2015-11-18 13:04:05
Društvo

Duh suprostavljanja kao osnov vrline

Velimir Mladenovic RSS / 18.11.2015. u 14:04

(...) Najpoučniji primer ovih procesa svakako je onaj koji se vodi bosanskim Srbima, pod optužbom da su oni jedini krivci za gradjanski rat u Jugoslaviji, premda su možda baš oni najviše prepatili i mada je taj narod doživeo najveće tragedije u svojoj davnoj i nedavnoj istoriji, a čija hrabrost i osećanje časti nisu svojstveni našem vremenu. Zašto da budu izabrani baš Srbi, zašto da se na njih svaljuju svi gresi, zašto da njih optužuju za neoprostive grozote, iako su ih počinili manje od drugih? Nagon za održanjem ili legitimna odbrana, pre nego puka izopačenost, uticali su

 

Организатори акције за обнову изгореле школске библиотеке ОШ „Доситеј Обрадовић" у Смедереву, удружење грађана „Културно наслеђе града Смедерева", Историјски архив Смедерево и Подружница Друштва за српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ, подсећају да ће прикупљање књига трајати до краја децембра и моле

 

 Pitanje “Da li smo stvarno svi jednaki?” bilo je glavna tematika susreta mladih pravnika na seminaru u Somboru u okviru programa “Branitelji i braniteljke manjinskih prava u Srbiji” održanog od 30 juna - 5 jula.

Cilj seminara je da informiše mlade pravnike kako bi, pre svega, imali više sluha za ljudska i posebno manjinska prava koja će kasnije implementirati u svom poslu i životu, a potom saminicijativno edukovati svoju okolinu, studente, srednjoškolce.

Učesnici ovog seminara bili su apsolventi pravnog fakulteta i mladi pravnici koji su kroz intenzivna predavanja

 
 Smederevo je još u XVI veku bio jak ekonomski centar i samim tim privlačilo je ljude da se u njemu nastane.
 
 
Još polovinom ovog veka Smederevo su počeli da naseljavaju Sefardi, Jevreji poreklom iz Španije.

Obično gde se nalaze Jevreji, nalazi se i Sinagoga i Jevrejsko groblje.

Najvažniji dokument za proučavanje istorije smederevskih Jevreja jeste knjižica dr Leontija Pavlovića koja se danas čuva u Jevrejskom istorijskom muzeju u Beogradu. Knjiga nosi naziv: '' Prilog izučavanju istorije smederevskih Jevreja'', Zbornik Jevrejskog istorijskog muzeja Beograd br. 4/1979.
 
2015-05-02 17:44:53
Društvo

Luj Bartu, u Smederevu?

Velimir Mladenovic RSS / 02.05.2015. u 18:44

Nekoliko puta 2013. godine Udruženje ''Kulturno nasleđe grada Smedereva'', podnosilo je gradu Smederevu pismene molbe kao predlog da se u tom gradu podigne spomenik francuskom ministru spoljinih poslova Luju Bartuu i srpskom kralju Aleksandru.

 
САОПШТЕЊЕ КОЛЕКТИВА ГИМНАЗИЈЕ СМЕДЕРЕВО
ПОВОДОМ УВОЂЕЊА ПРИНУДНЕ УПРАВЕ У ШКОЛУ
 

Je li taj moj davni predak iznajmljivao stan ili kucu? Je li davao prilog crkvama?

Je li išta menjao I doziđivao za vreme svog boravka?

Je li ijedan kamen ugradio u taj grad?

Ako nije...
Neka taj kamen bude ova knjiga..
.

Vladimir Pištalo

 
2014-09-16 15:09:01
Budućnost| Društvo

ODBRANI NOVČANIK

Velimir Mladenovic RSS / 16.09.2014. u 16:09

Branim novčanik jer ambijent u kom ti država uzima 47,8% svega što zaradiš da bi potrošila 48% BDP-a nije ambijent u kom je moguć kvalitetan lični razvoj.


Branim novčanik od partokratije zbog koje trpe svi, od nesposobnih birokrata zbog kojih trpe vredni, od gubitaških javnih preduzeća, zbog kojih trpi mala i srednja privreda.


Branim novčanik jer me je država zadužila 2900€ i taj dug raste bez ikakvog opravdanja.


Branim novčanik jer je penzioni sistem toliko prevaziđen i razoren da kroz doprinose zamišljene da ga održavaju nije moguće

 

АПЕЛ ЗА ПОМОЋ


Поштовани пријатељи,


Смедерево има велико срце. Живот нам је, нажалост, дао прилику да то покажемо - да спасимо један живот који је тек започео.

Живот наше мале суграђанке Јање Стаменковић.

  SMS za pomoć 34 na 3030 cena 100 din

 
2014-07-19 14:30:46
Društvo| Ekonomija| Život

SMEDEREVSKI (ELITNI ) TAXI

Velimir Mladenovic RSS / 19.07.2014. u 15:30
Iz Smedereva poslednjih meseca ne odlaze baš lepe vesti vani. Da nema uspešnih sportista, veslača, o kojima čitamo svakoga dana lepe stvari svi bi o ovom gradu pisali samo o onom lošem. A nije i da nema ničeg lošeg.

Pre godinu dana na poziv urednice smederevskih ''Naših novina'' napisao sam za taj list tekst.

 

Velimir Mladenovic

Velimir Mladenovic
Datum rоđenja:  - Pol:  Muški Član od:  27.03.2008 VIP izbora:  41 RSS RSS Feed Saznajte više o autoru

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana