Budućnost| Društvo| Ljudska prava| Mediji| Politika

6 razloga za bojkot 6. maja!

Filip Mladenović RSS / 30.04.2012. u 00:06

BOJKOT, nego šta!
BOJKOT, nego šta!
1.  Postojeći izborni sistem u Srbiji, u primeni od 1992. godine, ima katastrofalne posledice zbog forsiranja partokratije i plutokratije, a na štetu demokratije. Proporcionalni izborni sistem, tj. sistem lista, u uslovima samo 1 (jedne) izborne jedinice (od 2000. godine) pogoduje stranačkim vrhuškama da lakše realizuju ekonomske i političke interese centara moći u Srbiji, a ne građanki i građana. Kada je cela zemlja jedna izborna jedinica, veza poslanika i njihovih birača NE POSTOJI! Istovremeno, poslanici moraju biti lojalni stranačkim vrhuškama, bez trunke autonomnog mišljenja i bez mogućnosti donošenja samostalnih odluka.

Da sve bude još gore, veća proporcionalnost izbornog sistema proizvodi fragmentarniji stranački sistem. Drugim rečima, stranke su prisiljene na stvaranje koalicija, što dodatno usporava razvoj demokratskih institucija u Srbiji.

I najzad, zbog izrazito proporcinalnog izbornog sistema, u Skupštini Srbije najveći broj poslanika je iz Beograda i Novog Sada. Više od polovine opština u Srbiji, i to onih najmanje razvijenih, uopšte NEMA svoje poslanike u srpskom parlamentu!

Dokle god se u Srbiji ne uvede barem kombinovani (mešoviti) izborni sistem, izlazak na biračka mesta će biti samo puka forma, a izbori - glasačka farsa.

2.  Zakon o finansiranju političkih stranaka obavezuje sve stranke da JAVNO saopšte finansijske izvore na svojim internet stranama, ako donacije premašuju prosečnu srpsku platu. Od 81 registrovane političke stranke u Srbiji, samo je 6 (šest) partija javno objavilo tu zakonom obavezujuću informaciju. A to što je tih 6 stranaka objavilo, otvorilo je dodatna sumnjičenja u načine finansiranja.

„Zakon ima rupa i nejasnoća koje omogućavaju strankama da izbegnu javno objavljivanje finansiranja", rekao je nedavno Čedomir Čupić, član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.  Takođe, Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije ne daje toj instituciji ingerencije za efikasnu borbu protiv prikrivanja finansijskih prihoda političkih stranaka. Agencija može samo da podnosi prekršajne prijave, koje u većini slučajeva ne donose rezultate.

„Agenciji nisu data ovlašćenja da vrši istrage i sprovodi zakon, pa se istražni i pravosudni procesi odlažu na neodređeno vreme", upozorava Čedomir Čupić.

Ako je tako, onda građanke i građani Srbije s punim pravom mogu da sumnjaju da stranke u Srbiji finansiraju tajkuni, mafijaški klanovi, tajne službe, domaće i strane, stranački lopovi...

Činom izlaska na glasačka mesta zapravo se aminuje ovakav tajni, mafijaški način finansiranja stranaka.

Dokle god se to ne promeni, bojkot izbora je jedini adekvatan odgovor pristojnog sveta u Srbiji.

3. Savet za borbu protiv korupcije predstavio je 29. septembra 2011. godine „Izveštaj o pritiscima i kontroli medija". Na osnovu prikupljenih podataka može se zaključiti da se nad medijima u Srbiji vrši snažan politički pritisak i da je nad njima uspostavljena potpuna kontrola. Posebno su zabrinjavajući oni delovi Izveštaja koji se odnose na sumnjive i tajne tokove novca. Od 30 najuticajnijih medija u Srbiji za čak 18 se ne zna ko su im vlasnici!!!

Režim je ukapirao da je više nemoguće direktno uticati na medije, pa se obilato koristi zaobilaznim metodama,  transferišući moć u ekonomsku, a potom, zloupotrebljavajući je, politički utiče na uređivačke politike medija.

Sa takvim, kontrolisanim i dirigovanim medijima, „ne samo da nije moguća bilo kakva borba protiv korupcije, već nije moguć bilo kakav demokratski poredak" - zaključak je predsednice Saveta za borbu protiv korupcije Verice Barać tog 29. septembra 2011. godine.

4. Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatiji kao Zakon o lustraciji, usvojen jula 2003. godine, do danas je ostao mrtvo slovo na papiru. Rok važenja zakona je do jula 2013, dakle još 15 meseci. 

Lustracija podrazumeva preventivnu meru, kako bi stranački kandidati, koji su ranije kršili ljudska prava, biti onemogućeni da obavljaju javne funkcije.

Da je Zakon o lustraciji primenjen, što je ustavna obaveza, on bi za sve kandidate dokazao  imaju li ili nemaju opterećenje iz autoritarne prošlosti, tokom strahovlade Miloševića i Šešelja. Drugim rečima, da li su oni zaista biračima poželjni kandidati, koji zaslužuju poverenje i imaju moralno pravo da se bave politikom. 

Samo bojkotom izbora izbegava se mogućnost da vlast opet dobiju oni koji su najgrublje kršili ljudska prava i na koje, na žalost, još uvek nije primenjen Zakon o lustraciji.

5. Srbija još uvek nije donela Zakon o otvaranju tajnih dosijea. Takođe, Srbija nema ni Zakon o arhivama i arhivskoj građi.

DS, SNS i SPS, kao i sve ostale parlamentarne stranke, sem LDP i SPO, odbile su da se ovi zakoni donesu u skupštini.

Znači, izlaskom na glasačka mesta, podržavaju se i dalje nekontrolisani uticaji tajnih službi u Srbiji i toleriše neodgovornost za sve zločine iz prethodnog perioda.

A bojkotom se iskazuje NEMIRENJE sa prikrivanjem zločina i pogubnim delovanjem civilnih i vojnih službi bezbednosti.

6. Nijedan predsednički kandidat nije JAVNO obećao da će nakon izbora dati ostavku na položaj predsednika svoje stranke i na sve ostale javne funkcije, što je ustavna i zakonska obaveza.

Kako verovati onima i glasati za njih, koji u startu krše Ustav Srbije i njene zakone?

Bojkot  6. maja  jedini je etički odgovor svakog mislećeg i slobodnog bića u Srbiji, kao izraz i potvrda NEPRISTAJANJA na partokratiju i plutokratiju, čiji su simboli - KORUPCIJA i LAŽ.

Atačmenti



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

noob92 noob92 00:13 30.04.2012

Prvi

A da i ja jednom u zivotu budem prvi?
bene_geserit bene_geserit 05:29 30.04.2012

lustracija

Da je Zakon o lustraciji primenjen, što je ustavna obaveza, on bi za sve kandidate dokazao imaju li ili nemaju opterećenje iz autoritarne prošlosti, tokom strahovlade Miloševića i Šešelja. ...
Samo bojkotom izbora izbegava se mogućnost da vlast opet dobiju oni koji su najgrublje kršili ljudska prava i na koje, na žalost, još uvek nije primenjen Zakon o lustraciji

Strahovlada "Milosevica i Seselja" je u stvari bila strahovlada Milosevica.
Daleko od toga da je taj period bio jedini autoratitarni, predhodni period nije bio mnogo razlicit.
A kada covek razmisli bogami ni sledeci period nije bio puno bolji. Gde ces gore krsenje ljudskih prava od pljackaske privatizacije i ovoga sto imamo danas. Pocetak svih ljudskih prava je u ekonomiji.
Sve u svemu zakon o lustraciji je budalastina i nije ni cudo sto nije sproveden u praksi. Jedini oblik u kome bio smislen (bez politickih obracuna) je da se lustriraju svi koji su se u bilo kom obliku ikada bavili politikom. Tada bi mi se svideo.
hogubadagri hogubadagri 05:35 30.04.2012

hm

7. (ako smem da dodam)
Imam osecaj da se vec znaju rezultati...
baracigor baracigor 07:32 30.04.2012

bojkot?

Nijedan razlog sem br. 2 nema nikakve veze sa LDP-om. Dakle od 6 navedenih razloga, moze svakome ostati da proceni da li zbog br. 2 ne treba da glasa za LDP, a ostalih 5 ide bas u prilog tome da treba glasati za LDP.
nobody is perfect nobody is perfect 07:51 30.04.2012

Dokle ste namereni

da zloupotrebljavate Vas status VIP blogera i agitujete protiv izbora? Kako drugacije ako ne izborima izabrati vlast? Pozvati Nemce ili Turke (znam, mnogi bi Ruse)?!
Da, jesu kandidati i stranke ocajni ali nisu svi jednaki i nije svejedno ko je od njih na vlasti. Vi kao da zaboravljate da uvek moze da bude gore nego sto jeste! Jos nesto zaboravljate ( i Vi i svi koji misle slicno Vama) - svaki narod ima onakvu vlast kakvu zasluzuje!
Filip Mladenović Filip Mladenović 09:16 30.04.2012

Re: Dokle ste namereni

Ovo nije agitacija, nego argumentacija za bojkot glasanja 6. maja.
Polemišite sa ovih 6 argumenata, a ne lepite etikete!
rage rage 12:23 30.04.2012

Re: Dokle ste namereni

Uz svo uvažavanje argumentacije, Vaše pa ako hoćete i Vaših neistomišljenika, malo nam je smorno "u sitna crevca" obrazlagati šta to ne valja ovde i sada.

Svima koji to žele da prihvate, lično i kolektivno, je jasno.(Oni drugi kojima nije jasno, morali bi sami da se pozabave sobom i donesu svoje zaključke.) Onda se širi polemika ko je i šta je i kada je...
Bez značaja.

Nije im jasno kako da se postave u odnosu na to što su spremni da prihvate.

Uvreženo je mišljenje da bojkot nema onu transparentnost odluke da se negira glasanje kao demokratska institucija. Zašto?
Kada bismo zaista imali podatke, koliko je glasača svojevoljno odustalo od glasanja, a koliko ih se nije pojavilo iz suvislih razloga - možda bi i bilo nekog efekta. Ovako...
U vreme SM sam siguran da na izbore, osim možda na "prvim demokratskim izborima" nikada nije izašlo više od 65% birača, ali to nije bio odraz bojkota politike SM već odraz lične građanske neodgovornosti.

Zato sam zagovornik izlaska, kao čina građanske svesti o važnosti izbora, ali sa postupanjem na izbornom mestu, po principu svako po sopstvenoj savesti.

To što će se povećanjem broja uflekanih listića povećati izborni cenzus za male stranke, to bi i trebala da bude poruka njima, jer one, sve do jedne, pokušavaju da sitnom trgovinom kupe što više. O tome su morale ranije da se misle.
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:40 30.04.2012

Re: Dokle ste namereni

Samo krupna promena izbornog sistema, dakle pravila izborne igre, može smanjiti štetnost partokratije i plutokratije, a sve u cilju razvoja demokratskih institucija Srbije!
Ovako, glasači samo daju legitimaciju stranačkim vrhuškama-tajkunskim namesnicima da i dalje monopolišu Srbiju, bezočno je pljačkajući.
rage rage 16:36 30.04.2012

Re: Dokle ste namereni

Filip Mladenović
Samo krupna promena izbornog sistema, dakle pravila izborne igre, može smanjiti štetnost partokratije i plutokratije, a sve u cilju razvoja demokratskih institucija Srbije!
Ovako, glasači samo daju legitimaciju stranačkim vrhuškama-tajkunskim namesnicima da i dalje monopolišu Srbiju, bezočno je pljačkajući.


Sve to stoji, ali je jasno da bojkot kao jasna opcija, koja nije javno promovisana na nivou kampanje ne može kod prosečnog glasača da pobudi pažnju, koja je potrebna kako bi došlo do promene svesti o cilju razvoja demokratskog sistema.

Iz tog razloga je anarhično prljanje belih listića kudikamo prihvatljivije, na nivou pojedinca.
nastradamus nastradamus 09:38 30.04.2012

Sve smo se razumeli

BOJKOT, nego šta !!! Mislim da je važno izaći na izbore i poništiti svoj listić, jer ZNAMO našta su sve ONI spremni. Pa da se tako prebrojimo, nevažećim listićima, pa ćemo videti šta nam je činiti na dalje.
slober slober 13:54 30.04.2012

Ovo je glavni razlog

aramon aramon 18:58 30.04.2012

Bojkot -

Isto kao kad bi odlučili da sebi zakucate ekser u ruku.
nastradamus nastradamus 19:41 30.04.2012

Re: Bojkot -

...ili glasati za (koga?) nekoga i šta? Na infuziju, održavanje života zbog nezasitih 300 krpelja? Da nam celog života piju krv? To je naša opcija? Nikada !!! Alo bre, skoro da sam napunio 40 godina i šta sam video od života???? Stabilizacija, kriza, embargo, ratovi, bombardovanje, pa opet ekonomska kriza... i dokle bre ???? PROĐE MI ŽIVOT !!! Jel ste bre normalni? Za koga da glasam? Svi su se već izređali i ništa. Marš govna napolje! Za njih nije bilo krize. Svi su USPEŠNI, ŠKOLOVANI, imaju sve, provode se, zimovanje, letovanje, beneficije... PA KO TO VIŠE DA IZDRŽI ???? Da im dam i decu? E neću! Ja ću da im se napijem krvi a decu šaljem negde, što dalje odavde. Ne želim da se muče uzalud. TAČKA!
iza_duge iza_duge 23:20 30.04.2012

Re: Bojkot -

Svaka čast! Svaku Vašu reč potpisujem.
Pošteni, školovani i vredni nemaju šanse u ovakvoj Srbiji ni da dobiju posao, a kamoli da budu izabrani za narodnog poslanika.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana