Društvo| Ljudska prava| Religija

U susret Prajdu: Nasilje nikada nije hrišćanski odgovor

Nikola Knežević RSS / 16.08.2013. u 15:29

Foto: Medija Centar
Foto: Medija Centar
U susret Prajdu: Nasilje nikada nije hrišćanski odgovor prema onima koji su drugačiji od nas

Ne postoji jednostavan način da se objasni tema koja sledi, prosto iz razloga što je i sama vrlo delikatna i kontraverzna. Između krajnje liberalnih sa jedne i izrazito konzervativnih stavova sa druge strane, teško je biti medijator i pokušati pomiriti suprostavljene stavove, kada je u pitanju odnos homoseksualnosti i hrišćanstva. Zato će nekima ovaj tekst zvučati veoma liberalno, dok će drugi u njemu videti odraz konzervativizma.

Smatram da ovaj tekst može poslužiti kao uvod u širu javnu raspravu u kojoj bi se razgovaralo o odnosu temama koje u našem društvu i dalje predstavljaju tabu. Uveren sam da se u našem društvu ovakva pitanja trebaju dublje analizirati uzimajući u obzir i uvažavajući različite stavove, mišljenja i interdisciplinarnost.

Svima je dobro poznato da se organizacije koje se bore za prava seksualnih manjina pripremaju za Paradu Ponosa, koja bi trebalo da se održi u periodu od 20. do 29. septembra u Beogradu. Nije do sada poznato da li će ova manifestacija imati i zvaničnu podršku vlasti, ali je sasvim izvesno da će ona proći u znaku velike medijske pažnje i verovatno incidenata koji mogu da poprime formu fizičkog nasilja.

Imajući u vidu najavljeni događaj i oprečne stavove koji se mogu čuti u našoj javnosti smatram da je veoma je važno zauzeti adekvatan i uravnotežen stav po pitanju odnosa hrišćana i osoba koje pripadaju seksualnim manjinama.

Pre svega, sagledavajući pitanje homoseksualnosti iz bogoslovske perspektive sasvim je jasno da svetopisamsko, pa samim tim i svetootačko - crkveno učenje karakterišu homoseksualno ponašanje, najblaže rečeno - kao nešto što je strano prirodnoj ljudskoj seksualnoj orijentaciji. Svetopisamski okviri jasno naglašavaju brak kao zajednicu muškarca i žene, te u delovima gde postoji izvesni erotski naboj, kao što je to slučaj sa Pesmom nad Pesmama, nedvosmisleno se ističe veza između suprotnih polova. Sa druge strane, na nekoliko mesta jasno i nedvosmisleno je izražen negativan stav prema homoseksualnom ponašanju. Starozavetna perspektiva eksplicitno zabranjuje istopolne odnose, slično je i sa Novim Zavetom (Rim 1:26-27; 1 Kor 6:9-10; 1 Tim 9-10) kod poslanica Sv. Apostola Pavla. No imajući u vidu da je Sv. Apostol Pavle bio konvertit iz Judaizma, jasnije je otkuda rigidan tonalitet iako to ne menja glavni erminevtički kontekst i zaključak da Novi Zavet ostaje na tragu Starozavetne percepcije ovog pitanja. Ovi stihovi su predmet različitih tumačenja zavisno od hermeneutičkog ključa iz kojeg se posmatraju. Tako na primer Boswell i Wink tumače ove stihove polazeći iz specifičnog konstruktivističkog okvira - homoseksualnosti kao savremenog socijalnog konstrukta - gde se ono shvata iz okvira moderne psihologije, medicine i savremenog kulturološkog shvatanja kako bi utvrdili tezu da se homoseksualno ponašanje osuđuje isključivo u slučaju kada ga čine heteroseksualne osobe. Mora se naglasiti i činjenica da erminevtički ključ koji polazi iz okvira savremene socijalne konstrucije zanemaruje činjenicu da kulturološki kontekst Rimskog carstva u kojem nastaju „sporni" novozavetni stihovi nije bio mnogo drugačiji u pogledu homoseksualnosti nego što je to danas slučaj. Praktikovati homoseksualnost u vreme novozavetnog Rima za opštu populaciju nije predstavljalo tabu, niti je umanjivalo muškost. Imajući to u vidu, konkretni stihovi Sv. Apostola Pavla ne mogu se tumačiti koristeći isključivo konstruktivistički erminevtički ključ budući da je Sv. Pavle svoj stav protiv homoseksualnog ponašanja jasno izrazio u kontekstu koji bi se mogao nazvati gay-friendly, što dovodi do zaključka da bi on i danas imao isto značenje.

Dakle, Svetopisamska perspektiva jasna je u vezi homoseksualnosti ali je još jasnija kada je u pitanju učenje o milosti i ljubavi. Ono što želim naglasiti jeste činjenica da Novi Zavetna samo četiri mesta govori o homoseksualnosti, dok neuporedivo više govori o ljubavi i načinu na koji se trebamo ophoditi prema našim bližnjima. Ljubav i milost su centralna tema Novozavetne poruke i Isusovih naracija. Ovo je veoma važno naglasiti u kontekstu prema kojem se vernici trebaju odnositi prema pripadnicima seksualnih manjina. Osnovna poruka jevanđelja jeste poruka mira i ljubavi, poruka brige za bližnjega svoga, a bližnjeg predstavlja svako ko je na neki način u potrebi. Bližnji je i onaj odbačeni, prezreni i napušteni, neko koga svakodnevno srećemo a okrećemo glavu kada ga vidimo. Bližnji je i onaj koji je neretko žrtva etiketiranja i osuđivanja.

Ako uzmemo hrišćanstvo kao primer onda dolazimo do ontološke odrednice ja - ti u kojoj iznad verskog identiteta uvek prvo vrednujemo osnovnu vrednost a to je ljudskost - ličnost kao osnovni identitet. Biti čovek iznad svega jeste kerigma - ona ogoljena Bultmanovska suština kada etički nus religije oslobodimo od svih faktora koji je politizuju i obesmišljavaju. Koje onda moj bližnji ako bi kao primer uzeli hrišćanstvo? Moj bližnji je drugi od mene bez obzira na svoj nacionalni, verski ili seksualni identitet. Moj bližnji je Emir koji leži na Srebreničkom mezarju. Moj bližnji je Stipe kome kosti leže na poljima Ovčare. Moj bližnji je Zoran ubijen u Bratuncu. Moj bližnji je Vehabija kojeg srećemo na Baš čaršiji. Moji bližnji su nestali i mučeni Srbi i Albanci na raspetom Kosovu. Moj bližnji su osobe drugačije seksualne orijentacije ili boje kože. Moji bližnji su svi oni marginalizovani, napaćeni i ostavljeni jer hrišćanstvo nije religija privilegovanih, bogatih i moćnih. Hrist nije umro sa moćnicima onoga vremena već sa prezrenima, a borba sa moćnicima ga je odvela na sramotu Krsta. Stoga postavimo iskreno pitanje pripadamo li religiji moćnika ili veri koja se protivi svakoj vrsti eksploatacije, politizacije i zloupotrebe? Može se to rezimirati i u rečima Pape Franje: "Ako je jedna osoba gay i traži Gospodai ima dobru volju, ko sam ja da joj sudim?"

Važno je napomenuti da u procesu izvršenja nasilja uvek postoje četiri osnovne kategorije: žrtva, počinilac, spasilac i posmatrač. Kao vernici ne možemo biti počinioci, a legat jevanđeoskog učenja nam ne dopušta da budemo posmatrači. Zato je neophodno u javnosti istaći da je hrišćanstvo pre svega religija mira i ljubavi koje je otvoreno za sve ljude. Ono ne sme odbacivati one koji su po svojoj seksualnoj orijentaciji drugačiji a žele biti blizu svoje hrišćanske braće. Imamo li pravo da takve osobe lišavamo hrišćanske ljubavi?

Nephodno je pre svega iz ovakve vizure posmatrati pitanje homoseksualnosti, dakle i same pripadnike LBGT populacije. Homofobija koja neretko eskalira mržnjom ne može biti hrišćanski odgovor na pitanje homoseksualnosti, niti može na bilo koji način doprineti tome da neko koje homoseksualne orijentacije promeni svoj stav.

Setimo se pokušaja da se održi parada u Moskvi za vreme Evrovizije. Policija je privela između 20 i 30 aktivista a gradonačelnik Moskve potrudio se da čitavoj priči da i diaboličan tonalitet kada je okarakterisao paradu kao „satanističku". Ako je dotični gradonačelnik stao u odbranu hrišćanskih stavova postavlja se pitanje da li je represija izraz hrišćanske ljubavi ili netrpeljivosti?

Mora biti sasvim jasno da ispravan hrišćanski stav prema homoseksualnosti isključuje svaku vrstu nasilja, mržnje, netrpeljivosti ili odbacivanja. Naprotiv, on mora biti prožet pre svega strpljenjem i jasnom porukom da osoba koja je drugačije seksualne orijentacije uvek može naći oslonac u okrilju svoje porodice i prijatelja, čak i onda kada oni ne smatraju njegovo homoseksualno ponašanje prihvatljivim.

Ovde dolazimo do momenta kada možemo zamisliti situaciju u kojoj je neko iz naše porodice homoseksualne orijentacije. Od tog momenta to više nije apstrakni karakter koji proizilazi iz negativnog stereotipa već nama veoma bliska osoba koja je po svome seksualnom opredeljenju drugačija od nas. Seksualni identitet nije jedini apsekt koji karakteriše čoveka, već je samo jedan od niza činilaca koji kreiraju socio-psihološki profil osobe.

Neophodno je šire sagledavati stvari kako bi izbegli odbacivanje i stigmatizaciju i nekritički usvajali ustaljene negativne stereotipe o homoseksualnosti. Zlatno pravilo glasi „Čini drugima ono što želiš da drugi čine tebi", iz čega proizilazi jasna konstatacija da one koji su drugačiji od nas posmatramo istim očima kakvim bi želeli da drugi vide nas.

Autor članka je doktor teoloških nauka, politički teolog, profesor teologije i direktor Centra za istraživanje religije, politike i društva.

Izvor: Religije, politika i pomirenje

 

AtačmentiKomentari (105)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie01 angie01 16:30 16.08.2013

presipanje iz supljeg u prazno,

niko ne trazi ljubav i milost-samo postovanje zakona o osnovnim ljudskim pravima, nikome ne treba bogugodni licemerni tekst o tome sta kaze hriscanstvo i najpoznatiji zajednicki imaginarni frend, narocito ako je u praksi sve bas tako samo savim suprotno, da ne zapocinjem brojalicu o popovima pedofilima, kradljivcima, blagosiljatele zlocinaca, predvodnike siledzija, jeretike koji pozivaju na smrt za retrogradne ciljeve,..dopisati ko zeli,

naci, ako je 21. vek, ako je ovo pravna drzava sekularne orijentacije-prajd ima sva prava bez rasprave i na njenom celu vucic, dacic,...
mesan mesan 17:28 16.08.2013

Re: presipanje iz supljeg u prazno,

angie01
...ako je ovo pravna drzava sekularne orijentacije-prajd ima sva prava bez rasprave...


Ja se apsolutno slažem sa vašim zahtevom za sprovođenje zakona. Problem nastaje u citiranom delu. Usvojeni zakoni ne moraju biti odraz vrednosti većine stanovništva, štaviše, mogu biti u suprotnosti sa dobro utvrđenim običajima i ponašanjima. Usvajanje progresivnog zakona je rizik, jer zakon nema bezgraničnu moć da utiče na mišljenje građana, niti država (sila) ima neograničenu moć i legitimitet da "zavede" zakon među ljude.

Čini mi se da vi mislite da su naši, relativno progresivni, zakoni o ljudskim pravima na meti manjih ekstremističkih grupa (tu ubrajam i vođe SPC), i da stoga država (policija) ima i obavezu i moralno pravo da im "utera pamet u glavu", zatvorom na primer. Međutim, tekst autora, čini mi se, cilja na masu "običnih građana", koji u Srbiji jesu konzervativni i ogrezli u cinizmu, ali naravno ne do te mere da idu da tuku po paradama. Oni samo potajno odobravaju to što se neko "bori" za srpstvo, za pravoslavlje, za običaje, ma koliko perverzna ta "borba" bila, i uz to istovremeno ne odobravaju huligane i razbijanje izloga. E baš ti obični ljudi moraju da se "usaglase" sa progresivnim zakonima, da bi država imala legitimitet da rasturi ekstremiste bez pardona.

Mislim da autorov tekst zato nije šupalj, nego je vrlo neophodan. Tek kad većina građana dovoljno jako veruje u prava seksualnih manjina, vlast neće imati strah (u smislu, strah za fotelje) da sprovodi zakon.

Ako autor teksta može da ubedi 10 običnih građana zabrinutih za opstanak "pravoslavnih vrednosti", eto nama verovatno 10 manje glasača za razne političare "domaćine" (kod kojih "pedera" jednostavno ni nema).
angie01 angie01 17:35 16.08.2013

Re: presipanje iz supljeg u prazno,

E baš ti obični ljudi moraju da se "usaglase" sa progresivnim zakonima, da bi država imala legitimitet da rasturi ekstremiste bez pardona.


hajte molim vas, mi imamo progresivne zakone, a crkveni glasogovornici pokusavaju da urazume tradidcionalno pravoslavno stanovnistvo, da nas ima razlicitih, ljubav, milost, neka cveta hiljadu cvetova.

mislim,inaf- pa ni Pajtonovci ne bi blesavije slozili-btw, mislim da nam vec godinama zavide na tome, kako spontano zivimo ludosti, koje oni pak moraju teskom mukom da smisle.
mesan mesan 17:56 16.08.2013

Re: presipanje iz supljeg u prazno,

Naši zakoni su relativno progresivni. Time sam mislio na to da npr. nema diskriminacije na osnovu orijentacije, mada sa druge strane nema ni brakova. To je već progresivno za tipičnog srpskog seljaka i malograđanina, iako naravno nije progresivno za holandskog (i ponekog srpskog) građanina.

Crkveni glasnogovornici se tipično NE trude da urazume svoje "krdo" (šta je politički ispravan naziv? ;-) ), a često čak rade nasuprot tom cilju. Zbog toga ih ja nazivam, uopšteno, ekstremistima.

U idealnom slučaju, ljudi koji imaju kredibilitet kod "krda" bi trebali da ga urazumljuju i da se pozivaju na prave ljudske vrednosti. Zato je ovaj blog sadržajan i neophodan. Ne možete međutim očekivati da najkonzervativnija institucija na planeti (crkva) bez zastajkivanja i višedecenijskog premišljanja počne da podržava najprogresivnije ljudske vrednosti, toga nema čak ni kod Pajtonovaca :)
angie01 angie01 18:06 16.08.2013

Re: presipanje iz supljeg u prazno,

Ne možete međutim očekivati da najkonzervativnija institucija na planeti (crkva) bez zastajkivanja i višedecenijskog premišljanja počne da podržava najprogresivnije ljudske vrednosti, toga nema čak ni kod Pajtonovaca :)


pa je l razumete da to od nje niko ni ne trazi-ovo je sekularna drzava i toliko o tome, da li crkva treba da kaze svoje misljenje-narocito sto se sama ponasa protiv 10 bozijih zapovesti.

ova drzava je duzna da svakom gradjaninu omoguci da svoja osnovna ljudska prava moze da ostvari i samo je to u pitanju.

ni u uredjenim zemljama, kao sto je kanada, gde zive pripadnici svih naroda na svetu, gde su zastupljene sve vere i razni stepeni osvescenosti i ima mnogo vecih primitivaca po nekim parametrima nego sto mozete da zamislite, niko ne postvalja pitanja da li zakon, zbog razmisljanja i stavova nekih gradjana i njihovih ubedjenja treba da se stavi na javnu raspravu, pa da pripadnici verskih zajednica njih ubedjuju po postulatima koje oni lakse razumeju- nego se zakoni jednostavno sprovode i svi moraju da im se povinuju, ako ne, slede sankcije.
mesan mesan 18:21 16.08.2013

Re: presipanje iz supljeg u prazno,

Tvrdnja da crkva treba nešto da prihvati uopšte nije bio deo nijednog mog argumenta iz prvog komentara. Komentar se odnosio na vaše očekivanje da su zakoni neka rigidna stvar koja jednostvano mora da funkcioniše, koji ste ponovili i u ovom komentaru. Ja tvrdim suprotno, da je to problem, naročito u nestabilnom i tranzicionom društvu kao što je naše.

U Americi, Kanadi ili Holandiji na primer postoji dugogodišnji proces borbe za ljudska prava, debate i transformacije javnog mišljenja. Intelektualci, umetnici, javne žrtve, suđenja, itd. itd. Kruna toga bi recimo bili homoseksualni brak i usvajanje dece.

U Srbiji takva kultura ne postoji, tu se zakoni o pravima proguravaju jer neko sa zapada kaže da treba, da bi se skupljali poeni, a onda u praksi nema primene jer jednostvano nema plodnog tla za sve to.

Ovaj blog nije šupalj: on radi na transformaciji mišljenja ljudi, a ne povlači pitanje transformacije crkve kao institucije. Tako ga bar ja čitam.
Jukie Jukie 18:29 16.08.2013

Re: presipanje iz supljeg u prazno,

angie01
Ne možete međutim očekivati da najkonzervativnija institucija na planeti (crkva) bez zastajkivanja i višedecenijskog premišljanja počne da podržava najprogresivnije ljudske vrednosti,

pa je l razumete da to od nje niko ni ne trazi-ovo je sekularna drzava i toliko o tome

Da ali on se obraća članovima i aktivistima crkve, ne nama civilima

Članovi i aktivisti crkve pričaju međusobno šta im je činiti, imaju zajedničku prošlost projekata i aktivnosti u kojima su učestvovali i gledaju šta dalje.

Ista situacija kao kada na nastavničkom forumu nastavnici krenu da se obraćaju jedni drugima sa stanovišta nastavništva (primer: tema kako realno ocenjivati učenike), ili kad biolozi/ekolozi pričaju o biološkim/ekološkim temama.

Tj. nismo mi publika kojoj se obraćaju
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 18:47 16.08.2013

Re: presipanje iz supljeg u prazno,

Slazem se Angie.

Misticizam i mistifikacije samo pomazu vlastima (odgovornima) i gradjanima da 'kreativno' tumache svoje jednostavne, zakonom definisane, obaveze.


Out of Beirut Out of Beirut 18:48 16.08.2013

Re: presipanje iz supljeg u prazno,

nego se zakoni jednostavno sprovode i svi moraju da im se povinuju, ako ne, slede sankcije.


Хајде молим вас, какво детињасто поимање.

http://canadiangenocide.nativeweb.org/

http://sjlendman.blogspot.com/2012/07/denis-rancourts-struggle-for-justice.html

J. Bosnic: .....Napustio sam Kanadu 1989. godine, jer sam bio glavni svedok policijske brutalnosti u Montrealu. Naime, kako je jedno moje svedočenje na sudu iskorišćeno da se osude dva policajca za ilegalno premlaćivanje nedužnog čoveka, ciji advokati su mi savetovali da nije vise bezbedno da zivim u Montrealu.....


angie01 angie01 19:28 16.08.2013

Re: presipanje iz supljeg u prazno,


Tj. nismo mi publika kojoj se obraćaju


mi, oni, bilo ko- taj zakon postoji- nema vise price!


U Srbiji takva kultura ne postoji, tu se zakoni o pravima proguravaju jer neko sa zapada kaže da treba, da bi se skupljali poeni, a onda u praksi nema primene jer jednostvano nema plodnog tla za sve to.


i jos jednom- taj zakon postoji i drazva je duzna da omoguci da on funkcionise, a gradjani su duzni da ga postuju-i stvarno me bas briga sta bilo ko misli o tome-ako smo ozbiljna drzava.
angie01 angie01 19:29 16.08.2013

Re: presipanje iz supljeg u prazno,

kvebek je najuredjenija provincija u Kanadi i ne bih bas tako olako prihvatila to sto ste postovali.
Nikola Knežević Nikola Knežević 19:58 16.08.2013

Re: presipanje iz supljeg u prazno,

U idealnom slučaju, ljudi koji imaju kredibilitet kod "krda" bi trebali da ga urazumljuju i da se pozivaju na prave ljudske vrednosti. Zato je ovaj blog sadržajan i neophodan. Ne možete međutim očekivati da najkonzervativnija institucija na planeti (crkva) bez zastajkivanja i višedecenijskog premišljanja počne da podržava najprogresivnije ljudske vrednosti, toga nema čak ni kod Pajtonovaca :)


hoochie coochie man hoochie coochie man 20:37 16.08.2013

Re: presipanje iz supljeg u prazno,

mi, oni, bilo ko- taj zakon postoji- nema vise price!

Potpis:
Staljin


nego se zakoni jednostavno sprovode i svi moraju da im se povinuju, ako ne, slede sankcije.


Sibir bato

Klasičan, ali klasičan, primer nerazumevanja principa na kome počiva demokratsko društvo.

angie01 angie01 20:47 16.08.2013

Re: presipanje iz supljeg u prazno,

Klasičan, ali klasičan, primer nerazumevanja principa na kome počiva demokratsko društvo.ti si klasican primer tvrdokornog cuvara "tradicionalnih vrednosti" , koji demagogise poznavanjem demokratskih principa, ubacujuci stalno klipove jednom rukom, dok ih navodno drugom gladi, pri tome koristi sva sredstva.

mene zaobidji, apsolutno me nista od tvojih gluposti ne zanima, a zbog tvojih losih manira, nisam zainteresovana da komuniciramo.

hoochie coochie man hoochie coochie man 20:55 16.08.2013

Re: presipanje iz supljeg u prazno,

a zbog tvojih losih manira, nisam zainteresovana da komuniciramo.


Pa što komuniciraš?
angie01 angie01 21:08 16.08.2013

Re: presipanje iz supljeg u prazno,

Pa što komuniciraš?


ne komuniciram, preskacem te uredno i ako je vec tako-nemj da pritrcavas i lepis mi svoje nebuloze-samo zaobidji.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:10 16.08.2013

Re: presipanje iz supljeg u prazno,

ne komuniciram, preskacem te uredno


Vidim.
sevarlica sevarlica 09:00 17.08.2013

Re: presipanje iz supljeg u prazno,


pa je l razumete da to od nje niko ni ne trazi-ovo je sekularna drzava i toliko o tome, da li crkva treba da kaze svoje misljenje-narocito sto se sama ponasa protiv 10 bozijih zapovesti.


Suviše naivno Angie, sa tvoje strane. Čak i u USofA, jednoj od najprogresivnijih zemalja po pitanju ljudskih prava, zaista sekularnoj državi, se i dalje ljudi zakljinju nad Biblijom a ne nad poveljom nezavoisnosti, npr.
Zakon i papir su jedno, realnost i običaji su nešto sasvim drugo.
babmilos babmilos 17:42 16.08.2013

more...

Nasilje nikada nije hrišćanski odgovor


A šta bi ono sevanje očnjaka u Nemanjinoj prošle godine? Ali dobro. Ako je već tako onda...

Ne postoji jednostavan način da se objasni tema koja sledi


...Postoji, zapravo zapanjujuće jednostavan. Dozvolite, gospodo hrišćani i sluškinje hrišćanke, rečima i idejama apsolutne ljubavi i bezuslovnog mira u koje toliko verujete i koje ponavljate svakog dana da se dogode. Eto, toliko je prosto. Od vas zavisi, isključivo od vas, hrišćanske skoro devedesetoprocentnte većine. Svaka zlost koja (će) se desi(ti) na Prajdu vaš levi tas prokletog opterećuje.
cikaron cikaron 18:33 16.08.2013

Kao sto je besmisleno posezati za nasiljem

...podjednako je besmisleno i na silu praviti paradu koja definitivno nista ne znaci.
U ostalom ta parada i nije namenjena homoseksualcima vec ISKLJUCIVO raznoraznim individuama koje na ovaj nacin pokusavaju da dobiju malo medijske paznje ili da opravdaju svu lovu koju dobijaju iz inostranstva.... Oni se (na silu) trte sa paradom, stave neku kintu u dzep a zivot homoseksualaca se samo pogorsa (mislim da je i Azdejkovic pisao o tome)
Jednostavno smatram da je ta potreba da se na silu napravi parada (u kojoj gotovo i da nema homoseksualaca) vrsta nasilja koja nikome nije potrebna.
U ostalom...pogledajmo oko sebe. Svako od nas poznaje barem 3-4 homoseksualca....I koliko od njih uopste yeli da se asocira sa individuama koje su za masnu proviziju njima organiyovali paradu???
Eventulano jedan...svi ostali beze od tih placenih boraca za njihovu stcvar.


Drugim recima, parada je krajnje nepotrebna i vecina homoseksualaca u Srbiji je ne zeli....To je samo jos jedan vid guranja prsta u oko svima (setite se nepotrebnog vredjanja monahinja na prosloj paradi) i najvisdu cenu na kraju plate upravo homoseksualci koji u tome niosu ni ucestvovali doke se guzonje koje su kenjkale na sav glas fino provode po belom svetu i krckaju apanaze.

mesan mesan 19:16 16.08.2013

Re: Kao sto je besmisleno posezati za nasiljem

Ja bih tu naglasio da je parada u principu najvažnija stvar! To je taj element osvešćenja i građanske borbe koji je ključan.

Kao što su crnci mirno marširali ka skupštinama želeći da skrenu pažnju na manjak prava, pa su bili presretani od strane raznih milicija koje su im razbijale glave, i kao što je i gej parada originalno nastala, tako i u Srbiji treba da postoji ta (mirna) borba za osvešćenje građana i političko uvažavanje. Mi smo čak u prednosti, jer zakoni već postoje, samo ljudi treba da ih shvate i prihvate. Kad se to desi, parada postaje proslava i atrakcija i njen smisao se menja, pa se onda postavljaju neka druga pitanja.

Međutim, u našoj praksi parada je donekle degenerisala u nešto drugo, kao što vi kažete, i to je teže podržati. Ali, nemojte zaboraviti da ma koliko to bili "plaćenici i izdajnici", ima i poštenih među njima, a svi oni zajedno imaju muda da prošetaju dok ekstremisti pokušavaju da ih rastrgnu poput životinja. Sam taj čin po meni zaslužuje neko poštovanje.

To što dolazi do vređanja religijskih simbola je po meni reakcija iz inata i nemoći, tipično balkansko "e pa i ja tebi tvoju mamicu", a sve to zato što ne postoji zdrav dijalog. Odnosno, u opštem haosu jedini organizovani su ekstremisti i dijalog je degenerisan. U stabilnijim i razvijenijim društvima isto postoje snažna mišljenja, ali se protestuje civilizovanije, to je sve.

To što se na kraju ove naše parade "život samo pogorša" je pokazatelj kritičnog nivoa netolerancije u našem društvu. Skrivene ili otvorene, svejedno. Sam vaš komentar o tome da ni vi ni vaši prijatelji homoseksualci ne vidite potrebu za paradom pokazuje ili strah ili neku vrstu apatije, samoizolacije, ili možda samo nikad niste imali neprijatna iskustva sa onima koji bi da vas "prevaspitaju"... U zdravom društvu, svaki manjinski pojedinac bi trebao da priželjkuje paradu koja slavi postojanje, raznolikost i prihvatanje manjina.
babmilos babmilos 19:24 16.08.2013

Re: Kao sto je besmisleno posezati za nasiljem

To je taj element osvešćenja i građanske borbe koji je ključan.


I, dodao bih, Parada je lakmus koji prelama sposobnost i ozbiljnost države, i koji nikakve veze sa homoseksualcima nema, oni su tu samo povod za proveru. Ako se Parada ugovori, onda u ozbiljnoj državi ima da bude održana. I obratno: ako je zakazana, a ne bude održana (a kod nas nije održana nijedna iako ih je nekoliko zakazano), onda država nije ozbiljna. Nije da nismo znali, ali jedno je tragismejurija na šalteru za ličnu kartu, a drugo je kad nekakva banda sa popom na čelu polupa grad.
bolid1 bolid1 19:35 16.08.2013

Re: Kao sto je besmisleno posezati za nasiljem

Na tu temu, danas na kafi sa kolegom iz Portugala pricamo o slicnim stvarima. Kaze covek, dozvloli gay brakove u Portugalu, dve cure se privencale, dosla televizija, cestitali im novosteceno pravo i tako...sve po propisu...odose njih dve srecno u zalazak sunca...

Epilog: Obe su ostale bez posla, morale su da se presele jer su im se desnicari popeli za vrat, razlupali im tri puta kola...a, da...vlada proterala par uredbi dok su se svi raspravljali jel' treba i jel' ne treba i jel' moze i jel' ne moze...njih dve, ni krive ni duzne, su postale dimna zavesa...sto rece Djoka Balasevic: Nemoj nas vise braniti...
8c_competizione 8c_competizione 19:39 16.08.2013

Re: Kao sto je besmisleno posezati za nasiljem

(mislim da je i Azdejkovic pisao o tome)


A Pedjica se tako ogradjuje od tih gadosti? hajte molim vas, njegov problem je samo u tome sto nije progurao Karleusa varijantu NVO

.. praviti paradu koja definitivno nista ne znaci


znaci vrlo jasno da se svim gradjanima doticne drzave garantuju osnovna prava

znaci da neko koristi svoje pravo da javno ukaze na problem u drustvu

to sto ti licno poznajes bar 3-4 gay osobe, ne znaci da u potpunosti shvatas kako izgleda njihov zivot i kako je u stvari ziveti u toj kozi

u pravu ste da ima eksponiranih predstavnika Gay populacije, ali to nije nista drugacije od eksponiranih predstavnika str8 populacije (Ceca, Maja Nikolic, ostalo Farma blato ...). zanimljivo da ovde vrlo licemerno preskacete da ukazete na APSOLUTNO ISTU ili SLICNU eksponiranost, posto vam ona samo na jednoj strani smeta
mesan mesan 19:47 16.08.2013

Re: Kao sto je besmisleno posezati za nasiljem

babmilos

I, dodao bih, Parada je lakmus koji prelama sposobnost i ozbiljnost države, i koji nikakve veze sa homoseksualcima nema, oni su tu samo povod za proveru.


Slažem se, ali po meni je bitno uočiti da se ne radi samo o neozbiljnosti. Jer vlast želi ozbiljno da udovolji javnom mnjenju i da zadrži fotelje, da poštuje tradiciju i identitet (što je ozbiljan problem u tranzicionom društvu) i izbegne krvoproliće, itd. Oni veruju da je to njihov zadatak. Za njih je taj zakon slovo na papiru koje će zaživeti onoliko koliko može, a legitimitet tom stavu daju svi oni obični građani koji kažu "ma šta će im parada, ja nisam dobio platu tri meseca pa ne paradiram", "ma nek rade kod kuće šta hoće, ali šta že im parada", itd. Ekstremisti zato nisu izolovani, nego perverzno postaju prihvaćeni kao druga strana dijaloga, kao u suštini borci za ("naše" vrednosti.

U idealnom svetu obaveza vlasti jeste da poštuje zakon po svaku cenu, ali kad je zakon neprilagođen društvu, u praksi postoji kompromis. Možda to izgleda kao "neozbiljnost" za nekog ko misli kao vi ili ja, ali moramo priznati da je to ipak znak da zakon previše odudara od opšte volje građana i otuda snebivanje vlasti. A želje, truda ili kulture i načina da se to promeni je premalo.

Na primer, i nakon desegregacije, crnci na jugu su bili izrazito šikanirani, ali to je jednostavno bila ustaljena kultura tamo. Tek nakon bezbroj razbijenih glava, egzekucija i konačno ubijanja belih aktivista što je dovelo do masovne osude javnosti, federalna vlast je osetila potrebu da zakone strogo sprovodi i da ih pojača. To i nama treba, masovna podrška javnosti.
cikaron cikaron 19:49 16.08.2013

Re: Kao sto je besmisleno posezati za nasiljem

znaci vrlo jasno da se svim gradjanima doticne drzave garantuju osnovna prava

znaci da neko koristi svoje pravo da javno ukaze na problem u drustvuI neofasistima?

da se ne lazemo...kod nas jos uvek nisi pravili neke bitnije probleme.

Slobda, demokratija, prava ista za sve?
8c_competizione 8c_competizione 00:39 18.08.2013

Re: Kao sto je besmisleno posezati za nasiljem

I neofasistima?

da se ne lazemo...kod nas jos uvek nisi pravili neke bitnije probleme.

Slobda, demokratija, prava ista za sve?


mislim da je vrlo neozbiljno (cak i provokacija) porediti ono zasta se (neo/klero)fasisti bore i ono zasta se gay populacija bori. takodje, metode kojim se bore su dijametralno razlicite

tako da prestanite sa podmetacinama!
mikimedic mikimedic 19:09 19.08.2013

Re: Kao sto je besmisleno posezati za nasiljem

I, dodao bih, Parada je lakmus koji prelama sposobnost i ozbiljnost države,


kako da ne.

pre bih rekao da je 'lakmus' (uh sto obozavam ove fensi izraze) bio da li je drzava i kako reagovala na i u vezi sa:

- izbacivanje poslanika iz parlamenta
- neresena ubistva od devedesetih do danas
- selektivni porez na ekstra profit
- selektivne obracune sa tajkunima
- povratak 1000 vojnika na kosovo
- priznanje kosova od strane zapada
- (ne)podnosenje tuzbi protiv zemalja koje su priznale
- (ne)proterivanje njihovih ambasadora
- pristajanje na gomilu besmislenih uslova od ek.

e to bi bili tvoji 'fensi' lakmusi, a ne nekakva jebena gej parada.

hipoteticki, ajde da parada bude odrzana i sve bude u najboljem redu. jel onda tvoj 'lakmus' pokazao da je srbija ozbiljna i sposobna drzava?

(jebu te samo ove moje stavke odozgo).
predatortz predatortz 19:13 19.08.2013

Re: Kao sto je besmisleno posezati za nasiljem

hipoteticki, ajde da parada bude odrzana i sve bude u najboljem redu. jel onda tvoj 'lakmus' pokazao da je srbija ozbiljna i sposobna drzava?


Da je pameti u Srbalja, kao što je nije, parada bi bila održana uz obezbeđenje od cela dva pozornika. Tim činom, odnosno ignorisanjem tog smešnog događaja, bi za svagda bila stavljena tačka na dreku oko iste.
mikimedic mikimedic 20:53 19.08.2013

Re: Kao sto je besmisleno posezati za nasiljem


Da je pameti u Srbalja, kao što je nije, parada bi bila održana uz obezbeđenje od cela dva pozornika. Tim činom, odnosno ignorisanjem tog smešnog događaja bi za svagda bila stavljena tačka na dreku oko iste.


bas tako!
vishnja92 vishnja92 21:53 19.08.2013

Re: Kao sto je besmisleno posezati za nasiljem

Da je pameti u Srbalja, kao što je nije, parada bi bila održana uz obezbeđenje od cela dva pozornika. Tim činom, odnosno ignorisanjem tog smešnog događaja, bi za svagda bila stavljena tačka na dreku oko iste.

to sto ti zoves "pamet" ili nemanje iste, neko drugi vidi kao (ne)uracunljivost koja ga ugrozava. da je pametan, ne bi tukao stoku od zene koja je presolila supu. da je pametan, ne bi tukao stoku od zene jer ga (pajz sad) keca sef na poslu.
koja je to "pamet" nekome potrebna da ne dira onog koji ga se ne tice? tvoja. oni je ne-ma-ju, oni umesto pameti imaju pesnice. to je ono sto ljudi s privilegijama* ne zele da shvate. da se drugim ljudima preti.


*
privilegovane kategorije:
muskarac (vs zena)
beo (vs ciganin, crn, zut, stagod)
zaposlen (vs nezaposlen)
rodjen u porodici (vs rodjen pod mostom, imao mamu i posle druga pravila)
desnoruk (vs levoruk)
pravoslavan (vs neverujuci, ili jogijski letac)
voljen (vs zapusten od rodjenja)

to su proste stvari, ne treba ti tu "pamet" vec samo malo kapiranja da smo svi ustvari isti i da pesnicu guras sebi u nos :)
8c_competizione 8c_competizione 19:25 16.08.2013

nemo se ljutis, ali brate

iako to ne menja glavni erminevtički kontekst i zaključak da Novi Zavet ostaje na tragu Starozavetne percepcije ovog pitanja. Ovi stihovi su predmet različitih tumačenja zavisno od hermeneutičkog ključa iz kojeg se posmatraju. Tako na primer Boswell i Wink tumače ove stihove polazeći iz specifičnog konstruktivističkog okvira - homoseksualnosti kao savremenog socijalnog konstrukta - gde se ono shvata iz okvira moderne psihologije, medicine i savremenog kulturološkog shvatanja kako bi utvrdili tezu da se homoseksualno ponašanje osuđuje isključivo u slučaju kada ga čine heteroseksualne osobe. Mora se naglasiti i činjenica da erminevtički ključ koji polazi iz okvira savremene socijalne konstrucije zanemaruje činjenicu da kulturološki kontekst Rimskog carstva u kojem nastaju „sporni" novozavetni stihovi nije bio mnogo drugačiji u pogledu homoseksualnosti nego što je to danas slučaj.
da izvines, mene uvek iritira insistiranje na masovnoj upotrebi ovih 10$ vrednih reci kako bi nesto zvucalo ozbiljnije i pametnije. ne sumnjam u tvoje znanje, ali brate ...
8c_competizione 8c_competizione 19:27 16.08.2013

a ovo je trebalo ...

... boldovati

Ljubav i milost su centralna tema Novozavetne poruke i Isusovih naracija. Ovo je veoma važno naglasiti u kontekstu prema kojem se vernici trebaju odnositi prema pripadnicima seksualnih manjina. Osnovna poruka jevanđelja jeste poruka mira i ljubavi, poruka brige za bližnjega svoga, a bližnjeg predstavlja svako ko je na neki način u potrebi. Bližnji je i onaj odbačeni, prezreni i napušteni, neko koga svakodnevno srećemo a okrećemo glavu kada ga vidimo. Bližnji je i onaj koji je neretko žrtva etiketiranja i osuđivanja.
8c_competizione 8c_competizione 19:28 16.08.2013

au sine ...

za ovo

Ako je dotični gradonačelnik stao u odbranu hrišćanskih stavova postavlja se pitanje da li je represija izraz hrišćanske ljubavi ili netrpeljivosti?


ce te Sinod na svoju crnu listu!
Nikola Knežević Nikola Knežević 19:55 16.08.2013

Re: au sine ...

8c_competizione
za ovo

Ako je dotični gradonačelnik stao u odbranu hrišćanskih stavova postavlja se pitanje da li je represija izraz hrišćanske ljubavi ili netrpeljivosti?


ce te Sinod na svoju crnu listu!


Ne znam za Sinod ali pouzdano znam da ima jedan član koji svakako jeste
ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 21:13 16.08.2013

trolovanje i ...slaganje

Ateistima ovo ič nema da bude jasno i čudiće se palamuđenju, no bolje je da se od duhovnog diskutuje o zvečećem. Čuje se vidi pre i može da se i sipa u traktor i maže na krišku. I pederi i lezbejke rade. Privređuju. Ne sede na ladan beton po čitav dan i kukaju kako njih svi odbacuju i tako to. Niti u CV navode da su pederi i lezbejke i da očekuju da im neko iz sažaljenja da posao. Kapitalizam kaže da radnik mora da bude efikasan u tome što radi da bi ga zaposlio. Ako se u tom konkursu za psoao pokaže boljim od ostalih(pretpostavka da niko nema vezu za mesto), imaće posao i plaćaće porez, priča ide dalje.

Svi plaćamo porez u državi u kojoj živimo. Iz tog poreza se plaćaju neke usluge koje dobijamo. Isto kao što se plaća porez jer je propisan zakonom, zakonom je propisano pravo na neko okupljanje.

Treže, da li takva promocija pedera njima olakšava život ili otežava. 1% će poboljšati život, dobiće pare za projekte. Ostalih +90% neće se mrdnuti ni za jotu. Barem ovo dvoje koje znam, žive rade nemaju potrebu da nabijaju svima na nos svoja uverenja. Niti meni i prijateljima pada na pamet da nekom solim pamet.

To je kao da debeloj zadrigloj devojci ženi kažete da je to loše i da šteti zdravlju protivno je načelima umerenosti...
Ili da političarima prigovarate da rashode prilagode težini situacije u kojoj se njihova država nalazi a ne veličini sopstvenih kompleksa jer ni to nije bogougodno.

Malo više bola u kur#u sa jedne i manje agresije sa druge strane bi pripomoglo da se pederi i lezbejke sa 1 i huligani i isprani mozgovi sa druge strane razumeju na neki čudan način. Svi smo u istom brodu, ajd da se vesla na istu stranu.
mesan mesan 22:25 16.08.2013

Re: trolovanje i ...slaganje

ulicno_pojacanje
Barem ovo dvoje koje znam, žive rade nemaju potrebu da nabijaju svima na nos svoja uverenja. Niti meni i prijateljima pada na pamet da nekom solim pamet.


Vaš komentar deluje razumno, kao, svi smo mi građani, plaćamo porez, nema potrebe za uzbuđivanjem.

Međutim, u vašem komentaru se vidi i prikrivena netolerancija, bazirana moguće na neznanju i/ili primitivnosti. Naime, "...nabijaju svima na nos svoja uverenja". E pa vidite, homoseksualnost nije uverenje, možete malo da se edukujete (govorim o naučno istraženom aspektu) o tome, počev od Svetske zdravstvene organizacije. Inače, nekoliko uloženih sati čitanja o proverenim činjenicama može generalno popraviti duhovni kvalitet vašeg života.

Kao drugo, ako je priznato pravo pojedinca, recimo da ne bude diskriminisan, niko ne može da ga spreči da "nabija na nos" to pravo, sve dok ne narušava tuđa prava. Naročito ako to "nabijanje" podrazumeva najobičniju šetnju kroz grad držeći se za ruke i noseći zastavu koja na svetskim razmerama simboliše slogu među različitim ljudima. Šta vas tačno zaboli kad to vidite?

Da bih vas malo provocirao, recimo možda "ono dvoje koje znate", zovimo ih "pederi", misle da ste vi, ili evo neka bude neki prosečni srbin, dakle da je on uveren u svoju muškost. Ali im je jasno da je dati srbin uvek birao krupne žene zato što je vrlo sitan i ima mali penis, u stvari on i nije baš muško, nego se jako napali kad zaskoči neku odozdole kao pekinezer. Ali eto neće pederi da mu sole pamet niti da budu nepristojni, pa ćute, jer svi plaćamo porez. Mada, njima je "jasno" da su taj zakržljali srbin i žena odvaljena od brega u stvari odvratan par i da jedino mogu da se tolerišu unutar četiri zida. Kad se pojave na ulici, pa pakosna deca krenu da viču "Čudovište i pacov!", e onda se pederi slože "pa šta imaju oni da izlaze na ulicu zajedno, da nam nabijaju na nos odvratno uverenje da sa malom makaronom može da se delje kamen".

Dakle, homoseksualnost nije "lični izbor za u četiri zida", nego je jedna od definišućih osobina ljudske rase. Baš vi, kao obični građanin, biste trebali da budete najglasniji u osudi onih koji bi da uskrate pravo pedera i lezbejki da javno pokazuju svoja osećanja, barem kad je to u istoj meri i načinu kao što je hetero parovima dozvoljeno.

Pošto se većina građana slaže sa vama po gornjem pitanju, to je ta latentna netolerantnost koja daje legitimitet huliganima i puristima da budu glasni, agresivni i nasilni, a državi da ih toleriše kao "stranu u dijalogu".
milojep milojep 00:05 17.08.2013

Re: trolovanje i ...slaganje

mesan
ulicno_pojacanje
Barem ovo dvoje koje znam, žive rade nemaju potrebu da nabijaju svima na nos svoja uverenja. Niti meni i prijateljima pada na pamet da nekom solim pamet.


Vaš komentar deluje razumno, kao, svi smo mi građani, plaćamo porez, nema potrebe za uzbuđivanjem.

Međutim, u vašem komentaru se vidi i prikrivena netolerancija, bazirana moguće na neznanju i/ili primitivnosti. Naime, "...nabijaju svima na nos svoja uverenja". E pa vidite, homoseksualnost nije uverenje, možete malo da se edukujete (govorim o naučno istraženom aspektu) o tome, počev od Svetske zdravstvene organizacije.


Otkud tvrdnja da kad je bloger ulicno_pojacanje pomenuo 'nametanje uverenja' mislio na nametanje homoseksualnosti? Mislite li da homoseksualci nemaju uverenja? Toliko o neznanju i primitivnosti a dodao bih i o logici.

Elem, odgovorite Vi meni, pripadniku većine građana kako to Vi rekoste, da li je homoseksualnost biološka devijacija?
Da pomognem,kako bi ste nazvali sklonost određenih jedinki neke biološke vrste da svojim ponašanjem vode ka izumiranju iste? Nadam se da razumete analogiju.
Takođe se nadam da ćemo se složiti da kod ljudske rase deca treba da budu prevashodno čin ljubavi između dve osobe a ne stvar dogovornog biološkog inženjeringa! I molim Vas ne navodite mi izvore iz Svetske Zdravstvene Organizacije , otići ćemo u mnogo širu priču doakzujući relevantnost i kredibilnost te organizacije.
I nakon ovog malo većeg uvoda da ponovim,dakle, jednostavno pitanje:
-Da li je homoseksualnost biološka devijacija?


Dakle, homoseksualnost nije "lični izbor za u četiri zida", nego je jedna od definišućih osobina ljudske rase.


Ako ispravno odgovorite na gornje pitanje biće Vam jasna sva besmislenost Vaše rečenice koju sam poslednju citirao.

I na kraju, da mi neko ne 'uvali' etikete homofoba, huligana itd reći ću da svaka individua (bila homoseksualac ili ne), treba da ima svaku vrstu zaštite državnog sistema. Isto tako za to sam da jednaku kaznu dobije huligan koji pretuče nedužne osobe zbog klupske pripadnosti(primer)kao i huligan koji pretuče nedužne osobe a zbog njihove seksualne orijentacije!anfieldroad anfieldroad 00:58 17.08.2013

Re: trolovanje i ...slaganje

milojep
mesan
ulicno_pojacanje
Barem ovo dvoje koje znam, žive rade nemaju potrebu da nabijaju svima na nos svoja uverenja. Niti meni i prijateljima pada na pamet da nekom solim pamet.


Vaš komentar deluje razumno, kao, svi smo mi građani, plaćamo porez, nema potrebe za uzbuđivanjem.

Međutim, u vašem komentaru se vidi i prikrivena netolerancija, bazirana moguće na neznanju i/ili primitivnosti. Naime, "...nabijaju svima na nos svoja uverenja". E pa vidite, homoseksualnost nije uverenje, možete malo da se edukujete (govorim o naučno istraženom aspektu) o tome, počev od Svetske zdravstvene organizacije.


Otkud tvrdnja da kad je bloger ulicno_pojacanje pomenuo 'nametanje uverenja' mislio na nametanje homoseksualnosti? Mislite li da homoseksualci nemaju uverenja? Toliko o neznanju i primitivnosti a dodao bih i o logici.

Elem, odgovorite Vi meni, pripadniku većine građana kako to Vi rekoste, da li je homoseksualnost biološka devijacija?
Da pomognem,kako bi ste nazvali sklonost određenih jedinki neke biološke vrste da svojim ponašanjem vode ka izumiranju iste? Nadam se da razumete analogiju.
Takođe se nadam da ćemo se složiti da kod ljudske rase deca treba da budu prevashodno čin ljubavi između dve osobe a ne stvar dogovornog biološkog inženjeringa! I molim Vas ne navodite mi izvore iz Svetske Zdravstvene Organizacije , otići ćemo u mnogo širu priču doakzujući relevantnost i kredibilnost te organizacije.
I nakon ovog malo većeg uvoda da ponovim,dakle, jednostavno pitanje:
-Da li je homoseksualnost biološka devijacija?


Dakle, homoseksualnost nije "lični izbor za u četiri zida", nego je jedna od definišućih osobina ljudske rase.


Ako ispravno odgovorite na gornje pitanje biće Vam jasna sva besmislenost Vaše rečenice koju sam poslednju citirao.

I na kraju, da mi neko ne 'uvali' etikete homofoba, huligana itd reći ću da svaka individua (bila homoseksualac ili ne), treba da ima svaku vrstu zaštite državnog sistema. Isto tako za to sam da jednaku kaznu dobije huligan koji pretuče nedužne osobe zbog klupske pripadnosti(primer)kao i huligan koji pretuče nedužne osobe a zbog njihove seksualne orijentacije!

Ljudski je ubiti,ali nije ljudski ne razmnozavati se? Prvo sebi napravi "porod", a onda rokaj. Hriscanski, zar ne?
milojep milojep 01:08 17.08.2013

Re: trolovanje i ...slaganje

Ljudski je ubiti,ali nije ljudski ne razmnozavati se? Prvo sebi napravi "porod", a onda rokaj. Hriscanski, zar ne?


Pretpostavljam da je meni replicirano ovim pitanjima!? Ne vidim nikakvu povezanost sa mojim komentarima iznad.Niti sam pominjao ubijanje niti Hrista!?
Frustriranost iz kojekakvih razloga mogu da razumem ali na nedostatak logike sa 'spinovanjem' ne mogu da ostanem nem.
anfieldroad anfieldroad 01:43 17.08.2013

Re: trolovanje i ...slaganje

milojep
Ljudski je ubiti,ali nije ljudski ne razmnozavati se? Prvo sebi napravi "porod", a onda rokaj. Hriscanski, zar ne?


Pretpostavljam da je meni replicirano ovim pitanjima!? Ne vidim nikakvu povezanost sa mojim komentarima iznad.Niti sam pominjao ubijanje niti Hrista!?
Frustriranost iz kojekakvih razloga mogu da razumem ali na nedostatak logike sa 'spinovanjem' ne mogu da ostanem nem.


Pitate da li je homoseksualnost"bioloska devijacija", pa nam pomazete da odgovorimo"sklonost odredjenih jedinki neke vrste da svojim ponasanjem vode ka izumiranju iste"...
Moj odgovor je da je ubistvo,pa i masovno takodje odlika ljudske vrste. Ako ste ovim gore aludirali na gejeve, nisam siguran da oni ne zele da imaju decu. Ali, covek, kao jedno od milijardi vrsta na ovoj planeti prosto izmice tako olakim definicijama. Lav npr.pobije sve mladunce koji nisu njegovi. Da li to cini da bi uticao na unistenje vrste? Ne znam, al cisto sumnjam. Pa tako sumnjam i da gejevi prizeljkuju unistenje vrste.
mesan mesan 05:09 17.08.2013

Re: trolovanje i ...slaganje

milojep

Otkud tvrdnja da kad je bloger ulicno_pojacanje pomenuo 'nametanje uverenja' mislio na nametanje homoseksualnosti?


Meni je iz ovoga


Treže, da li takva promocija pedera njima olakšava život ili otežava. 1% će poboljšati život, dobiće pare za projekte. Ostalih +90% neće se mrdnuti ni za jotu. Barem ovo dvoje koje znam, žive rade nemaju potrebu da nabijaju svima na nos svoja uverenja.


jasno da se govori o uverenjima homoseksualaca, "onih dvoje", a u ostatku se jedino pominje parada, znači u pitanju je uverenje o paradiranju i homoseksualizmu. Ali možda grešim u pretpostavci.


Elem, odgovorite Vi meni, pripadniku većine građana kako to Vi rekoste, da li je homoseksualnost biološka devijacija?


Sama definicija "biološke devijacije" podrazumeva vaš lični sud o tome šta je normalno a šta je devijacija. Iz ostatka zaključujem da vi govorite o "devijaciji" u odnosu na razmnožavanje ljudskog roda, što vi očigledno usvajate kao definišuću osobinu ljudi ili čak života. E pa, ne slažemo se.

Teza 1: Velika većina homoseksualaca to jeste već po rođenju.
Šire: Studije na blizancima i dr. pokazuju da bar 70% dolazi od genetske komponente i od nivoa hormona kod majke pred kraj trudnoće. Preostali mali procenat homoseksualaca nastaje kasnije u životu, moguće usled društvenih i pubertetskih procesa, a taj deo možemo da zanemarimo ovde.

Teza 2: Procenat homoseksualaca u ljudskoj populaciji je dat genetskom ravnotežom i ne menja se u odsustvu selektivnog pritiska.
Šire: Elementarna genetika ovo govori, na primer čak je nedavno i bloger nsarski pisao o Hardy formuli. Jedino ukoliko sistematski istrebljujete homoseksualne jedinke, može dpći do smanjenja njihovog procenta. Takođe, jedino ukoliko biste istrebljavali samo ljude koji ne nose gene vezane za homoseksualnost (recimo ljude koji nemaju nikog homoseksulanog u čitavoj familiji generacijama unazad) biste mogli da povećate procenat gejeva.

Teza 3: Homoseksualnost je odlika mnogih životinjskih vrsta, uključujući primate, među kojima je i čovek. Čak u sličnim postocima 1% - 10% od populacije.
Šire: Životinje, npr. ovnovi, čak biraju isključivo homoseksualne partnere.

Zaključak iz ovoga je da je homoseksualnost prirodna odlika koja postoji i traje u živom svetu u značajnom procentu i NIKAKO ne može da predstavlja rizik za razmnožavanje vrste, već taj odnos opstaje milionima godina.

To su stvari naučnog konsenzusa, ne političkog. Nauka pokazuje da postojanje gejeva nema veze sa ugrožavanjem opstanka ljudi, i da heteroseksualni ljudi prenose homoseksualne gene iz generacije u generaciju. To je sve deo biološke stvarnosti.

Politički, ako je vama definicija "normalnog" čoveka, naspram "devijanta", bazirana na mogućnosti razmnožavanja, onda vi ljude cenite otprilike koliko pacove ili zečeve. Jedina vrednost čoveka je u njegovoj sposobnosti razmišljanja, stvaranja, umetnosti, nauke, učenja kroz istoriju. Već kroz 100 godina pričaćemo o besmrtnim telima, o polu-mehaničkim telima, o životu u virtuelnoj realnosti, učitavanju mozga u kompjuter, o reprogramiranju mozga, prostiranju kroz kosmos, deci po narudžbini iz epruvete (inače, da li je po vama fer da žene rađaju a muškarci ne?). Sve to ide uz moć ljudskog uma, a pitanje da li neko ima nagon da štrca svoje seme u tuđ organ je stvarno na nivou pacova i zečeva.

Da ni ne spominjemo koliko dece odrasta napušteno, psihički uništeno do nivoa asocijalnosti, dalje čedomorstva, itd., ispada ljudi i nisu baš idealni za razmnožavanje? Homoseksualni par daje krv ispod grla da se izbori za usvajanje deteta, tu ima toliko ljubavi da je samo za poštovanje. I to dete odrasta normalno, paženo, zdravo, imate baš novu studiju od ove godine na 300 dece homoseksualnih parova. Što se tiče toga da će dete "naučiti" da bude gej, to zaboravite, na osnovu Teze 1 i drugih studija.

To da dete treba da je odraz "ljubavi među roditeljima" je biološki netačno: baš obrnuto, ljubavni proces u mozgu postoji samo zato da bi se potpomoglo pravljenje i odgajanje dece, a nije svrha dece da potvrđuju međusobnu "ispravnu" ljubav roditelja. Detetu je za razvoj potrebna ljubav od strane roditelja, pažnja, ishrana, fizička i intelektualna stimulacija, a sve to manje postoji kod nadrndanog bensediniranog srpskog "zaljubljenog" para nego kod homoseksualnog para u Holandiji. Inače, gejevi koriste surogat majke, ne epruvete, tako da ima dovoljno ljubavi i u onih 9 meseci :)

Štaviše, većina tih vaših ispravnih "zaljubljenih" hetero roditelja su pijani tinejdžeri kojima je bilo lepše bez kondoma. Svaki pojedinac, gej ili ne, zavisno od svojih godina i prirode može a ne mora da ima instinkt i volju da voli dete i pruži mu dobro odrastanje.

Pitanje "homoseksualne devijacije" je meni u toj meri skrojeno za zloupotrebu, da bih hteo podsetiti kako su stari Grci javno uživali u homoseksualizmu, imajući svoje "momke" za razonodu. Kako li onda to nije bila devijacija, već je Zapadna civilizacija nastala i opstala sa tim Grcima i pored silnog seksualnog uništavanja ljudskog roda?Dodatni primer: Nađen je jedan gen vezan za psihopatiju (odsustvo savesti), koji se javlja kod ljudi koji postaju svirepe ubice, obično istrebljujući svoju porodicu, ili čak postajući serijske ubice. Zar to nije pretnja za naš opstanak, "devijacija"? Što to opstaje? E pa, izraženost tog gena zavisi od ranog razvoja jedinke. Ljudi s tim genom koji odrastaju jako srećni postaju izuzetno ljubazni i komunikativni, dok oni koji su zapuštena deca postaju agresivne psihopate. Znači taj gen ima i prednost i manu za opstanak i eto njega iz generacije u generaciju. Da li biste vi istrebljivali ljubazne ljude jer su možda "devijacija"?
Ovaj primer ne poredi homoseksualce sa psihopatama, već pokazuje kako nešto što nije direktno korisno za razmnožavanje opstaje prirodno iz generacije u generaciju, bez pretnje za opstanak vrste. Štaviše, osobina koje je "devijacija" (ugrožava razmnožavanje) može u datim uslovima da bude pogodna za opstanak zajednice.
docsumann docsumann 09:30 17.08.2013

Re: trolovanje i ...slaganje

Pitate da li je homoseksualnost"bioloska devijacija", pa nam pomazete da odgovorimo"sklonost odredjenih jedinki neke vrste da svojim ponasanjem vode ka izumiranju iste"...


ljudskoj vrsti seks (više) nije neophodan za razmnožavanje. nauka već ima na raspolaganju alternativne reproduktivne metode. nešto kao u Uelbekovim Elementarnim Česticama.

argumente tipa "prirodno" i "normalno" vrlo je delikatno upotrebljavati na ljudima.
tako automatski nekog proglašavate za izopačenog i nenormalnog. što ga opet čini manje ljudskim, odnosno, čini da njegov život više nema punu cijenu u našim očima.

a tek "bogougodno", to već miriše na sumpor i vatru ...
8c_competizione 8c_competizione 11:11 17.08.2013

Re: trolovanje i ...slaganje

Baš vi, kao obični građanin, biste trebali da budete najglasniji u osudi onih koji bi da uskrate pravo pedera i lezbejki da javno pokazuju svoja osećanja, barem kad je to u istoj meri i načinu kao što je hetero parovima dozvoljeno.


pravo u metu!

8c_competizione 8c_competizione 11:20 17.08.2013

Re: trolovanje i ...slaganje

Da pomognem,kako bi ste nazvali sklonost određenih jedinki neke biološke vrste da svojim ponašanjem vode ka izumiranju iste?


kada vec prigovarate o logici, kako ovde ubrajate sve prepodobne batinase/ubice koje zarad cistunstva pravoslavlja/katolizizma/islama/... ubijaju druge ljude?

kada vec prigovarate o logici, kako ovde ubrajate ljude koji svesno rade u fabrikama koje proizvode oruzje, koji se samostalno prijavljuju za vojsku ...?

ako ste pratili svetske statistike, ljudska bioloska vrsta se neograniceno siri na kugli zemaljskoj. teorija u koju verujem jeste da se priroda na svoj nacin stara o odrzavanju balansa u prirodi. tako na svet donosi str8 ljude koji nemaju mogucnost da zacnu decu, vecite momke koji se ne zanimaju za brak, gay ljude koji nisu "plodonosni" (ovo je jedan odvratan termin, ali odlicno sluzi da objasni sta sam hteo reci).

mislim "plodonostan" po ljudsku vrstu, ha?

ni Tesla, ni Mikelandjelo, ni Leonardo (ne di Caprio!) ni mnogi drugi drugi ljudi nisu radili na fizickom povecanju populacije planete, ali su je u mnogome uvecali!

e tu lezi ogranicenje vaseg mentalnog sklopa!

milojep milojep 13:12 17.08.2013

Re: trolovanje i ...slaganje

anfieldroad
milojep
Ljudski je ubiti,ali nije ljudski ne razmnozavati se? Prvo sebi napravi "porod", a onda rokaj. Hriscanski, zar ne?


Pretpostavljam da je meni replicirano ovim pitanjima!? Ne vidim nikakvu povezanost sa mojim komentarima iznad.Niti sam pominjao ubijanje niti Hrista!?
Frustriranost iz kojekakvih razloga mogu da razumem ali na nedostatak logike sa 'spinovanjem' ne mogu da ostanem nem.


Pitate da li je homoseksualnost"bioloska devijacija", pa nam pomazete da odgovorimo"sklonost odredjenih jedinki neke vrste da svojim ponasanjem vode ka izumiranju iste"...
Moj odgovor je da je ubistvo,pa i masovno takodje odlika ljudske vrste. Ako ste ovim gore aludirali na gejeve, nisam siguran da oni ne zele da imaju decu. Ali, covek, kao jedno od milijardi vrsta na ovoj planeti prosto izmice tako olakim definicijama. Lav npr.pobije sve mladunce koji nisu njegovi. Da li to cini da bi uticao na unistenje vrste? Ne znam, al cisto sumnjam. Pa tako sumnjam i da gejevi prizeljkuju unistenje vrste.


oprostite ali zaista mi je teško da naširoko polemišem sa nekim ko meša čin(ubistvo) sa osobinama (seksualna orijentacija). Nešto više ću reći u odgovoru Mesan-u.

milojep milojep 14:59 17.08.2013

Re: trolovanje i ...slaganje


Pre odgovora na Vaš poslednji komentar zamolio bih da ne stajete u gard ,odmah ,kao da sam ja napao nekog ili nešto pa mi iz tog garda pripisujete nekakvu želju za istrebljenjem devijantnih i slično!? Dakle ne mrzim homoseksualce i ne želim im ništa loše. Nadam se da sam ovom tvrdnjom dovoljno jasan.
A sad bih samo napomenuo da mi je lakše da komentare na vaš poduži odgovor dam bold-italic varijantom direktno u Vašem tekstu na mestima gde mislim da je primereno.mesan
Sama definicija "biološke devijacije" podrazumeva vaš lični sud o tome šta je normalno a šta je devijacija. Iz ostatka zaključujem da vi govorite o "devijaciji" u odnosu na razmnožavanje ljudskog roda, što vi očigledno usvajate kao definišuću osobinu ljudi ili čak života. E pa, ne slažemo se.

Odlika svake vrste pa samim tim i svake njene jedinke je biološko produženje vrste! To je definicija koju daje Biologija a ne lobijima instruisane organizacije.
Neznam šta se tu ima prigovoriti?
Pri tome primećujem da Vama reč 'devijacija' para uši žargonski rečeno? Meni je to čisto medicinska reč ,nikako pogrdna. Ako Vam je lakše možemo je zameniti rečju 'anomalija'?Teza 1: Velika većina homoseksualaca to jeste već po rođenju.
Šire: Studije na blizancima i dr. pokazuju da bar 70% dolazi od genetske komponente i od nivoa hormona kod majke pred kraj trudnoće. Preostali mali procenat homoseksualaca nastaje kasnije u životu, moguće usled društvenih i pubertetskih procesa, a taj deo možemo da zanemarimo ovde.

Ako i pođemo od navedenih podataka kao tačnih (voleo bih da ovakve tvrdnje prate odgovoarajući linkovi ili adrese izvora) procenat od 30% društveno nastalih homoseksualaca koliko proizilazi iz iznetih tvrdnji, nije uopšte mali! (za promene sex.orijentacije u pubertetu dosada nisam čuo). Ovo je takođe tema koja zahteva širu opservaciju pa bih sada stao sa pričom o tome.Teza 2: Procenat homoseksualaca u ljudskoj populaciji je dat genetskom ravnotežom i ne menja se u odsustvu selektivnog pritiska.
Šire: Elementarna genetika ovo govori, na primer čak je nedavno i bloger nsarski pisao o Hardy formuli. Jedino ukoliko sistematski istrebljujete homoseksualne jedinke, može dpći do smanjenja njihovog procenta. Takođe, jedino ukoliko biste istrebljavali samo ljude koji ne nose gene vezane za homoseksualnost (recimo ljude koji nemaju nikog homoseksulanog u čitavoj familiji generacijama unazad) biste mogli da povećate procenat gejeva.

Izneta teza 2 je prvom rečenicom apsolutno u kontradiktornosti sa tezom 1. a upravo zbog onog procenta homoseksualaca koji su to postali zbog društvenih okolnosti(teza 1) a koje predstavljaju upravo selektivne pritiske koje pominje teza 2. Nadam se da razumete šta sam hteo reći i upravo zbog toga ponovo tražim izvore navedenih teza (ukoliko ih niste sami koncipirali).


Teza 3: Homoseksualnost je odlika mnogih životinjskih vrsta, uključujući primate, među kojima je i čovek. Čak u sličnim postocima 1% - 10% od populacije.
Šire: Životinje, npr. ovnovi, čak biraju isključivo homoseksualne partnere.

Ovde ću se samo našaliti i reći da nisam znao da ovce idu u banku sperme.Zaključak iz ovoga je da je homoseksualnost prirodna odlika koja postoji i traje u živom svetu u značajnom procentu i NIKAKO ne može da predstavlja rizik za razmnožavanje vrste, već taj odnos opstaje milionima godina.

Homoseksualnost jeste prirodna odlika pojedinih jedinki ali u ovom slučaju reč 'prirodna' opisuje postojanje a ne i normalnost! Molim da se ne igramo sa rečima.
Opet napominjem u ovom slučaju 'nenormalnost' je čisto biološke prirode a po pitanju razmnožavanja! Šta tu nije jasno? Niko ne osporava mogućnost homoseksualca da bude normalan čovek po svim pitanjima! Pa recimo, nezgrapan primer , ali ako se dete rodi sa tri ruke ne znači da neće biti genijalac,sposobno da voli , uči,radi...ali isto tako ne može se reći da je to normalna pojava jer je se eto javlja u 0.000001% ili u 1% slučajeva!
To su stvari naučnog konsenzusa, ne političkog. Nauka pokazuje da postojanje gejeva nema veze sa ugrožavanjem opstanka ljudi, i da heteroseksualni ljudi prenose homoseksualne gene iz generacije u generaciju. To je sve deo biološke stvarnosti.

Heteroseksualni ljudi prenose i gene šizofrenije iz generacije u generaciju pa se niko ne seti da to nazove prirodnom odlikom. Da li je šizofrenija bolest? I pošto ste sami ušli u ovaj 'genetički inženjering' objasnite da li onda postoji razlika između homoseksualnosti i šizofrenije (ne pitam za manifestovanje) nego na samo determinisanje bolesti odnosno naslednog genetskog faktora!
Politički, ako je vama definicija "normalnog" čoveka, naspram "devijanta", bazirana na mogućnosti razmnožavanja, onda vi ljude cenite otprilike koliko pacove ili zečeve. Jedina vrednost čoveka je u njegovoj sposobnosti razmišljanja, stvaranja, umetnosti, nauke, učenja kroz istoriju. Već kroz 100 godina pričaćemo o besmrtnim telima, o polu-mehaničkim telima, o životu u virtuelnoj realnosti, učitavanju mozga u kompjuter, o reprogramiranju mozga, prostiranju kroz kosmos, deci po narudžbini iz epruvete (inače, da li je po vama fer da žene rađaju a muškarci ne?). Sve to ide uz moć ljudskog uma, a pitanje da li neko ima nagon da štrca svoje seme u tuđ organ je stvarno na nivou pacova i zečeva.

Ceo pasus iznad je jeftino spinovanje i poturanje o kom sam pisao na početku komentara.
Pitanje o fer rađanju između muškaraca i žene je toliko idiotsko da stvarno nemam odgovor. Pitanje je na nivou pitanja je li fer da muškarac ima penis a žena ne!?Da ni ne spominjemo koliko dece odrasta napušteno, psihički uništeno do nivoa asocijalnosti, dalje čedomorstva, itd., ispada ljudi i nisu baš idealni za razmnožavanje? Homoseksualni par daje krv ispod grla da se izbori za usvajanje deteta, tu ima toliko ljubavi da je samo za poštovanje. I to dete odrasta normalno, paženo, zdravo, imate baš novu studiju od ove godine na 300 dece homoseksualnih parova. Što se tiče toga da će dete "naučiti" da bude gej, to zaboravite, na osnovu Teze 1 i drugih studija.

Ulazite u teme koje nemaju nikakve direktne veze sa temom o kojoj pričamo. Dalje, odjedanput uopštavate sve homoseksualce pa tvrdite koliko vidim da oni prosto ne mogu biti loši roditelji? Je li i to neka naučna teza Svetske zdravstvene organizacije?
Dalje, slažem se da se vaspitanjem ne može sputati seklsualni nagon i orijentacija ali je skoro sigurno da će kasnije čovek odgajan iz takve sredine imati mnogo niži prag stupanja u istopolne veze iz razloga koji nemaju vezu sa njihovim seksualnim nagonom. I to jeste krajnji cilj. I to je prirodna potreba homoseksualne zajednice da se širi na svaki moguć način! Studije o tome ćete teško naći a možda i ne želite.
To da dete treba da je odraz "ljubavi među roditeljima" je biološki netačno: baš obrnuto, ljubavni proces u mozgu postoji samo zato da bi se potpomoglo pravljenje i odgajanje dece, a nije svrha dece da potvrđuju međusobnu "ispravnu" ljubav roditelja. Detetu je za razvoj potrebna ljubav od strane roditelja, pažnja, ishrana, fizička i intelektualna stimulacija, a sve to manje postoji kod nadrndanog bensediniranog srpskog "zaljubljenog" para nego kod homoseksualnog para u Holandiji. Inače, gejevi koriste surogat majke, ne epruvete, tako da ima dovoljno ljubavi i u onih 9 meseci :)

Ako već ljubav postavljate kao biološku kategoriju, da li smatrate da su homoseksualci barem hendikepirani ako ništa drugo time što njima ljubav ne može potpomoći rađanje deteta? Takođe vidim da ste kivni na srpsko društvo pa nas onda sve proglašavate 'bensedinirane'? a sve holandske homoseksualne parove kao ideal roditeljstva. Da nije idiotski bilo bi tragično stvar postavljati na taj način. Dalje vidim da ne znate ni šta znači surogat majka! Surogat majka je žena koja u svojoj materici iznese dete sa tuđom oplođenom jajnom ćelijom. Ako je jajna ćelija njena onda je ona majka, nikako surogat majka. Samko mi nije jasno da li je ovo Vaše neznanje ili namerna poturanja.


Štaviše, većina tih vaših ispravnih "zaljubljenih" hetero roditelja su pijani tinejdžeri kojima je bilo lepše bez kondoma. Svaki pojedinac, gej ili ne, zavisno od svojih godina i prirode može a ne mora da ima instinkt i volju da voli dete i pruži mu dobro odrastanje.

O čemu pričate? O kojoj većini pričate? Za ovkavu tvrdnju neko stvarno ili treba da bude frustriran do krajnjih granica ili da mu je obraz kao đon. Za ovakvu tvrdnju treba da Vas je sramota ako od nikog drugog a ono od par hiljada parova koji trenutno u Srbiji traže lek sterilitetu.Pitanje "homoseksualne devijacije" je meni u toj meri skrojeno za zloupotrebu, da bih hteo podsetiti kako su stari Grci javno uživali u homoseksualizmu, imajući svoje "momke" za razonodu. Kako li onda to nije bila devijacija, već je Zapadna civilizacija nastala i opstala sa tim Grcima i pored silnog seksualnog uništavanja ljudskog roda?

A vi biste izgleda uživali da ste u Staroj Grčkoj? Tamo je i bacanje slabašne dece u provaliju bio običaj koliko znam istoriju. Vidim da je vama zapadna civilizacija svašta u glavu utuvila pa i to da je nastala od Starih Grka. Istočna je valjda još u postupku pregovora o pridruživanju. E sit se nasmejah.
Proučite i tu istoriju malo bolje i mani te se te gay-friendly istorije.
Dodatni primer: Nađen je jedan gen vezan za psihopatiju (odsustvo savesti), koji se javlja kod ljudi koji postaju svirepe ubice, obično istrebljujući svoju porodicu, ili čak postajući serijske ubice. Zar to nije pretnja za naš opstanak, "devijacija"? Što to opstaje? E pa, izraženost tog gena zavisi od ranog razvoja jedinke. Ljudi s tim genom koji odrastaju jako srećni postaju izuzetno ljubazni i komunikativni, dok oni koji su zapuštena deca postaju agresivne psihopate. Znači taj gen ima i prednost i manu za opstanak i eto njega iz generacije u generaciju. Da li biste vi istrebljivali ljubazne ljude jer su možda "devijacija"?
Ovaj primer ne poredi homoseksualce sa psihopatama, već pokazuje kako nešto što nije direktno korisno za razmnožavanje opstaje prirodno iz generacije u generaciju, bez pretnje za opstanak vrste. Štaviše, osobina koje je "devijacija" (ugrožava razmnožavanje) može u datim uslovima da bude pogodna za opstanak zajednice.


Već vidim agresivne psihopate sa tribina naših stadiona , čitaju vaš komentar(ovi što znaju da čitaju je li) i kažu:'' Au, bog te mazo pa mi imamo urođeni gen agresivnosti, daj da tražimo svoja prava udruženi. Sad ćemo mi njima 'objasniti' ko je nenormalan mamu im....''
šalu na stranu kažete da ovaj primer nije poređenje homoseksualaca i psihopata ali ste to upravo Vi uradili!


milojep milojep 15:10 17.08.2013

Re: trolovanje i ...slaganje

8c_competizione
Da pomognem,kako bi ste nazvali sklonost određenih jedinki neke biološke vrste da svojim ponašanjem vode ka izumiranju iste?


kada vec prigovarate o logici, kako ovde ubrajate sve prepodobne batinase/ubice koje zarad cistunstva pravoslavlja/katolizizma/islama/... ubijaju druge ljude?

kada vec prigovarate o logici, kako ovde ubrajate ljude koji svesno rade u fabrikama koje proizvode oruzje, koji se samostalno prijavljuju za vojsku ...?

ako ste pratili svetske statistike, ljudska bioloska vrsta se neograniceno siri na kugli zemaljskoj. teorija u koju verujem jeste da se priroda na svoj nacin stara o odrzavanju balansa u prirodi. tako na svet donosi str8 ljude koji nemaju mogucnost da zacnu decu, vecite momke koji se ne zanimaju za brak, gay ljude koji nisu "plodonosni" (ovo je jedan odvratan termin, ali odlicno sluzi da objasni sta sam hteo reci).

mislim "plodonostan" po ljudsku vrstu, ha?

ni Tesla, ni Mikelandjelo, ni Leonardo (ne di Caprio!) ni mnogi drugi drugi ljudi nisu radili na fizickom povecanju populacije planete, ali su je u mnogome uvecali!

e tu lezi ogranicenje vaseg mentalnog sklopa!Za sve 'te' iz vaša prva dva pitanja imaću i te kakav naziv, ne bojte se. Reći ću vam kako ću ih nazvati čim zatraže svoja prava.

Pošto komentarišete moj mentalni sklop, molim da mi vaš mentalni sklop objasni(ako mu je to u domenu rada) otkud ideja da sam ja tvrdio da homoseksualci ne mogu biti velikani misli i dela?
Ajte pročitajte još koji put moj komentar pa se javite sa nečim pametnijim.
8c_competizione 8c_competizione 00:40 18.08.2013

Re: trolovanje i ...slaganje

Ljudski je ubiti,ali nije ljudski ne razmnozavati se? Prvo sebi napravi "porod", a onda rokaj. Hriscanski, zar ne?


bullseye!
8c_competizione 8c_competizione 00:44 18.08.2013

Re: trolovanje i ...slaganje

Ajte pročitajte još koji put moj komentar pa se javite sa nečim pametnijim.


Da pomognem,kako bi ste nazvali sklonost određenih jedinki neke biološke vrste da svojim ponašanjem vode ka izumiranju iste?


mislim da ste sami sebi dovoljni ...
mesan mesan 06:28 18.08.2013

Re: trolovanje i ...slaganje


Slažem se oko spuštanja lopte, pa ću vam oprostiti što povremeno moje argumente nazivate idiotskim bez pokušaja da o njima raspravljate.

milojep

Odlika svake vrste pa samim tim i svake njene jedinke je biološko produženje vrste! To je definicija koju daje Biologija a ne lobijima instruisane organizacije.
Neznam šta se tu ima prigovoriti?


Greška! Razmnožavanje je odlika života, ali način na koji se postiže (snošaj, epruveta, oplodnja, kopiranje fajla na kompjuteru…) nije. Gejevi NE ugrožavaju produženje vrste u celini. Na nivou pojedinca, po vama je onda anomalija i svaki heteroseksualac koji ne želi decu? Recimo, može, ali jednostavno nema nagon i potrebu da to radi. Možda je rado i otišao na vasektomiju. I gej pojedinac može da se razmnožava, ali nema nagon.


Pri tome primećujem da Vama reč 'devijacija' para uši žargonski rečeno? Meni je to čisto medicinska reč ,nikako pogrdna. Ako Vam je lakše možemo je zameniti rečju 'anomalija'?


Meni smeta politička konotacija, naravno, anomalija=devijacija=bolest, manje-više. Što se tiče medicine, tj. nauke, činjenice su da:

1) Gejeva ima relativno malo (manje od 10%) i
2) Nemaju nagon da se oplođuju.

Broj 2: Taj nedostatak nagona ne vodi ka izumiranju NITI gejeva, NITI ostalih ljudi! Novije studije pokazuju da žene koje nose gene vezane za homoseksualnost muškaraca, imaju poboljšanu plodnost:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1691850/
(Proceedings of the Royal Society B. (2004); 271:2217)
http://link.springer.com/article/10.1007/s10508-008-9381-6
http://dx.doi.org/doi:10.1007/s10508-005-1006-8
(Archives of Sexual Behavior (2005) 34:117)

To je jedno objašnjenje zašto u ljudskoj vrsti pojava homoseksualizma (tj. biološkog mehanizma koji ga izaziva) ne ugrožava razmnožavanje, štaviše on uvećava broj potomaka i zato opstaje milionima godina.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1743-6109.2012.02785.x/abstract

Broj 1 i 2: Heteroseksualci koji ne žele da se razmnožavaju (ima ih u raznim slojevima društva, prvenstveno intelektualci, ljudi obuzeti poslom, umetnici...) takođe nemaju taj nagon, i ne čine većinu u društvu, da li su oni anomalija?

Broj 1: Plavookost je nastala kao genetska mutacija pre 10.000 godina u okolini Crnog mora, i danas zahvata oko 15% populacije. Da li je to anomalija onda po vašoj definiciji? Ne zaboravite da plavooki imaju manje melanina u očima, kosi, koži, znači veći rizik od raka, očigledno štetno za zdravlje i opstanak ljudske vrste.

http://en.wikipedia.org/wiki/Eye_color


Ako i pođemo od navedenih podataka kao tačnih (voleo bih da ovakve tvrdnje prate odgovoarajući linkovi ili adrese izvora) procenat od 30% društveno nastalih homoseksualaca koliko proizilazi iz iznetih tvrdnji, nije uopšte mali! (za promene sex.orijentacije u pubertetu dosada nisam čuo). Ovo je takođe tema koja zahteva širu opservaciju pa bih sada stao sa pričom o tome.


Novinarska kultura i uopšte popularizacija nauke je u nas izuzetno loša i svako je odgovoran da se sam informiše ako želi iskreno da debatuje o nečemu. Što se tiče ove teme, naravno nauka aktivno radi na veoma kompleksnom pitanju ljudske seksualnosti. Počnimo od klasičnih studija (mahom iz devedesetih) na jednojajčanim blizancima, muškim seciranim mozgovima, porodičnim stablima homoseksualaca itd.; kratak pregled glavnih naučnih radova (Pillard, Bailey, Camperio-Ciani, Blanchard, itd.) možete naći u:

http://phys.org/news84720662.html

i 6. poglavlje u:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3030621/

Najnovije studije "začepljuju rupe" postojećih modela i otkrivaju pravu kompleksnost priče. Npr. uticaj hormona u majci, i uopšte uloga hormona koji kontrolišu seksualni razvoj (eksperimenti na životinjama):
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3138231/

pa dalje i mogući epigenetski faktori (gde se radi, okvirno, o izražavanju gena), npr.
http://www.jstor.org/stable/10.1086/668167
(The Quarterly Review of Biology (2012) 87:4),
popularnije tu:
http://www.popsci.com/science/article/2012-12/being-born-gay-isnt-your-genes-its-them

Mislio sam da je jasno da je biologija komplikovana i da onih mojih "70%" ima određeno značenje, konkretno, mislio sam na korelaciju homoseksualnosti kod razdvojenih blizanaca. To ne znači da 30% ljudi bira da bude gej. Takođe, naravno da je bitan donekle i kasniji razvoj, na primer, zlostavljane žene mogu da instinktivno razviju odbojnost prema muškarcima i promene seksualni identitet. Svi ti slučajevi, gde osoba otkriva da je gej ili drugačiji tek kasnije u životu, su vrlo mali procenat svakako.


Teza 2: Procenat homoseksualaca u ljudskoj populaciji je dat genetskom ravnotežom i ne menja se u odsustvu selektivnog pritiska.
Izneta teza 2 je prvom rečenicom apsolutno u kontradiktornosti sa tezom 1. a upravo zbog onog procenta homoseksualaca koji su to postali zbog društvenih okolnosti(teza 1)


Nije u kotradikciji, pogrešno ste konstruisali broj 30% zbog lošeg razumevanja broja 70% (moja greška što nisam precizirao značenje broja, očekujući da su ljudi informisani o postojećim istraživanjima).


Ovde ću se samo našaliti i reći da nisam znao da ovce idu u banku sperme.


Životinje su vrlo koristan izvor informacija o ljudima. Kao vrlo prost ali zanimljiv primer, da li ste znali da jednostavnom promenom gena možete menjati seksualnost vinskih mušica? Istraživanja na ovnovima ćete naći na stranici 180 ovde:
http://books.google.ca/books?id=EftT_1bsPOAC&pg=PA179#v=onepage&q=ram&f=false

a još i više o životinjama, ljudima i biološkim osnovama homoseksualnosti ovde:
http://www.amazon.com/Gay-Straight-Reason-Why-Orientation/dp/0199931585/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1376763705&sr=8-1&keywords=Gay%2C+Straight%2C+and+The+Reason+Why+The+Science+of+Sexual+Orientation.


Homoseksualnost jeste prirodna odlika pojedinih jedinki ali u ovom slučaju reč 'prirodna' opisuje postojanje a ne i normalnost! Molim da se ne igramo sa rečima.


Vi se igrate, jer niste definisali "normalno". Ja vam uporno dokazujem da niti mali procenat, niti nedostatak nagona za hetero seksom, nisu neke osobine koje su izuzetne ili negativne po ljudski rod.


Opet napominjem u ovom slučaju 'nenormalnost' je čisto biološke prirode a po pitanju razmnožavanja!


Ja sam vam gore naveo kako homoseksualizam potpomaže razmnožavanje ljudskog roda, iako to deluje protivno intuiciji. Takođe, da je štetan, izumro bi odavno. Konačno, na nivou pojedinca, gej osoba je sposobna za razmnožavanje, iako nema nagon za aktom snošaja, što je podjednako slučaj i sa mnogim hetero individuama.


...ali isto tako ne može se reći da je to normalna pojava jer je se eto javlja u 0.000001% ili u 1% slučajeva!


Homoseksualaca ima skoro koliko plavookih, a mnogo više nego trorukih :)


Heteroseksualni ljudi prenose i gene šizofrenije iz generacije u generaciju pa se niko ne seti da to nazove prirodnom odlikom. Da li je šizofrenija bolest?


Bolest možemo definisati kao nešto što narušava kvalitet života. Psihopate, i šizofreničari jesu prirodne pojave u ljudi, jedini je problem što dolazi do značajnog pogoršanja kvaliteta života, iz perspektive samog pojedinca i/ili bližnjih mu.


Pitanje o fer rađanju između muškaraca i žene je toliko idiotsko da stvarno nemam odgovor. Pitanje je na nivou pitanja je li fer da muškarac ima penis a žena ne!?


Samo sam hteo da vidim kako razmišljate. Vidite, čitave organizovane grupe pojedinaca smatraju da je njihova ličnost, um, kreativnost, itd., znači ono što bi nazvali božja iskra, dakle da je to ono što ih definiše, a pritisci bazirani na životinjskoj strani biologije, ono što ih sputava. Verujem da na primer poštujete monahe. Da li su oni anomalni zato što ne upražnjavaju razmnožavanje i hetero seks? Šta je to njima vrednije od razmnožavanja? Pa isto ono što je vrednije ženama koji se pitaju "zašto se u očima društva moj život definiše kroz moju matericu?"


…uopštavate sve homoseksualce pa tvrdite koliko vidim da oni prosto ne mogu biti loši roditelji? Je li i to neka naučna teza Svetske zdravstvene organizacije?


Moj primer je bio jasan: parovi koji se 5 do 10 godina bore za pravo da usvoje dete će skoro sigurno biti bolji (pažljiviji, požrtvovaniji) roditelji od tipičnog primerka naše vrste.


…čovek odgajan iz takve sredine imati mnogo niži prag stupanja u istopolne veze iz razloga koji nemaju vezu sa njihovim seksualnim nagonom. I to jeste krajnji cilj. I to je prirodna potreba homoseksualne zajednice da se širi na svaki moguć način!


Studija na australijskoj usvojenoj deci koju sam spominjao je jedna od onih koja pokazuje da niste u pravu. Ta deca imaju otvorenije stavove o seksualnoj orijentaciji, ali nemaju nikakav osetan "poremećaj" u određivanju svoje lične orijentacije. Čini se takođe da imate vrlo uzak pogled na seksualnost uopšte. Preporučujem klasičnu Kinsey studiju seksualnosti iz 1948 (pre "zlog lobija", pa ćete videti koliko je širok spektar ljudske prirode, daleko od vašeg crno-belog sveta.

Što se tiče niske barijere i pretpostavljam "nepoželjnog eksperimentisanja", penis u dupetu nije neka droga na koju se čovek navuče. Ako ne volite, ne volite i gotovo. Ako volite pomalo, možda ćete to raditi povremeno. Ako vam se gadi, nećete to raditi (osim pod prisilom:)).


Ako već ljubav postavljate kao biološku kategoriju, da li smatrate da su homoseksualci barem hendikepirani ako ništa drugo time što njima ljubav ne može potpomoći rađanje deteta?


Čitava poenta ljudske vrste je da smo (donekle, ali značajno) prevazišli puku slepu biološku sudbinu životinja. Ako gej osoba želi decu, naravno da ima "hendikep", ali taj je danas samo društvene tj. političke prirode. Možda nije najbolji primer, ali poneko eto ima urođen nagon i sposobnost za glumu, oseća "suđeno mu" da bude novi Bred Pit, ali je eto "hendikepiran" svojom ružnoćom dok ne ode na plastičnu operaciju.


Dalje vidim da ne znate ni šta znači surogat majka! Surogat majka je žena koja u svojoj materici iznese dete sa tuđom oplođenom jajnom ćelijom. Ako je jajna ćelija njena onda je ona majka, nikako surogat majka.


Poneo vas bes. Postoje razne vrste surogata, a definicija je da trudna žena nije oplođena penisom. Oplođeno jaje može da ima razne izvore, tj. i jaje i sperma mogu a ne moraju da potiču od donora. Na primer, gej muškarci: sperma vašeg muža oplođuje jaje vaše sestre i bebu iznosi sestra ili neka potpuno druga žena. U prvom slučaju sestra je i majka deteta, u drugom slučaju ona žena je surogat majka deteta.Štaviše, većina tih vaših ispravnih "zaljubljenih" hetero roditelja su pijani tinejdžeri kojima je bilo lepše bez kondoma.


Za ovakvu tvrdnju treba da Vas je sramota ako od nikog drugog a ono od par hiljada parova koji trenutno u Srbiji traže lek sterilitetu.

[/i]


Izvinite molim vas, ali ljudi su biološki određeni za razmnožavanje u vrhuncu moći, odmah nakon puberteta. Pre 100 godina, a svakako hiljadama godina pre, decu su pravili mladi i neiskusni tinejdžeri. To je i danas slučaj van visokorazvijenih društava gde ljudi žive dugo i idu na fakultet.


A vi biste izgleda uživali da ste u Staroj Grčkoj? Tamo je i bacanje slabašne dece u provaliju bio običaj koliko znam istoriju. Vidim da je vama zapadna civilizacija svašta u glavu utuvila pa i to da je nastala od Starih Grka...
Proučite i tu istoriju malo bolje i mani te se te gay-friendly istorije.


Pa jeste, Aristotel, Platon i Ptolomej nemaju ništa sa zapadnom civilizacijom, moja greška :) Ja lično tamo ne bih uživao, samo vas podsećam da je javno prihvatanje gej ljubavi stvar društvenog konsenzusa i da je postojalo i mnogo davno a postojaće i u budućnosti. Inače, čim tako pominjete "gay-friendly istoriju", meni se pali alarm da slabo poznajete konkretne živote i patnje (homoseksualnih) individua koje su se borile za (svoja) elementarna prava.


Već vidim agresivne psihopate sa tribina naših stadiona , čitaju vaš komentar(ovi što znaju da čitaju je li) i kažu:'' Au, bog te mazo pa mi imamo urođeni gen agresivnosti, daj da tražimo svoja prava udruženi. Sad ćemo mi njima 'objasniti' ko je nenormalan mamu im....''
šalu na stranu kažete da ovaj primer nije poređenje homoseksualaca i psihopata ali ste to upravo Vi uradili!


Ja sam kao poučni primer prikazao prirodni mehanizam za opstanak naizgled negativnih osobina. Na početku komentara sam sad naveo detaljnije šta je taj mehanizam kod homoseksualnosti.

To apsolutno ne znači da postoji bilo kakvo poređenje ZNAČENJA tih osobina.

Na primer, neko sa pomalo agresivnijom prirodom može ipak da bira kako će se ponašati, bez gubitka na kvalitetu života. Neki vrlo agresivni opet prosto nemaju izbor, jer su suviše agresivni u svakoj situaciji, a s obzirom da to ruši kvalitet njihovog i okolnih života, možemo to nazvati bolešću.

Nikakva smislena paralela sa homoseksualcima tu ne postoji, jer pre svega, njihovo ponašanje u skladu sa njihovom prirodom ne narušava ničiji kvalitet života.
8c_competizione 8c_competizione 10:47 18.08.2013

Re: trolovanje i ...slaganje

Lav npr.pobije sve mladunce koji nisu njegovi. Da li to cini da bi uticao na unistenje vrste? Ne znam, al cisto sumnjam. Pa tako sumnjam i da gejevi prizeljkuju unistenje vrste.


i medju ribama postoje one koje prozdiru rodjene mladunce ukoliko se ove ne sakrivaju (ko je imao akvarijum zna dobro sta rade Platty, Guppy and Co, da ne idem dalje).

naprosto obozavam ove podmetacine tipa "ne zele ili ne doprinose prosirenju vrste"
milojep milojep 15:47 18.08.2013

Re: trolovanje i ...slaganje

MESAN

Postoje razne vrste surogata, a definicija je da trudna žena nije oplođena penisom.


Sva objašnjenja i komentari su Vam smisleni i sa 'težinom' kao što je to slučaj sa sa gornjom rečenicom! Evo Vam ispod tačna definicija surogat majke pa ponovo pročitajte šta sam ja ranije napisao a onda pokušajte ponovo da objasnite čime ste hteli da me ipravite!?

-Surogat majka je definisana kao ženska osoba starija od osamnaest godina, koja bez nadoknade ili sticanja bilo kakve imovinske koristi, a u cilju davanja deteta po rođenju - donoru ili drugom licu, nosi embrion začet postupkom biomedicinske potpomognute oplodnje.


Dalje, napisali ste podugačak odgovor pa se neću kao prošlog puta pojedinačno osvrtati na svaku netačnost i nelogičnost ,već ću pokušati integralno odgovoriti.
Odmah ću primetiti da je meni način razmišljanja persona poput Vas skoro identičan načinu razmišljanja huligana. Razlika je jedini da su huligani prešli zakonom i ljudskošću povučenu granicu. Pokušaću da objasnim ovaj stav.
Naime i vi(množina) i huligani imaju sličnu dozu agresivnosti u nametanju svojih stavova! Kao što huligane ne možeš ubediti/objasniti da su homoseksualci ljudi tako isto vama ne vredi objašnjavati da je homoseksualnost biološka devijacija. Pružim Vam genetsku istovetnost na osnovu vaših tvrdnji (šizofrenija), Vi još navedete psihopate!! ali onda date definiciju bolesti kao pogoršanje kvaliteta života! Pa ja vašom logikom onda mogu reći da se i deklarisanjem homoseksualnosti kvari kvalitet života pa je i to bolest? Smešnooo!
Dalje Vi a i vidim dosta sličnomislećih komentatora na argumente odgovarate etiketiranjem! Te ubijanje,te popovi pedofili te monaški život!?, pa onda ubeđivanja u pokvarenost sveta...itd. Niti ja pominjem te stvari niti ih demantujem! Pokušavam samo da dođemo do spoznaje da je homoseksualnost bološka devijacija! Da zaboravih, nigde nisam napomenu ni da homoseksualnost globalno dovodi do izumiranja vrste i slične gluposti.
Ali ajmo da logički pokušamo da dokažemo 'moju' tvrdnju. Zamislite da su u nekom trenutku postojanja svi homosapiensi na zemlji bili homoseksualci rođenjem ili postojanjem.Pri tome nisu imali tehnike veštačke oplodnje. Vrsta bi izumrla zar ne. E sad kao neko ko bi to posmatrao sa strane šta biste zaključili da je uzrok izumiranju? Zaključak na nivou prvog osnovne! Doduše logika dokazivanja na osnovu i jednog primera se uči u srednjoj školi.
Dalje, kroz Vaše komentare a i nekolicine blogera provejava stav kako je sam seksualni nagon maltene sekundarna stvar (nivo pacova i zečeva kako to vi rekoste)da su odlike čoveka mnogo više, duhovnije...Sam seksuani čin svodite na štrcanje semena, skrećete pažnju na epruvete,naučna dostignuća itd. A realno cela prašina koja se digla je upravo zbog tog seksualnog nagona hteli to da priznate ili ne!
I pričajući dalje Vašim rečnikom, osnovni motiv homoseksualaca u isterivanju 'svojih prava' je upravo ono snižavajne praga tolerancije koje smo pominjali a sve to da bi ga 'uvalili' sa većom verovatnoćom svakom lepuškastom mladiću koga sretnu.
(ne pokušavajte ovde da podmetnete onu floskulu o latentnom homoseksualizmu)
Dalje, pogledajte parade ponosa na zapadu.Da li Vam ti ljudi deluju kao isposnici koji nemogu naći posao, neko koga svi šikaniraju ili kao obesnici koji ne znaju više šta će u svom životu pošto im je i guranje penisa u čmar postalo dosadno.

8c_competizione 8c_competizione 16:03 18.08.2013

Re: trolovanje i ...slaganje

Dalje, pogledajte parade ponosa na zapadu.Da li Vam ti ljudi deluju kao isposnici koji nemogu naći posao, neko koga svi šikaniraju ili kao obesnici koji ne znaju više šta će u svom životu pošto im je i guranje penisa u čmar postalo dosadno.


parade ponosa u normalnim zemljama jesu nesto veselo i zabavno, koje posecuju jako velike grupe str8 ljudi, dolazeci sa kompletnim porodicama (to sto "porodice i hriscani" na Balkanu na iste nose kamenice i base-ball palice, ne znaci da su ista pametniji ili svesniji ili da im nije dosadno. Cak naprotiv!)

kada smo vec kod dosadjivanja, mislite li zaista da ovi huligani i popovi, da zaista imaju stogod pametnije da rade, da bi radili to sto rade? za popove se lepo kaze da "dokoni i jarice krste"!

da i vi imate sta pamentije da radite, verovatno ne bi ste prosipali ovakve gluposti ovde! mozda je vama guranje penisa u vaginu postalo dosadno? sada nagadjam, ali vidite kako je lako lupetati, nagadjati i vredjati druge, ne?
mesan mesan 17:49 18.08.2013

Re: trolovanje i ...slaganje

milojep

Surogat majka ... nosi embrion začet postupkom biomedicinske potpomognute oplodnje.


Pa zaboga ovo je tačno ono što sam ja rekao, žena koja nosi dete a nije oplođena penisom.


...isto vama ne vredi objašnjavati da je homoseksualnost biološka devijacija. Pružim Vam genetsku istovetnost na osnovu vaših tvrdnji (šizofrenija)...
...
Pokušavam samo da dođemo do spoznaje da je homoseksualnost bološka devijacija!


E, vi HOĆETE da homoseksualnost bude devijacija, iz ko zna kojih pobuda. Jedini argument vam je da je devijantno što oni ne prave decu.

Ja vam dajem NAUČNE primere i objašnjenja, da ta vaša definicija devijacije nema previše smisla, štaviše, postojanje homoseksualnosti POVEĆAVA broj potomaka. Očigledno, naučne studije vas ne interesuju, samo hoćete da izgurate to vaše "kako Perica zamišlja da je gej bolest".


Zamislite da su u nekom trenutku postojanja svi homosapiensi na zemlji bili homoseksualci rođenjem ili postojanjem.Pri tome nisu imali tehnike veštačke oplodnje.


Ovaj primer je besmislen, jer se to nikad ne bi desilo u prirodi. Moji primeri oslikavaju realnost i okolnost postojanja homoseksualnosti kao nečega što se javlja na širokom spektru ljudske seksualnosti i sveukupno (u procentu u kojem se javlja) NE ugrožava razmnožavanje ljudi. To je prirodni balans. Ne postoji balans sa 100% homoseksualaca, a balans sa 0% homoseksualaca bi bio manje povoljan za razmnožavanje ljudi nego što je ovaj realni balans od nekoliko procenata.


A realno cela prašina koja se digla je upravo zbog tog seksualnog nagona hteli to da priznate ili ne!


Tačno, prašinu dižu oni koji definišu ili vrednuju ljude kroz seksualni nagon. Gej ljudi su deo prirode i kada biste im dali ista prava kao i svakom pojedincu, oni ne bi morali da se upuštaju u dizanje prašine.

Vaš argument je kao da kažete: Glupo je što crnci u Americi dižu prašinu oko boje kože čak i kad lično veruju da boja kože ne bi trebala da je bitna.


I pričajući dalje Vašim rečnikom, osnovni motiv homoseksualaca u isterivanju 'svojih prava' je upravo ono snižavajne praga tolerancije koje smo pominjali a sve to da bi ga 'uvalili' sa većom verovatnoćom svakom lepuškastom mladiću koga sretnu.


Ovo spada među najgluplje stvari koje možete da izgovorite. Monogamnim gej parovima se razbijaju glave na ulici, a vi mislite da njih interesuje mogućnost seksa sa potencijalno seksualno-neodlučnim tinejdžerima?????

Već sam vam ukazao na studije da čak i deca odgojena od strane gejeva nemaju izraženu tendenciju da budu gej. Eksperimentisanje je svačije pravo, a ako mislite da će eksperimentisanje da promeni načiju prirodu, onda isto tako i zabrana eksperimentisanja može da promeni prirodu (javlja se bunt, i zabranjeno voče postaje privlačno na primer).


Dalje, pogledajte parade ponosa na zapadu.Da li Vam ti ljudi deluju kao isposnici koji nemogu naći posao, neko koga svi šikaniraju ili kao obesnici...


Vi nemate nikakvo razumevanje parade. Parada je počela kao šetnja dok su ljudima razbijali glave samo zato što smeju da kažu da nekog vole. Kad su se izborili za elementarna ljudska prava, parada je promenila smisao i postala proslava jednakosti, obeležavanje jubileja, žurka.

Da, tu ćete MOGUĆE videti svakakve ljude egzibicioniste (nebitno što su gej ili ne), ali to zavisi od konkretne parade i kulture. Recimo u Holandiji nije kao u Riju.

Što 8c_competizione reče, u Holandiji je to prelep muzički događaj sa splavovima, šarenim kostimima, pojavljuju se i sportske teme, itd., porodice sa decom, priča se o tome kako smo slobodni, različiti, iako imamo instinkt da napadamo sve što nam nije dovoljno slično. Obogatilo bi vam život da posetite.
milojep milojep 23:09 18.08.2013

Re: trolovanje i ...slaganje

mesan
milojep

Surogat majka ... nosi embrion začet postupkom biomedicinske potpomognute oplodnje.


Pa zaboga ovo je tačno ono što sam ja rekao, žena koja nosi dete a nije oplođena penisom.


Da li ovo radite namerno ili je nešto drugo ,teže, u pitanju?
Odstranite većinu definicije ,stavite tri tačke i onda izvučete ekvivalentnost sa Vašom pređašnjom tvrdnjom?! A čak i tada sa nelogičnostima.
Po Vama je recimo svaka žena koja je zatrudnela insemenacijom sa svojim partnerom , surogat majka? To ispada po ovoj Vašoj 'fenomenalnoj' tvrdnji da je penis ključan u celoj priči. E stvarno je komično.

...isto vama ne vredi objašnjavati da je homoseksualnost biološka devijacija. Pružim Vam genetsku istovetnost na osnovu vaših tvrdnji (šizofrenija)...
...
Pokušavam samo da dođemo do spoznaje da je homoseksualnost bološka devijacija!


E, vi HOĆETE da homoseksualnost bude devijacija, iz ko zna kojih pobuda. Jedini argument vam je da je devijantno što oni ne prave decu.

Ja vam dajem NAUČNE primere i objašnjenja, da ta vaša definicija devijacije nema previše smisla, štaviše, postojanje homoseksualnosti POVEĆAVA broj potomaka. Očigledno, naučne studije vas ne interesuju, samo hoćete da izgurate to vaše "kako Perica zamišlja da je gej bolest".

NEĆU JA da homoseksualnost bude devijacija. To kaže biologija! Verovatno je zaludno što Vam opet skrećem pažnju na reč 'devijacija'! Po Vama devijacija je valjda samo nešto ludačko,agresivno,debilno šta li? Ja čak nisam nigde ni tvrdio da je homoseksualnost bolest, to ste upravo Vi izneli tako što ste je definisali razlikama u genima a što je inače slučaj i kod šizofrenije koja je priznata kao bolest. Pa ste onda sami sklepali ko zna koju po redu 'dosad neviđenu tezu' o bolesti kao kvalitetu života i šta ti ja znam... Smešno!!Zamislite da su u nekom trenutku postojanja svi homosapiensi na zemlji bili homoseksualci rođenjem ili postojanjem.Pri tome nisu imali tehnike veštačke oplodnje.


Ovaj primer je besmislen, jer se to nikad ne bi desilo u prirodi. Moji primeri oslikavaju realnost i okolnost postojanja homoseksualnosti kao nečega što se javlja na širokom spektru ljudske seksualnosti i sveukupno (u procentu u kojem se javlja) NE ugrožava razmnožavanje ljudi. To je prirodni balans. Ne postoji balans sa 100% homoseksualaca, a balans sa 0% homoseksualaca bi bio manje povoljan za razmnožavanje ljudi nego što je ovaj realni balans od nekoliko procenata.

Vidim da ne poznajete logiku i načine zaključivanja kada Vam je argument besmislenost primera. Vašom logikom lako bi se i Ajnštajn oborio. Smešno!A realno cela prašina koja se digla je upravo zbog tog seksualnog nagona hteli to da priznate ili ne!


Tačno, prašinu dižu oni koji definišu ili vrednuju ljude kroz seksualni nagon. Gej ljudi su deo prirode i kada biste im dali ista prava kao i svakom pojedincu, oni ne bi morali da se upuštaju u dizanje prašine.

Vaš argument je kao da kažete: Glupo je što crnci u Americi dižu prašinu oko boje kože čak i kad lično veruju da boja kože ne bi trebala da je bitna.

Boja kože je nešto prirodno transparentno i idiotski je taj slučaj poistovećivati sa seksualnom orijentacijom.
Kad pominjete prava pojedinaca ajte onda reci te mi da li ćete braniti i pojedince koji opšte sa životinjama ili žele brak sa njima? Da li vas tu nešto sprečava u odbrani? Zlostavljanje životinja? A možete da ih prikoljete i bacite na ražanj? Naćićete i tu gen koji je odgovoran ali neee to ne može biti devijacija to je samo različitost! Smešno


I pričajući dalje Vašim rečnikom, osnovni motiv homoseksualaca u isterivanju 'svojih prava' je upravo ono snižavajne praga tolerancije koje smo pominjali a sve to da bi ga 'uvalili' sa većom verovatnoćom svakom lepuškastom mladiću koga sretnu.


Ovo spada među najgluplje stvari koje možete da izgovorite. Monogamnim gej parovima se razbijaju glave na ulici, a vi mislite da njih interesuje mogućnost seksa sa potencijalno seksualno-neodlučnim tinejdžerima?????

Već sam vam ukazao na studije da čak i deca odgojena od strane gejeva nemaju izraženu tendenciju da budu gej. Eksperimentisanje je svačije pravo, a ako mislite da će eksperimentisanje da promeni načiju prirodu, onda isto tako i zabrana eksperimentisanja može da promeni prirodu (javlja se bunt, i zabranjeno voče postaje privlačno na primer).

Budite realni pa recite da su neprijatnosti proistekle zbog držanja za ruke i slično gej-parova sekundarna stvar. Što se mene tiče nemam ništa protiv homoseksualnog braka. Crkvama bih ostavio da same odluče hoće li ili ne prihvatiti takve brakove ali po pitanju usvajanja dece , surogat majki i parada seksualnih orijentacija bio bih vrlo restriktivan.
Opet ne znam da li se pravite da ne razumete ili zaista ne razumete. Nisam ja pominjao seksualno neodlučne tinejdžere već sve one kojima će biti 'objašnjeno' da je sex sasvim normalno koristiti u svrhe poput ostvarivanja društvenog statusa i slično, da se ne treba voditi seksualnom orijentacijom već ko zna sve čim.
Čemu će sve to odvesti niko ne zna ali profit se vidi za homoseksualce i za sve one koji će imati koristi od nestajanja porodica.Deca će postati roba surogat osoba a reči poput mama i tata će biti zamenjene nekim korektnijim valjda. Jadno!Dalje, pogledajte parade ponosa na zapadu.Da li Vam ti ljudi deluju kao isposnici koji nemogu naći posao, neko koga svi šikaniraju ili kao obesnici...


Vi nemate nikakvo razumevanje parade. Parada je počela kao šetnja dok su ljudima razbijali glave samo zato što smeju da kažu da nekog vole. Kad su se izborili za elementarna ljudska prava, parada je promenila smisao i postala proslava jednakosti, obeležavanje jubileja, žurka.

Da, tu ćete MOGUĆE videti svakakve ljude egzibicioniste (nebitno što su gej ili ne), ali to zavisi od konkretne parade i kulture. Recimo u Holandiji nije kao u Riju.

Što 8c_competizione reče, u Holandiji je to prelep muzički događaj sa splavovima, šarenim kostimima, pojavljuju se i sportske teme, itd., porodice sa decom, priča se o tome kako smo slobodni, različiti, iako imamo instinkt da napadamo sve što nam nije dovoljno slično. Obogatilo bi vam život da posetite.


Ovde zaista nemam šta da kažem. Oprostite ali holandske i slične gay-parade su nešto najjadnije do čega je čovečanstvo moglo da stigne. Pominjate malopre crnce. Da li znate da svakoga dana oko 30000 uglavnom tih crnih ljudi umre od gladi u svetu. U istim tim državama tipa Holandije se dnevno baci oko milion tona hrane samo zarad održanja cena. Nekažem da su ti gay-pride učesnici krivi ali što tako napredna populacija pored svojih genitalija ne pokaže i neki vid saučešća sa različitima po pitanju napunjenosti stomaka. Jadno!


Ne ljutite se ali kad se polemiše sa ljudima poput Vas koji 'brane' stavove homoseksualaca teško ih je ubediti i da je Jelena Karleuša šund-zlo a samo zato što je podržala prava homoseksualaca a kamoli išta složenije. Dalje, svi vi se zaklinjete u zapad i slepo branite sve što sa te strane dolazi.Dalje svi pričate po istim matricama retko koristeći logiku.Izvinite ali to je moj dojam.milojep milojep 23:22 18.08.2013

Re: trolovanje i ...slaganje

8c_competizione
Dalje, pogledajte parade ponosa na zapadu.Da li Vam ti ljudi deluju kao isposnici koji nemogu naći posao, neko koga svi šikaniraju ili kao obesnici koji ne znaju više šta će u svom životu pošto im je i guranje penisa u čmar postalo dosadno.


parade ponosa u normalnim zemljama jesu nesto veselo i zabavno, koje posecuju jako velike grupe str8 ljudi, dolazeci sa kompletnim porodicama (to sto "porodice i hriscani" na Balkanu na iste nose kamenice i base-ball palice, ne znaci da su ista pametniji ili svesniji ili da im nije dosadno. Cak naprotiv!)

kada smo vec kod dosadjivanja, mislite li zaista da ovi huligani i popovi, da zaista imaju stogod pametnije da rade, da bi radili to sto rade? za popove se lepo kaze da "dokoni i jarice krste"!

da i vi imate sta pamentije da radite, verovatno ne bi ste prosipali ovakve gluposti ovde! mozda je vama guranje penisa u vaginu postalo dosadno? sada nagadjam, ali vidite kako je lako lupetati, nagadjati i vredjati druge, ne?


Prijatelju meni se čini da ti penis ne guraš nigde jer ti nije dosadno da ovde poput podguzne muve na drugima lečiš frustracije od popova i života u Srbiji(reklo bi se).
I jedan savet, ako i pokušavaš da uvrediš nekog pokušaj onda to da uradiš sa stilom.

mesan mesan 01:32 19.08.2013

Re: trolovanje i ...slaganje

milojep

Po Vama je recimo svaka žena koja je zatrudnela insemenacijom sa svojim partnerom , surogat majka?


Ja sam vam dao konkretan primer, čest u praksi, gde gej muškarac koristi svoju sestru kao majku deteta, i eksplicitno rekao da je ona majka. Mislim da se naše shvatanje tu potpuno slaže.


Ja čak nisam nigde ni tvrdio da je homoseksualnost bolest, to ste upravo Vi izneli tako što ste je definisali razlikama u genima a što je inače slučaj i kod šizofrenije koja je priznata kao bolest.


Hajde definišite mi konkretnu tu vašu "biološku devijaciju". Već sam vam ukazao da ni zastupljenost ni uticaj na razmnožavanje ne kvalifikuju homoseksualnost kao neku "biološku manu". Među ljudima, kao i životinjama, postoje silni varijeteti i seksualnost je vrlo kompleksna osobina, pa je "normalnost" tu čisto politička kategorija.

Niste u pravu da je zbog "različitosti gena" homoseksualnost slična šizofreniji. Kod klasičnih "genetskih bolesti" je jasno kako pojedini geni značajno menjaju biohemijsku funkciju pojedinih organa, pogoršavajući kvalitet života pojedinca. Seksualnost se ispoljava na komplikovan način i uslovljena je bezbrojnim procesima u telu i to je jedan od razloga za njenu kompleksnost. Šta je tu "normalno" zavisi od vaše definicije, a pošto se vi pozivate sam na funkciju razmnožavanja, već sam vam oborio tezu, jer postojanje homoseksualnosti poboljšava ukupno razmnožavanje ljudske vrste.


Vidim da ne poznajete logiku i načine zaključivanja kada Vam je argument besmislenost primera.


Netačno, lepo sam napisao da je besmislen jer se nikada ne bi javio u prirodi.

Ako ipak mislite da je to dobar misaoni eksperiment, evo mog kontra-argumenta. Kada bi ljudska vrsta bila pred izumiranje jer su u jednom trenutku svi preživeli pojedinci na planeti gej, verovatno bi ti gejevi odlučili, pre nego da dopuste da čitava kultura nestane zauvek, da se međusobno oplode, iako nemaju nagon za takvim seksom. (U sledećoj generaciji inače, genetika nalaže da bi već postojao značajan procent hetero jedinki.) Da neko to gleda sa strane, ne bi uočio izumiranje vrste.


Boja kože je nešto prirodno transparentno i idiotski je taj slučaj poistovećivati sa seksualnom orijentacijom.


Ni jedno ni drugo čovek ne može da bira, a javlja se kao varijetet ljudske vrste. Čovek jedino silom može da menja svoje okolnosti, deo svog identiteta, npr. gej osoba samokažnjavanjem kroz apstinenciju ili nešto slično, a crnac mnogobrojnim plastičnim operacijama.


Kad pominjete prava pojedinaca ajte onda reci te mi da li ćete braniti i pojedince koji opšte sa životinjama ili žele brak sa njima?


Standardni nepromišljeni argumenti. Jel vi poredite članove svoje porodice sa životinjama? Kako možete porediti izbor odraslih osoba da prožive svoje živote zajedno, sa izborom osobe da se zadovoljava kokoškama, mrtvacima, voajerstvom, ili čime god?

Ljudi koji provedu svoj život zajedno, deleći obaveze, radosti, primanja, itd. takođe imaju prava da odlučuju o podeli svoje zajedničke imovine (nakon smrti ili razvoda), da donose odluke o zdravstvenoj nezi, itd. To su funkcije regulisane građanskim brakom. Sve te funkcije su potpuno obesmišljene u nekoj (debilnoj) ideji braka sa životinjama, ne vidim ko bi to potezao u diskusiji ili čak branio osim nepromišljenih ili tupavih.

Mnogo ozbiljnije pitanje: Ljudi koji politički traže smanjenje starosne granice za seks, tvrdeći recimo da je seks sa 12-godišnjacima u redu jer onda već tipično počinje menstrualni ciklus. Vi biste rekli da ja branim takve "devijante", i tražim prava za njih, pretpostavljam? E pa, ljudska prava se moraju razumeti i za njih se boriti razumno, to nije slepa budalaština kao ovo vaše sa životinjama. Jasno je u primeru ovih pedofila zašto njihova zamišljena "prava" ugrožavaju prava dece.

Kod borbe za prava homoseksualaca apsolutno nema ničeg što ugrožava tuđa prava.


Budite realni pa recite da su neprijatnosti proistekle zbog držanja za ruke i slično gej-parova sekundarna stvar.


Slomljene kosti ili pljuvanje nije samo "neprijatnost".


Što se mene tiče nemam ništa protiv homoseksualnog braka.


Ako je ovo vaš promišljen stav, ne razumem otkud vam one bezvezarije oko braka sa životinjama?


ali po pitanju usvajanja dece , surogat majki i parada seksualnih orijentacija bio bih vrlo restriktivan.


Imate pravo da budete konzervativni, uzgoj dece je komplikovan proces i prirodno postoji puno straha oko njega, naročito kad ima neznanja. Neke studije već postoje, ali očigledno ste odbojni prema tome. Bitnije, razumevanje uzgoja dece i u "običnim" porodicama je takođe problem. Na primer, da li ste znali da ukoliko fizički ne dodirujete novorođenče i sitne bebe, one luče manje hormona rasta i odrastaju u slabašne individue? Ja bih bio restriktivan prema frigidnim majkama. Da li znate da "obične" porodice u raznim kulturama seckaju, žigošu decu, ili ih ostavljaju da pogrbljeni pilje u ekran satima? koliko ste restriktivni oko toga, samo pitam?Nisam ja pominjao seksualno neodlučne tinejdžere već sve one kojima će biti 'objašnjeno' da je sex sasvim normalno koristiti u svrhe poput ostvarivanja društvenog statusa i slično, da se ne treba voditi seksualnom orijentacijom već ko zna sve čim.


Ja sam tumačio ovo:


osnovni motiv homoseksualaca u isterivanju 'svojih prava' je upravo ono snižavajne praga tolerancije koje smo pominjali a sve to da bi ga 'uvalili' sa većom verovatnoćom svakom lepuškastom mladiću koga sretnu.


Što se tiče korišćenja seksa u "svrhe poput ostvarivanja društvenog statusa", meni to nema veze sa pravima gej populacije. Ako vi mislite na neki opšti razvrat ili bagatelizovanje seksa na "zapadu", ili šta god, to je potpuno drugi problem, inače daleko više odgovornost hetero grupe, koja ne može da napravi reklamu bez ženskih sisa, itd. meni daleko više smetaju preglasni dečaci u spuštenim pantalonama i daleko prenašminkane devojčice koje se prenemažu, nego što mi smeta povremeni gej par koji se drži za ruke. Taj gej par ne koristi seks ni za šta samo vodi normalan život, dok se pomenuti klinci ponašaju tako jer imitiraju muzičke spotove i retarde iz reality show-ova, a u njima su naravno sve nabildovani momci i sisate glupače, nema nikakve veze sa gejevima.


Čemu će sve to odvesti niko ne zna ali profit se vidi za homoseksualce i za sve one koji će imati koristi od nestajanja porodica.Deca će postati roba surogat osoba a reči poput mama i tata će biti zamenjene nekim korektnijim valjda. Jadno!


Profit je da svojevoljno živite u ljubavi sa ekvivalentnim partnerom? --- prilično časna stvar po meni. Vi i dalje ne razumete da gej par ne uništava porodicu. Naročito ako usvoji odbačeno i zapostavljeno "hetero" dete. Ili ste zaboravili tu decu u mračnim sirotištima kao nebitnu u slici časne i ispravne hetero porodice?

Tržište za surogat majke naravno već postoji, ali to je vrlo mala pojava, koja odgovara malom procentu gej parova koji ozbiljno žele baš svoju decu. Kao što sam vam rekao, procenat gejeva se neće povećavati, kao što se nikada i nije povećavao.


Oprostite ali holandske i slične gay-parade su nešto najjadnije do čega je čovečanstvo moglo da stigne.


Objasnite u mom opisu holandske parade šta je tačno jadno? Ili pogledajte neki filmić o holandskoj paradi na jutjubu i pokažite mi. Pričate napamet i iz mržnje.


Nekažem da su ti gay-pride učesnici krivi ali što tako napredna populacija pored svojih genitalija ne pokaže i neki vid saučešća sa različitima po pitanju napunjenosti stomaka. Jadno!


E pa vidite, tamo gde ljudi mogu da se bore za svoja prava, oni to čine, i svima biva bolje.

Vi implicirate da zbog borbe za gej prava ljudi zanemaruju probleme gladi u svetu. Zapad je iscedio Afriku za sve pare kroz kolonizaciju, to nema veze sa gejevima. Ali vi danas imate bezbrojne humanitarne programe, neke od njih vrlo uspešne, potražite Bill Gates-a i malariju na primer.

Konkretno za Holandiju, da li znate sledeće: Vrlo je tipično da roditelji koji imaju iole dovoljno para a nisu otupljeni (znači, obrazovani i fini ljudi koji razmišljaju o pravima drugih ljudi), dakle da oni šalju svoju decu kada su negde oko 19 - 22 godina starosti da provedu par meseci u Africi ili Indiji radeći pri humanitarnoj akciji? To često ide preko fakulteta koji tamo imaju ispostave. I onda holandska deca, nakon što posete paradu na proleće, odu i tokom leta grade kuće u Africi. Ne kažem da od toga postaju odmah produhovljene ili časne osobe, ali ta kultura postoji.

Da li znate da mladi studenti birajući naučne projekte, baš u toj Holandiji, većinski biraju probleme energetike i ishrane jer su to problemi čovečanstva? Zašto je problem da studenti društvenih nauka razmišljaju o borbi za ljudska prava?

Sad se zapitajte, kao borac protiv nepotrebnih i prenaglašenih sloboda gejeva, šta ste vi uradili za gladujuće crnce? Da li biste uradili više kad biste imali više empatije prema prezrenim ljudima u sopstvenoj okolini?


Ne ljutite se ali kad se polemiše sa ljudima poput Vas koji 'brane' stavove homoseksualaca teško ih je ubediti i da je Jelena Karleuša šund-zlo a samo zato što je podržala prava homoseksualaca a kamoli išta složenije.


Apsolutno me ne interesuju javni stavovi ljudi koji imaju pravo na javan stav samo zato što prodaju CD-e. Eventualno me interesuje ako pričaju o samoj muzici. Njena muzika mi se ni najmanje ne dopada, ne mislim da je dobra pevačica, a čitava njena estradna pojava jeste priličan kičeraj.


Dalje, svi vi se zaklinjete u zapad i slepo branite sve što sa te strane dolazi.


Ne zaklinjem se u "zapad", zaklinjem se jedino i samo u prava individue da vodi svoj život kako želi, pod uslovom da ne nanosi namernu štetu drugima, i da razmišlja što šire o posledicama svog činjenja. Inače, te vrednosti mi nie dao "zapad", nego baš životne lekcije iz Srbije.
westvleteren westvleteren 10:34 19.08.2013

Re: trolovanje i ...slaganje

što tako napredna populacija pored svojih genitalija ne pokaže i neki vid saučešća sa različitima po pitanju napunjenosti stomaka.


Gej ljudi ucestvuju u humanitarnim akcijama isto kao i svi ostali. Bilo da su u pitanju operacije za decu, pomoc Haitiju ili Doctors of the World, ljudi uplacuju pomoc kada imaju i koliko imaju, isto kao i heteroseksualni ljudi. Naravno ima i sebicnih i velikodusnih ljudi, isto kao sto i ostalih ljudi ima svakakvih.

Vi izgleda ne shvatate da su pripadnici LGBT populacije ljudi a ne nekakve egzoticne zivotinje.
milojep milojep 16:37 19.08.2013

Re: trolovanje i ...slaganje

Mesan


Preporučujem klasičnu Kinsey studiju seksualnosti iz 1948 (pre "zlog lobija", pa ćete videti koliko je širok spektar ljudske prirode, daleko od vašeg crno-belog sveta.


Pre daljeg komentarisanja da skrenem pažnju na dotičnog Kinsey-a koga sa uživanjem citirate. Pogledajte šta se o njemu i njegovim aktivnostima može naći na internetu:


...

U isto vrijeme djelovao je Alfred C. Kinsey, omiljeni ideolog homoseksualnih aktivista. Skrivajući se iza fasade znanstvenika, zagovarao je prihvaćanje homoseksualnosti, ali i nekrofilije, pedofilije, zoofilije… Razlozi za to bili su osobne prirode, budući da je Kinsey bolovao od čitavog niza seksualnih poremećaja i nastranosti, od homoseksualnosti i pedofilije do sado-mazohizma. Kinsey 1947. osniva ‘Institut za istraživanje seksualnosti’ odakle će krenuti i poznata seksualna revolucija iz šezdesetih. Umjesto da se bavi znanstvenim istraživanjima, iza zidova tog instituta odvijale su se najgore seksualne perverzije, orgije sa suradnicima i njihovim ženama, studentima… a sve uz kamere.4

Za pokretanje seksualne revolucije bilo je potrebno više od udovoljavanja bolesnim seksualnim fantazijama u tajnosti instituta, i Kinsey je to znao. Stoga je napisao dvije knjige i u javnosti uvijek nastupao kao neutralni znanstvenik. Njegova strategija bila je u tome da seksualne devijacija proglašava čestim, a po njegovoj logici kad se nešto događa često, onda je to i normalno. Do danas se poteže njegova tvrdnja da homoseksualci čine oko 10 % populacije. No, malo je poznato da je Kinsey svoje istraživanje proveo uglavnom na zatvorenicima i to seksualnim prijestupnicima, među kojima je kao što i sam priznaje bilo nekoliko stotina muških prostitutki5. Glumeći neutralnog znanstvenika Kinsey je grčevito prikupljao podatke koji bi mu pomogli u prikrivanju vlastitih seksualnih izopačenosti. Tako gospodina X (Kinsey ga tako naziva da mu prikrije identitet) koji je prema vlastitom priznanju imao seksualne odnose sa stotinama mladića i djevojaka predadolescentne dobi opisuje ne kao seksualnog monstruma već:

,,Tih i miran šezdesetogodišnjak ljubazne i blage naravi – uopće jedno divno i nenametljivo čeljade.”6

O pedofiliji Kinsey dalje piše:

,,Teško je shvatiti zašto bi se dijete, osim ako nije kulturalno uvjetovano, uznemirilo što mu netko dodiruje genitalije, kada vidi genitalije kod drugih ili kada doživi neki još specifičniji seksualni kontakt. ”7

Kinseyev institut i Frankfurtska škola proveli su široku revoluciju i utjecali na milijune mladih ljudi Zapada, preko Hollywooda, medija, fakulteta, škola, knjiga… u šezdesetima se revolucija širila kao zaraza.

Već je 1968. pod utjecajem Kinseya homoseksualnost u DSM–u (Dijagnostički i statistički priručnik mentalnih poremećaja) izbrisana sa liste sociopatskih poremećaja.

...
Alal vera na primeru naučnika!

p.s. Izvor je: http://www.katolik.hr/nekatolickeskupinemnu/pokretimnu/433-homoseksualnost-sa-znanstvenog-gledita/

I pre nego masa ovde zapeni o pouzdanosti izvora navodeći fratre pedofile i slično primetio bih da se ovi podaci o doričnom Kinsey-u sigurno nemogu naći na Gay sajtovima iz očiglednih razloga.
Pa zbog svega toga moliću da se skoncentrišete (koliko Vam navike dopuste) samo na istinitost tvrdnji iz teksta .Hvala
milojep milojep 16:45 19.08.2013

Re: trolovanje i ...slaganje

westvleteren
što tako napredna populacija pored svojih genitalija ne pokaže i neki vid saučešća sa različitima po pitanju napunjenosti stomaka.


Gej ljudi ucestvuju u humanitarnim akcijama isto kao i svi ostali. Bilo da su u pitanju operacije za decu, pomoc Haitiju ili Doctors of the World, ljudi uplacuju pomoc kada imaju i koliko imaju, isto kao i heteroseksualni ljudi. Naravno ima i sebicnih i velikodusnih ljudi, isto kao sto i ostalih ljudi ima svakakvih.

Vi izgleda ne shvatate da su pripadnici LGBT populacije ljudi a ne nekakve egzoticne zivotinje.


Evo opet svežeg primera persone koja ima odgovor i pre poštenog čitanja komentara na koji reaguje. Odmah tu etiketira i proziva pa pominje egzotične životinje kao moju percepciju homoseksualaca!?
Komentarisanje stvari izvučenih iz konteksta je zgubidanski posao pa na to neću trošiti vreme.
mesan mesan 21:24 19.08.2013

Re: trolovanje i ...slaganje


milojep

Pre daljeg komentarisanja da skrenem pažnju na dotičnog Kinsey-a koga sa uživanjem citirate. Pogledajte šta se o njemu i njegovim aktivnostima može naći na internetu:Postoje biografije Kinsey-a koje su inspiracija za taj deo teksta, ali čak i da je sve 100% tačno, ne možete diskreditovati nauku pozivajući se na lični život naučnika. Na primer, neki od najvećih umova su ujedno bili fašisti, itd., Da ne navodim i primer bivšeg pape, mladog SS-ovca :)

Kinsey STUDIJA je obuhvatala oko 10.000 ljudi, i nebitno je šta je Kinsey radio u svoje slobodno vreme. Da vas INTERESUJE istina, vi biste ispratili naučni značaj te studije. Na primer, evo ovaj priznati profesor:

http://sociology.uchicago.edu/people/faculty/laumann.shtml

koji tipično objavljuje u najboljim časopisima, je 1994. sproveo masovnu studiju (opet hiljade ljudi), u kojima je potvrdio da su (Amerikanci raznih rasa) raznovrsni u svom seksualnom ponašanju, uključivši tu širok spektar ljudi koji svoj seksualni identitet opisuju na razne načine, koji imaju povremena, ili su imali poneka, homoseksualna iskustva, fantazije, itd., itd. Delovi studije (knjige) su dostupni besplatno ovde:

http://books.google.com/books?hl=en&lr=&id=3RbyuQAYsdMC&oi=fnd&pg=PR19&dq=edward+laumann+1994+study&ots=B5urPA3Q30&sig=trdwGN46peUcu_qB-FjIec3bnUY#v=onepage&q=chapter%202&f=false

Gornja knjiga vam lepo opisuje kompleksnost definisanja osobe kao "homoseksualca" i recimo potvrđuje validnost Kinsey-evog upitnika u kojem se pita za broj, prirodu iskustava i uzrast kad su doživljena, za razliku recimo od ideje da se ljudi mogu naivno opisati koristeći "mi smo normalni, a ima tamo nekih homoseksualaca koji su nenormalni". To je bila moja poenta.

Za razliku od blebetanja i ad hominem napada na Kinsey-a sa tog vašeg sajta, gornja naučna istraživanja, poput skoro svih raspoloživih, pristupaju kritički Kinsey-evom radu (kao i svim drugim relevantnim radovima) i navode i ispravljaju slabosti tog rada.

Glavna slabost je loš statistički uzorak populacije, recimo prisustvo samo belih muškaraca, ali i činjenica da je uzorak samo-odabran, to jest ljudi koji su pristali da govore u to vreme velikih tabua su verovatno baš oni koji su imali šta da "prijave", iako je Kinsey uvek pozivao na intervju sve osobe u datoj grupi. Ali metodologija uzorkovanja tada nije još bila studirana, jer je to Kinsey-ev rad pionirski i tek je stvorio oblast istraživanja. Bez obzira, novije studije su potvrdile njegove ključne rezultate, kao što gore navodim, iako su puno pažnje stavile na odabir uzorka i statističku analizu rezultata.

Konkretno, taj vaš sajt sa odlučnošću govori da su originalni uzorak činili zatvorenici, prestupnici, štaveć, kao da je pisac teksta bio tamo 1948. Kinsey svakako nije eksplicitno pozivao bivše prestupnike, ali kao što rekoh, moguće je da su baš oni više želeli da dođu od ne-prestupnika. Lako je međutim videti da u svim modernim studijama nikad nisu u pitanju zatvorenici, već mladi sa fakulteta, ljudi nasumice pozvani telefonom, itd., a ogromna pažnja je uložena da uzorak bude reprezentativan.

Osim citiranog rada gore, modernijih kritičkih studija ima puno. Neke čak porede rezultate sa originalnim Kinsey-evim, kao na primer:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3408344

Kako je metoda uzorkovanja napredovala, i sam Kinsey je izbacio reviziju originalnih podataka 1979., ali nemojte verovati samo njemu.

Sve to ne menja činjenicu da sam citirao Kinsey-a baš po pitanju kompleksnosti ljudske seksualnosti, koja je dakle naučno potvrđena i poznata. Naravno da je Kinsey imao te greške, ali za moje tvrdnje one nisu relevantne. Sve i da je polno opštio sa svakim ispitanikom nakon izvršene studije, ne bi menjalo te činjenice na koje se ja pozivam.

Vaš izvor je emotivno zanesen tekst na katoličkom sajtu, pun trivijalnih pojednostavljenja, lažnih teza baziranih na pogrešnom razumevanju (npr. oko koncepta izlečenja gejeva) ili sitnim podmetačinama (npr. oko doniranja krvi), i koji nekako "zna" šta se radi i misli iza zatvorenih vrata. Tako nećete daleko stići u životu, osim do neke mržnje koju neko može da iskoristi.

Inače, ako neki "gej sajt" diže Kinsey-a u nebesa, pa vam to smeta, evo ja bih rekao da bi i meni smetalo. Isto kao što mi smeta taj isprazni tekst sa katoličkog sajta kojeg interesuje skandalizacija i ad hominem napadi sa ciljem diskreditacije rada koji je već uveliko naučno revidiran i testiran, a po nalazima suštinski potvrđen (to se ni ne pominje). Znači, iskorišćavaju naučnu nepismenost čitalaca. Bacite se na istragu činjenica, a ne paušalnih kvalifikacija.
not2old2rock not2old2rock 22:06 19.08.2013

Re: trolovanje i ...slaganje

Kinsey STUDIJA je obuhvatala oko 10.000 ljudi, i nebitno je šta je Kinsey radio u svoje slobodno vreme.


Posto je objektivan, mislim, kao naucnik ...

U isto vrijeme djelovao je Alfred C. Kinsey, omiljeni ideolog homoseksualnih aktivista. Skrivajući se iza fasade znanstvenika, zagovarao je prihvaćanje homoseksualnosti, ali i nekrofilije, pedofilije, zoofilije… Razlozi za to bili su osobne prirode, budući da je Kinsey bolovao od čitavog niza seksualnih poremećaja i nastranosti, od homoseksualnosti i pedofilije do sado-mazohizma. Kinsey 1947. osniva ‘Institut za istraživanje seksualnosti’ odakle će krenuti i poznata seksualna revolucija iz šezdesetih. Umjesto da se bavi znanstvenim istraživanjima, iza zidova tog instituta odvijale su se najgore seksualne perverzije, orgije sa suradnicima i njihovim ženama, studentima… a sve uz kamere.


mesan mesan 22:22 19.08.2013

Re: trolovanje i ...slaganje

not2old2rock

Posto je objektivan, mislim, kao naucnik ...


Srećom niste pročitali sve modernije studije i kritike tog njegovog rada. Zašto bi vas to interesovalo.

Možda ste zaboravili da je i jedan od otkrivalaca DNK sebe diskreditovao rasističkim tvrdnjama. Evo zatvorili su sve laboratorije koje se bave genetikom zbog toga...
milojep milojep 02:02 20.08.2013

Re: trolovanje i ...slaganje

Mesan

Kinsey STUDIJA je obuhvatala oko 10.000 ljudi, i nebitno je šta je Kinsey radio u svoje slobodno vreme. Da vas INTERESUJE istina, vi biste ispratili naučni značaj te studije.Pročitajte sledeće:

Slijedeća velika kontroverza Kinseyevih istraživanja, bilo je skupljanje podataka u svezi orgazama kod djece u preadolescentnoj dobi. Kinsey je unio prkupljene informacije u tablice 30 do 34 svoje knjige „Seksualno ponašanje muškarca“, u kojima se nalaze podatci o orgazmima tristotinjak muške djece od pet mjeseci do 14 godina starosti.[19] U prvo vrijeme je izjavio da je podatke prikupio od sjećanja odraslih osoba koje su u djetinjstvu bile prisiljene na spolne odnose, ali i od upitnika koje je popunilo devet odraslih ljudi koji su navodno imali spolne odnose s djecom[20] . Malo se pažnje pridavalo ovim podatcima punih četrdeset godina.[21] Kasnije se ispostavilo da je sve podatke o pedofiliji Kinsey prikupio od jednog jedinog pedofila, a prezentirao ih je kao da proizlaze iz različitih izvora. Kinsey je poštovao anonimnost te osobe i nije prijavio kazneno djelo pedofilije vlastima, jer je želio prikupiti što iskrenije odgovore.[22][23] Kinseyev Institut je kasnije izjavio da podatci iz tablca 30-34 uistinu proizlaze iz dnevnika samo jedne osobe, pisanog 1917.[23][24]

Kinseyevi biografi smatraju da je Kinseyeva seksualna aktivnost i orijentacija uvelike utjecala na njegovo istraživanje, tako da je krivo izabirao uzorke stanovništva za svoje upitnike.


izvor: http://sh.wikipedia.org/wiki/Alfred_Kinsey
(ovo se slučajno li šta li, poklapa sa onim katoličkim ostrašćenicima)Dakle, posle ovoga, koje se istraživanje dotičnog uopšte može uzeti za kredibilno i relevantno?
Vi ćete verovatno i dalje ''slepi pored očiju'' iz Vama znanih razloga istrajavati na vrednosti nesrećnog Kinsey-a pozivajući se tobož na neke nove studije. Ubeđen sam da je i te studije radio neko ko je imao 'debelog' ličnog interesa za rehabilitaciju Kinsey-evog dela (ne pada mi napamet da dalje istražujem)
Upravo ću ovde podvući paralelu sa ranijim primerom oko Jelene Karleuše i primetiti kako ćete Vi u ovom slučaju istrajavati na vrednosti Kinsey-evog rada iako sve činjenice govore da je persona bila prevarant mega nivoa, i neko ko je iz ličnih nagona 'štelovao' istraživanja.
Takvim Vašim stavovima i nepriznavanjima očiglednog u branjenju homoseksualne zajednice pravite medveđe usluge i sebi i njima.

mesan mesan 03:58 20.08.2013

Kako da ne budemo prevareni

milojep

Vi ćete verovatno i dalje ''slepi pored očiju'' iz Vama znanih razloga istrajavati na vrednosti nesrećnog Kinsey-a pozivajući se tobož na neke nove studije. Ubeđen sam da je i te studije radio neko ko je imao 'debelog' ličnog interesa za rehabilitaciju Kinsey-evog dela (ne pada mi napamet da dalje istražujem)


Očigledno ili niste razumeli ili se pravite da ne razumete moj iscrpan odgovor. Ko je govorio o rehabilitaciji? Ja sam vam demonstrirao kako su u potonjim decenijama naučnici kritikovali i pažljivo ponovili te studije, radili nove, moderne studije.

Kamo sreće da imate elementarnu naučnu pismenost, razumeli biste da je pobijanje i testiranje prethodno postavljenih teza i rezultata glavni cilj istraživanja u mladoj naučnoj oblasti (pored avanturističkog postavljanja i testiranja sopstvenih novih teza). Niko ne posvećuje život nauci, niti u njoj uspeva, kao klimoglavac i potvrđivač tuđih ideja, to je samoubistvo za naučnu karijeru i smrt sopstvenog intelekta.

Ali razumem da vi iskreno verujete da naučnici postaju profesori na recimo Čikaškom Univerzitetu takvim klimoglavim načinom i robovanjem nekim "zlim lobijima". To verujete verovatno jer je to model društva voljene nam otadžbine, a bogme se opasno zapatio i u mnogo domaćih pseudo-naučnih grupa tokom devedesetih. Na žalost vašeg pogleda na svet, na "zapadu" takvi "naučnici" opstaju zajedno sa prodavcima kristala ili u ustanovama sa sumnjivim finansijerima, ne u akademskom životu.

Da bude jasno, u svakom društvu ima kukolja, ali nauka se samostalno "čisti" od toga. Jer ako su bilo koja ideja ili rezultat dovoljno interesantni da privuku pažnju naučne zajednice, masa raznolikih naučnika originalnom autoru "skače za vrat" i kolje i muze ideju dok ne ostane gola istina. Nikakvo spinovanje i zli lobiji tu ne pomažu, dok ima dovoljno naučnog rada.

Samo da znate, naučna zajednica koja se bavi pitanjima seksualnosti uvek kumi za više finansija, baš da bi brzo radila ogromna istraživanja i razotkrila svako pitanje. I eto, zli lobiji ne finansiraju nikog od tih naučnika, nego oni čekaju na pare iz budžeta kao i ostali. Zato bi trebali da razumete da studije strpljivo rađene kroz decenije nemaju veze sa tim vašim svetom lobija, tajnih interesa, medijskih i političkih skandalizovanja i ostrašćenih pisanja. (Opasan izuzetak mogu biti lekari koji nisu zapravo istraživačim a u bave se "ispitivanjem" novih lekova.)

Takođe sam vam eksplicitno ukazao na poruku tih studija koja je bitna za ovu diskusiju. Ko je govorio o pedofiliji? Vi i dalje ponavljate istu diskreditaciju tog čoveka i dela studije koji nam ovde uopšte, ni najmanje, nije relevantan. Interesuje nas na primer kritika uzorka, koju sam naširoko objasnio. Kritika pojma i metoda ispitivanja dečje seksulanosti nas apsolutno ne interesuje.

Možda niste pročitali ni te izvore koje sami citirate (većina je sam Kinsey institut), pa evo radi kompletnosti. Žena koja ga najviše napada tvrdeći da je pedofil, mučio decu, itd., je pevačica/anti-porno aktivista/"medijski edukator". Kad je Kinsey institut opovrgnuo mnoge tvrdnje te žene, ona ih je tužila i izgubila na sudu, bez prava da ponovo tuži. Prava kritika je o neprijavljivanju intervjuisanog pedofila i lažnom predstavljanju rezultata njegovog intervjua. Tema dece i seksa je vrlo pipava sa daleko težim i kriminalnim posledicama od ostalih pitanja seksualnog tabua o kojima je istraživao. Kinsey je tu pogrešno pristupio.

Takva istraživanja praktično skoro da nisu ni nastavljana do današnjeg dana i njih nikad ne bih ni citirao!

Ostatak navedenih "kritika" je deo novije medijske skandalizacije vezane za snimanje filma o Kinsey-u.

I sve to dakle nema ni najmanje veze sa validnošću naučnih činjenica koje su utvrđivane decenijama od strane naučne zajednice, a slažu se sa originalnim Kinsey-evim zaključcima, o kojima vam uporno govorim.

Hajdemo sad svi na čitanje, da ne bi postali mega-prevaranti ;-)
milojep milojep 18:28 20.08.2013

Re: Kako da ne budemo prevarenimesan


Kinsey je odličan primer prevaranta pa posle dokazivanja jedne prevare u njegovom naučnom radu sve ostalo se može komotno baciti u djubre!
Pozivati se na naučne radove takve individue je idiotski. Kada ste ga prvi put pomenuli morali ste navesti sve ove fakte u njegovoj biografiji. Ovako ste napravili jednu manipulaciju ala 'Kinsey'!
Pa tako na tu temu zaista nemam više šta da polemišem.
8c_competizione 8c_competizione 20:09 20.08.2013

Re: trolovanje i ...slaganje

Prijatelju meni se čini da ti penis ne guraš nigde jer ti nije dosadno da ovde poput podguzne muve na drugima lečiš frustracije od popova i života u Srbiji(reklo bi se).


za moj seksualni zivot nemoj se brigas. od popova nemam frustracije, vec samno vredjaju inteligenciju i zdrav razum, a ptitom su napadno bezobrazni. e to kod mene ne prolazi tako lako, jerbo glavu upotrebljavam za jos stosta osim za sisanje.


I jedan savet, ako i pokušavaš da uvrediš nekog pokušaj onda to da uradiš sa stilom.


samo sam upotrebio isti stil koji vi upotrebljavate protiv pedera, bez ikakvog uvijanja u neke oblande, koristeci samo drugi organ.

8c_competizione 8c_competizione 20:12 20.08.2013

Re: trolovanje i ...slaganje

Evo opet svežeg primera persone koja ima odgovor i pre poštenog čitanja komentara na koji reaguje. Odmah tu etiketira i proziva pa pominje egzotične životinje kao moju percepciju homoseksualaca!?


Miloje, mozete se sve pretvarati koliko hocete kako ste jedno teli da kazete, ali vam neko iz komentara u komentar "izvlaci pouke iz konteksta", ne vredi! ubise vas ti sitni plemenski zaostaci.

i na kraju krajeva, svako normalan bi se zapitao, kada ga vec toliko puta "ne razumeju" i "izvlace iz konteksta" da li on/ona ume uopste da prenese poruku koju zeli da saopsti, a da nekoga ne ucredi bespotrebno?
milojep milojep 21:41 20.08.2013

Re: trolovanje i ...slaganje

8c_competizione
Evo opet svežeg primera persone koja ima odgovor i pre poštenog čitanja komentara na koji reaguje. Odmah tu etiketira i proziva pa pominje egzotične životinje kao moju percepciju homoseksualaca!?


Miloje, mozete se sve pretvarati koliko hocete kako ste jedno teli da kazete, ali vam neko iz komentara u komentar "izvlaci pouke iz konteksta", ne vredi! ubise vas ti sitni plemenski zaostaci.

i na kraju krajeva, svako normalan bi se zapitao, kada ga vec toliko puta "ne razumeju" i "izvlace iz konteksta" da li on/ona ume uopste da prenese poruku koju zeli da saopsti, a da nekoga ne ucredi bespotrebno?


I ovo što ste rekli poslednje je paušala!
Kao što bi Vama bilo teško da dokažete pojedincima i najveću istinu o popovskim zlim rabotama na nekom verskom blogu tako i ja ,evo ovde ,par vas, ne mogu da ubedim da je 2+2 četiri.


anfieldroad anfieldroad 00:52 17.08.2013

kukavicje jaje


Nema nikakvog smisla traziti od jedne konzervativne ideologije kakvo je hriscanstvo, da se slozi sa klasicnim levicarskim stavovima o pravima manjinskih grupa.
Vi u textu, kao aksiom navodite humanitarizam jedne religije,njene pripadnike proglasavate za prirodno dobre i nesklone nasilju,zaboravljajuci na njenu dijametralno suprotnu istoriju i sadasnjost. Ali,ostavljajuci Hrista po strani, nema argumenata koji bi dali da se uopste nasluti zbog cega bi upravo ova(hriscanska) dogma prihvatila nesto sto je po njoj samoj nenormalno,pa cak i nemoralno. Zasto bi se desio takav preokret kod hriscana? Zbog njihovih greha iz proslosti i novog shvatanja sveta?
To je pre svega politicko pitanje,a nesuvislo je mesati politicke pokrete sa religijskim.
8c_competizione 8c_competizione 11:23 17.08.2013

Re: kukavicje jaje

Zasto bi se desio takav preokret kod hriscana (ispravicu: vernika generalno)?


pa jednom u istorji su prihvatili da Zemlja nije ravna ploca i da se vaskolikavasiona ne vrti oko zemlje

mozda je vreme za sledeci kvantni skok

drugo, ja zaista nemoram biti levicar da bih razmisljao svojom glavom, tako da se zaista osecam neprijatno ovakvom kvalifikacijom

a nesuvislo je mesati politicke pokrete sa religijskim


a da napisete jedno javno obracanje na ovu temu SPCu i nekim njenim "posebnim" clanovima?
milojep milojep 01:00 17.08.2013

Oprosti mi Pape


Nikola Knežević

Stoga postavimo iskreno pitanje pripadamo li religiji moćnika ili veri koja se protivi svakoj vrsti eksploatacije, politizacije i zloupotrebe? Može se to rezimirati i u rečima Pape Franje: "Ako je jedna osoba gay i traži Gospodai ima dobru volju, ko sam ja da joj sudim?"


Koliko znam papa Franja je jezuita a oni su već mnogima sudili i presudili!
Voleo bih da nam poštovani autor teksta nešto više kaže o ovoj temi iako nije direktno u vezi sa temom bloga. posebno bi me interesovalo da saznamo kako deluje sada veza 'beli' papa-'crni' papa sa obzirom da je prvi put izabran papa jezuita?dali76 dali76 01:53 17.08.2013

dobar tekst

Problem je g. Knezevicu sto hriscanstvo ,a pogotovo njegova poruka ljubavi i mira, je umnogome devastirana samom institucionalnom konsttrukcijom tog istog hriscanstva. Naravno mislim na stvaranje prilicno politicki mocne crkve/crkava.
Umesto politike vere,pa zasto ne I promicanja vrednosti koje iz te vere proizilaze, crkva je postala mocna institucija cija je moc iskljucivo politicka, bilo da se ona iskazuje kroz uticaj na politiku drzave, bilo kroz posedovanje materijalnih dobara koje pokazuju status ,ne verske, vec ovozemaljske moci u samom drustvu.
Mozda je dobro pitanje, il pokazatelj koliko je crkva verska,a koliko ovozemaljska institucija kroz prizmu moci koju zeli da ima.
U kome bi Hristos, sutra da dodje, video verski osiromasene Fariseje koji su se odrekli verske moci zarad ovozemaljskih obicaja /I istih takvih moci.
Crkva,a pogotovo SPC, ukoliko zeli da ostvaruje uticaj, koji joj po mom sudu pripada kao sto pripada svakoj interesnoj grupiu jednom pluralistickom sistemu , mora prvo sama da se vrati hriscanstvu.
Inace bi mogla zateci Hrista medju onima koje toliko prezire I kinji.

Nikola Knežević Nikola Knežević 08:34 17.08.2013

Re: dobar tekst

dali76
Problem je g. Knezevicu sto hriscanstvo ,a pogotovo njegova poruka ljubavi i mira, je umnogome devastirana samom institucionalnom konsttrukcijom tog istog hriscanstva. Naravno mislim na stvaranje prilicno politicki mocne crkve/crkava.
Umesto politike vere,pa zasto ne I promicanja vrednosti koje iz te vere proizilaze, crkva je postala mocna institucija cija je moc iskljucivo politicka, bilo da se ona iskazuje kroz uticaj na politiku drzave, bilo kroz posedovanje materijalnih dobara koje pokazuju status ,ne verske, vec ovozemaljske moci u samom drustvu.
Mozda je dobro pitanje, il pokazatelj koliko je crkva verska,a koliko ovozemaljska institucija kroz prizmu moci koju zeli da ima.
U kome bi Hristos, sutra da dodje, video verski osiromasene Fariseje koji su se odrekli verske moci zarad ovozemaljskih obicaja /I istih takvih moci.
Crkva,a pogotovo SPC, ukoliko zeli da ostvaruje uticaj, koji joj po mom sudu pripada kao sto pripada svakoj interesnoj grupiu jednom pluralistickom sistemu , mora prvo sama da se vrati hriscanstvu.
Inace bi mogla zateci Hrista medju onima koje toliko prezire I kinji.Pitanja su na mestu. O tome pišem već dugo, a mislim da je Dostojevski u Braći Karamazovi u poemi o velikom inkvizitoru sjajno opisao kako stvari funkcionišu i u naše vreme. Poenta usmerene politikologije religije - političke teologije kojom se bavim jeste sa jedne strane dekonstrukcija crkava i religija kao institucija moći i kritika svih faktora koji je čine represivnim, vlastohlepljivim i često ideološkim aparatom. To ne znači ukidanje crkve, već temeljna kritika svih onih razloga koje su crkve i religije uopšte kroz vekove pretvorili u institucije moći.
8c_competizione 8c_competizione 11:25 17.08.2013

Re: dobar tekst

Inace bi mogla zateci Hrista medju onima koje toliko prezire I kinji.


verovatno bi i prvi kamen poleteo upravo iz ruku verskih vodja

odlicna konstatacija i ceo komentar!
Out of Beirut Out of Beirut 19:46 17.08.2013

Re: dobar tekst

hriscanstvo ,a pogotovo njegova poruka ljubavi i mira, [...] promicanja vrednosti koje iz te vere proizilaze,


Dali,

Hriscanski je biti protiv svih oblika sodomije, i istovremeno voleti one koji je upraznjavaju. Umesto bavljenja laznim dilemama (o tome da li je nemoralno gnushati se nabijanja penisa u anus), i besmisleno opstim porukama (o ljubavi i miru), imamo pred nama ovaj intelektualni i dushevni zadatak. Poduhvatimo ga se.
8c_competizione 8c_competizione 10:50 18.08.2013

Re: dobar tekst

o tome da li je nemoralno gnushati se nabijanja penisa u anus


a sto se zaustaviti na anusu (to upraznjavaju i str8 parovi, nije nikakva gay ekskluziva).

kud se dede stari dobri felatio? sta cemo sa njim? hoce li crkva da me uverava da je i to nemoralno? pa onda bi trebalo da pobije i bar pola str8 populacije zbog toga!

lepo receno: LICEMERJE i nista drugo!
kukusigameni kukusigameni 11:49 18.08.2013

Re: dobar tekst

8c_competizione
kud se dede stari dobri felatio? sta cemo sa njim? hoce li crkva da me uverava da je i to nemoralno?

A ti kao slušaš šta ti crkva kaže u vezi felacija?
A i što samo felacio? Valjda i žene mogu da upražnjavaju oralni seks, sebičnjaku. Ili, tebe zabole za žene?!
8c_competizione 8c_competizione 16:06 18.08.2013

Re: dobar tekst

A i što samo felacio? Valjda i žene mogu da upražnjavaju oralni seks, sebičnjaku. Ili, tebe zabole za žene?!


oprostite, ispravicu se odmah: sve oblike seksa gde jedan partner/ka oralno zadovoljava genitalije drugog partnera/ke

oket?

taman posla da ja ista slusam crkvu, poludeo jos uvek nisam! ali cu poludeti definitivno od njihovih baljezgarija i zbog toga sto drzava ic ne sljivi da ih u tome zaustavi!
ed_novipazar ed_novipazar 07:41 17.08.2013

stav

Nikola, kakav je stav Crkve kojoj ti pripadas prema homoseksualnosti. Dakle, ne prema homoseksualcima vec prema onome sto oni rade? Kako tvoja Crkva karakterise taj cin?
babmilos babmilos 08:23 17.08.2013

Re: stav

Nikola, kakav je stav Crkve kojoj ti pripadas prema homoseksualnosti.

Čekajući odgovor imaj u vidu da je hrišćanska crkva, iako daje pravo slobode izbora pojedincu, ipak definisana kao grupa čiji članovi moraju da misle isto da bi crkva uopšte postojala. Zato, ako hoćeš da znaš šta pravoslavni misle, pročitaj šta misli bilo ko od njih. Recimo Amfilohije - ako imaš stomak za to.
Nikola Knežević Nikola Knežević 08:39 17.08.2013

Re: stav

Nikola, kakav je stav Crkve kojoj ti pripadas prema homoseksualnosti. Dakle, ne prema homoseksualcima vec prema onome sto oni rade? Kako tvoja Crkva karakterise taj cin?


Pripadam Reformatskoj, dakle tradicionalnoj protestantskoj crkvi u Srbiji ali ona nema monolitan stav po ovim pitanjima, već to zavisi od zemlje do zemlje jer je svaka od njih zasebna i nemaju hijerarhijsko telo koje upravlja pomesnim crkvama u zemljama, kao što je to slučaj kod Rimokatolika. U Holandiji, Švajcarskoj ili Nemačkoj npr ovo su gay-friendly crkve, dok u nekim zemljama imaju znatno konzervativniji stav...
apach92 apach92 08:23 17.08.2013

nasilje nije odgovor

ali vas praksa pobija u ovoj konstataciji. Ipak, pozdravljam ovaj blog kao pokusaj edukacije dela stanovnistva koji pati od nuspojava koje je donelo hriscanstvo.

Ne radi se samo ovde o odnosu prema LGBT populaciji. Sustina problema je u hriscanski predefinisanim rodnim ulogama koje je to isto hriscanstvo uglavilo u nase moderne glavice. Pa je onda neko propustio da shvati lekcije koje deli priroda bojeci svet oko nas najekstremnijim razlicitostima koje hriscanski, smatramo neprihvatljivim.

Isto su prosle i zene zbog istog tog hriscanstva - ona radja i stoji pored sporeta a on brani i izdrzava. Iako je borba za prava zena pocela pre borbe za LBGT prava i dalje vladaju predrasude ako neka zena odstupi od rodno predefinisane uloge i ne uda se, ne radja decu ili pak to uradi ali je nekako zivot odvede u drugom smeru. Jos ce to potrajati.

Srecno sa edukacijom. Dok ne vidim prve rezultate, jos uvek vam nista ne verujem
8c_competizione 8c_competizione 11:27 17.08.2013

Re: nasilje nije odgovor

koji pati od nuspojava koje je donelo hriscanstvo


ja bih ipak upotrebio rec RELIGIJA, posto hriscanstvo nema bas svo ekskluzivno pravo na sve te nuspojave!
maksa83 maksa83 21:59 17.08.2013

roršahov test
Na šta vas podseća motiv Boga sa zgomilanim anđelima na ovoj Mikelanđelovoj freski u Sikstinskoj Kapeli?

Mene na mozak.

Tj. mislim da je Mikelanđelo na sofisticiran način 'teo reći da su i Bog i Anđeli zapravo - u našoj glavi. Kao i Đavo, uostalom.
westvleteren westvleteren 23:56 17.08.2013

Re: roršahov test

Posle DaVincijevog imamo i Mikelandjelov kod.
8c_competizione 8c_competizione 00:46 18.08.2013

Re: roršahov test

Tj. mislim da je Mikelanđelo na sofisticiran način 'teo reći da su i Bog i Anđeli zapravo - u našoj glavi. Kao i Đavo, uostalom.


crni Makso, pa ti jos i zahtevas upotrebu istog (mozga), sopstvenim snagama. a znas dobro da je to u religiji strogo zabranjeno!
crossover crossover 09:41 18.08.2013

Re: roršahov test

maksa83
Na šta vas podseća motiv Boga sa zgomilanim anđelima na ovoj Mikelanđelovoj freski u Sikstinskoj Kapeli?vishnja92 vishnja92 10:38 18.08.2013

Re: roršahov test

8c_competizione 8c_competizione 10:52 18.08.2013

Re: roršahov test

crna Visnja, nekima ne vredi ni kada im nacrtas!
kukusigameni kukusigameni 12:02 18.08.2013

Re: roršahov test

maksa83
Tj. mislim da je Mikelanđelo na sofisticiran način 'teo reći da su i Bog i Anđeli zapravo - u našoj glavi. Kao i Đavo, uostalom.

Onda moraš uključiti i Evu koja najverovatnije proviruje iza Boga. Nisam siguran da će žene na ovakvo tumačenje pristati.
maksa83 maksa83 14:23 18.08.2013

Re: roršahov test

Onda moraš uključiti i Evu koja najverovatnije proviruje iza Boga. Nisam siguran da će žene na ovakvo tumačenje pristati.

To vidi sa autorom na michelangelo@svetipetar.com

angie01 angie01 16:27 18.08.2013

Re: roršahov test

maksa83
Onda moraš uključiti i Evu koja najverovatnije proviruje iza Boga. Nisam siguran da će žene na ovakvo tumačenje pristati.

To vidi sa autorom na michelangelo@svetipetar.comne znam kako neznije da kazem, ali to je Evin mozak!
maksa83 maksa83 21:19 18.08.2013

Re: roršahov test

ne znam kako neznije da kazem, ali to je Evin mozak!

To joj je puno pomoglo kod prebiranja jabuka koje je usledilo.

Kako ide onaj vic...

Sedi osmog dana Adam u Raju, skroz smoren, dolazi Bog i pita ga "Adame, sine, što si smoren, stvorio sam tebe - stvorenje po liku svom, savršeno, i vidi šta sam ti napravio, imaš ovo, imaš ono, klima, Internet, bilijar, pikado, grickalice... šta da uradim da budeš srećan?"
Adam: "Ma sve je to super, ali bre sam sam ovde, treba mi neko stvorenje koje je takvo kao ja, da mi veseli dušu i ulepša dan".
Bog <razmišlja>: "Vidi ovako, može, ali moram da ti uzmem jedno plućno krilo, jednu nogu, pola mozga, jetru, jedan bubreg, jedno oko i pola desne ruke i napraviću ti stvorenje koje je savršeno kao ti i bićete srećni do kraja Veka".
Adam: "Ujeeee.... a šta može da se dobije za jedno rebro?"

angie01 angie01 22:19 18.08.2013

Re: roršahov test

Adam: "Ujeeee.... a šta može da se dobije za jedno rebro?"rece neko, ko je napravljen od blata!
anfieldroad anfieldroad 23:58 17.08.2013

opet besmisleno


Tesko da crkva,bilo koja, moze i treba da daje odgovor na ovakvo pitanje. U prethodnom komentaru sam vec pomenuo da nije dobro mesati crkvu u politicka pitanja.
Ljudska civilizacija stoji na 4 stuba. Kultura (u najopstijem smislu te reci), politika (kao nacin organizacije drustva), ekonomija (kao nacin da ljudi bez primene sile dodju do svega onoga sto im je neophodno za zivot) i skolski sistem( kao nacin da se znanje prenosi sa jedne na drugu generaciju).
Iznad svega toga stoje NEPORECIVE VREDNOSTI, ono sto se ne dovodi u pitanje. Tim stvarima se bave religije, samanizam, paganska verovanja i sl.
Citava prica o gej pravima spada u politicki set pitanja. Kao i mnoge druge grupe,kao npr radnici, potlacene manjine i sl.,tako i gej populacija protestima koje nazivaju paradama pokusavaju da poboljsaju svoj status.
Zasto crkve nemaju sta da traze u ovoj prici? Zato sto su pristrasne,zato sto se drze dogme i ne dozvoljavaju da se iskrivljava njihova slika o "idelnom coveku".
To je klasicno politicko pitanje i samo tako moze da se resi. Sve ostalo je mutna prica,kvazi moralizam koji sustinski vodi ka nasilju.
U tom smislu sam rekao da je besmislena citava ova diskusija. Crkva moze samo da kaze sta je njen stav,eventualno, a nikako da sa visine presudjuje i daje odgovore.
8c_competizione 8c_competizione 00:49 18.08.2013

Re: opet besmisleno

Iznad svega toga stoje NEPORECIVE VREDNOSTI, ono sto se ne dovodi u pitanje. Tim stvarima se bave religije, samanizam, paganska verovanja i sl.


i odavde ga vec usra, pardon my french!

a zasto se nesto ne bi dovodilo u pitanje? to je upravo gorivo dogmi, samo nemoj nista dovoditi u pitanje! pa je onda npr Puk Radovicu dozvoljeno da ti odredjuje sta ces i kako ces da mislis!
anfieldroad anfieldroad 01:19 18.08.2013

Re: opet besmisleno

8c_competizione
Iznad svega toga stoje NEPORECIVE VREDNOSTI, ono sto se ne dovodi u pitanje. Tim stvarima se bave religije, samanizam, paganska verovanja i sl.


i odavde ga vec usra, pardon my french!

a zasto se nesto ne bi dovodilo u pitanje? to je upravo gorivo dogmi, samo nemoj nista dovoditi u pitanje! pa je onda npr Puk Radovicu dozvoljeno da ti odredjuje sta ces i kako ces da mislis!To je izraz koji bi trebalo da objasni ono o cemu je tesko govoriti na racionalnom nivou.POSTOJANJE, SMISAO i sl. Ne naravno BUKVALNO!?!
8c_competizione 8c_competizione 10:55 18.08.2013

Re: opet besmisleno

To je izraz koji bi trebalo da objasni ono o cemu je tesko govoriti na racionalnom nivou.POSTOJANJE, SMISAO i sl.


mislim da moderna nauka ide sasvim dobrim putem da sve vise i vise toga lepo NAUCNO objasni, tako da ostaje sve manje i manje prostora za dogme, misticizam i vaskolika tumacenja sta je Hrist teo da kaze.

i na kraju krajeva, ipak bi mi filozofija bila bliza nego teologija, odnosno religija. filozofija ipak dozvoljava preispitivanje, dok religija po pravilu vodi do fanatizma (menjeg ili veceg).

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana