Kako funkcionise zapadni bankarski sistem - prostim jezikom

drug.clan RSS / 04.02.2009. u 16:02

Jos od malena sam se cudio kako cike koje rade u bankama zaradjuju tako puno i kako banke poseduju tako veliki kapital, kako imaju tako velike zarade a zaradjuju "samo" par procenata na kamate koje uzimaju. Iako mi finansijski sistem nije struka (niti blizu struke) vremenom sam se informisao sve vise, da bi poslednja kriza ustvari razotkrila sustinu poslovanja banaka. Ceo sistem je toliko zavijen u slozene izraze, komplikovano zakonodavstvo, i prebukirane procedure da je u stvari vrlo tesko provaliti sustinu.

Ukratko, pojednostavljeno i prostim jezikom jedan segment finansijskog trzista izgleda ovako:

U svakoj zemlji neko (obicno centralna banka) odredi koliki mora biti loan-deposit ratio. To je odnos kolicine para koje banka moze da pozajmi i kolicine koju ima kao depozit  musterija u banci. Drugim recima koliko vise banka moze da pozajmi od onoga sto ima! Na osnovu toga banke pozajmljuju novac koji nemaju ljudima i od njih naplacuju sav novac + kamatu. Znaci banke ne zive od kamate nego od stvaranja novca!

Na primeru to izgleda ovako:

U americi deposit mora da pokriva 10% para koje banka pozajmljuje. Sto znaci da ako XX osoba udnese u banku 10 000 dolara banka na osnovu tih 10 000 osobi YY moze da da kredit za kucu u iznosu od 100 000 na kredit od recimo 20 godina i kamatu od 6%. Za 20 godina osoba YY ce vratiti 100 000 banci (iako je banka imala samo 10 000 kada je pozajmila pare osobi YY) plus skoro 72 000 dolara za kamatu. Znaci od 10 000 koliko je banka imala za 20 godina banka je napravila 172 000 sto je kamata od vise od 80% godisnje.

Ni ovde nije kraj. Postoji "rizik" da osoba kojoj je kredit dat nece vratiti sve stoga se u poslednih par godina pojavila masovna trgovina kreditima. Znaci banka da osobi YY 100 000 kredita (na osnovu depozita od 10 000) i zatim odmah proda kredit drugoj instituciji za recimo 80% vrednosti kredita. Na taj nacin banka koja je dala kredit skoro trenutno zaradi 700% bez skoro ikakvog rizika. Posto ovakav biznis ne zahteva skoro nikakav rizik, banke su pocele davati kredite svakome (i ko ne moze da ih vrati) a potom su te kredite prodavale drzavnim institucijama Fannie and Freddie koje su gubitke naplacivale od poreskih obveznika. Sistem je na kraju ocekivano propao.

Sada se neko verovatno pita kako to da banka moze da daje kredit od 100 000 (neko dobije te pare za kucu koju prodaje) a ima samo 10 000, tj. odakle se stvori onih 90 000. Odgovor je nema ih vec sistem radi na poverenje u banku da ima tih 100 000 koje je nekome dala. Ukupna kolicina fizickog novca u opticaju u USA npr. ne pokriva ni 10% iznosa koji se nalaze na raznoraznim racunima.  Sistem funkcionise samo na poverenju da tamo neke brojke koje se nalaze na nekim serverima u stvari predstavljaju stvarne vrednosti. Drzava kao sluskinja bogatih potpomaze ovo poverenje tako sto je obecala da ce sirotinji isplatiti sve pare koje imaju na racunu ako nesto krene po zlu (do 250 000). Naravno da je i ovo samo prazno obecanje jer drzavna agencija koja je zaduzena za ovu isplatu ima para da isplati samo par procenata musterija. 

 slika pokazuje odnos fizickog novca (zeleno) i virtuelnog novca stvorenog kreditima banaka

 

570px-Components_of_the_United_States_money_supply2.svg.png

MISLITE O OVOME! Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dunja73 dunja73 00:13 05.02.2009

INSOLVENZ

U EU postoji jedan izraz (postaje sve popularniji ) a zove se Private Insolvenz.
Evo ovako isto jednostavnim jezikom ,da ne komplikujemo puno :

Kada ste zaduzeni (u kreditu) koji ne mozete isplatiti , bude vam izracunato -koliko je to sto biste vi mogli vracati,a pritom da vam ostaje i za zivot (hm?dovoljno) -i tako 6 godina (Nemacka) -posle tih 6 godina vi ste SLOBODAN gradjanin bez dugova . U Francuskoj su potrebne 4 godine.

Za sada funkcionise..


sentinel26 sentinel26 00:28 05.02.2009

Ma je li me

oči varaju ili ja vidim promjenu na avataru ? Nije valjda Fata pod jorganom ?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovoj ( našoj ) Uredbi kojom se povećava iznos uloga koji se garantuje ( ali u dinarima - o čemu gradjani nijesu dovoljno obaviješteni ) ?
drug.clan drug.clan 14:11 05.02.2009

Re: Ma je li me

sentinel26
oči varaju ili ja vidim promjenu na avataru ? Nije valjda Fata pod jorganom ?

Pa moram drugove da menjam da se ne osete zapostavljenim, Lenjin ce verovatno biti sledeci!

sentinel26

Kakvo je tvoje mišljenje o ovoj ( našoj ) Uredbi kojom se povećava iznos uloga koji se garantuje ( ali u dinarima - o čemu gradjani nijesu dovoljno obaviješteni ) ?


Jedan retko dobar potez (nazalost uradjen iz drugih namera da se stabilizuje dinar a ne sistem) koji nazalost nece mnogo pomoci jer je narodna banka vec delimicno povukla odluku cim je dinar postao stabilniji zbog doliva para od NIS-a

Ne vidim zasto Narodna banka ne bi odobravala te kredite privredi bez kamate a ne dozvoljavala bankama da ostvaruju zaradu od nekoliko stotina procenata!
jednatanja jednatanja 09:48 05.02.2009

Interesantno napisano

pogotovo za mene koja se ne razumem mnogo u finanssije. Nego nisi napisao sta znaci M1, M2, M3 u grafikonu...
112358oo 112358oo 11:24 05.02.2009

Re: Interesantno napisano

M1, M2, M3 u grafikonu...

"M0: currency (notes and coins) in circulation and in bank vaults, plus reserves which commercial banks hold in their accounts with the central bank (minimum reserves and excess reserves)."

"M1: currency in circulation + checkable deposits (checking deposits, officially called demand deposits, and other deposits that work like checking deposits) + traveler's checks."

"M2: M1 + savings deposits, time deposits less than $100,000 and money market deposit accounts for individuals."

"M3: M2 + large time deposits, institutional money-market funds, short-term repurchase agreements, along with other larger liquid assets."

Money supply, Wikipedia
drug.clan drug.clan 14:01 05.02.2009

Re: Interesantno napisano

jednatanja
pogotovo za mene koja se ne razumem mnogo u finanssije. Nego nisi napisao sta znaci M1, M2, M3 u grafikonu...

Kao sto je kolega odgovorio M0 stvarni novac ostalo brojke na racunaru stvorene kreditima

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana