Biz| Društvo| Politika

Završni čin opšte društvene pljačke?

Drago Kovacevic RSS / 07.03.2010. u 14:57

Sudeći po pisanju "Blica" i izjavama eminentnih ekonomskih znalaca, Vlada Srbije je osigurala uslove da tajkuni dovrše pljačku i prigrabe sebi u vlasništvo sve što u ovoj zemlji vredi. Srbija tako i bukvalno, čitava staje u jedno stotinjak džepova iz kojih će osim tajkuna korist imati politička klasa i tanak sloj onih koji budu neposredno opsluživali taj poredak.

 

Naime, Vlada je usvojila Uredbu o konverziji prava korišćenja građevinskog zemljišta u pravo svojine. Time je, po svemu sudeći, zatvoren krug korupcije i malverzacija koji je pratio privatizaciju. Pomenutom  uredbom je  vlasnicima privatizovanih preduzeća (tajkunima) koji su najčešće preko nameštenih tendera kupovali ista samo zbog skupog građevinskog zemljišta omogućeno da besplatno ili za relativno male sume novca otkupe to zemljište. Kako se to dogodilo?To ne proizlazi iz samog teksta Zakona, jer tamo stoji da se konverzija vrši po tržišnim uslovima. Primenjeno u praksi, značilo bi da onaj ko hoće da pored preduzeća koja je kupio otkupi i zemljište i knjiži ga kao svoje vlasništvo mora platiti cenu koja tog časa vredi na tržištu. Zemljište nije bilo predmet prodaje prilikom privatizacije.Ostalo je u vlasništvu države, a kupci preduzeća su nad njim imali pravo korištenja.Uredbom je trebalo regulisati da se od tržišne cene zemljišta odbija eventualno neko infrastrukturno ulaganje samog vlasnika preduzeća koji zemljište koristi, te beznačajni administrativni troškovi vezani za zemljište koje je potencijalni pretedent na vlasništvo imao. Ostalo je moralo ići u državnu kasu.

No, ne lezi vraže...U januaru ove godine, tačnije 21. januara Vlada donosi Uredbu kojom priznaje vlasnicima preduzeća ne samo pomenute troškove, nego i iznos koji su platili za preduzeće. To se na mala vrata uvodi kao priznati trošak, što izaziva posledicu da se kod konverzije korisnika u vlasnika, taj iznos ne moraja platiti. I dobili smo dobili sledeći rezultat - Ako je zemljište jeftinije od preduzeća, tajkun je dobio džaba zemljište. Ako je pak zemljište skuplje od preduzeća, dobio je džaba preduzeće. Dobitak i na mostu i na ćupriji.

I sve legalno. Kao što su sve najveće pljačke u Srbiji obavljene legalno.

Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije kaže za "Blic" da to nikako nije legalno nego je teško kršenje i Zakona i Ustava. 

 Baraćeva kaže da Ustav ne dozvoljava donošenje uredbi sa zakonskom snagom, a ova to jeste.
– Vlada je u materijalno-pravnom smislu promenila odredbu zakona i time je ova uredba dobila snagu zakonske – objašnjava Baraćeva.

Zanimljivo je i ko je učestovao u sastavljanju Uredbe...Interresorna grupa u kojoj su učestovali ministarstvo za ekologiju i prostorno planiranje, ministarstvo finansija, ministarstvo za ekonomski i regionalni razvoj, kabinet premijera i agencija za strana ulaganja. Formalni predlagač uredbe je ministar Dulić koji se već duže vreme zasluženo odmara na Baliju sa brojnom ekipom iz svog ministarstva.

Mene zanima hoće li se ovim povodom oglasiti bilo koja stranka. DS i G17 neće, jer je uredba njihov uradak.Neće ni ostale, mogao bih se kladiti. Hoće li bar ova nova agencija za borbu protiv korupcije, hoće li možda sindikati čije je članstvo direktno najugroženije ovakvim pothvatima krupnog kapitala i partokratske vlasti..ne verujem...

 

 



Komentari (55)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

uros_vozdovac uros_vozdovac 15:06 07.03.2010

Provalio sam

da su privatizacije sporne ako je kupac stranac, ako kupac nije stranac ništa nije problem. Dokle god srpsku zemlju ne poklanjaju strancima javnost zadovoljna.
ana_radmilovic ana_radmilovic 15:07 07.03.2010

Re: Provalio sam

uros_vozdovac
da su privatizacije sporne ako je kupac stranac,.

a kad taj "strani kupac" nije stranac nego srbenda koja predstavlja stranu firmu?
uros_vozdovac uros_vozdovac 15:13 07.03.2010

Re: Provalio sam

a kad taj "strani kupac" nije stranac nego srbenda koja predstavlja stranu firmu?


E, onda mož` se diskusuje. Da se vidi koliko je naš.
libela libela 15:33 07.03.2010

Re: Provalio sam

uros_vozdovac
da su privatizacije sporne ako je kupac stranac, ako kupac nije stranac ništa nije problem. Dokle god srpsku zemlju ne poklanjaju strancima javnost zadovoljna.

Reci na koje strane firme konkretno mislis?
ana_radmilovic ana_radmilovic 15:06 07.03.2010

nije završni čin

ovo više liči na odjavnu špicu koja mnogo dugo traje, svi već zaboravili u čemu se radilo u filmu...
sve legalno. Kao što su sve najveće pljačke u Srbiji obavljene legalno.

stari najzad ostvareni mafijaški san.
Filip Mladenović Filip Mladenović 22:50 07.03.2010

Re: nije završni čin

Ovde se radi o dve katastrofalne verzije kriminala! Prva je ova sporna uredba, a druga - što je u velikom broju privatizovanih preduzeća uništena proizvodnja!
Umesto da se mudrom i efikasnom ekonomskom politikom rehabilituju profitabilni proizvodni programi u privatizovanim preduzećima, ona se tajkunski, da ne kažem zločinački, uništavaju radi pohlepe za gradjevinskim zemljištem!
niccolo niccolo 23:03 07.03.2010

Re: nije završni čin

Umesto da se mudrom i efikasnom ekonomskom politikom rehabilituju profitabilni proizvodni programi u privatizovanim preduzećima, ona se tajkunski, da ne kažem zločinački, uništavaju radi pohlepe za gradjevinskim zemljištem!

Objektivno govoreći, ako se proizvodni programi uništavaju radi pohlele za građevinskim zemljištem to je zbog toga što je profitabilnije doći do građevinskog zemljišta nego obavljati delatnost koju je to preduzeće obavljalo ranije. Tu ne može da pomogne nikakva ekonomska politika, osim možda uz velike subvencije zbog čega bi obavljati delatnost postalo veštački profitabilnije nego doći do zemljišta. Ipak, postavlja se pitanje odakle bi došle te subvencije i ko bi to platio na kraju (a da ne spominjemo da davanje subvencija odnosi novac iz neke možda profitabilnije delatnosti u neku manje profitabilnu, pa je pitanje koliko je to u interesu celokupnog društva).
Ja sam recimo na jednom svom blogu pitao koliko bi koštalo da ona fabrika čarapa u centru Bgd (na čijem mestu je sada zgrada Oaza) tj. proizvodnja čarapa u njoj (ili u bilo kojoj drugoj u zemlji) postane profitabilna. Tu se mora misliti na to da im je oprema sigurno bila užasno zastarela, ko zna koliko su zaposlenih imali više nego što je neophodno, da Kinezi mogu bez da se oznoje da naprave milion puta više čarapa, dovezu ih iz Kine i prodaju jeftinije nego ta fabrika itd. Ja bih veoma voleo da mi neko predstavi program koji može da pokaže da bismo kao društvo ostvarili veće bogatstvo da se tu nastavla proizvodnja čarapa umesto što je sagrađena zgrada...
Filip Mladenović Filip Mladenović 23:36 07.03.2010

Re: nije završni čin

Poražavajuće deluje činjenica da u društvenom bruto proizvodu sadašnje Srbije poljoprivredna proizvodnja učestvuje sa svega 10 odsto, a industrijska proizvodnja sa 20 odsto!
A što se tiče fabrike čarapa u centru Beograda, ona je i dalje mogla da proizvodi te artikle, da joj je pružena šansa putem sposobnog menadžmenta!
Priča o kineskim čarapama je deplasirana, jer se sa tom "argumentacijom" može opravdati bukvalno sve, pošto se sada u Kini proizvodi skoro sve što i u Evropi!
niccolo niccolo 07:26 08.03.2010

Re: nije završni čin

A što se tiče fabrike čarapa u centru Beograda, ona je i dalje mogla da proizvodi te artikle, da joj je pružena šansa putem sposobnog menadžmenta!

Pa zbog čega onda nisi ti licitirao za tu fabriku i nastavio da proizvodiš čarape?
Filip Mladenović Filip Mladenović 16:07 08.03.2010

Re: nije završni čin

Ja nisam licitirao jer nisam menadžer, već novinar!
niccolo niccolo 16:51 08.03.2010

Re: nije završni čin

jer nisam menadžer, već novinar

Ali si gore tvrdio da bi fabrika mogla da radi da je imala sposoban menadžment. Sad mene buni na osnovu čega si tako nešto izrekao (i zanimaju me konkretni podaci, a ne nečije želje).
ateista ateista 17:39 08.03.2010

Re: nije završni čin

Pa zbog chega ti nisi onda licitirao za tu fabriku i nastavio da proizvodis carape?[b][/b]
Pa on nije tajkun a mislim da nije ni clan dogovarajuce stranke,eto zasto,ne bi imao sansi
antioksidant antioksidant 00:34 09.03.2010

Re: nije završni čin

Pa on nije tajkun a mislim da nije ni clan dogovarajuce stranke,eto zasto,ne bi imao sansi

znaci tajkuni (koji su clanovi dogovarajuce stranke) kupuju preduzeca koja mogu biti profitabilna samo da bi ih upropastili.

krajnje logicno
miloradkakmar miloradkakmar 15:06 07.03.2010

Džepovi

Srbija tako i bukvalno, čitava staje u jedno stotinjak džepova

To bi značilo , ako računamo samo po dva džepa na pantalonama, 50 ljudi.
Gde su džepovi od sakoa , kaputa....
markonio92 markonio92 15:17 07.03.2010

Pa?

malisremacc malisremacc 15:20 07.03.2010

A ti narode...

...samo glasaj.
Ispostavilo se da je popuno sve jedno ko je na vlasti pošto je evidentno da SVI rade u tajkunskom interesu.
Izbori se svode na to kojoj će partiji ili koaliciji biti omogućeno da trpa tajkunsku lovu u svoje džepove i da tom "kontraverzno biznismenskom" talogu omogućava da otkupi Srbiju.........
Definitivno između političkih partija u Srbiji nema razlike, sve je to jedna ista korumpirana i alava ekipa.
danko011 danko011 15:27 07.03.2010

Razvojni put...

hoće li možda sindikati čije je članstvo direktno najugroženije ovakvim pothvatima krupnog kapitala i partokratske vlasti..ne verujem...


Sindikat koji odlazi na sastanak u klub Privrednik? Da se dogovara sa onima koji nemaju sindikate u svojim preduzecima. Mene bi iznenadilo da oni nisu "pomogli" zajedno sa svojim novim saveznicima u donosenju ove uredbe. Ti se g-dine. Drago cudi, bloguj, citiraj strucnjake, vlada nastavlja u istom tempu.
malisremacc malisremacc 15:32 07.03.2010

Re: Razvojni put...

Sindikat koji odlazi na sastanak u klub Privrednik? Da se dogovara sa onima koji nemaju sindikate u svojim preduzecima. Mene bi iznenadilo da oni nisu "pomogli" zajedno sa svojim novim saveznicima u donosenju ove uredbe. Ti se g-dine. Drago cudi, bloguj, citiraj strucnjake, vlada nastavlja u istom tempu.


Zar u Srbiji postoje sindikati?
libela libela 15:35 07.03.2010

Re: Razvojni put...

malisremacc

Zar u Srbiji postoje sindikati?

Uglavnom formalno!
dexter92 dexter92 15:45 07.03.2010

Da li se zna

Po kojoj tarifi (ceni) ce preduzetnici moci da otkupe zemljiste?
Mislim da ovo ne mora neophodno da bude losa mera, dosta zavisi od cene otkupa.
Drzava bi mogla da inkasira od zainteresovanih privrednika vise novca nego do sada kad nisu mogli da raspolazu zemljistem na kojem su bile njihove firme.
libela libela 15:51 07.03.2010

Re: Da li se zna

...Ovom uredbom je svim vlasnicima privatizovanih preduzeća, pa i tajkunima koji su preko nameštenih tendera kupili preduzeća samo zbog skupog građevinskog zemljišta dato pravo da besplatno ili za beznačajnu sumu novca otkupe to zemljište...

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:04 07.03.2010

Re: Da li se zna

Po kojoj tarifi (ceni) ce preduzetnici moci da otkupe zemljiste?

Pa ovako..Cena se formira na tržištu...dakle onakva je kakva je tog časa na tržištu..
No šta je ovde problem...Vlasnicima privatizovanih preduzeća se uredbom priznaje da je cena koju su platili za preduzeća i cena koju su platili za zemljište.Tako da je većina njih kupujući preudzeće po ovoj uredbi kupila i zemljište iako ono prethodno nije bilo predmet prodaje.Preduzeća se nalaze na građevinskom zemljištu. Prodato je negde oko 2300 preduzeća. Na nekim lokacijama je zemljište mnogo skuplje od preduzeća. Recimo u centru Beograda, Luka Beograd, i slično...Pod tim uslovima oni će morati doplatiti razliku od cene preduzeća do cene zemljišta, ali su onda dobili džaba preduzeće...a zemlju platili manje za onoliko koliko su platili za preduzeće..
miloseng miloseng 16:00 07.03.2010

sporna uredba

Član 3. uredbe glasi (ne ceo):
Tržišnu vrednost građevinskog zemljišta iz stava 1. ovog člana utvrđuje Ministarstvo finansija - Poreska uprava (u daljem tekstu: Poreska uprava), na osnovu sledećih kriterijuma: srednje prometne vrednosti zemljišta u istoj ili sličnoj urbanističkoj zoni u poslednjih godinu dana; namene građevinskog zemljišta; urabanističkih parametara, odnosno planom maksimalno utvrđenog stepena izgrađenosti zemljišta; posebnih urbanističkih pogodnosti lokacije; stepenu pripremljenosti zemljišta za gradnju (troškovi uklanjanja postojećih objekata, remedijacija, revitalizacija ili sanacija zemljišta od industrijskog zagađenja i dr.) i stepenu komunalne opremljenosti zemljišta.

Član4. uredbe glasi (ne ceo):
Troškovi pribavljanja prava korišćenja građevinskog zemljišta obuhvataju ukupnu revalorizovanu cenu kapitala, odnosno imovine isplaćenu u postupku privatizacije, odnosno ukupnu revalorizovanu cenu isplaćenu za imovinu ili deo imovine privrednog društva ili drugog pravnog lica u stečajnom ili izvršnom postupku.
Revalorizacija cene kapitala, imovine ili dela imovine iz stava 1. ovog člana vrši se na osnovu rasta indeksa cena na malo, zaključno sa mesecom u kome se vrši konverzija.

nisam pravnik ali kako razumem:
200 hektara luke beograd košta oko milijardu evra grubom procenom Verice Barać. "Odmah u susedstvu, država je Izraelcima za plac od 2,5 hektara za gradnju marine Dorćol uzela 30 miliona evra. Ako bi se cena za tih 2,5 hektara primenila na ove hektare Luke Beograd, stiglo bi se do sume od preko milijardu evra.", rekla je blicu barać. Mišković je luku platio oko 50 miliona evra. Razlika je 950 miliona evra, prostom računicom. Ko će tu dobro da prodje? Država ili Mišković?
dexter92 dexter92 16:10 07.03.2010

Re: sporna uredba

Ko će tu dobro da prodje? Država ili Mišković?

Pa ako se cena zemljista odredjuje po trzisnom principu drzava nece tako lose da prodje, zar ne?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:15 07.03.2010

Re: sporna uredba

dexter92
Ko će tu dobro da prodje? Država ili Mišković?

Pa ako se cena zemljista odredjuje po trzisnom principu drzava nece tako lose da prodje, zar ne?

Šta ti znači to "da neće loše proći"..
miloseng miloseng 16:18 07.03.2010

Re: sporna uredba

argument da će novi vlasnici dobiti preduzeće za džabe pošto ulazi u cenu naknade je delimično tačan jer će mnogi vlasnici dobro razmisliti da li će menjati namenu zemljišta baš zbog velike razlike koju moraju da doplate. kriza je pogodila i lopove i tajkune !
dexter92 dexter92 16:22 07.03.2010

Re: sporna uredba

Šta ti znači to "da neće loše proći"..

To znaci da ako je gornja racunica tacna drzava od prodaje zemljista luke beograd moze da inkasira 950mil. evra plus grad da naplati gradsko gradjevinsko ako se nesto bude gradilo.
Doduse ne znam sta je privatizacionim ugovorom za Luku precizirano, da li je moguca promena namene ili ne, jer onda treba graditi luku na drugoj lokaciji...
miloseng miloseng 16:24 07.03.2010

Re: sporna uredba

mogla je i bolje proći da su izbacili tu vrednost kapitala kao stavku koja se oduzima od tržišne vrednsti! ali ovo je prokleta srbija ništa ne može kako treba, na žalost! vlasti nisu smele da tajkunima daju za džabe zemljište ali nisu smeli ni da im pošteno naplate! opet na žalost!<_<
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:24 07.03.2010

Re: sporna uredba

miloseng
argument da će novi vlasnici dobiti preduzeće za džabe pošto ulazi u cenu naknade je delimično tačan jer će mnogi vlasnici dobro razmisliti da li će menjati namenu zemljišta baš zbog velike razlike koju moraju da doplate. kriza je pogodila i lopove i tajkune !

Imaj u vidu da se radi o 2300 preduzeća...i da nisu cene svuda kao kod luke Beograd. Biće vlasnika koji neće vršiti konverziju, ali će to ogromna većina uraditi jer neće morati dopaltiti ništa.A kod ovih krupnih, gde zemljište vredi mnogo više nego preduzeće, samo gledaj. Dobili su džaba onoliko koliko su platili preduzeće..Ostalo će da srede. Kad su mogli da isposluju ovakvu uredbu, isposlovaće oni još dodatno ono što im treba....
miloseng miloseng 16:30 07.03.2010

Re: sporna uredba

pa ne bih me čudilo! ali videćemo
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:32 07.03.2010

Re: sporna uredba

miloseng
pa ne bih me čudilo! ali videćemo

No, zar sama po sebi ova uredba nije pljačkaška...Zar mimo zakona ne daje džaba tajnunima ono što nisu kupili...
libela libela 16:46 07.03.2010

Re: sporna uredba

Drago Kovacevic

No, zar sama po sebi ova uredba nije pljačkaška...Zar mimo zakona ne daje džaba tajnunima ono što nisu kupili...

Pa uz firmu se kupuju i nekretnine koje firma poseduje u momentu privatizacije. Uz to spada i koriscenje zemljista na kom se nalaze pomenute nekretnine... jer nad gradjevinskim zemljistem postojalo je samo pravo koriscenja.
dexter92 dexter92 16:52 07.03.2010

Re: sporna uredba

Pa uredba se svodi na: ako otkupis zemljiste po trzisnoj ceni prakticno smo ti poklonili postojeci objekat na parceli.
Obzirom da su cesto u pitanju stari objekti,mozda i za rusenje jer se ne uklapaju u novu namenu zemljista to ne mora da bude tako los deal.
Drzava moze da zaradi vise nego sad.
A to da li je neke firme sa posedima na atraktivnim lokacijama trebalo prodavati na drugi nacin je posebna prica.
niccolo niccolo 17:04 07.03.2010

Re: sporna uredba

Doduse ne znam sta je privatizacionim ugovorom za Luku precizirano

Ono što se stalno greši u javnosti - Luka uopšte nije kupljena u privatizaciji, u privatizaciji (po zakonu iz 97me mislim) su akcije podeljene zaposlenima. Oni su posle svoje akcije, zajedno s državnim paketom, prodali na berzi tj. Worldfin je dao ponudu za preuzimanje akcija...
dexter92 dexter92 17:23 07.03.2010

Re: sporna uredba

Btw
Sta ako jedno privatizovano preduzece poseduje vise lokacija, a samo za jednu zeli da otkupi zemljiste, sta se u tom slucaju odbija od trzisne vrednosti zemljista? Vrednost sredstava (i kojih?) na toj lokaciji ili nesto drugo?
antioksidant antioksidant 17:24 07.03.2010

Re: sporna uredba

Luka uopšte nije kupljena u privatizaciji,


Oni su posle svoje akcije, zajedno s državnim paketom, prodali na berzi t

drzava je prodala svoj paket - dakle - privatizacija
mali akcionari su (vecinom) samo sledili "drzavu"...
niccolo niccolo 17:38 07.03.2010

Re: sporna uredba

drzava je prodala svoj paket - dakle - privatizacija

Pravno nije privatizacija već kupovina na berzi...

mali akcionari su (vecinom) samo sledili "drzavu"...

Bez uvrede, ali ko ih yebe? Njihova imovina, što nisu razmišljali šta je najbolje za njih a ne sledili nekoga ko ovce? Kad će ljudi u ovoj zemlji da postanu odgovorni za svoje postupke a ne stalno da se kriju iza nekoga drugog (a najbolje iza države)?
Uostalom, to i nije tema ovog teksta Luka je tek jedna od hiljada privatizovanih preduzeća...
antioksidant antioksidant 17:45 07.03.2010

Re: sporna uredba

Pravno nije privatizacija već kupovina na berzi...

nije bitna forma privatizacije
sustina je promena vlasnistva (sa drzavnog je preslo na drzavno)
(putnik je na primer poslednji put prodat na isti nacin - akcijski fond nije bas zanemarljiv)
Bez uvrede, ali ko ih yebe?
u potpunosti se slazem *
Kad će ljudi u ovoj zemlji da postanu odgovorni za svoje postupke a ne stalno da se kriju iza nekoga drugog (a najbolje iza države)?
sumnjam da cu docekati taj dan (ako ikada dodje)
Uostalom, to i nije tema ovog teksta
znaci trol
sto opet znaci da mozemo legitimno da nastavimo o luci
* edit: postoji tu jos jedna stvar - cak i ako znas sa bi ti hteo sa svojim akcijama u sistemu koji "nije bas blagonaklon prema manjinskim akcionarima" opcije su ti cesto veoma suzene
niccolo niccolo 17:49 07.03.2010

Re: sporna uredba

sumnjam da cu docekati taj dan (ako ikada dodje)

Da, pretpostavio sam da ćemo se složiti oko toga

U svakom slučaju, nije sporno da se Uredba odnosi i na Luku, kao i na sve one koji su posle privatizacije kupovali preduzeća od prvobtinih kupaca, tako da to kako je i odakle kupljeno nema uticaja na obavezu plaćanja naknade za konverziju...
ateista ateista 17:43 08.03.2010

Re: sporna uredba

Dexter,izvini ali jesi li ti bas tolikonaivan ili mozda neobavesten ,kao onaj Kostunica dr?
dexter92 dexter92 18:37 08.03.2010

Re: sporna uredba

Dexter,izvini ali jesi li ti bas tolikonaivan ili mozda neobavesten ,kao onaj Kostunica dr?

Posto vidim da si guster na blogu evo ti pojasnjenje:
Ovde se polemise snagom argumenata, a ne lepljenjem kvalifikacija.Ok?
Domazet Domazet 04:27 09.03.2010

Prosto je neverovatno koliko ima...

niccolo

Bez uvrede, ali ko ih yebe? Njihova imovina, što nisu razmišljali šta je najbolje za njih a ne sledili nekoga ko ovce?...

...primitivnog socijal-Darvinizma medju prefinjenimm intelektualcima Drugih i Boljih...
niccolo niccolo 12:26 09.03.2010

Re: Prosto je neverovatno koliko ima...

Pa ja se uvek sam dobro raspitam šta je najbolje za mene, ne čekam kao ti da mi to neko drugi saopšti (a pogotovo se ne ljutim na njega kad se ispostavi da je to što mi je rekao pogrešno). Mislim, kome je u interesu da stvari sa mojom imovinom budu ok, meni ili njemu?
antioksidant antioksidant 14:39 09.03.2010

Re: Prosto je neverovatno koliko ima...

..primitivnog socijal-Darvinizma medju prefinjenimm intelektualcima Drugih i Boljih...

domazet - ja sam svaki svoj pogresan izbor platio
malo mi se jebe da snosim cenu tudjih pogresnih izbora
nema boljih
samo onih koji su spremni da snose posledice (to se zove ogovornost) i onih koji glasaju za sps (sto je sada malo siri spisak - od sps-a preko dss-a do srs-a i sns-a (i na zalost dela moci ds-a))
Domazet Domazet 16:49 09.03.2010

Hebote bog bata Drago...

...ja stalno lupam glavu ko to finansira tvoju drushtveno-(korisno)-politichku delatnost na blogu (i shire) a tebi na blogu gostuje Warren Buffett. I njegov brat blizanac...

Nego nisam hteo o tome, ko sam ja sad pa da ti virkam u budjelar. Vishe mi zanimljivo ovo shto prichaju Warrencino i Buffettone. Ako je tachno to shto kazhu (a deluju obaveshteno i odgovorno) onda mozhe neko da kazhe da su se ti tajkuni protiv kojih se ti kao neshto bunish u stvari samo na vreme dobro raspitali i obavestili. Nisu chekali da im neko drugi kazhe shta je za njih najbolje. I onda bi taj neko mogao da zakljuchi da tebi niko nije kriv shto ti nisi. Mislim, shto se nisi dobro obavestio. I da je bezveze i neodgovorno to shto ti je sada neko drugi kriv za neobaveshtenost. Drugim rechima, bez uvrede, ko te hebe...

Lutash bre Drago i kao borish se za opshte(drushtveno) dobro i pravdu a protiv pljachke. Umesto da si prihvatio kristaslno jasni stav o smislu zhivota (copyright W&B) po kojem su svi oni kojima je gore nego tebi budale i sami krivi za to a svi oni kojima je bolje nego tebi lopine i tajkuni. Zato ti savetujem da odmah prihvatish njihovu zhivotnu filozofiju i postanesh odgovorni pojedinac koji je spreman da snosi posledice svog izbora. Ono jes' malo nezgodno shto, svesan posledica svog izbora i spreman da ih snosish, necesh moci vishe da se bunish. Ali i tu mozhesh da se ugledash na W&B, jesi li ti ikad chuo nekog od njih dvojice da se neshto bune i da im je neko drugi kriv...

He, he...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:14 07.03.2010

Evo šta kažu eksperti..

Danilo Šuković, direktor centra za ekonomska istraživanja u Institutu društvenih nauka, ovako za "Blic" kvalifikuje ovu stvar:

– Država je uhvaćena u korupciji! Bilo bi dobro da oni koji su doneli ovakvo rešenje, dakle Vlada, ali i oni koji su ga sastavili (eksperti), snose ozbiljne sankcije. To je jedini način da se afirmiše pravna država i dokaže da je borba u suzbijanju kriminala i korupcije iskrena – zaključuje Šuković.
oskar-z-wild oskar-z-wild 18:02 07.03.2010

Re: Evo šta kažu eksperti..

Možda treba gledati i na pozitivnu stranu. Privatizacija je bila iznuđena propašću komunizma. Trebalo je onda namamiti nečiji kapital, koji je mogao otići u mnoge druge države ovog sveta, a koji je itekako bio potreban ovoj državi i njenim građanima da bi se pokrenula ekonomija. Trebalo je onda zažmureti na jedno oko i zagristi. Đinđić je bio jedan od naš vođa na tom putu.

Sad je malo kasno kajati se i prekrajati istoriju. Mogli bi samo da izglasamo rezoluciju o krivici, pa da se "zainteresovani građani" osećaju malo bolje. Šta drugo da se radi? Pogledaj neprivatizovane firme, kao Kluz u mom komšiluku, koje drže dragocene poslovne proizvodne hale i prodavnice, a ne umeju ni da operu izloge ni da proizvedu odeću za Moldaviju (bez namere da nipodištavam Moldavce).

Najlakše je biti bez vlasti i odgovornosti kao eksperti centra za ekonomska istraživanja u Institutu društvenih nauka.
draft.dodger draft.dodger 18:13 07.03.2010

Re: Evo šta kažu eksperti..

Olga Medenica Olga Medenica 19:30 07.03.2010

mrka kapa

Srbija je navucena na pljacku, izgleda.
Koliko puta se moze za redom prepljackati jedna ista zemlja?
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 19:57 07.03.2010

Re: mrka kapa

Inostrani dug zemlje raste, dinar pada, kvalitet zivota sve gori i jedini odgovor je poklanjanje kapitala bizMismenima i posto poto kupiti luku Bar. I pri tome premijer je 'nezavisni ekonomski ekspert', i jos jedna prava nestranacka licnost. Svaka cast. Ko zna sta bi bilo tek da je strucnjak za vinske musice.

Od nedavno je javnosti u EU poznato kako su Grci, Italijani, Spanci i jos neke zemlje varali EU i falsifikovali racune. Jedan bitan deo igre je bilo i namestanje ili izigravanje tendera. Grcki dug sigurno nece vratiti tajkuni koji su na kvarnjaka dosli do neke fabrike ili zemljista vec grcki gradjani. Srbija po svemu sudeci ide u istom pravcu. Ali dobro, mozda su Miskovic, Kostic i ostali prave patrijote.
oskar-z-wild oskar-z-wild 21:24 07.03.2010

Re: mrka kapa

Four U.S. Banks Shut Down as Failure Count This Year Reaches 26
sentinel26 sentinel26 22:09 07.03.2010

"Završni" ..?

Ne bih rekao da je završni.
Ima tu još štošta da se opelješi, bogata je bila ova zemlja.
Sada ima puno bogatih pojedinaca..
Vidjećemo ko će da izvrši popis prije nego pogasi svjetla..

I nije to jedina uredba u Srbiji koja ima zakonsku snagu, kojom se direktno krši Ustav i ruši pravni poredak zemlje..
Istina, najveći broj tih uredbi odnosi se na imovinska pitanja..

Uredba o kojoj je riječ je pripremljena još prije 6 mjeseci i bila je (ideja - ne uredba ) čak i najavljena, hvaljena kao korist za privredni preporod (samo ne znam čiji )..


jinks jinks 09:56 08.03.2010

Postoji jos

sindikati čije je članstvo direktno najugroženije ovakvim pothvatima krupnog kapitala

jedna grupa ljudi koja je zainteresovana da Uredba o kojoj pisete ne stupi na snagu. To su potrazioci od drzave po osnovu restitucije, zbog toga sto je u velikom broju slucajeva zemljiste na kome se nalaze privatizovana preduzeca pre 45-48 i nacionalizacije bilo u privatnom vlasnistvu.

Naime, nove fabrike su cesto gradjene bilo pored bilo na mestu predratne fabrike, koja se u velikom broju slucajeva bavila istom proizvodnjom kao i nova fabrika. Slicno vazi i za poslovni prostor, koji je sam takodje predmet restitucije.

Takodje, u velikom broju slucajeva zemljiste u privatnom vlasnistvu konvertovano je u gradsko zemljiste, ali to je verovatno vec druga prica.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 10:36 08.03.2010

Re: Postoji jos

jinks
sindikati čije je članstvo direktno najugroženije ovakvim pothvatima krupnog kapitala

jedna grupa ljudi koja je zainteresovana da Uredba o kojoj pisete ne stupi na snagu. To su potrazioci od drzave po osnovu restitucije, zbog toga sto je u velikom broju slucajeva zemljiste na kome se nalaze privatizovana preduzeca pre 45-48 i nacionalizacije bilo u privatnom vlasnistvu.

Naime, nove fabrike su cesto gradjene bilo pored bilo na mestu predratne fabrike, koja se u velikom broju slucajeva bavila istom proizvodnjom kao i nova fabrika. Slicno vazi i za poslovni prostor, koji je sam takodje predmet restitucije.

Takodje, u velikom broju slucajeva zemljiste u privatnom vlasnistvu konvertovano je u gradsko zemljiste, ali to je verovatno vec druga prica.

Apsolutno...
I tu će se pokazati još elemenata pljačke ove grupacije..Naime govorka se da je novac izdvojen za restituciju potrošen...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 10:58 08.03.2010

Pazi ovu izjavu..

Niko u Srbiji, pa ni članovi DS, neće biti zaštićeni u slučaju da se dokaže da su upleteni u kriminalne radnje! Žao mi je što sve zemlje regiona nisu podjednako posvećene borbi protiv organizovanog kriminala
(Boris Tadić na sednici GO DS-a, 6.3. 2010.)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana