mada nije za zajebanciju. Ovi antivekseri će goreti u paklu.

Ух, Пајке, то наше сећање на детињство и шта смо прележали, које све врсте богиња, уме да завара.

BOGINJE : Vrste Boginja (slike), Simptomi, Inkubacija, Trajanje i Vakcina (ЛИНК)

Овчије богиње сам прележао, знам поуздано јер сам три недеље лежао код куће, нисам ишао у школу и тада гледао како смо тукли Грке 4:2 у Атини чувеним голом Карасија да бисмо играли мајсторицу са Шпанијом за одлазак на Мундијал 1974. у Немачкој.

(Пази кад по томе памтим када сам лежао овчије богиње. )

И био сам убеђен да сам лежао и све остале "дечје" врсте.

Hvala Taso! ... upravo to ... dosta ljudi meša male i ovčje boginje (koje se znatno lakše podnose u odnosu na male).

Ja se sećam da sam preležao ovčje i to baš u vreme zemljotresa u Bukureštu (tek se bili uselili na deseti sprat, ja zakačio boginje, ono krenulo da se trese, mi bez iskustva sa stanovanjem u visokim zgradama pa jurnjava niz stepenice ... što se inače NIKAKO ne radi dok zemljotres traje) ... tako ih se ja sećam ... a sećam se i zauški.

Što se malih tiče, nedavno nadjoh staru zdravstvenu knjižicu (onu debelu, sa zelenim koricama) i tamo uredno upisane sve vakcine koje sam primio. Od Morbila sam vakcinisan 1973. (tada sam imao nekih 18 meseci) a videh i da sam vakcinu protiv Variole primio tek kad je prošla epidemija, negde krajem 1972. (verovatno sam bio previše mali da je primim u proleće kada je epidemija bila u toku)

Upravo su velike boginje odličan primer da se pokaže čemu vakcinacija služi. Velike boginje (osim u dve laboratorije, u SAD i Rusiji) više ne postoje "na slobodi" a upravo su vakcinacijom i iskorenjene.

Ned'o Bog da nas sad strefi neka ozbiljnija epidemija. Ova država nije ni prići ondašnjoj po pitanju spremnosti za nešto tako. A i tada su političari "cinculirali" zbog "mrzitelja" iz inostranstva i imidža naše "idealne države" u belom svetu.

Vreme | 15.03.2012 | Upozorenje na koje niko nije obratio pažnju

DRŽAVA KASNI: Variola nije odnela 40 života samo zbog loše zdravstvene kondicije zaraženih. Ispostaviće se da je i državni aparat u tome odigrao veliku ulogu. Zahvaljujući znanju, savesti i stručnosti medicinskih radnika, nadležni republički organi saznali su 22. marta da je variola od 8. marta u Čačku, a od 9. marta u Beogradu. Javnost je o tome obaveštena tri dana kasnije – i to tek na osnovu iznuđene dozvole od političkih moćnika. "Već desetak minuta nakon što je zvanično saopštenje pročitano na Radio Beogradu, bilo je Beograđana koji su dotrčali u epidemiološku službu, da bi se do kraja dana njihov broj povećao na 478, do kraja četvrtog dana na 1899, a na kraju druge nedelje broj prijavljenih bio je 2311", piše u knjizi Bez obdukcije. Svi ti ljudi izjavili su da su po različitim osnovama u kritičnom periodu (od momenta prijema Latifa Mumdžića u te ustanove do njihovog stavljanja u karantin) boravili na klinikama u Čačku ili Beogradu. Epidemiološka anketa je utvrdila da je kontakt prvog reda sa obolelim imalo 278 građana, nakon čega su odmah izolovani i upućeni u karantin. Tek 26. marta "Politika" objavljuje zajedničko saopštenje Epidemiološke službe zavoda za zdravstvenu zaštitu Srbije i grada Beograda.
Bili Piton Bili Piton 12:45 20.01.2018

Re: 1.

srdjan.pajic
Šalim se, Jovke, mada nije za zajebanciju.


Nije uopšte za zajebanciju, ovo su vrlo loše i priilično alarmantne vesti za sve one koji su i inače slabi, neotporni, bolešljivi, stari, kompromitovanog imuniteta itd.

Not good at all.
a_jovicic a_jovicic 13:46 20.01.2018

Re: 1.

tasadebeli
А онда сам са 28 година добио рубеоле од клинаца у школи. Па сам се зезао да ћу да уложим захтев за новчану надокнаду за повреду на раду.

BTW Taso ... jel' počeo raspust? To obično malo "zakoči" epidemiju u sredini gde bukti ali sa druge strane povećava verovatnoću prenosa u nove sredine (zbog poseta rodjacima i sl.)
tasadebeli tasadebeli 17:00 20.01.2018

Re: 1.

a_jovicic
tasadebeli
А онда сам са 28 година добио рубеоле од клинаца у школи. Па сам се зезао да ћу да уложим захтев за новчану надокнаду за повреду на раду.

BTW Taso ... jel' počeo raspust? To obično malo "zakoči" epidemiju u sredini gde bukti ali sa druge strane povećava verovatnoću prenosa u nove sredine (zbog poseta rodjacima i sl.)


Други део распуста тек од 31. јануара.

А ови у Воши су прошлог понедељка, мислим, завршили свој распуст из једног дела који је почео још у децембру.
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:53 20.01.2018

Re: 1.

Hvala Taso! ... upravo to ... dosta ljudi meša male i ovčje boginje (koje se znatno lakše podnose u odnosu na male).


Male i ovčije boginje (varičela) je dosta teško pomešati, mešaju se valjda rubella (to je ovo zbog čega je taske hteo da tuži školu, to je manje opasno, sem ako nisi trudnica) i measles, to je ovo što hara sad po Srbiji, kako sam razumeo. Jel ima u srpskom posebna reč za jedne i druge?

Ja se inače sećam tih "malih" boginja koje sam preležao, jer je to bilo u osnovnoj školi, ne sećam se koji razred, možda 4. ili 5., i nije bila nikakva veća epidemija, ali je bila dosta velika frka oko toga jer sam i ja bio vakcinisan, pa dobio, i postojala je opasnost da geknem ili zarazim sve ostale. Pa nije bilo dopušteno izlaženje iz kuće ni veći kontakt sa ukućanima sem onog mimimuma, mada su moji su bili svi vakcinisani, uključujući i mlađu sestru.

A kad sam emigrirao, ovde na univerzitetu su me revakcinisali protiv skoro svega, uključujući i measles, i mumps (zauške, isto preležao) i rubella, delom i zato što naša lekarka iz Beograda poslala dokumentaciju - na ćirilici ili na latinskom, što ovde dođe na isto (plus je bilo našfrakano rukom pa nije bilo ni čitljivo). I izrokaše me ponovo, sad sam valjda superimun, kad već nisam crk'o, kako prete ovi antivekseri.


zilikaka zilikaka 19:26 20.01.2018

Re: 1.

Male i ovčije boginje (varičela) je dosta teško pomešati, mešaju se valjda rubella (to je ovo zbog čega je taske hteo da tuži školu, to je manje opasno, sem ako nisi trudnica) i measles, to je ovo što hara sad po Srbiji, kako sam razumeo. Jel ima u srpskom posebna reč za jedne i druge?

Ja koliko znam, narodski su male, ovčije i rubeole. Ovde treće nemaju drugi naziv. Zapravo njih često preležiš da nisi ni svestan jer kratko traju i ne daju neku sliku nego opasne za trudnice.
Sve sam preležala u vreme kad se sećaš.
Male sam dobila na Divčibarima, u školskom odmaralištu.
Moja generacija još nije dobijala vakcine.Elem, izbila epidemija na tom zomovanju i kako se ko ospe oni u karantin al meni se više dana pojavili samo simptomi gripa i držali me posebno. Tačno se sećam da sam se obradovala kad su i meni našli da su boginje, da ne budem više sama.

E, a da su ozbiljne, tog se sećam, jer su nas nešto posebno posmatrali, mislim da smo išli posle i na neke dodatne preglede, po povratku kući.
Umelo to da se zakomplikuje gadno.
a_jovicic a_jovicic 19:35 20.01.2018

Re: 1.

srdjan.pajic
Male i ovčije boginje (varičela) je dosta teško pomešati, mešaju se valjda rubella (to je ovo zbog čega je taske hteo da tuži školu, to je manje opasno, sem ako nisi trudnica) i measles, to je ovo što hara sad po Srbiji, kako sam razumeo. Jel ima u srpskom posebna reč za jedne i druge?

Hm ... biće da tu ima neke zbrke nasih termina sa engleskim posto je rubella u našoj terminologiji rubeola ... a vidim da američka literatura koristi rubeolu kao sinonim za male boginje. No da vidimo šta kaže Medjunarodna klasifikacija bolesti ... MKB-10 ... tj. ICD-10

IJZS "Batut" MKB-10, knjiga 1

WHO ICD-10 on-line

B01.-
Varicella
Varičela-ovčije boginje
Varicella [chickenpox]

B03.-
Variola vera
Velike boginje
Smallpox

B05.-
Morbilli
Morbili [male boginje]
Measles

B06.-
Rubeola
Rubeola [crvenka]
Rubella [German measles]

B26.-
Parotitis
Zauške
Mumps

Rubeola se kao takva ne spominje u ICD-10 ali pri pretraživanju, sajt nudi alternative ... Kada se otkuca Rubeola on ponudi:

Measles without complication
Rubella without complication

... što će reći da mož' i onako i ovako ... u engleskom mu rubeola dodje sinonim za morbile a "nemačke" boginje su im rubella.

No da se držimo mi medjunarodne klasifikacije ... a tebe su "izrokali" MMR-om (i verovatno nekim anti-tetanusima) za svaki slučaj (kad si već došao tamo iz divljih, ruralnih predela jugoistočne Evrope)


A vidi čime su mene sve "narokali" naši ... verovatno kao i celu generaciju '71 ...... i naravno još anti-Tetanus (sa sve 2 revakcinacije) u JNA
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:38 20.01.2018

Re: 1.

E, a da su ozbiljne, tog se sećam, jer su nas nešto posebno posmatrali, mislim da smo išli posle i na neke dodatne preglede, po povratku kući.
Umelo to da se zakomplikuje gadno.


Da, evo sad sam pitao kevu, i ona kaže da su bile male boginje u pitanju, dakle measles, i da je bila ozbiljna frka, ono, jedva pretekoh. Čak su me lekari prvo tretirali na nekoliko pogrešnih dijagnoza, prosto jer nisu nikad videli takav slučaj (a nije bilo google-a, ni WebMD-ja pa da im ja kažem od čega sam bolestan ), dok tek neki sedmi lekar nije stavio prst na čelo i posumjao u male boginje, do tad sam već i pregurao kritičan deo. No, nije ni bitno. A vakcinisali su nas tad i protiv velikih boginja (variola, small-pox) jer je '72 bila ona epidemija u Beogradu, pa su vakcinisali sve što mrda, osim trudnica, u koje je spadala i keva sa mojom sestrom, pa smo nju držali pod ključem dok nije prošla frka.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:46 20.01.2018

Re: 1.

No da se držimo mi medjunarodne klasifikacije ... a tebe su "izrokali" MMR-om (i verovatno nekim anti-tetanusima) za svaki slučaj (kad si već došao tamo iz divljih, ruralnih predela jugoistočne Evrope)


I na tuberkulozu me testirali, jer je FRY bila na spisku zemalja za odstrel, naročito zbog onih nekih antibiotic resistant vrsta koje odatle dolaze. I posle opet, za zelenu kartu, što je sigurno-sigurno je.
a_jovicic a_jovicic 19:59 20.01.2018

Re: 1.

srdjan.pajic
No da se držimo mi medjunarodne klasifikacije ... a tebe su "izrokali" MMR-om (i verovatno nekim anti-tetanusima) za svaki slučaj (kad si već došao tamo iz divljih, ruralnih predela jugoistočne Evrope)

I na tuberkulozu me testirali, jer je FRY bila na spisku zemalja za odstrel, naročito zbog onih nekih antibiotic resistant vrsta koje odatle dolaze. I posle opet, za zelenu kartu, što je sigurno-sigurno je.

To su one PPD3 (ili Mantoux) pored kojih uvek piše kakva je reakcija (+ nešto mm). To pokazuje da li je organizam bio u kontaktu sa virusom tuberkuloze odnosno da li si primao ranije BCG vakcinu (tad se pokaže kao false-positive)

Mantoux test

Takav test su nam prvo radili kad smo kao "gušteri" došli u JNA ... onda posle par dana anti-Tetanus (koji je u vojničkim urbanim legendama uvek poprimao mitska svojstva da posle toga možeš i kamenje da jedeš i da ti ništa neće biti)
c_h.arlie c_h.arlie 20:09 20.01.2018

Re: 1.

tasadebeli
a_jovicic
tasadebeli
А онда сам са 28 година добио рубеоле од клинаца у школи. Па сам се зезао да ћу да уложим захтев за новчану надокнаду за повреду на раду.

BTW Taso ... jel' počeo raspust? To obično malo "zakoči" epidemiju u sredini gde bukti ali sa druge strane povećava verovatnoću prenosa u nove sredine (zbog poseta rodjacima i sl.)


Други део распуста тек од 31. јануара.

А ови у Воши су прошлог понедељка, мислим, завршили свој распуст из једног дела који је почео још у децембру.

Ljudi moji, ja više ne mogu !
Upravo sam se vratio sa slave od sestre.
Sutra moram na drugi dan kod komšije.
Žderem još od svetog Nikole, pun mesec dana.
zilikaka zilikaka 20:18 20.01.2018

Re: 1.

Čak su me lekari prvo tretirali na nekoliko pogrešnih dijagnoza, prosto jer nisu nikad videli takav slučaj (a nije bilo google-a, ni WebMD-ja pa da im ja kažem od čega sam bolestan ), dok tek neki sedmi lekar nije stavio prst na čelo i posumjao u male boginje, do tad sam već i pregurao kritičan deo

Sad pametujemo bezveze pa se ja setila priča o svojoj prababi koja je celog života bila seoska babica što je podrazumevalo i osnovnu zdravstvenu zaštitu seoske dece.

Posle kad je ostarila kažu da su kod nje dolazili i pored postojećih lekara kad se dete razboli jer je videla hiljade slučajeva i imala solidnu bazu podataka simptoma na osnovu kojih je umela da prepozna baš upravo boginje.
tyson tyson 20:29 20.01.2018

Re: 1.

Upravo su velike boginje odličan primer da se pokaže čemu vakcinacija služi.

Pa sad; batina ima dva kraja.

Iz linkovanog članka o epidemiji velikih boginja u Srbiji 1972. godine:

"Vakcinacija je bila masovna", kaže dr Gligić. "Nažalost, posledice vakcinacije su bile veoma teške, bilo je i smrtnih slučajeva i smatra se da je od vakcinacije bila veća šteta nego od same variole", kaže dr Gligić (...)


JJ Beba JJ Beba 20:43 20.01.2018

Re: 1.

Parotitis
Zauške
Mumps

moja teniska partnerka je u oktobru dobila zauške, trajalo jedno 10, 15 dana, otoci temperatura it. Ono što je zanimljivo je da ih je dobila na jednom gradjevinarskom simpozijumu od kolege Nemca koji se baš tada žalio na bolove u grlu, temperaturi kao i da se leći od upale uha. Nemci nisu skapirali da se radi o zauškama koje je ovaj očito pokupio u Južnoj Africi, odakle je rodom i gde je boravio pre toga. Tako su zauškae iz Johanseburga, preko nemaćke, stogle do Beogarad
a_jovicic a_jovicic 21:00 20.01.2018

Re: 1.

tyson
Upravo su velike boginje odličan primer da se pokaže čemu vakcinacija služi.

Pa sad; batina ima dva kraja.

Iz linkovanog članka o epidemiji velikih boginja u Srbiji 1972. godine:

"Vakcinacija je bila masovna", kaže dr Gligić. "Nažalost, posledice vakcinacije su bile veoma teške, bilo je i smrtnih slučajeva i smatra se da je od vakcinacije bila veća šteta nego od same variole", kaže dr Gligić (...)

Pa ako je bila neselektivna ... tj. ako su je davali i onima koji ne bi smeli da je prime ... a baš oko te godišnjice je bilo prisećanja ljudi koji kažu da su ih vakcinisali bukvalno kad god su stigli ... npr. na naplatnim rampama na ulazu u Beograd ... nema veze ako si je već primio ... čisto za svaki slučaj


Velika je panika bila ... a naš "socijalistički radni narod" je svakako već bio naviao na žrtve za "više ciljeve"


No i ovo opet ide u prilog "kolektivnog imuniteta". Ako vakcinu prime oni koji smeju da je prime, onda će biti zaštićeniji i oni koji to ne smeju.
tasadebeli tasadebeli 21:06 20.01.2018

Re: 1.

srdjan.pajic


a_jovicic

biće da tu ima neke zbrke nasih terminaЕво, сад видим по овој класификацији лепо шта све ту има.

Благо теби и Пајкету. Имате и документовано против чега сте све вакцинисани, Пајке можда и дваред и поред документације. Ја не могу ни заушки да се сетим. осим оних у виду више силе која утиче на мој живот кроз ћалетову руку.

Сећам се само да сам, пре путовања у Багдад и Ирак 1983, попримао гомилу неких вакцина које су све биле уредно уписане у неку жуту књижицу коју сам носио уз пасош, а сада не могу ни ту књижицу да нађем.


to je ovo zbog čega je taske hteo da tuži školu


Хтео ја да тужим и ЈНА јер сам сломио већ пре тога у униформи једаред ломљену руку (па ме сад жига на сваку промену времена) јурећи као реконвалесцент неке будалетине убачене из Италије по словеначким вукојебинама за време зимске олимпијаде у Сарајеву, али ми одмах рекли да не бацам џабе паре на адвокате и да од та посла нема ништа.

Не вреди, брате, ови данас су ти исти као и они пре распада те СФРЈ. Вазда тврди на лову кад је здравље народа у питању. У све им дирај, само у лову немој да си се усудио...

Остале ми само тужне успомене... Из те ЈНА...


srdjan.pajic srdjan.pajic 21:08 20.01.2018

Re: 1.


"Vakcinacija je bila masovna", kaže dr Gligić. "Nažalost, posledice vakcinacije su bile veoma teške, bilo je i smrtnih slučajeva i smatra se da je od vakcinacije bila veća šteta nego od same variole", kaže dr Gligić (...)


Ne znam na osnovu čega ovo tvrdi, ne navodi nikakav konkretan podatak ili studiju. Od variole je umrlo 35 ljudi, 175 je bilo zaraženo. Karantin je sprečio dosta veći pomor.

Skoro svaka vakcina ima neželjena svojstva, poneko i rikne, ali upravo zahvaljujući masovnoj vakcinaciji su velike boginje iskorenjene kao bolest. Ne vakcinaciji kad epidemija krene, nego da do nje uopšte ne dođe.


a_jovicic a_jovicic 21:32 20.01.2018

Re: 1.

srdjan.pajic
Skoro svaka vakcina ima neželjena svojstva, poneko i rikne, ali upravo zahvaljujući masovnoj vakcinaciji su velike boginje iskorenjene kao bolest. Ne vakcinaciji kad epidemija krene, nego da do nje uopšte ne dođe.

Nisu neželjena dejstva neka mistična stanja organizma. Najčešće je to alergijska reakcija koja u najtežem slučaju može da dovede do anafilaktičkog šoka ... ali medicinski radnici su obučeni da prepoznaju i deluju ukoliko do ovoga dodje ... i zato se pacijent prvo propita da li je alergičan na nešto.

Svakako da je javnost posebno osetljiva na ovakve slučajeve. Evo kako SZO (WHO) radi edukaciju zdravstvenih radnika po pitanju sigurnosti vakcina ...

Vaccine Safety Basics
narcis narcis 22:03 20.01.2018

Re: 1.

A kad sam emigrirao, ovde na univerzitetu su me revakcinisali protiv skoro svega, uključujući i measles, i mumps (zauške, isto preležao) i rubella, delom i zato što naša lekarka iz Beograda poslala dokumentaciju - na ćirilici ili na latinskom, što ovde dođe na isto (plus je bilo našfrakano rukom pa nije bilo ni čitljivo). I izrokaše me ponovo, sad sam valjda superimun, kad već nisam crk'o, kako prete ovi antivekseri.

i sad ako te avaxi vide ima da te uzmu za primer kako vakcine mogu da upropaste ćoveka, ti ćegi budeš specimen o štetnosti vakcine, a i ovo pojašnjava što ste vi ameri tako kaki ste


Bili Piton Bili Piton 22:06 20.01.2018

Re: 1.

Odlično se sećam haosa oko velikih boginja, bio sam prvi razred, keva u drugom stanju s burazerom...tri puta sam ručno primao vakcinu (takozvanim "percem" ) i nikako da se primi, tek četvrti put iz pištolja (koje su, ako se ne varam, poslali Ameri kao desperate measure). I to u nekom pokretnom furgonu gore u Zdravka Čelara.

Bila frka, nimalo prijatno, grad kao pod opsadom. U svakom dispanzeru ogromni posteri sa jezivim slikama infekcije i to po danima, prvi, drugi, treći - desetog dana slika je izgledala najužasnije, onda kreće oporavak (ako organizam dotle izdrži).

papillon92 papillon92 22:18 20.01.2018

Re: 1.

"А занимљиво је што бака, мајка и тетка моје жене (за разлику од својих сродника мушкараца и своје деце) нису морале да приме ту ревакцину (моја жена као наредно треће покољење по женској линији је морала) јер су, изгледа, стекле имунитет генетским наслеђем од те прабабе."

To nije moguce. Bilo bi odlicno kad bi nasledjivali steceni imunitet. Za dete jedino ako je majka bila bolesna u trudnoci, mada bi i tako to bio samo privremeni imunitet.
Kao kada bi dobio veliku dozu imunoglobulina preventivno.
Bakterije mogu naslediti steceni imunitet. Nijedan slozeniji organizam ne moze.
tyson tyson 22:50 20.01.2018

Re: 1.

srdjan.pajic

"Vakcinacija je bila masovna", kaže dr Gligić. "Nažalost, posledice vakcinacije su bile veoma teške, bilo je i smrtnih slučajeva i smatra se da je od vakcinacije bila veća šteta nego od same variole", kaže dr Gligić (...)


Ne znam na osnovu čega ovo tvrdi, ne navodi nikakav konkretan podatak ili studiju. Od variole je umrlo 35 ljudi, 175 je bilo zaraženo. Karantin je sprečio dosta veći pomor.

Skoro svaka vakcina ima neželjena svojstva, poneko i rikne, ali upravo zahvaljujući masovnoj vakcinaciji su velike boginje iskorenjene kao bolest. Ne vakcinaciji kad epidemija krene, nego da do nje uopšte ne dođe.

Pročitaj linkovani članak, vrlo je zanimljiv. Uočićeš autoritet autorke citirane tvrdnje, a i korigovaćeš te brojke koje si naveo.


tasadebeli tasadebeli 23:17 20.01.2018

Re: 1.

Bili Piton
Odlično se sećam haosa oko velikih boginja, bio sam prvi razred, keva u drugom stanju s burazerom...tri puta sam ručno primao vakcinu (takozvanim "percem" ) i nikako da se primi, tek četvrti put iz pištolja (koje su, ako se ne varam, poslali Ameri kao desperate measure). I to u nekom pokretnom furgonu gore u Zdravka Čelara.

Bila frka, nimalo prijatno, grad kao pod opsadom. U svakom dispanzeru ogromni posteri sa jezivim slikama infekcije i to po danima, prvi, drugi, treći - desetog dana slika je izgledala najužasnije, onda kreće oporavak (ako organizam dotle izdrži).Е, да, тако је...

И ја се сећам неких из одељења у школи које су више пута тим "перцетом".

Па онда "пиштољем".

И јесте било опсадно стање. Моја баба баш тада и лежала у Првој хируршкој и упокојила се (канцер) за време трајања епидемије вариоле вере те 1972.

И сећам се да су од све гомиле њене деце и унучади (нас двадесетак) само њих троје (моја сестра и два ујака) одлазили пар пута да је обиђу и успевали да уђу само са посебним одобрењем пошто их претходно скроз одену и обују у ону посебну одећу и обућу у болници.
tasadebeli tasadebeli 23:22 20.01.2018

Re: 1.

papillon92
"А занимљиво је што бака, мајка и тетка моје жене (за разлику од својих сродника мушкараца и своје деце) нису морале да приме ту ревакцину (моја жена као наредно треће покољење по женској линији је морала) јер су, изгледа, стекле имунитет генетским наслеђем од те прабабе."

To nije moguce. Bilo bi odlicno kad bi nasledjivali steceni imunitet. Za dete jedino ako je majka bila bolesna u trudnoci, mada bi i tako to bio samo privremeni imunitet.
Kao kada bi dobio veliku dozu imunoglobulina preventivno.
Bakterije mogu naslediti steceni imunitet. Nijedan slozeniji organizam ne moze.


Је л' тако?

Хвала ти јер сам се и ја питао да ли је нешто тако могуће (генетски наслеђен имунитет на велике богиње). Зато сам и ставио ограду са оним "изгледа".

Ту причу сам само чуо од таште, али није ни она тврдила да њу, њену мајку и њену сестру нису због тога вакцинисали (ташта студирала иначе медицину), него ми само рекла да су их детаљно испитивали о тој прабаби и да њој и њеној сестри и мајци после оне пробе нису даље ништа друго давали.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:53 21.01.2018

Re: 1.

"Vakcinacija je bila masovna", kaže dr Gligić. "Nažalost, posledice vakcinacije su bile veoma teške, bilo je i smrtnih slučajeva i smatra se da je od vakcinacije bila veća šteta nego od same variole", kaže dr Gligić (...)

ali je variola iskorenjena. uvek neko plati glavom.
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:26 21.01.2018

Re: 1.

tyson

Pročitaj linkovani članak, vrlo je zanimljiv. Uočićeš autoritet autorke citirane tvrdnje, a i korigovaćeš te brojke koje si naveo.


184/40, to je otprilike to, a i ove cifre koje sam naveo pišu na wikipediji, i na još nekoliko mesta iz različitih perioda, i kažu da su to zvanične informacije.

Ali ovo drugo je, po meni, iznenađujuće paušalna tvdnja od nekog ko se smatra autoritetom. Mislim, šta to uopšte znači "i smatra se da je od vakcinacije bila veća šteta nego od same variole"? Vakcinisano je skoro dva miliona ljudi, da bi šteta bila veća, u najprostijem i najgorem smislu, potrebno je da je od vakcine umrlo > 40 ljudi. A, koliko ja mogu da nađem, nije. Zato sam se i pitao gde je izvor tog zapanjujućeg podatka, ako to nije bilo zataškano? I to je samo ovako, na prvi pogled, da se ne upuštamo u šta bi bilo kad bi bilo analize, za to nisam stručan.

Da, i ovo sa trudnicama što pominje ta doktorka nije skroz tačno: moja keva kaže da je bilo rečeno jasno koji su rizici, i ko sme a ko ne sme da se vakciniše, i trudnice nisu bile vakcinisane, bar ne po pravilu ili direktivi. Rekoh gore da ona nije morala da primi vakcinu, nego je prosto ostala kod kuće, kao preventiva. Ali, ok, to je bilo pre 40 godina, možda se ona i ne seća više svih detalja.
angie01 angie01 11:29 21.01.2018

Re: 1.

percem


valjda - pelcer=pelcovanje, vakcinisanje.

isto se secam tog sranja, iako sam bila jako mala i frke oko toga sto mi se vakcina nije primila, kako se to kazem, pa su rodjaci slali gamaglobulin iz Austrije,...
Milan Novković Milan Novković 14:10 21.01.2018

Re: 1.

tyson
Upravo su velike boginje odličan primer da se pokaže čemu vakcinacija služi.

Pa sad; batina ima dva kraja.

Iz linkovanog članka o epidemiji velikih boginja u Srbiji 1972. godine:

"Vakcinacija je bila masovna", kaže dr Gligić. "Nažalost, posledice vakcinacije su bile veoma teške, bilo je i smrtnih slučajeva i smatra se da je od vakcinacije bila veća šteta nego od same variole", kaže dr Gligić (...)

Ja ne znam mnogo o velikim bogiljama osim toga da je smrtnost velika, 30-50%, valjda, a i preživeli ostaju sa posledicama, često slepilom i uopšte oštećenim mnogim tkivima.

I trivija koju znam - genom velikih boginja je jako mali (tj sećam se da ebola i velike boginje imaju tu, 15-25 gena, valjda).

Pa je genije vakcina, između ostalog, i u slanju boljki kao ova u istoriju.

Genije na stranu, što se tiče istorije, do početka ovog veka je bilo i jako loših priča vezanih za vakcine i mnogima su urušile živote, što kažeš više štete nego koristi - u izolovanim slučajevima vakcinisanja, naravno.

Kad sam već ovde da o "istom trošku" kometarišem i autorovo:

"Nisu neželjena dejstva neka mistična stanja organizma. Najčešće je to alergijska reakcija koja u najtežem slučaju može da dovede do anafilaktičkog šoka"

Ovo je uglavnom netačno, tj tačno samo unutar nekog uskog konteksta/pogleda/osvrta na vakcine.

Disklejmer (ne zbog a_jovicica, on je i bolje obrazovan i razboritiji od proseka, nego zbog onih što znaju 10x manje od njega, a 10x su ratoborniji) - u "totalu" vakcine su revolucionarna tekovina, i zdravo dete, uz kvalitetnu vakcinu i vakcinski režim kojem je prioritet zdravlje, a neki dubious mix zdravlja i cene, su danas u opasnosti dovoljno maloj da je prihvatljiva.

Jedini loš primer iz ovog veka koji nisam zaboravio, a znao sam ih više pre godinu dve pa zaboravio, je HPV vakcina GlaxoSmithKline u Evropi (pisalo je da je Merc u US na sličnoj talasnoj dužini, ali US "antivaksere" nisam toliko pratio

Ovo je i dobra ilustracija opštih problema:

- Kao uvod ne treba zaboraviti da mi i neke "proste" stvari tek otkrivamo - recimo tek je početkom ovog veka otkriven mehanizam širenja pora u crevima, uz uticaj zonulina kao modulatora. otkrio ga "Alessio Fasano is an Italian medical doctor, pediatric gastroenterologist and researcher. He holds the W. Allan Walker Chair of Pediatric Gastroenterology at Massachusetts General Hospital. Furthermore, he is Vice Chair of Basic, Translational, and Clinical Research and Division Chief of Pediatric Gastroenterology and Nutrition at the MassGeneral Hospital for Children in Boston."

Interview sa njim je eye-opening u smislu koliko su naše diskusije i "mišljenja" često pacerski, priložiću ga kasnije ako ga nađem. Jedini još interesantniji itnervju je sa bivšim Merc zaposlenim, ne znam da li ću uspeti da ga nađem, koji se dotiče i frustracija vezanih za pročišćavanje vakcina, koje ponekad i posle više decenija ne umeju da oslobode raznih drugih virusa, protenina, kakofonije svega i svačega.

Tako, naše "razumevanje" često kao osnovu ima nerazumevanje nekih osnovnih "sastavnih delova", molekularnih ili procesnih, iza onoga što diskutujemo.

To, dalje, ne dotiče samo nas amatere, nego i profesionalce, pa vrhunske naučnike - evo "sada", npr, počinju da se dotiču i blood-brain barijere koja je mnogo kompleksnija, izgleda, nego što smo to mi ne zamišljali, nego "znali".

Loše vakcine na stranu, i kod dosta boljih, a kompromitovanog imunog sistem, "seljačkim" žargonom - antigen ostaje u opticaju u organizmu predugo, završi u ili na površini nekih tkiva, imuni sistem ga juri, i kao tup instrument, uvek donekle uništi i nešto od "domaćih" ćelija.

Kada, tako, u HPV specifičnom slučaju bitka "završi" oko delova mozga koji kontroliše spavanje i budno stanje, pa oštećenim devojčicama imuni sistem ubije previše ćelija i taj proces im se poremeti, mi imamo vidnu štetu (npr devojčica nekontrolisano pada u san svako pola sata).

Za bolje vakcinisanje se treba boriti za onaj univerzum između krajnosti koji mi uopšte ne vidimo - npr šteta gde je nekom detetu oboren IQ za 10-20 poena, leaky guts posle par decenija, problemi sa zglobovima prerano, itd.

U to ime, a za Srbiju samo nagađam, iako skoro svuda po svetu "rade" mnogi pajtos/korumpirani odnosi:

- Treba se boriti za kvalitetnije vakcine, ako postoji prostor za borbu. I farmakološka i industrija i (pre)prodavci prečesto jure profit.

- Pa za kvalitetniji vakcinski režim

- Pa za kvalitetniji diskurs - preglasno i preagresivan stav povrh jako malo znanja ne pomaže previše bez obzira gde smo se zadesili, osim ako nismo sigurni da znamo šta pričamo, a šanse za to su "delimično" u kontradikciji sa pretpostavkom da malo znamo ...

... itd
apacherosepeacock apacherosepeacock 14:49 21.01.2018

Re: 1.

Ja ne znam mnogo o velikim bogiljama osim toga da je smrtnost velika, 30-50%, valjda, a i preživeli ostaju sa posledicama, često slepilom i uopšte oštećenim mnogim tkivima.


Elizabeta I (16 vek) je prelezala velike boginje, od njih ocelavila i ostala joj rupicasta koza.. (ostale joj perike i puderi, kao kraljici dostupno kao i slikari da je naslikaju, za istoriju, ko da nista nije bilo)

PS. Majka joj je prezivela epidemiju (jednu od) kuge. Otporna neka sorta. (dekapitaciju, nazalost, nije uspela da prezivi:)
narcis narcis 14:52 21.01.2018

Re: 1.

apacherosepeacock
Ja ne znam mnogo o velikim bogiljama osim toga da je smrtnost velika, 30-50%, valjda, a i preživeli ostaju sa posledicama, često slepilom i uopšte oštećenim mnogim tkivima.


Elizabeta I (16 vek) je prelezala velike boginje, od njih ocelavila i ostala joj rupicasta koza.. (ostale joj perike i puderi, kao kraljici dostupno kao i slikari da je naslikaju, za istoriju, ko da nista nije bilo)

viš prednos kad se ružan rodiš, ni bolest ti ne mož pokvari facu
vcucko vcucko 15:41 21.01.2018

Re: 1.

tasadebeli


Сећам се само да сам, пре путовања у Багдад и Ирак 1983, попримао гомилу неких вакцина које су све биле уредно уписане у неку жуту књижицу коју сам носио уз пасош, а сада не могу ни ту књижицу да нађем.


Negde u to vreme sam i ja vadio tu žutu knjižicu (pomorsku, ako ima razlike, ali mislim da nema sve je to ista?).
Pala je variola, drugi put, posle '72. Pošto se lepo primila, rekli su mi kasnije da je to otprilike to dok sam živ, odnosno da od variole sigurno neću pandrknuti. Još sam dobio i za koleru, a u knjižici je, sećam se, bilo mesto i za žutu groznicu. Ali to nisam dobio jer je, navodno, iskorenjena bolest - ne znam, tako mi reklo.
alselone alselone 15:50 21.01.2018

Re: 1.

bilo mesto i za žutu groznicu. Ali to nisam dobio jer je, navodno, iskorenjena bolest - ne znam, tako mi reklo.

Ja sam primao vakcinu za ovo sranje, kad sam isao u ekvadorsku dzungletinu. Kazu da tamo nije iskorenjena.
apacherosepeacock apacherosepeacock 15:56 21.01.2018

Re: 1.

viš prednos kad se ružan rodiš, ni bolest ti ne mož pokvari facu


Queen E. nije bila narocita lepotica ali nije bila ni ruzna..
a_jovicic a_jovicic 16:10 21.01.2018

Re: 1.

Milan Novković
Ja ne znam mnogo o velikim bogiljama osim toga da je smrtnost velika, 30-50%, valjda, a i preživeli ostaju sa posledicama, često slepilom i uopšte oštećenim mnogim tkivima.

I trivija koju znam - genom velikih boginja je jako mali (tj sećam se da ebola i velike boginje imaju tu, 15-25 gena, valjda).


Smrtnost kod Variole je oko 30% (ukupan prosek) što je "ništa" u odnosu na Ebolu kod koje je 50-80% ... medjutim velike boginje se mnogo lakše prenose nego Ebola ... pri čemu su male boginje totalni rekorder.

Evo nekog grafika iz 2014-te ... nisam siguran da su brojke ostale iste ali recimo da je R0 (Basic Reproduction Number) kod Ebole 2.5, kod Variole 6 ali zato kod Morbilla čitavih 15Kad sam već ovde da o "istom trošku" kometarišem i autorovo:

"Nisu neželjena dejstva neka mistična stanja organizma. Najčešće je to alergijska reakcija koja u najtežem slučaju može da dovede do anafilaktičkog šoka"

Ovo je uglavnom netačno, tj tačno samo unutar nekog uskog konteksta/pogleda/osvrta na vakcine.

Disklejmer (ne zbog a_jovicica, on je i bolje obrazovan i razboritiji od proseka, nego zbog onih što znaju 10x manje od njega, a 10x su ratoborniji) - u "totalu" vakcine su revolucionarna tekovina, i zdravo dete, uz kvalitetnu vakcinu i vakcinski režim kojem je prioritet zdravlje, a neki dubious mix zdravlja i cene, su danas u opasnosti dovoljno maloj da je prihvatljiva.

Jedini loš primer iz ovog veka koji nisam zaboravio, a znao sam ih više pre godinu dve pa zaboravio, je HPV vakcina GlaxoSmithKline u Evropi (pisalo je da je Merc u US na sličnoj talasnoj dužini, ali US "antivaksere" nisam toliko pratio
...

Aj' da se korigujem ... tj. pojasnim ... govorio sam u kontekstu najtežih neželjenih dejstava (koja mogu da dovedu do smrti relativno brzo po primanju vakcine ako se ne reaguje na vreme). Naravno da ima i onih "puzajućih" koji možemo da ne budemo svesni decenijama i ona su najčešće vezana za propuste pri pravljenu konkretne vakcine nekog proizvodjača a ne na celu klasu vakcina protiv neke bolesti.

Najopasnija je naravno kontaminacija vakcine nečim što nije primećeno tokom izrade (deo vakcina se pravi tako što se ćelijska kultura neke životinje koristi tokom izrade a ona može biti kontaminirana nekim virusom). Jedna od poznatijih kontaminacija je vezana za Polio vakcine pravljene izmedju 1955. i 1961. ...

Cancer risk associated with simian virus 40 contaminated polio vaccine

The presence of SV40 in monkey cell cultures used in the preparation of the polio vaccine from 1955 through 1961 is well documented. Investigations have consistently demonstrated the oncogenic behavior of SV40 in animal models. Early epidemiologic studies were inadequate in demonstrating an increase in cancer incidence associated with contaminated vaccine. Recently, investigators have provided persuasive evidence that SV40 is present in human ependymomas, choroid plexus tumors, bone tumors, and mesotheliomas, however, the etiologic role of the virus in tumorigenesis has not been established.

Zato je i bitna stroga disciplina (koju je nikvet spomenuo u nekom komentaru) u procesu proizvodnje no u svakom slučaju su koristi od vakcina mnogo veće o sporadičnih šteta zbog propusta u izradi (što naravno neće utešiti one koji su bili žrtve takvih propusta)
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:03 21.01.2018

Re: 1.

alselone
bilo mesto i za žutu groznicu. Ali to nisam dobio jer je, navodno, iskorenjena bolest - ne znam, tako mi reklo.

Ja sam primao vakcinu za ovo sranje, kad sam isao u ekvadorsku dzungletinu. Kazu da tamo nije iskorenjena.


E, i ja, kad sam se ono pentrao na Kilimandžaro, pisalo lepo da mora. I dođem na granicu između Kenije i Tanzanije, prelazili je džipom, ko Chadda, i tamo sav ponosan izvadim iz pantalona onaj žuti karnet i predam ga službenici na carini. Ona me onako sva uvređena odmeri i na solidnom engleskom kaže: nema potrebe, gospodine, kod nas je žuta groznica iskorenjena. Bilo me me malo blam, priznajem.
alselone alselone 18:26 21.01.2018

Re: 1.

E, i ja, kad sam se ono pentrao na Kilimandžaro, pisalo lepo da mora. I dođem na granicu između Kenije i Tanzanije, prelazili je džipom, ko Chadda, i tamo sav ponosan izvadim iz pantalona onaj žuti karnet i predam ga službenici na carini. Ona me onako sva uvređena odmeri i na solidnom engleskom kaže: nema potrebe, gospodine, kod nas je žuta groznica iskorenjena. Bilo me me malo blam, priznajem.


Ja sam isao u Batut da se pelcujem i oni tamo imaju te mape gde je sta aktuelno. Jako je veliko pitanje koliko je to azurno.
Bas pogledah sad na njihovom sajtu, i dalje su te vakcine aktuelne.

Kako je bilo kul tamo u Ekvadoru, priroda je prelepa, klopa je fantasticna i sveza, jedino je malo vlazno i plasis se da te ne ubiju ovi sto sveraju kokain iz Kolumbije.
Milan Novković Milan Novković 19:04 21.01.2018

Re: 1.

Aj' da se korigujem ... tj. pojasnim ... govorio sam u kontekstu najtežih neželjenih dejstava (koja mogu da dovedu do smrti relativno brzo po primanju vakcine ako se ne reaguje na vreme). Naravno da ima i onih "puzajućih" koji možemo da ne budemo svesni decenijama i ona su najčešće vezana za propuste pri pravljenu konkretne vakcine nekog proizvodjača a ne na celu klasu vakcina protiv neke bolesti.

Znao sam na šta misliš, naravno

Od "puzajućih", i da ne idem u US iako štrašnijih priča znam više sa njihove strane, pošto i mi imamo ozbiljnog konja za trku (UK), ali smo mi em samo mnogo manji, em UK umeju da budu "lukavi":

Veća sam spomenuo "divnu" boljku, iako joj nisam dao ime, kod devojčica posle primanja HPV vakcine - Narcolepsy, ireversible, life-altering brain damage.

Izgleda da GlaxoSmithKline ima neurednu "komponentu" u object-orijentisanom procesu pošto su im Finci prvi, a posle Francuzi i UK, ne ovog veka, nego na samom početku ove decenije primetili 12 PUTA češću pojavu kod ljudi koji su uzeli vakcinu za grip posle one "lažne" swine-grip pandemije 2009, jet tad bejaše, pa su tako šanse spale na ispod 1:1,000 (jeste, hiljadu, iako i dalje manje šanse) da posle vakcine za grip tih godina do kraja života ostaneš nešto do više "pospaniji".

Na kraju se i sazna šta se dešava, iako nije olako naleteti na nešto suvislo o tome na webu, obično ide naši vs njihovi tuča.

Mi između ušiju imamo: "Orexin (/ɒˈrɛksɪn/), also called hypocretin, is a neuropeptide that regulates arousal, wakefulness, and appetite.".

Da ne prepričavam:

"...It turns out the Pandemrix vaccine contained 72% higher levels of that orexin-lookalike flu protein than the other non-narcoleptic flu vaccine in circulation the same year. To confirm their findings, they tested 20 blood samples from vaccine-induced narcolepsy patients; 17 of them had antibodies that reacted to both the vaccine protein and the orexin receptor. It’s called a “cross-reaction..." - napravili su vakcinu koja kod nekih ljudi izaziva imuni sistem da uništava molekule koji kontrolišu normalan rad mozga.

Ovog stoleća samo su desetine vakcina povučene zbog nečistoće, a daleko od toga, naprotiv, da je svaka nečista povučena.

E sad, koliko nečista, šta i kako bi trebalo je za stručnjake, prave.
narcis narcis 12:57 22.01.2018

Re: 1.

apacherosepeacock
viš prednos kad se ružan rodiš, ni bolest ti ne mož pokvari facu


Queen E. nije bila narocita lepotica ali nije bila ni ruzna..

gledao sam neku englesku istorisku seriju o njojzi, pa malo j reći da su je zakopali po pitanju izgleda. mada su pokazivali kako je igledala posle upotrebe olovnog belila i šećera. mislim stvarno su je saranili.
e sad fazon je što nisu uopšte pokazali kako je izgledala pre svih tih događaja. valjda nisu imali nijednu sliku. opet i te slike su retko bile u saglasju sa istinom, pošto su dvorski slikari-portretisti imali zadatak da obavezno ulepšaju portret pa često portreti nisu imeli , sem imena, ništa zajedničkog sa modelom.
mlatisa mlatisa 12:04 20.01.2018

Колики је обухват?

Pri obuhvatu vakcinacije od 80%, za par meseci epidemija se proširi na skoro celokupnu nevakcinisanu populaciju. Pri obuhvatu od 95%, ostane na par izolovanih slučajeva (i porodičnih epidemija)


Мислмм да се помињао доста нижи проценат, 60% (или чак 40%). Живо ме занима каква је ситуација у окружењу? И вероватно зависи од годишта до годишта. Ми, матори, смо вероватно скоро сви вакцинисани.
a_jovicic a_jovicic 12:25 20.01.2018

Re: Колики је обухват?

mlatisa
Pri obuhvatu vakcinacije od 80%, za par meseci epidemija se proširi na skoro celokupnu nevakcinisanu populaciju. Pri obuhvatu od 95%, ostane na par izolovanih slučajeva (i porodičnih epidemija)


Мислмм да се помињао доста нижи проценат, 60% (или чак 40%). Живо ме занима каква је ситуација у окружењу? И вероватно зависи од годишта до годишта. Ми, матори, смо вероватно скоро сви вакцинисани.

Nije ni u EU situacija bajna i sjajna ...

Evropski CDC je pre nedelju dana izdao sledeći izveštaj:

Monthly measles and rubella monitoring report January 2018

Naravno, ovo je samo za članice EU. Generalno Rumuni i 'talijani imaju tradicionalnu glavobolju sa zajednicama Roma, koje što zbog materijalnog stanja i obrazovanja, što zbog "nevidljivosti" za zdravstveni sistem države u kojoj privremeno borave, imaju izuzetno mali obuhvat vakcinacije.

Ostale razvijene države imaju glavobolju pre svega zbog anitivaxxera a mislim da smo mi negde izmedju. Narod shvata da ga masovno manipulišu putem medija pa počinje da odbija i one normalne i zdravorazumske savete koje tim putevima dobija. Onda na to "ulje" doliju "proverene" informacije sa Interneta o MMR (a i "ravnozemljaškim", "aerosolnošpricajućim", "uranijumskim" i "CIjA-Vatikan-Masoni" zaverama) i eto nevolje.


EDIT: E da ... mi matori jesmo uglavnom vakcinisani ali često samo jednom dozom (tako je bilo pravilo u ono doba). E sad, kod koga se primila - primila ... kod koga nije on je i sada pod rizikom ... mada je veća šansa da imuni sistem prepozna napadača ako je ranije primana bar jedna doza.
tetkino tetkino 12:21 20.01.2018

Obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika

Pravilnikom je predviđeno da će zdravstveni radnici biti vakcinisani protiv hepatitisa B, gripa, malih boginja, rubeole, zaušaka, pertusisa, difterije, varičele, meningokokne bolesti i drugih zaraznih bolesti.

Obavezna imunizacija ne odnosi se samo na "bele mantile" već na sve zaposlene u zdravstvenim ustanovama, uključujući i spremačice i servirke hrane.

"Zaposleni u zdravstvenim ustanovama i privatnoj praksi koji podležu obaveznoj imunizaciji su oni koji pružaju usluge zdravstvene zaštite na odeljenjima sa povećanim rizikom od zaraznih bolesti i to na poslovima - dijagnostike, lečenja, nege, ishrane bolesnika i poslovima održavanja higijene", navedeno je u Pravilniku.

U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" pojašnjavaju da su "u skladu sa važećim podzakonskim aktom zaposleni u zdravstvenim ustanovama trenutno obavezni da se vakcinišu protiv hepatitisa B i sezonskog gripa".

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS Goran Stevanović pojašnjava da je reč o obaveznim vakcinama koje svi treba da prime još kao deca.

"Među zdravstvenim radnicima ima onih koji su zbog grešaka svojih roditelja propustili da budu vakcinisani ili su propustili odredjene doze vakcina. Svi zdravstveni radnici treba da provere svoj vakcinalni status i ukoliko nisu vakcinisani to da obavi pre 2020. godine kada će vakcinacija biti zakonska obaveza njih", naglasio je Stevanović za Tanjug.

To će u praksi značiti da svi zdravstveni radnici koji su vakcinisani kao deca, neće morati da primaju nove doze vakcina, dok će oni koji nisu vakcinisani ili su nepotpuno vakcinisani morati da prime vakcine.

Epidemiolog Branislav Tiodorović pojašnjava da će oni koji ne znaju da li su vakcinisani morati da urade testiranje.

"Bruka je da dete koje dođe u bolnicu da se leči od leukemije dobije morbile od lekara ili sestre. A, tokom ove epidemije malih boginja imali smo obolele i zdravstvene radnike", pojašnjava on.

Od početka epidemije malih boginja u Klinici za infektivne bolesti KCS lečeno je osam zdravstvenih radnika sa komplikacijama morbila.

Izvor: B92


Саопштење за јавност поводом повећања броја оболелих од малих богиња

Наставља се тренд повећања броја оболелих од малих богиња на територији Републике Србије. Од почетка октобра 2017. године, закључно са 8.12.2017. године на територији Републике Србије, укључујући и територију надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица, регистровано је укупно 398 случајева малих богиња. Већина оболелих особа (91%) је невакцинисана, непотпуно вакцинисана или непознатог вакциналног статуса.

Услед наведене епидемиолошке ситуације, Министарство здравља континуирано предузима све утврђене мере из своје надлежности, на снази су и пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама у складу са Планом активности за одстрањивање ове болести у Републици Србији, а у наредном периоду ће посебно бити проверавани вакцинални статуси деце у предшколским установама, како би се спречило ширење болести у колективима.

Мале богиње су један од водећих узрока смртности деце у свету, стога је неопходно да се деца узраста од навршених 12 месеци живота до навршених 14 година живота која су невакцинисана и непотпуно вакцинисана вакцинишу, односно ревакцинишу безбедном и ефективном ММР вакцином која је доступна већ више од 40 година.

Министарство здравља још једном позива грађане да према здрављу своје деце поступају одговорно и вакцинишу своју децу.

Izvor: Ministarstvo zdravlja


Vakcinacija zdravstvenih radnika je inače veće započeta naročito onih na pedijatrijskim odeljenjima.

Pre nego što krene histerija - zašto nisu svi - i zašto ne odmah - Srbija ne proizvodi vakcine - Srbija vakcine kupuje, a proizvodnja je komplikovana i niko ne može da vam u roku od odmah isporuči milion doza MMR vakcine više nego što je planirano, zato je istavljen rok 2020 - sada ih testiraju da vide koliko čega treba kupiti da bi se uradila vakcinacija / revakcinacija svih.

a_jovicic a_jovicic 12:51 20.01.2018

Re: Obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika

tetkino
Pre nego što krene histerija - zašto nisu svi - i zašto ne odmah - Srbija ne proizvodi vakcine - Srbija vakcine kupuje, a proizvodnja je komplikovana i niko ne može da vam u roku od odmah isporuči milion doza MMR vakcine više nego što je planirano, zato je istavljen rok 2020 - sada ih testiraju da vide koliko čega treba kupiti da bi se uradila vakcinacija / revakcinacija svih.

Upravo tako. I to nije samo slučaj sa MMR vakcinama ... isto je i sa sezonskim gripom (ili nekim sačuvaj-nas-bože) budućim pandemijskim sojem. Mi smo vrlo malo tržište (samim tim i malo interesantno, tj. nižeg prioriteta) za farmaceutsku industriju i ako ne naručimo vakcine na vreme onda moramo da čekamo.

Možemo samo da se uzdamo u to da ukoliko ovde izbije neka baš ozbiljna epidemija (nečeg vrlo opasnog ... a za šta postoji vakcina), stranici odluče da nas stave na listu visokog prioriteta da bi zaustavili širenje u samom žarištu. Ovako ... il' planiraj na vreme il' čekaj pa kad bude biće.

Ovo naravno otvara i pitanje "Zašto je Torlak morao tokom tranzicije da 'umre'?" te bi se valjalo i time pozabaviti kad krene prikupljanje iskustava iz ove epidemije. Nisam siguran da li su se oni ranije uopšte i bavili proizvodnjom vakcine protiv malih boginja i koliko bi bilo potrebno uložiti sredstava da se takva proizvodnja pokrene ali vidim da Hrvati i dalje svoje vakcine prave ...

Virusna cjepiva

Šta više, svojevremeno su razvili i svoj soj ...

Cjepivo protiv morbila proizvodimo korištenjem visokokvalitetnog cjepnog soja virusa morbila Edmonston-Zagreb. Soj su razvili stručnjaci Imunološkog zavoda, na čelu s akademikom Dragom Ikićem. Stotine milijuna doza cjepiva protiv morbila primijenjene su kod djece u tridesetak zemalja svijeta, bez prijavljenih štetnih učinaka ili mortaliteta.
nikvet pn nikvet pn 13:44 20.01.2018

Re: Obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika

a_jovicic

"Zašto je Torlak morao tokom tranzicije da 'umre'?"


Производња вакцина је јако прецизан и осетљив процес. Сама технологија и није нешто свемирска али извођење мора бити апсолутно протоколисано до најмањег детаља. Управо тај фактор човек је у неразвијеним друштвима често превисока препрека.

Торлак би ионако умро сам по себи, изнутра. У разваљеном друштву не опстаје острво врхунске радне дисциплине. Негативна селекција кадрова то не допушта.

Прма хрватској производњи имам скепсу, и у оно време имали су кикс туре ветеринарских вакцина и серума. Као и Словаци у најновије време.

(Госн Јовичићу похвала за леп текст)
a_jovicic a_jovicic 13:49 20.01.2018

Re: Obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika

nikvet pn
Торлак би ионако умро сам по себи, изнутра. У разваљеном друштву не опстаје острво врхунске радне дисциплине. Негативна селекција кадрова то не допушта.

Ma da ... i ja svašta pričam

Kod nas "uspevaju" samo "pevaljke" i političari.
principessa_etrusca principessa_etrusca 21:02 20.01.2018

Ризик

Ми не би требало да вакцинишемо децу зато што су дечје болести гњаважа, већ пре свега због могућих компликација. У развијеном свету од компликација од малих богиња умире око 3 промила деце, а и смртни исподи који су последица примања вакцине се мере промилима.

Идеална ситуација би била да одговоран и информисан родитељ доноси информисану одлуку за своје дете, али у пракси, много родитеља ницу ни одговорни, ни информисани. Ипак, држава не би смела да намеће троструку вакцину ММР, већ да родитељи имају опцију да деца добију три одвојене вакцине (не приватно, већ о трошку здравстваног осигурања) јер сваки, па и најмањи ризик треба још смањити уколико је могуће.
a_jovicic a_jovicic 21:12 20.01.2018

Re: Ризик

principessa_etrusca
Ипак, држава не би смела да намеће троструку вакцину ММР, већ да родитељи имају опцију да деца добију три одвојене вакцине (не приватно, већ о трошку здравстваног осигурања) јер сваки, па и најмањи ризик треба смањити уколико је могуће.

Pa ako je u vakcinama "problematična" supstanca koja služi za konzervaciju, onda bi 3 monovalentne vakcine predstavljale tri puta veći rizik nego jedna trovalentna


A što se MMR vakcina tiče ... nema naučnih dokaza da je MMR vakcina povezana sa autizmom. Ono "inicijalno" istraživanje se pokazalo kao prevara. Trovalentne (ili četvoro-valentne ... pošto su napravljene i MMRV vakcine koje još štite i od Varičela) su i manje stresne za dete (pošto deca baš i ne obožavaju kad ih "tete bockaju" )
zilikaka zilikaka 21:20 20.01.2018

Re: Ризик

Ипак, држава не би смела да намеће троструку вакцину ММР, већ да родитељи имају опцију да деца добију три одвојене вакцине (не приватно, већ о трошку здравстваног осигурања) јер сваки, па и најмањи ризик треба још смањити уколико је могуће.

I na osnovu čega će roditelj doneti odluku koju vakcinu će dati detetu?
Dobro, recimo sad se digla prašina, s razlogom, oko morbila i recimo da je nekome došlo iz dupeta u glavu i odvešće dete da mu daju tu vakcinu. Al neće protiv zauški.
Ono što sigurno znam je da zauške kod muške dece u ne malom broju mogu da izazovu sterilitet. Potpuni i trajni.
Ne znam koliki je taj procenat u zvaničnim podacima ali znam da ja poznajem nekoliko njih koji imaju upravo te posledice.
Za slučajan uzorak je priličan broj.
I onda roditelj ne zaštiti svoje dete od zauški - jer ne zna, il ne razmišlja il...ma nije ni bitno.
Naravno na to opet ide priča o kolektivnom imunitetu i mogućnosti da i deca koja su primila vakcinu ili nisu smela da je prime dobiju te iste zauške i da im ostanu polsedice, a to sve zato što je nekom dato da odlučuje o nečemu o čemu pojma nema.

Verovatno zvuči glupo al meni to liči na predlog da budući stanari zgrade odluče koja će se armatura ugraditi u nju.
narcis narcis 21:58 20.01.2018

Re: Ризик

principessa_etrusca одговоран и информисан родитељ доноси информисану [/quote

i ti ćeš da očekuješ informisanost i razum kod ljudi koji ovo veruju a takvih je ovde cca ~163% sa tendencijom ka celih tisuću %
pa ovde su banku avaxima držali akademski građani a ne neobrazovani.
antivaxerski gurui su jedna stdentkinja medicine, postoji dokaz da je upisala med. fa(c)k ali ne i da je dala ijedan ispit , neki zagrebaćki naućni radnik bez ikakve prakse ( dal je genetičar il bilo šta nebitno on je ipak akademski gradžanin) pa ondak doktori koji su savetovali da se deca ne vakcinišu, eno ga tison navodi jednog genija avaxog.
kaka bre demokratija i sliboda izbora u vojsci i vakcinaciji, samo komunizam - marš na vakcinaciju il u sibir a mož i na goli otok, tu jedino može izbor.
slobodan izbor i informisanost među populacijom čiji se prosečan IQ kreće između 87 ii 89.
da se doeditujem, ljudi bre ovo veruju ođe , će veruju ondak u vakcine
principessa_etrusca principessa_etrusca 22:29 20.01.2018

Re: Ризик

A što se MMR vakcina tiče ... nema naučnih dokaza da je MMR vakcina povezana sa autizmom. Ono "inicijalno" istraživanje se pokazalo kao prevara. Trovalentne (ili četvoro-valentne ... pošto su napravljene i MMRV vakcine koje još štite i od Varičela) su i manje stresne za dete (pošto deca baš i ne obožavaju kad ih "tete bockaju" )

Вероватно ти је познато да се код незрелије или слабије деце вакцинисање одлаже, да се не вакцинишу деца која имају неку прехладу или инфекцију итд, и то управо зато што вакцинисање јесте стрес за организам. Овде где ја живим доста родитеља, по савету лекара, своју децу вакцинише једноструким вакцинама јер не желе да њихове организме непотребно излажу троструком стресу. То је њихов препогатив и не разумем који ти имаш проблем са тим.

Пратила сам сатанизацију Др Вејкфилда, али овде уопште нисам спомињала аутизам као последицу вакцинације (а посебно не мислим да је то тема за тебе и мене). Уместо да се бавимо различитим последицама, можда је боље да се ограничимо на смртни исход.

Учестаност смртног исхода као последице вакцинације против малих богиња се мери промилима и упоредива је са учестаношћу смртног исхода као последице малих богиња, а немам сада при руци податке за друге вакцине.

Не знам у чему је принципијелни проблем да се ризици вакцинације (а добро је документовано да колико год мали, ти ризици постоје), даље умање уколико је могуће.
tetris tetris 22:51 20.01.2018

Re: Ризик

Учестаност смртног исхода као последице вакцинације против малих богиња се мери промилима и упоредива је са учестаношћу смртног исхода као последице малих богиња, а немам сада при руци податке за друге вакцине.

Da li bi podelila sa nama izvor tvojih podataka za smrtnost kao posledicu vakcinacije protiv malih boginja?
a_jovicic a_jovicic 23:34 20.01.2018

Re: Ризик

principessa_etrusca
Вероватно ти је познато да се код незрелије или слабије деце вакцинисање одлаже, да се не вакцинишу деца која имају неку прехладу или инфекцију итд, и то управо зато што вакцинисање јесте стрес за организам. Овде где ја живим доста родитеља, по савету лекара, своју децу вакцинише једноструким вакцинама јер не желе да њихове организме непотребно излажу троструком стресу. То је њихов препогатив и не разумем који ти имаш проблем са тим.

...

Учестаност смртног исхода као последице вакцинације против малих богиња се мери промилима и упоредива је са учестаношћу смртног исхода као последице малих богиња, а немам сада при руци податке за друге вакцине.

Не знам у чему је принципијелни проблем да се ризици вакцинације (а добро је документовано да колико год мали, ти ризици постоје), даље умање уколико је могуће.

Kao i kod svake vakcine postoje stanja u kojima vakcinaciju treba odložiti ili je uopšte ne obaviti ... ukoliko je imuni sistem organizma značajnije narušen. Medjutim, po onome što vidim, nije utvrdjeno da je procenat neželjenih dejstava manji (a ni veći) ukoliko se primenjuju monovalentne vakcine u odnosu na onaj kada se primenjuje MMR ...

WHO | Information Sheet - Observed Rate of Vaccine Reactions - Measles, Mumps and Rubella Vaccines

Anafilaktički šok je čak i redji nego što sam mislio ... 1-3.5 na milion.

Ispada da je najviše problema bilo sa nekim sojevima virusa zauški pa su oni više ne proizvode.

Što se tiče smrtnosti od MMR, ne vidim ni približne promile onima koje spominješ ...

Deaths following vaccination: What does the evidence show?

With respect to the recent claims of deaths caused by MMR vaccine [5–7], drawing broad cause and effect conclusions between vaccination and deaths based on spontaneous reports to VAERS, some of which might be anecdotal or second hand, is not a scientifically valid practice. In fact, a review of the VAERS data reveals that many of the death reports for MMR vaccine involved children with serious preexisting medical conditions or were likely unrelated to vaccination (e.g., accidents). These complete VAERS reports and any accompanying medical records, autopsy reports and death certificates have been reviewed in depth by FDA and CDC physicians and no concerning patterns have emerged that would suggest a causal relationship with the MMR vaccine and death.

Medjutim, ono što bi masovna primena monovalentnih vakcina uzrokovala je da se povećava vreme nevakcinisanosti (tj. primi se npr. samo vakcina protiv boginja ali se u periodu dok se čekaju ostale vakcine povećava verovatnoća da se dete zarazi virusima od kojih još nije vakcinisano) i da se vrši veći pritisak na zdravstveni sistem zato što je nešto potrebno uraditi 3 puta umesto jednom, pa i čuvati 3 puta više doza (a skladištenje vakcina nije trivijalna operacija)

EDIT: BTW ... šta misliš koliki je procenat roditelja sa medicinskim znanjem dovoljnim da proprati linkovane studije?


Treba jačati zdravstevni sistem da ima što više kvalifikovanog medicinskog osoblja koje bi se bavilo ovom problematikom, pratilo rezultate svetskih istraživanja i vršilo izbor proizvoda koje naručujemo a uzdati se u to da će se roditelji samoškolovati po pitanjima medicine dovodi nas opet u rizik da više veruju raznim Jecama i Cecama nego lekarima.
principessa_etrusca principessa_etrusca 01:57 21.01.2018

Re: Ризик

tetris
Da li bi podelila sa nama izvor tvojih podataka za smrtnost kao posledicu vakcinacije protiv malih boginja?

Недавно, баш када је у Србији била вест смрт двогодишњег детета и младог човека од компликација изазваних малим богињама, налетела сам у библиотеци моје мајке на више наслова из осамдесетих и деведесетих који су ми привукли пажњу. Оно што сам уочила је да су и у Европи и у Америци тада објављивани научни радови који су се бавили везом вакцинације и анафилактичког шока (чак са смртним исходом) и посебно везе вакцинације и синдрома изненадне смрти беба, а ти аутори вероватно нису спаљени на ломачи. Из једног од тих чланака сам и извукла податак о промилима.

Да будем јасна, нисам никакав противник вакцинације. Такође, мислим да је разуман став да је од непроцењиве важности да вакцине буду најбезбедније што је могуће и у том светлу ме чуди да се у Србији рецимо уопште не говори о једноструким вакцинама као о опцији ако су оне безбедније.

Što se tiče smrtnosti od MMR, ne vidim ni približne promile onima koje spominješ ...

Узрочно-последичну везу примљене вакцине и смрти, посебно изненадне, није лако доказати (а како изгледа, и неопртуно ју је доказивати).

Medjutim, ono što bi masovna primena monovalentnih vakcinа uzrokovala je da se povećava vreme nevakcinisanosti (tj. primi se npr. samo vakcina protiv boginja ali se u periodu dok se čekaju ostale vakcine povećava verovatnoća da se dete zarazi virusima od kojih još nije vakcinisano) i da se vrši veći pritisak na zdravstveni sistem zato što je nešto potrebno uraditi 3 puta umesto jednom, pa i čuvati 3 puta više doza (a skladištenje vakcina nije trivijalna operacija)

Мислим да једини критеријум треба да буде дечја безбедност, а не колико је компликована операција дистрибуирања 3Х више вакцина. Такође, време невакцинисаности сасвим мале деце не носи исти ризик као невакцинисаност деце школског узраста.

šta misliš koliki je procenat roditelja sa medicinskim znanjem dovoljnim da proprati linkovane studije?

Мали. Наравно, веома је лоше што се створила клима неповерења и то је најгори аспект приче о вакцинисању.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 03:08 21.01.2018

Re: Ризик

A što se MMR vakcina tiče ... nema naučnih dokaza da je MMR vakcina povezana sa autizmom.

nema, mmr može da okine razne stvari koje su već tu. međutim, ima neke veze autizam sa lošim bakterijama (gljivicama, kandida) i florom nasleđenom od roditelja, od ishrane prerađenim šećerima, i kažu da je porast autizma stigao sa porastom konzumiranja prerađenog šećera. zato klinci sa autizmom obično imaju kandidu kao mali. e sad, u stomaku isto ima neurona, i kao povezuje se nešto s tim. to sam skoro slušala neku biohemičarku američku.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 03:11 21.01.2018

Re: Ризик

Мали. Наравно, веома је лоше што се створила клима неповерења и то је најгори аспект приче о вакцинисању.

da, ali klimu nepoverenja su podgrejali sami lekari i ova farmaceutska govna, dizvinete. kod nas jedna možeš da pronađeš lekara koji je u toku sa svetskim saznanjima i koji se uopšte interesuje za svoj posao. zato ljudi beže privatni i na internet.
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:33 21.01.2018

Re: Ризик

Pa ako je u vakcinama "problematična" supstanca koja služi za konzervaciju, onda bi 3 monovalentne vakcine predstavljale tri puta veći rizik nego jedna trovalentna


Ne smaraj sa matematikom, Jovičiću!

EDIT: Dobar tekst, kao i uvek, zaboravih da te pohvalim.
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:37 21.01.2018

Re: Ризик

Ono što sigurno znam je da zauške kod muške dece u ne malom broju mogu da izazovu sterilitet. Potpuni i trajni.


Mislim da ovo nije bilo slučaj sa decom, nego sa odraslima, ako tad preleže zauške jer nisu kao mali, ili jer nisu bili vakcinisani. Moguće je i da si na to zapravo mislila.
srdjan.pajic srdjan.pajic 05:55 21.01.2018

Re: Ризик

Да будем јасна, нисам никакав противник вакцинације. Такође, мислим да је разуман став да је од непроцењиве важности да вакцине буду најбезбедније што је могуће и у том светлу ме чуди да се у Србији рецимо уопште не говори о једноструким вакцинама као о опцији ако су оне безбедније.


Узрочно-последичну везу примљене вакцине и смрти, посебно изненадне, није лако доказати (а како изгледа, и неопртуно ју је доказивати).


Мислим да једини критеријум треба да буде дечја безбедност, а не колико је компликована операција дистрибуирања 3Х више вакцина.


Da ne misliš možda na drugu stvar: na multidose vakcine (gde se iz jedne ampule vakciniše više dece)? To je druga stvar, i to se zaista ne preporučuje tamo gde ima para za single-use vakcine, jer se tu koristi neki zajeban konzervans, ono nešto sa živom, valjda. A ovo: monovalentne vs polivaentne, to nema veze sa tim, očigledno je da su bezbednije polivalente vakcine, čisto statistčki gledano.

Takođe da li se daje jedna vakcina ili 4 odjednom isto nema mnogo veze sa opterećenjem organizma. Prosto, imuni sistem ne radi tako, a i nije napadnut živim virusom, i bilo koje zdravo dete nema nikakvih problema da ishendluje nekoliko "infekcija" odjednom. Zato se to tako radi odavno, jedino što su sad podelili te doze na nekoliko porcija pa beba, recimo, dobije konačnu količinu u toku nekoliko prvih vakcinacija, umesto sve odjednom.


milisav68 milisav68 07:52 21.01.2018

Re: Ризик

srdjan.pajic
Mislim da ovo nije bilo slučaj sa decom, nego sa odraslima,

Da, a preciznije, dok ne uđu u pubertet, odnosno period puberteta je najrizičniji za izazivanje steriliteta.

Kasnije, ta verovatnoća pada, ali i dalje postoji rizik.ps.Domaćine, odlična tema i tekst.
c_h.arlie c_h.arlie 09:01 21.01.2018

Re: Ризик

principessa_etrusca
Ми не би требало да вакцинишемо децу зато што су дечје болести гњаважа, већ пре свега због могућих компликација. У развијеном свету од компликација од малих богиња умире око 3 промила деце, а и смртни исподи који су последица примања вакцине се мере промилима.

Идеална ситуација би била да одговоран и информисан родитељ доноси информисану одлуку за своје дете, али у пракси, много родитеља ницу ни одговорни, ни информисани. Ипак, држава не би смела да намеће троструку вакцину ММР, већ да родитељи имају опцију да деца добију три одвојене вакцине (не приватно, већ о трошку здравстваног осигурања) јер сваки, па и најмањи ризик треба још смањити уколико је могуће.

Takav idealan informisan roditelj bi trebalo da bude doktor nauka u sferi biologije, medicine i sličnoga - da bi donosio informisanu odluku.
Prema tome, vidi se da je taj pristup nemoguć.
Pravi pristup je da informisani pojedinci iz Ministarstva zdravlja donose takve odluke za svoj narod - za to su i najbolji u svojim stručnim granama ... zato smo ih mi građani i izabrali da to rade u naše ime.
Naravno, ovo vredi za države.
zilikaka zilikaka 09:07 21.01.2018

Re: Ризик

Da, a preciznije, dok ne uđu u pubertet, odnosno period puberteta je najrizičniji za izazivanje steriliteta.


Ne znam dovoljno o tome al kad god da je, posledice su gadne da bi se sa tim igralo.
narcis narcis 09:37 21.01.2018

Re: Ризик

Из једног од тих чланака сам и извукла податак о промилима.

samo da te obavestim a i ostalu mlađariju na blog
priče o deci oštećenoj od vakcina su sepojavile istog momenta kad su se pojavile i te monvalentne vakcine, već tamo od 74-5. su naveliko kolale priče o deci koja su ostala 'ovoono' od valcina i došlo je do ovog ludila.
kao i priče o tome kako je doktor dao pogrešnu inekciju pa se klincu 'osušile noge' konkretna priča o konkretnom čoveku mom poznaniku.
narcis narcis 09:46 21.01.2018

Re: Ризик

nema, mmr može da okine razne stvari koje su već tu

i onda niko neće da rizikuje da vakciniše dete, ne bi ni ja, kad tako postaviš stvari.
međutim, ima neke veze autizam sa lošim bakterijama (gljivicama, kandida) i florom nasleđenom od roditelja, od ishrane prerađenim šećerima, i kažu da je porast autizma stigao sa porastom konzumiranja prerađenog šećera. zato klinci sa autizmom obično imaju kandidu kao mali. e sad, u stomaku isto ima neurona, i kao povezuje se nešto s tim. to sam skoro slušala neku biohemičarku američku.

i ovo su dokazane stvari ili su još samo puke pretpostavke koje svako tumači kako oće.
sve je to u domenu- limunska kiselina može ozbiljno da ošteti želudac i creva tako da neću više da pijem limunadu i jedem limun tortu, ili bilo šta gde ima limun.
sad sad to što nigde, sem u hemiskim laboratorijama ne možeš da nađeš koncentrovanu l. kiselinu koja bi stvarno oštetila čoveka, nema veze.

milisav68 milisav68 09:54 21.01.2018

Re: Ризик

zilikaka
Ne znam dovoljno o tome al kad god da je, posledice su gadne da bi se sa tim igralo.

Ma naravno, nego se ja sećam da su nas roditelji "terali" da idemo kod zaraženih zauškama (i ne samo njima*), da to preležimo kao deca (pošto tada nije bilo te vakcine).

*Meni bilo krivo što me ništa nije "htelo" - da ne idem tri nedelje u školu.
principessa_etrusca principessa_etrusca 10:23 21.01.2018

Re: Ризик

srdjan.pajic

Da ne misliš možda na drugu stvar: na multidose vakcine (gde se iz jedne ampule vakciniše više dece)? To je druga stvar, i to se zaista ne preporučuje tamo gde ima para za single-use vakcine, jer se tu koristi neki zajeban konzervans, ono nešto sa živom, valja. A ovo: monovalentne vs polivaentne, to nema veze sa tim, očigledno je da su bezbednije polivalente vakcine, čisto statistčki gledano.

Takođe da li se daje jedna vakcina ili 4 odjednom isto nema mnogo veze sa opterećenjem organizma. Prosto, imuni sistem ne radi tako, a i nije napadnut živim virusom, i bilo koje zdravo dete nema nikakvih problema da ishendluje nekoliko "infekcija" odjednom. Zato se to tako radi odavno, jedino što su sad podelili te doze na nekoliko porcija pa beba, recimo, dobije konačnu količinu u toku nekoliko prvih vakcinacija, umesto sve odjednom.


He, Пајићу не мислим, и то је из текста јасно. Баш сам користила "вишеструке" јер мислим да је на српском јасно да говорим о вакцинисању једног детета против више болести истовремено.

"Чисто статистички гледано" зависи од тога како се прикупљају и третирају улазни подаци. Дозволићеш да ни ти, ни ја не знамо довољно о томе, узрочна веза се не доказује лако, а родитеља чије се дете се разболи или умре након примања вакцине, тешко ћеш убедити да се то није догодило због примања вакцине.

Ја сам из генерације која је од вакцина примила беСеЖе, полио, и тзв. ди(фтерија)те(танус)пер(тусис), а остале болести су добијале и прележавале.

Из личног искуства добро знам како свака од тих болсти изгледа јер сам их прележала као старија (без компликација, али у жешћем облику): заушке у првом основне и данас се сећам бола и отока испод ушију, мале богиње у првом гимназије у баш тешкој форми, варичеле после трећег гимназије, опет у тешком облику, па онда са 20+ рубеолу и велики кашаљ, иако сам била вакцинисана (мислим да се радило о различитим фракцијама, пертусис/парапертусис), опет у страшно тешком облику. Апсолутно сам одушевљена што је моје дете од свега имало да прележи само варичеле. Истовремено, сада видим да сам кроз то све прошла као један прилично неинформисан родитељ који није размишљао о ризицима даље од поствакциналне температурице.
niccolo niccolo 11:02 21.01.2018

Re: Ризик

као један прилично неинформисан родитељ који није размишљао о ризицима

Nema to veze s informisanošću ili neinformisanošću, već sa mogućnošću izbegavanja rizika. Evo ti naizgled glup, ali odličan, primer - svi znamo sve rizike puštanja deteta iz kuće (u svim vidovima, od saobraćajnih nesreća, preko vršnjaka siledžija, do raznih manijaka). Ali te rizike ne možeš da izbegneš tj. alternativa je da dete nikada ne pustiš iz kuće. Dakle, kao normalan roditelj (pri čemu ovo treba shvatiti subjektivno, kao tvoj osećaj da si normalan roditelj, a ne kao neki objektivan kriterijum normalnosti ili nenormalnosti) ti veruješ da moraš da prihvatiš sve te rizike. S druge strane, nisu aktivakseri bolje ili lošije informisani, već samo veruju da mogu da izbegnu rizik nevakcinisanjem dece (pri čemu njima vakcina-neželjeno dejstvo deluje kao čvršća uzročno-posledična veza od veze nevakcinisanje-smrtni ishod u slučaju epidemije). Pa onda veruju da kao normalni roditelji (opet subjektivna kategorija) treba da izbegnu rizik koji se može izbeći. A onda i jedni i drugi racionalizuju svoje odluke time da su informisani ili neinformisani.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 11:39 21.01.2018

Re: Ризик

i onda niko neće da rizikuje da vakciniše dete, ne bi ni ja, kad tako postaviš stvari.

ali te stvari bi se pojavile u uzrastu kada se daje prvi mmr, tako da nije rizik. one će se pojaviti enivej. moj srednji bratanc je imao ekceme kao beba i videlo se da će imati alergije. mmr mu je "okinuo" alergiju tako da mu se naduvavalo lice. kako se stariji (sad je 12) to je bivalo sve ređe i ređe. ostao je alergičan na neke stvari, ali jeste i njego tata, ja, naša majka, kao i njegov najstariji sin. loše reakcije u promilima mogu da se dese posle svake vakcine, uvek postoji rizik, ali rizik od oboljevanja je daleko veći.

ne znam da li se kod nas radi prenatalna vakcinacija? znam u americi da trudnicama u npr 7 mesecu daju neku vakcinu koja polako "osvaja" kroz mesec dana, tako da beba izađe već pelcovana protiv jmblg čega. i da, sve vakcine mogu da utiču na kognitivne funkcije, kao što svaka bolest koju dobiju (protiv koje ima ili nema vakcine) može da ostavi posledice.

nedavno sam saznala, btw, da je balnak evropsko žarište tuberkuloze. kažu da su praktično svi odrasli pozitivni na tbc, ali samo 10% ljudi oboli. bcg vakcina, koja se više i ne daje u zapadnom svetu, štiti do negde 10te godine, posle više ne. ameri od 2010. rade na novoj. lečenje tbc-a je obično uspešno, ali ostavlja posledice jer se dugo piju velike količiine antibiotika. hoću reći, autizam nije naš najveći problem, jer nije ni zarazan.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 11:47 21.01.2018

Re: Ризик

Pa onda veruju da kao normalni roditelji (opet subjektivna kategorija) treba da izbegnu rizik koji se može izbeći. A onda i jedni i drugi racionalizuju svoje odluke time da su informisani ili neinformisani.

baš tako (ceo komentar), jedino što naša zemlja, ako sam ja dobro obavetena, ne daju nikakve garancije niti obeštećenje ili neku drugu zaštitu ako se ipak desi neželjena reakcija. mene brine najviše ovde što naši pedijatri ne umeju da procene da li dete sme da primi mmr, jer je indikovana upravo sa nekim neurološkim poremećajima koja ne moraju da se vide na prvi pogled. generalno, mislim da pedijatri, kao i većina lekara nema tu naviku da uči ceo život i da se zainteresuje za svoj posao. tu se najviše gubi poverenje u lekare. i ne samo pedijatri, mene su lekari vozali 10 godina dok nisam saznala konačno šta mi je, i to ne od endokrinologa, već na forumu, gde su mi proporučivali eno. koji imaju pojma, jer su se i te druge žene vozale. mislim, kad pustiš ćenu da ima tri spontana i tak onda ti padne na pamet da joj daš da proveri visinu insulina jer za zatvor. to što joj nije palo na pamet odmah sve šta može da bude razlog, je razlog za otkaz. ali to kod nas nećemo videti nikada. evo, posle 16 godina lekari zbog kojih je devojka umrla dobili su po 2 godine zatvora.
Milan Novković Milan Novković 13:06 21.01.2018

Re: Ризик

BebaOdLonchara
A što se MMR vakcina tiče ... nema naučnih dokaza da je MMR vakcina povezana sa autizmom.

nema, mmr može da okine razne stvari koje su već tu. međutim, ima neke veze autizam sa lošim bakterijama (gljivicama, kandida) i florom nasleđenom od roditelja, od ishrane prerađenim šećerima, i kažu da je porast autizma stigao sa porastom konzumiranja prerađenog šećera. zato klinci sa autizmom obično imaju kandidu kao mali. e sad, u stomaku isto ima neurona, i kao povezuje se nešto s tim. to sam skoro slušala neku biohemičarku američku.

Sa šećerima imamo par osnovnih problema:

- Kako unesemo bar dovoljno kalorija sa šećerima manje jedemo ostalu, raznovrsnu hranu. I, recimo, iako u zapadnoj ishrani ima dovoljno vitamina E rizikujemo njegove niže rezerve u organizumu, a on je bitan, i to poprilično, za dobar imuni sistem i pogotovo za borbu imunog sistema protiv virusa. Ima mišljenja da je ogromna razlika u smrtnosti od, npr, malih boginja, u predelima sa uglavnom normalnom ishranom i onima gde je ishrana jako loša zbog rezervi vitamina E, pogotovo kako smo u gušće oblake virusa uronjeni na neki duži rok - ovo važi za grip, npr, sa virusom gripa najviše i eksperimetišu.

- Insulin u višku i na duži rok podriva imuni sistem.

- Bonus problem 1 nevezan za blog: višak šećera usporava krvne pločice i čini ih "lepljivijim", i kvalitet krvnih sudova i naslage u njima više zavise od šećera nego masnoća (naravno, šećeri plus masnoće su posebno "potentan" mix, a ima i genetike)

- Bonus problem 2 - mozak "ne voli" (sve je ovo tako amaterski, znam) insulin i kao pre-cursor u metaboličkim putevima za izbacivanje insulina iz mozga se koristi isti pre-cursor koji se koristi i u metaboličkim putevima kontrole Amyloidosis procesa, deponovanja proteina izvan ćelija u mozgu koje, kasnije, dovodi do Alchajmerove bolesti

Sve u svemu, izgleda da je šećer, sa nekad davno, možda 17g dnenvo po čoveku normale, na današnjoj normali od oko skoro 60g, gde neko uzima dnevno i preko 500g (pića, procesirane hrane) ogromno, ako ne i jedno od najvećih zala.

Trivija: oko organa za varenje postoji nervog tkiva koliko i u mozgu pacova, otprilike, jako kompleksna sistem spojen preko vagus nerva sa centralnim nervnim sistemom
a_jovicic a_jovicic 14:03 21.01.2018

Re: Ризик

principessa_etrusca
Недавно, баш када је у Србији била вест смрт двогодишњег детета и младог човека од компликација изазваних малим богињама, налетела сам у библиотеци моје мајке на више наслова из осамдесетих и деведесетих који су ми привукли пажњу. Оно што сам уочила је да су и у Европи и у Америци тада објављивани научни радови који су се бавили везом вакцинације и анафилактичког шока (чак са смртним исходом) и посебно везе вакцинације и синдрома изненадне смрти беба, а ти аутори вероватно нису спаљени на ломачи. Из једног од тих чланака сам и извукла податак о промилима.

Izveštaj SZO iz maja 2014 (koji sam gore linkovao) pokazuje da se anafilaktički šok pojavljuje u 1-3.5 per 10^6 ... tj. 1-3.5 ppm. Jesi li sigurna da se u tim radovima '90 spominju promili ili ppm?

Inače vidim da je u ovoj studiji iz 2010 ...

THE FACTS ABOUT PENICILLIN ALLERGY: A REVIEW

True penicillin allergy is rare with the estimated frequency of anaphylaxis at 1-5 per 10 000 cases of penicillin therapy.

... učestalost anafilaktičkog šoka uzrokovanog penicilinom višestruko veća ... čak 100-500 ppm ... što će reći da je primanje penicilina rizičnije od MMR vakcine ... a ne vidim da se neko oko toga uzbudjuje kao oko vakcinacije


Да будем јасна, нисам никакав противник вакцинације. Такође, мислим да је разуман став да је од непроцењиве важности да вакцине буду најбезбедније што је могуће и у том светлу ме чуди да се у Србији рецимо уопште не говори о једноструким вакцинама као о опцији ако су оне безбедније.

Pa po prethodno navedenim podacima SZO, ne vidi se da su one sigurnije od kombinovanih.

A verujem da je sigurnost vakcina možda i bitnija farmaceutskim kućama nego nama ... ako oni nešto zahebu sa nekom vakcinom, može da im se desi da "zakatanče radnju" ... niko više neće kupovati od njih. To ipak nisu srpske firme gde kad te uhvate u prevari ti lepo kažeš da su ti falsifikovali ličnu kartu pa otvoriš novu firmu. Ako naprave lošu vakcinu to će se pre ili kasnije negde pokazati (prostom statistikom) a onda čak i da plate višemilionske odštete ... i da podmite lokalnu banana-administraciju, to nije jedini trošak ... izgube "good will" tj. reputaciju i imaju višestruku štetu.
Мислим да једини критеријум треба да буде дечја безбедност, а не колико је компликована операција дистрибуирања 3Х више вакцина. Такође, време невакцинисаности сасвим мале деце не носи исти ризик као невакцинисаност деце школског узраста.

To svakako neko mora da plati ... 3x veći troškovi (tj. da budemo precizni 6x pošto se radi i revakcinacija) znači da treba izdvojiti još 4x više novca na sumu koja je predvidjena. To neko mora da obezbedi ... neko zdravstveno osiguranje ... bilo javno bilo privatno ... a to znači da ili će na nečem drugom morati da se prištedi ili će da se poveća premija osiguranja (porez) da bi se takva usluga obezbedila ... pri čemu ne postoje dokazi da se time dobija bilo šta (pošto rekoh da nema dokaza da su monovalentne vakcine sigurnije od kombinovanih)

E da ... jedan od razloga što se vakcina protiv malih boginja (ili MMR) ne daju sasvim maloj deci je i to da je njihov imuni sistem nedovoljno razvijen pa da je manja verovatnoća da se vakcina "primi" ... to je verovatno i bitniji razlog od kontraindikacija pošto vidim da su u raznim državama radili vakcinacije u različitoj dobi ...

Vaccinating infants before or at the age of 6 months often fails to induce seroconversion due to the immaturity of the immune system as well as the presence of neutralizing maternal antibodies.

Primary vaccination failures occur in up to 10–15% of infants vaccinated at age 9 months.

In a review of field studies evaluating measles vaccine effectiveness of a single dose of MCV administered at 9–11 months and greater than 12 months of age, the median vaccine effectiveness was 84% (interquartile range (IQR), 72–95%) and 92.5% (IQR, 84.8–97%), respectively.

The development of a high avidity antibody response is critical for the development of protective immunity to measles virus. Antibody avidity to measles virus is generally lower in children vaccinated at 6 or 9 months of age compared with the avidity obtained in children vaccinated at age 12 months.

Therefore, the recommended age at vaccination must balance the risk of primary vaccine failure, which decreases with increasing age, with the risk of measles virus infection prior to vaccination which increases with age.

Studies on revaccination in children who did not respond to their first dose of measles vaccine demonstrate that approximately 95% develop protective immunity after the second dose.

In people with pre-existing antibodies, revaccination may not result in sufficient vaccine virus replication to boost antibody concentrations. However, although vaccine-induced antibody concentrations decline over time and may become undetectable, immunological memory persists and, following exposure to measles virus, most people who have been vaccinated produce a protective immune response.


WHO | 28.04.2017 | Weekly epidemiological record - Measles vaccines: WHO position paper - April 2017

EDIT: da korigujem frekvenciju anafilaktičkog šoka ... ovaj WHO papir iz 2017-te ga procenjuje na ...

Anaphylactic reactions to MCV are considered extremely rare, occurring at a rate of 3.5–10 cases per million doses. Anaphylactic reactions are usually attributed to gelatin stabilizers used in vaccine production and not to residual egg proteins.

... u odnosu na 1-3.5 ppm u izveštaju iz 2014.

Sve ovo sa sigurnošću vakcina podseća na priču o avionskom saobraćaju ... svima je jasno da je to najsigurniji vid transporta ali zato kad se pojavi vest o padu aviona masa kreće da paniči i da im bude frka od letenja ... ali zato bez problema sedaju u auto koji je pravi "ruski rulet" u odnosu na avion.


... i naravno ... svaka avionska nesreća pokreće izuzetno detaljnu istragu uzroka posle čega se obično uvedu promene koje još više povećaju sigurnost letenja. Isto tako i sa vakcinama ... svako neželjeno dejstvo se detaljno analizira upravo zbog "živčanosti" populacije na teme vakcinacije ali zato ta ista populacija guta antibiotike k'o bombone.
a_jovicic a_jovicic 14:35 21.01.2018

Re: Ризик

BebaOdLonchara
nedavno sam saznala, btw, da je balnak evropsko žarište tuberkuloze. kažu da su praktično svi odrasli pozitivni na tbc, ali samo 10% ljudi oboli. bcg vakcina, koja se više i ne daje u zapadnom svetu, štiti do negde 10te godine, posle više ne. ameri od 2010. rade na novoj. lečenje tbc-a je obično uspešno, ali ostavlja posledice jer se dugo piju velike količiine antibiotika. hoću reći, autizam nije naš najveći problem, jer nije ni zarazan.

"Pozitivni" smo na TBC zato što tako kaže Mantoux (a.k.a. PPD3 test) ... stavljao sam već gore link na to al' evo i jednog CDC-ovog o BGC-u.

CDC | BCG Vaccine

Tuberculin Skin Test (TST). BCG vaccination may cause a false-positive reaction to the TST, which may complicate decisions about prescribing treatment. The presence or size of a TST reaction in persons who have been vaccinated with BCG does not predict whether BCG will provide any protection against TB disease. Furthermore, the size of a TST reaction in a BCG-vaccinated person is not a factor in determining whether the reaction is caused by LTBI or the prior BCG vaccination. (See below for specific guidance on skin test results.)

Inače ...

Brojne studije efikasnosti BCG vakcine kod dece pokazuju da ova vakcina ne sprečava infekciju M. tuberculosis, ali primenjena odmah po rođenju pruža značajnu zaštitu odojčadi i male dece od tuberkuloznog meningitisa i diseminovanih oblika tuberkuloze. BCG vakcinacija ne sprečava reaktivaciju latentne pulmonalne tuberkuloze. Zaštita indukovana vakcinom vremenom opada.

Torlak | BCG VAKCINA, LIOFILIZOVANA
vcucko vcucko 15:50 21.01.2018

Re: Ризик

srdjan.pajic
Ono što sigurno znam je da zauške kod muške dece u ne malom broju mogu da izazovu sterilitet. Potpuni i trajni.


Mislim da ovo nije bilo slučaj sa decom, nego sa odraslima, ako tad preleže zauške jer nisu kao mali, ili jer nisu bili vakcinisani. Moguće je i da si na to zapravo mislila.

Mislim, u stvari sećam se onako laički, da su deca bezbedna do momenta fizičkog sazrevanja za reprodukciju.
tetris tetris 16:49 21.01.2018

Re: Ризик

Недавно, баш када је у Србији била вест смрт двогодишњег детета и младог човека од компликација изазваних малим богињама, налетела сам у библиотеци моје мајке на више наслова из осамдесетих и деведесетих који су ми привукли пажњу. Оно што сам уочила је да су и у Европи и у Америци тада објављивани научни радови који су се бавили везом вакцинације и анафилактичког шока (чак са смртним исходом) и посебно везе вакцинације и синдрома изненадне смрти беба, а ти аутори вероватно нису спаљени на ломачи. Из једног од тих чланака сам и извукла податак о промилима.


Super, verujem da ti nije problem da podeliš sa nama listu autora i naslove tih publikacija. Premda, već si modifikovala "research aim" tih artikala u odnosu na tvoju prvobitnu tvrdnju. U prethodnom odgovoru si iznela podatak za smrtnost kao posledicu vakcinacije protiv malih boginja, a sada je veza između vakcinacije (nije specificirano koje) i anafilaktičkog šoka... Takvih radova ima, i normalno je da ih ima. Jedini nesporazum je u jedinicama. Ti tvrdiš da su promili u pitanju i ja bih ti bio zahvalan ako bi podelila sa nama ta istraživanja.
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:06 21.01.2018

Re: Ризик

"Чисто статистички гледано" зависи од тога како се прикупљају и третирају улазни подаци. Дозволићеш да ни ти, ни ја не знамо довољно о томе, узрочна веза се не доказује лако, а родитеља чије се дете се разболи или умре након примања вакцине, тешко ћеш убедити да се то није догодило због примања вакцине.


Mislio sam u smislu računa verovatnoće, a to nema veze sa prikupljanjem podataka, to te je Jovičić već ispravio. Prosto, ako je verovatnoća da od jedne vakcine dete doživi neku komplikaciju recimo, x, kolika god da je, onda je verovatnoća da je doživi od tri takve vakcine (da bi postigao isti stepen imunizacije) 3*x (da ne ulazimo sada u moguće uslovne verovatnoće itd). To znači da će na nekom uzorku od n dece, tri puta više njih biti pogođeno problemom sa vakcinama. Ali to, koliko ja znam, se ne dešava, tako da problem zapravo nije u tome da li se koriste monovalentne ili polivalentne vakcine. Zato sam pomislio da pričaš o multidoze vakcinama.

I lekari koji savetuju monovalentne vakcine prosto ne razumeju to o čemu pričaju, nego postupaju po sistemu "za svaki slučaj", a možda i "rade na procenat", jer se od monovalentnih vakcina sigurno zaradi više nego od polivalentnih, što samo znači da doprinose arčenju resursa i tako u krajnjoj liniji utiču negativno na ceo proces vakcinacije. Ovo inače nisam ja izmudrijao, ovo je rekla i naša porodična lekarka, i naša deca se vakcinišu polivalentnim single dose vakcinama.

Sa druge strane, ti si sama potegla neke brojeve sa promilima, vakcinacija vs. komplikacija, a sad već dva puta tvrdiš kako su metode prikupljanja statističkih podataka koji i to pokazuju - nepouzdane. Mislim da to treba malo da uskladiš.

Jasno je da se direktna uzročno-posledična veza između vakcinacije i neželjenih posledica ne može uvek utvrditi, kao i to da će poneki roditelj u nedostatku boljeg objašnjenja da optuži vakcinu ako posle nje detetu bude loše. Ali to nije naročito bitno u ovoj raspravi. Ako su moguće posledice poznate, a većina jeste, to piše na formularu kojim daješ odobrenje da ti vakcinišu dete, na tebi je kao roditelju da odvagaš rizik vakcinacije vs. nevakcinacije, i to obično nije tako teška odluka ako znaš osnove: čemu služi i zašto funkcioniše masovna vakcinacija. A tu ti malo i pomognu tako što, recimo, dete ne možeš da upišeš u obdanište ili školu ako nije kompletno vakcinisano. Dobro, možeš i u home schooling da ga daš, ako si baš toliko ubeđen u negativne posledice vakcinacije.

srdjan.pajic srdjan.pajic 17:10 21.01.2018

Re: Ризик

vcucko
srdjan.pajic
Ono što sigurno znam je da zauške kod muške dece u ne malom broju mogu da izazovu sterilitet. Potpuni i trajni.


Mislim da ovo nije bilo slučaj sa decom, nego sa odraslima, ako tad preleže zauške jer nisu kao mali, ili jer nisu bili vakcinisani. Moguće je i da si na to zapravo mislila.

Mislim, u stvari sećam se onako laički, da su deca bezbedna do momenta fizičkog sazrevanja za reprodukciju.


Da, tačno, ispravio me je milisav, sad se i ja sećam da je frka bila najveća tamo krajem osnovne škole, čak i nekog drugara koga su zauške strefile u to neko doba, ali mislim da se izvukao. Sad se od toga vakciniše ovom zloglasnom MMR vakcinom, pa ako ne gekneš od nje, bezbedan si po pitanju potomstva, samo treba nekako ženu da nađeš.

EDIT: Ustvari, evo pogledah na brzaka, link, i kažu da su zauške opasne i za odrasle, ne samo za prepubertetsku decu. Ok, svi smo bili pomalo u krivu, ili u pravu, tipično za laike.
alselone alselone 17:23 21.01.2018

Re: Ризик

Ok, svi smo bili pomalo u krivu, ili u pravu, tipično za laike.

A i mora se uzeti cinjenica da su ljudi generalno idioti. Pa u kombinaciji sa neznanjem i idiotlukom dolazi se do nebeskih granica.

Skoro sam imao rapsravu na FB sa drugom koji je postavio pitanje "ako vakcine rade, sta vas vakcinisane briga ako ja ne vakcinisem svoju decu". I lakse bi mu u gujzicu uterao nego u glavu. Ne kapira sva objasnjavanja i moz ga... da prostite. Onda sam mu i bukvalno crtao pripreme. Rastali smo se sa zakljuckom da se ne slazemo. On vakcinaciju smatra ljudskim izborom, tj. pravom da to ne uradi. Konjina.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:28 21.01.2018

Re: Ризик

Sve u svemu, izgleda da je šećer, sa nekad davno, možda 17g dnenvo po čoveku normale, na današnjoj normali od oko skoro 60g, gde neko uzima dnevno i preko 500g (pića, procesirane hrane) ogromno, ako ne i jedno od najvećih zala.

kad kažem "loš šećer" mislim uglavnom na prerađeni šećer. kada nacedimo kilo jabuka i iz tog soka izdvojimo fruktozu i sipamo je u kafu, sasvim se drugačije metaboliše nego kad pojedemo taj kilogram jabuka. e sad, koliko ima šećera u kili jabuka (mrzi me da guglam) ali i taj šećer, iz voća, ako se jede previše, u budućnosti može da izazove dijabetes tipa 2 od koga sve počinje da se razara.
Trivija: oko organa za varenje postoji nervog tkiva koliko i u mozgu pacova, otprilike, jako kompleksna sistem spojen preko vagus nerva sa centralnim nervnim sistemom

jeste. :)

Sve u svemu, izgleda da je šećer, sa nekad davno, možda 17g dnenvo po čoveku normale, na današnjoj normali od oko skoro 60g, gde neko uzima dnevno i preko 500g (pića, procesirane hrane) ogromno, ako ne i jedno od najvećih zala.

apsolutno. tih 17gr bi trebali da se držimo. pola litre koka kole ima oko 70gr prerađenog šećera. to su dve čaše, ili jedna flašica. a gde je mars bar uz to?
čitala sam (naučne radove :)) da glukozni sirup:
1. razara unutrašnji crevni omotač. kasnije se (kao samo jedan od mnogih poremećaja) javljaju i porozna creva, pa se urinarne i crevne bakterije mešaju i tako, prave ti horor.
2. privlači bube iz jednog dela creva u drugi (npr iz debelog u tanko, gde se inače ne bi nikada našle) da bi jele "slatko" i onda usput pojedu i tamošnjuu koloniju dobrih bakterija

i tako...

upravo zbog tog neuro-faktora, zdrava gastro-flora je KEVA zdravlja.

ps. onako razmišljam nešto, stres je često uzrok raznih boleština, ali bez obzira na "tempo života", imam neki utisak da, pošto većina populacije u zapadnom svetu ima povišen insulin a da to ne zna, uticaj insulina na hormon stresa je veliki...i tako u krug.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:35 21.01.2018

Re: Ризик

"Pozitivni" smo na TBC zato što tako kaže Mantoux (a.k.a. PPD3 test)

kaže i quantiferon gold test, ako sam dobro napisala. to što smo zaraženi ili nismo, ni po jada, ali kako se onda razboljevaju ti kojima je test dao "lažan rezultat"? ne pada s neba. sećam se, ležala sam zbog upale pluća krajem 93će na institutu u sremskoj kamenici. tamo sam znala doktorku koja mi je ispičala da u vreme njene specijalizacije nije mogla da vidi kako izgledju promene na plućima jer niko nije imao tuberkulozu (a da zna), a da sad (te 93će) ljudi dolaze sa otvorenim kavernama.
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:48 21.01.2018

Re: Ризик

Skoro sam imao rapsravu na FB sa drugom koji je postavio pitanje "ako vakcine rade, sta vas vakcinisane briga ako ja ne vakcinisem svoju decu". I lakse bi mu u gujzicu uterao nego u glavu. Ne kapira sva objasnjavanja i moz ga... da prostite. Onda sam mu i bukvalno crtao pripreme. Rastali smo se sa zakljuckom da se ne slazemo. On vakcinaciju smatra ljudskim izborom, tj. pravom da to ne uradi. Konjina.


Meni je keva juče, kad smo skajpovali, onako usput rekla da je u ono vreme titovih pionirčića i eseferejot tamnice naroda, vakcinacija bila obavezna: samo dobiješ u sanduče pismo, kao od vojnog pozivara, da se sa detetom pojaviš tog i tog dana u toliko i toliko sati u lokalnoj ambulanti da primi vakcinu koja je na redu. Nema oću-neću. A posle, u osnovnoj školi, toga se već odlično sećam, bi nas samo izveli sa časa, objavili vakcinaciju, pa svi u red na vakcinu. Izgleda kao da su komunjare odlično znale sa kim imaju posla.
tasadebeli tasadebeli 18:01 21.01.2018

Re: Ризик

srdjan.pajic
Skoro sam imao rapsravu na FB sa drugom koji je postavio pitanje "ako vakcine rade, sta vas vakcinisane briga ako ja ne vakcinisem svoju decu". I lakse bi mu u gujzicu uterao nego u glavu. Ne kapira sva objasnjavanja i moz ga... da prostite. Onda sam mu i bukvalno crtao pripreme. Rastali smo se sa zakljuckom da se ne slazemo. On vakcinaciju smatra ljudskim izborom, tj. pravom da to ne uradi. Konjina.


Meni je keva juče, kad smo skajpovali, onako usput rekla da je u ono vreme titovih pionirčića i eseferejot tamnice naroda, vakcinacija bila obavezna: samo dobiješ u sanduče pismo, kao od vojnog pozivara, da se sa detetom pojaviš tog i tog dana u toliko i toliko sati u lokalnoj ambulanti da primi vakcinu koja je na redu. Nema oću-neću. A posle, u osnovnoj školi, toga se već odlično sećam, bi nas samo izveli sa časa, objavili vakcinaciju, pa svi u red na vakcinu. Izgleda kao da su komunjare odlično znale sa kim imaju posla.Јесте.

Било обавезно, са позивом, и оно снимање плућа као превентива ТБЦ у посебним возилима која су том приликом излазила на терен.
nikvet pn nikvet pn 18:07 21.01.2018

Re: Ризик

Antivakseri...
Tamo 90-tih vakcinaciju besnila završim skoro celo selo, jedan tip neće. Piši prijavu, kaže. Pustim budalu. Prođe neko vreme i u podne posred sela upucaju lisicu. Pošaljem u Zavod, pozitivna. Analiziram njenu putanju selom, prošla je kroz tri avlije, izujedala vezane pse (i oni nju) srećom vakcinisane. Ali u selo je ušla baš pored kuće tog balvana is a njegova dva kera krvavo porazgovarala kroz ogradu, krv i slina na tarabama. I šta sad? On cvili da ćutim. Ma nemoj. Desetog dana psi, balkanac i trobojka oboleli onako školski. Jos me mrzeo sto sam mu natovario inspekciju i miliciju zavrat, budala.
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:09 21.01.2018

Re: Ризик

Било обавезно, са позивом, и оно снимање плућа као превентива ТБЦ у посебним возилима која су том приликом излазила на терен.


Tačno, i toga se sećam, parkiraju taj kamion negde pored naše pekare, i onda moji i burazerovi od strica svi odu tamo da se snime. Ali svejedno, jedan naš član šire porodice je kasnije, devedesetih godina, negde zaradio tuberkulozu, a onda ubrzo posle toga i umro.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 18:16 21.01.2018

Re: Ризик

Desetog dana psi, balkanac i trobojka oboleli onako školski. Jos me mrzeo sto sam mu natovario inspekciju i miliciju zavrat, budala.

kreten, mogao je on sam da se zarazi. stvarno ima debila.
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:19 21.01.2018

Re: Ризик

nikvet pn
Antivakseri...
Tamo 90-tih vakcinaciju besnila završim skoro celo selo, jedan tip neće. Piši prijavu, kaže. Pustim budalu. Prođe neko vreme i u podne posred sela upucaju lisicu. Pošaljem u Zavod, pozitivna. Analiziram njenu putanju selom, prošla je kroz tri avlije, izujedala vezane pse (i oni nju) srećom vakcinisane. Ali u selo je ušla baš pored kuće tog balvana is a njegova dva kera krvavo porazgovarala kroz ogradu, krv i slina na tarabama. I šta sad? On cvili da ćutim. Ma nemoj. Desetog dana psi, balkanac i trobojka oboleli onako školski. Jos me mrzeo sto sam mu natovario inspekciju i miliciju zavrat, budala.


Niče, jesi li znao za ovo? LINK. Pre nekoliko meseci sam slušao ovu odličnu emisiju na NPR-u, o tom Milvoki protokolu. Vidim po webu da je to dosta kontroverzno, čak su proglasili za failure na nekim mestima, ali bez neke ozbiljne rasprave.
Svejedno, interesatno je za odslušati.
vcucko vcucko 18:35 21.01.2018

Re: Ризик

srdjan.pajic

EDIT: Ustvari, evo pogledah na brzaka, link, i kažu da su zauške opasne i za odrasle, ne samo za prepubertetsku decu. Ok, svi smo bili pomalo u krivu, ili u pravu, tipično za laike.

Pa to i kažem: ako preležiš do puberteta, nikom ništa. Ali ako zakačiš posle, onda može da bude problem. Takvo je bilo pravilo, bar u to vreme.
Iskreno, imam samo ćerku pa me nije nešto ni zanimalo da proučavam.
nikvet pn nikvet pn 19:03 21.01.2018

Re: Ризик


Znam odavno, iz-van-red-no, kako ne bih znao, moja guzica je pod rizikom, svaka im čast. Ima tu jos par trikova u zoni prve pomoći, cilj je ukokati taze unešen virus pre nego se veže za lokalnu inervaciju.
principessa_etrusca principessa_etrusca 19:53 21.01.2018

Re: Ризик

Super, verujem da ti nije problem da podeliš sa nama listu autora

Јесте ми проблем јер сам на те радове налетела у неком преслагавању и одвајању књига у Београду где сада нисам.

Осим тога, ова тема ме не и занима превише у овом тренутку. Заправо једини разлог што сам уопште прелистала неке од тих радова је то што се током мог недавног боравка у Београду на веома опресиван начин вртела ударна вест да су од малих богиња умрли двогодишње дете и млад човек (а још се по Београду причало да је на ВМА од малих богиња оболело 3-20 запослених).

Осим алергијских реакција, изгледа да је раније било доста истраживања могуће везе примања вакцине и синдрома изненадне смрти деце, а та веза, доказано непостојећа или не, очигледно више није актуелна.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:49 21.01.2018

Re: Ризик

Da ne misliš možda na drugu stvar: na multidose vakcine (gde se iz jedne ampule vakciniše više dece)? To je druga stvar, i to se zaista ne preporučuje tamo gde ima para za single-use vakcine, jer se tu koristi neki zajeban konzervans, ono nešto sa živom, valja.

ovo su radili u srbiji protiv gripa. to je bilo kada je šatro bila ta "pandemija", terali su ljude da se vakcinišu masovno, jer su morali da potroše odvorene doze. direktori proveravali koliko je potrošeno, koliko bačeno...
tetris tetris 23:07 21.01.2018

Re: Ризик

Јесте ми проблем јер сам на те радове налетела у неком преслагавању и одвајању књига у Београду где сада нисам.

Da li postoji verovatnoća (i ako postoji, kolika je) da nisi najbolje zapamtila podatke koje si iznela; da podsetim:

"У развијеном свету од компликација од малих богиња умире око 3 промила деце, а и смртни исподи који су последица примања вакцине се мере промилима."

Mada, ova tvoja tvrdnja nije netačna, ali je varljiva. Smrtni ishodi kao posledica primanja vakcine mogu da se mere pomilima, recimo 0.003 promila.
zilikaka zilikaka 23:16 21.01.2018

Re: Ризик

Da je kojim slučajem smrtnost kao posledica vakcine približna smtnosti od bolesti, opšta vakcinacija ne bi imala smisla. Čak bi imala gore posledice.
U krajnjoj liniji, time populaciju izlažeš većem riziku jer vakcinu primaju svi dok kod epidemija mnogi ne dobijaju bolest mada nisu vakcinisani.
a_jovicic a_jovicic 23:30 21.01.2018

Re: Ризик

BebaOdLonchara
"Pozitivni" smo na TBC zato što tako kaže Mantoux (a.k.a. PPD3 test)

kaže i quantiferon gold test, ako sam dobro napisala. to što smo zaraženi ili nismo, ni po jada, ali kako se onda razboljevaju ti kojima je test dao "lažan rezultat"? ne pada s neba. sećam se, ležala sam zbog upale pluća krajem 93će na institutu u sremskoj kamenici. tamo sam znala doktorku koja mi je ispičala da u vreme njene specijalizacije nije mogla da vidi kako izgledju promene na plućima jer niko nije imao tuberkulozu (a da zna), a da sad (te 93će) ljudi dolaze sa otvorenim kavernama.

Ono jes' da je tuberkuloza bolest siromašnih ali biće da se od '90-tih dosta toga poboljšalo ...

IJZS "Batut" | 2015 | Пројекат „Контрола туберкулозе у Србији“

Реализација пројекта је довела до даљег снижавања стопе пријављивања туберкулозе са 21/100.000 у 2010. години на 15/100.000 становника у 2014. години, чиме се Република Србија сврстала у земље са ниским оптерећењем туберкулозом у региону Европе (нотификациона стопа ≤ 20/100.000).

... a iz grafikona na strani 8 se vidi da je 2003. bila oko 37
principessa_etrusca principessa_etrusca 00:00 22.01.2018

Re: Ризик

Mada, ova tvoja tvrdnja nije netačna, ali je varljiva. Smrtni ishodi kao posledica primanja vakcine mogu da se mere pomilima, recimo 0.003 promila.


srdjan.pajic srdjan.pajic 03:12 23.01.2018

Re: Ризик

principessa_etrusca
Mada, ova tvoja tvrdnja nije netačna, ali je varljiva. Smrtni ishodi kao posledica primanja vakcine mogu da se mere pomilima, recimo 0.003 promila.
Hoće tetris da kaže, na šaljiv način, da postoji nemala verovatnoća da si brojeve kojima ovde barataš omašila (u čitanju ili pamćenju) za 3 reda veličine. Mislim, nije problem, dešava se, a ljudi i brkaju promile (per mille, part per thousand) i ppm-ove (part per million), bilo bi zgodno da to ponovo proveriš kad budeš u prilici. A do tada da odložiš donošenje krajnjeg suda o tome. Mada je logično posumnjati da sa brojevima nešto nije u redu, jer zašto bi neko arčio pare i pravio vakcine koje po smrtnosti imaju isti efekat kao sama bolest koju tretiraju, jer te vakcine neće daleko stići u smislu prodaje i stvaranja profita kad zbog njih krene pomor među stanovništvom.
kalaf kalaf 05:36 23.01.2018

Re: Ризик

tetris
Da li postoji verovatnoća (i ako postoji, kolika je) da nisi najbolje zapamtila podatke koje si iznela; da podsetim:

"У развијеном свету од компликација од малих богиња умире око 3 промила деце, а и смртни исподи који су последица примања вакцине се мере промилима."

Mada, ova tvoja tvrdnja nije netačna, ali je varljiva. Smrtni ishodi kao posledica primanja vakcine mogu da se mere pomilima, recimo 0.003 promila.

Tvrdnja je itekako tacna, ali je problem sto ljudi nemaju ni najosnovnije znanje verovatnoce i statistike, pa im to jednostavno ne dolazi do glave.
U razvijenom svetu je preko 85% vakcinisanih. Epidemije su jako retke, i od broja nevakcinisanih koji obole 3 promila umre - prave brojke su daleko manje, recimo podaci za 1960. godinu u SAD kad nije postojala vakcinacija protiv malih boginja daju 441'703 slucajeva obolelih na 180 miliona stanovnika i smrtnost od 0.2 na 100'000 odnosno svega 2ppm (izvor je ovde) (dakle oko 360 umrlih na 441'703 obolelih iliti ispod jednog promila od broja obolelih).
Dakle 2ppm umrlih u slucaju potpuno nevakcinisane populacije, a sigurno daleko manje od toga u slucaju 85% vakcinisane populacije (recimo 1968. je u SAD zabelezeno svega 22'231 obolelih od malih boginja od cega je 25 umrlo iliti 0.12ppm), sto je i te kako uporedivo sa brojem smrtnih ishoda usled posledica primanja MMR vakcine koja se daje celokupnoj populaciji.
principessa_etrusca principessa_etrusca 05:37 23.01.2018

Re: Ризик

Hoće tetris da kaže, na šaljiv način, da postoji nemala verovatnoća da si brojeve kojima ovde barataš omašila (u čitanju ili pamćenju) za 3 reda veličine.

У вези са твојим недавним коментаром о испиту код Цаје и "непријатељима из Математичке", дочекао си својих пет минута да "непријатељу" објасниш шта је промил (а шата хиљадити део промила). Enjoy!

kalaf kalaf 05:44 23.01.2018

Re: Ризик

principessa_etrusca
Hoće tetris da kaže, na šaljiv način, da postoji nemala verovatnoća da si brojeve kojima ovde barataš omašila (u čitanju ili pamćenju) za 3 reda veličine.

У вези са твојим недавним коментаром о испиту код Цаје и "непријатељима из Математичке", дочекао си својих пет минута да "непријатељу" објасниш шта је промил (а шата хиљадити део промила). Enjoy!

Nisi ti problem, nego je Pajic odavno polagao verovatnocu i statistiku i ocigledno je nikad vise nije ni koristio pa mu je sve iscilelo iz glave, ili je nekako izbegao Merklea na ispitu .

srdjan.pajic srdjan.pajic 05:45 23.01.2018

Re: Ризик

principessa_etrusca
Hoće tetris da kaže, na šaljiv način, da postoji nemala verovatnoća da si brojeve kojima ovde barataš omašila (u čitanju ili pamćenju) za 3 reda veličine.

У вези са твојим недавним коментаром о испиту код Цаје и "непријатељима из Математичке", дочекао си својих пет минута да "непријатељу" објасниш шта је промил (а шата хиљадити део промила). Enjoy!Ti nisi moj neprijatelj! Sad predlažem da mi se izviniš.
c_h.arlie c_h.arlie 06:12 23.01.2018

Re: Ризик

srdjan.pajic
principessa_etrusca
Hoće tetris da kaže, na šaljiv način, da postoji nemala verovatnoća da si brojeve kojima ovde barataš omašila (u čitanju ili pamćenju) za 3 reda veličine.

У вези са твојим недавним коментаром о испиту код Цаје и "непријатељима из Математичке", дочекао си својих пет минута да "непријатељу" објасниш шта је промил (а шата хиљадити део промила). Enjoy!Ti nisi moj neprijatelj! Sad predlažem da mi se izviniš.

Izvini, ali ti treba da se izviniš, jer --- kako neko ko je završio Teslu da podučava statistici nekoga ko je završio matematičku ?
c_h.arlie c_h.arlie 06:12 23.01.2018

Re: Ризик

kalaf
principessa_etrusca
Hoće tetris da kaže, na šaljiv način, da postoji nemala verovatnoća da si brojeve kojima ovde barataš omašila (u čitanju ili pamćenju) za 3 reda veličine.

У вези са твојим недавним коментаром о испиту код Цаје и "непријатељима из Математичке", дочекао си својих пет минута да "непријатељу" објасниш шта је промил (а шата хиљадити део промила). Enjoy!

Nisi ti problem, nego je Pajic odavno polagao verovatnocu i statistiku i ocigledno je nikad vise nije ni koristio pa mu je sve iscilelo iz glave, ili je nekako izbegao Merklea na ispitu .


Hehehe - moj drugar Milan.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana