Istorija| Lingvistika| Mediji| Zabava

И тако прође Дан Светог Патрика

tasadebeli RSS / 18.03.2017. u 09:42

 

„Када би се, неким случајем, у нашем дневном листy појавио овакав текст:

„АМБАСАДОР- ТОРИЈЕВАЦ који воли свој 'џоб' и ,клан', и следи СЛОГАН своје странке (као некада његови преци, верни ВАЗАЛИ свога краља), господин чију дипломатску КАРИЈЕРУ подржава посебни БУЏЕТ - стоји на балкону свога стана у амбасади (одевен у црно-бело ФЛАНЕЛНО одело, налик ПИНГВИНУ који се шепури) и пије ВИСКИ расејано гледајући низ КЕЈ где поред понтонског моста радници превозе КАРГО од много ТОНА на брод, a огромна амбасадорка, чланица женске ЛИГЕ за мир, сва накићена француском БИЖУТЕРИЈОМ као права КАРИКАТУРА од жене, пијуцка минералну воду и гледа на другу страну, у правцу суседног ТУНЕЛА, и још даље од далеких ДИНА Низоземске..."

онда би одличан зналац европских језика уочио следеће речи келтског порекла које су у наш језик стигле пoсредством следећих европских језика:

 

 

АМБАСАДОР ...... келтски- касни латински- француски, италијански;

ЏОБ ...... келтски (бретонски)- француски- енглески;

КЛАН ...... келтски (гелски)- енглески;

СЛОГАН ...... келтски (гелски) енглески;

ВАЗАЛ ...... келтски (бретонски)- француски- енглески;

КАРИЈЕРА ...... келтски- латински

БУЏЕТ ...... келтски (бретонски)- француски- енглески;

АМБАСАДА ...... келтски,позни латински;

ФЛАНЕЛ ...... келтски (камријски или велшански)-енглески;

ПИНГВИН/пенгвин ...... келтски (велшански)- енглески;

ВИСКИ ...... келтски (гелски)- енглески;

ТОРИЈЕВАЦ/Тори ...... келтски (ирски)- енглески;

КЕЈ ...... келтски (бретонски)- француски;

ПОНТОН ...... келтски- позни латински, латинско- француски;

КАРГО ...... келтски-позни латински, шпански- енглески;

ТОНА ...... келтски- енглески;

ЛИГА ...... келтски- позни латински- провансалски;

БИЖУ ...... келтски (бретонски)- француски;

КАРИКАТУРА ...... келтски- позни латински- италијански;

МИНЕРАЛ ...... келтски (бретонски)- француски;

ТУНЕЛ...... келтски (бретонски)- француски;

ДУНЕ ...... келтски- холандски- француски.

 

Редослед и подаци изнети су на основу Скитовог (Скет) етимолошког речника енглеског језика. Наравно, поменуте речи могле су прећи и још дужи пут, на пример и преко немачког, већ према томе којим од европских језика наши становници су се служили и како је дотична реч стигла у наше крајеве.

(Из књиге професорке Ранке Куић:"Црвено и бело - сродност српског и келтског језика", Глас српски, 2000. - ЛИНК)

 

 

 


И као контратежа на овој националној клацкалици званој Срби, један духовити текстић из Данаса који је некада био плава Борба, а пре тога црвена Борба:

 


Pričaj irski

 

Piše: Dejan Novačić, za Danas iz Dablina 

 

Iako raštrkani širom sveta, Irci su čvrsto povezani zajedničkim jezikom. Engleskim.

 Irski jezik ne razume niko, pa ni sami Irci. Uprkos tome što je irski zvanični jezik Republike i uprkos frankenštajnskim naporima državnih činovnika da ga dignu iz mrtvih, ovaj jezik nepovratno nestaje. Može se čuti još samo na državnom TV programu Teilifis na Gaeilge (Televizija na irskom) i u selima i na ostrvima zapadne Irske, u enklavama poznatim pod nazivom Gejltaht.

Reč je o jezičkim rezervatima gde se spasava ono što se spasiti može. To su slabo naseljeni i spektakularno lepi delovi Irske, čiji stanovnici i dalje ribare, kopaju krompir i piju ginis na maternjem jeziku, a tokom leta primaju u kuće desetine hiljada tinejdžera iz drugih delova Irske.

Klinci u Gejltahtu uče irski u okviru državnog plana za reanimaciju jezika. I svi su zadovoljni - seljaci zarade lepe pare, službenici ispune jezičku normu, a deca provedu leto daleko od matoraca.

Kako je moguće da u zemlji koja je jedan od vodećih svetskih proizvođača i distributera nacionalne mitomanije malo ko govori sopstveni jezik?

Kao što su Srbima za sve krivi Turci, tako su Ircima krivi Englezi.

Gde Englezi prođu, tu trava ne raste, kažu Irci, i kao dokaz navode da danas u Irskoj živi manje od 10 procenata svih Iraca, a slično je i sa preostalim Škotima i Velšanima u samoj Britaniji. Svi su oni potomci starih Kelta, koji su na ova ostrva stigli sa Kontinenta pre dva milenijuma, bežeći pred Rimljanima. Kelti su pre toga naseljavali veći deo Evrope, uključujući i Balkan, a postojbina im je bila na teritoriji današnje Švajcarske.
Stari Kelti su imali zajednički jezik, koji se kasnije podelio u dve grupe - gojdelsku (irski i škotski) i britonsku (velški i bretonski). Škoti i Irci se i danas međusobno razumeju (pogotovo preko flaše viskija), ali im treba prevodilac kad idu u Vels ili Bretanju.
Anglosaksonci nisu bili previše fascinirani jezičkim nijansama, niti ih je mnogo zanimala lingvistika, pa su keltske narode, zajedno s Normanima i Vikinzima koji su se tu bili zatekli, od 12. veka tamanili sve zajedno i svakog posebno. U procesu su stradale ne samo keltske "kraljevine" (hiperbola kojom Irci označavaju svoje plemenske zajednice), već i njihovi običaji, obeležja i jezik. Engleski je tokom vekova postao i službeni i svakodnevni jezik.

Sredinom 19. veka u Irskoj je polovina stanovništva još uvek pričala irski, ali to su bili siromašni seljaci, oni koji su uglavnom ćutali i radili. Osnovna namernica im je bila krompir, koji je sredinom veka napala krompirova zlatica. Nekoliko žetvi propalo je zaredom, što se poklopilo s rekordnim prinosima pšenice, pa su protestantski zemljoposednici izvozili žito pod odličnim uslovima u Englesku. Pošto u to vreme Englezi još nisu bili pronašli humanitarnu pomoć, u Irskoj je došlo do strašne gladi. Milion ljudi pomrlo je od gladi i epidemija i još milion otišlo je u emigraciju, odnoseći sa sobom i svoj jezik.

Posle ove katastrofe došlo je do naglog rasta antibritanskog raspoloženja. Kao što je srpski kosovski mit formiran nakon poraza Prvog srpskog ustanka, tako je i keltska nacionalna mitologija napisana posle irske Velike gladi. Irski - ili keltski - preporod obeležio je stvaranje nove nacionalne svesti: narodnjaštvo je krajem XIX veka postalo kulturni standard, i nešto kasnije, u nezavisnoj Irskoj, praktično je dobilo status zvanične umetnosti, slično onome što je socrealizam uživao u Sovjetskom Savezu.

Englezi su ipak bili džentlmeni, pa su Ircima, kad su odlazili, ostavili svoj jezik na korišćenje. Irci su ga toliko usavršili da su napisali neke od najboljih stranica književnosti na engleskom jeziku. Za to su do sada dobili četiri Nobelove nagrade, što Irsku čini zemljom s najvećim brojem književnih nobelovaca po glavi stanovnika.

Lako je Srbima. Njihov jezik razumeju i stranci - Crnogorci, na primer. Ircima je, da bi ih svet razumeo, za razliku od Srba, potreban prevodilac. Jedino im ne treba prevođenje na jezik kojim se danas govori u pojedinim balkanskim zemljama, a koji je u Srbiji poznat pod nazivom "srpski". To je zato što su srpski naučnici nedavno otkrili velike jezičke sličnosti između Kelta i Srba. Prema jednom istraživanju, Kelti (preciznije, Velšani) i Srbi imaju, navodno, "više od šest stotina zajedničkih reči".

Nakon što su osnovali Beograd (Singidun), pronašli Negotin (Neges Tin) i otkrili reku Moravu (Mor Ava), Kelti su - kaže ova studija - otišli u Crnu Goru. Tu su "ostavili za sobom niz jasnih jezičkih tragova". Takav je slučaj s mestima Risan (rhysfa, velški: tvrđava) i Perast (pyr, gospodar i yst, okuka), što zajedno čini "Gospodarevu okuku", ma šta to značilo. Ali to nije sve. Velšani su "dali ime Durmitoru" (od Duw, bog ), a Crnogorci su, valjda u znak zahvalnosti, počeli da oslovljavaju Velšane s "Vlasi". Da se ovi drugi ne dosete.

Zanimljivo je međutim da među crnogorskim Keltima nisu bili samo Velšani, već i Irci, pa odatle i naziv reke Bojana (po reci Boyne, severno od Dablina). Odgovor na pitanje otkud Irci i Velšani zajedno u Srbiji i Crnoj Gori vekovima pre nego što su se formirali kao zasebni narodi i pre nego što su uopšte razvili svoje posebne jezike, ostaje, naravno, bez odgovora. Ali, ne treba biti cepidlaka.

Neki ljubitelji su čak otkrili i "tragove Kelta na Kosovu". Tu su Kelti ostavili svoje "drevne zapise" iz nekog razloga "zabeležene na srpskom jeziku", a ne na keltskom ili, ne daj bože, albanskom. I to 600. godina pre nego što su se Sloveni uopšte stuštili na Balkan. Ovo otkriće je tim značajnije jer ni jedni ni drugi (a bogami ni treći) u to vreme nisu znali ni da čitaju, a još manje da pišu, jer naravno nisu ni imali nikakvo pismo.

Nisu samo Kelti uticali na Srbe, već i obratno. Širom Irske postoji veliki broj tipično srpskih imena naseljenih mesta, planina i reka. Primenom metodologije koja se u nauci o jeziku zove "komparativna analogija", a u etnopsihologiji "udri me do zore", nedavno je otkriveno da su grad Brej (irski: Bré, engleski: Bray, u Dablinskom zalivu) osnovali srpski, a ne normanski moreplovci. Turci međutim ovo osporavaju, i tvrde da je "bre" stara turska reč koju su im Srbi ukrali i sad je koriste kao svoju.

Pored Srba, Irsku su tokom istorije posećivali i Crnogorci. To dokazuje brdo Tara, legendarno sedište keltskih kraljeva. Srbi međutim smatraju da naziv irske Tare ne potiče od crnogorske reke, već od istoimene srpske planine. Ali niko, osim pojedinih srpskih akademika, nema objašnjenje otkud ime "Tara" za reke i planine u još tridesetak zemalja sveta, uključujući Etiopiju i Japan.

Kako bilo, Srbi su u Irskoj ostavili i nazive gradova Dulek (Duleek na proto-keltskom znači "ima glavu ko dulek"), i, naravno, Blesington (po staroj srpskoj pesmi "Jao, majko, što sam blesav").

O srpskom uticaju na Kelte govore i tradicionalna srpska imena koja Irci i danas nose. Ali, pogrešno, jer su, onako pijani sve pobrkali, pa je kod njih Dara (Darragh) muško, a Nikola (Nioclás) žensko ime.

Srbi ne samo da su naučili Irce da govore Irski, već su ih, prema jednoj hipotezi, "naučili da igraju kolo", koje su ovi kasnije "ubrzali i nazvali riverdance". Hipoteze hipotezama, ali ono što je pouzdano utvrđeno, to je da su prvi srpski misionari stigli u Irsku iz okoline Niša.


Dokaz za to je činjenica da irski jezik ima samo dva padeža."

(Текст је у потпуности пренет из листа Данас :ЛИНКЛИНКЛИНК)


Слагао бих ако бих рекао како при качењу овог текста нисам замишљао нашег Драгољупчета на путу у ЕУ језички каламбур колико се радује због ове последње реченице у тексту из Данаса.

 

 

 


Све у свему, говорили Ирци ирски језик или не, мора се признати да много лепо певају на њему:

 

 

И превод на енглески језик:


Hail, oh woman, who was so afflicted,
It was our ruin that you were in chains,
Our fine land in the possession of thieves...
While you were sold to the foreigners!

Chorus:

Oh-ro, welcome home
Oh-ro, welcome home
Oh-ro, welcome home
Now that summer's coming!
Gráinne Mhaol is coming over the sea,
Armed warriors as her guard,
Only Gaels are they, not French nor Spanish...
and they will rout the foreigners!

Chorus

May it please the King of Prodigy that we might see,
Although we may live but one week after,
Gráinne Mhaol and a thousand warriors...
Dispersing the foreigners!

Chorus

 


А ја ћу се право да вам кажем, као и сви хобити и патуљци који покушавају да не падну са оне поменуте националне клацкалице док се на њој клацкају, држати моје шпанске госпође да не бих мислио на крвожедне Енглезе...

Кхм, кхм...

Пардон, Турке.

 

Бикоз!

 

"Ин ол ми лајф ајв не'ер дид си а мејд со свит абав д сол..."

 

Или у преводу на српски:

 

"Прала ноге, па пала у реци,

тандрчак, тандрчак, вретено..." 

 

 

 

 



Komentari (134)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tasadebeli tasadebeli 10:11 18.03.2017

Тастер








1. Република Ирска 4 3 1 0 7 3 +4 10
2. Србија 4 2 2 0 9 5 +4 8
3. Велс 4 1 3 0 8 4 +4 6
4. Аустрија 4 1 1 2 6 7 -1 4
5. Грузија 4 0 2 2 3 5 -2 2
6. Молдавија 4 0 1 3 2 11 -9 1

narcis narcis 11:28 18.03.2017

Re: Тастер

Слагао бих ако бих рекао како при качењу овог текста нисам замишљао нашег Драгољупчета на путу у ЕУ језички каламбур колико се радује због ове последње реченице у тексту из Данаса.

daklem šta davi kazujem, eto potvrde da su nišlije najstariji narod
Jukie Jukie 10:23 18.03.2017

Pingvin

И некада давно у келтским морима живеше птица



коју Келти назваше пингвин
а Срби је назваше њорка

али у милости не беше, те ишчезе

али име њезино остаде, те се другима даде да се о њему и данас збори

те и данас постоји пингвин



а и њорка

sven.en sven.en 10:33 18.03.2017

čarobnjak

Eee, koliko ja volim Rašu Popova. Kad bi me pitali šta je Srbija..




Zimus dijelim oduševljenje knjigom Arapi između juče i sutra* - napisana jednostavno, sjajno, reportažno, razgovorački, zanimljivo, poučno, ovako: "ma znaš kako Raša Popov objašnjava tvrđavu kraj Dunava djeci, a vjetar duva, e, tako"..

:)

*Milutin Milenković
alselone alselone 13:15 18.03.2017

Re: čarobnjak

Eee, koliko ja volim Rašu Popova. Kad bi me pitali šta je Srbija.


Zaista divan covek. Ima onaj video kad se zaplakao na glupo pitanje voditeljke, ja gledam a sve se i meni nakuplja. [i][/i]
sven.en sven.en 14:02 18.03.2017

Re: čarobnjak

kad se zaplakao na glupo pitanje voditeljke

Čarobnjaštvo, kažem ti.
emsiemsi emsiemsi 07:22 19.03.2017

Re: čarobnjak

sven.en
Eee, koliko ja volim Rašu Popova. Kad bi me pitali šta je Srbija..

...

Сагласан !
aureus aureus 11:13 18.03.2017

Gaelic is cool

Volim irsku muziku, pa nek mi bude oproštena mala promocija dvije pjesme koje rado slušam zadnjih desetak dana.



niccolo niccolo 11:21 18.03.2017

Re: Gaelic is cool

Ja najgotivim

aureus aureus 11:35 18.03.2017

Re: Gaelic is cool

niccolo
Ja najgotivim





This is not Gaelic!

Drugo, ovi gore su nekako previše fensi.
Šminkeri jedni.

Ovako treba:

nsarski nsarski 11:46 18.03.2017

Re: Gaelic is cool

Ilustracija ove donje pesme je jedan od mnogobrojnih "cliffs" kakvih ima duž skoro cele zapadne obale Irske. Najpoznatiji su cliffs of Moher (visina oko 220m):



(Ovde je, na primer, sniman film Rajanova kći). Ja sam prošlog leta prošao celom tom obalom - 1500 km sve vozeći levom stranom! - i preporučujem svakom ko ima priliku da tamo ode (najbolje u junu kad su dani dugi). Istina je da se u ovom zapadnom delu Republike Irske najviše govori gelski jezik. Porodice iz Dablina i urbanih delova često šalju svoju decu u ovaj kraj Irske da tokom leta uče na gelskom. Ljudi tamo su izuzetno gostoprimljivi i ljubazni i, naravno, ne vole Engleze. Čarobna zemlja.
aureus aureus 12:02 18.03.2017

Re: Gaelic is cool

nsarski
Ilustracija ove donje pesme je jedan od mnogobrojnih "cliffs" kakvih ima duž skoro cele zapadne obale Irske.


A Crna Gora?

Šta ćeš kad ovi Pravoslavni Kelti nisu imali novaca da odu do Irske nego su morali da se snalaze.

niccolo niccolo 13:04 18.03.2017

Re: Gaelic is cool

This is not Gaelic!

Ups, nisam obratio pažnju da mora da bude na Gaelicu

Najpoznatiji su cliffs of Moher

Nas vozilo do tamo od Dablina. Svraćali smo i u ono mesto gde je bio potpisan neki od mirova - Limerik beše valjda...Posle smo jeli u Doolin-u i preko Kinvarre se vratili za Dablin (jednodnevni izlet).
Milan Novković Milan Novković 13:11 18.03.2017

Re: Gaelic is cool

nsarski
Ilustracija ove donje pesme je jedan od mnogobrojnih "cliffs" kakvih ima duž skoro cele zapadne obale Irske. Najpoznatiji su cliffs of Moher (visina oko 220m):



(Ovde je, na primer, sniman film Rajanova kći). Ja sam prošlog leta prošao celom tom obalom - 1500 km sve vozeći levom stranom! - i preporučujem svakom ko ima priliku da tamo ode (najbolje u junu kad su dani dugi). Istina je da se u ovom zapadnom delu Republike Irske najviše govori gelski jezik. Porodice iz Dablina i urbanih delova često šalju svoju decu u ovaj kraj Irske da tokom leta uče na gelskom. Ljudi tamo su izuzetno gostoprimljivi i ljubazni i, naravno, ne vole Engleze. Čarobna zemlja.

Moj prvi šef u Sitiju je bio Irac. Najbolji project manager ikad.

Blago lud, doduše, utoliko što je sve verovao svojim zaposlenima i išao da tuče-ubija svakoga na koga bi mu bilo koji zaposleni na bilo kakav način skrenuo nešto negativniju pažnju. U trentuku, bez razmišljanja.

Ubrzo pošto sam došao je, iz mog ponašanja, jelte, zaključio da smo mi Srbi i Irci jako slični.

Zbog izuzetne agresivnosti prema nesvojim-ljudima koji su na bilo koji način bili moralno nepodobni (nama plaćao sve što treba, sve opraštao, donosio kafe, vodio na ručkove itd.) je na kraju morao da pali iz Nomure i otišao na pola miliona funti osnovnu platu u BZW (Barclays de Zoete Wedd) (on je bio i uspešan trader pre Nomure).

Pored sledećih neočekivanih poteza treba primetiti da se prvo oženio sa prepametnom Kineskinjom iz Goldmana S.

I tako, dok mu je osnovna plata skakala reši on da u prvom .com boomu napusti posao i osnuje firmicu!

Mandat: domaćica kupi PC, PC prestane da radi, i njegov rapid reaction force skoči u akciju ...

Kažem ja: "Aman, Kevine, Srbine, jes ti lud ..."

Probao još neke biznise pre nego što se otisnuo, pogađaš, u magistraturu u ITju (pre toga imao šta li već, neku ekomoniju ili matematiku, pa MBA sa City U. koji je 1990. dodavao £30K na platu početnicima.

Genije suvi i dalje, bio godinama u Singapuru, podigao nivo i znanja i ludosti i evo ga nazad, komšije u geografiji i, ako i ja još samo malo poludim možda i u biznisu nekom.

Drugi Irac, isto "Srbin" po dubini duše, al board-level materijal top-tier insititucija, finansijskih, sada CEO u jednoj, možda malo sa primesama Crnogorskog zato što kad ga zamnoliš za pomoć pomaže u split-second maniru bez ikakvog razmišljanja (takvi su se bar meni zalomili u životu), mi je došao na board jedne firme isto tako u split-second, i čim bi nešto zatrebalo isto tako brzo rešavao probleme, ali, ... moja hedge-fund ideja za SE Europe se ugasija u SRB haosu 2000ineke pre nego što se zapalila, radni zahtevi iznad mojih "organizatorskih" mogućnosti, koje su kilave i u mirnodopska vremena - prosto sam brzo ošacovao da numem (mislim prvi put u životu, i na sreću, posle sam ioako samo falširao šta god tu da pokušam
Kraja Kraja 13:22 18.03.2017

Re: Gaelic is cool

"Volim irsku muziku, pa nek mi bude oproštena mala promocija dvije pjesme koje rado slušam zadnjih desetak dana."

The uploader has not made this video available in your country.
aureus aureus 13:46 18.03.2017

Re: Gaelic is cool

Kraja
"Volim irsku muziku, pa nek mi bude oproštena mala promocija dvije pjesme koje rado slušam zadnjih desetak dana."

The uploader has not made this video available in your country.


Dobro, ako ne možeš da vidiš taj konkretan video, možeš potražiti na YouTubeu
istu pjesmu, naći ćeš neki validan video.

Prva pjesma:
Celtic Woman - Níl Sé'n Lá

Druga pjesma:
Dónal Lunny, Coolfin and Friends - Dúlamán
arianna arianna 14:59 18.03.2017

Re: Gaelic is cool

Najpoznatiji su cliffs of Moher (visina oko 220m):




...sa svojim čuvenim restoranom u steni



i prodavnicama u steni



Cela Irska je u stvari stena. Ima malo zemlje preko, koliko za travu i cveće. Jeste to zeleno ostrvo, ali nema obradive površine i na sve strane pase stoka. Ako im nikne krompir, srećni su.
nsarski nsarski 17:22 18.03.2017

Re: Gaelic is cool

Cela Irska je u stvari stena. Ima malo zemlje preko, koliko za travu i cveće. Jeste to zeleno ostrvo, ali nema obradive površine i na sve strane pase stoka. Ako im nikne krompir, srećni su.

Da, neverovatna zemlja. Imam ja gomilu fotografija koje sam napravio, ali ne bih da davim drustvo.
Bas u tim radnjama sam nesto i kupovao. Posle sam se penjao na cliff, bilo je lepo vreme.
rade.radumilo rade.radumilo 17:40 18.03.2017

Re: Gaelic is cool

Cela Irska je u stvari stena. Ima malo zemlje preko, koliko za travu i cveće. Jeste to zeleno ostrvo, ali nema obradive površine i na sve strane pase stoka. Ako im nikne krompir, srećni su.


Srećom pa ima kiše, pa samim tim i trave. U stvari, ovde sam prvi put video da asfalt pozeleni s vremenom. Takođe sam video i mahovinu kako raste na saobraćajnim znakovima. Prvi put sam video i slikao dvostruku i trostruku dugu.
Međutim, kada je lepo vreme onda je "landscape" neverovatan.
arianna arianna 18:11 18.03.2017

Re: Gaelic is cool

Imam ja gomilu fotografija koje sam napravio, ali ne bih da davim drustvo.


Bolje da ih davimo fotografijama, nego politikom



i još nekoliko slika Irske





arianna arianna 18:14 18.03.2017

Re: Gaelic is cool

Takođe sam video i mahovinu kako raste na saobraćajnim znakovima.


raste mahovina svuda



nsarski nsarski 19:46 18.03.2017

Re: Gaelic is cool

Pa evo jos par slika.

Ovo su cliffs of Moher slikani s leva (radi srazmere, primetiti velicinu ljudi na vrhu prema visini stene):


Ovo je grob jednog druida na poluostrvu Dingle:


Ovo je grob obicnog coveka na ostrvu Arand (primetiti da su mu ostavili dve konzerve omiljenog piva, dole levo na slici):


U Irskoj ima mnogo zamkova koji su zapusteni. Evo jednog:


tetris tetris 20:35 18.03.2017

Re: Gaelic is cool

Pa evo jos par slika.


Par fotografija koje potvrđuju da i klifovi budu suncem obasjani (ponekad) .





A i vožnja putevima ka/na zapadu je pravo uživanje (pod pretpostavkom da neko drugi vozi )

nsarski nsarski 21:34 18.03.2017

Re: Gaelic is cool

Svraćali smo i u ono mesto gde je bio potpisan neki od mirova - Limerik beše valjda...


Pa ima onaj Rock of Cashel, polusrušen zamak koji je bio sedište irskih kraljeva. Tu je kraljica Elizabeta II potpisala da VB nema politickih ili teritorijalnih ambicija prema Republici Irskoj. Ovo se desilo 2015 godine! Ej, a Irci su tada vec 100 godina imali svoju republiku.

Rock of Cashel:



QE dolazi na potpisivanje "mira":



Plajvaz kojim je potpisala je posebno izložen:



nsarski nsarski 22:06 18.03.2017

Re: Gaelic is cool

A i vožnja putevima ka/na zapadu je pravo uživanje (pod pretpostavkom da neko drugi vozi )


Auuu, potpuno te razumem. Ja sam stotine kilometara takvim putem presao. Jedva se mimoiđeš, a još ako pada kiša...
tasadebeli tasadebeli 22:25 18.03.2017

Re: Gaelic is cool

nsarski

Tu je kraljica Elizabeta II potpisala da VB nema politickih ili teritorijalnih ambicija prema Republici Irskoj. Ovo se desilo 2015 godine! Ej, a Irci su tada vec 100 godina imali svoju republiku.



Па и нама је требало 50 година да турска војска коначно напусти Србију.








Гадни паразити су те империје. Када ти се накаче, не можеш их се ослободити. К'о да су гљивице.








tetris tetris 22:47 18.03.2017

Re: Gaelic is cool

Cliffs of Moher (kad već pričamo o Irskoj) imaju i svoju tamnu stanu; veliki broj samoubica odluči da okonča život skokom ili survavanjem u automobilu sa litice klifa .
arianna arianna 22:47 18.03.2017

Re: Gaelic is cool

evo slike iz Galveja malo severnije, na obali Atlantskog okeana.

prelepo ali nije za reumatičare













aureus aureus 23:20 18.03.2017

Re: Gaelic is cool

nsarski
Ljudi tamo su izuzetno gostoprimljivi i ljubazni i, naravno, ne vole Engleze. Čarobna zemlja.


Šteta što sam Englez.

Odustajem od odlaska u Irsku.
nsarski nsarski 23:23 18.03.2017

Re: Gaelic is cool

Гадни паразити су те империје. Када ти се накаче, не можеш их се ослободити. К'о да су гљивице.


Da, i Irci označavaju njihovu prvu pobunu protiv imperije kada su se tukli po ulicama Dablina, ali nisu uspeli.

Ovo je spomenik tog pada u jednom memorijalnom parku u Dablinu (ideje i snovi o slobodi lete ka carstvu nebeskom, ljudi padaju ka carstvu zemaljskom - српскије од овога не може се бити!):



Ali, predjimo na lepše teme. Ovo je Irska za tebe:



aureus aureus 23:33 18.03.2017

Re: Gaelic is cool

arianna
evo slike iz Galveja malo severnije, na obali Atlantskog okeana.

prelepo ali nije za reumatičare


Galvej?

To se mjesto pominje u još jednoj kul pjesmi od onih keltskih žena.

Look how the light of the town
the lights of the town are shining now
Tonight I'll be dancing around
I'm off on the road to Galway now
Look how she's off on the town
She's off on a search for sailors though
There's fine fellas here to be found
She's never been one to stay at home

Home you'll go and it's there you'll stay
And you've work to do in the morning
Give up your dream of going away
Forget your sailors in Galway

Téir abhaile riú, téir abhaile riú
Téir abhaile riú Mhearai
Téir abhail gus fan sa bhaile
Mar tá do mhargadh déanta


Za one koji ne uspijevaju da pogledajuju donji video, mogu sami da potraže pjesmu.

CELTIC WOMAN - "Téir Abhaile Riú"




Ako vam je odnekud poznata ona mala plava što svira violinu, vrlo je vjerovatno da ste je gledali u Lord of the Dance. Lepršavo i skakutavo stvorenje. Zove se Máiréad Nesbitt.
tasadebeli tasadebeli 23:51 18.03.2017

Re: Gaelic is cool

nsarski

Ovo je Irska za tebe:








Хвала!


Ирци су најбољи песници на свету!


После Срба, наравно...


Што опет доказује да смо Келти и једни и други.



aureus aureus 01:48 19.03.2017

Galway



Mislim da sam vidio nekoliko stabala na ovoj slici.

Ali ipak, malo je stabala u zelenoj Irskoj.
sven.en sven.en 07:29 19.03.2017

Re: Gaelic is cool

Kul slike.

:)
niccolo niccolo 10:38 19.03.2017

Re: Gaelic is cool

Galvej?

To se mjesto pominje u još jednoj kul pjesmi od onih keltskih žena.

A i jedno od njihovih piva nosi ime grada - Galway Hooker.
aureus aureus 11:24 19.03.2017

Re: Gaelic is cool

niccolo
Galvej?

To se mjesto pominje u još jednoj kul pjesmi od onih keltskih žena.

A i jedno od njihovih piva nosi ime grada - Galway Hooker.


Hooker?
Zar po poziciji u ragbiju?
E, svašta!
niccolo niccolo 15:45 19.03.2017

Re: Gaelic is cool

Zar po poziciji u ragbiju?

Po onom brodiću

milisav68 milisav68 11:43 18.03.2017

A Galicija :)

tasadebeli tasadebeli 12:01 18.03.2017

Још понешто за читање и уживање

nsarski

Čarobna zemlja.



milisav68

A Galicija



nsarski nsarski 12:22 18.03.2017

Re: Још понешто за читање и уживање

Ja sam imao priliku da poslednjih godina slusam predavanja jednog naseg coveka, Ljubodraga Grujica, izvanrednog poznavaoca keltskih i slicnih jezika. Nisam znao, na primer, da Kelti nisu imali pismo u vreme kad su se nalazili na ovim prostorima, pa, nazalost, za njima nije ostalo mnogo istorijske gradje.
Na primer, ovo predavanje: Келтска група језика, дијахрони и синхрони језички пресек, са освртом на разне језичке теорије о келтском пореклу., je bilo meni fascinantno.
narcis narcis 12:29 18.03.2017

Re: Још понешто за читање и уживање

Nisam znao, na primer, da Kelti nisu imali pismo u vreme kad su se nalazili na ovim prostorima,

ja nisam znao ni da su kelti itkad imali pismo , sem runa koje su ostale nerazumljive i danas, il grešam?
skoro sam na teveju gledao, doduše na preskok, seriju o keltima pa i tamo nitko nije spomenuo nikakvo keltsko pisanje.
aureus aureus 12:42 18.03.2017

Re: Још понешто за читање и уживање

narcis
Nisam znao, na primer, da Kelti nisu imali pismo u vreme kad su se nalazili na ovim prostorima,

ja nisam znao ni da su kelti itkad imali pismo , sem runa koje su ostale nerazumljive i danas, il grešam?
skoro sam na teveju gledao, doduše na preskok, seriju o keltima pa i tamo nitko nije spomenuo nikakvo keltsko pisanje.


Runsko pismo su koristili germanski narodi, a za njegov nestanak je najviše kriva Crkva.
narcis narcis 12:48 18.03.2017

Re: Још понешто за читање и уживање

aureus
narcis
Nisam znao, na primer, da Kelti nisu imali pismo u vreme kad su se nalazili na ovim prostorima,

ja nisam znao ni da su kelti itkad imali pismo , sem runa koje su ostale nerazumljive i danas, il grešam?
skoro sam na teveju gledao, doduše na preskok, seriju o keltima pa i tamo nitko nije spomenuo nikakvo keltsko pisanje.


Runsko pismo su koristili germanski narodi, a za njegov nestanak je najviše kriva Crkva.

znam da su ga koristili đermani ali sam negdi našo i da su ga koristili i kelti, al jopet možda grešam.
a sad to optuživanje crkve an đeneral za svaku glupost, pa šta rade svi pobednici, uništavaju ostatke neprijatelja, tu ni ti ni ja nismo ništa bolji.
a ja ako se dobro sećam, mislim da ni rune nisu bile široko poznate već su samo verski subjekti znali da ih koriste, tako da jedna vera sjebala drugu.
mislim šteta što nije dšifrovana ta slagalica, ko zna šta se i dal s tamo nešto nalazi.
aureus aureus 13:34 18.03.2017

Re: Још понешто за читање и уживање

narcis
aureus
narcis
Nisam znao, na primer, da Kelti nisu imali pismo u vreme kad su se nalazili na ovim prostorima,

ja nisam znao ni da su kelti itkad imali pismo , sem runa koje su ostale nerazumljive i danas, il grešam?
skoro sam na teveju gledao, doduše na preskok, seriju o keltima pa i tamo nitko nije spomenuo nikakvo keltsko pisanje.


Runsko pismo su koristili germanski narodi, a za njegov nestanak je najviše kriva Crkva.

znam da su ga koristili đermani ali sam negdi našo i da su ga koristili i kelti, al jopet možda grešam.
a sad to optuživanje crkve an đeneral za svaku glupost, pa šta rade svi pobednici, uništavaju ostatke neprijatelja, tu ni ti ni ja nismo ništa bolji.
a ja ako se dobro sećam, mislim da ni rune nisu bile široko poznate već su samo verski subjekti znali da ih koriste, tako da jedna vera sjebala drugu.
mislim šteta što nije dšifrovana ta slagalica, ko zna šta se i dal s tamo nešto nalazi.


Ama dobri moj Narcise,

ja još nijednog neprijatelja nisam uništio, ni njega ni njegove ostatke!


A što se tiče odnosa Crkve prema runama, o tome sam čitao u jednoj knjizi o Vikinzima.
Vrlo kratko, po sjećanju - kad je Crkva konačno ubijedila germanske narode da prihvate hrišćanstvo, shvatila je da priča nije završena i da će morati da insistira na napuštanju runa. A to opet zato što rune nisu bile samo pismo, već i duhovni simboli - i to paganski, naravno; i kao takve činile su vezu sa prethodnim vjerovanjima. To se nije moglo oprostiti i pod pretežnim uticajem Crkve, rune su prestale da se koriste.

To je šteta jer nisu teške za učenje. Sastoje se iz pravih linija, što je vjerovatno posljedica načina na koji su korištene - pretežno su uklesivane u kamen ili drvo.
tasadebeli tasadebeli 17:15 18.03.2017

Re: Још понешто за читање и уживање

nsarski

Nisam znao, na primer, da Kelti nisu imali pismo u vreme kad su se nalazili na ovim prostorima, pa, nazalost, za njima nije ostalo mnogo istorijske gradje.



Да, у праву си. Ништа од писаних докумената, али зато других артефаката налазимо по Србији на гомиле. Копче, шнале, посуђе, оружје, коњска опрема...


Занимљиво је да им је врло чест уметнички мотив у украшавању предмета била спирала.





А ова следећа сличица је представа келтског ратника, али насликана негде у 18. или 19. веку тако да се узима као произвољна представа.





Ипак, тврди се да су Келти у битку заиста ишли потпуно наги, обојени плавом бојом и да им јесте било битно да противнику одрубе главу јер се по неким веровањима једино тако узимала и душа и снага побеђеног противника


Ову сличицу келтског ратника сам, иначе, пронашао у једној сјајној књизи још из седамдесетих која се бавила келтском уметношћу која је заиста била на врхунском нивоу, а о чему нам и сведоче они бројни артефакти које и данас проналазимо и по Србији, али и по читавој Европи.





А јесте мало необично да народ који је израђивао такве предмете са тако префињеним осећајем за стварање лепог није имао писмо...
rade.radumilo rade.radumilo 13:31 18.03.2017

More je modro plavo a trava zelena.

Ove godine je do pred sam dan sv. Patrika bilo lepo i sunčano u Dablinu, a onda u petak osu kiša i razduva se vetar. Evo i danas duva, a kiša pada sporadično.
U Lidlu je u četvrtak, na akciji, 2x12 Guinnessa-a koštalo 24 EUR, pa je opskrbljivanje za proslavu dana sv. Patrika bilo olakšano.

aureus aureus 14:26 18.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

Lord of the Dance - "Siúil a Rún", još jedna sjajna stvar. Pjesma irski tradicional, a Lord of the Dance muzičko-plesna predstava koja se mora pogledati prije nego što umreš ili postaneš Irac.

Irci su vrlo razigran i raspjevan narod. Iz nekog čudnog razloga vole da piju.
Njihova je "Whiskey in the Jar".

Inače, dosta su uticali na američku folk tradiciju.
Recimo, "Lily of the West" je irskog porijekla. Mislim da je najbolja verzija od Boba Dilana, ali on se nervira kad mu se krše autorska prava, pa preporučujem Štulićeve "Usne vrele višnje".
mirelarado mirelarado 14:30 18.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

a onda u petak osu kiša i razduva se vetar. Evo i danas duva, a kiša pada sporadično.


Kako ovo depresivno zvuči, barem meni. Kao i sva ta gorštačka mitologija, sage, pocupkivanje, dramatika...

Verujem da su Srbi i Irci slični u onom smislu u kojem su svi narodni slični: i nas i njih ima svakakvih.

Ukratko, ne volim pivo i volim Mediteran, koji nam je bliži, planinskog krša imamo dovoljno i sami, te ne moramo da uzdišemo za tuđim.

Ali, ne bih da kvarim ugođaj, prošle noći sv. Patrik proslavljao se i u svim beogradskim pabovima. Čujem da je u Publinu, u Lominoj, bilo baš veselo, svirala se irska muzika, točilo se irsko pivo prigodno obojeno u zeleno...
narcis narcis 15:18 18.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

Kao i sva ta gorštačka mitologija

a mene se svidžaju onija vučkovi hajlenderi pikti, nekako su mi bliži, valjda zbog načina kako spikuju ingliš. čak sam zbog toga skinuo i odgledao Outlander obe sezone, jeste da je u pitanju običan ljubavni vikend roman a ne ozbiljna istorijska drama sa elementima romantike, al volim te scote i njihove pejzaže.
arianna arianna 15:18 18.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

Ali, ne bih da kvarim ugođaj, prošle noći sv. Patrik proslavljao se i svim beogradskim pabovima. Čujem da je u Publinu, u Lominoj, bilo baš veselo, svirala se irska muzika, točilo se irsko pivo prigodno obojeno u zeleno...

samo im nedostaje još malo dekoracije, i kao u Irskoj


rade.radumilo rade.radumilo 15:42 18.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

Ukratko, ne volim pivo i volim Mediteran, koji nam je bliži, planinskog krša imamo dovoljno i sami, te ne moramo da uzdišemo za tuđim.


Jedan od najboljih filmova ikada:

rade.radumilo rade.radumilo 16:08 18.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

a Lord of the Dance muzičko-plesna predstava koja se mora pogledati




ps. Gledao u Areni.
gedza.73 gedza.73 19:38 18.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

Jedan od najboljih filmova ikada:


Pogledaj


lep film

mirelarado mirelarado 20:08 18.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

narcis
Kao i sva ta gorštačka mitologija

a mene se svidžaju onija vučkovi hajlenderi pikti, nekako su mi bliži, valjda zbog načina kako spikuju ingliš. čak sam zbog toga skinuo i odgledao Outlander obe sezone, jeste da je u pitanju običan ljubavni vikend roman a ne ozbiljna istorijska drama sa elementima romantike, al volim te scote i njihove pejzaže.


Škotska je već nešto drugo. Ima i tamo stenčuga, ali ima i ovakvih prizora:


nsarski nsarski 20:16 18.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

Škotska je već nešto drugo. Ima i tamo stenčuga, ali ima i ovakvih prizora:


Jeste, Škotska je drugačija i lepa na svoj način. Naravno, kako si negde gore rekla, Mediteran nema premca.

Evo je Irska verzija zamka:



Škoti imaju ono goveče (Vučku omiljeno):


Irci imaju magare:

mirelarado mirelarado 20:21 18.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

A potom svakako i:




A kod Iraca, i komedija mora da ima prizvuk tragičnog i da se završi samoubistvom:

mirelarado mirelarado 20:49 18.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

Irci imaju magare


Magarence je neodoljivo. :)

A ima jedna zbilja neobična stena koju bih volela da obiđem, samo je mnooogo daleko, čak u Australiji.

Uluru (ili Ajers Rok):

tasadebeli tasadebeli 22:09 18.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

nsarski

Škoti imaju



Irci imaju









emsiemsi emsiemsi 07:47 19.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

mirelarado
Irci imaju magare


Magarence je neodoljivo. :)

A ima jedna zbilja neobična stena koju bih volela da obiđem, samo je mnooogo daleko, čak u Australiji.

Uluru (ili Ajers Rok):


И - шта ту има да се види ?
Осим што је далеко ...
apacherosepeacock apacherosepeacock 08:42 19.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

Ali, ne bih da kvarim ugođaj, prošle noći sv. Patrik proslavljao se i u svim beogradskim pabovima. Čujem da je u Publinu, u Lominoj, bilo baš veselo, svirala se irska muzika, točilo se irsko pivo prigodno obojeno u zeleno...


Otkud kod Srba ovolika loznjava na Irce?

Posto Srbi najcesce druge narode posmatraju kroz prizmu ovih poslednjih ratova/sukoba kako je ko reagovao, Irci su 100% bili na strani kosovskih Albanaca (sto cak ni Englezi nisu bili u totalu) - sto za njihovu, opet, prizmu svaka zelja za nezaviznoscu od opresora (Srbija tlacitelj Albanaca kao Englezi tlacitelji Iraca) dobija stopostotno razumevanje i podrsku.

Sto ce reci, kako su se to Irci kod Srba izvukli dok na druge drvlje i kamenje?

PS. Skotska je nevidjeno lepa..
PPS. Irci su bandoglava sorta, kozervativna itd.

nsarski nsarski 09:34 19.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

PS. Skotska je nevidjeno lepa..
PPS. Irci su bandoglava sorta, kozervativna itd.


Srbi su...
Nemci su...
Rusi su...
Kinezi su...

Ништа лично, али:
To generalize is to be an idiot - William Blake
aureus aureus 09:46 19.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

nsarski
PS. Skotska je nevidjeno lepa..
PPS. Irci su bandoglava sorta, kozervativna itd.


Srbi su...
Nemci su...
Rusi su...
Kinezi su...

Ништа лично, али:
To generalize is to be an idiot - William Blake


Ne mogu se složiti sa Blejkom. Generalizacije su apsolutno nužne i korisne.

Ako nema generalizacija - onda, na primjer, nema ni naroda. Onda svaki narod moramo raščlaniti na sve njegove pojedince, i nakon toga možemo posmatrati isključivo pojedince.

Ne treba bježati od generalizacija.
Treba se potruditi da one budu tačne (u dovoljnoj mjeri).
apacherosepeacock apacherosepeacock 09:59 19.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

nsarski
PS. Skotska je nevidjeno lepa..
PPS. Irci su bandoglava sorta, kozervativna itd.


Srbi su...
Nemci su...
Rusi su...
Kinezi su...

Ништа лично, али:
To generalize is to be an idiot - William Blake


Ovaj blog kipti od generalizacija, ali ok. neka si mi rekao, nista licno, jer ti je tazbina iz tih krajeva (ako se ne varam).

Meni su Irci kao i svi drugi, ponaosob simpaticni ili nisu, ali meni deluju zadrto (recimo pitanje pro choice i jos sto-sta). To sto sam rekla se ni malo ne razlikuje od masovnog mi i Kelti - bog nas dao ovako najboljse - generalizacije sto te, principijelnog, uopste nije uznemirilo.


narcis narcis 10:50 19.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

Škotska je već nešto drugo. Ima i tamo stenčuga, ali ima i ovakvih prizora:

a i ovakih, kad ludi pikti krenu u napad , onako haotično kaošto samo oni umeju, a suknjice gi se lepršaju samo tako :)

vcucko vcucko 10:51 19.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

nsarski
PS. Skotska je nevidjeno lepa..
PPS. Irci su bandoglava sorta, kozervativna itd.


Srbi su...
Nemci su...
Rusi su...
Kinezi su...

Ништа лично, али:
To generalize is to be an idiot - William Blake

Da, ali čitava pomama oko Iraca je generalizacija per se.
Realno, šta ima zajedničko narod slovenskog porekla i jezika, a vizantijskog ishodišta, iz dubine Balkana, sa riđokosim narodom sa maglovitog ostrva nasred Atlantika? Jedni pola istorije utrošili da se nekako prošvercuju do mora, drugi oko sebe videli samo more (i povremeno Engleze, kad dođu da ih išamaraju).
Na simpa-provokativne tlapnje o srpskom poreklu ameba, kakvih ima u svakom narodu i deo su folklora, mrtvo-ladno i ubeđeno se prosipa "mi smo Kelti. Što uopšte nije naziv za etnos, nego skup vrednosti i organizacionih stvari na određenoj teritoriji u određenom periodu.
Inače, da, mislim da je Joyce početkom prošlog veka išao okolo i trubio nešto tipa "dok postoje okupirane Irska i Kosovo, u Evropi neće biti slobode". Od svih imperija i represija našao baš Kosovo. Što nije pomenuo npr. Baske, ali jes', za to bi brzo dobio močugom po glavi.
narcis narcis 10:55 19.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

Otkud kod Srba ovolika loznjava na Irce?

komunistički vospitano to, uvek protiv zlih i mračnih kapitalističkih imperija, a i u skladu sa današnjim kolaboracionističkim stavom u srbalja, pošto su ajrišmeni tijekom WWWII bili safeznici sila osovina fašističkih, čak su imali i logore disu držali inglišmane. sve u skladu sa svijetlom kolaboracionističkom sviješću u srbalja danaske.
tasadebeli tasadebeli 11:59 19.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

nsarski

Srbi su...



nsarski, apacherosepeacock, narcis, vcucko, tasadebeli,...


Ништа лично, али:
To generalize is to be an idiot - William Blake









apacherosepeacock


Otkud kod Srba ovolika loznjava na Irce?




Да ли је довољно образложење када кажем:

Лепо нам је док слушамо музику, гледамо пејзаже, необавезно ћакуламо о језику, историји...?





Почели смо овај пост од Келта, зар не?


Подсетићу те: "Пролазак келтског коњаника".


И што рече доктор Стојић, археолог, Раши Попову, могуће је да су они наши домороци на Јухору у лову, и телевизијска екипа са њима, заиста и видели неку сподобу, келтског коњаника, само ако су пробали ону домаћу ракију од јабуке дивљакуше.


А Келти јесу оставили своје трагове и овде на Балкану и тамо у зеленој Ирској...


Они су, бре, док их нису Римљани победили и растерали, били истинска претеча Европске уније заједно са викинзима нешто касније, после пада римске империје! Још пре два миленијума...


Јер Келти нису један народ или племе.

То је назив за велику групу народа (и језика) који су насељавали читаву Европу све до појаве бирократа из Брисела... Пардон, Рима ондашњег, који су решили да их ставе под своје законе.


Схваташ ли да је тада трговина ишла по читавој мајци Јевропи у круг: Балтик, Нева, Волга, Црно море, Медитеран, Гибралтар, Атлантиком уз Европу, па јопет у Балтик...


И тако у круг.


О Дунаву и дунавском сливу и да не причамо...


А шта ти је данаске ЕУ него исто то?

Само нема више ту само Келта и викинга. Прикучили се још неки.


А то што су Келти оставили Ирцима и свој језик...

Надам се да ми Срби нисмо још криви и за то.

Оно јес да нам се многе речи у речнику некако лепо погађају, нарочито у топониомима код нас, али надам се да нисмо ми криви за то.

Ми смо ипак дошли касније када је овде на Балкану много тога већ добило своје име. А и облик.



Ма не бринем се ја... Лако ћемо се ми Срби споразумети и са тим Ирцима.


На енглеском језику.


Када почнемо да тргујемо са њима.


А да ли се Срби (генерализовано ) баш толико ложе на Ирце (и Келте генерализовано ), па их обожавају до имбецилности, питаћу те 11. јуна ове године када играмо са Велсом у Бгд. и 5. септембра ове године када играмо са Републиком Ирском у Даблину...


Ја мислим да је за сву ту ложњаву крив онај господин Гинис што га помињу.

Којег ја баш нешто и не поштујем претерано јер сам некако више за оно in vino veritas. Али шта ћу, ћутим и трпим да се не истичем у друштву и не испаднем глуп.





П.С. - Где нађе баш Професора то да питаш?

Па знаш, брате, да он има специјалне везе са Ирском исто као у Република Србија са Републиком Српском.
arianna arianna 12:15 19.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

Ма не бринем се ја... Лако ћемо се ми Срби споразумети и са тим Ирцима.


На енглеском језику.


Nemoj da ispadne da te miniram, ali ti irci govore takav engleski da ih i englezi ponekad teže razumeju

evo paralela....kao kad neki stranac nauči književni srpski, pa ode u Leskovac

Када почнемо да тргујемо са њима.


Problem je što mi nemamo šta od njih da kupimo. Oni nama pokupiše ETF-ce.
tasadebeli tasadebeli 12:21 19.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

arianna

Nemoj da ispadne da te miniram, ali ti irci govore takav engleski da ih i englezi ponekad teže razumeju



Знам, чуо сам... Ни ово друго келтско племе, Шкоти, није ништа боље. Једва разумем Сер Алекса Фергусона када коментарише неку текму.


Теши ме што ни они мене неће разумети када проговорим енглески.







Али рачунам, наћи ћемо се некако на Гинису, па ћемо онда да узмемо Драгољуба да нам преводи и...


Има трговина да нам цвета између Ирске и Србије.


Барем смо ми Срби прилагодљиве природе.


Наћи ће се већ нешто за купи-продај, транге-франге...
apacherosepeacock apacherosepeacock 12:25 19.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

П.С. - Где нађе баш Професора то да питаш?


Nista ja Sarskog nisam pitala, citirala sam Mirelu..(skoncentrisi se Taske)

Ono o slavljenju st. Patrika u sred Beograda (wtf?) - to je bilo pitanje, a posredno ono pitanje o penusanju srpskom na sve druge osim na Irce, koji su najjace njakali u korist Albanaca. (nisam ni Mirelu spopala pitanjima na tu temu nego mi posluzilo kao odskocna daska))

I da se primeti da ja ovde ne iskazujem svoj stav nego konstatujem pojavu.
apacherosepeacock apacherosepeacock 12:32 19.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

onako haotično kaošto samo oni umeju


A kako ce drugacije u toj magli ko testo..(da se drze za suknjice?)
tasadebeli tasadebeli 12:33 19.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

apacherosepeacock

I da se primeti da ja ovde ne iskazujem svoj stav nego konstatujem pojavu.



Наравно, зато ти нико и не замера на констатцији.

Само ћакуламо. Необавезно.

Ono o slavljenju st. Patrika u sred Beograda (wtf?) - to je bilo pitanje, a posredno ono pitanje o penusanju srpskom na sve druge osim na Irce, koji su najjace njakali u korist Albanaca.



Пробах да ти дам један део одговора: Гинис?

А и велики број Ираца истински мрзи Уједињено краљевство и ону бабу у љубичастим костимима, па се Срби одушевили што су нашли сродне душе у томе.


Кад то додаш на поменути Гинис, могуће је да је то због тога.


А и не треба занемарити и глобални тренд паганизације људских маса преко друида, чаробњака, келтског наслеђа и слично.


Свети Патрик је ту само још једна хришћанска жртва (ма колико то апсурдно звучало у првом тренутку) поднета у том свеопштем одушевљењу паганским ритуалима.

(У Београду се слави и Ноћ вештица и Дан заљубљених, зар не? А тек то нема никакве благе везе са традицијом у Срба... Ови Келти су нам некако још и најближи што се традиције тиче.)


(skoncentrisi se Taske)



Опусти се, Паунице...


Не решавамо ми овде судбину света.


Само убијамо време.
apacherosepeacock apacherosepeacock 12:57 19.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

(У Београду се слави и Ноћ вештица и Дан заљубљених, зар не? А тек то нема никакве благе везе са традицијом у Срба... Ови Келти су нам некако још и најближи што се традиције тиче.)


Ako su prva dva pomodarstvo i ovo trece, za sta sad vadis opravdanje, je isto to.

Bratesestro, kazem ti lepo da si procitao pogresno kome sam se obratila, tj. koga sam citirala..sta je tu neopusteno

Volim i ja Ginis pivo (a zabole me za st. Patrika i njihov problem sa Englezima), pa sta?
gedza.73 gedza.73 13:30 19.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

У Београду се слави и Ноћ вештица и Дан заљубљених, зар не? А тек то нема никакве благе везе са традицијом у Срба


Poklade.



Ako se dobro sećam za Noć veštica se palile vatre i uveče je svako ubacivao po kamičak.
Čiji se kamičak pomeri u toku noći (ne nađe na istom mestu) umreće u toku naredne godine. Kod oba praznika je zajedničko preskakanje vatre.
Valjda su u proleće imali praznik, sličan Vrbici, kad su odlazili u šumu kako bi kući doneli mladice drveća kojima bi ukrasili dovratak kuće (solarni praznik, 'pozdravljanje' sunca).
Ponekad je smešan Komi-Fo kompleks gde je jedna paganska tradicija prihvaćena a druga se smatra za zaostalu (kao mladino bacanje sita i posipanje pirinčom) ili nazivanje jednih običaja sujeverjem da bi čovek samo korak dalje upao u slično sujeverje opravdavajući ga modernom, potrošačkom komercijalizacijom.

Dosta dodirnih tačaka ima između keltske i helenske mitologije (Herkul ima svog pandana u keltskim pričama).

Paganskog Kroma je porazio sv. Patrik. (ne znam samo da li je Konanov Krom isti kletski Krom, krvoločan a miran dok mu prinose ljudske žrtve)

Setio sam se (dok sam pisao komentar) da je moja pokojna baba posle žetve ukrašavala ugao njive vezom cveća, klasja pšenice i crvenim koncem.

vcucko vcucko 14:05 19.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

tasadebeli


Они су, бре, док их нису Римљани победили и растерали, били истинска претеча Европске уније заједно са викинзима нешто касније, после пада римске империје! Још пре два миленијума...


Јер Келти нису један народ или племе.

То је назив за велику групу народа (и језика) који су насељавали читаву Европу све до појаве бирократа из Брисела... Пардон, Рима ондашњег, који су решили да их ставе под своје законе.



U neku ruku odlično poređenje. Rim kao imperija, poredak, zakon, civilizacija (i u ondašnjem i u današnjem smislu). Sa druge strane nepovezana plemena sa šamanima, sa svežim sećanjem na pećine. Koji su se mazali izmetom, kao poslednji modni krik.
Ako ću na nešto da se nadovezujem, to je Vizantija. Naš Rim, koji je nadživeo njihov Rim za hiljadu godina, multikulturno i multikonfesionalno društvo (bar dok nisu preuzeli hrišćanski ekstremisti). Društvo koje je i proizvodilo i trgovalo i putovalo, a pri tome u većem periodu svog postojanja zadovoljavalo onaj čuveni kriterijum "da Bog da živeo u dosadna vremena" Vekovima verovatno najbolja država svih vremena.
Naš Rim na čijem smo urušavanju zdušno radili, ne bi li se ogrebali za malo zlata. Pa zajedno sa svim balkanskim narodima zaradili večno prokletstvo. Da budemo poligon za istresanje creva i muda Tucima i ostalim alama.
Naš Rim koji ima svog naslednika, koji se vekovima rve sa naslednicima tih istih varvarskih plemena.
Čuj, Kelti
narcis narcis 15:10 19.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

Naš Rim na čijem smo urušavanju zdušno radili, ne bi li se ogrebali za malo zlata. Pa zajedno sa svim balkanskim narodima zaradili večno prokletstvo. Da budemo poligon za istresanje creva i muda Tucima i ostalim alama.

tasadebeli tasadebeli 18:10 19.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

apacherosepeacock

Bratesestro, kazem ti lepo da si procitao pogresno kome sam se obratila, tj. koga sam citirala..sta je tu neopusteno



Окет, окет - што би рекао Смрда Мудић на франглеу.







Нема љутиш...



tasadebeli tasadebeli 18:17 19.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

vcucko

U neku ruku odlično poređenje. Rim kao imperija, poredak, zakon, civilizacija (i u ondašnjem i u današnjem smislu). Sa druge strane nepovezana plemena sa šamanima, sa svežim sećanjem na pećine. Koji su se mazali izmetom, kao poslednji modni krik.



У неку руку да. Само у неку руку...

Али прија поређење.

Уосталом, зар не рекоше и ти Римљани:

historia magistra vitae est


Ako ću na nešto da se nadovezujem, to je Vizantija. Naš Rim, koji je nadživeo njihov Rim za hiljadu godina



И Млечани да врате оне коње што им стоје на Тргу Светог Марка на Хиподром у Константинопољу одакле су их и украли ономад, 1204, мамицу им лоповску!



nsarski nsarski 18:41 19.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

Ne mogu se složiti sa Blejkom. Generalizacije su apsolutno nužne i korisne.

Slažem se s tobom. Cela matematika upravo tako funkcioniše. Bez generalizacija matematika kao nauka ne bi postojala. Ali, to ne znači da su generalizacije uvek dobre, posebno kad se odnose na kvalifikacije tipa "Srbi su...", "Amerikanci su...", itd.
Da malo detaljnije odgovorim i istovremeno komentarišem one komentare koji su se niže nadovezali.
Ja lično imam nešto afiniteta prema Irskoj kulturi i književnosti posebno, ali to je stvar mog privatnog ukusa. Ne pada mi na pamet da time impliciram da su Srbi i Irci u nekoj posebno vezi. Sticajem okolnosti, moja unuka, Megan O'Connor, je pola-Irskog pola - Srpskog porekla, ali to ne utiče na moj afinitet prema Ircima. Moja iskustva sa njima su pozitivna, ali mi ne pada na pamet da tvrdim da su Irci kul, najkulji.
Na sličan način, imam simpatije za Japance i njihovu kulturi, ali mi ne pada na pamet da sve Japance poglasim za super kul.

S druge strane, moja iskustva sa Crnogorcima (govorim o onima koje sretneš kad odeš tamo na letovanje, na primer) su mahom odvratna, aili mi ne pada na pamet da kažem da su Crnogorci duplo negativno loši.
Nadam se da kapiraš kuda ova priča vodi: na ovako besmislen način se može suditi o bilo kome.

Generalisati u ovom smislu je idiotarija. Generalizacije se takodje koriste za pravljenje stereotipova (svi su baletani pederi, svi su Cigani lopovi, svi su Srbi, ah, Srbi!). A stereotip u masovnoj upotrebi je najefikasniji način da se ubije protivnik. A to nam, verujem, nije cilj. Nadam se da se razumemo.


aureus aureus 02:56 20.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

Slažem se s tobom. Cela matematika upravo tako funkcioniše. Bez generalizacija matematika kao nauka ne bi postojala.


I) Da, matematika, fizika i ostale prirodne nauke ne bi postojale bez generalizacija.
Nijedan statičar, na primjer, neće stvarno gledati gdje je koja stolica i koliko je teška, nego će uzeti neko prosječno (uz to manje-više pretpostavljeno) opterećenje, pa će zašiljiti olovku i sjesti da računa. Dimenzionisaće konstruktivne elemente vaše kuće na bazi generalizacija (i pretpostavki).

Ali generalizacije su nužne i u društvenim naukama i disciplinama. Bez njih bi, recimo, psihologija i sociologija bile u haosu.

Sad je samo pitanje u kojim slučajevima vrijedi pribjeći generalizaciji*.

Mnogo je takvih slučajeva, pa i onda kad govorimo o narodima i nacijama.

Po pravilu, skoro niko se ne protivi generalizacijama ako je njegova grupa predstavljena u dobrom svijetlu. Ljudi se trgnu na generalizacije tek kad u njima loše prođu.

A: Vi Srbi ste vrlo gostoljubivi i imate dobar smisao za humor. I što su vam žene zgodne...
B: Hvala. Jeste, takvi smo ti mi.
A: Doduše, pomalo ste tvrdoglavi i često se inatite bez potrebe.
B: E, nećemo sad generalizovati!



II) Mi ljudi smo takvi, a i jezik nam je takav. Svakodnevno generalizujemo mnogo puta a da to i ne primjetimo. Nema u tome ništa loše; potpuno izbjegavanje generalizacija bio bi neizdrživ teror - za misao, za jezik, za sve.

Uzmimo jednu rečenicu Šarskog koja se nalazi gore u komentarima.

"Ljudi tamo su izuzetno gostoprimljivi i ljubazni i, naravno, ne vole Engleze."

U jednoj rečenici vidimo tri generalizacije; ljudi su (u kraju koji je Šarski posjetio) - gostoprimljivi (1), ljubazni (2) i ne vole Engleze (3).

Siguran sam da Šarski nije imao nikakvu lošu namjeru kad je ovako generalizovao, a vrlo je vjerovatno da nije ni primjetio da generalizuje. Jednostavno, pričao je svoje impresije.
Tu nikakvog mjesta za osudu nema, jedino se može postaviti pitanje koliko su mu impresije dobre.
A to se pitanje mora postaviti iskreno i bez cjepidlačenja u stilu "nemoguće da su svi takvi, uvijek ima izuzetaka". Pa, naravno da ima izuzetaka. Izuzeci su uračunati u generalizacije i zato se njima ne bavimo. Bavimo se nečim drugim; bavimo se pitanjem da li su ti ljudi u dovoljnom procentu takvi kakvim ih Šarski predstavlja da bismo mogli konstatovati da je izrekao tačan sud. Drugim riječima, da li su ti ljudi u dovoljnoj većini "gostoprimljivi", "ljubazni" i "imaju negativne emocije prema Englezima" da bismo znali hoćemo li se složiti sa Šarskim.

III) Šta je dovoljna većina je drugo pitanje i u ovom postu se njime neću baviti.

Mogu samo ponoviti stav da ne treba bježati od generalizacija, već se treba potruditi da one budu tačne (u dovoljnoj mjeri) i da se koriste kad to ima smisla*.
U tom smislu izjava da su Finci ćutljivi i stidljivi ljudi je prilično tačna (to i oni kažu) a izjava da su Kanađani šarmantni je vjerovatno pogrešna, ako ništa drugo a ono zbog toga što je šarm teško mjeriti i zato što dosta zavisi od toga ko kakav šarm uočava.


Generalizacije se takodje koriste za pravljenje stereotipova (svi su baletani pederi, svi su Cigani lopovi, svi su Srbi, ah, Srbi!). A stereotip u masovnoj upotrebi je najefikasniji način da se ubije protivnik.
.

IV) Stereotipi bi bile nekritički prihvaćene i slabo provjerene (ili neprovjerljive) generalizacije. Ima i pozitivnih i negativnih stereotipa (gore su navedeni samo negativni). Od stereotipa da su Italijani dobri ljubavnici neće valjda niko umrijeti, a od stereotipa da su Cigani lopovi - neko bi stvarno mogao da strada. Poseban problem su ekstremni stereotipi koji uključuju riječ "svi" - oni su zbog načela postojanja izuzetka naprosto blesavi.
Oni su, naravno, problem i kad su, kako Šarski dobro kaže, u masovnoj upotrebi i tada su zaista "najefikasniji način da se ubije protivnik".

Ključno je, međutim, postarati se ne da nikakvih stereotipa nema već da ekstremni negativni stereotipovi ne budu u masovnoj upotrebi.


tasadebeli tasadebeli 09:20 20.03.2017

Re: More je modro plavo a trava zelena.

nsarski


aureus



Ljudi se trgnu na generalizacije tek kad u njima loše prođu.



Сад сте ме вас двојица са овом причом о генерализацијама и стереотипима и предрасудама подсетили на једну анегдоту са Мићом Поповићем.

Каже прича да је Мића једног лета седамдесетих седео у Ровињу (вероватно на оном његовом бродићу) са једном групом својих пријатеља, сликара, редитеља, писаца,... из Хрватске.

И у једном моменту Мића почне да говори (генерализујући) о Србима као народу све најгоре. Како су Срби овакви и онакви и шта се све може већ лоше приписати у таквим генерализацијама.

Пријатељи Мићини, махом Хрвати, слушају и са одобравањима климају главама.

Онда се Мића у једном тренутку пребаци на Хрвате као народ и почне такође да говори о њима све најгоре што им се може приписати.

Ту се Мићини пријатељи одједном побуне, почну да се расправљају са Мићом, не дају му за право то што говори.

Тада Мића, онако господствено како је већ умео, прекине тај свеопшти жагор и узвике незадовољства својих пријатеља рекавши:

"Е, видите! У томе је разлика између мене и вас!"

(Молим, обратити пажњу да Мића ни овде није рекао између нас Срба и вас Хрвата, него између мене и вас. )



Ali generalizacije su nužne i u društvenim naukama i disciplinama. Bez njih bi, recimo, psihologija i sociologija bile u haosu.

Sad je samo pitanje u kojim slučajevima vrijedi pribjeći generalizaciji*.

Mnogo je takvih slučajeva, pa i onda kad govorimo o narodima i nacijama.




Ауреус, овај твој читав горњи коментар је одличан "синопсис" за једну ширу и озбиљнију студију о генерализацијама и предрасудама и стереотипима.

Са посебним освртом на језик који се при томе користи.

Чисто онако, социолингвистички.


Ето, само да приметим...
eloy eloy 14:59 18.03.2017

interesantna varijanta

mlatisa mlatisa 16:50 18.03.2017

Re: interesantna varijanta

Zna li neko odakle ovaj tekst? Čuh ovu verziju pre desetak godina i tada sam pokušavao da saznam odakle tekst ali nisam uspeo. U originalu (tj. kod nas?) tekst nije takav!
eloy eloy 17:29 18.03.2017

Re: interesantna varijanta-mlatisa

http://www.celticlyricscorner.net/mackenzietalitha/ajde.htm
narcis narcis 17:35 18.03.2017

Re: interesantna varijanta-mlatisa

mlatisa mlatisa 17:55 18.03.2017

Re: interesantna varijanta-mlatisa

Re: interesantna varijanta-mlatisa
http://www.celticlyricscorner.net/mackenzietalitha/ajde.htm


Ja pitam odakle joj takav tekst, a vi mi dajete link na tekst Talite Mekenzi. Hoćete li da kažete da je Talita Mekenzi autor pesme sa dve godine života a da je 1960 godine Mara Đorđević snimila verziju sa izmenjenim tekstom?
eloy eloy 18:10 18.03.2017

Re: interesantna varijanta-mlatisa

Tekst je napisao Janin dečko Đorđije Nićiforović iz Donjeg Lapca zvani crni Đoka 1718 pa je Vuk Karadžić pronašao kod oca Pajsija u Rakovičkom manastiru prepis koji je objavljen u Nevenu a onda su ove dve ribe koje spominješ nešto krale i muljale jedna od druge - mada kome je to bitno - da ne mlatišemo praznu slamu i kvarimo umetnički dojam
eloy eloy 15:05 18.03.2017

Clannad zaslužuje da se spomene

jednarecfonmoi jednarecfonmoi 18:55 18.03.2017

Re: Clannad zaslužuje da se spomene

eloy




Vrlo - da.



eloy eloy 15:19 18.03.2017

samo još ovu i neću više

blogov_kolac blogov_kolac 16:47 18.03.2017

dnevna doza Donalda Trampa

Na najpoznatiji irski praznik gost americkog predsednika bio je ove nedelje licno premijer Republike Irske, i u prigodnom zajednickom obracanju za medije, Donald Tramp je citirao jednu od svojih omiljenih irskih izreka.



Taman covek pomisli kako je preCednik na ovogodisnji St Patrick's day konacno poceo da pokazuje znake da se sve bolje snalazi na svojoj drzavnickoj funkciji, kad neki dezurni dusebriznici, zakerala i tuzibabe iskopase nekako podatak da to uopste nije stara irska narodna poslovica. Napisana je pocetkom ovog veka, a uz to autor nije Irac. Nego, ko' zainat - Nigerijac, crnac i musliman
tasadebeli tasadebeli 17:30 18.03.2017

Лисица 20. века

И рече Раша Попов у оној уводној емисији "Пролазак келтског коњаника" да су Келти изузетно поштовали лисицу...


А ми Срби вука.


Ту се, изгледа, малкице разликујемо.


Музички интермецо?


Моји клинци у школи су обожавали да им пуштам ову ствар док уписујем час у дневнику на почетку наше заједничке сеансе од 45 минута.




hannah.greener hannah.greener 20:58 18.03.2017

Irska

Cool je Irska.

Prijatan i predusretljiv svet.

Irska dosta liči na Šumadiju, dok se ne dođe do mora, naravno. Tamo, naročito na zapadnoj obali, predivne plaže, potpuno neupotrebljive za nas, južnjake. Irci se kupaju, opušteno, iako je okean tamo negde oko 10-ak stepeni, gore-dole.

Vreme je loše, ali ne i katastrofalno. Guinness je svecki.

Država je po sistemu "lako ćemo" ali stvari ipak nekako funkcionišu. Videćemo šta će bude posle Brexit-a.

Postoji varijanta ujedinjenja Irske, ali za to nekog oduševljenja i nema, što je meni jako zanimljivo. Svi mi kažu da ih je strah da će da ekonomski propadnu aku uzmu severne Irce, ništa patriotizam, zajebavanje Engleza, nož u leđa, šutiranje mrtvog konja... sve ono što bih očekivao (i verovatno priželjkivao, da sam Irac).

Lagano sam mišljenja da su Irci uspešna varijanta Srba...

omega68 omega68 21:11 18.03.2017

Колико Срби немају појма

Ова брука од текста у Данасу...покушавао мајстор да буде интересантан и саркастичан.Невероватно.
Келти нису народ него ратничка каста, друштвени слој.Келти - Гети - Готи све је то исто само се изговарало различито у различитим земљама.
Келти нису основали Београд већ Синги - племе које је миграцијом дошло из Азије.
СИНГИ дунум - тврђава Синга.
Ада СИНГАлија а не Циганлија...итд.
И још:

ТРОЈАНСКА ЛОЗА БРИТАНИЈЕ

У старој енглеској историји Нениуса из 9 века, стоји да се Енејев праунук Брит искрцао на Коситерска острва која су по њему добила придевак Британска. То се десило на реци Темзи 4405/1103 године ст. ере, а 24 године након искрцавања Брит је умро и настале су три краљевине.

Брит и његова жена Игнаге су имали три сина: Локрина, Албанаћа и Камбера. После очеве смрти, Локрин доби средњи део британског острва, данашњу Енглеску која се по њему назвала Лоегрија. Камбер доби део око реке Северн (Сабрина), данашњи Велс који се до скора звао Камбрија (Симбрија), а народ Симбри (Кимбри < лат. Cimbri > енг. Cymru. Најмлађи син Албанаћ, доби данашњу Шкотску (Скитију) која се по њему назва Албанија.

После братске поделе на три краљевства, живело се дуже времена у миру, док у Албанију није упао Хумбер (Камбер) краљ Хуна и убио Албанаћа, чији народ пребеже Локрину. Стара енглеска историја каже: "И у Албанији шкотској се појављују Хуни са њиховим краљем Хумбером (Кимбером), који уби краља Албанаћа".

Да видимо сада, шта значе имена Камбер и Хумбер. Камбрија (Србија) је постојала пре Камбера, а оба имена потичу од србског народа, који се око 1800. године ст. ере из Шпаније, преко Бретање и мора населио у данашњи Велс (в. Античка Србија, Николић). То су Симбри, у латинском изговору Кимбри (Кимбери, Ибери), које зову и Кимери или библијски Гомери. Камбрија се данас зове Велс, али, народ Велса и даље себе зове Cymru, дакле Срби а језик је камријски.

Градитељи европске историје конструисали су један народ, коме дадоше име Хуни а који се појављују па нестају у периоду од 1200. година у свим деловима Европе, Блиског Истока, па чак и Азије. Али, Хуни нису били народ из Азије, већ србске ратне јединице, које су оперисале по целој Европи, па се овде налазе у улози убица краља Албанаћа. Име хунског краља Хумбера је само једна варијанти имена Камбер (Србин). Другом приликом ћемо рећи нешто више о Хунима, њиховом легендарном вођи Атили и једној наивној легенди, у којој Приск добио улогу да нас обавести о Атилином благу, које Немци још увек траже у Рајни.

Када се Брит са својим Тројанцима, Симбрима (Кимбрима) или античким Србима искрцао 1103. године ст. ере на тло Британије, већ је имао визију града који је подигао на Темзи наденувши му име Нова Троја која се данас зове Лондон. Дуго времена се град тако звао, док није добио искварен облик Triuvatium, у време Луда, брата Касибела који је ратовао против Цезара. Луд је опасао град чврстим зидовима и улепшао га кућама задивљујућег градитељства, наредивши да се град назове Kav-lud. Због тога се посвађао са братом Нениусом, који је био увређен повлачењем имена Троја у овој земљи.

О овој краљевској свађи, око преименовања града Троје, пише први европски историчар Гилдас у VI веку. Он је написао и историју енглеских краљева која је нажалост спаљена. Али, други британски историчар Нениус из IX века, даје имена првих британских краљева по историјским документима: којима претходе божанско порекло и митолошке личности:
1. Britus, Брит (унук Енејев), по коме је настало име Британија, искрцао се 1103 на Темзи и основао Нову Троју, данас Лондон.
2. Lokrin Локрин, Лоегрија (Енглеска): Албанаћ, Албанија (Шкотска): Камбер, Камбрија (Симбрија), Велс.
3. Guendoloenam, владао 15 година.
4. Madd. II. 6., владао 40 година
5. Mamprcius, владао 20 година
6. Ebrancus, владао 40 година
7. Brutus, Брут II, владао12 година
...
99. Cadwallader, отишао папи Сергиусу у Рим и прешао на крстјанство 689.1 ...
Ida, Ида, син Еоба, први краљ Берниције;
Ada, Ада, син Иде, краљ Берниције, владао 8. година;
Edlric, Едлрић, син Аде, Деорић, син Иде, Едерлић (Aetherlic), син Иде;
Елтри, син Озгуда;
Адул (Adalf), син Едрића, краљ Источне Англије;
Гулетић (Embricus), владар Bueltoni и Guothigirniaun;
Булић, освојио острво Ван (Авалон), по свој прилици је из Камбрије;
Кантгуић (Kantiguic);
Дурнлућ (Durnluc), краљеви Повлиса потичу од њега?
Картић, краљ Елмета;
Кеветић;
Кормаћ, Научник;
Дектрић (Теодорић), син Иде од Берниције;
Деорић, син Иде, краља Берниције;
Едрић, краљ Источне Англије;
Елдрић;
Еки (Echi, Ени), син Титила, краљ источне Англије;
Едрић, син Екија;
Ерморић, (Eormenric), краљ Кента;
Булић, освојио британско острво Еубонију (Ман = Авалон);
Манрић, један бунар стоји у вези са два краља Северне (Сабрина) Камбрије ...
Ово су владари Британије, све до деветог века по старој историји Британије. Античка Британија је имала безброј полуострва и 28 краљевина, где су живела четири народа: Брити, Скоти, Пикти и Саксони.
приредио С. Филиповић из грађе М. Николића

Хадријанов Зид и Земља Срба
.
На старим римским картама се може видети да се област изнад Хадријановог зида, која се граничи са Rex Romanum, назива се Terra Vendorum или у преводу са латинског – Земља Срба... ,,Енглеска “ ...
,,Tајанствена“ историја каже да су ту живели “ тајанствени“ Пикти... А кад сабереш 2+2, испада да је латинска Terra Vendorum - Земља Срба, уједно била и земља Пикта.

,,Хадријанов зид'' је назив за 120 километара дуг римски зид који је делио Британскo oстрво на пола. Градио се десет година, од 122.-132. год., за владавине цара Хадријана, а штитио је римску Енглеску од напада варварских Пикта са севера из Албе (старо галско име за Шкотску). Дуго је означавао северну границу Римског царства, а касније је имао и економску улогу као гарант стабилности и просперитета јужно од зида, у римској провинцији Британији.
Пикти су у три наврата, 197., 296. и 367. год., прешли зид. Због тога је поправљен и повећан за владавине цара Септимија Севера 209. год.
Напуштен је 383. год. с повлачењем римске управе.
...
Реконструкција лица древног Пикта:
https://hr.sott.net/…/11967-Lice-brutalno-ubijenog-Pikta-re…
aureus aureus 22:00 18.03.2017

Симпатичнни шарлатанчићи

Ово горе ме подсјети...

У Србији постоји једна посве занимљива група људи који се на доста произвољан начин бавe историјом, и то како историјом Срба тако и историјом свијета. Занимљиви су јер и кад се баве свијетом - Срби су сила и увијек некако у његовом центру.

На памет ми падају историчар Деретић који је сваку значајнију свјетску личност прогласио Србином, укључујући Фидела Кастра и Исуса, и Драган Јовановић који, под утицајем свог "гуруа из Швице, К. Г. Јунга", има обичај да у недељним информативним новинама из броја у број - читаоце баца у нелагоду ил' смијех повезујући неповезиво.

Морамо се одупријети искушењу да олако повјерујемо у њихове слабо поткријепљене тврдње.
Прво хоћемо још доказа да су Срби главни.
milisav68 milisav68 22:11 18.03.2017

Re: Симпатичнни шарлатанчићи

aureus
Морамо се одупријети искушењу да олако повјерујемо у њихове слабо поткријепљене тврдње.

Množina, čemu?
narcis narcis 00:29 19.03.2017

Re: Симпатичнни шарлатанчићи

У Србији постоји једна посве занимљива група људи који се на доста произвољан начин бави историјом,

nov si pa se tek upoznaješ sa različitim živuljkama koje obitavaju na blogu, no upoznaćeš ih i naučiti da ih izbegavaš, ne zato što su opasne već zato što su dosadne.
preko takvih kvazimoda samo pretrčiš mišem bez da se zadržavaš.
ukratko kao što kaže paja
narcis narcis 00:35 19.03.2017

Re: Симпатичнни шарлатанчићи

milisav68
aureus
Морамо се одупријети искушењу да олако повјерујемо у њихове слабо поткријепљене тврдње.

Množina, čemu?

pušti bre miloje , nov ćoek pa još ne poznava floru i faunu na blog, polako.
nego onomad što zapričamo što nemog da postavim ćibovi, ono meni puko flashplayer a nisam ni primetijo jer mi HTML5 odrađivo poso odlično na fejzu i delimično ođe, čitao ćubove kocke u tekstu bloga a u postovima nije ni prijavljivalo da se nešto nalazi. jedva ukapira da pričate o nečem što ja ne vidim, e sg sredi, on će mene, vreme je da se izbaci ta fleš iz uporabe i ceo aj adobe-majkrosoft imperijalistički sistem.
sven.en sven.en 07:44 19.03.2017

Re: Симпатичнни

Množina, čemu?

Da bi ti zablistao, u jednini. Sam samcijat i blistav.
milisav68 milisav68 07:48 19.03.2017

Re: Симпатичнни шарлатанчићи

narcis

nego onomad što zapričamo što nemog da postavim ćibovi, ono meni puko flashplayer a nisam ni primetijo jer mi HTML5 odrađivo poso odlično na fejzu i delimično ođe, čitao ćubove kocke u tekstu bloga a u postovima nije ni prijavljivalo da se nešto nalazi. jedva ukapira da pričate o nečem što ja ne vidim, e sg sredi, on će mene, vreme je da se izbaci ta fleš iz uporabe i ceo aj adobe-majkrosoft imperijalistički sistem.

Pa ja sam hteo da ti kažem da je to do tebe, nego nisam bio siguran, pošto znam da koristiš Linuks, a u njega se ič ne razumem.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana