Bodljikave maslinove grane i jastrebovi mira

Jelena Milić RSS / 30.09.2007. u 12:40

  Priznajrem. „NATO deca ćveća“ kako nas je nazvao Đorđe Vukadinović me slatko nasmejalo. Bez obzira što je u isti koš strpao i one koji su uvek i generlalno protiv svakog ratnog sukoba i nas koji smatramo da su vojne humanitanre i druge intervecije nekad nužne i opravdane. U pravu je u jednom-bili smo ujedinjeni u stavu da je izbijanje sukoba na Balkanu, krvavi raspad bivše Jugoslavije bio induciran i nepotreban. Da je postojalo političke volje mogao se preduprediti. Bili smo protiv oružanih građanskih i verskih sukoba u njemu, agresije Vojske Jugoslavije na već međunarodno priznate BiH i Hrvatsku. Bili smo šokirani razmerama zločina nad civilima. Od početka smo uočavali „outsourcing“ to jest institucuinalno i vaninsticuionalno pravljenje „privatnih“ ili „specijalnih“ naoružanih struktura formalno van lanaca komadovanja u kojima bi civilne državne strukture morale imati glavnu reč, i  upozoravali na sve pošasti koje donosi samoautorizacija na upotrebu sile.

Za dalje ne mogu da tvrdim, šta apsolutne pacifiste misle kako se sukob mogao zaustaviti,ali smatram da je EU pogrešila što nije brže i efektnije intervenisala. Smatram da su obe NATO intervecije, i ona u Bosni i ona na Srbiju zbog Kosova bile opravdane iz jednostavnog razloga što ni danas ne vidim drugačiji način da se zaustavi ono što je rezultiralo Srebrenicom i Batajnicom, što ne isključuje debatu šta se moglo poduzeti ranije i da li je bilo i još nekih namera.  I da, mislim da su nedopustivo  duge godine gledanja kao  se i zašto u onolikom broju umire u Dafuru. Darfur je sve značajniji i kao tužni dokaz koliko postojeći mandati UN i regionalnih mirovnih miisja nisu u stanju da zaustave nasilje, a broj vojnika koji gine i u takvim misijama je sve veći.  Jedna od razloga oklevanja zapadne međunarodne zajednice nije više moralnog karaktera ili zbog nedostatka konsenzusa o potrebi reakcije već pre svega zbog nedostatka ljudstva i unutrašnjepolitčkih zahteva i očekivanja da se intervecije izvedu bez ljudskih  gubitaka vlastitih vojnika, što je nažalost nemoguće. Kao što su izgleda nemoguće i intervecije bez kolatralne štete po civile na terenu. Vrlo teška dilema koja zahteva i generalni stav ali i praktično promišljanje od situacije do situacije.  Pogledajte na sličnu temu   i odličan tekst Američko oklevanje Vilijema Montgomerija u vikend Danasu.

 Meni  skoro neosporni  autoritet  Erik Hobsbom,*  u  fascinantnoj knjizi The New Century ( napisana kao razgovor sa italijanskim publicistom Antoniom Politom,  objavljena  2000.)  kojoj se vrlo često vraćam,  kaže:“  In my opinion, the US even saw Bosnia crisis as an oportunity to give a new role to NATO, to give it a new purpose and meaning following the end of the Cold War, an aspiration which I havent yet completely understood......You mast not forget that when Clinton listed the reasons for his decision to commence the bobmbing of Serbia, the first was to defend NATO credebility, and therefore that of the US. I don’t  believe that it did very well or with great results, but it is clear that NATO felt the need to do something . In order to resolve the humanitarian crisis, there were many other kinds of action which could have been taken.

 

Posle  su se desili  9/11. Madrid. London. Bali.....  

Priznajem. U susretu sa Batajnicom, ne znam koje su to druge efikasne mere. Kad ovo kažem, podsećam, sve vreme sam sa decom bila u Beogradu.  Ne znam način niti argument kojim bi opravdala, niti pokušavam,  Grdelicu ili bilo koju drugu ljudsku kolateralnu štetu.   Spomenutu knjigu  Gardijan je ocenio  kao „Excellent....Hobsbawm’s characteristic erudition and charm underwrite his bracingly provocative viewpoints on subjects ranging from Kosovo war to globalisation, “ a u vezi koje je Independent napisao sledeće:“ Hobsbawm shows he possesses to an extraordinary degree the historian’s gift of identifying what is old and what is genuinely  new in the presen time.“ 

Sam Hobsbom smatra da je NATO intervencija u Bosni bila opravdana. Na pitanje:“ But what  then can  be done to stop dicttor who can do waht he wants with his people? Is military intervention to be excluded a prior?“ odgovara: „  There are exceptions, of course. Bosnia is clearly  a case in point. On the other hand, there are a few criteria which have to be followed. There have been two important examples of military intervention that have sucessfully halted crimes against humanity and expelled savage dictators. The first was Vietnam’s intervention of Cambodia to overthrow Pol Pot’s regime, and the other was Tanzania’s intervention in Uganda when it was ruled by Idi Amin. I think that they where both justified. But the real reason why  I don’t have any reservations abouth those two wars is that they  were sucessful and effective in reaching their objective, and they  where over in a relativly  short period of time. One of my  reservations about the intervention in Kosovo is that it was not only conducted in this manner, because it was clear from the begining that dropping bombs on  Serbia would have worsened and aggravitated the situation of the refugees.“ 

U spomenutim,  po Hobsbomu opravdanim i efktnim intervecijama, inače, bilo je i civilnih i vojnih žrtava.

Skoro osam godina kasnije, vidimo da je i politički deo koje je došao posle intervencije bio nedorečen, kao i sam Dejton par godina pre, usmeren da se situacija na terenu smiri pre svega  i postigne kompromis u datim okolnostima konstelacije snaga u SB. On  sa sobom nosi mnoge nedoumice i potencijal za novu krizu ako se proces odluke o novom  statuus Kosova  ne vodi vrlo pažljivo ali u skladu sa novim globlanim okolnostima. Vukadinović i VK, na žalost, ne poseduju ni analitičarsku, ni istoričarsku, ni državničku sposobnost da shvate šta je prevaziđeno a šata je to novo što suštinski oblikuje našu realnost. Otud smo mi pro NATO orijentisani postali „ratni huškači“ a zagovrnici ideologije krvi i tla ( Ne zanosite se,  spajanje elektrosistema i robnih rezervi samo  je nastavak projekta mirnim putem a na osnovama onoga što je Milošević počinio, ako ne i priprema za nastavak. Mirom za rat!- ni Marović ne bi bolje.) milosrdni anđeli čuvari našeg mira VIA „vojna neutralnost“. Koja, naravno, umanjuje   mogućnost uređenja sistema komandovanja, parlamentarne kontrole nad  vojskom  i drugog koje nameću NATO standardi o kojima priča ministar Šutanovac, a   koje naš novi bloger Jović sasvim opravdano naziva „vaspitnim merama „ za oružane strukture koje su donedavno učestvovale u ratovima sa tako velikim brojem civinih žrtava i izbeglica. Kome  takvi standardi mogu da smetaju? I šta je alternativa?

Amerikanci su u i oko  Iraka napravili mnogo  grešaka. NATO je, i zbog toga, ustezao sa podrškom, što po meni pokazuje snagu a ne slabost NATO. No, to je donelo veliku kolaterlanu posledicu-US lead „outsourcing“ rata, u kome ni  tada „pacifistička“ Nemačka i Francuska u stvari nisu zaostajale. Nedostatak ljudskih resursa, koje bi redovne i NATO trupe da su imale legitiman povod  za inteveciju verovatno mogle popuniti, kombinaovano sa jastrebovima u Vašingtonu doveo je presedana u svetskoj istoriji u smislu nevladinih i posrednih učesnika u jednom oružanom sukobu. Što itekako otežava nadziranje kršenja običaja rata ( i mimo onog što već  nove tehnologije i brisanje granica između spoljnjeg i unutrašnjeg sukoba  nose) i pozivanje na odgovornost za sve ratne zločine.   I to je jedna od razloga što je intervecija u Iraku u ćorsokaku. 

 Kako kaže Piter Singer u svojoj sjajnoj analizi Banned In Baghdad: Reactions to the Blackwater License Being Pulled : "But those are the terrible cards we have in our hands right now. Again, we can't blame anyone else.  When it comes to military outsourcing: We dealt these cards to ourselves. As we now see in Iraq and elsewhere, the privatized military industry is a reality of the 21st century.  This entrance of the profit motive onto the battlefield opens up vast, new possibilities, but also a series of troubling questions – for democracy, for ethics, for management, for law, for human rights, and for national and international security. At what point do we begin answering them? " ( Stavila sma ceo tekst i na kraju teksta, smatram ga izuzetno bitnim i dobrim)

Pitanje je da li će predstojeća mirovna konferencija o Bliskom istoku biti u stanju da da odgovore na sve izazove, i ispravi bar nešto od spomenutih grešaka. Pitanje je i da li će se kosovsko pitanje rešiti pre nje, kao primer, ili posle kao posledica, ali je neupitno da su sva ta dešavanja  povezana  i da je sve teže tražiti izolovano rešenje. Već i predizborne trke  za nominacije svojih stranka za predsedničkog kandidata u SAD govore da će ove teme i odnos prema njima biti među prelomnima u predstojećoj kampanji  2008.  i da će dobrano odlučivati o novom američkom predsedniku.

 No nekoliko  stvari su već sada sasvim jasne,  a ja bih istakla tri najbitnije. Jedna je da se na globalnom nivou promenila sama priroda ratovanja, druga je da je bez obzira na svu sofisticirnaost ratne mašinerije  ljudski faktor na terenu ostao najbitniji, a treća je da je  rat protiv terorizma otovrio konstruktivnu globalnu debatu o granicma ljudskih sloboda i merama potrebnim zarad kolektivne sigurnosti.  Veliki je problem Srbije što se spin doktori vladajuće koalicije ne gledaju svet i Srbiju u njemu i na osnovu  ovih  parametara. (Toplo vam  preporučujem novi serijal u The Economist na tu temu. )

 Hobsbom kaže:“ I think that it is more important to anlalyse the manner in which the genral nature of the war and peace has changed at the end of the twentieth century. The genral  nature of the war is a much more significant problem than its specific reasons. It is, for example, more important than asking oureslves wheter or not Kosovo  was a just war which clearly  appared as an enormous and urgent problem while the war was raging in the spring of 1999. ....The thing that most interests me is how war has changed, both in political and technological sense. Is it still posible to have a war between the great world powers? The answer is no, as long as America is the only  superpower. It is possible that sooner or later, China will reach a military cpability to rival effectively the USA. .....Second, is a nuclear war possible? On the one hand, the unlikelihood of a world war makes nuclear war improblable. However, the use of nuclear arms in a war is, in my  opinion, possible and not improbable......I believe that what is new about the situation in the Balkans is that line which distinguishes internal conflicts from international conflicts has dissapeared or is tending to dissapear. This means that difference between war and peace, and between the state of war and state of peace has also diminished.....Since the end of the Cold War, we have seen the end  of the the self-limitation ( prelazak granica druge suverene države JM) Central Africa, Yugoslavia, Kosovo , Iraq; it is not at all clear whether these were wars or not. The very  fact that there was a great deal of debate about whether they  were just or unjust was another way  of expressing our perplexity, faced with a completely new phenomenon............... Now the world is full of arms, and this creates a new situation i which „freelance“ armed groups appear. They  are not necessarily  linked to a government, but they  are ready  for war. I see this as  another sign of change: the realtionship which is emerging and connects wars between states or organised movements to private wars between private individuals or organisations. Potentialy, it is a fundamnetal change. ....Today  we have a return to private enterprise in the war. This is  very  clear in parts of the world where states are disintegrating, as in Africa, and where mercenary  bands are used sometimes by  warring factions and sometimes by  goverments.“ 

Uvek me kad čitam ove redove fascinira koliko su primenljivi  i za periog globlanog rata protiv terorizma mada su pisani godinu dve pre 9/11,  ali pre svega koliko su primenljiiv u ovoj drugoj fazi kada se liberlane demokratije već uče na vlasitim greškama i analizirajukoliko je štete i na unutrašnjem planu taj rat doneo, mimo haosa u Iraku, te razmišljaju kako dalje da ga vode. Ne da odustanu. Kao što, nadam se, neće odustati ni od koncepta humanitarnih intervecija kada je to potrebno. Gordon Braun je pre neki dan burmanskim generlaima poručio da je prošlo vreme nekažnjivosti za masovno kršenje ljudskih prava. Argument koga odavno nije bilo na zpadnoj političkoj sceni.

Čini mi se da nova uloga NATOa može biti da se isprave neki od propusta u Iraku, u slučaju potrebe za nekom novom  intervecijom. Mislim da je NATO ustezanje pokazalo i koliko je netačna percepcija NATO kao agresivne mašinerije, te da SAD u doglednoj budućnosti trebaju NATO i kao kontrolora i kao partnera i kao legitimizatora. Haos u Afganistanu daće, verovatno, NATO vladama povoda da i same  razmisle o smislu i  dometima intervecija ako u njima nema i dovoljno ljudstva, bez obzira na tehnološku superiornost.

Što nas vraća na početak priče. Ko koga i zašto šalje u rat. Koncet demokratija o kome sam već pisala, kao mesto gde se odluke zajednički donose, standardizovane vojske pod jasnim lancem civilnog komandovanja,  sa jasnim načinom regrutacije o kome suvereno odlučuju zemlje članice saveza svaka za sebe unutrašnjim demokratskim procedurama, jasna priprema operacija i opis i stepen učešća svih koji se dobrovoljno odluče,  ako je ispunjen preduslov-konsenzus o potrebi i izvedena studija i izvodljivosti- te jasan međunarodno-pravni kontekst i plan za posle intervecije su nešto što mi se ne čini tako neizvodljivim. Komplikovano da, ali šta je alternativa?  Čini mi se da ministar Šutanovac pokušava da od Vojske Srbije napravi respektabilnu i transparentu instituciju koja bi, ako i Srbija postane demokratska i neuplašena od spoljnog sveta već ravnopravan  aktivan deo političkog zapada, mogla da doprinese kolektivnoj borbi protiv globalnih izazova, na tim novim osnovama. (Još ako postane i profesionalan a ne obavezna za sve regrute! ) Što je mnogo, mnogo  bolje od onoga što smo nasledili od Miloševića a šta pokušava da konzervira Koštunica.  Imajući u vidu i to koliko možemo realno promeniti, meni se to čini i realnijim i boljim nego generalni antimilitaristički i total-pacifistički  stav. No, to je već pitanje i unutrašnjepolitičkog sistema opšteprihvaćenih vrednosti i vanjskopolitičkog kursa zemlje i svesti građana o tome šta je ispravno a šta ne,  i kako se prema ozbiljnom kršenju HR  odnositi u budućnosti, što je nemoguće uskladiti u koaliciji sa DSS.

Za one najupornije, u prilogu je tekst o pošasti privatizacije rata u Iraku objavljen na Wired Blog Netwoork  ali i na sajtu Brookings institutiona jednog od najuglednijih  američkih think-tenkova ( Ovo umesto odgovora  svim dobronamernima koji me pitaju zašto blog a ne nešto „ozbiljnije“. Od nas zavisi i na šta će blog da liči.)   

*Hobsbom je izgovor prezimena slavnog istoričara kako ga on sam kaže na ne Hobsbaum kako ga često izgovaraju

........................................................

 Banned In Baghdad: Reactions to the Blackwater License Being Pulled

Wired Blog Network, September 17, 2007


Peter W. Singer, Director, 21st Century Defense

Details are still fuzzy on the incident that led the Iraqi government to act against Blackwater.  But it may be almost irrelevant to the results.  Initial reports from the U.S. embassy are that a Blackwater USA convoy that was guarding State Department employees came under fire in the Mansour district in Baghdad. A vehicle was disabled and a lengthy gun battle broke out. Witnesses are reporting that it lasted at least 20 minutes. The Iraqi Interior Ministry is reporting that 8 Iraqi civilians were killed and 13 wounded in the crossfire. There will likely be lots of claims back and forth about whether the shootings were justified or not, whether who was killed were primarily insurgents or civilians, etc. and likely everyone will have their own spin.  It will be interesting to see whether any video finds its way out. The only thing we do know is that the Iraqi Government is not happy at all, with the Iraqi Prime Minister (who is Shia, so not pre-disposed to cover up for a Sunni attack) blaming the killings on the company's employees and describing it as a "crime." The Iraqi Interior Ministry says it is pulling the license of the company to operate in Iraq and will try to prosecute any foreign contractors found to have used excessive force in the Sunday shooting.Still, even before all the details come to light, a few things are clear:1) It was inevitable. Private military contractors have been involved in all sorts of questionable incidents, since the very start of the Iraq enterprise. U.S. military officers frequently expressed their frustrations with sharing the battlefield with such private forces operating under their own rules and agendas, and worry about the consequences for their own operations. For example, Brigadier General Karl Horst, deputy commander of the US 3rd Infantry Division (responsible for Baghdad area) tellingly put it two years back, These guys run loose in this country and do stupid stuff. There's no authority over them, so you can't come down on them hard when they escalate force. They shoot people, and someone else has to deal with the aftermath."No one has kept an exact count of the incidents, but some notable examples include:·                                 The Aegis "trophy video,"  in which contractors took video of themselves shooting at civilians, set it to the Elvis song "Runaway Train," and put it on the Internet.   ·                                 The alleged joyride shootings of Iraqi civilians by a Triple Canopy supervisor.  They became the subject of a lawsuit after two employees, who claim to have witnessed the shootings, lost their jobs.     ·                                 Armed contractors from the Zapata firm detained by U.S. forces, who allegedly saw the private soldiers indiscriminately firing not only at Iraqi civilians, but also at U.S. Marines. Again, they were not charged, as the legal issues could not be squared. Private military firms may be part of the military operation, but they and their employees are not part of the military, or its chain of command or its code of justice.·                                 Abu Ghraib, where reportedly 100 percent of the translators and up to 50 percent of the interrogators at the prison were private contractors from the Titan and CACI firms, respectively. The U.S. Army found that contractors were involved in 36% of the proven abuse incidents and identified six particular employees as being culpable in the abuses.   While the enlisted U.S. Army soldiers involved in the Abu Ghraib abuse were court-martialed for their crimes, not a single private contractor named in the Army's investigation report has been charged, prosecuted or punished. The Army believes it lacks the jurisdiction to pursue these cases, even if it wants to. The inevitable part was not just the shootings, but the government's reaction, which has been on the horizon for a while. The Iraqi government is supposedly a sovereign state, so it is not surprising that at some point it would start to act like one, trying to enforce its monopoly over violence against other armed organizations on the ground. 2) Pay attention to the politics. 2) The underlying politics to this are important to understand. Private contractors are a visible and especially disliked part of the US presence in Iraq. So a good way for Iraqi government officials, who are often depicted as stooges of the US, to try to burnish their nationalist credentials is to go after the contractors. They can make it look like they are standing up to the big bad outsiders, but not do so against U.S. troops. As AFP noted, "Monday's action against Blackwater was likely to give the unpopular government a boost, given the contractors' widespread unpopularity."3) That it was Blackwater is unsurprising. As illustrated by the examples listed above, Blackwater is not the only company working in Iraq. Indeed, the L.A. Times recently reported that there may be over 160,000 private contractors working in Iraq, as many as the overall number of US forces even after the "surge." However, Blackwater has been one of the most visible -- unusual for an industry that typically tries to avoid the limelight. This notoriety makes Blackwater a fatter target than, say, an unknown British or Bulgarian company. The  relationship between the Iraqi government and Blackwater is particularly tense -- and not just because armed Blackwater guards are the contractors that senior Iraqi government officials run into the most.   On Christmas Eve 2006, a Blackwater employee allegedly got drunk while inside the Green Zone in Baghdad and got in an argument with a guard of the Iraqi Vice President. He then shot the Iraqi dead. The employee was quickly flown out of the country.  Nine months later, he has not been charged with any crime. Imagine the same thing happening in the U.S.: An Iraqi embassy guard, drunk at a a Christmas party, shooting a Secret Service agent guarding Vice President Cheney.  You can see some potential for underlying tension there. In May 2007, there was another reported shooting of an Interior Ministry driver by Blackwater employees.  That led to an armed standoff and had Matthew Degn, a senior American civilian adviser to the Interior Ministry's intelligence directorate, describing the ministry as "a powder keg" of anger at the firm.4) This is what happens when government fails to act. The problems with the absence of oversight, management, doctrine, and even law and order when it comes to private military contractors have been known for a while. Heck, I wrote a book about it back in 2003, before the Iraq invasion. While the industry has boomed, the vacuum of policy and strategy has continued for years. In June 2006, for example, the Government Accountability Office reported that "private security providers continue to enter the battle space without coordinating with the U.S. military, putting both the military and security providers at a greater risk for injury." U.S. officers in the field are also complaining about the underlying harm created by this lack of policy. For example, Col. Peter Mansoor is one of the most influential military thinkers on counterinsurgency -- currently serving as Gen. David Petraeus' executive officer. In 2007, he told Jane's Defense Weekly that the U.S. military needs to take "a real hard look at security contractors on future battlefields and figure out a way to get a handle on them so that they can be better integrated -- if we're going to allow them to be used in the first place. If they push traffic off the roads or if they shoot up a car that looks suspicious, whatever it may be, they may be operating within their contract (but) to the detriment of the mission, which is to bring the people over to your side. I would much rather see basically all armed entities in a counter-insurgency operation fall under a military chain of command."

Yet, nothing much has happened. Indeed, the only real action was limited efforts in the Congress. In Fall 2006, Senator Lindsay Graham
slipped into the 2007 Defense Bill a clause that could potentially place contractors and others who accompany American troops in the field under the U.S. military's Uniform Code of Military Justice (UCMJ). That is, he changed the law defining UCMJ to cover civilians -- not just in times of declared war, but also during contingency operations. Almost 10 months later, however, no Pentagon guidance has been issued on how this clause might be used by JAGs in the field. So, its impact so far has been like a tree falling in the forest, with no one around.More broadly, there have been several recent efforts at bringing some transparency and oversight to the U.S. side of the industry. Key players have been Representatives Jan Schakowsky and David Price, and Senator Barack Obama.  (His bill, the "Transparency and Accountability in Military and Security Contracting Act of 2007," essentially brings together the reforms sought by Schakowsky and Price on the House side.) These have not yet passed into law, but may during the upcoming debates. Whether the executive branch will use them, though, returns us back to the problem of inaction on Graham's bill. The point is that the U.S. government has paid for the industry for years, but had tried to ignore the accompanying responsibility for the consequences. In lieu of our own inaction, the Iraqi government has stepped in, perhaps in a way that we may not be happy with. Of course, there is an underlying irony. There are reports that the "license" that the Iraqi government is supposedly revoking doesn't exist. The Iraqi Interior Ministry is the entity that every contractor is supposed to register with, but it is also the organization that the recent panel led by retired General James Jones described as "dysfunctional" and "a ministry in name only."  So many companies have been unable to register, and many contractors have even had to resort to using their business cards as if they were official IDs. It will be interesting to see if this included the very company hired to guard senior U.S. leaders in Iraq.

5) Over outsource and you paint yourself into a corner
.  This is what happens when you hollow out your operations. Blackwater has a contract to guard State Department employees. Now, the question must be asked: If the company cannot do so, what happens next? Tongue in cheek, one could say that we all learned last week that: (a) the U.S. has enough extra military forces in Iraq and (b) the security situation is getting better. So, if this is true, then what's all the fuss? Of course, we all know that the whole Kabuki play last week in Congress was false and that the security situation is atrocious and that State personnel still need to be guarded. Back in the day, all of these roles would have been filled either by military forces or State Department diplomatic security. But our military forces are stretched thin, and the government's diplomatic security force has been hollowed out at the same time that the need for it has expanded. (And just for the record: A consortium of companies, led by Blackwater, got a $1 billion contract to do the global State Department diplomatic security job last year. So it wasn't exactly a lack of money that caused the hollowing.)

So, in the short term following such a market failure, we have three likely choices: 1) ignore the Iraqis' wishes and just keeping on using Blackwater contractors as before; 2) find another company to step in and quick-fill take on these roles in lieu of the firm; or 3) negotiate with the Iraqis to find terms under which the firm might continue to carry out the operation (such as promising a joint investigation, payments to civilians, etc.). Obviously, none of these is a great solution in the short term.  None solve the long-term problems. But those are the terrible cards we have in our hands right now. Again, we can't blame anyone else.  When it comes to military outsourcing: We dealt these cards to ourselves.
As we now see in Iraq and elsewhere, the privatized military industry is a reality of the 21st century.  This entrance of the profit motive onto the battlefield opens up vast, new possibilities, but also a series of troubling questions – for democracy, for ethics, for management, for law, for human rights, and for national and international security. At what point do we begin answering them?

 



Komentari (77)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Хаџија Хаџија 13:06 30.09.2007

Страно је! Добро је!

Поштована Госпођо Милић,

Мислим да код Вас постоји један веома јасан принцип по којем цените важност нечијег мишљења: СТРАНО ЈЕ ДОБРО ЈЕ.

Никад се не питате шта представљају Ерик Хобсхом, Д Индепендент, Брукингс институција, или бројни аналитичари на које се позивате у Вашим текстовима. Никад не споменете њихове идеолошке циљеве.

Али што се тиче српских државних и друштвених интереса и појединаца који их заступљају, ту сте ВЕОМА одређени у смислу страначког или идеолошког идентитета: ту је све као јасно, не треба ни размишљати! Ваше ударање у ове ноте изазива резонансе код Ваше "домаће" публике, међутим нека друга публика чује да ви користите веома ограничене скале.

Зато се стално питамо зашто она то ради тако? И опет се вратимо на једноставан одговор. Па странка бре! Значи ли то да Ваша странка такође поштује само страно?
Jelena Milić Jelena Milić 13:22 30.09.2007

Re: Страно је! Добро је!

dobrodosli na blog.

pre nego nastavimo debatu ne bi bilo lose da uvidite koliko se independent ideoloski npr razlikuje od ekstremno levih stavova hobsboma, a koliko je brokings umereno demokratski npr u odnosu na kagana koga sma raije citirala. dallder koji pise sa kaganom je savetnik demokrate, kagan republikanca. gardijan koji sma takodje citirala je levi, u odnosu na idependent, etc, etc, etc, etc...

sta mislite o ovome a stranom: Banned In Baghdad: Reactions to the Blackwater License Being Pulled

Wired Blog Network, September 17, 2007

Peter W. Singer, Director, 21st Century Defense

mozda bi vam moje pozicije bile jasnije kad bi ste blog, ako imate strpljenja i iskrene namere, procitali do kraja.

sto se granica domaceg i stranog u 21 veku tice, samo jedno pitanje...sa kog ste se softvera javili!

postoji dobro i lose. i sve nijanse. nema veze odakle je.
Хаџија Хаџија 14:37 30.09.2007

Re: Страно је! Добро је!

Хвала Вам на одговору и добродошлици.

Ради илустрације мог коментара, јуче сте рекли:

u poslednjem ekonomistu se jasno kaze dss i vk anti nato i antizapadna kampanja.


Овде се види да Ви сасвим спонтано узимате "њихове" процене као сасвим "јасне".

ВК, Влада, и парламентарна већина су против доминирајућег става у НАТОу и код западних земаља што се тиче решења јужнопокрајинског проблема.

Економист никад није заступао српске ставове (наравно), али јесте заступао ставове британског естаблишмента. Наравно да ће они упростити став наше Владе. Прво што ће га свести на став Премијера и његове странке, а потом ће га уопштити као анти-западни став у принципу.

Зато се бојим да је Ваше преузимање њиховог става, некритичко.
Jelena Milić Jelena Milić 14:48 30.09.2007

Re: Страно је! Добро је!


ja mogu njihov stav da delim ili ne i/ili da ga kao relevantam prenesem nasoj javnosti. i da, u delu koji se odnosi na to da se iza anti nato kampanje krije mnogo vise, slazem se da je to i antizapadna kampanja. o tome sam javno na blogu pisala.

juce sam to spomenula samo u kontekstu toga da je bloger rekao da je to bila kmapanja za unutrasnju upotrebu. u duhu onoga sto ja vidim da je 21 vek, htela sam da kazem da se to vise ne moze razdvajati i kriti. sta je tacno vk kostunica hteo da postigne ja ne mogu da znam, ali efekte vidim. i o njima pisem. o skretanju sa evroatlantskog kursa, i laznoj podeli na pro eu i anti nato. a to i ugledna zapadna stampa vidi i kao antizapadni stav. i mislim da srpska sira javnost ima pravo i to da zna, ne bi li lakse donosila svoje odluke.
urbanosaurus urbanosaurus 15:22 30.09.2007

Re: Страно је! Добро је!

Jelena Milic
i laznoj podlei na pro eu anti nato. a to i ugledna zapadna stampa vidi i kao antizapadni stav. i mislim da srpska sira javnost ima pravo i to da zna, ne bi li lakse donosila svoje odluke.


da su lazne podele, lazne su...onako skrooooz lazne...

srpska shira javnost ima prava da sama donosi svoje odluke...
i da...treba to da zna...

i ima prava da slobodno pliva, kako zna i ume sama donoseci svoje odluke, protiv evroatlanske struje...

protiv fashistichke...
protiv komunistichke...
protiv kapitalistichke...

sa jakim osecajem iskrene i realne mrznje prema svim politicharima i drzavnim insitucijama...
prema svim vrstama bahatih, nepotrebnih a dobro placenih, posrednika u kulturnojavnomduhovnomaterijalnom pokushaju zivota a prodatog, u pokushaju, kao najvisha briga za interese odredjenog naroda...
sa zeljom da oni koji su na vlasti prestanu da donose pogreshne odluke u ime interesa naroda...

hvala lepo, dosta ste nam pomagali...
dosta smo ginuli, sad je vreme da zivimo...
bar da pokushamo...
slobodno...
ne ugrozavajuci druge...

srpska sira javnost ima pravo i to da zna, ne bi li lakse donosila svoje odluke.

srpska sira javnost je proanarho opredeljena i ima pravo da to i zna, ne bi li lakshe donosila svoje odluke...



Jelena Pavlović Jelena Pavlović 15:31 30.09.2007

Bodljikave maslinove grane

http://www.youtube.com/watch?v=tFBKV0zVXSE
Хаџија Хаџија 19:41 30.09.2007

Re: Страно је! Добро је!

Опет исто:

ugledna zapadna stampa


И овде се разилазимо. Ја не могу штитити "углед" медијских конгломерата не узимајући у обзир њихове позиције у последњих барем 17. година. Као што и углед НАТОа мерим и према појединачним делима његових стубова - САД, ВБ, Француска,...

Ваш израз "угледне новине" изражава Ваш априорни став: Страно је! Добро је!

Пуно поздрава.
blackbox blackbox 13:37 30.09.2007

Bodljikave maslinove grane i jastrebovi mi

Jelena,
tema i tekst su vam, kao i uvek, odlični.Slažem se u celini sa iznetim stavovima, naravno uz određene primedbe.
Vukadinovića i ove što instruktivno tumače Ustav, ustavni zakon i pravo, valjda da bi sebe smatrali instruktorima opšte namener, ne bih komentarisao jer oni očito nisu jođ čuli da je pao berlinski zid ni da je drug Staljin umro.
Ne slažem se sa vašim pravdanjem NATO intervencije u BiH i na Kosovu, jer previđate činjenicu da su one usledile i kao rezultat nespremnosti, nesposobnosti i pogrešnih procena Evrope i SAD da na vreme reaguju sredstvima primerenijim za kraj XX veka.
Takođe, Zapad je napravio ključnu grešku kada je počeo da se različito odnosi prema šovinističko-nacionalističkim i kriminalizovanim elitama koje su vodile sukobe, umesto da ih sve proglase ratnohuškačkim i kriminalnim, kakve su i bile.Imali su oni mogućnosti, čak je bilo i razrađenih koncepata, da se sukobi na prostoru SFRJ pacifikuju na početku.
Umesto toga, oni su jedne smatrali demokratama, druge malo manje, trece komunistima, pa to povremeno menjali, proglašavajući neke i faktorom mira, druge demokratskim predsednicima međunarodno priznatih država , i da ne dužim.U BiH je trebalo sve poacifikovati, pa ako treba i bombardovanjem ali ne samo jedne strane dok na drugoj mudžahedini rade šta hoće.
Ovo oko neutralnosti je nebuloza, ili instruktivno tumačenje ugovora o NATO-u
Inače, unapred izjavljivati i pretiti da nećemo u NATO i EAI liči mi na glupost kao kad bi rekli da nećemo da budemo uvezani u elektroenergetski sistem regiona i Evrope.
Jelena Milić Jelena Milić 14:06 30.09.2007

Re: Bodljikave maslinove grane i jastrebovi mi

posotvani blekboks,
zbog pojave kometatora ko sto ste vi, a sada i blogera poput jovica vidim da se isplatilo istrajti i pisati i nesto ozbiljnije analize i na blogu.

ono sto vi navodite kao pocetne greske zapada u odnosu na raspad sfrj ja uopste nenegiram. no kad je vec doslo do cega je doslo krajem 95 i 98-99 ja drugi izlaz ne vidim.

preporucujem vam, ako slucajno jos niste, da procitate i brendona simsa najasramniji trenutak o velikoj britaniji i pre svega ratu u bosni...kada pricam o privatizaciji rata i paravojskama koje su po meni velika posast, naravno da tu mislim i na mudzahedinizaciju u bosni, koja je bila neadekvatan odgovor na un embargo na naoruzavanje.

pretpostavljam da ste vec procitali montgomerija u vikend danasu. ponekad se sa njegovim tekstovima ne slazem, ali mi se ovaj cini odlicnim. kako se vama cini?

vlada dvm vlada dvm 16:33 30.09.2007

A mi ostali....????

]posotvani blekboks,zbog pojave kometatora ko sto ste vi, a sada i blogera poput jovica vidim da se isplatilo istrajti i pisati i nesto ozbiljnije analize i na blogu.

A mi ostali sto se ne slazemo sa Vasim analizama? Da se ne javljamo? Ili samo da klimamo glavama? Ili gulag mozda?

kada pricam o privatizaciji rata i paravojskama koje su po meni velika posast, naravno da tu mislim i na mudzahedinizaciju u bosni, koja je bila neadekvatan odgovor na un embargo na naoruzavanje.

Privatne ratove su skoro pa patentirale SAD. Ta zemlja kojoj se toliko divimo i toliko prizivamo i toliko zelimo njihovu blagonaklonost.....Pa oni imaju preduzeca koja se bave manufakturom ratova. Zasto? Novac! Sta je Dajnakorp, nego preduzece koje cine bivsi vojnici, obavestajci, generali SAD. Zasto i to ne napomenuti da stanovnistvo Srbije, za koje toliko brinete, ne stekne potpunu sliku. Nekako mi se cini da nije sve onako kako Vi pokusavate da nam predstavite, zar ne?!
Jelena Milić Jelena Milić 17:01 30.09.2007

Re: A mi ostali....????

ne, niste u pravu. osim uvreda direktnih drugih ucesnika, sirenja govora mrznje ili besmislenih trolova sve ostavljam na svojim blogovima. nekoliko se komentatora istinski potrudilo i davalo vrlo validne anti nato npr argumente ili pro rusija ili pro neutralnost argumente ovde i sa njima smo ili blaxbox ili ja ili neko drugi vodili meni se cini vrlo civilizovane i argumentovane debate, na cemu sam im se vec zahvaljivala. sve to mozete videti i sami na mojim prethodnim blogvima. no, oni su za razliku od vas ocito procitali ceo post pre nego sto su reagovali. pogledajte kraj ovog posta spomenuti i postavljeni tekst

Banned In Baghdad: Reactions to the Blackwater License Being Pulled

Wired Blog Network, September 17, 2007

Peter W. Singer, Director, 21st Century Defense
blackbox blackbox 17:42 30.09.2007

Re: Bodljikave maslinove grane i jastrebovi mi

pretpostavljam da ste vec procitali montgomerija u vikend danasu. ponekad se sa njegovim tekstovima ne slazem, ali mi se ovaj cini odlicnim. kako se vama cini?

Da,dobro je ali zna on mnogo više, pa kad je već o tome govorio mogao je malo konkretnije.[

kada pricam o privatizaciji rata i paravojskama koje su po meni velika posast, naravno da tu mislim i na mudzahedinizaciju u bosni, koja je bila neadekvatan odgovor na un embargo na naoruzavanje.

Paravojske su došle glave svim onima koji su ih tolerisali.
Jedan od ozbiljnih savremenih bezbednosnih izazova su upravo nedržavne oružane formacije formirane na kriminalnoj, verskoj etničkoj osnovi i čak uvezane u mrežu međunarodnog terorizma.
Odgovor na takve izazove je u kooperativnom sistemu bezbednosti na globalnom i regionalnim nivoima. I dok se celi svet bavi upravo umreženom bezbednošću i iznalaženjem načina da se zajednički suprostavi takvim i drugim izazovima kao što je ugrožavanje energetske bezbednosti, informacionih sistema i pomoć u saniranju prirodnih katastrofa, naš premijer nalazi spasonosnu formulu u neutralnosti iz perioda Raške i Zete.
A što se mudžahedinizacije tiče, ona nije neadekvatan odgovor na embargo nego rezultat fundamentalističko-islamske grupacije povezane sa kriminalnim i ratno-profiterskim krugovima. I to je Amerika znala i tolerisala.
Inače, oružje im nije bio problem jer su ga kupovali od Srba, Hrvata i iz zemalja bivšeg Varšavskoh pakta.
vlada dvm vlada dvm 17:58 30.09.2007

Re: A mi ostali....????

Jelena Milić
ne, niste u pravu. osim uvreda direktnih drugih ucesnika, sirenja govora mrznje ili besmislenih trolova sve ostavljam na svojim blogovima. nekoliko se komentatora istinski potrudilo i davalo vrlo validne anti nato npr argumente ili pro rusija ili pro neutralnost argumente ovde i sa njima smo ili blaxbox ili ja ili neko drugi vodili meni se cini vrlo civilizovane i argumentovane debate, na cemu sam im se vec zahvaljivala. sve to mozete videti i sami na mojim prethodnim blogvima. no, oni su za razliku od vas ocito procitali ceo post pre nego sto su reagovali. pogledajte kraj ovog posta spomenuti i postavljeni tekst Banned In Baghdad: Reactions to the Blackwater License Being PulledWired Blog Network, September 17, 2007Peter W. Singer, Director, 21st Century Defense


Procitao sam Vas post vrlo detaljno, ali i mnoge druge clanke u domacoj i stranoj stampi na zadatu temu. Na Vasim ranijim postovima sam postavljao ista pitanja vise puta i nikada nije bilo odgovora. Dakle, ko ce uclanjnje u NATO da plati (jer to kosta, zar ne?)? Koliko to kosta (NATO-standardi)? Sta mi dobijamo (dosadasnj argumenti mi nisu zvucali ubedljivo)? Od koga ce da nas brane(u pitanju je vojna alijansa. To sto pokusavaju da se "prekvalifikuju" je drugo pitanje)? Zar zaista verujete da su Afganistan, Irak i sutra Iran, humanitarne misije? Rekoste : "...skoro neosporni autoritet Erik Hobsbom... Tacno! Skoro!
Jelena Milić Jelena Milić 18:02 30.09.2007

Re: A mi ostali....????

vecinu odgoovra na vasa pitanja, bar sa mog stanovista, mozete naci u prethodnim postovima.

blackbox blackbox 21:39 30.09.2007

Re: A mi ostali....????

Dakle, ko ce uclanjnje u NATO da plati (jer to kosta, zar ne?)? Koliko to kosta (NATO-standardi)? Sta mi dobijamo (dosadasnj argumenti mi nisu zvucali ubedljivo)? Od koga ce da nas brane(u pitanju je vojna alijansa. To sto pokusavaju da se "prekvalifikuju" je drugo pitanje)? Zar zaista verujete da su Afganistan, Irak i sutra Iran, humanitarne misije? Rekoste

1.- ne plaća se ulaznica.
2.- košta koliko inače treba da izdvojimo za modernizaciju vojske.Nećemo valjda i dalje držati tenkove T-54, puške M-48, itd.Niko nam ne diktira kojom brzinom ćemo se modernizovati, a kad dostignemo standarde onda možemo i da pokažemo aspiracije za ulazak u NATO.Dostizanjem standarda stvaramo mogućnost da i naša vojna industrija izvozi na NATO tržište. To već polako počinje sa municijom.
3.- pored toga što dobijamo mogućnost da nabavljamo jeftinije savremenu opremu, pa i da dobijamo u okviru programa pomoći zemljama koje se pripremaju za ulazak, najveći je dobitak što postajemo partner i deo jednog sveobuhvatnog političko-bezbednosnog sistema, u okviru koga ćemo biti sigurniji od različitih bezbednosnih rizika i savremenih izazova i asimetričnih pretnji. NATO više nije klasična vojna alijansa i i sam ima problem da se od toga odvikne, čime su se bavili i različiti politički i vojni skupovi na vrhu počev od sastanaka NATO u Istambulu, Pragu, tzv.Berlin plus, minhenske političko-bezbednosne konferencije i dijaloga na relaciji evropski saveznici-SAD, Rusija-NATO, Nato-Ukrajina, mediteranska inicijativa, dijalog NATO sa J.Afrikom, Australijom, Japanom,N.Zelandom, Kinom, Indijom.
Ne vidim što bi Srbija sebi dozvolila da bude iza Albanije, Bugarske, Hrvatske, itd.
Naravno da je prisutno i treba da bude prisutna činjenica da nas je NATO bombardovao, pa to je i njima prisutno i , bez obzira koliko se nama činilo, nije im prijatno.Ali, da li ćemo zbog toga narednih 100 godina biti druga Kuba u Evropi. Govoriti o neutralnosti danas nema smisla taman toliko kao ni o blokovskoj podeljenosti, jer je nema.
Lično mislim da Irak nije humanitarna operacija ve'ć Bućova glupost i arogancija i jedino šta je tu dobro je to da slične stvari neće ponavljati.Inače, to nije operacija NATO a Nemci i Francuzi su bili ogorčeni protivnici vojne akcije. Bio sam U Berlinu kada otpočela vojna akcija , a preko 100.000 ljudi je demonstriralo protiv .Avganistan je opet slučaj za sebe i lično mislim da će na kraju tamo proći slučno kao i Rusi, ali to je problem SAD.
Naš ambijent treba da bude Evropa i EU.
Dakle, daleko od toga da je sve što rade SAD ispravno i to sve više uviđa i Evropa pokušavajući da gradi svoju bezbednosnu i odbrambenu strategiju i identitet a SAD bi bile partner kao i Rusija.Do toga je naravno još daleko ali to polako uviđa i SAD.
Replika Replika 08:34 01.10.2007

Re: A mi ostali....????

Zasto mr.Blabox insistirate toliko na NATO clanstvu, a ne da ostanemo i dalje "NESVRSTANI" sto Vam je, cini se, do skora bilo i uverenje???
blackbox blackbox 10:27 01.10.2007

Re: A mi ostali....????

Re: A mi ostali....???? #LinkZasto mr.Blabox insistirate toliko na NATO clanstvu, a ne da ostanemo i dalje "NESVRSTANI" sto Vam je, cini se, do skora bilo i uverenje???

Prvo, ne insistiram apsolutno, čak ne mislim da će za 5 godina to biti identično sadašnjoj formi.Ja sam samo za to da budemo ravnopravni sa onima koji nas okružuju, uostalom u Evropi gde nam je i mesto. Ako je Nemačka vodeća država i nacija u Evropi,onda po istim merilima, Srbi i Srbija to treba da budu na Balkanu.E sada, ako analiziramo, Nemačka to nije postigla svađajući se sa susedima i Amerikancima, čijim prisustvom nikada nije bila oduševljena, već upravo pragmatizmom i političkom realnošću, uključujući i priznanje za nedela koja su Hitlerovci počinili.
Mi Srbi imamo mnogo, mnogo toga čime se sa ponosom trebamo ponositi ali ima i onoga čega se trebamo javno postideti i sa tim rasčistiti zarad budućih generacija a i nas.
Neka mi postignemo evropske standarde u svakom pogledu, da narod dobro živi, da nam vojska bude moderna i na nivou i bolja od susednih, pa onda se toliko neće ni problematizovati članstvo.
Da je NATO vojni pakt u klasičnom smislu, odnosno da postoji blokovsko nadmetanje kao u doba hladnog rata, ja bi i dalje bio protiv blokova i ulaska u NATO ili VU, ili bilo koji drugi vojni pakt.
Dakle u ono vreme nesvrstanost je bila realna politička koncepcija i nama odgovarala, naročito ekonomski, ali kao i svaki istorijski proces to je prošlo i več krajem 80-ih gubio na snazi i značaju jer se sve više zemalja okretalo Zapadu i Rusiji.Prema tome, NESVRSTANOST je prošlost, kao, nadam se i hladni rat i blokovska podeljenost.
Da zaključim, za NATO sam u istoj meri i iz istih razloga kao i za EU, za zajedničku evropsku bezbednosnu i odbrambenu politiku, za dobrosusedske i dobre odnose u Evropi, da nemamo neprijatelja, uostalom kao što je normalno da budemo uvezani u evropski PTT , informacioni, energetski, trgovinski, zdravstveni itd.sistem, zašto ne i bezbednosni.
Izvinite na opširnosti.
Replika Replika 10:48 01.10.2007

Re: A mi ostali....????

Prihvatam izvinjenje.
[b][/b]PRVO I OSNOVNO:
Pa da li bi ste Vi dosli kod mene u gosti nepozvani odn. da Vam ja kazem dodjite kod mene u goste i donesite mi ovo - ono, treba da se ponasate kod mene ovako onako, da obucete ovo ono . . .
Ako razumete relaciju JA - Vi ; EU - SRBIJA.
Pa necete mi molim Vas jos reci da neke clanice(ili kandidati) EU imaju bolji standard, demokratiju, manju korupciju . . .
Cime to Litvanija, Letonija i neke ostale zemlje ukljucujuci i neke zemlje kandidate zasluzuju pre nas.
Izvinite sto sam kratak
vlada dvm vlada dvm 11:21 01.10.2007

Re: A mi ostali....????

1.- ne plaća se ulaznica.
2.- košta koliko inače treba da izdvojimo za modernizaciju vojske.Nećemo valjda i dalje držati tenkove T-54, puške M-48, itd.Niko nam ne diktira kojom brzinom ćemo se modernizovati, a kad dostignemo standarde onda možemo i da pokažemo aspiracije za ulazak u NATO.Dostizanjem standarda stvaramo mogućnost da i naša vojna industrija izvozi na NATO tržište. To već polako počinje sa municijom.


Ne placa se?!?!!? A onda kazete da kosta koliko je potrebno za modernizaciju vojske!!!!! Da li imate predstavu koliko to kosta??? Da li mislite da je to jeftino??? Da li budzet Srbije moze to da podnese??? Da li to znaci da cemo ponovo morati da podizemo kredite, koje cemo "velikodusno" i dobiti od istih koji nam i nude clanstvo u NATO-u? Da li mislite da postoji realna opasnost da se ponovo "zakucamo" u kredite tj duznicko ropstvo?

Avganistan je opet slučaj za sebe i lično mislim da će na kraju tamo proći slučno kao i Rusi, ali to je problem SAD.

Nece SAD da prodju kao Rusi. Znate li zasto? Zato sto je proizvodnja opijuma, od kada su SAD u toj zemlji, dostigla rekordne vrednosti. Koincidencija?!?!? Nisam siguran!
urbanosaurus urbanosaurus 12:01 01.10.2007

Re: A mi ostali....????

da probam i ja da se ukljuchim dok nema domacice... :))

interesuje me pitanje koliko je nama vojska uopshte i potrebna...
i to josh modernizovana...
i koliko nas sveee to vezano za vojsku koshta...

demilitarizacija chitavog regiona...
probna, na 10 godina, pod strogim nadzorom poshtovanja...

za nas ,gradjane tog prostora,to znachi nema vojske, nema oruzja, nema rata...
za nashe vlade to znachi nema vojske, nema oruzja, manje para...

razlika je vishe nego bolna i civilizacijski porazavajuca...
za nas gradjane...

a sredstva koja bi ostala takvim eksperimentom uloziti u obrazovanje i kulturu...
za pochetak...

ja bih rado pristao da ucestvujem u takvom pokushaju...
za komunizam i socijalizam me niko nije ni pitao a eksperimentalisali su...chak ni da plate...chist bezobrazluk...
za demokratiju su nas ubedili da se borimo jer je to jedini i najbolji nachin borbe protiv komunizma i socijalizma a da nije fashizam...i da je to jedini put...i mi smo verovali...i borili se...svako na svoj nachin...

danas, sedam godina kasnije, sve cesce i cesce se govori o sve vishe i vishe nezadovoljnih mladih ljudi...
njima je dosta eksperimenata i simulacija...vreme je da se zivi...
i to slobodno..i u miru...
bar da se proba...



teach peace and anarchy... :))
Atomski mrav Atomski mrav 12:24 01.10.2007

Re: A mi ostali....????

Nećemo valjda i dalje držati tenkove T-54, puške M-48, itd.

Puške M-48 se već poodavno ne koriste, sem za počasnu stražu. Što se tenkova tiče, koji će nam đavo kad ih u slučaju rata ukopavamo i sakrivamo? Koji moj će nam radari kad ne smemo da ih uključimo?
urbanosaurus urbanosaurus 12:48 01.10.2007

Re: A mi ostali....????

koji moj ce nam vojska...
valjda smo svi saglasni da je ljudski zivot svetinja...

ako su tu da nas brane, neka hvala, ali ne hvala...
dosta ste nas branili...

svi se iz odrambenih razloga naoruzavaju sve vishe...
malo paradoksalno, zar ne...

ako im je do parada, neka paradiraju ali bez pucanja i oruzja i ne od nashih para...
narochito ne, dok ljudi zive sve loshije i loshije...
i po selima i po gradovima...

i nadam se da ako izadju da paradiraju bez oruzja niko nece pokushati da im tu paradu sprechi...
Replika Replika 13:33 01.10.2007

Re: A mi ostali....????

SLAZEM se sa ostalima,
uostalom cemu sve to kad nam je ocigledno teritorija sve manja i manja, ti "tenkovi" ce na kraju imati domet veci nego sto je nasa teritorija.
Tako da gdine BLACKBOX nije sve, i nevrti se sve oko NATO.
Dosta nam je vise njihove igre sa NATO,PzP,EU ; prvo je bilo nema nastavka o stabilizaciji i pridruzivanju dok neresimo tzv.Slucaj Mladic, pa onda (ne resivsi isti) ajmo ipak mogu pregovori . . .
Slucajeva je bezbroj a u celoj toj igri, gdine Blackbox, ovaj narod i "drzava" stoje u mestu i sve dublje i dublje tonu.
Nije naravno samo NATO(odn EU) kriv za nase "gasovito" agregatno stanje to smo pre svega mi sami STO NEZNAMO STA USTVARI HOCEMO, SKIM HOCEMO I GDE HOCEMO :))
blackbox blackbox 14:35 01.10.2007

Re: A mi ostali....????

demilitarizacija chitavog regiona...

Ma slaem se i podravam ne samo demilitariyaciju regiona nego celog sveta ali ubedite vi u to ostale. Po[to nismo u mogu'nosti da nametnemo takvu reyoluciju npr. u UN ili da jednostavno nateramo sve da se rayoružaju,priznaćete to je utopija.
Mislim da smo o tome već jednom polemisali na blogu.
urbanosaurus urbanosaurus 14:55 01.10.2007

Re: A mi ostali....????

ne treba nikog da teramo ni na shta...

ali za promenu mozemo mi da pochnemo neshto pozitivno i konstruktivno...
uglavnom smo pochinjali ratove...

za promenu sad mozemo da pochnemo mi, bash mi, sa demilitarizacijom...
ja bih rizikovao...a zemlje u regionu mogu to da prihvate ili ne...njihova stvar...
demilatarizovana srbija bi bila medijska atrakcija broj jedan u svetu...umetnost apsurda u svetu paradoksa...

u suprotnom koja je mera dovoljnog naoruzanja i shta ako se ostali naourazaju vishe i bolje od nas...
onda 'ajde za svaki sluchaj svi da se naoruzamo...i to dobro...
svako proda sve shta ima i svi u tenkice i avione...
blackbox blackbox 15:47 01.10.2007

Re: A mi ostali....????


Ako razumete relaciju JA - Vi ; EU - SRBIJA.

Naravno da razumem ali da vam se opet nebi izvinjavao zbog opširnosti neću elaborirati, a verujem da razumem i da se mi najbolje ne razumemo. Pa niko nas ne tera ni u EU ni NATO. Mi kao hoćemo sami i insistiramo a oni nam kažu dobro onda morate uskladiti zakonske propise sa ostalim, ne može da se baca smeće sa terase i po ulici, mora da vozite auto sa tamo nekim EKO 3 ili 5 , neznam, itd, malo i vulgarizujem. To je teško u inostranstvu objašnjavati.

Pa necete mi molim Vas jos reci da neke clanice(ili kandidati) EU imaju bolji standard, demokratiju, manju korupciju . . .
Taman posla da ću reći. Čak pouzdano znam da smo ispred mnogih ali imamo politički problem. Isto tako, EU nije bila korektna prema nama posle 5.oktobra i nije iskreno podržala naš ulazak već je insistirala na ispunjavanju uslova.Već sam negde rekao, ako smo u PzM 2005 ušli bez Mladića, zašto nam to nisu dozvolili 2002 ili 3, tako i sa pridruživanjem.
Cime to Litvanija, Letonija i neke ostale zemlje ukljucujuci i neke zemlje kandidate zasluzuju pre nas

Ničim, osim što su postigle unutrašnjepolitički konsenzus oko ulaska i što su prionuli da ispune formalne uslove i usaglase zakone
Tako da gdine BLACKBOX nije sve, i nevrti se sve oko NATO

Naravno da ne, ali smo se sami upleli.Pa na Kosovu imate i KFOR i UNMIK a pregovaramo o tome, valjda morami s njima.
Slucajeva je bezbroj a u celoj toj igri, gdine Blackbox, ovaj narod i "drzava" stoje u mestu i sve dublje i dublje tonu.
Nije naravno samo NATO(odn EU) kriv za nase "gasovito" agregatno stanje to smo pre svega mi sami STO NEZNAMO STA USTVARI HOCEMO, SKIM HOCEMO I GDE HOCEMO :))

I ovo se u principu slažem.
Nadam se da smo se složili da se sami moramo dogovoriti šta hoćemo. A što se tiče NATO, PzM i ostalog e to je tu oko nas i hteli ne hteli moramo imati neke relacije-da li saradnja, ignorisanje, da se bijemo, to je na nama da odlučimo. Nažalost iskustva nas uče da nam odluke nisu baš bile uvek pametne.
blackbox blackbox 15:56 01.10.2007

Re: A mi ostali....????

izvinjavam se ovo je samo tehnička ispravka jer sam u odgovoru pogrešno boldovao.
Hvala na razumevanju
Pa necete mi molim Vas jos reci da neke clanice(ili kandidati) EU imaju bolji standard, demokratiju, manju korupciju . . .

Taman posla da ću reći. Čak pouzdano znam da smo ispred mnogih ali imamo politički problem. Isto tako, EU nije bila korektna prema nama posle 5.oktobra i nije iskreno podržala naš ulazak već je insistirala na ispunjavanju uslova.Već sam negde rekao, ako smo u PzM 2005 ušli bez Mladića, zašto nam to nisu dozvolili 2002 ili 3, tako i sa pridruživanjem.
Cime to Litvanija, Letonija i neke ostale zemlje ukljucujuci i neke zemlje kandidate zasluzuju pre nas.

Ničim, osim što su postigle unutrašnjepolitički konsenzus oko ulaska i što su prionuli da ispune formalne uslove i usaglase zakone
Tako da gdine BLACKBOX nije sve, i nevrti se sve oko NATO.

Naravno da ne, ali smo se sami upleli.Pa na Kosovu imate i KFOR i UNMIK a pregovaramo o tome, valjda morami sa njima saradjivati..
blackbox blackbox 15:58 01.10.2007

Re: A mi ostali....????

za promenu sad mozemo da pochnemo mi, bash mi, sa demilitarizacijom...

počnite.
blackbox blackbox 16:15 01.10.2007

Re: A mi ostali....????

Nece SAD da prodju kao Rusi. Znate li zasto? Zato sto je proizvodnja opijuma, od kada su SAD u toj zemlji, dostigla rekordne vrednosti. Koincidencija?!?!? Nisam siguran!

Ne sporim to sto ste izneli, mislio sam da će napustiti Avganistan bez obavljenog posla i uvođenja američke demokratije jer ona jednostavno tamo ne može da se primi.
Ne placa se?!?!!? A onda kazete da kosta koliko je potrebno za modernizaciju vojske!!!!! Da li imate predstavu koliko to kosta??? Da li mislite da je to jeftino??? Da li budzet Srbije moze to da podnese??? Da li to znaci da cemo ponovo morati da podizemo kredite, koje cemo "velikodusno" i dobiti od istih koji nam i nude clanstvo u NATO-u? Da li mislite da postoji realna opasnost da se ponovo "zakucamo" u kredite tj duznicko ropstvo?

Evo vam pa vidite koliko druge evropske države izdvajaju za vojni budđet, koliko po vojniku i koliko imaju vojnika.Podaci su za 2004.godinu, tako da za nas sada možete računati oko 30.000 vojnika.
Europa
Albanien
Albanische Streitkräfte
16.500 84.000.000 5.090*
Belgien
Belgische Streitkräfte
35.000 3.149.750.000 89.992
Bosnien und Herzegowina
Streitkräfte von Bosnien und Herzegowina 19.800 234.300.000 11.833
Bulgarien
Streitkräfte Bulgariens
45.000 720.000.000 16.000
Dänemark
Danmarks militær
26.700 3.470.000.000 129.962
Deutschland
Bundeswehr
250.774 29.000.000.000 115.641
Estland
Streitkräfte Estlands
5.800 188.000.000 32.413
Finnland
Suomen puolustusvoimat
37.700 2.809.577.000 74.524
Frankreich
Les forces armées
356.752 45.000.000.000 Nuklearmacht
Griechenland
Griechische Streitkräfte
141.600 2.015.840.000 14.236
Italien
Forze Armate Italiane
200.000 22.426.220.000 112.131
Irland
Irish Defence Forces
10.337 986.501.700 9.336
Kroatien
Oružane Snage
18.500 689.165.300 37.252
Litauen
Streitkräfte Litauens
19.650 316.864.850 16.125
Luxemburg
Streitkräfte Luxemburgs
900 72.019.663 80.022
Malta
Armed Forces of Malta
1.589 33.300.000 20.956
Mazedonien
Streitkräfte Mazedoniens 13.700 200.000.000 14.599
Niederlande
Nederlandse krijgsmacht
65.000 9.701.230.000 149.249
Norwegen
Norges forsvar
26.000 4.500.000.000 173.077
Österreich
Österreichisches Bundesheer
45.000 2.280.419.000 50.675
Polen
Wojsko Polskie
125.000 5.500.000.000 44.000
Portugal
Forças Armadas Portuguesas
47.000 2.000.000.000 42.554
Rumänien
Armata Română
80.000 1.800.000.000 22.500
Russland
Вооружённые силы Российской Федерации
1.000.000 24.000.000.000 Nuklearmacht
San Marino
San-Marinesische Streitkräfte
700.000
Serbien
Streitkräfte Serbiens
30.000 1,058.172.157. 35.272
Schweden
Svenska försvarsmakten
27.700 6.000.000.000 216.606
Schweiz
Schweizer Armee
120.000 2.925.000.000 Milizsystem
Slowenien
Streitkräfte Sloweniens
9.000
Slowakei
Streitkräfte der Slowakei
22.829 905.000.000 39.640
Spanien
Fuerzas Armadas de España
120.000 9.800.000.000 81.666
Tschechien
Streitkräfte Tschechiens
39.997 1.320.000.000 33.000
Ukraine
Збройні сили України 336.400 1.700.000.000 5.053
Ungarn
Magyar Honvédség
35.000 1.445.000.000 41.285
Vatikanstadt
Schweizergarde
110
Vereinigtes Königreich
Her Majesty's Armed Forces
207.200 56.000.000.000 Nuklearmacht
Weißrussland
Вооружённые силы Белоруссии 53.000 210.000.000 3.962
Zypern
Streitkräfte Zyperns 14.500 214.000.000 14.759

Napomena: Prva cifra je broj vojnika, druga iznos budžerta u US dolarima i u poslednjoj koloni prikazan budzet po pripadniku OS
Ruska Federacija…………………………………………...24.000 US dolara/ vojniku
Francuska.................................................................................. 126.050 US dolara/vojniku
Replika Replika 18:49 01.10.2007

Re: A mi ostali....????

Ubedili ste me.
SVAKA CAST
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 13:37 30.09.2007

Alternativa

Ko koga i zašto šalje u rat. Koncet demokratija o kome sam već pisala, kao mesto gde se odluke zajednički donose, standardizovane vojske pod jasnim lancem civilnog komandovanja, sa jasnim načinom regrutacije o kome suvereno odlučuju zemlje članice saveza svaka za sebe unutrašnjim demokratskim procedurama, jasna priprema operacija i opis i stepen učešća svih koji se dobrovoljno odluče, ako je ispunjen preduslov-konsenzus o potrebi i izvedena studija i izvodljivosti- te jasan međunarodno-pravni kontekst i plan za posle intervecije su nešto što mi se ne čini tako neizvodljivim. Komplikovano da, ali šta je alternativa?



Zarad medjunardo-pravnog legitimiteta: mozda pod palicom UN, ali ne NATO

Drugo, cak i tada, koje su to situacije i parametri koji bi opravdali vojnu akciju? Srbija '99?Mijanmar '07? Iran '08?
Jelena Milić Jelena Milić 14:00 30.09.2007

Re: Alternativa

pogledajte pethodne tekstove, pre svega from 9/11 to concert of democracies...tu je ideja razradjenije...na zalost ne vise un zbog sve otovrenijeg ideoloskog jaza politickog istoka i zapada,....upravo zato i potreba saveza demokratskih drzava...
urbanosaurus urbanosaurus 14:13 30.09.2007

Re: Alternativa

da li je potreba saveza demokratskih drzava put ka svetskoj vladi...

san svih lopina na vlasti...
jedna veeeeliika svetska vlada...

pitanje svih koji su protiv bilo kakvog koncepta vlasti, bilo koga nad bilo kim, po bilo kom osnovu, je da li je lakshe boriti se protiv samo jedne, ali veoma mocne svetske vlade, ili boriti se svako protiv svoje...

Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 14:32 30.09.2007

Re: Alternativa

bas upravo zbog toga...Ono sto vi kazete moze da se cita kao: hajde mi ovde da se spremimo i izradimo unutrasnje procese koje ce nam omoguciti da sutra ako, ne daj boze, ali ipak zatreba intervenisemo u nekom mogucem konfliktu, medjunarodnom ili unutrasnjem. Posto ste uspostavili podelu na demokratski zapad i ne-demokratski istok, logicno je onda , da je taj isti Istok i moguci i verovatni, posredni ili direktni protivnik u nekom buducem konfliktu. Sto onda normalno osigurava da ce nam se i Istok naoruzati i pripremiti. I onda u najboljem slucaju opet hladni rat a u najgorem veliko BOOM!

Zato protiv zapada i istoka, NATO i SCO a za UN...Nazalost, da, UN nije organizacija koja bi to mogla da uradi danas ali je sigurno jedina medjunarodna organizacija koja bi po logici stvari imala pravo da odrzava vojsku i nadam se da ce to biti slucaj sutra...NATO po prirodi stvari ne moze da dela iz medjunarodne perspektive i stavi pravno-eticko-koje god hocete principe ispred sopstvenih i interesa svojih (najsnaznijih) clanica i zato nijedna NATO medjunarodna akcija ne moze biti legitimna.

Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 14:39 30.09.2007

Re: Alternativa

Pa, anarhija nije realan drustveni koncept te cenim da neka vrsta drustvenog uredjenja i tako vlasti mora da postoji. Da ne bi zauvek rasmisljali 'oce li neko da pritisne red button,bolje je jedna nego dve, tri ili vise, ne?

Jelena Milić Jelena Milić 14:51 30.09.2007

to urbano....

molim vas da se u svom stavu, koji je legitiman, fokusirate na pojedine teme i date odgovore sa vasih poziicja ili altenativu na pojedine teme na postovima. npr, legitimnost uhumanitarnih intervencija. opsta anarhisticka mesta znamo. takodje vas molim da limitirate broj slika jer usporavaju otvaranje bloga.
Jelena Milić Jelena Milić 16:03 30.09.2007

Re: Alternativa

mijanmar 07 je bojim se tesko dogodiv-a i ne vidim uvek potrebu za brzim i vojnim sredstvima--zbog interesa koje kina ima u toj zemlji. no, ne vidim da to sto posotoji prepreka na jednom mestu koja moze da ima opasne konsekvence ako se ignorise, treba da pretstavlja prepreku ako je negde drugde koordinirnao moguce uz minimalne kolateralne posledice masovno krsenje hr spreciti. pri tome imajte u vidu da postoji razlika izmedju npr sprecavanja politickih,medijskih i drugih sloboda udruzicnja, i etnickih ciscenja i drugih razloga koje doovde do masovnih smrti civila.

generalno, a i zato sto mi se po imenu cini da ste noviji, da naglasim da sam ja pristalica spore, dugorocne i nenasilne pomoci da se demokratija negde uspostavi kao rezim i da smatram da postoji vrlo vrlo limitiran spektar povoda koji odobravaju vojne intervencije, ali ga ne iskljucujem. no sam takodje pristalica stalnog monitoringa stanja hr, i genralno mislim da je u stabilnim libedmokratijama mnogo bolji nego na nekim drugim mestima, pa i u rusiji, kini i iranu. i indiji. takodje, mislim da to nema uvek veze sa pitanjem energenata kako neki kometatori ovde zele da predstave, da u tim sistemima postoji zaista siroko ukorenjeno posotvanje prema ljudskim sloobdama i da stanovnistvo ume da ih ceni i cuva i yahteva od svojih vlada. uvek mi je bilo interesantno da li takvi kriticari razmisljaju gde indija i kina nabavljaju energente npr.

mislim da je iran 08 out of question, ne samo na osnovu onoga sto pisu i preporucuju savetnici vodecih kandidata u trci za novog predsednika sad, vec pre svega zbog ahmedinedzada na kolumbiji, sto mi se cini mnogo pametnijim nainon hendlanja tog problema. i samo pitanje ekonomskih sankcija pa i un sankcija iranu, kome su btw nemacka i francuska glavni spoljnotorgovacki partneri a ne sad, je diskutabilno ,....

urbanosaurus urbanosaurus 16:12 30.09.2007

Re: to urbano....

legitimnost uhumanitarnih intervencija.


limitiram broj slika...
ovo je poslednja...



nema legitimiteta kad ljudi ginu...tachka.
stop proizvodnji oruzja...tachka.

ochigledno vam ne prijam...tachka.
pricha o usporavanju zbog postavljenih slika je veoma smeshna...tachka.
odlazim da vam ne smetam...tachka.
dragan7557 dragan7557 16:35 30.09.2007

Re: Alternativa

mislim da to nema uvek veze sa pitanjem energenata kako neki kometatori ovde zele da predstave, da u tim sistemima postoji zaista siroko ukorenjeno posotvanje prema ljudskim sloobdama i da stanovnistvo ume da ih


Najveći investitor u Burmi je fracuska firma Total. Pogledajte intervju B.Kušner na BBC ili umotvorine gazda Sarkozja u vezi sa obavezama prema najvećoj kompaniji nacionale.
U nekoliko država EU su građani već pozvani na bojkot Totala.
vlada dvm vlada dvm 16:36 30.09.2007

9 / 11

Jelena Milić
pogledajte pethodne tekstove, pre svega from 9/11 to concert of democracies...tu je ideja razradjenije...na zalost ne vise un zbog sve otovrenijeg ideoloskog jaza politickog istoka i zapada,....upravo zato i potreba saveza demokratskih drzava...


Pa mogli bi i o 9/11 da se malo zamislimo! Da li je bas sve bilo tako kako nam je servirano?
Jelena Milić Jelena Milić 16:57 30.09.2007

Re: Alternativa

bojkoti korporacija su super metod. mene uvek fascinira prica o pozarima u svetsops na tajlandu i tojs are as i pozivu na bozicni bojkot u sad. uspeli su da nateraju i tojs are as i sabkontraktore da znatno poboljsaju radne uslove u fabrikama koje su prozivodile delove ili cele igracke za spomenutu megakoroporaciju.

samo, kako sa kinom koja ima ogromne planove za proizvodnju prirodnog gasa kojim burma obiluje)
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 17:20 30.09.2007

Re: Alternativa


A i drugi ih imaju...

'Despite economic sanctions against Myanmar by the United States and the European Union, Total continues to operate the Yadana gas field, and Chevron Corp. has a 28 percent stake through its takeover of Unocal. Existing investments were exempt from the investment ban.

Both Total and Chevron broadly defended their business in the nation.

"Far from solving Myanmar's problems, a forced withdrawal would only lead to our replacement by other operators probably less committed to the ethical principles guiding all our initiatives," Jean-Francois Lassalle, vice president of public affairs for Total Exploration & Production, said this week in a statement.'

Kakva strasna demagogija...i ne lici da bi bojkot pomogao.
dragan7557 dragan7557 17:24 30.09.2007

Re: Alternativa cia

Jelena, preporučujem vam da kupite novu lnjigu Tim Weiner- a CIA na kojoj je autor radio oko 30 godina nedavno
izašla iz štampe.

Jelena Milić Jelena Milić 17:31 30.09.2007

Re: Alternativa cia

hvala na preporuci. generalno memoare ne citam, no kapiram da to nije to.

ja sam fascinirana i otvaranjem cia arhiva. em ideja da nekog truju, pa jos neuspesno pa jos to onda i ne kriju ;-)


a vi, ako ako imate vremna pogledajte odlicno priredjen prilog o knjizi alistera kempbela u poslednjem ninu--ljuiljana nedeljkovic uradila--the blair yeras. cini mi se vrlo indikativnim.

a mile lasic koga jko cenim u vikend danasu preporucuje i the terror presidency od jack goldsmith.
bindu bindu 18:41 30.09.2007

Re: to urbano....

ehey urbo nemo' da odilazis.(osim ako ti vec nije dsadilo)
samo da znas;
sve je tako kak' ti kazes.
i samo da znas
prosvetlice se i ONI ...
takav je kosmozakon
s'njima moras sam i strpljivo
bindu bindu 18:42 30.09.2007

Re: to urbano....

ehey urbo nemo' da odilazis.(osim ako ti vec nije dsadilo)
samo da znas;
sve je tako kak' ti kazes.
i samo da znas
prosvetlice se i ONI ...
takav je kosmozakon
s'njima moras sam i strpljivo
jesen jesen 16:16 30.09.2007

Jelena..

...imam jedan dobronameran savet za tebe....Ti si ovde profilisan bloger tj ne pises sve i svasta...Mislim da bi bila mnogo citanija i sa mnogo vise komentara ako bi malo "skratila" postove....od jednog mozes da napravis bar dva....Evo, ja na primer, ne mogu da se koncenrisem da sve ovo detaljno procitam da bih mogla nesto da komentarisem....nemam vremena za to..pa jos kombinacija engleskog i srpskog...ne znaju svi engleski tako dobro da sa lakocom citaju ove citirane tekstove. itd......Pozdrav
Jelena Milić Jelena Milić 16:54 30.09.2007

Re: Jelena..

jesen, hvala!

vec mi je vise dragih ljudi upotilo slicne sugestije. pokusacu. zaista. bar duzinu da regulisem. no se bojim da ponekad ne mogu krace, jer cackam po cini mi se osetljiivm i bitnim pitanjima, jer zelim da dam ozbiljnost temi/temam o kojoj pisem, i da publiku uputim u sirinu rasprave, u izvore koje ja pratim, koje smatram referentnim i drugo. u stvari, ja ponekad oduzim u najboljoj nameri da dam info sta se na relevantnim stranama pise i kako se neke stvari gledaju! pa tako moj dajdzest ispadne dug.

naci ces mozda vremena drugi dan.

mogla sam npr samo linkovati zadnji tekst o blekvoteru koji je odlican, no pogledaj kometare gore cak i kad ga celog stavim, oni mi opet spocitavaju a zasto ne pisem o tome da amerika privatizuje rat!

ja ovo radim sebe radi, volim da pisem, a sad vec i komentatora radi, jer zaista vidim da ima ljudi koji citaju i ozbiljno debatuju. no imaj u vidu da je ovo extra aktivnost, dobrovoljna, i zasita bi mi nekad odnelo suvise vremena da i prevedem sve sto hocu da validnosti teksta radi ukljucim u isti.

da stvar bude komplikovanija, neki od meni refretnih izvora moram da ukucavam jer nema free pristupa, pa i tu ode vreme. kao the economist, ili delove iz spomenute knjige u ovom tekstu.

i na kraju, neko mi je prosle nedelje reako da treba da ih pisem i na engleskom cele, jer ih u nekim ambasadama prevode :))

a i tata mi je sisao sa kopaonika, kraj letnje sezone, a cita blog i on se buni rec ne zna engleski!

na kraju ce jedino gs biti u pravu ako me otpusti sa posla jer ionako suvise vremena trosim ovde :))
jesen jesen 20:09 30.09.2007

Re: Jelena..

...Razumem, svako ima svoj stil pisanja i tesko se to menja...ipak, ja bih linkovala ono sto moze, sto ne može..ne može....Teško je i prepoloviti temu na dva dela, ali nekako, bez obzira na mene i slične, pokušaj da bude kraće a jezgrovitije. Sigurna sam da se tako više ljudi ukljucuje u diskusiju a ovo je ipak interaktivna komunikacija koja kao takva ima smisla, u protivnom se izjednačava sa člankom u novinama....btw...da li si ti pisala nesto u poslednjem Bazaru ili je to neka druga JelenaMilic?
Jelena Milić Jelena Milić 20:41 30.09.2007

Re: Jelena..

to je druga jelena milic! mnogi me pitaju.
Jelena Milić Jelena Milić 17:05 30.09.2007

americko oklevanje-odlican tekst VM

Američko oklevanje


Vilijem Montgomeri

Produžena kriza na Kosovu i nedavna poseta Bosni podsetili su me iznova koliko je teško uticati i staviti pod kontrolu tamošnje prilike. Kad razmišljam o njima i kako su nastale imam na umu ulogu Sjedinjenih Država tokom proteklih godina u zemljama bivše Jugoslavije. Ono što mi pada na pament jeste koliko je u pravljenju američke politike, donošenju odluka i konačnim akcijama važan faktor bilo konstantno odbijanje vojske Sjedinjenih Država da svoje trupe "izloži opasnosti" na Balkanu.
To verovatno deluje kao neverovatna izjava, imajući u vidu vodeću ulogu SAD u kampanji bombardovanja na Kosovu 1999, ograničenom bombardovanju u Bosni 1996, ključnu ulogu naših trupa u postdejtonskoj Bosni i na Kosovu u okviru KFOR. Ali, pomnija analiza svake te akcije (da ne pominjem odsustvo vojne umešanosti SAD u drugim kritičnim vremenima), u stvari dokazije takav zaključak. Nismo izgubili ni jednog jedinog vojnika od neprijateljske vatre tokom čitave umešanosti na Balkanu i znam na osnovu neposrednog iskustva da je to bio najvažniji kriterijum za uspeh, kako je to definisala naša vojska.
Razlozi za vojno oklevanje bili su dvoslojni. Pre svega, sukobi u bivšoj Jugoslaviji nikad nisu bili viđeni kao pretnja nacionalnoj bezbednosti Sjedinjenih Država i nikad nisu uključivali nijednu važnu materijalnu dobit za Sjedinjene Države. Kao rezultat toga, američka vojska nije videla i ne vidi ni danas bilo kakav strateški razlog za naše učešće, već je to videla kao rasipanje resursa koji bi mogli da se iskoriste negde drugde. Sjedinjene Država su na kraju delovale u bivšoj Jugoslaviji protiv volje vojske, uglavnom zbog domaćeg pritiska koji je porastao zbog stalnog medijskog pokrivanja krvoprolića u Bosni i Hrvatskoj, a kasnije kršenjem ljudskih prava na Kosovu. Jako vojno protivljene svakoj akciji bilo je, međutim, glavni faktor u uobličavanju forme našeg kasnijeg učešća.
Drugi razlog za vojno oklevanje bila su sećanja na kopneni rat u Vijetnamu i strahovi da bi naše trupe mogle da se zaglibe na sličan način u bivšoj Jugoslaviji. Titova gerilska kampanja u Drugom svetskom ratu i njegov doživotan program da pripremi građane da vode slične kampanje protiv svakog napadača, kombinovani s teškim planinskim terenom koji je pogodan za takav način ratovanja predstavljali su kolosalan problem. Zašto bi se umešali u potencijalno katastrofalnu kaljugu kad naša nacionalna bezbednost nije bila ugrožena?
U bar dve uzastopne prilike u bledunjavim mesecima administracije predsednika Buša (1991-92), u okviru američke vlade učinjeni su napori koje je predvodio Stejt dipartment, da se preduzme ograničena vojna akcija zarad zaustavljanja bombardovanja Sarajeva i Dubrovnika. To je obuhvatalo i moguće vazdušne napade na artiljerijske jedinice na brdima iznad Sarajeve i robustnije akcije kao kaznu za povredu "zabranjene zone letenja" iznad Bosne. Ministarstvo za odbranu se žestoko opiralo ovim predlozima. Njihovo objašanjenje je bilo da bez ozbzira na to koliko bila ograničene naša početna akcija, posledice bi mogle neizbežno da nas dublje uvuku u situaciju sličnu Vijetnamu. Predsednik Buš koji nikad nije bio sklon da bude aktivan u regionu, suočen s predstojećim izborima nije bio spreman da natera vojsku da preduzme akciju protiv njene volje i upozorenja o posledicama koje bi mogle da eskaliraju. I dan-danas smatram da bi ograničene vojne akcije, kao što je slanje čak i jednog ratnog broda u vode u blizini Dubrovnika s dogovarajućom porukom, ili udari na artiljeriju koja je bombardovala Sarajevo, mogle značajno da smanje nasilje u ovim oblastima.
Kao specijalni predstavnik predsednika i državnog sekretara za sprovođene mira u Bosni 1996. i početkom 1997, učestvovao sam gotovo svakodnevno u unutrašnjim bitkama s Ministarstvom odbrane da dobijem njihov pristanak da naše trupe pomognu u primeni Dejtonskog sporazumu. Postojao je potpun, žestok, beskompromisan otpor da se preduzme bilo šta, osim da se sprovede bezbednost sprečavanjem upotrebe naoružanja ili mešanje različitih oružanih grupa u Bosni u to vreme. Najbolji primer jeste apsolutno odbijanje američke vojske da uhapsi optužene za ratne zločine u to presudno vreme. Ratko Mladić je davao intervjue na skijaškim stazama Jahorine, dok je Radovan Karadžić nekažnjeno učestvovao na političkim mitinzima. Oni su bili samo vrh ledenog brega. Iako je ta politika kasnije suštinski promenjena, propuštena je prilika koja je mogla mnogo toga da promeni u Bosni. Jedino objašnjenje naše vojske bilo je da je to moglo da ugrozi "snagu zaštite", što je bio njen neizgovoreni cilj.
Isto objašnjenje je značajno uticalo i na to kako je NATO nastupio na Kosovu 1999. Ne samo što smo naše akcije ograničili na bombardovanje, mi smo to činili sa takvih visina da su ciljevi promašivani, kolateralna šteta je bila velika, dok je stvaran uticaj na srpsku armiju bio minimalan. Bili smo primorani da biramo ciljeve (mostove, zgrade) koje su krstareće rakete mogle da unište, što u mnogim prilikama nije nimalo umanjilo Miloševićev ratni napor i zbog čega demokratske vlade u Srbiji i danas moraju da troše velika sredstva za rekonstrukciju. Odbili smo da upotrebimo "apač" helikoptere i druga oruđa koja su mogla da budu daleko efikasnija, ali i po veći rizik. Štaviše, snažno i javno odbijanje da se upotrebe kopnene snage oslabilo je pritisak na Miloševića. Kad je kapitulirao, prikupljanje odgovarajućih mirovnih trupa potrajalo je suviše dugo, čime je stvoren vakuum na terenu koji je omogućio kosovskim Albancima da preduzmu odmazde protiv kosovskih Srba, što je još više otežalo pomirenje.
Kao što to možemo danas jasno da vidimo u Iraku, spoljna vojna sila nije lek za sve i njena vrednost može biti visoko precenjena. Ipak, čvrsto verujem da je aktivnija uloga - selektivno - američke vojske tokom 1990-ih u konfliktima na Balkanu mogla značajno da smanji razmere nasilja i time omogući lakše i brže pomirenje.
Copyright: Vilijem Montgomeri Danas ima pravo ekskluzivnog objavljivanja u Srbiji
vasili_zajcev vasili_zajcev 17:42 30.09.2007

Pazi ovo !

..."Bili smo protiv oružanih građanskih i verskih sukoba u njemu, agresije Vojske Jugoslavije na već međunarodno priznate BiH i Hrvatsku" ....
Rece ova i ostade ziva !
Ne znam po kom osnovu se dobijaju dozvole za pisanje blogova ?
Toliko gluposti u ovom tekstu ima pa to je za neverovati !

Urosh Urosh 21:46 30.09.2007

Re: Pazi ovo !

vasili_zajcev
..."Bili smo protiv oružanih građanskih i verskih sukoba u njemu, agresije Vojske Jugoslavije na već međunarodno priznate BiH i Hrvatsku" ....Rece ova i ostade ziva !Ne znam po kom osnovu se dobijaju dozvole za pisanje blogova ?Toliko gluposti u ovom tekstu ima pa to je za neverovati !


Vasili, Srbija jeste izvrsila agresije na BiH i Hrvatsku i aparthejd i segregaciju i genocid na Kosovu.
I zato je potpuno opravdano bombardovana.
To se zove odnos uzroka i posledice!
Atomski mrav Atomski mrav 08:27 01.10.2007

Re: Pazi ovo !

I Turska je izvršila genocid nad Kurdima i Jermenima pa je u NATO-u. Zanimljivo, zar ne?
Sudden Twist Sudden Twist 13:21 01.10.2007

Re: Pazi ovo !

aparthejd i segregaciju i genocid na Kosovu


Čoveče ja sam se 1997 na Brezovici skijao dok je trajala segragacija, aparthejd i genocid na Kosovu. Čak sam igrao i bilijar sa segregiranim Albancima.

Lupi čovek pa ostan živ.
Atomski mrav Atomski mrav 08:26 01.10.2007

Montgomeri

Pravo kaže čovek... Ameri su usrali motku. Intervencija u Bosni je bila zakasnela a intervencija u Srbiji nije imala veze sa ratom protiv VJ već su gađani manje - više civilni ciljevi. Britanski general Džekson je potvrdio nakon bombardovanja da su gubici VJ u tom ratu bili minimalni. Priča se da su Miloševića naterali na kapitulaciju tako što su zapretili da će gađati žitna polja fosfornim bombama (nemam pojma da li tako nešto uopšte postoji, ali je činjenica da su morali da upotrebe nekakvu *ebeno žestoku pretnju da nateraju Miloševića na povlačenje sa Kosova, pogotovo uzevši u obzir da vojno gledano bombardovanje nije imalo mnogo uspeha). Priča o tome da nisu mogli dovoljno brzo da rasporede snage na Kosovu i da su Albanci zbog toga dobili šansu da izvrše etničko čišćenje "u ime odmazde" je priča za budale i malu decu. Pomenuti general Džekson je izjavio da "Albanci imaju neraščišćenih računa sa Srbima" kao komentar na pitanje šta će NATO učiniti za zaštitu Srba na Kosovu. NATO nije zaštitio Srbe na Kosovu ni tada a ni posle.

A što se Darfura tiče, NATO će pustiti da tamo valjda svi pocrkaju jer prosto nemaju nikakvih interesa da krvave dupe tamo... tužno ali istinito. Kakav crni humanitarizam, sve se vrti oko strateških interesa...
sova sova 11:03 01.10.2007

Re: Montgomeri

Atomski mrav
Priča o tome da nisu mogli dovoljno brzo da rasporede snage na Kosovu i da su Albanci zbog toga dobili šansu da izvrše etničko čišćenje "u ime odmazde" je priča za budale i malu decu. ...


I ovo je apsolutno tačno, NATO i OVK (KLA) su ulazili "ruku pod ruku" iz Makedonije, uostalom kao što i priliči saveznicima zar ne?
ogar ogar 08:38 01.10.2007

intervencija je opravdana a i rat

Bodljikave maslinove grane i jastrebovi mira


ili Rat je mir, Sloboda je ropstvo
sova sova 09:09 01.10.2007

Greška?

JM:
"Amerikanci su u i oko Iraka napravili mnogo grešaka..."

1. "Eliminišite sve što se kreće, ne zanima me kolateralna šteta ovo je neprijatejlska teritorija." Izjava komandanta US marinaca svojim vojnicima prilikom ulaska u Bagdad.
2. "Dobrim ljudima nije mesto na ulici kada se vode bitke, onda oni ustvari i nisu pravi civili". Izjava jednog od oficira US marinaca na primjedbu o velikim civilni žrtvama.
3. "Šanse da ga pogodimo (Sadama) bile su 3-4 % ali mislim da je vredelo. Izjava jednog od NATO generala a vezano za bombardovanje stambenih zgrada (samo u jednoj je poginulo 18 civila, uglavnom žene i deca).
4. "Rat je surov i ne treba ga ulepšavati, što je suroviji pre će se završiti." US general citira jednog od svojih prethodnika iz II s.r.
NATO je procenio da je prilikom osvajanja Iraka poginulo od 4.000-6.000 civila kao kolateralna šteta - više nego iračkih vojnika.

Ovo je samo deo izjava koji su NATO, pre svega US i GB generali, dali u kameru jedne zapadne televizije.
Meni ovo ne liči na grešku... Ovo liči na pokušaj izvlačenja iz haosa čistih ruka i prepuštanje istog nekim "firmama".
Atomski mrav Atomski mrav 09:34 01.10.2007

Re: Greška?

NATO je procenio da je prilikom osvajanja Iraka poginulo od 4.000-6.000 civila kao kolateralna šteta - više nego iračkih vojnika.

Pitali su jednog britanskog novinara za vreme bombardovanja zašto mediji na Zapadu ne pišu o "kolateralnoj šteti" NATO bombardovanja i o civilnim žrtvama... čovek je odgovorio da to nije vest i da bi to bila vest kad bi poginulo, recimo, 10.000 civila. Kao, to je neka granica kada "kolateralna šteta" postaje zločin?
sova sova 09:48 01.10.2007

Re: Greška?

Atomski mrav
NATO je procenio da je prilikom osvajanja Iraka poginulo od 4.000-6.000 civila kao kolateralna šteta - više nego iračkih vojnika.Pitali su jednog britanskog novinara za vreme bombardovanja zašto mediji na Zapadu ne pišu o "kolateralnoj šteti" NATO bombardovanja i o civilnim žrtvama... čovek je odgovorio da to nije vest i da bi to bila vest kad bi poginulo, recimo, 10.000 civila. Kao, to je neka granica kada "kolateralna šteta" postaje zločin?


"Da li bi gađali svoju kuću kada bi pretpostavljali da se Sadam krije u njoj?" (Vidi citat br 3.)
U istoj emisiji je upitao je očajan iračanin ljubeći prašinu ruševina u kojoj su mu poginuli supruga i dve malecke devojčice...
Od kada je zaživeo pojam "kolateralna šteta" imamo zanimljivu situaciju:
1. Ako neko (osim US i NATO snaga) napravi civilne žrtve to se onda vodi kao zločin nad civilima ili barem kao recimo prekomerna upotreba sile.
2. Ako gore navedeni urade isto to se onda vodi kao "kolateralna šteta", uz opasku da je to tužno ali neopohodno.
Atomski mrav Atomski mrav 10:00 01.10.2007

Re: Greška?

Život jednog NATO vojnika, vrednost jedne NATO letelice je daleko veća od vrednosti života "tamo nekog" civila... ili njih par desetina ili stotina... Da ne pominjem koliku štetu u javnosti NATO zemalja donose slike zatvorenih kovčega i vreća za leševe njihovih vojnika. To treba po svaku cenu sprečiti, pa se zato ciljevi bombarduju sa 10.000 metara visine, snajperiste ubijaju tako što čitav blok zgrada zaspu minobacačkim granatama.
sova sova 10:34 01.10.2007

Re: Greška?

Atomski mrav
Život jednog NATO vojnika, vrednost jedne NATO letelice je daleko veća od vrednosti života "tamo nekog" civila... ili njih par desetina ili stotina... Da ne pominjem koliku štetu u javnosti NATO zemalja donose slike zatvorenih kovčega i vreća za leševe njihovih vojnika. To treba po svaku cenu sprečiti, pa se zato ciljevi bombarduju sa 10.000 metara visine, snajperiste ubijaju tako što čitav blok zgrada zaspu minobacačkim granatama.


Upravo tako.
Život nema istu cenu a arogantan odnos "oslobodiloca" po tom pitanju počinje da liči na fašističko "100 za jednog..."
Doctor Wu Doctor Wu 09:15 01.10.2007

Mis'im, stvarno, Jelena

ovo
Bili smo protiv oružanih građanskih i verskih sukoba u njemu, agresije Vojske Jugoslavije na već međunarodno priznate BiH i Hrvatsku.

Smatram da su obe NATO intervecije, i ona u Bosni i ona na Srbiju zbog Kosova bile opravdane iz jednostavnog razloga što ni danas ne vidim drugačiji način da se zaustavi ono što je rezultiralo Srebrenicom i Batajnicom,

je na nivou jednog Urosha.
Sudden Twist Sudden Twist 13:13 01.10.2007

Povodi i uzroci (rat se nije mogao izbeći)

Bili smo protiv oružanih građanskih i verskih sukoba u njemu, agresije Vojske Jugoslavije na već međunarodno priznate BiH i Hrvatsku.


Priznajem da nisam sasvim siguran kakva je hronologija događaja, ali mi se čini da je u Hrvatskoj već uveliko trajao konflikt kada je ona JEDNOSTRANO priznata, i da je u njoj delovala JNA kao jedina legalna formacija SFRJ a ne VJ.
Zaista ne znam šta je JNA trebalo da uradi kada su njene kasarne bili opkoljavane i to ne samo na teritoriji AVNOJEVSKE Hrvatske već npr. u Tivtu. U svakom slučaju JNA je bila ta koja je bila napadnuta, a ne obrnuto, i imala je svako legalno i legitimno pravo da vojno interveniše na svakom delu te jugoslovenske republike gde je napadnuta. Nema tu nikakve agresije. Drugo je pitanje kako je ta vojna akcija vođena i šta je sve u njoj dozvoljavano. Naravno i šta je neprijateljskoj strani prećutano! Veoma smo osetljivi kada su u pitanju zarobljenici iz Ovčare, ali zato za decu koja su nam ubijana po kasarnamo ni spomena? Tužno zaista tužno, ili nam je koža tako debela?

Sa Bosnom je slučaj još i jasniji. Vojska se povukla i nije učestvovala u sukobu osim što su regruti ubijani i razvlačeni kao krpe po ulicama Sarajeva i Tuzle (već pretpostavljam naredne vaše argumente). Hm mogu zamisliti kako bi USA i NATO reagovali da joj to urade sa njenim vojnicima u nekoj bazi, u tuđoj zemlji, preko antlantika?

Smatram da su obe NATO intervecije, i ona u Bosni i ona na Srbiju zbog Kosova bile opravdane iz jednostavnog razloga što ni danas ne vidim drugačiji način da se zaustavi ono što je rezultiralo Srebrenicom i Batajnicom, što ne isključuje debatu šta se moglo poduzeti ranije i da li je bilo i još nekih namera.


Naravno, ja ne mogu da vas prisiljavam da mislite drugačije, ali bar kada je u pitanju Batajnica do nje ne bi došlo da nije bilo agresije NATO-a. Zaista je licemerno napasti jednu državu u ime jedne nacionalne manjine i onda očekivati da se na terenu neće dogoditi nijedan zločin nad tom zajednicom? Dakle nije NATO intervencija ništa zaustavila već je, naprotiv, samo je izazvala još veće krvoproliće. Iako nije sporno i da su Srebrenica i Batajnica velika sramota naroda kojem pripadam.

Ali ja ne mogu da verujem da od podpalitelja očekujete da gasi požare?
Atomski mrav Atomski mrav 13:20 01.10.2007

Re: Povodi i uzroci (rat se nije mogao izbeći)

JNA se povukla iz Bosne ali je ostavila naoružanje vojsci RS, oficiri (bivše) JNA su bili u VRS, novoformirana VJ je logistički pomagala VRS, avijacija VJ je dejstvovala u Bosni...
Sudden Twist Sudden Twist 13:31 01.10.2007

Re: Povodi i uzroci (rat se nije mogao izbeći)

Naravno, znao sam da će neko ovo da potegne.

Nekoliko pitanja.

1. Da li ostavljaš naoružanje onome ko te napada?
2. Da li si čuo za standard međunarodnog javnog prava "state of necessity"?.
3. Koliko bi Beograd danas imao stanovnika da VRS nije ostavljeno naoružanje i da nije logistički pomagana?
Atomski mrav Atomski mrav 13:43 01.10.2007

Re: Povodi i uzroci (rat se nije mogao izbeći)

Ne zanimaju me teorije zavere, ja sam samo naveo neke činjenice.
Sudden Twist Sudden Twist 14:14 01.10.2007

Povodi i uzroci (rat se nije mogao izbeći)

undefined

Činjenice koje si naveo su nesporne, ali ne dokazuju agresiju.

Koja teorija zavere? Molim te mi obrazloži na šta si mislio?
Atomski mrav Atomski mrav 14:22 01.10.2007

Re: Povodi i uzroci (rat se nije mogao izbeći)

Te "šta bi bilo kad bi bilo" varijante...
Ako avioni iz Srbije dejstvuju po bosanskoj teritoriji nakon povlačenja JNA, a BiH je međunarodno priznata država (prevremeno ili ne, opravdano ili ne, to sad nije tema), zar to nije agresija?
Sudden Twist Sudden Twist 16:01 01.10.2007

Re: Povodi i uzroci (rat se nije mogao izbeći)


"šta bi bilo kad bi bilo" varijante


Nije šbbkbb već iskustvo. Ja sam u svom razredu u osnovnoj imao 4 a već u srednjoj 10 izbeglica. A da nije bilo pomoći iz Srbije bilo bi ih dva puta toliko.

Ako avioni iz Srbije dejstvuju po bosanskoj teritoriji nakon povlačenja JNA, a BiH je međunarodno priznata država (prevremeno ili ne, opravdano ili ne, to sad nije tema), zar to nije agresija?


Što se tiče aviona i agresije, koliko znam, nije bilo dejstvovano nakon povlačenja JNA, već u toku. Migovi 29 su nešto leteli na samom početku rata. VRS je imala 40 aviona tako da nije bilo potrebno da oni dolaze iz Srbije. I to nije agresija jer su trupe JNA bile napadnute, to se zove stanje nužde.
U suprotnom, bila je to jedna jako kratka agresija na vojne mete.


Urosh Urosh 14:45 01.10.2007

Izvinjenje zbog trolla

ali nisam znao na koji drugi blog da stavim:

Danas se navrsava 16 godina od pocetka bombardovanja i opsade Dubrovnika.
Neka sve zrtve opsade Dubrovnika i inace zrtve srbijanskih ratnih agresorskih pohoda u Hrvatskoj i BiH, i aparthejda na Kosovu, pocivaju u miru.
Slava im.
Dubrovnik 1.oktobar 1991-1.oktobar 2007.-OPROSTITE NAM!
Sudden Twist Sudden Twist 16:02 01.10.2007

Re: Izvinjenje zbog trolla

OPROSTITE NAM!


Ili si dobar zajebant ili šaban.
Urosh Urosh 16:10 01.10.2007

Re: Izvinjenje zbog trolla

Sudden Twist
OPROSTITE NAM! Ili si dobar zajebant ili šaban.

Kako ti drago.
Sudden Twist Sudden Twist 12:58 02.10.2007

Re: Izvinjenje zbog trolla

Nadam se zajebant.
Urosh Urosh 14:59 01.10.2007

...

Za dalje ne mogu da tvrdim, šta apsolutne pacifiste misle kako se sukob mogao zaustaviti,ali smatram da je EU pogrešila što nije brže i efektnije intervenisala

Potpis!
lala backi lala backi 23:05 01.10.2007

GOSPODJO MILIC

Prosto ne mogu da verujem sta sam procitao..

Nov sam ovde, ali sam zapanjen cinjenicom da se toliko cita a da se ostaje slep pored ociju...

Zasto bi neko sprecavao sukob, kada ga u isto vreme podrzava i proizvodi..
Slobodan Milosevic takav kakav je , komunisticki vlastoljubac i proamericki skorojevic, je vise bio u americkom debelom crevu nego svi ostali zajedno.

Sukob, ne da je mogao bit sprecen nego nije trebalo ni da izbije.
Ako govorimo o ratu u BiH, SM je mnogo pre seoskih straza, imao gotov sporazum sa MBO(muslimansko-bosnjackom organizacijom) Muhamed Filipovic, Zulfikarpasic, po kojem je BiH trebala da bude u konfederaciji sa Srbijom, gde bi se predsednik te tvorevine menjao svake2 godne, kao Bosnjak i Srbin.

O tome sada na FTV,prave sokantni dokumentarac, doticna gospoda, sa pitanjem da li smo pogresili? zasto je Alija sve minirao? mogli smo biti 2 narod po brojnosti ukljucujuci muslimane u Sandzaku.
zulfikarpasic:''Milosevic je govorio, ma mante rat, ajde, bice njemackih kredita, velko trziste, ma bice nam raj..''
Pitanje : zasto je sklonjen pobednik na izborma Fikret Abdic?

Srbi prihvataju ''kutiljerov plan'' 1992, februar, po kojem nema RS ni kao kroki, BIH je nezavisna drzava, sa 40 kantona-vecih opstina, i Karadzic to prihvata, plan se potpisuje, Alija prihvata, po dolasku u Sarajevo, razgovor sa Zimermanom i sve pada u vodu...

Po tome planu ''srpkih kantona'' je bilo manje od 40%..
Ameri miniraju..
Sve napore evropskih diplomata Herd, Karington, i posebno OVEN I STOTTENBERG su minirali sistematski, nagovarajuci Muslimansu stranu, kako je to malo, kako zasluzuju vise..

Vens -ovenov plan je sledeci,
Nema podrsku, sve je mlako, Muslimani jedva prihvataju samo kad su videli da ga Srbi odbijaju, jer je Srbima davao 42 % kantona, ali posle godinu dana rata i zlocina gde su srpske teritorije razdvojene u 5 celina) krajina, bez posavine, presecena kod sanskog mosta, semberija, ,hercegovina izdvojena i sekovici kao ostrvo)

Sldeci: Oven-stotenbergov plan,srbi dobijaju 52%, skoro sve sto hoce, koridor i krajinu,,podrinje t.j. Srbrenica, Zepa i Gorazde su spojeni jednom duguljastom teritorijom koja srpsko podrinje deli na dva -tri dela..sarajevo je poseban kanton-multietnicki sa svojom upravom=kao brcko danas..

Muslimani nece ni da ga vide...hrvati prezadovljni..Karadzic prihvata, opste odusevljenje u BG, Vucela prica o najboljem planu u istoriji..

Ameri najzesce napadaju plan, i Muslimane nagovaraju da ga odbiju sto ovi cine..
Ejup Ganic u le mondu, govori 1994: ''Hrvati su nas navukli na tanak led, trebali smo ici sa srbima, imali bi cijelu Bosnu i nasu bracu iz sandzaka, a mi slusamo ''zapadne savjeznke'' ''
pitanje za vas gospodjo: tacno je da su srbi imali sa ovim planom 52% ali da li je trebalo spreciti rat, i srebrenicu, sarajevo bi ostalo multietnicko, i ne bi bilo RS, sto je zelja celog NVO sektora..da li je trebalo podrzati plan?

Sledeci plan kontakt grupe.. Opet mlako cutanje i rusenje ispod zita..
Muslimani odbijaju, Srbi traze Brcko jer im je uzak koridor bez Broda i Dervente, a onda se prekida kod Brckog.
I prihvatili bi ga..
Karadzic je za, prvi sukobi u SDS-u..
Sloba je za, od vens ovenovog-najgoreg..


a onda..
evo mirotvoraca..
oni znaju da naprave plan..
i to kakav plan...
ne kao ove budale Oven i Stotenberg..
neeeeeee.
te budale su pravile podele, gde je bar 80% vecinskog stanovnistva u ''svojim kantonima''
a Ameri prave booolje podele...
On naprave Dejton...mmmmmmmmmm..
a tamo..
a tamo visoka Krajina vecinski srpska, sa Petrovcem, Grahovom, Glamocem, Drvarom, Kulen Vakufom, Sanskim Mostom, ostanu u federaciji, a vecinska hrvatska posavina Derventa - Srbima, Srebrenica - Srbima, Brcko je distrikt, a Sarajevo ne moze biti to, iako bi po svim merilima samo ono trebalo biti neka neutralna multi zona..
Karadzic moli da se od Sarajeva napravi multi neutralan grad, trazi autonomiju za ''srpsko sarajevo'' medjutim Ameri cine sve da izazovu etncko ciscenje u miru, tako da 100.000 Srba iz Ilijasa, Ilidze, Vogosce, Semizovca, Lukaice, Grbavice, Vojkovica, Hadzica i ostalih srpskih gradskih prigradskih naselja bezi iz ''federalnog sarajeva'' dok svi trube kako su ih ''paljanske vodje naterale na to'' kao da neko nekoga moze naterati da u miru bezi iz svoje kuce u izbeglistvo..

Iz ovih jednostavnih cinjenica covek moze da zakljuci, kako je rat dirigovan i kako je posle svega M-H strana u ratu prihvatila, na nagovor Amera, plan po kojem postoji RS, posle Srebrenicke katastrofe, gde Srebrenica ostaje grad u RS..

Da ne pocinjem pricu zasto ''blkanskog kasapina'' nisu oborili jos na pocetku rata 1992 kada se kandidovao Milan Panic, Kada mu je trebalo pola albanskih galsova, da Milosevic nestane posle 2 godinesvoje vladavine...

Zasto ga nisu podrzali?
Zasto nisu svojim vernim saveznicima albancima rekli ''izadjite na izbore'' ''ne bojkotujte'' , tako da Sloba ne bi mogao da ukrade 300.000 albanskih glasova, vladali bi Albanci u 35 opstina, imali bi 35 gradonacelnika, kao Kasa u Subotici, Senti, Kanjizi gde vlada od 1990god...vladali bi na pokrajinskom nivou..sa njihovim glasovima bi pao kao zrela kruska..
Zasto je Voren Kristofer rekao (emisija ''slikom na sliku''HTV, jesen 1992, da se Amerika ne mesa u unutrasnje poslove suverenih zemalja i da ne moze da podrzi Milana Panica, nit da sugerise manjinama da li da izlaze na izbore ili bojkotuju)?
Kako su Albanci bili ugrozeni do 1999 kada su 1997 za vreme ''paramidalne revolucije'' u Albaniji preneli 200.000 pusaka sve do lake artiljerije?
Moze li neko pod cizmom da prenese tolikooruzje i da vrsi smotru vojske u uniformama?
Zasto je NATO govorio da je ''milosrdni andjeo'' zbog teranja Milosevica da prihvati plan u rambujeu,a posle zbog sprecavanja humanitaren katastrofe, kada je izazvana ta katastrofa-zbog vracanja ljudi na svoja ognjistta, zatim zbog rusenja diktatora?
Zasto je Veton Suroi, rekao 1996 vladeti Jankovicu da ne mogu da podrze protest i smenu Mlosevica, jer bi odlazak Milosevica, njihov cilj nezavisnosti Kosova ucinio nemogucim...???????????

Da li je Milosevic bio Hipoteka za planove Americkih administracija?
Sto ga nisu uhapsili u Dejtonu, neo su samo njemu ispisali na aerodromu ''WELCOME TO PRESIDENT MILOSEVIC''
????????????

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana