CRKVENI SPOROVI I MOLBA

nenadobr RSS / 17.11.2008. u 12:16

      Redovno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC, iza vrata Patrijaršijskog  dvora u Beogradu, ostavilo je mnogobrojne nedoumice u javnosti. Medijski neukusna prepucavanja vladika dostigla su vrhunac a kada se u utorak, 17. novembra ujutru, u Sabornoj crkvi pojavila nekolicina episkopa bilo je jasno da u vrhu Crkve vladaju oštre podele I velika borba za trnon patrijarha Pavla.

      Velike polemike u javnosti izazvala je molba patrijarha Pavla da se povuče sa čela Crkve. Sama činjenica da iz pojedinih crkvenih krugova dolaze nagađanja o preteranoj želji pojedinih episkopa da onemoćali patrijarh Pavle podnese ostavku govori o interesima pojedinih arhijereja a i o žestokoj borbi za vlast u SPC. Da podele postoje, uverili smo se krajem leta, ove godine, kada je došlo čak i do fizičkog obračuna u dvorištu Dečana.

      Postoji još problema  koji potresaju Crkvu i stvaraju podele ,kao što je pitanje liturgijske prakse. Od Ivanjice, Arilja preko Požege, Užica i Čačka vladaju grupe ‘’zilota’’ uvek spremnih za napad ,, neposlušnih’’ sveštenika koji šire jeres i novotarije u liturgijskoj službi. Nikada SPC u liturgijskoj praksi nije bila jednoobrazna a više liturgijskih obrazaca imala je i Vizantija. Nesumljivo je da to nerazumevanje ,da Crkva kao institucija u koju veruje veliki broj građana Srbije mora da se reformiše, dovodi do saradnje nekih sveštenika sa klerofašističkom organizacijom kao što je Obraz. Na skupu koji je Obraz organizovao protiv širenja ‘’ jeresi ‘’, drugog dana Sabora u Beogradu, predtavnik ,, Obraza ‘’ M. Obradović je rekao da ,, ta organizacija   nije želela da vrši bilo kakav pritisak na Crkvu, već je htela da poruči da Crkva mora da ide putem svetosavlja.’’ I putem reforme, rekao bih, jer je to neophodno ukoliko želi da ostane mesto ‘’istine’’. Da se Crkva ikada ogradila od ove organizacije problem bi bio rešen i ne bi se dogodilo da pedesetak pripadnika Obraza pre nekoliko dana prekine liturgiju u smederevskoj Crkvi S. Pobedonosca uz povike da sveštenici ,, zatvore dveri pošto su jeretici, ziloti, unijati i katolici.’’ Sinod se mora javno ograditi od  Obraza a ne da koristi ekstremiste za obačun unutar SPC. Ipak imamo toliko mnogo nerešenih crkvenih pitanja na Balkanu.

     Završeni Sabor morao je raspravljati i o odnosu Crkve prema Evropskoj unije, korupciji, pedofiliji , zločinima …. a ne, kako smo čuli, o unapređivanju verske nastave u Srbiji. U jednoj emisiji na RTS bivši ministar vera izjavio je da verska nastava mora postati obavezna jer kako deca ne biraju matematiku već im je obavezna tako bi i verska nastava trebalo da bude obavezan a ne izborni predmet. Ko zna šta nam spremaju.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana