Navijaci

dusanj92 RSS / 07.09.2008. u 06:53

badgers_w.jpgisconsin je drzava u koj zivim vise od 20 godina. Glavni grad je Madison koji je centar za University of Wisconsin. Prosle nedelje pocele su fudbalske utakmice americkih univerziteta. Poslednjih 20 godina cuveni "Badgers" su u vrhu i redovno osvajaju titule. Fudbal(americki) je najbolji sport ovog univerziteta, ali i kosrkasi, hokejasi a i ostali se isticu trofejima. Fudbal je za svaki univerzitet glavni sport i donosi zaradu koja omogucava finansiranje drugih sportova. Igraci uglavnom imaju stipendije i svaki se nada da jednoga dana zaigra profesionalno u NFL. Zalaganje je nevidjeno i prevazilazi i nadoknadjuje pomanjkanje talenta. To je nesto sto nasim srpskim sportistima uvek nedostaje.

WEB_badgersfan2.jpg Danasnju utakmicu igrali su na svom terenu, stadionu "Camp Randall" i razneli nedoraslog protivnika rezultatom 51:14 iako su gosti poveli sa 14:0. Ovo jos nisu zvanicne utakmicie u ligi "Big Ten", ali se broje za ukupan poredak u trci za nacionalnog prvaka. Sistem je komplikovan i mozda za nase ljude neshvatljiv ali .... timovi ugraju u regionalnim ligama. Postoji tabela najuspesnijih a poredak se odredjuje glasanjem trenera i novinara. Na kraju sezone dva tima sa vrha igraju za titulu prvaka a ostali zavisno od plasmana igraju za titule i to su razne "bowl" utakmice kao: "Rose Bowl", "Orange Bowl" ..... Ovaj sistem donosi dovoljno para od TV i sponzora pa iako se zahteva neki zvanicni play off sistem jos uvek ne postoji.

E ovo je sve bio uvod u temu o navijacima koji su uglavnom studenti tog fakulteta kao i lokalno stanovnistvo. Studenti nisu samo iz Madisona vec dolaze iz drugih gradova i drzava. Danasnja utakmica je bila po lepom vremenu, stadion pun, i svi obuceni u crveno. Guzva me je podsetila na utakmice Crvene Zvezde iz 70tih godina. Na stadion nije dozvoljenje unosenje nikakvih predmeta. Huligana u evropskom smislu nema, ali su tuce moguce kada gostuju jaki timovi kao Michigan ili Ohajo. Glasna muzika sluzi za bodrenje navijaca koji onda dignu galamau da se protivniku ledi krv. Pustaju se stari rock hitovi i ceo stadion peva i igra. Popularna je pesma "Jump Around" i ceo stadion po komandi pocne da skace da se sve trese. To treba doziveti i videti jer je nesto jedinstveno za Ameriku. Sva sreca imamo youtube.com pa evo snimka sa utakmice od prosle Subote protiv Acron, koju su Badgers dobili 38:17.

Evo jos jednog snimka sa prve utakmice u sezoni  od prosle godine koji ilistruje kako se navijaci vesele. Svi dolaze na utakmicu da se provedu u drustvu kolega i prijatelja.

Talas na "Camp Randall" stadionu.

Utakmica obicno pocinje u 11 ujutro ali deca ko deca uspeju da se napiju jos pre 9 sati.

"You suck" je povik kojim se protivniku daje na znanje da nema pojma i nevalja.

Ponekad se prelazi na ozbiljnije vredjanje ............

Izgleda da je ovo omiljena zabava na stadionu.

Posle utakmice slavlje se prenese na ulice grada, i ceo centar je prekriven crvenim majicama. U centru nema saobracaja vec je neka vrsta Skadarlije, pesacka zona i restorani. Veselje traje do kasno u noc.

Jesen je lepa u Wisconsinu a fudbal i pobednicki tim je ulepsavaju i ostavljaju nezaboravne uspomene..



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

MilutinM MilutinM 14:59 08.09.2008

Boja

Jebo te - pa ceo stadio je bukvalno u crvenom. Kakva ludnica!
vracarac92 vracarac92 11:05 09.09.2008

Re: Boja

Boje su jako lepe, jedino što baš ne razumem suštinu američkog fudbala.
Što se navijanja tiče, iz moje perspektive sve to delujejako pitomo, bez one prave "vatre u očima". Ali OK, svako navijanje je lepa stvar, bitno je da se navija.
MilutinM MilutinM 16:24 09.09.2008

Re: Boja

Vračarac, ipak su to amerikanci - moraš da razumeš. Nisu za njih komplikovani sportovi ))

A ni navijanje. Ipak, lepo je videti da je ceo stadion u istoj boji i da uživaju bodreći svoj tim
dusanj92 dusanj92 19:28 09.09.2008

Re: Boja

A zasta se inace ide na stadion ako ne da se uziva u utakmici, i drustvu, i da se bodri svoj tim.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana