Društvo| Gost autor

Kako prepoznati fašizam ili: Evo što nam se događa!

angie01 RSS / 28.09.2022. u 17:40

 umberto-eco.jpg?webp

 

Kult tradicije, iracionalizam, strah od različitog, apeli frustriranoj srednjoj klasi koja trpi ekonomsku krizu, činjenica rođenja na određenom teritoriju koja se nudi kao privilegija ... Prepoznajete li što od ovog? Događa li se to i u vašem okruženju? Ako je odgovor potvrdan, imate čast utvrditi da se nalazite na putu u fašistički tip društva

U korijenima fašističke psihologije leži opsesija zavjerom, ili još bolje, međunarodnom zavjerom. Ali zavjera mora takođe doći iznutra. Fašističke vlade osuđene su na to da gube ratove jer su nesposobne da ispravno procijene neprijatelja. U fašizmu ne postoji borba za život, naprotiv, život se živi samo zbog borbe. Zbog toga, pacifizam je kolaboracija sa neprijateljem. Građani se pozivaju samo kada treba odigrati ulogu naroda.

1.  Prvo obilježje fašizma je kult tradicije a tradicionalizam implicira odbacivanje moderne. Poštovaoci tehnologije su kako fašisti tako i nacisti, dok je tradicionalistički mislioci obično odbacuju kao negaciju tradicionalnih duhovnih vrijednosti. Međutim, iako je nacizam bio ponosan na svoja industrijska dostignuća, njegov modernizam je ležao tek na površini jedne ideologije koja se temeljila na krvi i tlu. Odbijanje modernog svijeta kamufliralo se kao odbijanje kapitalističkog načina života, ali u prvom redu radilo se o odbijanju duha iz 1789. g. (1776. g. naravno). Prosvijećenost, vijek uma, važi kao početak modernog izopačenja. U tom smislu, fašizam se može definisati kao iracionalizam.

2. Iracionalizam je, takođe, ovisan o kultu akcije zbog akcije. Akcija mora uspjeti prije mišljenja ili u potpunosti bez mišljenja. Otud kultura postaje sumnjiva čim se identifikuje sa kritičkim stavovima. Nepoverenje prema svetu intelekta uvek je bio simptom fašizma, od Geringovog otvorenog stava: "Kada čujem reč kultura mašim se za pištolj", do česte upotrebe izraza kao što su "degenerisani intelektualci", "jajoglavci", "jalovi snobovi", "univerziteti su gnijezda crvenih". Službeni fašistički intelektualci uglavnom su bili angažovani u napadanju moderne kulture i liberalne inteligencije zbog izdaje tradicionalnih vrijednosti. Nikakva se sinkretistička vjera ne može oduprijeti analitičkoj kritici. Kritički duh provodi razlikovanja. U modernoj kulturi naučna zajednica hvali neslaganje kao nešto korisno za obogaćivanje znanja. Za fašizam neslaganje je izdaja.

3. Uostalom, razlike u mišljenju znak su raznolikosti. Fašizam raste i traži podršku tako što izrabljuje i naoštrava prirodni strah od različitog. Prvi apel jednog fašističkog ili predfašističkog pokreta usmjeren je protiv došljaka. Tako je fašizam po definiciji rasistički.

4. Fašizam je nastao iz individualne ili socijalne frustracije. Stoga je tipičnim obeležjima istorijskog fašizma pripadao apel frustriranoj srednjoj klasi, klasi koja je trpjela ekonomsku krizu ili osjećaj političkog poniženja. U naše vrijeme, kada su stari "proleteri" postali malograđani fašizam sutrašnjice naći će svoju publiku u toj novoj većini.

5. Ljudima koji osjećaju da im je otet njihov vlastiti socijalni identitet fašizam dodjeljuje kao jedinu privilegiju da su rođeni u istoj zemlji. To je izvor nacionalizma. Osim toga, jedna nacija dolazi do svog identiteta samo preko svojih neprijatelja. Stoga, u korjenima fašističke psihologije, leži opsesija zavjerom, najbolje je, međunarodnom zavjerom. Sljedbenici se moraju osjećati opkoljenima. Toj zavjeri najlakše je doskočiti pozivom na mržnju prema strancima. Ali zavjera mora takođe doći iznutra: Jevreji su obično najbolji cilj jer imaju tu prednost da su istovremeno i unutra i spolja. U SAD prominentna instanca opsesije zaverom može se naći u "The New world Order", Peta Robertsona, ali ima i mnogo drugih.

6. Sljedbenici se moraju osjećati poniženima očiglednim bogatstvom i moći svojih neprijatelja. kad sam bio mladić naučili su me da mislim o Englezima kao narodu sa pet obroka. Oni su jeli češće od siromašnih, a i umjerenih Italijana. Jevreji su bogati i pomažu jedni drugima putem tajnih mreža uzajamne podrške. Sljedbenici moraju, međutim, takođe biti uvjereni da mogu pobijediti svoje neprijatelje. Tako, neprestanim pomijeranjem retoričkog žarišta neprijatelji su istovremeno prejaki i preslabi. Fašističke vlade osuđene su na to da gube ratove jer su nesposobne da ispravno procene neprijatelja.

7. U Fašizmu ne postoji borba za život, naprotiv, život se živi samo zbog borbe. Zbog toga, pacifizam je kolaboracija sa neprijateljem. On je loš, jer život je stalna borba. To vodi Armagedonovom kompleksu. Kako neprijatelji moraju da budu pobijeđeni, nužna je jedna odlučujuća bitka nakon koje će pokret zavladati svijetom. Takvo "konačno rješenje" implicira iznova jedno razdoblje mira, novo zlatno doba, što protivrječi načelu neprestanog rata. Nijednom fašističkom vođi nikada nije pošto za rukom da riješi taj problem.

8. Elitizam je tipični aspekt svake reakcionarne ideologije, ukoliko je on u osnovi aristokratski, a aristokratski i militaristički elitizam imaju osobinu- preziranje slabijih. Fašizam može da zastupa samo jedan popularni elitizam. Svaki građanin pripada najboljem narodu na svetu, najbolji građani su članovi stranke, svaki Građanin može (ili bi trebalo) da pristupi stranci. Međutim, bez plebejaca nema patrijaca. Vođa zna da njegova moć nije demokratski preneta na njega nego nasilno osvojena i njemu je potpuno jasno da njegova snaga proizilazi iz slabosti masa, koju su tako slabe da trebaju i zaslužuju vođu. Kako je grupa hijerarhijski organizovana (po vojničkom modelu) svaki od nižih vođa prezire svoje potčinjene, kao što opet svaki od ovih potčinjenih prezire one njemu potčinjene. To pojačava svijest o masovnom elitizmu.

9. Fašizam se temelji na selektivnom populizmu, na jednom takoreći kvalitativnom populizmu. U demokratiji građani imaju individualna prava, ali u svojoj cjelini poseduju politički uticaj samo na osnovu jednog kvalitativnog gledišta- poštuju se odluke većine. Za fašizam individue kao individue nema nikakva prava, dok je narod, naprotiv, shvaćen kao kvalitet, kao monolitni entitet koji izražava zajedničku volju. Kako veliki kvantitet ljudi ne može imati nikakvu zajedničku volju, vođa se predstavlja kao njen tumač. Izgubivši svoju delegiranu moć, građani više ne deluju; oni se pozivaju samo onda kada treba odigrati ulogu naroda. Zbog toga, narod nije ništa drugo do jedna teatralna fikcija. Kao dobar primer kvalitativnog populizma nije nam više potrebna. Piazza Venezia u Rimu ili Nirberški stadion. U budućnosti nas čeka jedan televizijski ili internet-populizam u kojem će emocionalna reakcija neke odabrane grupe građana biti prihvaćena kao glas naroda. Na temelju svakog kvalitativnog populizma fašizam mora biti protiv "trule" parlamentarne vlasti. Jedna od prvih rečenica koju je Musolini izrekao u italijanskom Parlamentu bila je: "Mogao sam pretvoriti ovo gluvo i sumorno mjesto u logor za moje manipule"- "manipule" su jedinice od kojih se sastojala tradicionalna rimska legija. Ustvari, on je smesta pronašao bolji smeštaj za svoje manipule, ali je nešto kasnije likvidirao i Parlament. Gdje god neki političar dovodi u pitanje legitimnost parlamenta zato što on ne izražava više volju naroda, tu smrdi na fašizam.

10. Fašizam govori novogovorom. Orvel je u "1984" izmislio novogovor kao službeni jezik Anglosoca, engleskog socijalizma, ali elementi fašizma zajednički su različitim oblicima diktature. Svi nacistički li fašistički školski udžbenici poslužili su se osiromašenim vokabularom i elementarnom sintaksom kako bi u klici zatrli instrumente kompleksnog i kritičkog mišljenja. Ali moramo se pripremiti i na druge oblike novogovora, čak i kada se pojavljuju u naizgled nevinom obliku popularnih tok-šoua. Ujutro, 27. jula 1943. saznao sam sa radija da je fašizam propao i da je Musolini uhapšen. Kada me je majka poslala po novine otkrio sam da novine na najbližem kiosku imaju različite naslove. Štaviše, nakon što sam pročitao te naslove postalo mi je jasno da u svakim novinama stoji nešto drugo. Naslijepo sam se odlučio za jedne i na prvoj stranici pročitao proglas koji je potpisalo pet ili šest političkih stranaka, među njima i Komunistička partija, Socijalistička partija i Liberalna partija. Sve do tog trenutka vjerovao sam da u svakoj zemlji postoji samo jedna jedina stranka i da je u Italiji to Partito Nazionale Fasciste. Sada sam otkrivao da je u mojoj zemlji moglo postojati više stranaka u isto vrijeme. Kako sam bio pametan dečko, smjesta sam shvatio da tako mnogo stranaka nije moglo preko noći da iznikne iz zemlje, da su one, dakle, neko vrijeme morale postojati u ilegali. Proglas na naslovnoj strani slavio je kraj diktature i povratak slobode: sloboda govora, štampe, političkog organizovanja. Te riječi "sloboda", "diktatura", "prava"- tada sam ih čitao po prvi put u svom životu. Uz pomoć tih novih riječi ponovo sam bio rođen kao slobodan čovjek Zapada. Moramo ostati budni kako smisao tih riječi ponovo ne bi dospeo u zaborav. Fašizam je još uvijek oko nas, ponekad neugledno obučen. Bilo bi mnogo lakše za nas kada bi se na svjetskoj sceni pojavio neko i rekao: "Želim drugi Aušvic, želim da crne košulje ponovo pradiraju italijanskim trgovima". Život nije tako jednostavan. Fašizam se može vratiti i pod najnevinijom maskom. Naša je dužnost da ga razotkrijemo i da upremo prstom na svaki od njegovih primjera svakog dana, na svakom mjestu na svijetu. Sloboda i oslobođenje zadaci su kojima nikada nema kraja.


Umberto Eco

.........

Posto je Natasa zakljucala blog, prenela sam jedan zanimljiv tekst o Fasizmu iz 2012, koji je danas vise nego aktuelan.

 

 



Komentari (407)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie01 angie01 17:48 28.09.2022

posto je moj odgovor

na prethodnom blogu otisao u vazduh, prepricacu ga ovde.

rekoh, da je upiranjem prsta u NATO uobicajena mantra, a istina je da je NATO ustanovljen posle drugog svetskog rata, upravo da bu sprecio eventualni ponovni pokusaj Nemacke da ostavri svoje fasisticke namere, kao i da spreci sirenje Varsavskog pakta Evropom.

da ne bude zabune, ja sam protiv svih vojnih saveza.

kada se javno odredis i podrzis odredjenu opciju, narocito aktuelnu, koja ima sve sprege u rukama i to u odlucujucem trenutku- nisi vise neutralan, nestranacki ne znaci nista u tom smislu.

EDITL ovo nije kontra blog, ostavila sam svoj komentar ovde, jer sam bila sprecena da odgovorim tamo, i toliko o tome, tako da molim da komentarisete temu.
predatortz predatortz 17:57 28.09.2022

Re: posto je moj odgovor

rekoh, da je upiranjem prsta u NATO uobicajena mantra


To nije nikakva mantra. NATO je, navodno, odbrambeni savez. Međutim, iako niko nikad nije napao ni jednu članicu NATO pakta, taj savez je vodio niz ratova. Svi ti ratovi bili su agresorski, ni jedan nije bio odbrambeni.

Svaka NATO intervencija bila je odbrambena upravo onoliko koliko Putin brani Rusiju u Ukrajini.

Pritom, NATO je otvorio Pandorinu kutiju nepoštovanja UN i međunarodnog prava agresijom na našu zemlju i priznanjem otcepljenja dela suverene države.

Taj obrazac Rusi sada slede u Ukrajini.
bangyahead bangyahead 18:00 28.09.2022

Re: posto je moj odgovor

Čerčilovski - protiv nacizma i protiv komunizma (uzgred jedan od motiva, prema mišljenju pojedinih analitičara, da Broz sabotira operaciju jevrejskih padobranaca pod okriljem Vojske V. Britanije na teritoriji budućih republika Slovenije, Hrvatske i BiH, 1943-44., ocenjujući je kao potencijalnu pretnju po "jugoslovenske partizanske ciljeve" ).

Pitanje - ko danas finansira i promoviše evropske populističke pokrete? Evropski populizam, verbalno, odaje lip service poštovanju demokratskih okvira političke igranke.
angie01 angie01 18:02 28.09.2022

Re: posto je moj odgovor

Taj obrazac Rusi sada slede u Ukrajini.


sad, da li je isti obrazac, ne bih rekla, al je zloupotreba sile svakako.
angie01 angie01 18:04 28.09.2022

Re: posto je moj odgovor

ko danas finansira i promoviše evropske populističke pokrete?


na koje pokrete mislis i sta ti znaci evropski populizam?
predatortz predatortz 18:07 28.09.2022

Re: posto je moj odgovor

angie01
Taj obrazac Rusi sada slede u Ukrajini.


sad, da li je isti obrazac, ne bih rekla, al je zloupotreba sile svakako.


Potpuno isti. Ako Ukrajina ima pravo da upotrebom sile obuzda pobunjene regione, po kom principu to nije imala Srbija?

Zašto Zapad svim silama brani teritorijalni integritet Ukrajine, ne poštujući želju dela građana Ukrajine da se otcepe, a svom silom je, uz niz teških ratnih zločina, sprečio Srbiju da brani svoj suverenitet?

Kako to objasniti?
bangyahead bangyahead 18:08 28.09.2022

Re: posto je moj odgovor

Ova nova prijateljica naše Ane -

angie01 angie01 18:11 28.09.2022

Re: posto je moj odgovor

brzo smo presli na trac:).
bangyahead bangyahead 18:12 28.09.2022

Re: posto je moj odgovor

Ne umanjujem težinu srbskog fašizma, da se razumemo i slažem se sa polaznim stanovištem da predsednik Srbije (nevešto) krije sopstvenu f-okorelost kao zmija noge - samo širim perspektivu zoom-a da sagledamo problem iz sveobuhvatnijeg ugla.
mlatisa mlatisa 18:17 28.09.2022

Re: posto je moj odgovor


rekoh, da je upiranjem prsta u NATO uobicajena mantra, a istina je da je NATO ustanovljen posle drugog svetskog rata, upravo da bu sprecio eventualni ponovni pokusaj Nemacke da ostavri svoje fasisticke namere, kao i da spreci sirenje Varsavskog pakta Evropom.


Кључни део је изостављен. За сврху Нато је најбоље питати њиховог генсека.

Secretary General, Ismay is also credited as having been the first person to say that the purpose of NATO was "to keep the Soviet Union out, the Americans in, and the Germans down,"
angie01 angie01 18:31 28.09.2022

Re: posto je moj odgovor

Француска и Уједињено Краљевство су 4. марта 1947. године потписале Денкеркски споразум као Споразум о савезу и узајамном помоћи приликом могућег њемачког или совјетског напада у периоду након Другог свјетског рата
angie01 angie01 18:35 28.09.2022

Re: posto je moj odgovor


Potpuno isti.


pa sad, okolnosti i desavanja bas i nisu ista,...
predatortz predatortz 18:47 28.09.2022

Re: posto je moj odgovor

angie01

Potpuno isti.


pa sad, okolnosti i desavanja bas i nisu ista,...


Koje konkretno?
Albanci su počeli sa ubistvima policajaca, vojnika, službenika, Albanaca lojalnih Republici Srbiji...
Šta je država trebalo da radi?
Da ih pusti?

Kažu,kriv Sloba!

Ja se sećam, a bio sam dete te 1981., kada su milicionari iz Tuzle išli u savezne odrede na Kosovo da smiruju nerede. Išli su iz cele Jugoslavije.
Šta je sloba bio tada? Bankarski činovnik?


angie01 angie01 18:53 28.09.2022

Re: posto je moj odgovor


Koje konkretno?


informisi se malo, ne bih da se ovo pretvori o prici o Kosovu.


Šta je država trebalo da radi?


pa to sto je radila, je dovoelo do bombardovanja....imala sam kolegu koga su spakovali dole dok se to desavalao, dosao covek posle dva meseca siv, pogrbljen, sa flasom rakije, zakljucao redakciju i to sto nam je pricao je bilo bas zahebano....
kamilo_emericki kamilo_emericki 18:56 28.09.2022

Re: posto je moj odgovor

angie01
kao i da spreci sirenje Varsavskog pakta Evropom.


Da ne bude zabuna šta je starije i ko je koga sprečavao.
NATO= Création : 4 avril 1949, Washington, États-Unis
Varšavski pakt= Création : 14 mai 1955, Varsovie, Pologne
Izvor- Wikipedija.
predatortz predatortz 19:00 28.09.2022

Re: posto je moj odgovor

informisi se malo, ne bih da se ovo pretvori o prici o Kosovu.


Informiši se ti malo o zločinima koje su ukrajinski nacionalisti činili nad Rusima i Ukrajincima, pa ih opet NATO brani.

Nećeš o Kosovu?
Ok.
Hoćeš o nacizmu?
Važi!
Kako komentarišeš to što se kolektivni zapad stavio na stranu onih koji koji otvoreno baštine nacističku ideologiju i nose naci obeležja? Azovi, Desni sektori...

bangyahead bangyahead 19:01 28.09.2022

Re: posto je moj odgovor

angie01
brzo smo presli na trac:).


Ne razumem zašto skretanje teme - nisam imao na umu nikakve seksističke insinuacije, već odnos dve premijerke dva populistička evropska režima (od kojih je jedan iz matične filosofove države, a drugi se tiče nas komentatora ovde)?

PS. Zašto je obrisana antifašistička opozicija antifašističkog fašizma?
angie01 angie01 19:02 28.09.2022

Re: posto je moj odgovor

Da ne bude zabuna šta je starije i ko je koga sprečavao.


ovde je jedno sporno to kako sam se israzila, trebalo je, Rusija, jer je savez i napravljen od zemlaja koje su bile pod Ruskom gvozdenom zavesom,...

a vidi kolika je to povrsina bila,


bangyahead bangyahead 19:03 28.09.2022

Re: posto je moj odgovor


Hoćeš o nacizmu?
Važi!
Kako komentarišeš to što se kolektivni zapad stavio na stranu onih koji koji otvoreno baštine nacističku ideologiju i nose naci obeležja. Azovi, Desni sektori...




To mu kod Zapada dođe nešto kao, "zaigrala se đeca, ali je svakako manji đavo dok nas god štiti od Putlerovih bahanalija". I guess...
angie01 angie01 19:03 28.09.2022

Re: posto je moj odgovor


Ne razumem zašto skretanje teme


sta je s tobom Srks- ocigledno je da se salim.
angie01 angie01 19:07 28.09.2022

Re: posto je moj odgovor

Hoćeš o nacizmu?


izvini, a sta su zighajlovci,...koji su, pazi molim te, masovno podrzani u sred Beograda.

ne znam, meni se cini da je doslo krajnje vreme da se stane sa guranjem svih tih destrukcija-jer nece da se dobro zavrsi po nasu decu.
predatortz predatortz 19:10 28.09.2022

Re: posto je moj odgovor

nece da se dobro zavrsi po nasu decu.


Ovo nikako neće dobro da se završi. Mi smo tu sitna boranija. I, rekao bih, u svemu ovome mnogo normalniji od mnogih drugih. Mnogo je više danas slobodne misli u Beogradu nego u Briselu.
bangyahead bangyahead 19:10 28.09.2022

Re: posto je moj odgovor

angie01

Ne razumem zašto skretanje teme


sta je s tobom Srks- ocigledno je da se salim.


Aaa, u žaru polemike, standardno gremlinovsko blogogrickanje kablova...
softelectronics_e softelectronics_e 19:16 28.09.2022

Re: posto je moj odgovor

bangyahead
angie01
brzo smo presli na trac:).


Ne razumem zašto skretanje teme - nisam imao na umu nikakve seksističke insinuacije, već odnos dve premijerke dva populistička evropska režima (od kojih je jedan iz matične filosofove države, a drugi se tiče nas komentatora ovde)?

PS. Zašto je obrisana antifašistička opozicija antifašističkog fašizma?

Uh!
Ova definicija ti je baš štogod.
Ili kako je to pisao neki Orvel (ili neko njemu sličan) ... preteča svake obmane je obesmišljavanje značenja (reči).
Tada može da se proda (skoro svakome, a glupljima bez ikakvog napora) sve pod 'muda za bubrege'.
Prema tome, braćo Jevreji!
Nemojte da se gubite u previše definicija.
Što bi rekao veliki nobelovac, Bob Dilan, da Srbi prepoznaju Hrvate po mirisu krvi (ili tako nekako), tako i vi poznajete naciste.
I, bez obzira na sve, i trenutni poredak - držite Švabu pod kontrolom.
Jer, Švabo je Švabo.
angie01 angie01 19:18 28.09.2022

Re: posto je moj odgovor

Mi smo tu sitna boranija. I, rekao bih, u svemu ovome mnogo normalniji od mnogih drugih.


mi smo sitna boranija, koja obicno sluzi za potkusurivanje,...a btw, ovde se isto gaje grupacije koje nisu bas previse svesne i koje sluze da slomiju klackalicu na strano koja nije ni malo dobra.

evo i ovaj tuzni Europraid je to pokazao- veruj mi, ja nisam znala da je taj "talas" bas toliko bezuman i da se ljudi loze na inkvizicijske ikonografije i da su spremni, da svoje frustracije zbog loseg zivota-da li ti je to poznato- ujedine u agresivno bezumlje.
bangyahead bangyahead 19:33 28.09.2022

Re: posto je moj odgovor


Ili kako je to pisao neki Orvel... preteča svake obmane je obesmišljavanje značenja (reči).

Prema tome, braćo Jevreji!

Što bi rekao veliki nobelovac, Bob Dilan, da Srbi prepoznaju Hrvate po mirisu krvi (ili tako nekako), tako i vi poznajete naciste.

I, bez obzira na sve, i trenutni poredak - držite Švabu pod kontrolom.

Jer, Švabo je Švabo.


Da stvar bude "Ou, jes sikiriki!";
Mi ne prepoznajemo više šta je nacizam, već samo đe ima, a đe ne cash-flow. Tako da nam se jebe živo za rusku, ukrajinsku, srpsku, bošnjačku ili albansku patnju* - yes cash, or no cash. A sada na izborima nam dolazi ekstremno desna opcija za koju su Brnabič i Vučič, Meka libertinske socijaldemokratije, a ova nova žabarska cicka - mače malečko naivetnog neorvelijanskog populizma...

*Malo više ćemo raditi sa njima, ruku na srce, nego sa Malim Rusima, Srbima i sa Rusima samima;
kao sa NATO-klijentkinjama.
kamilo_emericki kamilo_emericki 21:09 28.09.2022

Re: posto je moj odgovor

angie01

ovde je jedno sporno to kako sam se israzila, trebalo je, Rusija, jer je savez i napravljen od zemlaja koje su bile pod Ruskom gvozdenom zavesom,...

a vidi kolika je to povrsina bila,



Ne zanima mene šta je trebalo ili kolika je površina.
Ja sam samo postavio datume i činjenice. Preciznosti radi.
Ništa više.
gvozden1 gvozden1 21:14 28.09.2022

Re: posto je moj odgovor

Ruskom gvozdenom zavesom,

To nikad nije postojalo.
Zna li neko šta je ruska gvozdena zavesa?
apostata apostata 21:44 28.09.2022

Re: posto je moj odgovor

kamilo_emericki
angie01

ovde je jedno sporno to kako sam se israzila, trebalo je, Rusija, jer je savez i napravljen od zemlaja koje su bile pod Ruskom gvozdenom zavesom,...

a vidi kolika je to povrsina bila,



Ne zanima mene šta je trebalo ili kolika je površina.
Ja sam samo postavio datume i činjenice. Preciznosti radi.
Ništa više.

Informacije radi - 1954 u martu (čini mi se) Molotov je prilikom sastanka sa ambasadorima SAD,GB, FR uručio njihovim ekselencijama zvaničnu notu sovjetske vlade sa predlogom da SSSR-a bude primljen u NATO.

Koliko ja znam na notu nije ni odgovoreno.

A što se tiče stvaranja Varšavskog pakta, on nije odgovor na stvaranje NATO ... nije valjda da neko misli da je sovjetsko rukovodstvo bilo tako nesposobno da im je trebalo 6 godina da odgovore na taj potez.

Varšavski pakt je formiran isključivo kao odgovor na ulazak Njemačke u NATO.
Čak i poslije formalnog potpisivanja njemačkog pristupanja 1954. (bez ratificiranja u Bundestagu) SSSR je nastavio sa svojim incijativama stvaranja jedne Njemačke (sa dva sistema), ali strogo neutralne.

No nakon ratificiranja od toga se definitivno odustalo i istog mjeseca je bio stvoren Varšavski pakt.

angie01 angie01 22:01 28.09.2022

Re: posto je moj odgovor

Ne zanima mene


moze da te ne zanima-al je NATO ustanovljen zbog toga sto sam napisala i to nema nikakve veze sa time sto je Varsavski pakt nastao kasnije.
angie01 angie01 22:02 28.09.2022

Re: posto je moj odgovor


To nikad nije postojalo.


mislis, nije se zvalo Rusija, ili sta.

gde si bre huci, vec sam se zabrinula.
angie01 angie01 22:03 28.09.2022

Re: posto je moj odgovor

Informacije radi


e, hvala ti.
kamilo_emericki kamilo_emericki 22:12 28.09.2022

Re: posto je moj odgovor

apostata

Varšavski pakt je formiran isključivo kao odgovor na ulazak Njemačke u NATO.
Čak i poslije formalnog potpisivanja njemačkog pristupanja 1954. (bez ratificiranja u Bundestagu) SSSR je nastavio sa svojim incijativama stvaranja jedne Njemačke (sa dva sistema), ali strogo neutralne.

No nakon ratificiranja od toga se definitivno odustalo i istog mjeseca je bio stvoren Varšavski pakt.


Hvala.
Ovakvo objašnjenje o nastanku Varšavskog pakta prvi put "čujem". Jeste da mi istorija nije predmetnekog jačeg interesovanja ali naučiti nešto je uvijek dobro došlo.
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:19 29.09.2022

Re: posto je moj odgovor

Mnogo je više danas slobodne misli u Beogradu nego u Briselu.
Ajde da ne preterujemo sad.
gvozden1 gvozden1 07:29 29.09.2022

Re: posto je moj odgovor

angie01

To nikad nije postojalo.


mislis, nije se zvalo Rusija, ili sta.

gde si bre huci, vec sam se zabrinula.

Mislim, nije postojalo.
Ruska gvozdena zavesa nije postojala.

Endži dušo, to su osnove, ta zavesa nije bila ni ruska ni zapadna, bila je tačno između, delila ih je.
Pojam je Čerčilov čak.

To što si ti htela da kažeš je ruska čizma, ruska šapa, tako nešto, a nikako ruska gvozdena zavesa, jer se tačno zna šta je bila gvozdena zavesa.
mlatisa mlatisa 10:08 29.09.2022

Re: posto je moj odgovor

gvozden1
Endži dušo, to su osnove, ta zavesa nije bila ni ruska ni zapadna, bila je tačno između, delila ih je.
Pojam je Čerčilov čak.


Ево првог помињања тог термина. Ваља послушати цео говор, пошто је актуелан и данас. Само што данас нема Черчила. Само Трасова.



Уосталом, Асанжа треба ослободити!
angie01 angie01 11:38 29.09.2022

Re: posto je moj odgovor

Mislim, nije postojalo.
Ruska gvozdena zavesa nije postojala.


koliko ja znam, taj termin se prvo koristilo da obelezi okvir unutar kojeg je postojao uticaj SSSRa

...a posle ju je Cercil upotrebio u svom govoru u smislu koji ti objasnjavas.

...kako god-razumeo si me:)
principessa_etrusca principessa_etrusca 11:54 29.09.2022

Re: posto je moj odgovor

angie01
Mislim, nije postojalo.
Ruska gvozdena zavesa nije postojala.


koliko ja znam, taj termin se prvo koristilo da obelezi okvir unutar kojeg je postojao uticaj SSSRa

...a posle ju je Cercil upotrebio u svom govoru u smislu koji ti objasnjavas.

...kako god-razumeo si me:)


Iron curtain је енглески термин за противпожарну завесу у позориштима и слично, и тај израз је Черчил употребио у једном свом послератном говору у Америци за Европу подељену непробојном баријером, т.ј. гвозденом завесом.

“From Stettin in the Baltic, to Trieste in the Adriatic, an iron curtain has descended across the continent.”
angie01 angie01 12:51 29.09.2022

Re: posto je moj odgovor

Iron curtain је енглески термин за противпожарну завесу у позориштима и слично,


nije sporno da se izraz koristio u raznim situacijama,..kao i mnogi drugi izrazi u zavisnosti od konteksta,..za ovaj konkretno postoji trag niza o upotrebi, naprosto jer je bio deo istorijskog konteksta,

Прва забележена употреба термина „гвоздена завеса“ је била 1819, у општем смислу „непробојне баријере“. До 1920. она је постала повезана са границом сфере утицаја Совјетског Савеза. Коришћен је у током Другог светског рата од стране немачког министра пропаганде Јозефа Гебелса и касније од стране грофа Луца Шверина фон Гросига у последњим данима рата; међутим, њу је популаризовао британски премијер Винстон Черчил, који га је искористио у свом предавању 5. марта 1946. у Вестминстерском колеџу у Фултону, Мисури:
bata_nimbus bata_nimbus 18:31 28.09.2022

Еко се разуме у фашизам

...Таман колико и госпођа Марица.
Фашизам је левичарска идеологија исто као и комунизам.
bangyahead bangyahead 19:08 28.09.2022

Re: Еко се разуме у фашизам

bata_nimbus
...Таман колико и госпођа Марица.
Фашизам је левичарска идеологија исто као и комунизам.

To objašnjava onda stremljenje raspalih radikalskih sektora KP Srbije kod nas neofašističkim tekovinama. Treba napomenuti još jednu stavku - Putinovo mirenje Crvene i Bele Rusije, kao i uzeti Duginovu doktrinu Novorusije u obzire - koja je jedan-na-jedan doktrina krvi i tla, sa elementima pseudo-berđajevljizma.
bata_nimbus bata_nimbus 21:26 28.09.2022

Re: Еко се разуме у фашизам

bangyahead
bata_nimbus
...Таман колико и госпођа Марица.
Фашизам је левичарска идеологија исто као и комунизам.

To objašnjava onda stremljenje raspalih radikalskih sektora KP Srbije kod nas neofašističkim tekovinama. Treba napomenuti još jednu stavku - Putinovo mirenje Crvene i Bele Rusije, kao i uzeti Duginovu doktrinu Novorusije u obzire - koja je jedan-na-jedan doktrina krvi i tla, sa elementima pseudo-berđajevljizma.

Фашизам без сумње постоји у Украјини. Као што без сумње постоји у Хрватској. Мађари га такође у опште не скривају.
У Немачкој је "Мајн кампф" деценијама најчитанија књига. Зато није чудна актуелна забрана Достојевског и многих сличних ствари. Немачка никада није денацификована.
Ја сам у Немачкој 1985 гледао у диско-клубовима на десетине униформисаних младих нациста са "свастикама". То су данас зрели људи који воде државу. Нема грешке, не заваравајте се.
Нацистички и бољшевички економски системи су били у многоме слични. Најзначајнија разлика је што су Немци били довољно паметни да дозволе да фабрикама управљају индустријалци а не политички комесари.
Без Руса пак, антифашизам је немогућ. Њихово уређење није сјајно, али Путина трпати у исти кош са Хитлером, а Шолца и Бајдена вадити из тог коша је ступидно.
Што се Србије тиче у њој фашизам никада није постојао, али Србија јесте била под фашистичком окупацијом. И то не само Немачком, већ и Титовом. Оно што смо ми називали "социјализмом" заправо је била само варијанта (аустро)фашизма. Кардељев /Био малди фашиста/"самоуправни социјализам" је само прилагођени Мусолинијев "раднички корпоративизам".
ЈНА је потпуно прихватила аустроугарски модел организовања. У њој су Србијанци били отворено дискриминисани. То је био кључни моменат Титове војне доктрине. Зато ЈНА није била кадра да се одупре западним сецесионистима.
ИТД.
Овај садашњи режим је заиста чврсто утемељен на тој титоистичкој конструкцији. Типичан пример тог нео-аустрофашизма су близанци Чанак и Шешељ. Они се као свађају на крв и нож, међутим кад видите њихов став према монархији, "јогурт-револуцији", Коштуници, Србијанцима, онда се лако препозна исти фашистички злодух.
Коначно, не би Вучића Немци и Аустријанци тако подржавали, да није фашиста.
apostata apostata 21:32 28.09.2022

Re: Еко се разуме у фашизам

Нацистички и бољшевички економски системи су били у многоме слични. Најзначајнија разлика је што су Немци били довољно паметни да дозволе да фабрикама управљају индустријалци а не политички комесари.



Samo ta sitnica .., e pa onda bi to bilo to - u pravu si 100%, a usput si i ebo kevu Eku.
bata_nimbus bata_nimbus 22:19 28.09.2022

Re: Еко се разуме у фашизам

apostata
Нацистички и бољшевички економски системи су били у многоме слични. Најзначајнија разлика је што су Немци били довољно паметни да дозволе да фабрикама управљају индустријалци а не политички комесари.



Samo ta sitnica .., e pa onda bi to bilo to - u pravu si 100%, a usput si i ebo kevu Eku.

Па јбг... ако ти држава одреди шта ћеш да производиш, по којој цени, од кога ћеш да набављаш репро-материјал, колико ћеш радника да запослиш, колико ћеш да их плаћаш... итд..., а држава може да ти одузме имовину кад јој падне на памет.... онда шта имамо? + Првомајски слетови, радничка одмаралишта итд...
Фолцика је типичан пример. Сазвао Хитлер аутомобилске магнате, реко "Хоћу народно ауто, цена 999 марака(три плате). А сад на радне задатке!". И то, по вашим мудрим учитељима марксистичке оријентације се зове "последњи стадијум капитализма".


То је научна истина која је непорецива!
А оно "крв и тло", за кога то не важи? Тачерка слала целу британску флоту због пар пустих острва на дугом крају света, али молићемо, то се не рачуна... У случају Пол Пота, знаменитог левичара, имамо крв и тло у пуном значењу.
Тако редом.
Да је у Украјини инсталиран не неонацизам, већ класични нацизам са спаљивањем људи и забраном говора, то си прескочио. Радије ћемо о Берђајеву. Њега је Еко особито имао у виду кад је размишљао о левим својим идејама.
Читање Екоових размишљања о фашизму, мене је подсетило на један есеј, који топло препоручујем да се чита уз Умберта. Боље ћете га разумети.
https://kupdf.net/download/o-proseravanju-hari-g-frankfurt_5a7a1767e2b6f5c11db153ed_pdf

Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 07:36 29.09.2022

Re: Еко се разуме у фашизам

У Немачкој је "Мајн кампф" деценијама најчитанија књига.


Moze neki izvor za ovu eksluzivnu tvrdnju?

Ја сам у Немачкој 1985 гледао у диско-клубовима на десетине униформисаних младих нациста са "свастикама".



Gde je to bilo? Pokazivanje svastike u javnosti je u Nemackoj zakonom kaznjivo. Sto ne znaci da nema neonacistickih grupa koje krse ovaj zakon. Sad sta si ti radio na tom mestu je pitanje za tebe.

Оно што смо ми називали "социјализмом" заправо је била само варијанта (аустро)фашизма.


Glupost. Austrofasizam oznacava tacno specificnu vrstu uredjenja koja je postojala u Austriji od 1933. do 1938. Posle je dosao nacizam.

Коначно, не би Вучића Немци и Аустријанци тако подржавали, да није фашиста.


Ajd sad nesto konkretno: definisi fasizam.

bangyahead bangyahead 10:34 29.09.2022

Re: Еко се разуме у фашизам

Ajd sad nesto konkretno: definisi fasizam


Došavši nehotimično u kontakt tokom korone sa NGO-sektorom (nominalno, levim) u Srbiji, dirigovanim što od stranih ambasada što od srpske službe, došao sam do zaključka da postmoderni fašizam nema ideologiju i da ima jednu osnovnu karakteristiku - postmoderni fašista je onaj koji može da pregazi ljudsku ličnost iz bilo kog razloga, i da se ne osvrne na njen zgaženi leš. A toga ima mnogo u Srbiji, i sa "leve" i sa "desne" strane.
bata_nimbus bata_nimbus 13:29 29.09.2022

Re: Еко се разуме у фашизам

Neues aus der Nachbarschaft
У Немачкој је "Мајн кампф" деценијама најчитанија књига.


Moze neki izvor za ovu eksluzivnu tvrdnju?

Па то и ти можеш да изуглаш без по муке.
****

Ја сам у Немачкој 1985 гледао у диско-клубовима на десетине униформисаних младих нациста са "свастикама".



Gde je to bilo? Pokazivanje svastike u javnosti je u Nemackoj zakonom kaznjivo. Sto ne znaci da nema neonacistickih grupa koje krse ovaj zakon. Sad sta si ti radio na tom mestu je pitanje za tebe.

Ма не с..., обичан диско-клуб у Дуизбургу. Јес велики, али никакво тајно место. Какав црни закон. На два места саставили столове, свастика преко, они сви тинејџери, њих укупно 50-60, у униформама, фризурице по ПС.,тачно као скинути из "Кабаре"-а.
****


Оно што смо ми називали "социјализмом" заправо је била само варијанта (аустро)фашизма.


Glupost. Austrofasizam oznacava tacno specificnu vrstu uredjenja koja je postojala u Austriji od 1933. do 1938. Posle je dosao nacizam.

Да. Па су убили Долфуса.
Кад се на аустрофашизам гледа из Србије, онда није битна његова унутрашња организација у Аустрији, већ онај део који се тиче Срба и Србије.Serbien muß sterbien. Владали су над нама аустофашисти Тито, Кардељ, Доланц, Копинич, Хебранг, Врховец...итд... Словенија особито је била држава у држави. Ништа што је важио за Чефуре није важило за Словенију. Словенија је експлоатисала јужне крајеве. Друштвени производ по становнику у 1947. години у Словенији био за 62,4% већи од оног у централној Србији, да би се у 1987. години та разлика у корист Словеније повећала на 2,58 пута. За њом Хрватска. Србија је била колонија. Првим петогодишњим планом 1947–1952 године Србији је наметнута најнижа стопа привредног развоја. По овом плану било је предвиђено да удео Србије у индустријској производњи у 1951. има бити смањен на 32% Планирани годишњи удео вредности инвестиција за остала подручја одређен је искључиво на штету Србије. Србијанци су били отворено дискриминисани. Војска је организовано по аустроугарски, све са ландвером, хонведом, ладштурмом. Том војском су командовали скоро у потпуности сигурни кадрови са подручја Аустроугарске.
Шта би још?
****


Коначно, не би Вучића Немци и Аустријанци тако подржавали, да није фашиста.


Ajd sad nesto konkretno: definisi fasizam.

Нема дефиниције свега што се подразумева под фашизмом. У свакој држави он је био различит. У Мађарској су на власти били висока официрска аристократија и земљишни велепоседници, У Хрватској обична злочиначка банда, Салазар је имао неки свој систем у Португалији, Франко у Шпанији, Финци су измислили "свастику" али изгледају као нормално друштво, Норвежани су у свом нацизму били садисти (видети шта су радили са нашим заробљеницима)... У Италији, Аустрији је био фашизам, као и у Немачкој. Тамо је Хитлер одбацио и Цркву. Видети текстове њихових ЅЅ химни. Салазар и Хитлер мало тога имају заједничког, али ми из потребе да све нагушамо у што мање фијока, олако трошимо тешко смишљене речи.
Ако од мене тражиш дефиницију "фашизма", мен се чини да је ти не знаш. Или те је лагао ко те је учио. У сваком случају блесава је та твоја ароганција да се постављаш овде на висину пропитивача, уместо да изнесеш своје мишљење о саставу Умберта Ека. Но добро.
ФАШИЗАМ, ЈЕДНАКО КАО И БОЉШЕВИЗАМ И ТИТОИЗАМ, ЈЕ ВАМПИРСКИ ДРЖАВНИ СОЦИЈАЛИЗАМ. Вампирски је зато што не може да опстане без усисавања енергије с поља.


Е сад да се вратимо на тему.
Прескочио да се изјасниш о непобитном украјинском нацизму. ИТД.
Али, ја предлажем један мали експеримент: У Екоовом писанију реч "фашизам" замените термином "другосрбијанство", замените још неколико Екоових фраза другосрбијанским фразама па да видимо шта ћемо добити.
Ја, без нарочите провере, тврдим да ћемо добити једнако функционалан текст.
vcucko vcucko 13:53 29.09.2022

Re: Еко се разуме у фашизам

bata_nimbus

У Италији, Аустрији је био фашизам, као и у Немачкој.

Али, ја предлажем један мали експеримент: У Екоовом писанију реч "фашизам" замените термином "другосрбијанство", замените још неколико Екоових фраза другосрбијанским фразама па да видимо шта ћемо добити.
Ја, без нарочите провере, тврдим да ћемо добити једнако функционалан текст.

Prvo: ne može se, ni u šali, poistovećivati talijanski fašizam i nemački nacizam.

Prvo je bilo za unutrašnju upotrebu, otprilike na nivou uzećemo bastone i prebićemo komuniste kad krenu da drže miting.
Spolja je bio samo operetski rat i osvajanje Abesinije. I kasnije Grčka, gde su ih Grci tukli ko volove u kupusu dok nisu došli Nemci.

Tek kad je cela stvar došla do germanskih kockastih mozgova krenule su Wannsee Konferenz, Einsatzgruppen, Babiy Yar, pogromi po istočnoj Evropi, Oswiecim i Treblinka, svašta nešto nezamislivo užasno.

Nijedan Jevrejin nije ubijen u Italiji sve do kapitulacije 1943. Tek kad su sever zauzeli Nemci oni su ih potrpali u Ajhmanove vozove za sever. Ne kažem, sigurno je bilo i talijanskih krmaka koji su pojedinačno maltretirali nekog Jevrejina i pre '43. ali takvi bi u drugim okolnostima isto radili i nekom drugom. Nikakvo ubijanje, pogotovo istrebljenje nisu bili ni blizu državne politike

Takođe, dok se nije razvio otpor (ovakav ili onakav, svejedno) samo su Talijani spasavali Srbe po NDH-ziji. Niko drugi.

Drugo (oko tzv. drugosrbijanstva): apsolutno se slažem, pa to i trubim ovde po blogu otkako se motam ovuda. Fašisti samo takvi.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 18:11 29.09.2022

Re: Еко се разуме у фашизам

bata_nimbus
Neues aus der Nachbarschaft
У Немачкој је "Мајн кампф" деценијама најчитанија књига.


Moze neki izvor za ovu eksluzivnu tvrdnju?

Па то и ти можеш да изуглаш без по муке.
****

Ја сам у Немачкој 1985 гледао у диско-клубовима на десетине униформисаних младих нациста са "свастикама".



Gde je to bilo? Pokazivanje svastike u javnosti je u Nemackoj zakonom kaznjivo. Sto ne znaci da nema neonacistickih grupa koje krse ovaj zakon. Sad sta si ti radio na tom mestu je pitanje za tebe.

Ма не с..., обичан диско-клуб у Дуизбургу. Јес велики, али никакво тајно место. Какав црни закон. На два места саставили столове, свастика преко, они сви тинејџери, њих укупно 50-60, у униформама, фризурице по ПС.,тачно као скинути из "Кабаре"-а.
****


Оно што смо ми називали "социјализмом" заправо је била само варијанта (аустро)фашизма.


Glupost. Austrofasizam oznacava tacno specificnu vrstu uredjenja koja je postojala u Austriji od 1933. do 1938. Posle je dosao nacizam.

Да. Па су убили Долфуса.
Кад се на аустрофашизам гледа из Србије, онда није битна његова унутрашња организација у Аустрији, већ онај део који се тиче Срба и Србије.Serbien muß sterbien. Владали су над нама аустофашисти Тито, Кардељ, Доланц, Копинич, Хебранг, Врховец...итд... Словенија особито је била држава у држави. Ништа што је важио за Чефуре није важило за Словенију. Словенија је експлоатисала јужне крајеве. Друштвени производ по становнику у 1947. години у Словенији био за 62,4% већи од оног у централној Србији, да би се у 1987. години та разлика у корист Словеније повећала на 2,58 пута. За њом Хрватска. Србија је била колонија. Првим петогодишњим планом 1947–1952 године Србији је наметнута најнижа стопа привредног развоја. По овом плану било је предвиђено да удео Србије у индустријској производњи у 1951. има бити смањен на 32% Планирани годишњи удео вредности инвестиција за остала подручја одређен је искључиво на штету Србије. Србијанци су били отворено дискриминисани. Војска је организовано по аустроугарски, све са ландвером, хонведом, ладштурмом. Том војском су командовали скоро у потпуности сигурни кадрови са подручја Аустроугарске.
Шта би још?
****


Коначно, не би Вучића Немци и Аустријанци тако подржавали, да није фашиста.


Ajd sad nesto konkretno: definisi fasizam.

Нема дефиниције свега што се подразумева под фашизмом. У свакој држави он је био различит. У Мађарској су на власти били висока официрска аристократија и земљишни велепоседници, У Хрватској обична злочиначка банда, Салазар је имао неки свој систем у Португалији, Франко у Шпанији, Финци су измислили "свастику" али изгледају као нормално друштво, Норвежани су у свом нацизму били садисти (видети шта су радили са нашим заробљеницима)... У Италији, Аустрији је био фашизам, као и у Немачкој. Тамо је Хитлер одбацио и Цркву. Видети текстове њихових ЅЅ химни. Салазар и Хитлер мало тога имају заједничког, али ми из потребе да све нагушамо у што мање фијока, олако трошимо тешко смишљене речи.
Ако од мене тражиш дефиницију "фашизма", мен се чини да је ти не знаш. Или те је лагао ко те је учио. У сваком случају блесава је та твоја ароганција да се постављаш овде на висину пропитивача, уместо да изнесеш своје мишљење о саставу Умберта Ека. Но добро.
ФАШИЗАМ, ЈЕДНАКО КАО И БОЉШЕВИЗАМ И ТИТОИЗАМ, ЈЕ ВАМПИРСКИ ДРЖАВНИ СОЦИЈАЛИЗАМ. Вампирски је зато што не може да опстане без усисавања енергије с поља.


Е сад да се вратимо на тему.
Прескочио да се изјасниш о непобитном украјинском нацизму. ИТД.
Али, ја предлажем један мали експеримент: У Екоовом писанију реч "фашизам" замените термином "другосрбијанство", замените још неколико Екоових фраза другосрбијанским фразама па да видимо шта ћемо добити.
Ја, без нарочите провере, тврдим да ћемо добити једнако функционалан текст.


Neozbiljan si. Umanji broj vristecih adjektiva pa probaj ponovo.

Na prvo pitanje nemas dogovor, kod drugog i dalje nije jasno gde si ti to bio a da nije neka neonacisticka zurka, kod treceg jednostavno ignorises istorijsku cinjenicu, kod cetvrtog ne dajes odgovor.

A sto se tvoje teze tice:

1. Prvo obilježje fašizma je kult tradicije a tradicionalizam implicira odbacivanje moderne.
Druga Srbija (DS) se ne odbacuje modernu.

2. Iracionalizam je, takođe, ovisan o kultu akcije zbog akcije. Akcija mora uspjeti prije mišljenja ili u potpunosti bez mišljenja.
DS nije gajila kult licnosti.

3. Uostalom, razlike u mišljenju znak su raznolikosti.
Procitas zbornik DS i vidis sve razlike. Ono sto ih je spajalo je protivljenje Milosevicevoj politici. Vidosav Stevanovic i Obrad Savic su dva sveta, a i jedan i drugi su predstavnici DS.

4. Fašizam je nastao iz individualne ili socijalne frustracije.

Ovo je donekle tacno za DS.

5. Ljudima koji osjećaju da im je otet njihov vlastiti socijalni identitet fašizam dodjeljuje kao jedinu privilegiju da su rođeni u istoj zemlji.
Ovo je ono cemu se DS protivio. Zove se posprdno jos i filoSofija palanke.

6. Sljedbenici se moraju osjećati poniženima očiglednim bogatstvom i moći svojih neprijatelja.

Vidi 5. Predstavnici DS nisu bili sledbenici nekog vodje.

7. U Fašizmu ne postoji borba za život, naprotiv, život se živi samo zbog borbe.

DS je bio pacifisticki pokret.

8. Elitizam je tipični aspekt svake reakcionarne ideologije, ukoliko je on u osnovi aristokratski, a aristokratski i militaristički elitizam imaju osobinu- preziranje slabijih.
DS je prezirao jake.

9. Fašizam se temelji na selektivnom populizmu, na jednom takoreći kvalitativnom populizmu.
DS je bio protiv populizma.

10. Fašizam govori novogovorom.
DS se zalagao za javne diskusije a ne za proizvodnju semanticke buke.

Neki od ovdasnjih blogera se ponasaju kao da je Druga Srbija pobedila. A ona porazena odmah na pocetku. Da jeste, sad bi vi mogli kao Orbanovci da pljujete po EU. Ali iz EU a ne sa ivice sveta.


maksa83 maksa83 18:56 29.09.2022

Re: Еко се разуме у фашизам

Али, ја предлажем један мали експеримент: У Екоовом писанију реч "фашизам" замените термином "другосрбијанство", замените још неколико Екоових фраза другосрбијанским фразама па да видимо шта ћемо добити.
Ја, без нарочите провере, тврдим да ћемо добити једнако функционалан текст.

Ja predlažem paralelni test, u sledećoj rečenici:

Mirko glaba kurčinu.

Reč "Mirko" zameniti sa "bata_nimbus" i tvrdim da ćemo dobiti ne podjednako funkcionalnu rečenicu, nego 10x bolju.
bata_nimbus bata_nimbus 21:40 29.09.2022

Re: Еко се разуме у фашизам

Извини, нисам читао до краја. Превише је глупо.
Пишеш дословне бесмислице.
Ти си тај који извдрава одговоре.
Да се не би у бесконачност ширили: ДС је само део друге Србије, али не можемо знати шта је то било, нити шта јесте, пошто не може да се утврди нарав њених распаднутих делова.
Не можеш међутим причати о другој Србији, па ни о ДС, изостављајући култ Зорана Ђинђића. Уместо "народ" метни "грађани", уместо шовинизам метни "аутошовинизам", итд... па поново преиспитај себе, ма колико ти било непријатно.
Другосрбијанци сматрају да су виша раса. Весна Пешић (од Гроцка): "Сељацима треба одузети право гласа!" Ко је писао "Филозофију паланке" није дангубио. Само, тај је себе гледао.
Можеш бити сигуран да сличним идиотским "размишљањима", а и делима, са истог идеолошког буњишта, могу затрпати читав цењени Блог. Мржњом, простаклуком, болештином, друга Србије ни педаљ не заостаје за Шешељом.
Слушамо другосрбијанце како објашњавају своје визије. Ми смо, веле, за ЕУ и демократију. Где је ЕУ прво иде улазак у НАТО. Је ли тако? Тако је.
Дакле, лажу.
Не можеш имати и демократију и ЕУ + НАТО. Зато што је сигурна већина народа против Еу и НАТО. Како мислиш да уђеш у ЕУ и НАТО противно демократској вољи народној? Па тако што ћеш сељацима да одузмеш и глас и право гласа. Нема треће. Тако да остану само патрицији тј урбана популација. У Еу и Нато се може ући само селективно популистички.
Колико је то покондирени надпаланачки дух јбт!!! То је та српска посмодерна.
Обрт и поента је у томе што ће нас и тако, урбане и постмодернизоване, пребаждарене, примити само у НАТО јер су сељаци, занемели и претворени у Манкурте, добро топовско месо, али у ЕУ ни случајно. Зато што они тамо мисле, и што мисле отворено показују, да смо ми нижа раса. Тако је то "по дифолту". Кад се зна ко је осмислио ЕУ, друкчије и не може бити.
И у праву су. До год над Србијом буде владао другосрбијански, надри-урбани, архипаланачки дух, ми ћемо бити ситнозубо стадо, не људи.
Овде ћемо завршити полемику.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 21:58 29.09.2022

Re: Еко се разуме у фашизам

Овде ћемо завршити полемику.


Nema sta da zavrsavamo - nije bilo nikakve polemike. Pises nesto sto nema ni rep ni glavu.
apostata apostata 00:08 30.09.2022

Re: Еко се разуме у фашизам

bata_nimbus

Па јбг... ако ти држава одреди шта ћеш да производиш, по којој цени, од кога ћеш да набављаш репро-материјал, колико ћеш радника да запослиш, колико ћеш да их плаћаш... итд..., а држава може да ти одузме имовину кад јој падне на памет.... онда шта имамо? + Првомајски слетови, радничка одмаралишта итд...
Фолцика је типичан пример. Сазвао Хитлер аутомобилске магнате, реко "Хоћу народно ауто, цена 999 марака(три плате). А сад на радне задатке!". И то, по вашим мудрим учитељима марксистичке оријентације се зове "последњи стадијум капитализма".
Uvodna napomena - posljednji stadij kapitalizma je imperijalizam, a ne fašizam.

E a sada idemo dalje - kao prvo, što se tiče onoga ‘kada joj padne na pamet’, još negdje u drugoj polovini 19 v. je američki pravnik i političar Gideon Taker izrekao krajnje lucidnu sentencu:”No man's life, liberty, or property are safe while the legislature is in session.”

I to je jednostavno tak, te zato sa fašizmom i nema nikakvu ekskluzivnu vezu.
Tzv. ‘svetost privatne svojine’ (na stranu to što je totalna blasfemija povezati epitet ‘sveto’ sa materijalnim bogatstvom) je lijepa pričica za naivne i pričica čiju agoniju smo gledali posljednjih mjeseci - radi se naravno o oduzimanjem imovine bagri, poznatijoj pod kolokvijalnim nazivom ‘ruski oligarsi’.

Kao drugo, ja sam ovde u jednoj diskusiji prije nekih tri-četiri godine napisao kako je predsjednik National Defense Advisory Commission Viliem Knudsen (inače šef GM) po nalogu Ruzvelta sazvao u oktobru ‘40. sve guzonje američke automobilske industrije i pokazao im crteže, djelove i ostalo tandrmolje koje trebaju početi proizvoditi.
Među guzonjama je počelo komešanje i mrmljanje, a onda je Knudsen rekao da svi oni moraju imati u vidu kako će u slučaju početka rata i objave mobilizacije Vlada zabraniti proizvodnju putničkih automobila.
Nije bilo više nikakvih problema, niko nije mrmljao, nego su se svi prihvatili posla.

Takođe sam da li na istom blogu ili nekom drugom dao primjer kompanije Froriep GmbH, firme koja je proizvodila alatne mašine, između ostalog i za vojnu industriju. Ona je dobila naruđbu od države za uvečanje proizvodnje, no pošto je to ugrožavalo njezin export zatražila je državni kredit za povećanje proizvodnih kapaciteta. Bila je odbijena.
Reakcija Froriepa je bila otkazivanje naruđbe.

Problem je kasnije rješen potpunim ispunjavanjem uslova kompanije, koja je pride čak dobila i poreske olakšice.

E sada ti reci meni možeš li ti zamisliti da je to uradio neki zavod u SSSR-u?
Mogao si tamo neispuniti plan, mogao si ga čak neispuniti u potpunosti, ali odbiti državnu naruđbu ... to prijatelju tamo niko nije mogao.

Kao treće, uguravanje u fundament III Rajha ljevičarskih ideja i zatim pretvaranjem njih u dominantni segment i Rajha i nacizma je okretanje glave od fundamentalnih uticaja ircionalizma njemačkih romantičara, Herderove ideje Volksgeist-a, Fihteovog Urvolk, radikalnog antimodernizma predstavnika volkisch-a, katoličkog socijalizma Centruma, konzervativnog nacionalizma i antisemitizma Šenerera, fon Lista, Štajna, Volfa, Lugera, Abela.
Drugim riječima to znači ispoljti simptom ozbiljnog manjka naučne objektivnosti i sklonost ka intelektualnoj perverziji.

Sve ono što si ti gore nabrojao je nekakav mix i socijalne osjetljivosti i socijalne demagogije, u početku je on važan dio izborne taktike, da bi se to onda u Rajhu materijalizovalo kroz famozni Deutsche Arbaitsfront i njegove sestrinske organizacije, kao što su "Snaga u radosti", "Ljepota rada" i tome sl. kao i kroz navodno punu zaposlenost i blještave državne proslave 1. maja.

No sve su to bili (što bi danas rekli) simulakrumi - eto npr. DAF. Po Hitleru DAF je trebao da simbolizuje opštenacionalno jedinstvo, jer u Njemačkoj po njemu više neće biti socijalnih konflikata.
Njemačka će, kako on kaže:“... postati jednom porodicom, koja će sve svoje sile uložiti u napor ka realizaciji opštih interesa”.
A DAF je lafo bio sindikat, a koliko ja znam sindikat je sindikat samo i isključivo ako je sredstvo klasne borbe.

Tako da sve ovo što si ti u prvom pasusu napisao, sve sa završavajućim trijumfalnim:”И то, по вашим мудрим учитељима марксистичке оријентације се зове "последњи стадијум капитализма." su trivijalnosti stare decenijama, o njima su pričali svi, od Kunelt-Ledina, preko Hajeka, pa do Mizesa i eto danas se opet recikliraju.
Nevjerovatno je da za svo to vrijeme svi ti izvikani gurui i njihovi učenici nisu mogli smisliti ništa bolje od toga i od raspale ‘teorije totalitarizama’.

A suština je samo i isključivo u pitanju ‘ko je vladnik sredstva za proizvodnju’?
Te mi zato reci jel’ to svega ti Gustav Krup fon Bolen i Halbah u nacizmu prestao biti vlasnik svojih fabrika?
Ili se to možda desilo sa Albertom Feglerom?
Ili sa Ernstom Pensgenom?
Ili barem sa Emilom Kirdorfom?

Daj mi eto barem jednog .., a da nije Jevrej.

Nema takvog, jednostavno ga nema.

Tako da je stvar je zapravo jednostavna - fašizam u principu nema ništa protiv kapitalizma, on istina ne voli neke njegove posljedice – klasnu borbu, razaranje tradicionalnog morala i materijalizaciju života .., ali protiv private svojine, incijative i profita on nema ništa.

Zato fašizam kapitalizam primiruje, daje mu viši cilj i smisao, angažuje ga u nacionalnoj politici i obećava mu profit i rast – on ga prosto uklapa u organicistički koncept nacije i društva.

Nije socijalna osjetljivost - socijalizam, socijalna osjetljivost je odraz smisla za realizam, a nije ni socijalna pravda navodno socijalno partnerstvo rada i kapitala. U fašizmu je socijalna pravda isključivo sredstvo, a ne cilj.

Fašizam za socijalnu pravdu zaboli tuki, on želi socijalni mir i to radi jedinstva i snage nacije, koja mora da se fokusira na, za fašizam primarne i egzistencijalne probleme ... a ti problemi nemaju ama baš nikakve veze ni sa marksizmom, ni sa socijalizmom, a pogotovo ne sa komunizmom.
Радије ћемо о Берђајеву. Њега је Еко особито имао у виду кад је размишљао о левим својим идејама.

Nema problema, tema moga magistarskog trebala je biti 'Berđajev prema marksizmu, boljševizmu i Oktobarskoj revoluciji'.
bata_nimbus bata_nimbus 07:44 30.09.2022

Re: Еко се разуме у фашизам

Ево га још један заклети теоретичар марксизма.
Дакле, фашизам није последњи стадијум капитализма, већ је то колонијализам. Захваљујем на информацији.
После колонијализма, дође међутим неоколонијализам, што би било после-последњи стадијум, а има држава које изгледа левитирају у неком капиталистичком лимбу јер постоје и даље у капитализму, а нису ни у последњем ни у пост последњем стадијуму.
Но, скромно ћемо питати, а где је онда фашизам у тој причи?
Истовремено, социјализам пропао. Држи се још у Северној Кореји, можда још негде тако. Шта каже "теорија тоталитаризама" о овом малом питању?
Кина беше социјалистичка држава. И, у шта се претворила? Кина данас има тајкуне, набобе, има професионални фудбал, а видимо и као изгледа "социјална правда" у њиховој социјалистичкој интерпретацији. Једна држава, једна партија, један вођа, планска привреда, радни народ + олигарси...дакле - фашизам. Или, неки систем са већином кључних одлика фашизма, не бих да пишем нову теорију тоталитаризама. Слично је у Вијетнаму. Да ли је Маркс предвиђамо могућности оваквих трансформација?
Каква је ствар са контролом капитала у социјалистичкој СФРЈ? 4% становништва држало у Поштанској штедионици 49% целокупне уштеђевине. Тако типично социјалистички. + викендице на мору, преузете од трулих предратних богаташа уз новоподихнуте. У Неуму, на пример. Још једно је сигурно, код Тита фабрике нису биле радничке. Дакле, где смо били, у социјализму, или, како се мени чини, у фашизму? Фашизму који је уистину негирао српске традиционалне вредности, али Словеначке и хрватске не.

На предизорном плакату у Загребу, 1945. Матија Губец, Тито, Стјепан и Антун Радић. Ништа адекватно није се могло видети у Београду. Нпр Цар Душан, Кнез Лазар, Карађорђе, Краљ Петар, Пуниша Рачић, Тито...
Тако, видите то са Берђајевим још једном.
Покренули сте питање "социјалне правде". То је једна врло чудна појава. ФНРЈ/СФРЈ беше ваљда неки лидер у социјалној правди. Какво је Ваше виђење те дике наше, те социјалне правде које више нема?
Овде се међутим води полемика о заиста тривијалним питањима. Води се тако што се покрене питање нацистичке патологије у Украјини, е на фону Екоових поставки о фашизму, а опонент вам одговара причом о Берђајеву. Онда проблематизујете у истом сету, дакле поштено се држећи основне теме, карактер овдашње "друге Србије", добијете потпуне флоскуле,+ обавезни ад хоминем напади.
Ви би широко теоријски, и ја Вас разумем. Тако волите.
Ја међутим овде на Блогу питам како ћете реализовати свој другосрбијански програм "и демократија и ЕУ + НАТО", пошто очито у Србији једно друго искључује? Другосрбијанци сматрају да ће се то спровести тако што ће сељацима одузети право гласа. То се, како знамо, већ догодило у Македонији. Е на такво, не спорим тривијално питање, нећете добити одговор. Бар не ништа разумљиво.
Milan Novković Milan Novković 08:39 30.09.2022

Re: Еко се разуме у фашизам

bata_nimbus
Ево га још један заклети теоретичар марксизма.
Дакле, фашизам није последњи стадијум капитализма, већ је то колонијализам. Захваљујем на информацији.
...

Ni jedno ni drugo, nego imperijalizam, kao što je Apostata i rekao - kolonijalizam je samo jedan njegov deo, dok monopoli npr, cede i lokalno stanovništvo ... samo mali primer.
bata_nimbus bata_nimbus 17:16 30.09.2022

Re: Еко се разуме у фашизам

Milan Novković
bata_nimbus
Ево га још један заклети теоретичар марксизма.
Дакле, фашизам није последњи стадијум капитализма, већ је то колонијализам. Захваљујем на информацији.
...

Ni jedno ni drugo, nego imperijalizam, kao što je Apostata i rekao - kolonijalizam je samo jedan njegov deo, dok monopoli npr, cede i lokalno stanovništvo ... samo mali primer.

Мен се чини да империјализам постоји од Александра Великог и Тамерлана, и да ће постојати и у будућности, ма какав систем доминирао, али није то тема.
Моје питање је где се у том развојном путу налази фашизам односно нацизам односно социјализам. Никако то да решимо.
Друго је питање самог одређења фашизма и социјализма. Које су им одлике? То што се овде представља у главном нема никакве везе са реалношћу.
Посебан проблем је што коментатори не могу/неће да се одреде према оном што смо проживели и што је у овом тренутку око нас.
apostata apostata 21:57 30.09.2022

Re: Еко се разуме у фашизам

@bata_nimbus

Ja sam kod tebe reagovao na ovo:
Нацистички и бољшевички економски системи су били у многоме слични. Најзначајнија разлика је што су Немци били довољно паметни да дозволе да фабрикама управљају индустријалци а не политички комесари.

Nakon te moej reakcije išlo je ono tvoje ‘trijumfalno’ pojašnjenje, nakon kojeg je naravno uslijedila opet moja reakcija, koja je sva bila fokusirana na prvi pasus tvog posta.

Iz drugog pasusa ja sam komentarisao samo ove dvije rečenice, gdje ti kažeš:
Радије ћемо о Берђајеву. Њега је Еко особито имао у виду кад је размишљао о левим својим идејама.

I ti onda mirne duše danas meni pišeš ovo:
(...) а опонент (a to sam valjda ja) вам (to si valjda ti) одговара причом о Берђајеву.

Ja odgovaram?!
Pa Berđajeva si brate ti prvi pomenuo i pozivao na raspravu.

E a što se tiče svih onih brojnih pitanja što si postavio, ja na njih nisam dužan da ti odgovaram, ja biram na šta ću da ti odgovorim.
Pokušaj prvo ti dati neke odgovore na sve to, pa ako budem smatrao da je potrebno ja ću to komentarisati.

I na kraju, povezivati mene sa drugosrbijanštinom je isto kao povezivati tebe sa komunizmom .., što drugim riječima znači - nonsens prve kategorije.

A kada je riječ o Ukrajini, smatram da svu njezinu fašističko-kompradorsku vlast, od lokalnog, preko oblasnog, pa do centralnog nivoa treba po mogućnosti pohvatati, suditi i javno vješati u centru Kijeva
apostata apostata 22:00 30.09.2022

Re: Еко се разуме у фашизам

bata_nimbus
Milan Novković
bata_nimbus
Ево га још један заклети теоретичар марксизма.
Дакле, фашизам није последњи стадијум капитализма, већ је то колонијализам. Захваљујем на информацији.
...

Ni jedno ni drugo, nego imperijalizam, kao što je Apostata i rekao - kolonijalizam je samo jedan njegov deo, dok monopoli npr, cede i lokalno stanovništvo ... samo mali primer.

Мен се чини да империјализам постоји од Александра Великог и Тамерлана, и да ће постојати и у будућности, ма какав систем доминирао, али није то тема.


Ala braćo draga!

Черевићан Черевићан 18:36 28.09.2022

deliberandum est saepe,statuendum semel

Život nije tako jednostavan

сачулатац лични .........(што живот се зове)
изазове богме нуди ван наших спретности,
да му доскочимо ............потребна је срећа
тек тек умећа ...све..балансом коректности
softelectronics_e softelectronics_e 18:49 28.09.2022

M'da!

Ne mogu da čitam ovaj predimenzionirani uradak.
Em predugačak, em je samo delimično preveden.
Pa se koncentrišem samo na ono što može da se zaključi iz komentara.
Dakle, sve priče o principima u međunarodnim odnosima su priče samo za, budimo blagi, maloumne ljude.
Jer u međunarodnim odnosima egzistira jedan jedini princip.
A to je - sila.
Sve ostale priče su bulšitizmi za opsenu prostote.
shmoo shmoo 20:19 28.09.2022

Toc-toc! Qui est? Est-ce que du fascisme?

Non, non, c'est l'hiver et la faim.









П.С. - Чујем да је хлеб у Немачкој сада већ 8 евра. Струја скупља три пута, а гас скупљи шест пута.

Оставио бих исти овакав, потпуно истоветан, коментар и код Наташе али је она закључала свој блог за коментаре.





principessa_etrusca principessa_etrusca 05:59 29.09.2022

Re: Toc-toc! Qui est? Est-ce que du fascisme?

Non, non, c'est l'hiver et la faim.

Синоћ сам слушала одлично извођење Бетовеновог виолинског, после тога била на вечери, јела савиче, пила неки фини бордо и поделила крем бруле, па ми се баш није дало да улазим у ове теме.

shmoo shmoo 08:34 29.09.2022

Re: Toc-toc! Qui est? Est-ce que du fascisme?

principessa_etrusca
Non, non, c'est l'hiver et la faim.

Синоћ сам слушала одлично извођење Бетовеновог виолинског, после тога била на вечери, јела савиче, пила неки фини бордо и поделила крем бруле, па ми се баш није дало да улазим у ове теме.


Emergency action by Bank of England amid UK economic turmoil





Мислио сам да ће само континентална Европа пролазити кроз ово.

А да ће остатак евроатлантских интеграција трпети много мање последице.

Али изгледа да је то у глобалозованом (читај у значењу, умреженом) свету једноставно немогуће.

Сви ће пролазити кроз то.

Да ли си окачила ово код Милана на блогу?

Баш бих волео да чујем шта он каже на то.

principessa_etrusca principessa_etrusca 09:20 29.09.2022

Re: Toc-toc! Qui est? Est-ce que du fascisme?

Да ли си окачила ово код Милана на блогу?

Нисам, али то је овде главна вест, па ће вероватно прокоментарисати.
shmoo shmoo 11:08 29.09.2022

Re: Toc-toc! Qui est? Est-ce que du fascisme?

principessa_etrusca
Да ли си окачила ово код Милана на блогу?

Нисам, али то је овде главна вест, па ће вероватно прокоментарисати.



Чекаћемо...


bene_geserit bene_geserit 03:49 29.09.2022

kako prepoznati

Fašizam govori novogovorom

Ti odlično "prepoznaješ" fašizam, priviđa ti se verovatno i kad kreneš da izbaciš đubre, nego da poradiš malo na prepoznavanju komunizma.

A što se tiče novogovora
Translations from the Wokish
Da sam kojim nesrećnim slučajem libtard ko ti, bilo bi me sramota da postujem stvari o "novogovoru", posle svih onih "people with front hole" i sl. budalaština poslednjih godina.
Jel vas libtarda ičega sramota?
bene_geserit bene_geserit 05:15 29.09.2022

Re: kako prepoznati

Nego ovo labeliranje Meloni je tipično za vas libtarde.
Svako ko nije komunjara je odmah "fašista".
A i razne komunjare tipa Šešelj, Mladić i sl. isto proglašavate za "fašiste".
Mislim da sam čak video nekog ovde da i nikad skrenutog sa puta komunjaru Miloševića isto tako proglašava za "fašistu" ili nešto već slično.
shmoo shmoo 08:40 29.09.2022

Re: kako prepoznati

bene_geserit

A i razne komunjare tipa Šešelj, Mladić i sl. isto proglašavate za "fašiste".






А Шешељ ради за Службу, и то ону исту Службу Станета Доалнца у СФРЈ, још од половине осамдесетих. Исто као и његов му кум Вук Драшковић.

Брате, једна од ствари које себи замерам највише у животу и гризе ме савест што сам то учинио била је када је САНУ половином осамдесетих покренула потписивање петиције за ослобађање Шешеља из "муслиманског" затвора у Сарајеву. И ја будала потписао.


Debela kasirka u bifeu „Crveno i crno" - ЛИНК



To šta će da bude nas ne zanima toliko koliko ono što je bilo, pošto svakako ništa neće da bude što već nije bilo.

Zato, dok drugi sanjaju i smišljaju ministarstva i koalicije, mi mirno čekamo da onaj naš prijatelj završi svoj program i da nam ga pročita. Tada se mi uključujemo. Dotle, gledamo ove što se sami uključuju i s nekom vrstom nostalgije se prisećamo - beše li to 13. maja 1944. godine? Formirana famozna Ozna iliti Odeljenje zaštite naroda? Da nam štiti slobodu. I nju od nas. I nas od nje. U celoj toj smešnoj istoriji.




Али био сам млад и луд, тек напунио 20 година...

И био сам убеђен да се тиме борим за људска права у једноумној једнопартијској Титославији.

Јбг.

Човек се учи док је жив.







maksa83 maksa83 08:57 29.09.2022

Re: kako prepoznati

А Шешељ ради за Службу, и то ону исту Службу Станета Доалнца у СФРЈ, још од половине осамдесетих. Исто као и његов му кум Вук Драшковић.

Ne mogu da rade za istu službu pošto je služba druga Staneta bio tzv. Savezni DB koji je potpuno rasklopljen do kraja 1990. - svi su penzionisani, čak i srpski kadar, a republički DB je preuzeo sve njihove resurse.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 09:03 29.09.2022

Re: kako prepoznati

Nego ovo labeliranje Meloni je tipično za vas libtarde.
Svako ko nije komunjara je odmah "fašista".
A i razne komunjare tipa Šešelj, Mladić i sl. isto proglašavate za "fašiste".



Pa jebiga tebi su svi komunjare. Ako nisu libtardi. Ili Jese.

Za Meloni smo fino utvrdili da drugom blogu da je i) bila clan neofasistickih udruzenja (tako su se sami nazvali), ii) da je rekla da je Musiloni bio sjajan drzavnik (valjda zbog dezena carapa koje je nosio).

Nego, ajde da prihvatimo da su Mladic, Seselj, Milosevic komunisti po vokaciji. Sta je sa njihovim delovanjem? Gde su se oni u svom delovanju zalagali za komunisticke ideje? Ako se neko, kao sto je bio slucaj sa njima, zalaze za ciscenje teritorija od 'nesrba' kako to tacno doprinosi stvaranju komunistickog drustva?

Ima vas ovde koji verujete da je komunizam neko stalno svojstvo koje jednom kad udje u telo ne izlazi iz njega. Posebna neka vrsta samanizma. I Musolini je poceo kao socijalista pa je preko nacionaliste postao fasista.
shmoo shmoo 09:07 29.09.2022

Србија је слободна земља, зар не?

maksa83
А Шешељ ради за Службу, и то ону исту Службу Станета Доалнца у СФРЈ, још од половине осамдесетих. Исто као и његов му кум Вук Драшковић.

Ne mogu da rade za istu službu pošto je služba druga Staneta bio tzv. Savezni DB koji je potpuno rasklopljen do kraja 1990. - svi su penzionisani, čak i srpski kadar, a republički DB je preuzeo sve njihove resurse.



Тако су ти рекли?

Писало у Политици и рекли на телевизији?

А Политика и телевизија никада не лажу, је л' да?

Па добро, веруј ти и даље у то.

Србија је слободна земља, свако може да верује шта год хоће.


П.С. - Максо, опет радиш 24/7 к'о драгстор на Блогу Б92 чекајући да се ја јавим?

Мислим, кад већ причамо о фашизму, не бих ја ту занемарио ни онај микрофашизам на друштвеним мрежама који се тако добро проширио и развио до неслућениох размера захваљујући модерним технологијама, интернету итд..


Не знам да ли ће неко да ти каже макар хвала за твој самопрегорни рад на Блогу Б92, али то ионако и није моја ствар нити ме занима.






shmoo shmoo 09:19 29.09.2022

Re: kako prepoznati

bene_geserit

Jel vas libtarda ičega sramota?



Није их срамота.

Знаш како се говорило за њихове претходнике у овој земљи Србији/Југолсавији, оне који су нам засели на грбачу још 1945. па ни данас не пуштају дизгине из руку?

Нису они храбри зато што се ничега не боје него зато што се ничега не стиде.

maksa83 maksa83 09:20 29.09.2022

Re: Србија је слободна земља, зар не?

Тако су ти рекли?

Писало у Политици и рекли на телевизији?

А Политика и телевизија никада не лажу, је л' да?

Ne, nego sticajem okolnosti dosta dobro poznajem čoveka koji je tada prevremeno penzionisan sa dosta visoke pozicije i video je celu priču iz velike blizine.

П.С. - Максо, опет радиш 24/7 к'о драгстор на Блогу Б92 чекајући да се ја јавим?

Ne pridaj si toliko značaja. To što ti često pričaš o stvarima o kojima zapravo nemaš pojma je do tebe, a čak reagujem otpr. tek na svako deseto tvoje ... kreativno tumačenje realnosti.
bene_geserit bene_geserit 09:28 29.09.2022

Re: kako prepoznati

Ima vas ovde koji verujete da je komunizam neko stalno svojstvo koje jednom kad udje u telo ne izlazi iz njega. Posebna neka vrsta samanizma. I Musolini je poceo kao socijalista pa je preko nacionaliste postao fasista.

Really, a za Meloni to ne važi, nego ako je nekad "bila član neofašističkih udruženja" onda je danas fašista?
shmoo shmoo 09:30 29.09.2022

Re: Србија је слободна земља, зар не?

maksa83
Тако су ти рекли?

Писало у Политици и рекли на телевизији?

А Политика и телевизија никада не лажу, је л' да?

Ne, nego sticajem okolnosti dosta dobro poznajem čoveka koji je tada penzionisan sa dosta visoke pozicije i celu priču iz velike blizine.



И ја познајем не једног него многе, и оне који су тада пензионисани и оне који нису, па такође знам целу причу из велике близине.

Свако има своје изворе.

А рекох већ, Србија је слободна земља. Ти веруј у то што си ти чуо, ја ћу и даље да верујем у оно што сам ја чуо.


П.С. - Максо, опет радиш 24/7 к'о драгстор на Блогу Б92 чекајући да се ја јавим?


Ne pridaj si toliko značaja. To što ti često pričaš o stvarima o kojima zapravo nemaš pojma je do tebe, a čak reagujem otpr. tek na svako deseto tvoje ... kreativno tumačenje realnosti.



Уопште не придајем себи на значају, одакле мени било какав значај било где, а камоли на Блогу Б92.

Само примећујем да идеш за мном као кер и запишаваш скоро сваки мој коментар.

Не знам зашто.

Ваљда зато што ти изгледа личим на бандеру па чим видиш мој коментар, трчиш да пишнеш?

Рецимо, да сам ја на твом месту, после онога што сам ти рекао на претходном Милановом блогу (оном од 1000 коментара), не бих се више никада јавио на коментаре таквог лика који ми је то тако лепо и искрено (искреност је потцењена науадејз, изгледа) рекао у лице шта мисли о мени.

Али ти се ипак јављаш и даље на моје коментаре.

Не верујем да ниси разумео шта сам ти тамо код Милана рекао.

У чему је онда фора?

Који те то онда неиздрж и даље тера да се јављаш на моје коментаре, а лепо ти рекох шта мислим о теби као појави на Блогу Б92?

Куд се деде твоје људско достојанство?

Заборавио си на њега?

Или је то ово што Бене каже?

Ничега се не стидите.

П.С. - 'Ајде сада удри у мантру која се годинама ваља по Блогу Б92 као што си урадио и тамо код Милана на блогу да се ја први качим са неким, па онда цвилим и кукам када добијем по пичци.

Тако то обично радиш. И ти и још неки ликови на Блогу Б92 када се скупљате у чопоре да прогоните неког појединца.

Бат међутим...

Ко се овде први качио на кога?

Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 09:32 29.09.2022

Re: kako prepoznati

bene_geserit
Ima vas ovde koji verujete da je komunizam neko stalno svojstvo koje jednom kad udje u telo ne izlazi iz njega. Posebna neka vrsta samanizma. I Musolini je poceo kao socijalista pa je preko nacionaliste postao fasista.

Really, a za Meloni to ne važi, nego ako je nekad "bila član neofašističkih udruženja" onda je danas fašista?



Pa onda si ti ko 'mi'.

Nego, ona se jos nije ogradila od svojih izjava i svoje proslosti pa do tada ta etiketa ostaje da joj krasi krunu. Mozda hoce u buducnosti. Obrati paznju da je ona tu etiketu sama odabrala.
bene_geserit bene_geserit 09:36 29.09.2022

Re: kako prepoznati

Nego, ona se jos nije ogradila od svojih izjava i svoje proslosti pa do tada ta etiketa ostaje da joj krasi krunu. Mozda hoce u buducnosti. Obrati paznju da je ona tu etiketu sama odabrala

Eh, sad, cepaš dlaku na pola.
Pre bi rekao, da se vratimo na to, da "vi" etiketu fašiste dodeduljujete počasno svakome ko je iole desno, a ponekome i u centru.
maksa83 maksa83 09:36 29.09.2022

Re: Србија је слободна земља, зар не?

Који те то онда неиздрж и даље тера да се јављаш на моје коментаре, а лепо ти рекох шта мислим о теби као појави на Блогу Б92?

Pretpostavljam da si ti napisao šta misliš a ja ili to nisam pročitao (moram da biram šta čitam a velike komentare preskačem u nekih 90% slučajeva ako nije neko baš zanimljiv) ili me se nije baš dojmilo dovoljno da ja sad nešto kao od tebe zazirem. Moraš da računaš i sa tim.
shmoo shmoo 09:39 29.09.2022

Re: Србија је слободна земља, зар не?

maksa83
Који те то онда неиздрж и даље тера да се јављаш на моје коментаре, а лепо ти рекох шта мислим о теби као појави на Блогу Б92?

Pretpostavljam da si ti napisao šta misliš a ja ili to nisam pročitao (moram da biram šta čitam) ili me se nije baš dojmilo dovoljno da ja sad nešto kao od tebe zazirem. Moraš da računaš i sa tim.



Рачунао сам.

И то је сасвим ОК с твоје стране.

Свако од нас двојице има неки свој рачун.

Зато је онда ово само била мала лекција на тему

Kako prepoznati fašizam


Нарочито микрофашизам.

Науадејз.

То јест:

Шта нам се догађа!

predatortz predatortz 09:55 29.09.2022

Re: Србија је слободна земља, зар не?

Ne, nego sticajem okolnosti dosta dobro poznajem čoveka koji je tada prevremeno penzionisan sa dosta visoke pozicije i video je celu priču iz velike blizine.


Misliš, administrativno penzionisan?
U tim krugovima to obično ne znači ama baš ništa.
gvozden1 gvozden1 09:56 29.09.2022

Re: kako prepoznati

Nego, ajde da prihvatimo da su Mladic, Seselj, Milosevic komunisti po vokaciji. Sta je sa njihovim delovanjem? Gde su se oni u svom delovanju zalagali za komunisticke ideje?

Mladić je tu diskutabilan.
Verujem da niko neće sporiti njegov komunizam do, pa i na početku rata, petokraka na kapi, bacanje kokardi jesu simboli, ali jasni pokazatelji.
A onda se jeste desio preokret.
Jasno je stao na srpsku stranu, i vodio (dosta dobro) srpsku vojsku u ratu koji teško da se može zvati ratom za komunističke vrednosti.
To je bio rat za zaštitu srpskih interesa.

Ovo
ciscenje teritorija od 'nesrba'

bi bilo dobro da se izbaci, ma koliko vama koji mrzite Srbe to bilo teško, jer to razgovor skreće na drugu stranu, na stranu, a ko je najtemeljnije očišćen, ko je etnički čist ko ne, a to je druga tema.

Dakle Mladić jeste napravio zaokret od komunizma.

Sloba i Šešelj nikad.

Kod Slobe je jasno, on je do besmisla pokušavao da zadrži makar i mrvice komunizma, i kad je svima bilo jasno da je to gotovo.

Od imena države, preko logoa stranke u kom je bila petokraka, čak dotle da je podržao one očajnike u Moskvi, nadajući se da će se komunizam vratiti.
Njegova žena, vrlo uticajna na njega, je to i otvoreno govorila.

Mislim da komunizam u Slobodnoj politici nije ni malo sporan.


Šešelj
E on je radio klasičnu kontragard politiku, a to je jedan od metoda "službe"

Flertujući sa četništvom (i uzimajući pare od njih) se prikazivao kao srpski ultranacionalista.

Ali postoji jedna stvar koju nisu mogli da prikriju.
Najveći protivnik komunizmu u Srbiji je ideja monarhije, ideja koju bi Srbi rado prihvatili, a koja bi Slobu i komunizam u Srbiji, nedvosmisleno srušila za sva vremena, i to odmah.

E tu je Šešelj morao da otvoreno stane u odbranu komunizma i da na svaki način diskredituje monarhiju, jer je ona glogov kolac za komuniste u Srbiji.

I smislio je to oko jezika, one gluposti oko paše trave, sve, samo da bi među onima koje je on kontrolisao, a znamo ko su bili, slabo prosvećeni ljudi, koji su verovali da su srpski nacionalisti, a kojima je bilo lako manipulisati, odbacili ideju monarhije.

Drugi momenat koji ga odaje je sprdanje sa parlamentom.
Iskreni pristalica demokratije se neće sprdati tako što će u parlament dovoditi i one kojima ni u iole pristojnijoj kafani nije mesto.

Najdrastičniji primer je Čeko Dačević, ali daleko od toga da je jedini.


maksa83 maksa83 10:01 29.09.2022

Re: Србија је слободна земља, зар не?

Misliš, administrativno penzionisan?
U tim krugovima to obično ne znači ama baš ništa.

Ne znam šta znači administrativno penzionisan, svi su poslati u prevremenu penziju (sa ozbiljnim otpremninama i vrlo visokim penzijama). Ovaj je bio vrlo visoko u ne-operativnoj hijerarhiji (hajtek deo). Kada je raketa prosvirala Institut za Bezbednost na Dedinju prosvirala je kancelariju ispod njegove, a bio je dovoljno visoko pozicioniran da pošto su zveknuli kinesku ambasadu zove svog negdašnjeg pandana tamo i pita ga je l' živ i kako je. Prilog tezi da Ameri svakako nisu gađali tamo zabunom.

Da kažem i da je čovek Srbenda za kog je ceo ovaj ovde patriotski blok kad ga sastaviš - Borka Pavićević.
predatortz predatortz 10:10 29.09.2022

Re: Србија је слободна земља, зар не?

Ne znam šta znači administrativno penzionisan,


Reći ću ti šta je meni rekao moj šef, kada sam tražio sporazumni raskid radnog odnosa u MUP RS. Ja nisam bio u DB, bio sam u Javnoj bezbednosti, ali šef je nekada, baš u Saveznoj SDB, vodio referat BND. Gotivio me kao sina, ali kad sam rekao da hoću da izađem, uozbiljio se u sekudi.

Pamtim reči, jer su mi zvučale zloslutno i bio sam siguran da se ne zajebava:

Potpisaću ti, mada se ranije pre moglo da desi da te zgazi kamion nego da izađeš kad ti se kurac digne. Ako te nekad pozovemo, nemoj da se igraš glavom da se ne odazoveš na taj poziv.

shmoo shmoo 10:14 29.09.2022

Re: Србија је слободна земља, зар не?

predatortz
Ne, nego sticajem okolnosti dosta dobro poznajem čoveka koji je tada prevremeno penzionisan sa dosta visoke pozicije i video je celu priču iz velike blizine.


Misliš, administrativno penzionisan?
U tim krugovima to obično ne znači ama baš ništa.



Као што је Шешељ административно отпуштен из "муслиманског" затвора са ореолом тадашњег дисидента.

И његов кум Вук исто имао тај ореол дисидента.

А није важно чиме су се пре тога бавили док није почео да им тече стаж "дисидента", а онда затим у доба Милошевића и стаж "српског националисте" па ево видимо код Шешеља и "српског фашисте", претече и великог гуруа свих "српских нациста". ( Е, мој Вац'ћу, Вац'ћу! Па не вади се то тако! )




Предо, а зар није требало Шешељ одавно да се врати у Хаг?

Зар њега нису само привремено пустили?

Шта онда ради у Земуну већ толике године?

Изгледа да је нисам пратио фабулу радње по том питању...

maksa83 maksa83 10:15 29.09.2022

Re: Србија је слободна земља, зар не?

Potpisaću ti, mada se ranije pre moglo da desi da te zgazi kamion nego da izađeš kad ti se kurac digne.

Ovo je bilo plansko rasformiravanje (izvedeno od strane Srbije i srpskog DB-a, samo su pootpaljivali sve i uzeli im sve što je bilo u posedu saveznog DB-a).

Inače imao sam davno kolegu koji je radio u DB-u (srpskom, pošto drugog više nije bilo) kao programer devedesetih neko vreme, i kada je davao otkaz prošao je kroz vrlo neprijatan exit interview, baš tim rečima "ti misliš da se odavde odlazi kad ti padne na pamet?" ali se nekako iščupo. Postoji i zabavna epizoda kada su im uzeli kompjutere da ih ozvuče pa se ovi namerno zajebavali i pričali gluposti i onda su u hodniku sretali ove što ih slušaju koji nisu mogli da se ne klibere kada ih vide.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 10:17 29.09.2022

Re: kako prepoznati

bene_geserit
Nego, ona se jos nije ogradila od svojih izjava i svoje proslosti pa do tada ta etiketa ostaje da joj krasi krunu. Mozda hoce u buducnosti. Obrati paznju da je ona tu etiketu sama odabrala

Eh, sad, cepaš dlaku na pola.
Pre bi rekao, da se vratimo na to, da "vi" etiketu fašiste dodeduljujete počasno svakome ko je iole desno, a ponekome i u centru.


Pa ja bas insistiram na cepanju dlake da bi se izbegle nejasne kvalifikacije. Zato sam i pitao ono gore o Seselju, itd.

Inace, za mene nisu svi desnicari fasisti - ovo jos manje vazi za centriste. Medju desnicarima ima neofasista i neonacista ali i belih supremacista, islamista, eko-ekstremista, rasista raznih fela, hriscanskih klero-ekstremista... A ima i medjusobnog uletanja na tudji teren: medju kineskim komunistima postoji jako desnicarsko krilo, Radnicka partija u Brazilu je bila jedno vreme (ne znam kako je danas) desnicarski orijentisana...

Ako koristimo termine fasizam i nacizam u istorijskom smisu onda oni danas ne postoje (kao ni komunizam u Evropi, btw.). Postoje neofasisticke i neonacisticke grupe i stranke koje bastine neke elemente fasizma i nacizma.

Meloni spada onda u ovu poslednju grupu sve dokle misli da Musilinijev fasizam nije bas toliko los politicki model. Koliko znam Horti se smatra madjarskim fasistom pa onda i Orban spada u ovu poslednju grupu posto smatra da je Horti bio veliki patriota koji je zaduzio naciju.
predatortz predatortz 10:18 29.09.2022

Re: Србија је слободна земља, зар не?

Ovo je bilo plansko rasformiravanje (izvedeno od strane Srbije i srpskog DB-a, samo su pootpaljivali sve i uzeli im sve što je bilo u posedu saveznog DB-a).


Sve ja tebe razumem, ali ti mene ne. Službu možeš administrativno ugasiti, ali ne i njen uticaj.
maksa83 maksa83 10:24 29.09.2022

Re: Србија је слободна земља, зар не?

Sve ja tebe razumem, ali ti mene ne. Službu možeš administrativno ugasiti, ali ne i njen uticaj.

Služba nije oblak energije koji postoji bez ljudskih i fizičkih resursa.

Da te podsetim opet da onaj ko je tada (osamdesetih) bio u nekom naponu snage (imao oko 40 godina npr.) sada ima oko 90. To su vrlo pozne godine i malo ljudi ih doživi (prosek je 74 čini mi se).

Dakle kakav uticaj 2022. godine može da ima devedesetogodišnjak koji ne zna šta je jutros jeo a kamoli koja su društvena i politička kretanja i koje figure on (penzioner već skoro 40 godina, dementan pri tom) on sad tu kako da pomera a zarad nečegnečegveć.

predatortz predatortz 10:29 29.09.2022

Re: Србија је слободна земља, зар не?

Dakle kakav uticaj 2022. godine može da ima devedesetogodišnjak


Zavisi od toga koliko je pitomaca iza sebe ostavio, odnosno kojem broju ljudi je formirao svest u pogledu stavova po nekim pitanjima. Pretpostavljam da su neki od njih danas uticajni ljudi.


shmoo shmoo 10:39 29.09.2022

Re: Србија је слободна земља, зар не?

predatortz
Dakle kakav uticaj 2022. godine može da ima devedesetogodišnjak


Zavisi od toga koliko je pitomaca iza sebe ostavio, odnosno kojem broju ljudi je formirao svest u pogledu stavova po nekim pitanjima. Pretpostavljam da su neki od njih danas uticajni ljudi.





Не заборави и на потомке тих деведесетогодишњака са привилегијама повлашћених у друштву које никако не би да испусте из својих руку ни данас, после толико времена од "административног расформирања".

Знам много таквих.

Ја то називам самоуправна интересна заједница - СИЗ.

(copyright by Едвард Кардељ)

А заиста не знам ни за један случај у историји човечанства да су се привилеговани у друштву добровољно одрекли својих привилегија.

bangyahead bangyahead 10:40 29.09.2022

Re: Србија је слободна земља, зар не?


И ја познајем не једног него многе, и оне који су тада пензионисани и оне који нису, па такође знам целу причу из велике близине.


Kako tj. zašto profesor književnosti u srednjoj ili osnovnoj školi ima potrebu da poznaje agente Tajne službe? Kao roditelje đaka? Oni dođu i predstave se: "Zdravo, ja sam taj i taj, roditelj tog i tog, tajni agent Srba 007?"
shmoo shmoo 10:42 29.09.2022

Re: Србија је слободна земља, зар не?

bangyahead

И ја познајем не једног него многе, и оне који су тада пензионисани и оне који нису, па такође знам целу причу из велике близине.


Kako tj. zašto profesor književnosti u srednjoj ili osnovnoj školi ima potrebu da poznaje agente Tajne službe? Kao roditelje đaka? Oni dođu i predstave se: "Zdravo, ja sam taj i taj, roditelj tog i tog, tajni agent Srba 007?"



A riddle, wrapped in a mystery, inside an enigma.




newimprovedtadejus newimprovedtadejus 10:44 29.09.2022

Re: Србија је слободна земља, зар не?

maksa83
Sve ja tebe razumem, ali ti mene ne. Službu možeš administrativno ugasiti, ali ne i njen uticaj.

Služba nije oblak energije koji postoji bez ljudskih i fizičkih resursa.

Da te podsetim opet da onaj ko je tada (osamdesetih) bio u nekom naponu snage (imao oko 40 godina npr.) sada ima oko 90. To su vrlo pozne godine i malo ljudi ih doživi (prosek je 74 čini mi se).

Dakle kakav uticaj 2022. godine može da ima devedesetogodišnjak koji ne zna šta je jutros jeo a kamoli koja su društvena i politička kretanja i koje figure on (penzioner već skoro 40 godina, dementan pri tom) on sad tu kako da pomera a zarad nečegnečegveć.



opet ti s tim tvojim činjenicama, umjesto da lijepo razumiješ da sve što ne možemo da objasnimo to je služba..
pa kako malo šta razumijemo a još manje umijemo da objasnimo onda lijepo kažemo to ti je sve služba..
i mir u glavi, kohezija, a ti bi sad to sve nešto da čačkaš i ne daj bože rušiš..
nije u redu
bangyahead bangyahead 10:47 29.09.2022

Re: kako prepoznati

Meloni spada onda u ovu poslednju grupu sve dokle misli da Musilinijev fasizam nije bas toliko los politicki model. Koliko znam Horti se smatra madjarskim fasistom pa onda i Orban spada u ovu poslednju grupu posto smatra da je Horti bio veliki patriota koji je zaduzio naciju.


Spadaju, i bole ih brige. I Izraelu pripadnici desnice otvoreno slave Meloni i govore o Musoliniju kao "snažnom, čvrstom vođi." Netanjahu otvoreno upotrebljava u predizbornoj kampanji kredo: "Jedan vođa, jedna vera, jedna nacija."

Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 10:49 29.09.2022

Re: kako prepoznati

bangyahead
Meloni spada onda u ovu poslednju grupu sve dokle misli da Musilinijev fasizam nije bas toliko los politicki model. Koliko znam Horti se smatra madjarskim fasistom pa onda i Orban spada u ovu poslednju grupu posto smatra da je Horti bio veliki patriota koji je zaduzio naciju.


Spadaju, i bole ih brige. I Izraelu pripadnici desnice otvoreno slave Meloni i govore o Musoliniju kao "snažnom, čvrstom vođi." Netanjahu otvoreno upotrebljava u predizornoj kampanji kredo: "Jedan vođa, jedna vera, jedna nacija."



Znam. Ali nije za utehu, :(
predatortz predatortz 10:51 29.09.2022

Re: Србија је слободна земља, зар не?

opet ti s tim tvojim činjenicama,


Šta je činjenica? Da nečiji profesionalni uticaj ne postoji, da ne formira način razmišljanja onih koji su kod njega činili neke prve profesionalne korake?
Niko se ne seća nekog profesora koji ga je naveo da se zainteresuje za ono čime se danas bavi?
Da mu je taj dao neke smernice, usadio neke stavove?

Smešno!

Vi mislite da ideja tek tako nestaje?
Da se ljudi ne povezuju po osnovu poznanstava, porodičnih veza, zajedničkih interesovanja i da ne utiču na ono što im je bitno, a gde mogu da utiču?

Neozbiljno!

Pa, pogledajte čije su ćere perjanice celog srpskog NGO sektora.
Ko privatno trguje strujom?
Ko prodaje računare?
Ko je u državnom aparatu. Šta su bili dedovi i očevi zaposlenih u SDPR?
Što je Milka Forcan baš toliko "uspešnija" od ostalih?
shmoo shmoo 10:51 29.09.2022

Re: Србија је слободна земља, зар не?

newimprovedtadejus

opet ti s tim tvojim činjenicama, umjesto da lijepo razumiješ da sve što ne možemo da objasnimo to je služba..



Не, него све што не можемо да објаснимо, то је воља богова.

Тако је барем до сада вазда било у историји човечанства.


EDIT: То што неки људи не верују у теорије завера, не значи да завере не постоје.



shmoo shmoo 10:56 29.09.2022

Re: Србија је слободна земља, зар не?

predatortz
opet ti s tim tvojim činjenicama,


Šta je činjenica? Da nečiji profesionalni uticaj ne postoji, da ne formira način razmišljanja onih koji su kod njega činili neke prve profesionalne korake?
Niko se ne seća nekog profesora koji ga je naveo da se zainteresuje za ono čime se danas bavi?
Da mu je taj dao neke smernice, usadio neke stavove?

Smešno!

Vi mislite da ideja tek tako nestaje?
Da se ljudi ne povezuju po osnovu poznanstava, porodičnih veza, zajedničkih interesovanja i da ne utiču na ono što im je bitno, a gde mogu da utiču?

Neozbiljno!

Pa, pogledajte čije su ćere celog srpskog NGO sektora.
Ko privatno trguje strujom?
Ko prodaje računare?
Ko je u državnom aparatu. Šta su bili dedovi i očevi zaposlenih u SDPR?
Što je Milka Forcan baš toliko "uspešnija" od ostalih?







Колико само познајем таквих који се руководе тиме дај да причамо о "српском нацизму" да се Власи не досете шта то радимо.

Предо, не знам како је данас, али се сећам да смо у доба уздизања Милошевића и покушаја да се Косово и Метохија задрже у Србији одлично знали да се на КиМ тим послом баве исте оне шиптарске породице које су се тиме бавили сто година пре тога, пре балканских ратова.

Па онда бизнис ишао с колена на колено, од оца је остануло сину и те форе. И због тога смо и знали да на КиМ тада још увек функционишу канали које је успоставила К унд К монархија.

Читавих 70 година после гашења и смрти те империје ти канали су функционисали на КиМ.

И није ово што сам испричао нешто специфично везано само за КиМ или само за Србију.

Свугде је тако. По целом свету.

С колена на колено, од оца остануло сину.

newimprovedtadejus newimprovedtadejus 10:58 29.09.2022

Re: Србија је слободна земља, зар не?

predatortz
opet ti s tim tvojim činjenicama,


Šta je činjenica? Da nečiji profesionalni uticaj ne postoji, da ne formira način razmišljanja onih koji su kod njega činili neke prve profesionalne korake?
Niko se ne seća nekog profesora koji ga je naveo da se zainteresuje za ono čime se danas bavi?
Da mu je taj dao neke smernice, usadio neke stavove?

Smešno!

Vi mislite da ideja tek tako nestaje?
Da se ljudi ne povezuju po osnovu poznanstava, porodičnih veza, zajedničkih interesovanja i da ne utiču na ono što im je bitno, a gde mogu da utiču?

Neozbiljno!

Pa, pogledajte čije su ćere celog srpskog NGO sektora.
Ko privatno trguje strujom?
Ko prodaje računare?
Ko je u državnom aparatu. Šta su bili dedovi i očevi zaposlenih u SDPR?
Što je Milka Forcan baš toliko "uspešnija" od ostalih?


to što sad radiš se zove cherry picking..
odabereš mali set polu-činjenica koje potkrepljuju tvoja uvjerenja i ignorišeš sve što se ne uklapa..
minimum bi bio da bar povremeno posvetiš neku mentalnu energiju bar nekoj činjenici koja se ne uklapa..
ne znam šta bih ti kazala.. mislim da je najpametnije smanjiti broj čvrstih uvjerenja i posvetiti se recimo pecanju..
pokušavati objasniti sve složeniji svijet sa dva i po čvrsta uvjerenja tipa služba, komuljare, patriote.. ja bih rekla zaludan posao..
predatortz predatortz 11:03 29.09.2022

Re: Србија је слободна земља, зар не?


to što sad radiš se zove cherry picking..


Ovo što ti radiš se zove bezobrazluk.

Ja ne pokušavam sve složeniji svet, u čemu se slažemo, da objasnim komunjarama, kako si ti izvukla zaključak.

Ja ukazujem na to da se kod nas stvari jako sporo, do nikako, menjaju i otud, zbog nespremnosti na promene i zakucanosti u nekom stanju svesti iz sredine prošlog veka, naša sve lošija pozicija u tom svetu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana