Ko/Sta je raskomadao/lo Jugoslaviju?

Branislav RADELJIC RSS / 04.11.2007. u 12:33

Raspad Jugoslavije je svakako tema o kojoj ce se diskutovati jos dugo. Nakon obrazovanja stecenog u Italiji i Belgiji, odlucio sam da dodjem na doktorske studije u London i shvatim sta se to zapravo desilo Jugoslaviji, gde je ex-YU zaribala, koji su to faktori koji su uticali da se ona razbije, ali ponajvise me interesuje gde je 'velikodusna' Evropska zajednica/unija bila, i ako je vec imala ideju o eventulnoj integraciji danasnjeg Zapadnog Balkana, kako je mogla da dozvoli da se nesto tako desi, pa cak i ako se desilo, kako je moguce da je ceo proces raspada bio tako brutalan i dug.

Znacilo bi mi da dobijem vas feedback jer ce i meni pomoci da sagledam kako se nakon skoro dve decenije danas komentarise cela prica i koga krivimo ili smo eventualno nekome zahvalni za to sto se dogodilo.

Hvala.

   Jugoslavia.JPG  

   (izvor: http://images.wikia.com/uncyclopedia/images/4/4a/Jugoslavia.JPG)



Komentari (37)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dragan7557 dragan7557 13:39 04.11.2007

Re: pitanje/a obimna

Evo nekoliko link-ova

Rat i Kraljevina
Povjest Bosne Noel Malcolm www.camo.ch

Seeing Yugoslavia Through a Dark Glass www. bilderberg.org / johnston.html # FN6

Covert Action Quaterly
No 65 Fall 1998
www.covertaction.org

wwww.srpska-mreza.com/LIBRARY.html

Machtverteilung in Jugoslawien Der Preis der Revolte
www.tagesspiegel de/zeitung/Die-Dritte-Seite art 705.2079987

New World Order (Again!)
www.srpska-mreza.com/nvo/index.html
www.ceeol.com

Kanadski web je isto koristan kako francusko tako i englesko govorno područje.
Francuski istorijska arhiva takodje dostupna dok Italija ima marginalnih informacija.Vatikanski web kao i obično
potrebna specijalna dozvola za istraživanje Arhiva i teško se dobija
vipera vipera 22:27 04.11.2007

Re: pitanje/a obimna

Dodala bih da bi bilo zanimljivo pročitati i Povjest SKJ. Znam da zvuči čudno, ali kritičkim izčitavanjem tog štiva, mnoge stvari postaju jasnije. Nedavno sam je pročitala, i otkrila mnoge zanimljive stvari. Knjiga nije pisana kao znastveni rad, s popisom izvora, dokumenta i sl, ali donosi zapravo kut gledanja zadnje Jugoslavenske, bar s mog stajališta, partije na vlasti. Ono što me je iznenadilo, nisu mnogo krili.
zarkov zarkov 14:29 04.11.2007

mi sami mozda?

Gde je bila evropska zajednica? A dokle ce krivci biti svi drugi? Treba samo pogledati gde su pare i ono sto je nekada bilo drustvena svojina i vrlo je ocigledno ko je rasturio Jugoslaviju. Ratovalo se samo tamo gde je bilo i moglo da se pljacka. Kad bi vi teoreticari smeli da se pozabavite novcem kao motivom ona geopoliticka strana problema bi bila mnogo jednostavnija:))))
Kazezoze Kazezoze 15:13 04.11.2007

ja mislim

da ti pitanje nije dobro. previshe je shpekulantski trazhiti odgovor na pitanje ko je raskomadao jugoslaviju, bolje je pitanje zashto je raskomadana jugoslavija?
dragan7557 dragan7557 15:37 04.11.2007

Re: mi sami mozda?

Gde je bila evropska zajednica?


EEG (tada) nije imao nikakve ingerencije po pitanju vođenja politike u YU. 1998 i 99, je YU političarima koji su nepresatno visili u Bon- u možda i grubo rečeno da se politika YU mora voditi u Beogradu a ne u Bon-u.
90 ih je Vuk Drašković bombardovao mase sa svojim prepričavanjem o njegovim govorancijama ambasadorima Engleske i SAD, a nacionalizam je zahvatio skoro celu YU.

Svka nacionalna elita(?) je tražila svoju državu u ime svog naroda i sebe isticala kao predstavnika baš tog naroda.
Propagandni centri po republikama su udarali u ratne bubnjeve, zurle i talambase ističuću opasnost od onog drugog
koji hoće da uništi njihovu naciju. Međusobna optuživanja se još mogu naći u arhivama nacionalnih medija.

Svi koji su se odvojili su stvorili nacionalne države koje su se relativno brzo oporavile od sindroma YU bratsva i jedinstva
stvarajući nacionalne sindrome (HR,Makedonija) dok je u Srbiji nacionalna "elita" bratski pričala o Srbima Srbijancima koji do tada skoro da i nisu znali da su Srbijanci i pripadnici Srpske nacije(?!)

Problemi su započeli kada je Crna Gora (elita) odbila da bude Srpska i na referendumu zadobila poverenje većine
za formiranje nacionalnosti. Da su jezik i religija ovde odigrale diskriminantnu ulogu je potpuno jasno pošto su u suštini ove dve imale ulogu katalizatora kada su Islam i pravoslavlje u pitanju.
Isticanjem istog (pravoslavlja) kao nacionalne osobine Srba,Srbijanaca i Crnogoraca je postinuta asimilacija divergentnog stanovništva i jedinstvo za nacional šovinizam potrebnih elemenata i to je održano dok su ovi elementi bili potrebni radi opstanka na vlasti. Negiranjem prava na izbor veroispovesti šovinizam u koži nacionalizma pretvara pravoslavlje u veru koja u potpunosti isključuje pravo jedinke čak i na ateizam.

Referendumom u CG se sve menja dok uvođenjem naziva Crnogorski jezik u pravna akta i zahtevom za autokefalnost Crnogorske Crkve stvari dobijaju političku težinu i braća postaju ljuti neprijatelji koji se međusobno
pljuju.

Političku vlast u Beogradu je kad su "braća" u pitanju, karakteriše multinacionalna struktura koja se malo razlikuje od one koja je bila u vreme bivše bratske tvorevine i vlast nad Srbijom je bratski podeljena kao i u vreme YU na pripadnike viđenih predstavnika raznih bratskih nam naroda ili dojučerašnje braće.

7557
dragan7557 dragan7557 15:41 04.11.2007

Re: ja mislim

bolje je pitanje zashto je raskomadana jugoslavija?


Da bi se izvršila restauracija kapitalistikih svojinskih i društvenih odnosa.
jinks jinks 16:58 04.11.2007

Kako je uopste

stvorena Jugoslavija? Za prvu je, kao, jasno. Ali stvaranje druge Jugoslavije '45. deluje kao prava misterija ... pojavljuje se neki pokret/covek niotkuda, bez ikakve predistorije ... i ugovara sa zemljama pobednicama stvaranje nove drzave. U cije ime, zaradi kojih interesa (pogotovo ako se uzme u obzir da je kasnih tridesetih prva Jugoslavija bukvalno bila pred kolapsom. Naprimer, kako objasniti da je ona ista grupacija koja je trazila i dobila podelu na banovine 30 i neke godine, '45. postala unitaristicki raspolozena).

Mozda u odgovoru na pitanje kako je i zasto uopste nastala druga Jugoslavija (uprokos strasnoj medjunacionalnoj podeljenosti koja je postojala u prvoj) delom lezi i odgovor na pitanje zasto se raspala druga Jugoslavija.
Kazezoze Kazezoze 17:31 04.11.2007

Re: Kako je uopste

Mozda u odgovoru na pitanje kako je i zasto uopste nastala druga Jugoslavija (uprokos strasnoj medjunacionalnoj podeljenosti koja je postojala u prvoj) delom lezi i odgovor na pitanje zasto se raspala druga Jugoslavija.

nacionalna netrpeljivost je iskorishtena da bi se jugoslavija raspala na krvav nachin, ali ona nije i pravi razlog raspada.ona je krvavi virus ubachen
Da bi se izvršila restauracija kapitalistikih svojinskih i društvenih odnosa

ali i to je samo delimichan razlog. u svakom sluchaju treba pratiti put love. prava otimachina je pochela sa ukljuchivanjem u MMF....
dragan7557 dragan7557 18:21 04.11.2007

Re: Kako je uopste

ali i to je samo delimichan razlog. u svakom sluchaju treba pratiti put love. prava otimachina je pochela sa ukljuchivanjem u MMF...


Kazezoze,

tu si u pravu. 1972 je počelo trpanje MMF u poslove tadašnje YU koja je radi raznih potreba imala deponovana sredstva u IMF=MMF u visini od 250.000 SDR = specijalna prava vučenja u zlatu.
Tada nastaju prva zaduživanja naroda i države posle čega država pada u dužnički odnos prema međunarodnom krupnom (privatnom) kapitalu.

Izveštaji o potpunoj slobodi tadašnje države su i danas na sajtu Svetske Banke u arhivi iste. Vrlo zanimljivi izveštaji stručnjaka kojima nije jasno kako je funkcionisao tada jedan od najprogresivnijih sistema u okviru
Bretton Woods globalnog sistema makroekonoskih finansija.

A otimačina je uz pomoć domaće vlastele pretvorena u drumsko razbojništvo sa letalnim posledicama po žrtvu
a to je narod ili narodi bivše SFRJ.
nacionalna netrpeljivost je iskorishtena da bi se jugoslavija raspala na krvav nachin, ali ona nije i pravi razlog raspada.ona je krvavi virus ubachen



Ja bih pre rekao da je nacionalna netrpeljivost svesno kreirana spolja u zajednici domaćih i stranih restauraterskih snaga a, krvavi obračun je samo posledica koja je svesno planirana kao i žrtve da bi snage koje bi dovele do restauracije imale potvrdu a i masku za prave razloge.
Cena koja je plaćena oko 250.000 mrtvih je ujedno i cena jedan SDR za jedan život nije ni mala kada se uzme u obzir da su u drugim drzavama "okupiranim" diktaturom proletarijata izbegnute ljudske žrtve.

Pošto je u SFRJ postojala društvena a ne državna svojina proces restauracije je zahtevao parcijalizaciju države
a potom ponovno stvaranje novih država da bi bila izbegnuta mogućnost stvaranja konfederacije koja je u suštini već postojala ali nije bila oznaičena državnim aktima.U slučaju stvaranja konfederacije bi se stvari odvijale na zakonski način a "demokratske" promene bi bile demokratske na legalan način a ne kroz ratni vihor.

Uzgred nijedan ministar a ni srpski ekonomisti ni političari još nisu objasnili šta se desilo sa ovom ogromnom svotom para deponovanim u zlatu u Americi.Takođe se u bilansima državnoh organa ne spominju ove ogromne pare?
7557
vipera vipera 17:33 04.11.2007

S HR gleišta

YU se raspala jer se niti nakon 70 i nekoliko godina nismo mogli poštivati u različitostima. Prva se temeljila na nekoj plemnskoj različitosti i išla ka asimilaciji svih ostalih u Srbe, pravoslavce. Ostali nisu prihvaćali, došao je i rat, pa revolucija i onda su komunisti išli na svoj način rješavati nacionalno pitanje. Načelno su formirane republike, ravnopravnih naroda. Neki su htjeli biti ravnopravniji, osobito kod raspodjele novca, i počeli su sukobi. SKJ je teoretski, prema MArxu smatrao da radnička klasa ima iste interese, i da to nema veze s nacionalnom ppripasnošću. U praksi, međutim, nacionalna pripadnost je bila važnija od klasne. a u tom trenutku uliječu naši kvazi nacionalisti, kvazi komunisti i nažalost, kvazipolitičare, i za sve optužuju one druge. Kako je to najljepše, svi prihvaćaju igru, kreće pljačka i ubojstvo stoljeća.
Svi osim Srba su sretni, jer su samo htjeli biti nacionalno samosvjesvi i samostalni. Jedino Srbija ima problema, jer se njezina elita poistovjetila s Jugoslavijom, i tendencijom asimilacije drugih, tzv. srpski hegmonizam, i sva ta osamostaljivanja doživljava kao svoj poraz.
Objektivno gledano, nakon svega iz osobnog iskustva, i gomile pročitanih knjiga i članaka, jugoslavija je jednostavno bila osuđena na propast. Svi narodi su imali različite interese u njoj i nije bilo načina da se održi. Drugo pitanje je da li moralo biti ovako, ratno i okrutno.
vlada dvm vlada dvm 23:03 04.11.2007

Re: S HR gleišta

vipera
YU se raspala jer se niti nakon 70 i nekoliko godina nismo mogli poštivati u različitostima. Prva se temeljila na nekoj plemnskoj različitosti i išla ka asimilaciji svih ostalih u Srbe, pravoslavce. Ostali nisu prihvaćali, došao je i rat, pa revolucija i onda su komunisti išli na svoj način rješavati nacionalno pitanje. Načelno su formirane republike, ravnopravnih naroda. Neki su htjeli biti ravnopravniji, osobito kod raspodjele novca, i počeli su sukobi. SKJ je teoretski, prema MArxu smatrao da radnička klasa ima iste interese, i da to nema veze s nacionalnom ppripasnošću. U praksi, međutim, nacionalna pripadnost je bila važnija od klasne. a u tom trenutku uliječu naši kvazi nacionalisti, kvazi komunisti i nažalost, kvazipolitičare, i za sve optužuju one druge. Kako je to najljepše, svi prihvaćaju igru, kreće pljačka i ubojstvo stoljeća. Svi osim Srba su sretni, jer su samo htjeli biti nacionalno samosvjesvi i samostalni. Jedino Srbija ima problema, jer se njezina elita poistovjetila s Jugoslavijom, i tendencijom asimilacije drugih, tzv. srpski hegmonizam, i sva ta osamostaljivanja doživljava kao svoj poraz. Objektivno gledano, nakon svega iz osobnog iskustva, i gomile pročitanih knjiga i članaka, jugoslavija je jednostavno bila osuđena na propast. Svi narodi su imali različite interese u njoj i nije bilo načina da se održi. Drugo pitanje je da li moralo biti ovako, ratno i okrutno.


Divno je kako pominjete srpski hegemonizam, a zaboravljate da pomenete ko su ti koji su bili ravnopravniji oko podele novca, zaboravljate da kazete da je pravoslavlje u bivsoj SFRJ bilo maltene zabranjeno, ljudi su isli na Goli Otok samo zbog toga sto su slavili slavu.Najbrojniji stanovnici Golog Otoka su bili Srbi i Crnogorci (hegemonisti?!?!?). Srbi nisu bas bili nacionalno samosvesni kako vi kazete. Vecina Srba su se izjasnjavali kao Jugosloveni, sto i nije bio slucaj u drugim republikama. Da li se srpski hegemonizam ogledao u tome sto su sve fabrike iz Srbije, po zavrsetku rata preseljene u Sloveniju, Bosnu (TAM, Soko Mostar-bivsi Ikarus, pravili su vrhunske avione...). Da li je za Maspok u Hrvatskoj 70-tih kriv srpski hegemonizam?!?! Malo mi je dosadno da slusam o srpskom hegemonizmu u SFRJ, a da pri tom neki navodi jednostavno ne odgovaraju cinjenicama.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:41 05.11.2007

Re: S HR gleišta i sa HCM gledista:)

Raspala se jer nije bilo moguce da opstane, bar ne onako kako je postojala. Cini mi se prateci logiku da je ona prva ipak bila Velika Srbija samo se nije tako zvala. Srbija je na strani pobednika u prvom ratu. Po zavrsetku njena vojska, njena kruna, njena valuta, ...se sire na sve te prostore. I to se zove ujedinjenje.
I odmah se videlo da to nece funkcionisati. Svakih nekoliko godina izbijaju velike krize. Ubistvo u skupstini, atentat na kralja, konkordatska kriza...I kad pocinje razjedinjavanje (banovina) dolazi drugi svetski rat i sve krece u drugom pravcu. Komunizam je bio dovoljno jak da teznje naroda za osamostaljenjem kontrolise mada povremeno izbijaju. U medjuvremenu je bilo raznih pretakanja oko novca i raspodele moci. Kad je pao komunizam nestalo je i tog mehanizma kontrole, i sve puca. Na nesrecu puca na najgori moguci nacin.
Nastanak Jugoslavije je posledica teznje Srbije da uveca teritoriju a ne da ljudi u njoj bolje zive. Taj proces se zadrzao i do danas (Kosovo). U ovome treba traziti razlog zbog cega se Srbija oseca kao da je nesto izgubila raspadom Jugoslavije. Izgubila je ljudske zivote i vreme (malo li je?) ali teritoriju nije. Nadam se da ce osamostaljenjem Kosova prestati taj stetan (po Srbiju) nacin razmisljanja i da ce konacno poceti da se bavi samom sobom i svojim gradjanima.
vipera vipera 20:52 05.11.2007

Re: S HR gleišta

U SFRJ su sve vjere bile zabranjene, ravnopravno. >Goli otok je inicijalno otvoren zbog IB-a. Obzirom da Srbi i Crnogorci tradicionalno podržavaju Ruse, značajna većina zatvorenika su bili iz njihovih redova. Kako je tko tamo dospio, posebna je priča. Značajan broj, zbog sitnih podmetanja svoje okoline. Svaka tragedija je priča za sebe. Poslije su dolazili tzv. obični kriminalci.
Srbi su se identificirali s jugoslavenstvo, za razliko od ostalih, jer su i Srbiju identificirali s Jugoslavijom, a to je ono što su ostali doživljavali kao hegemonizam.
Toliko tvornica ipak nije preseljeno. Ali isto tako će HR ili SLO nacionalist dati nekoliko primjera gdje je proizvodnja preseljena iz HR ili SLO u Srbiju. To je bilo dvosmjerno.
Maspok je nastao upravo kao odgovor na taj hegemonizam. Primarno pitanje je bilo zašto sav devizni promet ostvaren u HR turizmu ide u Beograd. To je bio krunski dokaz hegemonizma. Ipak je većina uposlenih u saveznoj upravi bila iz Beograda, Srbi. Iz čisto praktični razloga, a oni su utjecali značajno na raspodjelu tih novaca. Znam da se ista stvar u Srbiji gledala drugačije. Istina je negdje između.
Atomski mrav Atomski mrav 21:37 05.11.2007

Re: S HR gleišta

Primarno pitanje je bilo zašto sav devizni promet ostvaren u HR turizmu ide u Beograd. To je bio krunski dokaz hegemonizma.

Vipera, zanima me gde odlaze devize od turizma u Hrvatskoj? U Šibenik, ili možda u Zagreb?
Našu zajedničku istoriju možemo svi da spinujemo onako kako nam odgovara...
dragan7557 dragan7557 22:33 05.11.2007

Re: NEISTINE

U SFRJ su sve vjere bile zabranjene, ravnopravn


Pošto sam živeo u to vreme u SFRJ tvrdim da to što ste gore napisali NIJE ISTNA!!!!!!!
KOJI RAZLOG IMATE ZA ŠIRENJE OVE DEZINFORMACIJE NIJE MI POZNATO ALI OVA TVRDNJA JE POTPUNA LAŽ.

DRAGAN 7557
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:40 05.11.2007

Re: NEISTINE

dragan7557
U SFRJ su sve vjere bile zabranjene, ravnopravnPošto sam živeo u to vreme u SFRJ tvrdim da to što ste gore napisali NIJE ISTNA!!!!!!!KOJI RAZLOG IMATE ZA ŠIRENJE OVE DEZINFORMACIJE NIJE MI POZNATO ALI OVA TVRDNJA JE POTPUNA LAŽ.DRAGAN 7557

A sto velikim slovima?
I sto samo tvrdnja, daj neki dokaz, mozda si i u pravu.
Ja mislim suprotno, da vere nisu bile zabranjene.
vipera vipera 23:49 05.11.2007

Re: S HR gleišta

@Atomski mrav
Ja ne ulazim u raspravu oko Maspoka. Samo ponavljam njihovu glavnu tezu, na kojoj se zasniva zahtjev da Devizni promet ostane u Hrvatskoj u Zagrebu. Političkoj i ekonomskoj eliti u to vrijeme nije bilo normalno da novac koji je zarađen radom u Hrvatskoj ide u centralnu blagajnu, osobito što su u to vrijem devize bile posebna stavka. Ako se malo potraži po googlu, mogu se naći originalni zahtjevi iz tog vremena, tako da ne spinujem ništa. To su naprosto činjenice oko Maspoka, i neizjašnjavam se o tome. A iz ove diskusije, očito je da je to i dalje sporno, što znači da Jugoslavija nije imala šansi za uspjeh.
Današnji prhodi, na žalost idu strancima, koji su vlasnici većine kapaciteta u upotrebi i lokalnom stanovništvo. država uzme 10% ili 22% od PDV ovisno o usluzi, a lokalna samouprava koliko utjera od boravišnih taksi.
vipera vipera 23:57 05.11.2007

Re: NEISTINE

@dragan7557
Zašto vičete. Razgovaramo snagom argumenata, a ne argumentom snage. Prema marksizmu, koji je bio vladajuća ideologija, religija je opijum za narod, tako da su sve vjerske zajednice bile uvjetno rečeno zabranjene. nije se moglo ići u crkvu, bilo koju, i biti učitelj, ili direktor. I koliko znam, a znam jer sam živjela i sa pravoslavcima i katolicima i imuslimanima, odnos je bio jednak. Puno ljudi je slalo svoju djecu na vjeronauk u crkve, ali ih je puno zbog toga bilo i sankcionirano nezaposlenošću, nenapredovanjem. Svećenici su ponekad zatavrani i takve sitnice.
Ako pitate katolika, oni će vam reći da je pravoslavna crkva bila bliža vlasti, a da je katolička bila skoro pa u ilegali. Vi tvrdite istu stvar ali obrnuto. Rekla bih da je pitanje gledišta, informiranosti i objektivnosti.
I nema potrebe da vičete, jer me nećete time ubjediti u ništa.
A da se ponovim, upravo su ovakvi stavovi, isključivosti i argumenta snage doveli do krvavog raspada zajedničke nam države. Pokušajte se informirati bolje, i biti mrvicu objektivniji.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:09 06.11.2007

Re: NEISTINE

nije se moglo ići u crkvu, bilo koju, i biti učitelj, ili direktor

Zabrana je nesto drugo. Ovo svedoci o nepostojanju ljudskih prava u komunizmu, ali da tih prava nije bilo ima i previse dokaza, a cini mi se da to vise niko ozbiljan i ne spori. A i nije se zbog toga raspala Jugoslavija ako je to tema.
vipera vipera 20:38 06.11.2007

Re: NEISTINE

HCM, slažem se da je zabrana kriva riječ. Malo smo u raspravi zašli od teme. Bit je da je satus svih religija u socijalizmu bio jednak, odnosno bile su u nekoj sivoj zoni. A svaka religijska zajednica govori za onu drugu da je bila povlaštena, a ona sama proganjana.
Što se tiče raspada, u inicijalnom postu sam navela koji su razlozi. Nepoštivanje onih drugih, i različiti intersi koje smo unijeli i ugradili u pokojnu nam državu. Zapravo je to na trago onoga što ste rekli u prvom odgovoru na moj post
Djole Djole 17:42 04.11.2007

Zbog para naravno ...

Padom berlinskog zida, kapital za zapada je pojurio na istok. Da je Milosevic (Tudjman, ...) ko god, znao kako da tim parama "ugodi" tada ulagaci (neoliberali pre svega) ne bi imali problem u razmisljanju, da li je mozda jednostavnije usitniti pa pokoriti ili odmah pokoriti. Ovako, otpor koji je pretpostavljen je bio veliki i bolje resenje je bilo - prvo raskomadati. To je uradjeno tako da se ostavi mogucnost manipulacije novonastalim drzavama, putem nacionalnih manjina, sto je tema jednog drugog danasnjeg posta, umesto da je kao kljuc podele uzet etnicki princip
KafaJeGotova KafaJeGotova 19:13 04.11.2007

pisi si sam radove :))

ali ponajvise me interesuje gde je 'velikodusna' Evropska zajednica/unija bila

izgleda da slabo cenis 'velikodusnost' eu koja ti je omogucila opciju da se skolujes u italiji, belgiji i sad u uk... svakako sa postavljenjem tako podrugljivih pitanja u samom startu, iz kojih moze da se vidi da imas vec odgovore ko/sta je raskomadalo yu, neces bas napraviti temeljnu studiju koja te toliko mori da si otisao cak u london da bi je uradio.
Hvala.

molim :)
dragan7557 dragan7557 12:16 05.11.2007

Re: pisi si sam radove :))

KafaJeGotova
ali ponajvise me interesuje gde je 'velikodusna' Evropska zajednica/unija bila

izgleda da slabo cenis 'velikodusnost' eu koja ti je omogucila opciju da se skolujes u italiji, belgiji i sad u uk... svakako sa postavljenjem tako podrugljivih pitanja u samom startu, iz kojih moze da se vidi da imas vec odgovore ko/sta je raskomadalo yu, neces bas napraviti temeljnu studiju koja te toliko mori da si otisao cak u london da bi je uradio.
Hvala.

molim :)


????????????? i bez komentara, osim da London nije daleko a EU omogućuje školovanje svakom i zahvalnost niko ne traži jer spada u osnovna ljudska prava.
Fictio nasciturus Fictio nasciturus 22:24 04.11.2007

Sustina

Dosta sam razmisljao na ovu temu i dosao do zakljucka da su krivi svi pomalo ali da su znacajan uticaj imale strane sluzbe... (znam da ovo zvuci kao da je izrekao neko iz SRS)... predlazem vam da pogledate intervju sa generalom Kadijevicem koji je bio objavljen u NIN-u pre par nedelja.

Tu on navodi da je, tokom pregovora jugoslovenskih lidera, Drnovskek bio u stalnom kontaktu sa nemackom tajnom sluzbom, a Turpunkovski na telefonskoj liniji sa americkim ambasadorom Cimermanom. Ne delim sva misljenja sa Kadijevicem ali posto je bio ucesnik ovih pregovora verovatno ima i istine u tome...

S druge strane potpuno ih razumem... jer je Yugoslavia bukvalno ucenjivala Zapad, tako da je on jedva docekao svojih pet minuta da isamara loseg djaka (a Rusija se nije pretrgla da nam pomogne jer su imali svojih problema ali iz razloga sto ni oni nisu bili odusevljeni sto smo mi 40 godina sedeli na 2 stolice)...

Sve se placa... i zato bi nam bilo bolje da se opametimo i da se pridruzimo onome koga ne mozemo da pobedimo

i da ne pokusavamo opet da sedimo na 2 stolice kao sto to pokusava sadasnja Vlada


P.S.
a sto se tive post-a "S Hr gledista"- zamolio bih bih Vipera da mi objasni sta je to velikosrpski hegemonizam jer svi njega spominju a niko ne daje primer za to (imao sam malo godina kada se sve to desavalo...)
sentinel26 sentinel26 22:37 04.11.2007

A da nije prokletstvo u pitanju?

Na optuženičkoj klupi su se često nalazili:
- Novi svetski poredak;
- EU i MZ;
- Amerika i imperijalizam;
- Raspad "komunizma";
- Papa i masoni; i td.

Da nije možda neko prokletstvo u pitanju?

Kad ono Srpski kralj Stefan Dušan postade car Srba, Grka i Arbanasa (Albanaca) u toj državi poče da se živi u slozi, bratstvu i blagostanju, jelo se zlatnim viljuškama i zlatnim noževima (kašike su pobacali pa su brzo zahrdjale).

Ostali narodi (ravnopravne) manjine su bili sluge.
Onda ničim izazvani dodjoše Turci i pomrsiše im račune.

Ne zna se je li Svevišnji sažalio ili naljutio, nagradio ili kaznio ove tri nacije da danas (sve tri) imaju po dvije države (ili bolje reći po jednu državicu i jednu nadri-kvazi-državicu), Grčku i Kipar, Albaniju i Kosovo, te Srbiju i Rep.Srpsku.
Istina kod nekih ovi atributi su se poprilično istanjili ali još nijesu prekinuti.

P.S.1.- Ovo su bila razmišljanja i nagadjanja iz moje okoline koja sam svakodnevno slušao.
Svoje mišljenje bih napisao u novom postu (ne bih se miješao, možda će se ljutiti).

P.S.2. - Jesu li onaj Srp+Čekić slučajno ili namjerno postavljeni baš na onom mjestu na karti?
Da li je srp-čekićanje počelo baš na tome mjestu?


vlada dvm vlada dvm 23:10 04.11.2007

Re: A da nije prokletstvo u pitanju?

Na optuženičkoj klupi su se često nalazili:
- Novi svetski poredak;
- EU i MZ;
- Amerika i imperijalizam;
- Raspad "komunizma";
- Papa i masoni; i td.


Ako zaista mislite da neki od nabrojanih nisu imali umesane prste i jos mnogo stosta, pomislicu da ste ili naivni ili neobacesteni ili sarkasticni.
sentinel26 sentinel26 23:14 04.11.2007

Re: A da nije prokletstvo u pitanju?

vlada dvm
Ako zaista mislite da neki od nabrojanih nisu imali umesane prste i jos mnogo stosta, pomislicu da ste ili naivni ili neobacesteni ili sarkasticni.


Nije sramota biti naivan, niti zločin biti sarkastičan, a ovo resto ne razumijem.

sentinel26 sentinel26 01:47 05.11.2007

Srušili su je oni isti koji su je gradili

- Oni koji su umjesto betona u temelje ugradili blato, krv i zločine.

- Oni koji su umjesto zdravih cigli u zidove ugradili krvlju obojeni ćerpič.

- Oni koji su umjesto krova svima ponudili jednu vjeru kao vlasništvo jedne nacije.

- Oni koji su na toj kući zazidali prozore okrenute civilizacijhi i svijetu i umjesto istih napravili puškarnice.

- Oni koji u istoj namjerno nijesu napravili dovoljan broj soba za svu čeljad.

- Oni koji su se u nju kleli, a iz njenih zidova svakodnevno vadili po jedno parče.

T e m e lj :
U temelje je umjesto Zahovog, ugradjeno Garašaninovo "Načertanije".
Vrijeme kada je Srbija nastojala da “bude Pijemont na Balkanu”, za ujedinjenje pravoslavnih hrišćana u jedan “srpski narod”, u svim “srpskim zemljama”, i, tako, ostvari “zavjetnu misao” ujedinjenja “svekolikog srpstva”.

Zah je napisao da "temelj srpske politike mora biti južnoslovenski".
Garašanin to prepravio i napisao da "Srbiji treba priključiti sve srpske narode, koji je okružuju".

Srpska država “nudi” Evropi garancije da će biti “vjerna i krepka država”, koja će se “moći održati” među Austrijom i Turskom i to objašnjava “povoljnim geografskim položajem i veličinom teritorije, prirodnim bogatstvima i vojnim elanom i, posebno, vatrenim osjećanjem narodnosti - srpstva”, kao i “istim porijeklom i jezikom”, što “garantuje veliku budućnost”.

Istorija je, demantovala srpske “garancije” Evropi.

Jovan Cvijić je pisao da je Srbija “opkoljena zemlja”, a Srbi “uhapšen narod”, jer nema mora.

U te temelje su ugradjeni hiljade ljudi pobijenih i hiljade spaljenih kuća, žena, djece i nemoćnih staraca bacanih živih u plamen i oganj. Djeca bacana kroz prozor napolje, gdje su padala na vrhove bajoneta, tamo namještenih.
Žene silovane, pa su im poslije pod suknjama ubacivane mačke, koje su bezdušnici štapovima tukli.
Koji to Papa može da (popravi) blagosilja ovakav temelj da održi kuću.

Zločinački pokušaj da se u temelje te države ugradi bezumlje i genocid
su “Instrukcije” djenerala Draže Mihailovića majoru Đorđiju Lašiću, komandantu crnogorskih četničkih formacija, od 20. decembra 1941. godine, u kojima se kaže; “Stvorite Veliku Jugoslaviju i, u njoj, Veliku Srbiju, etnički čistu, u granicama Srbije, Banata i Bačke.Čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nacionalnih elemenata”. (Teritorija Srbije u njegovoj "Instrukciji" obuhvatala je osim dijela Srbije južno od Save i Dunava (dakle i Kosovo) i Crnu Goru i Makedoniju.)

je nažalost rehabilitovan u Skupštini Srbije.

Davno "sročena", u skorije vrijeme je aktuelizovana, politika "preseljavanja stanovništva" i to "humanog preseljavanja". Sjetimo se raz(do)govora dvojice visokih državnika u Dubrovniku, o podjeli Bosne i Hercegovine između Srbije i Hrvatske i "humanog preseljavanja stanovništva" u cilju stvaranja etnički "čistih država" „Velike Hrvatske“ i "Velike Srbije".
Obojica su i poslije toga uživali najviše privilegije.

Ma nijesu oni to htjeli, nego svetski poredak namignuo (natjerao).

Nemanjići su vojnom silom osvajili Kosovo, na kome je živjelo vizantijsko; vlaško i albansko stanovništvo, a danas članovi Vlade i dalje tvrde da je to ("sveta" srpska zemlja na kojoj su ovi (Albanci) podstanari, "naša" teritorija, "naših 15%".

Nijesu su ih Ameri tu "doveli".
Ma, gusle gude al gudalo neće........

Kuće koje nijesu napravljene kako treba (i bez temelja) ruše se same prilikom prvog malog potresa.
Ko ne vjeruje neka pogleda TV izveštaje iz pojedinih siromašnih azijskih zemalja.




blackbox blackbox 11:09 05.11.2007

Re: Srušili su je oni isti koji su je gradili

Svaka čast, to je susština i okvir u kome treba posmatrati sunovrat nacionalističkih projekata.
rayzippo rayzippo 11:35 05.11.2007

Re: Srušili su je oni isti koji su je gradili

vi niste dobili VIP status na b92 !? kakav kapacitet...
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 02:34 05.11.2007

Svi rođaci od nas pobegli. Zašto li?!


Strani faktor je samo pomogao da se ono što je već imalo tendenciju razilaska na kraju stvarno i raziđe. Srbi imaju kompleks velikog naroda. Analogno tome, smatraju sve druge oko sebe, uslovno rečeno, nekakvim nižim stupnjem. Ko bi to trpeo? Sa takvim našim "bratoljubivim" potencijalom, porodica se nije mogla držati na okupu. Svi rođaci su od nas pobegli čim su se za to stekli uslovi. Čak i Crnogorci!
Rip Kirbi Rip Kirbi 09:29 05.11.2007

О комплексу

Пардон, само мала исправка.

Срби и Хрвати имају комплекс "малог народа". Стога они себе представљају већима него што јесу.

И уместо да се упореде са заиста великим народима, који нам (хтели - не хтели) служе као узори (Немци, Италијани, Французи, Енглези), Срби и Хрвати се пореде и надмећу међусобно.

Можда би се та игра могла назвати: "Ко је мањи?"
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 12:54 05.11.2007

Re: О комплексу


Suštinski, iz tog kompleksa "malog" i nastaje samozavaravanje tipa "mi smo veliki, nebeski..." To nije sporno. Ali smo ovih godina nebrojeno puta bili svedoci različitih opaski u našoj bliskoj okolini koje su išle u smislu nipodaštavanja skoro svih oko nas. Jedna od tih opaski jeste i stav da su Srbi najbrojniji i najveći, da su drugima doneli slobodu itd. iz čega proizilazi naše navodno pravo da ostalima namećemo svoju volju (što se možda može samo u slučaju kad vas neko veoma moćan u tome podržava spolja). Videvši da im se ukazuje prilika, svi ostali su pobegli iz tog našeg pomalo nasilnog bratskog stiska oko vrata.

sentinel26 sentinel26 17:03 05.11.2007

Re: Svi rođaci od nas pobegli. Zašto li?!

Dragan Vujanović
Strani faktor je samo pomogao da se ono što je već imalo tendenciju razilaska na kraju stvarno i raziđe.

Tačno,
Kada se "strani faktior" umiješao, ona je već bila "gotova".

Nezadovoljnici od ranije, okupljeni na opijelu, pošto nije bilo "testamenta" odlučili su na rastanku da jedni drugima naplate "stare dugove", iz 1941, iz 1918. pa čak i iz "1389." godine.

Da se Srbija nije decidno odrekla Garašaninovog djela dokaza ima mnogo, evo nekih:

1) Nije se javno i zvanično odrekla "K - K - V" - linije.
Odbila je da prizna AVNOJ-ske granice (i zaključke Badinterove komisije) i povela ratove.
Više od 100 narodnih poslanika Skupštine Srbije zvanično i javno i još 30 - 40 drugih polu(javno)tajno zagovara tu
- K - K - V - liniju.

2) Garašanin je majstorski izbegao da piše (govori) o unutrašnjoj politici (Srbije) i njezinoj tijesnoj povezanosti sa spoljnjom politikom. Na taj način je dugo sakrivana "prava" spoljna politika.

Danas vidimo nešto slično (skoro identično).
Saradnja sa Hagom se stalno pokušava potpuno izmjestiti iz unutrašnje u spoljnu politiku, kao da one nijesu povezane. To je upravo jedan od najboljih dokaza o njihovoj povezanosti.
Primjera ima na stotine.


mariopan mariopan 17:26 05.11.2007

Re: О комплексу

Ma nije valjda samo su Srbi krivi? Pogledajte nacionalni sastav Vlade..ili generale VJ , bili su svih naroda i narodnosti..upravljali su zemljom kako su hteli. Ako pogledate ko je iz Evrope koga naoruzavao kazace vam se i zasto.IMALI SU INTERESA.

INTERES je srusio staru Jugoslaviju a taj interes imao je ovde sluge iz svih naroda ...pogledajte ko se obogatio i sve ce vam biti jasno. To su sve vodje onog bratoubilackog rata, njihova deca ili prijatelji koji su im u tome pomogli. Radi interesa je srusena jer u miru ,i da smo hteli da se lepo razidjemo..pa sta god ko mislio o nekom drugom, ne bi bila moguca tolika pljacka naroda...ali svih naroda. U Srbiji navodno nije bilo rata ali smo tako strucno i ekspertski opljackani ...opravdavajuci sve to ratom...dakle PLJACKA je bila motiv i pokretac tog rata a potencijal je postojao oduvek, samo je za te namere iskoriscen. I to kod svih a ne samo kod Srba.

A Evropa i Amerika su sve to svesrdno pomogle dakako iz svog INTERESA , imaju i pravo. Ko je nama kriv sto mi svi nismo prepoznali svoj interes, da se recimo razvedemo na nekom sudu, podelimo imovinu, ne rusimo kuce i ne ginemo, pa da svi u novi zivot krenemo bar bez balasta zlocina i bogatiji za sve sto nije poruseno...ovako smo sve morali iz pocetka da gradimo i mi i svi drugi. To bi bio nas interes da smo imali pameti da ga vidimo i prepoznamo. I sve to je bilo u svakom narodu u Jugoslaviji, svako je imao svoga vodju koji je huskao i naoruzavao . Nece bas biti da su samo Srbi krivi.Ne mogu da zaboravim onaj kratak film snimila BIA kako Martin Spegelj daje instrukcije kako ubijati Srbe a sve to pre pocetka tog rata za koji smo jos verovali da ga nece biti. Pa analiza bi morala biti ozbiljnija a ne samo ovako da svako udari po onome ko mu nije drag.
vipera vipera 00:06 06.11.2007

Re: О комплексу

Prije bih rekla, da je raspad bio neumitan. Ali način tog raspada su vodili interesi. Mnogima je rat donio bogatsvo i napredak. Nije nam nitko kriv do nas samih. Ako Hrvati i Slovenci i ostali nisu htjeli ostati u Jogoslaviji, kako bi ih zadržala međunarodna zajednica? Proces bi bio samo sporiji, ali ne bi stao. Jer je taj proces počeo '70.ih, ubrzao se '80. Ako se pogleda temeljjito razvoj događaja u tim godinama, proces je dugotrajan, a Titova smrt je zamo dala dotano ubrzanje, kao i Slobina retorika.
Ne bih krivila druge za naše propuste, da se mirno raziđemo.
sentinel26 sentinel26 00:32 06.11.2007

Re: О комплексу

vipera
Prije bih rekla, da je raspad bio neumitan. Ali način tog raspada su vodili interesi. Mnogima je rat donio bogatsvo i napredak. Nije nam nitko kriv do nas samih..

Interesantno da ste ovo dobro primjetili a pomiješali ste negativnu diskriminaciju crkava i vjernika sa navodnim zabranama kojih nije bilo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana