Kultura| Ljudska prava

KRAĐA i PARAKRAĐA - pismo iz Beča!

Filip Mladenović RSS / 10.08.2018. u 19:58

Pismo iz Beča, 8. 8. 2018.
Pismo iz Beča, 8. 8. 2018.
Boško Savković, reditelj
Boško Savković, reditelj
U prethodnim blogovima "KRAĐA I PARAKRAĐA" i "KRAĐA I PARAKRAĐA se nastavlja..." opisana je bizarna situacija vezana za raspodelu novca iz budžeta Republike Srbije. Firma G.F.C. iz Beograda dobila je na nedavnom konkursu Ministarstva kulture i informisanja čak 3,7 miliona dinara za projekat u kome je kao referencu navela film i nagrade poznatog reditelja dokumentarnih filmova Boška Savkovića, koji tvrdi da za ovu firmu nikada nije čuo i da ona ni na koji način nije učestvovala u produkciji njegovih filmova.

U međuvremenu aktuelni ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je dva puta (intervju agenciji BETA i gostovanje na TV N1) pokušao da odbrani ovaj očigledan propust u kontroli prispelih prijava i pogrešnu primenu konkursnih pravila. Tako je odgovarajući na pitanja agencije BETA upotrebio neobične rečenične konstrukcije tipa "Sve je u skladu sa pravilima konkursa i u skladu sa logikom okolnosti!" i "To je sad suptilna stvar autorskih prava, jedna osoba koja se pojavljuje u projektu X navedena je kao sukorisnik nagrada koje je dobio neki film, i sad postoji zona tumačenja - reč je o snimatelju koji je učestvao u stvaranju nagrađenog filma. Sada se postavlja pitanje da li se kao dobitnici nagrade mogu smatrati svi učesnici koji su radili na filmu ili ne." (!?)

A u razgovoru sa novinarkom TV N1 Minjom Miletić ministar kulture i informisanja napravio je još veći gaf:

Novinarka je pitala da li je u redu da firma koja je dobila posao kao referencu navede to što je snimatelj budućeg projekta svojevremeno dobio nagradu "Zlatna vrata", iako u to vreme firma nije ni postojala.

- To bi bilo isto kao kada bi gospodin Tasovac, vaš prethodnik, rekao da je u njegovom mandatu otvoren Narodni muzej - rekla je voditeljka Minja Miletić, a ministar je uzvratio:
- Da, ali tu bi bila reč o materijalnim greškama - rekao je on i zatim dodao nešto nedopustivo:
- Zamislite vi se prijavite na neki konkurs za nešto, za neki konkurs lepote, na primer, i navedete da ste radili kao novinarka na N1. Da li je činjenica da ste radili kao novinar na N1 bitna za ocenu komisije kako vi izgledate na nekom podijumu? Složićemo se da ne. Ali takva informacija, malo simplifikujem, može da utiče da se procenjuju ličnost i karakter - istakao je ministar Vukosavljević.
Miletićeva ga je potom pitala da li bi isti primer iskoristio i da je na njenom mestu bio muški voditelj.
- Naveo bih. Mislite da je nekorektan primer, postoje konkursi za lepotu, nisam ih ja napravio.
- To će gledaoci da procene, zaključila je koleginica Minja Miletić.

Kao najbolji komentar ovih skandaloznih istupa ministra kulture i informisanja, kao i uočenih propusta na pomenutom konkursu, osvanulo je juče pismo pristiglo iz glavnog grada Austrije, sa potpisom gospodina Aleksandra Kamela, direktora filmskog festivala "Canes Corporate Media & TV Awards", kao i direktora Međunarodnog komiteta festivala turističkih filmova - CIFFT. On je uputio pismo Ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću povodom zloupotrebe imena, filmova i dobijenih nagrada filmskog reditelja Boška Savkovića na javnom konkursu MKI:

Poštovani ministre Vladane Vukosavljeviću,

želeli bismo izraziti svoje mišljenje o najnovijim događajima, o kojima smo čitali u srpskim novinama koje se prodaju u Austriji, o reditelju Bošku Savkoviću i njegovoj ulozi u javnom konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a koje je Boška Savkovića dovelo u vrlo neugodnu situaciju.

Moje ime je Aleksandar Kamel. Direktor sam filmskog festivala "Canes Corporate Media & TV Awards", kao i direktor Međunarodnog komiteta festivala turističkih filmova - CIFFT - organizacije koja već 30 godina dodeljuje nagrade najboljim turističkim filmovima na svetu, i u čijem se članstvu trenutno nalazi 16 filmskih festivala turističkog filma širom planete. Takođe, pored ostalih 15 festivala, u članstvu je i "SILAFEST", koji organizuje Boško Savković.

Nakon čitanja članka istraživali smo i saznali više detalja o ovom slučaju. S velikim iznenađenjem i razočaranjem shvatili smo da to nije lažna vest, već za nas neverovatna istina. Ne možemo verovati da je firma G.F.C. tražila finansijska sredstva na javnom konkursu navodeći kao reference nagrade koje je dobila druga osoba.

Reditelj Boško Savković višestruko je nagrađivan za svoje filmove, a takođe je i organizator "SILAFEST-a", festivala koji ove godine slavi 10. godišnjicu u Velikom Gradištu.

Što se tiče navedenih nagrada, želimo Vas obavestiti da je nagrada "Srebrni delfin" dodeljena reditelju Bošku Savkoviću na kanskom festivalu "Corporate Media & TV Awards". Proizvođač filma je agencija "Alternativa", dobro poznata u domenu filma. Film "Posle bombi" dobio je još nekoliko nagrada, a od našeg festivalskog odbora CIFFT je i nominovan za GRAND PRIX 2013 godine. Nagrada je dodeljena agenciji "Alternativa" na godišnjem gala događaju u Beču.

Film "U ime života 1999." osvojio je brojne filmske nagrade, uključujući i festivalsku nagradu "Golden City Gate".
Nagrada "Golden City Gate" je berlinski medved i dodeljen je u Berlinu tokom Medjunarodnog sajma turizma - ITB. Nagrada je dodeljena reditelju Bošku Savkoviću, a prijavu je podnela agencija "Alternativa", koja je takođe platila i kotizaciju za učešće na festivalu.

Nijedna pojedinačna nagrada ne spominje ime filmskog snimatelja Slobodana Čulića niti firme G.F.C. Takođe, želimo da naglasimo da nemamo nikakve veze sa firmom G.F.C.

Iskreno se nadamo da će autorska i ljudska prava filmskog reditelja Boška Savkovića biti zakonski zaštićena i da će Vlada Republike Srbije preduzeti potrebne korake kako bi sačuvala poznate i nagrađivane autore od ovakvih neugodnih situacija.

Srdačni pozdravi,

Alexander V. Kammel
Direktor CIFFT

 

 

 

Atačmenti



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana