Serbian politics in 2007 -differently logical

Jelena Milić RSS / 31.12.2007. u 17:55

1_santa.jpg

Jel znate onaj kad učiteljica traži od Perice da joj da primer jedne prosto prosirene rečenice? “Medved peva na grančici”, kaže on. “Pa tu nema logike”, pobuni se učiteljica. “A u redu. Medved peva na grančici sa logikom.”   

Ni ove godine se nije nešto mnogo  promenilo na mojoj naj listi. Najbolji politički roman Kvaka 22, najbolji politički kometator Marfi, najbolji političari Džon Stjuart i Stiv Kolber. Kako drugačije preživeti u Srbiji koja sa grančice  o Srbiji u EU ali je refren ne EU na Kosovu i o putiniozmu. U Srbiji  u kojoj je, na osnovu skupštinskog izlaganja, više od 50% poslanika za NATO a 70% za EU, a Srbija je još tu gde jeste.  

Na lokalu- G17+ je,  ipak, prvi i dalje.( To su oni što im je pre godinu ipo glavni cilj bio da deradikalizuju Srbiju.) 

“Za nas je rezolucija u delo o vojnoj neutralnosti neprihvatljiva ali glasaćemo za nju.”  Vrh brate. Kunu se da su na EU putu. Evo dela iz Dinkićevog intervjua Blicu, prosudite sami koliko se ova upozorenja poklapaju sa EU interesima i naporima u regionu.  

 “Q-Očekujete li da će na Kosovu u trenutku odrđivanja statusa u stvari nastati stanje faktičke podele Kosova? Može li to da dovede do slične reakcije, recimo u Republici Srpskoj?
A- Svima koji razmišljaju da priznaju eventualno jednostrano proglašenu nezavisnost KiM, treba jasno staviti do znanja da bi to bio ogroman presedan u međunarodnom pravu. On bi sasvim sigurno otvorio pitanje statusa Srba koji žive na KiM i doveo do nužne potrebe integracije teritorija na kojima oni žive u Srbiji. Takođe, otvorilo bi se i pitanje Republike Srpske i mogućnost njenog pripajanja Srbiji. Jer, ako se napravi presedan zbog jednog naroda, kosovskih Albanaca, on mora da važi za sve.”  

Dinkić je izašao iz Vladine radne grupe  za saradnju sa Rusima oko NISa i olakšao dušu, sručeći im izgleda sve i svašta. U vladi, je, naravno i dalje. Takav G17+ pružio je punu podršku kandidatu Tadiću. Čiji su mirotvorci ostali u Radnoj grupi. Tadića će, najverovatnije, u Sofiju sa Koštunicom 18 januara. Eh, Labusu, Labusu, a ti ode zbog Mladića. Naravučenije. Koga nema bez njega se može. I Bez Labusa i bez Mladića u Hagu.  

Vojna neutralnost je za G17+  neprihvatljiva, ali podržavaju kandidata opcije koja je povodom Rezolucije o Kosovu  rekla da je to samo “konstatacija stanja.” I u pravu su. Postojao je proces koji je počeo pozivom u PfP ali je tu negde izgleda i stao, prvo je izbačen deo o učlanjenju u NATO u prezentacionom dokumentu a posle su nekako zastali  i sa potpisivanjem potrebnih  sporazuma da bi se i članstvo u PfP stavilo u pogon. 

 Kosovoevropejac Tadić, kome je BTW neuobičajeno da manjinac bude kandidat, rekao je u novogodišnjem intervjuu NINu da su za Srbiju opasni i levi i desni ekstremizam. Levi je, valjda, onaj koji je protiv monopola i za otvaranje tržišta?! Vrlo levo. Plus je ekstreman jer hoće u EU, ne kao radikali  via Hag, već via Brisel uz saradnju sa Hagom. Ekstremno.  

 

Čuvar demokratije je ovako je u novogodišnjem intervjuu Pressu, koji BTW ide posle Tijanićevog, ovako odgovoro na sledeće pitanje:  

“Q-Da li je koalicija  DSSa i SRSa potpuno isključena?  

A-Kada ne bude više postojalo pitanje da li je isključena saradnja između parlamentarnih stranka u
Srbiji, to će biti pouzdan pokazatelj da smo napravili još jedan veliki korak napred u izgradnji demokratskog društva. “ 

1 mill $ Q: Da li je LDP parlamentarna stranka? Il Koštunica ima neki stari softver koji LDP u Skupštini ne može da otvori.  

I šta sad? Ništa. Navijam i dalje i uprkos svemu za neki dijalog ili platformu pro EU snaga oko ulaska u EU. Čini mi se da Srbiji u 2008 ne bi bilo na odmet još više  logike a manje navijanja u politici.

Shodno tome:

 

Jelenina marfologija oko ulaska u EU: daj bože da se i taj NIS i EPS,  što pre prodaju i da tako prestanu da kvare akciono jedinstvo reformskih snaga, da im testiraju evropejstvo nepristojnim ponudama  i da poturaju klipove u točkove pro EU opcijama u Srbiji. NATO ne spominjem. Još nikome oko toga dovoljno ne verujem.

 

 

Evo i one oko izbora: U prvom krugu glasajte za Čedomira Jovanovića. I ja ću, uprkos svim kritikama iza kojih stojim ( i uprkos nekim ranim radovima ) a u nadi da ćemo u 2008. od LDP slušati više o konkretnim  dešavanjima, izazovima i planovima vezanim za procese EU i NATO integracija. Obrni okreni sve od toga zavisi. Glasaću i zato što smatram da je  jako bitno LDP aktivistima i glasačima dati boost za lokalne izbore. A u drugom, i pored svega, i pored podrške G17+ i ekstremnih stavova kandidata iznetih u NINu, glasaću za Tadića ako potpišemo SAA ( mislim srpski je uslovljavati). Između ostalog što čujem da je Aligrudić rekao da nema aktivne podrške istom.


Za blogere, komentatore i čitaoce, uz  želje i čestitike, evo moje abecedne liste omiljenih polu i ekstrema u političkoj korektnosti. Čitaćemo se još. 


A Crook - morally (ethically) challenged
Abortion - Near-Life Experience
 
Bald - comb-free
Bald - follicularly challenged.
Blind - visually challenged

Computer Illiterate - Technologically Challenged
Cowardly - Challenge Challenged

Dead - environmentally correct human
Deaf - Visually OrientedDishonest - Ethically disorientedDrug Addict - Chemically Challenged

Fat - gravitationally challenged
Fat - horizontally challenged.
Fat - horizontally gifted
Fat - People of Mass
Fat - person of substance
Gang - Youth Group
Geek, Nerd, whatever... - socially challenged
Ghetto / Barrio - Ethnically Homogenous Area
Handicapped - Differently Abled, Handi-Capable
Having PMS - cyclically challenged

Incompetent - Differently Qualified
Incompetent - Specially Skilled
Insane People - Selectively Perceptive
Insult - Emotional Rape

Lazy - motivationally dispossessed
Lazy - motivationally deficient.


Midget / Dwarf - Vertically Challenged
Mute/Dumb - verbally challenged
Not with somebody at the moment - romantically challenged -
Off - energy-efficient
Old - chronologically gifted

Plagiarism - Previously Owned Prose
Policeman, Policewoman - law inforcement officer
Poor - monetarily challenged

Rudeness - Tact Avoidance
Short - vertically challenged
Slum - Economic Oppression Zone
Someone who has no other reason to park in a handicapped zone - morally handicapped
Stoned - Chemically inconvenienced.
Stupid - intellectually impaired

Thin - horizontally challenged
Ugly - Cosmetically different
Ugly - facially challenged
Unemployed - Involuntarily leisured
Vice President - Post-Coronary Leader of the Free World ( vrh brate)

White - melanin-impoverished
White American - racially challenged
White Boy - rhythmically challenged
White Trash - caucasian culturally-disadvantaged
Wife - unpaid sex slave
Worst - least best.
Wrong - differently logical 


Samo za društvo iz ćoška: Jel znate onaj kad učiteljica pita Mujicu, daj jednu prostoproširenu. Međed pjeva na grančici. Al tu nema logke. A! Međed pjeva na grančici sa logkom.

a74b3a75.jpg

 


Komentari (17)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Milan Novković Milan Novković 19:39 31.12.2007

Polu-ćelav

...Bald - comb-free...


comb-agnostic (dok čekam ženu da se spremi za doček - istekao joj deadline pre 90 minuta :)

Woman - deadline-agnostic :)
Jelena Milić Jelena Milić 19:41 31.12.2007

Re: Polu-ćelav

woman-sense of time challanged
dragan7557 dragan7557 20:03 31.12.2007

Re: Vuk ali pravi

Citat: ...ovo se slobodno može reći (za gospodu ELITU SRPSKU P.P.) : što koji bpgatiji i od naroda po gospostvu svome različniji, onaj je od naroda dalje;..... Začudo je i što i oni od gospode naše koji su narod ljubili i željeli mu dobro činiti ponajviše nijesu znali kako će, nego su radili protiv svoje želje i namjerenja!

Ja mislim da ovome nije drugi uzrok nego što im nauka nije pricijepljena na zdravi narodni razum, nego su se ovom naukom zbunili i ostavili ga, a prave nauke nijesu prisvojili.

Zato se umotvorinama naroda našega sva učena Evropa čudi i divi (bilo nekad), i njih radi narod naš slavi i hvali,
A UMOTVORINE SU NAŠIJEH UČENIJIH LJUDI PONAJVIŠE TAKOVE DA IM SE SVAK KO IH POZNA SMIJATI I ŽALITI
NAROD (NAŠ pp), ŠTO PREMA SEBI NEMA UČENIJEH LJUDI.

Vuk Stefanović Karadžić ovo napisa 1839 godine a objavio 1849.
Preuzeto iz knjige :Viktor Novak, Vuk i Hrvati (1066) str.464) a Novak pismo citira prema sačuvanom konceptu (ASANU, 8225/23
)

Kako reče Vuk nas sva učena Evropa žališe što imadosmo takovu gospodu (Tikve Pokondirene kasniji period) kojo se cijela učena Evropa zbog gluposti njihove smijaše.

Kako nekad tako i sad 2007 dekemvrija 31. Nazdravlje i srećna Nova Godina
31 decembar 2007
dragan7557
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:03 31.12.2007

E, ovo...o))

"Kosovoevropejac"...ovo ti je vrh...o)) Kupljeno...
A što se tiče tzv. "podele" i ovoga za Republikom Srpskom, to je onako, više mantra za dopadanje prosečnom biračkome umu..nešto kao fraza iz ljubića Perl Bak..o))
Mada verujem da je ta opcija na zapadu bila na meniju. Ali, čak da su ovi naši i zagrzli za "podelu", Putin im to ne bi dao, jer onda njegova politika prema Kosovu ne bi imala smisla. Njemu treba presedan...i ovakve prilike poput NIS-a..
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 21:15 31.12.2007

Glasanje tajno, javašluk javno..!!


Odličan tekst, Jelena. Pa, kao i obično.

Vidim, svega ima. I u komentarima. Pored ostalog, naginje se jednoj neskrivenoj izbornoj igrariji - "... u prvom krugu glasamo za .., a u drugom krugu ipak za ...!" Zanimljiva je ta postavka. Ima čak i neke logike. Jedino što država nije za igranje. Dosta smo se igrali i sobom, i drugima. U svakom slučaju, vađevina je u tome što se glasa tajno. Tako će većina svoju političku intimu sakriti u presavijenoj glasačkoj ceduljici. ... ... Ali, šta posle glasanja. Hoćemo mi... - međutim, navike se nikako ne menjaju. Vozimo rizično, radimo malo, tolerišemo slabo, žene tučemo, decu kinjimo, pušimo gde god stignemo, iza Kosova se krijemo...
adam weisphaut adam weisphaut 22:07 31.12.2007

Hm...

Wife - unpaid sex slave
nsarski nsarski 01:41 01.01.2008

Jel se to meni cini,

ili ovaj na slici s kapicom mnogo lici na Miju Aleksica?
kojak kojak 09:38 01.01.2008

Srecno bre!!!

blackbox blackbox 12:51 01.01.2008

srećna 2008

Jelena, i ovim putem, vama i vašoj porodici želim svaku sreću,radost, veselje i da vam se ispune sve želje.
Svim blogerima želim da 2008 bude bolja od predhodne, ličnu i porodičnu sreću, radost, uspeh i veselje.
blackbox blackbox 12:58 01.01.2008

logika

može i ono : prosta rečenica
Vo peva
a proširena
vo peva na grančici.
blackbox blackbox 13:53 01.01.2008

ko koga

Jelena dobar tekst, preporuka.
Idu izbori a ko će koga videćemo.Narod je opet postao važan, setili su se. Sve opcije su u igri ali, bojim se, evropska se potiskuje zarad ostanka na vlasti.
Evo i Šutanovac kaže da je neutralnost faktičko stanje.
Biće da nam je elita politička sve više neutralna što se razuma tiče.U tom smislu i izjava da se neko ko je manjina ne treba kandidovati za predsednika, spada u svojevrsnu ekvilibristiku ka Velji Iliću.To ni Radikali nebi rekli.
adam weisphaut adam weisphaut 14:38 01.01.2008

Re: ko koga

U tom smislu i izjava da se neko ko je manjina ne treba kandidovati za predsednika, spada u svojevrsnu ekvilibristiku ka Velji Iliću.To ni Radikali nebi rekli.

Mora da on to sledi savet Zarkovica pa se trudi da bude veci radikal od Nikolica
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 16:25 01.01.2008

Srećna nova!

Molim vas da mi unapred oprostite na mom politički nekorektnom ponašanju i na ovom novogodišnjem upadu na Vaš blog. Bolje je da vam odmah otkrijem svoje karte: ja sam po prirodi cinik što se tiče svetske politike i ne verujem nikome.


Hteo bih da se osvrnem na Dinkićevu ulogu u pregovorima koji su od strateškog značaju u poslovnom i političkom smislu. Šta u stvari Dinkić poručuje?

Prva poruka bi mogla biti biralačkom telu, distancirao se od Koštunice. Približio se LDP i ojačao tehnokratski blok.

Druga poruka bi mogla biti Zapadu: možete računati na mene. Ovim potezom ojačana je pozicija LDP. I otvara se put tehnokratama u DS za čvršću pro-zapadnjačku poziciju.

Treća poruka je poruka Putinu i Rusiji: ne računajte na G17! Vaš gasovod nas interesuje! Ne želim da pomognem da ostvarimo strateško partnerstvo. Znam da vi imate najveće rezerve i da ste najvažniji energetski partner Evropi, ali G17 sa tim nema veze! Bolje je da MOL preuzme inicijativu!
-----------------------------------

Treća poruka je meni najinteresantnija.

Pitam se čije on interese predstavlja? Interese Zapada ili MOL-a ili ……?

Moguće je i jednih i drugih, ali ne vidim kako Dinkić predstavlja interese Srbije čiji bi on premijer verovatno hteo da bude.

-------------------------------------
Vi sad možete da zaključite: AHA ovoga interesuju interesi Srbije. Kao što rekoh na početku, oprostite mi na političkoj nekorektnosti.

adam weisphaut adam weisphaut 17:32 01.01.2008

Re: Srećna nova!


Pitam se čije on interese predstavlja? Interese Zapada ili MOL-a ili ……?

Sigurno je da ne zastupa interese multimilijardera iz Kremlja koji bi hteil za DZ da kupe NIS a gasovod ce da izgrade kroz jedno 5 godina na majke-mi bez da su potpisali ugovor sa ENI-jem sa kojim treba da ga realizuju, bez dogovorene propusne moci istog, da li ce biti samo krak a ne magistrala...
Dakle sigurno da Dinkic radi to iz interesa ali to nikako ne potire cinjenicu da se ovdasnji ruski lobisti iz ideoloskih a i matrernijalnih razloga spremaju da pocine ekonomsku veleizdaju .
ivana23 ivana23 17:02 01.01.2008

Jeleni

Tarkovski Tarkovski 17:37 01.01.2008

Re; Blog

najbolji politički kometator Marphy, najbolji političari Džon Stjuart i Stiv Kolber.

Marphy? Verovatno je pogresen spel. Stjuart i Kolber nisu politicari vec komicari, satiricari, glumci. I to sjajni.

NINu da su za Srbiju opasni i levi i desni ekstremizam.

I u pravu je. Kako je vidim, Levi radilizam nije onaj u smislu klasicne politicke levice koja kod nas ne postoji. Levi radikalizam je u smislu metoda partija ciji je program daleko suprotan od metoda koje klicu sa: ubij se Kostunice, Kostunica je Djindjicev ubica, masu "Zapali RTS", koje ne dozvoljavaju drugacija misljenja, koje bi da bez ikakvih pregovara i zastupanja srpskih interesa predaju na tacnu Kosovo, samozvane dogmatizovane "elite" koja je odsecena od naroda van kruga dvojke i odseka dramartugija, ljudi koji malo sto su uradili ali zato dele lekcije sa pijedastla na kome samo oni misle da jesu, koji klicu da su Tadic i drugi korumpirani, ...

Jelenina marfologija oko ulaska u EU: daj bože da se i taj NIS i EPS, što pre prodaju

A kako bi bilo da vi od granta koje vasa grupacija dobija pokusate da objasnite prezentirate cninjenice za i protiv ulaska u EU; otvorite daleko siri dijalog u kojem bi se samim tim i ljudi pripremili za ulazak i znali da koriste mnogo bolje beneficije ulaska ili da shvate da je druga opcija bolja.

Evo i one oko izbora: U prvom krugu glasajte za Čedomira Jovanovića.

Glasajte po savesti i ne dozvolite da ljudi vam kazu za koga glasate a posebno ne zbog partijskih ciljeva. Ali i da citiram ono sto je prethodno napisano od postavljacice bloga: "Čini mi se da Srbiji u 2008 ne bi bilo na odmet još više logike a manje navijanja u politici. "
Puerta Puerta 00:29 03.01.2008

Re: Re; Blog

Tarkoviski

Svaka cast za komentar!!

A kada je u pitanju Dinkic i G17+ dovoljno je upotrebiti definiciju Biljane Srbljanovic. Grupa profesionalnih funkcionera bez programa bez stava, nekada zvani foteljasi danas eksperti! Zao mi je onih koji glasaju za njih ...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana