Budućnost| Moj grad

Beograd na vodi ...

Đorđe Bobić RSS / 19.10.2013. u 12:58

Krajem avgusta ove godine pisao sam o Savskom amfiteatru ponavljajući tekst od pre četiri godine na istu temu .... ali tema zaista nema kraja i svako malo eto novog iznenađenja ...

Savski amfiteatar, oduvek se tako nazivao teren između Save i Savske ulice i od Sajma do železničkog mosta ili tu već negde, opet je tema. Negde u leto ove godine beše neki dogovor tadanjeg gradonačelnika i podpredsednika vlade oko zajedničke akcije da se ti hektari pod železničkim šinama urede i privedu gradu i bilo je govora da se načini neka zajednička komisija ili tako nešto i da započne diskusija. A onda, iznenada, pre neki dan u novinama se pojavio, izložen javnosti na uvid,  gotov projekat za taj prostor prikazan putem 3D modela i  nazvan  je „Beograd na vodi“  a koji prezentira kako je napisano Srđan Rupar, budući direktor preduzeća „Beograd na vodi“ i vođa tima od 20 neimenovanih stručnjaka koji već godinu dana rade na tome. Verovatno u skladu sa idejom i po nalogu podpredsednika vlade  koji je to i u kampanji proteklih izbora nudio publikumu kao svoj budući doprinos Brogradu i šire. 

U novinama se govorilo i o značajnoj investiciji, o investitorima, naravno inostranim, koji stoje u redu i čekaju da počnu investiranje, o završetku stanice Prokop, o tome da će se čas posla izmestiti te šine i drugi železničk objekti sa obale mada se nije pominjalo kako će se troškovi za to podmiriti, ali i urbanisti su već u poslu i pripremaju potrebne dokumente za ovaj značajan poduhvat.  Javnost i njeno učešće u bitnoj promeni slike Beograda i odvajkada željenoj realizaciji Savskog amfiteatra nije spomenuta.  

Neću govoriti o prezentiranom projektu jer na osnovu jednog 3D modela neki sud i nije moguće dati, osim što je nešto slično viđeno u crtežu arhitekte Daniela Libeskinda  koji je uradio urbanistički predlog za Luku Beograd pre neku godinu takođe bez javnog konkursa i participacije javnosti. Metod i način za oba poduhvata su isti ili veoma slični pa zato verovatno prezentirani 3D model „Beograda na vodi“ na prvi pogled, molim da mi se ne uzme za zlo procena, liči na nedovoljno pismeni prepis onoga crtanog za luku.       

Dobro, inspirator prikazanog projekta koji je privođenje Beograda obali reke Save obećao pre nego je izabran drži obećanje reklo bi se i to je za svaku pohvalu. Ali uz opasku da preterana prilježnost  i žurba na ovom poduhvatu, na izgradnji Savskog amfiteatra, za ovu priliku nazvan „Beograd na vodi“ kao još jedan pokušaj posle mnogih iz ranijih vremena (Europolis, na primer) može da mu (poduhvatu) ugrozi  legitimitet jer za urbanističko uređenje ovog prostora nije moguće isključiti javnost, stručnu i laičku, niti uraditi projekat bez javnog konkursa, niti zanemariti do sada urađene javne urbanističke konkurse, niti decenijske napore mnogih delatnika koji su na tome radili.

Zaključak koji se traži na kraj svakog iskaza je isti kao u predhodnom, davno napisanom tekstu, pa umesto da ponavljam pogledajte link : TEMA

A što će Beograd biti na vodi da vas ne sekira ... provereno je tokom nekoliko vekova da ume da pliva ...  

 

AtačmentiKomentari (17)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jedi-knight jedi-knight 14:28 19.10.2013

1.

Hajde da se nadamo da će od svega ispasti nešto lepo i korisno za naš grad.
Najveća šteta je da sve stoji zbog politike.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 14:45 19.10.2013

Re: 1.

lepo i korisno za naš grad[/quot
nadam se kao i vi, zato i pišem o ovome ... do sada je to pokretano zbog politike i politika je potom to pokrenuto zaturala kad zadovolji svoj interes, pre svega po završektu izbora ... to je dosadanje iskustvo i čekam da se Savskim amfiteatrom pozabave investitori, da oni pokrenu inicijativu ... onda bi to lepo i korisno bilo izvesnije ...
hajkula1 hajkula1 15:56 19.10.2013

Re: 1.

jedi-knight
Hajde da se nadamo da će od svega ispasti nešto lepo i korisno za naš grad.
Najveća šteta je da sve stoji zbog politike.
Da se nadamo.
Mogućnosti su velike. S tim što sam ja protiv toga da se dižu već-viđene-staklo-ogledalo-čelik-beton zgradurine. Mi nemamo izvorišta nafte pa da svakih 20-30 godina rušimo i gradimo nove zgrade. Na jednoj zgradi je palo staklo (veeelika površina, nova gradnja) i sada je veliki problem da se zameni...


Ribozom Ribozom 17:01 19.10.2013

Re: 1.

I ja sam protiv toga da se grade visoke staklene zgrade. Mislim da novopeceni Beogradjani imaju nekakav fetis da one predstavljaju nekakav dokaz da su moderni, neiskompleksirani u odnosu na ostatak sveta.
Zar nije lakse prvo napraviti parkove dok se ne pojave zamisljeni investitori kojih ce poslovni interes navoditi da grade poslovni prostor.

Pre 10-ak godina vozio sam se na putu Beograd-Novi Sad sa puno prijatelja iz Skandinavije/Britanije. Pored puta su bile nepregledne njive sa suncokretom u cvetu. Svima je vilica bila otvorena - bili su odusevljeni. Shodno tome, mislim da bi poprilicno originalna ideja bila da se u 'savskom amfiteatru' poseje suncokret.

N.Krstic rece da su 80-ih po selima masovno gradjeni 'domovi kulture' koji su danas izgubili svoju svrhu. Slicno tome, cuo sam neku zenu arhitekti iz Britanije, kako su oni pak u isto vreme gradili bazene i sada su im prazni. Treba zato malo razmisliti, kada se grade ta visoka celicno-staklena cudovista razmisli koja ce njjihova svrha postajanja biti za 20-30 godina.

Sto se tice stranih investicija dobro ste skepticni po tom pitanju. Blogerka/ministarka Zorana je bila vrlo optimisticna sto se tice ulaganja u energetiku sa strane. Do duse i ja sam bio. No, od investitora koji cekaju u redu za Djerdap 3, ne pojavi se niko. A kad nema investitora u energetiku, koliko je realno da neko investira u poslovno-stambeni kompleks.
Sa druge strane, investitor City-ja u slucaju Osla i Moskve (za koje znam) je drzava. Nasa drzava mislim da nema par milijardi za tako nesto.
mlekac mlekac 20:06 19.10.2013

Mene vise muci

Nesto drugo - imali ikakvog nacina da se spreci da ona nakaza nazvana "Oblak" sleti pod tvrdjavu????

Imam nocne more od pomisli da TO gledam na tom mestu. (O'ma se ogradjujem - nisam arhitekta, mozda ne shvatam svu velicinu zamisli, ali, meni je ono neopisivo ruzno)
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 21:28 19.10.2013

Re: Mene vise muci

Ta salatara sa makaronima se verovatni neće graditi jer je dignura poveća graja u struci arhitektonskoj protiv takve namere.

A evo i jednog pasusa iz bloga koji sam pisao početkom ove godine:

"Upotrebljena je institucija međunarodnog konkursa da bi se pod Kalemegdanom sa strane reke Save promovisao projekat koji sam po sebi jeste ostvarenje obeleženo globalnim pečatom ... ali strano tom mestu jer se drsko i agresivno prsi ispred tvrđave zaklanjajući je i čineći od nje samo pozadinu za sebe samog. Oni što izabraše baš taj projekat, zanemarujući mesto i gradsku istoriju koju to mesto sobom nosi nisu daleko od načina mišljenja i pravila kulturnog modela koji je nekada obelisk iz doline Nila premestio u Pariz ..."
hajkula1 hajkula1 13:40 20.10.2013

Re: Mene vise muci

mlekac
Nesto drugo - imali ikakvog nacina da se spreci da ona nakaza nazvana "Oblak" sleti pod tvrdjavu????

Imam nocne more od pomisli da TO gledam na tom mestu. (O'ma se ogradjujem - nisam arhitekta, mozda ne shvatam svu velicinu zamisli, ali, meni je ono neopisivo ruzno)Delim tvoju brigu. Ova država je monstrum koji nas je usisao a sada nas preživa. Ne znam za rešenje, narod je zombiran i nije informisan.
hajkula1 hajkula1 13:44 20.10.2013

Re: Mene vise muci

Đorđe Bobić
Ta salatara sa makaronima se verovatni neće graditi jer je dignura poveća graja u struci arhitektonskoj protiv takve namere.

A evo i jednog pasusa iz bloga koji sam pisao početkom ove godine:

"Upotrebljena je institucija međunarodnog konkursa da bi se pod Kalemegdanom sa strane reke Save promovisao projekat koji sam po sebi jeste ostvarenje obeleženo globalnim pečatom ... ali strano tom mestu jer se drsko i agresivno prsi ispred tvrđave zaklanjajući je i čineći od nje samo pozadinu za sebe samog. Oni što izabraše baš taj projekat, zanemarujući mesto i gradsku istoriju koju to mesto sobom nosi nisu daleko od načina mišljenja i pravila kulturnog modela koji je nekada obelisk iz doline Nila premestio u Pariz ..."Nadam se da to čudo neće izgraditi, nadam se da će struka da pobedi.
Često ne umem da objasnim razlog, vodi me prosto neki moj osećaj za lepo, za sklad, za smisao i onda shvatim kada stručnjak objasni, da je to zaista to.
laziiprevare laziiprevare 21:59 19.10.2013

The great Picasso

U novinama se govorilo i o značajnoj investiciji, o investitorima, naravno inostranim, koji stoje u redu i čekaju da počnu investiranje, o završetku stanice Prokop, o tome da će se čas posla izmestiti te šine i drugi železničk objekti sa obale mada se nije pominjalo kako će se troškovi za to podmiriti, ali i urbanisti su već u poslu i pripremaju potrebne dokumente za ovaj značajan poduhvat.

- "Železnice Srbije" su završile konkursnu dokumentaciju za raspisivanje međunarodnog tendera za nastavak izgradnje železničke stanice "Beograd - Centar" u Prokopu. Radovi se finansiraju iz kredita kuvajtskog Fonda za arapski ekonomski razvoj vrednog oko 26 miliona evra. Kredit za izgradnju Prokopa odobren je po vrlo povoljnim uslovima sa tri odsto kamate, rokom otplate 18 godina i grejs periodom od četiri godine...patrijotska "ovca" !?
hajkula1 hajkula1 14:00 20.10.2013

Re: The great Picasso

laziiprevare

- ... Radovi se finansiraju iz kredita kuvajtskog Fonda za arapski ekonomski razvoj vrednog oko 26 miliona evra. Kredit za izgradnju Prokopa odobren je po vrlo povoljnim uslovima sa tri odsto kamate, rokom otplate 18 godina i grejs periodom od četiri godine...


patrijotska "ovca" !?Lepo zvuči. Ne ide to samo tako. Uvek je neka šira priča. Možda su se dogovorili da taj kuvajtski fond dobije neke lokacije takoreći za dž? Englezi kontrolišu taj fond, a ko sa njima sadi tikve, na kraju mu se obijaju o glavu. Svakako me zanimaju ostali uslovi, ne ide priča tako jednostavo.
Da me ne razumete pogrešno, najviše na svetu želim da svima nama bude bolje u ovoj državi.
laziiprevare laziiprevare 20:35 20.10.2013

Re: The great Picasso

hajkula1

"Patrijotska ovca" je moja simbolika reakcije na negativan stav o investitorima i započinjanju projekta koji je značajan i za grad / državu, ako iza njega ne stane stručna javnost. Naravno da se nema ništa za džaba kod bilo koga ko može da prikupi novac i to sam već komentarisao: "Miloš ide, a kulaša vodi".


Maestro kao "Boža Skalpel" ovih dana

Nemam nikakvu dilemu zašta je Stros Kan ( ili bilo ko drugi ), prihvatio tri meseca besplatnog savetovanja. Nemam ni dilemu da li je njegova uloga značajnija od dvojice "računopolagača".

Razumem Vučića i dvojicu koji "zabrajaju i oduzimaju", zašto moraju da uzdahnu bar jednom dnevno dijagnozu Srbije: "Hirošima !"

Jasno mi je zašto Vučić narodu nudi "krv i znoj",a poziva Fidelinku na razgovor, koji je "preplanuo, a bled k'o krpa" i još mu se Đilas "nakačio" dok čeka "keš kolica".

Politika nižih očekivanja i prihvatanje većeg nivoa lične ugroženosti, iskustva drugih zemalja, skoro uvek ide u prilog mera koje su efikasne jedino u preraspodeli bogatstva najbogatijima .


"biološki" povezani

Nije važno šta pričaju za domaću upotrebu i u šta vi ili ja verujemo, u svetu bogatih , kada objavite prognozu "još smo živi, ali na aparatima", teško da ćete diktirati nekakve svoje uslove.

Već sam napisao, trebalo bi da budemo oprezni od onoga što dolazi posle iskrcavanja na palubu Titanika , što se slaže sa tvojim komentarom.
marta l marta l 23:57 19.10.2013

deja vu

prezentirani 3D model „Beograda na vodi“ na prvi pogled, molim da mi se ne uzme za zlo procena, liči na nedovoljno pismeni prepis onoga crtanog za luku.

predlog kanala i novog ostrva je vidjen i u studiji Akademije nauka od pre tacno dvadeset godina....
max.cohen92 max.cohen92 08:38 20.10.2013

Dzaba ste krecili...

Gosn. Djordje, bez obzira na moj poriv da kao i svaki arhitekta idem napred u nepoznato i katkad suludo, novo, moderno, mislim da je jedino pravo resenje za Savamalu da se napravi od nje, ono sto je mozda Skadarlija trebalo biti. Isuvise reprezentativnih objekata, doduse oronulih, ali na pravim mestima, na frontovima, na ivicama blokova. Planska rekonstrukcija i revitalizacija celine, uz samo popunjavanje praznina i naravno amputaciju tkiva koje tu ne pripada. Nikakve radikalne varijante, balkanske interpretacije Kula bliznakinja, sidnejske opere i sl.
Skockano, cisto, autenticno,bez saobracaja , bez zeleznice, auto-servisa i azbestnih baraka, neat sto bi rekli anglo-saksonci. Teznja da napravimo neke svoje fake dokove Londona ili Soho bila bi suluda. Samo funkcionisanje Beograda zbog svojih specificnosti ne bi trpelo takvu konstalaciju stvari. Nemamo mi potrebu za city centrom zapadnog poimanja. Nemamo gigante ekonomije cija poslovna filozofija i etika zahtevaju da svi izgledaju kao iz Hugo Boss ubermenschen kataloga. ovo je balkanska kaljuga, mi nudimo jeftin krkanluk, obezdanjivanje od solidnog piva za amle pare, sporadicno dobru elektroniku na kakvom stage-u i jeftin neobavezan koitus pokupljen na kakvom splavu. Nista vise. To je percepcija Beograda prosecnog strangera koji trosi pare. Mi kao mi smo sasvim zadovoljni kako nam gajba izgleda iznutra, bez obzira sto je fasada jos uvek sa slovima pre januarske diktature, to se promeniti nece, dakle na zalost, zbog nas samih i nasih potreba, menjati necemo nista, jer se bavimo iskljucivo egzistencijom, primarnom. Lepo nas ne interesuje. Prosecnom Srbinu uber dozivljaj lepote, katarza i totalna nirvana at the same time su sest nula u kesu, na ruke, da ih ima, oseti, pipne i d`ima. To je ideal uzvisenog, znaci ne podrazumeva gradove na vodi, granitne trgove, Schuco-ve staklene zgrade i ostalo.
Na zalost, opet da se vratim na temu, jedno dobro ribanje i krecenje, stare dobre cigle, malter i izvuci iz arhiva grada planove nekih prelepih objekata koje su odneli ratovi i vratiti samo Savamali sjaj koji je vec imala, ne izmisljati toplu vodu. kad god smo je izmisljali, ostali smo strokavi.
hajkula1 hajkula1 15:19 20.10.2013

Re: Dzaba ste krecili...

max.cohen92
Gosn. Djordje, bez obzira na moj poriv da kao i svaki arhitekta idem napred u nepoznato i katkad suludo, novo, moderno, mislim da je jedino pravo resenje za Savamalu da se napravi od nje, ono sto je mozda Skadarlija trebalo biti. Isuvise reprezentativnih objekata, doduse oronulih, ali na pravim mestima, na frontovima, na ivicama blokova. Planska rekonstrukcija i revitalizacija celine, uz samo popunjavanje praznina i naravno amputaciju tkiva koje tu ne pripada. Nikakve radikalne varijante, balkanske interpretacije Kula bliznakinja, sidnejske opere i sl.
Skockano, cisto, autenticno,bez saobracaja , bez zeleznice, auto-servisa i azbestnih baraka, neat sto bi rekli anglo-saksonci. Teznja da napravimo neke svoje fake dokove Londona ili Soho bila bi suluda. Samo funkcionisanje Beograda zbog svojih specificnosti ne bi trpelo takvu konstalaciju stvari. Nemamo mi potrebu za city centrom zapadnog poimanja. Nemamo gigante ekonomije cija poslovna filozofija i etika zahtevaju da svi izgledaju kao iz Hugo Boss ubermenschen kataloga. ovo je balkanska kaljuga, mi nudimo jeftin krkanluk, obezdanjivanje od solidnog piva za amle pare, sporadicno dobru elektroniku na kakvom stage-u i jeftin neobavezan koitus pokupljen na kakvom splavu. Nista vise. To je percepcija Beograda prosecnog strangera koji trosi pare. Mi kao mi smo sasvim zadovoljni kako nam gajba izgleda iznutra, bez obzira sto je fasada jos uvek sa slovima pre januarske diktature, to se promeniti nece, dakle na zalost, zbog nas samih i nasih potreba, menjati necemo nista, jer se bavimo iskljucivo egzistencijom, primarnom. Lepo nas ne interesuje. Prosecnom Srbinu uber dozivljaj lepote, katarza i totalna nirvana at the same time su sest nula u kesu, na ruke, da ih ima, oseti, pipne i d`ima. To je ideal uzvisenog, znaci ne podrazumeva gradove na vodi, granitne trgove, Schuco-ve staklene zgrade i ostalo.
Na zalost, opet da se vratim na temu, jedno dobro ribanje i krecenje, stare dobre cigle, malter i izvuci iz arhiva grada planove nekih prelepih objekata koje su odneli ratovi i vratiti samo Savamali sjaj koji je vec imala, ne izmisljati toplu vodu. kad god smo je izmisljali, ostali smo strokavi.


Prilično se slažem, samo ne bih tako o prosečnom Srbinu. Prosečan Srbin sređuje dvorište, kreči kuću i spolja, doteruje, farba stolariju, sadi cveće u saksije na prozorima i balkonima, po dvorištu i ispred. Srpkinje se takmiče čiji prozori su čistiji. Stavljaju heklane zavese na prozore. Na selima, odvajaju dvorište oko kuće od prostora gde slobodno šetaju kokoške. Prenosi se s kolena na koleno izreka, siromašno ali čisto. Putevi su ostali nezavršeni, neizgrađeni, mnogi blatnjavi. Beograd su masovno naselili oni kojima se blato smučilo, pa im je prihvatljiv beton. Nama što smo dugo u Beogradu nedostaje zelenilo, priroda. Novi stanovnici kada se odomaće, oseća će isti nedostatak ali onda bude kasno, šteta je načinjena.
Kada se javi potreba da se urgentno skući mnošvo porodica, posebno u vreme krize, izolacija, sankcija sve kroz šta smo prolazili, desi se baš što se nama desilo.

U projektima mora da se da prednost zelenilu, ne mislim samo na drveće, travnjake nego i na vodu, jeftinu i čistu energiju, upravljanje otpadom, zdravim materijalima. Za ozelenjavanje maksimalno da se koriste domaće vrste, mislim na voće i povrće kombinovano sa cvećem koje prirodno štiti od štetočina. Ravni krovovi da obavezno budu ozelenjeni. Fasade takođe. Obavezno predvideti prostore koji se zimi pretvaraju u staklene bašte.

Gledala sam projektna rešenja čitavih naselja u Kini. Neka su futuristička a druga moderna ali inspirisana tradicijom. Kinezi prave veštačke reke i podižu veštačka brda. Beograd sve to ima prirodno.

Šta još ima Beograd neobično, zanimljivo? Lagume.

laziiprevare laziiprevare 21:37 20.10.2013

Re: Dzaba ste krecili...

hajkula1


London 2050.

Kako bi gradovi izgledali kada bi ih samo stvarali umetnici ...
hajkula1 hajkula1 01:27 21.10.2013

Re: Dzaba ste krecili...

laziiprevare
hajkula1


London 2050.

Kako bi gradovi izgledali kada bi ih samo stvarali umetnici ...
Nemoj London, molim te. Od one predstave na otvaranju Olimpijskih igara, ježim se na pomen tog grada.

Na toj sličici, ne vidim zelenilo. Samo neke zelene fleke. Ništa bez drveća i to ne onako pojedinačno, nego grupisano, samo tako rashlađuje, ima pravu svrhu.
Što se tiče umetnika koji stvaraju gradove, pozdravljam ali uz nadzor, jer su umetnici najčeće operisani od upotrebljivosti, korisnosti. Jedan je Gaudi. Samo što njegove fasade traže da se vide, greota ih je zaklanjati visokim drvećem guste krošnje koje je neophodno zbog mikroklime. Kućama je prva svrha da se u njima živi. Udobno, sigurno i ugodno oku.

Googlaj Kinu.
hajkula1 hajkula1 12:50 21.10.2013

Vidi za lagumeKao inspiracija, bar za jedan delić obale, pošto ima laguma

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana