Gost autor| Nostalgija| Zabava| Život

Vašar na Preobraženje

Hansel RSS / 14.08.2011. u 16:34

Гост-аутор: mrale54

... Ма, знаш оно, кад, овако почетком августа почну они пљускови, оно, десет минута само, па се она фина, ко пудер, прашина на сеоским путевима претвори у блато, а ти босоног гацкаш и блато ти се провлачи између прстију?

Досадно да горе не може бити!

Послали те маторци за распуст код бабе и деде у село, прошло све јунско воће, купања и пецања - преко главе, купине још киселе а ни кукуруз још није за пурењаке!

Шта да смислиш у својих 10-11 година?

Како да убијеш време?

И - дође и тај дан! Преображење! 19. август! ВАШАР - највећи!!!

kalendar.13856.jpg

Гунгула! Фрка! Мислим, пар дана пре вашара! Раденко колар и ковач спрема своје точкове са паоцима и окива их гвозденим обручима (или му је неко други радио дрвени део, а он само окивао!) и фарба дрвене делове! А што је умео да фарба! И, то само четири боје! Бела, црвена, плава и зелена! А, кад офарба, изгледа...

Љубиша, бојаџија, у дворишту заложио ватру испод пет казана и фарба вуну - е, код њега је већ било и нијанси... љубичаста, резедо итд.

Мики брица чисти и орезује испред радње - са' ће људи...
Највећа фрка код Душана - Сургије, касапина, надалеко цувеног: треба јагњићи, прасићи и тако то, а ми, клинци куд ћемо него код њега!
- Носите ово оном, а ово тамо или онамо, иди-дер до Мије донеси оно или ово и тако...
По цео дан...

Дође и тај дан!

Одједном на главној (добро, де, и јединој!) улици - тезгице! Откуд? Кад дођоше? Ау, колико их је!

liciderska_srca2.13858.jpgНа једној лицидерска срца (е, никад ми није било јасно да л' се то једе ил' се чува као успомена!), на другој џиџабиџе (као она - тад најпопуларнија - пластична дуваљка што је на крају имала неког певца, који тако крешти да...) а, богами и опанчари избацили тезге па мирише кожа на све стране! Има и вунених чарапа, оних правих, обичних, ал' и везених - вуном! Ту су и абаџије са својим гуњевима и јелецима и - шта ти ја знам - шта све још! Ух, замало да заборавим најважније - бомбонџије!!! Бомбоне слатке, али ораснице... онако к'о плочице, браон и крцкају под зубима...

klakeri.13859.JPGА насред улице се котрљају нека колица са клакерима и бозама (хлађена блоковима леда - како ли само стрпају тај лед у она колица?) и, богами, колица са сладоледом! Е, сад, пошто смо ми, "београдски" мангупчићи у Белановици (сви вучемо порекло одатле!) знали за градске посластичарнице, а и онај (први) апарат за сладолед, код "Касине", па нисмо баш преферирали ту домаћу радиност!!! Ал' клакер од малине је био - ХИТ! То у Београду ниси мог'о да нађеш ни под разно!

Е, па негде пре него ће подне, у сву ону гужву од јутарњих вашарџија из Клањеваца, Козеља, Трудеља, Пољаница и осталих околних села, који су се слили у Белановицу, упадну вееелики домаћини са чезама и фијакерима! То дотерано, на бриж панталоне, па везене чарапе, опанци нови, опуте цакле, кошуља к'о снег бела а везена, па јелек... А чезе чисте, офарбане, да они Раденкови точкови сами пуцају од муке, коњи истимарени, ма само светлуца... и нова шајкача, па удри у вожњу горе-доле! Их, колико сам пута сањао да јашем баш те коње! Онако... без седла... ливада... и... ветар...

Јесте, јесте, било је ту и девојака и девојчурака које су се шеткале кроз сву ту гужву, све по три или четири заједно, и кикотале се нон-стоп, а поготову ако би неки од старијих "мангупчића београдских" прилазио да поприча с њима или да некој, чак, купи сладолед ил' клакер, али, нâс, клинце то није ич интересовало! Ко ће да се дружи са женскињама? ‘Ајде, бре, шта ти је?

Тек касније је дошло до неких спознаја, али је већ било касно! Вашари су се већ променили!

Мислим, тек касније смо, ми клинци, укапирали зашто цуре онако хистерично вриште!
На РИНГИШПИЛУ!
ringispil.13861.JPGЗнаш, кад на ливаду поставе онај вееелики рингишпил са, брат-брату, неких двадесетак седаљки, па кад се то заврти, баш онако брзо, ђилкош дохвати ону седаљку испред, па је заврљачи у страну, ланци се преплићу и звоне, а онај девојчурак цичи и вришти да се чује по целом вашару! Па опет, па још једном и тако до краја вожње! Може бити да то мене није тад интересовало јер, некако, никад нисам имао поверења у те ланце! Мислим, може то да пукне, да се откине, брзина је то... и тако! Ваљда сам зато више волео да гледам људе око "ко набије, тај добије"! Јесте, јесте, то је оно кад ти дају нешто као пецаљку са дрвеним колутом на крају, уместо удице, па ти онда треба да тај колут натакнеш на флаше од сокова, пива и још којечега! Главна награда је била - флаша вињака са закаченом петохиљдарком! Јооој, смеха и зезања!

Да не буде да се хвалим - ал' били су ми пуни џепови бомбона и још којекаквих слаткиша које сам освајао у гађању ваздушаром! Ма, могли су они да кваре нишан кол'ко 'оће - да би пушка "заносила" - код мене то није могло да прође! То сам највише волео! Разбиј'о сам их - све у шеснаест!

На онај озбиљнији део вашара - тамо где су се продавале краве, овце, козе и остале живуљке - нисмо ни залазили! Није то било за нас, тада.

Сад најлепши део догађаја! УВЕЧЕ!!

Поред, већ од ујутру постављених шатри (никако - шатора!), вртела се јагњад и прасад на ражњу а музиканти се полако припремали за ноћни маратон. Ту, негде предвече, пришуњам се, не би' ли искукумавчио на неку фору да умочим комад сељачког ‘леба у плеК испод ражња (ма, имали смо ми то и код куће, ал' деца к'о деца - оно је слађе!) и видим оооогромну виолину поред музиканата! Устадоше људи и један од њих узе оно чудо у руке! У другој руци држи нешто налик на дрвене рашље и у њима парче жице начичкано прапорцима, па удри! Кад је почело - ум-ца, ум-ца, мени стомак и бубрези почеше да лутају по телу! Каква хармоника, какво ћемане, ОВО је ТО! И, то само ТРИ жице! Дрма оно шаторско крило к'о да дува кошава! Мислим да, сходно томе да сам већ на Блогу рек'о да сам басиста, није потребно објашњавати одакле тај порив и опседнутост тим инструментом! Само ми није јасно куд нестадоше ти трожични контрабаси?

... Пре једно-две године сам био на вашару - било јагњетине, прасетине, а и свадбарског купуса, па лицидера и свашта још...

Ал', некако, није то - то...

Недостаје оно блато међу ножним прстима...

 

Atačmenti

TagoviKomentari (78)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Hansel Hansel 16:47 14.08.2011

Datum

Mrale, ne bih da sitničarim, ali u aktuelnom kalendaru vašara piše da je belanovički 15. avgusta. Je l' se nešto promenilo il' si malo pogrešno zapamtio?

A sa onog letošnjeg vašara, na Tumbi, evo alve (i svilenih bombona), koja se nigde u tekstu ne pominje (sve sličice su, osim srca, s tog vašarčića):loader loader 17:00 14.08.2011

Re: Datum

Vašar je seoska, ilitivaroška, periodična sexualna revolucija !!

Varaš je No 1 - datum nevažan . . . .

Hansel Hansel 17:03 14.08.2011

Re: Datum

Ma, ja to samo zbog naslova!

P.S. Vidim tek sada da je 15. u Belanovici kod Ljiga, a 19. u Ljigu, mora da je to ono "zagrevanje" o kome priča mrale!?
mrale54 mrale54 17:21 14.08.2011

Re: Datum

Vidi , za datum ... šta da ti jažem ! Tad je bio 19 -og avgusta . A , i sad je Preobraženje 19-og. E, sad ,ako su Ljižani ( nikako Ljig-avci ! ) " oteli " vašar - to već ne bih znao kasti !
Ovo za bombone sam pomenuo , ali alvu ... davno to beše , pa ko svega da se seti !
Uglavnom - hvala za fotke i za pomoć !
Pozz.
abrasax abrasax 17:30 14.08.2011

Re: Datum

Varaš je No 1 - datum nevažan . . .


Kakv ti je to vašar bez tulumba!
loader loader 17:39 14.08.2011

Re: Datum

Aman..! :( .. - šta ste se dovatili datuma - važni su klaker, sunce, snaše, trava, plastične igračke, mekike ...
mrale54 mrale54 17:44 14.08.2011

Re: Datum

abrasax
Varaš je No 1 - datum nevažan . . .


Kakv ti je to vašar bez tulumba!OndaK se to viđalo i tamanilo samo po gradskim poslastičarnicama - na vašaru - JOK ! A , tu su bile i šLJampite - uh ...
loader loader 17:48 14.08.2011

Re: Datum

A , tu su bile i šLJampite - uh ...

Hops - ovo je već perverz-znanje
abrasax abrasax 18:08 14.08.2011

Re: Datum

evo alve (i svilenih bombona),


Alva? E, Hansel, svilene bombone, kišobrančići. A obaranja ruku, turniri? Ja to, kad sam bila mala samo gledala.

Nisam gađala u glinene golubove iz vazdušne puške nikad.

Nisam ni videla glinene golubove.

Volim ove treperave, što se okupljaju po krovovima i na najmanji zvuk prhnu.

Sad imam utisak da je vašar tako vesela stvar da bi učestvovati značilo zagaziti u reku života.

mrale54 mrale54 18:19 14.08.2011

Re: Datum

loader
A , tu su bile i šLJampite - uh ...

Hops - ovo je već perverz-znanjePa , ne bih ja ti si kriv ! Ja o " devojčurcima " a , ti ( onako suFtilno ) - podmetnu " snaše " - između sunca i trave ( gde im je i mesto , jel ? )
abrasax abrasax 18:24 14.08.2011

Re: Datum

Pa , ne bih ja ti si kriv ! Ja o " devojčurcima " a , ti ( onako suFtilno ) - podmetnu " snaše " - između sunca i trave ( gde im je i mesto , jel ? )


Ovde se ne zna ko više šljapata.
mrale54 mrale54 19:01 14.08.2011

Re: Datum

Samo opušteno !
Zezanje dopušteno !
Kao na - vašaru !
loader loader 19:31 14.08.2011

Re: Datum

Samo opušteno !
abrasax abrasax 19:54 14.08.2011

Re: Datum

loader
Samo opušteno !

A je l sigurno?
mrale54 mrale54 20:07 14.08.2011

Re: Datum

Pa ... vidi -
" Mož da bidne , al ne mora da znači " !
Hansel Hansel 20:26 14.08.2011

Re: Datum

abrasax
Kakаv ti je to vašar bez tulumba!

Уместо тулумби има овога:

loader loader 16:57 14.08.2011

Hladni slatki znoj na staklu :)

Vašar?!?

Znači, letnja vrućina,
a posvuda šarenilo naroda... i - ono glavno - bure puno vode i leda, A U NJEMU KABEZA, KOKTA, KLAKER...

Za blog - preporuka

mrale54 mrale54 19:51 14.08.2011

Re: Hladni slatki znoj na staklu :)

Al pazi kad sam zaboravio KABEZU !
Ni dan-danas nemam pojma od čega se to pravilo !
loader loader 08:50 15.08.2011

Re: Hladni slatki znoj na staklu :)

Otprilike nagađam,
ali
izgubiće čar ako je rastavimo na sastavke
appendix appendix 17:14 14.08.2011

gomilice

Kada se spomene vašar, prva moja asocijacija, bar poslednjih godina u mom kraju, jesu tzv. 'gomilice'... To je lokalni naziv za robu koja se kupuje-prodaje na gomili. Naime, tada dolaze gastarbajteri iz Nemačke, Austrije, uglavnom Romi, i donose tone firmirane robe po bagatelnim cenama... Zapravo, to je sve nabacano na gomile i moraš da preturaš po njima da bi nešto našao... Vrlo često se mogu naći nove stvari koje nisu nošene uopšte, a cene su u rasponu od 100, 200, pa do 500 dinara. Poenta je, ako nešto nadješ što ti se dopalo, nikako ne ispuštati iz ruku, jer ti neko može oteti.. Vredi zaista, i svake godine je bogatija ponuda, jer raste i tražnja. Sve više je u ponudi i tehnika, kućni aparati, posudje, sportska oprema.. Pa, ko voli, nek' izvoli.. Atmosfera ume da bude jako zanimljiva...
mrale54 mrale54 17:30 14.08.2011

Re: gomilice

To bi već bio " buvljak "!
Bez obzira - u pravu si ! Pošto se vremenom menjaju potrebe ljudi , tako se menja i izgled vašara !
Ovo je , više , sećanje iz detinjstva !
abrasax abrasax 17:43 14.08.2011

Re: gomilice

Kada se spomene vašar, prva moja asocijacija, bar poslednjih godina u mom kraju, jesu tzv. 'gomilice'...


Zamišljam i ja te "gomilice"...

P.S. Da nije možda malo prejako?
appendix appendix 19:52 14.08.2011

Re: gomilice

abrasax
P.S. Da nije možda malo prejako?


U kom smislu? Zbog naziva?
appendix appendix 20:02 14.08.2011

Re: gomilice

mrale54

To bi već bio " buvljak "!


Nažalost, sve više liči na buvljak, a tradicionalni vašar, kao takav, polako gubi smisao svog postojanja...
Hansel Hansel 20:30 14.08.2011

Re: gomilice

Ево шта је вашар био, бар по српској Википедији...
abrasax abrasax 17:29 14.08.2011

datum?


Mrale, pozdrav. Prava letnja priča.

A ovo za kapetana i hiljadugodišnjeg sokola, baš si lola!

P.S. Gde si, bre, kuko stara? Tico lastavico. Evo, za tebe, ona o zavesi:

[url=http://www.youtube.com/watch?v=BEaiSE5aYgY][/url]
abrasax abrasax 18:30 14.08.2011

Re: datum?

abrasax

Mrale, pozdrav. Prava letnja priča.

A ovo za kapetana i hiljadugodišnjeg sokola, baš si lola!

P.S. Gde si, bre, kuko stara? Tico lastavico. Evo, za tebe, ona o zavesi:

[url=http://www.youtube.com/watch?v=BEaiSE5aYgY][/url]


P.S. Samo da znaš, mraco, da sam slutila zašto si tako daleko.
Dr M Dr M 18:13 14.08.2011

Nije to, to..


"Пре једно-две године сам био на вашару - било јагњетине, прасетине, а и свадбарског купуса, па лицидера и свашта још...

Ал', некако, није то - то...

Недостаје оно блато међу ножним прстима..."


...i, jedno...pola veka.
mrale54 mrale54 18:24 14.08.2011

Re: Nije to, to..

Paaa ... tu si negde !
Ali nećemo sad u sitna crevca , jel da ?
abrasax abrasax 18:27 14.08.2011

Re: Nije to, to..

mrale54
Paaa ... tu si negde !
Ali nećemo sad u sitna crevca , jel da ?


Izgleda da mi to baš umemo!
mlekac mlekac 18:36 14.08.2011

Re: Nije to, to..

Dr M

"Пре једно-две године сам био на вашару - било јагњетине, прасетине, а и свадбарског купуса, па лицидера и свашта још...

Ал', некако, није то - то...

Недостаје оно блато међу ножним прстима..."


...i, jedno...pola veka.


E bas tako, doture... Vracam film i iz secanja izviru klaker - u staklenim flasama, sa klikerom, naravno, meni uvek bio najzanimljiviji cep - pa onda plasticne lutke, izlivene "iz komada" od tvrde plastike, cak i haljina bila izlivena, i samo su im se ruke pomerale. Nigde drugde nisu mogle da se nadju, samo na vasarima.

I guzva, i ringiŠpaLJ (da se zna kako se pravilno kaze) i deda koji obilazi svu onu stoku (jer je Ucha, pa mora da bude u toku), a ja gacam za njim, teram muve i strpljivo cekam svoj red - da me odvede u satru i stavi ponosno za sto sa sve oranzadom i pecenjem i salatom predamnom, pa se zaprica sa ovim i onim, a ja sedim i lagano pocinjem da dremam uz zvuke muzike...

Neverovatno, nikako nemam u secanju povratak sa vasara. Kanda sam svaki put uspela da zaspem?
sesili sesili 18:41 14.08.2011

Re: Nije to, to..

Paaaa, mislim da je "tu si negde pola veka" viška! Sjajno si dočarao atmosferu, zamirisale su mi mekike! A jednom, gledajući kalendar, videh da u Valjevskoj Mionici svakog meseca ima vašar! Ne znam da li je i sad tako, ali volim kad ljudi uživaju. Tebi, umesto liciderskog srca
mrale54 mrale54 19:08 14.08.2011

Re: Nije to, to..

Ma meni stalno onaj lebaC sa močom u glavi ...
A znao je deda da besni - " Šta " kamčiš " tamo , ko da nemaš kod kuće ! "
Ali ,deca ... I tebi
abrasax abrasax 20:44 14.08.2011

Re: Nije to, to..

A jednom, gledajući kalendar, videh da u Valjevskoj Mionici svakog meseca ima vašar!


Au, blago tim Mioničarima! Al' se provađaju! Ja nisam naročiti zaluđenik (zapravo, bilo bi mi dovoljno jednom da vidim), ali takođe volim kad je ljudima lepo.

abrasax abrasax 20:50 14.08.2011

Re: Nije to, to..

A znao je deda da besni - " Šta " kamčiš " tamo , ko da nemaš kod kuće ! "


Čuj deda i bes... Kako to izgleda?

gedza.73 gedza.73 18:55 14.08.2011

vasar i bas

Само ми није јасно куд нестадоше ти трожични контрабаси?

ta vrsta muzike je suplja bez basa i basiste. Tek on daje punocu i snagu melodiji.
Hansel Hansel 20:18 14.08.2011

Re: vasar i bas

gedza.73
Само ми није јасно куд нестадоше ти трожицни контрабаси?

Знам да сам досадан, ал' ипак... мрале ми је послао текст писан "ошишаном" латиницом и ово "-жицни" ми је промакло... исправљено у "-жични"...
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:27 14.08.2011

Re: vasar i bas

bas

видим оооогромну виолину поред музиканата!

Tačno takav komentar imali su po Španiji kad odemo sa KUDom na turneju

Volim ovakve tekstove - lepi, pitki; podsećaju...
mrale54 mrale54 06:25 15.08.2011

Re: vasar i bas

A , nisi se prepoznao kao - inspirator ?!
Mislim , na većini tvojih tekstova , gore , u levom uglu piše -
Nostalgija !
Gazda , dva puta hvala !
mlekac mlekac 19:18 14.08.2011

Kad smo kod vasara...

Mislim da klinci ovo vise ne citaju - a steta...

Zvece dukati
i susti svila
Bruji svet oko
ringispila.
Plamte trobojke,
grme trubaci.
Klicu u zraku
srecni letaci.


Naravno,
appendix appendix 20:09 14.08.2011

zid smrti

Nekada se vašar nije smeo zamisliti bez ovoga...

milisav68 milisav68 21:15 14.08.2011

Re: zid smrti

sesili sesili 21:54 14.08.2011

Re: Kad smo kod vasara...

U malim sredinama, najviše su se pokazivali dukati! Dok nisu stigle "gastarbajterke" sa čipkanim haljinama! Ali, niko se ne seti ... pečenja kupi jarećeg!!!
abrasax abrasax 22:22 14.08.2011

Re: Kad smo kod vasara...

niko se ne seti


Ne seti?

Ne, samo je magija bledolikih supermegaga.
A bledolikog nigde nema.

P.S. Ako ima još, vamo.
Hansel Hansel 01:19 15.08.2011

Re: Kad smo kod vasara...

Ali, niko se ne seti ... pečenja kupi jarećeg!!!

Setio se mrale, to mu je bio jedan od predloga za naslov... ali smo onda zaboravili da to stavimo makar u tekst!
9snohvatica0 9snohvatica0 22:39 14.08.2011

.

Moze se reci da sam odrasla u Pocerini,jer je moja majka Sapcanka i svaki vikend,raspust sam provodila kod dede i babe koje sma neizmerno volela i koji su mi podarili divno detinjstvo.
21.septembar je dakle sabacki vasar.Parada sarenila,galame,vasarsko ludilo,ali najvece u Srbiji koje mora da se dozivi.Kao malecka sve sto pokazem je moralo da se kupi,vozila sam se gde sam htela...Sad ,da kazem u neku ruku kao odrasla ,sabacki vasar ima istu moc , i posle smrti ljudi koje sam najvise volela taj datum je posvecen sabackom vasaristu i uzivanju u svemu sto on nudi.
Nekima su vasari OUT,Pase ili kako god,ali taj vasar je za mene mnogo vise od pojma vasar.
Verovatno zbog divnh uspomena jos iz detinjstva,ali i utisci mnogih ljudi koji posecuju ovaj vasar , a nisu iz Sapca se zaista poklapaju sa mojim.
Meni je kupovina licidarskog srca svake godine kao neki ritual..Evo sve ovo pisem sa velikoom nostalgijom koja mami osmeh ,a i suze u ocima jer vise ni jedan vasar ipak nece biti tako potpun bez ljudi kojih vise nema..
Radujem se 21.septembru

P.S. Snohvatica voli Hanselove blogove!
Obozava njegove teme.Nisam bila par dana i vec sam se iznervirala zbog nekih blogova i komentara.Pisao ti nama jos dugoooooooo!Najbolji bloger svih vremena.
(oopet putovala,pa nisam ni videla da si mi napisao u prethodnom blogu da spremim tekst,nema veze)
Snohvatica voli i mralaaaa
Hansel Hansel 01:18 15.08.2011

Re: .

Nemojmo, ipak, preterivati! Mislim, ono, "najbolji". Ono "volim" - može! A i nisu sve teme tako lepe. A i ovo nisam napisao ja, mada sam predložio, to znaš...

I, da ne davim više, da ne kvarim utisak!

I...
mrale54 mrale54 06:33 15.08.2011

Re: .

Uh , ja se već uplašio da će ovde da komentarišu samo oni
kojima je broj godina veći od broja cipela !
Kad , ono ... evo tebe da nam izvadiš prosek !
9snohvatica0 9snohvatica0 09:43 15.08.2011

Re: .

Hansel
Nemojmo, ipak, preterivati! Mislim, ono, "najbolji". Ono "volim" - može! A i nisu sve teme tako lepe. A i ovo nisam napisao ja, mada sam predložio, to znaš...

I, da ne davim više, da ne kvarim utisak!

I...

Cuti tu ,ne mogu ja da obozavam tako lako,ali kad vec obozavam uzivaj :)

mrale54
Uh , ja se već uplašio da će ovde da komentarišu samo oni
kojima je broj godina veći od broja cipela !
Kad , ono ... evo tebe da nam izvadiš prosek !

Najbolja klapica je gde su Hansel i Mrale(hm...kad bolje razmslim zvacu te Rale,ovo m je visak )

E da,nisam rekla da sam ja inace Valjevka(nikako Valjevcanka,to ne postoji) a u okolnim selima su svako malo neki vasari...mada nisu nesto posebno,zapravo bila sam u nekom kod Mionice daaaavno,u Kamenici i Lelicu....
Mislim da ce ovih dana biti vasar u Lelicu,ako je neko cuo za to selo,poznato je po manastiru.Ali to nekako nije vasar-vasar,vec je razapeto nekoliko satri sa vasarskom muzikom i gomila ljudi. Nema autica ,ni kamikaza,ni ringispila,ni secerne vune,licidara
mrale54 mrale54 10:25 15.08.2011

Re: .

Neeee! Ne diraj mi M !
Raleta ima koliko oceš , Mrale je jedan !
9snohvatica0 9snohvatica0 10:34 15.08.2011

Re: .

mrale54
Neeee! Ne diraj mi M !
Raleta ima koliko oceš , Mrale je jedan !

hihihihih
Dr M Dr M 10:40 15.08.2011

Re: .

ovo m je visak )


Snohvatice, u odsustvu dijakritika, ovo dodje kao kritika.
Ali, da znaš, onda je obična kleveta..

M
mrale54 mrale54 11:26 15.08.2011

Re: .

Arhiva


Aha ! Vidiš ! A sad ?
Čudo je ovaj blog - zucneš nešto protiv M -
oma te opkole dva komaTa !
9snohvatica0 9snohvatica0 12:44 15.08.2011

Re: .

Dr M
ovo m je visak )


Snohvatice, u odsustvu dijakritika, ovo dodje kao kritika.
Ali, da znaš, onda je obična kleveta..

M

M je i moje slovo
kad vidim ovo DR,odmah mi nije dobro
Dr M Dr M 13:27 15.08.2011

Re: .

kad vidim ovo DR,odmah mi nije dobro


Ne boj se, nisam ja od onih naDRndanih
9snohvatica0 9snohvatica0 14:26 15.08.2011

Re: .

Dr M
kad vidim ovo DR,odmah mi nije dobro


Ne boj se, nisam ja od onih naDRndanih

Da li to znaci da ako ne naucim za ispit i ne izadjem dobicu pismeno opravdanje :) salim se malo
Da ne offujem vise. Uvek posle
se prehladim,ali ne trazim strucnu pomoc lekara,zapravo prehlada je neminovna
Hansel Hansel 17:29 15.08.2011

Re: .

9snohvatica0
Cuti tu ,ne mogu ja da obozavam tako lako,ali kad vec obozavam uzivaj :)abrasax abrasax 01:42 16.08.2011

Re: .

kad vidim ovo DR,odmah mi nije dobrorazmisljam razmisljam 01:40 15.08.2011

Панађур:)

mrale54
... Пре једно-две године сам био на вашару - било јагњетине, прасетине, а и свадбарског купуса, па лицидера и свашта још...

Ал', некако, није то - то...

Недостаје оно блато међу ножним прстима...


А јеси ли пробао да се изујеш?

И нешто што сам припремила чим сам чула најаву за овај блог. Јес' мало сурово, ал' ипак је о вашару реч.

abrasax abrasax 03:08 15.08.2011

Re: Панађур:)

И нешто што сам припремила чим сам чула најаву за овај блог. Јес' мало сурово, ал' ипак је о вашару реч.


Bolje nemoj.
mrale54 mrale54 06:38 15.08.2011

Re: Панађур:)А јеси ли пробао да се изујеш?
Jest , pa da gazim po srči ! Ne ide !
hannah.greener hannah.greener 08:51 15.08.2011

Belanovica!!!

Svaki put me iznenadi kad vidim da iko zna za to selo.

Kad sam čuo da Znate-Već-Ko, onaj sa sovama, ima tamo kuću (vikendicu, zavičaj, šta li?), umalo me nije šlog strefio... Mislim, možda sam komotno njemu šljive krao, ili je onaj džukac što je hodio sa nama, danima, po okolnim brdima, bio baš njegov.

Firma moje majke je tamo imala odmaralište i za Belanovicu me vezuju sjajne uspomene.

Tamo sam bio kad je pukao Černobil, i trčao sam, sa kumčetom od bungalova do restorana, zapušenog nosa, da se ne bi ozračili.

Tamo sam doživeo najnižu temperaturu, -28 Celzijusovih, i sećam se termometra na zidu pošte koji pokazuje to ludilo od hladnoće, i konja kome vise ledenice iz nosa.

Nije bilo loše sankanje od restorana tog odmarališta do glavne (jedine) džade.

Bio dobar tenis - čuveni turnir u Belanovicimbldonu - nekoliko godina zaredom smo kumče, njegov brat i ja bili, redom, prvi, treći i drugi. Sećam se pehara od praznih šolja za jogurt, prekrivenih svetlucavom folijom - koji N.Đ., ja kad dobijem pehar za drugo mesto, nema srećnijeg od mene...

Pa, trke puževa, pa rečeni džukac koga zamalo nismo u Bgd odveli, čak je bila i neka cica u koju sam se, kao, zaljubio, pa smo nešto visili zajedno, a sad ne mogu ni imena da joj se setim...

Jedino na vašaru nisam bio.
mrale54 mrale54 10:11 15.08.2011

Re: Belanovica!!!

hannah.greener
Svaki put me iznenadi kad vidim da iko zna za to selo.


E , sad si smrtno uvredio sve Belanovčane - VAROŠICA - nikako selo !
Kad smo već kod Belanovčana - mala priča - posle drugog rata trebalo je postaviti spomenik Stevi Markoviću Singeru u Belanovici . Singer nije bio nikakav pevač , već istaknuti šnajder , ljubitelj "snaša " i član KPJ .
U centru već postoji , odavno , spomenik kačerskim soluncima i - ne bi da ga ruše zbog ovog drugog ! Po završetku , na pitanje komiteta - zašto spomenik nije u centru - dobili su sledeći odgovor - " Pa , tamo , na kraju varoši će morati SVI da ga vide - i kad dolaze , i kad odlaze !! "
I dan-danas su oba na istim mestima ! Samo je Singerov malo zarasto - uopšte se ne vidi !
hannah.greener hannah.greener 11:03 15.08.2011

Re: Belanovica!!!

Izvinjavam se, mnogo se izvinjavam!

Samo, meni je Belanovica, tada, krajem 80-ih, baš bila ono, definicija sela. Jedna ulica, onako kao u vestern filmovima i sokačići, levo i desno... Salun, banka i tvorza... dobro, malo preterujem... ali, recimo gde moš'da vidiš kovača, nego u selu? I, gde imaju konje? U selu, naravno.

Ostala mi je slika, urezana u pamćenju - idemo kumče i ja da pičimo taj tenis, prelazimo glavnu (jedinu) ulicu, a mrko nas gleda lokalna ekipa... Glavni baja, u Guns n' Roses majci, onoj sa App. for Destruction, krst sa lobanjama članova (znaju fanovi) i boroletama, sa sve onako ukrštenim rukama na grudima, seva pogledom, pa makne dugu plavu kosu sa očiju i zavergla motokultivator, a drugari, isto tako mrki, iz prikolice dobacuju nešto... Nisam baš razlučio šta, umirao sam od smeha...

I tako, mi na tenis, a oni niz i uz ulicu... samo im falila muzika i amortizeri, da skače motokultivator...

Ergo, selo. Ja živim u varošici.
mrale54 mrale54 11:40 15.08.2011

Re: Belanovica!!!

Ma , šalim se !
Ovo je sećanje na kraj 60 - ih ( auuuh , sad sam se ofiro ! ) kad je bila varošica - ustvari - centar Kačerskog okruga !
Ljig je tada za Belanovicu - leti - bio ... Sad je neuporedivo !
amotherofthree amotherofthree 16:28 15.08.2011

Vasar mog detinjstva

Vasar za Svetog Iliju je deo mog detinjstva. Skoro celo leto kod 'majke' i dede na selu, spavanje u velikom bracnom krevetu pokojne prababe, miris lavande u starim, crvotocnim ormarima isprepletan sa mirisom vlage koja se uvukla u oronule zidove od naboja...
Ringispili su stizali dve nedelje pre samog datuma seoske slave, a 2. avgusta smo tokom dana kamcili novac od koga god smo stigli da bismo ga uvece potrosili na ringispil, snalice, prstenje, secernu vunu i KRETOŠ. Kad bismo ga pojeli bili bismo ulepljeni od glave do pete, pa smo pomalo licili na one lepljive trake za muve, ali nikome to nije smetalo. U stvari, obicno se desavalo da usred proslave krene pravi letnji pljusak pracen grmljavinom, a onda iznenadno razvedravanje...Zaista, miris kise, miris pokvasene prasine, muzika koja tresti, miris pecenja, sarenilo naroda, nepoznati rodjaci koji iskacu da nas izljube, stipnu i zakljuce kako smo porasli (a izvinite, kada smo se mi to, pa, upoznali?)...sve je to deo vasara kojih, na zalost, vise nema.
Hvala na tekstu!
Hansel Hansel 17:33 15.08.2011

Re: Vasar mog detinjstva

Hvala tebi za ovo lepo sećanje!

Priznajem da ja kao dete nisam voleo vašare, ne volim velike gužve, probijanja kroz masu - ali, možda su me vodili na pogrešne? Dakle, iako nisam bio neki ljubitelj, ova fascinacija vas koji ste se javili prenosi i na mene ta vaša lepa (o)sećanja!
miloradkakmar miloradkakmar 17:44 15.08.2011

Temerinski vašar

je svake poslednje nedelje u mesecu.
Al', neću o njemu. Podseti me na benkovački sajam. Bio sam mali, malecki, pa se sećam samo belog hleba/ kruva. Kasnije kad sam poodrastao i bivao na sajmu, sećam se samo belih cura.
Ničeg više.
fantomatsicna fantomatsicna 22:26 15.08.2011

Jao vasar

I ja sam letnje rapuste a bogami i zimske provodila kod rodjaka u selu i uzivala uzivala.Pogodi me u srce kad videh ova liciderska srca.A tek ono ogledalce u sredini.Eh al se nekad dobro vasarilo:))
buba_truba buba_truba 23:00 15.08.2011

Berda

mrale
...и видим оооогромну виолину поред музиканата! Устадоше људи и један од њих узе оно чудо у руке! У другој руци држи нешто налик на дрвене рашље и у њима парче жице начичкано прапорцима, па удри! Кад је почело - ум-ца, ум-ца, мени стомак и бубрези почеше да лутају по телу! Каква хармоника, какво ћемане, ОВО је ТО! И, то само ТРИ жице! Дрма оно шаторско крило к'о да дува кошава! Мислим да, сходно томе да сам већ на Блогу рек'о да сам басиста, није потребно објашњавати одакле тај порив и опседнутост тим инструментом! Само ми није јасно куд нестадоше ти трожични контрабаси?

Ne znam za taj od tri žice, ono jes da pamtiš duuuuže od mene ali evo ti o onom što ja znam, a naši susjedi ga zovu BERDA i baš su ga lepo opevali:Hansele, odličan ti je blog.
Posle ovog i onog slatkiša o čokoladi turih te u VIP listu - malo li je?!
Hansel Hansel 07:46 16.08.2011

Re: BerdaIjaooo... sad ću se plašiti da ne razočaram... ja nisam bio sklon da pišem o takvim temama, za ovaj blog sam pozvao mraleta (koji se na Čokoladi ustručavao da o tome piše), tako da... moraću da vodim računa da zadržim rejting!
9snohvatica0 9snohvatica0 10:23 16.08.2011

>D

Na vasar su nekad devojke isle da nadju muza okicene dukatima,a sad na blogu vasar padaju neki emotikoni zaljubljeni,neka srca se daruju,pa svasta nesto,ju ju ju
mrale54 mrale54 11:56 16.08.2011

Re: >D

Vidi , vidi - pronicljiv neki devojčurak ...
Hansel Hansel 14:32 16.08.2011

Re: >D

9snohvatica0
Na vasar su nekad devojke isle da nadju muza okicene dukatima,a sad na blogu vasar padaju neki emotikoni zaljubljeni,neka srca se daruju,pa svasta nesto,ju ju ju

Snohvatice, vragolanko!

sevarlica sevarlica 11:25 16.08.2011

02.08.

На једној лицидерска срца (е, никад ми није било јасно да л' се то једе ил' се чува као успомена!)


Mislim da su se liciderska srca poklanjala devojkama kao čin udvaranja, pa su plus tako i birali najlepšu, t.j. onu koja nosi najviše liciderskih srca.

Inače bio sam ove godine na Ilindanskom vašaru u Grockoj i ne može da se poredi sa onim kako je bilo nekad. Možda sam ja pristrasan jer je moj deda bio organizator i osnivač svih manifestacija vezanih uz gročanski vašar(zlatni kotlić, najbolja kajsijevača, regata, pecaroški derbi,itd.) od tipa 1960 i neke do 1991, ali mislim da je bilo lepše i bolje tad nego sad.
Ove godine sem preskupih pljeskavica(400din) i porcija svadbarskog kupusa(500din) nije bilo ničega. Par zanimacija za klince, autići, ringišpili, itd.
Od nekada desetina šatri ove godine samo 2 i to mala i bez celodnevne muzike.
Jako siromašno i šturo...

Nekada se nije ni radilo po 3-4 dana oko Ilindana jer cela Grocka i okolina budu na vašaru, po dvadesetak šatri pod kojima se 24h dnevno peva i svira. Mesto za šatru se dobijalo zatvorenom ponudom, onaj ko da najbolji program(muziku, poznate pevače itd.) dobija najbolja mesta i svi dobijaju isti cenovnik(sa pristojnim a ne razbojničkim ciframa).

Da ne preterujem sa dužinom (ako već nisam)....

Žao mi je onih koji nikada nisu bili na varoškom vašaru dok je to nešto predstavljalo, ali mi je još više žao onih koji se bili i sećaju se :S
mrale54 mrale54 11:54 16.08.2011

Re: 02.08.

Ne postoji razlog da ti bude žao ! Bar ga ja ne vidim !
Htedoh samo , kao petogosišnji deda , da ispričam priču !
To je u opisu posla jednog dede ! Da priča priče ! Zar ne ?
Kad pomenu Grocku , radio sam ozvučenje u šatri gde su bili Kemiš i V . Zmijanac 83 god. Pazi - ozvučenje od 20.000 W !!! Pet dana ! Ludnica !
Ceo plato pored Dunava - pun ko oko ! Sve da "Afrike " ! ( btw , radi li još ? )
Znam da je od toga , danas - ostala bleda senaka !
sevarlica sevarlica 12:25 16.08.2011

Re: 02.08.

Nisam se lepo izrazio, više je neka seta nego da mi je žao
E tih godina kad su dolazili ti poznati i u poslu dokazani pevači i bendovi tad je moj deda bio sa još jednim ili dvojicom organizator cele Ilindanske manifestacije. Nema zezanja, opasan posao, kao rok koncert u svetu.Danas ima dvadesetak "stručnjaka" koji rade u nekim odborima i organima za turizam opštine i ne mogu ništa pod milim bogom da organizuju :S
Taj "plato" pored Dunava je inače kej koji ima kilometar u dužinu i jedno 200m u širinu

Restoran "Afrika" radi i dalje, tamo sam i završio ove godine na dan vašara, nekako me podseća na ta starija vremena. Obožavam da sednem sa čika Radetom majmunom, gazdom kafane, i onda mi on tako priča kako je bilo nekad. Mada je malo tužno gledati restoran u kome je sedeo krem kulturnog i akademskog sveta tadašnjeg Beograda, a danas se gazda bori da ga održi u životu.
9snohvatica0 9snohvatica0 11:53 16.08.2011

.....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana