Budućnost| Ekologija| Reč i slika| Zdravlje| Život

Hitno: požar u selu Babine - poziv u pomoć

Dragan Pleskonjic RSS / 01.09.2015. u 17:42

 

 

 

 

 

Danas (1. septembra 2015.) tokom dana je izbio požar u selu Babine kod Prijepolja. Požar se veoma brzo širi čemu pogoduje vetar.

Koliko sam upravo saznao u telefonskom razgovoru, požar se širi na više strana i vatrogasci, koji su malobrojni, teško da mogu da lokalizuju požar. Radi se o selu u kome su većinom staračka domaćinstva, pa se teško može očekivati da će meštani moći da se izbore sa vatrenom stihijom. 

Sada saznajem da se požar širi prema mojoj rodnoj kući, gde i dalje žive moji stari roditelji i da je na svega par stotina metara od nje. I pored najbolje želje, sada ni teoretski, ne mogu da stignem tamo da pomognem.

Zato ovim putem molim vatrogasne ekipe Prijepolja, Priboja, Nove Varoši, Pljevalja i drugih mesta da krenu tamo i pomognu u gašenju što pre, dok nije došlo do tragičnih posledica. 

One blogere koji možda imaju uticaj i kontakte bih takođe zamolio da pomognu na način na koji mogu.

 

Napomena: slike su sa Facebook naloga Jovane Brašanac koja se nalazi u selu. One prikazuju situaciju danas. U međuvremenu se požar raširio na druge strane.

 

 

P.S. Stigao je i video snimak:

Atačmenti

Tagovi



Komentari (26)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

predatortz predatortz 17:51 01.09.2015

Savet

Sada saznajem da se požar širi prema mojoj rodnoj kući, gde i dalje žive moji stari roditelji i da je na svega par stotina metara od nje. I pored najbolje želje ne mogu da stignem tamo da pomognem.


Ono što sada možeš da učiniš je da ih posavetuješ da ne rizikuju sa pokušajima izvlačenja materijalnih vrednosti iz vatre, a nadam se da do toga neće da dođe. Vatrogasnim jedinicama se rukovodi iz jednog centra ( Sektor za vanredne situacije MUP-a ), te verujem da su najbliže raspoložive jedinice već alarmirane.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 18:14 01.09.2015

Re: Savet

predatortz
te verujem da su najbliže raspoložive jedinice već alarmirane.


Došli su, ali vrlo malobrojni i slabo opremeljeni.
predatortz predatortz 18:21 01.09.2015

Re: Savet

Dragan Pleskonjic
predatortz
te verujem da su najbliže raspoložive jedinice već alarmirane.


Došli su, ali vrlo malobrojni i slabo opremeljeni. Upravo mi javljaju da traže lopate po selu.


Doći će i pojačanje iz nekog većeg centra. Do tad, ovi momci će opkopima presecati put vatri i davati uputsva meštanima kako da postupaju.
Razumem tvoju zabrinutost ali kao osoba koja ima izvesna iskustva sa kriznim situacijama znam da je to, u najvećem broju slučajeva, mnogo strašnije na izgled nego što se posle ispostavi.

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 18:27 01.09.2015

Re: Savet

predatortz
Do tad, ovi momci će opkopima presecati put vatri i davati uputsva meštanima kako da postupaju.


Do ovog trenutka nema nikoga od njih na strani prema mojoj kući. Nekoliko ljudi se samorganizovalo i pokušavaju da preseku put vatri.

P.S. Pojačanje još nije stiglo, upravo sam proverio. Ovo je zaista zabrinjavajuće.
Meštani se bore koliko mogu i za sada odolevaju, ali se boje vetra koji začas može da preokrene situaciju.
Freedom of Information Freedom of Information 18:18 01.09.2015

Stići će pomoć

zamolio da pomognu na način na koji mogu.

Link na ovaj post digao sam na twitter. Već ima retvitta, možda i to pomogne.Ali nadam se da je pomoć već stigla i da će sve proći bez veće štete.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 18:22 01.09.2015

Re: Stići će pomoć

Freedom of Information
Link na ovaj post digao sam na twitter. Već ima retvitta, možda i to pomogne.Ali nadam se da je pomoć već stigla i da će sve proći bez veće štete.


Hvala puno!

Pomoć slabo pristiže, svega par vatrograsnih vozila koliko sam obavešten i to na strani do šume. Meštani se samorganizuju koliko mogu da zaštite da vatra ne dođe do kuća.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 18:47 01.09.2015

Još slika





mg.beeograd mg.beeograd 20:29 01.09.2015

samo još da se mobilišu

Šta je NUZOP?

NACIONALNO UDRUŽENjE ZAŠTITE OD POŽARA REPUBLIKE SRBIJE (NUZOP RS) je organizovano sa ciljem unapređenja i razvoja sistema zaštite od požara u Republici Srbiji.

NUZOP RS predstavlja nacionalnu referentnu kredibilnu instituciju koja mobiliše sve aktere društva koji se bave zaštitom od požara, uključujući i sve relevantne institucije Republike Srbije.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 20:35 01.09.2015

Re: samo još da se mobilišu

U ovom konkretnom slučaju se još nisu aktivirali, a da li će to ćemo videti.
Meštani noćas dežuraju i reaguju uz pomoć malobrojne ekipe vatrogasaca sa vrlo skromnim sredstvima.

Sreća je da je vetar promenio pravac kretanja od kuća.
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:36 01.09.2015

Re: samo još da se mobilišu

Ovo je idealno da im predsednik bude Velja Ilić ili neka slična zamlata.
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:53 01.09.2015

Zvanično

Tanjug objavio vest o požaru. Između ostalog kažu:

na terenu je oko 50 pripadnika vatrogasno - spasilačkih jedinica iz Prijepolja i okolnih opština sa 12 vatrogasnih vozila i jednim koje pripada Javnom komunalnom preduzeću.


Po informacijama koje je imam, broj uključenih vozila je mnogo manji. Prvo se pojavilo dva sata po izbijanju požara, i to jedno obično, bez vode.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 21:29 01.09.2015

Re: Zvanično

Kada sam pozvao meštane u selu, koji su gasili požar, i pročitao im Tanjugovu vest, samo su se gorko nasmejali pogotovu na podatak o broju vatrogasnih vozila.
a_jovicic a_jovicic 21:26 01.09.2015

Meteo

Nije baš neka vremenska rezolucija (a i sa prognozama pogotovo ruže vetrova se nikad ne zna) ali evo procene kretanja pravca i jačine vetra za Gornje Babine ...

freemeteo.rs

Edit: kada se pogleda detaljna prognoza po satima sasvim je jasno što je do požara došlo ... relativna vlažnost vazduha u 14h samo 19% ... ako je za utehu sa padom temperature se povećava i vlažnost tako da ima nade da se požar tokom noći ne proširi ... ali će opet biti problematično posle 11h (mada će vlažnost biti nešto veća nego danas)
albicilla albicilla 07:57 02.09.2015

Ne 100 ha, vec stotine hiljada hektara!

Ovog juna sam prosao pored goruce deponije ni 20 metara od borove sume, na glavnom putu Nova Varos – Sjenica, na juznim obroncima Zlatara.

Nije mi sasvim jasno gde je ovaj pozar sada, ali znam da sam videci tu deponiju rekao svom kolegi da je to zagarantovan pozar koji samo ceka priliku, ove ili sledece godine, da zahvati ne 100 hektara, vec stotine hiljada hektara zlatarskih suma koje bogotac nece ugasiti!

Posto mi je kolega zaposlen u drzavnoj sluzbi, pitao sam ga ima li on nacina da internim kanalima utice da se deponija ugasi i izmesti. Rekao je:

- A kome da kazem? Policija svaki dan prolazi ovuda i nije ih briga! Sumari su prvi koji treba da brinu, a i oni prolaze ovuda, ovo je glavni put, pa kad sve njih nije briga, kome ja to da kazem?

Ne znam je li ovaj pozar krenuo odatle, ali, ako nije, krenuce.

Deponija o kojoj govorim (mislim da je to novovaroska deponija) se i na Google Earthu vidi kako dimi neposredno uz cetinarsku sumu, ovde: 43°18'28.30"N, 19°54'33.26"E
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 08:24 02.09.2015

Re: Ne 100 ha, vec stotine hiljada hektara!

albicilla

Ne znam je li ovaj pozar krenuo odatle, ali, ako nije, krenuce.


Nije, taj očito još "čeka svoju priliku".

Ovaj požar je na drugoj strani, od Prijepolja prema Pljevljima.

Prema onom što sam čuo, koordinate mesta odakle je krenuo su otprilike:
43°24'12.36"N, 19°31'20.10"E.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 08:13 02.09.2015

Požar je lokalizovan

Prema informacijama od kasno sinoć, požar je lokalizovan, a ekipe meštana i vatrogasaca su tokom noći dežurale. Jutros je situacija relativno mirna.

Nadamo se da neće biti vetra koji bi mogao ponovo da rasplamsa vatru i da je pokrene dalje.

Hvala puno svima koji su pomogli na bilo koji način i dali podršku.
a_jovicic a_jovicic 09:40 02.09.2015

Re: Požar je lokalizovan

Poslednja prognoza kaže da će narednih sati duvati severoistočni vetar ... a i vlažnost vazduha je povoljnija nego juče. Po lokaciji iz prethodnog komentara vidim da bi u takvoj situaciji ako dodje do ponovne pojave požara moglo da bude ugroženo par kuća na jugozapadu ... na samoj ivici šume ... ali Donje Babine bi trebale da budu na "sigurnom"
a_jovicic a_jovicic 01:29 03.09.2015

Re: Požar je lokalizovan

Nego kad je već prošla vanredna situacija mogli bi možda da iskoristimo ovaj blog za neki "lessons to learn" i akciju za (samo)organizovanje u sličnim situacijama.

1. Čini se da resursi kojima država raspolaže u manje (medijski) atraktivnim sredinama nisu dovoljni za brzo reagovanje na situacije koje ugrožavaju živote i objekte

2. Bez obzira na nepostojanje pomenutih resursa, medijsko pokrivanje dogadjaja je takvo da bi prosečan "konzument" informacija pomislio da živimo u Švajcarskoj

3. Samoorganizovanje i improvizacija se pokazuju kao efikasnije metode od "organizovanih" struktura kojima je posao da se ovim profesionalno bave

4. Preventiva i procena verovatnoće da do vanredne situacije dodje na osnovu praćenja meteoroloških parametara i prognoza ne postoji

... a mogućnosti za poboljšanje

O tačkama 1 i 2 ne vredi ni "trošiti tastaturu" ... na to se u ovoj državi ne može uticati

U vezi tačke 3 se već više puta pokazalo da socijalne mreže, amaterska i strukovna udruženja i javni izvori podataka (na žalost ne domaći nego strani) mogu da odigraju bitnu ulogu u informisanju i spašavanju ugroženih (tokom poplava se to posebno videlo na primeru radio amatera, vlasnika plovila a bog'me i socijalnih mreža ... ali i GoogleMaps-a i medjunarodnih javnih baza prostornih podataka)

Što se tačke 4 tiče, prosto je žalosno koliko danas postoje jeftina a efikasna tehnička sredstva a koliko se ista u našoj sredini ne koriste ... primer za razmišljanje ... mreža jeftinih meteo senzora koji ne moraju da budu takvog kvaliteta koji zahtevaju profesionalne meteorološke stanice ali koji bi pokrivali potencijalno rizična područja ... isti bi mogli da budu instalirani u sklopu baznih stanica mobilne telefonije tako da bi se na taj način obezbedilo i napajanje i prenos podataka (u aktuelnom primeru javni izvor freemeteo.com je na osnovu globalne meteo situacije i parametara sa meteo stanice Ponikve, koja je na 50-tak kilometara od mesta dešavanja, korišćenjem modela koji su poznati i domaćoj, državnoj hidrometeorološkoj službi, detektovao ekstremno nisku relativnu vlažnost vazduha koja uz visoku temperaturu predstavlja bitnu indikaciju da do izbijanja požara na tom području može lako doći ... samo to nije imao ko da prati i preventivno reaguje)

... ili ... mogućnost korišćenja beZpilotnih vazduPOhlova (a.k.a. quad-ova opremljenih GPS-om i kamerom) koji ne koštaju nešto previše novca a mogu da budu ekstremno korisni za praćenje situacije na terenu, tj. nadgledanje pravca širenja požara ... ili prostiranja poplavnog talasa ... a bez ugrožavanja života pilota helikoptera (što je u vreme SFRJ i JNA bio jedan od najčešćih vidova praćenja situacije na ugroženom terenu)

... ili ... opremanje vatrogasnih ekipa ručnim anemometrima koji na licu mesta mere pravac i brzinu vetra i slanje takvih podataka u štab koji bi vršio procenu ugroženosti objekata ... ili opremanje protivgradnih "strelaca" ručnim meteo stanicama koji bi tokom perioda velikih vrućina povremeno obilazili potencijalno problematična mesta i merili osnovne meteo parametre (po sličnom principu kako se angažuju pri nailasku gradonosnih oblaka)

Još jednom napominjem da su sva pominjana tehnička sredstva, više redova veličine jefinija nego tehnika koja je korišćena 80-tih godina (u vreme kada se država brinula o ovakvim "sitnicama" ) ... a komunikaciona sredstva značajno raširenija nego onda ... i opet nas malo-malo iznenade "milenijumski potopi" ili "biblijske katastrofe".
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 08:15 03.09.2015

Re: Požar je lokalizovan

Definitivno se iz ovoga može dosta naučiti i "lessons to learn" su vrlo korisne.

Dodao bih dve stvari, na bazi onog što sam saznao posredno od ljudi iz sela:

1. Proveriti ispravnost i spremnost vatrogasnih vozila i drugih sredstava koja se šalju na zadatke. Ovo ne samo zbog izvršenja zadatka, nego i zbog dodatnog ugrožavanja bezbednosti izvršilaca i drugih u slučaju neispravne tehnike.

2. Novinari, proverite tačnost vesti koje objavljujete kao zvanične ili se barem ogradite na neki način. Meni je od strane ljudi koji su bili na licu mesta rečeno da podaci o broju angažovanih vozila, koji su se pojavili kao angencijska vest, nisu ni izbliza tačni. Kažu da ih je bilo znatno manje. To je izazvalo još veće razočarenje kod ljudi tamo.
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:03 03.09.2015

Re: Požar je lokalizovan

3. Samoorganizovanje i improvizacija se pokazuju kao efikasnije metode od "organizovanih" struktura kojima je posao da se ovim profesionalno bave

Puna "profesionalizacija" ovih struktura dovela je do toga da su u njima sada partijski članovi i lezilebovići. Mnoge strukture koje su delotvorno doprinosile rešenju problema u kriznim situacijama su uništene. Setimo se kako su prošle godine delovali samoorganizovani građani, a tugujmo za oslabljenim i marginalizovanim organizovanim grupama kao što su planinari, izviđači, dobrovoljna vatrogasna društva, omladinske radne brigade...
predatortz predatortz 10:11 03.09.2015

Re: Požar je lokalizovan

Setimo se kako su prošle godine delovali samoorganizovani građani, a tugujmo za oslabljenim i marginalizovanim organizovanim grupama kao što su planinari, izviđači, dobrovoljna vatrogasna društva, omladinske radne brigade...


I da ne zaboravimo 'Civilnu zaštitu', koju mnogi pogrešno povezuju sa komunizmom. Edukaciju građana za snalaženje i reagovanje u kriznim situacijama rade sve ozbiljne države. Putem brošura, prezentacija u prostorijama lokalne zajednice, medija, školstva...

Kod nas su, kako stvari stoje, te navike otišle u zaborav. Ne mogu malobrojne i loše opremljene vatrogasne jedinice da zaustave i preduprede sve nepogode. Da postoji svest kod građana da se sklanjaju zapaljive stvari, seku suva stabla, prave opkopi čim se požar pojavi, profesionalcima bi bilo lakše da idu na epicentar žarišta.
nikvet pn nikvet pn 12:09 03.09.2015

Re: Požar je lokalizovan

a_jovicic
... ili ... mogućnost korišćenja beZpilotnih vazduPOhlova


Безпилотних ваздуплохова, молим лепо.

Него ...

Да ли би се могло турити на дрона противградне ракетЛе па изрокати их у градоносни облак ?

Појма немам о томе, само питам.
a_jovicic a_jovicic 23:27 03.09.2015

Re: Požar je lokalizovan

nikvet pn
a_jovicic
... ili ... mogućnost korišćenja beZpilotnih vazduPOhlova


Безпилотних ваздуплохова, молим лепо.

Него ...

Да ли би се могло турити на дрона противградне ракетЛе па изрокати их у градоносни облак ?

Појма немам о томе, само питам.

Aaaaah ... kakav danak neiskustvu ... tako mi i treba kad nisam napisao na papirčetu kako se ta magična reč izgovara ...

vazduPLOhovi, vazduPLOhovi, vazduPLOhovi, sinEopsis, sinEopsis, sinEopsis, telePROMPT, telePROMPT, telePROMPT ... (tja ... nikada od mene poslanik neće biti)

No da se vratimo na raketLe ...

Sumnjam da bi quad bio efikasna platforma za protivgradnu zaštitu prosto zbog mase same protivgradne rakete (kako proguglah, teška je nekih 5kg) ... quad da bi bio jeftin ne može da ima veliku nosivost a sa druge strane i da se naprave snažniji quad-ovi isplativost ovakvih sistema bi bila u pitanju obzirom da je potrebno ispaliti priličan broj projektila i da uslovi za letenje pri nailasku oluje nisu baš povoljni ... pa ni za beZpilotne vazduPLOhove

Postojeće platforme za protivgradnu zaštitu nisu toliko loše rešenje nego je problem što lokalne samouprave ne nabavljaju rakete. Ono što bi trebalo raditi po pitanju modernizacije ovakvih sistema je automatizacija i uvezivanje u mrežu (lanseri raketa ne moraju da budu opsluživani od strane čoveka a komunikacione mreže mogu da omoguće precizno usmeravanje i daljinsko aktiviranje iz komandnog centra. Ovo naravno nije "svemirska" tehnologija ... i može da je razvije "domaća pamet".

Problem je što se kod nas VTI bavi razvojem lutrijskih sistema umesto nečega ovakvog (kad već hoće da rade nešto za tržište) ... a ovo su elementarne komponente prosečnog komandno-informacionog sistema (KIS-a ... a.k.a. C4ISR) koji svakako može da ima dualnu namenu ... civilnu (za reagovanje u elementarnim nepogodama) ... i vojnu (za nedaj Bože ako se pojavi neka balkanska ID). Mašine za igre na sreću ne deluju na ID ... u Islamu je kladjenje veliki greh!
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 15:54 03.09.2015

Još jedan požar


Požar iz Crne Gore prišao Prijepolju, vatrogasci u pripravnosti


Prema saznanjima „Blica“, vatreni venac dug dva kilometra pod kojim gori uglavnom borova šuma, trenutno je na šest kilometara od srpsko – crnogorske granice i prenosi se prema Kamenoj Gori kod Prijepolja.
a_jovicic a_jovicic 23:47 03.09.2015

Re: Još jedan požar

Dragan Pleskonjic

Požar iz Crne Gore prišao Prijepolju, vatrogasci u pripravnosti


Prema saznanjima „Blica“, vatreni venac dug dva kilometra pod kojim gori uglavnom borova šuma, trenutno je na šest kilometara od srpsko – crnogorske granice i prenosi se prema Kamenoj Gori kod Prijepolja.


Tanjug: Požar u pograničnom pojasu - vatrogasci pripravni

On je izjavio Tanjugu i da je vatra udaljena oko 1,5 kilometara od granice sa Srbije, odnosno od opštine Prijepolje.

"Za sada ne postoji opasnost po našu opštinu, međutim, sve zavisi od vetra koji duva tako da nikada ne možemo isključiti mogućnost da se desi suprotno", naveo je Kovačević.


Red bi bio da im neko kaže da se za sutra prognozira "okretanje" vetra i to u pojačanju, baš ka istoku tj. prema Kamenoj Gori i to upravo u delu dana kada će biti najviše temperature.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 08:56 04.09.2015

Posledice

Izvor: Krsto Brašanac (Facebook)



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana