Sex

Размишљање једног обичног српског виртуелног швалера

omega68 RSS / 19.09.2020. u 18:37

-          Шта ми ти то наприча, човече? Регистровао си се на сајт за тражење партнерке???

-          Ма да, терај ме у ону ствар и кад сам само помислио. То је да не верујеш својим очима.

Познајем га од малена. Увек је био од оне сорте, романтичарске. Све је лепо и складно позавршавао, на крају се и богато удао,  до душе мало пребрзо за наше појмове -  као византијски војник. Знам из искуства да брак после толико година може да постане монотон,  да тестостерон опада,  да су ћорсокаци све чешћи и шири па ми се и то његово недело учинило као покушај искорака у складу са сексуалном револуцијом која се десила још пре нашег рођења и која је на крају изродила све оне накараде и болештине којима данас сведочимо. Овај неолиберални поредак је само последица која је захватила цео свет па што не би и мог друга који је за дотичном револуцијом увек каснио као бели бубрези за вепром.

-          Ти знаш да ме ова моја одавно само подразумева  и да жели више слободе у нашем односу, добро немој толико да се бечиш,  cuckold  још не помиње, хехе, али све чешће ми гласно чита о оним клубовима.

Имао сам утисак да су ми очи веће од Совјетског Савеза. Мој најбољи ортак у раљама блуда и разврата и још потстицан од стране, истина све мање вољене, жене.

       -      Па како си то урадио, питам сад већ радознао.

-          Ма ништа, регистровао сам се на неком сајту где се траже шатро сродне душе а заправо ти је то нека врста сточног сајма где свако хвали свог коња/кобилу и који је другим речима обична превара.

-          Како бре превара, па зар то није измишљено да би разведени  или радохоличари који немају времена за блејање по кафићима лако дошли до мало забаве и још нечега? Зезаш ме?

Сручи оно мало пива што је имао и зовну нову туру.

-    Гледај, брзо схватим да је за сваку поруку коју пошаљеш потребна солидна количина динара, а омах те стартује гомила неких жена које почну да те пале како треба баш њој да се јавиш и добићеш све и свашта. Иако ниси ставио слику она те ложи да си сладак, шећер, срећа или слаткиш. Теби то инпонује али се питаш како си све то а немаш слику. Е онда брат оде на форум где види како се мученици који су већ најебали жале на то да је све смишљено напољу, сајт је регистрован напољу, да су рибе УГЛАВНОМ ботови и ВЕЋИНОМ са неким туђим сликама.

-     Е сад, како знаш да нису њихове слике? Мислим, питам за сестрића, почнем да се безпризорно фолирам.

-     Па колико ти знаш црнкиња из Крушевца или из Смедеревске Паланке? А колико кинескиња из Краљева или из Чачка? И све оне баш траже да им се јавиш и да идете у зезање... Или слика рибе од двадесетак година а доле пише педесет седам. Шта би ти помислио?

-     Нису ваљда све такве, осећам разочарање у свом гласу.

-     Можда и нису али како кажу они искуснији, треба ти после свих навлачења много лове и времена  , да се истрошиш, па можда и налетиш на потенцијални сусрет док ти се мисли роје ка сношају. Пази, сигурно и те чавке нису веверице и не дају тачан град па би сигурно морао да се ломаташ по неким Вршким Чукама а мислио  си да лепо скокнеш до Новог Сада, на пример. И примети стереотип: чак и ако се не одазиваш увек се јаве само са две поруке - прва је поздравна нешто као ,,ћао, јави се'' и тако то,  а друга је прекорна као ,,баш си непристојан али ћемо то да изгладимо кад си тако супер'',Треће поруке нема иако се куну да си баш ти оно што траже цео живот!

-     Па што се ниси јављао?

-     Решио сам да се зезам и да не трошим паре на будалаштине. Ставим неку слику па је скинем. Онда почне кукњава да ставим слику. Још је већа фора била кад сам у статусу везе ставио да сам у браку. Почну те ,,фине даме'', ти самохрани стубови  (који скоро увек имају више од троје деце?)  у првој реченици да ламентирају како је чудно да човек у браку буде на таквом сајту, али зато већ у другој обавезно и по истој матрици груну како оне ипак  могу да ти помогну и то реше...

-     Хм, то може стварно да поремети човека?

-     Ма јок ако си нормалан и ниси у позицији паћеника. А прже те као ,,мора да имаш пуно састанака овде, остали су неквалитетни и само си ти Сунце које обасјава. Неке буду и брутално отворене па траже број за директо ћаскање, предлажу ,,прљаве'' разговоре, једна је чак рекла како јој ,,са другима пулсира срце а са мном нешто друго''!

-    Ха, сигурно је мислила на мозак, кажем одушевљено.

-    Да, рече јетко. Сигурно. И увек си први коме је то рекла. Кажем ти , оне сигурно имају проценат од  порука свих тих јадника који се уплету. То је нешто као кладионица. Стварају ти зависност и на крају банкрот. Не кажем, сигурно има и нормалних жена, има наравно и одређени број очајница које су исто тако наивне као мушкарци који су лакоми на крес.

Понети оним пивом у један глас изговорисмо стару добру  реплику из ,,Јагоде у грлу'' кад Лаушевић каже Банетовој супрузи : ,,Госпођо ја не општим са очајницама''.

            -     Али знаш ли шта многим тим покондиреним милфарама, просек је нешто мање од педесетет година, не могу да опростим? То што чим измиле из неког свог села одмах се опале  и баш тај селфи морају да прилепе на профил. Оно, међу палмама, слоновима, ту поред ње пирамида или се напућила у пустињи. Зашто, брате, имају потребу да прикажу како су светске жене? То ми  говори да постоје две могуће ствари. Под а, или много лепо живе од алиментације напуштених мужева који по сили закона морају и црно испод нокта да дају за њихово шиљкање по свету или под б, да их стварно та криза година дрма толико да једноставно морају бар још неки пут да осете, додир наравно. Знаш оно кад баби каже доктор да јој треба њега (доктор је избосне). ,,Ма ја њега нисам видела већ дваест година, мој докторе''.

Причао ми је још о томе какво је весеље настало кад је променио статус у ,,отворена веза'' и како су почеле поруке у стилу ,, и ја сам то хтела али онај мој никако није могао да схвати, па како то нико није љубоморан, ево је л има места за мене'' и свашта су му те смерне женице, мајке и супруге сакривене иза тастатуре предлагале. Значи, шта год мислиле о љубавницама и растурачицама бракова у стању су то исто да буду не би ли задовољиле своје најниже страсти.

Каже да су ретке које отворено напишу да нису у вези ( мада је и то дискутабилно ) а многе не ставе ништа као одговор. То говори да су ипак у браку али крију и траже швалерацију.

Пуне су новине о убиствима и другим проблемима насталим због друштвених мрежа и злоупотреба истих.

Све то ипак не амнестира ни наше мушкарце који су се претворили у кафанске и кладионичарске згубидане који беже од одговорности и неиспуњавајући родитељске ни брачне дужности занемарују емотивне и материјалне обавезе брачне светиње.

Шта на крају човек да мисли о моралном стању нације?

Сигурно да нисмо једини, сигурно је још лошије тамо одакле нам је све то дошло. Но није утеха. Има неких религија - и земаља где су оне доминантне - где тога нема. Нема јер се сече неки део тела или лети глава. Ко је ту у праву? Ко је варварин? Покушавају и та острва да сломе а ако се  и кад се то деси оствариће се Фукујамин крај историје.

-     Шта си се убедачио, зови  да попијемо нешто, цео дан седимо докони. Него, је л видиш она два авиона тамо? Сад ће брат ону стару фору како смо се кладили...

-    Седи бре миран, ти си виртуелни шмекер. Мада, у праву си, нек иде живот, бар нису црнкиња из Крушевца и кинескиња из Чачка!

 Komentari (122)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

omega68 omega68 18:44 19.09.2020

Добродошли

Овим текстом започињем нацрт друге књиге.
Блог је место које је увек прво кад треба нешто да објавим.
Остаће тако и на даље.
Хвала на пажњи!
srdjan.pajic srdjan.pajic 06:53 20.09.2020

Re: Добродошли

Uh, dobro je, pročitao sam nabrzaka samo da vidim da se ja opet negde ne pominjem!

Srećno sa knjigom, omega, kad misliš da izlazi?

A šta misliš da li i drug Fukujama pamprči neku milfovku koju je uvatio na dating sajtu, ili je pak miran i srećan porodični čovek koji gaji tradicionalne vrednosti?
shmoo shmoo 10:15 20.09.2020

Re: Добродошли

srdjan.pajic

A šta misliš da li i drug Fukujama pamprči neku milfovku koju je uvatio na dating sajtu, ili je pak miran i srećan porodični čovek koji gaji tradicionalne vrednosti?
Фукушима, што би рек'о Шарски.

Уз пар чашица сакеа свака милфача и грени изгледа као нека тинејџерка са оних Епштајнових острва!omega68 omega68 10:18 20.09.2020

Re: Добродошли

Уз пар чашица сакеа свака милфача и грени изгледа као нека тинејџерка са оних Епштајнових острва!

Нема ружних жена, него нема увек довољно сакеа.
omega68 omega68 10:23 20.09.2020

Re: Добродошли

Srećno sa knjigom, omega, kad misliš da izlazi?

Хвала, полако, због овог ковида19 и извесног ковида20,21,22... ништа се не зна.
Само знам да ћу да пробам у својој режији па шта ми Бог и срећа јуначка донесу
shmoo shmoo 10:27 20.09.2020

Re: Добродошли

omega68
Уз пар чашица сакеа свака милфача и грени изгледа као нека тинејџерка са оних Епштајнових острва!

Нема ружних жена, него нема увек довољно сакеа.


А јбг, и учитељ (и поп и лекар -три најважнија човека у селу) је живо биће па воле порниће.

Водили ми једаред неку Енглескињу професорку, док смо били на неком семинару у Врњачкој бањи, на концерт Звонка Богдана.

Прича она мени ујутро за доручком у хотелу:

"Ништа ми није јасно! На сцени фини пристојан господин у оделу с краватом, од сценског наступа само мало помера лево-десно ону руку у којој не држи микрофон, а у публици хаос. Делиријум! Као да је неки хеви метал концерт!"

И како онда тој финој културној и образовној средовечној госпођи ја да објасним зашто је публика била у трансу на том концерту осим примером угледног и огледног часа тзв. очигледне наставе?

vcucko vcucko 13:41 20.09.2020

Re: Добродошли

shmoo


А јбг, и учитељ (и поп и лекар -три најважнија човека у селу) је живо биће па воле порниће.


I upravnik pošte zvani Ljupče od milošte.

Taj je i te kako važan, prvi zna sve šta je kome u selu došlo i šta je iz sela izašlo. Aj' nek' mu se seljak zameri, ako sme
shmoo shmoo 17:35 20.09.2020

Re: Добродошли

vcucko

I upravnik pošte zvani Ljupče od milošte.

Без њега се држава не може одржати.

Да би служила, како јој само име каже, да држи народ што би рекао један професор који предаје Грађанско васпитање средњошколцима.
mariopan mariopan 19:43 21.09.2020

Re: Добродошли

omega68
Овим текстом започињем нацрт друге књиге.
Блог је место које је увек прво кад треба нешто да објавим.
Остаће тако и на даље.
Хвала на пажњи!

Lepo, samo nije realno.
Ne verujem da su svi ti ljudi prevaranti, ni muškarci ni te žene, čak i ako lažu o svom statusu (udata, oženjen).
Verujem da su usamljeni, stvarno, čak i ako su u vezi i možda u braku.
Sama činjenica da su zavirili u takve sajtove znači, osim radoznalosti, i želju za novim doživljajima i uzbuđenjima koje nemaju u svom životu.
omega68 omega68 19:50 21.09.2020

Re: Добродошли

mariopan
omega68
Овим текстом започињем нацрт друге књиге.
Блог је место које је увек прво кад треба нешто да објавим.
Остаће тако и на даље.
Хвала на пажњи!

Lepo, samo nije realno.
Ne verujem da su svi ti ljudi prevaranti, ni muškarci ni te žene, čak i ako lažu o svom statusu (udata, oženjen).
Verujem da su usamljeni, stvarno, čak i ako su u vezi i možda u braku.
Sama činjenica da su zavirili u takve sajtove znači, osim radoznalosti, i želju za novim doživljajima i uzbuđenjima koje nemaju u svom životu.


Све се слажем, само одлазак на форуме о томе показује да су то често врло мутне ствари.
mariopan mariopan 19:58 21.09.2020

Re: Добродошли

omega68
mariopan
omega68
Овим текстом започињем нацрт друге књиге.
Блог је место које је увек прво кад треба нешто да објавим.
Остаће тако и на даље.
Хвала на пажњи!

Lepo, samo nije realno.
Ne verujem da su svi ti ljudi prevaranti, ni muškarci ni te žene, čak i ako lažu o svom statusu (udata, oženjen).
Verujem da su usamljeni, stvarno, čak i ako su u vezi i možda u braku.
Sama činjenica da su zavirili u takve sajtove znači, osim radoznalosti, i želju za novim doživljajima i uzbuđenjima koje nemaju u svom životu.


Све се слажем, само одлазак на форуме о томе показује да су то често врло мутне ствари.

Naravno da jesu. To je poznato....ali ipak poriv da ljudi tamo zavire je iz iskrene želje da se doživi nešto što se odavno nije osetilo. Toplina ljubavi, dodir nekoga kome je stalo.
Taj deo je iskren.
Što prevaranti koriste i što je šteta, jer usamljenost je, u ova vremena otuđenosti, ubila više ljudi nego ratovi i glad zajedno. Figurativno rečeno.
omega68 omega68 20:02 21.09.2020

Re: Добродошли

usamljenost je, u ova vremena otuđenosti, ubila više ljudi nego ratovi i glad zajedno. Figurativno rečeno.

Рекао бих да је не само фигуративно него и буквално тако
mariopan mariopan 20:12 21.09.2020

Re: Добродошли

omega68
usamljenost je, u ova vremena otuđenosti, ubila više ljudi nego ratovi i glad zajedno. Figurativno rečeno.

Рекао бих да је не само фигуративно него и буквално тако

Lepa ti je tema, može se razvijati u mnogim pravcima. Piši da imam šta da čitam.
nask nask 23:02 21.09.2020

Re: Добродошли

Ne verujem da su svi ti ljudi prevaranti, ni muškarci ni te žene, čak i ako lažu o svom statusu (udata, oženjen).

Zavisi kako se posmatra. Društvene mreže, naša psihologija i informativna/slikovna prezasićenost dovodi do toga da ako ne preteruješ nećeš biti viđen, kako na samim mrežama (bukvalno) tako i kada se pogledaš u ogledalo (mentalno). Prosto te društvene mreže nateraju da praviš lažnu sliku o sebi, kako za druge tako i za samog sebe.
Черевићан Черевићан 23:45 19.09.2020

'ајмо писаној речи

пре Фукујаминог краја историје

тема књигонацрта у моменту ...села
животна je и ..............посве мамаљива,
дијалози сочни .......(народски речено)
по блогоприказу мо'ш бит' и читљива


г omega
omega68 omega68 10:21 20.09.2020

Re: 'ајмо писаној речи

Ух, хвала господине Свето.
Ваше и Стојковићево мишљење, каква год била, увек чекам са радошћу
alselone alselone 08:30 20.09.2020

Oćel biti onog rata

Samo da ostane pribeleženo kako je sve ovo počelo.
alselone alselone 08:38 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

Pantelija - sve ostavljam samom sebi.Kakva odurna medijska manipulacija. O-du-rna.
alselone alselone 08:40 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

TrAmp KokEtiRa Sa nACioNaliStičkIM grUPamA.
floki floki 08:47 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

New Hampshire - Aria DiMezzo

си видео овај циркус, транџа, анархиста и сатаниста има слоган "јебо полицију" и ће канда да бидне нови шериф тамо

јел ту има неко нормалан јбт
alselone alselone 08:52 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

јел ту има неко нормалан јбт


Demokrate nisu ovoliko izgubili kompas od kako im je senat ukinuo ropstvo.


Ovo je grafik koji sve objašnjava.
U isto vreme sa ovim divljanjem i pretnjama smrću, Džo Roganu, mom omiljenom voditelju, ukidaju emisije jer je navodno transfoban iako samo dogme ne prihvata kao aksiome. Neverovatne stvari se dešavaju.

alselone alselone 09:11 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

Davno je ovako trebalo, ali dobro, možda još uvek nije kasno.
apacherosepeacock apacherosepeacock 09:31 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

alselone
Samo da ostane pribeleženo kako je sve ovo počelo.


Po čemu se ovi razlikuju od KKK?
alselone alselone 09:44 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

Po čemu se ovi razlikuju od KKK?


Ne znam, ti mi reci.
zemljanin zemljanin 10:33 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

alselone alselone 10:39 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

hvala na dodatnom dokumentovanju kako je tamo sve poluđelo, što bi rekli braća crnogorci.
zemljanin zemljanin 10:42 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

kad na fizicki napad ne reagujes, to negira 'poluđelost'
omega68 omega68 10:55 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

Samo da ostane pribeleženo kako je sve ovo počelo.

А што би ови добри људи да науде овом човеку?
apacherosepeacock apacherosepeacock 11:01 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

alselone
Po čemu se ovi razlikuju od KKK?


Ne znam, ti mi reci.


Pa nema razlike ako mene pitaš.
omega68 omega68 11:02 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

Алс још није у средњим годинама па не мора да прича о теми
apacherosepeacock apacherosepeacock 11:06 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

Davno je ovako trebalo, ali dobro, možda još uvek nije kasno.


Bravo za kevu..
alselone alselone 11:06 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

kad na fizicki napad ne reagujes, to negira 'poluđelost'


Drago mi je da podržavaš policiju u borbi protiv demonstranata. Tako i treba.
alselone alselone 11:07 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

А што би ови добри људи да науде овом човеку?


Treba da uradi neki posao za koji je imenovan i izabran a dobri ljudi mu ne dadu jer je baka rekla na samrti da joj je to poslednja želja.
alselone alselone 11:11 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

Pa nema razlike ako mene pitaš.


Nema puno, slažem se. Samo što je jedna od te dve struje marginalizovana, sa pravom ocrnjena u svim medijima i sa pravom kriminalizovana, dok je druga medijski podržana od svih vodećih medija, od većine "intelektualaca", pa i na blogu (to je ključno), finansirana, podržavana od jedne od dve vodećih partija, itd itd.

Pogledaj sliku gore od polarizaciji, to može reći puno o tome kuda idu demokrate, koliko idu u levo (reko ja ovde pa bilo smešno) i koliko se polariše društvo možda čak sa namerom da se izazove veći sukob.

A grafik je iz 2014. Mogu samo zamisliti kako bi danas izgledao.
alselone alselone 11:12 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

Алс још није у средњим годинама па не мора да прича о теми

izvini brate, nisam stizao poslednjih dana na blog, pa mi ostalo ovo da neke okačim, na guzicu bi progovorio.
alselone alselone 11:37 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

apacherosepeacock apacherosepeacock 12:21 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

alselone
Samo što je jedna od te dve struje marginalizovana, sa pravom ocrnjena u svim medijima i sa pravom kriminalizovana, dok je druga medijski podržana od svih vodećih medija, od većine "intelektualaca", pa i na blogu (to je ključno), finansirana, podržavana od jedne od dve vodećih partija, itd itd.


Da, ovo je suština te farse. Samo što pobediti neće, bez obzira koliko se zaluđuju i od silne medijske galame na kraju poveruju da sigurno nose šnjur. (vec vidjeno 100x)
zemljanin zemljanin 14:03 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

Treba da uradi neki posao za koji je imenovan i izabran a dobri ljudi mu ne dadu jer je baka rekla na samrti da joj je to poslednja želja.kad RBG postane baka a akademski deo drustva, koji podrzava promenu diskriminacije nekih grupa postane, 'intelektualci' (navodnici su bitni) - sta reci

a ko god da pobedi na US izborima, neki ce i dalje biti gradjani drugog reda ... 'koce' progres, jbg.
alselone alselone 14:17 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

a ko god da pobedi na US izborima, neki ce i dalje biti gradjani drugog reda ... 'koce' progres, jbg.


Jako veliko pitanje da li je i dalje tako. Da li je bilo ranije, to nije sporno.

Sigurno si video vest da Kalifornija izbacuje zabranu diskriminacije iz zakona. Da, izbacuje, tako da planiraju da uvedu takozvanu pozitivnu diskriminaciju. Sjajno zvuči zar ne. Tako da razumeš šta kažeš o građanima drugog reda, samo se plašim da ne mislimo na iste građane.

U svakom slučaju to što i navodiš nije opravdanje za ovo divljaštvo na ulicama, maltretiranje ljudi (verovatno si video upade u restorane, automobile i slično i teranje ljudi da recituju njihove mantre), ili tu smejuriju oko izbora novog sudije.
kamilo_emericki kamilo_emericki 14:33 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

alselone
Pogledaj sliku gore od polarizaciji, to može reći puno o tome kuda idu demokrate, koliko idu u levo (reko ja ovde pa bilo smešno) i koliko se polariše društvo možda čak sa namerom da se izazove veći sukob.

Molim pojasnjenje pojma levo. Da izbjegnemo igru; Gluvi telefon.
neverovatan obrt koji originalna misao moze da doživi prenoseći se od jedne do druge osobe
alselone alselone 14:34 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

Molim pojasnjenje pojma levo

Liberalizam koji je mutirao u marksizam.

Ali to nije poenta komentara, poenta komentara je polarizacija društva. Pogledaj ranije periode, društvo je bio koheziono i blizu centra, a to je po meni sjajan recept za vođenje države. Imao i dve struje nedaleko od centra, i iz te zdrave debate rađale su se najbolje ideje za društvo. Danas imaš dva ekstrema, gde je ovaj levi još ekstremniji.

kamilo_emericki kamilo_emericki 14:36 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

kamilo_emericki
alselone
Pogledaj sliku gore od polarizaciji, to može reći puno o tome kuda idu demokrate, koliko idu u levo (reko ja ovde pa bilo smešno) i koliko se polariše društvo možda čak sa namerom da se izazove veći sukob.

Molim pojasnjenje pojma levo. Da izbjegnemo igru; Gluvi telefon.
neverovatan obrt koji originalna misao moze da doživi prenoseći se od jedne do druge osobe

kamilo_emericki kamilo_emericki 14:45 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

alselone
Molim pojasnjenje pojma levo

Liberalizam koji je mutirao u marksizam.

Demokrate i marksizam? Jezus Marija, nije ovo Filipov blog.
P.S.
Kako se brise dupli tekst? Htio sam popraviti link pa postavio jos jedan identican tekst.
Izvinjavam se blogopucanstvu.

zemljanin zemljanin 14:54 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

U svakom slučaju to što i navodiš nije opravdanje za ovo divljaštvo na ulicama, maltretiranje ljudi (verovatno si video upade u restorane, automobile i slično i teranje ljudi da recituju njihove mantre), ili tu smejuriju oko izbora novog sudije.

i onomad spomenuto, daklem, ekstremi na obe strane su ekstremi, motiv protesta crnih, crvenih ili zutih ili sarenih nije samo BLM vec konstantno zanemarivanje prava. Niti ce se nosioci posebno racnopravnih, odreci svojih pozicija, niti ce obicno ravnopravni, napraviti bilo kakvu promenu, sedeci kuci i pisuci peticije.

pogledamo unazad i istorija nas uci da takve promene dolaze samo kroz neku formu revolucije. Ili kada se uspostavi neka nova vecina. Za 30 ili 50g, ovakvi protesti verovatno nece biti potrebni, jer ce, trenutno posebni, postati manjina. Ove promene se i njih ticu jer ce im 'osigurati' buducnost, nece im se desiti ono sto se danas desava drugima. To ce biti doba milinijanaca, rusenje ovih tabua i garantovanih prava. Novo doba koje necemo okusiti ali ipak neka vedrija buducnost za one koji dolaze.
alselone alselone 15:12 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

pogledamo unazad i istorija nas uci da takve promene dolaze samo kroz neku formu revolucije.

Ovo nije revolucija, ovo je kriminal i uvertira za građanski rat ako Tramp dobije izbore za što postoji značajna šansa.

Revolucije i protesti su upereni protiv država, imamo ih i kod nas, i u mnogim drugim delovima sveta. Ono tamo je upereno protiv druge grupe u društvu a ne protiv džave. Nadam se da ćeš razumeti koliko je opasno nametati ljudima kolektivne identitete i onda optuživati ili na agresiju ohrabrivati celu grupu.

Tom logikom si i sam stigao do "trenutno posebnih" gde verovatno misliš na belce a onda bih te pitao da li je baš svaki belac trenutno poseban. Ako jeste, kako je to moguće a ako nije zašto onda celu grupu optužuješ da jeste.

Ali verujem da mi nećeš konkretno odgovoriti.
alselone alselone 15:13 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

Kako se brise dupli tekst?

Samo autor bloga može da obriše komentar.
zemljanin zemljanin 17:51 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

Tom logikom si i sam stigao do "trenutno posebnih" gde verovatno misliš na belce a onda bih te pitao da li je baš svaki belac trenutno poseban. Ako jeste, kako je to moguće a ako nije zašto onda celu grupu optužuješ da jeste.

Logika je OK, ali pored logike postoje i cinjenice ... pa pogledaj malo kroz razne sporazume, mirovne deklaracije i sl. sta je i cija zemlja ... ovo je bunt uperen protiv kolonizatora, robovlasnika i njihovih potomaka i sledbenika ... a cinjeica je da su to u ogromnoj vecini - beli ljudi ... a policija je samo instrument drzave ... represija koja ima i ime i prezime i istorijat ... toliko ima mirnih protesta koje ne zelis da vidis ali vatreno postuliras svaki ekstrem ... zalazes se za ono sto mislis da je ispravno, nema tu nikakav problem ... nisu ni svi crni ili koje god boje, obicno posebni ali ogromna vecina jeste ...

ako ti je deda bio rob ili imas pretke ciji skalpovi vise u nekim kucama a istoriju ti prekrajaju oni koji su te zlocine cinili i tako se obogatili, danas ti njihovi sledbenici i potomci objasnjavaju da to nema veze ali te kljukaju sa istorijom o znacaju i velicini tih osoba, slave te iste a na tvojoj zemlji dizu monumetalne spomenike (Rushmor recimo) ili grade cevovode i naselja, mozes li da zamislis da bi to u nekom momentu moglo da izazove neku emociju - gnev recimo ... i da taj gnev eksalira u nekim slucajevima u nasilje
Ali verujem da mi nećeš konkretno odgovoriti.

zemljanin zemljanin 18:30 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

Ono tamo je upereno protiv druge grupe u društvu

evo nesto sto se svakodnevno desava al to vecina ne vidi ili ih prosto ne zanima ili imaju mentalnu barijeru za takve dogadjaje
In 1999 the Supreme Court of Canada upheld the Mi’kmaw treaty right to earn a living from resources they can fish, hunt and gather. Following the 1999 Marshall ruling, Mi'kmaw harvesters across the Atlantic region, who'd begun fishing lobster outside of DFO regulations, were met with fierce opposition. Violence between Mi'kmaw and non-Indigenous fishers erupted on the waters in New Brunswick and Quebec in the weeks following the decision.

Twenty-one years later, a few kilometres offshore from the Saulnierville wharf, where up to 50 lobster fishing boats from numerous non-Indigenous fishing communities circled the first Mi'kmaw boats to push off and drop the traps.

"It was just straight intimidation," said Syliboy. "They were sailing in close and saying, 'We're going to cut your buoys,' right after we set [the traps]."

intimidation
kamilo_emericki kamilo_emericki 18:36 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

alselone
Molim pojasnjenje pojma levo

Liberalizam koji je mutirao u marksizam.

Ali to nije poenta komentara, poenta komentara je polarizacija društva. Pogledaj ranije periode, društvo je bio koheziono i blizu centra, a to je po meni sjajan recept za vođenje države. Imao i dve struje nedaleko od centra, i iz te zdrave debate rađale su se najbolje ideje za društvo. Danas imaš dva ekstrema, gde je ovaj levi još ekstremniji.


Ja zaista ne razumijem sta ti vidis lijevo od centra u US.
Da li je to po nekim opstim socioloskim mjerilima ili po specificno njihovim mjerilima?
Slazem se da polarizacija drustva nije bas formula za napredak ali ako se problemi samo gomilaju i godinama pokusavaju, bezuspjesno, rijesiti na isti nacin do polarizacije mora doci. Prije ili kasnije.
I ovo je bila polarizacija drustva, za neke dramaticna, za neke normalna.
alselone alselone 18:40 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

evo nesto sto se svakodnevno desava al to vecina ne vidi ili ih prosto ne zanima ili imaju mentalnu barijeru za takve dogadjaje

Ja sam toga veoma svestan, nemoj me gurati na suprotnu stranu stola na kojoj bi trebalo da izgleda kako ja nisam svestan rasističkih problema u americi, pa ćeš mi sada objasniti da to postoji a usput ćeš i braniti ugrožene od ljudi kao ja. Veoma dobro znam da postoji, pisao sam ovde više puta na tu temu.

Veoma dobro razumem i da razlozi za nezadovoljstvo i proteste postoje.

Ono o čemu ja pričam nisu mirni protesti i nezadovoljstvo, nego upravljanje protestima na način koji vodi građanskom ratu, polarizacija ljudi do usijanja, teške medijske manipulacije, gašenje slobodnih autora na internetu samo jer ne ponavljaju istu priču, zabrane knjiga, filmova i serija, kao i drugi totalitarni potezi koji apsolutno ništa dobro ne mogu doneti osim da će postaviti jako ružan presedan za nadalje. Jednom kad se duh pusti iz boce ili što ameri kažu - ako otvoriš kutiju sa crvima, nema nazad.

Ono što ti ne vidiš je potka cele priče i ogromna manipulacija koja se odigrava pred našim očima, sve fokusirajući se na romantične priče o oslobođenju. I to je u skladu sa tvojim prethodnim komentarom koji kao da je pisan na barikadama.

Gde ti oko sebe vidiš kolonizatore i robovlasnike?
Zašto bi protestovao protiv potomaka kolonizatora i robovlasnika? Prvo i prvo, da li su ti ljudi išta zgrešili? Drugo, znaš koliko je vremena prošlo? I treće, istorije svih zemalja pune su priča o pljačkanju i osvajanju. Mnogo belaca imalo je mnogo teže živote i mnogo težu istoriju od mnogih crnaca u americi, ali tebe to ne zanima nego u odnosu na imaginarne grupne identitete određuješ ko je u pravu a ko je "potomak robovlasnika".
alselone alselone 18:42 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

Ja zaista ne razumijem sta ti vidis lijevo od centra u US.

Sanders je debelo levo od centra a bio je veoma ozbiljan kandidat sa ozbiljnom podrškom na unutarstanačkim izborima. Znači da ima sasvim solidnu podršku unutar demokrata i unutar generalne populacije.
zemljanin zemljanin 19:08 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

Drugo, znaš koliko je vremena prošlo?a ako prodje jos malo i jos malo, onda ce biti 'praistorija' ... danas se zivi brze i ono od juce je vec istorija ali ne treba preterivati ... a nista mi ne rece o postovanju sporazuma i vlasnistvu zemlje ... ti vidis udar na svakodnevnicu i urusavanje sigurnosti i pozicije ... rekoh vec, to je OK, normalno razmisljanje ... ali nekima je prekipelo to 'evo sad cemo da resimo', 'da sednemo pa da razgovaramo' i sl. smicalice ... ljudi rekli 'dosta je bre' ... ako te neko tera da ucis da je Kilamandzaro otkrio Pera X, treba da se zapitas pa na kojoj je to planeti, kako da niko od ljudi koji su tu ziveli, nije primetio planinu ... pa onda neki 'potomci' velicaju osobe koje su sibale tvoje pretke i isplacivale nadokandu za skalpove

ma oni nikada ne bi ziveli tako dobro da nisu pre toga bili ubijani, drzani u logorima ili u lancima ... sve to s' obzirom da ti to sve vidis a ja ne slepac koji je izmanipulisan
alselone alselone 19:13 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

a nista mi ne rece o postovanju sporazuma i vlasnistvu zemlje

Nisam ni video da si me pitao, gde je to bilo?
Ne znam na šta misliš.

Ali, ni to u principu nema veze, nisi ni ti meni odgovorio na pola pitanja.
kamilo_emericki kamilo_emericki 20:14 20.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

alselone
Ja zaista ne razumijem sta ti vidis lijevo od centra u US.

Sanders je debelo levo od centra a bio je veoma ozbiljan kandidat sa ozbiljnom podrškom na unutarstanačkim izborima. Znači da ima sasvim solidnu podršku unutar demokrata i unutar generalne populacije.

Vidis, zbog ovog sam pitao za definiciju "Lijevo"
Olond (François Hollande) se deklarisao kao ljevica, socijalista, Sreder ( Gerhard Schröder) isto ljevica, socijaldemokrat, ali tesko se mogu smatrati ljevicarima kad se pogledaju odluke koje su donijeli za vrijeme njihove vladavine, a Sanders je sigurno socioloski pozicioniran vise desno nego oni.
Usminkani liberalizam se tesko moze nazvati ljevicom. Mozda grijesim ali tako mislim.
bene_geserit bene_geserit 03:57 21.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

ovo je bunt uperen protiv kolonizatora, robovlasnika i njihovih potomaka i sledbenika


a ja ne slepac koji je izmanipulisan

Konačno oko nečega da se složimo.
alselone alselone 07:14 21.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

bene_geserit


Oko 3/4 milionera u Americi je self-made. Znači, ljudi su to napravili svojim znanjem, trudom, vizijom, energijom, razumevanjem tržišta, razumevanjem kupaca i tako dalje i tako dalje. I to samo ako pogledamo poslednju generaciju. Ako bismo pogledali unazad par generacija, to je onda ogromna većina, jer su se mnoge loze milionera gasile, raspadale, proćerdavale, ostale zarobljene u starim tržištima, i tako dalje.

Tako da mantra kako bogatstvo u Americi ima veze sa "robovlasnici, kolonizatori i njihovi potomci" apsolutno nema veze, potpuno je bespredmetna.

Sa druge strane, Evropa je na primer ta u kojoj mnogo veći procenat milionera je do love došao nasleđivanjem umesto svojim radom. Nasleđivanje je odlika socijalističkijih a ne liberalnijih zemalja.


zemljanin zemljanin 08:49 21.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

As of 2013, about 76 percent of U.S. millionaires were White/Caucasian.

The issue of racial inequality in regards to income and wealth has been a problem through the entirety of the history of the United States. The statistic above demonstrates how the percentage of millionaires that identify as Black/African Americans is disproportionate to the share of the population overall. While the disproportionate number of millionaires demonstrates an undesirable degree of income inequality it is at the bottom of the wealth ladder within American society that the issue is most pressing. The overrepresentation of African Americans in contrast to the population in unemployment statistics are cause for concern on the part of the government and society as a whole. In 2014, nearly 25 percent of surveyed families who placed themselves in the income bracket of under ten thousand dollars identified as black.

The percentage of non-white female business owners perhaps demonstrates that barriers to wealth exist but are diminished in unison. As barriers to wealth generation are removed for women, similar barriers are also being broken to allow for greater equality in the economic opportunities offered across the population of the United States. A central issue for policy makers is the time delay associated with policies aimed at reversing these inequalities. This was reflected in the 2015 Democratic and Republican presidential primary campaigns. Despite many major candidates discussing the issue none put forward meaningful proposals to address the problem. Even Senator Bernie Sanders who made addressing income inequality the cornerstone failed to separate the issue from income inequality generally. However, the global attention gained by movements such as ‘Black Lives Matter’ shows issues of racial inequality are prominent in the discourse of sections of the wider population if not forming a cornerstone of the political discourse in the United States.

alselone alselone 09:02 21.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

Reci svojim rečima šta misliš o tome. Pošto bih voleo da diskutujemo zašto je to tako, a pogotovo da li je to razlog da se sve popali.
alselone alselone 19:11 21.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

Reci svojim rečima šta misliš o tome. Pošto bih voleo da diskutujemo zašto je to tako, a pogotovo da li je to razlog da se sve popali.

Vidim da ćemo preskočiti ovaj deo divana, ali dobro, idemo dalje.

Sledeće pitanje/komentar koji bih imao za tebe, ponovo ako može svojim rečima, konkretnije - od 75 posto milionera koji su self made, šta misliš koliki broj je potomak "robovlasnika i kolonizatora"? Cirka, onako, odoka? Verovatno jako malo, a od onih 25 preostlaih što su nasledili? Isto verovatno malo, pošto bi lova trebala da traje generacijama a to je zaista retka zverka.

Pa ček onda, ako je tako, a nadam se da ćeš se konkretno složiti, što se onda radi sve ovo, protiv koga je zapravo sve usmereno? Da nije slučajno protiv bogatih, bez obzira odakle im lova a da je privilegija samo opravdanje? Ako je tako, a ima naznaka da kod izvesnog broja ljudi jeste, na koga li to iz istorije onda liči.

Takođe, pitao bih te na ličnom primeru, da li misliš da je život koji si vodio (ti konkretno ili drugi imaginarni lik) u jugoslaviji pa pod slobom pa zbrisao u USA i napravio lovu, to napravio zato što si privilegovan ili je možda nešto drugo u pitanju? Da li misliš da je baš svaki crnac imao teži život od tebe i da li misliš da ti sve tamo treba popaliti zbog toga?

Ako ljude svedeš samo na boju kože, onda radiš upravo to protiv čega se navodno boriš, postaješ rasista.
zemljanin zemljanin 20:58 21.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

ALSE ti vidis jednu stranu koju ja uopste ne gledam, jos na prethodnom blogu smo, nadam se, ustanovili da mene uopste ne zanima BLM, niti sta neki broj ljudi radi pod tom idejom ili parolom ili pokretom ... ovo su neke opste replike koje ti dozivljavas kao moj stav o BLM ... Ono sto mene zanima i sto relativno pratim je polozaj naroda koji je ziveo i zivi na tom prostoru pre kolonizacije ... i shvatio sam da pojma nemam o pravoj istoriji tih desavanja, vec pratim one fraze i sistem koji se oduvek servirao, bilo u evropi ili u americi ... a posto je roblje bio deo tih desavanja, izgradio sam stav da je ceo taj sistem izgradjen isklucino na otimacini, prevarama i zlocinu ... mozda neko ko radi nema vremena da primeti sitnice ali imao sam priliku da zivim u USA i da osetim razliku ... sve ostalo je do tebe.

Imas svoj stav o tome, vise puta sam spomenuo da je to ok, nista lose u tome ... ja se ne slazem sa tim, mnogo nepravde je cinjeno i cine se da bi neko rekao 'americki san' ... evo doslo vreme za budjenje, ljudi traze svoja prava i postovanje ... ko nije shvatio gde zapravo ide, njegov problem ...

PS. a vecina tih koji 'nisu shvatili' ladno ce da ode na tudju zemlju, to su oni sporazumi koje sam navodio i da vice 'moje' ... jer indijance smo pobili jos onomad, koji su sad ovi?! ... spomenuh i Rushmor ali verovatno nisi upucen cija je to zemlja ... pa kako bi se osecao da neki srpsku istorijsku licnost proglase za tursku kurvu i jos da je slave ... pitaj bilo koga sta se desilo sa Pokahontas pa onda pogledaj sta o tome govore prvi narodi ... itd. to su teme koje ljudi nece da vide jer su indijance sklonili dovoljno daleko da vecina vise i ne zna da oni postoje ... i kako neko ko nista o tome ne zna, moze da ocenjuje ispravnost necijih postupaka, cisto teorijski
alselone alselone 21:08 21.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

Ja razumem o čemu ti pričaš i zapravo se saglašavam mnogo više nego što na prvi pogled izgleda, ali ti naglašavam ove priče jer su direktno povezane sa protestima danas i sa izborom termina i parola koje koristiš.

Reći kako je američki sistem izgrađen iskuljučivo na otimačinama, prevarama i zločinima, jako je ostrašćeno. To je zemlja preduzetnika i inovatora. To o čemu pričaš bilo je značajno, ali hajde molim te da ne generalizujemo toliko. Držali su i Španci pola južne amerike kao robove pa nisu napravili ništa posebno, naprotiv. Mnoge druge države imale su robove i uništili su domicilno stanovništvo, pa im to nije obeležilo istoriju toliko da im danas bukvalno sve zasluge i uspehe objasniš sa "a šta su radili indijancima".

zemljanin zemljanin 21:12 21.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

"a šta su radili indijancima".

ima i nastavak 'a sta rade indijancima'
alselone alselone 21:13 21.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

ima i nastavak 'a sta rade indijancima'


Misliš da danas neke firme uspevaju na tome što iskorišćavaju indijance?
zemljanin zemljanin 21:14 21.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

alselone
ima i nastavak 'a sta rade indijancima'


Misliš da danas neke firme uspevaju na tome što iskorišćavaju indijance?

ne znam koliko vremena imas
zemljanin zemljanin 21:16 21.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

to sto je radjeno je istorija, problem je u tome sta i danas rade odredjenim grupama ljudi, ukljucujuci i crnce ... i onda se pitas a sto su neki besni
alselone alselone 21:17 21.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

ne znam koliko vremena imas


Koliko god hoćeš, ako hoćeš da se uključiš. Evo ja ti pišem već pasuse i pasuse, a ti mi ili odgovoriš citatom, ili izvučeš jedan detalj koji sam rekao i baciš samo neki doskočicu kao da sedimo na žurci gde je glasna muzika, pa da ne dužimo.

Ako želiš, elaboriraj mi kako je to sistem u americi danas baziran (pazi, baziran, a ne sa izuzecima) na iskorišćavanju indijanaca. Ja ću ti to nabrojati da je sistem baziran (da, baziran) na iskorišćavanju azijata.
zemljanin zemljanin 21:24 21.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

Imas gomilu izvestaja UN koji se odnose na sev ameriku i generalno na prvobitne stanovnike, imas sajtove rezervata u kojima dokumentovano iznose sve sto prezivljavaju svakoga dana - institucionalno .. ako hoces da saznas imas izvore
alselone alselone 21:30 21.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

imas sajtove rezervata u kojima dokumentovano iznose sve sto prezivljavaju svakoga dana - institucionalno .. ako hoces da saznas imas izvore


Ali to nije ono o čemu smo pričali. Ponovo samo prebaciš razgovor na to da oni žive loše. Da, žive.

Da li je sistem baziran na njihovom iskorišćavanju, na prevarama i zločinu? To si rekao da je tačno i danas, pa eto, objasni kako.

A možeš i ponovo doskočicu ili "imaš gugl".
zemljanin zemljanin 21:37 21.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

konkretno da li je USA trazila i dobila dozvolu za izgradnu zida na teritoriji na kojoj ima tu obavezu? da li ispunjava obaveze iz sporazuma koje je potpisala ili primenjuju cistu silu? ... ako to nije institucionalo kresenje prava, jbg.
zemljanin zemljanin 21:39 21.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

i nije poenta da oni zive lose, vec da su primorani da zive lose, jer pripadaju drugom narodu ... znam da znas razliku
alselone alselone 21:39 21.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

To nije to.
zemljanin zemljanin 21:46 21.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

eno gore sam okacio slucaj Marshall iz 1999. potrebno je da vrhovni sud presudi da je nesto tacno a prethodno postoji sporazum drzave i indijanaca koji to precizira. a onda drzava zamumulji sve. i 21g kasnije po tom sporazumu i presudi taj narod je izlozen pretnjama i pritiscima jer koristi svoje zakonsko pravo da lovi ribu. sta zelis da ti jos kazem

PS. Posveti malo vremena tom slucaju pa realno stavi sebe u poziciji pripadnika bilo kog clana tog naroda, pa reci da li smatras da to jeste rasizam ili ne

PSS> A odoh ja na plivanje
nask nask 22:49 21.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

Da li je sistem baziran na njihovom iskorišćavanju, na prevarama i zločinu?

Ajde ja da probam.Ovo je spomenik Jan Piterszon Kunu (Jan Pieterszoon Coen) u sred grada Horna (Hoorn) u severnoj Holandiji. Baja se inače proslavio po Bandanskom masakru, po nekima po Bandanskom genocidu. Koga mrzi da gugla ukratko, da bi obezbedio i sačuvao monopol nad proizvodnjom i trgovinom muškatnim orašćićima firmi u kojoj je radio (Vereenigde Oostindische Compagnie, VOC) ovaj udarnik je sveo prvobitnu ostrvsku populaciju sa 15 000 na 1000. Ovih remetilačkih 1000 je humanitarno raselio ili bacio u roblje. Sve to u roku od par nedelja. Za taj njegov humanitarni rad podigoše mu spomenik 1893. Stoji i dan danas. Srećom pa danas nema nijedan Bandanac da mu je malkice krivo zbog tog spoemenika. Ovo, nema ni jedan, shvatiti bukvalno.

Zašto to pričam. Zato jer je do pre par godina ta ista priča bila uvijena u celofan zvani: mi smo oduvek bili trgovačka nacija, pritom smo širili kulturu i civilizaciju, a onima koji su bili protiv neminovnog progresa smo objasnili da nisu u pravu. Na kraju smo mi ipak ispali najpametniji, najtolerantniji i najdeomakratskiji narod na svetu i šire.

Čemu ova ironija, možda čak sarkazam. Još uvek se prodaje taj obrazac, svesno ili nesvesno, otvoreno ili uvijeno, o moralnoj i kulturnoj superiornosti belog čoveka. Ovo je, uz naravno najordinarniju pohlepu, izvor svih prevara, zločina i iskorišćavanja do danas, i danas, i sutra. To nije samo realnost mnogih prošlih i današnjih državnih sistema, čitaj institucionalini rasizam, već i generalno realnost u mnogim glavama koje čine te države.

Dosadi to pomalo posle izvesnog vremena. Dosadi kad ti baja jebo kevu juče, pa ti onda kaže: ma daj bre, to je bilo juče ajde da zaboravimo. Pa ti jebe kevu danas, pa će: ajd da razgovaramo sutra o tome. Naravno sutradan se sve to desilo juče ... i tako u krug.

Neki kojima je sve to dosadilo su se malo organizovali i zauzeli gard: ovog puta ćemo da pričamo danas. Ne sutra i prekosutra, nego baš danas. E sad što se prilikom organizovanja povodom neke ideje tu prišljamče kojekakvi bilmezi bez mozga i poneki bilmez sa vrlo mnogo mozga nije nikakav specijalitet ovih koji se spominju.

Stvar je ličnog ukusa na koje sitnice čovek obraća pažnju. Ima slika koje su zaista surealne, ali samo ako se posmatraju izvan konteksta. Ima slika koje se slučajno ili namerno stavjaju u pogrešan kontekst. Ima slika ... ma još gomila nekih drugih ludila.

Mislim da se još jedna stvar prelako prenebregava, a to je priznanje da ti je neko učinio nažao ili ti još uvek to čini. Da ne ulazimo sada u psihologiju ali to se ne bi trebalo zaboraviti u celoj toj priči tj. kao motiv te priče.

Meni je najintersantnije u celoj priči, pošto se radi uglavnom o ljudima hrišćanima ili hrišćanskog porekla, tj. hrišćanskog nasleđa i kulture, kako niko nije (tako izgleda) pročitao ili išta zapamtio iz Novog Zaveta. E, to mi stavarno nije jasno.
alselone alselone 04:24 22.09.2020

Re: Oćel biti onog rata


Ajde ja da probam.


Šta da probaš?

Da se ubaciš u razgovor o tome kako je danas, tako što ćeš dati primer od pre 100 godina?

Razgovor sa Zemljaninom je bio o tome kako je DANAS. Da li DANAS američki sistem crpi svoju snagu i baziran je na iskorišćavanju indijanaca. I na to si ti uklizao da potkrepiš tezu primerom iz kolonijalnog perioda.

Je l' to vas dvojica malo mene... da ne lajem?
alselone alselone 04:28 22.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

PS. Posveti malo vremena tom slucaju pa realno stavi sebe u poziciji pripadnika bilo kog clana tog naroda, pa reci da li smatras da to jeste rasizam ili ne


Evo i njega ponovo isto.

Po koji put - da, problemi postoje. Da li sam i jednom rekao da ne postoji rasizam, pa da mi uporno ponavljaš da postoji? Ili sam 20 puta naglasio kako sam svestan toga?

Drugo, sličnih zajebancija sa pravima ribolova imaš po celom svetu, pa niko drugi ih ne bazira na rasizmu nego na ekonomskoj otimačini jačeg. Eno idi reci isto slovencima i hrvatima, i oni se spore oko nekog dela mora za ribolov.

alselone alselone 04:33 22.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

Ovo kako vas dvojica razgovarate danas, je primer kako se generalno razgovara na političkoj sceni, i verujem da ako nastavim da se inatim, mogao bih i otkaz na poslu da dobijem. :=)

Jer ide bukvalno ovako:

- Als: Rasizam postoji ali to nije opravdanje za nerede jer su oni upereni protiv jednog dela naroda a ne države, a nametanje grupnih identiteta i medijski spinovi o krivici jedne cele grupe a podržavnje druge u agresiji, nikad nije bilo dobro i vodi u zločine a ako se nastavi možda i u građanski rat
- Odgovor: Evo ti ovaj primer, kako možeš da ne vidiš ovaj primer rasizma
- Als: Hej, čoveće, znam, vidim, potvrđujem, ali ne pričam o tome, ne možeš reći da su svi belci potomci kolonizatora i robovlasnika, neki su imali još gori život ili su se doselili na primer iz faking Srbije pre 10 godina
- Odgovor: Evo ti ovaj primer od pre 100 godina i reci kako ne vidiš ovaj rasizam?
- Als: Da, vidim, ali to nije ono što pričam, pričam o polarizaciji političke scene i udaljavanju ljudi jednih od drugih, pričam o marksističkim zabranama knjiga, filmova, to ne može biti dobro
- Odgovor: Ti si rasista.

E, momci...
bene_geserit bene_geserit 05:51 22.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

Još uvek se prodaje taj obrazac, svesno ili nesvesno, otvoreno ili uvijeno, o moralnoj i kulturnoj superiornosti belog čoveka. Ovo je, uz naravno najordinarniju pohlepu, izvor svih prevara, zločina i iskorišćavanja do danas, i danas, i sutra. To nije samo realnost mnogih prošlih i današnjih državnih sistema, čitaj institucionalini rasizam

Ma da bre, zločina, prevara i iskorišćavanja nije bilo nigde gde nema belih ljudi, pa još uz to hrišćana, svi su živeli u harmoniji i veselju.

Jel ti znaš poreklo reči "slave" ?
Potiče od reči "Slav" tj. Sloven, iz perioda 8-9 veka.
Mauri (Moors) koji su držali severnu Afriku, dobar deo Španije su bili poznati po ogromnom broju robova koji su najvećim delom bili Slovenskog porekla.
Moor potiče od grčke reči "mavro" što znači crnac. Religija naravno muslimanska.

Uz to, fascinantno je da potomak onih koji su toliko postradali od Turaka sve zločine ovog sveta traži među belcima pa uz to i hriščanima.
zaharaga zaharaga 08:46 22.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

zemljanin
Ono tamo je upereno protiv druge grupe u društvu

evo nesto sto se svakodnevno desava al to vecina ne vidi ili ih prosto ne zanima ili imaju mentalnu barijeru za takve dogadjaje
In 1999 the Supreme Court of Canada upheld the Mi’kmaw treaty right to earn a living from resources they can fish, hunt and gather. Following the 1999 Marshall ruling, Mi'kmaw harvesters across the Atlantic region, who'd begun fishing lobster outside of DFO regulations, were met with fierce opposition. Violence between Mi'kmaw and non-Indigenous fishers erupted on the waters in New Brunswick and Quebec in the weeks following the decision.

Twenty-one years later, a few kilometres offshore from the Saulnierville wharf, where up to 50 lobster fishing boats from numerous non-Indigenous fishing communities circled the first Mi'kmaw boats to push off and drop the traps.

"It was just straight intimidation," said Syliboy. "They were sailing in close and saying, 'We're going to cut your buoys,' right after we set [the traps]."

intimidationE, pa ne mozes i da se jebes i da budes nevina.

Ako ovi hoce da zive od svojih "tradicionalnih" delatnosti, onda neka te tradicionalne delatnosti obavljaju na tradicionalan nacin. Neka svoje cunove pokrecu veslima, a vrske pletu od vrbe.

Ali ako sednu u motorni camac, i koriste industrijska sredstva za lov, onda moraju da postuju pravila tog industrijskog sveta. Neka plate poreze i za izlov kao i svi drugi.


newimprovedtadejus newimprovedtadejus 10:01 22.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

bene_geserit
Još uvek se prodaje taj obrazac, svesno ili nesvesno, otvoreno ili uvijeno, o moralnoj i kulturnoj superiornosti belog čoveka. Ovo je, uz naravno najordinarniju pohlepu, izvor svih prevara, zločina i iskorišćavanja do danas, i danas, i sutra. To nije samo realnost mnogih prošlih i današnjih državnih sistema, čitaj institucionalini rasizam

Ma da bre, zločina, prevara i iskorišćavanja nije bilo nigde gde nema belih ljudi, pa još uz to hrišćana, svi su živeli u harmoniji i veselju.

Jel ti znaš poreklo reči "slave" ?
Potiče od reči "Slav" tj. Sloven, iz perioda 8-9 veka.
Mauri (Moors) koji su držali severnu Afriku, dobar deo Španije su bili poznati po ogromnom broju robova koji su najvećim delom bili Slovenskog porekla.
Moor potiče od grčke reči "mavro" što znači crnac. Religija naravno muslimanska.

Uz to, fascinantno je da potomak onih koji su toliko postradali od Turaka sve zločine ovog sveta traži među belcima pa uz to i hriščanima.


haj ba bene ne prećeruj..
stari Grci su robove zvali sklavos.. a stari Rimljani sklavus..
vjerujem da se pojam jeste učvrstio u slav jer u srednjem vijeku Sloveni bili masovno porobljavani ali termin je očigledno postojao u sličnoj formi i mnogo prije nego što su se Sloveni uopšte pojavili kao pojam..
nismo mi baš najgori paćenici na svijetu..
ako ništa a ono su nam žene lijepe a čak nam i muškarci važe za pametne..
štaš više
apacherosepeacock apacherosepeacock 10:11 22.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

E, momci...


To je onaj niz, self-hating ( self-loathing) Jew, Serb, white..
vcucko vcucko 10:49 22.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

bene_geserit

Mauri (Moors) koji su držali severnu Afriku, dobar deo Španije su bili poznati po ogromnom broju robova koji su najvećim delom bili Slovenskog porekla.

?

Jedino ako su ih kupovali od Krimskih Tatara.

Drugi mogući način je da su ih pokupili vazdušnim desantom.

Trećeg ne mogu da se setim
bene_geserit bene_geserit 17:54 22.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

Jedino ako su ih kupovali od Krimskih Tatara

Ne, nego od Khazara. Koji su bili turska plemena koja su prihvatila jevrejsku religiju (makar to misle istoričari), dakle opet ne hrišćani.
Evo sa vikipedije: "The Khazars constituted one of the two great furnishers of slaves to the Muslim market (the other being the Iranian Sâmânid amîrs), supplying it with captured Slavs and tribesmen from the Eurasian northlands".
Uostalom, otkucaš u googletu "origin of word slave" i izađe ovo:
"The term slave has its origins in the word slav. The slavs, who inhabited a large part of Eastern Europe, were taken as slaves by the Muslims of Spain during the ninth century AD."

Usput, zar ti Vcucko nisi neki vajni istoričar po struci ?
bene_geserit bene_geserit 18:34 22.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

vjerujem da se pojam jeste učvrstio u slav jer u srednjem vijeku Sloveni bili masovno porobljavani ali termin je očigledno postojao u sličnoj formi i mnogo prije nego što su se Sloveni uopšte pojavili kao pojam..
nismo mi baš najgori paćenici na svijetu

A ne nikako, vidiš da je popularno da izigravaš žrtvu.
zemljanin zemljanin 21:27 22.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

zaharaga
E, pa ne mozes i da se jebes i da budes nevina.

Ako ovi hoce da zive od svojih "tradicionalnih" delatnosti, onda neka te tradicionalne delatnosti obavljaju na tradicionalan nacin. Neka svoje cunove pokrecu veslima, a vrske pletu od vrbe.

Ali ako sednu u motorni camac, i koriste industrijska sredstva za lov, onda moraju da postuju pravila tog industrijskog sveta. Neka plate poreze i za izlov kao i svi drugi.

to je taj model, sve je jasno ... a da su pregledana pravna akta, razumelo bi se ko u cijim vodama ribari, ovako ili onako ... i sta su garantovana prava koja se ne mogu menjati po zelji industrijskog sveta ...

ista prica je i sa teritorijama, naftnim poljima i cevima i sl. ... drzava gleda na drugu stranu, ovi ce da se bune, prebicemo ih, pozatvarati i eto, reseno
zemljanin zemljanin 21:34 22.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

alselone

i receno nekoliko puta da ima ekstrema ali ti vidis samo ekstreme a ostalo je marksizam ... i vrlo sam jasno rekao da neka pitanja mogu da se rese samo na ulici ili nekom revolucijom ili vecinom ... sva ostala sredstva su potrosena, ukljucujuci i strpljenje a vecine nece skoro biti ... ne slazes se sa time, ok, daj neko resenje ... i od mene nisi cuo da si rasista ...
bene_geserit bene_geserit 23:47 22.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

Date of abolition of legal slavery by country

Ah ti "strašni beli hrišćani", vidiš šta rade.
A da se ne pominje "debt-boundage" u Indiji i sl. danas

Francuska kolonijalna vlast je ukinula ropstvo u Mauritaniji 1905-te.
Oslobodili su se kolonijalne vlasti 1960-te.
Ukinuli su ropstvo 1981-te formalno a u praksi ga ima i danas.
zaharaga zaharaga 08:47 23.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

zemljanin
zaharaga
E, pa ne mozes i da se jebes i da budes nevina.

Ako ovi hoce da zive od svojih "tradicionalnih" delatnosti, onda neka te tradicionalne delatnosti obavljaju na tradicionalan nacin. Neka svoje cunove pokrecu veslima, a vrske pletu od vrbe.

Ali ako sednu u motorni camac, i koriste industrijska sredstva za lov, onda moraju da postuju pravila tog industrijskog sveta. Neka plate poreze i za izlov kao i svi drugi.

to je taj model, sve je jasno ... a da su pregledana pravna akta, razumelo bi se ko u cijim vodama ribari, ovako ili onako ... i sta su garantovana prava koja se ne mogu menjati po zelji industrijskog sveta ...

ista prica je i sa teritorijama, naftnim poljima i cevima i sl. ... drzava gleda na drugu stranu, ovi ce da se bune, prebicemo ih, pozatvarati i eto, reseno


Ako indijanci sami jedu svoju tradicionalno ulovljenu ribu, onda nema problema. Ali ako ribu hoce da prodaju na trzistu, da se uklope privredno u siru zajednicu, da koriste dobrobiti uredjenja te zajednice, onda i sami moraju da postuju pravila te zajednice. A meni se cini da se bas u Kanadi jako ulaze napor da se indijancima vrati i plati sto im je uzeto. I nije ni tajna niti iko porice da im je uzeto. I da je to bila nepravda, jeste, strasna. Srbi to znaju! Ali, belci nece nestati iz Kanade. I ovi sada belci nisu belci koji su cinili nepravdu. Ove belce danas ne mozes zbog toga kaznjavati, lincovati, paliti im kuce. Mozes, ali onda i sam ocekuj tako nesto, ako ne danas, a onda za 200 godina.
alselone alselone 09:09 23.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

sva ostala sredstva su potrosena, ukljucujuci i strpljenje


Oh, je li?
Probudiš se jedan dan i kažeš - meni je dosta, pa uzmeš pušku?

Prava i stanje crnaca u Americi značajno su pobošljano poslednjih 100 godina, sa akcentom na poslednih 30, 40, a pogotovo poslednjih 10, pogotovo. Problemi i dalje postoje ali ne možeš negirati da je prvi izvod pozitivan.

Nastavili se ovako, verujem da će se ubrzo stići do prave ravnopravnosti, bez lažnih marksističkih fora i ukidanja blind auditions u orkestrima, kako bi količina melanina i izbor seksualnog partnera bili ravnomerno raspoređeni u orkestima i horovima, umesto da najbolji učestvuju.
vcucko vcucko 17:17 23.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

bene_geserit
Jedino ako su ih kupovali od Krimskih Tatara

Ne, nego od Khazara.

Usput, zar ti Vcucko nisi neki vajni istoričar po struci ?

Ne, odakle ti to?
Ekonomista, hotelijerskog smera. Trenutno, silom prilika, finansista.
Ali istoriju volim i rado je se sećam

Nego, šta će ti to "K", kakvi qrac Khazari.
Zašto prihvataš to amerikanizovano pisanje slovenskih (pre svega ruskih) imena i naziva?
Čuj, Aram Khachaturyan Valerij Kharlamov
Hazari, bre!
zemljanin zemljanin 20:27 23.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

zaharaga

Ako indijanci sami jedu svoju tradicionalno ulovljenu ribu, onda nema problema. Ali ako ribu hoce da prodaju na trzistu, da se uklope privredno u siru zajednicu, da koriste dobrobiti uredjenja te zajednice, onda i sami moraju da postuju pravila te zajednice. A meni se cini da se bas u Kanadi jako ulaze napor da se indijancima vrati i plati sto im je uzeto. I nije ni tajna niti iko porice da im je uzeto. I da je to bila nepravda, jeste, strasna. Srbi to znaju! Ali, belci nece nestati iz Kanade. I ovi sada belci nisu belci koji su cinili nepravdu. Ove belce danas ne mozes zbog toga kaznjavati, lincovati, paliti im kuce. Mozes, ali onda i sam ocekuj tako nesto, ako ne danas, a onda za 200 godina.


a stvari stoje ovako:
On September 17, 1999, the Supreme Court of Canada (SCC) issued its decision in the R. v. Marshall case, confirming that the treaties of 1760-61 protect the Mi’kmaw right to hunt, fish, gather and engage in commercial trade.

the Marshall decision of the SCC in 1999 that upheld the treaty rights of Donald Marshall Jr. to fish and sell it to earn a living. Marshall was the same Mi’kmaw man who had been wrongfully convicted of murder and spent 11 years in prison before finally being exonerated. The Royal Commission that followed his release from prison noted that the justice system had failed him because he was “Native.”
alselone alselone 05:09 24.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

At least two officers have been shot in Louisville tonight at the BLM-antifa riot.
alselone alselone 05:16 24.09.2020

Re: Oćel biti onog rataSeattle now has on its payroll a convicted pimp who once vowed to “go to war” with the city — a $150,000 “street czar” whose mission is to come up with “alternatives to policing,” reports said.

Andre Taylor — who appeared in the documentary “American Pimp” about his life as “Gorgeous Dre” — is getting $12,500 per month for a year, along with an office in Seattle’s Municipal Tower, according to the contract published by PubliCola.

Bravar je bio bolji.
alselone alselone 05:19 24.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

A Nebraska bar owner committed suicide near Portland, Ore. after he was charged for fatally shooting a black rioter who vandalized his business during #BlackLivesMatter rioting in May.

Zemljanine, ovakve stvari te ne zanimaju koliko sam te razumeo.
Metio si ružičaste naočare, ogradio se od stvarnog života, pa gledaš i podržavaš deo koji ti odgovara.

ispravi me ako grešim.

(ovakve vesti bi se mogle postavljati do u nedogled, ovo nisu izuzeci)

zaharaga zaharaga 22:40 24.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

zemljanin
zaharaga

Ako indijanci sami jedu svoju tradicionalno ulovljenu ribu, onda nema problema. Ali ako ribu hoce da prodaju na trzistu, da se uklope privredno u siru zajednicu, da koriste dobrobiti uredjenja te zajednice, onda i sami moraju da postuju pravila te zajednice. A meni se cini da se bas u Kanadi jako ulaze napor da se indijancima vrati i plati sto im je uzeto. I nije ni tajna niti iko porice da im je uzeto. I da je to bila nepravda, jeste, strasna. Srbi to znaju! Ali, belci nece nestati iz Kanade. I ovi sada belci nisu belci koji su cinili nepravdu. Ove belce danas ne mozes zbog toga kaznjavati, lincovati, paliti im kuce. Mozes, ali onda i sam ocekuj tako nesto, ako ne danas, a onda za 200 godina.


a stvari stoje ovako:
On September 17, 1999, the Supreme Court of Canada (SCC) issued its decision in the R. v. Marshall case, confirming that the treaties of 1760-61 protect the Mi’kmaw right to hunt, fish, gather and engage in commercial trade.

the Marshall decision of the SCC in 1999 that upheld the treaty rights of Donald Marshall Jr. to fish and sell it to earn a living. Marshall was the same Mi’kmaw man who had been wrongfully convicted of murder and spent 11 years in prison before finally being exonerated. The Royal Commission that followed his release from prison noted that the justice system had failed him because he was “Native.”


Dobro, onda rat. Nek se malo sami zabave, nak nas vise ne diraju.

Zakoni jesu nepravedni, ali, u opasnosti da zazvucim marksisticki, zavlacenje po boji koze jeste koska koju sistem bogatih baca sirotinji svih boja. Sutra ce bela sirotinja da kaze, s punim pravom: A zasto ja nemam pravo da pecam, moji ovde zive vec 300 godina, ovo je i moja drzava! A prosti i tupavi svih boja lako se daju napaliti.
bene_geserit bene_geserit 00:02 25.09.2020

Re: Oćel biti onog rata

U ovoj diskusiji se brkaju stvari, prvo položaj Indijanaca i položaj crnaca su dve potpuno različite stvari, trpati to u istu korpu je budalesanje.
Ovi "protesti" (tačnije riots) koji se dešavaju nemaju nikakve veze sa Indijancima i njihovim položajem.

Položaj Indijanaca u USA i Kanadi - nema nikakve realne razlike. Ćerka od mog drugara je kao lekar provodila mesece u Kanadi po nekim Indijanskim rezervatima i to je tuga božja (iz njene perspektive).
Crnci su urbano stavništvo koje živi praktično isključivo u centrima gradova. Indijanci potpuno suprotno od toga.

Što se tiče položaja crnaca oni ni na koji način nisu ugroženi, uspeh im je u skladu sa sposobnostima. Puno ugroženiji su working class belci za koje ne postoji affirmative action.
U društvu postoje etniciteti i rase koje su jako uspešne (npr. Jevreji ili Kinezi) a pošto je svaki uspeh relativan samim tim moraju da postoje i oni koji su manje uspešni.
Razlika u akademskim rezultatima između različitih etniciteta i rasa je dobro dokumentovana. U američkom društvu se to i dalje prilično dobro preslikava na ekonomski uspeh u životu.
Ovi što traže equality of outcome ne znaju ni sami šta pričaju.
nask nask 11:11 20.09.2020

... о моралном стању нације?

Сигурно да нисмо једини, сигурно је још лошије тамо одакле нам је све то дошло.


A odakle je to njima stiglo ili su oni to izmislili pa nam podmetnuli da se naša nacija moralno surva.

Има неких религија - и земаља где су оне доминантне - где тога нема. Нема јер се сече неки део тела или лети глава.


Kako može da leti glava zbog nečega čega nema?
omega68 omega68 11:52 20.09.2020

Re: ... о моралном стању нације?

секу у корену
nask nask 12:21 20.09.2020

Re: ... о моралном стању нације?

секу у корену

Kako prepoznati koren biljke koje nema?
omega68 omega68 13:43 20.09.2020

Re: ... о моралном стању нације?

Не знам који си школу завршио/завршила, али да кажеш професору да те није научио анализу дела.
nask nask 14:23 20.09.2020

Re: ... о моралном стању нације?

али да кажеш професору да те није научио анализу дела.

Vidi, mene su moji profesori, između ostalih i profesori jezika, naučili da logički razmišljam. Pa se stoga pitam kako se to neki bore protiv stvari kojih nema tj. kako prepoznaju to čega nema. Pa se još pitam kako je moguće da se priča o onome čega nema, a pritom znamo, to čega nema, odakle je došlo.

No nebitno, meni je tvoja priča/odlomak lepa ilustracija o tome kako je nama često teško da prihvatimo same sebe, a pogotovo one stvari u nama samima sa kojima nemamo baš najbolje odnose zbog vlastitih moralnih uzusa.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana