Uskoro krivične prijave protiv premijera Srbije Vojislava Koštunice i njegovih bliskih saradnika

zokster RSS / 21.06.2007. u 14:13
Ispituje se pozadina atentata
21. jun 2007. | 08:57 -> 14:44 | Izvor: B92, Beta
Beograd -- Specijalno tužilaštvo pokrenuće poseban postupak ispitivanja političke pozadine ubistva premijera Srbije, kaže specilani tužilac.

488060976467a62aacde88460381529_extreme.jpg 
Ko stoji iza atentata na premijera? (arhiva, B92)

 

 

Postupak će obuhvatiti i sve optužbe koje su se čule u javnosti, rekao je za B92 tužilac Slobodan Radovanović. "To je moja profesionalna i ljudska obaveza. U okviru toga smatram da su nedavne izjave bivšeg ministra policije Dušana Mihajlovića deo šireg konteksta koji treba do kraja istražiti i utvrditi šta je sve prethodilo ubistvu premijera Srbije", kaže on.

Radovanović je, međutim, rekao da će poseban postupak obuhvatiti ispitivanje i svih ranijih optužbi iznetih u javnost. U to spada i sve ono što je u intervjuu za Insajder 2005. izneo bivši šef Biroa Vlade Srbije za komunikacije Vladimir Popović.

Popović je tada za umešanost u ubistvo premijera optužio vojsku i strukture bezbednosti, a kao politički kišobran ubistva premijera Srbije označio Vojislava Koštunicu.

Dušan Mihajlović je pre nekoliko dana u intervju za Poligraf izneo optužbu da je "paralelna vlast" Vladimira Popovića dovela do ubistva premijera Srbije.

Radovanović za B92 kaže da će biti ispitane sve optužbe koje su se čule poslednjih godina, a ne samo one iznete poslednjih dana. Tužilaštvo je od B92 tražilo da dostavi snimak intervjua s Popovićem od pre dve godine.

LDP: Ako ne tužilac, onda LDP

Poslanik Liberalno-demokratske partije Slobodan Maraš najavio je danas da će, ako to ne učini specijalni tužilac, ta stranka podneti krivične prijave protiv premijera Srbije Vojislava Koštunice i njegovih bliskih saradnika.

Poslanik LDP-a je najavio da će ta stranka podneti krivične prijave protiv Koštunice, ministra policije Dragana Jočića, šefa premijerovog kabineta Aleksandra Nikitovića i direktora RTS-a Aleksandra Tijanića. Kao razlog za prijave on je naveo da su oni u noći predaje četiri sata pregovarali s prvooptuženim za ubistvo premijera Miloradom Ulemekom.

Maraš je rekao da će prijave biti podnete zbog podrške pobuni Jedinice za specijalne operacije u novembru 2001, što je bio "uvod u obračun s politikom moderne Srbije, a koji je kulminirao ubistvom premijera".

Nata Mesarović: I dalje mi prete

Sudija Nata Mesarović izjavila da joj stižu pretnje i nakon izricanja presude atentatorima na Zorana Đinđića.

"Meni su stizale pretnje za vreme suđenja, a stižu mi i dalje", kazala je predsedavajuća sudskim većem na suđenju optuženima za ubistvo premijera Zorana Đinđića za Glas javnosti.

Ona je rekla da "kada čovek prihvati da radi jedan takav ozbiljan zadatak, ne može odustati zbog toga što se pojedinci ili grupa usuđuju da prete".

"Pre nego što je sudsko veće donelo presudu, počelo je da se pominje kakav će stav imati Vrhovni sud Srbije. To tumačim kao pritisak nekih krugova putem medija na Vrhovni sud", ocenjuje Nata Mesarović.

"Odluke te institucije se poštuju i one se ne podvrgavaju posebnoj oceni bilo kojih stručnjaka. Smatra se da ono što je Vrhovni sud u jednoj zemlji odlučio, da je to tako", kaže ona.

Optuženi za ubistvo premijera Zorana Đinđića 23. maja ove godine oglašeni su krivim i osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana