Gost autor| Hronika

The Accused

angie01 RSS / 19.09.2023. u 22:02

 3614374_1_ff.jpg?ver=1695150495

 U Visem sudu u Beogradu odrzano je rociste, vezano za slucaj Mike Aleksica, ucitelja glume, koji je optuzen da je u svojoj privatnoj skoli, seksualno zlostavljao devojcice koje su mu bile poverene na cuvanje. Jedna od zrtava, glumica Milena Radulovic, koja je prva u javnost iznela sta joj se dogodilo, danas je bila saslusana.

Takva svedocenja su veliki stres i neprijatnost, jer neko ko je preziveo zlostavljanje, mora ponovo da prolazi korz istu traumu. Da sve buda jos gore, pobrinuo se tim odbrane, koji je na sve moguce nacine pokusao da Milenu ponizi i omalovazi. Kako je to izgledalo, opisala je Biljana Srbljanovic, koja je bila u sudnici tokom ovog ispitivanja i prenecu njena zapazanja.

 

"Prisustvovala sam današnjem sđjenju i želim da vam kažem da je sve još mnogo gore nego što zamišljate.

Milena je bila hrabra, dostojanstvena, odvažna i jaka, prošla je kroz 3 sata uvredljivog obraćanja i prostačkog ponašanja advokata odbrane i njegovog tima. Odgovarala na teška i komplikovana pitanja bez treptaja, bez da se zagrcnula.

Zagrcnuli smo se u publici mi.

Sudnica je danas bila prepuna, veoma mnogo predstavnika medija i "stručne javnosti" (mislim da su studenti ili mladi pravnici). Gotovo sve medije su predstavljale žene, uglavnom mlade, ozbiljne i diskretne. Ipak su i one, nekoliko puta, pokazale da su zgrožene govorom advokata.

Pored toga, jedine reakcije su dolazile od dve novinarke srednje generacije, kojima se Aleksić osmehnuo, a jednoj i namignuo, a one mu uzvratile srdačno.

Ipak imam utisak da je većina prisutnih bilo zgađeno nad pristupom, ponašanjem i držanjem Aleksićevog pravnog tima.

Ne postoji niti jedan razlog da se branilac optuženog za bilo koje, a pogotovo ovakvo krivično delo, ponaša kao advokati Aleksića.

Ne postoji razlog da se smeju ženi dok odgovara na pitanja o silovanju. Ne postoji nikakav razlog da se advokatica, dakle žena, iz tima branilaca, čitavo vreme cereka Mileni u lice, pravi grimase, negoduje i pokušava da je stavom ponizi dok svedoči o seksualnom nasilju koje je preživela.

To ne može biti prihvatljiva strategija odbrane bilo koga, a pogotovo starca kome se sudi za silovanje i seksualno uznemiravanje devojaka i devojčica.

Nemoguće je da je tako nešto korisno za odbranu, osim što je odvratno i potpuno neprihvatljivo, za to nema čak ni razloga.

Ne postoji razlog da se advokat kezi, navlači pantalone, dobacuje publici, namiguje saradnici, pravi grimase, i da se otvoreno smeje ženi koja je primorana da odgovara na njegova pitanja o silovanju koje je preživela.

Pored toga, moram da kažem da je potpuno neshvatljivo da danas, 2023. godine, odbrana bude bazirana na ponižavanju žena koje svedoče o silovanju sledećim pitanjima:

Koliki je Mikin jezik?

Da li vam je gurnuo u grlo?

Da li vam je glavu vukao na dole? (pokazuje kako vuče zamišljenu žensku glavu ka svojim preponama)

Da li vas je čupao i vukao unazad? (pokazuje, vrlo uverljivo, kako neku zamišljenu ženu siledžijski čupa i vuče unazad)

Da li je vaš otac, kad vas je posle prvog napada vozio kući, osetio miris na vama?

Da li je vaš otac osetio muški parfem ili miris duvana na vama?

Zašto ga niste ugrizli za jezik, kao što je "prirodna reakcija" napadnute žene?

Da li ste vikali jao "kao što je normalno" pri njegovom napadu? (prethodno je više puta ponovljeno da su iz zgrade SVI otišli i da je ostala sama sa njim)

Koje boje su vam bile hulahopke i šta ste imali "iznad haljine"?

Da li su vam pitanja "da li se krešeš", "da li si suvopičasta", "da li svršavaš" delovala neprijatno ili pedagoški?

Da li ste pre toga već imali seksualne odnose i sa kim?

Treba reći da je NA SVE OVO Milena, kao i druge devojke, već satima odgovarala pred tužiocima, veštacima, specijalizovanim psihijatrima. Sve je već rekla, kroz ovo je već prošla, SATIMA je govorila o svojoj traumi, nakon čega se smatrala verodostojnom i na osnovu čega je Aleksić i uhapšen, a optužnica podignuta.

Sve ovo piše u spisima, koje advokat uporno želi da karikira, izvrće ruglu, uz jedan omalovažavajući ton i gest.

Sve je već rekla, i sada ponovila.

Nema nikakvog razloga da je taj raspojasani muškarac pita kolika je dužina jezika, organa, dakle, Miroslava Aleksića, tada čoveka od 62 godine koji je, prema optužnici, taj jezik gurao u usta i grlo devojčici od sedamnaest.

Imajte to uvek u glavi, on tada ima 62 godine, ona nije još ni punoletna.

On je, kako je Milena danas rekla, samo četiri godine mladji od njenog DEDE.

Koliko je dugačak jezik što joj je ugurao u usta, devojci koju je uzeo pod svoje kad je bila dete, pravo dete od samo 11 godina?

Treba to stalno imati na umu, sve ove mlade žene koje se, evo sad će biti četiri godine, bore, prvo su bile deca, devojčice koje je odabrao na "audicijama", koje je zastrašivao, pripremao, ubedjivao, podizao, vaspitavao po svome, gledao ih kako rastu, samo da bi onda u trenutku u kom tek što su od deteta postale devojke, nasrtao na njih da ih fizički, emotivno, psihički, ljudski, kao žene - osakati za uvek.

Danas je Milena bila veličanstvena. Najviše zbog toga što je svima bilo jasno da on nije pobedio. Nije jači od nje. Ne može joj više ništa, ni njoj ni ijednoj drugoj.

Ove hrabre devojke i Milena su ga zaustavile.

Hvala im na tome u ime svih naših kćeri. Hvala, Milena."


 

 



Komentari (481)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dragosevacprekjuce dragosevacprekjuce 22:46 19.09.2023

kad zavrsimo sa mikom

da predjemo na rasela

angie01 angie01 23:08 19.09.2023

Re: kad zavrsimo sa mikom

rasela


Rasel Brend?

hebote, on je jos zastitno lice i clan organizacije, koja se bavi borbom protiv zlostavljanja zena-Stay Free...
Spiridon Spiridon 13:46 20.09.2023

Re: kad zavrsimo sa mikom

dragosevacprekjuce
da predjemo na rasela



To je jednostavno. Brend se ne napada zbog onoga što je uradio TADA, već zbog onoga što govori SADA.
dragosevacprekjuce dragosevacprekjuce 21:07 20.09.2023

Re: kad zavrsimo sa mikom


To je jednostavno. Brend se ne napada zbog onoga što je uradio TADA, već zbog onoga što govori SADA.



angie01 angie01 21:18 20.09.2023

Re: kad zavrsimo sa mikom

Brend se ne napada zbog onoga što je uradio TADA, već zbog onoga što govori SADA.


lik je klasicni prevarant...on je kao leka, taj rad.
emilia emilia 03:54 21.09.2023

Re: kad zavrsimo sa mikom

Ove hrabre devojke i Milena su ga zaustavile.
Hvala im na tome u ime svih naših kćeri. Hvala, Milena."


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:36 21.09.2023

Re: Evo kako to hirurzi rade



"Seksualno zlostavljanje, seksualni napad i silovanje nazvani su javnom tajnom hirurgije.

Postoje neispričane priče o ženama koje su pipkane u njihovim hirurškim odorama, o muškim hirurzima koji brišu čelo o njihove grudi i o muškarcima koji trljaju udove u erekciji o žensko osoblje.

Nekima je ponuđeno da napreduju u karijeri u zamenu za seks.

Ova zajednička analiza univerziteta u Egzeteru i Sariju i Radne grupa za borbu protiv seksualno neprimerenog ponašanja u hirurgiji ekskluzivno je dostavljena BBC-ju.

Skoro dve trećine hirurškinja koja su odgovorile na pitanja istraživača reklo je da su bile mete seksualnog uznemiravanja, a trećina su seksualno napale kolege u poslednjih pet godina." BBC

a_olmos a_olmos 23:10 19.09.2023

Maltretiranje žrtava

Užasna je praksa da se sprovodi ovakav tretman žrtve. Davanje milion iskaza, suočavanje (!), maltretiranje od strane advokata odbrane... I onda se postavlja pitanje zašto žene ne prijavljuju. Pre nekog vremena sam čitala o slučaju kada je manijak/egzibicionista skinuo pantalone pred devojčicom od 8–9 godina na putu iz škole. Dete je reklo mami i ona je, kao što bi i svaki normalan čovek, otišla u policiju da prijavi. Rezultat je bio da je dete 4 ili 5 puta „saslušavano“, dok na kraju nije reklo da se to uopšte i nije desilo, jer joj je prosto bilo muka od svega. Žena se naravno pita da li je pogrešila što je uopšte izložila svoje dete takvom maltretiranju, da bi zaštitila neku drugu decu.
angie01 angie01 23:18 19.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

Strasan je odnos javnosti i odgovornih lica iz struke, policajaca, advokata, sudija,...prema zrtvama silovanja, prosto je porazavajuci,

evo jos jednog primera zlostavljanja iz publike poznatog bracnog prara, prilikom saslusavanja druge zrtve u istom slucaju,

Sramota na suđenju Miki Aleksiću: Dule Savić i njegova supruga Marina se glasno smejali dok je oštećena davala iskaz
a_olmos a_olmos 23:19 19.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

Не знам каква је код нас пракса, али делује просто невероватно да судија све то дозвољава (мислим и на ово данас).
angie01 angie01 23:26 19.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

a_olmos
Не знам каква је код нас пракса, али делује просто невероватно да судија све то дозвољава (мислим и на ово данас).


ne znam ni ja, al je jezivo, prosto je nedopustivo maltretiranje, jer su vestaci vec utvrdili da su devojke govorile istinu, tako je i podizanje optuznice bilo moguce,...a evo kako se sramno branio optuzeni- gadno mi je i ime da mu pomenem,

Pored žrtvi, vređao i njihove majke: Detalji sramotne odbrane Mike Aleksića
angie01 angie01 23:37 19.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

evo sta kaze advokat,

Advokat žrtvi Jugoslav Tintor

- Prema zakonu, žrtva prvi korak pravi kada ode u policiju, koja potom sačini zapisnik koji se dalje predaje tužilaštvu. Žrtva potom odlazi kod tužioca na razgovor, gde je zakonski omogućeno da advokat osumnjičenog i sam osumnjičeni prisustvuju razgovoru, kao što je to bio slučaj i sa Aleksićem, baš kao i da žrtvi postavljaju pitanja - ispričao je Tintor.

Prema njegovim rečima, potom sledi podizanje optužnice.

- Žrtva nakon toga dolazi pred sud gde ne mora sve iz početka da priča. Sudija žrtvu na početku pita: “Da li se sećate iskaza koji ste dali?”, žrtva kaže da jeste, nakon toga sudija je pita “da li stoji iza tog iskaza?”, a ukoliko žrtva kaže da stoji, ona to ne mora ponovo da priča - objašnjava Tintor.

Međutim, advokat odbrane ima prava da postavlja pitanja, iako ih je ranije postavljao i tužilac.

- Apsolutno je cilj odbrane iscrpljivanje žrtava kako bi se usled višestrukog ponavljanja dovela u situaciju da se možda ne seća jasno nečega od pre pet šest godina. Međutim, to ne narušava njen kredibilitet - rekao je Tintor

KLIK
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 08:16 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

Sudija je morao da spreci takvo ponasanje i postavljanje ovih pitanja. Ovo je badgering the witness i pitanja ne sluze da se sazna sta se desilo nego da bi se navelo na odredjene zakljucke i da bi se optuzba kroz svedocenje delegitimisala.

Zašto ga niste ugrizli za jezik, kao što je "prirodna reakcija" napadnute žene? -> posto nisi to uradila znaci dopalo ti se i pristala si na odnos sa njim.

Da li ste vikali jao "kao što je normalno" pri njegovom napadu? (prethodno je više puta ponovljeno da su iz zgrade SVI otišli i da je ostala sama sa njim) -> posto nisi to uradila znaci dopalo ti se i pristala si na odnos sa njim.

Koje boje su vam bile hulahopke i šta ste imali "iznad haljine"? -> posto si se obukla provokativno znaci da si htela da zavedes.

Da li ste pre toga već imali seksualne odnose i sa kim? -> ako si vec imala iskustvo onda si znala u sta se upustas.


Svaka cast ovoj zeni! Ovo je valjda prvi ovako veliki slucaj i porazno je za kakvu taktiku se odbrana odlucila a jos gore je da sudstvo ocigledno ne ume da ovo vodi kako treba. Ona optuzba protiv Lecica je brzo odbacena, videcemo kako ce se ovo zavrsiti.
principessa_etrusca principessa_etrusca 08:52 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

То је слика и прилика данашњег правосуђа које није изузето из опште друштвене климе.

Сама ова тактика одбране, ако се ради о тактици, врло вероватно ће се показати као контрапродуктивна, али сама оптужница вероватно уопште није требало да буде подигната. Видећемо исход.
angie01 angie01 09:43 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

Sudija je morao da spreci takvo ponasanje i postavljanje ovih pitanja.


prvo to,..al je potpuno suludo kompletno ponasanje i optuzenog i ljudi oko njega, njegovo optuzivanje roditelj, podsmeh i slicne devijacije.

Svaka cast ovoj zeni!


Svaka cast- u celoj ovoj prici je bitna cinjenica, da je fama o mikialeksicu kruzila Beogradom decenijama, znaci, kao sto se znalo, kod koga se ide na slikanje, kod koga na pevanje, koja je najbolja gimnazija,...gde se jedu najbolje pljskavice, tako je ta legenda o bozanskom miki i njegovoj skoli bila prisutna,..znaci da su svi ti polaznici u njga gledali kao u nespornog mastera i autoritet....pri cemu je on jos bio strog i imao je uvezbane fazone za uterivanja straha, kao i svi narcisoidni predatori,...kada sam prvi put citala izjave vezane za ovaj slucaj, tacno su se izdvajali skolski primeri manipulatora u njegovom ponasanju.
angie01 angie01 09:45 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

али сама оптужница вероватно уопште није требало да буде подигната.


kako to mislis, pa ne ide to tek tako,...estaci su dali izvestaj, da sve devojke govore istinu,...ko je tu sve i na koji nacin ispitivao, ja stavrno ne znam, al takva optuznica se ne podize lako i bez razloga.
principessa_etrusca principessa_etrusca 10:10 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

angie01
али сама оптужница вероватно уопште није требало да буде подигната.


kako to mislis, pa ne ide to tek tako,...estaci su dali izvestaj, da sve devojke govore istinu,...ko je tu sve i na koji nacin ispitivao, ja stavrno ne znam, al takva optuznica se ne podize lako i bez razloga.

Који вештак може са 100% сигурношћу да тврди да неко говори истину? То је нешто из сфере science fiction-a.
angie01 angie01 10:16 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava


Који вештак може са 100% сигурношћу да тврди да неко говори истину? То је нешто из сфере science fiction-a.


ja ne znam koje su to metode, ali on ocigledno postoje, jer se ni jedna optuznica ne podize zbog toga sto je " neko nesto rekao",...pri tome postoji mnogo svedoka, koji su potvrdili to sto je njih sedam iznelo u optuznici.


nikvet pn nikvet pn 10:57 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

principessa_etrusca

Који вештак може са 100% сигурношћу да тврди да неко говори истину? То је нешто из сфере science fiction-a.


Ово не стоји.

Као судски ветеринарски вештак једном приликом утврдио сам да је ПАС рекао истину говором тела и понашањем. Довољно 100% да потенцијално неугодан судски случај јавни тужилац (не приватна тужба) лако реши и јавно захвали.
angie01 angie01 11:16 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

Ово не стоји.


pa naravno da ne stoji,...koliko sam otpratila, vestaci su utvrdili da devojke ne lazu, pojavila se jos gomila svedoka, koja je potvrdila izrecene stvari i na osnovu toga je i podignuta optuznica,...svasta se tu uklopilo, jednako i njegovo brljavljenje pri ispitivanju i onih oko njega,...meni je neverovatna sama ideja PE, da se jednostavno odbaci i sama mogucnost dokazivanja krivice, cemu sudjenje i sluzi,..pazi, jedna zena smatra da je nepotrebno dizati optuznicu za silovanje,...pa bozemesacuvaj cuvara neznamcega.
principessa_etrusca principessa_etrusca 11:25 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

nikvet pn
principessa_etrusca

Који вештак може са 100% сигурношћу да тврди да неко говори истину? То је нешто из сфере science fiction-a.


Ово не стоји.

Као судски ветеринарски вештак једном приликом утврдио сам да је ПАС рекао истину говором тела и понашањем. Довољно 100% да потенцијално неугодан судски случај јавни тужилац (не приватна тужба) лако реши и јавно захвали.


Претпостављам да само ми, људи, верзиранији у лагању. (Наравно, ово кажем генерално, не инсинуирам да сведоци у овом случају лажу.)
angie01 angie01 11:28 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava


Претпостављам да само ми, људи, верзиранији у лагању. (Наравно, ово кажем генерално, не инсинуирам да сведоци у овом случају лажу.)


pa hebote, zato i postoje vestaci i sudjenja, da bi se utvrdilo sta je istina, ja stvarno ne kapiram sta hoces,...u svakom drugom sudjenju, gde nemas materijalnih dokaza, postoji ista procedura i metode, zasto bi ovako strasno delo bilo izuzeto.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 11:28 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

principessa_etrusca
angie01
али сама оптужница вероватно уопште није требало да буде подигната.


kako to mislis, pa ne ide to tek tako,...estaci su dali izvestaj, da sve devojke govore istinu,...ko je tu sve i na koji nacin ispitivao, ja stavrno ne znam, al takva optuznica se ne podize lako i bez razloga.

Који вештак може са 100% сигурношћу да тврди да неко говори истину? То је нешто из сфере science fiction-a.


Ako bi ovo 100% bilo uslov onda optuznice nikada ne bi bile podizane.

Ovo je izmedju ostalog jako lose zato sto ce druge zrtve obeshrabriti da prijave slucaj. Neka zena koja je recimo iz jos nepovoljnijeg drustvenog sloja i materijalno lose stoji ili jos gore materijalno zavisi od nasilnika moze da pretpostavi da su sanse da nadje pravdu nikakve. A sto je jos gore, to isto zna i nasilnik pa moze jos vise da se osili sto u ekstremnim slucajevima dovodi do femicida.
angie01 angie01 11:38 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

Ako bi ovo 100% bilo uslov onda optuznice nikada ne bi bile podizane.


pa fora je u tome, sto samo sudjenje sluzi tome, da se dokaze sta je istina,

a za podizanje optuznice je isto potrebno da se izpune neki uslovi, znaci, ne ide samo na rec...i zbog toga je pre pocetka bilo cega, bilo organizovano vestacenje.
promoter promoter 12:04 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

Neues aus der Nachbarschaft
Sudija je morao da spreci takvo ponasanje i postavljanje ovih pitanja. Ovo je badgering the witness i pitanja ne sluze da se sazna sta se desilo nego da bi se navelo na odredjene zakljucke i da bi se optuzba kroz svedocenje delegitimisala.

Zašto ga niste ugrizli za jezik, kao što je "prirodna reakcija" napadnute žene? -> posto nisi to uradila znaci dopalo ti se i pristala si na odnos sa njim.

Da li ste vikali jao "kao što je normalno" pri njegovom napadu? (prethodno je više puta ponovljeno da su iz zgrade SVI otišli i da je ostala sama sa njim) -> posto nisi to uradila znaci dopalo ti se i pristala si na odnos sa njim.

Koje boje su vam bile hulahopke i šta ste imali "iznad haljine"? -> posto si se obukla provokativno znaci da si htela da zavedes.

Da li ste pre toga već imali seksualne odnose i sa kim? -> ako si vec imala iskustvo onda si znala u sta se upustas.


Svaka cast ovoj zeni! Ovo je valjda prvi ovako veliki slucaj i porazno je za kakvu taktiku se odbrana odlucila a jos gore je da sudstvo ocigledno ne ume da ovo vodi kako treba. Ona optuzba protiv Lecica je brzo odbacena, videcemo kako ce se ovo zavrsiti.

Govna koja zavode decu su govna.
I, uz to, đubrad i nakaze.
Za njih je dovoljna samo jedna kazna - skraćivanje za glavu.
A pošto te kazne kod nas nema, onda doživotno ekskomuniciranje iz ljudske zajednice.
Nadam se da će ovaj slučaj da posluži roditeljima raznih umetničkih dečjih škola da pripaze na to kome ostavljaju decu na staranje.
Ne mogu da verujem da roditelji, pored svih iskustava, pristanu da deca ostanu sama sa ovakvim 'profesorima' bez da je prisutno makar dvoje roditelja dece iz grupe.
Šta reći za Milenu i ostale nekadašnje devojčice - držite se, ovakvim govnima pored 'pečenja' u paklu, teba da bude obezbeđeno i 'pečenje' u ovozemaljskom životu.
Koliko god tim matorim raspadima od života ostalo.
A među advokatima ima govana koliko god hoćemo i nećemo.
Pored dobrih ljudi među njima.
Da nema tih dobrih, potonuli bi mi još dublje.
Ako je dublje moguće.
angie01 angie01 12:21 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

Ne mogu da verujem da roditelji, pored svih iskustava, pristanu da deca ostanu sama sa ovakvim 'profesorima' bez da je prisutno makar dvoje roditelja dece iz grupe.


da je neko nesto posumnjao, sigurno bi reagovali drugacije, a mika i mikina skola su bili decenijama na pijadestalu neprikosnovene najbolje u Univerzumu.

a isto tako, on nije dozvoljavao da se roditelji mesaju, ostaju, sa obrazlozenjem, da on mora da bude tu izdvojeni autoritet, kako bi se uspostavio jedini koristan odnos-sto je sada jasno, da je deo unapred pripremljene manipulacije, a ko je mogao da zna, da je toliko hvaljena skola, sa toliko uspesnim polaznicima, krila takvu tajnu.


meni se licn cini, jer sam kobac/kvocka keva model, da ja na tako nesto ne bih pristala, al dzaba mi naknadna pamet,...a verovatno da onda moje dete on ne bi ni zadrzao tamo,...ono sto jeste cudno i propust je odgovornih, sto ni po nasem zakonu tako nesto-privatna skola, gde dolaze maloletna lica- nije moguce odrzavati bez kontorle....a ona je ocigledno izostala, meni ceni da je cak morao da bude i neki savet roditelja i slicno,...no skola se vodila/bila registrovana pod drugom delatnoscu i tako je isbegla i taj momenat- znaci, organizovana i smisljena cela situacija....no, posto se znalo da je to skola glume i da tu dolaze deca, kako neka inspekcija nikada nije zakucala na vrata.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:11 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

nikvet pn
Као судски ветеринарски вештак једном приликом утврдио сам да је ПАС рекао истину говором тела и понашањем. Довољно 100% да потенцијално неугодан судски случај јавни тужилац (не приватна тужба) лако реши и јавно захвали.


Mislim da bi slučaj trebao detaljnije da opišeš. Meni deluje intrigantno.

Već vidim završnicu trilera (romana, a još bolje filma): Puna sudnica, sudija, tužioci, odbrana, okrivljeni, porotnici... sudija nalaže da se uvede poslednji svedok. Ulazi sudski veterinarski veštak i vodi psa (mogao bi biti bilo koje rase, ali najbolje bigl ili crni labrador). Pitanja prvo postavlja advokat odbrane, a zatim tužilac unakrsno ispituje svedoka, veštak tumači odgovore... Na kraju, a zahvaljujući svedočenju psa i tumačenju veštaka, okrivljeni biva oslobođen, a uhapšen lik na koga se najmanje sumnjalo.

Volim filmove o psima, ali ovakav nisam gledao, ne znam da li postoji.

Doktore, ozbiljan sam, slučaj bi trebalo da nam predstaviš ili opišeš u tvojoj novoj knjizi.

Uzgred i pitanje, da li psi uopšte umeju da lažu? Ja sam mojima beskonačno verovao.
angie01 angie01 19:34 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

Uzgred i pitanje, da li psi uopšte umeju da lažu? Ja sam mojima beskonačno verovao.


gledala sam na tik/toku snimak, gde neki veliki, prelep pas, sa onim covecijim pogledom lezi na tepihu i gazdarica prilazi sa nekom cinijom punom kolacica, spotakne se i prospu joj se slatkisi, ona krene da ih skuplja, a pas polako, u momentu, kada ona ne gleda prema njumu, poklopi jedan kolac sapom i tako ga sakrije i nastavi da je gleda nevino....
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:36 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

To je igra, šala, nije prava laž.
angie01 angie01 20:12 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

Vojislav Stojković
To je igra, šala, nije prava laž.


dobro nije laz, al je "prevara",...decko je ladno odigrao kao svako normalno dete:)
dragosevacprekjuce dragosevacprekjuce 21:10 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

Užasna je praksa da se sprovodi ovakav tretman žrtve. Davanje milion iskaza, suočavanje (!), maltretiranje od strane advokata odbrane...


dok traje postupak ne moze biti govora o 'zrtvi' vec samo o ostecenoj. manipulaciju otvoreno vrsi advokat ostecene.
dragosevacprekjuce dragosevacprekjuce 21:11 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

evo jos jednog primera zlostavljanja iz publike poznatog bracnog prara, prilikom saslusavanja druge zrtve u istom slucaju,


ovo je primer manipulacije jer ne moze biti govora o 'zrtvi' dok se postupak ne zavrsi.
angie01 angie01 21:14 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

ovo je primer manipulacije jer ne moze biti govora o 'zrtvi' dok se postupak ne zavrsi.


dok traje postupak ne moze biti govora o 'zrtvi' vec samo o ostecenoj. manipulaciju otvoreno vrsi advokat ostecene.


ma ne davi glupostima.
dragosevacprekjuce dragosevacprekjuce 21:19 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

Advokat žrtvi Jugoslav Tintor

- Prema zakonu, žrtva prvi korak pravi kada ode u policiju, koja potom sačini zapisnik koji se dalje predaje tužilaštvu. Žrtva potom odlazi kod tužioca na razgovor, gde je zakonski omogućeno da advokat osumnjičenog i sam osumnjičeni prisustvuju razgovoru, kao što je to bio slučaj i sa Aleksićem, baš kao i da žrtvi postavljaju pitanja - ispričao je Tintor.


primer flagrantne manipulacije, jer ne verujem da se radi o nepoznavanju prava.


dragosevacprekjuce dragosevacprekjuce 21:20 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

ma ne davi glupostima.


to je sve sto imas da kazes? sto bi se bavili 'glupostima' dok gori hilandar?
dragosevacprekjuce dragosevacprekjuce 21:21 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

kako to mislis, pa ne ide to tek tako,...estaci su dali izvestaj, da sve devojke govore istinu,...


cemu onda sudjenje, ako su 'vestaci' vec utvrdili istinu?
dragosevacprekjuce dragosevacprekjuce 21:23 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

утврдио сам да је ПАС рекао истину говором тела и понашањем.


laže k'o pas


Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 21:40 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

dragosevacprekjuce
Advokat žrtvi Jugoslav Tintor

- Prema zakonu, žrtva prvi korak pravi kada ode u policiju, koja potom sačini zapisnik koji se dalje predaje tužilaštvu. Žrtva potom odlazi kod tužioca na razgovor, gde je zakonski omogućeno da advokat osumnjičenog i sam osumnjičeni prisustvuju razgovoru, kao što je to bio slučaj i sa Aleksićem, baš kao i da žrtvi postavljaju pitanja - ispričao je Tintor.


primer flagrantne manipulacije, jer ne verujem da se radi o nepoznavanju prava.




Lupas Miki. Ovo je izjava za medije i advokat nije obavezan da u tom kontekstu koristi drugi termin. Ne znam za nase pravo ali u EU ili US pravu branilac ima pravo i u postupku da koristi termin 'zrtva' i tako definise status ostecene osobe.
angie01 angie01 21:46 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

cemu onda sudjenje, ako su 'vestaci' vec utvrdili istinu?


pa ti, koji proglasavas manipulaciju advokata, ne kapiras da za podizanje optuznice moraju da se ispune odredjeni uslovi, a na sudjenju se dokazuje izreceno i presudjuje.
dragosevacprekjuce dragosevacprekjuce 21:53 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

Lupas Miki. Ovo je izjava za medije i advokat nije obavezan da u tom kontekstu koristi drugi termin. Ne znam za nase pravo ali u EU ili US pravu branilac ima pravo i u postupku da koristi termin 'zrtva' i tako definise status ostecene osobe.


bas kao i advokat odbrane - sto tebi iz nekog razloga jako smeta.
dragosevacprekjuce dragosevacprekjuce 21:54 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

pa ti, koji proglasavas manipulaciju advokata, ne kapiras da za podizanje optuznice moraju da se ispune odredjeni uslovi, a na sudjenju se dokazuje izreceno i presudjuje.


ne bih rekao da sam ja taj koji ovde ne kapira.
angie01 angie01 21:56 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

ne bih rekao da sam ja taj koji ovde ne kapira.


pa dokazao si da si to ti i jos ti nije jasno.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:18 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

dragosevacprekjuce
laže k'o pas


Engleska izreka: "Dog lies down (on ground) and person lies like a dog" - “pas leži (na zemlji) koliko je dug i širok, a čovek isto tako laže", očito govori o laganju čoveka, a ne psa.

Po drugom tumačenju izraz "laže kao pas" nastao je jer psi često laju bez razloga, npr. psi čuvari u dvorištu kuće, a kada se vlasnik probudi i izađe nigde lopova.
Verujem da psi ne laju bez razloga, oni imaju svoje razloge samo ih njihovi vlasnici ne razumeju, a to opet znači da psi ne lažu.

Moj pokojni pas Ilija je 1999.g. lajanjem najavljivao NATO bombardere nad Beogradom par minuta pre Avrama Izraela.


Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 22:20 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

dragosevacprekjuce
Lupas Miki. Ovo je izjava za medije i advokat nije obavezan da u tom kontekstu koristi drugi termin. Ne znam za nase pravo ali u EU ili US pravu branilac ima pravo i u postupku da koristi termin 'zrtva' i tako definise status ostecene osobe.


bas kao i advokat odbrane - sto tebi iz nekog razloga jako smeta.


Dobro, makar si ukapirao da si lupio.

Ono sto radi advokat odbrane u postupku je neuporedivo sa tim sto advokat zrtve koristi izraz 'zrtva' u medijima. Uporedivo bi bilo kad bi okrivljenog pitao da li voli da gleda dok mu se zena krese sa drugim i slicna sranja. Nerelevantna pitanja koja impliciraju odredjene zakljucke o optuzenom.
a_olmos a_olmos 22:31 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

dok traje postupak ne moze biti govora o 'zrtvi' vec samo o ostecenoj. manipulaciju otvoreno vrsi advokat ostecene


Не мења се ништа ни да сам написала „оштећене“, а плус ја нисам адвокат. Окривљени има право да се брани како год хоће, сме и да лаже, или да се брани ћутањем, или било шта, али би морала да се нађе мера између некршења права окривљеног на одбрану и оштећених, поготово у случајевима сексуалних деликата (да се потрудим да сад користим исправне термине ), а поготово поготово када су оштећени деца, као у случају те девојчице који сам поменула. Да их бар државни органи не малтретирају и покушају да заштите колико је могуће. Што се суђења тиче, знам да ни другде није много боље, гледала сам Law & Order: SVU, и тамо жене често одустају од сведочења јер не могу да поднесу да виде свог нападача у судници, не могу да се носе са јавном стигмом итд.
angie01 angie01 22:36 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

Verujem da psi ne laju bez razloga, oni imaju svoje razloge samo ih njihovi vlasnici ne razumeju, a to opet znači da psi ne lažu.


verovatno.
dragosevacprekjuce dragosevacprekjuce 22:51 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

Што се суђења тиче, знам да ни другде није много боље, гледала сам Law & Order: SVU, и тамо жене често одустају од сведочења јер не могу да поднесу да виде свог нападача у судници, не могу да се носе са јавном стигмом итд.


evo vidi kako to na primer izgleda u nemackoj


False rape accusation
Based on a false accusation of rape in 2010 by Claudia Simone Dinkel (listed as Claudia D. during the trial), the popular weatherman spent four months in investigative custody before he was released due to lies and inconsistencies in his accuser's statements. The highly publicized trial ended in 2011 in acquittal. Kachelmann's ensuing campaign to regain his positive public image included publishing a book with his wife Miriam on the trial[11] and pursuing lawsuits against his accuser and the press. On 30 September 2015, he obtained a court ruling ordering the Axel Springer publishing group and one of its subsidiaries to pay Kachelmann €635,000 in compensation for the negative media coverage in its newspapers and online news services, especially German tabloid Bild, the highest such ruling ever in German judicial history.[12]

In September 2016, Kachelmann was victorious in a civil case against Dinkel in which she was ordered to pay him compensation of €7,096.51. The Frankfurt Higher Regional Court found that Dinkel was guilty of indirect deprivation of liberty through a knowingly untrue criminal complaint, had acted with direct intent and deliberately misled the investigators by "testifying untruthfully".[13] The court also found that the injuries to Dinkel that she had alleged were caused by Kachelmann were in fact self-inflicted.[14]

Kachelmann had only sought a relatively small amount of compensation from his false accuser as he had simply wanted to rehabilitate his name and prove his innocence. Kachelmann and his defense lawyer Schwenn gave a review of the trial in 2021, ten years after the not guilty verdict.[15] His losses were far greater than the amount of compensation awarded – he was no longer allowed to work at ARD, had lost advertising contracts and had to sell his production company.[14]

His accuser is now subject of a criminal investigation for charges of indirect, aggravated unjust imprisonment.[16]





a_olmos a_olmos 23:11 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

Није спорно да има и лажних пријављивања и ко зна чега, али то опет не значи да иједна права жртва треба да се малтретира. Чак такво поступање за ту која је лажно пријавила вероватно и није толики проблем, она трауму нема и лаже па лаже, једном или сто пута, али ова права се ретрауматизује и поново злоставља и просто тиме се обесхрабрују се жене да уопште пријаве било шта.
angie01 angie01 23:16 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

evo vidi kako to na primer izgleda u nemackoj


pa cekaj, ti bi sada da osporis sve prijave silovanja primerom gde je silovanje prijavljeno lazima?...je l ti mislis da je silovanje nesto sto treba da se precuti, ili sta?...da se devojcice maltretiraju, ili zene i da svaka treba da se sama snadje s tim, kakvi sudovi, kakvi bakraci?
dragosevacprekjuce dragosevacprekjuce 23:26 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

али то опет не значи да иједна права жртва треба да се малтретира


kako znamo ko je prava a ko lazna zrtva?
dragosevacprekjuce dragosevacprekjuce 23:27 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

pa cekaj, ti bi sada da osporis sve prijave silovanja primerom gde je silovanje prijavljeno lazima?...je l ti mislis da je silovanje nesto sto treba da se precuti, ili sta?...da se devojcice maltretiraju, ili zene i da svaka treba da se sama snadje s tim, kakvi sudovi, kakvi bakraci?


ja ne bih nista, iskreno. ali ti najbolje znas sta bih ja. po obicaju.
angie01 angie01 23:34 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

kako znamo ko je prava a ko lazna zrtva?


istraga prvo dolazi do potrebnih elemenata da bi se stvorio uslov da se pokrene postupak, pa se na sudjenju, na osnovu dokaza i svedocenja donosi presuda,...u ovom slucaju, posto materijalnih dokaza nema- sto bi bio medicinski izvestaj, vestaci su procenili da uslovi za podizanje optuznice postoje.
angie01 angie01 23:34 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

ja ne bih nista, iskreno.


pa to sam i rekla.
a_olmos a_olmos 23:36 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

kako znamo ko je prava a ko lazna zrtva?


Не знамо никако, па се зато онда нико не малтретира.
dragosevacprekjuce dragosevacprekjuce 23:38 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

u ovom slucaju, posto materijalnih dokaza nema- sto bi bio medicinski izvestaj, vestaci su procenili da uslovi za podizanje optuznice postoje.


vestaci ne podizu optuznicu niti mogu da odredjuju ko je a ko nije zrtva.
dragosevacprekjuce dragosevacprekjuce 23:39 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

pa to sam i rekla.


ne, nisi. rekla si 'sta bih ja'. procitaj jos jednom svoj komentar.
dragosevacprekjuce dragosevacprekjuce 23:39 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

Не знамо никако,


sada ne znamo, znacemo na kraju postupka.
angie01 angie01 23:40 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

vestaci ne podizu optuznicu niti mogu da odredjuju ko je a ko nije zrtva.


a gde pise da vestaci podizu optuznicu?

ne, nisi. rekla si 'sta bih ja'. procitaj jos jednom svoj komentar.


pa je l razumes napisano, to sve skupa znaci, da ti ne bi nista.
a_olmos a_olmos 23:46 20.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

sada ne znamo, znacemo na kraju postupka.


И то је питање, дешавало се и да криви буду ослобођени а невини проглашени кривим. Али свакако превентивно не треба (додатно) злостављати оштећене () у случајевима овог типа.
principessa_etrusca principessa_etrusca 00:24 21.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

angie01
evo vidi kako to na primer izgleda u nemackoj


pa cekaj, ti bi sada da osporis sve prijave silovanja primerom gde je silovanje prijavljeno lazima?...je l ti mislis da je silovanje nesto sto treba da se precuti, ili sta?...da se devojcice maltretiraju, ili zene i da svaka treba da se sama snadje s tim, kakvi sudovi, kakvi bakraci?

Наравно да силовање не треба прећутати, нити је у нашој традиции да се силовање прећуткује.

Познат је случај да је током Првог устанка (пре 200+ година) код Карађорђа мајка довела ћерку коју је силовао један од устаника, а Карађорђе моментално наредио вешање преступника.

Родитељи код нас генерално уче децу, мушку и женску, да не трпе малтретирање и да умеју да кажу не.

Утолико ми је тешко разумљив случај младе глумице, заборавила сам име, коју је наводно силовао Лечић, а она о томе годинама ћутала.

Нека (наводна) силовања се обелодане након 20, 30, па и 40 година (рецимо у случају када се силована присетила силовања баш у тренутку када наводни силоватељ постаје судија америчког Врховног суда). Зато и мислим да треба да постоји statute od limitations/закон о застаревању јер ми не идемо у полицију да пријавимо да нас је нпр. 10 година раније истукао Ђура..
gvozden1 gvozden1 00:28 21.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava


Познат је случај да је током Првог устанка (пре 200+ година) код Карађорђа мајка довела ћерку коју је силовао један од устаника, а Карађорђе моментално наредио вешање преступника.

Pri tom, to mu je bio brat.
kick68 kick68 04:43 21.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

Утолико ми је тешко разумљив случај младе глумице, заборавила сам име, коју је наводно силовао Лечић, а она о томе годинама ћутала.

Нека (наводна) силовања се обелодане након 20, 30, па и 40 година (рецимо у случају када се силована присетила силовања баш у тренутку када наводни силоватељ постаје судија америчког Врховног суда).

#nisam prijavila
Koliko se sećam, bilo je objavljeno oko 30000 potresnih svedočenja za par dana: https://balkaninsight.com/2021/12/27/serbian-womans-tweet-about-male-violence-goes-viral/
Eto zašto.
Žrtve verovatno prijave na kraju jer gledaju kako nasilnik napreduje u životu, prolazi nekažnjeno, a njima je uništio život.

U ovom Mikinom slučaju, mislim da je svima jasno da sedamnaestogodišnje devojke, kao ni ovih sedam, ne maštaju o seksu sa čičom od 60+ godina.
U Milenom slučaju bar, napredak u karijeri ne bi mogao da bude razlog za pristanak. Mogla je da studira na novosadskoj akademiji ili na nekoj privatnoj, uostalom. A i roditelji joj nisu baš bili bez sredstava za život. Nije da je morala da se prostituiše da bi uspela.u životu, kako neki blogeri ovde komentarišu.

angie01 angie01 09:31 21.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

Наравно да силовање не треба прећутати, нити је у нашој традиции да се силовање прећуткује.

Родитељи код нас генерално уче децу, мушку и женску, да не трпе малтретирање и да умеју да кажу не.


ovo zvuci ko podhebavanje zrtava.

o kojoj to tradiciji pricas.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 09:34 21.09.2023

Re: Maltretiranje žrtava

Родитељи код нас генерално уче децу, мушку и женску, да не трпе малтретирање и да умеју да кажу не.

Утолико ми је тешко разумљив случај младе глумице, заборавила сам име, коју је наводно силовао Лечић, а она о томе годинама ћутала.


Ako je sve tako krasno kako objasnjavas da ranije nije bilo procesa poput ovog sa Aleksicem? Sama si rekla gore da ce ovo biti presedan.

Iz ovoga sledi ili da se kod nas silovanje nikad ne desava (sto bi se reklo nije nam u tradiciji) ili da zene to ne prijavljuju jer ne smeju (slabo delovanje pomenutog roditeljskog vaspitanja) ili da sudovi ne veruju zrtvama (videti slucaj Lecic).
Черевићан Черевићан 00:50 20.09.2023

onus probandi

или...Treba stalno imati na umu

гнев јавности......разуман......по многом
(има недорека.......... ...суђење потраја),
у учењу глумачком * изазова мноштво
а све публикуму ...............зарад угођаја,

*
поступци... углавном знани
ал' понеки Учитељ застрани

principessa_etrusca principessa_etrusca 08:28 20.09.2023

Re: onus probandi

Компликован случај у коме је много унапред опредељених на обе стране, али утисак је да се заборавило на ”терет доказивања” на који подсећате.

Каква год буде пресуда, последице ће бити далекосежне.
angie01 angie01 09:46 20.09.2023

Re: onus probandi

ал' понеки Учитељ застрани


malo zesce.

sama fama oko skole se bazirala na tome, da je najveci procenat njenih polaznika posle imao prolaz na Akademiji,...sto je tak kasnije otkriveno, da je to bilo, jer je na Akademiji te klase primala mikina supruga biljana masic,..znaci ceo zacaran krug, koji je opstajao tolike godine, bez da je bilo ko beknuo o tome....sto je sramota za nase drustvo, intelektualce koji su bili upoznati sa time, narocite one sa Akademije.

EVO STA KAZE DRGARICA MASIC
angie01 angie01 11:48 20.09.2023

Re: onus probandi

Каква год буде пресуда, последице ће бити далекосежне.


e, da,...koje posledice ce biti dalekosezne?
principessa_etrusca principessa_etrusca 12:03 20.09.2023

Re: onus probandi

angie01
Каква год буде пресуда, последице ће бити далекосежне.


e, da,...koje posledice ce biti dalekosezne?

На различите начине. Каква год да буде пресуда, овај случај ће служити као преседан.
angie01 angie01 12:09 20.09.2023

Re: onus probandi

На различите начине. Каква год да буде пресуда, овај случај ће служити као преседан.


pa razjasni, ovako nisi bukvalno nista rekla,...presedan, da se neko odvazio da stane na put seksualnim predatorima, to da.
nikvet pn nikvet pn 12:58 20.09.2023

Re: onus probandi

principessa_etrusca
овај случај ће служити као преседан.


Наравно да неће. Наше, тј европско континентално право институцију преседана не познаје, не признаје нити прихвата.

Преседан је основ англосаксонског права.

Нагађам да су га енглеске судије увеле као општи репер управо ради заштите свога посла од спољних притисака.
principessa_etrusca principessa_etrusca 13:08 20.09.2023

Re: onus probandi

Наравно да неће. Наше, тј европско континентално право институцију преседана не познаје, не признаје нити прихвата.

Преседан није само судски појам.

Као што би осуђујућа пресуда можда подстакла пријављивање ранијих силовања, тако би их ослобађајућа вероватно обесхрабрила.
angie01 angie01 13:25 20.09.2023

Re: onus probandi

Као што би осуђујућа пресуда можда подстакла пријављивање ранијих силовања, тако би их ослобађајућа вероватно обесхрабрила.


pa ti utomsmislu predlazes, da optuznica nije ni trebalo da bude podignuta, ili sta.

svako sudjenje je za sebe i ishod zavisi od mnogih faktora, u razvaljenom drustvu, kao sto je nase i od doatne kolicine kejecega,...ali to ne znaci da osteceni ne treba da se za svoju pravdu bore, stavise, trebaju,...oni i jesu jedini pokretaci promena na bolje, primeri koji se hrabro ne povlace pred piramidom prepreka, od koji su najgori delovi zene kao sto si ti, koje opstruisu takve napore za dosezanjem pravde za najodvratnije vrste nasilja.

evo, ne znam, nedajboze nikome, al zamisli da se tako nesto strasno desilo tvom detetu- jos jednom, nedaj boze- da li bi isto ovako mufljuski podmetala komentare koji su na stetu zrtava....ja bih ovog lika robijala...ove zrtve i njihovi najblizi su jos pristojni- idu putem sistema do pravde.

pa hebemumisa, kada ce vise neka svest da se pokrene, 21. je vek, covek je vec davno sleteo na Mesec, presadjuje se srce, automobili idu na struju, a jos uvek je precutno prihvatljiva strahota da muskarac siluje zenu, pardon, devojcice,..pa mamicuvam bolesnu, izopacenu, primitivnu.


principessa_etrusca principessa_etrusca 14:10 20.09.2023

Re: onus probandi

pa ti utomsmislu predlazes, da optuznica nije ni trebalo da bude podignuta, ili sta.

Шта ја имам да предлажем било шта? Нити знам детаље случаја, ни актере, за Мику Алексића и ту школицу нисам ни чула до ове афере, и све што сада знам је напабирчено из линкова које си окачила овде, а изгледа да и ти не знаш баш много више од тога.

Ја међутим не волим идеју суђења у медијима, нити заузимања страна по блоговима.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 14:19 20.09.2023

Re: onus probandi

principessa_etrusca
pa ti utomsmislu predlazes, da optuznica nije ni trebalo da bude podignuta, ili sta.

Шта ја имам да предлажем било шта? Нити знам детаље случаја, ни актере, за Мику Алексића и ту школицу нисам ни чула до ове афере, и све што сада знам је напабирчено из линкова које си окачила овде, а изгледа да и ти не знаш баш много више од тога.

Ја међутим не волим идеју суђења у медијима, нити заузимања страна по блоговима.


ma nije niko ni posumnjao da ti to samo u interesu prava i pravde.. jasna stvar..
onomad u vezi onog slučaja, kako ono bješe, gdje su uzeli da razapinju onu sirotu ženu što je spopadala trandže na radnom mjestu..
isto te biješe zabrinulo kuda ide sudstvo slobodarskog svijeta..
pa onda prava sirota ugroženog Majkla Faraža.. jasna stvar, nisi htjela da se rješava u medjima nego na sud bato..
pa silni neki slučajevi gdje ženturače, trandže i kojekakav bašibozuk uzme da ugrožava tradicionalne vrijednosti u društvu.. ti si uvijek za to da stvar nađe sudski epilog bez uplitanja javnosti i ne daj bože medija i tamo nekih blogova..
jasno
Colin_bgd Colin_bgd 14:24 20.09.2023

Re: onus probandi

principessa_etrusca
pa ti utomsmislu predlazes, da optuznica nije ni trebalo da bude podignuta, ili sta.

Шта ја имам да предлажем било шта? Нити знам детаље случаја, ни актере, за Мику Алексића и ту школицу нисам ни чула до ове афере, и све што сада знам је напабирчено из линкова које си окачила овде, а изгледа да и ти не знаш баш много више од тога.

Ја међутим не волим идеју суђења у медијима, нити заузимања страна по блоговима.

Nekolicina devojaka/zena, posle godina cutanja i patnje, skupi hrabrost da iznese na videlo ono sto im se dogadjalo...

Ali onda se javi verna cuvarica patrijarhata da relativizuje stvari, kao "mi ne znamo", nemoj da prenagljujemo sa zakljuccima, i slicne gluposti.

Da tuzilastvo nije bilo "zadovoljno" kolicinom dokaznog materijala (i to cak i u Srbiji!), verovatno ne bi ni podiglo optuznicu.

S obzirom da se ovo desava bas u Srbiji, i s obzirom da znamo kolika i koja "ledja" ima taj doticni "profesor" verovatno je neoborivost i kolicina dokaza bila tolika da nikakva stranacko-poznanicka veza nije mogla da ostavi predmet u fijoci da se kiseli do zastarelosti. Samim tim sto je sve ovo uopste i doslo na sud u Srbiji govori mnogo, a kao sto vidimo "odbrana" je presla na rezervnu taktiku "ako moram ja u mulj, idemo svi" upravo zbog toga...

A Principessa neka i dalje ususkava cerke u krevet u Londonu, a na internetu brani razulareni patrijarhat u Srbiji...


principessa_etrusca principessa_etrusca 14:25 20.09.2023

Re: onus probandi

ti si uvijek za to da stvar nađe sudski epilog bez uplitanja javnosti i ne daj bože medija i tamo nekih blogova..
jasno

Где год има места за судску тужбу, апсолутно. (Исто важи и за Расела Бранда кога ових дана развлаче по медијима.)
principessa_etrusca principessa_etrusca 14:29 20.09.2023

Re: onus probandi

Ali onda se javi verna cuvarica patrijarhata da relativizuje stvari, kao "mi ne znamo", nemoj da prenagljujemo sa zakljuccima, i slicne gluposti.

Чекај, па можда нам уопште и не треба судски процес ако већ све знамо о нечијој кривици?
angie01 angie01 14:32 20.09.2023

Re: onus probandi

за Мику Алексића и ту школицу нисам ни чула до ове афере, и све што сада знам је напабирчено из линкова које си окачила овде, а изгледа да и ти не знаш баш много више од тога.

ahahaha, ne znas bas mnogo, al si zato zauzela stav, da nije trablo da se podigne optuznica, da ce doci do tektonski promena-verovatno losih i slicne budalastine,...ja sam od pocetka pratila sve i upoznata sam poprilicno, sto bi trebalo svako svasno bice, narocito u Srbiji a otuda i blog,...ili ti mislis da bi trebalo da se sve zataska.,,, sta je tu srasno....iz koje pecine se ti ovde femkas da si neka obrazovana zena, koja jos zivi u uredjenom svetu, bozemesacuvaj.
Colin_bgd Colin_bgd 14:32 20.09.2023

Re: onus probandi

principessa_etrusca
Ali onda se javi verna cuvarica patrijarhata da relativizuje stvari, kao "mi ne znamo", nemoj da prenagljujemo sa zakljuccima, i slicne gluposti.

Чекај, па можда нам уопште и не треба судски процес ако већ све знамо о нечијој кривици?

Citaj ponovo napisano... Iznova, iznova, i opet iznova, dok pravilno ne shvatis nedvosmisleno kolektivno znacenje reci koje cine taj neponovljivi post...
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 14:32 20.09.2023

Re: onus probandi

principessa_etrusca
ti si uvijek za to da stvar nađe sudski epilog bez uplitanja javnosti i ne daj bože medija i tamo nekih blogova..
jasno

Где год има места за судску тужбу, апсолутно. (Исто важи и за Расела Бранда кога ових дана развлаче по медијима.)



i njega na sud?
ma nije mogućno?
kakve li samo principijelnosti
angie01 angie01 14:53 20.09.2023

Re: onus probandi

Чекај, па можда нам уопште и не треба судски процес ако већ све знамо о нечијој кривици?


pa to niko nije rekao, jer se sudski procesi odvijaju i u slucajevima ocigledne krivice, sa svim dokazima i svedocima- znaci sudjenje sluzi tome da se utvrdi krivica ili odbrani od iste.
zaharaga zaharaga 16:40 20.09.2023

Re: onus probandi

nikvet pn
principessa_etrusca
овај случај ће служити као преседан.


Наравно да неће. Наше, тј европско континентално право институцију преседана не познаје, не признаје нити прихвата.

Преседан је основ англосаксонског права.

Нагађам да су га енглеске судије увеле као општи репер управо ради заштите свога посла од спољних притисака.


Zaista, po kom su pravosudnom principu uredjeni sudovi u Srbiji ?

U Engleskoj vazi skupno pravo i trazi se za krivicu
dokaz "beyond reasonable doubt" tj. da nema sumnje u okvirima razuma.

U Francuskoj se koristi civilno pravo, i presuda se donosi na
osnovu "conviction intime" tj. na osnovu unutrasnjeg ubedjenja sudije.

Na obe strane vazi da se dokazuje krivica, a ne odsustvo krivice,
tj. niko ne sme biti osudjen samo na osnovu optuznice.

Kod nas su verovatno komunisti zatrovali sudove preko svake mere.


principessa_etrusca principessa_etrusca 17:16 20.09.2023

Re: onus probandi

Kod nas su verovatno komunisti zatrovali sudove preko svake mere.

Не да су затровани судови, већ су затровани и мозгови, па се унапред зна да је дотични криминалац . Довољна је пријава полицији и подигнута оптужнице, док се занемарује да суд, и само суд, утврђује кривицу, а не медији и улица.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 17:25 20.09.2023

Re: onus probandi

principessa_etrusca
Kod nas su verovatno komunisti zatrovali sudove preko svake mere.

Не да су затровани судови, већ су затровани и мозгови, па се унапред зна да је дотични криминалац . Довољна је пријава полицији и подигнута оптужнице, док се занемарује да суд, и само суд, утврђује кривицу, а не медији и улица.


uj uj zatrovani mozgovi pomislili da je dotični kriminalac a on je možda samo jebao djecu koja su to sama tražila..
strašno strašno..
dočim slučaj faraž kad obrade mediji to je onda sam supstrat čistote mozga..
sestro slatka, što ne zaćutiš..

gvozden1 gvozden1 17:37 20.09.2023

Re: onus probandi

sestro slatka, što ne zaćutiš..

Ovo isto ja tebi tamo predlažem.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 17:44 20.09.2023

Re: onus probandi

gvozden1
sestro slatka, što ne zaćutiš..

Ovo isto ja tebi tamo predlažem.


i baš si našao priliku da to kažeš, svaka ti čast..
ili možda i ti podržavaš silovanja djece?
i na tome, svaka čast
gvozden1 gvozden1 17:49 20.09.2023

Re: onus probandi


i baš si našao priliku da to kažeš, svaka ti čast..
ili možda i ti podržavaš silovanja djece?
i na tome, svaka čast

Jao kako ti je uspelo da me provališ:)

Samo se desilo u isto vreme, a prilika je.... obična...neka tlapnja Biki Srki, ništa uzvišeno.

principessa_etrusca principessa_etrusca 17:53 20.09.2023

Re: onus probandi

newimprovedtadejus
gvozden1
sestro slatka, što ne zaćutiš..

Ovo isto ja tebi tamo predlažem.


i baš si našao priliku da to kažeš, svaka ti čast..
ili možda i ti podržavaš silovanja djece?
i na tome, svaka čast

Где је Гвозден рекао да подржава силовање?

А ти си овде много пута већ недвосмислено утврдила да је кривично дело извршено, односно да суђење није ни потребно.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 17:54 20.09.2023

Re: onus probandi

gvozden1

i baš si našao priliku da to kažeš, svaka ti čast..
ili možda i ti podržavaš silovanja djece?
i na tome, svaka čast

Jao kako ti je uspelo da me provališ:)

Samo se desilo u isto vreme, a prilika je.... obična...neka tlapnja Biki Srki, ništa uzvišeno.



nisam ni ja ljubitelj lika biljane srbljanović pa me ne sprečava da ipak prepoznam da silovanje djece nije prilika za relativizaciju, šalu ili bilo šta slično..
negdje bi valjda ipak trebalo povući crtu..
pa ispade da ne mora
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 17:56 20.09.2023

Re: onus probandi

principessa_etrusca
newimprovedtadejus
gvozden1
sestro slatka, što ne zaćutiš..

Ovo isto ja tebi tamo predlažem.


i baš si našao priliku da to kažeš, svaka ti čast..
ili možda i ti podržavaš silovanja djece?
i na tome, svaka čast

Где је Гвозден рекао да подржава силовање?

А ти си овде много пута већ недвосмислено утврдила да је кривично дело извршено, односно да суђење није ни потребно.


ja mislim da je ipak bolje da zaćutiš al ok, evo ja ću..
principessa_etrusca principessa_etrusca 17:59 20.09.2023

Re: onus probandi

newimprovedtadejus
principessa_etrusca
newimprovedtadejus
gvozden1
sestro slatka, što ne zaćutiš..

Ovo isto ja tebi tamo predlažem.


i baš si našao priliku da to kažeš, svaka ti čast..
ili možda i ti podržavaš silovanja djece?
i na tome, svaka čast

Где је Гвозден рекао да подржава силовање?

А ти си овде много пута већ недвосмислено утврдила да је кривично дело извршено, односно да суђење није ни потребно.


ja mislim da je ipak bolje da zaćutiš al ok, evo ja ću..

Кул сестро, home time!
magnus magnus 18:00 20.09.2023

Re: onus probandi

sama fama oko skole se bazirala na tome, da je najveci procenat njenih polaznika posle imao prolaz na Akademiji,...sto je tak kasnije otkriveno, da je to bilo, jer je na Akademiji te klase primala mikina supruga biljana masic,..znaci ceo zacaran krug, koji je opstajao tolike godine, bez da je bilo ko beknuo o tome....sto je sramota za nase drustvo, intelektualce koji su bili upoznati sa time, narocite one sa Akademije.
FDU je odavno trebalo zatvoriti kao leglo nepotizma i društvene beskorisnosti, pa nek si esnaf otvori sam "zanatsku školu " za dječicu si i konkubine
a da su sve "umjetničke družine " leglo pervertita, sodoma i gomora i skupljalište čudaka , ološa i kojekakvih "budibogsnami" likova odavno je poznato i sve je to njihovo pravo dok "društvo ne plača "
taj mika je težak perverznjak njega na galge , ženetinu u bukagije
al to ne isključuje da je mala manipulatorica koja se zaigrala izvan svojih sposobnosti ... pa sad monetarizira kad su se pojavile dobre okolnosti
,
gvozden1 gvozden1 18:02 20.09.2023

Re: onus probandi

evo ja ću

Ovde, a tamo?:)

Ma nećeš ni ovde.

Где је Гвозден рекао да подржава силовање?

Ma provalila me Tadejus:)

Nigde, naravno.
Ali eto, takva je ona, ne pomaže tu pozivanje na razum niti pravdanje.
angie01 angie01 18:21 20.09.2023

Re: onus probandi

al to ne isključuje da je mala manipulatorica koja se zaigrala izvan svojih sposobnosti ... pa sad monetarizira kad su se pojavile dobre okolnosti


koje dobre okolnosti?

i u cemu se zaigrala izvan svojih sposobnosti?

u cemu se satoji njena manipulacija?

ostalo necu da rascivijam, jer si opet od nekih poluistina, napravio neki buckuris u koji su gurnu sve i sta treba i sta ne treba.
gvozden1 gvozden1 18:23 20.09.2023

Re: onus probandi

koje dobre okolnosti?

Me too
principessa_etrusca principessa_etrusca 19:21 20.09.2023

Re: onus probandi

magnus
sama fama oko skole se bazirala na tome, da je najveci procenat njenih polaznika posle imao prolaz na Akademiji,...sto je tak kasnije otkriveno, da je to bilo, jer je na Akademiji te klase primala mikina supruga biljana masic,..znaci ceo zacaran krug, koji je opstajao tolike godine, bez da je bilo ko beknuo o tome....sto je sramota za nase drustvo, intelektualce koji su bili upoznati sa time, narocite one sa Akademije.
FDU je odavno trebalo zatvoriti kao leglo nepotizma i društvene beskorisnosti, pa nek si esnaf otvori sam "zanatsku školu " za dječicu si i konkubine
a da su sve "umjetničke družine " leglo pervertita, sodoma i gomora i skupljalište čudaka , ološa i kojekakvih "budibogsnami" likova odavno je poznato i sve je to njihovo pravo dok "društvo ne plača "
taj mika je težak perverznjak njega na galge , ženetinu u bukagije
al to ne isključuje da je mala manipulatorica koja se zaigrala izvan svojih sposobnosti ... pa sad monetarizira kad su se pojavile dobre okolnosti

Сада се испоставља да није јасно како је та школа глуме уопште радила, са каквим дозволама и контролом. То је међутим проблем министарства просвете и то није предмет суђења.
Ако је Мика убирао школарину, а жена примала на ФДУ, то је основа за истрагу, а пошто се то знало, ни родитељи нису невини ако су децу давали код Мике да би ушла преко везе на студије глуме.
Мика из снимака делује у најмању руку несимпатично, а погледах данас и неки женин интервју, ditto, (а није деловала ни глумачки уверљиво). Проблем је у томе што несимпатичност и бахатост нису кривична дела.
Видећемо како ће се суд испетљати из овога, његова реч против њене и четири могућности, графички као варијанта Џохари прозора.
Иначе, она није баш почетница, гледала сам је још пре неку годину у руском акционом филму о заузимању приштинског аеродрома, The Balkan Line.
angie01 angie01 19:43 20.09.2023

Re: onus probandi

Сада се испоставља да није јасно како је та школа глуме уопште радила, са каквим дозволама и контролом. То је међутим проблем министарства просвете и то није предмет суђења.


sta lupetas, pa njemu se sudi za silovanje, a ne za druge malverzacije,...koje bi trebalo da su stvar drugog sudskog postupka.


Ако је Мика убирао школарину, а жена примала на ФДУ, то је основа за истрагу, а пошто се то знало, ни родитељи нису невини ако су децу давали код Мике да би ушла преко везе на студије глуме.


za to se saznalo tek sad,...ko od roditelja uopste zna da je biljana masic zena mike aleksica? Vecina ne zna ni ko su profesori na Akademiji,...pri tome, ne upisuju se sva deca tamo, da bi posle isla na studije glume...niti biljana masic prima klasu svake godine.


Проблем је у томе што несимпатичност и бахатост нису кривична дела.


pa niko ih za to ni ne tereti, nego za silovanje, losa ti je ova manipulacija.


Видећемо како ће се суд испетљати из овога, његова реч против њене и четири могућности, графички као варијанта Џохари прозора


pa ni ovo nije tacno, njegova rec, protiv reci 7 devojaka, nekog broja svedoka i izvestaja vestaka.


Иначе, она није баш почетница


pa naravno da nije, to je samo tasin pokusaj da je omalovazi.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 20:34 20.09.2023

Re: onus probandi

FDU je odavno trebalo zatvoriti kao leglo nepotizma i društvene beskorisnosti, pa nek si esnaf otvori sam "zanatsku školu " za dječicu si i konkubine
a da su sve "umjetničke družine " leglo pervertita, sodoma i gomora i skupljalište čudaka , ološa i kojekakvih "budibogsnami" likova odavno je poznato i sve je to njihovo pravo dok "društvo ne plača "


Moze, ali onda sistematski i da se krene sa ozbiljnijim institucijama. Evo moze recimo od Crkve. Sve sto si nabrojao vazi za ljude u crnom.

al to ne isključuje da je mala manipulatorica koja se zaigrala izvan svojih sposobnosti ... pa sad monetarizira kad su se pojavile dobre okolnosti


Jos jedan koji kao ne bi al' ipak bi.


Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 20:41 20.09.2023

Re: onus probandi

Видећемо како ће се суд испетљати из овога, његова реч против њене и четири могућности, графички као варијанта Џохари прозора.


Sta ima sud da se ispetljava. Sud treba da presudi pravedno.

Nego, ne rece zasto mislis da nije trebalo podizati optuznicu i kako je ovo preki sud kad je koliko vidimo Aleksicu i njegovom advokatu dozvoljeno da koriste badgering the witness kako bi manipulisali procesom.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana