Društvo| Gost autor

This is a Man's world, don't you now?

angie01 RSS / 14.08.2023. u 13:58

 

 

Istraživanje Organizacije za bezbednost i saradnju, koje je rađeno 2018. godine, na reprezatitavnom uzorku žena starosne dobi od 18 do 74 godine, koje žive u Srbiji, sprovedeno je putem intervijua licem u lice (ukupno 2023 intervijua).

Najzastupljeniji oblik nasilja od strane intimnog partnera je psihičko nasilje.

Dve od pet ispitanih žena su navele da su doživele seksualno uznemiravanje u nekom trenutku od svoje 15. godine pa nadalje, a 18% je navelo da je doživelo takvo iskustvo u poslednjih 12 meseci.

Dvadesetdva procenta ispitanih žena izjavilo je da su iskusile fizičko ili seksualno nasilje od strane partnera ili nepartnera nakon svoje 15. godine, a 18% koje su nekad bile u partnerskoj zajednici otkrile su da su doživele jedan ili više oblika takvog nasilja od strane bivšeg partnera.

Deset posto žena koje trenutno imaju partnera je izjavilo da su iskusile fizičko ili seksualno nasilje od strane sadašnjeg partnera, a 9% ispitanih žena je izjavilo da su imale takva iskustva od strane nepartnera. Proganjanju je bila izložena svaka deseta žena.

Nasilje nad ženama pogađa žene svih uzrasta i žene iz svih delova zemlje, dok kod žena čiji su se partneri borili u oružanom sukobu postoji veća verovatnoća da su iskusile različite oblike fizičkog ili seksualnog nasilja od strane tog partnera.

Istraživanje pokazuje da je tri od 10 žena doživelo neki oblik fizičkog nasilja od strane odrasle osobe pre nego što su napunile 15 godina, a kod ovih žena postojala je veća verovatnoća da

dožive dalje nasilje u odraslom dobu.

Takođe, 35% žena koje su imale partnera su doživele kontrolišuće ponašanje, a 29% nasilno ponašanje, dok je 12% izjavilo da su iskusile ekonomsko nasilje, 8% žena koje su imale partnera i koje imaju decu izjavilo je da su bile izložene ucenama u vezi sa decom ili da su im deca zlostavljana.

Tri najraširenija pojedinačna oblika psihičkog nasilja počinjena od strane sadašnjih partnera su: omalovažavanje ili ponižavanje nasamo, ljutnja kada žena komunicira sa drugim muškarcem i insistiranje partnera da zna u svakom trenutku gde je i kuda ide partnerka na način koji nadilazi opštu zabrinutost.

Ovo su i najčešći oblici nasilja bivših partnera, pored izražavanja sumnje da je žena neverna i pokušaja da je spreči da viđa prijatelje.

Žene u sprovedenom istraživanju navele su da smatraju da žene koje doživljavaju psihičko nasilje i oni koji su svedoci takvog nasilja ne mogu lako da prepoznaju to nasilje. Kada je nasilje počinjeno od strane partnera, kontrola koju primenjuje počinilac se povremeno tumači kao briga i ljubav.

Društvene norme podstiču žene da prihvate kontrolišuće ponašanje muškaraca i, po njima, muškarci imaju pravo da znaju gde im se partnerka nalazi. Ispoljavanje ljubomornog ponašanja, poput ljutnje na partnerku zbog razgovora s drugim muškarcem i izražavanja sumnje u njenu vernost, romantično se tumače kao dokazi strasti i ljubavi.

Nasilje uzrukuje osim fizičke i psihičku patnju. Dve od pet žena koje su preživele nasilje imaju osećanje straha, besa, ljutnje ili šoka. Osim toga četvrtina ispitanih žena pati od anksioznosti, depresije ili poteškoća sa spavanjem. Iz ovoga proizilazi da je uticaj nasilja ozbiljan i dugotrajan.

Mnoge žene smatraju da nisu dovoljno informisane u vezi sa tim šta treba da rade u slučaju da dožive nasilje.

Istraživanje upućuje na sledeće zaključke:

  1. Kulturne norme i stavovi doprinose rodnoj nejednakosti i nasilju nad ženama. Tri od deset žena veruje da je porodično nasilje nad ženama privatna stvar, a skoro četvrtina smatra žrtvu odgovornom ili veruju da one preuveličavaju tvrdnje o zlostavljanju ili Intervijuisane žene su rekle da su muškarci nasilni prema partnerkama, usled upotrebe alkohola, zbog ljubomore, nezaposlenosti ili finansijskih briga i niskog samopoštovanja.

    Ova uverenja doprinose rodnoj nejednakosti i stvaraju okruženje u kojem se toleriše nasilje nad ženama. Najvažniji oblik prevencije je suprostavljanje stavovima o rodinim ulogama koji održavaju nejednakost između muškaraca i žena.
  1. Nasilje nad ženama se ne prijavljuje. Vrlo malo žena koje su doživele nasilje to su prijavile Sramota, ekonomska zavisnost, strah od osvete od strane počinioca i nepoverenje u službe predstavljaju glavne prepreke za prijavljivanje.
  1. Potrebno je poboljšati rad službi za pružanje pomoći, kao i međusektorsku saradnju. Nedovoljno je dostupnih službi za pružanje pomoći ženama i potrebno je poboljšati njihovu konzistentnost i kvalitet rada. Postoji potreba za pružanjem usluga ne samo od strane javnih ustanova, već i od specijalizovanih udruženja i ženskih organizacija.
  1. Postoje nedostaci u primeni zakona i prikupljanju podataka. Identifikovan je nedostatak u prikupljanju podataka i istaknut značaj planiranog razvoja i primene jedinstvene baze dobro zaštićenih
  1. Žrtve nisu dovoljno zaštićene tokom sudskih postupaka i postoji potreba za usavršavanjem profesionalne obuke zaposlenih.


© 2006 - 2023 Autonomni ženski centar


Komentari (649)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie01 angie01 14:16 14.08.2023

,

Ovo je svet za muškarce
Ovo je svet za muškarce
Ovo je svet za muškarce
Ali bio bi ništa
Ništa bez žene ili devojke
Možeš da primeniš da je muškarac napravio automobil
Da bi nas odveo kroz put
Muškarac je napravio voz
Da nose težak teret
Muškarac je pronašao električno svetlo
Da nas izvuče iz mraka
Muškarac je napravio brod na vodi
Kao što je i Noa napravio barku
Ovo je svet za muškarce, muškarce, muškarce,
Ali bio bi ništa
Ništa bez žene ili devojke

Muškarac se brine o maloj ljupkoj devojčici
I o dečaku
Muškarac ih čini srečnim
Zato što muškarac pravi igračke
I kada muškarac napravi sve živo
Sve što može
Znaj da muškarac zarađuje novac
Da bi kupio za oslate ljude
Ovo je svet za muškarce, muškarce, muškarce,
Ali bio bi ništa
Veliko ništa
Bez žene ili devojke

On je izgubljen u divljini
On je izgubljen u gorčini
Черевићан Черевићан 17:26 14.08.2023

ignis fatuus

т'јст....svet je za muškarce, ali bio bi ništa bez žene

Жена је створена да се ..воли....воли
песме јој пишеш, слушаш а и караш,
ако си још вичан делиције ...збрчкати
неће ти пребацит'.. ако малко шараш
alselone alselone 17:29 14.08.2023

Re: ignis fatuus

песме им пишеш, слушаш ..и караш,


ko te kara nek ti pise pjesme
angie01 angie01 17:56 14.08.2023

Re: ignis fatuus

ko te kara nek ti pise pjesme


isto ovo, je neki moj kolega rekao nekoj saradnici, koja ga je nesto zamolila da joj uradi- ne secam se vise sta, ali neku glupost, da ispravi neku stranu, tako nesto, posto se ona nije snalazila,...i posto sam ja bila jedino zensko u redakciji, naravno da sam reagovala- jer su takve prostacke doskocice deckima smesne-...posle mi se izvinjavao mesec dana...al dzaba,...
angie01 angie01 17:57 14.08.2023

Re: ignis fatuus

mr Cer- razumem, al brate na ovu temu sa tim karanjem, aman zaman.
alselone alselone 18:00 14.08.2023

Re: ignis fatuus

isto ovo, je neki moj kolega rekao nekoj saradnici, koja ga je nesto zamolila da joj uradi- ne secam se vise sta, ali neku glupost, da ispravi neku stranu, tako nesto, posto se ona nije snalazila,...i posto sam ja bila jedino zensko u redakciji, naravno da sam reagovala- jer su takve prostacke doskocice deckima smesne-...posle mi se izvinjavao mesec dana...al dzaba,...

To nije doskočica nego pesma i jeste da deluje prostačka ali ima smisla za muškarce koji su emotivniji i introvertniji.
angie01 angie01 18:30 14.08.2023

Re: ignis fatuus

To nije doskočica nego pesma


evo, ja ne znam za pesmu, rekoh ti kako sam cula,...
predatortz predatortz 18:37 14.08.2023

Re: ignis fatuus

angie01
To nije doskočica nego pesma


evo, ja ne znam za pesmu, rekoh ti kako sam cula,...


Elvis J Kurtović!
Odlična pesma!

angie01 angie01 18:48 14.08.2023

Re: ignis fatuus

ko te kara nek ti pise pjesme


nikad cula,...evo, sad sam pogledala-i to je ta poruka/smisao, sta da kazem...
angie01 angie01 18:50 14.08.2023

Re: ignis fatuus

ali ima smisla za muškarce koji su emotivniji i introvertniji.


pa po pesmi, koju sam sad cula po predatorovom uputstvu- ja bi rekla-otkaceni, korpirani...
Черевићан Черевићан 23:37 14.08.2023

quo mihi fortunam,si non concidetur uti

al brate na ovu temu sa tim karanjem, aman zaman

искрено...... тема женско - мушко
неће моћи ........без полнога чина,
девијантности наравно скрајнути
договорно ...генерално је милина

Гђо angie ....опаску на претходни ми стихозбрз разумем и пардонирам.. ..али
angie01 angie01 23:41 14.08.2023

Re: quo mihi fortunam,si non concidetur uti

ja verujem da smo se razumeli, mr Cer.
apacherosepeacock apacherosepeacock 06:01 15.08.2023

Re: ,

Koliko je bilo potrebno minuta od otvaranja bloga da po obicaju pocne relativizacija tipa - jao a vidi one tamo?

U Holandiji se mnogo cesce prijavljuje nasilnistvo. U Srbiji ni pola od toga.

I ajmo onda statistike.. i sviranje qrcu.

Po toj logici Saudi Arabija verovatno stoji najbolje, 1% zena prijavi nasilje i eto nama tamo najmanje nasilja prema zenama. Al kad bi se gadjali pescanim dinama.


U inicijalnom tekstu koji je postavila Endzi lepo pise - za pismene

*Nasilje nad ženama se ne prijavljuje. Vrlo malo žena koje su doživele nasilje to su prijavile Sramota, ekonomska zavisnost, strah od osvete od strane počinioca i nepoverenje u službe predstavljaju glavne prepreke za prijavljivanje.

*Društvene norme podstiču žene da prihvate kontrolišuće ponašanje muškaraca.

*Postoje nedostaci u primeni zakona i prikupljanju podataka.


I Neues aus der Nachbarschaft je lepo naveo tragediju od zakona - za pismene

Jedna od olakšavajućih okolnosti koja se navodi u presudi je da je „pokojna svojim ponašanjem doprinela odigravanju kritičnog događaja“. Mladić je osuđen na šest godina.

Kao olakšavajuće okolnosti sud je cenio i to što ima visok pritisak, kao i to da je bio cenjen u sredini kojoj živi. Iz presude se vidi da je nekada bio predsednik mesne zajednice i lokalnog fudbalskog kluba. Osuđen je na osam godina.

Kada je u Kruševcu muž, posle uznemiravanja i pretnji smrću, ubio ženu udarajući je šipkom do smrti, olakšavajuća okolnost je bila to što je „porodičan čovek, otac dva punoletna deteta sa kojima živi u zajedničkom domaćinstvu“.



I da dodam jos informacija

Preko 70% žena U Srbiji koje su izgubile život u partnerskom i porodičnom nasilju nikada ga nije prijavilo institucijama.

47% žena se nakon iskustva nasilja nije obratilo nijednoj instituciji za podršku.

U slučaju da dožive nasilje obratile bi se članovima porodice (38%), policiji (28%), i prijateljima (9%).


Institucije treba da reaguju na nasilje uzimajući u obzir specifične okolnosti pojedinačnih slučajeva, a porodice i lokalne zajednice treba bolje da prepoznaju i razumeju nasilje, kako bi postali prva linija podrške preživelima. Istovremeno, mediji treba odgovorno da izveštavaju kako bi izbegli dalju traumatizaciju preživelih, i edukovali javnost da je nasilje u porodici društveni, a ne lični problem.



A sad nastavite mizogini papci nesmetano 365987 istih krugova ko pokvarena ploca..

bene_geserit bene_geserit 07:59 15.08.2023

Re: ,

I ajmo onda statistike.. i sviranje qrcu ...
A sad nastavite mizogini papci

Statistike za nasilje verovatno jesu, ali statistike za ubistva nisu sviranje qrcu.

A znaš šta je zajedničko za Slovačku, Kipar, Izrael, Crnu Goru, Novi Zeland, Južnu Koreju, Kanadu, Rumuniju, Švajcarsku, Češku, Finsku, Francusku, Maltu, Albaniju, Austriju, Mađarsku, Nemačku, Norvešku, Estoniju, Litvaniju, Letoniju, Ukrajinu, Belorusiju, Rusiju, Moldaviju, SAD i još jako puno zemalja?
Sve imaju veći murder rate žena od Srbije.

Nego to prebrojavanje žrtava ubistava po polovima, je onako jadno.
Ispada da muške žrtve, kojih je uvek bar 2 puta više među ubijenima od žena, i nisu nešto bitne (ne kažem da nije istina sa aspekta produženja vrste).
Prosto bi čovek pomislio da takva prebrojavanja po polu žrtava uglavnom rade mizandrene kučke.
angie01 angie01 10:47 15.08.2023

Re: ,

apacherosepeacock
Koliko je bilo potrebno minuta od otvaranja bloga da po obicaju pocne relativizacija tipa - jao a vidi one tamo?

U Holandiji se mnogo cesce prijavljuje nasilnistvo. U Srbiji ni pola od toga.

I ajmo onda statistike.. i sviranje qrcu.

Po toj logici Saudi Arabija verovatno stoji najbolje, 1% zena prijavi nasilje i eto nama tamo najmanje nasilja prema zenama. Al kad bi se gadjali pescanim dinama.


U inicijalnom tekstu koji je postavila Endzi lepo pise - za pismene

*Nasilje nad ženama se ne prijavljuje. Vrlo malo žena koje su doživele nasilje to su prijavile Sramota, ekonomska zavisnost, strah od osvete od strane počinioca i nepoverenje u službe predstavljaju glavne prepreke za prijavljivanje.

*Društvene norme podstiču žene da prihvate kontrolišuće ponašanje muškaraca.

*Postoje nedostaci u primeni zakona i prikupljanju podataka.


I Neues aus der Nachbarschaft je lepo naveo tragediju od zakona - za pismene

Jedna od olakšavajućih okolnosti koja se navodi u presudi je da je „pokojna svojim ponašanjem doprinela odigravanju kritičnog događaja“. Mladić je osuđen na šest godina.

Kao olakšavajuće okolnosti sud je cenio i to što ima visok pritisak, kao i to da je bio cenjen u sredini kojoj živi. Iz presude se vidi da je nekada bio predsednik mesne zajednice i lokalnog fudbalskog kluba. Osuđen je na osam godina.

Kada je u Kruševcu muž, posle uznemiravanja i pretnji smrću, ubio ženu udarajući je šipkom do smrti, olakšavajuća okolnost je bila to što je „porodičan čovek, otac dva punoletna deteta sa kojima živi u zajedničkom domaćinstvu“.



I da dodam jos informacija

Preko 70% žena U Srbiji koje su izgubile život u partnerskom i porodičnom nasilju nikada ga nije prijavilo institucijama.

47% žena se nakon iskustva nasilja nije obratilo nijednoj instituciji za podršku.

U slučaju da dožive nasilje obratile bi se članovima porodice (38%), policiji (28%), i prijateljima (9%).


Institucije treba da reaguju na nasilje uzimajući u obzir specifične okolnosti pojedinačnih slučajeva, a porodice i lokalne zajednice treba bolje da prepoznaju i razumeju nasilje, kako bi postali prva linija podrške preživelima. Istovremeno, mediji treba odgovorno da izveštavaju kako bi izbegli dalju traumatizaciju preživelih, i edukovali javnost da je nasilje u porodici društveni, a ne lični problem.



A sad nastavite mizogini papci nesmetano 365987 istih krugova ko pokvarena ploca..



samo da podvucem.
srdjan.pajic srdjan.pajic 14:45 15.08.2023

Re: ,

Koliko je bilo potrebno minuta od otvaranja bloga da po obicaju pocne relativizacija tipa - jao a vidi one tamo?



Pa moramo mi domaćini nekako da se branimo! A da vidiš kako radi fabrika relativizacije u tri smene ako neko, makar i usput, samo pomene rat koji ruski oligarsi vode u Ukrajini.
srdjan.pajic srdjan.pajic 14:47 15.08.2023

Re: ,

Statistike za nasilje verovatno jesu, ali statistike za ubistva nisu sviranje qrcu.


Pa zašto bi neko ubio ženu koja je nasiljem i zakonima uterana u poslušnost, manja od makovog zrna, muža i vlasnika gleda kao u boga, pada ničice pred njim?
predatortz predatortz 14:57 15.08.2023

Re: ,

srdjan.pajic
Statistike za nasilje verovatno jesu, ali statistike za ubistva nisu sviranje qrcu.


Pa zašto bi neko ubio ženu koja je nasiljem i zakonima uterana u poslušnost, manja od makovog zrna, muža i vlasnika gleda kao u boga, pada ničice pred njim?


O čemu ti govoriš?

Znaš li ti koliki je procenat razvoda u Srbiji?
Ko se tu koga boji, kome je muž vlasnik?
Čemu ovolika zluradost?

Žena u Srbiji ima pravo da odlučuje o trudnoći, ima pravo da je prekine bez da ikog pita, ne postoji ni jedan zakon u Srbiji koji ženu diskriminiše. Ima pravo da svojom voljom stupi u brak i iz tog braka izađe, ima pravo na podelu bračne stečevine, zakon je pri dodeli starateljstva naklonjeniji majci nego ocu.


Kod tebe, kako stoje stvari?
U nekim delovima nema pravo na abortus. Ako je silovana mora to da dokazuje da bi joj dozvolili prekid neželjene trudnoće.
To je, majstore, sistemsko zlostavljanje!
Takva žena je zlostavljanja od strane države.

Ovo su činjenice. Nikakva slobodna interpretacija, samo nabrojane činjenice.

Niko ovde ne relativizuje, ali ima vas koji satanizujete.

freehand freehand 15:31 15.08.2023

Re: ,

Pa zašto bi neko ubio ženu koja je nasiljem i zakonima uterana u poslušnost

Pa
Gde je i kojim zakonom žena uterana u poslušnost a da nije u pitanju šerijat?
Pa pobogu, dvadesetprvi je vek, čak i u Švajcarkoj žene imaju pravo glasa.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 15:34 15.08.2023

Re: ,

I da dodam jos informacija


Evo i ja jos malo da dodam:

76% slucajeva ubijaju muzevi/partneri odnosno sinovi (16%). Ubice pripadaju starosnoj kategoriji od 35 do 65 godina (najveca grupa od 46 do 56 godina). Bas, sta je to femicid, zasto to izdvajati i zasto tako cudan naziv...

A kad se neki slucaj prijavi policiji i socijalnom onda oni gledaju 'problematicnu porodicu' a sistematska psiholoska i pravna pomoc za zrtve postoji samo zbog ovih mrskih feministickih NGO mreza koje to organizuju.

Sa prijavljenim nasilnicima niko ni ne razgovara osim sto mu lokalni pandur malo ne pripreti. I to samo ako nasilnik nije neciji.

44% posto ubica izvrsi samoubistvo. Sto ce reci da negde i on zna da je ubijanje partnerke ili majke put u pakao. U momentu kad se neki takav prijavi za nasilje on bi morao da dobije neki mental health tretman pa mozda nece postati ubice. Ili makar ne svaki.
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:32 15.08.2023

Re: ,

O čemu ti govoriš?



O primeru Saudijske Arabije (a ima tih zemalja još dosta) koji je pomenula apač, a koji ilustruje tu izvrnutu logiku iza navedenih statistika koje je ovde funjarski podmetnuo kolega bene.

O tome kako je ovde sa tim abortusima ne moraš meni da objašnjavaš, i relativizuješ sranja o kojima pričamo, to je mračni srednji vek kod nas, hvala
religioznim zatucanim domaćinima iz Teksasa i ostalih sli;nih domaćinskih naseobina na tome. Dobro, i poneki domaćin iz trampolendije u Kaliforniji to isto podržava, uglavnom iz ideoloških razloga.


zilikaka zilikaka 18:04 15.08.2023

Re: ,

Ispada da muške žrtve, kojih je uvek bar 2 puta više među ubijenima od žena, i nisu nešto bitne (ne kažem da nije istina sa aspekta produženja vrste).
Prosto bi čovek pomislio da takva prebrojavanja po polu žrtava uglavnom rade mizandrene kučke.

Bojim se da ovde nedostaje jedan parametar.
Da, muškarci verovatno jesu duplo više žrtve ubistava ali koliko tačno njih je izgubilo život jer je nečiji muž, bio ili ostao?
Može i dalje, koliko od tog duplo većeg broja ubijenih je ubila žena, ljubavnica, partnerka, i još koliko od tog broja je prethodno napustilo zajednicu i možda se krilo, ali ih je žena, ljubavnica, partnerka, pronašla i ubila?
angie01 angie01 18:18 15.08.2023

Re: ,

tu izvrnutu logiku iza navedenih statistika koje je ovde funjarski podmetnuo kolega bene.


pa to stalno radi i nije mi jasno zasto.
angie01 angie01 18:22 15.08.2023

Re: ,

Sa prijavljenim nasilnicima niko ni ne razgovara osim sto mu lokalni pandur malo ne pripreti. I to samo ako nasilnik nije neciji


ma ni to, evo, cujem danas su dve zene, koje su probale da prijave nasilje, prosle ko bos po trnju, prva iz Beograda, gospodja Grujcic, predala je prvom javnom tuzilastvu prijavu sa sve medicinskom dokumentacijom o povredama- i oni je odbili sa obrazlozenjem, da nema dovoljno dokaza/uslova za podizanje optuznica,...druga zena je iz Kraljeva, al sem da joj se nesto slicno desilo, ne znam druge detalje,..pa hebovasbog.
angie01 angie01 18:23 15.08.2023

Re: ,

čak i u Švajcarkoj žene imaju pravo glasa.



apacherosepeacock apacherosepeacock 08:33 17.08.2023

Re: ,

A da vidiš kako radi fabrika relativizacije u tri smene ako neko, makar i usput, samo pomene rat koji ruski oligarsi vode u Ukrajini.




Dasta, odbrana 24/7 (nema odmora dok traje..:)) diktatora na stiklama i njegovih zlocinackih satrapa. Strasno!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:30 17.08.2023

Re: ,

angie01
Ovo je svet za muškarce
Ovo je svet za muškarce
Ovo je svet za muškarce


Osmoro zaposlenih Fondacije Fond za humanitarno pravo (FHP) podnelo zajedničku tužbu protiv poslodavca zbog zlostavljanja na radu, a svi podnosioci se žale na postupanje Nataše Kandić, osnivačice FHP.
angie01 angie01 19:49 17.08.2023

Re: ,

Vojislav Stojković
angie01
Ovo je svet za muškarce
Ovo je svet za muškarce
Ovo je svet za muškarce


Osmoro zaposlenih Fondacije Fond za humanitarno pravo (FHP) podnelo zajedničku tužbu protiv poslodavca zbog zlostavljanja na radu, a svi podnosioci se žale na postupanje Nataše Kandić, osnivačice FHP.


evo, ne razumem sta si hteo da kazes- procitala sam clanak ispod linka- nigde ne pise o cemu se tacno radi, sem da osmoro zaposlenih tuze seficu za mobing, bez detalja, ne mogu da zauzmem nikakav stav, ne u ovom slucaju, nego u bilo kom, bez da znam o cemu se tacno radi.

a druga stvar, niko ne kaze da zene ne mogu da budu gadne,...pa onoliko primera koje svi znamo,...evo, moja jedna direktorka je bila gora od ozloglasenog poznatog generalnog.

pa samo one cuvarice logora su bile neverovatno surove i necovecne.

ova tema ne osporava da i zene mogu biti zle i lose,...al je ovo sve oko nas, ipak muski svet.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:24 17.08.2023

Re: ,

Sve zavisi od okolnosti - daj lošoj ženi vlast, pa će se ponašati nasilno kao i loš muškarac. Nismo mi toliko različiti.
angie01 angie01 20:33 17.08.2023

Re: ,

Nismo mi toliko različiti


niko ni ne kaze, ja ne znam sta te uznemirava,...no cinjenica je da su zene zbog svoje fizicke slabosti u odnosu na muskarce, cesto u situacijama da dozivljavaju nasilje,...a gdeneralno je ustrojstvo postavljeno tako da muskarci dominiraju...u svakoj veri, njeni emisari prevode reci bozije u tom kontekstu...da se zena mora pokoravati muzu svojem....sta ti nije jasno?
freehand freehand 23:11 17.08.2023

Re: ,

sta ti nije jasno?

Sve mu nije jasno, ali je sreća da si ti tu da mu objasniš.
Nego, da pokušamo da zamislimo svet u kome su žen(k)e krupnije i fizički snažnije od muškaraca?
kako izgleda rasrpava u vasioni bogomoljki, na primer?
bene_geserit bene_geserit 23:40 17.08.2023

Re: ,

u svakoj veri, njeni emisari prevode reci bozije u tom kontekstu...da se zena mora pokoravati muzu svojem....sta ti nije jasno?

Meni nije jasno šta tebe briga šta pričaju po crkvama kad nisi vernik.
angie01 angie01 23:49 17.08.2023

Re: ,

Meni nije jasno šta tebe briga šta pričaju po crkvama kad nisi vernik.


otkud ti znas da nisam?

...a svakako me briga, ako ce to da utice na povratak u srednji vek....al nije to bio d pojnt.
bene_geserit bene_geserit 00:00 18.08.2023

Re: ,

a svakako me briga, ako ce to da utice na povratak u srednji vek

Jel to postoji neki predlog da Srbija ne bude više sekularna država, sa kojim ja nisam upoznat?
Mene zanima šta pričaju u crkvi slično koliko i šta pričaju u ribolovačkom savezu.
freehand freehand 00:03 18.08.2023

Re: ,

bene_geserit
a svakako me briga, ako ce to da utice na povratak u srednji vek

Jel to postoji neki predlog da Srbija ne bude više sekularna država, sa kojim ja nisam upoznat?

Da predsednik polaže zakletvu na bibliji, da moto bude "Bog čuva predsednika" i da predsednik bude i poglavar crkve. Kao u razvijenim i naprednim državama.
kamilo_emericki kamilo_emericki 08:07 18.08.2023

Re: ,

freehand
bene_geserit
a svakako me briga, ako ce to da utice na povratak u srednji vek

Jel to postoji neki predlog da Srbija ne bude više sekularna država, sa kojim ja nisam upoznat?

Da predsednik polaže zakletvu na bibliji, da moto bude "Bog čuva predsednika" i da predsednik bude i poglavar crkve. Kao u razvijenim i naprednim državama.

I da polovina državnih praznika i neradnih dana budu vezani za religiju.
Pritom u državi postoje brojni članovi drugih konfesija ali njihovi praznici nisu državni praznici ili neradni dani.
angie01 angie01 10:35 18.08.2023

Re: ,

bene_geserit

freehand

kamilo_emericki



promoter promoter 11:14 18.08.2023

Re: ,

kamilo_emericki
freehand
bene_geserit
a svakako me briga, ako ce to da utice na povratak u srednji vek

Jel to postoji neki predlog da Srbija ne bude više sekularna država, sa kojim ja nisam upoznat?

Da predsednik polaže zakletvu na bibliji, da moto bude "Bog čuva predsednika" i da predsednik bude i poglavar crkve. Kao u razvijenim i naprednim državama.

I da polovina državnih praznika i neradnih dana budu vezani za religiju.
Pritom u državi postoje brojni članovi drugih konfesija ali njihovi praznici nisu državni praznici ili neradni dani.

Šta ima veze?
Neka i ti drugi slave.
Da li im iko brani?
Praznika je, ionako, premalo.
Kada bih se ja pitao, pola godine bi bili praznici.
freehand freehand 15:34 18.08.2023

Re: ,

angie01
bene_geserit

freehand

kamilo_emericki





Zar ne učimo od najboljih?

angie01 angie01 15:40 18.08.2023

Re: ,

Zar ne učimo od najboljih?


nisam samo cula, da se tamo zena gura u neke trdicionalne vrednosti.
docsumann docsumann 15:46 18.08.2023

Re: ,

promoter
kamilo_emericki
freehand
bene_geserit
a svakako me briga, ako ce to da utice na povratak u srednji vek

Jel to postoji neki predlog da Srbija ne bude više sekularna država, sa kojim ja nisam upoznat?

Da predsednik polaže zakletvu na bibliji, da moto bude "Bog čuva predsednika" i da predsednik bude i poglavar crkve. Kao u razvijenim i naprednim državama.

I da polovina državnih praznika i neradnih dana budu vezani za religiju.
Pritom u državi postoje brojni članovi drugih konfesija ali njihovi praznici nisu državni praznici ili neradni dani.

Šta ima veze?
Neka i ti drugi slave.
Da li im iko brani?
Praznika je, ionako, premalo.
Kada bih se ja pitao, pola godine bi bili praznici.


puni smo praznika


pa to gotovo poetski zvuči...a onda ide drugi stih - prazni smo punika
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 07:15 20.08.2023

Re: ,

freehand
sta ti nije jasno?

Sve mu nije jasno, ali je sreća da si ti tu da mu objasniš.
Nego, da pokušamo da zamislimo svet u kome su žen(k)e krupnije i fizički snažnije od muškaraca?
kako izgleda rasrpava u vasioni bogomoljki, na primer?


hoćeš reći pošto ste krupniji i snažniji RED JE da bijete žene jer pogle bogomoljke?
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 07:18 20.08.2023

Re: ,

Vojislav Stojković
Sve zavisi od okolnosti - daj lošoj ženi vlast, pa će se ponašati nasilno kao i loš muškarac. Nismo mi toliko različiti.


naravno da nismo..
prirodno smo svi lijeni, sebični, često agresivni, pa ljubomorni, sujetni, you name it..
da nismo svjesna bića pa uredili društvo ko zna.. možda bi majmuni nas gledali na kakvom njihovom opstanku..
al jbg uredili smo društvo pa isto kao što i žene i muškarce kažnjavamo za mobing tako smo se dogovorili i da porodično nasilje nije ok, a kako je nesrazmjerno veći problem onaj u pravcu od jačeg ka slabijem tako rekosmo daj da to posebno naglasimo da nije ok..
al džabi izgibe muškadija na braniku prava da mlati zlu žene jer pogle kakve su..
freehand freehand 08:21 20.08.2023

Re: ,

newimprovedtadejus
freehand
sta ti nije jasno?

Sve mu nije jasno, ali je sreća da si ti tu da mu objasniš.
Nego, da pokušamo da zamislimo svet u kome su žen(k)e krupnije i fizički snažnije od muškaraca?
kako izgleda rasrpava u vasioni bogomoljki, na primer?


hoćeš reći pošto ste krupniji i snažniji RED JE da bijete žene jer pogle bogomoljke?

Ne, to ti hoćeš da kažeš, pa ti nije dovoljno nego hoćeš i meni da podmetneš.
Bezobrazluk ti je srednje ime, no ovo preskakanje ejdžizma je bar dobar znak.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 09:47 20.08.2023

Re: ,

freehand
newimprovedtadejus
freehand
sta ti nije jasno?

Sve mu nije jasno, ali je sreća da si ti tu da mu objasniš.
Nego, da pokušamo da zamislimo svet u kome su žen(k)e krupnije i fizički snažnije od muškaraca?
kako izgleda rasrpava u vasioni bogomoljki, na primer?


hoćeš reći pošto ste krupniji i snažniji RED JE da bijete žene jer pogle bogomoljke?

Ne, to ti hoćeš da kažeš, pa ti nije dovoljno nego hoćeš i meni da podmetneš.
Bezobrazluk ti je srednje ime, no ovo preskakanje ejdžizma je bar dobar znak.


brate kod tebe krečana tuče nemilice.. kakav sad crni ejdžizam..
i ko ti šta podmeće..
ti na blogu o nasilju nad ženama uskačeš u niz replika na temu kako su i žene đubrad čim im se ukaže prilika, sa ni manje ni više nego asocijacijom bogomoljka..
pa reko ako je ostalo još šta sivo u glavi da eto skrenem pažnju, možda ipak da prikočiš malo..
al dobro.. ne daj se omesti
freehand freehand 09:53 20.08.2023

Re: ,

brate kod tebe krečana tuče nemilice.. kakav sad crni ejdžizam..
i ko ti šta podmeće..

Krečana je bolja nego gudra u tvom slučaju. Što sam ti pripisao iz najbolje namere. Jer i gudra je bolja nego glupost u toj količini i gustoći.
Inače, "Brate" je već bolje od "đedo", mada je ostala krečana valjda da se naglasi tvoja mladost i zgodnoća uz su pamet i znanje koje pretenduješ da poseduješ.


ti na blogu o nasilju nad ženama uskačeš u niz replika na temu kako su i žene đubrad[/

Opet meni pripisuješ neke svoje misli i zaključke. Menjaj gudru, ova te radi u kontru.

P.S.
ne daj se omesti

Milostiva, saželjvam slučaj što je kod Vas za takvu akciju kasno.
shmoo shmoo 16:58 14.08.2023

.




maksa83 maksa83 22:36 14.08.2023

23

ubijene žene ove godine.
angie01 angie01 23:18 14.08.2023

Re: 23

samo sto to nikoga ne zanima,...dok se ova jadna zena koprcala kako da se spase-kao i one pre nje- ni sistem ni okolina joj nisu bas previse pomogli, neki eto i odmogli...i to jos zene,..sada su dva dana svi zalili, strasno, strasno, jao, jao, jos dva, tri za bombasticne naslove u zutoj stapmi, jos koje provlacenje kroz dramaticnu pljuvacku,..i gotovo, nista se nece promeniti,..do sledeceg ubistva, pa opet u krug,...nikoga ne zanima.
nask nask 23:29 14.08.2023

Re: 23

.i gotovo, nista se nece promeniti,..do sledeceg ubistva, pa opet u krug,...nikoga ne zanima.

Nisi u pravu.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 00:19 15.08.2023

Re: 23




angie01
samo sto to nikoga ne zanima,...dok se ova jadna zena koprcala kako da se spase-kao i one pre nje- ni sistem ni okolina joj nisu bas previse pomogli, neki eto i odmogli...i to jos zene,..sada su dva dana svi zalili, strasno, strasno, jao, jao, jos dva, tri za bombasticne naslove u zutoj stapmi, jos koje provlacenje kroz dramaticnu pljuvacku,..i gotovo, nista se nece promeniti,..do sledeceg ubistva, pa opet u krug,...nikoga ne zanima.


Prosek za zadnjih deset godina 25-30. Ali posto se kod nas (ni u vecini evropskih zemalja) femicid ne vodi kao posebno krivicno delo sumnja se da je broj veci.

Oni koji se bave ovom temom kod nas navode kao probleme da sistem zastite i evidentiranje nasilnika ne funkcionise i da su zakoni i sudska praksa losi.

Po ovom dole istrazivanju manje od polovine slucajeva bude kvalifikovano kao tesko ubistvo zbog cega ubice prodju sa blazim kaznama. Sudije uzimaju u obzir olaksavajuce okolnosti a evo nekih primera: http://www.cins.rs/femicid-u-srbiji-zlocin-i-manje-kazne

Jedna od olakšavajućih okolnosti koja se navodi u presudi je da je „pokojna svojim ponašanjem doprinela odigravanju kritičnog događaja“. Mladić je osuđen na šest godina.

Kao olakšavajuće okolnosti sud je cenio i to što ima visok pritisak, kao i to da je bio cenjen u sredini kojoj živi. Iz presude se vidi da je nekada bio predsednik mesne zajednice i lokalnog fudbalskog kluba. Osuđen je na osam godina.

Kada je u Kruševcu muž, posle uznemiravanja i pretnji smrću, ubio ženu udarajući je šipkom do smrti, olakšavajuća okolnost je bila to što je „porodičan čovek, otac dva punoletna deteta sa kojima živi u zajedničkom domaćinstvu“.






gedza.73 gedza.73 09:40 15.08.2023

Re: 23

Neues aus der Nachbarschaft
da su zakoni i sudska praksa losi.

Ključno. Al' je problem što dobar deo smatra da ako se to promeni biće ugrožen naš suverenitet, mnogo muškaraca Srba će početi da nosi ženske haljine i štikle (kako posle prosečan kupac da ima poverenje u robu koju mu prodaje diler nabildovani Steroid sa halterima i tetovažom cara Dušana) neće imati ko da zaustavi imperijalističke sile u ovom odsutnom trenutku kad se vanzemaljci približavaju.

Kad se desi ovako nešto po pravilu se ispostavi da je N.N. poznat policiji, da ima podebeo krivični dosije i da je nekim čudom na slobodi.
Prosto je neshvatljivo da ovoliko ljudi mrzi Srbiju jer ne želi da menja takav sistem dok im je listi prioriteta (što bi rekla Đokovićka 'prior... prajo... prajoritiz... ne znam kako se kaže na srpskom) sve drugo poput korone, pedera, ravne Zemlje, komiteta 300...



Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 14:57 15.08.2023

Re: 23

gedza.73
Neues aus der Nachbarschaft
da su zakoni i sudska praksa losi.

Ključno. Al' je problem što dobar deo smatra da ako se to promeni biće ugrožen naš suverenitet, mnogo muškaraca Srba će početi da nosi ženske haljine i štikle (kako posle prosečan kupac da ima poverenje u robu koju mu prodaje diler nabildovani Steroid sa halterima i tetovažom cara Dušana) neće imati ko da zaustavi imperijalističke sile u ovom odsutnom trenutku kad se vanzemaljci približavaju.

Kad se desi ovako nešto po pravilu se ispostavi da je N.N. poznat policiji, da ima podebeo krivični dosije i da je nekim čudom na slobodi.
Prosto je neshvatljivo da ovoliko ljudi mrzi Srbiju jer ne želi da menja takav sistem dok im je listi prioriteta (što bi rekla Đokovićka 'prior... prajo... prajoritiz... ne znam kako se kaže na srpskom) sve drugo poput korone, pedera, ravne Zemlje, komiteta 300...





To i onda jos relativizacija tipa:
A: Jel si video 23 zene ubijene ove godine u Srbiji?
B: Jesam i? U Rumuniji, Ceskoj, Hrvatskoj, Nemackoj jos gore.
A: I to sto kazes. Nismo mi ni najgori.
B: To ti kazem. Cuti i teraj dalje.
A: Da covece. U Kini jedu pse, a i konje ubijaju, zar ne?

Blogokoleginica je mislim dole dobro definisala problem:

mi smo ušli u terminalnu fazu kad je napredak nemoguć jer svaki poziv na promjenu biva dočekan (i to od solidne polovine ako ne većine) sa relativizacijom marke a što mi moramo da se mijenjamo, ko kaže da smo mi najgori, zašto mi sebe šutiramo u glavu itd. itd. itd.
gedza.73 gedza.73 16:37 15.08.2023

Re: 23

To i onda jos relativizacija tipa:

Patio sam i ja od te boljke al' sad je življenje u paralelnoj stvarnosti i poricanje otišlo u esktremnu krajnost.
U Kini jedu pse, a i konje ubijaju, zar ne?

Kina je demokratska država ustrojena na načelima francuske revolucije. Ponekad samo ti zavare vrata. Pa ko pretekne, pretekne.


nask nask 23:28 14.08.2023

A u NL samo cveta cveće

Kulturne norme i stavovi doprinose rodnoj nejednakosti i nasilju nad ženama.

Ako je za utehu, a nije, evo statistike (žene od 18 do 79 godina) za Niske Protestanske Džamahirije:

73% od svih žena bilo je barem jednom u životu seksualno uznemiravano
45% je doživelo seksualno nasilje
10% je bilo silovano

20% je doživelo fizičko nasilje od sadašnjeg partnera ili bivšeg partnera
11% je doživelo seksualno nasilje od sadašnjeg partnera ili bivšeg partnera
3% je otišlo od kuće zbog nasilja
43 žene ubijene svake godine (prosek), u pola slučajeva od partnera ili bivšeg partnera.

Velika većina počinioca gore navedenog su muškarci.
freehand freehand 23:38 14.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

nask
Kulturne norme i stavovi doprinose rodnoj nejednakosti i nasilju nad ženama.

Ako je za utehu, a nije, evo statistike (žene od 18 do 79 godina) za Niske Protestanske Džamahirije:

73% od svih žena bilo je barem jednom u životu seksualno uznemiravano
45% je doživelo seksualno nasilje
10% je bilo silovano

20% je doživelo fizičko nasilje od sadašnjeg partnera ili bivšeg partnera
11% je doživelo seksualno nasilje od sadašnjeg partnera ili bivšeg partnera
3% je otišlo od kuće zbog nasilja
43 žene ubijene svake godine (prosek), u pola slučajeva od partnera ili bivšeg partnera.

Velika većina počinioca gore navedenog su muškarci.

I toliko o tome "takvi smo mi" što je najidiotskiji od svih idiotskih rezona ikad i što, naravno, ni na koji način niti pravda niti umanjuje ovdašnja dešavanja koja su katastrofalna. ali to"najgori smo" šutiranje sebe u glavu odavno je nepodnošljivo.
Ono, Brejvik je monstrum zato što je gledao Mladića i karadžića...
angie01 angie01 23:45 14.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

ali to"najgori smo" šutiranje sebe u glavu odavno je nepodnošljivo.


ovo nisam razumela, na sta se odnosi?


Ono, Brejvik je monstrum zato što je gledao Mladića i karadžića...


brejvik je monstrum zbog onog sto je uradio, a sam je naveo spomenuti dvojac kao uzore,..ah da, dodao je i da mu je legija idol.
freehand freehand 23:52 14.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

ovo nisam razumela, na sta se odnosi?

Na majndset i na stalni narativ. U delu društva i javnosti.


brejvik je monstrum zbog onog sto je uradio, a sam je naveo spomenuti dvojac kao uzore,..ah da, dodao je i da mu je legija idol.

Brejvik je monstrum imasovni ubica. Interesantno je da u njemu niko ne prepoznaje Norvežanina niti zbog njega targetira Norvežane, ali se nalaze nekakvi srpski koreni njegovog zla i targetiraju Srbi.
E to je suludo, ko god da su mu uzori.
Da ti bude jasnije - da je izjavio da su mu uzori Rambo i Konan - da li bi sejurili koreni u SAD i među Simerijancima?
angie01 angie01 00:04 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

Na majndset i na stalni narativ. U delu društva i javnosti.


pa sad, za mnoge stvari smo nazalost u nekom vrhu tih lista.

mene recimo nerviraju poredjenja u odnosu na neciju tudju losost, sta bi to znacilo, pa evo i drugi, nije tako strasno, ili evo ovi strasnije,...pa ne znam, cini mi se da treba da brinemo o sebi i ovo konkretno sto sam odgovorila maxi- stoji,...i sto se zabrinusti drustva tice i sprovodjenje zakona, mera, socijalnih sluzbi,..stalno iste price i krivci,..pa da to nije malo idiotski....niko nije odgovoran, ako da, malo neka sminka sankcija, 20% plate, nanogica mesec dana,...al se nista ne menja.

a za brejvika- pa niko ne forsira to sto su mu idoli ratni zlocinci i naravno da je Norvezanin, al je zanimljvio to ko su mu uzori, pa je zato valjda spominjano,..a bogami nisam cula/citala ni previse puta.
bene_geserit bene_geserit 03:33 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

evo statistike za Niske Protestanske Džamahirije

Eh ti Holandezi, izgleda da su i njih sjebali "stavovi o rodnim ulogama".
Nego Homicide_statistics_by_gender kad se sortira po "Female murder rate" Srbija je 163. od 202 zemlje, tj. bolja od pola Evrope (kamo sreće da je i po ostalim stvarima bolja od pola Evrope).
bene_geserit bene_geserit 03:36 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

Statistika u SAD ko kako glasa u zavisnosti od pola i bračnog stanja.
Sve kategorije osim "neudate žene" vrlo solidnom većinom glasaju za republikance, npr. skoro 60% udatih žena.
Ali zato neudate žene 80% glasaju za demokrate.
benedykt benedykt 05:58 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

angie01

a za brejvika- pa niko ne forsira to sto su mu idoli ratni zlocinci i naravno da je Norvezanin, al je zanimljvio to ko su mu uzori, pa je zato valjda spominjano,..a bogami nisam cula/citala ni previse puta.

Mmmmdaaa a isto tako je na suđenju rekao kako su po pitanju država za njega Japan i Južna Koreja ono čemu treba težiti, pa ga je sudija odmah prekinuo i nije mu dao da nastavi rekavši da bi trebalo da se fokusiraju na Norvešku i da ne šire priču. Zato je za onu priču o bosanskim Srbima čuo svako na svetu i ponavljala se bukvalno ad nauseam dok je svi nisu zapamtili, kao što ga je sudija pustio da priča o tome koliko god da mu je volja.

Takođe je ostalo nepoznato ko je tačno njegov engleski mentor poznatiji pod pseudonimom Richard the Lionheart, ali se zato guslalo na sva zvona da se video na pola dana i sa nekakvim Srbinom optuženim za ratne zločine. Da ne zaboravimo kako je njegov način razmišljanja tako tipičan za ekstremnu desnicu na Zapadu, odnosno da se on zalagao za deislamizaciju hrišćanske Evrope i da je to bio razlog zašto je pogrešno sve shvatio kada su građanski ratovi u bivšoj SFRJ u pitanju. Naime, hrišćanski & evropski Hrvati i sukob sa njima se negde misteriozno zagubio, jer mu se ta priča nije valjda uklapala u zadati okvir da je cela poenta bila u borbi Srba protiv islama.

Sto ljudi da pitamo na ulici danas o Brejviku, njih devedeset će na keca znati za njega i Srbe ali bukvalno niko od njih pojma neće imati za Japan, Koreju i da mu je mentor bio Englez pod pseudonimom Richard the Lionheart. Pitam se samo zašto li je to tako kada se to nije ”previše” spominjalo…
benedykt benedykt 06:14 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

bene_geserit
Statistika u SAD ko kako glasa u zavisnosti od pola i bračnog stanja.
Sve kategorije osim "neudate žene" vrlo solidnom većinom glasaju za republikance, npr. skoro 60% udatih žena.
Ali zato neudate žene 80% glasaju za demokrate.

Šta podrazumevaš pod republikancima ako smem da pitam, jer MAGA i nazovimo ga izvorni GOP nisu ista stvar kao što i sam znaš. Pod dva, šta želiš da kažeš sa tom statistikom oko neudatih žena tj šta je po tebi uzrok tome?!
Kada smo već kod statistike na tu temu i unutrašnjih odnosa među republikanskim glasačima, ovo je npr zanimljivo…


Uz to treba napomenuti je da kada su ženski glasači u pitanju pre par decenija izbornu bazu demokrata činilo oko 15% fakultetski obrazovanih žena a da je danas taj procenat duplo veći, odnosno da je sveukupmo prošle godine na midterm elections oko 60% žena sa fakultetskim obrazovanjem glasalo za demokrate.

Sve u svemu, imam neki utisak da je ovaj novi tj današnji GOP negde nešto pogrešio u pristupu kada je taj segment društva u pitanju…
principessa_etrusca principessa_etrusca 06:31 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

pa sad, za mnoge stvari smo nazalost u nekom vrhu tih lista.

За које ствари?

Гледала си упоредне листе ”za mnoge stvari” или коментариш из главе?
tessa1 tessa1 06:38 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

Sto ljudi da pitamo na ulici danas o Brejviku, njih devedeset će na keca znati za njega i Srbe ali bukvalno niko od njih pojma neće imati za Japan, Koreju i da mu je mentor bio Englez pod pseudonimom Richard the Lionheart. Pitam se samo zašto li je to tako kada se to nije ”previše” spominjalo…


Pa da, i kada kažeš FF u SA, niko neće pomisliti na ove scene.
tessa1 tessa1 06:44 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

ali se nalaze nekakvi srpski koreni njegovog zla i targetiraju Srbi.


Prelepota
tessa1 tessa1 06:46 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

За које ствари?

Гледала си упоредне листе ”za mnoge stvari” или коментариш из главе?

Ma da, još jedan blog u nizu. :)
promoter promoter 06:46 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

nask
Kulturne norme i stavovi doprinose rodnoj nejednakosti i nasilju nad ženama.

Ako je za utehu, a nije, evo statistike (žene od 18 do 79 godina) za Niske Protestanske Džamahirije:

73% od svih žena bilo je barem jednom u životu seksualno uznemiravano
45% je doživelo seksualno nasilje
10% je bilo silovano

20% je doživelo fizičko nasilje od sadašnjeg partnera ili bivšeg partnera
11% je doživelo seksualno nasilje od sadašnjeg partnera ili bivšeg partnera
3% je otišlo od kuće zbog nasilja
43 žene ubijene svake godine (prosek), u pola slučajeva od partnera ili bivšeg partnera.

Velika većina počinioca gore navedenog su muškarci.

Bilo kako bilo, za jednu stvar ja nemam dilemu.
Za nasilje nad ženama bih vratio smrtnu kaznu - pa dokle dotle.
Bog neka vidi kako će sa time.
freehand freehand 07:37 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

bene_geserit
evo statistike za Niske Protestanske Džamahirije

Eh ti Holandezi, izgleda da su i njih sjebali "stavovi o rodnim ulogama".
Nego Homicide_statistics_by_gender kad se sortira po "Female murder rate" Srbija je 163. od 202 zemlje, tj. bolja od pola Evrope (kamo sreće da je i po ostalim stvarima bolja od pola Evrope).

Interesantno će biti kako će sad ići te statistike i sa koliko će se polova operisati u statistikama, i šta će tačno u SAD biti "nasilje nad ženama" i hoće li se peti, šesti i osmi pol izboriti za svoje pravo da budu zastupljeni.
freehand freehand 07:39 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

i naravno da je Norvezanin, al je zanimljvio to ko su mu uzori,

Misliš - jeste on Norvažanin ali su mu koreni nasilja srpski?
alselone alselone 07:41 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

i sa koliko će se polova operisati u statistikama,

Prevedenoo na srpski, ja mislim da su to rodovi, ne polovi. Dva su pola, muški i ženski, kao fizička odlika a neka suluda gomiletina rodova. Ljudi su toliko prebacili s mozgom da sada svaku karakteristiku ličnosti nazivaju rodom, pa tako možemo videti rodove koji se nazivaju po mačićima, kučićima, kolačima pa sve do nekih ozbiljnih patologija koje bi se pre samo par godina institucionalno lečile a danas se promovišu.
freehand freehand 07:45 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

alselone
i sa koliko će se polova operisati u statistikama,

Prevedenoo na srpski, ja mislim da su to rodovi, ne polovi. Dva su pola, muški i ženski, kao fizička odlika a neka suluda gomiletina rodova. Ljudi su toliko prebacili s mozgom da sada svaku karakteristiku ličnosti nazivaju rodom, pa tako možemo videti rodove koji se nazivaju po mačićima, kučićima, kolačima pa sve do nekih ozbiljnih patologija koje bi se pre samo par godina institucionalno lečile a danas se promovišu.


benedykt benedykt 07:56 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

tessa1
За које ствари?

Гледала си упоредне листе ”za mnoge stvari” или коментариш из главе?

Ma da, još jedan blog u nizu. :)

Što bi se reklo u SSSR… Nisam čitao, ali osuđujem…
alselone alselone 07:59 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

freehand



Pratim neke anti-woke autore na Tviteru i pravo da vam kažem, ne mogu to dugo da gledam. Malo pratim pa prestanem i odjavim se, pa vratim i tako u krug. Nivo boleštine i po amplitudi, koliko je bolesno, a i po frekvenciji, koliko toga ima, je zaprepašćujući.
tessa1 tessa1 08:04 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

Što bi se reklo u SSSR… Nisam čitao, ali osuđujem…

Naporno, čovječe. I ista masaža kožu guli nakon ponovljenih hiljadu puta, zamisli trljanje mozga.

Meni to mučenje da me srce žigne. :)
benedykt benedykt 08:04 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

alselone
freehand



Pratim neke anti-woke autore na Tviteru i pravo da vam kažem, ne mogu to dugo da gledam. Malo pratim pa prestanem i odjavim se, pa vratim i tako u krug. Nivo boleštine i po amplitudi, koliko je bolesno, a i po frekvenciji, koliko toga ima, je zaprepašćujući.

Čega, woke ili anti-woke…?!
benedykt benedykt 08:21 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

tessa1
Što bi se reklo u SSSR… Nisam čitao, ali osuđujem…

Naporno, čovječe. I ista masaža kožu guli nakon ponovljenih hiljadu puta, zamisli trljanje mozga.

Meni to mučenje da me srce žigne. :)

Što, baš je zanimljivo, samo očigledno nisi uhvatila dobar ugao posmatranja…?!

Sve je to uostalom jako lepo objasnio Dirkem u svom delu Elementarni oblici religijskog života. Naime, Dirkem kaže da su sve pojave u ljudskom društvu uvek podeljene na svete i profane, odnosno da ta i takva sposobnost za dihotomijsku podelu društvene stvarnosti predstavlja samu suštinu bilo koje formalne religije. Neke su religije, kaže Dirkem, lišene natprirodnoga, neke su lišene bogova, ali sve religije bez razlike dele stvari, ljude, vremena, odnosno i celo ljudsko društvo na one koji su sveti i na one koji su profani.

Elem, ovde imaš tipičan primer propovedanja tzv sekularne religije, odnosno pazi se da ne laješ mnogo i budeš optužena da nisi na liniji ”crkvene” dogme. U svakom slučaju jako poučno…
bene_geserit bene_geserit 08:25 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

Sve u svemu, imam neki utisak da je ovaj novi tj današnji GOP negde nešto pogrešio u pristupu kada je taj segment društva u pitanju

Jel ti stvarno misliš da žene, koje su ubedili da je bolje da gaje mačke nego da se udaju i rađaju decu, možeš da prevedeš na konzervativnu stranu?
alselone alselone 08:26 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

Čega, woke ili anti-woke…?!

Anti-woke.
benedykt benedykt 08:45 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

bene_geserit
Sve u svemu, imam neki utisak da je ovaj novi tj današnji GOP negde nešto pogrešio u pristupu kada je taj segment društva u pitanju

Jel ti stvarno misliš da žene, koje su ubedili da je bolje da gaje mačke nego da se udaju i rađaju decu, možeš da prevedeš na konzervativnu stranu?

Ne, mislim jedino i samo da je Tramp odveo GOP na neku pogrešnu stranu, odnosno da to sada nije baš tipična konzervativna stranka i da samim time gubi određeni deo birača. Ja se sećam vremena, a i ti sigurno, kada je GOP bio malo drugačija partija…
benedykt benedykt 08:59 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

alselone
Čega, woke ili anti-woke…?!

Anti-woke.

Bem li ga, svaka akcija izaziva i reakciju, odnosno što agresivnije jedna strana gura određenu agendu, to će i otpor istoj biti ekstremniji. Onda će naravno ona strana koja gura celu priču, sve to dočekati na volej i sve te ekstreme iskoristiti kao nekakve baba-roge.

Kada smo već kod datih tema, ne znam da li si npr čuo za suđenje u Americi, država Montana, gde su neki klinci…

Prvo tužili pre par godina a onda juče i dobili sudski proces protiv države a povodom globalnog-zagrevanja tj da im Montana onemogućava da žive u zdravom okruženju…

Zlobnici će se možda setiti određenih događaja od pre više od pola veka….
gedza.73 gedza.73 09:47 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

freehand
Ono, Brejvik je monstrum zato što je gledao Mladića i karadžića...

O, o, o, uspori malo. Na državnoj televiziji je išla izjava državnog činovnika koji je ustvrdio da su zapadne vrednosti krive za zločin u školi 'Ribnikar'. Onda su tu mantru proširili blogeri i komentatori u Kuriru dokazujući kako je psihopata gledao 'zapadne' serije, slušao 'zapadnu' muziku i da je zbog toga sadista.
Tek tad je neko podsetio na Brejvika i njegove uzore. Da bi sad odjednom bio preskočen uzrok. Licemerje ili slabo pamćenje?


angie01 angie01 10:28 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

За које ствари?

Гледала си упоредне листе ”za mnoge stvari” или коментариш из главе?


pa je l hoces da nabrajam sve ono sto ovde godinama pricamo, sto mediji objavljuju,..a mi ovde zivimo,..ili si ti neobavestena,...ovaj blog nije o tome,...ako bas insistiras mogu, nije problem, al to skrece fokus, koji je vec opstruiran mizoginim muskim relativizacijama.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 10:58 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

freehand

I toliko o tome "takvi smo mi" što je najidiotskiji od svih idiotskih rezona ikad i što, naravno, ni na koji način niti pravda niti umanjuje ovdašnja dešavanja koja su katastrofalna. ali to"najgori smo" šutiranje sebe u glavu odavno je nepodnošljivo.


ja bih rekla da je suština problema ovo..
mi smo ušli u terminalnu fazu kad je napredak nemoguć jer svaki poziv na promjenu biva dočekan (i to od solidne polovine ako ne većine) sa relativizacijom marke a što mi moramo da se mijenjamo, ko kaže da smo mi najgori, zašto mi sebe šutiramo u glavu itd. itd. itd...

po meni bi bilo korisno vidjeti kako su drugi koji su bili natjerani u pregalačko samopreispitivanje, pa tako Beč, Njemačka poslije IISR, Japan ditto, pa i recimo UK u skorije vrijeme..
kako su se izborili sa zadatkom prislinog preispitivanja..
meni se čini da Njemci nikad nisu pali u taj (po meni glup) patos, a što smo mi najgori, ko to kaže..
nego samo tiho i mirno burgijali dok nisu opet izbili na vrh Evrope (bumo vidjeli kako će dalje, neće im biti lako)..
Japan da ne govorimo..
Beč ditto, oni su ladno uspjeli da ponovo porobe sve te kojima su se morali decenijama izvinjavati..
e u UK recimo backlash je jači pa je proizveo i brexit mada nisam 100% sigurna da je odogovor na talas pritiska da se preispita imperijalna prošlost.. milim da nije, da je prije odgovor na tačerkinu ekonomsku reformu..
al to na stranu..
društvo koje misli da nekako napreduje al iz stava ko kaže da mi ne valjamo, e baš valjamo..
piši propalo..
samo se može sačekati da aktuelne generacije pomru pa možda nove budu pametnije

newimprovedtadejus newimprovedtadejus 11:14 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

bene_geserit
Sve u svemu, imam neki utisak da je ovaj novi tj današnji GOP negde nešto pogrešio u pristupu kada je taj segment društva u pitanju

Jel ti stvarno misliš da žene, koje su ubedili da je bolje da gaje mačke nego da se udaju i rađaju decu, možeš da prevedeš na konzervativnu stranu?


naravno da bi..
i nije ih niko ubjedio da je mačka bolja od muža i djece nego da ona treba da čeka savršenog jer ne zaslužuje ništa manje..
a onda je taj savršeni nacrtan tako da nijedan živ taj ideal na dostiže..
i epilog je mačka..

da sutra neko malo izmjeni tog fotorobota pa da ne bude da mora biti harry styles or she walks.. ona bi potrčala tom novom fotorobotu..
ta demografija ti je potpuno pod uticajem influensera i njima je daleko daleko lakše izmjeniti uvjerenja nego recimo tradicionalnom srpskom domaćinu..

e to jest brate neaš pojma na tu temu
angie01 angie01 11:23 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće


naravno da bi..
i nije ih niko ubjedio da je mačka bolja od muža i djece nego da ona treba da čeka savršenog jer ne zaslužuje ništa manje..
a onda je taj savršeni nacrtan tako da nijedan živ taj ideal na dostiže..
i epilog je mačka..

da sutra neko malo izmjeni tog fotorobota pa da ne bude da mora biti harry styles or she walks.. ona bi potrčala tom novom fotorobotu..
ta demografija ti je potpuno pod uticajem influensera i njima je daleko daleko lakše izmjeniti uvjerenja nego recimo tradicionalnom srpskom domaćinu..




...evo ne znam, kojom metodom si stigla do ovih zakljucaka, lici na lajfkoucing uputstvo sa kursa,...pa toliko je razlicitih razloga zasto se neko odlucuje na samostalan zivot i toliko razlicitih okolnosti utice na takav izbor....ne samo medju zenama.
angie01 angie01 11:27 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

društvo koje misli da nekako napreduje al iz stava ko kaže da mi ne valjamo, e baš valjamo..
piši propalo..
samo se može sačekati da aktuelne generacije pomru pa možda nove budu pametnije



mlatisa mlatisa 11:48 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

Njemci nikad nisu pali u taj (po meni glup) patos, a što smo mi najgori, ko to kaže..
nego samo tiho i mirno burgijali dok nisu opet izbili na vrh Evrope (bumo vidjeli kako će dalje, neće im biti lako)..
Japan da ne govorimo..


Немачка и Јапан су окупиране територије, са озбиљним ограничењима (чак и уставним) након капитулације 1945. Као што знамо, победник пише правила.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 11:55 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

mlatisa
Njemci nikad nisu pali u taj (po meni glup) patos, a što smo mi najgori, ko to kaže..
nego samo tiho i mirno burgijali dok nisu opet izbili na vrh Evrope (bumo vidjeli kako će dalje, neće im biti lako)..
Japan da ne govorimo..


Немачка и Јапан су окупиране територије, са озбиљним ограничењима (чак и уставним) након капитулације 1945. Као што знамо, победник пише правила.


da i šta si teo da kažeš?
gedza.73 gedza.73 12:25 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

newimprovedtadejus
samo se može sačekati da aktuelne generacije pomru pa možda nove budu pametnije

Kasno. 'Matori' su od mladih stvorili prototip Bugarina dizelaša devedesetih sa navodno srpskim patriJotskim 'svi nas mrzu'.
Sa sve pratećom estetikom GuĆi-Armane-VersaćE da sija i šljašti što više na grudima.
Kao klinca društvo je odbacivalo drugara jer je po njihovim merilima bio previše 'ženskast'. Ne šiša se na ćelavo, nije bio u fazonu navijača... Nakon nekog vremena momak ode u Austriju pa Švajcarsku, sad živi sa devojkom u Beču. Njegova generacija radi za 40 000 dinara, čeka dobitak u kladionici (što je posebna tema) i ljuta je na Jokića. A on 'peder' na 'trulom' Zapadu.

Nametnuta je diskusija kako će lgbt propagandom (meni je iskreno Azdejković često išao na nerve... da ne pominjem Miletić 'neki dan tu do Evroviuije' Gorana) al' bi bilo zanimljivo videti koliko je muškaraca zbog toga promenilo seksualnu orijentaciju a koliko njih postalo zavisno od kocke u poslednjih deset godina.
Onda se 'slabiji u pamet' okače o prvo a drugo ne smeju ni da pomenu iako drugo pravi veću štetu od prvog.
Među mladima između 18 i 26 godina, svaka četvrta osoba ima problem sa kockanjem, a u poslendje vreme sve je više i poznatih ličnosti koje promovišu kladionice i kockarnice
Istraživanje specijalne bolnice Vita za bolesti zavisnosti iz 2019. godine na uzorku novosadskih srednjoškolaca pokazuje da čak 45 odsto mladih od 14 do 18 godina imalo dodira sa kockarskim igrama.

Radio televizija Vojvodine











alselone alselone 13:16 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

Bem li ga, svaka akcija izaziva i reakciju, odnosno što agresivnije jedna strana gura određenu agendu, to će i otpor istoj biti ekstremniji. Onda će naravno ona strana koja gura celu priču, sve to dočekati na volej i sve te ekstreme iskoristiti kao nekakve baba-roge.

Nismo se razumeli. Oni su anti-woke autori koji pronalaze woke budalaštine i upiru reflektor u njih.

Prvo tužili pre par godina a onda juče i dobili sudski proces protiv države a povodom globalnog-zagrevanja tj da im Montana onemogućava da žive u zdravom okruženju…

Bez reči sam, bukvalno ne znam šta da kažem na ovo.

Btw, meni je Montana prelepa.
maksa83 maksa83 13:21 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

Btw, meni je Montana prelepa.

Fan fekt - Belgrade, Montana je dobio ime po Beogradu, sredinom XIX veka u znak zahvalnosti što su i investitori iz Srbije učestvovali u izgradnji North Pacific Railway. Mene zanima ko su bili ljudi koji su u XIX iz Srbije investirali u amerčku železnicu.
benedykt benedykt 14:18 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

alselone

Btw, meni je Montana prelepa.

Ako si nekim ludim slučajem propustio, obavezno odgledaj Yellowstone. Mislim, ja realno zaista izbegavam bilo šta od američke produkcije, prosto nije my cup of tea, ali ta serija je IMHO jedna od najboljih u protekloj deceniji. O muzici da već i ne pričamo, plus jednog od junaka glumi niko drugi već Ryan Bingham.

Tipa nešto ovako kada je muzika u seriji u pitanju…



Odnosno cela ta stvar…

freehand freehand 14:21 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

mi smo ušli u terminalnu fazu


Sažaljevam slučaj. Verovatno vam nije lako.
benedykt benedykt 14:25 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

alselone

Nismo se razumeli. Oni su anti-woke autori koji pronalaze woke budalaštine i upiru reflektor u njih. .

maksa83 maksa83 14:49 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

Ako si nekim ludim slučajem propustio, obavezno odgledaj Yellowstone.

O-dli-čna serija, kao i njene prequel mini serije 1883 i 1923, velika šteta što se završila onako kako se završila (nikako). Od divlji zapad serija ubedljivo najveće remek delo je Deadwood.
benedykt benedykt 14:58 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

maksa83
O-dli-čna serija, kao i njene prequel mini serije 1883 i 1923, velika šteta što se završila onako kako se završila (nikako). Od divlji zapad serija ubedljivo najveće remek delo je Deadwood.

Od Deadwood-a definitivno nema dalje…



P.S. Malo ih onaj štrajk zahebava, ali kao trebalo bi navodno na jesen da prikažu preostalih par epizoda u finalnoj sezoni…
alselone alselone 15:14 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

Braćo gde ste gledali Yellowstone? Vidim da je to neki pikok striming, wtf?
benedykt benedykt 15:40 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

alselone
Braćo gde ste gledali Yellowstone? Vidim da je to neki pikok striming, wtf?

Šifra, samo je jedna majka…

LINK

A odatle je već lako

LINK

LINK

shmoo shmoo 17:27 15.08.2023

Re: A u NL samo cveta cveće

maksa83
Btw, meni je Montana prelepa.

Fan fekt - Belgrade, Montana je dobio ime po Beogradu, sredinom XIX veka u znak zahvalnosti što su i investitori iz Srbije učestvovali u izgradnji North Pacific Railway. Mene zanima ko su bili ljudi koji su u XIX iz Srbije investirali u amerčku železnicu.



И ја бих волео да сазнам та имена...

Чуо сам негде да у САД има 7 Београда.

Пре десетак година гледам неки документарац који је снимила група немачких бајкера (харли дејвидсон) како возе своју туру тада већ затвореном Route 66. И праве паузу у некој америчанској вукојебини, пет кућа од којих је једна кафана, пардон салун, пејзаж као из шпагети вестерна са кактусима и оним џбуњем што се котрља по земљи.

И док они паркирају моторе и причају међусобно у позадини се види та једина кафана-салун којој у излогу стоји табла на којој пише ћирилицом на српском језику:

"Прослава српског Божића"

И испод има мени... Набројана клопа по реду...

Мислим... Ко ће му доћи да буде гост на прослави српског Божића усред те америчанске недођије?





Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana