UKLETI BRODOVI

rembo RSS / 25.04.2009. u 13:38

 

 

Posle osamnaest godina Ante Markovic ponovo u Beogradu,u Palati Federacije,u SIV-u!Ushiceno javljaju svi nasi mediji.

Izronio sa dna mora.Ovi nasi celnici okacili ga na revere kao suvenir! 

Pravo da vam kazem,i meni je drago da se Ante vratio!Dok je on bio premijer Jugoslavije (one Velike Jugoslavije),lepo se zivelo.Plate su bile nekoliko hiljada maraka,kupovna moc stanovnistva gotovo na evropskom nivou,a robe koliko hoces!I to sa svih strana sveta.Istina,govorili su mnogi,Ante nas previse zaduzuje,placace to mnoge generacije koje dolaze....

Danas znamo da je bilo istine i u tome,ali ja sada samo konstatujem da se tada bogato zivelo,a na ciji racun-pa to danas svi dobro znamo!No,to nije poenta ove moje kroki price,koja moze da bude uvod u jednu obimnu i ozbiljnu studiju...

Ante Markovic i njegov povratak u Beograd(Vratija se Ante!) samo je povod da se ohrabre moja davno zapoceta razmisljanja o dva ukleta broda,slicnih,tragicnih sudbina.Titanika i Jugoslavije!

Nastali su gotovo istovremeno.Titanik je porinut u more u aprilu 1912-te,a Kraljevina Jugoslavija zaplovila je 1.januara 1918-te.Tih sest i po godina razmaka,od prve plovidbe jednog do rodjenja drugog,nisu imale nikakvog znacaja za njihovu kasniju sigurnu plovidbu ka tragicnom kraju.Kod Titanika sve se,doduse,odigralo znatno brze,gotovo filmskom brzinom,a Brod Jugoslavija prezivljavace razne Scile i Haridbe jos dugo,dugo...Vise od osamdeset godina.Istina,uz razne havarije,remonte i svakojako sminkanje.

Mnogo je filmova snimljeno o tragediji Titanika i njegovih 2.2oo putnika.I dalje nas,u kosmarnim snovima,cesto presrecu sene onih 1.5oo davljenika,nestalih,nastradalih,kao i price onih 7oo 'srecnika' koji su na jedvite jade preziveli.

Snimljeni su mnogi filmovi i o udesima broda Jugoslavija,ali nikada ne tako zivopisno,kao sto je to uradjeno u slucaju Titanika.Posebno je zanimljivo da se niko nikada nije istinski potrudio da sabere sve zrtve sa ovog naseg ukletog broda.Iako su one daleko,daleko brojnije i mere se stotinama hiljada i milionima!

Kada je Titanik potonuo ceo svet je tugovao.Kad god bi potonula Jugoslavija,gotovo ceo svet bi se radovao.Posebno onaj zapadni!

Mozda to i otuda...

Nekako mi u pameti najasnije slike iz onog poslednjeg filma o Titaniku.Zato mi se i mota po glavi dilema ko li su sve nasi Di Kaprio i Kejt Vinslet.Kralj Aleksandar i kraljica Marija,Josip Broz i Jovanka,Sloba i Mira,Franjo Tudman i Ankica,Drnovšek i decko mu Kurovšek,Voja Kostunica i zena mu Zorica,Djiki i Ruzica,Vuk i Danica,ili pak Boris Tadic i njegova neduzna Tanja.

Ne,nema veze sto su ovde i neki vazni likovi iz,na jedvite jade,iz smrtonosnog zagrljaja Jugoslavije oslobodjenih Srbije,Hrvatske i Slovenije,jer to su delovi onog istog broda.Recimo,da su ti delovi bili camci za spasavanje na njemu.Pod imenom Makedinija,Bosna i Hercegovina,Crna Gora....

Olupine Titanika i Jugoslavije odavno su locirani.Na dnu razlicitih svetskih okeana i mora.Ronioci ih revnosno pohode.Sa njih skidaju sve sto se moze skinuti.I to se posle prodaje.Kao suveniri.Mnogo je kolekcionara koji u svojim odajama zele da pohrane i ponesto od tog duha teskih tragedija.

Mnogo je duhova,avetinja proslosti,koji jos uvek stanuju tamo dole.U mracnim dubinama.Mozda poneki od vrednih ronilaca-lesinara i nasluti neku njihovu senu,u svom tom krsu i mulju.Onako,u prolazu.

Izgubljeno je mnogo dusa,u havarijama oba broda,nestala su mnoga tela u fatalnim sudarima sa ledenim i mnogim drugim zlocudnim bregovima.I sve to zaista boli.Mnogo,mnogo...

Nas ovde,na ovim prostorima najvise boli upravo to,sto nas brod (i svi oni camci sa njega) i dalje bezutesno tonu.Cineci da svi na tom zlokobnom putu,kao nesrecni brodolomnici,sve vise shvatamo da je najtragicnije to sto smo svi,i mrtvi i zivi, ostali bez duse!

Mozda ce i tu nasu dusu,neki bogati kolekcionar,konacno kupiti na nekoj belosvetskoj dražbi,a onda je ponosno,jednog neradnog dana,mozda bas u Svetu Nedelju,okaciti iznad svog raskosnog kamina.Da stoji medju ostalim trofejima sitne i krupne divljaci! 

Kada je tako,jebes brod Jugoslavija!Kamo srece da ga nikada nisu ni sklepali u tamo nekom brodogradilistu.

Daleko od Sautemptona...

 

P.S.Da,ovo je bas bezveze!Ali je slicnost ocigledna!Ako nista drugo,zajednicko im je to sto su oba broda bila sazdana od loseg materijala,u oba slucaja prvo su popustili čavli koji su spajali delove konstrukcija,a i pregled opste situacije kapetanima brodova nije bila jaca strana... 

 

 

 

 



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sonja.m sonja.m 16:23 25.04.2009

udes

Promenio si temu , ali mi se dopada tvoje razmisljanje o udesu Jugoslavije , a narocito komparacija s Titanikom.
rembo rembo 19:28 25.04.2009

Re: udes

Pa,malo i o zivotu sadasnjem,sa osvrtom na nekadasnji...Sve u svemu,kriv je,opet,Ante Markovic!
miloradkakmar miloradkakmar 21:51 25.04.2009

Potonuće

Kada je Titanik potonuo ceo svet je tugovao.Kad god bi potonula Jugoslavija,gotovo ceo svet bi se radovao.Posebno onaj zapadni!

Mislim da si ovom rečenicom sve obuhvatio , da tekst "ne potone ".

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana