Društvo| Na današnji dan| Politika| Život

5. oktobar danas

loader RSS / 04.10.2020. u 17:51

5. oktobar sada napada i kuso i repato. I režim, i nekadašnji učesnici, i kolone novih stranačkih aktivista, i kriminalci koji se nisu dovoljno iskazali, ...

 00dix7.jpg 

... i nervozni analitičari željni brze slave, i novopečeni novinari koji ne analiziraju, nego pišu ono što misle gazde novina i što smatraju da je je većinsko raspoloženje čitalaca, i silni pojedinci koji, slično kao novinari, žele da se dodvore većinskom huku da su to izneverene nade, i "poslovnim ljudima" iz 90-ih koji krešte kako su svi lopovi i kako su svi isti, i slučajni nezadovoljnici koji su na televiziji čuli da je tada sve upropašćeno, prodato i pokradeno, i neoženjeni seoski momci kojima je, isto, baš taj datum kriv što su devojke napustile sela, i bekrije zbog sve lošije rakije, i ... Kriterijumi su nestali, svest se suzila, a taj javni adrenalin je pojeo sve.

Svi su napali vičući, kezeći se, istovremeno i kivni i srećni, iskolačenih očiju... Stvar je pojednostavljena, krivac je obznanjen i sada ga valja progoniti do kraja. Stvar je toliko pojednostavljena i definisana u 2-3 fraze, da se potpuno zaboravilo na krv hiljada mladića koji su po frontovima žrtvovani za dobro lopova u zemlji-matici, da se zaboravilo na bedu, na krajnja poniženja, na totalno uništenje države, na nove i nove ratove i razaranja ... Čitava priča se svela na poruku da se od tog 5. oktobra sve srušilo i da je tih deset narednih godina poremetilo sve. Uvek se, tako, na taj način, ohrabrena masa ostrvi na nekoga ko je ostao usamljen i ko je već oboren na tlo. Danas je 5. oktobar džak u koji udaraju skoro svi. Pa, dobro. Baš zato što su ga svi napali, ja ću ga braniti. Ima još puno razloga, ali je ovaj sasvim dovoljan.

 

 (Slika: Otto Dix - "Bogalji rata"  - u ovom slučaju aluzija na "srećne devedesete".)

 Komentari (326)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

magnus magnus 19:09 04.10.2020

politbiro

zbog keša i pomoći izvana bilo je tu puno pogrešnih likova
Čanak, Korač , razni građanski savezi , kurci palci bez ikakvog demokratskog legitimiteta u javnosti, a oni su mislili da su moralna i svaka druga veličina iznad Koštunice i Đinđica . Zato su tako i prošli . Zato promjene nema , treba se stvoriti jasna stranka/pokret ( ne zbrda zdola koalicija ) sa jasnom doktrinom, ciljevima kako će voditi politiku
loader loader 19:42 04.10.2020

Re: politbiro

a oni su mislili da su moralna i svaka druga veličina iznad Koštunice i Đinđica
Da. Samo, njih dvojica se raziđoše na samom početku i ... posle ovi nisu ni bili bitni.

treba se stvoriti jasna stranka/pokret ( ne zbrda zdola koalicija ) sa jasnom doktrinom, ciljevima kako će voditi politiku

Da.
Samo što pre toga treba izboriti atmosferu za pripremu izbora. Tek nakon toga možemo da pričamo o tome ko će se sve kandidovati, pa kad građani odaberu ... ide i vođenje politike. Dug put. Mora se ići baš ovim fazama. Ako se iko predstavi u ovim uslovima režim će ga spržiti medijskom satanizacijom. Prvo borba za izbore, pa period dekontaminacije, pa predizborna kampanja i kandidati, koji god da su... Ne može drugačije.
magnus magnus 21:00 04.10.2020

Re: politbiro

Samo što pre toga treba izboriti atmosferu za pripremu izbora.
kad je učenik spreman i sensei će se nači . kad narod bude spreman za demokraciju i upravljanje svojom sudbinom imat če je , dotad će lutat pustinjom ko izrailj , dok valjda ne umre zadnji koji je kuso od svinjske polovice preko sindikata kupljene za K15 i oni koji su "mogli spavati u parku" dok nisu dobili društveni stan
do tad će biti bulažnjenja onih koj bi potrošačko društvo i blagodeti kapitalističke ponude roba i usluga , al da im para kaplje ( curka) preko SIZa , zato i najveće narikače i jesu razne narikače, stihoklepci, trumpetaši i komedijaši
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:33 04.10.2020

Re: politbiro

dok valjda ne umre zadnji koji je kuso od svinjske polovice preko sindikata kupljene za K15 i oni koji su "mogli spavati u parku" dok nisu dobili društveni stan


Ovo je baš pesimistično :)

Teško je i pretpostaviti, a znati je, verujem, nemoguće, razloge zbog kojih je stanje demokratije u Srbiji ovako.

Ali imamo par činjenica, Srbi menjaju vlast na izborima svakih nekoliko godina, tj par mandata i vlast biva promenjena.
I Milošević je tek desetak godina sastavio, Koštunica manje, Tadić i on posle nekoliko godina, Vučić je nepunih deset.
Nisu to periodi vladanja koji su nespojivi sa demokratijom.

Ta činjenica je pozitivna, u skladu sa demokratskom praksom.
Druga, negativna, je da trenutni vadar, skoro svi, biva doživljen kao vođa, otac nacije, mudri pojedinac kome je dopušteno sve, koga ne ograničava ništa, čak ni ustav.
Vućić je u tome otišao najdalje.

Razlog je možda u tome što Srbiji, Srbima jer su takvi, treba neko u kome će videti domaćina, neki simbol nacije, starešine porodice.
Kralj je možda, a jasam uveren i sigurno, rešenje.
Dobili bi taj simbol a toj ličnosti bi se onemogućilo da svoj status "domaćina" zloupotrebi tako što bi joj se stvarna vlast oduzela.

Možda se radi o "što je babi milo tojoj se i snilo" ali utisak je da je ideja monarhije danas mnogo popularnija nego pre recimo deset godina.
loader loader 09:31 05.10.2020

Re: politbiro

preko sindikata

Sindikati su razbili radničku klasu.
narikače

Narikače su složena pojava koja stres čini neozbiljnim, a tugu pretvara u kalkulaciju.


kad narod bude spreman za demokraciju

Narod je ubijen u pojam. Decenijama je maltretiran, i egzistencijalno, i duhovno, i ... Partijaška logika koja mu je marljivo usađivana tokom socijalizma produžila se, sasvim očekivano, i na naredni period. Stoga većina ne vidi ništa spektakularno u manjku demokratije, ličnih prava, medijske slike... Tu je partija, pa se stvari nekako drže.

Šta je epilog? Pored mnogo toga stoji i fakat da će menjati vlast samo kad postane neizdržljivo.
loader loader 09:38 05.10.2020

Re: politbiro

hoochie coochie man

Kralj je možda, a jasam uveren i sigurno, rešenje.

Bez dileme. To je anahrono rešenje, koje se naravno ne može i neće ostvariti, ali bi za srpske uslove bilo daleko najbolje. E, sad, ova jeres ovde maltene ne sme ni da se izgovori (valjda i režimlije osećaju da je ova konstatacija o kraljevini tačna, pa vrše neprestanu vakcinaciju, ponavljajući propagandne budalaštine kakve idu još od početka II sv. rata). Interesantno je da ovde skoro nikada (barem nisam čuo) nije bilo primedbi na činjenicu da su od UK, preko Švedske, Belgije, ...kraljevine i da to po njih nije dobro. To opet govori o tome da ovde kuditelji kraljevine nisu principijelno, i pre svega, protiv kraljevine, nego je vide kao ugrožavanje svojih ličnih interesa.
Možda se radi o "što je babi milo tojoj se i snilo" ali utisak je da je ideja monarhije danas mnogo popularnija nego pre recimo deset godina.

Popularnija... Šta znam ... Pre bih rekao da je javnost na nju nešto manje ostrvljena.


maksa83 maksa83 09:48 05.10.2020

Re: politbiro

Razlog je možda u tome što Srbiji, Srbima jer su takvi, treba neko u kome će videti domaćina, neki simbol nacije, starešine porodice.

Taj simbol su našli i ta "potreba im je zadovoljena", forma im nije baš bitna.
loader loader 10:06 05.10.2020

Re: politbiro

forma im nije baš bitna.

Za drugu formu i nemaju opciju, jer je ne znaju.
Ovo je generacija koja je odrasla na partizanskim filmovima i kralj je izdao. Dakle, kralj uopšte nije na stolu kao jedna od varijanti za razmišljanje. Ponuđena je samo jedna varijanta, i ta varijanta radi dok ugnjetenost i siromaštvo ne dođu do krajnjih granica, pa se desi haotično oslobađanje iz tog stanja. Što ne znači nužno da se dalje ulazi u neko određeno, bolje stanje, već se haotičnost nastavlja u drugom obliku, ali makar za izvesno vreme sa izdržljivijim životom.
loader loader 18:58 05.10.2020

Re: politbiro

Link:
Ko je sve činio vladu 1988.

Nije loše podsetiti se nekih uspomena.
apostata apostata 20:06 05.10.2020

Re: politbiro

To opet govori o tome da ovde kuditelji kraljevine nisu principijelno, i pre svega, protiv kraljevine, nego je vide kao ugrožavanje svojih ličnih interesa.

Ja sam protiv kraljevine i principjelno i iz svakog drugog mogućeg razloga.
Ali dobro to ti ne treba smetati da ti i dalje nastaviš generalizovati.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:50 05.10.2020

Re: politbiro

Ja sam protiv kraljevine i principjelno

Principijelno protiv, jel to znači, eto, tako mi se 'oće:)

Zanimnjivo je to stanovište, principijelno protiv kraljevine.

Koji princip je u pitanju?
Prvi koji pada na pamet je princip jednakosti svih ljudi, jer je u kraljevini neko rođenjem ispred drugih.

Ali to su stvarno sitna creva, nebitno, jer se radi o neznatnom broju izuzetih.

Ovde su me urnisali jer sam tvrdio da je normalno, prirodno, podrazumevajuće stanje Srbije da bude monarhija, tako, kao takva, je napravljena. Biti monarhista u Srbiji nije pitanje principa ili opredeljenja, biti ovde monarhista je samo normalno poput toga da se bude republikanac (pristalica republike) u Americi.loader loader 21:12 05.10.2020

Re: politbiro

podrazumevajuće stanje Srbije da bude monarhija,

Da.
A tu opet treba dodati još jedan razlog, onaj praktičarski, koji već pomenusmo - da bi u ovakvoj mentalitetnoj situaciji u Srbiji monarhija (parlamentarna, naravno) bila najbolje rešenje. Definitivno. Svaka druga varijanta vodi ili u besmislenu političku disperziju, ili u totalitarizam.
apostata apostata 21:39 05.10.2020

Re: politbiro

Koji princip je u pitanju?

Loader zna koji je princip u pitanju, on ga je prvi i pomenuo.
docsumann docsumann 21:47 05.10.2020

Re: politbiro


vrabac_onaj vrabac_onaj 21:58 05.10.2020

Re: politbiro

Ovde su me urnisali jer sam tvrdio da je normalno, prirodno, podrazumevajuće stanje Srbije da bude monarhija, tako, kao takva, je napravljena. Biti monarhista u Srbiji nije pitanje principa ili opredeljenja, biti ovde monarhista je samo normalno poput toga da se bude republikanac (pristalica republike) u Americi.


Uh, ne preteruj, malo smo diskutovali, niko te nije "razapeo" samo smo malo diskutovali.

Moja glavna zamerka je upravo ovaj stav
"podrazumevajuće stanje Srbije da bude monarhija, tako, kao takva, je napravljena".

Ja tvrdim da je Srbija u samoj svojoj biti stvarana kao republika i da bude repiblika. To što je posle Miloš svojim vezama i spletkama u Carigradu izboksovao da dobije nasledno pravo 1830. je druga priča, a kao što i sam znaš nije to bilo baš opšte prihvaćeno u narodu.

A pitanje je i šta bi bilo sa Milanovim dolaskom na vlast da ona lisica Blaznavac nije to na prepad smuvao.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:31 05.10.2020

Re: politbiro


Uh, ne preteruj, malo smo diskutovali, niko te nije "razapeo" samo smo malo diskutovali.

Tako to zovete ti i Maksa? :)


Ja tvrdim da je Srbija u samoj svojoj biti stvarana kao republika i da bude repiblika. To

Ne znam kako to misliš?
Uvek se podrazumeva neko na čelu, vođa.
Od vođe ustanka do vođe države.
Različite ideje su bile ko treba da bude domaćin, ali da domaćin mora postojati nikad nije dolazilo u pitanje.
Kad su Miloš i Mihailo proterani, na presto su stavili Milana (Miloševog sina) koji je malte ne bio na samrti, jer se podrazumevalo da neko mora biti domaćin.
Nisu ni pomišljali o ukidanju prestola.
Aleksandra kad su proterali, tad svemoćni ustavobeanitelji, demagozi, su vratili Obrenoviće, niko nije mislio "evo, ne valjaju ni jedni ni drugi, hajde da pravimo Srbiju bez domaćina"

I za Milana, da, jeste on "iskopan" ali tad je bilo pitanje da li će on ili neko od Karađorđevića.

Za ubistvo su sumnjičeni i Aleksandar i Nenadovići (tazbina mu) mnogi od njih su i pobijeni zbog umešanosti.
Drugi pretendent je bio Đorđe Karađorđević (unuk Karađorđev od starijeg sina)
On i njegov tast, kapetan Miša Anastasijević, su, nesporno, u vreme atentata bili u Zemunu, neki su tvrdili da su tu čekali vest o ubistvu, i bili spremni da preuzmu presto.
Miša je i pravio "kapetan Mišino zdanje" za dvor svojoj ćerci i zetu, ne otečestvu.

Jeste Blaznavac na prepad proglasio Milana za kneza, ali da bi predupredio nekog od Karađorđevića, ne da bi sprečio republiku.
maksa83 maksa83 06:28 06.10.2020

Re: politbiro

Tako to zovete ti i Maksa? :)

Aj sad, nije srpski kukati (mada zapravo jeste, tak'a nam je himna), ti si se sad žališ što ne umeš da prodaš Monarhiju, a nsarski mi prodao za 30 sekundi. Argument "tako je nastala i to joj je prirodno stanje" meni, najblaže rečeno, ništa ne znači. Manje više sve oko nas a i dalje je nastalo kao Monarhija pa nije sve ostalo Monarhija.

Međutim mi se tu zapravo slažemo (može se reći da sam promenio sopstveno i prihvatio tvoje stanovište, samo ne i uzrok) - Monarhija jeste prirodno stanje Srbije, ali ono što ti odbijaš da prihvatiš (a znaš da sam u pravu) je da je Srbija SVE VREME NEPREKIDNO Monarhija, samo se Monarsi tebi i meni ne sviđaju.
docsumann docsumann 07:27 06.10.2020

Re: politbiro

Monarsi


odlično ime za bend
hoochie coochie man hoochie coochie man 07:34 06.10.2020

Re: politbiro

ti si se sad žališ što ne umeš da prodaš Monarhiju, a nsarski mi prodao za 30 sekundi.


Šta je ono rekao?
Znam da sam slično pisao, ali da je on u tri reči ubo ono što ja za tri života ne bih uspeo.

Al sam makar uporan :)

je Srbija SVE VREME NEPREKIDNO Monarhija, samo se Monarsi tebi i meni ne sviđaju.


Ni oblik monarhije mi se ne sviđa, ovo je neka apsolutistička, sa neograničenim ovlašćenjima, a prirodna je ustavna, parlamentarna,
gde se zna ko šta radi, gde ne može, kao sad, jedan čovek da bude sve i da se pita za sve.

U ograničenjima je suština, u protivteži, kao Miloš i Toma Vučić Perišić, Milan i Pašić, Petar i sud...
apostata apostata 09:01 06.10.2020

Re: politbiro

Međutim mi se tu zapravo slažemo (može se reći da sam promenio sopstveno i prihvatio tvoje stanovište, samo ne i uzrok) - Monarhija jeste prirodno stanje Srbije,

Kakvo ba prirodno stanje?
Šta ponavljate te Bećkovićeve nebuloze?
Zna se šta je to 'prirodno stanje'.
j_grandson j_grandson 09:10 06.10.2020

Re: politbiro

apostata
Međutim mi se tu zapravo slažemo (može se reći da sam promenio sopstveno i prihvatio tvoje stanovište, samo ne i uzrok) - Monarhija jeste prirodno stanje Srbije,

Kakvo ba prirodno stanje?
Šta ponavljate te Bećkovićeve nebuloze?
Zna se šta je to 'prirodno stanje'.

Bećkovića mi ne diraj!
maksa83 maksa83 09:39 06.10.2020

Re: politbiro

Kakvo ba prirodno stanje?
Šta ponavljate te Bećkovićeve nebuloze?
Zna se šta je to 'prirodno stanje'.

Stanje u kome narod ne može bez Mesije, nekog da misli za njega, brine o Velikim Stvarima, odlučuje Šta i Kako. Neko čije slike kače po zidovima i nose u novčaniku. Šaman, Poglavica, Veliki Vrač. To ti je kao Fantom - Uloga, ne Osoba. Samo se imena menjaju, pa je nekad Milan, nekad Aleksandar, Petar, nekad Josip, nekad Slobodan, pa opet Aleksandar.

Kada ovo društvo prestane da bude ta Monarhija, kad mu iščili to tribalno i kada se skine sa te sise i sazri i počne stvarno da brine o sebi konsenzusom, tada će da mu svane. Samo što će verovatno pre toga da odumre.
apostata apostata 09:46 06.10.2020

Re: politbiro

maksa83
Kakvo ba prirodno stanje?
Šta ponavljate te Bećkovićeve nebuloze?
Zna se šta je to 'prirodno stanje'.

Stanje u kome narod ne može bez Mesije, nekog da misli za njega, brine o Velikim Stvarima, odlučuje Šta i Kako. Neko čije slike kače po zidovima i nose u novčaniku. Šaman, Poglavica, Veliki Vrač. To ti je kao Fantom - Uloga, ne Osoba. Samo se imena menjaju, pa je nekad Milan, nekad Aleksandar, nekad Josip, nekad Slobodan, pa opet Aleksandar.

Kada ovo društvo prestane da bude ta Monarhija, kad mu iščili to tribalno i kada se skine sa te sise i počne stvarno da brine o sebi konsenzusom, tada će da mu svane. Samo što će verovatno pre toga da odumre.

A na to misliš, dobro onda, no to je nešto sasvim drugo, to ni sa monarhijom, a ni sa 'prirodnim stanjem' veze nema.
loader loader 09:59 06.10.2020

Re: politbiro

apostata
Koji princip je u pitanju?

Loader zna koji je princip u pitanju, on ga je prvi i pomenuo.


Da. Kriv jesam :) Prvi sam pomenuo. Kazao sam:
Interesantno je da ovde skoro nikada (barem nisam čuo) nije bilo primedbi na činjenicu da su od UK, preko Švedske, Belgije, ...kraljevine i da to po njih nije dobro. To opet govori o tome da ovde kuditelji kraljevine nisu principijelno, i pre svega, protiv kraljevine, nego je vide kao ugrožavanje svojih ličnih interesa.

Čisto da se tehnički precizira taj deo, ko je prvi nešto pomenuo (da ne ginu sad tu umesto mene neki drugi, nedužni građani, blogeri).

Inače, Srbija je monarhija oduvek. Od prvih vekova nove ere (mnogo pre Nemanjića, koji se iz određenih razloga forsiraju kao prvi kraljevi), pa kroz celu svoju dalju istoriju, osim kad se za sebe nije pitala (Osmanlije, komunizam). To je ako se gleda tradicija, a neki to imenuju kao prirodno stanje, što meni i nije baš podesno.

Ali, da preskočimo ono klasično, ko je zadrt protiv monarhije, a ko je zadrt za monarhiju.
Ima jedan praktičan deo, oko koga ima šanse da se složi više nas. Stanje Srbije, perspektive Srbije glede potrebe za vođom, domaćinom (što je tek tokom socijalizma gurnuto u tešku patologiju), kao i mentalni sklop, nizak nivo svesti današnje generacije o demokratiji itd. stvaraju dovoljan razlog da mislim kako je jedini svrsishodan oblik uređenja parlamentarna monarhija. Dakle, radi se o kalkulaciji, u koju sam nekada te sumnjao, te mi se činila baš iz ovih razloga prihvatljivom... Sada je to već sasvim čvrst stav.

hoochie coochie man hoochie coochie man 10:30 06.10.2020

Re: politbiro

Kakvo ba prirodno stanje?
Šta ponavljate te Bećkovićeve nebuloze

Verovao ili ne, nikad nisam čuo Bećkovića da tako priča.
Jeste on monarhista, zna se to, ali nisam naletao na njegov opis monarhije u Srbiji kao "prirodnom stanju"

Jbg, razočarao sam se, mislio sam da sam autor te formulacije :)
nikvet pn nikvet pn 10:58 06.10.2020

Re: politbiro

maksa83
Šaman, Poglavica, Veliki Vrač. To ti je kao Fantom - Uloga, ne Osoba. Samo se imena menjaju


Управо то сам на селу и чуо, понављам се: Пре рата био народ. Испод народа стоји стока. Испод стоке - биљка. Изнад народа стоји краљ, изнад краља бог. После рата рекли нема краљ, нема бог, само Тито.

Баш та ментална матрица је природно стање и ништа се није променила, само имена. Ови на власти то не знају знањем него осећајем и добро им иде већ 75г.

При почетку реторзије пре 30-так година стидљиво је повраћен Бог али тек као нуспојава, врло дозирано. Спуштен је на ниво естраде. Црква је компанија без помена десет божјих заповести, без трунке духовности. Што је и циљ да се не би окрњила ментална аура недодирљивости власти и њеног изнаднародног статуса.

Добар медијски маг би овде за пола године довео краља акламацијом. И онда би имали заокружену гомилу паразита за разлику од садашње ничим ограничене.
loader loader 11:18 06.10.2020

Re: politbiro


nikvet pn
Slično poslednjih godina argumentuju bezbožni komunci - "A vidite li vi da demokratija ima silne mane?! Eno šta se kod njih dešava? Bolje da mi ostanemo u ovom našem sistemu, narodnom. "

I udri partizanske filmove, svakkoga dana po nekoliko, da se očuva slobodarski mentalitet. Popovi masni i protiv naroda, a narodni neprijatelji i izdajnici se nemilice kose. Isteruje se okupator, donosi sloboda, seljaci hrle da daju žito i stoku...
predatortz predatortz 11:26 06.10.2020

Re: politbiro

I udri partizanske filmove, svakkoga dana po nekoliko, da se očuva slobodarski mentalitet.


Jeste, samo mislim da su tim pristupom promašili i metu i vazduh.
Em, klinci to ne gledaju, em kad im se pažnja na tome zaustavi kažu:

Koje je ovo sranje!
Kako ste mogli da gledate ove gluposti?

vrabac_onaj vrabac_onaj 12:11 06.10.2020

Re: politbiro

loader


Ali, da preskočimo ono klasično, ko je zadrt protiv monarhije, a ko je zadrt za monarhiju.
Ima jedan praktičan deo, oko koga ima šanse da se složi više nas. Stanje Srbije, perspektive Srbije glede potrebe za vođom, domaćinom (što je tek tokom socijalizma gurnuto u tešku patologiju), kao i mentalni sklop, nizak nivo svesti današnje generacije o demokratiji itd. stvaraju dovoljan razlog da mislim kako je jedini svrsishodan oblik uređenja parlamentarna monarhija. Dakle, radi se o kalkulaciji, u koju sam nekada te sumnjao, te mi se činila baš iz ovih razloga prihvatljivom... Sada je to već sasvim čvrst stav.


Evo ja nisam zadrt protiv monarhije. Da smo posle 2. Svetskog rata ostali monarhija ja bih sada bio protiv toga da to menjamo u republiku.
Dakle, vise sam inertan :)
Odnosno, mislim da to ne bi resilo taj problem koji imamo a koji vise vas ovde navodi.

P.S.
Cak mi je i onaj princ Filip simpatican, ne bih imao nista protiv da on bude kralj ako ste bas toliko zapeli da budemo kraljevina. Kazem, nisam nesto gorljiv na tu temu ali mislim da nista ne resava.

P.P.S.
Na stranu Srednji vek, o tome u kom duhu i sa kojom idejom je moderna Srbija stvarana bi se moglo diskutovati. Smatram da tvrdnja da je tom duhu imanentna iskljucivo monarhija nije bas na mestu.
vlad_aleksh vlad_aleksh 12:44 06.10.2020

Re: politbiro

magnus
Samo što pre toga treba izboriti atmosferu za pripremu izbora.
kad je učenik spreman i sensei će se nači . kad narod bude spreman za demokraciju i upravljanje svojom sudbinom imat če je , dotad će lutat pustinjom ko izrailj , dok valjda ne umre zadnji koji je kuso od svinjske polovice preko sindikata kupljene za K15 i oni koji su "mogli spavati u parku" dok nisu dobili društveni stan
do tad će biti bulažnjenja onih koj bi potrošačko društvo i blagodeti kapitalističke ponude roba i usluga , al da im para kaplje ( curka) preko SIZa , zato i najveće narikače i jesu razne narikače, stihoklepci, trumpetaši i komedijaši


Шта је то беше "СИЗ"?
vrabac_onaj vrabac_onaj 13:02 06.10.2020

Re: politbiro

vrabac_onaj

P.S.
Cak mi je i onaj princ Filip simpatican, ne bih imao nista protiv da on bude kralj ako ste bas toliko zapeli da budemo kraljevina.


Kad smo već kod Filipa.

hoochie coochie man hoochie coochie man 13:18 06.10.2020

Re: politbiro

Cak mi je i onaj princ Filip simpatican, ne bih imao nista protiv da on bude kralj ako ste bas toliko zapeli da budemo kraljevina

Ok, a šta da radimo ako njegov naslednik bude ličio na dedu, da opet ukidamo monarhiju jer nam se ne dopada prestolonaslednik? :)

Najbolje da biramo kralja na nekom izboru za misice, mistere :)

Monarhija se zna kako funkcioniše, zna se red nasleđivanja, sve drugo bi bio neki eksperiment, a dosta nam je eksperimentisanja, ako boga znate.

Po redu, pa šta kad zapadne. Biće i ružnih i lepih, i gluvih i sakatih, i pametnih i glupih, dugi su vekovi.

A to, ko bre da nam bude kralj, zar onaj debeli što ne zna jezik, je mantra koja se primila i kod nekih koji sebe iskreno smatraju monarhistima, a ista je poput one, a ko ako ne Sloba, ko ako ne Koštunica, Vučić....

Dobar način da se tema sa sistema skrene na ličnost, a onda raspali po ličnosti koja god da je u pitanju, svakoj se može naći mana koja "sprečava"

Evo i za Filipa, dosadan joj je, kaže.

vrabac_onaj vrabac_onaj 13:27 06.10.2020

Re: politbiro

hoochie coochie man

Ok, a šta da radimo ako njegov naslednik bude ličio na dedu, da opet ukidamo monarhiju jer nam se ne dopada prestolonaslednik? :)Ma jok bre, samo promenimo dinastiju a ovog il' roknemo il' proteramo. To nam bar dokazano dobro ide :)
hoochie coochie man hoochie coochie man 14:23 06.10.2020

Re: politbiro

. To nam bar dokazano dobro ide :)

A što dobro ide ne treba menjati :)
docsumann docsumann 18:49 06.10.2020

Re: politbiro

hoochie coochie man
. To nam bar dokazano dobro ide :)

A što dobro ide ne treba menjati :)


ja sam protiv monarhije jer mi žao kralja
apostata apostata 18:57 06.10.2020

Re: politbiro

hoochie coochie man
Kakvo ba prirodno stanje?
Šta ponavljate te Bećkovićeve nebuloze

Verovao ili ne, nikad nisam čuo Bećkovića da tako priča.
Jeste on monarhista, zna se to, ali nisam naletao na njegov opis monarhije u Srbiji kao "prirodnom stanju"

Jbg, razočarao sam se, mislio sam da sam autor te formulacije :)

[url=http://www.koreni.rs/zasto-sam-za-kralja-i-monarhiju/][/url]

Intervju iz NIN-a od 21.3.'97.
predatortz predatortz 18:59 06.10.2020

Re: politbiro

docsumann
hoochie coochie man
. To nam bar dokazano dobro ide :)

A što dobro ide ne treba menjati :)


ja sam protiv monarhije jer mi žao kralja


Ko ga jebe, naš je ima da nas trpi!

Monarhija?
Da!
Zašto?
Pa, nema više picoustog, Tome diplome, Stambolića sa nadimkom Konj i bez nadimka, Slobe sa ludom gospojom...

Ima neko ko predstavlja tradiciju, ima Vlada da vlada i Skupština da donosi zakone.
Kralj se lepo šareni sa kraljicom, pravi balove, obilazi škole,deli kolajne, potpisuje ono što Skupština izglasa i radi sve što bi trebao da radi ovaj koji se lažno predstavlja kao stručnjak za sve i svašta.


niccolo niccolo 19:12 06.10.2020

Re: politbiro

Ima neko ko predstavlja tradiciju, ima Vlada da vlada i Skupština da donosi zakone.
Kralj se lepo šareni sa kraljicom, pravi balove, obilazi škole,deli kolajne

Da, na osnovu pređašnjeg istorijskog iskustva gotovo da možemo biti sigurni da bi kralj bio samo protokolarna figura.
predatortz predatortz 19:18 06.10.2020

Re: politbiro

niccolo
Ima neko ko predstavlja tradiciju, ima Vlada da vlada i Skupština da donosi zakone.
Kralj se lepo šareni sa kraljicom, pravi balove, obilazi škole,deli kolajne

Da, na osnovu pređašnjeg istorijskog iskustva gotovo da možemo biti sigurni da bi kralj bio samo protokolarna figura.


U bivšoj komunističkoj državi koja je vratila monarhiju, pa sve to u 21. veku?
Ne, zaveo bi diktaturu!

Ne zezajmo se, ljudi.
Monarhija bi značila otklon od ružne prošlosti, a među najjačim evropskim državama, od kojih su neke gle čuda monarhije,to bi samo simpatije proizvelo.
maksa83 maksa83 19:19 06.10.2020

Re: politbiro

Da, na osnovu pređašnjeg istorijskog iskustva gotovo da možemo biti sigurni da bi kralj bio samo protokolarna figura.

Problem je što je samo Toma zadovoljan time de bude protokolarna figura tj. glumi gljivu u nekoj vili, sve ovo ostalo bi neku moć i da upravlja end šit.

Toma je bre idealan kandidat za Kralja!
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:39 06.10.2020

Re: politbiro


Da, na osnovu pređašnjeg istorijskog iskustva gotovo da možemo biti sigurni da bi kralj bio samo protokolarna figura.

Ako izuzmemo Aleksandra i diktaturu u momentu kad je u zemlji nastao haos, a u obzir uzmemo i da se to nije desilo u kraljevini Srbiji, šta tačno zameraš srpskim kraljevima?
niccolo niccolo 19:47 06.10.2020

Re: politbiro

šta tačno zameraš srpskim kraljevima?

Ništa. Čak ni Aleksandru što je napravio Jugoslaviju.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:11 06.10.2020

Re: politbiro

Ništa. Čak ni Aleksandru što je napravio Jugoslaviju.


Čini mi se da se ne može naći suštinska zamerka monarhiji u Srbiji osim neke najnačelnije, da monarhija sama po sebi krnji demokratiju.
Ali to je samo na nivou teorije, u praksi se to krnjenje ne oseća.

A oni koji ipak traže razloge uglavnom govore o primerima apsolutističkog ponašanja nekih monarha u prošlosti.

Bilo je toga, nesporno, i Aleksandar Obrenović je ukidao ustav da bi sebe proglasio punoletnim i preuzeo vlast, i Milan je imao takvih izleta mimo ustava kad je trebalo Natalija skloniti, i uglavnom se takve stvari pominju.

Ali sve je to devetnaesti vek, tako nešto ne bi bilo moguće danas, to jedno, drugo, ni republika ne garantuje apsolutno poštovanje ustava,
Makar mi imamo takvih iskustava, i sad trenutno.

A pričati o ovlašćenjima kralja i to uzimati kao argument protiv monarhije, i smatrati da republika to onemogućava, a imati iskustvo republike u kojoj je Tita imao ovlašćenja o kojima kraljevi ni da sanjaju ne mogu, je zaista čudno.

Republika sama po sebi ništa ne obezbeđuje, monarhija kao takva obezbeđuje protivtežu vlasti, plus, u Srbiji je to tradicija i njena istorija koje su silom ukinute.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:35 06.10.2020

Re: politbiro

[url=http://www.koreni.rs/zasto-sam-za-kralja-i-monarhiju/][/url]

Intervju iz NIN-a od 21.3.'97.

Pročitao.
Da, baš tu reč, prirodno, koristi.
Smisliću neku drugu:)

A i reč apostata pominje :)
vrabac_onaj vrabac_onaj 21:09 06.10.2020

Re: politbiro

Kada smo kod Bećkovića, mogu svi koji ga ne vole da mu pljunu pod prozor, rekao bih i da ga uhvate za kurac ali teško da kepeci mogu da se propnu toliko visoko da to izvedu.

Da je samo napisao "Ćeraćemo se još" i to bi bilo dovoljno za ceo jedan vek.

Ko nije gledao to u izvođenju Petra Božovića, mnogo propušta.

niccolo niccolo 21:10 06.10.2020

Re: politbiro

da monarhija sama po sebi krnji demokratiju

Nisam saglasan. Praktično sve (ili barem evropske) savremene monarhije su uzorne demokratije. Opet, te države nisu ni prestajale da budu monarhije. Kao što su druga demokratska društva demokratije bez obzira što nemaju monarha na vlasti. U tom smislu ne vidim uzročno-posledičnu vezu između monarhije i demokratije. Demokratija ima mnogo više veze sa ekonomskom klasom nezavisnom od vlasti tj. koja svoje ekonomsko (dobro)stanje ne duguje bliskošću sa vladajućom strukturom. E to je ono što nas jebe a nije petao.
vrabac_onaj vrabac_onaj 21:21 06.10.2020

Re: politbiro

Demokratija ima mnogo više veze sa ekonomskom klasom nezavisnom od vlasti tj. koja svoje ekonomsko (dobro)stanje ne duguje bliskošću sa vladajućom strukturom.


Uf, ovo je ipak malo komplikovanije. Mislim to oko enomske klase nezavisne od vlasti ili obrnuto, vlasti nezavisne od ekonomske klase.
Čak i u "najuzorinim demokratijama".
niccolo niccolo 21:29 06.10.2020

Re: politbiro

Svakako, ovde se ipak trudimo da (po mogućnosti) kratko komentarišemo, a ne da pišemo čaršave.
Međusobni uticaj u oba smera je nesporan, ali je pitanje da li elita suštinski određuje ko dolazi na poziciju ili je za određivanje ko je elita ključno ko je trenutno na vlasti.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:57 06.10.2020

Re: politbiro

U tom smislu ne vidim uzročno-posledičnu vezu između monarhije i demokratije.


Veza je u samoj osnovi, demokratija podrazumeva vlast dobijenu od naroda, da niko ništa ne može biti, nikakva vlast, ako to nije proizašlo iz narodne volje, a monarh nije izraz narodne volje, narod o tome ne odlučuje, on postaje rođenjem, ta vlast je nasledna.
Iako se ovde VLAST treba staviti pod navodnike.

Demokratija ima mnogo više veze sa ekonomskom klasom nezavisnom od vlasti tj. koja svoje ekonomsko (dobro)stanje ne duguje bliskošću sa vladajućom strukturom.


Komplikovano.
Načelno, ekonomija i demokratija su razdvojene stvari, postoje svaka za sebe, demokratija se tiče toga ko će vladati, i tu se pita narod, ekonomija je oblast gde se pita vlasnik kapitala, ne narod.
E sad pošto je sve međusobno povezano, nemoguće je drugačije, onda i ove dve stvari su međuzavisne.
loader loader 22:37 06.10.2020

Re: politbiro

vrabac_onaj
loader


Ali, da preskočimo ono klasično, ko je zadrt protiv monarhije, a ko je zadrt za monarhiju.
Ima jedan praktičan deo, oko koga ima šanse da se složi više nas. Stanje Srbije, perspektive Srbije glede potrebe za vođom, domaćinom (što je tek tokom socijalizma gurnuto u tešku patologiju), kao i mentalni sklop, nizak nivo svesti današnje generacije o demokratiji itd. stvaraju dovoljan razlog da mislim kako je jedini svrsishodan oblik uređenja parlamentarna monarhija. Dakle, radi se o kalkulaciji, u koju sam nekada te sumnjao, te mi se činila baš iz ovih razloga prihvatljivom... Sada je to već sasvim čvrst stav.


Evo ja nisam zadrt protiv monarhije. Da smo posle 2. Svetskog rata ostali monarhija ja bih sada bio protiv toga da to menjamo u republiku.
Dakle, vise sam inertan :)
Odnosno, mislim da to ne bi resilo taj problem koji imamo a koji vise vas ovde navodi.

P.S.
Cak mi je i onaj princ Filip simpatican, ne bih imao nista protiv da on bude kralj ako ste bas toliko zapeli da budemo kraljevina. Kazem, nisam nesto gorljiv na tu temu ali mislim da nista ne resava.

P.P.S.
Na stranu Srednji vek, o tome u kom duhu i sa kojom idejom je moderna Srbija stvarana bi se moglo diskutovati. Smatram da tvrdnja da je tom duhu imanentna iskljucivo monarhija nije bas na mestu.


Simpatičan? Tu je problem već nepremostiv. Nije pitanje ko je personalno kome simpatičan (ne nudimo brak sa njim), nego šta bi za Srbiju bilo najbolje.

Srednji vek? To niti se pominje, niti je kriterijum. Nisu ni plemena od pre 20.000 godina. Pričamo o danas. Arhument komunjara je da za vreme kralja izdajnika nismo imali televiziju, a "za vreme nas" imamo televiziju.
moderna Srbija

Moderna Srbija? Srbije još uvek nema. To je i dalje komunističko-papsko-germanski protektorat. Čujem da su tokom te intenzivne jezuitske vladavine neke knjige Pupinove cenzurisali, izbacujući sve gde se pominje "srpstvo", "Bog"... jer je Pupin bio maloletan, bez poslovne sposobnosti, pa su komunjare, zapravo slugeranje papstva, odredile u tim pismenim zadacima šta pionir sme, a šta ne sme napiše... Eto, i republika ima svoju cenu...
Smatram da tvrdnja da je tom duhu imanentna iskljucivo monarhija nije bas na mestu.

Jedina je na mestu. Ovde to nije teorija, već procena na osnovu datog stanja. U Srbiji sada, danas, ili korumpirane ruralne "patriote", novopečeni nosioci skupih odela sa prazilukom u zadnjem džepu, ili monarhija. Treća varijanta ne postoji, a da je izvodljiva.
Može tako? Ako ne može, odlično bi bilo čuti negaciju, plus ponudu treće varijante uz kompletan biznis plan.

Naravno, ništa na lični račun. Vaš sasvim korektan komentar je samo povod za generalnu diskusiju na zadatu temu. Rešimo li tu dilemu, nebitno je da li je 5. oktobar unazadio ili unapredio svekoliku srpsku državu.


loader loader 22:40 06.10.2020

Re: politbiro

Načelno, ekonomija i demokratija su razdvojene stvari,


niccolo niccolo 07:36 07.10.2020

Re: politbiro

ekonomija i demokratija su razdvojene stvari

A kako se zajednički nazivaju revolucije koje su dovele do demokratije, pre svega opšteg prava glasa pa i ostalog (da me ne kudi Vrabac, u prvom momentu se pod opštim pravom glasa mislilo na belog muškarca. Posle je dalo i ženama i obojenima da glasaju). I ko se podrazumeva pod terminom buržoazija.

Uostalom, valjda su i vlasnici kapitala deo naroda, stvarno nisam očekivao takvu partizanštinu od tebe.
hoochie coochie man hoochie coochie man 09:17 07.10.2020

Re: politbiro

A kako se zajednički nazivaju revolucije koje su dovele do demokratije,

Zovu se građanske, ne ekonomske.

Naravno da su i vlasnici kapitala građani, to se podrazumeva, ali oni se javljaju u dve uloge, jednoj kao građani kad biraju ko će ih predstavljati u vođenju države, i drugoj, kad odlučuju o svom kapitalu.
To su dve odvojene uloge, često zavisne jedna od druge, ali u osnovi različite.

Nije nužno, iako je često, da ekonomija bude razvijena ako je stepen demokratije visok i obrnuto, da je ekonomija slaba u uslovima bez demokratije.
Primer za ovo drugo je Kina, vlasnici kapitala imaju slobodu da upravljaju kapitalom, ali ne i da glasaju koga hoće.
niccolo niccolo 09:38 07.10.2020

Re: politbiro

Nije nužno, iako je često, da ekonomija bude razvijena ako je stepen demokratije visok i obrnuto, da je ekonomija slaba u uslovima bez demokratije.

Pa baš jeste, nemaš funkcionalnu demokratiju bez razvijene ekonomije. Tvoj primer sa Kinom je suprotan, razvijena ekonomija bez demokratije. To može da se desi, ali za obrnuto ne postoji primer.
predatortz predatortz 09:46 07.10.2020

Re: politbiro

niccolo
Nije nužno, iako je često, da ekonomija bude razvijena ako je stepen demokratije visok i obrnuto, da je ekonomija slaba u uslovima bez demokratije.

Pa baš jeste, nemaš funkcionalnu demokratiju bez razvijene ekonomije. Tvoj primer sa Kinom je suprotan, razvijena ekonomija bez demokratije. To može da se desi, ali za obrnuto ne postoji primer.


Saglasan sam sa tim da je ekonomska nezavisnost usko povezana sa slobodama i pravima građana.
Teško je imati razvijenu demokratsku, građansku (samo)svest ako je građanin ekonomski rovit i zavisi od države.
nikvet pn nikvet pn 10:32 07.10.2020

Re: politbiro

predatortz

Saglasan sam sa tim da je ekonomska nezavisnost usko povezana sa slobodama i pravima građana.
Teško je imati razvijenu demokratsku, građansku (samo)svest ako je građanin ekonomski rovit i zavisi od države.


... што је знак да је држава ставила под контролу (шапу) превише токова новца. Када успе да баш све покрије та мегакорпорација назива се - социјализам. Тако много тако послушних поданика ниједан краљ овде није имао.

Најбољи пример за то су универзитетски професори. До '45 плаћани су из Фонда БУ који је приходовао од некретнина у свом власништву (легати, задужбине, донације...). По одузимању имовине БУ је остао без прихода а професори постали послушни државни чиновници.

hoochie coochie man hoochie coochie man 16:04 07.10.2020

Re: politbiro

To može da se desi, ali za obrnuto ne postoji primer.

Postoji, Srbija za vreme kralja Petra matorog.
Tvrdi se da je to bio najdemokratskiji period u srpskoj demokratiji, a ekonomija ništa bolja nego pre toga, čak naprotiv.

Dve su to oblasti društva, isprepletane jesu, kao i sve uostalom, ali dve oblasti.
loader loader 21:10 07.10.2020

Re: politbiro

nask nask 19:25 04.10.2020

kritika ≠ napad

zato što su ga svi napali

Nije valjda da je kritički pogled na istorijske događaje ujedno i napad (kao negativna kategorija). Pisali smo već na tvom prošlom blogu, iste događaje različito tumačimo, a uzroke i posledice vagamo već prema tome koji recept koristimo. Ono kao u kuhinji, svi počnemo sa istim sastojcima ali svako napravi svoje posebno jelo.

Na emotivnom nivou, 5 oktobar će mi ostati u sećanju kao trenutak kada nismo umeli da uhvatimo poslednji voz iz Katange. Kada će sledeći? Niko ne zna.

U međuvremenu čekam na to neko jutro 6. oktobra.

loader loader 19:36 04.10.2020

Re: kritika ≠ napad

Na emotivnom nivou, 5 oktobar će mi ostati u sećanju kao trenutak kada nismo umeli da uhvatimo poslednji voz iz Katange. Kada će sledeći? Niko ne zna.maksa83 maksa83 19:40 04.10.2020

Re: kritika ≠ napad

Na emotivnom nivou, 5 oktobar će mi ostati u sećanju kao trenutak kada nismo umeli da uhvatimo poslednji voz iz Katange. Kada će sledeći? Niko ne zna.

Izračunali smo vrabac i ja da je sledeća prilika za 150 godina. Prostom linearnom aproksimacijom doduše, dakle može da bude i 200, 250...
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:45 04.10.2020

Re: kritika ≠ napad

Izračunali smo vrabac i ja da je sledeća prilika za 150 godina. Prostom linearnom aproksimacijom doduše, dakle može da bude i 200, 250...


Dajte tu matematiku.
nask nask 19:50 04.10.2020

Re: kritika ≠ napad

Izračunali smo

Evo utehe za sve nas, znači sledećih 150 godina nema rata u Srbiji.
budjelar budjelar 20:02 04.10.2020

Re: kritika ≠ napad

maksa83
Na emotivnom nivou, 5 oktobar će mi ostati u sećanju kao trenutak kada nismo umeli da uhvatimo poslednji voz iz Katange. Kada će sledeći? Niko ne zna.

Izračunali smo vrabac i ja da je sledeća prilika za 150 godina. Prostom linearnom aproksimacijom doduše, dakle može da bude i 200, 250...


Sledeći "5. oktobar" će biti 6. maj 2027. godine.

Eto i to sam vam rešio.
docsumann docsumann 20:14 04.10.2020

Re: kritika ≠ napad

što je ovo danas? svi izbacuju neke datume, jedni datum konačnog potopa, drugi datum novog početka.


shmoo shmoo 20:29 04.10.2020

Re: kritika ≠ napad

docsumann
što je ovo danas? svi izbacuju neke datume, jedni datum konačnog potopa, drugi datum novog početka.Две деценије од Петог октобра (ЛИНК)


То је било јуче на програму.

А сутра, баш на 5. октобар, на програму је:


Postistina i naše vremeРеч за 2016. годину по Оксфорду. (ЛИНК)

srdjan.pajic srdjan.pajic 21:20 04.10.2020

Re: kritika ≠ napad

docsumann
što je ovo danas? svi izbacuju neke datume, jedni datum konačnog potopa, drugi datum novog početka.
A kad smemo da krenemo da pričamo o bušilicama, pošto od ovih naglabanja u vezi sa 5. oktobrom i onim posle nema neke vajde?

Ali da ipak kažem:

1. Bio sam ponosan na moju zemlju i ljude (što se kod mene jako retko dešava, kao što je poznato) kad su svrgli diktatora, i bio sam skoro siguran da ću se, po završetku postdiplomskih vratiti u Srbiju, jer će postati podnošljivo za život. Nisam, i nije, kao što je takođe poznato.

2. Bilo mi je žao što nisam prisustvovao događajima, nego samo pratio preko interneta, sa kolegama koji su do tada već zapalili i radovao se kad je ona skotina rekla da se predaje. Ovo je verovatno zato što sam onoliko obijao patike na demonstracijama, i na kraju pogrešno zaključio da ga nikad nećemo skinuti sa vlasti, pa digao sidro, ostavio posao ne završen...

3. UV "Germ Killer" kako ga zvanično zove moje dete, radi pa ubija, ali bukvalno, testirano sa kvascem, posle pet minuta radijacije ostanu samo dugmići, to jest neki jadan mulj bez ikakvih znakova života. Ostalo samo da stavim zaštitu (interlok, i katanac na kontrolnu tablu) da se deca ne dosete to da otvore i stave mačku unutra. A u duhu kapitalizma i večne borbe za opstanak srednje klase, mi je palo napamet da organizujem pečenje bacila u komšiluku, za sitne pare, isteramo sanduk na biciklističku stazu (da, da, ima i točkove!), na spravi da radi ova mala, i dok druga deca imaju štand sa limunadom, ova da ima štand za dezinfekciju namirnica...

maksa83 maksa83 21:36 04.10.2020

Re: kritika ≠ napad

Ali da ipak kažem:

E, i ja da kažem - moja pripizdina jutros ostala bez struje, a bilo je rano da krenem da sečem i gulim grede i uznemiravam komšiluk, pa sam malo gađo.

20m, barebow:
P.S. Ručni cirkular kida izuva, ali čak i sa brašles motorom troši bateriju kao mutav, no to je valjda normalno. Sa onom od šes' ampersati izgura nešto preko pola sata sečenja. Sreća naštekao sam se a i brzo se pune. Život sa svim tim stvarima mi se bitno popravio kad sam kupio one Princeza Lea antifone, a i cvidže po kamilovoj specifikaciji.
kamilo_emericki kamilo_emericki 22:08 04.10.2020

Re: kritika ≠ napad

Život sa svim tim stvarima mi se bitno popravio kad sam kupio one Princeza Lea antifone, a i cvidže po kamilovoj specifikaciji.

Izmamio si mi osmijeh zadovoljstva sto sam nekom pomogao u necem. Zelim ti dugo i bezbjedno koristenje alata koji si kupio i uzivas u radu sa njim.
maksa83 maksa83 22:20 04.10.2020

Re: kritika ≠ napad

Izmamio si mi osmijeh zadovoljstva sto sam nekom pomogao u necem.

E, drago mi je, stvarno je mnogo bolje, piljevina stvarno uleće sa svih strana a ako cvidže nisu skroz zaptivene kao što ti savetuješ nije baš kao da ih ni nemaš ali je osetno gore, ogromna razlika, pogotovo meni koji imam osetljivo levo oko koje još od neke davne infekcije non stop zapati neka sranja. Uvek treba pitati i slušati ljude koji od nečeg žive i rade to 8 sati dnevno.
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:58 04.10.2020

Re: kritika ≠ napad

maksa83
Ali da ipak kažem:

E, i ja da kažem - moja pripizdina jutros ostala bez struje, a bilo je rano da krenem da sečem i gulim grede i uznemiravam komšiluk, pa sam malo gađo.

20m, barebow:
P.S. Ručni cirkular kida izuva, ali čak i sa brašles motorom troši bateriju kao mutav, no to je valjda normalno. Sa onom od šes' ampersati izgura nešto preko pola sata sečenja. Sreća naštekao sam se a i brzo se pune. Život sa svim tim stvarima mi se bitno popravio kad sam kupio one Princeza Lea antifone, a i cvidže po kamilovoj specifikaciji.


A jel imaš neku masku za preko nosa-usta? Verovatno znaš, ta prašinčina iz dasaka je zajebana, pogotovu kad uzmeš da sečeš neke iverice i šperploče, one imaju onaj neki lepak (rasin) koji se topi i dimi i po svoj prilici je kancerogen (sem u Kaliforniji, tamo je 100% kancerogen).


Btw, dobro to je ovo grupisanje (mislim, pogodio si u metu ), a kako izgleda na 25 ili 30 metara? (ne znam koliko ti je dvorište, možda nema toliko mesta, nadam sa da nemaš iza neke komšije, ako omašiš da ne nabodeš nekog tamo negde preko plota).

Kačio sam ovo odavno, 20 jardi, sa nišanom i stabilizatorom.
loader loader 10:10 05.10.2020

Re: kritika ≠ napad

budjelar

Sledeći "5. oktobar" će biti 6. maj 2027. godine.

Eto i to sam vam rešio.


To je već jasniji projekat. Ima cilj, rok... Ima najmanje jednu stvar više od varijante u kojoj postoji samo cilj (mislim, više instinktivna reakcija na stanje društva).
loader loader 10:20 05.10.2020

Re: kritika ≠ napad

nask

Nije valjda da je kritički pogled na istorijske događaje ujedno i napad (kao negativna kategorija).

Nije reč o kritičkom pogledu, već o jednosmernom pljuvanju 5. oktobra. O tome je blog.
predatortz predatortz 10:29 05.10.2020

Re: kritika ≠ napad

Nije reč o kritičkom pogledu, već o jednosmernom pljuvanju 5. oktobra.


Mislim da ovde nećeš naći onoga koji će pljuvati 5. oktobar. No, veliko razočarenje u ono što je usledilo posle, neispunjena očekivanja, potrošena energija, likovi koji su se preko noći obogatili, mafija koja gradi puteve, masovna otpuštanja i privatizacije koje su imale odliku klasične mafijaške otimačine - sve to je za itekakvu kritiku.
To treba kritikovati, na vinovnike svakodnevno ukazivati, jer oni su iznedrili ove.

Nije narod prokockao priliku da se ovo društvo menja. Narod je tu priliku stvorio. Prokockale su je sujete, mutni poslovi, interesi onih kojima je narod taj posao poverio - lideri DOS-a.

Ako me pitaš da li razumem zbog čega su toliko ogadili narodu, pa su čak i ove prihvatili, nerado ću ti reći da razumem, ali razumem narod.
loader loader 10:34 05.10.2020

Re: kritika ≠ napad

No, veliko razočarenje

To smo pomenuli i potvrdili, mislim, taj deo priče, ovih godina.
Blog je o jednosmernosti gledanja na 5. oktobar, o tvrdnji da je to nešto generalno loše i isključivo loše.
predatortz predatortz 10:39 05.10.2020

Re: kritika ≠ napad

Blog je o jednosmernosti gledanja na 5. oktobar, o tvrdnji da je to nešto generalno loše i isključivo loše.


Ja to tako ne čitam.
Narod je želeo promene. Izborio se da ljudi iza kojih su stali i pokazali da su spremni da se bore te promene i sprovedu.
Ovi su to zloupotrebili.
Narod pljuje njih, ne ideju.


loader loader 10:49 05.10.2020

Re: kritika ≠ napad

Ja to tako ne čitam.

Ali tako piše.
Ne čuh ni jednu pozitivnu stvar vezanu za 5. oktobar. Zato sam i postavio blog. Zbog te isključivo crne slike.
Ima li nekog spiska pozitivnih postignuća?
predatortz predatortz 11:11 05.10.2020

Re: kritika ≠ napad

Ima li nekog spiska pozitivnih postignuća?


Neko je već povukao sporsku paralelu.
Već dobijenu utakmicu gubiš od onoga kojeg si nedavno poslao u niži rang takmičenja.
A gubiš je, ne što su oni bolji ili su se popravili, nego što tvoji igrači lopte nabacuju na volej protivniku.

Vreme je pokazalo da je DOS bio konglomerat bitangi, da ih je država zanimala samo kao plen, a narod nikako.
To se kažnjava. Narod ih je kaznio.
Ovi su takvi kakvi jesu, uvek su takvi bili, i ostaće takvi dok traju.
Oni mene ne mogu izdati, ne mogu me razočarati, oni nikad nisu bili moji, niti sam ja bio njihov.

Ja, trenutno, na političkoj sceni Srbije nemam nikoga ko odražava moje stavove.
Ne mogu zbog toga da krivim one koji to imaju.


loader loader 11:22 05.10.2020

Re: kritika ≠ napad

Već dobijenu utakmicu gubiš od onoga kojeg si nedavno poslao u niži rang takmičenja.

Jedino ne valja kad je to Juventus (koji je pre nekoliko godina bio otišao u niži rang).
A za nas je režim bio baš to.
Malo po malo i vratio se na vrh tabele, zbog jače klupe i uprave, i mnogo više novca... Imate sopstvenu lošu igru (o kojoj se isključivo priča, a imate i element koji se zove igra protivnika).
Kad se neki neuspeh kritikuje moraju se uračunati i okolnosti. Ne da bi se nešto pravdalo, već da bi se napravio bolji uvid. Kad toga nema, ostaje samo žal navijača, ali bez perspektive da se stvori tim koji je bolji od postojećeg. To je problem, a ne da li smo danas nezadovoljni u odnosu na ono što smo hteli ili zamišljali da će biti. Ako merim svoje nezadovoljstvo ono svakako nije manje od vašeg nezadovoljstva, samo što je nezadovoljstvo maltene opšte mesto i nema nikakve koristi od njega ako se slika ne proširi. To smatram da treba da bude smisao našeg dijaloga, i nas dvojice, i dijaloga sa ostalima na blogu, i dijaloga u društvu. Bez toga, slabi su izgledi.
predatortz predatortz 11:29 05.10.2020

Re: kritika ≠ napad

Bez toga, slabi su izgledi.


Ovo je suština!
Slabi su (nam) izgledi.
Sad su oni Premier League, a mi Beton liga. Sad smo mi Šabani!

nikvet pn nikvet pn 12:25 05.10.2020

Re: kritika ≠ napad

predatortz

Ja, trenutno, na političkoj sceni Srbije nemam nikoga ko odražava moje stavove.


Управо то је мегагига највећи Вучићев успех. Погасио и скрајнуо нормалност.

Но, то не може завека, не може баш свака клица да се затре.
loader loader 13:46 05.10.2020

Re: kritika ≠ napad

Управо то је мегагига највећи Вучићев успех. Погасио и скрајнуо нормалност.

Но, то не може завека, не може баш свака клица да се затре.


U to se ulaže najveća energija ovog režima. Ne figurativno, već bukvalno.
apacherosepeacock apacherosepeacock 13:58 05.10.2020

Re: kritika ≠ napad

nikvet pn
predatortz

Ja, trenutno, na političkoj sceni Srbije nemam nikoga ko odražava moje stavove.


Управо то је мегагига највећи Вучићев успех. Погасио и скрајнуо нормалност.

Но, то не може завека, не може баш свака клица да се затре.


Da se ovde nadovežem oko postpetooktobarskih utisaka i ostavštine..

Ako se najveća i najznačajnija stranka (sa već dobro izgrađenom stranačkom infrastrukturom) od obnavljanja stranačkog života u Srbiji posle silaska sa vlasti dezintegrisala tom lakoćom kao što je demokratska stranka - najbolji je pokazatelj srpske političke scene u pelenama demokratije.

Umesto da su se konsolidovali za sledeće izbore glasačkim telom brojčano netaknuti i skupili spisak SNS nepodobnosti, kumulirali nezadovoljstvo birača SNS - SPS koalicijom, oni rade šta? Izdele se u milion strančica sa sve preletačima u pravcu stranaka na vlasti.

Od Vučića ionako niko nije očekivao fer-plej ali da mu baš toliko ispune želje..

I, šta je ovaj poslednji bojkot izbora doneo? Neko zamerio spolja Vučiću na neregularnim izborima i bojkotu (dela) opozicije. Jok.

I šta se za 20 i kusur godina naučilo? Nešto, ništa?

Jebeš izbor političara tamo gde je Vučić ispao najveštiji političar. Još se uspešno ugurao i Zapadu u pozadinu..

Vučić je problem a još veći od njega kad svi vi (vi - jer ja ne glasam u Srbiji) koji za njega ne glasate, a ima vas sigurno bar 60% u Srbiji, nemate tj. ne znate za koga drugog da glasate (apstinirate).

Ne znam koliki je vremenski period potreban da se kod nas višestranačje usavrši i poboljša, treba tu dosta vode da protekne - imamo za leđima 50 godina tavorenja mentalnog u jednopartijskoj dirigovanoj državi i nepostojanje demokratije, samo da nas ne stignu u međuvremenu neki globalni lomovi - o kojima michiganac u svom komentaru priča.


loader loader 14:16 05.10.2020

Re: kritika ≠ napad

Od Vučića ionako nije očekivao fer-plej ali da mu baš toliko ispune želje..


I, šta je ovaj poslednji bojkot izbora doneo? Neko zamerio spolja Vučiću na neregularnim izborima i bojkotu (dela) opozicije. Jok.

I neće. Treba im taj lutak za sada.

I šta se za 20 i kusur godina naučilo? Nešto, ništa?

Ne samo to, već se i stagniralo. 90-ih je bilo mnogo energije, a danas je sve omlohavilo, zamorilo se ... upalo u negativistički trend po pitanju političkih stavova ...

Ne znam koliki je vremenski period potreban da se kod nas višestranačje usavrši i poboljša, treba tu dosta vode da protekne - imamo za leđima 50 godina tavorenja mentalnog u jednopartijskoj dirigovanoj državi i nepostojanje demokratije


Taj isfabrikovani mentalitet je najveća sila. Šta god da se uradi, taj faktor će pre ili kasnije pretegnuti i vratiti stvari blizu početka. Kad se malo bolje sagleda, ni ovih spornih desetak godina u skupštini nije bilo demoktarske većine. Vrlo kratko, pod naletom adrenalina, a onda se sve kretalo prema svom prirodnom stanju.
nikvet pn nikvet pn 17:09 05.10.2020

Re: kritika ≠ napad

loader
a onda se sve kretalo prema svom prirodnom stanju.


Скорашњи трол о вртовима изнедрио је луцидну Хучијеву опаску о природном стању тла (врта, њиве, ливаде...). Сваки смислен труд у правцу реда и хармоније на крају ипак заврши повраћајем у некакво природно стање равнотеже.

(Паралелисање природних и друштвених закона је позитивистичка вилоСофија јелда?)

Дакле шта је овде у Србији природно стање са најмање друштвених тензија? То је, ваљда, период када је Србија најбоље напредовала. Када је то било ?Уставна монархија? Комунизам са својим монархом је тек супститут, бледа имитација баш тог овде изгледа природног стања.loader loader 18:50 05.10.2020

Re: kritika ≠ napad

Дакле шта је овде у Србији природно стање са најмање друштвених тензија? То је, ваљда, период када је Србија најбоље напредовала. Када је то било ?

Prirodno stanje i napredak nisu ni u kakvoj imperativnoj vezi.

Kad sam kazao prirodno stanje mislio sam, u najkraćem, na sledeće. Prirodno stanje ove Srbije, novovremene, jeste mentalitet formiran u ovih poslednjih 5-6 decenija, koji se svodi na jednopartijski sistem, ukidanje kritike, na poltronstvo i laktarenje, prezir prema narodnim neprijateljima... Uz još puno elemenata koji formiraju jedno biračko telo kome je usađeno da postoje samo dva fronta - prvi koji su patriote, i drugi koji su lopovi i izdajnici. Prvi su rođački bliski, drugi su odrod sa kojim se teško može. Prvima će se neke loše stvari opraštati do iznemoglosti, drugima će se em retko dati priliku da išta kažu, em će imati najmanju moguću toleranciju ako nešto pogreše. I nakon eventualnog, kratkog iskakanja ka ovima drugima, stvari se brzo vrate u svoje prirodno stanje, i masa se opet okrene ka onima prvima. Tu vrstu prirodnog stanja (mentaliteta, inercije u ponašanju...) vrlo je teško pridobiti za neke nove političke vizure.
solo solo 19:34 05.10.2020

Re: kritika ≠ napad

Ima li nekog spiska pozitivnih postignuća?


Pa kako. Ana Brnabić novi premijer. Zar to nije dovoljno pozitivno postignuće za vas mr Loader?

Dajte malo optimizma na ovom mračnom blogu. Bar će ovaj 5 oktobar biti pozitivno upamćen.To je nama petooktobarska borba dala.

Živeli. Napred u svetlu budućnost.


loader loader 21:06 05.10.2020

Re: kritika ≠ napad

Zar to nije dovoljno pozitivno postignuće za vas mr Loader?

Pa, moram vas razočarati - nije.


5. oktobar je nešto što nema veze sa dnevnom politikom i političkim šundom.


predatortz predatortz 21:19 05.10.2020

Re: kritika ≠ napad


5. oktobar je nešto što nema veze sa dnevnom politikom i političkim šundom.


Vuk kaže da je smeće, manje više, napravilo 5. oktobar da sačuva privilegije.

Vuk je manit, odavno, ali ima tu i neko zrno istine.

Link
loader loader 10:19 06.10.2020

Re: kritika ≠ napad

Vuk kaže da je smeće, manje više, napravilo 5. oktobar da sačuva privilegije.


Vuka su sinoć pustili iz propagandnog štaba sns kako bi iskoristili njegov prezir prema 5. oktobru, a taj prezir je tu zato što on nije učestvovao i nije bio predvodnik. Dakle, satanska kuhinja radi precizno. Ne pljuju oni sami, nego iskoriste nečiju sujetu i još bolje postignu cilj.

Vuk je manit davno, da, a tog zrna istine u ovom slučaju nema. Ima samo pun džak zrnadi, zrnadi sujete.
Milan Novković Milan Novković 22:27 07.10.2020

Re: kritika ≠ napad

srdjan.pajic

...

Kačio sam ovo odavno, 20 jardi, sa nišanom i stabilizatorom.

Pa, jbt, esi čuo ti ya negativnu povratnu spregu, the korekciju?!!!
shmoo shmoo 19:53 04.10.2020

А колики је мој део у том 5. октобру?loader loader 09:50 05.10.2020

Re: А колики је мој део у том 5. октобру?

To je jedna od stvari koje su uzrok "neispunjenim nadanjima". Neki su celu stvar shvatali kao sticanje prava na dohodak na zasluge, a drugi su se s one strane umuvali među pobednike, pa je traženje honorara postalo zdušno i masovno.

Nego, ima tu dve kategorije razmišljanja kad je 5. oktobar po sredi.
Šta su pozitivni aspekti 5. oktobra?
Šta je sve period oko 5. oktobra izmamio kao nadu i do koje mere su se te nade jesu/nisu ispunile?

To su pitanja koja bi bila ok. Osnove za razgovor koji je ok. Ovako, sa jednosmernim negativističkim odijumom koji tokom godina sve više zveči besmislena je bilo kakva priča, jer tu nikave kritike i analize nema. Dva-tri utiska i udri.
shmoo shmoo 10:23 05.10.2020

Re: А колики је мој део у том 5. октобру?

loader

Nego, ima tu dve kategorije. Šta je 5. oktobar dobro doneo? Šta je 5. oktobar proizveo kao nadu i do koje mere se ta nada nije ispunila?

to su pitanja koja bi bila ok. Ovako, sa jednosmernim negativističkim odijumom koji tokom godina sve više zveči besmislena je bilo kakva priča, jer tu nikave kritike i analize nema. Dva-tri utiska i udri.
Рекох већ, постистина. Реч године за 2016.


А том методом су се крајње неумерено и крајње незајажљиво, у циљу сопственог долааска и одржања на власти, служили и постпетооктобарци 2000-2012, па се сада служе и ови данас постпостпетооктобарци од 2012. до данас.

Уз много просеравања (филозофски термин - bullshit) у јавној комуникацији, тј. у јавној речи.

И када и једна и друга страна затрпавају јавну реч својим постистинама, у комбинацији са сопственим ауторитарно наметаним у јавности confirmation bias-ом уз дисквалификације и етикетирања личности саговорника у дијалогу, а не критичког промишљања аргумената (што се манифестује као медијска харанга на нечију личност, живот и његову приватност) не треба се чудити што у таквој какофонији и ентропији информација, полуинформација и дезинформација било каква смислена расправа не може да дође до изражаја.


Na kraju, u vezi s konceptom postistine posebno je važno to što emocije imaju ključnu ulogu. Štaviše, na mesto kritičkog prosuđivanja dolaze sentimenti koji bivaju vodiči za dalje učvršćivanje već usvojenih stavova. Ljudi čitaju tekstove koji su u skladu s njihovim već formiranim mišljenjem, isto kao što slušaju i glasaju za političare koji im govore ono što žele da čuju. Nema pravog okršaja argumenata i kritičkog propitivanja sopstvene pozicije.ЛИНКА знаш шта је мени тренутно много занимљивија појава?

Уместо да Србија кроз демократске процесе полако учи како се то ради од светионика демократије у свету, САД, сведоци смо управо обрнутог процеса. САД све више у јавној речи у политици подсећају на Србију. Некако они они иду у рикверц уместо да ми идемо унапред.


Погледај само како изгледа тренутна америчка председничка кампања. (ЛИНК)Наше генерације не памте да је тако било у САД раније.

И шта сад?

На кога се онда угледати ако хоћеш да демократизујеш друштво?


loader loader 10:27 05.10.2020

Re: А колики је мој део у том 5. октобру?

На кога се онда угледати ако хоћеш да демократизујеш друштво?

Naš slučaj je toliko radikalan da mu maltene i ne treba uzor. Najprizemnije shvatanje slobode dovoljno je da se čovek bori protiv ovog stanja, i svakog sličnog.
A što se Amera tiče, još dugo ćemo imati prilike da učimo od njih, dok ne padnu na naš nivo :)

Nego, treba nabrojati koji su pozitivni aspekti 5. oktobra. Da je sve naopako i loše ispalo znamo. Sad malo treba da pomenemo one pozitivne stvari. To bi bilo elementarno poštenje prema temi. Blog je napisan pre svega zbog toga.
shmoo shmoo 10:45 05.10.2020

Re: А колики је мој део у том 5. октобру?

loader

Nego, treba nabrojati koji su pozitivni aspekti 5. oktobra. Da je sve naopako i loše ispalo znamo. Sad malo treba da pomenemo one pozitivne stvari. To bi bilo elementarno poštenje prema temi. Blog je napisan pre svega zbog toga.То што ти можеш да окачиш овакав блог да га ми читамо?

И затим да се ти и ја (и остали) дописујемо у коментарима исказујући свој став?

И да не страхујемо од строге цензуре које има и у овом облику данашње комуникације, али више није тако строга као некада јер се схватило да нема потребе да се цензурише било шта, ма колико год било субверзивно за владајуће структуре, јербо је тешко видљиво у свеопштој галами.

А замисли да смо приморани да ово данас радимо преко оне рубрике "Писма читалаца" у Политици као некада.Заиста, ништа друго позитивно ми не пада на памет јер где год се окренем, видим колико смо се углибили још дубље него што смо били углибљени, од образовања и културе до економије и политике, спољне и унутрашње, парламентарног живота, бриге о људима итд.

Само, и тај један једини позитиван аспект којег сам се сетио... Мислим да је то глобални процес који је ето захватио и Србију. Није заслуга 5. октобра. До тога бисмо дошли и без 5. октобра 2000. (неумољиви развој технологије)

А овај твој блог (и остале овакве приче на друштвеним мрежама), његово постојање и наше дописивање овде, то још увек не значи да смо добили (оживели из мртвих?) и јавно мњење са својим критичким ставовима које је кључно за било коју људску заједницу ако хоће да живи у демократији и у републици.

Интернет и друштвене мреже нису јавно мњење које је потребно за постојање једне људске заједнице у којој би се заједнички водило рачуна о општој ствари, потребама и интересима свих чланова те заједнице.

Интернет и друштвене мреже су само крикови и вапаји усамљених појединаца, у свеопштој какофонији истих таквих крикова који немају никакву снагу јер је друштво разбијено на његове најмање саставне делиће - појединце.
Naš slučaj je toliko radikalan da mu maltene i ne treba uzor.Не бих рекао да је наш случај ишта радикалнији од глобалног тренда којем смо сведоци.

Исувише си строг према Србији у тој оцени.

Можда зато што не знаш како је то ван Србије?

loader loader 10:53 05.10.2020

Re: А колики је мој део у том 5. октобру?

Интернет и друштвене мреже су само крикови и вапаји усамљених појединаца

To da. Urnebesno. Parče stiropora na kom plutamo.
Не бих рекао да је наш случај ишта радикалнији од глобалног тренда којем смо сведоци.
Исувише си строг према Србији у тој оцени.

Ako je tako
onda 5. oktobar nije ništa upropastio, već naprotiv
izjednačio nas sa standardom Amerike.Nego, ima li i nekih pozitivnih aspekata 5-oktobarskih dešavanja?
maksa83 maksa83 11:04 05.10.2020

Re: А колики је мој део у том 5. октобру?

Nego, ima li i nekih pozitivnih aspekata 5-oktobarskih dešavanja?

Pa, nije da nije bilo tekovina, naprotiv, ali je malo koja preživela radikalsku vlast, dotle da ne mogu da se setim nijedne (ako zanemarimo ukidanje sankcija i sl.).
shmoo shmoo 11:05 05.10.2020

Re: А колики је мој део у том 5. октобру?

loader

To da. Urnebesno. Parče stiropora na kom plutamo.


Лепа метафора.


Ako je tako
onda 5. oktobar nije ništa upropastio, već naprotiv
izjednačio nas sa standardom Amerike.Рекох ти... Како видимо данас, у овој 2020. години, није нас изједначио са њима, него је њих изједначио са нама. То јест, мало су се они срозали, а нисмо се ми воздигли, што би рекао Доситеј

Што ми баш и није мило и драго. И то ти рекох.

(Баш ме занима да ли Чарливоје и даље мисли да ће САД спасити свет?)


Nego, ima li i nekih pozitivnih aspekata 5-oktobarskih dešavanja?Ево, пребирам по глави... Ако се сетим, јавићу се.

Само, немој молим те да ми дотле помињеш Слободана Милошевића. То је било пре 20 година. И он би отишао и без 5. октобра 2000. Пре или касније, отишао би. Као што ће отићи и ови данас, као што су отишли и постпетооктобарци.

То је неминован и природан процес.

А ја не могу да се сетим ничега доброг што је 5. октобар 2000. донео овом друштву у целини, а не само политичким и неким другим "елитама" ове земље.

Ако ћемо право, пре сам се сетио оног Милошевићевог потеза када је дозволио поданичкој раји да откупљује станове по градовима за две паклице цигара на чему би многи требало и данас да му буду захвални.

А за ове постпетооктобарце у две фазе, 2000-2012 и 2012-2020, не могу да се сетим ама баш ничег тако позитивног за друштво у целини.

loader loader 11:31 05.10.2020

Re: А колики је мој део у том 5. октобру?

Dobro. Odgovor je odgovor.

То је било пре 20 година.

Sada je godina 7529.
Da, znam da je pre 20 god. bilo to. Gledao sam kalendar juče, danas ...
Inače, da nisam zavirio, bih mislio da je septembar.
Epidemija mi ispomerala mesece. Sada sam ovisan o kalendaru.
Ono o stiroporu sam ozbiljno mislio. Bilo bi još i odlično da je metafora.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana