Društvo

Preneto iz stranih medija

kosta.babic RSS / 13.01.2019. u 17:19

 

Nedavno je poznati japanski portal posvećen životinjama  preneo sledeću vest:

Uticajni IT stručnjak i ljubitelj mačaka je izmislio i patentirao sredstvo komunikacije sa vlasnicima kućnih ljubimaca prvenstveno mačaka.

Uređaj je veličine mobilnog telefona i predvođen je da stoji na podu kuće. Tastatura je prilagođena mačkama.Umesto dirki ima rupice u koje mačka zabode nokat i tako ostvaruje kontakt sa vlasnikom.

Poznato je da vlasnici kućnih ljubimaca a naročito mačaka intenzivno misle na svoje ljubimce dok su na poslu. Poslodavci su izračunali da bi im ova komunikacija omogućila veću zainteresovanost zaposlenih za posao ukoliko bi njihovi ljubimci bili u stalnom kontaktu sa zaposlenima.

Sam uređaj bi na displeju imao za početak samo nekoliko ikoničkih znakova koje bi mačke lako raspoznavale. Kao:Dosadno mi je,nema ko da me mazi,ima li nešto za hranu itd... Jedna od ideja je bila da na displeju bude i slika miša ali se od toga odustalo jer japanske mačke više ne znaju šta je to miš. Navikle su na brikete. Umesto toga stavljena je slika zavese što se pokazalo kao jako privlačno za mačiju populaciju.

U planu je i uvođenje emotikona: Smajlija,hoćeš skoro kući?A ko će da mazi mačke?

Uređaj će preko mobilne mreže biti stalno uključen na mobilni vlasnika.

Isti portal prenosi i da je američko udruženje ljubitelja pasa uputilo oštar protest japanskoj ambasadi u Vašingtonu zbog očigledne diskriminacije njihovih ljubimaca.

 

 

 

 



Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana