Budućnost| Društvo| Ekonomija| Politika

KONSULTANTI - PREVARANTI!

Filip Mladenović RSS / 30.08.2010. u 00:40

Kompromitujuće činjenice o aktuelnom premijeru Srbije, "patrijarhu srpskih konsultanata", koje su otkrili novinari Centra za istraživačko novinarstvo NUNS-a, polako ali sigurno se probijaju u domaće medije. Posle dnevnog lista "ALO", i tiražni "BLIC" se osmelio da javno progovori o ovoj temi:

Konsultantske veze državnih funkcionera

Irena Radisavljević - Aleksandar Rodić | "BLIC", 29. 08. 2010.

U poslednjih osam godina Agencija za privatizaciju je isplatila četiri milijarde dinara (40 miliona evra) budžetskog novca raznim konsultantskim i revizorskim kućama. Za to vreme sa Agencijom su sarađivale 43 ovakve firme, a četvrtina ukupne sume otišla je u svega četiri koje su osnovali, u njima radili ili i dalje rade bivši i sadašnji državni funkcioneri, po pravilu tesno povezani sa procesom privatizacije u Srbiji.

69235_slika_f.jpg?ver=1283021222 Konsultantske kuće „Ces Mekon", „Citadel", „Dilojt" i Ekonomski institut često su sa Agencijom sarađivali na atraktivnim i posebno vrednim privatizacijama. Osim toga, ove kuće često su delile kadrove i to po pravilu one s jakim političkim vezama. Upravo je Ekonomski institut, pionir u pružanju konsultantskih usluga na srpskom tržištu, poslužio kao rasadnik tih kadrova.


U njemu su prve profesionalne korake napravili mnogi državni funkcioneri, koji su bili i direktori ili saradnici konsultantskih kuća - aktuelni premijer Mirko Cvetković, bivši ministar za privatizaciju Aleksandar Vlahović, savetnik premijera Jurij Bajec, državni sekretar u ministarstvu za ekonomiju Nebojša Ćirić... Dugogodišnji direktor i jedan od današnjih vlasnika Instituta, Danko Đunić, devedesetih je bio potpredsednik i ministar u saveznoj vladi zadužen za ekonomske odnose sa inostranstvom. Kasnije je Đunić preko Instituta postao suosnivač beogradske filijale revizorske firme „Dilojt i Tuš", koja je mnogima bila prelazna stanica od Instituta ka državnim funkcijama.


Tako su u „Dilojtu" osim Đunića radili prvi ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović, bivši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Goran Pitić, državni sekretar Nebojša Ćirić i drugi.


Posebno je zanimljiv Vlahovićev profesionalni put. Kao i ostali, i on je iz Instituta stigao u „Dilojt", 1992, godine, gde je postao partner i direktor za Jugoslaviju, tek da bi sa demokratskim promenama 2001. godine postao privatizacioni ministar i na toj funkciji ostao sve do 2004. To su ujedno i bile zlatne godine za „Dilojt i Tuš". Radili su na dokapitalizaciji „Imleka", proceni „Sartida", „Hemofarma"... Zanimljivo je da je u trenucima dok je „Dilojt i Tuš" radio procenu „Hemofarma" u Upravnom odboru ovog preduzeća sedeo Đunić.


U periodu ministrovanja, koje je teklo uporedo sa usponom „Dilojta", Vlahović u toj revizorskoj kući nije imao nikakvu zvaničnu funkciju. Danas je, međutim, v.d. direktora Ekonomskog instituta, a zajedno sa Đunićem ima firmu „Eki investment" koja se bavi povereničkim i investicionim fondovima.


Za vreme Vlahovićevog ministrovanja nije loše prošao ni Ekonomski institut. Upravo na samom isteku njegovog mandata, 2004. godine, Institut je zaradio više od 26,5 miliona dinara - najviše u proteklih osam godina.


Za razliku od Instituta koji u 2009. nije dobio ni jedan posao preko Agencije, „Dilojt" je i danas jedan od važnijih partnera Agencije. Samo u 2008. godini od nje je naplatio nešto više od 78 miliona dinara, u 2009. oko 56 miliona, a među svežim saradnjama je i procena vrednosti kompanije „NIS".


Zanimljivo je i da je u vreme dok je Vlahović bio ministar, direktor Agencije za privatizaciju bio današnji premijer Mirko Cvetković (2002-2004). U to vreme je privatizovan najveći broj preduzeća. I sam Cvetković je takođe kadar Ekonomskog instituta, iz koga je prešao konsultantsku kuću „Ces Mekon".


Za deset privatizacionih godina ova kuća je ostvarila drugi najveći pazar posredstvom Agencije (više od pola milijarde dinara). Tačnije ova konsultantska firma najviše novca je zaradila upravo 2003, odnosno u vreme kada je Cvetković uporedo sa funkcijom izvršnog direktora „Ces Mekona" bio i direktor Agencije za privatizaciju.


U to vreme „Ces Mekon" je radio na privatizacijama beogradskog „Semena" i „Veterinarskog zavoda Zemun". Obe privatizacije ocenjene su kao sumnjive, a Savet za borbu protiv korupcije je ukazivao na sukob interesa u slučaju "Veterinarskog zavoda" upravo zbog tadašnjih nespojivih funkcija današnjeg premijera.


Inače, osnivač firme „Ces Mekon" je Zvonimir Nikezić dugogodišnji saradnik Mirka Cvetkovića, čiji je sin Dušan prvo bio Cvetkovićev zamenik u Agenciji za privatizaciju, a danas i njegov savetnik na funkciji premijera.


Zanimljivo je da je i nekoliko Cvetkovićevih sadašnjih saradnika takođe radilo u „Ces Mekonu" i drugim konsultantskim kućama. To su Milojko Arsić i Boško Živković, članovi ekonomskog tima premijera, dok je njegov savetnik Jurij Bajec, aktuelni član UO Ekonomskog instituta.


Centar za istraživačko novinarstvo NUNS otkrio je i objavio da je premijer Cvetković imao i zajedničku konsultantsku firmu „BRG doo" s bugarskim ekonomistom Vladimirom Tamuburkovskim, koji je u Makedoniji osuđen na više od deset godina zatvora za ekonomski kriminal. Osim toga, njih dvojica su zajedno predstavljali „Ces Mekon" u poslu s Agencijom za privatizaciju.


Kao i Dilojt, i „Ces Mekon" je radio važne privatizacije poput „Telekoma Srbije", „Knjaza Miloša", „Frikoma", Pivare Čelarevo, „Mlekare Šabac", „Trajala", „Beograd filma"...


I direktori konsultantske kuće „Citadel", baš kao i u slučaju prethodnih, mogu se pohvaliti državnim funkcijama koje su obavljali. Mada to nije nezakonito, u „Citadelu" radi Dragan Matović koji je prethodno radio u Ministarstvu za ekonomiju i regionalni razvoj i Agenciji za privatizaciju, kao i Marina Maržik, bivša direktorka sektora za pravno operativne poslove Agencije za privatizaciju. Po podacima sa sajta „Citadela" koji datiraju iz 2004. godine, jedan od direktora je bio i Goran Mrđa, bivši izvršni direktor Agencije za privatizaciju, protiv kojeg je Savet za borbu protiv korupcije podneo krivičnu prijavu zbog učešća u sumnjivom preuzimanju akcija „Luke Beograd". „Citadel" je, između ostalog, učestvovao u privatizacijama Duvanske industrije Niš i Duvanske industrije Vranje kao konsultant Agencije za privatizaciju. Kad se prodavao „Mobi 063" savetovali su Vladu Srbije, a Agenciju za osiguranje depozita savetovali su prilikom prodaje Vojvođanske, Panonske i Niške banke. Takođe, „Citadel" je bio savetnik Vlade Srbije u restrukturiranju „Geneks grupe" i „Simpo holdinga", ali i još neprodatih Jat ervejza i Panonskih elektrana.
 

Naplaćeno za usluge
Konsultant 2002 - 2009:


Ces Mecon 515.227.770
Delloite 174.416.017
Cytadel 125.311.463
Ekonomski institut 77.976.618

Ukupno: 892.931.868
* Sume koje je Agencija isplaćivala konsultantima, izražene u dinarima



Komentari (41)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Goran Vučković Goran Vučković 01:49 30.08.2010

Rupa na saksiji

Pa super, može Ekonomski institut da stavi ovaj članak na svoju oglasnu tablu, zvuči pohvalno za njih.

Jedino ne kapiram Filipe šta je to tako uzbudljivo u ovom članku? Meni izgleda kao istorija esnafa + nešto irelevantne poslovne statistike (prihodovao Ces Mekon 5 miliona evra za 8 godina od poslova privatizacije - baš uzbudljivo...).
tripraseta92 tripraseta92 02:30 30.08.2010

Re: Rupa na saksiji

Goran Vučković

Jedino ne kapiram Filipe šta je to tako uzbudljivo u ovom članku? Meni izgleda kao istorija esnafa + nešto irelevantne poslovne statistike (prihodovao Ces Mekon 5 miliona evra za 8 godina od poslova privatizacije - baš uzbudljivo...).


Ma, vetrenjače su neka opasne zverke! Dokazao je to još Servantes


milosss92 milosss92 02:33 30.08.2010

i posle se pitamo

Odakle mu lova?

Premijer Cvetković još nije odgovorio javnosti posle otkrića da je imao zajedničku konsultantsku firmu BRG d.o.o. sa Vladimirom Tamuburkovskim, koji je osuđen na više od deset godina zatvora za ekonomski kriminal, o čemu je „Alo!“ pisao prethodnih dana. Njih dvojica su ranije predstavljali konsultantsku kuću „Ces Mekon“ u poslu s Agencijom za privatizaciju, čiji je Cvetković bio direktor od 2002. do 2004.


zasto je na mesto premijera postavljen bas taj covek.
GajaR GajaR 06:32 30.08.2010

podrivač

U poslednjih osam godina Agencija za privatizaciju je isplatila četiri milijarde dinara (40 miliona evra) budžetskog novca raznim konsultantskim i revizorskim kućama.

Filipe, sad mi je jasno zašto si nepodoban za direktora RTS-a, brate, ti si protiv naših...
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:03 30.08.2010

Re: podrivač

GajaR
U poslednjih osam godina Agencija za privatizaciju je isplatila četiri milijarde dinara (40 miliona evra) budžetskog novca raznim konsultantskim i revizorskim kućama.Filipe, sad mi je jasno zašto si nepodoban za direktora RTS-a, brate, ti si protiv naših...

Ja sam protiv onih koji su u Srbiji zbog vlastite pohlepe uništili industrijsku proizvodnju i osakatili poljoprivredu, dva noseća stuba prosperiteta svih nas ovde i garanciju dobrih izvoznih rezultata!
alselone alselone 12:29 30.08.2010

Re: podrivač

Filip Mladenović

Ja sam protiv onih koji su u Srbiji zbog vlastite pohlepe uništili industrijsku proizvodnju i osakatili poljoprivredu, dva noseća stuba prosperiteta svih nas ovde i garanciju dobrih izvoznih rezultata!


jbt, da li ti i razmisljas u floskulama ili samo ne mozes da iskazes "normalnu" recenicu bez ispraznih fraza?
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:37 30.08.2010

Re: podrivač

alselone

Filip MladenovićJa sam protiv onih koji su u Srbiji zbog vlastite pohlepe uništili industrijsku proizvodnju i osakatili poljoprivredu, dva noseća stuba prosperiteta svih nas ovde i garanciju dobrih izvoznih rezultata!jbt, da li ti i razmisljas u floskulama ili samo ne mozes da iskazes "normalnu" recenicu bez ispraznih fraza?

Od "normalnih" rečenica važniji je normalan, obećavajući život! Od "floskula"
poput Vašeg nadimka, bitniji su IME i PREZIME!
alselone alselone 12:59 30.08.2010

Re: podrivač

Filip Mladenović

Od "normalnih" rečenica važniji je normalan, obećavajući život!





Filip Mladenović

Od "floskula" poput Vašeg nadimka, bitniji su IME i PREZIME!


Zbog cega tebi toliko znaci da znas kako se zovem? Da li bi to nesto promenilo? Onda bi... sta?

Ako mi das valjan odgovor, poslacu ti ime i prezime, pa cak i CV na pp.
mikimedic mikimedic 13:06 30.08.2010

Re: podrivač

alselone, pazi da ne krene ponovo blog o nikovima.

na'ebacemo

kukusigameni kukusigameni 13:10 30.08.2010

Re: podrivač

Al priznajte da floskula ne bi bio los nik.
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:12 30.08.2010

Re: podrivač

alselone

Filip MladenovićOd "normalnih" rečenica važniji je normalan, obećavajući život!

Filip MladenovićOd "floskula" poput Vašeg nadimka, bitniji su IME i PREZIME!Zbog cega tebi toliko znaci da znas kako se zovem? Da li bi to nesto promenilo? Onda bi... sta?Ako mi das valjan odgovor, poslacu ti ime i prezime, pa cak i CV na pp.


U mom etičkom kodu ne biti spreman da se vlastiti stavovi potpišu punim imenom i prezimenom je licemerje. Ili, "normalnim" jezikom: foliranje!
kukusigameni kukusigameni 13:15 30.08.2010

Re: podrivač

U mom etičkom kodu ne biti spreman da se vlastiti stavovi potpišu punim imenom i prezimenom je licemerje. Ili, "normalnim" jezikom: foliranje!


Jel to Da Vincijev kod ili...?
alselone alselone 13:16 30.08.2010

Re: podrivač

mikimedic
alselone, pazi da ne krene ponovo blog o nikovima.
na'ebacemo


ja sam spreman, nasao sam slem

Al priznajte da floskula ne bi bio los nik.



alselone alselone 13:22 30.08.2010

Re: podrivač

Filip Mladenović

U mom etičkom kodu ne biti spreman da se vlastiti stavovi potpišu punim imenom i prezimenom je licemerje. Ili, "normalnim" jezikom: foliranje!


Tebi je to bitno da bi mogao da nastavis svoje ad hominem smaranje jer argumentima ne znas razgovarati, samo frazetinama koje ni Rastko P. ne koristi vise - preraslo dete.
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:26 30.08.2010

Re: podrivač

kukusigameni
U mom etičkom kodu ne biti spreman da se vlastiti stavovi potpišu punim imenom i prezimenom je licemerje. Ili, "normalnim" jezikom: foliranje!Jel to Da Vincijev kod ili...?


Svako od nas ima IQ, EQ (emocionalna inteligencija) i etički kod.
Na primer, nečiji etički kod ne vidi ništa loše u tome da istovremeno bude i direktor Agencije za privatizaciju i izvršni direktor konsultanske kuće, koju ta Agencija angažuje i plaća za konsultanske poslove. Dakle, njegov kod ne vidi u tome sukob interesa, kao Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, koja već godinama JAVNO upozorava na to protivzakonito i nemoralno ponašanje!
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:27 30.08.2010

Re: podrivač

alselone

Filip MladenovićU mom etičkom kodu ne biti spreman da se vlastiti stavovi potpišu punim imenom i prezimenom je licemerje. Ili, "normalnim" jezikom: foliranje!Tebi je to bitno da bi mogao da nastavis svoje ad hominem smaranje jer argumentima ne znas razgovarati, samo frazetinama koje ni Rastko P. ne koristi vise - preraslo dete.

HVALA na komplimentu!
kukusigameni kukusigameni 13:31 30.08.2010

Re: podrivač

Dakle, njegov kod ne vidi u tome sukob interesa, kao Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, koja već godinama JAVNO upozorava na to protivzakonito i nemoralno ponašanje!


Ja samo ne znam gde je tu istrazivanje. To zna svaka susa u ovoj zemlji, pa se ne zove novinar istrazivac. A o etici novinara zaista ne bih. Malo mi je gadno.
miloseng miloseng 16:12 30.08.2010

Re: podrivač

mislim da je bitnije od grebatora iz ovih firmi da se zna ko im je dozvolio da stiču ovakve profite. realno oni nisu ništa protivzakonito uradili (vesele devedesete). zakon o sukobu interesa u većini pomenutih privatizacija nije ni postojao. a učešće ovih firmi u ovim procesima je neophodno. bolje je da npr procenu kapitala radi jurij bajec nego neka tamo mica ubica iz ministarstva ekonomije, privatizacije, privrede .....
lavandablue lavandablue 13:01 31.08.2010

Re: podrivač

Filip Mladenović

GajaR

U poslednjih osam godina Agencija za privatizaciju je isplatila četiri milijarde dinara (40 miliona evra) budžetskog novca raznim konsultantskim i revizorskim kućama.Filipe, sad mi je jasno zašto si nepodoban za direktora RTS-a, brate, ti si protiv naših...

Ja sam protiv onih koji su u Srbiji zbog vlastite pohlepe uništili industrijsku proizvodnju i osakatili poljoprivredu, dva noseća stuba prosperiteta svih nas ovde i garanciju dobrih izvoznih rezultata!


na zalost, takvih je najvise u nasoj vlasti.
floskula92 floskula92 13:38 30.08.2010

Neko me je tražio....

kukusigameni kukusigameni 13:39 30.08.2010

Re: Neko me je tražio....

Neko me je tražio....


Kad se sad nisam slogirao?!
noboole noboole 15:21 30.08.2010

Re: Neko me je tražio....

Ne vazi se, registrovala si se danas.
mirelarado mirelarado 18:31 30.08.2010

Re: Neko me je tražio....

floskula92


Овај блог је неодољива лакрдија!
Filip Mladenović Filip Mladenović 20:50 30.08.2010

Re: Neko me je tražio....

mirelarado

floskula92Овај блог је неодољива лакрдија!

mirelarado

floskula92Овај блог је неодољива лакрдија!

Da, poput naših života u ovoj i ovakvoj Srbiji!
mirelarado mirelarado 10:27 02.09.2010

Re: Neko me je tražio....

Filip Mladenović
floskula92Овај блог је неодољива лакрдија!
Da, poput naših života u ovoj i ovakvoj Srbiji!


Па, не баш. Живот у Србији је малобројним повлашћенима рај на земљи, некима је подношљив, а већини је несносно тежак. А то онда није неодољива лакрдија, већ неподношљива трагедија. Флоскулама се та трагедија ни за мрву неће променити, само ће се направити спрдња, а то сматрам контрапродуктивним.


zadnjapetoletka zadnjapetoletka 23:36 30.08.2010

Nadimci

Hajde ako je zanimljivije da diskutujemo o nadimcima umesto o argumentima. Nadimaka ima kolko hoces a argumenti se obicno zagube cim se iz rukava izvuku nadimci. Aman Filipe, gde i slovma GDE u Belom svetu je politicarima najpreca stvar industrijska proizvodnja i poljoprivreda a ne licna korist? Zasto bi politicari u Srbiji bili drugaciji? Pa bar u danasnje vreme postoji internet, ne mora se uciti samo iz filmova kao sto bese onaj istoriski Bal na vodi.
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:16 31.08.2010

Re: Nadimci

zadnjapetoletka
Hajde ako je zanimljivije da diskutujemo o nadimcima umesto o argumentima. Nadimaka ima kolko hoces a argumenti se obicno zagube cim se iz rukava izvuku nadimci. Aman Filipe, gde i slovma GDE u Belom svetu je politicarima najpreca stvar industrijska proizvodnja i poljoprivreda a ne licna korist? Zasto bi politicari u Srbiji bili drugaciji? Pa bar u danasnje vreme postoji internet, ne mora se uciti samo iz filmova kao sto bese onaj istoriski Bal na vodi.


I sami znate odgovor na pitanje GDE, ali se pravite Englez, kao i većina velikih Srba: na primer u Nemačkoj, ako govorimo o nekadašnjem Zapadu, ili u Poljskoj, Slovačkoj i Češkoj, sa bivšeg Istoka! Pogledajte ekonomske rezultate ovih država u prvoj polovini ove, 2010. godine!
lavandablue lavandablue 13:04 31.08.2010

Re: Nadimci

zadnjapetoletka

... gde i slovma GDE u Belom svetu je politicarima najpreca stvar industrijska proizvodnja i poljoprivreda a ne licna korist? Zasto bi politicari u Srbiji bili drugaciji? Pa bar u danasnje vreme postoji internet, ne mora se uciti samo iz filmova kao sto bese onaj istoriski Bal na vodi.


to nije tacno.

nasi politicari su medju najkorumpiranijima u svetu i trebaju mnogo da uce od kolega-strucnjaka koji svoj posao rade dobro u svojim drzavama.
Goran Vučković Goran Vučković 13:11 31.08.2010

Re: Nadimci

kolega-strucnjaka

Koji su stručno korumpirani - tj. na sofisticiran način
dali76 dali76 20:23 31.08.2010

Re: Nadimci

Evo ovako neko ovdje rece da sto su ovi novinari napisali to zna I svaka susa.
AKo je to tacno Balasevic ispade rpravi prorok svojom numerom.
Putuj Evropo lepo smo se druzili
NAMA JE DOBRO TAMAN KAKO SMO ZASLUZILI.
Umejesto da ovakvi tekstovi izazovu pritisak javnosti na pomenute ljude mi se pocnemmo svadjati o tome da li Filip pise u floskulama, o tome da li je eticki imati nick ili ime I prezime.
Pojave se I oni koji kazu :pa svud su politicari isti , pa sto bi ovii nasi bili bolji(niko se ne pita pa jebote zasto onda 70% studenata iz Ceske ne zeli da napusti svoju zemlju?
Na kraju krajeva sve izadje na sprdnju dok se srpski politicari ljepo sprdaju sa svima nama.
Oni I onako zive po evropskim standardima a vi se stoko svadjajte oko frazetina, floskula, nikova itd itd.
Svaka nam cast!
I Djordju Balasevicu .
Cemu se nadati ? da ce 2012zaista biti kraj .
Goran Vučković Goran Vučković 21:06 31.08.2010

Re: Nadimci

Umejesto da ovakvi tekstovi izazovu pritisak javnosti na pomenute ljude

Ok Dalibore, ti si bolje shvatio tekst od mene - objasni mi šta je od ovoga što je gore pobrojano nezakonito - i zbog čega? Da li treba da zaposlimo konsultante sa Marsa, da bi korupcija bila manja? Da li svaka od 43 firme treba da dobije jednu četrdesettrećinu poslova, pa da bi bili sigurni da korupcije nema?

Šta u ovom tekstu motiviše nekoga da stane iza njega? Kako iz njega proizilazi da su konsultanti - prevaranti? Kako beše ona priča o pastiru koji je vikao kako su ga napali vukovi...
lavandablue lavandablue 20:04 04.09.2010

Re: Nadimci

Goran Vučković
kolega-strucnjakaKoji su stručno korumpirani - tj. na sofisticiran način


Eh sad
dali76 dali76 22:07 31.08.2010

mozda je do mene

Evo jedno pitanje Gorane.
Da zamislimo da si predsednik agencije za privatizaciju . Dakle imas velik uticaj koga ce agencija izabrati za svog konsultanta
Pri odredjenoj privatizaciji .
U isto vreme si izvrsni director jedne od konsultanskih kuca (primjer Cvetkovica iz teksta).
Ti mislis da ova cinjenica ne zasluzuje paznju. Da ove dvije funkcije nisu u najmanju ruku sumnjive sto se tice sukoba interesa?
Da je odgovor na sve: e pa svi politicari kradu pa sta ocete ood ovih nasih?
Da je najbitnija tema koristi li Filip fraze, koristi li neko drugi ime ili nick?
Ne znam Gorane mozda je samo do mene, ali znam ko od ovakvih il slicnih svadja ima koristi.
Goran Vučković Goran Vučković 01:13 01.09.2010

Re: mozda je do mene

Da je odgovor na sve: e pa svi politicari kradu pa sta ocete ood ovih nasih?

Ne, izgleda da je odgovor na sve patetika i objašnjavanje ljudima šta misle i kako treba da komentarišu ovaj blog. Komentarisanje kvaliteta i sadržaja teksta je zabranjeno, komentarisanje ponašanja autora je zabranjeno, jer bez te žrtve Amerika i Engleska nikad neće biti zemlja proleterska. A ako to ne uspe - zna se ko će biti kriv - oni koji nisu bili dovoljno predani u jedinom mogućem načinu kako komentarisati ovaj blog.
dali76 dali76 03:57 01.09.2010

Re: mozda je do mene

Gorane Direktno si me pitao :

Ok sta je od gore pobrojanog nezakonito..
Direktno sam ti dao primjer sta mislim sta je problematicno tj nezakonito .
Posto vidim da tebe ustvari to ne zanima e nista ondda
Sad da ja komentarisem tvoje komentare na moje komentare o komentarisanju , neka hvaala .
Pozdrav
kukusigameni kukusigameni 07:19 01.09.2010

Re: mozda je do mene

Posto sam i ja gore pravio vic evo da odgovorim.
Kao prvo, mislim da je obelezje naroda sa ovih prostora da i od najcrnjih stvari prave sale.
Kao drugo mislim da je glavni moto ovakvih tekstova: Evo nas novinara istrazivaca!
Istrazivacko novinarstvo svakako nije objavljivanje javnih podataka. To je mozda samo polazna osnova za istrazivanje.
Ne znam Gorane mozda je samo do mene, ali znam ko od ovakvih il slicnih svadja ima koris

Od takvog novinarstva neko zaista ima korist.
Sto se nikova tice, evo malo samo se bavio "istrazivackim novinarstvom":
Komentatori koji pišu pod pseudonimom ne mogu biti diskriminisani u odnosu na one koji su objavili svoja imena, niti B92 garantuje za identitet onih koji su ga samoinicijativno objavili.
Filip Mladenović Filip Mladenović 08:53 01.09.2010

Re: mozda je do mene

U prethodnom blogu, koji je deo blogera sa nadimcima takodje posprdno okvalifikovao kao "prepisivačko, a ne istraživačko novinarstvo", jasno sam i glasno sam, kroz razgovor sa "insajderom", bivšim direktorom Agencije za privatizaciju Brankom Pavlovićem, objasnio mehanizam korupcije u loše realizovanoj privatizaciji društvene i državne svojine: "...Pavlović tvrdi da je neposredan povod za njegovu smenu obaranje fingiranog tendera za prodaju velike subotičke firme “Sever”, specijalizovane za proizvodnju elektro-motora za belu tehniku, sa oko dve hiljade zaposlenih. Proverom dokumentacije, kako kaže, ustanovio je da su angažovani konsultanti lažno prikazali minusni saldo „Severa“ od 2 miliona evra. Da je pravilno uradjen ovaj konsultantski posao, videlo bi se da je ta firma zapravo u plusu od 10 do 12 miliona evra. Bio je to klasičan primer korupcije, kada se privatizacija odredjene firme “pakuje” poznatom kupcu i kada se trguje poverljivim informacijama. U slučaju subotičkog „Severa“ nosilac konsultantskog posla bila je “Societe Generale” banka, koja je kao svog „podizvodjača“ angažovala konsultantsku firmu "Deloitte & Touche“. Pavlović je kao direktor Agencije za privatizaciju raskinuo ugovor sa konsultantima i poništio tender. I onda je smenjen, jer je, kako kaže, crno na belo dokazao mehanizam korupcije u našoj privatizaciji. Pošto je slučaj ove uspešne firme bio dosta medijski osvetljen, sam kupac je na kraju početnu cenu sa svega 315.000 evra podigao na preko 4 miliona evra, dakle 13 puta! To dokazuje da je dokumentacija za tender pripremljena tako da razlika izmedju nameštene niske cene i realne, tržišne cene ode nekome u džep posredstvom angažovane banke i konsultanata."
A u zaključku tog istraživanja, pardon - "prepisivanja", napisao sam i objavio sledeće: "Proces privatizacije bliži se kraju sa nezadovoljavajućim efektima zbog visoke stope korupcije. Prema Zakonu o privatizaciji očekivani visoki prihodi od privatizacije bili su namenjeni za Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih, za podsticanja privrednog razvoja, za isplaćivanje naknade licima čija je imovina nacionalizovana, za vraćanje dugova, čiji je obveznik ili garant Republika Srbija, i za program razvoja privrede i zaštite životne sredine, koji donosi organ lokalne samouprave. Na žalost, neutvrdjeni iznos finansijskih sredstava od privatizacije otišao je u privatne džepove i u kase stranaka zahvaljući sprezi bankara, konsultanata, revizora, tajkuna i političara, o čemu ubedljivo govori i način izbora i dužina mandata direktora Agencije za privatizaciju. Zato je neophodno izvršiti reviziju barem najvećih privatizacija u Srbiji od 2001. do 2009. godine i utvrditi odgovornost dosadašnjih direktora Agencije za privatizaciju."

Šta više može da uradi jedan novinar u Srbiji, koji nastoji da svoj posao radi profesionalno, korektno, argumentovano i u interesu JAVNOSTI!?
Goran Vučković Goran Vučković 19:44 01.09.2010

Re: mozda je do mene

Posto vidim da tebe ustvari to ne zanima e nista ondda

Mene je zanimalo otkud ovakav naslov na ovakav tekst (to je prvi post koji sam postavio) - i sad vidim da je to neka serija blogova, pa ko nije pročitao sve, bude malo u čudu.

Takođe, gaf da "korumpirani treba da uče od stručnih" mi je bio simpatičan, pa sam prokomentarisao njegovu moguću interpretaciju.

Uzgred, kad već pominjemo zakonitost (koja me, jelte, ne zanima) - da li je činjenica da je neki državni funkcioner u sukobu interesa kršenje zakona - i ko je prekršilac u tom slučaju - taj funkcioner ili neko drugi?
Filip Mladenović Filip Mladenović 10:43 02.09.2010

Re: mozda je do mene

Goran Vučković
Posto vidim da tebe ustvari to ne zanima e nista ondda Mene je zanimalo otkud ovakav naslov na ovakav tekst (to je prvi post koji sam postavio) - i sad vidim da je to neka serija blogova, pa ko nije pročitao sve, bude malo u čudu.Takođe, gaf da "korumpirani treba da uče od stručnih" mi je bio simpatičan, pa sam prokomentarisao njegovu moguću interpretaciju.Uzgred, kad već pominjemo zakonitost (koja me, jelte, ne zanima) - da li je činjenica da je neki državni funkcioner u sukobu interesa kršenje zakona - i ko je prekršilac u tom slučaju - taj funkcioner ili neko drugi?


Z A K O N O SPREČAVANJU SUKOBA INTERESA PRI VRŠENJU JAVNIH FUNKCIJA


I. OSNOVNE ODREDBE


Pojam sukoba interesa

Član 1.

Funkcioner je dužan da javnu funkciju vrši tako da javni interes ne podredi privatnom, niti među njima izazove sukob.

Sukob javnog i privatnog interesa postoji kad funkcioner ima privatni interes koji utiče ili može uticati na vršenje njegove javne funkcije.
Goran Vučković Goran Vučković 11:38 02.09.2010

Re: mozda je do mene

Z A K O N O SPREČAVANJU SUKOBA INTERESA PRI VRŠENJU JAVNIH FUNKCIJA

Hvala Filipe - pogledao sam malo zakon i tu je dosta precizno opisano šta budući funkcioner treba da uradi kada preuzima funkciju u vezi njegovih tekućih pozicija (da prijavi poziciju, da direktorsko mesto preuzme druga osoba itd).

Ono što je ovde interesantno je da je ovaj zakon usvojen u aprilu 2004 godine - kada je tačno Cvetković predao funkciju? Moguće je da, strogo zakonski gledano, nije bio u prekršaju ovog zakona.

Da li ove vrste kršenja zakona zastarevaju, uopšte? Ako je bilo kršenja zakona, da li bi se povodom toga mogao napraviti zahtev javnom tužiocu za stvari koje su se desile od 2004. na ovamo?
Filip Mladenović Filip Mladenović 23:45 02.09.2010

Re: mozda je do mene

Na žalost, Mirko Cvetković je bio u sukobu interesa i posle 2004. godine, u vreme kada je bio ministar finansija! Centar za istraživačko novinarstvo NUNS-a posebno se bavio ovom temom, pa Vam predlažem da posetite njihov sajt!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana