Iz Politike 22 novembar 2008

flipper58 RSS / 22.11.2008. u 11:38
Немачки бомбаши у Приштини
Тројица немачких држављана ухапшена у Приштини под сумњом да су изазвали експлозију паклене машине испред зграде мисије Еулекса
KFOR.jpg
Увиђај на месту експлозије пред мисијом Еулекса у Приштини (Фото АФП)

Дан после хапшења тројице немачких држављана у Приштини – осумњичених да су у петак, пре осам дана, изазвали експлозију испред зграде мисије Еулекса утом граду – у круговима блиским немачкој обавештајној служби БНД спекулише се о мотивима ухапшених.Кривица тројице бомбаша још није доказана, али их индиције озбиљно терете.

То је, са косовске стране, потврдио портпарол полиције Ветон Ељшани. Истовремено, немачко министарство спољних послова у Берлину је потврдило озбиљност ситуације, одбијајући да да ближа објашњења.Подсећања ради, подметнута паклена машина експлодирала је испред седишта мисије Еулекса у Приштини, у петак 14. новембра. Диверзија није изазвала људске жртве, већ само материјалну штету, схваћена је као опомена

ЕУ, не би ли одустала од прихватања шест тачака српског захтева увези са устоличењем мисије Еулекса. Од првог тренутка сумњало се да су такозвани радикални елементи ОВК-а виновници експлозије, или налогодавци.

Резултати истраге коју су заједнички водиле антитерористичке јединице косовске администрације ипредставници полиције УН изазвали су низ нових недоумица.

С обзиром на то да ухапшени нису немачки држављани, потекли са простора бивше Југославије, већ Немци немачког порекла, наметнула су се два закључка – оба заснована на спекулацијама. Да ли су ухапшени били плаћеници у служби радикалног језгра ОВК-а, како се сумња у петом одељењу БНДа, задуженом за одбрану од тероризма, или је реч о „агентима (чијим) на специјалном задатку”, како се истиче у осмом директорату, надлежном за контрашпијунажу?

У прилог првој спекулацији иде чињеница да чланови осумњичене терористичке тројке нису први Немци који су планирали, припремали и изводили терористичке акције у име и по налогу ОВКа. У Приштини је јуна 2001. ухапшен немачки терориста Роланд Бартецко под сумњом да је планирао атентат на једног пуковника српске полиције. Истовремено је, са закашњењем, установљено да је био и „архитекта” терористичког напада на српски аутобус који је у фебруару те године, у близини села Ливадице, упркос пратњи припадника Кфора, дигнут у ваздух. Том приликом погинуло је дванаест особа.

Са друге стране, спекулација о постојању агената, који у туђем интересу настоје да дестабилизују регион, наилази на своју потврду у даљем току истраге. После само неколико дана проведених у затвору полиције УН Бартецко је пребачен у америчку војну базу Бондстил – и тако „измакао” контроли и надзору иследника...


М. Казимировић
[објављено: 22/11/2008]


Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana