Ransomware - prevencija i šta uraditi ako vas ta nevolja ipak "snađe". Već se desilo mnogima i desiće se mnogima u budućnosti. Budite oprezni i spremni.


Šta je to ransomware? To je zlonamerni softver koji vam zaključa računar, šifruje sve (programe i podatke) i ne da vam da ga koristite dok ne platite otkup. A moguće ni nakon što platite. I još vam priprete da će sve vaše podatke sa računara javno objaviti.

Stop ransomware
Stop ransomware

Kako da se zaštitite i da vodite računa da vam se to ne desi i šta da radite ako vam se ipak desi? Ovo je kombinacija dva posta koja sam objavio na LinkedInu.

Čitajte dalje.

 
2020-12-08 22:34:43
Budućnost| IT| Nauka| Tehnologija| Život

111: A sad adio

Dragan Pleskonjic RSS / 08.12.2020. u 23:34

DP_logo.jpgDragi blogeri i posetioci,

Nakon nešto više od 10 godina pisanja na B92 Blogu i 111 postova (uključujući ovaj), odlučio sam da odmorim neko vreme od prisustva ovde. Doduše, moji tekstovi su ranije bili češći, a kako je vreme odmicalo, malo su proredili, tako da ovo i nije naglo. Razloga ima više, što lične, što poslovne prirode, ali verovatno većini

 

Svi zaslužuju pravo da imaju svoj glas, a svet je bolje mesto kada slušamo jedni druge, delimo i gradimo zajednicu kroz naše priče, tekstove, audio i video zapise. Velike tehničke mogućnosti, koje su stigle sa razvojem računarskih i komunikacionih tehnologija, Interneta, različitih digitalnih platformi za deljenje sadržaja, pokazivanja neograničene kreativnosti i mogućnosti diskusije sa čitaocima, slušaocima, gledaocima, pratiocima, iskazivanja svojih mišljenja, stavova i slično, imaju svoje ogromne prednosti.

Međutim, imaju i svoje značajne izazove.

 

Prilično je aktuelna tema o struci i stručnjacima, posebno u ovom periodu, pa kratka pričica o tome.

Da definišemo šta je to uopšte stručnjak (ekspert)? Definicija glasi: stručnjak je osoba koja poseduje veliko znanje, odnosno veštinu u određenoj oblasti. U određenoj oblasti - to je veoma važno.

Kako se postaje stručnjak?

 
2020-05-23 09:17:31
Nauka| Sport| Tehnologija| Umetnost| Život

Prepoznavanje talenta

Dragan Pleskonjic RSS / 23.05.2020. u 10:17

Kako prepoznati nadareno i talentovano dete u ranom periodu? Koji su to znaci, lične karakteristike, aktivnosti, načini ponašanja, potezi, postupci koji pokazuju da dete ima talenat za određenu oblast: nauku, umetnost, sport, jezike, matematiku, tehnologiju, medicinu i slično?

 
2020-03-17 08:27:46
Budućnost| Društvo| Nauka| Zdravlje| Život

Borba protiv virusa

Dragan Pleskonjic RSS / 17.03.2020. u 09:27

Ovo je kratak tekst sa željom da se, u borbu protiv korona virusa, uključi što više entuzijasta koji se zanimaju za teme nauke o podacima (engl. data science), veštačke inteligencije (engl. artificial intelligence, AI), mašinsko učenje (engl. machine learning, ML) i srodnih disciplina. 

Objavljen je dataset za COVID-19, koji se stalno dopunjava i takođe izazov pod nazivom CORD-19:

 

Idu izbori, pa bi bilo korisno pozabaviti se ovom temom na vreme. Ako ne vodite računa o svom glasu, možete imati ozbiljnih problema. Neko zlonameran može da „pozajmi" ili preuzme vaš glas i zloupotrebi ga. Ovo je pogotovu bitno za one koji rade u finansijskim institucijama, finansijskim službama i operativi, odnosno onima koji vrše bilo kakva elektronska plaćanja.

Do sada su hakeri često koristili razne inventivne metode da kompromituju poslovnu elektronsku poštu (engl. business email compromise - BEC). Suštinski stvar ide ovako:

 
2019-09-27 14:27:55
Društvo| IT| Obrazovanje| Tehnologija| Život

Kartica, PIN

Dragan Pleskonjic RSS / 27.09.2019. u 15:27

Kada ste dobili svoju kreditnu/debitnu ili neku drugu karticu od banke, sigurno su Vam skrenuli pažnju na to kako da je čuvate, kako da brinete o svom PIN-u i kako da je koristite na bankomatima, prodajnim mestima i slično. Ispod su neki od uobičajenh saveta, radi podsećanja (skupljeno sa nekoliko mesta na Internetu, neće škoditi). Slobodno podelite svoja saznanja, iskustva, pa i greške.

Tema bloga je šta mislite o pristupu zaštiti PIN-a od strane gospodina/gospođe sa slike? 

Napomena: Razmislite dvaput. ;-)

Usput, nudimo posao! Pozicija: Application Security Engineer / Information Security Architect. Pogledajte oglas i prijavite se, ako ste zainteresovani.

 

Gost autor: Deniz Hoti, Izvršni direktor, Organizacija za razvoj karijere i omladinskog preduzetništva "Connecting". Prenosim tekst odnosno saopštenje po njegovoj molbi. Deniz će se registrovati na blogu i odgovarati na pitanja.

Sledi tekst:

******************** 

Kampanja prikupljanja sredstava za otvaranje stvaralačke laboratorije

 

U jednom ranijem tekstu ovde na blogu sam postavio pitanje: „Šta biste uradili sa milion evra?"

E pa sada evo i prilike da zaradite, verovatno, svoj prvi milion. Nisu evri nego dolari, ali se nadam da ne pravite pitanje.

Šta treba uraditi za milion dolara?

 

Dragan Pleskonjic

Dragan Pleskonjic
Datum rоđenja:  - Pol:  Muški Član od:  07.11.2007 VIP izbora:  89 RSS RSS Feed Saznajte više o autoru

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana