Sport| Zabava

ove ruke nisu male...

docsumann RSS / 28.12.2013. u 17:03

 75%2Bcopy.jpg

 Robbie Robinson

 

Razmišljao sam se između dvije verzije ovog bloga. Prve, minimalističke, sažete u formi sportske vijesti, i druge, nešto opsežnije, analitičko banalitički koncipirane. Na kraju sam se odlučio da ih obje integrišem u jedan tekst, tako što ću prvu verziju iskoristiti kao uvod.

Ok, evo prvog dijela -  Denis Cyplenkov, ruski div, je već  treću godinu zaredom osvojio najprestižniji svjetski turnir u obaranju ruka, Nemiroff World Cup, u kategoriji +95kg, i to u obe divizije, odnosno, za desnoruke i za ljevoruke obarače. Cyplenkov nema posebno dobru tehniku obaranja, često i kasni u “paljenju“, naročito protiv eksplozivnijih protivnika, ali ono na šta se uvijek može osloniti u ključnim momentima meča je par najsnažnijih bicepsa na planeti.

Dio drugi...

Kad se zezate sa klincima, pa ih začikavate – da vidim kakvi su ti mišići, oni će brže–bolje saviti ruku iz sve snage, i podići je, značajno, u visini ramena, da se uvjerite u čvrstinu njihovih bicepsa. Klinci, većinom, pojma nemaju šta je to biceps, a šta triceratops, no, ima nešto drevno, gotovo arhetipski, u tome što pojam mišića oni automatski vezuju za ruke.

Jednostavno, vjekovima su ruke bile čovjekovo glavno oruđe/oružje, a imati jake i velike  ruke sigurno je osiguravalo poseban status u nekadašnjim ljudskim zajednicama. 

Danas, osim u slučaju par ekstremnih zanimanja i pojedinih sportova, snažne ruke nemaju neki praktični značaj, sem, ofkors, samodopadajućeg, pumpajuće-puvajućeg, mačo-pičku fazona. Na nekom podsvjesno-hormonskom nivou, ta fascinacija sirovim fizičkim atributima, koja je  preživjela i viktorijansku eru, i industrijsku, i seksualnu, i informatičku revoluciju, još uvijek sasvim solidno šljaka. Pa zato i mnogi mladići koji krenu u teretanu, u startu, se iz petnih žila trude da "napucaju" svoje nadlaktice, zanemarujući, pri tome, mnoge veće i "bitnije" mišićne partije, kao što su leđa ili noge.

Što je još gore, u ova najmodernija od svih vremena, gdje naširoko vladaju ekstremno kompetitorski (vijagra kalčr) rezoni, više se ne pikaju samo centimetri mišćnog tkiva, već se u ruke upumpavaju svakojaka sredstva da bi se dobilo na njihovom volumenu. Silikon za ruke se, inače, zove synthol. A evo i kako to izgleda u svom najdrastičnijem obličju.

 Ginis maj es. Ustvari - totalni fejk. Bode oči kako mu ni jedna druga mišićna partija  nije ni približno "razvijena". A same nadlaktice više liče na hrpu tijesta nego na mišićno tkivo.

Real muscles ne izgledaju tako!

Šire gledano, mišiće ruku sačinjavaju mišići nadlaktice (biceps, triceps i brahialis) i mišići podlaktice, koji predstavljaju kompleks od preko 20 mišića.

All.JPG 

 

Gro mase i veličine nadlaktice zapravo potiče od tricepsa, troglavog mišića opružača, koji je i veći i snažniji od bicepsa. Međutim ima nešto sexy u bicepsu. On na cjelokupnu muskulaturu čovjeka, dođe kao jagoda na desetku. Vjerujem da Švarceneger nikad ne bi stekao onoliku popularnost da na slikama njegovi bicepsi nisu izgledali masivni kao planinski vrhovi. .

Schwarzenegger2.jpg 

 Za razliku od Arnija, njegov najopasniji rival Serđo Oliva je imao ekstremno masivne tricepse, i velik i pun, ali ravan biceps, bez izraženog vrha

Sergio-Oliva-1969-mr-olympia-awesome-body-poster1.jpg
 

A oblik mišića je nešto što je genetski predisponirano i njega je sem plastičnom operacijom nemoguće promjeniti. Jedino možete uticati na njegovu veličinu  i definiciju.

Pa kako se to utiče na veličinu mišića? Vježbanjem i ishranom, naravno.

Pošto vjerujem da oni bloger koji upražnjavaju nekakav oblik weightlifting treninga, znaju dosta o vježbama za biceps i triceps, dok one druge to baš i ne zanima, ovdje ću navesti samo neke dodatne savjete za vježbanje:

- I biceps i triceps su relativno male mišićne partije, te i ukupan broj serija koje za njih izvodite na treningu    ne bi trebao da bude velik. Max 9 serija za triceps i 6-7 za biceps.

-       Ako ste u mogućnosti u vježbama za biceps koristite umetke za širok hvat, koji se stave na šipku tega kojim vježbate. Ovo će vam dodatno ojačati podlaktice.

-       Bicepsu, obično “prija“ nešto više ponavljanja po seriji u odnosu na triceps.

-       Vježbajte ruke samo  jednom sedmično. Zapamtite – pretreniranost je, uz neadekvatnu ishranu,  najveća prepreka  razvoju mišića.

-       Nakon vježbi za biceps odradite i jednu vježbu od 3-4 seije za brahialis. One su u principu iste kao i vježbe za biceps samo što teg držite u tzv. “hamer“ položaju (kao glavu od čekića dok zakucavate ekser).

 Toliko o tome, živjeli.

 

Tagovi



Komentari (37)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zilikaka zilikaka 17:12 28.12.2013

Iiiijupiiii

Sam ja to prva?


E, sad mogu lagano...

Ne želim preterano da se doznajem u mišićne partije, ali mi se čini da sam uvek više obraćala pažnju na zadnju stranu figure.

Mislim na leđa, naravno.
docsumann docsumann 17:13 28.12.2013

Re: Ijupiiii

zilikaka
Sam ja to prva?


jedi-knight jedi-knight 18:04 28.12.2013

...

Ako bi izolovali pokret "obaranja ruke", lako bi mogli da zaključimo da je u pitanju rotacija u zglobu ramena, gde je mm.biceps brachii samo stabilizator pokreta i to uglavnom u izometrijskoj kontrakciji koja može da preraste u ekscentričnu , ali samo u trenucima kada se gubi, kada dolazi do ekstenzije u zglobu lakta. Biceps, kao pregibač u lakatnom zglobu učestvuje u svim pokretima "vučenja", a obaranje ruke to baš i nije.

Max 9 serija za triceps i 6-7 za biceps.


Umeš ti to i bolje Dosc

Obim i intenzitet vežbe se određuju isključivo na osnovu primarnog cilja: hoćemo li hipertofiju za "plažu" ili mišić koji je u stanju da razvije visoke vrednosti mišićne sile za kratko vreme ( triceps basača kugle ), ili ni jedno ni drugo već samo vežbanje radi zdravlja.

Potrebno je znati da kod početnika svaki prirast mišićne snage dolazi zahvaljujući neuralnoj adaptaciji, a ne fiziološkoj, koja dolazi mnogo kasnije, a kada dođemo u taj stadijum, važno je znati princip doziranja, a nikako primenjivati "gotove recepte". Dozira se, dakle, isključivo u odnosu na 1RM ( Repeticio Maximum - maksimalna težina koju je moguće podići u punom obimu pokreta zadate vežbe. Većina smrtnika nije u stanju da sprovede ovako nešto bez asistencije, te se uzima 10RM, odnosno težina koju je moguće podići približno deset puta u punom obimu pokreta i na osnovu toga doći do približne vrednosti 1RM.
Tek kada to znamo, a u odnosu na željeni cilj, određujemo broj ponavljanja, broj serija, pauze, učestalost treninga itd, a polazeći od fiziološke osnove mišićnog rada.
Na primer, ukoliko želimo da promenimo "arhitekturu" mišića, odnosno ukoliko nam je cilj hipertrofija, broj ponavljanja se kreće između 8-12 i to 70-80% od 1RM. Ukoliko radimo bez adekvatnih testiranja, uputstvo je da se radi do izraženog zamora, s tim da rad traje duže nego što je potrebno da se iscrpe sve rezerve ATPa iz kreatin-fosfatnih izvora ( duže od 6 sekundi, ili više od 6 ponavljanja u ritmu 1 ponavljanje u sekundi ili sporije ). Pauze između serija su veoma važne i kada je cilj hipertrofija, pauze su 30-90sec. Zašto? Pa zato što se naredna serija počinje pre punog oporavka ( rezerve ATPa se u prvom minutu vrate za približno 80% što je signal za početak naredne serije ) inače neće doći do adapracije u smislu hipertrofije, već u smislu mišićne snage ili nekih drugih komponenti mišićnog rada.
Broj serija u okviru jednog treninga se određuje pre svega na osnovu treniranosti ( nekome su i tri serije previše ), iskustva, motivisanosti...

Izvini Docs ako sam bio preopširan. Želeo sam da bar predstavim da trening snage nije problem kome se može pristupiti površno ( potoje čitave studije sprovedene od ozbiljnih naučnika i naučnih institucija ) Nije reč o estetskoj ili nekoj drugoj komponenti, već o stresu za sve organske sisteme, koji ukoliko se sprovodi površno i nestručno, može ozbiljno ugroziti zdravlje..
docsumann docsumann 18:22 28.12.2013

Re: ...

Ako bi izolovali pokret "obaranja ruke", lako bi mogli da zaključimo da je u pitanju rotacija u zglobu ramena, gde je mm.biceps brachii samo stabilizator pokreta i to uglavnom u izometrijskoj kontrakciji koja može da preraste u ekscentričnu , ali samo u trenucima kada se gubi, kada dolazi do ekstenzije u zglobu lakta. Biceps, kao pregibač u lakatnom zglobu učestvuje u svim pokretima "vučenja", a obaranje ruke to baš i nije.


heh, teorija ponekad nije dovoljna da se stvari u potpunosti "rasvjetle"

biceps, u armwrestlingu, itekako igra ulogu, naročito u defanzivnoj fazi, kada je neophodno oduprjeti se protivničkoj ofanzivi.

najbolje je to da sagledati u samom (finalnom) meču. inače, od istog protivnika cyplenkov je izgubio u "razigravanju".



a i pri samom obaranju, odnosno egzekucijii, biceps u sadejstvu sa mišićima donje strane podlaktice, ima veliku ulogu u tzv "hook" tehnici.
jedi-knight jedi-knight 18:28 28.12.2013

Re: ...

a i pri samom obaranju, odnosno egzekucijii, biceps u sadejstvu sa mišićima donje strane podlaktice, ima veliku ulogu u tzv "hook" tehnici.


Vidim da sam sasvim površno pristupio analizi tehnike "obaranja ruke"

Mene je svojevremeno obaranje ruke koštalo jednog velikog takmičenja, jer sam ozbiljno povredio rame ( nikada nije uspostavljena tačna dijagnoza, ali pokret "unutrašnje rotacije prilikom fleksije u lakatnom zglobu od oko 90 stepeni mi je je bio bitno kompromitovan ( bacanje koplja u okviru desetoboja mi je bila jedna od dominantnih disciplina )
docsumann docsumann 18:39 28.12.2013

Re: ...

Tek kada to znamo, a u odnosu na željeni cilj, određujemo broj ponavljanja, broj serija, pauze, učestalost treninga itd, a polazeći od fiziološke osnove mišićnog rada.
Na primer, ukoliko želimo da promenimo "arhitekturu" mišića, odnosno ukoliko nam je cilj hipertrofija, broj ponavljanja se kreće između 8-12 i to 70-80% od 1RM. Ukoliko radimo bez adekvatnih testiranja, uputstvo je da se radi do izraženog zamora, s tim da rad traje duže nego što je potrebno da se iscrpe sve rezerve ATPa iz kreatin-fosfatnih izvora ( duže od 6 sekundi, ili više od 6 ponavljanja u ritmu 1 ponavljanje u sekundi ili sporije ). Pauze između serija su veoma važne i kada je cilj hipertrofija, pauze su 30-90sec. Zašto? Pa zato što se naredna serija počinje pre punog oporavka ( rezerve ATPa se u prvom minutu vrate za približno 80% što je signal za početak naredne serije ) inače neće doći do adapracije u smislu hipertrofije, već u smislu mišićne snage ili nekih drugih komponenti mišićnog rada.
Broj serija u okviru jednog treninga se određuje pre svega na osnovu treniranosti ( nekome su i tri serije previše ), iskustva, motivisanosti...


krivo mi je što imam problema sa tastaturom, pa sam poprilično hendikepiran u ovoj inspirativnoj diskusiji (kucam slovo po slovo na pomoćnoj tastaturi).
ovo što si napisao sve stoji, samo što je praksa bar u bb-u i aw-u iznjedrila neka nova sistemska rješenja.

ovo o čemu ja pišem je upravo iz ličnog iskustva, u kojem su sublimisana učenja o metodici treninga bb i aw šampiona, i probanja svega toga u dugom nizu vježbačkih godina.
zadnjih godina primjenjujem neku svoju podvarijantu Mike Mentzerovog heavy duty sistema (pisao o tome ovdje)

dakle, postavljeni cilj je negdje između maksimizacije mase i snage, sa naglaskom na ovo prvo (izbjegavam extremno teške serije sa ispod 5 ponavljanja zbog rizika od povrijeda). onako strongman tipa.

uvijek se maksimalno odmorim pred "udarnu" seriju-dvije.

i da, namjenjeno je iskusnijim vježbačima. mada sam o doziranju više pisao na ranijim blogovima.
docsumann docsumann 18:47 28.12.2013

Re: ...

jedi-knight
a i pri samom obaranju, odnosno egzekucijii, biceps u sadejstvu sa mišićima donje strane podlaktice, ima veliku ulogu u tzv "hook" tehnici.


Vidim da sam sasvim površno pristupio analizi tehnike "obaranja ruke"

Mene je svojevremeno obaranje ruke koštalo jednog velikog takmičenja, jer sam ozbiljno povredio rame ( nikada nije uspostavljena tačna dijagnoza, ali pokret "unutrašnje rotacije prilikom fleksije u lakatnom zglobu od oko 90 stepeni mi je je bio bitno kompromitovan ( bacanje koplja u okviru desetoboja mi je bila jedna od dominantnih disciplina )


najgore iskustvo u obaranju ruke, kada sam prozivao neke mlađe jake momke, nakon što sam ih prije toga glatko ispovaljivao - hoće li neko da proba sa dvije ruke?
i upravo tako mi je jedan bivši džudista, počupao rame. prosto sam čuo kako unutra nešto puca rafalno.
jbg, pijana ura.
jedi-knight jedi-knight 19:01 28.12.2013

Re: ...

ovo o čemu ja pišem je upravo iz ličnog iskustva, u kojem su sublimisano učenja o metodici treninga bb i aw šampiona,


Je nemam previše ličnog iskustva u bb, pišem sa pozicije nekoga ko se bavi pruočavanjem metodike sportskog treninga uopšte ( samim tim i treninga snage ). U startu imam problem sa kvalifikovanjem "ličnih iskustava" kao metoda, bez imalo potcenjivanja.
BB se nimalo nisam bavio ni teoretski, jer u mojoj profesionalnoj praksi, trening snage bio je usmeren ka poboljšanju nekih drugih svojstava: brzine trčanja, startnog ubrzanja, skočnosti...Time su se i najveći akademski autoriteti uglavnom i bavili.
BB, odnosno powerlifting je ostao pomalo na margini, ukoliko se izuzme olimpijsko dizanje tegova koji je veoma ozbiljno obrađeno od strane pre svega ruskih autora link1 link 2
Tvoje blogove sa interesovanjem čitam, o čemu god da se radi, a posebno o ovoj, meni bliskoj, temi.
U svakom slučaju, osnova svakog metoda leži u balansu teoretskih saznanja i praktičnih iskustava, te su metodi o kojima pričaš, a i tvoj lični koji primenjuješ, važni koliko zbog ostvarenih rezultata, toliko i zbog analize i postavljanja u odgovarajuće teorijske okvire. Tada bi na dobitku bila i nauka, ali i vežbači


docsumann docsumann 01:01 29.12.2013

Re: ...

U startu imam problem sa kvalifikovanjem "ličnih iskustava" kao metoda, bez imalo potcenjivanja.


moja "lična iskustva" nisu niotkuda. kao što rekoh - ona su nastala kroz konkretnu implementaciju savjeta šampiona. samo toliko.

u zadnje vrijeme, dosta fora za trening kupim upravo od armwrestlera ili kako već mi to nazivamo rukopoložajenika (?)!
docsumann docsumann 14:12 29.12.2013

Re: ...

U svakom slučaju, osnova svakog metoda leži u balansu teoretskih saznanja i praktičnih iskustava, te su metodi o kojima pričaš, a i tvoj lični koji primenjuješ, važni koliko zbog ostvarenih rezultata, toliko i zbog analize i postavljanja u odgovarajuće teorijske okvire. Tada bi na dobitku bila i nauka, ali i vežbači


upravo! učenje i eksperimentisanje sa preporučenim sistemima, kroz dugogodišnje iskustvo, ti na kraju daje mogućnost da sagledaš kako stvari funkcionišu u tvom slučaju.

angie01 angie01 18:20 28.12.2013

mala motivacija,

docsumann docsumann 00:50 29.12.2013

Re: mala motivacija,



triceps special

AlexDunja AlexDunja 22:47 28.12.2013

...

. Međutim ima nešto sexy u bicepsu.

to je radi popaja:)

a švarcijevi tricepsi, kao valjda, i svačiji
su tako kljoknuli vremenom da je to strašno....
docsumann docsumann 00:34 29.12.2013

Re: ...

AlexDunja
. Međutim ima nešto sexy u bicepsu.

to je radi popaja:)

a švarcijevi tricepsi, kao valjda, i svačiji
su tako kljoknuli vremenom da je to strašno....


that's kako TO go
riply riply 09:21 29.12.2013

sad bih ja

samo kad bih znala, okacila Vladu Divljana i "Rusija", a sve zbog radi čuvenog stiha "imala je snažnije ruke nego ja"
docsumann docsumann 13:45 29.12.2013

Re: sad bih ja

riply
samo kad bih znala, okacila Vladu Divljana i "Rusija", a sve zbog radi čuvenog stiha "imala je snažnije ruke nego ja"


može orginal?


stefan.hauzer stefan.hauzer 14:11 29.12.2013

Re: sad bih ja

uh
,docs,
baš sam ovih dana slušao rusiju,tako volim da zatvorim i otvorim godinu sa njom.

kao što sam milion puta ponavljao,kako čovek nakon toga može da snimi tolika sranja? a onda mi je sinulo!
kad dođeš do vrhunca - pad je logičan.

kao i sa mišićima; jednog trenutka se to samo otrembesi!
pitanje je samo upornosti,do kad ćemo arčiti dane stare slave:)



a volim i ovo vreme,kad je sav fokus lepote na licu;

docsumann docsumann 14:27 29.12.2013

Re: sad bih ja

kao i sa mišićima; jednog trenutka se to samo otrembesi!


il' to il' umreti jak ... od srčke uz pomoću steroida, u tridesetim
stefan.hauzer stefan.hauzer 14:35 29.12.2013

Re: sad bih ja

il' to il' umreti jak

darkvudi kažu; život počinje u tridesetoj!
da li da im verujem
ili da umrem jak? ti kao moj šaman,moraš znati odgovor na to pitanje:)






docsumann docsumann 14:43 29.12.2013

Re: sad bih ja

stefan.hauzer
il' to il' umreti jak

darkvudi kažu; život počinje u tridesetoj!
da li da im verujem
ili da umrem jak? ti kao moj šaman,moraš znati odgovor na to pitanje:)


započni život jako




Shanon Sharpe, jedan od najboljih tajtendova u istoriji nfl-a
stefan.hauzer stefan.hauzer 15:03 29.12.2013

Re: sad bih ja

započni život jako

:)znao sam gde ću naći odgovore!
i to je neka mudrost; pitati na pravim mestima.

danas ću vežbati
,iči na basket, i za večeru ću ostaviti nfl

valjda flako neće brljaviti:(
docsumann docsumann 15:07 29.12.2013

Re: sad bih ja

stefan.hauzer
započni život jako

:)znao sam gde ću naći odgovore!
i to je neka mudrost; pitati na pravim mestima.

danas ću vežbati
,iči na basket, i za večeru ću ostaviti nfl

valjda flako neće brljaviti:(


a pejton je u igri da, pored brejdijevog, obori i brizov rekord u bačenim jardima.
jedi-knight jedi-knight 15:08 29.12.2013

Re: sad bih ja

za večeru ću ostaviti nfl


Preporučujem NY Jets - Miami Dolphins
stefan.hauzer stefan.hauzer 15:16 29.12.2013

Re: sad bih ja

:)

uuu ,a meni je u glavi revolveraški obračun u čikagu! rodžers se vratio!
docsumann docsumann 17:32 30.12.2013

Re: sad bih ja

stefan.hauzer
:)

uuu ,a meni je u glavi revolveraški obračun u čikagu! rodžers se vratio!


heh, ovi iz sportske redakcije b92 još nisu okačili vijesti o posljednjem kolu regulane nfl sezone.

stef, trebalo je ponovo tebi povjeriti taj zadatak.

a, Pejton, šta reći!? oborio dva najvažnija individualna rekorda za qb!

ako uzme titulu, postaje najozbiljniji kandidat za najvećeg igrača af-a svih vremena.
stefan.hauzer stefan.hauzer 18:21 30.12.2013

Re: sad bih ja

stef, trebalo je ponovo tebi povjeriti taj zadatak.

:)sve je to lenjo. morao sam da bacim komentar na onoj vesti o pro bolu za Pejtona! Ubedljivo najbolja sezona,ikad. Bez sumnje. Nema dalje i to sa 37. Kakva faca!

+ kakvo kolo,Docs. Stilersi ispali iz plejofa,tako što je ovaj iz Kanzasa pogodio stativu , 4 sekunde pre kraja i ode San Diego.

a Aron Rodžers ,je car! I kad napravi fambl ,on postigne TD. Pošto je Baltimor ispao,osta mi samo Luck.

Mislim,da trenutno ne verujem u titulu Sijetla. U poslednje vreme ih vuče odbrana i Maršon Linč.Skroz su stali ofnazivno. Izgleda da je sad SF prvi favorit u NFC.
jedi-knight jedi-knight 18:26 30.12.2013

Re: sad bih ja

a, Pejton, šta reći!? oborio dva najvažnija individualna rekorda za qb!

ako uzme titulu, postaje najozbiljniji kandidat za najvećeg igrača af-a svih vremena.


A pobeda Grin Beja tačdaunom u poslednjem minutu?



( izvini, ali nisam našao bolji klip )
docsumann docsumann 00:44 29.12.2013

most musculars arms of today


Черевићан Черевићан 01:44 29.12.2013

хебига

ко мали у клавир дрндах
потом шах ме намамио
женски вазда успут било
(е, то ми се осладило)

до тегова стиг'о нисам
све прошиша,ту сам,дисам
docsumann docsumann 14:05 29.12.2013

Re: хебига

до тегова стиг'о нисам
све прошиша,ту сам,дисам


tegovi su droga teška
što si ih zaobišo - nije greška
maksa83 maksa83 12:18 29.12.2013

dečaci

Mada o estetici bildera mislim ono što mislim, uživam čitajući vašu raspravu.

Dodatno nikad nisam stigao da se zahvalim domaćinu za ovaj naručeni blog - Rame za Plakanje i da ga ujedno kao obavezno štivo preporučim svakome ko ponekad diže teške stvari a da ne mora.

P.S. Jedna od najgadnijih scena iz filma:

docsumann docsumann 14:03 29.12.2013

Re: dečaci

pozdrav maxo,

baš nešto razmišljam o džedajevim komentarima, pa mi zapalo za oko kako klasični sportski treninzi za snagu stvarno imaju manje-više striktnu šemu, no, u bb-u vježbač ima atipičan cilj, a to nije povećanje fizičkih performansi izraženo u kilogramima i/ili ponavljanjima, već povećanje mišićne mase.
valjda se, zbog toga, i sami koncepti treninga u bb-u toliko međusobno razlikuju od pojedinca do pojedinca. neko preferira umjerenije težine, veći broj ponavljanja i veću "pumpu", drugi pak teže krajnjoj intenzifikaciji treninga sa velikim težinama, forsiranim ponavljanjima i sl., a treći su, opet, negdje između.
pa ipak, svi extremno veliki bilderi, mass frikovi, su preferirali heJvi pristup i velike težine.

i ovo baš boli ... da li je bućica prava riječ?



Devon je inače jedan od najboljih armwrestlera današnjice, i njegov okršaj sa Cyplenk9vim se već duže najavljuje i iščekuje kao meč decenije.
maksa83 maksa83 14:08 29.12.2013

Re: dečaci

Devon je inače jedan od najboljih armwrestlera današnjice, i njegov okršaj sa Cyplenk9vim se već duže najavljuje i iščekuje kao meč decenije.

Inače, poznajem tipa kome se pri obaranju ruku (nije nikakav vežbač, samo mu palo na pamet da to radi na plaži) desilo nešto slično ovome sa The Fly klipa. Nije otvoreni prelom doduše, ali jeste ozbiljan lom podlaktice. Znam i za jedno iššačenje srednjeg prsta pri onom obaranju gde se ne hvata šakom nego se ukrste srednji prsti, pri čemu je ovaj sa iššačenjem fitnes frik koji je naleteo na prirodnu životinju (inače najfinijeg Crnogorca kog lično poznajem, na leb da ga mažeš). Lanac je jak koliko i njegova najslabija karika.
docsumann docsumann 14:25 29.12.2013

Re: dečaci

Mada o estetici bildera mislim ono što mislim


i ovo kapiram, iako, jelte, imam drugačije mišljenje.

po meni, najveličanstveniji trenutak u istoriji bb-a je bio ovaj.



Sergio Oliva
jedi-knight jedi-knight 14:40 29.12.2013

Re: dečaci

... klasični sportski treninzi za snagu stvarno imaju manje-više striktnu šemu, no, u bb-u vježbač ima atipičan cilj, a to nije povećanje fizičkih performansi izraženo u kilogramima i/ili ponavljanjima, već povećanje mišićne mase.


Upravo tako.
I veoma često su bilderi imali prosečne ili loše rezultate u poređenju sa npr. bacačima u atletici, da ne pominjem olimpijsko dizanje tegova.
BB pokazuju fantastično dobre rezultate u oviru vežbi koje najčešže upražnjavaju, dok u transformaciji te ogromne snage u realne pokrete, pokazuju trapavost, tromost, čak deluju smešno. Pa zamislite bilo koga od ovih macana kako igra basket ili tenis. Njima je veoma važno da zauzmu pravilan početni položaj, odnosno da tako obezbede napadne uglove sile u odnosu na izolovane mišiće da se osvtari maksimalan efekat hipertrofije.
U svom životu ( karijeri ), do sada sam video mnoge ekstremno jake sportiste, ali niko ne može da se poredi sa mojim drugarom Dekijem kada je u pitanju relativna snaga. Deki se bavi slobodnim penjanjem i često nas je uveseljavao radeći zgibove na jednom prstu ( za to je imao posebnu kuku koju bi kačio sa vratilo ).
Pomenuću još jednog frika, koji je na sebi isprobavao svakojake ludosti: na primer prilikom maksimalnog dizanja u bench pressu, elektromičićnim stimulatorima je izazivao kontrakcije antagonista ( u ovom slučaju biceps brachii ) što je moglo da izazove da se u momentu pokida kao krpena lutka. On je recimo u dubokom čučnju podizao skoro 4 svoje težine ( uvek je imao oko 70 kg ). Jednom je pokušao da se oproba u troskoku i bio ispodprosečan.

Da malo uveselimo







docsumann docsumann 14:59 29.12.2013

Re: dečaci

Da malo uveselimo


mala zanimljivost

aktuelni mr.olympia i world strongestman dolaze iz Kolorada



p.s. strongmen je totalno ludačko zanimanje
stefan.hauzer stefan.hauzer 18:37 02.01.2014

Re: dečaci


aktuelni mr.olympia i world strongestman dolaze iz Kolorada

pa naravno

,to je tako logično,
u Koloradu je upravo legalizovana duvka! totalno zavidim,Pajiću

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana