Gost autor

Сиротиња 75 година пре и после

uros_vozdovac RSS / 28.02.2016. u 09:56

Gost autor: Highshalfbooze

 Сиротиња као хронична болест друштва

Систем зимске помоћи одомаћио се како у многим већим , тако и у мањим нашим градовима. Општинске у праве тих дана aпeлyjy на имућније грађане, да се својим прилозима сете сиромашних и незапослених, а и саме из својих срестава одвајају извесну своту за исту сврху. Помоћ ове врсте, и ако незнатна, тренутно задовољава, јер "поклону се очи не гледају " . А из године у годину помoћ ова постаје све неопходнија.

У целом свету постоји сиротиња, и да није сиротиње опште народно благостање било би на врхунцу. Сиротиња је жива у барометру која мање или више показује степен економско-социјалног живота. И докле год се живо и гласно говори и ради на прикупљању милостиње у виду зимске, или које друге помоћи, дотле знамо да постоји сиротиња, а истовремено и то, да се ништа темељито није урадило да се број сиротиње сведе на најмању меру.

Сиротињу не треба "помагати", како се то у ствари данас чини, већ је треба онемогућити, учинити да се сваког дана бар по један човек спасе сиротиње. Помагати сиротињу овако како се то данас практикује, значи продужавати и одржавати сиротињу као сиротињу, без стварног спаса од сиротиње. На тај начин сиротиња се претвара у хроничну болест.

Наша земља по своме природном благу сматра се богатом, а ипак је у њој прилично сиротиње. Међутим, у земљама мањег богатства, а са већим бројем становништва, скоро сиротиње и нема. Умешна економска политика учинила је тамо, да и физички изнемогли и болесни њуди без личних материјалних средстава - не буду сиротиња. Код нас, пак, ми видимо да велики број сиротиње не представљају никакви физички богаљи, већ здрави и снажни, незапослени људи, којима сиротиња постаје навика, а навикнути на сиротињу значи одвикнути се од рада.

Кад већ постоје одбори за зимску помоћ, онда они треба да покажу шири смисао око акције за помагање сиротиње. Потребно је видити извесну статистику јављених за зимску помоћ, у којој ће на првом месту бити констатовано, да ли је по среди трајна сиротиња услед изнемоглости и болести или беспослена сиротиња. Та статистика не би смела бити само "мртво слово на хартији" већ мора имати свој реални смисао, који треба да нас подстакне на размишљање о отклањању узрока који стварају бар ону беспослену сиротињу. Пооред поменутог помагања сиротиње одбори би имали да уложе и свој морални ауторитет, да се сваки наш суграђанин који тражи милостињу услед тога што је остао без посла, запосли у што краћем року. А да се свако индустријско и привредно предузеће, које дела на територији нашег града једном енергичном акцијом приволи да запосли домаћу радну снагу, а сваки странац у тим предузећима опореже у корист домаће незапослене сиротиње.

Место "помагања" сиротиње треба створити рад. Створити рад, то значи створити од просјака радне људе, и од економског сиромаштва - опште газдинство и богатство, помоћу којег ћемо моћи да помажемо и трајно непродуктивног човека.



ГРАДСКИ ВЕСНИК, год. II Јануар 1940. број 5



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gedza.73 gedza.73 11:38 28.02.2016

Evropa 75 godina pre i posle

'Srpski narod postaće član velike evropske porodice.
Nestaće strah od novih ratova, a srpski narod će se posvetiti podizanju svog i opšteg blaogostanja , uz podršku ujedinjene Evrope.'

Kažu da je ovo bio tekst na nekom nemačkom letku deljenom tokom Nedićevog mandata.
uros_vozdovac uros_vozdovac 11:48 28.02.2016

Re: Evropa 75 godina pre i posle

gedza.73
'Srpski narod postaće član velike evropske porodice.
Nestaće strah od novih ratova, a srpski narod će se posvetiti podizanju svog i opšteg blaogostanja , uz podršku ujedinjene Evrope.'

Kažu da je ovo bio tekst na nekom nemačkom letku deljenom tokom Nedićevog mandata.


Jeste, imam jednu knjigu u kojoj je skeniran takav letak, ako laže knjiga - lažem i ja.

Što naravno ne znači manje više ništa, osim da je letak postojao.
highshalfbooze highshalfbooze 13:01 28.02.2016

Re: Evropa 75 godina pre i posle

Jeste, imam jednu knjigu u kojoj je skeniran takav letak, ako laže knjiga - lažem i ja.

E, pa sada znamo i odakle je preuzet za propagandu. Juče sam slučajno nabasao.
Hvala na gostoprimstvu

U istom broju je objavljeno i sledeće:

Претседник град. поглаварства г. Рајаковић одриче си и надаље својих принадлежности у корист сиротиње
Претседник Градског поглаварства града Смедерева г. Милан Рајаковић, упутио је Градском већу акт следеће садржине:
"Господо Градски већници,
Ранијим својим рефератом изнетим пред Градско веће, одрекао сам се својих принадлежности које примам од Општине на име накнаде.
По ранијој изјави принадлежности сам се одрекао до 31. децембра 1939. год.
Али како се прилике ниуколико нису измениле на боље част ми је овим известити Градско веће да се од 1.1.1940. па до краја буджетске године т.ј. до 31. марта 1940. године одричем својих принадлежности и то тако што ћу почев од 1.1.1940. предавати "Зимској помоћи" 1.000 дин. месечно; 852,- дин. предаваћу сиротињи с времена на време по већ устројеном списку.
Толико износи половина моје плате - накнаде.
Од друге половине моје примљене накнаде издржаваћу и даље две породице са по 300 дин. месечно и четири по 200 дин. месечно.
Остатак од принадлежности у динара 499.- задржаћу ради ситнијих, хитних помоћи.
Молим Градско веће да предње прими знању.
Претседник Општине града Смедерева
Милан М. Рајаковић, с.р.


highshalfbooze highshalfbooze 13:15 28.02.2016

Re: Evropa 75 godina pre i posle

Kažu da je ovo bio tekst na nekom nemačkom letku deljenom tokom Nedićevog mandata.

narcis narcis 12:10 28.02.2016

običan pamflet

tako ovo meni liči.
да ли је по среди трајна сиротиња услед изнемоглости и болести или беспослена сиротиња

po kojim kriterjumima?
да се сваки наш суграђанин који тражи милостињу услед тога што је остао без посла, запосли у што краћем року.

ovo ko da živimo u nemačkoj, holandiji ili tako nekoj ekonomsko jakoj zemlji. to je neizvodljivo.
А да се свако индустријско и привредно предузеће, које дела на територији нашег града једном енергичном акцијом приволи да запосли домаћу радну снагу, а сваки странац у тим предузећима опореже у корист домаће незапослене сиротиње.

to misliš da je stranac svako ko nije iz grada( trebao si i da imenuješ na koj to grad misliš)
nisi ti ovaj problem proučio dobro. više onako birokratski i sa mnogo lepih želja a malo stvarnosti.
gedza.73 gedza.73 12:17 28.02.2016

Re: običan pamflet

nisi ti ovaj problem proučio dobro.

Highshalfbooze samo postavio tekst napisan u
ГРАДСКИ ВЕСНИК, год. II Јануар 1940. број 5
narcis narcis 12:25 28.02.2016

Re: običan pamflet

e pa onda se izvinjavam, samo uslovi nisu isti kao tad tako da ovo i nije neki ni primer ni povod.
izdaleka liči na naš sadašnji problem, al samo izdaleka, kad se približiš ispadne sasvim drugačije.
narcis narcis 13:13 28.02.2016

?

kad pogledam kolka je čitanost i broj komentara, vidim da nije samo meni nejasan ovaj blog.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 13:20 28.02.2016

Re: ?

narcis
kad pogledam kolka je čitanost i broj komentara, vidim da nije samo meni nejasan ovaj blog.


Nedelja, čak i botovi i serbski naci udarnici odmaraju, oni volonteri - prekookenaski, još spavaju, a domaći idu kod tašte na supu s rezanci i srž iz kosti - ne može se baš samo na sendvičima i sokovima. A i naslov nije hitan. No, ne brini se, navrnuće oni popodne-predveče.

                     
nim_opet nim_opet 20:23 29.02.2016

Da sam dobio dolar...

...svaki put kad sam cuo ili procitao ovo: "Наша земља по своме природном благу сматра се богатом, а ипак је у њој прилично сиротиње. " imao bih vise dolara od drzave Srbije.

Ovakvi mitovi uljuljkuju glasacko telo i poreske obveznike Srbije u neku situaciju gde "eto, samo da se steknu uslovi, procvetacemo", "evo, sutra jos koliko i bicemo Svajcarska, ali samo da nesto..." i time ih absolvira odgovornosti za sopstvene izbore, kontinuiranu korupciju itd itd itd.

Dakle - Srbija, po "prirodnom blagu" nije bogata zemlja. To sto Srbija ima recimo jedno nalaziste bakra sa ekonomski isplativim procentom metala, ne znaci da je zemlja bogata. Ili to sto je "na glavnim putnim pravcima" itd...Niti su poljoprivredni prihodi nesto znacajni, niti su nalazista prirodnih resursa nesto posebno izdasna ili ekonomski isplativa, niti je turizam ista privlacniji nego u okruzenju (tj. zemljama sa kojima bi imalo smisla porediti se). Kad se jednom opasuljimo da ni po cemu drzava nije specijalna niti posebna, onda mozda i shvatimo da su prirodna bogatstva samo osnova na kojo se bez teskog rada tesko moze ziveti, gde je svaki nas izbor, sto politicara, sto ocutanja korumpiranom policajcu, lekaru ili sluzbeniku, sto zatvorenosti drustva za promene i razlicitosti, sto odbacivanja shvatanja pravne drzave kao osnove ekonomskog, drustvenog (pa i mentalnog razvoja) itd itd itd...zasluzan za to kako zivimo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana