Društvo| Eksperimenti u blogovanju| Mediji| Tehnologija| Život

Dileme oko takse za Javni medijski servis

Dragan Pleskonjic RSS / 30.12.2015. u 22:26

Nema TV signala
Nema TV signala
Pokušao sam da nađem odgovor na jedno specifično pitanje vezano za plaćanje takse za Javni medijski servis (u narodu poznatе kao TV pretplata), ali ga nisam našao. Zato sam odlučio da se obratim Vama kolegama blogerima. U nekom srećnom spletu okolnosti, možda pitanje stigne do RTS-a, pa onda oni urade ono što je predloženo na kraju ovog teksta.

Naime, zvuči neverovatno, ali u 21. veku još uvek postoje delovi zemlje koji nisu pokriveni emitovanjem signala Javnog medijskog servise Srbije i u kojima nema mogućnosti za kablovski priključak ili drugi način prijema signala. U tim delovima se prima signal drugih susednih zemalja, ali ne i signal RTS-a niti drugih televizija iz Srbije.
Ipak, stavka za TV pretplatu je bila na njihovim računima ranije, a biće sigurno opet. Da li se stanovnicima ovih delova može naplaćivati usluga koja nije isporučena?

Pokušao sam da nađem u Predlogu zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis  kako se tretira ova situacija i da li su građani koji žive u ovim krajevima dužni da plaćaju pretplatu.

U članu Članu 8 stoji:
„Oslobađanje od obaveze plaćanja takes vrše RTS i RTV u skladu sa Zakonom o javnim medijskim servisima."

Međutim, u Zakonu o javnim medijskim servisima nisam uspeo da nađem pominjanje situacije nepokrivanja signalom RTS-a, niti ove situacije kao osnova za oslobađanje plaćanja od pretplate. Član 42 pominje različite osnove i situacije, ali ne i ovu. Moguće da sam nešto propustio.

Lično znam najmanje jedno relativno veliko područje u zemlji koje nije pokriveno signalom RTS-a ili je prijem signala otežan u toj meri da je praćenje programa nemoguće. Znam i da je barem jedna mesna zajednica iz ovog mesta, pre nekoliko godina, slala molbu RTS da se to pitanje reši, ponudivši i lokaciju za postavljanje repetitora signala (ili kako se taj sistem sada zove), a koja dominira velikim područjem i moglo bi poboljšati prijem signala za nekoliko okolnih opština. Podatke o ovoj molbi i druge detalje mogu napisati kasnije, ukoliko bude potrebno. Za sada mogu navesti jedan pasus iz te molbe:

- Rejon ovog sela ima dominantnu kotu (Brašansko brdo) sa nadmorskom visinom 1305 metara (43°24'34.29"N, 19°32'13.35"E) sa kojeg se optička vidljivost proteže na područje od nekoliko desetina, a na nekim mestima i preko 100 kilometara. Laički posmatrano, sa ove kote se može pokriti ogromna teritorija signalom RTSa i to u krugu prečnika nekoliko desetina kilometara.

Mislim da nije potrebno da kažem da odgovor na ovu molbu iz RTS-a nikada nije stigao. Nasuprot tome, primera radi, Telenor je ranije odgovorio na molbu i postavio svoju baznu stanicu i postoji sasvim dobar signal mobilne telefonije. Stanovnici ovog područja su zahvalni Telenoru na tome. 

Zamolio bih da prodiskutujemo ovo pitanje. Ovde glavno pitanje nije da li generalno treba da se plaća TV pretplata ili ne (plaćao sam uvek i plaćaću i ubuduće), nego da li je u redu naplaćivati pretplatu (taksu) onima koji taj signal ne dobijaju.

Predlog: Najbolji ishod ovog teksta bi bio kada bi RTS postavio potrebnu emisionu tehniku da bi pokrio ovo područje kvalitetnim TV signalom. Mislim da im ne služi na čast da delovi Srbije ne mogu da gledaju program RTS-a i drugih televizijskih programa iz Srbije, ali zato mogu da gledaju programe okolnih zemalja.Takođe, neodgovranje na molbe mesnih zajednica po ovom pitanju je, u najmanju ruku, neprikladno.

I da ne propustim: Svim blogerima, čitaocima i posetiocima bloga želim srećnu i uspešnu Novu 2016. godinu.

Atačmenti



Komentari (57)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

krkar krkar 22:41 30.12.2015

Komšiluk

U Hrvatskoj područja koja ne primaju zemaljski signal imaju pravo na besplatnu karticu za dekodiranje satelitskog programa HTV za redovan iznos pretplate. Kartica se inače dodatno plaća (za redovne pretplatnike).Program se kodira u skladu sa vlasništvom autorskih prava.

Nisam siguran ko snosi troškove opreme u ovom slučaju.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 22:51 30.12.2015

Re: Komšiluk

Susedi su, znači, i na to mislili. Nije mi poznato da u Srbiji postoji nešto slično.
krkar krkar 22:57 30.12.2015

Re: Komšiluk

Nije mi poznato da u Srbiji postoji nešto slično.


Za početak - ne postoji satelit.

Postojao je onaj Panićev i Mitevićev dok je Slobi trebalo da širi ljubav i skuplja pare.

I postojao je onaj Davinićev koji nije ni postojao al taj iovako nije imao veze sa TV.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 23:02 30.12.2015

Re: Komšiluk

Nadam se onda da će da vide koordinate gore u tekstu i da odu tamo i postave šta treba za signal. Imaju već Telenor baznu stanicu pored, pa će malo i uštedeti na dovodu struje i slično. Barem jednu tačku da reše. Ili se uzalud nadam.
rade.radumilo rade.radumilo 23:49 30.12.2015

Re: Komšiluk

I postojao je onaj Davinićev koji nije ni postojao al taj iovako nije imao veze sa TV.


Digresija. Agrobanka je imala, svojevremeno, neku ekspozituru koju nikakko nije uspevala da poveže na internet. Njima je ta ekspozitura značila, jer gomila okolnih sela nije imala ni banku ni poštu i sav platni promet u krugu od par desetina kilometara se obavljao preko te ekspoziture.
Koliko god da su tražili, kukali, potezali "veze", Telekom nije hteo da im spoji tu ekspozituru ni sa čim. Svakog dana je morao neko da snimi podatke na CD (kasnije USB) i da se odveze kolima do sledeće ekspoziture i ažurira bazu u centrali. Neko je, u jednom trenutku, provalio da imaju optički vidik sa satelitskom stanicom u Ivanjici. Postavili su WiFi i uspostavili vezu preko satelita sa Beogradom. Kada je konačno prestao zakonski monopol Telekoma, neko od privatnih provajdera im je razvukao optički kabl do te ekspoziture.
loader loader 09:26 31.12.2015

Re: Komšiluk

Eto ...
signal jeste spor, ali je dostižan


Hansel Hansel 12:18 01.01.2016

Re: Komšiluk

Za početak - ne postoji satelit.

Постоји сателитски програм РТС-а, али се програм прилично разликује (на пример, нема страних серија и филмова, као ни лиценцних спортских преноса). Гледање је за сваког бесплатно. И у томе је разлика у односу на ХРТ – они наплаћују претплату и од дијаспоре која хоће да има пун приступ свим програмима.

U Hrvatskoj područja koja ne primaju zemaljski signal imaju pravo na besplatnu karticu za dekodiranje satelitskog programa HTV za redovan iznos pretplate. Kartica se inače dodatno plaća (za redovne pretplatnike).

Овде постоји мали простор за неспоразум – право на сателитску картицу има сваки претплатник (уз услов да је не износи из земље), само што једнократно плаћа саму картицу 165 куна (претплата је 80 куна). Претплату плаћа свако ко поседује ТВ пријемник (сигурно су они који немају земаљски пријем ослобођени само тог једнократног плаћања) – на сајту ХРТ-а не налазим тај податак, али ево два линка који потврђују обавезу плаћања и када нема сигнала:

nevjerojatno-ali-istinito-hrt-ubire-pretplatu-cak-i-kada-nema-televizijskog-signala

tv-bez-signala-kome-se-obratiti-ako-nemamo-prijema
krkar krkar 13:02 01.01.2016

Re: Komšiluk

Овде постоји мали простор за неспоразум – право на сателитску картицу има сваки претплатник (уз услов да је не износи из земље), само што једнократно плаћа саму картицу 165 куна (претплата је 80 куна). Претплату плаћа свако ко поседује ТВ пријемник (сигурно су они који немају земаљски пријем ослобођени само тог једнократног плаћања) – на сајту ХРТ-а не налазим тај податак, али ево два линка који потврђују обавезу плаћања и када нема сигнала:


Potpuno sam siguran u ono što sam napisao - iako ni ja nisam to mogao da pronađem na sajtu HTV a nekad ga je bilo.

Ponavljam, na vebu HTV nekada je stajalo da je satelitska kartica besplatna za one koji nemaju zemaljski prijem - a pretplata se svakako plaća.

Ne interesuju me jeftini novinski članci. Ni jedan nije dobro istražen i napisan.

Inače,

Постоји сателитски програм РТС-а, али се програм прилично разликује (на пример, нема страних серија и филмова, као ни лиценцних спортских преноса). Гледање је за сваког бесплатно. И у томе је разлика у односу на ХРТ – они наплаћују претплату и од дијаспоре која хоће да има пун приступ свим програмима.


razlika je suštinska. HTV emituje sve svoje programe na satelitu kodirano i za prijem je neophodna kartica. Pošto HTV ima prava za Hrvatsku na sve što emituje, to građanin koji legalno poseduje karticu gleda SVE programe u Hrvatskoj. Za pretplatnike iz inostranstva postoji druga kartica koja ne samo što kodira signal nego i blokira sve programe za koje HTV ima licencu za emitovanje samo na teritoriji HR. Tako da gledalac HTV preko satelita u inostranstvu može da gleda sve serije koje su u produkciji HTV ali ne i one za koje je HTV kupio licencu jer licenca važi samo za emitovanje u Hrvatskoj i plaća se prema kalkulacijskom broju gledalaca.

Primer:

HTV kupi licencu za Downton Abbey po, recimo, 4000 € po epizodi, za Htvatsku.

HTV DA emituje u regularnom programu. Svi gledaoci koji primaju preko zemaljske mreže mogu da gledaju. Mogu i u inostranstvu u pograničnim područjima koja pokriva signal HTV ali ta pogranična prelivanja signala regulisana su što običajno što konvencijama i ona se tolerišu.

HTV svoj redovni program emituje na satelitu.

Gledalac iz Hrvatske koji prima program preko satelita nema nikakvih ograničenja.

Gledalac iz Austrije ne može da vidi DA preko satelita jer njegova verzija kartice, za inostranstvo, blokira licencni program.

HTV bi, naravno, mogao da kupi licencu za celo područje pokrivanja satelita ali bi to bilo vrlo, vrlo skupo i neisplativo tako da nikome to i ne pada na pamet.

Sve ovo važi za sve programe za koje izvorna autorska prava nema HTV, u principu serije, filmove, sport...

RTS ima potpuno drugi pristup: još od vakta Milošević Slobodana jedina svrha satelitskog programa je da gastarbajterima mozak bude ispran Jedinom Pravom Istinom koju emituje Državni Dnevnik. I samo zbog toga (i specijalnih emisija političkog ispiranja mozga od strane vlasti) RTS uopšte i emituje satelitski program. I zato se između Dnevnika popunjava bilo čime iz produkcije RTS, nebitno. Nikoga nije briga.

Uostalom, treba li bolja ilustracija koliko nekog u RTS i državi Srbiji boli qrc od činjenice da za podizanje programa na satelit RTS koristi HRVATSKE Odašiljače i veze (OiV). Mrzi ih da se bakću sami, debili!


У том случају саветујемо да се обратите компанији “OiV” чији кол центар +385 1 618 6868 можете позвати сваког радног дана од 8-20 сати по средњеевропском времену. Такође, за добијање додатних информација, можете им се обратити и путем електронске поште на адресу satelit@oiv.hr .
Hansel Hansel 13:29 01.01.2016

Re: Komšiluk

krkar
Ne interesuju me jeftini novinski članci. Ni jedan nije dobro istražen i napisan.

Са овим се слажем.
Постоји сателитски програм РТС-а, али се програм прилично разликује (на пример, нема страних серија и филмова, као ни лиценцних спортских преноса). Гледање је за сваког бесплатно. И у томе је разлика у односу на ХРТ – они наплаћују претплату и од дијаспоре која хоће да има пун приступ свим програмима.

razlika je suštinska. HTV emituje sve svoje programe na satelitu kodirano i za prijem je neophodna kartica....

HTV svoj redovni program emituje na satelitu.

И са овим се слажем, практично сам то исто написао.
Gledalac iz Austrije ne može da vidi DA preko satelita jer njegova verzija kartice, za inostranstvo, blokira licencni program.

Ово је можда новина. Прилично сам сигуран да је пре 5-6 година јасно писало на њиховом сајту да су некодирани програми доступни свима (дакле, и без картице), као и кодирани ако купе картицу. Дакле, могао је и неко из дијаспоре да гледа редовни програм ХРТ-а ако за то плати. Тада је на сајту писало, отприлике, да сваки држављанин РХ може да купи картицу и плати претплату за годину дана (коштало је око 120-130 евра), уз могућност да гледа све. Мени је било логично да то није у сукобу с лиценцама (осим можда изузетно) јер се ради о релативном малом броју људи, без обзира на глобалну распоређеност. Можда се нешто променило...
krkar krkar 15:26 01.01.2016

Re: Komšiluk

Прилично сам сигуран да је пре 5-6 година јасно писало на њиховом сајту да су некодирани програми доступни свима (дакле, и без картице), као и кодирани ако купе картицу.


Ne, oduvek je bila potrebna kartica, upravo zbog licenci. Bilo je nekih manjih promena u sistemu ali suština je ta: slobodno na nacionalnoj teritoriji, ograničeno van nje.

Iz sadašnje informacije na vebu HTV nije mi jasno prodaju li oni uopšte karticu za inostranstvo.

Nekada je kartica za inostranstvo bila em skuplja, po logici zarađuješ više - plati više em kodirana za licencne programe.

Pa su se u tipičnom balkanskom maniru "snalazili" tako što je Jozo kupovao karticu na nekoj prijavljenoj adresi u HR pa je nosio u Minken, zato i jesu uveli kontrolu i kaznu od 10000 kn (1350 €) ako ti kartica nije na prijavljenoj adresi.

Мени је било логично да то није у сукобу с лиценцама (осим можда изузетно) јер се ради о релативном малом броју људи, без обзира на глобалну распоређеност.


Svakako da je u sukobu sa licencama. Pritom se možda neko i ne bi obazirao na relativno mali broj Hrvata koji nešto gledaju na HTV satelitu umesto na, recimo ZDF (iako malo pomalo - time smanjuju zaradu stranog emitera koji živi od gledanosti). Ali je mnogo ozbiljnija opasnost nastala sa razvojem kablovske, jer svaki KDS može da kupi hrvatsku karticu - koja je namenjena za pojedinačna domaćinstva - i prenosi, recimo Četiri skakaonice praktično besplatno tj. po ceni jedne pretplate i kartice za HTV umesto da plati vlasniku autorskih prava po tarifi koja zavisi od broja korisnika.

Da ne bude da se to ne dešava. Evo, ja upravo gledam Garmiš na HTV2 jer je po običaju bolji komentar, baš kao što sam na HTV1 danas gledao Bečki koncert, isto zbog koemntara. Sve na kablu.

I jedno i drugo je protivzakonito.
Hansel Hansel 16:14 01.01.2016

Re: Komšiluk

I jedno i drugo je protivzakonito.

Па, да, али очигледно ХРТ то толерише, а вероватно има и неку корист од тога? Мени изгледа да мотив није само директно финансијски, а у сваком случају, с корисничке стране немам ништа против. Само ми је жао што последњих година не спадам у те кориснике који могу да гледају њихов програм...
emsiemsi emsiemsi 18:01 01.01.2016

Re: Komšiluk

krkar

...
Da ne bude da se to ne dešava. Evo, ja upravo gledam Garmiš na HTV2 jer je po običaju bolji komentar, baš kao što sam na HTV1 danas gledao Bečki koncert, isto zbog koemntara. Sve na kablu.
...

Глупости !
Није ни чудо што си толики србомрзац, јер гледаш ту новоУсташку телевизију.
Па њима је и цртани филм пропаганда "чистог хрватског зрака" и осталих новоУсташких кретенизама.
Чак и један Звонко Богдан мора да им се додворава и убија (се) од ијекавштине када пева у дворани Лисински (за неупућене, концертна дворана у Загребу најпознатија по окупљању остарелих усташа из Аргентина и осталих Парагваја деведесетих година).
Hansel Hansel 18:36 01.01.2016

Re: Komšiluk

Па, и ја сам гледао ХРТ кад год сам могао (не знам да ли си приметио и партизанске филмове код њих), па нисам постао србомрзац. Изгледа да је до човека... (кркаре, извини! )
emsiemsi emsiemsi 18:46 01.01.2016

Re: Komšiluk

Hansel
Па, и ја сам гледао ХРТ кад год сам могао (не знам да ли си приметио и партизанске филмове код њих), па нисам постао србомрзац. Изгледа да је до човека... (кркаре, извини! )

Да јбт --- испашће тачна она Месићева да су они 2 пута победили (неоУсташка посла).
krkar krkar 18:48 01.01.2016

Re: Komšiluk

emsiemsi



Čarli,
Nije nužno da zasereš baš svaki post svojim frustracijama i glupošću. Više nije smešno, sad je žalosno.

A ako nisi razumeo kad ti se lepo kaže, da ti isto to ponovim kako najbolje razumeš:

Мрш, џукело!
zilikaka zilikaka 20:31 01.01.2016

Re: Komšiluk

Па, и ја сам гледао ХРТ кад год сам могао


Ja gledam i sad. Oba programa.
Mogu vam reći da su kvalitetniji od naših.
Gomila dobrih filmova i serija.
emsiemsi emsiemsi 22:24 01.01.2016

Re: Komšiluk

krkar
emsiemsi



Čarli,
Nije nužno da zasereš baš svaki post svojim frustracijama i glupošću. Više nije smešno, sad je žalosno.

A ako nisi razumeo kad ti se lepo kaže, da ti isto to ponovim kako najbolje razumeš:

Мрш, џукело!

Шта рећи на овакву непристојност !?
Успут --- чему толика фрустрираност ? Ја сам само истакао твоју опчињеност неоУсташистаном.
Успут 2 --- и шта кажеш, нема те информације на сајту хрватске телевизије, али ја вам кажем да је тако.
Успут 3 --- још један од оних којима је хрватско говно слађе од српског колача. Бедници најобичнији.
emsiemsi emsiemsi 22:25 01.01.2016

Re: Komšiluk

zilikaka
Па, и ја сам гледао ХРТ кад год сам могао


Ja gledam i sad. Oba programa.
Mogu vam reći da su kvalitetniji od naših.
Gomila dobrih filmova i serija.

Гледам и ја, но, не слажем се са твојом оценом.
rade.radumilo rade.radumilo 19:39 02.01.2016

Re: Komšiluk

још један од оних којима је хрватско говно слађе од српског колача. Бедници најобичнији.


Samo što mi ovde liči na Srpsko govno i Hrvatski drek...
nim_opet nim_opet 22:23 04.01.2016

Re: Komšiluk

Шта рећи на овакву непристојност !?

Ne znam emsi, ali kada neko svaki odgovor zapocinje sa "Gluposti!", onda taj neko ne moze da ocekuje da drugi sagovornik bude mnogo pristojniji.
emsiemsi emsiemsi 14:59 05.01.2016

Re: Komšiluk

nim_opet
Шта рећи на овакву непристојност !?

Ne znam emsi, ali kada neko svaki odgovor zapocinje sa "Gluposti!", onda taj neko ne moze da ocekuje da drugi sagovornik bude mnogo pristojniji.

Ниси у праву !
krkar krkar 22:45 30.12.2015

Etika

Inače vrlo interesantno pitanje.

Bojim se da uvođenjem TAKSE obaveza plaćanja nije povezana sa mogućnošću korišćenja usluge.

Dok je postojala pretplata, moglo se tvrditi da je ona naknada za uslugu. Međutim taksa je davanje koje nije direktno povezano sa korišćenjem usluge. Što znači da je svako dužan da je plati bez obzira na realnu nemogućnost prijema signala.

Etički je ovo vrlo upitno ali je verovatno po zakonu.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 22:50 30.12.2015

Re: Etika

Zanimljivo, to bi mogla biti caka: taksa vs. pretplata.

Da, to je etički vrlo upitno.

Ovde je dodatni momenat što se uglavnom radi o seoskim područjima, pretežno siromašnim sa velikom većinom staračkih domačinstava. Još jedan "podsticaj" za odluku za mlade koji se nisu odselili.
niccolo niccolo 22:55 30.12.2015

Re: Etika

Etički je ovo vrlo upitno ali je verovatno po zakonu.

Krkar je u pravu, "Član 38.
Obveznik plaćanja takse je svako fizičko i pravno lice koje je korisnik merila električne energije po stambenoj jedinici, odnosno poslovnom prostoru.
"

Sad, mogli bismo da raspravljamo da li je u skladu (u smislu da nije) sa Zakonom o budžetskom sistemu (18) Neporeski prihodi su vrsta javnih prihoda koji se naplaćuju pravnim ili fizičkim licima za korišćenje javnih dobara (naknade), pružanje određene javne usluge (takse), zbog kršenja ugovornih ili zakonskih odredbi (penali i kazne) kao i prihodi koji se ostvare upotrebom javnih sredstava) da se nešto što se zove taksa naplaćuje nevezano za pružanje određene javne usluge...

Edit:
I da ne propustim: Svim blogerima, čitaocima i posetiocima bloga želim srećnu i uspešnu Novu 2016. godinu.

Hvala, takođe.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 00:28 31.12.2015

Re: Etika

U Zakonu o javnim medijskim servisima kaže:

Oslobađanje od obaveze plaćanja takse

Član 42

Od obaveze plaćanja takse oslobađa se fizičko lice, vlasnik merila električne energije, koje živi u jednočlanom domaćinstvu ili je hranilac porodice u višečlanom domaćinstvu, ukoliko je:

1) osoba sa invaliditetom sa 100% telesnog oštećenja;

2) osoba sa invaliditetom sa manje od 100% telesnog oštećenja, ako joj je, u skladu sa odredbama posebnih propisa, priznato pravo na dodatak za tuđu negu i pomoć;

3) lice koje je trajno izgubilo sluh ili slepo lice;

4) korisnik prava na novčanu socijalnu pomoć;

5) penzioner sa minimalnom penzijom;

6) fizičko lice korisnik više merila električne energije, za merilo električne energije u stambenoj jedinici, odnosno poslovnom prostoru, koji se ne koristi.

Od obaveze plaćanja takse oslobađaju se i:

1) ustanove koje se u smislu zakona koji uređuje oblast socijalne zaštite smatraju ustanovama za smeštaj korisnika, obrazovno-vaspitne ustanove, zdravstvene ustanove i organizacije osoba sa invaliditetom i preduzeća za radno osposobljavanje i zapošljavanje osoba sa invaliditetom;

2) diplomatsko-konzularna predstavništva, pod uslovom reciprociteta.

Pravo na oslobađanje od obaveze plaćanja takse ostvaruje se na osnovu zahteva koji se podnosi na obrascu za oslobađanje od plaćanja takse sa potrebnom dokumentacijom.


Itd, nisam kopirao deo člana u kome se govori o dokumentaciji koja se podnosi. Mislim da su tu trebali dodati i kategoriju lica kod kojih nema pokrivenosti signalom.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 00:31 31.12.2015

Re: Etika (ne stanuje ovde)

Bojim se da uvođenjem TAKSE obaveza plaćanja nije povezana sa mogućnošću korišćenja usluge.


To najmanje. Da je ovo bilo koja država, a ne budući nacistički kindergarten, mogla bi se povesti priča o neustavnosti naplate bilo kakve takse ili dažbine preko računa za struju (osim onih koji su vezani za uslugu prodaje korisniku električne energije).

Struja, to mu u ovom 21. veku, dođe kao nekakav osnovni elemenat života, kao vazduh ili voda ;> i sada će svi oni koji bi da ne plate tu taksu Bujošević janičara i Vučić Age, doći u situaciju da im iseku struju.

Da je ovo neka država osvešćenih ljudi (kao što nije) pa da protiv ovakvih rešenja (za bilo šta) "Bunu" odmah nadignu udruženja potrošača, zaštitnici građana, advokatske komore, političke stranke (aha, da, to u stvari ni ne postoji) - i naravno sami građani. Pa makar da prvi sledeći takav račun niko živi ne plati. To bi bilo koliko - oko tridesetak miliona evra koji se ne bi slili u kasu?

Naravno, kada Infostan pošalje račun za 200 dinara za osiguranje, tu se odmah dignu i kurta i murta i vučić aga i lenji Krljo, dikretor "koliko sutra" (c by Vučić Aga) da ostavku, a na ovu sramotu, koliko vidim, niko ni da zevne
zemljanin zemljanin 00:34 31.12.2015

Re: Etika

neko je već to naveo pa da se nadovežem ... mislim da je smisao cele priče upravo sama taksa a ne signal ili gledanje ... to mu dođe kao što je nekad bilo "CG dinar", "Zajam za Srbiju" i sl. univerzalne taske koje država propisuje ... ne znam da li je bilo takvih slučajeva u novijoj istoriji ali princip je jasan ... ako je to takav slučaj, pokrivenost signalom je u domenu ET i nije osnov za oslobađanje ... nisam u tematici pa pretpostavljam

i sve najbolje u NG
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 05:16 31.12.2015

Re: Etika

Dragan Pleskonjic
U Zakonu o javnim medijskim servisima kaže:

Oslobađanje od obaveze plaćanja takse

Član 42

Od obaveze plaćanja takse oslobađa se fizičko lice, vlasnik merila električne energije, koje živi u jednočlanom domaćinstvu ili je hranilac porodice u višečlanom domaćinstvu, ukoliko je:

1) osoba sa invaliditetom sa 100% telesnog oštećenja;
.


Itd, nisam kopirao deo člana u kome se govori o dokumentaciji koja se podnosi. Mislim da su tu trebali dodati i kategoriju lica kod kojih nema pokrivenosti signalom.

E, ako neko nema signal onda je to osoba sa invaliditetom 100% pa se primenjuje tačka 1. Dakle, prema prvom stavu ovog člana ne mora da plaća, oslobođen je obaveze.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 09:30 31.12.2015

Re: Etika

KRALJMAJMUNA
E, ako neko nema signal onda je to osoba sa invaliditetom 100% pa se primenjuje tačka 1. Dakle, prema prvom stavu ovog člana ne mora da plaća, oslobođen je obaveze.


Znači program je toliko dobar da se neprimanje tog signala može smatrati stopostotnom uskraćenošću. Ljudi će se tek sada razočarati.
rade.radumilo rade.radumilo 11:43 31.12.2015

Re: Etika

E, ako neko nema signal onda je to osoba sa invaliditetom 100% pa se primenjuje tačka 1. Dakle, prema prvom stavu ovog člana ne mora da plaća, oslobođen je obaveze


Dakle, ako neko digne u vazduh repetitore RTS-a, onda niko ne mora da plaća?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 12:19 31.12.2015

Re: Etika

Etički je ovo vrlo upitno ali je verovatno po zakonu.

moja baka je 80tih živela blizu industrijske zone na severu banata, i imala je vrlo loš prijem tadašnje televizije beograd, jedva nešto bolju tadašnju tvns. skoro ništa i nikad nije mogla da gleda, ali je pretplata uredno morala da se plati, jer je imala televozor koji radi, a i radio. kasnije, 90tih je nabavila noviji televizor sa boljom antenom, i situacija se samo za malo promenila, prvi program je imao stalne smetnje kad god su neki pogoni radili, ali se ne sećam pretplate 90tih. enivej, ako živiš u srbiji i imaš tv aparat ili radio (ne znam kakva je situacija sa kompjuterima?), bez obzira kakav ti je prijem programa, i da li uopšte možeš da ga navataš, u obavezi si da platiš taksu. prilično besmisleno u suštini.
rade.radumilo rade.radumilo 12:23 31.12.2015

Re: Etika

Etički je ovo vrlo upitno ali je verovatno po zakonu.


Hebeš ga. Robovlasništvo, rasna segregacija, holokaust. Sve je to u nekom trenutku bilo po zakonu.
krkar krkar 16:06 31.12.2015

Re: Etika

bez obzira kakav ti je prijem programa, i da li uopšte možeš da ga navataš, u obavezi si da platiš taksu.


Ja sam se neke 1988-9. otprilike tužio sa državom i dobio da ne moram da plaćam pretplatu, da posedovanje nije dovoljan osnov za naplatu pretplate. Moji drugari advokati su išli sa mnom na suđenja da gledaju čudo kako se jebavam sa imbecilima iz advokatske kancelarije Dželebdžić D, Milić (majkemi tako se zvala) koja je zastupala RTS.

Na kraju sam dobio napismeno crno na belo da činjenica da posedujem TV prijemnik nije dovoljan osnov za naplatu pretplate.

Imam negde skeniranu tu konačnu presudu, nađoh je slučajno pre 2-3 godine dok sam tražio ko zna šta po arhivi. Kad se setim gde je postiraću je na vaskoliki veb.
asterix asterix 23:00 30.12.2015

Emisiona tehnika

RTS ne emituje TV i radio signal već to radi Javno preduzeće Emisiona tehnika i veze.
http://www.etv.rs/
Predajnici, repetitori, pokrivenost, kvalitet signala i ostalo su u nadležnosti ETV-a.
ETV je posebna firma a RTS je jedan od njihovih korisnika.
RTS pravi program a ETV ga distribuira.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 23:07 30.12.2015

Re: Emisiona tehnika

RTS ne emituje TV i radio signal već to radi Javno preduzeće Emisiona tehnika i veze.


Hvala. Pošto se razumete, pretpostavljam da ih znate, pa još kad biste bili ljubazni da im dojavite koordinate da stave tu skalameriju tamo. Mnogi bi Vam bili veoma zahvalni.

Znam da to ne ide baš tako, ali k'o velim Nova je godina, iskazuju se i ispunjavaju razne želje, pa ko zna.
krkar krkar 23:13 30.12.2015

Re: Emisiona tehnika

da im dojavite koordinate da stave tu skalameriju tamo


Imaš li podatke kako su ti nevideći glasali na poslednjim izborima?
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 23:15 30.12.2015

Re: Emisiona tehnika

krkar
Imaš li podatke kako su ti nevideći glasali na poslednjim izborima?


Nemam. Mada je verovatno moguće negde pronaći.
To bi moglo biti važno?
asterix asterix 23:21 30.12.2015

Re: Emisiona tehnika

Dragan Pleskonjic
....kad biste bili ljubazni da im dojavite koordinate da stave tu skalameriju tamo.

Pošaljite mail sa kordinatama ETV-u (http://www.etv.rs/contact) kao što ste poslali Telenoru, možda se nešto pokrene.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 23:24 30.12.2015

Re: Emisiona tehnika

asterix
Pošaljite mail sa kordinatama ETV-u (http://www.etv.rs/contact) kao što ste poslali Telenoru, možda se nešto pokrene.

Da li znate da li mail treba da pošalje ovlašteni predstavnik mesne zajednice ili može bilo ko (recimo ja)?

asterix asterix 23:47 30.12.2015

Re: Emisiona tehnika

Dragan Pleskonjic

Da li znate da li mail treba da pošalje ovlašteni predstavnik mesne zajednice ili može bilo ko (recimo ja)?

Ne znam, verovatno veću težinu ima institucija ali ni lična inicijativa ne može da smeta. Treba ih daviti, izaći u javnost... U pitanju su inertna javna preduzeća koja imaju svoje finansijske planove, obavezne javne nabavke. Takva su pravila igre u RS.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 00:29 31.12.2015

Re: Emisiona tehnika

asterix
Ne znam, verovatno veću težinu ima institucija ali ni lična inicijativa ne može da smeta. Treba ih daviti, izaći u javnost... U pitanju su inertna javna preduzeća koja imaju svoje finansijske planove, obavezne javne nabavke. Takva su pravila igre u RS.


Hvala!
Filip Mladenović Filip Mladenović 01:45 31.12.2015

Re: Emisiona tehnika

Prijave problema u prijemu:

Za eventualne smetnje ili kvarove na mreži, možete se obratiti nadležnoj službi, koja Vam je na raspolaganju 7 dana u nedelji.

Kontakt telefon:
011/2544-358 (zemaljske veze)

Vreme u kome možete prijaviti kvarove je od 08 do 20 časova.
krkar krkar 03:02 31.12.2015

SNS i crna rupa

To bi moglo biti važno?


Ako ste glasali za SNS kukajte kako ste vi verno Vođino selo a nemate signal.

Ako niste glasali za SNS neka neko obavesti Nadležno Mesto da je selo protiv SNS jer nema signal državne TV pa se razobadalo.
antioksidant antioksidant 09:08 31.12.2015

Re: SNS i crna rupa

selo protiv SNS jer nema signal državne TV pa se razobadalo.

Разбудило. :)
(Мада мислим да је и пинк релевантан за успављивање)
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 12:27 31.12.2015

Re: Emisiona tehnika

Prijave problema u prijemu:

Za eventualne smetnje ili kvarove na mreži, možete se obratiti nadležnoj službi, koja Vam je na raspolaganju 7 dana u nedelji.

Kontakt telefon:
011/2544-358 (zemaljske veze)

Vreme u kome možete prijaviti kvarove je od 08 do 20 časova.

super je ovaj info, pogotovo za one koji ne mogu da dobave taj nepokrivajući signal, a nemaju ni internet da im da taj info. a sigurno i čitaju ovaj blog preko goluba pismonoše.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 12:34 31.12.2015

Re: Emisiona tehnika

Imaš li podatke kako su ti nevideći glasali na poslednjim izborima?

izbori na kojima sam poslednji put gasala su predsednički, i glasala sam za ištvana pastora, na užas svih mojih mađarskih prijatelja. posle sam kukavički pustila da masa odluči za mene između manekena i grobara. na parlamentarnim iskreno nisam mogla nikom da dam glas, jbg. isto mislim i danas. pita me jedna seka na telefon danas u kratkoj anketi u kog srpskog političara imam najviše poverenja? kakav oksimoron.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 12:41 31.12.2015

Re: Emisiona tehnika

Pribavio sam i informaciju kome je svojevremeno upućena molba da se ovaj problem reši.

Pismo je bilo naslovljeno:

- Generalnom direktoru Radio-televizije Srbije
- Ivršnom direktoru samostalnog sektora emisione tehnike i veze

Filip Mladenović
Prijave problema u prijemu:

Za eventualne smetnje ili kvarove na mreži, možete se obratiti nadležnoj službi, koja Vam je na raspolaganju 7 dana u nedelji.

Kontakt telefon:
011/2544-358 (zemaljske veze)

Vreme u kome možete prijaviti kvarove je od 08 do 20 časova.


Filipe, hvala na informaciji, ali se pokazala kao beskorisna. Zvao sam gore navedeni broj i niko se ne javlja. I da se javio, ne znam šta bi taj neko učinio. Nije u pitanju kvar, smetnje na vezama i slično, nego signala jednostavno NEMA, nema pokrivanja i tako je godinama, decenijama. Samo u nekim delovima tog kraja, koji su topografski povoljno postavljeni prema određenim udaljenim repetitorima, može se nekako "uhvatiti" signal RTS-a, uz neviđenu "gimnastiku" sa antenama i nepouzdan prijem.

Biću slobodan da kažem: mislim da njih nimalo nije briga što nekoliko hiljada ili možda desetina hiljada stanovnika nema signal RTS-a.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 12:45 31.12.2015

Re: Emisiona tehnika

BebaOdLonchara
super je ovaj info, pogotovo za one koji ne mogu da dobave taj nepokrivajući signal, a nemaju ni internet da im da taj info. a sigurno i čitaju ovaj blog preko goluba pismonoše.


Srećna okolnost je da je Telenor pre mnogo godina pozitivno odgovorio na jednu sličnu molbu i izgradio baznu stanicu mobilne telefonije na dominantoj koti koja je gore pomenuta. Od tada je signal mobilne telefonije odličan.

Ali RTS nije imao sluha čak ni da odgovori na molbu.

P.S. I da dodam: nema signala ni jedne druge televizije iz Srbije sa nacionalnom frekvencijom (ako se to tako kaže).
Hansel Hansel 12:47 01.01.2016

Re: Emisiona tehnika

Драгане, у једном од линкова које сам горе дао видећеш да се и Хрвати "ваде" на законски прописан доњи лимит покривености становништва, који није 100%. На сајту нашег ЕТВ-а можеш да видиш да они ипак постављују додатне "геп-филере" (еквивалент репетиторима, да не улазимо сада у питање зашто геп-филери нису обавезно репетитори) и да наводно сада прелазе законски минимум од, мислим, 95% покривености. Вреди после празника бити упоран и звати онај број (нека звони до краја), а још боље писати на kvar@etv.rs и pitanja@etv.rs (ова друга адреса је бар раније била активна). А, узгред, када евидентно месецима има проблема (рецимо с другим мултиплексом у источној Србији), они неће да признају да је проблем код њих, инсистирају да је проблем код гледалаца, иако они истовремено имају пријем првог мултиплекса без проблема. Но, то овде није тема, мада ова чињеница упозорава да се неће тако лако добити конкретан, па још и позитиван одговор.

А сада ја имам неколико питања – најпре, да ли је ико покушао, после завршетка дигитализације, да ухвати сигнал у Бабинама (Бабину?)? Наиме, после дигитализације квалитетан пријем је могућ и тамо где га никада није било, или га је било у траговима, јер дигитални пријемници извлаче корисну информацију и из рефлектованог сигнала и дају нормалну слику (ако је рефлектовани сигнал стабилан). Потребно је прво одредити с ког предајника би се могао очекивати рефлектован сигнал, "ручно" наместити канал на пријемнику и онда антену услерити у смеру не предајника него рељефа у близини с ког се очекује рефлексија. Померати антену лагано, па и одступити од очекиваног смера, док се не појаве неке вредности на индикацији јачине и квалитета сигнала. Да ли би у Бабинама ово било могуће, не знам. Ја сам успео да рођацима који имају плац у Кривом Виру пронађем стабилан сигнал без икаквог појачања, с малом лога-антеном, али која је усмерена супротно од предајника, без дилеме хвата рефлектован сигнал. Има још једна ствар – на адреси etvservis.rs/PronadjiOdgovarajucuEmisionuStanicu.aspx (сајт не ради стално) може се добити прорачун јачине сигнала и фреквенција на којој се очекује пријем, у овом случају се испоставило тачно за један предајник, за други нисам имао времена да експериментишем.

На сајту www.dvbtmap.eu/mapdistance.html се може видети профил терена, али сада ни тамо не могу да се претходно чекирају оближњи предајници, надам се да је то само нека тренутна нефункционалност. Мада се то може радити и преко Гугл мапа, али је ту ваљда већа гњаважа.
krkar krkar 13:19 01.01.2016

Re: Emisiona tehnika

наводно сада прелазе законски минимум од, мислим, 95% покривености


Postoje 2 parametra pokrivenosti: pokrivenost površine i pokrivenost stanovništva. Emiteri su se jako izveštili da manipulišu podacima o pokrivenosti i koriste rupe na štetu građana.

плац у Кривом Виру


Krivi Vir između Paraćina i Zaječara? Mnogo dobar sir!
Hansel Hansel 13:32 01.01.2016

Re: Emisiona tehnika

Тај! Јесте!
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 13:33 01.01.2016

Re: Emisiona tehnika

Hansel

Hvala puno na vrlo korisnim informacijama. Posebno je zanimljiv ovaj link sa softverom za proračun signala. Probao sam i vrlo je koristan. Oni kažu da je još uvek u test fazi i stvarno izgleda da ne uzima dovoljno precizno topografiju (da ne pišem detalje). Pomalo se razumem u materiju, jer sam i sâm radio nešto slično za prostiranje bežičnog signala (doduše na drugom delu spektra i na manjim rastojanjima, radilo se o Wi-Fi mrežama).

Neki delovi tih naselja imaju kakav-takav signal, zavisno od topografskog položaja prema udaljenim repetitorima, ali neki (većina) ne. Svašta je pokušavano sa antenama i godinama ranije, dok je bio analogni sistem i sada kada je krenuo digitalni. Mnoge anegdote su ispričane na tu temu.

Jedan kolega bloger mi se javio privatnom porukom sa idejom kako da se pomogne i zahvaljujem mu se na tome.

P.S. Da, kaže se Babine -> Babinama.
Btw: Kako je velika razlika između reči Babine i Dedinje.
Hansel Hansel 13:46 01.01.2016

Re: Emisiona tehnika

Нема на чему, драго ми је ако су информација реално корисне. (Занимљиво како је сајт баш сада прорадио, до малочас није функционисао!)

Пада ми на памет да би се некаквим самодоприносом репетитор могао изградити, али било би најправедније да то ураде они који су за то плаћени...

Не написах у претходним коментарима, баш сам се спремао за допуну, хвала ти на лепим жељама и у своје име узвраћам истом мером!

П.С. Питао сам за род и број назива села јер није очигледан – може биит и средњи и множина женског. Можда само није било згодно да назив буде "БабиЊе" јер се ради о појму који означава нешто друго... (Насупрот овој оправданој дилеми, имаш честе очигледне грешке типа "ВласотинцИма" – било би "ВластонцАма" ако је ж. род – мада је свакако исправно "Власотинцу".)
loader loader 09:10 31.12.2015

Stiže signal - i premijer lično

zvuči neverovatno, ali u 21. veku još uvek postoje delovi zemlje u koji nisu pokriveni emitovanjem signala Javnog medijskog servise Srbije i u kojima nema mogućnosti za kablovski priključak ili drugi način prijema signala. U tim delovima se prima signala drugih susednih zemalja, ali ne i signal RTS-a niti drugih televizija iz Srbije.

Prvo (oko čega se većina ovdašnje manjine verovatno slaže), u Serbiji skoro ništa nije neverovatno :)
A za ovo, o nepokrivenosti signalom - ako čuje Rasim Ljajić, neće časiti ni časka da ode na sva ta lica svih nepokrivenih mesta i da najavi svečani početak postavljanja u rad odašiljača koji će ovu nezgodu rešiti. Rasim se u sve razume, Rasim je svuda i oduvek, Rasim se jedva razlikuje od margarina.
A još ako za to digitalno nepočinstvo dočuje i sam premijer - jer da on zna šta se desšava ne bi bilo tako kako jeste - podeliće packe svojim stranačkim kolegama, banderašima i kafedžijama i lično ih poterati da sagrade skalameriju koja će dobaciti signal toj grupi glasača.
Konačno, verujem da će svi oni građani do kojih ne dopire rtsignal biti popisani i da će biti izuzeti od plaćanja ove najavljene digitalne taksene marke. Na narod se ovde u svakom času misli.
djoka_l djoka_l 11:41 31.12.2015

A pravna lica?

Ako je išta besmisleno, to je onda obaveza da pravna lica plaćaju po jednu taksu na 20 zaposlenih. Ispada da zaposleni u radno vreme isključivo provode u TV salama kapaciteta 20 mesta i gledaju RTS
Ribozom Ribozom 14:27 31.12.2015

Svaka cast

Kako je svet mali.
Drago mi je sto su Babine dobile napokon mobilni signal, nadam se da ce uskoro i tv signal. Pre mnogo godina sam trebao povezati skolu u Babinama na internetu sa ministarstvom prosvete, preko dial up mreze koja je radila samo rano ujutro.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 15:29 31.12.2015

Re: Svaka cast

Ribozom
Kako je svet mali.
Drago mi je sto su Babine dobile napokon mobilni signal, nadam se da ce uskoro i tv signal. Pre mnogo godina sam trebao povezati skolu u Babinama na internetu sa ministarstvom prosvete, preko dial up mreze koja je radila samo rano ujutro.


Definitivno. Srećom već duži niz godina signal mobilne telefonije je vrlo dobar i to je odlična stvar.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana