Životni stil

Χάρων-oва јавка

Черевићан RSS / 31.07.2023. u 20:03

- ма како искушење да се догоди човеку, човек треба да се преда вољи Божјој и да призна, да се искушење догодило због греха његових. ако ли се што добро догоди, треба говорити да се догодило по промислу Божјем..... (Свети Сисоје)

неко вече, жене насекле мезе, а у качари нам, почесмо се окупљати да обележимо Преподобног Сисоја Великог од стране нас од гуме зависних (мис'им на локање винских садржаја подрумских ми буради), кад некако преко Дунава, тамо од Бегеча, груну правцата, код нас краткотрајна, салаука названа од стручњака Haron (по сину Ereb-овом, лађаром у Хад-у) суперћелијска олуја, коју нам у ушима најави оранија која се преврнута поче котрљати по комше месара фластерисаној авлији ,копирајући немио звук кад су сељане (за скорашњег рата) прелетали бонбардери (с'намењеним нам бонбама) кад Поштар управо, баш закисо, пристиго указа - ено оде поqrcu дуд пред ковачевом кућом (преко сокака ми на којем ја и исписници одрастасмо), расцепио се уздуж, (а стар преко века...био....јебешга...)

у моменту одјурих гонком до прозора на соскак да се уверим, кад оно, суседа нам Ветеринара Mitsubushi Pajero ту у ладовини крошње, преко дана радно паркиран, задесио се баш под левом расцеплином стабла дудовог би поприлично деблом препеглан до патоса , а десна расцеплина, ено крошњом, ошиша сокачки зид ковачеве куће са новоизграђеним спратом намењеног сеоској стоматолошкој ординацији комплет опремљеној, а сав у стаклу, срче колко нећеш. е сад ,колко се сећам, на том дуду сам први пут додирно сисице једне Верке унуке сеоског Учитеља, а она мени турила шаку угаће да би мог каламћова одмерила и констатовала - мањи ти је од Лукиног, а овамо се фалиш како си најкитастији, спувавши моја исчекивања за похвалу, па ма колко смо лишћем забашурени били, врабци издајице разлепршаше по Селу догађај и ето обома срама јер је за нама дечурлија сокацима викала - муж и жена мачка печена, док не одосмо у други план обзиром да је у недељу потом наш ф.к. Сремац напунио мрежу гостију са 10 голова разлике па пала част судији у Плавом Дунаву ди се банчило потом до касно у ноћ, а ми деца ишли да успут виримо редаљку на баш добродушној новој певаљки Лакој која се решила да на тај начин части фудбалере (наравно уз судију се убацило и пар резервних играча) њих туце и јаче (together) било - па и није нека цифра ,прокоментарисаше две сеоске печалбарке из Мачве које су сеоским ајгирима биле за појебсти ,а едукаторке нама тек вољним да се опробамо у том заметном послу. ја (код старије, имала сисе) био на реду кад доспе од посла у виноградима ,ненајављеним јебцима ,па још онда ноћу баш учестало газдарици помагала са живином, наиме, умакала хлеб у ракију и давала га кокошкама да се успавају, те се не јављају из котарица и једе остале путнике у јутарњем афтобусу за нови сад ди их је гадарица носила на пијацу ... никад јеба дочекати.... па ајд да пробам код Верке ди се обруках .не лак је био сексуални живот нас тинејџера сеоских јер су наше исписнице гледале старије, а оне маторије већ пецале неког да се удају.удате пак ‘теле ал' ту би ти следовала брица мужева ,ако се сазна. а Село мало...а било и врабаца...не ко данас......ниједног.
вест о дуду баш ме жацнула јер га је кад ми се у првој деценија 20. века родила мати, њен Отац мој Деда, посадио пред од тетке му наслеђеног повећег плаца с руинираном кућом баш преко сокака где су живели у новосазиданој на штафиру жене му моје Баке ( где сам и ја сада) . па како је пошироки сокак био без зеленила Деда, као претеча озелењавања сеоских сокака, посади 2 дуда као ознаку будућем стамбеном решењу за своје двоје деце.убрзо поче први св. Рат ,мобилизација ,развлачење по фронтовима и кад се халабука смирила у Село му се досели стричевић му мајстор ковач и он га женика са двоје деце пусти у теткину кућу да би се временом финансијски намирили јер је ковачки посао био дефицитаран .е сад 1 од 2 посађена дуда се није примио. док овај други, мурга, ево дочека Haron-а да га докрајчи ,а до пре неки дан сам се будио ујутру са погледом кроз прозор спаваће собе преко сокака на његову лиснату стогодишњу крошњу и почесто, како старим и Дедин лик ми некако истовремено бивао у својој магловитости меморијом наслућиван.

antrfile
моје блоговске причице могу се читати и као део скупа микринаратива, некаква писатељева Esher - ова петљa, који тееже (надам се) заокруженој целини, а уствари су заправо литерарна спојка ка дочаравања слика у главама читаоца ( јер тако се лакше памте), иако док их пишем не размишљам о томе да угодим иједном читаоцу, поигравајући се чињеницом да поредак приповедања ми може да створи неку врсту праве графичке схематике мене.јер ...ја слика... па шта бисте транспарентније .....о једном скрибоману.

 

 



Komentari (26)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:49 31.07.2023

Kačara

Čim sam pročitao kačara, znao sam da je reč o Čereviću i prošlom vremenu punom erotskih doživljaja blogoautora. Kad ne lezi vraže, eto nam Harona gde jaše superćelijske oluje.

Srećom tu je dud murgan, koga nažalost obara oluja, a koji nas vraća u ono već pomenuto vreme.

I dalje se pred nama u priči otvaraju fragmenti prošlostii i sadašnjosti, ali bez hronološkog reda u svojevrsnoj Esherovoj petlji, kako u antrfileu pojašnjava i sam autor.

Cenim nastojanje autora da piše na savremen način gde su događaji i doživlaji iz ovog i prošlog vremena isprepleteni. Ipak, mene kao predanog čitaoca, rekao bih i analitičara i kritičara navedenog blogoautora, daleko više privlače priče iz prošlosti pune mladalačkih doživljaja, stvarnihi ili izmaštanih, nebitno.

Черевићан Черевићан 21:52 31.07.2023

error in facto

daleko više privlače priče iz prošlosti pune mladalačkih doživljaja

протекло неминовно .........вазда је присутно
међутим садашњост ....... тужно вирулентна,
(ајд'........ и она ће сада младим присет бити)
ствараност је више...... блогкоресподентна

Г.Stojković-у ХВАЛА на сугестији ...али борба за публику превагну
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:14 31.07.2023

Re: error in facto

Черевићан
међутим садашњост .......

Sadašnjost je tek tren, treptaj na licu našeg vrlo kratkog vremena življenja. Čim je postanemo svesni ona prolazi. Prošlost, međutim, ima svoju daleko veću dimenziju. U njoj smo snažni i lepi kao mladi bogovi, borimo se, volimo, patimo--- živimo.

Ne bih menjao svoju prošlost za svoju sadašnjot, a ni budućnost.
49 41 49 41 18:55 01.08.2023

Re: error in facto

Jedna stara izreka rece.

Kad bi pustili svoje glave da se kotrljaju niz vrlo strmu travnatu livadu; bez obzira
sta smo imali u njoj i sta smo sve preziveli njom; ipak bismo svi potrcali svak za svojom!
Tu je "deran" Cerevican, zivotno doktorirao.Dal'je drao po travi, kamenjaru il' se drao preko reke; on to najbolje zna.

Eto iskoci nekadasnje njegovo negdanje dranje kao i uvek i pitko.
promoter promoter 08:19 04.08.2023

Re: error in facto

Vojislav Stojković
Черевићан
међутим садашњост .......

Sadašnjost je tek tren, treptaj na licu našeg vrlo kratkog vremena življenja. Čim je postanemo svesni ona prolazi. Prošlost, međutim, ima svoju daleko veću dimenziju. U njoj smo snažni i lepi kao mladi bogovi, borimo se, volimo, patimo--- živimo.

Ne bih menjao svoju prošlost za svoju sadašnjot, a ni budućnost.

Može li ovo da se kaže jednostavnije i razumljivije?
bangyahead bangyahead 21:01 31.07.2023

Verka bombarderka

Sada bejasmo kod Vas u zavičaju, u Svilošu...
Черевићан Черевићан 22:04 31.07.2023

гле,гле

bejasmo kod Vas u zavičaju, u Svilošu

трговкиња из Свилоша
Мара ајоој тешко мени,
има једно ше'сет леета
умало ме ...не прижени

навалентна(муда ми исиса)
ал' нажалост била јебесиса

Г.bangyahead-у никад после ни о'чо у Свилош нисам...ХВАЛА на указу

nikvet pn nikvet pn 13:04 01.08.2023

Re: гле,гле

Черевићан
кад оно, суседа нам Ветеринара Mitsubushi Pajero ту у ладовини крошње, преко дана радно паркиран, задесио се баш под левом расцеплином стабла дудовог би поприлично деблом препеглан до патоса


Жао ми колеге али добро је кад штета на лиму и остане.

Мене стефило на интервенцији. Исто дуд стогодишњак одличан за паркинг. Али по страхота кошави паркирам на сокаку, капију да не развезујем. Док смо у се штали бавили зачуо се прасак. Дуд се опружио авлијом тачно где сам увек паркирао. Зима и по грејања минус двеста црепова.

ал' нажалост била је бесиса


Сисевац је место извора реке Црнице која кроз Параћин тече у Мораву. Ту је и манастир из 14. века посвећен светом Сисоју. Женски. Пре коју деценију обновљен. На свечаној соври уприличеној тим поводом лепо се прославило па и попило. Сеоски шерет је изрекао лебдеће питање: Хоће ли Ваше Преосвештенство овде дати монахиње достојне нашега Светог Сисоја? Ућуткаше га и отераше. Владика Браничевски прави се пречуо али... смешка му се брк.

Черевићан Черевићан 16:42 01.08.2023

шеретова шега

Дуд се опружио авлијом тачно где сам увек паркирао

штета на лиму али посо трпи
Pajero му оно средство рада,
сад ће'с тужит'.. не зна с'киме
оћел' бити ...нека му накнада

дати монахиње достојне нашега Светог Сисоја

да познат ми манастир .......тај женски
(каменолом близу неки сам сондирaо),
а сеоском шерету..... црквено орденче
би качио ..........(или макар аплаудирaо)


Г.nikvet pn -у за ХВАЛАн за присет опаске Г.Шеретa ...те комдружење
bata_nimbus bata_nimbus 23:21 31.07.2023

Волим Сремац и радо га се сећам

Нема више ФК Сремца. Угасио се.
Тако и ти о сексу - мош само да га евоцираш.
Черевићан Черевићан 00:12 01.08.2023

Нема више

а и......секс - мош само да га евоцираш

спорт сеоски ..........посве се офуц'о
прца се и даље ......ал' нови актери,
секс сам вол'о ......радо га се сећам
прилике наиђу но старост се цери

Г.bata_nimbus-е ХВАЛА на комприлогу
zoja444 zoja444 05:16 01.08.2023

ima ih u jutro

prvo se oglase one crne pticurine zloslutnice koje teram u 3 lepe. posle dodju vrapcovi, dzivdzani da ulepsaju dan.
Черевићан Черевићан 09:10 01.08.2023

одскора јок

dzivdzani da ulepsaju dan

џивџукање врабиша жагор примамљиви
одрастах .....уз њега..... био то звук Села,
проредиле.... крошње... нашим сокацима
па судбина врабаца .......баш је невесела

Гђо zoja заХВАЛАн на комјавки
zoja444 zoja444 15:15 01.08.2023

Re: одскора јок

ovde ih ima. svijaju gnezda u ornamentima staro gradjenih kuca. ili kako se to vec zove, na fasadama.
promoter promoter 12:47 01.08.2023

Čer!

Molim te da dopuniš ovo svoje pisanje nekom pravom zgodom.
Jebeš blog u kome se nije ništa dogodilo.
Черевићан Черевићан 15:12 01.08.2023

ignorantia supina

blog u kome se nije ništa dogodilo*

не би бијо баш ....искључив*
(приупитат' нашег Др Вета,
могу дати .......телефона No)
каква му је .....јебада нанета

Г. promoter
ecce-florian ecce-florian 15:47 01.08.2023

Χάρων-oва јавка

mhm, i u Potoranju dosta povalilo i iskidalo jer je tu rupa pa moš da duva

Na istoku Heron je ždral, jer leti visoko pa nosi duše na nebo

Na Dunavu ih nema ( sem kad zalutaju) nešto malo ima na Paliću i Ludošu, al' kod Bečeja im je konak pred dalji put

Može biti zbog tog begečke nane kad se udave plivaju uzvodno, ko zna, nema ko da ih odnese, il nemaju ausvajs za nebo
Черевићан Черевићан 19:45 01.08.2023

трагом узводне Бегечанке

или....Potoranj,Heron-ždral i tek tek Ludoša

коментара збрдаздол.. малко ме слудио
подуку наслућујем (да ми се бар чинити),
кефало старачко..... са успором..... конта
можда ће узорак кршдуда све разрешити

Г. ecce-florian-е ,наравно, ХВАЛА на ком.

ecce-florian ecce-florian 21:55 01.08.2023

Re: трагом узводне Бегечанке

коментара збрдаздол.. малко ме слудио

ma, moja krivica, uvek pola progutam i podrazumevam

evo ispravke

cit

Herons are symbolic of balance and stability, self-reliance, tact, wisdom, and knowledge. These birds are perceptive and grounded and have a deep sense of contentment in everything they do. To dream of these birds is often a sign of joy and good fortune.

Mada je česta tema tućeva, evo jedan akvarel Endrea Penovca : Predeo sa ždralom ( ne znam gde je predeo, dal kod Bačke Topole na jezeru ili ..



Черевићан Черевићан 23:05 01.08.2023

трагом проницљивости птице

т'јст....чапља симбол тавнотеже и среће

један Пеновац краси .....Унукину собу
(зет частио Кћер која воли акварела),
планира да учи цртачица па да буде
свакодневно у блок слаже своја дела

Г. ecce-florian-e Вам за одабир приложеног Г.Пеновца
solo solo 08:49 05.08.2023

prco oli ne prco..


W I K E N D !


Черевићан Черевићан 10:54 05.08.2023

ка ко КО

или......prco oli ne prco..

јебо викенд ........оно......кад га нема
Пос'о чепа ............одрадит' Га треба,
оморина поприлично ознојила муда
тад најбоље чучне сланина са леба,

лук и пиива к'о прилог ............и ето ме чилог
па на звиждук шефа Јове ајд' у нове изазове

Г. solo ...ја, стара школа,још вазда трајем вођен крилатицом...док је обнова нема одмора... ХВАЛА на комприлогу адекаватном мет'ролошкој ситуацији
solo solo 10:58 05.08.2023

Re: ка ко КО

Г. solo ...ја, стара школа,још вазда трајем вођен крилатицом...док је обнова нема одмора







promoter promoter 11:10 05.08.2023

Re: ка ко КО

solo
Г. solo ...ја, стара школа,још вазда трајем вођен крилатицом...док је обнова нема одмора





Jebote patak!
Vidi masna leba.
A ja jutros morao da tučem po nekoj piti sa tikvicama uz grčki jogurt!
Eeeee, jebem ti!
A jedva čekam ručak - sočivo, čorbasto, kuvano na gusto, sa parčićima mesa i slanine.
Jebote, to je dobro skoro i kao pasulj.
Черевићан Черевићан 13:23 05.08.2023

in favorem

леба с'масти и паприка...................... конза
док почивши .....Г. Екрем ....у присету оста',
тривијалана тема ....ето.... чучнула за хита
поста химна печалбара душа некa проста,

и спокојна му
............. у Царству Небеском!
Черевићан Черевићан 13:38 05.08.2023

јебо кавијара

или....jedva čekam ručak - sočivo, to je dobro, skoro kao pasulj.

пасуљ суботом .............не мош' га обићи
(а и што би ......на велико...... он се кува),
градилиште бројчано.... уста халапљива
лебац салата и пиива мотив радни чува

богме, Г.promoter

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana