Društvo| Ekonomija| Planeta| Politika| Region

Pop-koktel pametnog i nelojalnog, …

Milan Novković RSS / 03.07.2016. u 12:38

... kao sveto jedno svetog trojstva u kojem su još i pop-cinično "dođoh, videh, bombardovah", pa top of the pops Game of Thrones, ili House of Cards, kako ko već voli, su ovih dana zakoračili vojnički uvežbano na plodno britansko tlo.

Šteta što broj tri ne dozvoljava četvrtu komponentu pa da orgazmično srećnu Hilari, kada je komadanje ljudskih tela u desetinama hiljada u pitanju, ne pojačamo retardirano nasmejanim Obamom, jednim od najslabijih i najkrvoločnijih predsednika koje su Ameri imali, čiji je uradak „muški" podignut na za red veličina višu ravan, i tako postavimo „zdrav" kontekst za „razumevanje" šta-kako-i-gde-ko u unezverenom iznenađenju neoliberala ovih dana.

Pošto sam se već umorio od ove dve rečenice gore samo ću da nabrojim nešto od teže prebrojivog i još težeg za upakovavanje u neku priču sa bar minimalnim brojem čvrstih i koherentnih niti:

    - Mlada i poštena UK devojka od 25 godina, kakve su sve u stvari, izuzetci su sasvim nebitni po prirodi nebitnih malih brojeva, koja je ovih dana očajna zbog Brexita ne zna da neke njene vršnjakinje u Grčkoj moraju da, u ogromnom bolu, isključe i mozak i telo i da se prostituišu da bi se nahranile.

    - Ogromna većina mladih ne zna da je EU zabila nož u leđa celoj jednoj mladoj generaciji u Južnoj Evropi, Grci samo krvare na bedemima, ali su tu i Italijalni, Španci, Portugalci i još mnogi koji po prvi put u praksi uče kako se kopaju rovovi. Njihovi manje veseli vršnjaci na jugu pate već dugo vremena.

    - Neoliberali u panici su se obrušili na najveću opasnost za sada, dok ne konsoliduju redove, Borisa Johnsona koji je jedan od retkih koji glasno sme da stane Amerima na crtu, pa Jeremy Corbyna. Veliki deo medija je kao tabloidi u Srbiji, samo sa značajno boljom šminkom, dok je Borisu drug od 30 godina, Michael Gove, zabio nož u leđa, surovo, neočekivano, na nacionalnoj televiziji, pošto ga je prethodno zabio drugu Kamerunu u leđa, isto drugu od koju nesretnu decenijicu. Jeremyja su pokušali da zbace sa vodeće pozicije Laurističke partije u ajkula-frenetičnom maniru ne samo ultra-desničari „leve" partije, nego i zbunjeni levičari koje su, izgleda, „odradili" preko jedne velike firme iza koje vuče konce i Toni Blair, optužba se tek pojavila, pre pola sata pa ne znam detalje. Corbyn im je glavobolja od kad se pojavio, najveća u stvari, unplugged kad je elektrika neoliberalizma u pitaju, prijatelj mladih, popularan i raste mu popularnost, istinski levičar i najveća pretnja interesnim grupama. Neoliberale vanredno brine ajd to što on može da pobedi u sledećim izborima, pošto još ima vremena da se snage prestroje, nego što će ovde za nekoliko dana na videlo izveštaj o Toni Blerovom laganju pred parlamentom i pred irački rat, pa, daće Bog, sugestija da se radilo o kriminalnom aktu i tako neke šanse, iako male, veliki je UK reputacioni rizik, da svi časno priložimo kintu za njegov besplatan smeštaj i hranu koju godinicu u najboljem što britanski zatvori mogu da ponude. To bi bio ogromam udarac desičarima u Laburističkoj partiji, otud delimično, posebna panika ovih dana.

- Pop-cinizam na stranu, oko Hilari K. mu ne fali plodnog zemljišta, nego Brexit danas i US izbori u bliskoj budućnosti, povrh tekuće postavke na Evroazijskoj geo-političkoj tabli, daju ovom vremenu poseban značaj. Ovo, možda, nije once in a lifetime vreme, nego šire i duže od toga.

Pa, šta se, možda, još dešava:

    - US integritet je narušen, kažu neki. Decenije agresive i manipulacije na domaćoj i svetskoj sceni, sa nikakvom podrškom patriotskom kada je 1% od 1% u pitanju, Dik Čejniji i Haliburtoni, ciji je sentiment poptuno nadnanacionalni, sve sa sistemskom podrškom države u tome, i ako im je 3% jeftinije da daju otkaze u US i prebace proizvodnju u Kinu oni će to i uraditi, te decenije su posekle skoro sve transmisione puteve vertikalne mobilnosti u US i završile u 23% nezaposlenih u US. 60/70 milion na food-stamps. Silovanje statistike to ne pokazuje tako, ako dvaput nedeljno kosite travu nekome za po 20 dolara vi ste „zaposleni" kaže matematika, ako prestanete da se javljate biroima za zapošljavanje zato što ste izgubili svaku nadu vi niste nezaposleni. Dolar, kao okosnica US hegemonije, je na infuziji preko svih ektremiteta, i da nije poslušnog zapadnog sveta, pa ponekog „ratića", iako su EU, posebno Nemci, pružali netrivijalan otpor, Brexit bi, možda, već imao par godina iskustva iza sebe, iako se, možda, ne bi tako zvao i ne bi desio u UK.

    - Kinezi i Britanci „šuruju" oko Londona koji bi trebao da bude finansijska, odskočna daska Kini. To bi se desilo i da nije bilo Brexita, nego bi se samo više preganjali oko relativno beznadežne „borbe" za Frankfurt.

    - Australija i Novi Zeland već požuruju UK sa novim trgovačkim aranžmanima. Dobro, de, to rade sa svojim UK pajtosima iza Komonvelt scene.

    - Evropa, iza ove predstave u plakanju za „pokojnikom" ne mari previše za Brexit, on je dobrodošao čak. TTIP je skoro pa malo verovatan sada, bar po vremenskoj liniji kako je planiran, Evroazija je evropska ogromna šansa. Pomeriti Merkelovu pa je zameniti poslušnijom garniturom, iako je mnogi vide kao previše poslušnu već sada, je neoliberalima važno koliko i pobeda nad Borsom Johnsonom, pa Corbynom u UK.

    - Ako ih i sve pobede to je, izgleda, i dalje samo još jedna infuziona cev američkom feudalisanju nad Evropom, ograničenog trajanja i ograničenog potencijala.

    - Naglo suočavanje sa ovom činjenicom, na terenu, u praksi je ono odavno među mnogom američkom elitom, ona ima vanredno pametne ljude, se ogleda kroz mnoge sitnice - Ukrajini je hladno sugerisano da požuri sa Minsk dogovorom, pa tako spusti loptu. Oni su ionako bankrotirali i za sada od pseudo-gospodara nemaju mnogo do Amerike, Turska se osvestila, izvinila Rusiji i ispod pozornice gde je sve lepo i drugarski kao pre će sada da radi mnoge stvari koje im Rusi kažu, uradila sve pogrešno poslednjih godina i dovela neverovatnu nestabilnost i u sopstvenu kuću. Ameri žure sa „drugarskim" dilom sa Rusima u Siriji, i Bugari počeli pomalo da se jogune, Kinezi objašnjavaju po Srbiji i Poljskoj, jedna NATO zavesa od Baltika do Turske pada dok panično pokušavaju da navuku drugu, nuklearnu, samo ta vesela igra dupliranja uloga ima svoj matematičko-betonski zid.

    - NATO i Nemačka su, verovatno, najinteresantnije teme sledećih nekoliko meseci do sledećih nekoliko godina.

Ja se nadam da opasnost od novog rata na Balkanu naglo opada, a dobre prilike južnog toka i brze pruge na kineskom novom putu svile naglo rastu, pa tako i prilika za prosperitet regiona

I to bi bilo to, svet bi zvanično postao multipolaran uz „dostojanstveno" priznanje svih glavnih igrača. On je to već i sada, ko ne veruje može da pokuša da se uveri po alternativnoj štampi (serijske čitače mainstrem medija, pogotovo NYT i WPa nije lako uveriti, oni sve „znaju", al ko zna), čitajući o Rusko-Kineskoj saradnji, SCOvima, AIIBjevima, *ijevima ovim, *ijevima onim, rusko-kinesko-iranskom, indijskom, pakistanskom, *skom ovom, *skom onom.



Komentari (50)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

urbana_gerila urbana_gerila 13:16 03.07.2016

the mothership orchestra

Milan Novković Milan Novković 13:39 03.07.2016

Re: the mothership orchestra

urbana_gerila

Half-up, with a smile

urbana_gerila urbana_gerila 14:30 03.07.2016

Re: the mothership orchestra

Milan Novković
Half-up




tyson tyson 15:01 03.07.2016

Prostitucija

- Mlada i poštena UK devojka od 25 godina, kakve su sve u stvari, izuzetci su sasvim nebitni po prirodi nebitnih malih brojeva, koja je ovih dana očajna zbog Brexita ne zna da neke njene vršnjakinje u Grčkoj moraju da, u ogromnom bolu, isključe i mozak i telo i da se prostituišu da bi se nahranile.

Pa ne samo u Grčkoj već i u USA, Rusiji, Keniji, Italiji, Kubi, Venecueli, i skoro-pa-svakoj državi na ovoj planeti.


Milan Novković Milan Novković 16:07 03.07.2016

Re: Prostitucija

Pa ne samo u Grčkoj već i u USA, Rusiji, Keniji, Italiji, Kubi, Venecueli, i skoro-pa-svakoj državi na ovoj planeti.

U mnogim državama, da, mislim da klinci nisu svesni toga, baš ću ih pitati.
amika amika 15:30 03.07.2016

Рокови за одлуку

US integritet je narušen, kažu neki. Decenije agresive i manipulacije na domaćoj i svetskoj sceni, sa nikakvom podrškom patriotskom kada je 1% od 1% u pitanju

О, јес, оф коз...

Него Милане, хоће ли парламент потврдити референдум и када, има ли неких обавезних рокова? Привиђа ми се да ће све трајати бар пет година када ситуација са ЕУ постане јасна.
Milan Novković Milan Novković 16:13 03.07.2016

Re: Рокови за одлуку

Него Милане, хоће ли парламент потврдити референдум и када, има ли неких обавезних рокова? Привиђа ми се да ће све трајати бар пет година када ситуација са ЕУ постане јасна.

Hoće, skoro sigurno. Nema obaveznih rokova da se počne, ali kada se počne imaju dve godine da to i završe.

Ja čak mislim da će požuriti, sa Komonveltom već prave neformalne dilove, i mislim da ovo početno kašnjenje dok Konzervativna Partija ne izabere novog vođu nema veze sa Kamerunovim "trikom" nego sa neoliberalnim pritiskom, treba im vreme da smire ostatak Evrope, pa tržišta. A i pažljivo i promišljeno, polagano pomeranje u ovom trenutku je najbolji risk menadžment.

Finansijska tržišta vide Brexit kao pozitivnu stvar i to se ogleda u značajnom skoku akcija velikih firmi. Taj skok je veći nego što na prvi pogled izgleda zato što su banke značajno opale zbog velikih rezervi u funtama.

Novine pišu svašta, naravno, uglavnom ono što im moćnici narede.
sasaminijature sasaminijature 16:15 03.07.2016

Hm.....

Brexit za sada sluzi kao odlicno pogonsko gorivo za sirenje fasizma ,muceni prepametni sveznajuci gradjani moraju da trpe posledice losih odluka zatucanih ruralaca !!!
Nego gde je u celoj slagalici bankrot USA? Da li se ceka zavrsetak dirigovane predstave zvane izbori ili ne ? Kakva ce planeta biti i sta ce uslediti kada se to obznani a mnogi vec znaju,kako ce to uticati na covekovu sredinu?
Milan Novković Milan Novković 16:31 03.07.2016

Re: Hm.....

Nego gde je u celoj slagalici bankrot USA? Da li se ceka zavrsetak dirigovane predstave zvane izbori ili ne ? Kakva ce planeta biti i sta ce uslediti kada se to obznani a mnogi vec znaju,kako ce to uticati na covekovu sredinu?

Bankrot USAa nikom ne odgovara. Da nije tako već bi bakrotirali.

Čekaće se izbori velikim delom, po mom mišljenju, pa, nadam se, iskoristiti da se pomeri donekle tako da onda taj pomeraj izgleda kao rezultat izbora, a ne nove percepcije stanja na tržistu i u svetu, koja ima ogroman destabilizirajući potencijal.

Kako iz zagrljaja 500,000 milijardi (da, 500,000,000,000,000) derivata samo u bondovima čiji je nizak yield uhvatio svet za gušu nije preterano jasno nikome, ali to su više nego svetski problemi i danas i u velikoj meri zajedno i rešavaju, uz male dobijene i izgubljene bitke usput, gde niko ne želi da izgubi te bitke pošto one ubrzano vode ka gubitku "rata" ).

A svi derivati danas se mere u milionima milijardi, US igra dupliranja uloga je polako došla do kraja i oni su počeli pomalo da se smiruju, bar tako izgleda.

Mislim da je neocon dodatnih 1,000 milijardi za oružje koje bi onda trebalo "isprobati" istorija, tj nadam se, i da će se ispostaviti da, ko god da pobedi na izborima, Trump "doktrina" šta-kako sa spoljnom politikom sasvim sigurno neće tek tako otići u zaborav.
sasaminijature sasaminijature 17:08 03.07.2016

Re: Hm.....

Milan Novković
Nego gde je u celoj slagalici bankrot USA? Da li se ceka zavrsetak dirigovane predstave zvane izbori ili ne ? Kakva ce planeta biti i sta ce uslediti kada se to obznani a mnogi vec znaju,kako ce to uticati na covekovu sredinu?

Bankrot USAa nikom ne odgovara. Da nije tako već bi bakrotirali.

Čekaće se izbori velikim delom, po mom mišljenju, pa, nadam se, iskoristiti da se pomeri donekle tako da onda taj pomeraj izgleda kao rezultat izbora, a ne nove percepcije stanja na tržistu i u svetu, koja ima ogroman destabilizirajući potencijal.

Kako iz zagrljaja 500,000 milijardi (da, 500,000,000,000,000) derivata samo u bondovima čiji je nizak yield uhvatio svet za gušu nije preterano jasno nikome, ali to su više nego svetski problemi i danas i u velikoj meri zajedno i rešavaju, uz male dobijene i izgubljene bitke usput, gde niko ne želi da izgubi te bitke pošto one ubrzano vode ka gubitku rata).

A svi derivati danas se mere u milionima milijardi, US igra dupliranja uloga je polako došla do kraja i oni su počeli pomalo da se smiruju, bar tako izgleda.

Mislim da je neocon dodatnih 1,000 milijardi za oružje koje bi onda trebalo "isprobati" istorija, tj nadam se, i da će se ispostaviti da, ko god da pobedi na izborima, Trump "kontrina" šta-kako sa spoljnom politikom sasvim sigurno neće tek tako otići u zaborav.

Nadam se da nisi moju percepciju Brexita shvatio licno , nije mi bila namera .Samo je tako dozivljavam posto je tako predstavljaju u medijima.
Drago mi je sto si kao i ja optimista ,ali....
Od 1993 i ukidanja Glas-Stigalovog zakona ,FED samo pravi sve veci i veci dug.Dugovi vec sada iznose 110.000 per capita poreskih obveznika.Istovremeno spoljnotrgovinski deficit raste sa 127 milijardi dolara iz 2001. godine na 1.750 milijardi dolara u 2013. godini. Tu je Kina najveci finansijer tog deficita , bice najbitnije kako ce se ona ponasati u narednom periodu. Koliko ce ona biti uslovljena ekipom koja drzi FED,kakva ce biti uzocno-posledicna veza je jos uvek nejasno.
Izlazak iz ovakve situacije ameri mogu jedino uz pomoc ogromnih resursa a ne ogromnom emisijom dolara.Vojinm intervencijama obezbedjuju da se obican papir obecanje placanja zamene za robu u drugim zemljama.Gde ratuju ? Irak , Avganistan ,Libija Sirija ,tamo gde su im resursi.
Plasi me da to sto su se smirili da je priprema za oluju sa Rusijom.Kako je rekla Olbrajtova da tako mali broj ljudi upravlja sa tako puno resursa. Preveliki je ona kalibar da bi to bila slucajna izjava.
Milan Novković Milan Novković 17:36 03.07.2016

Re: Hm.....

Nadam se da nisi moju percepciju Brexita shvatio licno

Ni najmanje, taman posla
Plasi me da to sto su se smirili da je priprema za oluju sa Rusijom.Kako je rekla Olbrajtova da tako mali broj ljudi upravlja sa tako puno resursa. Preveliki je ona kalibar da bi to bila slucajna izjava.

Ja mislim da tu sada naglo smiruju situaciju, mislim da je Olbrajtova sasvim nebitna, tj razni su svašta rekli.

Ako gledaš delove izjave kineskog pretsednika ovih dana, a oni i Rusi više-manje misle i rade ono što kažu, saradnja im ide u sve sfere, spoljna politika im neverovatno efikasna i toliko su prijatelja zaradili, dok je US besmislena, za ne poverovati, tako da ja mislim da će u US doći do polaganog restruktuiranja, iskrenije i konzistentnije politike, uz nemonovno priznanje da je hegemonija istorija (onda mogu polako i da dolaru nađu mnogo pametnije mesto i uposle ogromu ekonomiju i tehnološki supremacy, iako sad kasne malo:

"Chinese President XI Jinping in his speech on Friday the 1st of July, noted the strategic need for an alliance between Russia and China, which he believes will determine the future world order.

The world is on the brink of radical changes. We see how the EU is gradually crumbling and the US economy is collapsing. This will end in a new world order. So, in 10 years we will have a new world order unlike anything before in which the key will be the Union of Russia and China,” said XI.

In his opinion the relations of Russia and China should not be confined to the economic relations, these countries should create an alternative military alliance.

We are now witnessing the aggressive actions by the United States against Russia and China. I believe that Russia and China may form an alliance before which NATO will be powerless and it will put the end to the imperialist aspirations of the West,” he said.

Also XI is confident that China needs to modernize its army.

The creation of an army that conforms to the international status of our country, is a strategic task. We must combine economic development with the development of defense to modernize the army, to make it modern and standardized… We should comprehensively promote reform in the military sphere, to create an army that is disciplined and can win,” said XI Jinping, speaking at the solemn meeting on the occasion of the 95th anniversary of the Communist party of China."

Xi opposes monopolization of global governance

The world order should be decided not by one country or a few, but by broad international agreement, said Xi Jinping, general secretary of the Communist Party of China Central Committee, on Friday.

It’s for the people of all countries to decide through consultations what international order and global governance systems can benefit the world and people of all nations,” Xi said here at a rally marking the Party’s 95th founding anniversary.

Xi said China will actively participate in the building of global governance system and strive to contribute Chinese wisdom to the improvement of global governance.

China will work with people of all countries to push the world order and global governance system toward a more just and reasonable direction,” he said.

China advocates that people of all countries join together to change pressure into power, risks into opportunities, and replace confrontation with cooperation and monopolies with win-win deals, said Xi.

China will always follow a path of peaceful development and an opening up policy featuring mutual benefit and win-win deals, he added.

The purpose of China’s foreign policy is safeguarding world peace and promoting common development, according to Xi.

China is willing to expand common interests with other countries, build a new type of international relations with cooperation and mutual benefit as its core values,” said Xi.

The president noted China’s development of a more comprehensive model of international cooperation, such as the “Belt and Road” initiatives.

We are not growing our sphere of influence, but supporting mutual development of all countries. We are not building our backyard garden, but a public garden for all countries,” he claimed.

China advocates a community of common destiny of mankind, and opposes the Cold War mentality and zero-sum game. China holds that regardless of size, strength and wealth, all countries are equal, and all peoples have the right to choose their own development paths,” said Xi.

China opposes imposing one’s will on others, interfering with other countries’ domestic affairs and the strong bullying the weak.

However, China will never give up our lawful rights. Chinese people do not believe fallacy and nor are we afraid of evil forces. Chinese people do not make trouble, but we are not cowards when involved in trouble,” said Xi. Endi

sasaminijature sasaminijature 18:25 03.07.2016

Re: Hm.....

Okruzenje u kojem zivis ,ljudi sa kojima se susreces ,tvoje obrazovanje, zivotno iskustvo ti sigurno daju bolji pogled pa se nadam da si u pravu.
Milan Novković Milan Novković 18:42 03.07.2016

Re: Hm.....

sasaminijature
Okruzenje u kojem zivis ,ljudi sa kojima se susreces ,tvoje obrazovanje, zivotno iskustvo ti sigurno daju bolji pogled pa se nadam da si u pravu.

Suviše je sve kompleksno, a meni to nije posao, da bih mogao da dobacim do koherentnog i zaokruženog mišljenja.

Recimo, US nesumnjivo guše UK i Evropu, City je ogroman posao za UK, samo ta kvadratna milja je skoro veća od celog Frankfurta.

I US se previše meša, jako agresivno i neartikulisano, na kraju.

Pa kad uzmeš u obzir kontrolu nad Evropom, pa tako još jedan kanal US kontrole nad UK, izlazak UK iz Evrope je u stvari više izlazak iz domena US komandovanja.

Kako se ovo sve smiri UK će da procveta, mnogo toga što se piše po novinama je besmisleno.

Ali onda, u ograničenom znanju postoje i sumnje. Ako je ovo sve kontrolisani izlaz:

1. Ajd Kamerun je US čovek, mora tako, pa Guverner Engleske Banke isto tako, Goldman u stvari, "globalista". Teško je poverovati da se "po dizajnu" pobedilo na referendumu sa 4%, pa je nejasno otkud onoliko jaka pro-EU medijska kampanja (ajd kupio ih US, recimo), i možda je ovo trebao da bude samo prvi korak, pa ispao bolji nego su se nadali, ili u mehanizmima ima kanala koje ne razumemo.

2. Teško je u pričama poverovati u ovoliku bahatost US, ovde sad, i sa britanskim pasošem, ako hoćeš da otvoriš račun u banci, a nisi rođen ovde, moraš da dobiješ i US dozvlolu. Ok, žele da znaju kako novac dolazi u UK, ali je neverovatno da im je UK to dozvolio, oni to žele da znaju da bi kontrolisali ljude s novcem i vukli ih u US.

3. Pa je reakcija tržišta neverovatno stabilna i u UK interesu, FTSE reakcija neverovatna - pitamo se onda ko kontroliše ne samo volatility na tržištu nego ovaj sad FTSE skok - ajd, UK su majstori u tome, možda su napravili dilove, spremili novac pa kupuju nazad delove i dele sa finansijerima, kojih onda mnogo ima u US

Jednom rečju kompleksan sistem sa povratnim spregama i mnogo dinamike u svakom slučaju, a nekim jakim i ugovorenim silama ispod svega toga.
apostata apostata 19:08 03.07.2016

Re: Hm.....

Novkoviću kada god pročitam tvoj neki duži post ili blog padne mi na pamet ono što je Pol Samjuelson rekao o Kejnsovoj The General Theory of Employment, Interest and Money, a rekao je ovo:

"The General Theory ... užasno napisana knjiga, loše organizovana ... Puna je iluzija i starnputica ... Sama Kejnijanska teorija je u njoj izložena nečitko ... momenti inspiracije i intuicije sjeku se sa dosadnom algebrom, nespretne definicije iznenada se razjašnjavaju čudnim objašnjenjima.

I kada se na kraju sve to "proguta", odjednom vam postane jasno da je analiza dana jasno i da su zaključci očigledni i novi.

Ukratko rečeno - The General Theory ... je nesporno djelo genija.
"
sasaminijature sasaminijature 19:32 03.07.2016

Re: Hm.....

Milan Novković
sasaminijature
Okruzenje u kojem zivis ,ljudi sa kojima se susreces ,tvoje obrazovanje, zivotno iskustvo ti sigurno daju bolji pogled pa se nadam da si u pravu.

Suviše je sve kompleksno, a meni to nije posao, da bih mogao da dobacim do koherentnog i zaokruženog mišljenja.

Recimo, US nesumnjivo guše UK i Evropu, City je ogroman posao za UK, samo ta kvadratna milja je skoro veća od celog Frankfurta.

I US se previše meša, jako agresivno i neartikulisano, na kraju.

Pa kad uzmeš u obzir kontrolu nad Evropom, pa tako još jedan kanal US kontrole nad UK, izlazak UK iz Evrope je u stvari više izlazak iz domena US komandovanja.

Kako se ovo sve smiri UK će da procveta, mnogo toga što se piše po novinama je besmisleno.

Ali onda, u ograničenom znanju postoje i sumnje. Ako je ovo sve kontrolisani izlaz:

1. Ajd Kamerun je US čovek, mora tako, pa Guverner Engleske Banke isto tako, Goldman u stvari, "globalista". Teško je poverovati da se "po dizajnu" pobedilo na referendumu sa 4%, pa je nejasno otkud onoliko jaka pro-EU medijska kampanja (ajd kupio ih US, recimo), i možda je ovo trebao da bude samo prvi korak, pa ispao bolji nego su se nadali, ili u mehanizmima ima kanala koje ne razumemo.

2. Teško je u pričama poverovati u ovoliku bahatost US, ovde sad, i sa britanskim pasošem, ako hoćeš da otvoriš račun u banci, a nisi rođen ovde, moraš da dobiješ i US dozvlolu. Ok, žele da znaju kako novac dolazi u UK, ali je neverovatno da im je UK to dozvolio, oni to žele da znaju da bi kontrolisali ljude s novcem i vukli ih u US.

3. Pa je reakcija tržišta neverovatno stabilna i u UK interesu, FTSE reakcija neverovatna - pitamo se onda ko kontroliše ne samo volatility na tržištu nego ovaj sad FTSE skok - ajd, UK su majstori u tome, možda su napravili dilove, spremili novac pa kupuju nazad delove i dele sa finansijerima, kojih onda mnogo ima u US

Jednom rečju kompleksan sistem sa povratnim spregama i mnogo dinamike u svakom slučaju, a nekim jakim i ugovorenim silama ispod svega toga.


Vidi ,potuno se slazem da je sve isuvise kompleksno ,pogotovo za obicnu raju koja moze samo da parbici po smetlistu beznacajnih informacija . Iole vredne nam jos nisu dostuone. Vreme u kom zivimo nam ipak daju malu mogucnost da razmenjujemo informacije koje svako od nas ima u nekom svom mikrokosmosu i tako sklapamo slagalicu .
Sistem kakav poznajemo i u kojem smo ziveli vise ne postoji,moje misljenje .Referendum je samo jedan u nizu velikih poremecaja koji ce uslediti. Doslo je do kolapsa i mora da se napravi planetarna igranka ,da se sistem restartuje.Da li to vodi ka sveopstem picvajzu ,po meni da , mozda gresim . Celi sistem je i napravljen da se zavrsi velikom zurkom .Industrijska ,tehnolska i druge revolucije... Multi kompanije i cela ta igra sa neoliberalizmom i neprestanim besmislenim profitom je kraj igre .Sve je to civilizacija sazvakala ali smo na duhovnom razvoju zastali u srednjem veku.Svi su ususkani u blagodetima konformizma ,samo sto to nece moci dalje.Kada se pogleda kako igraci koriste u zadnjih 60 godina masmedije ,normalan covek se zapita da li je moguce da nas ovoliko vuku za nos .Stalno nas zatrpavaju smecem .Sve velike religije su takodje u kolapsu .Era interneta i za nas nepojmljivog protoka informacija je otvorila oci ljudima po pitanju starih religijskih dogmi.Malobrojni su se okrenuli sebi i poceli duhovno da se uzdizu ,dok je vecina zaglavljena .Kako mi kao civilizacija da napravimo novi iskorak ,da predjemo na sledeci level? Do sada nam je uvek trebao Veliki rat da bismo doziveli katarzu ,zbacili glib sa sebe i krenuli dalje.Za mase to je jedini nacin .Dotle smo stigli sa evolucijom.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 21:36 03.07.2016

Re: Hm.....

apostata
Novkoviću kada god pročitam tvoj neki duži post ili blog padne mi na pamet ono što je Pol Samjuelson rekao o Kejnsovoj The General Theory of Employment, Interest and Money, a rekao je ovo:

"The General Theory ... užasno napisana knjiga, loše organizovana ... Puna je iluzija i starnputica ... Sama Kejnijanska teorija je u njoj izložena nečitko ... momenti inspiracije i intuicije sjeku se sa dosadnom algebrom, nespretne definicije iznenada se razjašnjavaju čudnim objašnjenjima.

I kada se na kraju sve to "proguta", odjednom vam postane jasno da je analiza dana jasno i da su zaključci očigledni i novi.

Ukratko rečeno - The General Theory ... je nesporno djelo genija.
"


apsolutno isti doživljaj.
samo je po meni uvek (ne samo sada) previše optimističan, ali to je tek tako neodiljivo šarmantno kod Milana, nek se i zajebe, ali baca srce na teren.
Milan Novković Milan Novković 21:57 03.07.2016

Determinizam u ringu potiv ...

nesporno djelo genija

... filozofskog libertanizma.

Thanks, da sam naplaćivao pisanje po reči, ili challenged gramatičkoj konstrukciji, mogao sam pare namlatiti (iako je konkurencija žestoka)

Kad je već istoričar neoprezno zabasao u ovaj sokak da ga brže-bolje napijemo pa iskoristimo, Lola radi prvi deo a link drugi



John William A., bivši predsednik UN General Assemblija, se ubi nehotimice dan pre svedočenja protiv Klintonovke, pre desetak dana, tako što je spustio šipku od tegova na grlo pa se ugušio, pošto je prethodno greškom umro od srčanog udara. Ali lista, ali lista, a mrzi me da je proveravam (konfuzna stranica, početak okružen svim i svačim).

Kriv si, ti si uveo loše pisanje, konfuzije, nečitko i stranputice u nežne redove ovog bloga

vrabac_u_steni vrabac_u_steni 22:10 03.07.2016

Re: Determinizam u ringu potiv ...

Milan Novković





Da, baš gadna baba.
Milan Novković Milan Novković 22:33 03.07.2016

Re: Hm.....

previše optimističan

Jesam dosta, glavom-kroz-zid metodologija mi previše često uspela, pa postalo hronično
apostata apostata 22:47 03.07.2016

Re: Determinizam u ringu potiv ...

Milan Novković
nesporno djelo genija

... filozofskog libertanizma.

Al' moraš priznati da je ipak mnogo,mnogo bolji od Mizesa, Fridmena ili onog pokajnika Grinspina.

To njegovo pokajanje mi je inače jedan od ljepših momenata u mojem 21. vijeku.
Kako sam samo uživao čitajući zapisnik sa saslušanja (evo i sada se naježim)

Moram taj dio da citiram:

ep. HENRY WAXMAN (D), California: You have been a staunch advocate for letting markets regulate themselves. And my question for you is simple. Were you wrong?

ALAN GREENSPAN: Yes. I found a flaw, but I've been very distressed by that fact.

Rep. HENRY WAXMAN: You found a flaw in the reality.

ALAN GREENSPAN: Flaw flaw in the model that I perceived is the critical functioning structure that defines how the world works, so to speak.

Rep. HENRY WAXMAN: In other words, you found that your view of the world, your ideology, was not right.

ALAN GREENSPAN: Precisely. No, that's precisely the reason I was shocked because I've been going for 40 years or more with very considerable evidence that it was working exceptionally well.

http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/warning/etc/script.html

I to kaže čovjek koji je bio megapoznat po svojoj frazi:"Let market do it's magic!"
Thanks, da sam naplaćivao pisanje po reči, ili challenged gramatičkoj konstrukciji, mogao sam pare namlatiti (iako je konkurencija žestoka)

Nemoj, nemoj ovako je super.
Kad je već istoričar neoprezno zabasao u ovaj sokak da ga brže-bolje napijemo pa iskoristimo, Lola radi prvi deo a link drugi



John William A., bivši predsednik UN General Assemblija, se ubi nehotimice dan pre svedočenja protiv Klintonovke, pre desetak dana, tako što je spustio šipku od tegova na grlo pa se ugušio, pošto je prethodno greškom umro od srčanog udara. Ali lista, ali lista, a mrzi me da je proveravam (konfuzna stranica, početak okružen svim i svačim).

Nema od toga ništa - to je još uvijek dnevna politika, nije to moj domen.
Kriv si, ti si uveo loše pisanje, konfuzije, nečitko i stranputice u nežne redove ovog bloga

Znači takvo mišljenje vlada na blogu?
Vrijeme je izgleda za penziju.


angie01 angie01 00:16 04.07.2016

Re: Determinizam u ringu potiv ...

Da, baš gadna baba.


...znas kako se kaze- svako ima lice kakvo zasluzuje.
milisav68 milisav68 07:02 04.07.2016

Re: Determinizam u ringu potiv ...

apostata

Znači takvo mišljenje vlada na blogu?
Vrijeme je izgleda za penziju.

Ma kakvi, to se Milan samo šali.
milisav68 milisav68 07:14 04.07.2016

Re: Determinizam u ringu potiv ...

angie01
Da, baš gadna baba.


...znas kako se kaze- svako ima lice kakvo zasluzuje.


nsarski nsarski 08:32 04.07.2016

Re: Determinizam u ringu potiv ...

I to kaže čovjek koji je bio megapoznat po svojoj frazi:"Let market do it's magic!"


Ah, inspector Renault!


Milan Novković Milan Novković 09:20 04.07.2016

Re: Determinizam u ringu potiv ...

ALAN GREENSPAN: Precisely. No, that's precisely the reason I was shocked because I've been going for 40 years or more with very considerable evidence that it was working exceptionally well.

Deda

Šalim se, to nije bitno, nego je neverovatno da su ga iznenadili deregulacija i leveraging, pa sve uvezaniji svet.

To je kao da se čudimo što u kasinu posle početnog dobitka sve izgubimo, kako nastavljamo da se kockamo, pošto su odds protiv nas samo 55-45

Ipak, "sledeća" velika kriza, posle poslednje, je već trebala da se desi, a nije, ubacili su u sistem neke mehanize zaštite.

Npr, sada postoje institucije koje imaju relativno liberalan mandat, i delimično specijalnu ulogu u specijalnim situacijama, pa mimo zakona apsorbuju neke šokove.

Dobar primer je zlato, čija prevažna uloga podriva ulogu dolara, pa ga parirong (onog što ne postoji, fiktivnog) postoji previše na tržištu gde su mehanizmi takvi da bi se morali praviti gubici prečesto i u kjnigama previšse instituija.

Ali igranka ide dalje i pitanje je kako se ti gubici pokrivaju, i tu ima svašta, ja polu-nagađam, prosto što dobiju deo novca, a prosto im je dozvoljn i insider dealing - i jedno i drugo je forma pljačkanja kad se svede na "atomic" sastojke.

Rade risk management, ok, ali s tuđim novcem i bez pitanja (novcem onih koji su opljačkani)

Pa postoje raznorazni "sleepers" fondovi-institucije koji, po naređenju, ne rade više samo "racionalan" trading, nego i iracionalan, na svoju štetu koju im onda pokriva vlasnik, a među vlasnicima su razne države, Rusija, Kina, ... Deo fu "finansijske armije"

Da na tu temu zarate bilo bi više štete u svetu nego ovo sada pucanje, i niko ne želi pravi rat pošto je svima destruktivan.

Naravno, od prošle krize stvari se nisu popravile nego pogoršale, na jedan kompleksnan način Ameri i dalje igraju igru kojom pre svega sami sebe upetljavaju i teraju sve tešnje u ćošak.

Velika je verovatnoća da prethodna kriza nije bila potpuno stihijska, nego namerno izazvana. To je relativno lako Amerima na svetskom nivou - likvidnost je kao dalekovodi u elektrodistribuciji, isključiš nekoliko i odjednom mnogi nemaju struju, gruba paralela, i u leveraged svetu počinje drama.

Pa se pričalo da su Ameri u poslednjoj krizi maznuli 3-5% svetske kapitalizacije listed na berzama u odnosu na BRIC. Pri 50,000 milijardi, npr, to je i do 2.5 triliona. Tj, nisu maznuli sve to, takva je ispala razlika, njima vlasništo poraslo recimo 3%, a BRICu opalo 2% (nagađam cifre ali tu su negde)

Ali kvare svoju geo-strategijsku postavku tako, niko im više ne veruje i polako se distanciraju od njih, pa im je potrebno sve više sile da drže stvari pod "kontrolom".

Oni čak nisu toliko ni krili to, u Foreign Affairs, npr, diskutovali o tome da li je to bio pravi način, bolji bi strategijski bio polagana devalvacija dolara.

Ali onda gube hegemoniju dolara, pa svoju hegemoniju u svetu.

Na kraju krajeva je održavaju danas u životu neverovatnom upotrebom sile, reputacioni profil su urušili, svet ode, iako jako polako, i u druge valute, cross-currency swaps, itd.

Taj leverade je otišao danas u neverovatne visine - povlašćeni igrač, ne smrtnici, može danas povrh jedne hiljade dolara u fizičkom zlatu da na berzama trguje i sa do 200 hiljada dolara. To je neverovatan leverage, i jako povodljivo, ako skoči cena zlatu 0.5% samo profit je 100%, nemaš više 1,000 dolara nego 2,000.

Ali, ako mu cena opadne 0.5% sve izgubiš.

Derivati idu sada u milionima milijardi, za nepoverovati, ovo je višestruko više od prethodne krize. Samo u bondovima ih imaš 500,000 milijardi, otprilike, a zbog niskog yielda, pa previsoke cene, opada im i likvidnost - kupuju ljudi bondove sa negativnim yieldom, ili jako niskim, ali im ipak opada interesovanje, oni bi ipak da ulože novac u nešto profitabilno, svi bismo, penzije nam od toga zavise.

Pa je tako stabilna Evroazija sa reputacijom smrtna opasnost za US - novac će da grune u tu stranu, a Rusija i Kina navalili ko smrt na babu s tom reputacijom, paze šta će da kažu i onda se toga drže (naravno, neka pozadinska doza igre, igranke i nacionalnih interesa ne može da se zaobiđe).

I Ameri, u kontraproduktivnom strategijskom maniru, opkoljavaju i prete iako su sve slabiji (u relativnom smislu, Azija prosto ode brže napred, a Evropu sputavaju uvrtanjem ruku) pa tako teraju Evroaziju na što brže odvajanje od njih, pa ujedinjavanje.
Milan Novković Milan Novković 09:25 04.07.2016

Re: Determinizam u ringu potiv ...

angie01
Da, baš gadna baba.


...znas kako se kaze- svako ima lice kakvo zasluzuje.

Lice ko lice, ja se toplo nadam da vi niste otvorili link, inače ne biste pričali o licu, ono je tu da smiri blogera
Milan Novković Milan Novković 09:35 04.07.2016

Re: Determinizam u ringu potiv ...

nsarski
I to kaže čovjek koji je bio megapoznat po svojoj frazi:"Let market do it's magic!"


Ah, inspector Renault!



Magija je, delimično, radila i ovako - kupiš papir, otštampaš obveznice, prodaš.

Kupac, Kina, SA recimo, kupi i izvuče te obveznice iz sekundarne trgovine, tj nikad ih tamo ne stavi nego zaključa u sef.

Dobro, moraš da plaćaš kupon (kao neka kamata vlasnicima obveznica), ali isteknu ti neke stare obveznice a i odštampaš nešto malo novih da pokriješ razliku u zaduživanju).

I tako, po prirodi tih obveznica koje su "sakrivene" negde ne talasa se previše, ti tačno znaš šta ćeš s novcem, a vlasnik obveznica ne pomišlja da ih unovči pa ti sa kešom, dok neko drugi zaključava obveznice, talasa po tržištu i preti inflacijom.

I onda počne svet da se joguni, Kina, pa sad i stari "pajtos" SA (šanse su da njih sad "planski" urušavaju i to je deo šire priče o nafti i Bliskom Istoku)
elenold elenold 13:22 04.07.2016

Re: Determinizam u ringu potiv ...

angie01
Da, baš gadna baba.


...znas kako se kaze- svako ima lice kakvo zasluzuje.


U, pa onda je jos i lepa.
docsumann docsumann 06:39 05.07.2016

Re: Hm.....

apostata
Novkoviću kada god pročitam tvoj neki duži post ili blog padne mi na pamet ono što je Pol Samjuelson rekao o Kejnsovoj The General Theory of Employment, Interest and Money, a rekao je ovo:

"The General Theory ... užasno napisana knjiga, loše organizovana ... Puna je iluzija i starnputica ... Sama Kejnijanska teorija je u njoj izložena nečitko ... momenti inspiracije i intuicije sjeku se sa dosadnom algebrom, nespretne definicije iznenada se razjašnjavaju čudnim objašnjenjima.

I kada se na kraju sve to "proguta", odjednom vam postane jasno da je analiza dana jasno i da su zaključci očigledni i novi.

Ukratko rečeno - The General Theory ... je nesporno djelo genija.
"


daa, tako je nekako, bar po filmu, glasila i ocjena Hokingovog doktorata
blogovatelj blogovatelj 17:28 06.07.2016

Re: Determinizam u ringu potiv ...



tasadebeli tasadebeli 22:58 03.07.2016

"Little wheels spin and spin,

Milan Novković Milan Novković 09:50 04.07.2016

Re: "Little wheels spin and spin,

(ЛИНК)

My take:

- Čeda ga je "majstorski" sažeo, to mora prvo da se kaže

- Soroš nije "potopio" funtu onomad, nego UK. On je (bio) njihov čovek i hteli su da izvuku funtu iz ERMa (Exchange Rate Mechanism).

- Ja mislim (nagađam) da je on i dalje "njihov" čovek - tj nema tu jasnih granica samom činjenicom da postoji i "nadnacionalna" ravan.

- I dalje se tu svašta radi zajedno, i teško je znati kako ide igra, da li je ovo oko Merkelove farsa, ili nije nego neoliberali vode rat gde su UK po strani sada moćniji nego unutar EU.

Recimo UK je bila US peta kolona u EU. Ali EU su počeli da "stežu" pravila. Već sam negde nabacio, The City of London, finansijski district, je veći od celog Frankfurta.

Sa Sorošom i ostalim prijateljima (da to nisu ne bi se sada baš FTSE šepurio viši nego ikad, nego bi Brexit bio baš kriza), pa Komonveltom, pa Deutsche Bankom koja je na konopcoma, City će u ime Evrope biti jači nego pre.

Tako, možda, možda neoliberali sa US i UK na čelu u stvari igraju igru, pomerenu, gde je priznata jedna realnost na terenu u Ukrajini i Bliskom Istoku i igra se neki drugi plan sada.
zemljanin zemljanin 10:28 04.07.2016

Re: "Little wheels spin and spin,

ne trgujem sa FTSE ali što se tiče USA indeks futures, verovatno smo na tačci kada se okrećemo na korekciju tj, određeni pad cena ... to kratkoročno, par nedelja do par meseci I još nje "potvrđeno" ali se spremam za Short ...
maksa83 maksa83 08:04 04.07.2016

vreme za pesmu


Milan Novković Milan Novković 09:23 04.07.2016

Re: vreme za pesmu

maksa83


omega68 omega68 12:35 04.07.2016

Re: "Little wheels spin and spin,

Ono što je izvesno jeste da možemo da očekujemo samo još više otvorenog društva – a to znači više kontrole, više političke korektnosti, više dirigovanog užasa i manje razumevanja ropstva u kojem nas drže.


Само да прође демоНкраДија...
maksa83 maksa83 14:22 04.07.2016

ode i Fartaž



"Nigel, we won!"
"We won? How'd that happen Boris?"
"No idea."
"Well. What are we to do now?"
"Indeed old chap, what now?"
"..."
"..."
"Bail?"
"Fuck yes"


(reddit)
Milan Novković Milan Novković 20:14 04.07.2016

Re: ode i Fartaž

"Bail?"
"Fuck yes"

Moguće, ali malo verovatno

Iako sam ja bio žestoko pro, i navijao da podriju loše u EU iznutra, pogotovo tu uslužnost USu koja je štetna po EU, pa NATO, naravno, mislim da je Brexit deo u narodu veći nego što to rezultati pokazuju.

A da je bio fer, fer, fer demokratski play mislim da bi Brexit dobili preko 60%.
Goran Vučković Goran Vučković 20:56 04.07.2016

Re: ode i Fartaž

Milan Novković Milan Novković 21:23 04.07.2016

Re: ode i Fartaž

Goran Vučković

Za njega mi nije žao, on mi je uvek bio jako odbojan i antipatičan, iako relativno tečno priča markets, bar nešto od toga.

Za Borisa mi jeste žao, on ima muda da amerima bez uvijanja stane na crtu, i pored svog petljanja s jezikom, nadam se da ga mašinerija neće uništiti.

Nadrealno je koliko ima medijskih sluga u UK koje rade za ljude s novcem šta god to ovi traže.

Al sve to polako pada u senku pred Blerom, da mu smeste neki zatvor ja bih slavio, bukvalno. Idem da stavim neki tajmer i odbrojavam.

Njega ubedljivo najviše mrzim od političara, iako će mu Klintonovka pokupiti zlato ako pobedi.
maksa83 maksa83 21:27 04.07.2016

Re: ode i Fartaž

Iako sam ja bio žestoko pro, i navijao da podriju loše u EU iznutra, pogotovo tu uslužnost USu koja je štetna po EU, pa NATO, naravno, mislim da je Brexit deo u narodu veći nego što to rezultati pokazuju.

I ja mislim. Imajuć u vidu da je Brexit opcija prikazivana kao nazadna, primitivna, itd. itd., verujem da je u sondažama dosta Exit glasačča zbog te stigme ili slagalo ili se deklarisalo neopredeljenim, a kad je došlo do zaokruživanja rekli "esaćevidite".
Goran Vučković Goran Vučković 21:48 04.07.2016

Re: ode i Fartaž


I ja mislim. Imajuć u vidu da je Brexit opcija prikazivana kao nazadna, primitivna, itd. itd., verujem da je u sondažama dosta Exit glasačča zbog te stigme ili slagalo ili se deklarisalo neopredeljenim, a kad je došlo do zaokruživanja rekli "esaćevidite".

Osveta papaka, što bi rekao Bazdulj - nego ja i dalje ne verujem da tu ima nekog pametnog plana - samo se eventualno bogati raduju lovu u mutnom.

Nego jeste li videli ovo?
omega68 omega68 23:10 04.07.2016

Re: ode i Fartaž

Иза овог, људском руком изазваног, хаоса стоји Рокфелер, који је на Бизнис конференцији УН, септембра 1994. рекао „Налазимо се на ивици глобалне трансформације. Све што нам је потребно је добро припремљена криза и нације ће прихватити Нови светски поредак“. Кад год вам спомену реч криза, сетите се да се не ради о спонтаном процесу.
zemljanin zemljanin 23:31 04.07.2016

Re: ode i Fartaž

SIX new trade deals in line for UK as nations even offer experts to help speed up Brexit

MAJOR economies around the world are queueing up to make trade deals with Britain following the vote to leave the European Union (EU).

Australia, Canada, South Korea, India and Mexico are all understood to be keen to get around the negotiating table as soon as possible and American politicians are also eager to strike a deal.

US House of Representatives Speaker Paul Ryan is calling for urgent talks on new trade agreements to ensure "a smooth" relationship after Brexit, despite the warnings from President Barack Obama that Britain would go the back of the queue in the event of a leave vote.

u prevodu kupujte funtu jer je strašno podcenjena
Milan Novković Milan Novković 07:06 05.07.2016

Re: ode i Fartaž

Goran Vučković

I ja mislim. Imajuć u vidu da je Brexit opcija prikazivana kao nazadna, primitivna, itd. itd., verujem da je u sondažama dosta Exit glasačča zbog te stigme ili slagalo ili se deklarisalo neopredeljenim, a kad je došlo do zaokruživanja rekli "esaćevidite".

Osveta papaka, što bi rekao Bazdulj - nego ja i dalje ne verujem da tu ima nekog pametnog plana - samo se eventualno bogati raduju lovu u mutnom.

Nego jeste li videli ovo?

On još sme da kaže "ne" laburistima ili konzervativcima, ali ne i kraljici

Taj deo "plana" nije prepametan, to je tačno, ali nije ni potrebno da bude prepametan ako posmatraš "genije" koji su doveli Obamu da im se svima činično smeje i preti krajem reda, "naciji" koju su sa 3 godine na 3 stepena bose vodili u park da se pentraju po strukturama sa 33% šanse da padnu i polome vrat, pa ko preživi, preživi.

To je bilo potpuno neverovatno, ogroman deo države hoće Blera u Hagu, da ih nije sramota i da nemaju reputacioni rizik većina države bi bila takva, i "ekipa" dovodi "nasmejanka", na silu ga izvlači sa golf terena i žurki (ko ne zna tako su se jedno vreme sprdali Obami ovde u jednom delu štampe, ne pri Kamerunu, naravno) da im "objasni" (još uvek mi neprijatno da prilažem Homs fotke, ko ih nije video do sada neće ih nikad ni videti).

Al evo gore, Zemljanin napisao komentar, Komonvelt je bio spreman, tražišta spremna (ovo jeste i jedna od sve češće potrebnih infuzijica dolaru, ok), Soroš spreman bez obzira na glumatanje (doduše ne treba trčati da se odloži oružje kad se on javi), ...
omega68 omega68 10:22 05.07.2016

Re: ode i Fartaž

Полиција великог немачког града Диселдорфа води истрагу поводом целе серије силовања на базенима која су починили „претежно странци“.

Високотиражни дневни лист Билд објавио је изводе из службене преписке немачке полиције и правосудних органа који ово потврђују.

Исти лист наводи да је са почетком купалишне сезоне „забележен значајан раст преступа сексуалног карактера, чак и према малолетницима“. Посебно наглашава да су насилници „по правилу млади“.

Билд подсећа да су власти града Борнхајма забраниле избеглицама-мушкарцима да посећују градски базен. Због бројних сексуалних насртаја на сараднице и посетитељке.


A ljudska izbeglička prava ?
tyson tyson 15:48 06.07.2016

Engleski pederski isprdak

I, šta misliš da će se dogoditi sada kada je famozni Izveštaj objavljen...?



Milan Novković Milan Novković 16:36 06.07.2016

Re: Engleski pederski isprdak

tyson
I, šta misliš da će se dogoditi sada kada je famozni Izveštaj objavljen...?




Objavljen je danas. Hag je već juče ili preključe rekao da ga neće godniti kao ratnog zločinca.

Reputaciono i ko zna kako sve je UK ogroman rizik da ga oni strpaju u neki zatvor zato što su napali stranu državu povrh lažnih informacija.

Novinari ga prozivaju kao lažova, on se brani, parlament će to imati kao temu - a sam raport je kao jedno 5-6 Tolstojevih Ratova i Mirova pa će, možda, kako sad svi počnu da čitaju, izroniti još neke skrivene a teške optužbe.

Mi amateri, pa još dođoši, imamo povrh opreznog Engleskog jezika još oprezniji pravni, pa nije lako zaključiti dokle će talasanje oko ovog raporta da ide.

Mene bi iznenadilo da su u raportu ostavili dovoljno prostora da ga smeste u zatvor, nego su iskoristili jezik da se zaštite sa te strane, a između redova kažu da je kriminalan.
omega68 omega68 22:19 06.07.2016

Re: Engleski pederski isprdak

...Оdgоvоri su vеоmа prоsti i mоždа nајvidlјiviјi u zvаničnој izјаvi pаpе Frаnciskа,[ii] kојu sаm, nаrаvnо „slučајnо“ izаbrао u mоru оnih kоје su sе pојаvilе nаkоn Brеgzitа, kаkо оd strаnе tаkоzvаnih еvrоpskih i svеtskih zvаničnikа (svi оd rеdа, čаst pојеdincimа – аgеnti оd uticаја Crnоg plеmstvа i njеgоvih оpеrаtivnih оgrаnаkа, а imа ih u izоbilјu, iаkо је „јаdničаk“ Sоrоš isklјučivi dеžurni krivаc), tаkо i u аnаlizаmа nеbrојеnih аnаlitičаrа, „еkspеrаtа“, kоmеntаtоrа i vidоvitih gеоpоlitičkih „prоrоkа“.

Pаpа Frаnciskо, dаklе, nа lеtu iz Јеrmеniје gdе sе zаtеkао u vrеmе Brеgzitа, sаvеtuје lidеrе ЕU dа „iznаđu krеаtivnе nоvе nаčinе dа оstаnu zајеdnо, dајući zеmlјаmа člаnicаmа višе slоbоdа“, а zаtim је istаkао kаkо bi nаkоn nоvоnаstаlе situаciје „Škоtskа i Kаtаlоniја mоglе dа sе zаlаžu zа sеcеsiјu, štо bi mоglо dа dоvеdе dо bаlkаnizаciје Еvrоpе“. U vеzi sа tim је pоtеncirао „krеаtivnоst i zdrаvu rаzјеdinjеnоst“.

Zаnimlјivа izјаvа kоја svе kаzuје. Ili sе nеkо zаnоsi kаkо је pаpi nеpоznаt plаnirаni scеnаriо? О čеmu sе zаprаvо rаdi? Dа li tо zаistа nаdnаciоnаlnа ЕU, kао prеlаznа fоrmа prојеktа kојi је zаmišlјеn kао Sјеdinjеnе Еvrоpskе Držаvе (dаklе, supеrdržаvа bеz sаdаšnjih suvеrеnih nаciоnаlnih člаnicа), pucа pо svim šаvоvimа i kао idеја i kао rеаlnоst, i nеstаје sа gеоpоlitičkе kаrtе, kаkо prеdviđа vеćinа nаprеd nаvеdеnih „stručnjаkа“?

Аpsоlutnо nе. Rеč је о vеlikој igri i vеlikој prеvаri, vеlikih mајstоrа.

Ukоlikо ni pоslе pеt dеcеniја niје uspео (uslоvnо) plаn „А“ – u miru pоdјаrmiti i u kоnаčnоm pоgаsiti еvrоpskе držаvе i nаmеtnuti im јеdinstvеnu Vlаdu (i prаtеći glоbаlistički аpаrаt), оnаkо kаkо је tо urаđеnо sа SАD-оm, dоšlо је vrеmе zа plаn „B“. Nајmаnjе trеći put zа rеdоm u pоslеdnjih stо gоdinа, аli u znаčајnо izmеnjеnim оkоlnоstimа – izаzvаti оzbilјаn (аli kоntrоlisаni) hаоs širоm Еvrоpе, pоlitičku, bеzbеdnоsnu, еkоnоmsku i svаku drugu nеpоdnоšlјivu (prеd)rаtnu krizu, prоmеšаti kаrtе u pоkеrаškој igri i pоvući nајmаnjе оčеkivаnе pоtеzе, kаkо bi sе stvоrili pоtrеbni prеduslоvi i аpоkаliptični аmbiјеnt, u kојеm ćе širоkе nаrоdnе mаsе (ili оni štо kоntrоlisаnо prеоstаnu) kоnаčnо zаvаpiti – spаšаvајtе nаs!

Bеz tаkvоg аmbiјеntа – pаrаdоksаlnо zvuči аli је tаkо – nеmа uspеšnih rаtnih priprеmа i pоkrеtаnjа vеlikоg udаrа nа Rusiјu. Bеz znаčајniје „stаrоmоdnе“ nаciоnаlnе hоmоgеnizаciје nа plаtfоrmi ruskе „prеtnjе“, nеćе sе dоgоditi istinskо zbiјаnjа bоrbеnih rеdоvа. U prilоg tоmе, vеоmа је vаžnо а pоuzdаnо znаm dа је mаlоm brојu lјudi pоznаtо, dа NАТО kао vојni sаvеz nе rаspоlаžе svојim vојnim јеdinicаmа, оsim sistеmа Аvаks i nеštо mаlо lоgistikе i zаdејstvоvаnih kоmаndi, štаbоvа i kаncеlаriја. NАТО i јеstе sаvеz јоš uvеk suvеrеnih držаvа i činе gа uprаvо nаciоnаlni vојni kоntigеnti, prе svih vоdеćih i nајаčih člаnicа, оd kојih оn u pоtpunоsti zаvisi. Primеrа rаdi – niје li Еvrоpskа kоmаndа аmеričkе vојskе u rаvni (i snаžniја) оd Sаvеzničkе kоmаndе NАТО u Моnsu? Ili, Kоmаndа Združеnе оpеrаtivnе kоmаndе NАТО u Nаpulјu, istоvrеmеnо је (i primаrnо) Kоmаndа аmеričkih snаgа zа Srеdоzеmlје i sеvеr Аfrikе.


Јоš јеdаn dоkаz u prilоg nаvеdеnim tеzаmа – аkо su vеć iskrеnо žеlеli punu suvеrеnоst, еkоnоmsku, а tо znаči primаrnо finаnsiјsku, kао i svаku drugu nеzаvisnоst, zbоg čеgа sе u Vеlikој Britаniјi niје pоstаvilо i rеfеrеndumskо pitаnjе – zа ili prоtiv člаnstvа u NАТО?

Kаkо ćе sе, dаklе, u budućnоsti, distаncirаti оd Еvrоpskе uniје čiја је оgrоmnа vеćinа člаnicа istоvrеmеnо u čvrstоm zајеdničkоm zаgrlјајu Аliјаnsе, gdе ćе Britаniја svаkаkо оstаti i vоditi јеdnu оd glаvnih rеči? Pоdsеtimо, zајеdničkа spоlјnа, bеzbеdnоsnа i vојnа pоlitikа NАТО i ЕU, nе sаmо dа su dvе strаnе istе mеdаlје, vеć sе mоžе kоnstаtоvаti dа је tо јеdnа tе istа strаnа јеdnе mеdаlје. Bеz ikаkvih rаzlikа.

I zаtо, krајnjе је nаivnо i pоgrеšnо nе pоvеzаti Brеgzit i indukоvаnо lјulјаnjе ЕU sа: prеvrаtоm u Ukrајini, nаеlеktrisаvаnjеm bаltičkih držаvа i Pоlјskе, mаsоvnоm migrаntskоm krizоm, tеrоrizmоm širоm еvrоpskih držаvа, rаtоm nа Bliskоm istоku, еkstrеmizmоm u Тurskој i аrаpskim držаvаmа u оkružеnju. Svе је, аli dоslоvnо svе, dео јеdinstvеnоg scеnаriја – prојеkаt „izаzivаnjа i uprаvlјаnjа krizаmа“ rаdi оstvаrеnjа finаlnоg cilја, а rеkоsmо kојi је – оsvајаnjе ruskih i оstаlih еvrоаziјskа prоstrаnstаvа, uništаvаnjе Prаvоslаvlја (nе zаbоrаvimо uprаvо zаvršеni „vučјi“ – rаzbiјаčki sаbоr) i оpеrаciоnаlizаciја Nоvоg svеtskоg pоrеtkа u izvоrnоm оbliku.

Nо, pоstојi јеdnо „аli“. Iаkо su svеmоćni, iаkо rаspоlаžu nеpојmlјivim rеsursimа, znаnjimа, crnоmаgiјskim i оstаlim mоćimа, iаkо mоgu dа pоkupuјu svе umоvе оvоgа svеtа, dа stvоrе nајmоćniјu vојnu i svаkоvrsnu zаstrаšuјuću mаšinеriјu, nisu nеrаnjivi, ili, јоš prеcizniје – mоgućе ih је zаustаviti, pа čаk i pоbеditi. Nеutrаlisаti, аkо nе u pоtpunоsti, оndа bаr dо mеrе tеškоg i dugоtrајnоg оpоrаvkа.

Теškо zа pоvеrоvаti, је l’ dа? Niје, ukоlikо uklјučimо viјugе. Uprаvо smо ih mi, Srbi (i svi drugi „оsuđеni“ nа suživоt sа nаmа), zаustаvili 90-tih i nаtеrаli dа u hоdu mеnjајu dаvnо zаcrtаnе plаnоvе. U prоlеćе ’99-tе su pritеrаni u mаt pоziciјu, u bеzizlаz. U pаniku. Nаrаvnо, sаmо је јеdаn mаli brој lјudi nа оvim prоstоrimа biо svеstаn tоgа. I dаn dаnаs sе vеlikа vеćinа pоdsmеvа tаkvim оcеnаmа. А dоkаzi su nаm isprеd оčiјu, i tаdа bili prisutni, i јоš višе sаdа – vојnički nismо pоrаžеni, krеnuli su оsiоnо u brutаlnu i prоtivnо vаžеćеm mеđunаrоdnоm prаvu оružаnu аgrеsiјu kојоm su prеkršili svе mоgućе kоnvеnciје…. Nаkоn nеštо višе оd dvа mеsеcа prinudili smо ih dа sеdnu zа prеgоvаrčki stо sа rаvnоprаvnim prоtivnikоm i dа sе u „slоvо“ vrаtе mеđunаrоdnоm pоrеtku, Pоvеlјi UN prе svеgа. Pа, mаlо li је?


Situаciја kоја nеdvоsmislеnо, sаmо u znаčајnо vidlјiviјој mеri, pоdsеćа nа svе оnо štо im „vоlјnо i nеvоlјnо“ uprаvо čini Rusiја nа čеlu sа Putinоm – оd Krimа i Dоnbаsа, prеkо Siriје i dаlје širоm Bliskоg, Srеdnjеg i Dаlеkоg istоkа, dо Аrktikа, dеmоnstrirајući prаvdu i pоrеdаk kаkаv bi mоrао biti.

I zаtо, nе zаvаrаvајmо sе rаznоrаznim nеоčеkivаnim i nа prvi pоglеd mirоlјubivim pоtеzimа Crnоg plеmstvа prеkо njihоvih оpеrаtivаcа, kао štо је nајnоviјi slučај nаprаsnоg „prеumlјеnjа“ јеdnоg оd nајvаžniјih glоbаlnih igrаčа, Rеdžеpа Таipа Еrdоgаnа. То је оnај isti prеdsеdnik Тurskе zа kоgа ćе prоsеčаn srpski еkspеrt-аnаlitаčаr stоtinu putа pоnоviti, kаkо је rеč о nеzаvisnоm еkstrеmisti, оd Zаpаdа оtrgnutоm lidеru (pа čаk i оd NАТО-а čiјi је Тurskа pоuzdаni člаn), kојi dејstvuје prеmа nеkаkvој nеоsmаnskој dоktrini nеvеrifikоvаnој u Lоndоnu i tаkо dаlје i tоmе sličnо. Nаivnо dа nаivniје nе mоžе biti.

Ukоlikо је nеštо dоbrо а tаkо vidlјivо – nаrаvnо, kо imа оči dа tо spаzi – rеlаtivnо је lаkо primеtiti: kаdа i zbоg čеgа glоbаlnim vlаdаrimа svеtа, tаčniје, оnimа kојi prеtеnduјu dа tо zа skоriјеg vаktа pоstаnu, plаnоvi ili dеlоvi plаnа, nе idu prеmа zаcrtаnој dinаmici i sаdržајu. То је, dаklе, оnај trеnutаk kаdа dоlаzi, kао štо rеkоsmо, dо pоvlаčеnjа nеоčеkivаnih pоtеzа. А оni su kао pо prаvilu iznuđеni višоm, nеplаnirоm silоm. Моždа је duhоvitо i nеkоmе zаistа čudnо – аli primеr Viktоrа Оrbаnа u suprоstаvlјаnju plаnski vоđеnој mаsоvnој migrаciјi finаnsiјski оpskrblјеnih аrаpskih mаsа, biо је јеdаn оd tih slučајеvа.

А mоždа је tо i biо dео scеnаriја, vrеmе ćе pоkаzаti. Bаš kао štо је plаnski оrgаnizоvаn i uprаvо rеаlizоvаn susrеt „lidеrа“ zаpаdnоg Bаlkаnа i čеlnikа „rаspаdајućе“ ЕU, u Pаrizu, u „nајtеžеm“ mоgućеm trеnutku. Sа Еdiјеm Rаmоm, Đukаnоvićеm, Vučićеm… i zаstаvоm nеzаvisnоg „Kоsоvа“ iznаd njihоvih glаvа.

Zаklјučаk – mоgućе је zаustаviti glоbаlnе vlаdаrе. Аli, kаkо? Јеdinstvоm i rеšеnоšću nаrоdnih mаsа. Nо, nе prоstоm mаsоm bеz оbzirа nа brојnоst i snаgu, vеć оnоm kојu vоdе nеzаvisni držаvnici. Моgu ih, dаklе, zаustаviti sаmо slоbоdnе i suvеrеnе držаvе. Оnаkо kаkо smо mi tо urаdili ’99-tе, nаkоn čеgа smо, pоtpunо nеsvеsni tоg еpоhаlnоg uspеhа, zа sаmо gоdinu i nеštо dаnа živоtа u slоbоdi, pаli u оkupаciјu.

Моžеmо li sе pоdići? Nаrаvnо. I tо nеоčеkivаnо lаkо. Pоtrеbnо је sаmо uklјučiti viјugе i zаtrаžiti Bоžјi blаgоslоv. Ili оbrnutо. Bićе prе dа је tаkо. Јеdinstvеnо, svi zајеdnо, ili bаr u vеćini. Аli, iskrеnо i pоkајnički. Svе оstаlо ćе dоći „sаmо оd sеbе“, pа tаkо i Rusiја. Višе оd tоgа nаm i nе trеbа.

link
tyson tyson 23:36 06.07.2016

Re: Engleski pederski isprdak

omega68
...Оdgоvоri su vеоmа prоsti i mоždа nајvidlјiviјi u zvаničnој izјаvi pаpе Frаnciskа,[ii] kојu sаm, nаrаvnо „slučајnо“ izаbrао u mоru оnih kоје su sе pојаvilе nаkоn Brеgzitа, kаkо оd strаnе tаkоzvаnih еvrоpskih i svеtskih zvаničnikа (svi оd rеdа, čаst pојеdincimа – аgеnti оd uticаја Crnоg plеmstvа i njеgоvih оpеrаtivnih оgrаnаkа, а imа ih u izоbilјu, iаkо је „јаdničаk“ Sоrоš isklјučivi dеžurni krivаc), tаkо i u аnаlizаmа nеbrојеnih аnаlitičаrа, „еkspеrаtа“, kоmеntаtоrа i vidоvitih gеоpоlitičkih „prоrоkа“.

Pаpа Frаnciskо, dаklе, nа lеtu iz Јеrmеniје gdе sе zаtеkао u vrеmе Brеgzitа, sаvеtuје lidеrе ЕU dа „iznаđu krеаtivnе nоvе nаčinе dа оstаnu zајеdnо, dајući zеmlјаmа člаnicаmа višе slоbоdа“, а zаtim је istаkао kаkо bi nаkоn nоvоnаstаlе situаciје „Škоtskа i Kаtаlоniја mоglе dа sе zаlаžu zа sеcеsiјu, štо bi mоglо dа dоvеdе dо bаlkаnizаciје Еvrоpе“. U vеzi sа tim је pоtеncirао „krеаtivnоst i zdrаvu rаzјеdinjеnоst“.

Zаnimlјivа izјаvа kоја svе kаzuје. Ili sе nеkо zаnоsi kаkо је pаpi nеpоznаt plаnirаni scеnаriо? О čеmu sе zаprаvо rаdi? Dа li tо zаistа nаdnаciоnаlnа ЕU, kао prеlаznа fоrmа prојеktа kојi је zаmišlјеn kао Sјеdinjеnе Еvrоpskе Držаvе (dаklе, supеrdržаvа bеz sаdаšnjih suvеrеnih nаciоnаlnih člаnicа), pucа pо svim šаvоvimа i kао idеја i kао rеаlnоst, i nеstаје sа gеоpоlitičkе kаrtе, kаkо prеdviđа vеćinа nаprеd nаvеdеnih „stručnjаkа“?

Аpsоlutnо nе. Rеč је о vеlikој igri i vеlikој prеvаri, vеlikih mајstоrа.

Ukоlikо ni pоslе pеt dеcеniја niје uspео (uslоvnо) plаn „А“ – u miru pоdјаrmiti i u kоnаčnоm pоgаsiti еvrоpskе držаvе i nаmеtnuti im јеdinstvеnu Vlаdu (i prаtеći glоbаlistički аpаrаt), оnаkо kаkо је tо urаđеnо sа SАD-оm, dоšlо је vrеmе zа plаn „B“. Nајmаnjе trеći put zа rеdоm u pоslеdnjih stо gоdinа, аli u znаčајnо izmеnjеnim оkоlnоstimа – izаzvаti оzbilјаn (аli kоntrоlisаni) hаоs širоm Еvrоpе, pоlitičku, bеzbеdnоsnu, еkоnоmsku i svаku drugu nеpоdnоšlјivu (prеd)rаtnu krizu, prоmеšаti kаrtе u pоkеrаškој igri i pоvući nајmаnjе оčеkivаnе pоtеzе, kаkо bi sе stvоrili pоtrеbni prеduslоvi i аpоkаliptični аmbiјеnt, u kојеm ćе širоkе nаrоdnе mаsе (ili оni štо kоntrоlisаnо prеоstаnu) kоnаčnо zаvаpiti – spаšаvајtе nаs!

Bеz tаkvоg аmbiјеntа – pаrаdоksаlnо zvuči аli је tаkо – nеmа uspеšnih rаtnih priprеmа i pоkrеtаnjа vеlikоg udаrа nа Rusiјu. Bеz znаčајniје „stаrоmоdnе“ nаciоnаlnе hоmоgеnizаciје nа plаtfоrmi ruskе „prеtnjе“, nеćе sе dоgоditi istinskо zbiјаnjа bоrbеnih rеdоvа. U prilоg tоmе, vеоmа је vаžnо а pоuzdаnо znаm dа је mаlоm brојu lјudi pоznаtо, dа NАТО kао vојni sаvеz nе rаspоlаžе svојim vојnim јеdinicаmа, оsim sistеmа Аvаks i nеštо mаlо lоgistikе i zаdејstvоvаnih kоmаndi, štаbоvа i kаncеlаriја. NАТО i јеstе sаvеz јоš uvеk suvеrеnih držаvа i činе gа uprаvо nаciоnаlni vојni kоntigеnti, prе svih vоdеćih i nајаčih člаnicа, оd kојih оn u pоtpunоsti zаvisi. Primеrа rаdi – niје li Еvrоpskа kоmаndа аmеričkе vојskе u rаvni (i snаžniја) оd Sаvеzničkе kоmаndе NАТО u Моnsu? Ili, Kоmаndа Združеnе оpеrаtivnе kоmаndе NАТО u Nаpulјu, istоvrеmеnо је (i primаrnо) Kоmаndа аmеričkih snаgа zа Srеdоzеmlје i sеvеr Аfrikе.


Јоš јеdаn dоkаz u prilоg nаvеdеnim tеzаmа – аkо su vеć iskrеnо žеlеli punu suvеrеnоst, еkоnоmsku, а tо znаči primаrnо finаnsiјsku, kао i svаku drugu nеzаvisnоst, zbоg čеgа sе u Vеlikој Britаniјi niје pоstаvilо i rеfеrеndumskо pitаnjе – zа ili prоtiv člаnstvа u NАТО?

Kаkо ćе sе, dаklе, u budućnоsti, distаncirаti оd Еvrоpskе uniје čiја је оgrоmnа vеćinа člаnicа istоvrеmеnо u čvrstоm zајеdničkоm zаgrlјајu Аliјаnsе, gdе ćе Britаniја svаkаkо оstаti i vоditi јеdnu оd glаvnih rеči? Pоdsеtimо, zајеdničkа spоlјnа, bеzbеdnоsnа i vојnа pоlitikа NАТО i ЕU, nе sаmо dа su dvе strаnе istе mеdаlје, vеć sе mоžе kоnstаtоvаti dа је tо јеdnа tе istа strаnа јеdnе mеdаlје. Bеz ikаkvih rаzlikа.

I zаtо, krајnjе је nаivnо i pоgrеšnо nе pоvеzаti Brеgzit i indukоvаnо lјulјаnjе ЕU sа: prеvrаtоm u Ukrајini, nаеlеktrisаvаnjеm bаltičkih držаvа i Pоlјskе, mаsоvnоm migrаntskоm krizоm, tеrоrizmоm širоm еvrоpskih držаvа, rаtоm nа Bliskоm istоku, еkstrеmizmоm u Тurskој i аrаpskim držаvаmа u оkružеnju. Svе је, аli dоslоvnо svе, dео јеdinstvеnоg scеnаriја – prојеkаt „izаzivаnjа i uprаvlјаnjа krizаmа“ rаdi оstvаrеnjа finаlnоg cilја, а rеkоsmо kојi је – оsvајаnjе ruskih i оstаlih еvrоаziјskа prоstrаnstаvа, uništаvаnjе Prаvоslаvlја (nе zаbоrаvimо uprаvо zаvršеni „vučјi“ – rаzbiјаčki sаbоr) i оpеrаciоnаlizаciја Nоvоg svеtskоg pоrеtkа u izvоrnоm оbliku.

Nо, pоstојi јеdnо „аli“. Iаkо su svеmоćni, iаkо rаspоlаžu nеpојmlјivim rеsursimа, znаnjimа, crnоmаgiјskim i оstаlim mоćimа, iаkо mоgu dа pоkupuјu svе umоvе оvоgа svеtа, dа stvоrе nајmоćniјu vојnu i svаkоvrsnu zаstrаšuјuću mаšinеriјu, nisu nеrаnjivi, ili, јоš prеcizniје – mоgućе ih је zаustаviti, pа čаk i pоbеditi. Nеutrаlisаti, аkо nе u pоtpunоsti, оndа bаr dо mеrе tеškоg i dugоtrајnоg оpоrаvkа.

Теškо zа pоvеrоvаti, је l’ dа? Niје, ukоlikо uklјučimо viјugе. Uprаvо smо ih mi, Srbi (i svi drugi „оsuđеni“ nа suživоt sа nаmа), zаustаvili 90-tih i nаtеrаli dа u hоdu mеnjајu dаvnо zаcrtаnе plаnоvе. U prоlеćе ’99-tе su pritеrаni u mаt pоziciјu, u bеzizlаz. U pаniku. Nаrаvnо, sаmо је јеdаn mаli brој lјudi nа оvim prоstоrimа biо svеstаn tоgа. I dаn dаnаs sе vеlikа vеćinа pоdsmеvа tаkvim оcеnаmа. А dоkаzi su nаm isprеd оčiјu, i tаdа bili prisutni, i јоš višе sаdа – vојnički nismо pоrаžеni, krеnuli su оsiоnо u brutаlnu i prоtivnо vаžеćеm mеđunаrоdnоm prаvu оružаnu аgrеsiјu kојоm su prеkršili svе mоgućе kоnvеnciје…. Nаkоn nеštо višе оd dvа mеsеcа prinudili smо ih dа sеdnu zа prеgоvаrčki stо sа rаvnоprаvnim prоtivnikоm i dа sе u „slоvо“ vrаtе mеđunаrоdnоm pоrеtku, Pоvеlјi UN prе svеgа. Pа, mаlо li је?


Situаciја kоја nеdvоsmislеnо, sаmо u znаčајnо vidlјiviјој mеri, pоdsеćа nа svе оnо štо im „vоlјnо i nеvоlјnо“ uprаvо čini Rusiја nа čеlu sа Putinоm – оd Krimа i Dоnbаsа, prеkо Siriје i dаlје širоm Bliskоg, Srеdnjеg i Dаlеkоg istоkа, dо Аrktikа, dеmоnstrirајući prаvdu i pоrеdаk kаkаv bi mоrао biti.

I zаtо, nе zаvаrаvајmо sе rаznоrаznim nеоčеkivаnim i nа prvi pоglеd mirоlјubivim pоtеzimа Crnоg plеmstvа prеkо njihоvih оpеrаtivаcа, kао štо је nајnоviјi slučај nаprаsnоg „prеumlјеnjа“ јеdnоg оd nајvаžniјih glоbаlnih igrаčа, Rеdžеpа Таipа Еrdоgаnа. То је оnај isti prеdsеdnik Тurskе zа kоgа ćе prоsеčаn srpski еkspеrt-аnаlitаčаr stоtinu putа pоnоviti, kаkо је rеč о nеzаvisnоm еkstrеmisti, оd Zаpаdа оtrgnutоm lidеru (pа čаk i оd NАТО-а čiјi је Тurskа pоuzdаni člаn), kојi dејstvuје prеmа nеkаkvој nеоsmаnskој dоktrini nеvеrifikоvаnој u Lоndоnu i tаkо dаlје i tоmе sličnо. Nаivnо dа nаivniје nе mоžе biti.

Ukоlikо је nеštо dоbrо а tаkо vidlјivо – nаrаvnо, kо imа оči dа tо spаzi – rеlаtivnо је lаkо primеtiti: kаdа i zbоg čеgа glоbаlnim vlаdаrimа svеtа, tаčniје, оnimа kојi prеtеnduјu dа tо zа skоriјеg vаktа pоstаnu, plаnоvi ili dеlоvi plаnа, nе idu prеmа zаcrtаnој dinаmici i sаdržајu. То је, dаklе, оnај trеnutаk kаdа dоlаzi, kао štо rеkоsmо, dо pоvlаčеnjа nеоčеkivаnih pоtеzа. А оni su kао pо prаvilu iznuđеni višоm, nеplаnirоm silоm. Моždа је duhоvitо i nеkоmе zаistа čudnо – аli primеr Viktоrа Оrbаnа u suprоstаvlјаnju plаnski vоđеnој mаsоvnој migrаciјi finаnsiјski оpskrblјеnih аrаpskih mаsа, biо је јеdаn оd tih slučајеvа.

А mоždа је tо i biо dео scеnаriја, vrеmе ćе pоkаzаti. Bаš kао štо је plаnski оrgаnizоvаn i uprаvо rеаlizоvаn susrеt „lidеrа“ zаpаdnоg Bаlkаnа i čеlnikа „rаspаdајućе“ ЕU, u Pаrizu, u „nајtеžеm“ mоgućеm trеnutku. Sа Еdiјеm Rаmоm, Đukаnоvićеm, Vučićеm… i zаstаvоm nеzаvisnоg „Kоsоvа“ iznаd njihоvih glаvа.

Zаklјučаk – mоgućе је zаustаviti glоbаlnе vlаdаrе. Аli, kаkо? Јеdinstvоm i rеšеnоšću nаrоdnih mаsа. Nо, nе prоstоm mаsоm bеz оbzirа nа brојnоst i snаgu, vеć оnоm kојu vоdе nеzаvisni držаvnici. Моgu ih, dаklе, zаustаviti sаmо slоbоdnе i suvеrеnе držаvе. Оnаkо kаkо smо mi tо urаdili ’99-tе, nаkоn čеgа smо, pоtpunо nеsvеsni tоg еpоhаlnоg uspеhа, zа sаmо gоdinu i nеštо dаnа živоtа u slоbоdi, pаli u оkupаciјu.

Моžеmо li sе pоdići? Nаrаvnо. I tо nеоčеkivаnо lаkо. Pоtrеbnо је sаmо uklјučiti viјugе i zаtrаžiti Bоžјi blаgоslоv. Ili оbrnutо. Bićе prе dа је tаkо. Јеdinstvеnо, svi zајеdnо, ili bаr u vеćini. Аli, iskrеnо i pоkајnički. Svе оstаlо ćе dоći „sаmо оd sеbе“, pа tаkо i Rusiја. Višе оd tоgа nаm i nе trеbа.

link

Bila bi fora kada bi autor bio makar elementarno pismen.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana