Društvo| Gradjanske inicijative| Obrazovanje| Roditeljstvo

Пејзажи у све гушћој магли

tasadebeli RSS / 28.03.2017. u 08:02

Пре 5-6 година присуствовао сам једном стручном усавршавању (популарно, семинару) за просветне раднике под званичним називом „Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци."

 

Организатори тог стручног усавршавања су били Министарство просвете Републике Србије и Градски завод за јавно здравље. Семинар је био тродневни и током њега смо видели неке технике које су нам инструктори на том семинару презентовали да бисмо их ми касније у својим школама користили.

Презентери на том семинару су нам те технике презентовали кроз посебно осмишљене „радионице". Те „радионице" су иначе на свим тим семинарима за наставнике врло популарне у последњих 15 година.


(Ах, ти workshops, последњи педагошки модни крик врискова! Није важно што ја све на тим семинарима убеђујем да сам ја кроз те „радионице" као такве пролазио још као студент на факултету пре 35 година, половином осамдесетих, и да то није никакав последњи модни педагошки проналазак увезен из иностранства, већ да је то поприлично стара роба. Још мало, па се и усмрдела од старости... Али, 'ајде... Да не кукам превише.)

И од свега што сам видео у та три дана тада, некако ми је највише у сећању остала једна сцена.


Наиме, презентери су нам представили једну од тих „радионица" за које су очекивали да бисмо могли да их користимо касније у нашим школама. Замисао је била да деца, ученици трећег и четвртог разреда основне школе (!) цртају на часовима ликовне културе плакате који ће бити део борбе против злоупотребе психоактивних супстанци. Знате оно са саобраћајним знацима на којима је прецртан шприц и слично? Ја памтим те радове и креативне идеје још из времена док сам и сам био ђак...

 

 

uts-lv11-Zinal-av20150508053247-109175125480BdbhT2n2a.jpeg 

 

 


Затим је, по замисли наших инструктора, требало од тих плаката да организујемо изложбу, свако у својој школи, на коју бисмо позвали и децу и родитеље и све људе из окружења своје школе.


Лепа замисао, деца се подстичу на креативност и још тиме чине нешто корисно за читаву заједницу.


Додуше, мени некако смета када се та тема наркоманије спусти много ниско по узрасту у школи (8, 9, 10 година) јер сам некако убеђен да због једног или два случаја наркоманије у тим узрастима не треба свим тим осталим малим људима подстицати радозналост када су дроге у питању терајући их да тако мали размишљају о тим темама.


Све некако мислим да то ипак треба оставити за мало старије узрасте, када ти мали људи постају полако велики људи и у стању су да сагледају ширу слику од оне коју имају када им је 8,9 10 година.


Али то је неко моје лично уверење засновано на искуству у раду са том децом, па то и не треба узимати као неки озбиљн аргумент против тога да се за организовање оваквих изложби у борби против наркоманије ангажују деца од 8, 9 10, 11 година.

 

Но, шта год да сам у том тренутку на том семинару ја размишљао, из тога ме тргну један мој врло млади колега који је седео поред мене у групи за столом, такође професор српског.
Питао је наше инструкторе:

„А шта ми да радимо ако нам на ту изложбу коју смо организовали дођу родитељи неког детета који су наркомани?"

Настао је тренутак непријатне тишине који је изгледао као вечност. Читав скуп је заћутао очекујући одговор наших инструктора на том семинару. После краћег премишљања, најстарија од свих тих инструкторки које су нам до тада предлагале разне технике за борбу против наркоманије, одговори питањем:

„Колега, а како ми то да знамо шта ви треба да радите?"


И семинар се настави како је био планиран.


Са младим колегом и са мном су у групи били и директорка једне средње школе из унутрашњости Србије, жена мојих година, као и њен помоћник, нешто старији од нас. Током та три дана обоје су ми причали како су се годинама борили да истерају дилере из свог школског дворишта, како су доживљавали због тога разне непријатности, како су им претили, чак и физички.


Али њих двоје су били упорни у томе и после вишегодишње борбе у својој средњој школи успели су да је очисте од дилера и да истерају то зло макар из школских клупа и школског дворишта. Колике и какве жртве су њих двоје због тога подносили током тих година, то сам бог зна. Видело се то и по њиховим уморним лицима са погледом који вам све говори.


Када су њих двоје чули одговор наших инструктора на питање младог колеге, само су се погледали, гурнули мене лактом и прошапутали:


„Тасо, 'ајмо у Банију на кафу. Немамо овде шта више да тражимо..."

Тако да сам ја са тог семинара некако много боље од свих тих предложених „радионица" запамтио оно што су ми причали уз кафицу у Банији  та директорка и њен помоћник о својим личним искуствима у борби против дилера и дроге у својој школи.

 

И тако... Ето... Шта да вам кажем...


Док се држава бави организовањем избора, док се медији баве тиме ко ће бити нове вође и опозиције и позиције, грађани у овој држави су почели да се самоорганизују...

 

„Окидач за настајање удружења су биле умрлице младих људи поред којих смо пролазили", рекао је председник удружења Свети Сава".


ЛИНКЛИНКЛИНК

 

 

 Komentari (135)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tasadebeli tasadebeli 08:05 28.03.2017

Тастер

eloy eloy 08:50 28.03.2017

Re: Тастер

angie01 angie01 11:52 28.03.2017

Re: Тастер

Jedino što je dalo rezultate u ovoj borbi ( ne uvek i do kraja ) je zaštititi sebe i svoju porodicu.


pazi kad nije,...znam, na zalost dosta slucajeva izuzetno briznih i predanih roditelja, cija su, izuzetno dobra deca, presla granicu iz ciste gluposti, kako to obicnobiva, a u uobicajenim situacijama,...samo da proba, lako je dostupno, drustvo nagovara, samo se zezamo, ajd nemoj da si,....znate vec,...mlade, krhke i nedovoljno mudre godine, a drustvena zajednica je digla ruke od bilo cega sto bi se moglo zvati ozbiljnom brigom- tu roditelji sami, gube bitku.

meni bi bilo normalnije da se borba protiv dilera organizuje ozbiljno i isrebi mogucnost, da dete kada krene u skolu, sretne svoje buduce "najbolje prijatelje", al na zalost, to sem velike price, izgleda nikome ne odgovara.
eloy eloy 15:04 28.03.2017

Re: Тастер

emsiemsi emsiemsi 19:43 30.03.2017

Re: Тастер

tasadebeli

ТасоДебели, зашто си закључао последњи блог !?
tasadebeli tasadebeli 22:36 30.03.2017

Re: Тастер

emsiemsi
tasadebeli

ТасоДебели, зашто си закључао последњи блог !?Зато што се текст завршава са "Пунктум".

Нисам добио никакав мејл од модерације са захтевом да закључам блог због изборне тишине ако ме због тога питаш...

Видим да то неки помињу на неким другим постовима.

Оно тамо сам ја закључао сам, све слободоручно, без ичије сугестије.

Нема се ту шта даље додавати или одузимати.
anonymous anonymous 08:39 28.03.2017

Da,da,da....

......organizovano civilno društvo.

A ne zagledanost u starog ili novog Vođu!

Ti Taso , kapiraš.
Komentari koji pristižu jasno ukazuju da su aktivnosti organizacija civilnog društva poznate mnogim blogerima.

Pretpostavljam da više saznanja i iskustva o tome imaju oni koji žive u inostranstvu.

O tome treba i da se piše.

O svakodnevnim molekularnim promenama u društvu koje su plod takih aktivnosti.

Iščekivanje da do promene dođe tek kada se promeni Vođa , ne vodi nikakvoj promeni.

Usput 2

Po mojim ranijim informacijama EU svake godine odvaja u budžetu preko milijardu evra za finansiranje rada ovih organizacija.

To je istovremeno i velika mogućnost za zapošljavanje, jer ovaj sektor i zapošljava ogroman broj ljudi.

Naš je problem što o ovom sektoru zaključujemo na osnovu rada domaćih NVO, koji su simulakrum onoga što bi sektor trebalo da bude.

Pa otud odbojnost i propuštene šanse.eloy eloy 08:55 28.03.2017

Re: Da,da,da....

principessa_etrusca principessa_etrusca 10:17 28.03.2017

Re: Da,da,da....

eloy
......organizovano civilno društvo.Koje društvo - državu na planeti zemlji na današnji dan možeš po svojim kriterijumima organizovanog civilnog društva nazvati najpribližnije ili najbolje organizovano civilno društvo ?

Британски цивилни сектор је изузетно јак. По подацима објављеним пре годину и по дана (септембар 2015), британске НВО/charities су имале укупни годишњи промет од 65 милијарди фунти.

Наравно, то јесте велики бизнис, али оно што у великој мери формира овај сектор у Британији је вишемилионска армија волонтера који су спремни да одвоје сате и дане свог времена да би директно подржали оно до чега им је стало.
mirelarado mirelarado 10:39 28.03.2017

Re: Da,da,da....

Наравно, то јесте велики бизнис, али оно што у великој мери формира овај сектор у Британији је вишемилионска армија волонтера који су спремни да одвоје сате и дане свог времена да би директно подржали оно до чега им је стало.


Слично је и у Италији, са веома добрим и конкретним резултатима у помоћи угроженим лицима и категоријама. Цивилни сектор је чак кумовао и доношењу неких закона којих, да се питају само политичари, не би било. Рецимо да се изазивање саобраћајне несреће у пијаном или дрогираном стању, у којој има погинулих, третира као убиство и подразумева казне од преко десет година затвора.
eloy eloy 10:41 28.03.2017

Re: Da,da,da....

principessa_etrusca principessa_etrusca 11:10 28.03.2017

Re: Da,da,da....

Njima ili nekom ?

Нема потребе да улазимо у теорије завере, а веруј ми, има добротворних организација за сваки укус (рецимо 1,939 које се баве децом, 581 раком, 354 птицама, 255 животињама, 81 алкохолизмом, 69 леукемијом итд.)

А уколико не пронађеш организацију која се бави заштитом и спречавањем истребљеља неке ретке врсте која тебе интересује или прикупљањем средстава за истраживање ретке болести за коју имаш интерес и помагање оболелима, можеш увек да је региструјеш.
mija12 mija12 17:20 28.03.2017

Re: Da,da,da....

Рецимо да се изазивање саобраћајне несреће у пијаном или дрогираном стању, у којој има погинулих, третира као убиство и подразумева казне од преко десет година затвора.


Ovo meni nikako nije jasno zašto nema kod nas. I to je 10 minimum.
narcis narcis 17:24 28.03.2017

Re: Da,da,da....

mija12
Рецимо да се изазивање саобраћајне несреће у пијаном или дрогираном стању, у којој има погинулих, третира као убиство и подразумева казне од преко десет година затвора.


Ovo meni nikako nije jasno zašto nema kod nas. I to je 10 minimum.

pitaj Željka Mitrovića. njegovi ljudi, na čelu sa sinom mu ubijaju ljude po ulici i niko ne može da ih osudi.
vcucko vcucko 18:34 28.03.2017

Re: Da,da,da....

eloy


A i šta je tu novo. SFRJ su izgradili volonteri samo su se tada zvali po starinski AKCIJAŠI - po radnim akcijama.

Meni su stariji (tad bilo i takvih) pričali baš suprotno. Ono, puste decu da se zabavljaju i kao nešto rade, dobra stvar za privlačenje omladine sistemu. A iza idu pravi radnici i popravljaju šta treba.
Kažem, tako mi pričali, nisam bio. Ako su lagali mene, lažem i ja.
arianna arianna 09:26 28.03.2017

....

Тако да сам ја са тог семинара некако много боље од свих тих предложених „радионица" запамтио оно што су ми причали уз кафицу у Банији та директорка и њен помоћник о својим личним искуствима у борби против дилера и дроге у својој школи.

И тако... Ето... Шта да вам кажем...


Kad krenu razni "stručnjaci" da palamude o važnim stvarim, tačno mi se sloši. To važi za ove "umetnike", što drže razne radionice, igrokaze i seminare po školama, i to uglavnom, za oblast o kojoj pod obavezno, nemaju blage veze, ali je jako bitno da im je seminar akreditovan, da zvuči važno i pametno.

Tako smo imali gomilu nebuloznih seminara gde su predavači na stručne teme bili: učitelji bez dana radnog staža, menadzeri, poljoprivredni tehničari, itd...i to kao predstavnici neke NVO, koji se bave recimo:
- epilepsijom (pa smo imali slogan seminara EPI-hepi!!) ili
- Montesori u nastavi (svedeš dete na prostor poslužavnika i to mu je radni prostor!!!),
- Daunovog sindroma (gde iako postoji zvanična nauka, ti isti "stručnjaci" tvrde da su sva deca sa ovim genetskim poremećajem, direktni "potomci Kublaj kana"!!), drže seminar profesorima, pedagozima, psiholozima, defektolozima.

Znači, tuga i jad.

Podržavam kreativnost u radu sa decom, ali kao društvo smo otišli predaleko, naročito sa svim tim nv-organizacijama.eloy eloy 09:50 28.03.2017

Re: ....

arianna arianna 10:01 28.03.2017

Re: ....

U radionicama su radili majstori (svaka čast majstorima!! ) a u školama su radili učitelji,nastavnici i profesori. Nekako se znao i terminološki red.Naravno da se znao red.
Sad ako učitelj, nastavnik ili profesor nema određeni broj sati stručnog usavršavanja (čitaj: da sam plati, razne igrokaze, prikaze i nakaze, da ga kreativno nauče ono što nije naučio u redovnom školovanju), ostaće bez licence.

eloy eloy 10:07 28.03.2017

Re: ....

jednarecfonmoi jednarecfonmoi 10:07 28.03.2017

Re: ....

eloy
Kad krenu razni "stručnjaci" da palamude o važnim stvarim, tačno mi se sloši. To važi za ove "umetnike", što drže razne radionice, igrokaze i seminare po školama,


To se u naše vreme zvalo LIČKA NOGA U BEČKU CIPELU.

U radionicama su radili majstori (svaka čast majstorima!! ) a u školama su radili učitelji,nastavnici i profesori. Nekako se znao i terminološki red.I ovde mogu samo da se slozim

Meni je urnebesno smesno kad vidim neke lajfkoucove po tv-u koji deluju kao da su napamet naucili delove iz knjiga Skot Peka i Lujze Hej i onda to nesto izmiksuju, naprave ozbiljno lice i krenu da objasnjavaju da je vazno npr: Biti dosledan sebi, imati pravo na srecu, biti iskren,bla,bla.

Izivinjavam se unapred ako ima neko da se ovim bavi ili sledi, al bilo je jace od mene, evo i sad mi smesno.

Mozda nekom je to i ok, svako bira svoj put.
nikvet pn nikvet pn 12:24 28.03.2017

Re: ....

arianna

Kad krenu razni "stručnjaci" da palamude o važnim stvarim, tačno mi se sloši.


Предавање о злостављању коња у Европи (Источној, наравно), предавач је Енглез са прелепом асистенткињом. Од присутних ветеринара у сали инспекторска половина блажено дрема, приватничка цупка и нервозно одбија позиве на мобилним. Трте-мрте-тандара-броћ и крају: има ли питања? Нема, идемо; е не може тако, мора неко питање. Ајде да се жртвујем за екипу:

- Пре пар дана пред ординацијом зауставила се циганска запрега. Кроз излог видим коњу цури гној из ноздрва. Одмакла пнеумонија. Улази власник, питам га: Имаш паре? Каже: Немам. Жао ми је, довиђења. И одоше. После километар и по коњ у запрези је пао и на улици угинуо. Јесам ли погрешио?
- Да, велика грешка, требало је пружити помоћ и злостављање пријавити инспекцији.
- Слажем се, али одакле плаћање, из свог џепа?
- Не, одавно смо уплатили донацију НВО управо у те сврхе.

Опа бато, цела сала окреће се присутном представнику НВО. Он поче нешто да мрсомуди; одосмо.
principessa_etrusca principessa_etrusca 13:10 28.03.2017

Re: ....

НВО сектор је у Србији у великој мери постављен наглавачке, т.ј. као могућност да се зграбе грантови, а онда се те паре користе да платиш себе и још да некоме мало солиш памет.
narcis narcis 13:24 28.03.2017

Re: ....

Предавање о злостављању коња

a i tu ima svakakih slučajki i "humanista"
pre nekolko dana naletim na fejzu na neki status o zlostavljanju konja sa upotrebom žvale, kao " znate li kako žvala deluje na konjska usta)" i onda video delovi , ono kao super lošo.
pa ondak u komentarima videhkako se kretenoidi hvale kako eto oni jašaju konjovi samo sas hakamur, hakamur je zlatan ič ne povređuje konjska usta, osim što ga malo jebe po nosnoj kosti a oće istu i da skrši ako je jahač nevičan. naravno to niko nije pomenuo, mislim to da je hakamur daleko opasniji od žvale i đema ili tkzv "pune žvale" u to ti dobročinitelji nisu ulazili.
mlogo je idiota, bez navodnika, sebi dozvolilo pravo da se meša u ono što nit razum nit oće da razume.
na jednoj izložbi na kučiki sam posmatrao takmičenje službenih pasa i sag prolazi kokoška pored i izjavljuje " oni muče pse"
e takvi kreteni i kokoške uglavnomčine sastav tih "humanitarnih" organizacija, kokoške koje pojma nemaju o ničemu a kamoli šta je dresura a šta maltretman.
uz nepušače, koji su neprikosnoveno zli, ovo je druga grupa idiota koji pretenduju da vladaju svetom.
sve te "humaniste" treba deportovati na južni pol da se druže sa pingvinima, za bolje društvo nisu.
narcis narcis 13:32 28.03.2017

Re: ....

da ilustrujem gornji text
apostata apostata 14:11 28.03.2017

Re: ....

narcis - uz nepušače, koji su neprikosnoveno zli, ovo je druga grupa idiota koji pretenduju da vladaju svetom.

He-he

Genijalno!
narcis narcis 14:20 28.03.2017

Re: ....

apostata
narcis - uz nepušače, koji su neprikosnoveno zli, ovo je druga grupa idiota koji pretenduju da vladaju svetom.

He-he

Genijalno!

hvala
aureus aureus 15:36 28.03.2017

Re: ....

apostata
narcis - uz nepušače, koji su neprikosnoveno zli, ovo je druga grupa idiota koji pretenduju da vladaju svetom.

He-he
Genijalno!

Ne. Pušači su neprikosnoveno zli. Treba da ugase tu prokletu cigaretu.
Nikako da shvate jednu stvar: da sam htio da pušim, pušio bih sam, ne bih se zadovoljavao dimom koji ostaje iza njih.
angie01 angie01 16:15 28.03.2017

Re: ....

Nikako da shvate jednu stvar: da sam htio da pušim, pušio bih sam, ne bih se zadovoljavao dimom koji ostaje iza njih.


pa vidi, ja sam svajser,...i veoma vodim racuna da ne ugrozavam nikog ko ne pusi- narocito decu,...u kuci sam jedina i organizovala sam se bez kukaknja da sama udisem to sto napravim,....isto tako u gostima, uvek pitam da l smem i gde,...al hebotebog, sa ovim novim zakonima,( koji ne sluze nazovi kampanji za prestanak pusenja, jer se fabrike duvana i dalje cuvaju i paze iako u cigarete stvaljaju kojekave aditive, adiktivne supatsnece i kojestarije koje te jos vise drze ovisnim, pored toga sto te dodatno truju govnima, nego kao opravdanje za podizanje cene cigareta), nastala je opsta hajka na pusace, kao da su nedajboze gradjani drugog reda, smradovi, kuzni,...molim lepo, kafane, restorani bi samo trebalo da odvoje sale i u onima za pusace instaliraju jake izduvne aspiratore, kao na aerodromima u onim ponizavajucim kabinama za posrnule, ali to niko ne zeli da plati,...ljudi sada i po suncu i po snegu, dok su na poslu, moraju da izadju na ulice, kako bi se postrojili kao da su neki krvci, da bi mogli da puse- jer ne mogu da ne, pusaci su, umesto da se odvoji prostorija za njih i da oni mnogo lagodine duvaju, a i manje bi vremena potrosili na to,

...ako pak treba da se ukine pusenje, vazi, dajte svima neke vakcine, hipnotisite ih, statejaznam, i mirna backa,...a ne ovaj progon, al za pare pusaca.
aureus aureus 16:58 28.03.2017

Re: ....

nastala je opsta hajka na pusace, kao da su nedajboze gradjani drugog reda, smradovi, kuzni

E to je već istorijska pravda!
Dosta ste vi pušači bili carevi i carice!

Decenijama su na filmu svi glavni likovi - pušili.
Žan Pol Belmondo, švalerčina jedna, uživa u kadi i - puši.
Klint Istvud tamani zlikovce i - puši.
Ako ti je glavni junak pomalo manjkav - daj mu cigaretu, biće kul. Ako je dijalog šupalj, glumac treba da napravi pauzu i povuče dim; sve što posle toga kaže djelovaće uvjerljivije.

Svi su pušili, pušili, pušili...ko nije pušio taj nije znao šta valja.
Fredi Merkjuri dao samo nekoliko TV intervjua u životu, mislim da je u svakom pušio.
Kit Ričards prepuši čitav koncert. Drži onu gitaru sa obje ruke, u ustima mu cigara, dim mu ide u oči - i ništa on, svira li svira.
To nije samo potreba, to je imidž.

Pušilo se na televiziji, u emisijama, i još kanko!
Evo ga, televizijska legenda Majk Valas intervjuiše F. L. Rajta i na početku emisije kaže: "Vi gledate otvoreni intervju, moje ime je Majk Valas a cigareta je marke Filip Moris."
Prema tome...
Stvari su se obrnule. Pravda je namirena, a istorijska ravnoteža uspostavljena.
Sad su nepušači ispravni, a pušači su bezveznjaci.
narcis narcis 17:03 28.03.2017

Re: ....

Nikako da shvate jednu stvar: da sam htio da pušim

ti nikako da shvatiš - nisam te zvao u društvo, ne trebaš mi , neću da se družim s tobom, gubi se od mene zagađuješ mi društvo.
ti si jedan zao i dosadan čovek i ne treba mi tvoje društvo.
zato ostavi me na miru i drži se dalje od mene.
ne želim da budem stoboni na rođendan
ni na svadbu
ni u bolnici
ni na sahrani, mojoj,
štetan si
narcis narcis 17:06 28.03.2017

Re: ....

aureus


Prema tome...


GUBI SE IZ MOG ŽIVOTA TRUJEŠ MI OKOLINU
aureus aureus 17:14 28.03.2017

Re: ....

narcis
aureus


Prema tome...


GUBI SE IZ MOG ŽIVOTA TRUJEŠ MI OKOLINU

Prema tome, truješ mi okolinu.
Ovaj vazduh je bio relativno čist dok nije došao pušač i zapalio cigaretu.
uros_vozdovac uros_vozdovac 17:32 28.03.2017

Re: ....

aureus
nastala je opsta hajka na pusace, kao da su nedajboze gradjani drugog reda, smradovi, kuzni

E to je istorijska pravda!
Dosta ste vi pušači bili carevi i carice!

Decenijama su na filmu svi glavni likovi - pušili.
Žan Pol Belmondo, švalerčina jedna, uživa u kadi i - puši.
Klint Istvud tamani zlikovce i - puši.
Ako ti je glavni junak pomalo manjkav - dodaj mu cigaretu, biće kul. Ako je dijalog šupalj, glumac treba da napravi pauzu i povuče dim; sve što posle toga kaže djelovaće uvjerljivije.

Svi su pušili, pušili, pušili...ko nije pušio taj nije znao šta valja.
Fredi Merkjuri dao samo nekoliko TV intervjua u životu, mislim da je u svakom pušio.
Kit Ričards prepuši čitav koncert. Drži onu gitaru sa obje ruke, u ustima mu cigara, dim ide u oči - ništa on, svira li svira.
To nije samo potreba, to je imidž.

Pušilo se na televiziji, u emisijama, i još kanko!
Evo ga, televizijska legenda Majk Valas intervjuiše F. L. Rajta i na početku emisije kaže: "Vi gledate otvoreni intervju, moje ime je Majk Valas a cigareta je marke Filip Moris."
Prema tome...
Stvari su se obrnule. Pravda je namirena, a istorijska ravnoteža uspostavljena.
Sad su nepušači glavni, a pušači su bezveznjaci.


kako je ludilo krenulo sa pušenjem, pa veganima, uskoro ću ispred restorana sa braćom pušačima da mezetim
aureus aureus 17:52 28.03.2017

Re: ....

kako je ludilo krenulo sa pušenjem, pa veganima, uskoro ću ispred restorana sa braćom pušačima da mezetim.

Ma kakvi. Kad se zakoni ne poštuju. Još uvijek se puši dosta po restoranima, kafićima, klubovima...sa sve NO SMOKING upozorenjem na zidu. Nigdje narodne milicije da udari pendrekom po leđima.

Pa je li to pošteno, braćo i sestre pušači?
Lijepo se okupaš, obučeš čistu odjeću, izađeš u neki klub naveče i posle 15 minuta smrdiš k'o pepeljara.
Ne ide to tako...

Zato sam jednom predlagao da se ukinu pušači pošto dosadašnje mjere protiv usmjerene pušenja nisu dale dovoljno rezultata.
angie01 angie01 18:26 28.03.2017

Re: ....

Ne ide to tako...


boze, kako mora s tobom biti dosadno u drustvu:))

...daj bre, makar one doksove fungice,...
aureus aureus 18:30 28.03.2017

Re: ....

angie01

boze, kako mora s tobom biti dosadno u drustvu:))

Ih, Angie! Jesi neka...


(Priznaj da i ti voliš mirišljavu odjeću. )
vcucko vcucko 18:40 28.03.2017

Re: ....

aureus
narcis
aureus


Prema tome...


GUBI SE IZ MOG ŽIVOTA TRUJEŠ MI OKOLINU

Prema tome, truješ mi okolinu.
Ovaj vazduh je bio relativno čist dok nije došao pušač i zapalio cigaretu.

Pogotovo je čist kad ujutro startuju četvrt miliona automobila, od kojih svaki zagađuje kao puk pušača.
Sad još reci da se ne voziš kolima i da svuda ideš biciklom ili peške.
Pa da ti sas užitkom kažem: lažeš k'a pas
aureus aureus 19:38 28.03.2017

Re: ....Ovaj vazduh je bio relativno čist dok nije došao pušač i zapalio cigaretu.

Pogotovo je čist kad ujutro startuju četvrt miliona automobila, od kojih svaki zagađuje kao puk pušača.
Sad još reci da se ne voziš kolima i da svuda ideš biciklom ili peške.
Pa da ti sas užitkom kažem: lažeš k'a pas

Баш сам се питао ко ће први да помене аутомобиле!
Па, госн vcucko, зар баш ти да одиграш руком у шеснаестерцу!?

Двије ствари.

1) Aргумент са аутомобилским загађивањем би био ваљан кад би пушачи били пјешаци, а непушачи возачи. Међутим, пошто међу возачима има и пушача и непушача - пушачи и даље ваздух загађују мало више од непушача, односно таман за толико колико успију попушити.
Такође, ваља примјетити да сам споменуо да је овај ваздух био РЕЛАТИВНО чист прије него што је дошао пушач и запалио цигарету, нисам говорио о ПОТПУНО чистом ваздуху. Све вријеме сам био свјестан аутомобилског, индустријског и иног загађења. Али које год загађење да је у питању, пушачи му мало надодају.

2) Друго, ја немам кола и свуда идем пјешке. То није толико важно, али сам си питао.

Стога, поред скривљeнoг једанаестерца - добијаш и црвени картон.
Не мо'ш играти против Велса.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:51 28.03.2017

Re: ....

izađeš u neki klub naveče


Pa nemoj izlaziti u te klubove ako tamo smrdi.
Ne vidim gde je problem.
angie01 angie01 19:58 28.03.2017

Re: ....

(Priznaj da i ti voliš mirišljavu odjeću. )


ma volim brate,... al se to da oprati, nije strasno...vazno je da l si se lepo proveo.

ti isto kao neki roditelji, sto ne daju deci da se valjaju u pesku i lizu lopatice dok kopaju, ili da grickaju klupu dok sede ( naslon, kada sede naopacke, a noge im vise kroz prostor izmedju sedista i naslona),...ono, vrate ih sa igranja u istom stanju kao kada su izasli iz kuce,...hocu reci, pa kakvo je to igranje???!

evo i tebo svetic:)),
aureus aureus 19:59 28.03.2017

Re: ....

hoochie coochie man
izađeš u neki klub naveče


Pa nemoj izlaziti u te klubove ako tamo smrdi.
Ne vidim gde je problem.

Причали смо о законима који се не примјењују довољно и o праву пушача који су они приграбили за себе да упропаштавају ваздух около. Безобразници.
vcucko vcucko 20:07 28.03.2017

Re: ....

aureus

Стога, поред скривљениг једанаестерца - добијаш и црвени картон.
Не мо'ш играти против Велса.

Mi ne igramo kvalifikacije, mi smo domaćini.
Šalim se, al' kamo lepe sreće.
narcis narcis 20:12 28.03.2017

Re: ....

aureus
hoochie coochie man
izađeš u neki klub naveče


Pa nemoj izlaziti u te klubove ako tamo smrdi.
Ne vidim gde je problem.

Причали смо о законима који се не примјењују довољно и у праву пушача који су они приграбили за себе да упропаштавају ваздух около. Безобразници.

koj si ti licemer, da ne kažem đubre. pa vi licemeri, ne kažem đubrad, ste doneli zakon da mi pišači , zbodne i naočite dobrice, da ne kažem duše od ljudi, ne možemoda imamo svoje kafane i klubove gde bi mogli da se na miru, na miru od vas licemera , trujemo svojim otrovom.
vi ste toliko zli ljudi, da ne kažem đubrad od ljudi, da vas zloba obuzima i na samu pomisao da mi imamo svoje klubove gde možemo da pušimo.
zašto vam smeta i sprečavate da se donese zakon da mi imamo pravo na svoje kafane,restorane i klubove, koja to zloba stanuje u vašoj duši pa vamsmeta da mi imamo svoja mesta.
ja sam bukvalno prestao da se družim sa nepušačima, ne idem kod njih u kuće, ne idem snjima u kafanu , ne zovem ih kod sebe čak me ni žene koje ne puše duvan( hehe) ne interesuju, one su najgora vrsta nepušača.
i šta ne razumete u reči
odbij od mene ne treba mi tvoje društvo pa taman da si od zlata i da mi život zavisi od tebe.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:15 28.03.2017

Re: ....

Причали смо о законима који се не примјењују довољно и у праву пушача који су они приграбили за себе да упропаштавају ваздух около. Безобразници.


Šta je dovoljno primenjivanje zakona?

Nema zakonske prinude da se mora postojati deo za pušače, može ceo objekat, ako vlasnik tako odluči da bude nepušački, ali ne može da bude ceo pušački.
Zar to nije dovoljno, zar nepušači samim tim nisu u prednosti?

Ne upropaštavaju oni vazduh nigde gde neko mora da ide, nego eventualno tamo gde se ide svojom voljom, pa kome se ne ide ne mora.
Potoji znak, obaveštenje, zna se šta se tamo dešava, kakav je vazduh, pa svakome na volju i na slobodu.

Nepušačka histerija je zaista najdirektniji udar na slobodu.

aureus aureus 21:55 28.03.2017

Re: ....

Ne upropaštavaju oni vazduh nigde gde neko mora da ide...

Danas ne upropaštavaju. A decenijama se slobodno pušilo svuda, pa i tamo gdje se IĆI MORA (kancelarije, kupei u vozovima i sl.). A onda se zakonodavac počešao po glavi i shvatio da takva praksa nije u redu.

Nepušačka histerija je zaista najdirektniji udar na slobodu.

Ne vidim da postoji baš histerija, ali vidim nešto drugo. Večeras sam gledao košarku u jednom kafiću. Mali kafe u komšiluku, čet'ri stola i dvadesetak stolica. Nikakve šanse da se naprave dvije zone. Kome dati prednost? Pušačima ili nepušačima? Na zidu je znak "Pušenje zabranjeno". Znači, dali su prednost pušačima.
Eeeeeee, šipak. Nekoliko ljudi i konobar slobodno duvane i popunjavaju tikete. Gazda takođe pušač, a uz to policajac.
Kakav god da je zakon, ovaj ga primjenjivati neće. Osim ako zakon ne da pušačima potpunu slobodu.

Na to sam mislio kad sam rekao da se zakon ne primjenjuje dovoljno.

Nema zakonske prinude da se mora postojati deo za pušače, može ceo objekat, ako vlasnik tako odluči da bude nepušački, ali ne može da bude ceo pušački.
Zar to nije dovoljno, zar nepušači samim tim nisu u prednosti?

Ovo je škakljiva tema. Ne znam na koji si tip objekata tačno mislio, ali ovdje smo pretežno govorili o ugostiteljskim objektima. Jasno je da neki od njih mogu da budu toliko mali da nije moguće napraviti separaciju. Kome tu dati prednost, pušačima ili nepušačima? Da nema nikakvog zakona UVIJEK bi se dala prednost pušačima (jer čak i vlasnici nepušači ne vole da gube goste pušače). I onda bi sve bilo kao prije trideset godina kad si mogao u kafani dim da siječeš nožem.

Vrlo je vjerovatno da bi se isto desilo kad bi se sadašnji zakon malo korigovao i omogućio to što bi neki pušači voljeli - isključivo pušačke kafane (kafiće, restorane itd). E, onda bi malo po malo jedna po jedna postajala isključivo pušačka (a nepušači bi mogli da dođu ako baš hoće, je l' tako) i sve bi se vratilo na staro.
Zakon bi tobože bio različit u odnosu na onaj od prije trideset godina, ali bi se praksa vrlo malo razlikovala.
narcis narcis 22:29 28.03.2017

Re: ....

Zakon bi tobože bio različit u odnosu na onaj od prije trideset godina, ali bi se praksa vrlo malo razlikovala.

pa ko vas jebe kad ste nikakvi ljudi i potršači, niste sposobni nijednu kafanu da održite u životu al ste zato smradovi koji će da silom uvodite svoje prohteve.
stvarno ste obične smrdlje.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:40 28.03.2017

Re: ....

Na zidu je znak "Pušenje zabranjeno"......
Eeeeeee, šipak. Nekoliko ljudi i konobar slobodno duvane i popunjavaju tikete. Gazda takođe pušač, a uz to policajac.

Ako stoji takav znak onda treba kažnjavati.
Nema dileme oko toga.


Ne znam na koji si tip objekata tačno mislio, ali ovdje smo pretežno govorili o ugostiteljskim objektima.


Da da, na to sam mislio.

asno je da neki od njih mogu da budu toliko mali da nije moguće napraviti separaciju. Kome tu dati prednost, pušačima ili nepušačima?

To treba da odluči vlasnik.
Onaj ko ulaže svoje pare u posao ima pravo da bira ko će mu biti ciljna grupa potrošača.
Ako se zezne pa zabrani, odnosno dozvoli pušenje, sam će platiti cenu svoje greške, ako pogodi, alal mu pare.

Ako može da bira da li će mu ciljna grupa biti oni koji vole Cecu ili oni koji vole Blek Sabat, oni koji jedu prasetinu, oni koji jedu pice, ili kinesku hranu, zašto bi mu se uskratilo pravo da bira između pušača i nepušača?


, onda bi malo po malo jedna po jedna postajala isključivo pušačka


Ako tako kaže tržište onda je tako.
Sve dok ne postoji zabrana otvaranja nepušačkih kafana nema razloga da se iko tera da ih otvara.
Ta mogućnost postoji, a da li će je neko koristiti stvar je isključivo poslovne logike onoga ko ulaže pare.

Postoje gej klubovi (zovimo ih kafane), postoje ribolovački, postoje svingerski...kakvih sve nema, šta je problem u tome ako postoje i pušački?
Naravno, sva sloboda i za nepušačke, pa šta ko voli.

I na kraju, ako je situacija takva, a jeste, da je većina ljudi za pušenje u kafanama (inače kafane ne bi težile pušačima) zar insistiranje na nečemu što želi manjina nije teror manjine?
narcis narcis 00:51 29.03.2017

Re: ....

I na kraju, ako je situacija takva, a jeste, da je većina ljudi za pušenje u kafanama (inače kafane ne bi težile pušačima) zar insistiranje na nečemu što želi manjina nije teror manjine?

dobar si huči, dobar.

samo ne vredi , probao ja pre par godina razumno sa njima,a li u njih nema razuma.
aureus aureus 01:02 29.03.2017

Re: ....

Dobar si, hoochie coochie man. Dobro razmišljaš i imaš kvalitetne argumente.

Al' da dodam nešto što mi se čini važno za ovu našu malu neplaniranu debatu (prije nego što ona postane potpuni trol s obzirom na temu bloga).

Akciznom politikom se ljudi destimulišu da kupuju cigarete, a zakonom se definiše koje su to lokacije gdje može da se puši a da to ne smeta nepušačima.
Ovo se radi širom svijeta jer vlada uvjerenje (rekao bih prilično opravdano) da je pušenje štetno za zdravlje. Ove činjenice svjestan je i najveći broj pušača pa će malo koji roditelj-pušač da se obraduje kad prvi put vidi svoje petnaestogodišnje dijete sa cigaretom.

Pušenje je takođe jedna od zavisnosti. Kao i svaka zavisnost, ona se kod zavisnika manifestuje kao potreba. Zato pušač u očima nepušača vrlo često djeluje baš tako - kao čovjek sa nekom potrebom, a ljudi su skloni da drugim ljudima dozvole da zadovolje svoje potrebe; i skloni su da to dozvole počesto i na svoju štetu: imaš li srca da mu zabraniš da puši kad mu se već toliko puši?
Mislim da razumijevanje ovog mehanizma pomaže u razumijevanju sljedeće situacije: u jednoj sredini ima 20% pušača, pušenje je dozvoljeno u svim kafanama, pa se i puši u svim kafanama bez obzira što 80% ljudi ne puši! Nema to toliko veze sa nesposobnošću nepušača da održe svoje nepušačke kafane, već ima veze sa njihovom ljudskom slabošću da se nekim drugim ljudima zabrani zadovoljenje jedne potrebe - pušenja. Drugim riječima, ima veze sa nedostatkom srca da se zabrani pušačima da puše kad im se puši, pa bilo to i u prisustvu nepušača.

E, tu na scenu stupa zakon. Kao hladan tekst na papiru, on pomaže nepušačima da nadvladaju svoju bolećivost spram pušača i tako sačuvaju svoje zdravlje, na šta imaju pravo. Da nema tog zakona nepušači bi dovijeka morali da objašnjavaju pušačima da nisu nikakva đubrad (koja ovima brani da puše u prisustvu nepušača). Ovako postoji zakon na koji mogu da se pozovu i tako bar djelimično izbjegnu konflikte i objašnjenja. I ujedno sačuvaju svoja pluća i živce.
apacherosepeacock apacherosepeacock 07:43 29.03.2017

Re: ....

narcis

dobar si huči, dobar.

samo ne vredi , probao ja pre par godina razumno sa njima,a li u njih nema razuma.


:)

Citam onomad neki razgovor o nekom filmu, englesko govorno podrucje, jao zasto toliko puse te fuj i odvratno pa kako pa zasto iju grozno..
na to im neki lik kaze - e bre vi amerikanci niko da primeti nasilje i oruzje u filmu - vazno da ste prebrojali cigarete.

Atomski mrav Atomski mrav 08:50 29.03.2017

Re: ....

ljudi sada i po suncu i po snegu, dok su na poslu, moraju da izadju na ulice, kako bi se postrojili kao da su neki krvci, da bi mogli da puse- jer ne mogu da ne, pusaci su, umesto da se odvoji prostorija za njih i da oni mnogo lagodine duvaju, a i manje bi vremena potrosili na to,

Interesantno, isto tako je i u Norveskoj ali se pusaci ne bune. Doduse, Norvezani svakako vole da su napolju bez obzira na vremenske okolnosti jer - nema loseg vremena vec samo lose garderobe...

Mnogo ste, bre, svileni vi pusaci!
Atomski mrav Atomski mrav 08:51 29.03.2017

Re: ....

zar insistiranje na nečemu što želi manjina nije teror manjine?

Znaci, manjina treba da podnosi teror vecine i da cuti i smrdi (na duvanski dim). Lepo.

Nego, da pitam ja vas pusace - pusite li pred svojom decom? Pusite li u svojim domovima?
vcucko vcucko 09:05 29.03.2017

Re: ....

Atomski mrav
zar insistiranje na nečemu što želi manjina nije teror manjine?

Znaci, manjina treba da podnosi teror vecine i da cuti i smrdi (na duvanski dim). Lepo.

Nego, da pitam ja vas pusace - pusite li pred svojom decom? Pusite li u svojim domovima?

Naravno da ne, idem na terasu ili u dvorište.

I nije sporno da duvanski dim nije zdrav (doduše ni sam život nije zdrav, obavezno ima fatalan ishod). Problem je u (uvezenom i nametnutom) stavu da je duvan najveće zlo na svetu. Da je normalno i poželjno zavarivati bilo kakvu biljku sem duvana. Da je super snimiti film koji sadrži 3.458 ubistava odsecanjem glave i silovanje stotinak dece pride, ali ako glavni junak zapali cigaretu, onda ide anatema.

A ono oko manjine i većine, to se zove demokratija i ispoljava se kroz društvenu pojavu zvanu izbori.
sven.en sven.en 09:23 29.03.2017

Re: ....

...hocu reci, pa kakvo je to igranje???!

:)

Atomski mrav Atomski mrav 09:44 29.03.2017

Re: ....

A ono oko manjine i većine, to se zove demokratija i ispoljava se kroz društvenu pojavu zvanu izbori.

Onda sta koji ku*ac kukamo kako nam je tesko? Bili izbori, glasalo se, pobedili oni koji su pobedili i kraj price...

Naravno da ne, idem na terasu ili u dvorište.

I tesko ti je da isto primenis i na javnom mestu?
apacherosepeacock apacherosepeacock 10:15 29.03.2017

Re: ....

I tesko ti je da isto primenis i na javnom mestu?


Ma nije problem kancelarije i ostalo nego kafane nemaju ni jedan razlog da diskriminisu goste - odvojene prostorije u jednom jaci propuV u drugom onako i svima fino, zar ne?

PS. U 'Olandiji se snasli da gde gazda kafane a bez osoblja* pusi mogu i gosti da se truju, i u kofisopovima dodju pusaci a da nisu trosadzije travke pa lepo na miru popiju kafu..

* ovo je bio glavni razlog da uvedu zabranu, trovanje osoblja.

Inace su posle donosenja tog zakona masovno sve kafane, da ne bi izgubile pola profita, ispokrivale baste i uvele grejalice za zimski period (to sam ranije vidjala samo po Francuskoj).

Atomski mrav Atomski mrav 10:21 29.03.2017

Re: ....

Inace su posle donosenja tog zakona masovno sve kafane, da ne bi izgubile pola profita, ispokrivale baste i uvele grejalice za zimski period (to sam ranije vidjala samo po Francuskoj).

To sam i ja primetio kad sam bio u NL, cini mi se 2007. godine. Ne znam da li je taj zakon jos uvek na snazi i da li je bilo nekih izmena u medjuvremenu?

* ovo je bio glavni razlog da uvedu zabranu, trovanje osoblja.

Ima smisla, vecina gostiju ipak provede znatno krace vreme u kafani od osoblja.
apacherosepeacock apacherosepeacock 10:27 29.03.2017

Re: ....

Atomski mrav
Inace su posle donosenja tog zakona masovno sve kafane, da ne bi izgubile pola profita, ispokrivale baste i uvele grejalice za zimski period (to sam ranije vidjala samo po Francuskoj).

To sam i ja primetio kad sam bio u NL, cini mi se 2007. godine.


Da, cica zima unutra 3 coveka a u basti 53..(mozes misliti dakle koji bi gubitak za vlasnike kafana bio taj zakon, a Amsterdam zivi od turizma).

PS. Pa da, taj zakon nisu mogli da uvedu samo zbog gostiju jer gost moze da bira i da ne ide tamo gde se pusi plus ima i bastu . Pa su se snasli da bi (kao) zastitili zaposlene.

Onda su se vlasnici kafana bunili a na sudu uspeli da dobiju parnice oni koji nemaju osoblje a za kofisopove taj zakon vazi ali bi morali da salju inspekcije i otimaju gostima iz ruku i proveravaju dal duvaju ili puse jal dzoint jal cigara da bi kaznili, pa su tu batalili corava posla.
vcucko vcucko 10:31 29.03.2017

Re: ....

Atomski mrav
A ono oko manjine i većine, to se zove demokratija i ispoljava se kroz društvenu pojavu zvanu izbori.

Onda sta koji ku*ac kukamo kako nam je tesko? Bili izbori, glasalo se, pobedili oni koji su pobedili i kraj price...

Naravno da ne, idem na terasu ili u dvorište.

I tesko ti je da isto primenis i na javnom mestu?

Meni nije teško i ne bunim se. Nisam lud da ne znam da je pušenje štetno i da mi smeta. Da se zadišem k'o skot do trećeg sprata kad ne radi lift.

Smetaju mi agresivni nepušači. Koji su obično i sami nekad duvanili.

Smeta mi verbalna agresija svake vrste, posebno kad je nametnuta iz uskih (znači sve samo ne demokratskih) krugova. Koji se često vabe nevladine organizacije, a u stvari su nadvladine organizacije, vođene i sponzorisane od neuporedivo jačih likova nego što je vlast nekakve tamo Republike Srbije. I čiji cilj sigurno nisu naša zdrava i čista pluća.

Smeta mi verbalna agresija i vlasti i opozicije, svake na svoj način i sa svojim fetišima. Koja kulminira pred svake hebene izbore. A ne mogu da uverim sebe da će nešto biti drugačije ako ispunim jedan glasački listić. Ili ako ubedim dva pušača da ostave duvan. K'o Jehovini svedoci, ono spasao sam dve duše, obezbedio sam raj, sad sam srećan

Ponjimaješ?
aureus aureus 11:06 29.03.2017

Re: ....

Atomski mrav
ljudi sada i po suncu i po snegu, dok su na poslu, moraju da izadju na ulice, kako bi se postrojili kao da su neki krvci, da bi mogli da puse- jer ne mogu da ne, pusaci su, umesto da se odvoji prostorija za njih i da oni mnogo lagodine duvaju, a i manje bi vremena potrosili na to,

Interesantno, isto tako je i u Norveskoj ali se pusaci ne bune. Doduse, Norvezani svakako vole da su napolju bez obzira na vremenske okolnosti jer - nema loseg vremena vec samo lose garderobe...

Mnogo ste, bre, svileni vi pusaci!

И у неким другим земљама, не само у Норвешкој. Другачија свијест ваљда: кад се једном схвати да нешто не ваља онда то људи прихвате и раде оно што мисле да је исправно. Код нас, међутим, увијек има пренемагања око ствари које нам нису по вољи чак и кад смо свјесни да нам позиције нису исправне.

То у случају пушења ствара два проблема за непушаче. Ем се закон не примјењује како је прописано (ништа чудно, многе законе ми не примјењујемо) па се често пуши тамо гдје то није дозвољено ем се бројни пушачи непрестано пренемажу.

И још притом извртју! Каткад кажу да се пушење представља као највеће зло на свијету.
То је у бољем случају само пренадувани лични осјећај, а у горем чиста подвала.
angie01 angie01 11:10 29.03.2017

Re: ....

:)


eal su zelene ruke i njoj i njemu-garant,...nema igre bez tragova.

...dobar friz,...jos kad bi se primilo cvece.:)
Atomski mrav Atomski mrav 11:23 29.03.2017

Re: ....

Ponjimaješ?

Kontam. Ako pod "agresivnim nepusacima" podrazumevas one koji bi prozivali ljude koje puse recimo na ulici zbog toga sto je pusenje stetno, nisam takav. Ali smatram da imam pravo da mi se duvanski dim ne namece. Kao sto ni ti ne volis da ti se namecu politicke stranke i Jehovini svedoci.
Atomski mrav Atomski mrav 11:25 29.03.2017

Re: ....

a za kofisopove taj zakon vazi ali bi morali da salju inspekcije i otimaju gostima iz ruku i proveravaju dal duvaju ili puse jal dzoint jal cigara da bi kaznili, pa su tu batalili corava posla.

Deluje sasvim logicno da tamo gde je dozvoljeno pusenje gandze bude dozvoljeno i pusenje duvana.
Ali onda bi pusaci presli iz "normalnih" kafana u kofi sopove pa bi kafedzije ostale bez dobrog dela prihoda te su verovatno zato odredili da zabrana pusenja (duvana) vazi i za kofi sopove.
Atomski mrav Atomski mrav 11:38 29.03.2017

Re: ....

И у неким другим земљама, не само у Норвешкој.

Kad smo vec kod Norveske, ovde su cigarete jezivo skupe tako da i nema bas nesto mnogo pusaca (plus veliki broj Norvezana forsira zdrav zivot, priroda, sport i tako to). Ali ima tu jos nesto - u Skandinaviji je snus vrlo popularan a to je neka vrsta vlaznog mlevenog duvana u kesicama. Nesto kao burmut ali se ne smrce vec se te kesice stavljaju izmedju gornje usne i gornje desni. Korisnici na taj nacin zadovoljavaju svoju potrebu za nikotinom a stede pluca (svoja i tudja). Mislim da ima vise Norvezana koji koriste taj snus nego pusaca. Ali snus je zabranjen u EU (osim u Svedskoj gde su pripretili da ce izaci iz EU ako ih budu terali da ga zabrane) - taman sam hteo da viknem "Evo resenja!" kad ono cvrc - dosta je sto necemo da uvedemo sankcije Rusiji, jos da pocnemo da uvozimo i snus, ima da popizde ovi iz Brisela...
sven.en sven.en 12:42 29.03.2017

Re: ....

eal su zelene ruke i njoj i njemu-garant,...nema igre bez tragova.

Da, nisam se sjetila.
jos kad bi se primilo cvece.:)


:)
narcis narcis 18:31 29.03.2017

Re: ....

Inace su posle donosenja tog zakona masovno sve kafane, da ne bi izgubile pola profita, ispokrivale baste i uvele grejalice za zimski period (to sam ranije vidjala samo po Francuskoj).

ja sedeo jednog januara tako, mi napolj e pola meleona a unutra 3 kretena nepušačka se šire.
i još što sam primetio ,dok nije bilo zabranjeno pušenje po lokalima na ulici u olandiji nisi mogo da vidiš nijedan opušak, sag, to bre pokriveno pikavcima.
nepušače treba istrebiti kao štetne po društvo i okolinu.polako sprema se krstaški rat protiv nepušača.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:59 29.03.2017

Re: ....

dobar si huči, dobar.


Hvala, ali mi se čini da za ovo što sam pisao ne treba biti nešto posebno dobar.
Najelementarnija logika.
Svima sloboda da odluče šta hoće, gde žele da ulaze gde ne, gde žele da ulažu svoje pare, kako da im miriše lokal...
Šta država ima tu da traži i naređuje?

Sloboda i za ove o kojima aureus priča, o onima kojima je pušača žao, koji su mekog srca, super, žalite ih, gledajte ih sa visine, uživajte u uverenju da ste slobodni i osvešćeni, samo nemate pravo da drugome zabranjujete bilo šta.
Gazda hoće da otvori čađavu mehanu, gosti hoće tu da sede, i šta ko ima da im brani?
Onaj ko ne želi da ide ne takva mesta ne mora, njemu treba obezbediti i taj ustupak da takva mesta treba da budu jasno obeležena da ni sučajno tu ne zabasa.

I ko gde vidi problem?

Znaci, manjina treba da podnosi teror vecine i da cuti i smrdi (na duvanski dim). Lepo.


Ni slučajno.

Zato i pišem da mesta na kojima je pušenje dozvolejno treba da budu obeležena, da tu ne svraćaju oni koji ne žele da smrde, i mirna Bačka.

A inat, hoću da idem baš tu, i hoću da bude baš po mom ukusu, je, prvo, sa ljudske, moralne strane upitno.
Bahato je, brate mili, svoja pravila nametati ikome, tvrdeći da si ti pametan a oni drugi glupi jer puše, pa se moraju tebi povinovati.

Nekadašnji gastarbajteri su bili baš tih manira kakvi sad ovi antipušački.
Baš tako, bio sam u Nemačku, ja sam shvatio, ja sam osvećšen, pametan sam jebote.


A drugo, i sa strane poštovanja slobode pojedinca veoma problematično.

Država sad ograničava slobodu pojedinca a drugi pojedinci nad tim likuju.

I ovo pišem sasvim principijelno jer mene te zabrane uopšte ne dotiču, kad idem u kafane idem tamo gde je pušenje dozvoljeno, a retko idem, posao mi je takav da nema ko da mi popuje šta ću i kako da radim.
Pušim danju, pušim noću, pušim amam baš kad god hoću.


Nego, da pitam ja vas pusace - pusite li pred svojom decom? Pusite li u svojim domovima?


Naravno da pušim.
Jedna ćera apsolutni nepušač, čak antipušač, druga povremeno zapali po neku, i niko od toga ne pravi nikakvu dramu.
Podleganje autoritetu Velokog Brata koji je rekao da tako treba, nas je, hvala bogu, zaobišlo.

Naravno da će se reći da to nije želja velikog brata nego svest osvešćenih pojedinaca, ali tako veliki brat i funkcioniše, svoje podanike uveri da su oni sami tako odlučili.
Kažu da je najveća prevara đavola to što je ubedio ljude da on ne postoji.


aureus aureus 20:06 29.03.2017

Re: ....

Неко рече да би било добро да пушачи по објектима (претпостављам јавним) имају своје просторије у којима би могли да пуше ко људи, а не да се смрзавају зими a љети зноје по терасама. Неко то стварно може и хоће да обезбједи, али има случајева кад је то или немогуће или просто скупо.

На памет ми пада једна аналогија, надам се не баш сасвим погрешна. Било би добро да људи у кућама у у становима имају гостинске собе. Па кад ти дође сестра из Чачка са мужем и дјецом да имају гдје нормално да спавају а не да иду по троје у кревет.

Ако је нас троје у канцеларији, па зар стварно ја морам да идем на терасу да се надишем свјежег ваздуха? Она двојица који пуше треба да иду вани, то је бар јасно. И то без гунђања.
milisav68 milisav68 20:09 29.03.2017

Re: ....

Atomski mrav
Ali onda bi pusaci presli iz "normalnih" kafana u kofi sopove pa bi kafedzije ostale bez dobrog dela prihoda te su verovatno zato odredili da zabrana pusenja (duvana) vazi i za kofi sopove.

Ih, pa da postoji "dobar deo prihoda" od nepušača, ne bi zakonom zabranjivali pušenje u kafanama, nego bi se vlasnici sami odlučivali za tako nešto.

Nego nije samo stvar u duvanu, već i u alkoholu (pošto jedno ište drugo ), a kontrola poreza na alkohol je "komplikovana", pa se "složile kockice" da se zabrani pušenje (kao i konzumiranje alkohola) na svim javnim mestima.
milisav68 milisav68 20:13 29.03.2017

Re: ....

aureus
Ако је нас троје у канцеларији, па зар стварно ја морам да идем на терасу да се надишем свјежег ваздуха? Она двојица који пуше треба да иду вани, то је бар јасно. И то без гунђања.

Ko priča o kancelarijama?
aureus aureus 21:26 29.03.2017

Re: ....

milisav68
aureus
Ако је нас троје у канцеларији, па зар стварно ја морам да идем на терасу да се надишем свјежег ваздуха? Она двојица који пуше треба да иду вани, то је бар јасно. И то без гунђања.

Ko priča o kancelarijama?

U jednom prethodnom komentaru govorio sam da se nekad pušilo nemilice svuda, ali je vremenom sazrela svijest da nisu nepušači baš dužni toliko da trpe, pa se širom svijeta krenulo sa donošenjem raznih zakona.
Primjer sa kancelarijom sam izabrao a) jer se nekad pušilo i u kancelarijama i b) da bih ilustrovao objašnjenje zašto pušači moraju vanka bez kukumavčenja čak i kad su u većini.

A više nisu ni u većini.
Prema podacima SZO za 2015 (obuhvaćene 84 zemlje) u Srbiji su 41,6% odraslih ljudi pušači i u Evropi im samo Grci bježe za procenat.
Većina drugih nacija puši znatno, znatno manje. Pušača je među Nijemcima i Špancima oko 30 posto, među Holanđanima, Italijanima, Kinezima i Turcima oko 25%, skandinavske nacije i Velika Britanija su na oko 20%, Amerikanci puše još manje, a najmanje je pušača u Kanadi, Australiji, Novom Zelandu - svega petnaestak posto.*

Ovo su važni podaci jer:
a) u ranijim komentarima spekulisalo se koga ima više i ko koga teroriše
b) pokazuju da se u svijetu ne dešavaju samo loše stvari već da ima i pozitivnih trendova.


*Možemo još dodati da postoji nekoliko zemalja sa nižim procentom, kao i to da se ovi podaci ne odnose na broj popušenih cigareta (ni po pušaču ni po glavi stanovnika).
milisav68 milisav68 21:33 29.03.2017

Re: ....

aureus

Kakve sve to ima veze sa zabranom pušenja u - obrati pažnju - kafanama - i na otvorenom?
aureus aureus 21:56 29.03.2017

Re: ....

milisav68

Kakve sve to ima veze sa zabranom pušenja u - obrati pažnju - kafanama - i na otvorenom?

Niko se ovdje nije ni pretrgao s pričom o pušenju na otvorenom, ali evo - mogu da kažem šta ja mislim. Vrlo jednostavno - vani postoji ogromna količina slobodnog vazduha pa ne vidim zašto bi se pušenje na otvorenom zabranjivalo. Meni ni na ulici pušenje ne smeta, samo je pitanje gdje će se bacati opušci.

A što se tiče pušenja u kafanama, tu stvarno više nemam šta reći. Kafane treba definisati primarno kao nepušačke, a tamo gdje postoji slobodan prostor i dobra volja mogu se odvojiti pušačke zone. Postoji i rješenje sa izuzetno jakom klimatizacijom. Ponavljam - izuzetno jakom. (Viđao u noćnim klubovima u inostranstvu, a u našoj sredini skoro nigdje.)
Sugestiju da bi trebalo dozvoliti otvaranje isključivo pušačkih kafana smatram problematičnom, a primjedbu da su nepušači loši potrošači neutemeljenom (nepušačima ostaje više novca za trošenje).
O holandskim šopovima gdje se puši marihuana ne znam mnogo pa se time ne bih ni bavio.
vcucko vcucko 22:28 29.03.2017

Re: ....

aureus
milisav68

Ko priča o kancelarijama?

U jednom prethodnom komentaru govorio sam da se nekad pušilo nemilice svuda, ali je vremenom sazrela svijest da nisu nepušači baš dužni toliko da trpe, pa se širom svijeta krenulo sa donošenjem raznih zakona.
Primjer sa kancelarijom sam izabrao a) jer se nekad pušilo i u kancelarijama i b) da bih ilustrovao objašnjenje zašto [b]pušači moraju vanka bez kukumavčenja čak i kad su u većini.

Bog s tobom, pa ja nikad, makar iz elementarne pristojnosti, ne bih zapalio u zatvorenom, ni u ludilu sa porodicom; ni u društvu u svom ili bilo čijem stanu, jedino ako znam da je domaćin zakleti duvandžija koji insistira na tome. Ne palim ni u svojoj kacelariji, ako ništa drugo sebe radi, idem uredno na terasu, išao i nedavno na minus dvadeset. Mislim da se sve to podrazumeva i nema potrebe da se naglašava.
A to što se nekad, kad sam bio mala deca, opušteno dimilo i u gradskom prevozu, jbg svašta je bilo nekad pa više nije. I velikoj većini ne pada na pamet da to više radi.
aureus aureus 22:44 29.03.2017

Re: ....

vcucko

Bog s tobom, pa ja nikad, makar iz elementarne pristojnosti, ne bih zapalio u zatvorenom, ni u ludilu sa porodicom; ni u društvu u svom ili bilo čijem stanu, jedino ako znam da je domaćin zakleti duvandžija koji insistira na tome. Ne palim ni u svojoj kacelariji, ako ništa drugo sebe radi, idem uredno na terasu, išao i nedavno na minus dvadeset. Mislim da se sve to podrazumeva i nema potrebe da se naglašava.
A to što se nekad, kad sam bio mala deca, opušteno dimilo i u gradskom prevozu, jbg svašta je bilo nekad pa više nije. I velikoj većini ne pada na pamet da to više radi.

Ovo da se umnoži i podijeli problematičnim pušačima.
G. vcucko, zbog izuzetno dobrog vladanja briše ti se onaj crveni karton. Jedanaesterac je iskorišten, ali makar možeš igrati protiv Velsa.
vcucko vcucko 22:55 29.03.2017

Re: ....

aureus
Jedanaesterac je iskorišten, ali makar možeš igrati protiv Velsa.

Kažem ti, mi juče odigrali 3:3 protiv Belgije. Kolonijalisti nas na prepad izbušili pred kraj prvog, ali smo se vratili u drugom.
Svejedno, hvala
Još samo da vidimo sa Muslinom, meni u pasošu piše "državljanin JSD Partizan", a kažu da on ne voli tak'e
Atomski mrav Atomski mrav 23:02 29.03.2017

Re: ....

A inat, hoću da idem baš tu, i hoću da bude baš po mom ukusu, je, prvo, sa ljudske, moralne strane upitno.
Bahato je, brate mili, svoja pravila nametati ikome, tvrdeći da si ti pametan a oni drugi glupi jer puše, pa se moraju tebi povinovati.


A nije bahato nametati duvanski dim drugima? To ti je kao da parkiraš auto nekome pred kapiju bez pitanja.

Jedna ćera apsolutni nepušač, čak antipušač, druga povremeno zapali po neku, i niko od toga ne pravi nikakvu dramu.
Podleganje autoritetu Velokog Brata koji je rekao da tako treba, nas je, hvala bogu, zaobišlo.

Pa kad si ih navikao od malih nogu da je izlaganje duvanskom dimu normalna stvar. Tolika halabuka i povika na nepušače, a moja bivša koleginica dimi u kući pored ćerke koja ima astmu... Ni ona, kao ni ti, ne vidi ništa loše u tome.
tasadebeli tasadebeli 23:11 29.03.2017

Re: Цигански трол

vcucko

meni u pasošu piše "državljanin JSD Partizan"Јбт, да ли је могуће да вама у називу још увек пише "ЈУГОСЛОВЕНСКО спортско друштво Партизан"?

Е, бре, фрањевци, фрањевци... Никад нормални Срби од вас...
Лепо ја рекох мом другару када смо последњи пут гледали Партизана и Чуку на вашем стадиону:

"Јбт, ови гробари би се упишкали од среће када би им се друг Тита вратио из мртвих!"


hoochie coochie man hoochie coochie man 23:14 29.03.2017

Re: ....

A nije bahato nametati duvanski dim drugima?


Kakvo nametanje, pobogu?
Na vratima piše "OVDE SE PUŠI", ti ulaziš i kažeš, e ne može više da se puši jer sam ušao ja, a ja ne volim kad se puši.
Pa što si ulazio?

To ti je kao da parkiraš auto nekome pred kapiju bez pitanja.

Kafanu koju je neko drugi napravio, u koju je neko drugi uložio svoje pare, ti tretiraš kao svoju kapiju?

Pa kad si ih navikao od malih nogu da je izlaganje duvanskom dimu normalna stvar.

A kako ti znaš da sam navikao?
Svoje predrasude smatraš istinom?
Nisam navikao od malih nogu, ali to nije bitno.
Ni deda ni otac nisu bili pušači.
Ni ona, kao ni ti, ne vidi ništa loše u tome.

A ti više brineš za tu ćerku nego njena majka, više ti je stalo do nje, više je voliš?

Ili ta patetika samo dobrodođe?
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:24 29.03.2017

Re: ....

) u ranijim komentarima spekulisalo se koga ima više i ko koga teroriše

A više nisu ni u većini.


Super, eto rešenja.
Pušača je manje, nepušača, a time i nepušača posetilaca kafana više, kafedžije će logikom novca, zarade, težiti da privuku večinu, otvaraće kafane u kojima je zabranjeno pušenje, a kako nemaju, i ne treba da imaju obavezu da obezbeđuju deo za pušače, sve kafane će biti apsolutno nepušačke.
Milina jenda.

Ili ima nešto što ne štima ovde?
Atomski mrav Atomski mrav 23:36 29.03.2017

Re: ....

Na vratima piše "OVDE SE PUŠI"

Ako bi tvoj predlog bio usvojen, to bi pisalo na svim vratima. Rešenje o podeli na pušačku i nepušačku zonu je OK, ali to je opet izvodljivo samo ako je objekat dovoljno veliki ali i tada će kafedžije tražiti bilo koji način da to izbegnu. Dakle, imaćemo situaciju kao i do sada - svuda se puši. A to što nepušači imaju "izbor" da borave u zadimljenoj prostoriji ili da ne ulaze uopšte, to je tako velikodušno...

Nisam navikao od malih nogu, ali to nije bitno.

Znači, nisi pušio u kući dok su deca bila mala? A zašto?

A ti više brineš za tu ćerku nego njena majka, više ti je stalo do nje, više je voliš?
Ili ta patetika samo dobrodođe?


Patetike ima samo kod tebe. Reci iskreno, da li bi pušio u kući kad bi ti dete imalo astmu?
vcucko vcucko 23:37 29.03.2017

Re: Цигански трол

tasadebeli

Јбт, да ли је могуће да вама у називу још увек пише "ЈУГОСЛОВЕНСКО спортско друштво Партизан"?
Е, бре, фрањевци, фрањевци... Никад нормални Срби од вас...
Лепо ја рекох мом другару када смо последњи пут гледали Партизана и Чуку на вашем стадиону:
"Јбт, ови гробари би се упишкали од среће када би им се друг Тита вратио из мртвих!"

I Holandezi, onako uparađeni u nandžarasto, pred utakmicu složno pevaju u čast španskom kralju, pa šta
Folklor.
A u Titoslaviji je Zvezda osvojila duplo više titula, nekoliko i za zelenim stolom, a u loži je uvek sedeo savezni sekretar za UP. Vrlo avangardan i proturežimski klub.
Tako da, ne bi ja o tvom kumu Žorži...
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:00 30.03.2017

Re: ....

Ako bi tvoj predlog bio usvojen, to bi pisalo na svim vratima.


A što?
A to što nepušači imaju "izbor" da borave u zadimljenoj prostoriji ili da ne ulaze uopšte, to je tako velikodušno...


Ne radi se o velikodušnosti uopšte.
Niti je nudim niti je tražim, govorim o slobodi izbora, prvenstveno slobode izbora vlasnika kafana.
Ako bi sve kafane bile nepušačke sigurno se ne bih ljutio na gazde, shvatao bih njihovu logiku, i ne bih kmečao da mi neko (zakon, NVO, SZO, klinac palac..) obezbedi da ja uživam tako što će neko drugi gubiti pare.
A to antipušači traže.
Bahato do zla boga.

Niti se sad ljutim kad odem negde gde se ne puši. Kod ljudi kod kojih se u kući ne puši retko idem, kad odem kratko ostajem, i to je to.
Kod mene se puši, ko ima problem sa tim neka ne dolazi i sve super.
Nema ustupaka, nema izlaska napolje jer je tu neko ko se zgražava nad pušenjem u kući.
A bilo je takvih pokušaja od relativno bliske rodbine.


Znači, nisi pušio u kući dok su deca bila mala? A zašto?


Nisam pročitao ino "ih" mislio sam da kažeš da sam ja od malih nogu naučio.

A nešto se ne sećam da li sam pušio u kući kad su bile male?
Kao bebe verovatno ne, ali nije to tako dugo trajalo.
Nisam previše pažnje obraćao na histeriju oko pušenja, nikad se nisam posebno primio na tu modu, zato se valja i ne sećam detalja.


Reci iskreno, da li bi pušio u kući kad bi ti dete imalo astmu?


Verovatno ne, ali ne razmišljam na taj način.
I uvek kad neko štiti decu od njihovih roditelja mi malo bude bez veze.
Posebo ako ta "zaštita" njemu koristi, makar toliko da progura neku svoju priču.
Atomski mrav Atomski mrav 00:44 30.03.2017

Re: ....

I uvek kad neko štiti decu od njihovih roditelja mi malo bude bez veze.

To je u Srbiji veliki problem. Ne mislim na pušenje već na mnogo gore stvari koje se dešavaju a svi okreću glavu na drugu stranu...

Nisam previše pažnje obraćao na histeriju oko pušenja

Ama kakva te histerija spopala? Ako ovo sad zoveš histerijom, šta ti je smetalo ranije kad se pušilo nesmetano svuda? Da li je histerija ako se čovek upita da li duvanski dim možda šteti nekome u njegovom okruženju? Da li si se to nekada upitao?

Bahato do zla boga.

Bahato je udovoljavati svom hiru ne hajući za ostale. Pušači se tu mnogo bolje uklapaju od nepušača.
tasadebeli tasadebeli 05:41 30.03.2017

Re: Цигански трол

vcucko

A u Titoslaviji je Zvezda osvojila duplo više titula, nekoliko i za zelenim stolom, a u loži je uvek sedeo savezni sekretar za UP. Vrlo avangardan i proturežimski klub.

Tako da, ne bi ja o tvom kumu Žorži...
Не дирај ми Државну безбедност!

Хвала њојзи, она нас је одржала и сачувала!emsiemsi emsiemsi 10:39 30.03.2017

Re: ....

hoochie coochie man

...

Verovatno ne, ali ne razmišljam na taj način.
I uvek kad neko štiti decu od njihovih roditelja mi malo bude bez veze.
Posebo ako ta "zaštita" njemu koristi, makar toliko da progura neku svoju priču.

Пушачи су најобичније сељачине !
Зашто, уопште, са њима разговарати о томе ?!
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:49 30.03.2017

Re: ....

Пушачи су најобичније сељачине !


Kod mene je to neupitno, i pušač i seljak.


Зашто, уопште, са њима разговарати о томе ?!


Pa zašto razgovaraš?

I uvek kad neko štiti decu od njihovih roditelja mi malo bude bez veze.

To je u Srbiji veliki problem.


Da, sad se setih, u Srbiji ljudi ne vole svoju decu, ne paze ih, ne brinu za njihovo zdravlje, za razliku od ostalih.
Stoka jedna.
Bahato je udovoljavati svom hiru ne hajući za ostale. Pušači se tu mnogo bolje uklapaju od nepušača.


Nametanje svojih pravila drugome, i to na mesto gde si došao samo jer ti je takav ćef, je, valjda, bahatost.
emsiemsi emsiemsi 19:00 30.03.2017

Re: ....

hoochie coochie man
Пушачи су најобичније сељачине !


Kod mene je to neupitno, i pušač i seljak.

...

Ја нисам помињао сељаке !
Jukie Jukie 10:23 28.03.2017

Pesmica

Prigodna pesmica

eloy eloy 10:28 28.03.2017

Re: Pesmica

narcis narcis 10:28 28.03.2017

лајф каучи

u njima je spas. tebete taso treba jedan lajfkauč da te nauči životu i to što mlađi to bolje.
i to neki od jedva tries godine, neki kog život nije ni ogrebo , onako ozbiljno. šta ti znaš u tvojih šezdes godine, oni znaju , oni koji koji ulicu znaju samo kao saobraćajnicu učiće te kako da se ponašaš na njojzi iako istu poznaju samo iz knjiga i reći će ti da iskustvo stečeno na ulici nije važno , važno je samo ono što su oni naučili u nekakvim radionicama koje su vodili takođe ljudi koji nikad nisu živeli na ulici.
mediokriteti su preuzeli društvo i sad žanjemo plodove njihovog rada.
eloy eloy 10:36 28.03.2017

Re: лајф bar

eloy eloy 12:04 28.03.2017

i


angie01 angie01 12:06 28.03.2017

bolnica za bolesti zavisnosti,

u Drajzerovoj, organizuju predavanja i seminare po skolama- imaju razlicite programe i placaju se u zavisnosti od sadrzaja, recimo 3000-5000RSD,...znaci, psiholog skole bi trebalo da kontaktira sluzbe bolnice preko sajta-na mail i da se dogovori sta i kako u odnosu na potrebe,...ovako su uradili u skoli skoli.

isto je, u cilju navodne prevencije- bio zadatak da se crta plakat i bila je izlozba-,

...ali su dileri ostali, kao deo uobicajenog ambijenta.
alselone alselone 12:29 28.03.2017

Tandaramandara

aureus aureus 13:54 28.03.2017

Габор о гудри

Мишеви шетају од брода до гроба нудећи дрогу шишмишу с ногу.
Напокон шишмиш ушмрка дрогу, ушмрка дрогу и - паде с ногу.
*

Питање наркоманије је важно.
Одох сад да ручам, ал' прије ручка да вам препоручам:
Др Габор Мате кад се бави наркоманијом поставља кључно питање "А зашто се људи уопште дрогирају?" И шта је заправо зависност? Да ли било која супстанца сама по себи изазива зависност или је нешто друго у питању? Има на Јутјубу солидан број његових предавања.*Ове чудне стихове сам смислио док сам се нервирао због ћириличног курзива.
eloy eloy 15:12 28.03.2017

Re: Габор о гудриdocsumann docsumann 18:50 28.03.2017

mehanizam adikcije

preoručkujem

docsumann docsumann 18:58 28.03.2017

war on drugs


kao i ovaj

Milutin Milošević Milutin Milošević 20:46 28.03.2017

Prevencija po Ministarstvu

Министарство просвете Републике Србије


Jedina osoba koja se iole bavila prevencijom rizičnog ponašanja i Ministarstvu Zora Dešić krajem prošle godine otišla je u penziju. U Ministarstvu nemaju nameru da nekoga drugoga uposle na tim poslovima.

Ministarstvo zdravlja je nekim čudom (plaćenim višenedeljnim stručnim boravkom u Izraelu) dovelo nekog stručnjaka iz Izraela koji je pokušao da aktiviste organizacija koje rade na pitanju droga nauči kako da se fudbalom bore protiv droge! Potpuno promašaj. A žele da ovaj projekat razvijaju i dalje.

O radu drugih organizacija građanskog društva bolje da ne govorim, da ne ispadne da nam pravim reklamu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana