2017-05-21 13:07:33
Obrazovanje

Karike koje nedostaju

babmilos RSS / 21.05.2017. u 14:07

Gost-autor: Aleksandra Pavićević

Oд тренутка када је теорија еволуције постала призната научна теорија, хришћански свет подељен је у два табора: еволуционистички и креационистички. Било је то време снажног духовног преокрета европске цивилизације који се дешавао на таласу друштвених, политичких и технолошких револуција које су карактерисале

 
2017-04-03 10:55:00
Umetnost| Život

Nulti nivo niskosti

babmilos RSS / 03.04.2017. u 11:55

1. Zgranemo se nad oslobađajućom presudom za počinioce nekog gnusnog dela. Rđav pravni ishod demorališe građane. Blizak nam bude lik sluge Jerneja: nekažnjen kriminal povređuje čulo pravice. Pre četiri stotine godina zar Šekspir nije pevao

For in the fatness of these pursy times
Virtue itself of vice must pardon beg.

U našem prevodu:

Dođu vremena kad se ugoji javno mnjenje
Pa sami porok od vrline ište izvinjenje.

laf.jpg

 
2016-11-03 10:44:21
In memoriam

Lajka

babmilos RSS / 03.11.2016. u 11:44

Smrt je Lajku zatekla u kosmičkom brodu Vostok 2, šestog dana posle dramatičnog lansiranja sa kosmodroma Bajkonur. Bila je prvo živo biće lansirano u Zemljinu orbitu. Danas je 59 godina od njene žrtve za nauku. Pomogla je ljudima da prošire saznanja o Kosmosu. Sećamo je se i o njoj pevamo.

mecjalajka.jpg

 
2016-10-21 05:01:48
In memoriam

Slava im

babmilos RSS / 21.10.2016. u 06:01

cvet.jpg

 
2016-10-03 15:21:59
Nauka

Nobelova nagrada za fiziku 2015. godine

babmilos RSS / 03.10.2016. u 16:21

Sutra će biti poznat/i dobitnik/ci Nobelove nagrade za fiziku za 2016. godinu. Evo mog prevoda teksta objašnjenja (za medije) motiva dodele Nobelove nagrade za fiziku za 2015. godinu.

* * *  

Rešili su slagalicu neutrina i otvorili novo prostranstvo u fizici čestica. Takaji Kajita (Takaaki Kajita) i Artur B. Mekdonald (Arthur B. McDonald) su bili ključni naučnici u dve velike istraživačke grupe, Super-Kamiokande i Opservatoriji neutrina Sudberi (Sudbury Neutrino Observatory, ONS), koje su otkrile metamorfozu neutrina.

Lov je trajao - duboko u Zemljinoj utrobi u gigantskim postrojenjima gde su hiljade veštačkih očiju čekale pravi trenutak da otkriju tajne neutrina. Godine 1998. Takaki Kajita je izložio otkriće po kome izgleda kako neutrini prolaze metamorfozu; oni menjaju identitet tokom svog puta ka detektorima Super-Kamiokande u Japanu. Tamo hvatani neutrini su nastajali tokom sudara kosmičkih zraka sa česticama Zemljine atmosfere.

Za to vreme, na drugoj strani sveta, naučnici u Opservatoriji neutrina Sadberi u Kanadi (ONS) su proučavali neutrine koji nam stižu sa Sunca. Godine 2001, grupa istraživača koju je vodio Arthur B. McDonald je dokazala da i ovi neutrini menjaju identitet.

Zajedno, ova dva eksperimenta su otkrila novu pojavu - oscilacije neutrina. Dalekosežni zaključak ovih eksperimenata je da neutrino, dugo vremena smatran česticom bez mase, mora da ima masu. Ovaj je zaključak od strahovitog značaja za fiziku čestica i za naše razumevanje kosmosa.

 
2016-10-01 18:40:45
Muzika

Azma: Pođi sa mnom!

babmilos RSS / 01.10.2016. u 19:40

Piše moj drugar na FejZbuku:

 21. vek je. 2016. godina a ovi klinci su me vratili u 80-te. U vreme kad su rokeri bili rokeri a ne pozeri. Sve su sami odradili. I iskomponovali i snimili i uradili i montirali spot, i sve to bez i jednog potrošenog dinara. Čak su se i u autobusu švercovali kada su išli po gradu da snimaju kadrove za spot. ;) Neko će možda svemu ovome tražiti neku manu ali ja hoću da gledam samo pozitivne stvari. Klinci, kapa dole. Svaka čast. Ponosan sam na vas. 

 

 
2016-07-05 08:23:05
Život

Ne samo o Magnusu Karlsenu

babmilos RSS / 05.07.2016. u 09:23

I neka Aron baci žreb za ta dva jarca, jedan žreb Gospodu a drugi žreb Azazelu. I neka Aron prinese na žrtvu jarca na kog padne žreb Gospodnji, neka ga prinese na žrtvu za greh. A jarca na kog padne žreb Azazelov neka metne živa pred Gospoda, da učini očišćenje na njemu, pa neka ga pusti u pustinju Azazelu. ……… I metnuvši Aron obe ruke svoje na glavu jarcu živom, neka ispovedi nad njim sva bezakonja sinova Izrailjevih i sve prestupe njihove u svim gresima njihovim, i metnuvši ih na glavu jarcu neka ga da čoveku spremnom da ga istera u pustinju. I jarac će odneti na sebi sva bezakonja njihova u pustinju; i pustiće onog jarca u pustinju. (3 Moj. 16, 8-22)

Primetili ste, zar ne – niko više ne predaje šahovske partije. Moraš, majkoviću, da teraš do duvara, do golijeh kraljeva, do mata! Zlo&naopako. A za sve je kriv ovaj svetski šampion, Magnus Karlsen. On tako igra, nikako da ponudi remi ili dalekobilo preda. Ono što ne razumeju imitatori, žabopotkivači, jeste da Karlsen igra zato što traži najbolji potez. I u svakoj poziciji on traži najbolji potez. I kada ga nađe on ga odigra. I tako – ako partija traje 60 poteza a njegove bogami traju – Magnus ima obavezu da nađe 60 najboljih poteza. A kako on, tako i njegov protivnik. I u toj igri – igri nalaženja 60 najboljih poteza – Karlsen je šampion.

 
2016-06-30 16:02:29
Muzika

DAAR: prvi EP

babmilos RSS / 30.06.2016. u 17:02

Osnovna osobina svih političkih ideologija jeste nezainteresovanost za stvarne potrebe čoveka. Bilo da govorimo o komunizmu ili kapitalizmu, kao ekstremnim polovima među kojima osciluju sve moguće političke ideje, ljudske potrebe se ili bacaju u blato ili dižu u nebesa. U stvarnosti, sedamdesete godine prošlog veka jesu dokaz sposobnosti čoveka da zadovoljno živi u uravnoteženom društvu.

Kako je došlo do toga da nam se sedamdesete dese, danas je predmet teorija zavere. Kažu da su te godine izmišljotina Trulog Zapada koji je želeo državom blagostanja, uzbudljivom muzikom, farmerkama, Starkama i ostalim Barbikama da logički upropasti uniformisanu državu sa one strane Gvozdene Zavese. Šta god da je razlog, neverovatna kreativna muzička eksplozija koja je tada protresla planetu i ostavila istoričarima muzike dovoljno posla za vekove rada pokazala je da sposobnostima slobodnog Homo Sapiensa nema kraja.

E, sada je, pre nastavka priče, vreme da odvrnemo zvučnike:

 

 
2016-06-26 14:17:24
Društvo

Svi užasi diktature apsolutne manjine

babmilos RSS / 26.06.2016. u 15:17

Žali mi se čovek kako postoji ozbiljna opasnost da članovi udruženja Ateisti Srbije ispadnu najveći licemeri i kukavice koje je Sunce ogrejalo.

Kaže – nije u redu što Ateisti Srbije napadaju samo Srpsku pravoslavnu crkvu. Brine – oni drugi, posebno oni što pucaju u novinare i skaču po spomenicima kulture u vlasništvu SPC kao da su šugavi, kao da ne postoje. Upozorava – negativna diskriminacija je to. Moli –  malo više pažnje da Ateisti Srbije posvete drugim, miroljubivijim verskim zajednicama.

Život u ovoj našoj, ili čija li je već, despotskoj Srbiji podrazumeva neke neupitne činjenice. Logična je to stvar – život u bilo kojoj, bilo čijoj zemlji, bila to balkanska despotija ili skandinavska socijaldemokratija, podrazumeva da čovek svakog jutra ne uči sve iz početka. Velika većina stvari je manje-više ista ili se menja dovoljno sporo da tek naša deca primete kako su im roditelji neumoljivo zastareli. Pa šta je to u Srbalja neupitno? Rezultati najsvežijeg popisa građana ukazuju kako je osam do devet od deset građana koje sretnete na ulici pravoslavne vere. To je jedna respektabilna grupa. Nesumnjivo je da živeti u Srbiji, u dobru i u zlu, znači biti okružen pravoslavljem.

isk1.png

 

 sema.jpg 

Povodom testa osmacima na maloj maturi – nervoza! Male pametne glave treba da zaokruže tačan odgovor… koji? Nije trebalo zaokružiti nijedan, od pitanja se valja ograditi. Ali koji akademik da preuzme odgovornost za takav intelektualni skok u civilizaciju? Naravno da šema Б) nije rešenje; to je prosto brojanica od otpornika. Ne vidim kod dece krivicu, ona su više nego zlatna (dijamantska). Smisleno pitanje glasi: Kako se zove veza otpornika na dijagramu А)? Tačan odgovor: paralelna veza.

 

babmilos

babmilos
Datum rоđenja:  08.04.1973 Pol:  Muški Član od:  30.03.2010 VIP izbora:  6 RSS RSS Feed Saznajte više o autoru

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana