Biz| Ekonomija| IT| Tehnologija| Život

(Ne)bezbedna kupovina na Internetu

Dragan Pleskonjic RSS / 14.10.2010. u 18:23

Dolazi i kod nas vreme elektronske trgovine. O tome se dosta priča, vidim da su forumi puni rasprava na ovu temu, neki državni organi ubrzano rade na razvoju regulative i drugoj infrastrukturi, neki trgovci su počeli ili su zainteresovani i spremaju se, banke takođe. Medjutim, većina našeg naroda nije na to baš navikla, pa je zato dobro da na vreme napomenemo neke stvari o kojima treba voditi računa pri kupovini na Internetu tj. online. Bitno je da se trgovina obavlja bez straha, ali sa neophodnom dozom opreza i merama predostrožnosti.

Napomena: Ovaj blog je namenjen širokom krugu čitalaca, pa sam se trudio da bude napisan sa što manje uskostručnih termina i bez detaljnijih objašnjenja. Za ljude koji se iole ozbiljnije bave računarima, informacionim sistemima i sličnim granama, ovo su vrlo poznate stvari.

Prvo ozbiljno pitanje je: da li možete verovati nekom web sajtu na kome se vrši prodaja? Nažalost, nije baš jednostavno za prosečnog (pa čak i iskusnijeg) korisnika da proceni "golim okom" da li je neki web sajt siguran za online kupovinu ili ne. Iako je to nevidljivo za prosečnog posetioca, hakeri često ciljaju nedovoljno obezbeđene legitimne web sajtove i ponekad uspeju da ih kompromituju. To što je neka kompanija, koja trguje na Internetu, velika i dobro poznata, često nije garancija da je njen sajt bezbedan. Zato se prethodno dobro raspitajte kod drugova i prijatelja, proverite na forumima i Web sajtovima koji se bave reputacijom online trgovine. Primera radi, jedno mesto koje možete koristiti za ovu namenu je McAfee Site Advisor. Oni nude i preuzimanje softvera koji možete instalirati kao dodatak na svoj Web browser i koji će u uglu prikazati informaciju o reputaciji dotičnog sajta. Ima još takvih alata, a ovo je samo jedan primer.

McAfee Site Advisor
McAfee Site Advisor

 Kupujte samo na web sajtovima koji koriste šifrovanu vezu i imaju validan elektronski sertifikat tj. SSL konekciju. Prepoznaćete ih po tome što njihovi URL-ovi (adrese) počinju sa https://, za razliku od http://. Razlika je u jednom slovu "s" koje, pojednostavljeno rečeno, znači secure tj. sigurno. Ipak i to "s" ponekad nije garancija. Takođe, zavisno od Internet čitača (engl. browser) koga koristite, može se videti slika malog ključa ili katanca koji je zaključan i koji bi trebao da označava sigurnu vezu. Ipak, nema garancije da su sajtovi sa https:// u adresi bezbedni jer hakeri mogu da kreiraju sajtove koji koriste šifrovanu vezu, ali su dizajnirani i postavljeni sa namerom da ukradu lične podatke. Oni vrlo često potpuno podsećaju na legitimne tj, prave sajtove firmi, banaka i to u skoro svim detaljima izgleda i ponašanja. Vaš browser bi trebao da Vas upozori ako otkrije da nešto sa sertifikatom nije u redu.

 

Amazon https
Amazon https

Ipak i vi možete učiniti ponešto ili dosta toga da smanjite rizik da budete žrtva prevare. Prva preporuka jeste da se potrudite da vaš računar ili drugi uređaj sa koga kupujete bude ažuriran najnovijim antivirusnim softverom i definicijama, koristite mrežnu barijeru (engl. firewall) i da instalirate najnovije sigurnosne zakrpe za operativni sistem i druge programe koje imate na svom računaru i slično. Potrebno je i da redovno radite poptuno skeniranje Vašeg računara na prisustvo virusa i drugih zlonamernih programa.

Nemojte posećivati sumnjive web sajtove, tamo možete "zakačiti" neki zlonameran ili špijunski softver. Takodje, nemojte pratiti linkove koji do Vas dolaze putem mailova od nepoznatih, a ponekad i poznatih, ali neopreznih ljudi, često nudeći Vam razne lepe stvari, dobro plaćene poslove za koje nije potrebno nikakvo ili je potrebno vrlo malo radno iskustvo i znanje, zatim one koji nude velike nagrade ili iznenadna i nasledstva od rođaka za koje niste znali. Uvek se zapitajte: "A zašto baš ja?" Spameri i hakeri koriste vrlo napredne tehnike socijalnog inženjeringa i analize da Vas namame na prevarantske i inficirane Web sajtove. Jedna od čestih pojava je pecanje (engl. phishing) i vrlo lako se može desiti da dobijete poruku koja izgleda kao sasvim legitimna poruka Vaše ili neke druge banke (a u stvari vodi do hakerskog sajta), a koja Vas poziva da posetite sajt radi rešavanja sigurnosnih problema. Tamo će Vam tražiti da unesete svoje podatke, a odmah nakon toga možete ostati bez značajnog iznosta na svom računu. O ovome ću pisati malo detaljnije u nekom od sledećih blogova.

Budite vrlo oprezni i obazrivi kada i kome na Internetu tj. online dajete svoje lične podatke, pogotovu one osetljivije kao što su podaci vezani za brojeve računa, kreditnih i drugih kartica, mesto stanovanja, lične brojeve (JMBG i slično). Zapamtite, hakerski Web sajtovi su često vrlo profesionalno urađeni da Vas ubede da je to legitimni sajt neke firme, banke i slično. Inventivnost hakera je nenadmašna.

Znam da niko od nas ne voli da čita ono što se obično zove "Terms of Use and the Data Protection Policy" i slično. Savetujem da ipak nađete snage i strpljenja da pročitate, jer se često i kod veoma ozbiljnih sajtova kriju, napisani malim slovima, vrlo značajni detalji zbog kojih kasnije možete zažaliti. Ako ne pročitate i ne razumete, kasnije se može ispostaviti da ste, u pravnom smislu, dali pristanak da Vam uzmu novac bez mogućnosti da ga povratite nazad.

Kada ostavljate podatke online, ostavite samo minimum potrebnih podataka, koji su označeni kao obavezni. Nikada nemojte deliti svoje lozinke sa drugima. Ako date lozinku, to je kao da ste dali nekome ključ od svog stana. Čak i ako neko drugi obavlja kupovinu u Vaše ime (recimo da niste baš vešti sa računarima) savet je da svoju lozinku lično unesete, da je ne zapisujete i ne izgovarate pred drugima. Ako ste na javnom ili deljenom računaru, nikad nemojte da kliknete na opcije kao što su "remember my password" i slične. Lozinke pažljivo birajte i pažljivo njima rukujte. O tome će možda biti poseban blog jednoga dana.

Ukoliko neka firma, od koje želite nešto da kupite, ima više Web sajtova na raznim geografskim lokacijama, preporučljivo je da kupujete na lokalnom sajtu jer će, u slučaju spora, stvar biti lakše razrešena u jednoj pravnoj jurisdikciji, nego između više raznih pravnih sistema. Obično Vas međunarodni spor može koštati toliko da nećete želeti da se mlatite sa tim.

Kada koristite svoje kreditne ili druge kartice za online kupovinu, proveravajte redovno izvode sa svog bankovnog računa. Još bolje, proveravajte potrošnju preko home-banking sistema. Ako banka daje mogućnosti, aktivirajte slanje poruka od banke prema Vama putem SMS-a, kada se neke pare rezervišu ili podignu sa bankovnog računa. Tako ćete vrlo brzo znati ako neko neovlašteno iskoristi Vašu karticu za plaćanje i preduprediti skidanje novca sa računa tj. reklamirati nelegalnu upotrebu Vaše kartice.

Znam da ovo ne volite, ali savet je da čuvate račune vezane za elektronske kupovine. Oni najčešće stižu elektronskom poštom odmah nakon obavljene kupovine. U takvom obliku ih je lako sačuvati. Neke firme šalju kopiju i klasičnom poštom. Ostavite ih u neku kutiju ili registrator jer "'leba ne jede", a može da posluži ako dođe do problema.

Kao odgovor na rastući broj zloupotreba (engl. fraud) u poslovanju na Internetu i u poslovanju kreditnim i sličnim karticama uopšte, nekoliko vodećih svetskih kompanija odlučilo je da donese sigurnosni standard koji bi pomogao da se pronevere i zloupotrebe smanje. Glavni pokretači PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard) standarda su izdavaoci kartica su American Express, Discover Financial Services, JCB International, MasterCard Worldwide, and Visa, Inc. Ovaj standard sve više prihvataju i druge kompanije koje izdaju kreditne kartice. Doneti su i programi i definisane procedure sertifikacije kompanija koje se bave trgovinom preko Interneta uz primanje uplata kreditnim karticama. U suštini, kompanije koje prođu ovu sertifikaciju imaju kod kompanija koje izdaju kartice značajno povoljnije uslove u pogledu provizija i načina refundiranja transakcija koje su posledica pronevera i zloupotreba.

Imalo bi još dosta da se kaže na ovu temu. Ali ima vremena, biće drugi put.

Atačmenti



Komentari (67)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 18:27 14.10.2010

.

znam za lika koji je kupio knjigu u beogradu cak iz skotske a posle se ispostavilo da se u knjizi prva dva poglavlja ponavljaju

(ovo ja demonstriram da pazim sta se pise - sto je retko istina)
Goran Vučković Goran Vučković 18:58 14.10.2010

Re: .

znam za lika koji je kupio knjigu u beogradu cak iz skotske a posle se ispostavilo da se u knjizi prva dva poglavlja ponavljaju

uros_vozdovac uros_vozdovac 18:40 14.10.2010

Ajd se poigramo

https://www.grc.com/x/ne.dll?bh0bkyd2

Na gornjem linku je zgodna i zabavna alatka koja demonstrira koliko ti je bezbedan računar od spoljnih konekcija, ugrubo rečeno koliko je kompjuter bezbedan od dosadnog hakera koji bi pošvrljao kroz hard disk.

Evo mojih rezultata

http://img98.imageshack.us/img98/9625/screenshotos.png
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 18:49 14.10.2010

Re: Ajd se poigramo

e pa ti si na ubuntu, sta te briga!
antioksidant antioksidant 18:55 14.10.2010

Re: Ajd se poigramo

ovo ne radi
isto je i meni
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:55 14.10.2010

Re: Ajd se poigramo

njanja_de.manccini
e pa ti si na ubuntu, sta te briga!


I još konzervativno postavljen Firestarter
Goran Vučković Goran Vučković 19:17 14.10.2010

Re: Ajd se poigramo

Evo mojih rezultata

4krofnica 4krofnica 19:29 14.10.2010

Re: Ajd se poigramo

ih bre Urose, kad nisam pazila na casu...
znaci sad prvo da instaliram u-bunt-u 10.04LTS (jesam avantarista, nek mi pojede panele) pa da mi uspe ovaj tvoj opit.
(sledeci put dolazim na predavanje, bicu ta jedna zena..)
uros_vozdovac uros_vozdovac 19:43 14.10.2010

Re: Ajd se poigramo

Khm, khm
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 20:08 14.10.2010

Re: Ajd se poigramo

Dobri ste, dobri. Branite se kako treba.
4krofnica 4krofnica 20:27 14.10.2010

Re: Ajd se poigramo

Dobri ste

pomogao mi Uros, kaze i ja sam dobra..
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 08:05 15.10.2010

Re: Ajd se poigramo

Odlično, zajedničkim snagama blogera, podižemo online bezbednost.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 11:38 15.10.2010

Re: Ajd se poigramo

meni to nešto ne radi ili ne znam šta treba da uradim



EDIT: ha! pomogla mi krofnica...i ja sam super :) i ono zeleno mi je super
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 20:08 18.10.2010

Re: Ajd se poigramo

EDIT: ha! pomogla mi krofnica...i ja sam super :) i ono zeleno mi je super


Odlično. Treba povremeno proveravati, jer ono što se jednom dobro namesti nije za sva vremena. :)
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 18:41 14.10.2010

mac

ja se uopste ne sekiram kad kupujem preko interneta. samo klikcem add to chart i teram dalje. posle toga neka suprug razmislja da li je to bio bezbedni sajt ili ne. ja nemam vremena za to.

nego salu na stranu, sta mi mogu nauditi razno razni hakeri kad sam ja na macu?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:42 14.10.2010

Re: mac

nego salu na stranu, sta mi mogu nauditi razno razni hakeri kad sam ja na macu?

takođe.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 22:13 14.10.2010

Re: mac

Manje nego onima na Windowsu, ali mogu.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:54 14.10.2010

Re: mac

Manje nego onima na Windowsu, ali mogu.

auč!
niccolo niccolo 18:42 14.10.2010

Pre neki dan

htedoh da kupim e-kartu na sajtu Jata kad me Safari upozorio da je taj sertifikat koji ovi koriste na svom sajtu istekao i da bi moglo da se desi da je u pitanju lažan sajt (ili tako nešto je išla poruka) te ja odustah...
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 20:02 14.10.2010

Re: Pre neki dan

Pa... jedno barem trećina naših banaka ima samopotpisan sertifikat ili sertifikat koji je istekao. Barem je tako bilo pre par meseci. Nije teško opet proveriti.
Goran Vučković Goran Vučković 20:13 14.10.2010

Re: Pre neki dan

Pa... jedno barem trećina naših banaka ima samopotpisan sertifikat ili sertifikat koji je istekao. Barem je tako bilo pre par meseci. Nije teško opet proveriti.

Time su uštedeli otprilike 150 evra godišnje u gala varijanti
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 11:36 15.10.2010

Re: Pre neki dan

da je taj sertifikat koji ovi koriste na svom sajtu istekao i da bi moglo da se desi da je u pitanju lažan sajt (ili tako nešto je išla poruka) te ja odustah...


Evo primera kako izgleda poruka u Firefox-u, kada se radi o samopotpisanom sertifikatu. Prekrio sam deo adrese, da se ne bi moglo prepoznati o kome se radi, ali je iz Srbije (co.rs).



Ne mora da znači da je sajt lažan ili da će se nešto loše desiti, ali je sertifikat samopotpisan i treba proveriti i biti oprezan.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 11:46 15.10.2010

Re: Pre neki dan

htedoh da kupim e-kartu na sajtu Jata kad me Safari upozorio da je taj sertifikat koji ovi koriste na svom sajtu istekao i da bi moglo da se desi da je u pitanju lažan sajt (ili tako nešto je išla poruka) te ja odustah...


Upravo mi je javljeno (putem savremenih sredstava komunikacije) da je JAT-ov sertifikat produžen i da možete slobodno da ubuduće kupujete e-karte preko njihovog sajta. Kažu da su nedelju dana bili bez sertifikata i da je sada sve OK.
niccolo niccolo 20:49 16.10.2010

Re: Pre neki dan

Kul, sad još da omoguće da se kupuju karte i preko ameriken ekspresa ...E, da, sad se setih da mi se čini da ni homebanking poštanske štedionice nema važeći sertifikat...
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 21:35 16.10.2010

Re: Pre neki dan

Kul, sad još da omoguće da se kupuju karte i preko ameriken ekspresa


Nadajmo se da će i to da se ostvari sada kad je želja izrečena u bunar želja.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 10:21 21.10.2010

SSL Error

Radi ravnopravnosti sa Firefox-om , evo i kako Google Chrome pokazuje da mu se "ne sviđa" nečiji sertifikat tj. da je neispravan, istekao, samopotpisan ili slično. Chrome je precrtao https, da pokaže da nešto nije u redu, a ja sam precrtao adresu, da ne otkrivamo kog koga to nije u redu.

NeuroRadoznalost NeuroRadoznalost 18:51 14.10.2010

Bezbednost

Mislim da se otvara i pitanje bezbednosti naručivanja nečega u Srbiju. Opšte je poznata situacija da paket negde na relaciji pošta-carina ispari ili da dođe samo prazna kutija. Čak sam iskusio i naplaćivanje nekih izmišljenih troškova od strane carina pa i samoinicijativnog povećanja carinske stope na duplo ili četvoroduplo.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 19:49 14.10.2010

Re: Bezbednost

Ima Dejan Vesić blog na ovu temu ovde, sa zanimljivim komentarima i iskustvima.
radulence radulence 18:58 14.10.2010

.


ne plashi ovaj napacen narod.

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 20:04 14.10.2010

Re: .

To je samo poziv na oprez i obazrivost.
libkonz libkonz 19:16 14.10.2010

pozdrav stručnjacima

Kao prvo, dobrodošao na blog.
Imam jedno pitanje: hoću da igram poker na netu za pare, kako da uplatim ?
Goran Vučković Goran Vučković 19:22 14.10.2010

Re: pozdrav stručnjacima

Imam jedno pitanje: hoću da igram poker na netu za pare, kako da uplatim ?

Bolje plati turu pića, isto ćeš potrošiti pare a bolje ćeš se osećati (a i mi)
niccolo niccolo 19:23 14.10.2010

Re: pozdrav stručnjacima

Bolje plati turu pića

Podržavam.
libkonz libkonz 19:25 14.10.2010

Re: pozdrav stručnjacima

Bolje plati turu pića, isto ćeš potrošiti pare a bolje ćeš se osećati (a i mi)

nemate pojma. ja sam neotkriveni talenat.
a za piće smo se dogovorili !
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 19:35 14.10.2010

Re: pozdrav stručnjacima

Pridružujem se "pivskoj" ideji.
mirelarado mirelarado 19:27 14.10.2010

Кажем ја

да је онај блог од малочас провокација. Најпре се сазнају шифре, потом и кредитне картице и ето безбедне онлајн-куповине. ;-)

Шалим се, изузетно користан блог. Хвала.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 19:37 14.10.2010

Re: Кажем ја

Кажем ја
да је онај блог од малочас провокација. Најпре се сазнају шифре, потом и кредитне картице и ето безбедне онлајн-куповине. ;-)



He he... pa ima raznih metoda edukacije.

Шалим се, изузетно користан блог. Хвала.


Hvala, nadam se da će koristiti.
Milan Novković Milan Novković 20:14 14.10.2010

Dragane,

dobrodošao

Radili mi (FS, par godina BD, before Dragan, a možda i grešim) onomad primary bond issuance system za veliku banku.

Svetska banka izdavala prve bondove preko Interneta, 2 milijarde dolara, pa bilo pitanje prestiža ko će biti u underwriting sindikatu.

Tako, naš klijent prekrši sva pravila i zatraže da uradimo sistem kako god znamo, na brzinu, 2-3 dana i 3 noći.

Kad je došlo do enkripcije (a imamo izbor, Java applet front end), kažem ja - neću SSL to je kilavo , hoću Blowfish, 400+ bitova ključevi.

I radimo mi tako kad dotrčaše pravnici, trgla im pena svima - kažu ne može, US ne dozvoljavaju svojim firmama da koriste takve sajtove bez specijalne dozvole.

Naime, ako ne mogu ključ da razbiju brzo, recimo u deliću sekunde, svako ko ga koristi bez dozvole je klasifikovan kao potencijalni trgovac oružjem !!!

Tako nekako, davno bilo

Dan Brownov Digital Fortress je dobro štivo na ovu temu, ne znam kako bi se žanr zvao, izmišljena priča oko postojeće tehnologije.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 20:23 14.10.2010

Re: Dragane,

Hvala Milane.

Kažu da i Kina ima neke posebne restrikcije u pogledu dozvola za korišćenje šifrovane komunikacije na Internetu. Pominju da treba posebna dozvola, deponovanje ključeva ili da se ključevi predaju državi kad ih zatraže i slično. Ovo nisam proveravao skoro, ali nekad je, navodno, bilo tako.

Nije jednostavno, uopšte.
Goran Vučković Goran Vučković 20:29 14.10.2010

Re: Dragane,


Kažu da i Kina ima neke posebne restrikcije u pogledu dozvola za korišćenje šifrovane komunikacije na Internetu. Pominju da treba posebna dozvola, deponovanje ključeva ili da se ključevi predaju državi kad ih zatraže i slično. Ovo nisam proveravao skoro, ali nekad je, navodno, bilo tako.

Za razliku od Srbije - pogledaj poglavlje 4.11, paragraf 3 (strana 23) ovog dokumenta - autentikacioni ključevi (prvi sertifikat) iz lične karte su u escrow šemi.
Milan Novković Milan Novković 20:48 14.10.2010

Re: Dragane,

da se ključevi predaju državi kad ih zatraže i slično

Ne treba ići dalje od Evrope.

To je u UK zakon već više godina, moraš da im daš ključ kad ti traže inače je stvar ozbiljna, lako se ode u zatvor.

I evo jedne vesti od pre nekoliko dana.

Razumem deo logike iza ovakvog zakonodavstva, ali me moralno zbunjuje, ne mogu lako da prihvatim svu logiku.

Koga mrzi da pročita link ovom prilikom je u UK uhapšen tinejdžer i osuđen na zatvorsku kaznu od 16 nedelja zato što vlastima nije hteo da da pasoš kojim je enkriptovao neke fajlove na svom kompjuteru.

Tinejdžer do tad nije imao nikakvih sukoba sa vlastima, ali su do njegovog compa vukli konci koji se dotiču skidanja materijala sa sajtova sa pornografijom u kojoj su uključena i deca.

Gnusan, kriminalan biznis ovaj tip pornografije, i nije mi teško zamisliti sebe kako kao porotnik biram kažnjavanje. Samo, paklena su oba porotnička izbora u ovom slučaju, bar ja mislim.

U misaonom eksperimentu u ovako nekom svetu nisu mi daleko od kažnjavanja ni neka lupetanje pred ženama ili ortacima u kafani, npr.

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 22:07 14.10.2010

Re: Dragane,

Samo, paklena su oba porotnička izbora u ovom slučaju, bar ja mislim.


Ima slučajeva u kojima je granicu teško povući i nijedan izbor nije dovoljno dobar. Drugim rečima: oni su očito birali između dva zla.

Inače Benjamin Frenklin reče: "Those who would trade in their freedom for their protection deserve neither".
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:19 14.10.2010

Ej morao sam negde

da postavim, smejem se već pola sata i nije mi dosta

http://www.220.ro/funny/Microsoft-Vs-Java/Iw8nmDHL7Y/

Goran Vučković Goran Vučković 22:25 14.10.2010

Re: Ej morao sam negde

http://www.220.ro/funny/Microsoft-Vs-Java/Iw8nmDHL7Y/

Perverzija
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:59 14.10.2010

Re: Ej morao sam negde

hahahaha!!!!! ovo moram da šerujem
mlekac mlekac 02:06 15.10.2010

Re: Ej morao sam negde


Srculence vadi stvar!!!
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 08:02 15.10.2010

Online Shopping Safety

Sad nađoh interesantan video na Youtube-u na ovu temu.

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 08:09 15.10.2010

Shopping safely online

I jedan od Google-a.

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 14:56 15.10.2010

Strategija razvoja elektronskog poslovanja

Čitam sada na Mikro vestima:

[Citat 1]
U SUBOTICI JE U OKVIRU SKUPA E-TALK održan okrugli sto na temu “Strategija razvoja elektronskog poslovanja”.
...

[/Citat 1]

[Citat 2]
...
- Privremeno subvencionisati korisnike usluga elektronske trgovine kako bi se podigla njihova motivacija,
- Doneti uredbu kojom bi svi korisnici elektronske trgovine bili oslobođeni plaćanja dažbina prilikom kupovina,
- U edukativne programe za škole, univerzitete, računarske škole, obuke menadžera i dr. uneti sadržaje za primenu elektronskog poslovanja,

...
[/Citat 2]

Eto mi se ovde bavimo malo edukacijom kao jednom od inicijativa iz strategije. :)
Goran Vučković Goran Vučković 15:05 15.10.2010

Re: Strategija razvoja elektronskog poslovanja

- Privremeno subvencionisati korisnike usluga elektronske trgovine kako bi se podigla njihova motivacija,
- Doneti uredbu kojom bi svi korisnici elektronske trgovine bili oslobođeni plaćanja dažbina prilikom kupovina,

Ovo je ekstremno nepošteno, jer će oni koji ne koriste elektronsku trgovinu i nemaju računar kod kuće (zato što nemaju para, na primer) - subvencionisati one koji em imaju para da kupe računar i plaćaju Internet pretplatu, em kupuju elegantnije.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 15:56 15.10.2010

Re: Strategija razvoja elektronskog poslovanja

to se kaže ovako: ako na svom putu naletiš na sirotinju, ti joj sa osmehom priđi...i nogom je ugackaj u blato u kom već sedi.


Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 16:57 15.10.2010

Re: Strategija razvoja elektronskog poslovanja

Ovo je ekstremno nepošteno, jer će oni koji ne koriste elektronsku trgovinu i nemaju računar kod kuće (zato što nemaju para, na primer) - subvencionisati one koji em imaju para da kupe računar i plaćaju Internet pretplatu, em kupuju elegantnije.


"Život nije fer" - rekao je Bil Gejts. Šta mi ostali da kažemo onda?
mikimedic mikimedic 14:58 16.10.2010

Re: Strategija razvoja elektronskog poslovanja

- Doneti uredbu kojom bi svi korisnici elektronske trgovine bili oslobođeni plaćanja dažbina prilikom kupovina,


zasto bi iko bio oslobodjen dazbina prilikom trgovine? sta je uopste ovde predlog? da se na elektronsku kupovinu ne placa pdv?

gluplji predlog odavno nisam cuo.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 15:04 16.10.2010

Re: Strategija razvoja elektronskog poslovanja

zasto bi iko bio oslobodjen dazbina prilikom trgovine? sta je uopste ovde predlog? da se na elektronsku kupovinu ne placa pdv?

gluplji predlog odavno nisam cuo.


I meni se ta ideja čini vrlo nekorektnom. Ali, neko je tako smislio u toj radnoj grupi ili šta li je već i objavio na skupu.

Možda nije loše da njima dojaviš svoje mišljenje, pre nego što stvar ode "u proceduru".

mikimedic mikimedic 17:51 16.10.2010

Re: Strategija razvoja elektronskog poslovanja

Možda nije loše da njima dojaviš svoje mišljenje, pre nego što stvar ode "u proceduru".


hvala, iz vesti uopste nije najjasnije sta je ta 'grupa' uopste, ko pise tu 'strategiju', i ko bi trebalo da je implementira.

valjda ce prodavci i kupci sami da shvate prednosti elektronske trgovine ako im je to u interesu. mozda je samo nepromisljen predlog.
legalizacija011 legalizacija011 18:11 15.10.2010

a tek carine..

heh..verujem da su Srbi zaticeni od prevara u online trgovinama.

nema para,nema trgov.,pardon,prevare.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 21:12 15.10.2010

Re: a tek carine..

heh..verujem da su Srbi zaticeni od prevara u online trgovinama.

nema para,nema trgov.,pardon,prevare.


Kako ono beše: svako zlo za neko dobro i obrnuto.

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 10:46 16.10.2010

Trećina se boji...

Skoro trećina našeg naroda (trenutno 32.5%) se boji da kupuje preko Interneta, tako kažu rezultati Blicove ankete "Da li kupujete proizvode preko Interneta?"

Nema potrebe da se baš toliko plašite, samo budite oprezni i vodite računa o merama predostrožnosti.

49 41 49 41 23:20 18.10.2010

Nista ne kupujem na on line

Iskustvo, morao sam dve -tri karticee da zatvorim.

Pravovremeno sam reagovao, sva sreca.

Iako, vec dugo ne kupujem na on line - samo telefonom; i, to ponekad.

Jednostavno kradje br. kartica su takve i sve softiciranije'; da bi mi trebalo dugo vremena, nerava i procedure-da dokazujem/ da je ja nisam zloupotrebio.

Telefonom, je manja mogucnost kradje.
Goran Vučković Goran Vučković 23:47 18.10.2010

Re: Nista ne kupujem na on line

Jednostavno kradje br. kartica su takve i sve softiciranije'; da bi mi trebalo dugo vremena, nerava i procedure-da dokazujem/ da je ja nisam zloupotrebio.

Kupujem online nekoliko puta mesečno. Do sada nisam imao nikakvih problema sa online kupovinom. U poslednje vreme regularno prolazim kroz 3D Secure proceduru, što znači da se ista pristojno razmnožila kod trgovaca.

Sa karticom sam imao problema samo jednom, 2004. ili 2005. godine, kad su ženinu dopunsku karticu na moj račun izgleda "pokupili" (skimmed) negde dok smo bili na moru u Francuskoj (ne na Internetu nego u nekoj trgovini), a onda upotrebili dok sam ja bio na nekom putu, pa mi se žena telefonom javila iz samoposluge da joj banka odbija transakcije (platila karticom sa svog računa, kad već moja nije nikako radila ).

Ispalo je da je bančin sistem za sprečavanje prevara primetio neregularnost u mestima transakcija (opet ne na Internetu, nego po radnjama - po kriterijumu da ne možeš stići od jednog do drugog mesta gde su transakcije pravljene za vreme koje je prošlo između transakcija) i blokirala karticu posle 3-4 transakcije, u ukupnom iznosu od 600-700 evra tada (iz banke su mi se javili par sati pošto mi se žena javila da se žali). Pare su naravno vraćene (posle par nedelja).

Još jednom su mi se javio čovek iz banke posle par godina i razgovor je tekao ovako:

Banka: "Da li ste vi pre pola sata pokušali da kupite motocikl u gradu XY"?
Vučko: "Ne"
Banka: "Tako smo i mislili, hvala"



Taj put nije bilo nikakvih zaduženja računa.


Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 09:28 19.10.2010

Re: Nista ne kupujem na on line

Slažem se sa Vučkom da je, kod kreditnih kartica, verovatno trenutno veći rizik od skiminga nego od zloupotrebe u online trgovini. Skiming je postao tako sofisticiran da je to zaista zadivljujuće.

Ima gomila videa na YouTube koji to demonstriraju. Samo ukucajte "card skimming"
zljk zljk 19:06 19.10.2010

Re: Nista ne kupujem na on line

Počeli su i ovde da uvode Verified by Visa i 3D Secure - odma' sam uz'o reader i registrovao kartice. I posle nekoliko dana shvatio da sam ga zaboravio kući kad sam hteo da kupim nešto... :)
Goran Vučković Goran Vučković 19:29 19.10.2010

Re: Nista ne kupujem na on line

Počeli su i ovde da uvode Verified by Visa i 3D Secure - odma' sam uz'o reader i registrovao kartice. I posle nekoliko dana shvatio da sam ga zaboravio kući kad sam hteo da kupim nešto... :)

Jel pričamo o istoj stvari? Verified by Visa / Mastercard SecureCode (marketinški nazivi za 3D Secure) se tiču isključivo Internet plaćanja, koliko znam.

Uzgred, koja to banka ga kombinuje sa smartcard čitačem? Daj neki link da vidimo to - kod mene Barclays i dalje koristi lozinku, pa unosiš tri slučajno odabrana slova iz nje (iako za pristup homebankingu imam onaj njihov mali čitač čip-kartice koji izgleda kao digitron sa prorezom - "PINsentry" ) ...
zljk zljk 20:45 19.10.2010

Re: Nista ne kupujem na on line

Banca Intesa, Vučko (zljk = Željko :) )

http://www.bancaintesabeograd.com/code/navigate.aspx?Id=875

Imaš chalenge-response, da bi dobio response u čitač uneseš isti PIN kao za bankomat...

Da, naravno - za internet plaćanje.
Goran Vučković Goran Vučković 21:01 19.10.2010

Re: Nista ne kupujem na on line

Banca Intesa, Vučko (zljk = Željko :) )




The man with a thousand faces, every one the same

Imaš chalenge-response, da bi dobio response u čitač uneseš isti PIN kao za bankomat...

Vidi isti kao moj iz Barclays, samo u drugim bojama
zljk zljk 21:17 19.10.2010

Re: Nista ne kupujem na on line

Goran Vučković

The man with a thousand faces, every one the same


Neprijatelj vreba - moramo biti oprezni....

Barclays ga koristi samo za e-banking ? A da pređeš ti u Intesu ?
Goran Vučković Goran Vučković 21:30 19.10.2010

Re: Nista ne kupujem na on line

Barclays ga koristi samo za e-banking ? A da pređeš ti u Intesu ?

Ne mogu - već sam tamo (ali nemam tekući račun i karticu)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana