Biz| Gost autor| Region| Život

Predstavljanje start up-a: Kazoze.com, oceni poslodavca!

Milan Novković RSS / 13.01.2017. u 16:14
 
Prvi Employer Branding portal na Ex-Yu prostoru, 1/3
 
Gost autor: martin_krpan 
 
 Kazoze.19052.jpg
 
Employer Branding je strateška korporativna akcija koja se koristi za predstavljanje kompanije u cjelini kao atraktivnog poslodavca i koja ima za cilj da se pozitivno razlikuje od drugih konkurenata na tržištu rada, tj. da se „što bolje pozicionira". Rezultat Employer Brandinga je brendiranje poslodavca, a cilj dizajnira poslodavac u ovisnosti kakvu percepciju želi na tržištu rada. Cilj Employer Brandinga se sastoji u tome, da zbog očekivanog marketinškog efekta podigne efikasnost regrutovanja dobroga, kvalifikovanog kadra. Pored toga, kvalifikovani i posvećeni zaposleni treba da budu dugoročno vezani za firmu i da imaju viši nivo identifikacije sa firmom kao i da uspostave dugoročnu emotivnu vezanost sa kompanijom.
 
U vremenu socio-ekonomske krize koja ne prestaje, imati bilo kakav posao na Ex-Yu prostoru je na bizaran način postala privilegija. Pitanja: Kakva je zarada, kakvi su radni uslovi, kakav je odnos nadređenih prema radnicima u firmama,... su postala irelevantna. U takvoj atmosferi se na žalost dešavaju razne zloupotrebe, a radnici ne znaju da li „kupuju mačku u vreći" kada kreću da rade u nekoj firmi.
 
Za koga je Kazoze.com interesantan?
 
   - Za radnike koji žele da od mnogo ponuđenih, izaberu najboljeg poslodavca za sebe.
 
  - Za mlade profesionalce koji žele da se pravilno orijentišu na tržištu rada.
 
  - Za radnike koji žele da pohvale ili iskritikuju svoje poslodavce.
 
  - Za radnike koji žele da ukažu na zloupotrebe u svojim firmama i koji teže ka poboljšanju radnih uslova u firmama u kojim rade.
 
  - Za poslodavce je Kazoze vrijedan povratni kanal. Poslodavci koriste Kazoze kao dodatni izvor informacija da nauče nešto novo o atmosferi u svojoj kompaniji.
 
  - Kazoze daje sugestije za bolji radni život. Poslodavci uče iz perspektive svojih zaposlenih o potencijalnim poboljšanjima u firmi.
 
  - Za kompanije, Kazoze je izvanredan potencijal za podizanje opšte poznatosti kompanije, kao i za praćenje i uticaj na kompletnu reputaciju firme.
 
Šta vi mislite o portalu kazoze.com? Kako vi tražite posao? Šta mislite kakvo je tržište rada u Srbiji, da li je transparentno? Da li imate iskustva sa regrutacijom kadrova u vašim firmama? Kako ste radili regrutaciju - samostalno ili preko recruiting agencija?
 
Kazoze u velikoj mjeri može da bude i jedan veoma bitan kritički aparat koji će s jedne strane da skrene pažnju na prava i slobode radnika a s druge strane da emancipuje, da oslobodi radnika i da anticipira jedan bolji i drugačiji put koji vodi prije svega kvalitetnijem životu pojedinca. Takođe iz ovoga poslodavac može da izvuče veliku korist, prvenstveno da dobije kvalitetan feedback iznutra, odnosno direktno od svog tijela - od svojih zaposlenih.
  - Kazoze Co-Founder & Designer, Marko Samardžić
 
Svi želimo znati što više o poslodavcu prije nego što se odlučimo aplicirati za posao ili praksu. Kazoze svojim korisnicima upravo pruža informacije koje kandidati žele da znaju, a to su između ostalog: kakva je komunikacija u firmi, radna atmosfera, radno vrijeme, ravnopravnost i mnoge druge bitne informacije koje dolaze upravo od radnika koji imaju ostvareno iskustvo kod poslodavca.
  - Kazoze Co-Founder & Designer, Saša Samardžić
 
Pojam „asimetrične informacije" je stanje u kojem dva učesnika na tržištu nemaju iste informacije. Imaš posao? Sjajno! Napiši svoja iskustva na kazoze.com i pomozi budućim kolegama da se pravilno orijentišu na tržištu rada.
  - Kazoze Co-Founder & PR, Martin Pulić
 
Ovo je prvi dio prezentacije nezavršenog portala a sa trećim dijelom će Kazoze biti oficijalno pušten na tržište. Veoma se radujemo vašim kritikama i prijedlozima od kojih ćemo neke sigurno i primjeniti.
 
Unaprijed zahvalan, Kazoze tim.
 
 

Atačmenti



Komentari (69)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vrabac_u_steni vrabac_u_steni 16:31 13.01.2017

Neće baš biti...

Prvi Employer Branding portal na Ex-Yu prostoru


...pošto ih već ima.
sem ako se ne misli da će biti prvi koji pokriva više od jedne države.
tako nešto mislim da nema.
zemljanin zemljanin 18:10 13.01.2017

Re: Neće baš biti...

Prikupljanje bilo kakvih ličnih podataka (kao što su e-mail adresa) prikupljaju se na dobrovoljnoj osnovi


cela ideja je anonimna a kontrola putem email adresa ... ne znam kakve veze jedno ima sa drugim ... kapiram problem vlasnika ali ponuditi odokatvno resenje nije pravi put ... svaki sajt slicne sadrzine se bazira na zamisli da su svi fer I posteni ali kako nema nijednog proverljivog Sistema svodi se na majke mi ... ok da ne miniram posao ali osim sto su zakacili bazu poslodavaca, ovo ostalo je na nivou 60min posla, hajde neka bude i dizajn ...

neozbiljno za sajt sa takvim aspiracijama
martin_krpan martin_krpan 19:26 13.01.2017

Re: Neće baš biti...

vrabac_u_steni
Prvi Employer Branding portal na Ex-Yu prostoru


...pošto ih već ima.
sem ako se ne misli da će biti prvi koji pokriva više od jedne države.
tako nešto mislim da nema.


Hvala Vrabac na (prvom) komentaru. Da, ok "prvi" uvijek zvuči dobro:) Ili "probably". Npr. Carlsberg je od "probably" napravio brand.



Lafo: "Probably the best bier in the world", a u stvari govori: "Best bier in the world", a sa "Probably" kupi umorne varioce iz treće smjene i njihove žene.

U drugom dijelu to mijenjamo u "možda prvi Employer Branding portal na Ex-Yu prostoru".
martin_krpan martin_krpan 19:47 13.01.2017

Re: Neće baš biti...

zemljanin
Prikupljanje bilo kakvih ličnih podataka (kao što su e-mail adresa) prikupljaju se na dobrovoljnoj osnovi


cela ideja je anonimna a kontrola putem email adresa ... ne znam kakve veze jedno ima sa drugim ... kapiram problem vlasnika ali ponuditi odokatvno resenje nije pravi put ... svaki sajt slicne sadrzine se bazira na zamisli da su svi fer I posteni ali kako nema nijednog proverljivog Sistema svodi se na majke mi ... ok da ne miniram posao ali osim sto su zakacili bazu poslodavaca, ovo ostalo je na nivou 60min posla, hajde neka bude i dizajn ...

neozbiljno za sajt sa takvim aspiracijama


ovo ostalo je na nivou 60min posla


Auu zemljanine kakav forhend:) A posao u bekendu?

Kontrola komentara će se pogotovo na početku vršiti manuelno. Rok za objavu komentara je 72h. Postoji disclaimer naravno i on će se razvijati. Mi smo baš htjeli da izbjegnemo disclaimere-čaršafe koje niko živ ne čita i da se oslonimo na ljude i njihove ljudske-etičke resurse. Čisti klasični liberalizam: Ponašaj se onako kako želiš da se ponašaju prema tebi!

U svijetu profi botova, u svijetu profi pisača fake vijesti,... i ostalih stravičnih NSA/FB/Snuff movies fenomena, besmisleno je ulagati velike resurse u kontrolu. Vidjećemo poslije kako će se razvijati.

martin_krpan martin_krpan 19:17 13.01.2017

Hvala Milane:)

Na privatnim porukama sam se našem blogo-drugaru i humanisti Milančetu zahvalio 100 puta, a sada dodajem još 900 javnih zahvalnica za gostoprimstvo. Pored svih obaveza, Milan je čovjek koji na poruke i mailove odgovara odmah. Sjajan duh, sjajna energija, fantastična poslovnost i komunikacija. Hvala Milane, mnogo sam naučio od tebe.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:07 14.01.2017

Re: Hvala Milane:)

Само да га прође деконструкционистичка фаза и да нас учи, уместо, како да правимо кинту, могући путеви до кинте, или нешто, и да му зидамо споменик поред Тесле!
Milan Novković Milan Novković 12:59 15.01.2017

Re: Hvala Milane:)

Srđan Fuchs
Само да га прође деконструкционистичка фаза и да нас учи, уместо, како да правимо кинту, могући путеви до кинте, или нешто, и да му зидамо споменик поред Тесле!

Iako se švercujem ovde kao komentator, pošto se još nisam registrovao na kazoze.com pa sve prelistao, evo na neviđeno i u opštem maniru:

- Berze, što je u osnovi i kazoze.com, su moćan obrazac za pravljenje kinte.

- Moćan primer je uber.com koji je u poslednjoj tranši koju sam ja ispratio dobio od investitora milijardu dolara za 2.5% firme, nači valuaciji firme od 40 milijardi dolara. Softver je relativno prost, ali ...

- ... kao što su Marco i još neki primetili posao je pun izazova, svaki na temu berze informacija, usluga ili proizvoda.

- Svaki preduzetnički posao je pun izazova, da je lako tako praviti novac većina bi to radila.

Ja pišem na neviđeno zato što sam svašta probao, naša sadašnja firmica je onomad napravljena kao "next generation" eBay, univerzalna berza, horizontalna, za bilo koje tržište, ali netrivijalna, tj nije "bulletin board-like", kao eBay, nego razmena, trgovina, na nekom market placeu može da se formalizuje meta-podacima, pa tako automatizuje.

Mi nismo uspeli u početnoj nameri - trebalo nam je 8 miliona funti, našli investitora, VC, koji je krenuo u zaokruživanje ugovora i novca, ali pošto su već gubili novac na drugim projektima oni što su im taj novac dali su ih zatvorili, pošto je .com krenuo u pucanje, onomad po prvi put.

I pošto smo imali samo ideju tada mi smo polako počeli da pišemo softver i uzimamo pomalo novca od drugih na vertikalnbim berzama, radimo male projekte - vetted za informacije, usluge i proizvode u "industriji" nacionalne zaostavštine, pa berza informacija o budžetima za sledeću sezonu u industriji mode (u Evropi ima/bilo onomad oko 50K firmica i velika je stvar bila znati koliko su razne firme odvojile za sledeću sezonu), pa finansijska berzica, pa jedna gde je pomeren značaj razmene ka ultra brzoj i ultra pouzdanoj (EC nam dao 530K evra research grant) za mission crytical apps (imali case studies sa hedge fundom iz Berlina, 999 services iz severne Engleske (policija, vatrogaski, hitna pomoć u proizvoljno kompleksnim kritičnim situacijama), autoputevi u Italiji, retail banking u Italiji, farmakološke usluge i proizvodi u UK gde su counterparties, korisnici, kompozitni, grupe, pa se mali udružuju u ime učestvovanja u velikm poslovima, ... itd, još jedno 5-6.

Svuda smo napravili "profit" ali nismo odskočili, čak ni posle:

- Ultimativne berze uglavnom informacija za koju je superset {Facebook, G+, Linkedin, Picassa, ...} još uvek mala-maca u funkcionalnosti i fleksibilnosti. Sa ovim smo otišli u Pariz jednom kao prime sponsor LeWeb konferencije u Decembru, mi i Google preko puta, platili 50K za mesto, dolazio i interesovao se Steve Wozniak od najpoznatijih (Apple cofounder), pozvali nas u Skandinaviju na neku ogromnu konferenciju novinarske-medijske industrije, kao potencijalni next-big-thing, i ...

- ...nismo uspeli.

I u roditeljskoj firmi, pa u ovoj još više, iako sam se ja "kleo" da neću ponoviti tu grešku, bili smo underfunded, ne u novcu, koji smo tada imali, nego "mentalno", da prostite:

- U Beogradu smo imali 9 programera a, sa ovom naknadnom pameću, trebalo je oko 30.

- Ja sam ostavio juniore da vode Bgd i otišao da švrljam po svetu, uglavnom Južnom Pacifiku, dao im mandat da zapošljavaju koga god hoće i ko god im treba, ali oni su bili management-juniors, iako su umeli da isprogramiraju šta god im izlistaš.

Na kraju sam im ja svašta i izlistao, oni napisali, pa sami dodali, ali je sistem bio ogroman (preko 3,000 source fajlova u front-ednu (nisu sve oni tada napisali, firma je već imala N godina iza sebe), nekoliko miliona linija koda u C++ u serverima, tri ogromne Oracle baze)

Ali to je bilo nestabilno i nemoguće za stabilizovanje i zaokruživanje produkcijne verzije sa tako malo ljudi, a tone đubreta, mimo zdravog softveskog procesa, je već otišlo u razne pore sistema (tipično je bilo da ja radim demo u Sitiju ovde, svi impresionirani, bez razlike, ali demo pukne posle nekoliko minuta, "smrzne" se app, neki neuhvaćeni exception uvek propadne do main event petlje i bajbaj mišu i tastaturo.

Tada je već, možda, bilo kasno i za 30 ljudi, trebalo ih je više i u nekom kratkom vremenu pošto dugo vreme pregazi "duge" ideje.

Tako, berze:

- Kao i svaki poduhvat idealno je da je prošla kroz neku formalnu analizu - ovaj naš nije, zato smo i imali 9 umesto 30 ljudi, pa u njoj vizija, funkcionalni zahtevi, dizajn, dev, testinzi razni i formalni, itd.

- Pa uredno finansirana - bottom-up može i uspeva, glavom-kroz-zid uspeva, ali je rizik veliki, šteta vremena i propuštenih šansi zbog tamo neke crkavice

- Ako je ideja dobra, i vizija "kompletna" (pomisliće neko da se ovde nešto sudara) mora da ima investitora, i treba ih "daviti" dok im ne postane prijatnije da ti daju resurs (novac ili znanje i vreme, pa veze) nego da te više slušaju.

- Recimo funckionalni zahtevi koji izranjaju iz vizije, a dokument je koji je vanredno formalan, kompletan, nedvosmislen, čitljiv, ... bi, kao doc, trebali da daju odgovore na sva pitanja i primedbe koji se pojavljuju ovde na blogu tipa:

1. Ok, berza nije nikome interesantna u početku zbog nedostatka likvidnosti - kupci neće da se registruju pošto se ništa ne prodaje, nema prodavaca, a prodavci pošto se ništa ne kupuje, nema kupaca - pa se onda jedna strana nekako "kupi", podaci ili učesnici, i potreban novac ili akcije za to, sredi, ispolira, pa strpljivo prodaje drugoj strani.

2. Counterparties se "foliraju", lažu, zloupotrebljavaju, ... pa su potrebi procesi da se sve to iskontroliše u početku, i polako dopune strategije borbe protiv ove vrste problema.

3. Osnovi berze treba da ostave otvorena vrata gde će se ona proširivati, kako da firme, i ovo je sad i na temu zarađivanja, mogu da se predstavljaju/reklamiraju, za novac, drugi to komentarišu, pa onda isto i za pojedince koji traže posao, pa firme za project finance, pa individualci ili grupe koji traže investitore, ...

4. ... sve u svemu FREE obrazac mora da bude žestoko prisutan u ideji, gde svi dobiju nešto korisno besplatno, zbog likvidnosti, a kako ona raste onda je platforma i podloga onima koji su spremni da plate da bi se promovisali, ...

... itd.

5. A najbitnije, biznis plan je obavezan, čak i ako se ne jure investitori, nači u njemu se piše ono što se misli i mora da bude koristan, esencijalan, i preduzetnicima, inače je foliranje i traćenje vremena širokog spektra (u proseku, dok u pojedinačnim slučajevima razni uvek umeju da zamažu oči raznim drugim ljudima)

6. Pa svest da se biznis nikad ne odvija po planu, ali dok je potka moćna i fleksibilna ...

7. ... balansiran, inteligentan, vredan, kompletan i kreativan menadžment tim će umeti da se pomera kako se sudara sa neočekivanim.

... ovo je sve opšte, lako na rečima, znam, dok se u konkretnom i sam mučim, baš ovih dana, godina, iako napredujem.
zemljanin zemljanin 14:55 15.01.2017

Re: Hvala Milane:)

5. A najbitnije, biznis plan je obavezan, čak i ako se ne jure investitori, nači u njemu se piše ono što se misli i mora da bude koristan, esencijalan, i preduzetnicima, inače je foliranje i traćenje vremena širokog spektra (u proseku, dok u pojedinačnim slučajevima razni uvek umeju da zamažu oči raznim drugim ljudima)


ne razumem kako je ljudima toliko teško da private, urade I razrade biznis plan

to otprilike kao da polaže pismeni pa daj da prepišem, lakše je

I 6 meseci za BP nije mnogo, to je ljudi seciranje ideje I posla u sitna crevca ... nije garancija ali garantovano prebacuje šanse za uspeh preko 50% što jeste velika stvar.
Svuda smo napravili "profit" ali nismo odskočili, čak ni posle:

velika istina, u poslu možeš računati na max dve prilike za proboj I to ne sme da se propusti ... naravno ljudi smo I grešimo, propuštamo ali oni koji tek kreću - ne sme da se propusti !

To sve pod uslovom da imate velike ideje jer I sa propuštenim prilikama može lepo da se posluje I živi

PS. Inače sjajna biografija Milane
emsiemsi emsiemsi 15:40 15.01.2017

Re: Hvala Milane:)

Milan Novković

...
- U Beogradu smo imali 9 programera a, sa ovom naknadnom pameću, trebalo je oko 30.

- Ja sam ostavio juniore da vode Bgd i otišao da švrljam po svetu, uglavnom Južnom Pacifiku, dao im mandat da zapošljavaju koga god hoće i ko god im treba, ali oni su bili management-juniors, iako su umeli da isprogramiraju šta god im izlistaš.
...

Мој Милане, јабуко са гране ... итд ... што би рекао песник !
Да си тада знао мене, где би нам сада крај био !
martin_krpan martin_krpan 19:09 15.01.2017

Re: Hvala Milane:)

Milan Novković
Srđan Fuchs
Само да га прође деконструкционистичка фаза и да нас учи, уместо, како да правимо кинту, могући путеви до кинте, или нешто, и да му зидамо споменик поред Тесле!

Iako se švercujem ovde kao komentator, pošto se još nisam registrovao na kazoze.com pa sve prelistao, evo na neviđeno i u opštem maniru:

- Berze, što je u osnovi i kazoze.com, su moćan obrazac za pravljenje kinte.

- Moćan primer je uber.com koji je u poslednjoj tranši koju sam ja ispratio dobio od investitora milijardu dolara za 2.5% firme, nači valuaciji firme od 40 milijardi dolara. Softver je relativno prost, ali ...

- ... kao što su Marco i još neki primetili posao je pun izazova, svaki na temu berze informacija, usluga ili proizvoda.

- Svaki preduzetnički posao je pun izazova, da je lako tako praviti novac većina bi to radila.

Ja pišem na neviđeno zato što sam svašta probao, naša sadašnja firmica je onomad napravljena kao "next generation" eBay, univerzalna berza, horizontalna, za bilo koje tržište, ali netrivijalna, tj nije "bulletin board-like", kao eBay, nego razmena, trgovina, na nekom market placeu može da se formalizuje meta-podacima, pa tako automatizuje.

Mi nismo uspeli u početnoj nameri - trebalo nam je 8 miliona funti, našli investitora, VC, koji je krenuo u zaokruživanje ugovora i novca, ali pošto su već gubili novac na drugim projektima oni što su im taj novac dali su ih zatvorili, pošto je .com krenuo u pucanje, onomad po prvi put.

I pošto smo imali samo ideju tada mi smo polako počeli da pišemo softver i uzimamo pomalo novca od drugih na vertikalnbim berzama, radimo male projekte - vetted za informacije, usluge i proizvode u "industriji" nacionalne zaostavštine, pa berza informacija o budžetima za sledeću sezonu u industriji mode (u Evropi ima/bilo onomad oko 50K firmica i velika je stvar bila znati koliko su razne firme odvojile za sledeću sezonu), pa finansijska berzica, pa jedna gde je pomeren značaj razmene ka ultra brzoj i ultra pouzdanoj (EC nam dao 530K evra research grant) za mission crytical apps (imali case studies sa hedge fundom iz Berlina, 999 services iz severne Engleske (policija, vatrogaski, hitna pomoć u proizvoljno kompleksnim kritičnim situacijama), autoputevi u Italiji, retail banking u Italiji, farmakološke usluge i proizvodi u UK gde su counterparties, korisnici, kompozitni, grupe, pa se mali udružuju u ime učestvovanja u velikm poslovima, ... itd, još jedno 5-6.

Svuda smo napravili "profit" ali nismo odskočili, čak ni posle:

- Ultimativne berze uglavnom informacija za koju je superset {Facebook, G+, Linkedin, Picassa, ...} još uvek mala-maca u funkcionalnosti i fleksibilnosti. Sa ovim smo otišli u Pariz jednom kao prime sponsor LeWeb konferencije u Decembru, mi i Google preko puta, platili 50K za mesto, dolazio i interesovao se Steve Wozniak od najpoznatijih (Apple cofounder), pozvali nas u Skandinaviju na neku ogromnu konferenciju novinarske-medijske industrije, kao potencijalni next-big-thing, i ...

- ...nismo uspeli.

I u roditeljskoj firmi, pa u ovoj još više, iako sam se ja "kleo" da neću ponoviti tu grešku, bili smo underfunded, ne u novcu, koji smo tada imali, nego "mentalno", da prostite:

- U Beogradu smo imali 9 programera a, sa ovom naknadnom pameću, trebalo je oko 30.

- Ja sam ostavio juniore da vode Bgd i otišao da švrljam po svetu, uglavnom Južnom Pacifiku, dao im mandat da zapošljavaju koga god hoće i ko god im treba, ali oni su bili management-juniors, iako su umeli da isprogramiraju šta god im izlistaš.

Na kraju sam im ja svašta i izlistao, oni napisali, pa sami dodali, ali je sistem bio ogroman (preko 3,000 source fajlova u front-ednu (nisu sve oni tada napisali, firma je već imala N godina iza sebe), nekoliko miliona linija koda u C++ u serverima, tri ogromne Oracle baze)

Ali to je bilo nestabilno i nemoguće za stabilizovanje i zaokruživanje produkcijne verzije sa tako malo ljudi, a tone đubreta, mimo zdravog softveskog procesa, je već otišlo u razne pore sistema (tipično je bilo da ja radim demo u Sitiju ovde, svi impresionirani, bez razlike, ali demo pukne posle nekoliko minuta, "smrzne" se app, neki neuhvaćeni exception uvek propadne do main event petlje i bajbaj mišu i tastaturo.

Tada je već, možda, bilo kasno i za 30 ljudi, trebalo ih je više i u nekom kratkom vremenu pošto dugo vreme pregazi "duge" ideje.

Tako, berze:

- Kao i svaki poduhvat idealno je da je prošla kroz neku formalnu analizu - ovaj naš nije, zato smo i imali 9 umesto 30 ljudi, pa u njoj vizija, funkcionalni zahtevi, dizajn, dev, testinzi razni i formalni, itd.

- Pa uredno finansirana - bottom-up može i uspeva, glavom-kroz-zid uspeva, ali je rizik veliki, šteta vremena i propuštenih šansi zbog tamo neke crkavice

- Ako je ideja dobra, i vizija "kompletna" (pomisliće neko da se ovde nešto sudara) mora da ima investitora, i treba ih "daviti" dok im ne postane prijatnije da ti daju resurs (novac ili znanje i vreme, pa veze) nego da te više slušaju.

- Recimo funckionalni zahtevi koji izranjaju iz vizije, a dokument je koji je vanredno formalan, kompletan, nedvosmislen, čitljiv, ... bi, kao doc, trebali da daju odgovore na sva pitanja i primedbe koji se pojavljuju ovde na blogu tipa:

1. Ok, berza nije nikome interesantna u početku zbog nedostatka likvidnosti - kupci neće da se registruju pošto se ništa ne prodaje, nema prodavaca, a prodavci pošto se ništa ne kupuje, nema kupaca - pa se onda jedna strana nekako "kupi", podaci ili učesnici, i potreban novac ili akcije za to, sredi, ispolira, pa strpljivo prodaje drugoj strani.

2. Counterparties se "foliraju", lažu, zloupotrebljavaju, ... pa su potrebi procesi da se sve to iskontroliše u početku, i polako dopune strategije borbe protiv ove vrste problema.

3. Osnovi berze treba da ostave otvorena vrata gde će se ona proširivati, kako da firme, i ovo je sad i na temu zarađivanja, mogu da se predstavljaju/reklamiraju, za novac, drugi to komentarišu, pa onda isto i za pojedince koji traže posao, pa firme za project finance, pa individualci ili grupe koji traže investitore, ...

4. ... sve u svemu FREE obrazac mora da bude žestoko prisutan u ideji, gde svi dobiju nešto korisno besplatno, zbog likvidnosti, a kako ona raste onda je platforma i podloga onima koji su spremni da plate da bi se promovisali, ...

... itd.

5. A najbitnije, biznis plan je obavezan, čak i ako se ne jure investitori, nači u njemu se piše ono što se misli i mora da bude koristan, esencijalan, i preduzetnicima, inače je foliranje i traćenje vremena širokog spektra (u proseku, dok u pojedinačnim slučajevima razni uvek umeju da zamažu oči raznim drugim ljudima)

6. Pa svest da se biznis nikad ne odvija po planu, ali dok je potka moćna i fleksibilna ...

7. ... balansiran, inteligentan, vredan, kompletan i kreativan menadžment tim će umeti da se pomera kako se sudara sa neočekivanim.

... ovo je sve opšte, lako na rečima, znam, dok se u konkretnom i sam mučim, baš ovih dana, godina, iako napredujem.


Woow Svaka ti čast Milane za ovaj komentar, znači nam mnogo Ovo štampamo!

martin_krpan martin_krpan 20:05 13.01.2017

Kazoze.com + blogb92

Hvala svima na komentarima. Koji su izazovi svega ovoga:

1) Da prikupimo još iskustava i komentara od različitih korisnika;
2) Da u tom kontekstu dobijemo i feedback na kompletan projekat, jer ovo je prvi dio od tri dijela;
3) Eksperiment! Ovo je mali eksperiment. Sajt nije završen - završeno je ca. 75%. Na kraju 3. dijela će biti ca. 99% završeno. Cilj je da dobijemo i kritike da bi eventualno nešto izmijenili.
4) Imajući na umu da ovo mjesto posjećuju i superstar IT eksperti, veoma rado ćemo prihvatiti i neke profi prijedloge, itd...
5) U drugom dijelu ćemo pričati o izazovima otvaranja firme, o prikupljanju novca, o poslovnom ambijentu, itd,...

Unaprijed se zahvaljujem svima na komentarima, prijedlozima a i ocjenama na kazozeu:)

emsiemsi emsiemsi 09:02 14.01.2017

Re: Kazoze.com + blogb92

martin_krpan
Hvala svima na komentarima. Koji su izazovi svega ovoga:

1) Da prikupimo još iskustava i komentara od različitih korisnika;
2) Da u tom kontekstu dobijemo i feedback na kompletan projekat, jer ovo je prvi dio od tri dijela;
3) Eksperiment! Ovo je mali eksperiment. Sajt nije završen - završeno je ca. 75%. Na kraju 3. dijela će biti ca. 99% završeno. Cilj je da dobijemo i kritike da bi eventualno nešto izmijenili.
4) Imajući na umu da ovo mjesto posjećuju i superstar IT eksperti, veoma rado ćemo prihvatiti i neke profi prijedloge, itd...
5) U drugom dijelu ćemo pričati o izazovima otvaranja firme, o prikupljanju novca, o poslovnom ambijentu, itd,...

Unaprijed se zahvaljujem svima na komentarima, prijedlozima a i ocjenama na kazozeu:)


Желим ти успех (и брату, или већ шта сте вас двојица) !
Успут --- мислим да би фер било (у чему бисте били заиста први), да за разлику од оних будалаштина мисија / визија итд..., напишете колико лове ви намеравате да зарадите хендлујући овакав сајт (јер то не би требало да буде тако мали посао). Мислим, да ме криво не разумеш, ја сам апсолутно ЗА да ти зарадиш за живот бавећи се овиме. Дакле, шта је циљ оснивача овога портала --- али стварно ?
Успут 2 --- мислим да не би било лоше док се још нисте захуктали да промените име портала, јер --- шта то значи Казозе ? Назив сајта (осим ако ниси Кока Кола и Марлборо) би требало да буде дескриптиван итд..
marco_de.manccini marco_de.manccini 22:41 13.01.2017

ко нема у глави има на clickbait-у

У веродостојност података на оваквим сајтовима верујем колико и у Деда Мраза.

Људи пишу шта год хоће, с гледне тачке сајта уопште није ни битно шта је и да ли је уопште ишта тачно, у ствари "што горе то боље", ботови, тролови, све може, важно је да се генеришу кликови и да се рекламира којешта са стране, подаци се на неком таквом сајту лако могу и преправити, „цијена права ситница", рецимо, ко плати рекламу одједном постаје фантастичан, ко се нећка добије минусе, ...

Укратко, сво то "оцењивање" по интернету сматрам прилично муљавим бизнисом.

Али, добро, ко мисли да је мудро своје запослење базирати на неким левим сајтовима са произвољним информацијама -- тако му и треба.
zemljanin zemljanin 00:55 14.01.2017

Re: ко нема у глави има на clickbait-у

marco_de.manccini
У веродостојност података на оваквим сајтовима верујем колико и у Деда Мраза.

otprilike tako ... možda neka mini FB grupa ne poklanja pažnju autentičnosti I proverljivosti ali svako imalo ozbiljan privrednik će tu videti samo još jednu mašinu za "izmuzi mi pare" ...

evo da krenem od sebe iako nisam više u tom biznisu ... uopšte mi nije jasno kako bih ja došao do nekih relevantnih informacija ... a ako mi nije jasno onda neću da učestvujem ... pojašnjenje je iskuviše kompleksno čak I za ljude koji imaju dodira sa IT ...

I pošto imam veze sa IT, ja na ovoj prezentaciji vidim zakačenu bazu privrednika I teksta za A4 stranicu ... baza je verovatno preuzeta, eventualno preformatirana za konkretne potrebe ... zato sam I napisao ono 60min ...

Auu zemljanine kakav forhend:) A posao u bekendu?


pa tražili ste mišljenje/recenziju ali nema šta da se recenzira ... bez sajta, samo ideja, pa bi imala više smisla za komentarisanje nego ovo što ste postavili ...

ne treba da se bavite programiranjem ... ovo recimo VisualStudio, malo SQL sa gotovim modulima - stvarno nema ni tih 60min ako ćemo pošteno


Meni bi interesantnije bilo da na jednom mestu mogu da vidim šta su mediji izveštavali o mojoj firmi ... eto to bih bio spreman da platim (zatvorio sam firmu ali da nisam to bi bilo to) ... to je malo više programiranja I ažuriranja podataka sa neta ... pa uz to bih prihvatio I ovaj deo koji vi propagirate ... I najbitnije, to je proverljivo ...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:04 14.01.2017

Re: ко нема у глави има на clickbait-у

Како сте строги профани, ужас! Потпуно је симпатично да човек покушава неку шљаку да дигне, то ће ваљда бити први Додик-free бизнис у БЛ. То, Мартине... Србине, Србија је уз тебе!
martin_krpan martin_krpan 09:15 14.01.2017

Re: ко нема у глави има на clickbait-у

marco_de.manccini
У веродостојност података на оваквим сајтовима верујем колико и у Деда Мраза.

Људи пишу шта год хоће, с гледне тачке сајта уопште није ни битно шта је и да ли је уопште ишта тачно, у ствари "што горе то боље", ботови, тролови, све може, важно је да се генеришу кликови и да се рекламира којешта са стране, подаци се на неком таквом сајту лако могу и преправити, „цијена права ситница", рецимо, ко плати рекламу одједном постаје фантастичан, ко се нећка добије минусе, ...

Укратко, сво то "оцењивање" по интернету сматрам прилично муљавим бизнисом.

Али, добро, ко мисли да је мудро своје запослење базирати на неким левим сајтовима са произвољним информацијама -- тако му и треба.


Pozdrav Marco. Hvala ti na kritikama,

Veoma me čudi od tebe veoma pismenog dečka ovakav jedan mračnjački komentar, pogotovo imajući u vidu činjenicu da komentar šalješ iz zemlje majke "bljutavog biznisa".

1) Nisi se logovao i nisi pogledao (nije još niko) šta ima unutra. To te na žalost diskvalifikuje kao opinionistu (meni je žao zbog toga) i ostavlja tvoj h8-terski komentar da govori o tebi;

2) Review. Na Google Maps konferenciji u maju u Amsterdamu (na koju smo i mi bili pozvani - 360front.com) Google je veliku važnost poklonio ocjenjivanju biznisa i šerovanju iskustava. U budućnosti će se voditi velika bitka za svako mišljenje - to kažu i Bezos i Pichai.

3) Ti bi morao da znaš da se povećanjem broja komentara podiže i objektivnost cjelokupne ocjene. Ako imaš 2-5 komentara, naravno da ćeš staviti tu ocjenu u taj kontekst. Osim toga, kompletan online sadržaj ima taj "bljutavi" kontekst da ne znaš: Motive članaka/tekstova/recenzija, da se članci po kvazi novinama potpisuju sa inicijalima ili samo "redakcija", da tabloidi plasiraju ponekad i namjerne lažne vijesti što nije nova metoda - Guenther Wallraff dokumentovao kako šljaka BILD u Njemačkoj. Prosječan internet juzer po portalima već odavno može lako da rasčlani komentare botova i iskrene komentare. Ciljna grupa Kazozea su srednje-visoko obrazovani ljudi koji imaju posao. U skladu sa tim se očekuje i etika od komentatora.

4) Kazoze nije završen. Biće završen kada budemo objavili 3. dio i onda ćeš moži da vidiš na profilu - Kazoze šta korisnici mogu da dobiju. Onda od tebe očekujem novi komentar.

5) Postavio si hipotezu da je svijet zao a da djeda mraza treba spaliti na lomači da ne bi dezinformisao tzv. "narod". Pa dobro, ajmo onda sve ove kablove povaditi i pobacati, monitore poisključivati,... Ajmo zabraniti sve Amazone, yelpove, tripadvisore, glassdoorove,... jer to sve pišu botovi i trolovi i naravno sve je lažno. Ajmo se uhvatiti u kolo i uz kazan dijeliti istinite komantare.

Marco čovječe, jel to Trump već krenuo sa reformama (u školstvu)? Šta da ti kažem, ne daj se, bori se, vunena vremena jbg.




martin_krpan martin_krpan 09:43 14.01.2017

Re: ко нема у глави има на clickbait-у

"izmuzi mi pare"




Aj pomozi nam leba ti da instaliramo hardware - vidim da imaš iskustva u IT biznisu:



Meni bi interesantnije bilo da na jednom mestu mogu da vidim šta su mediji izveštavali o mojoj firmi ... eto to bih bio spreman da platim (zatvorio sam firmu ali da nisam to bi bilo to) ... to je malo više programiranja I ažuriranja podataka sa neta ... pa uz to bih prihvatio I ovaj deo koji vi propagirate ... I najbitnije, to je proverljivo ...


Interesantno mi je to tvoje "provjerljivo". Bio bi ti zahvalan kada bi mi malo detaljnije opisao kako provjeravaš bilo šta: Kako kupuješ čokoladu u prodavnici, kako kupuješ sokove - provjervaš li koliko postotaka stvarno ima sok od breskve a koliko ima kaše od tikve, na osnovu kojih kriterija rezervišeš hotel u zemlji u kojoj nisi nikada bio,...

Hvala ti za input za medije nije loš prijedlog. Ponavljam, Kazoze nije završen - isprati do kraja serijal

Generalno, korisnici koji komentare ne propuštaju kroz svoj zdravorazumski filter za Kazoze nisu interesantni. Osim toga čudi me da je tebi vrijednije da znaš šta npr. Vučičević misli o tvojoj firmi a ne radnici koji u tvojoj firmi rade ili su nekad radili.

martin_krpan martin_krpan 09:53 14.01.2017

Re: ко нема у глави има на clickbait-у

Srđan Fuchs
Како сте строги профани, ужас! Потпуно је симпатично да човек покушава неку шљаку да дигне, то ће ваљда бити први Додик-free бизнис у БЛ. То, Мартине... Србине, Србија је уз тебе!




Hvala Srle na podršci. Povjerenje im je "fino" propralo sa FBI aferama i sada sa populističkim člancima o uticaju Rusa na USA izbore. Sada kada Trump iztabloizira medije, Dodik će se pojavljivati u vlažnim snovima kao demokrata i pacifista.
zemljanin zemljanin 10:10 14.01.2017

Re: ко нема у глави има на clickbait-у


ma pusti ta moderna sokoćala, manufaktura je zakon I jednostavnje je uputstvo

sve u svemu, želim vam da uspete ...
martin_krpan martin_krpan 10:17 14.01.2017

Re: ко нема у глави има на clickbait-у

zemljanin

ma pusti ta moderna sokoćala, manufaktura je zakon I jednostavnje je uputstvo

sve u svemu, želim vam da uspete ...


Hvala ti. VIđaćemo se još:):)
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:31 14.01.2017

Re: ко нема у глави има на clickbait-у

Postavio si hipotezu da je svijet zao a da djeda mraza treba spaliti na lomači da ne bi dezinformisao tzv. "narod". Pa dobro, ajmo onda sve ove kablove povaditi i pobacati, monitore poisključivati,... Ajmo zabraniti sve Amazone, yelpove, tripadvisore, glassdoorove,... jer to sve pišu botovi i trolovi i naravno sve je lažno. Ajmo se uhvatiti u kolo i uz kazan dijeliti istinite komantare.

Stativa do stative, nisam predlagao nikakve lomače, zabrane, ni isključivanja monitora. Lepo sam rekao, ko misli da mu je takvav sajt potreban -- tako mu i treba.

A da online reputation management zna da bude muljav biznis, to stoji bez obzira na to u kojoj državi živim. Što bi rekli neki fini momci odavde "nice business you have here, it would be a shame if something happened to it ... on the Internet."
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 16:13 14.01.2017

Re: ко нема у глави има на clickbait-у

Što bi rekli neki fini momci odavde "nice business you have here, it would be a shame if something happened to it ... on the Internet."


Da, sajberreketiranje odavno nije retka pojava
emsiemsi emsiemsi 18:13 14.01.2017

Re: ко нема у глави има на clickbait-у

vrabac_u_steni
Što bi rekli neki fini momci odavde "nice business you have here, it would be a shame if something happened to it ... on the Internet."


Da, sajberreketiranje odavno nije retka pojava

Појасни !
G.Cross G.Cross 10:06 14.01.2017

staklena vrata

Martine,
Prvo, mnogo srece sa projektom.

Bio sam na kazoze.com i cini se da si postavio ovaj tekst prerano da bismo mogli dati bilo kakav smislen feedback.

Landing page ce sigurno izgledati drukcije, deo za poslodavce ne radi.

Kako vi u stvari nameravate da pravite pare ? Sta prodajete ?
Ovo mora da je kristalno jasno.

Ko je vas benchmark ? Glassdoor ?
Koji je vas point of difference u poredjenju sa globalnim slicnim sajtovima?

Kad budete usli u Trecu fazu bilo bi mi zadovoljstvo da dam ozbiljniji feedback.

emsiemsi emsiemsi 10:11 14.01.2017

Re: staklena vrata

G.Cross
Martine,
Prvo, mnogo srece sa projektom.

Bio sam na kazoze.com i cini se da si postavio ovaj tekst prerano da bismo mogli dati bilo kakav smislen feedback.

Landing page ce sigurno izgledati drukcije, deo za poslodavce ne radi.

Kako vi u stvari nameravate da pravite pare ? Sta prodajete ?
Ovo mora da je kristalno jasno.

Ko je vas benchmark ? Glassdoor ?
Koji je vas point of difference u poredjenju sa globalnim slicnim sajtovima?

Kad budete usli u Trecu fazu bilo bi mi zadovoljstvo da dam ozbiljniji feedback.


Па као и сви остали, како другачије --- што више кликова, то је већи оглашавачки потенцијал, тиме и већи потенцијал за зараду онога ко хостује овај сајт ... Земљанин је то већ објаснио.
martin_krpan martin_krpan 10:20 14.01.2017

Re: staklena vrata

G.Cross
Martine,
Prvo, mnogo srece sa projektom.

Bio sam na kazoze.com i cini se da si postavio ovaj tekst prerano da bismo mogli dati bilo kakav smislen feedback.

Landing page ce sigurno izgledati drukcije, deo za poslodavce ne radi.

Kako vi u stvari nameravate da pravite pare ? Sta prodajete ?
Ovo mora da je kristalno jasno.

Ko je vas benchmark ? Glassdoor ?
Koji je vas point of difference u poredjenju sa globalnim slicnim sajtovima?

Kad budete usli u Trecu fazu bilo bi mi zadovoljstvo da dam ozbiljniji feedback.



Hvala ti Cross na fer mišljenju. To nam znači mnogo, pogotovo od tebe koji ima mnogo iskustva u ozbiljnom biznisu. Veoma rado ću ti malo kasnije danas odgovoriti detaljno.

EDIT: Da, postavili smo prerano. Ovako sajt na kraju treće faze neće izgledati. Cilj je i da neko od komentatora ocijeni svog poslodavca i da ovdje prokomentariše upitnik. Iako imamo mnogo mišljenja, to se još nije desilo

Kako namjeravamo da pravimo (velike) pare?

1) Prodaja profila kompanija. Kako će profil izgledati ćemo pokazati do kraja gostovanja. Šta će profili generisati:
- Povezivanje loga kompanije
- Otvaranje kanala za dvosmjernu komunikaciju sa komentatorima - HR odjel i consulting kako se ophodi i sa negativnim i sa pozitivnim komentatorima - Transakciona analiza - Erik Berne
- Povezivanje linkova firme i firminih socijanih mreža
- Sveobuhvatna multimedijalna korporativna prezentacija - Zajednički rad sa klijentima na story developingu, Google Business View, itd... U ovom dijelu imamo visoke ciljeve i sve testove smo uspješno uradili.
- Povezivanje fotografija, videa, brošura i ostalih downloada
- Opisi ponuđenih pogodnosti u firmi
- Izvještaji i statistike o saobraćaju, posjetiteljima, pretplatnicima, i dr.
- "Reputation Manager" - monitoring ocjena i mogućnost komentarisanja
- SEO
- Objavljivanje korporativnih vijesti i konstantno mijenjanje sardžaja
- Njegovanje i održavanje sadržaja - savjeti, podrška i costumer care
- Podrška za rukuvođenje ocjenama
- Kontakt osoba za sva pitanja: upravljanje podacima, izvještaji, savjetovanje, itd.

2) (Premium) oglasi za traženje radnika. To nećemo ovdje na blogu pokazati, to ćemo pustiti vjerovatno na proljeće. U tom kontekstu uvodimo nove oglase za posao sa mnogo uzajamnijom komunikacijom poslodavac - radnik. Ne znam da li si primjetio ali na Kazozeu se evaluira: Posao, praksa i konkurs/natječaj za posao.

3) Recruiting. Ovo je za 3/4 2017. Ti imamo mnogo ideja, imamo i ljude, ali se to još razvija. Tu bi rado napravili i neko partnerstvo.

Benchmark - da da Glassdoor:) Inspiracija je svaki dobar koncept i dizajn.

Veoma bi cijenio tvoj komentar i mali screening.






G.Cross G.Cross 10:22 14.01.2017

Re: staklena vrata

emsiemsi
G.Cross
Martine,
Prvo, mnogo srece sa projektom.

Bio sam na kazoze.com i cini se da si postavio ovaj tekst prerano da bismo mogli dati bilo kakav smislen feedback.

Landing page ce sigurno izgledati drukcije, deo za poslodavce ne radi.

Kako vi u stvari nameravate da pravite pare ? Sta prodajete ?
Ovo mora da je kristalno jasno.

Ko je vas benchmark ? Glassdoor ?
Koji je vas point of difference u poredjenju sa globalnim slicnim sajtovima?

Kad budete usli u Trecu fazu bilo bi mi zadovoljstvo da dam ozbiljniji feedback.


Па као и сви остали, како другачије --- што више кликова, то је већи оглашавачки потенцијал, тиме и већи потенцијал за зараду онога ко хостује овај сајт ... Земљанин је то већ објаснио.


Hmmm, srecno vam bilo.
To sa klikovima je kako cete da naplacujete traffic, a ne kako cete da kreirate traffic I PRAVITE pare.

Uuups sad videh da je komentar od emsija a ne Martina. Sorry.
uros_vozdovac uros_vozdovac 19:42 14.01.2017

Re: staklena vrata

G.Cross
emsiemsi
G.Cross
Martine,
Prvo, mnogo srece sa projektom.

Bio sam na kazoze.com i cini se da si postavio ovaj tekst prerano da bismo mogli dati bilo kakav smislen feedback.

Landing page ce sigurno izgledati drukcije, deo za poslodavce ne radi.

Kako vi u stvari nameravate da pravite pare ? Sta prodajete ?
Ovo mora da je kristalno jasno.

Ko je vas benchmark ? Glassdoor ?
Koji je vas point of difference u poredjenju sa globalnim slicnim sajtovima?

Kad budete usli u Trecu fazu bilo bi mi zadovoljstvo da dam ozbiljniji feedback.


Па као и сви остали, како другачије --- што више кликова, то је већи оглашавачки потенцијал, тиме и већи потенцијал за зараду онога ко хостује овај сајт ... Земљанин је то већ објаснио.


Hmmm, srecno vam bilo.
To sa klikovima je kako cete da naplacujete traffic, a ne kako cete da kreirate traffic I PRAVITE pare.

Uuups sad videh da je komentar od emsija a ne Martina. Sorry.

I ja sam bacio oko, ali nabrzaka, imam neku krizu na poslu - ne pitaj... Ljudski faktor.

Čim uhvatim slobodnog vremena, imam par idejica...

Samo napred ljudi, samo napred!
martin_krpan martin_krpan 22:25 14.01.2017

Re: staklena vrata

uros_vozdovac


Hvala ti Uroše na podršci . Veoma se radujemo da čujemo idejice.:)
Unfuckable Unfuckable 01:50 15.01.2017

Re: Mrcin Srbopljuv II put među Srbima

Veoma se radujemo da čujemo idejice.:)


povraćam na sve rupe ceo dan bez prekida gledajući Iznenadno Konstruktivnog Prepodobnog Martina u misiji prodaje magle odjednom pametnim i dobrim blogerima.

Pa gde je onaj napaljeni ustaša koji je bio ideal i smernica, odnese ga biznis?
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:10 15.01.2017

Re: Mrcin Srbopljuv II put među Srbima

Unfuckable
Veoma se radujemo da čujemo idejice.:)


povraćam na sve rupe ceo dan bez prekida gledajući Iznenadno Konstruktivnog Prepodobnog Martina u misiji prodaje magle odjednom pametnim i dobrim blogerima.

Pa gde je onaj napaljeni ustaša koji je bio ideal i smernica, odnese ga biznis?


. Jesi ti, Unfe, pogledao websajt? Jesi qrac! Pa šta onda komentarišeš?

Marco je sve rekao, mogu samo da se potpišem ispod, i jel sad može redovan trol da krene?

Ne čekajući dozovolu, evo priča iz života.

Emigrirao ja tako tamo devedesetih, jelte, pravo u podrum kod nekih predobrih Amera, ovo bez trunke ironije. I jednom ili dvaput godišnje, kad izađem iz podruma u garažu, tamo osvane planina od nekih uredno upakovanih knjižurina, oblika i veličine telefonskih imenika (Yellow book, kako ih ovde zovu). Ta planina tu bude dan ili dva, i onda netragom nestane, kao Anasazi Indijanci u Mesa Verde-u.

I posle par godina (sa tim ljudima sam živeo 7 punih godina kao podstanar, ali nema veze), odvažim se da pitam gazdaricu: izvin'te, Meri, a kakve su vam ovo knjige? I ona se nasmeje i kaže, to je naš mali porodični bizMis. Elem, njena oba sina su završila pravo na Harvardu i postali advokati. Na Harvardu su, za vreme studija, stekli nebrojeno mnogo prijatelja, klasića. A gde je Harvard, tu je Yale, Skull&Bones, itd, širok krug prijatelja iz struke. Svi ti drugari su, naravno, u roku od odma dobili poslove u najboljim advokatskim kancelarijama i firmama diljem Lijepe Naše USofA. Pa i prijatelji njihovih prijatelja, i tako dalje.

I onda se jedan od sinova dosetio ovog što naš Martin sad namerava da sprovede u delo. Dosta godina pre fejsbuka, linkedina, i wikiliksa, prokleti advokati su imali mrežu, socijalnu i profesionalnu, i to su skapirali kao resurs. I onda su ta dvojica preduzimača zavrbovali svoje prijatelje da im redovno šalju insajderske informacije o firmama u kojima rade. Anonimno, razume se. To bi ova dvojica prikupila, profiltrirala, i izadala u formi godišnjaka. Koji su onda štampali, pa poštom slali svakom ko je to kupio. Kompletna planina knjiga bi planula u roku od jednog dana, toliko je bilo interesovanje, sve u pretplati.

I ta delatnost je trajala tako nekoliko godina, možda i celih deset, usput su rizikovali pomalo metak u potiljak i nekoliko ozbiljnih tužbi za skrnavljenje ugleda (libel), ali pošto su obojica vrhunski advokati, nije im mogao niko ništa. Onda su se malo umorili, i ceo biznis prodali nekom, ne sećam se kome. I od tada rade kao advokati samo iz hobija, kad nisu zauzeti vrtlarstvom ili obilaskom egzotičnog ostrvlja u smislu turizma.




martin_krpan martin_krpan 08:05 15.01.2017

Re: Mrcin Srbopljuv II put među Srbima

Unfuckable
Veoma se radujemo da čujemo idejice.:)


povraćam na sve rupe ceo dan bez prekida gledajući Iznenadno Konstruktivnog Prepodobnog Martina u misiji prodaje magle odjednom pametnim i dobrim blogerima.

Pa gde je onaj napaljeni ustaša koji je bio ideal i smernica, odnese ga biznis?


Jel guraš dva ili tri prsta u usta? Pazi samo da ne dobiješ velike žvale ako guraš tri prsta, a sa dva sigurno imaš iskustva.

Ne želim da cimam Milana da briše ovo hejtersko smeće od komentara, ionako komentar govori o tebi.
martin_krpan martin_krpan 08:19 15.01.2017

Re: Mrcin Srbopljuv II put među Srbima

srdjan.pajic
Unfuckable
Veoma se radujemo da čujemo idejice.:)


povraćam na sve rupe ceo dan bez prekida gledajući Iznenadno Konstruktivnog Prepodobnog Martina u misiji prodaje magle odjednom pametnim i dobrim blogerima.

Pa gde je onaj napaljeni ustaša koji je bio ideal i smernica, odnese ga biznis?


. Jesi ti, Unfe, pogledao websajt? Jesi qrac! Pa šta onda komentarišeš?

Marco je sve rekao, mogu samo da se potpišem ispod, i jel sad može redovan trol da krene?

Ne čekajući dozovolu, evo priča iz života.

Emigrirao ja tako tamo devedesetih, jelte, pravo u podrum kod nekih predobrih Amera, ovo bez trunke ironije. I jednom ili dvaput godišnje, kad izađem iz podruma u garažu, tamo osvane planina od nekih uredno upakovanih knjižurina, oblika i veličine telefonskih imenika (Yellow book, kako ih ovde zovu). Ta planina tu bude dan ili dva, i onda netragom nestane, kao Anasazi Indijanci u Mesa Verde-u.

I posle par godina (sa tim ljudima sam živeo 7 punih godina kao podstanar, ali nema veze), odvažim se da pitam gazdaricu: izvin'te, Meri, a kakve su vam ovo knjige? I ona se nasmeje i kaže, to je naš mali porodični bizMis. Elem, njena oba sina su završila pravo na Harvardu i postali advokati. Na Harvardu su, za vreme studija, stekli nebrojeno mnogo prijatelja, klasića. A gde je Harvard, tu je Yale, Skull&Bones, itd, širok krug prijatelja iz struke. Svi ti drugari su, naravno, u roku od odma dobili poslove u najboljim advokatskim kancelarijama i firmama diljem Lijepe Naše USofA. Pa i prijatelji njihovih prijatelja, i tako dalje.

I onda se jedan od sinova dosetio ovog što naš Martin sad namerava da sprovede u delo. Dosta godina pre fejsbuka, linkedina, i wikiliksa, prokleti advokati su imali mrežu, socijalnu i profesionalnu, i to su skapirali kao resurs. I onda su ta dvojica preduzimača zavrbovali svoje prijatelje da im redovno šalju insajderske informacije o firmama u kojima rade. Anonimno, razume se. To bi ova dvojica prikupila, profiltrirala, i izadala u formi godišnjaka. Koji su onda štampali, pa poštom slali svakom ko je to kupio. Kompletna planina knjiga bi planula u roku od jednog dana, toliko je bilo interesovanje, sve u pretplati.

I ta delatnost je trajala tako nekoliko godina, možda i celih deset, usput su rizikovali pomalo metak u potiljak i nekoliko ozbiljnih tužbi za skrnavljenje ugleda (libel), ali pošto su obojica vrhunski advokati, nije im mogao niko ništa. Onda su se malo umorili, i ceo biznis prodali nekom, ne sećam se kome. I od tada rade kao advokati samo iz hobija, kad nisu zauzeti vrtlarstvom ili obilaskom egzotičnog ostrvlja u smislu turizma.






Ma daj Pajiću, šta bulazniš, kakve knjige, kakvi podrumi kakvi bakrači. Pa jebote, i ovaj blog daje neku slobodu mišljenja o raznim fenomenima. Što je najgore, ovdje se poziva na linč i stalkuju ljudi po imenu i prezimenu i nikom ništa.

Imaš gore komentar G. Crossu šta ćemo prodavati - ovo je samo mali eksperiment. I ovaj čaršaf govori o mentalitetu blogera - sve go umišljeni kvazi inžinjer a la "sveštonijeurađenosadesetprstijujeprodajamagle" a suva je činjenica da niko nije ostavio ni jedan komentar, niko nije pogledao pažljivo razvijen kvalitativno/kvantitativni upitnik,...

Evo malo muzike da razbije ovaj hejt.




zemljanin zemljanin 09:32 15.01.2017

Re: Mrcin Srbopljuv II put među Srbima

a suva je činjenica da niko nije ostavio ni jedan komentar, niko nije pogledao pažljivo razvijen kvalitativno/kvantitativni upitnik

pa za to se, eventualno, u test periodu, ostavi gost nalog pa onda svako od zainteresovanih moze da pogleda I "skriveni" sadrzaj ... nije meni problem a verovatno ni ostalima da otvorim neki žnj nalog za te potrebe ali čemu ...

a inače svaki komentar, osim onih koji nemaju mnogo veze sa temom, daje šansu za repliku ... moj komentar o 60min je bila prilika da obajsniš šta je sve urađeno, kako se recimo obezbeđuju podaci, uparivanje IP I emaila I sl. ... ti ne reaguješ tako ... ok, kao što sam već napomenuo, iskreno sam napisao svoj doživjaj takvog sajta ... pre nekih 20ak godina sam moj sajt, ponudio na recenziju I "sahranili" su me ... ali I od toga se nešto naući
Milan Novković Milan Novković 11:49 15.01.2017

Re: Mrcin Srbopljuv II put među Srbima

Ne želim da cimam Milana da briše

Ja znam da vi nećete preterivati, pošto sam ja u porodično-rodbinskoj žurbi i jurnjavi po "kontinentu" ovih nedelja zaboravio da Martinu skrenem pažnju da su kod mene svi iskreno dobrodošli kao gosti sve dok:

1. Imaju B92 blog nalog ili pokušavaju da ga otvore da bi učestvovali u diskusiji oko svog bloga.

2. Nema brisanja i banovanja - osim ako se neko ne navrze na male devojčice ili osobe koje su sertifikovanbo dobre a uopšte ne umeju same da se brane

3. Blog nije o napadu na nejavnu ličnost, ili javnu koju ja cenim ili ne optužujem previše (ok, znam da mi ovde integritet puca pomalo po šavovima, nego su individue posebna "bića" u odnosu na grupe)

4. Ne moram da dajem login koordinate pošto sam ja, i pored jedne PP u proseku mesečno, obično na temu "kakvo je vreme u Horgošu", "private" person.

5. ... pa tu i tamo možda još ponešto ..

A i poJo sam sve po kući što mi se sviđa i nemam nekih lakih načina da se smirim, ako preterate
ppool ppool 13:48 16.01.2017

Re: Mrcin Srbopljuv II put među Srbima

sve go umišljeni kvazi inžinjer a la "sveštonijeurađenosadesetprstijujeprodajamagle" a suva je činjenica da niko nije ostavio ni jedan komentar, niko nije pogledao pažljivo razvijen kvalitativno/kvantitativni upitnik,...


Можда зато што си усташка педерчина која долази овде да сере по Србима редовно, па те онда људи игноришу. Јеси се запитао да ли је то по страни?
sasaminijature sasaminijature 11:30 14.01.2017

Puna podrška za ideju !

Pre svega malo objašnjenje od mene Martine.

Ono malo poruka što smo razmenili na ovom blogu nije bilo u duhu normalne konverzacije, odreagovao sam na tekst a ne na tebe kao osobu tako da sada nemam problem da podržim ideju ako je dobra i vodi nečemu korisnom. Puna podrška od mene i ako kao mogu pomoći tu sam, nadam se da će ideja opstati i da će prerasti u ozbiljan servis.

Sama ideja je dobra kako za poslodavce tako i za radnike pošto i jedni i drugi muku muče sa pronalaženjem kvalitetnih ljudi, takva su vremena.

Pošto sam zanatlija odmah mi prolazi kroz glavu savet starog majstora koji se odnosi na moju branšu a i sve ostale, DOBAR GLAS SE TEŠKO STIČE A GUBI PREKO NOĆI.

Nošen tim stavom mislim da će i vama to biti osnovni problem, ako nađete način da ga kvalitetno rešite imaćete uspešan projekat. Morate pronaći način kako da vam podatci budu relevanti, tu vam je kvaka. Možete veoma brzo navući dosta članova ali ako oni namirišu da se stanje na terenu ne slaže sa iznetim tvrdnjama ode mas u propast. Cela ideja se vrti oko toga.
Jako brzo možete postati popularni jer je veliki problem pronaći normalnu firmu za zapošljenje, svi obećavaju sve a posle mesec dva radnik shvati da kasne plate. Onda je u problemu, ne može da da otkaz jer u tom slučaju ništa od plate a treba prehraniti porodicu. Uslovi na poslu su ispod svakog nivoa radi se prekovremeno, neadekvatno plaćeno ili čak se ne računa.
Isto tako ima dosta i loših radnika koji nisu stručni za rad na koji se prijavljuju.

Ideja je dobra ali treba dosta rada da bi se dobio kavlitetan portal, blog kako ste već zamislili.
Situacija na terenu je alarmanta i zrela je za ovakvu inicijativu da se na bilo koji način proba uvesti red pošto državu boli ona stvar a sindikati ne postoje.
Nek je sa srećom!
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:25 14.01.2017

Re: Puna podrška za ideju !

posle mesec dva radnik shvati da kasne plate. Uslovi na poslu su ispod svakog nivoa radi se prekovremeno, neadekvatno plaćeno ili čak se ne računa.

А на све то сад их шеф још и приморава да се једном месечно улогују на неки сајт и пишу хвалоспеве о фирми.
martin_krpan martin_krpan 22:09 14.01.2017

Re: Puna podrška za ideju !

sasaminijature


Ono malo poruka što smo razmenili na ovom blogu nije bilo u duhu normalne konverzacije, odreagovao sam na tekst a ne na tebe kao osobu tako da sada nemam problem da podržim ideju ako je dobra i vodi nečemu korisnom. Puna podrška od mene i ako kao mogu pomoći tu sam, nadam se da će ideja opstati i da će prerasti u ozbiljan servis.


Hvala ti na lijepom komentaru a posebno na nuđenju pomoći. Veoma lijepo od tebe

Slažem se sa tvojim kompletnim komentarom. Izdvojio sam samo ovaj dio jer je suštinski. "Ako možeš pomozi, ako ne, onda nemoj odmagati. Nemoj odmah H8". To je neki minimum u ophođenju sa drugim ljudima, u poslu, ali koji na žalost svima ponekad isklizne.

Lijep pozdrav sasaminijature:)
martin_krpan martin_krpan 22:19 14.01.2017

Re: Puna podrška za ideju !

marco_de.manccini
posle mesec dva radnik shvati da kasne plate. Uslovi na poslu su ispod svakog nivoa radi se prekovremeno, neadekvatno plaćeno ili čak se ne računa.

А на све то сад их шеф још и приморава да се једном месечно улогују на неки сајт и пишу хвалоспеве о фирми.


Nakon pelena i klečanja na radnom mjestu, vjerujem da će im davanje komentara na Kazoze-u jednom mjesečno biti kao velnes
sasaminijature sasaminijature 11:12 15.01.2017

Re: Puna podrška za ideju !

martin_krpan
sasaminijature


Ono malo poruka što smo razmenili na ovom blogu nije bilo u duhu normalne konverzacije, odreagovao sam na tekst a ne na tebe kao osobu tako da sada nemam problem da podržim ideju ako je dobra i vodi nečemu korisnom. Puna podrška od mene i ako kao mogu pomoći tu sam, nadam se da će ideja opstati i da će prerasti u ozbiljan servis.


Hvala ti na lijepom komentaru a posebno na nuđenju pomoći. Veoma lijepo od tebe

Slažem se sa tvojim kompletnim komentarom. Izdvojio sam samo ovaj dio jer je suštinski. "Ako možeš pomozi, ako ne, onda nemoj odmagati. Nemoj odmah H8". To je neki minimum u ophođenju sa drugim ljudima, u poslu, ali koji na žalost svima ponekad isklizne.

Lijep pozdrav sasaminijature:)


Da ponovim, komentarišem postove. Kada se sa nečijim stavom-mišljenjem ne slažem to lepo i kažem.

Sama ideja me je zaista oduševila pošto je baš potrebna na ovom uništenom tržištu.
Lutaju u blatu i poslodavci i radnici.
Ako je primarni cilj laka lova od reklame, to je kratkog daha.

Ako ste iskreni, kao što i rekoh jedini catch koji morate rešiti je verodostojnost podataka, verujem da ste i sami toga svesni. Verovatno su to već negde u svetu nekako osmislili. Ako taj problem preskočite onda to može biti dobar projekat i smeši vam se lepa budućnost.

P.S. I tamo sam sasaminijature pa pratiću kako ide.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 11:28 15.01.2017

Re: Puna podrška za ideju !

Ako ste iskreni, kao što i rekoh jedini catch koji morate rešiti je verodostojnost podataka, verujem da ste i sami toga svesni. Verovatno su to već negde u svetu nekako osmislili. Ako taj problem preskočite onda to može biti dobar projekat i smeši vam se lepa budućnost.


Pa kako misliš to da reše ako će garantovati anonimnost?

Inače, takvi sajtovi već postoje, Cross je već spomenuo:

https://www.glassdoor.com

na globalnom nivou (pokriva i ozbiljnije kompanije koje posluju kod nas).

Kod nas na primer imaš:

https://www.ogledalofirme.com/

Što se tiče samog IT u Srbiji i ovi sasvim lepo rade posao:

https://www.helloworld.rs/

Moje pitanje za Martina je, šta će uraditi da postane takmac već postojećim portalima, odnosno, zašto bih se ja radije ravnao po njegovom portalu pri traženju posla pre nego prema ovim drugima?

sasaminijature sasaminijature 11:52 15.01.2017

Re: Puna podrška za ideju !

Pa kako misliš to da reše ako će garantovati anonimnost?


To je pitanje od milion dolara. Nisam u materiji i ne mogu dati iole ozbiljan odgovor. Dao sam skromno mišljenje da je to osnovni problem, neko drugi nek reši.

Nekakav alat bi trebalo smisliti da se uneti podaci-mišljenja mogu proveriti, nimalo nije lako za rešiti.

Moj savet je da se nikako ne profilišu samo na IT. Zašto ne bi običan građanin mogao tu potražiti dobru preporuku za; molera, automehaničara, poslodavac za pekara da ne nabrajam kapiraš me.

martin_krpan martin_krpan 11:59 15.01.2017

Re: Puna podrška za ideju !

Sama ideja me je zaista oduševila pošto je baš potrebna na ovom uništenom tržištu.
Lutaju u blatu i poslodavci i radnici.
Ako je primarni cilj laka lova od reklame, to je kratkog daha.


Bravo, tako je. Kakva crna laka lova, to su ovi Amerikanci napakovali neke kvazi intelektualne gluposti. Ovo je naš side project i ko zna kada ćemo zaraditi prvi Dinar, ako i zaradimo. OK je i da puknemo, probavamo, učimo. Prvi korak je da koliko toliko razgrnemo Ex-Yu blato.

Svako ko traži posao u Srbiji, primjećuje da se oglasi za posao postavljaju:
- bez očekivane minimalne zarade za kandidate, govoreći time da je ta tema big no no;
- bez impressuma. Ima masa smeća a la: Zarada od kuće 5000€;
- bez detaljnijeg opisa scope of worka. Mladi diplomci ulaze kao guske u mrak.

A onda: Intervju za posao:
- Kako je prošao intervju? Zadovoljavajući odgovor, brz odgovor...
- Pa tokom intervjua: profesionalnost razgovora - jesu pitali "gospođo, dobijate li redovno ,cjelovitost podataka, ugodan ambijent, uvažavajući odnos,...
- Pa: Da li je firma organizovala: grupne diskusije, igrokaze, prezentacije,
eksterne događaje (npr. pozivi na večere....

Pa... praksa!

I šta je problem da se o tome posvjedoči anonimno i dobrovoljno? U blatnjavom ambijentu je klasična lose-lose pozicija: Dobri profesionalci nemaju povjerenja u firme i traže poslove sa mrzovoljnom energijom čekajući prvu priliku da sa osmjehom od uveta do uveta uhvate džoger i da pometu čučavce po Minhenskom Ubahnu! Sa druge strane dobre firme ne mogu da regrutuju dobre profesionalce jer su dobri profesionalci ravnodušni kao leševi a la: "Sve je to isto". Govorimo o onima koji već ne tjeraju neki šljunak na relaciji Dublin - Blackpool.

Totaloni hajlanderski trip a la: Lijepi smo, pametni smo i sve znamo, a i mnogo se brinemo za poštene i naivne korporacije kojima će Kazoze da namuze velike pare na portal od max. 60 min. posla



martin_krpan martin_krpan 12:01 15.01.2017

Re: Puna podrška za ideju !

vrabac_u_steni
Ako ste iskreni, kao što i rekoh jedini catch koji morate rešiti je verodostojnost podataka, verujem da ste i sami toga svesni. Verovatno su to već negde u svetu nekako osmislili. Ako taj problem preskočite onda to može biti dobar projekat i smeši vam se lepa budućnost.


Pa kako misliš to da reše ako će garantovati anonimnost?

Inače, takvi sajtovi već postoje, Cross je već spomenuo:

https://www.glassdoor.com

na globalnom nivou (pokriva i ozbiljnije kompanije koje posluju kod nas).

Kod nas na primer imaš:

https://www.ogledalofirme.com/

Što se tiče samog IT u Srbiji i ovi sasvim lepo rade posao:

https://www.helloworld.rs/

Moje pitanje za Martina je, šta će uraditi da postane takmac već postojećim portalima, odnosno, zašto bih se ja radije ravnao po njegovom portalu pri traženju posla pre nego prema ovim drugima?



Evo Vrabac, konačno si skinuo ego istripanu masku:) Veoma rado ću ti odgovoriti - editovaću ovdje. To je konstruktivna rasprava.

EDIT:

Fokusirao si se na problem a ne na rješenje.

Uslovi korištenja
Da li je davanje ocijena na Kazoze anonimno?

Da, učestvovanje u projektu Kazoze je potpuno anonimno i zaštita vaših podataka je jedno od naših najviših načela. Registracija služi da bi se spriječila manipulacija i da bi korisnici imali pristup području „Moj Kazoze“.
Anonimnost se ne smije koristiti za širenje lažnih ili uvrijedljivih sadržaja. Pravila i etika se uvijek moraju poštovati.
Na šta moram paziti kada ocjenjujem svog poslodavca?

Mnogi poslodavci imaju identične ili vrlo slične nazive. Molimo vas da obratite pažnju na tačan unos imena firme. Mi vas takođe pitamo za ime grada i naziv branše, tako da se tačan unos firme može odvijati nesmetano.
Kako Kazoze spriječava manipulacije?

Za davanje ocjene, potrebna je e-mail potvrda. Tehničke mjere zaštite osiguravaju da svaka e-mail adresa može dati jedan glas po kompaniji. U slučaju sumnje na manipulacije, kontrola se obavlja ručno. Pored toga, firme i korisnici imaju mogućnost da sumnjiv sadržaj prijave Kazoze timu. Nakon toga slijedi detaljno ispitivanje.

Uz postojeće tehničke zaštite, Kazoze tim radi i ručnu kontrolu komentara. Period inkubacije svakog komentara je 72 sata. To ne znači da se neki komentari neće objaviti odmah, već znači da će sistem Kazoze zaštite neke komentare izdvojiti na ručnu provjeru, koju će Kazoze tim u roku od 72 sata izvršiti.
Odgovornost za sadržaj

Sadržaj naše web stranice je stvoren s velikim trudom. Za tačnost, potpunost i pravovremenost eksternih sadržaja, ne možemo preuzeti nikakvu odgovornost. Kao pružatelji usluga smo odgovorni za vlastite sadržaje na ovim stranicama pod opštim zakonima i dobrom moralu. Nismo odgovorni i nismo u obavezi da istražujemo eventualne povrede prava i morala prilikom eksternih unosa sadržaja. Kao što smo već naveli, korisnici imaju mogućnost prijave sumnjivog sadržaja Kazoze administraciji. Nakon provjere i utvrđivanja eventualnog prekršaja, odmah ćemo ukloniti sadržaj.


Nema mogućnosti da se autentičnost 100% potvrđuje, na kraju krajeva to nije duh interneta. Veoma je jednostavno: Ručna administracija + uslovi korištenja + etika = komentar. Nema imena šefova, nema hejta, nema pljuvanja i stalkinga, nema poziva na linč, nema namjernog-planskog blatnjavljenja brenda, nema kritikovanja proizvoda kompanije,... Kao što smo već naveli, korisnici imaju mogućnost prijave sumnjivog sadržaja Kazoze administraciji. Nakon provjere i utvrđivanja eventualnog prekršaja, odmah ćemo ukloniti sadržaj To važi za sve.

Dva navedena sajta naravno da poznajemo, od početaka. Imam totalno OK mišljenje o oba sajta i drago mi je da se ozbiljni ljudi počinju baviti sličnim stvarima. Kazoze je malo drugačiji. Isprati serijal gostovanja do kraja pa daj mišljenje. Nama je OK market share u Srbiji od 40%



vrabac_u_steni vrabac_u_steni 12:03 15.01.2017

Re: Puna podrška za ideju !

Nekakav alat bi trebalo smisliti da se uneti podaci-mišljenja mogu proveriti, nimalo nije lako za rešiti.


Za to moraš da imaš verifikaciju, tj. da utvrdiš da je ta osoba zaista radila ili radi u kompaniji ili bila na intervjuu a onda zbogom anonimnosti.

Ne moram da ti nabrajam sve razloge zašto večina ljudi na to ne bi pristajala.

Pa onda, problem kako da sprečiš nekog ambicioznijeg ejčara, odnosno ejčarušu, da otvori nekoliko naloga i nahvali firmu do neba? Dakle ne moraju čak ni da teraju konkretne zaposlene da to rade, dovoljan je HR tim koji se time ionako bavi.


Moj savet je da se nikako ne profilišu samo na IT.


Naravno, ali ako pogledaš statistike najviše se ljudi iz IT uključuje u ovakve portale i prati ih. Odeš na gore pomenuti

https://www.ogledalofirme.com/

koji pokriva sve, i vidiš da IT firme imaju najviše komentara, recenzija, plata itd.
martin_krpan martin_krpan 12:03 15.01.2017

Re: Puna podrška za ideju !

sasaminijature
Pa kako misliš to da reše ako će garantovati anonimnost?


To je pitanje od milion dolara. Nisam u materiji i ne mogu dati iole ozbiljan odgovor. Dao sam skromno mišljenje da je to osnovni problem, neko drugi nek reši.

Nekakav alat bi trebalo smisliti da se uneti podaci-mišljenja mogu proveriti, nimalo nije lako za rešiti.

Moj savet je da se nikako ne profilišu samo na IT. Zašto ne bi običan građanin mogao tu potražiti dobru preporuku za; molera, automehaničara, poslodavac za pekara da ne nabrajam kapiraš me.



Kazoze, ocjenite svog poslodavca od lokalnog pekara do high-tech korporacije!

Kucaj sve šta ti treba.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 12:06 15.01.2017

Re: Puna podrška za ideju !

Evo Vrabac, konačno si skinuo ego istripanu masku


aj leba ti ovo objasni, mislim da sam od početka sasvim pristojan.

šta ti je zasmetalo u mojim prethodnim komentarima?

u prvom sam samo ukazao da nije baš tačno ono što se tvrdi, a u drugom sam se zezao sa markom, kao što se ljudi ovde na blogu inače zezaju bez obzira na temu.
emsiemsi emsiemsi 12:13 15.01.2017

Re: Puna podrška za ideju !

vrabac_u_steni
Evo Vrabac, konačno si skinuo ego istripanu masku


aj leba ti ovo objasni, mislim da sam od početka sasvim pristojan.

šta ti je zasmetalo u mojim prethodnim komentarima?

u prvom sam samo ukazao da nije baš tačno ono što se tvrdi, a u drugom sam se zezao sa markom, kao što se ljudi ovde na blogu inače zezaju bez obzira na temu.

Сумњив си ти мени !
martin_krpan martin_krpan 12:14 15.01.2017

Re: Puna podrška za ideju !

vrabac_u_steni
Evo Vrabac, konačno si skinuo ego istripanu masku


aj leba ti ovo objasni, mislim da sam od početka sasvim pristojan.

šta ti je zasmetalo u mojim prethodnim komentarima?

u prvom sam samo ukazao da nije baš tačno ono što se tvrdi, a u drugom sam se zezao sa markom, kao što se ljudi ovde na blogu inače zezaju bez obzira na temu.


U pravu si. Jesi, pristojan si i povlačim kritiku. Malo si samo unaprijed programiran na jednosmjernu komunikaciju a la "parent - kid" ali OK. Iako sam mnogo već napisao, poslije ću tebi editovati odgovor gore.
sasaminijature sasaminijature 12:22 15.01.2017

Re: Puna podrška za ideju !


Za to moraš da imaš verifikaciju, tj. da utvrdiš da je ta osoba zaista radila ili radi u kompaniji ili bila na intervjuu a onda zbogom anonimnosti.

Ne moram da ti nabrajam sve razloge zašto večina ljudi na to ne bi pristajala.

Pa onda, problem kako da sprečiš nekog ambicioznijeg ejčara, odnosno ejčarušu, da otvori nekoliko naloga i nahvali firmu do neba? Dakle ne moraju čak ni da teraju konkretne zaposlene da to rade, dovoljan je HR tim koji se time ionako bavi.


Nisam u materiji i iskreno te pitam. Pominješ anonimnost, da li mi malo to možeš pojasniti.
Šta je problem meni pojedincu vezano za anonimonost? Šta gubim?

Ako mi je bitan renome na nekom portalu, gde vreba opasnost, zašto bih uopšte i želeo anonimnost? Da li mi treba ili da je se odreknem? Iskreno te pitam pošto ne znam.

Naravno, ali ako pogledaš statistike najviše se ljudi iz IT uključuje u ovakve portale i prati ih. Odeš na gore pomenuti


Naravno da IT strukaa najviše koristi ovakve portale, samo.

Sa takvim stavom onda ispada da obični šljakeri žive u pećinama i posao traže na banderama.
Lako će se portal izreklamirati i njihov glas doći do njih.
Čak mislim da bi im to bil jedna fina podniša, jako puno ljudi traga za kvalitetnim portalom gde bi oni bili prpoznati. Mislimda budućnost neće još za bar tridesetak godina u ove krajeve, pa će roboti da malaju, šrafe kucaju i tako to.
sasaminijature sasaminijature 12:32 15.01.2017

Re: Puna podrška za ideju !

Svako ko traži posao u Srbiji, primjećuje da se oglasi za posao postavljaju:
- bez očekivane minimalne zarade za kandidate, govoreći time da je ta tema big no no;
- bez impressuma. Ima masa smeća a la: Zarada od kuće 5000€;
- bez detaljnijeg opisa scope of worka. Mladi diplomci ulaze kao guske u mrak.

A onda: Intervju za posao:
- Kako je prošao intervju? Zadovoljavajući odgovor, brz odgovor...
- Pa tokom intervjua: profesionalnost razgovora - jesu pitali "gospođo, dobijate li redovno ,cjelovitost podataka, ugodan ambijent, uvažavajući odnos,...
- Pa: Da li je firma organizovala: grupne diskusije, igrokaze, prezentacije,
eksterne događaje (npr. pozivi na večere....

Pa... praksa!


Uboli ste mikronišu, zlatno jaje!

Samo odgovorno radite na njoj i može da ispadne odlična priča.

Ja sam u poslu dizajna i opremanja enterijera petnaest godina i pričam iz prve ruke. Radnicima ovo jako treba kukaju, nezaštićeni su i odlično što se neko setio da problem sagleda i pokuša na jednom mestu da ponudi rešenje. Vremenom će te kroz rad videti na šta se fokusirati i kako to rešavati.
Bez preuveličavanja, ne hiljade ljudi traga za kvalitetnim radnicima, mikro preduzetnicima ( moler, gipsar, električar, stolar). Vaš portal im može ponuditi rešenje.

Ista je priča i sa poslodavcima.

Tema je vrela i baš ima mesta za dobar portal.

Ja vam mogu uvek besplatno ponuditi gde su najveći problemi u mojoj struci, stojim na raspolaganju.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 12:54 15.01.2017

Re: Puna podrška za ideju !

Naravno da IT strukaa najviše koristi ovakve portale, samo.

Sa takvim stavom onda ispada da obični šljakeri žive u pećinama i posao traže na banderama.
Lako će se portal izreklamirati i njihov glas doći do njih.
Čak mislim da bi im to bil jedna fina podniša, jako puno ljudi traga za kvalitetnim portalom gde bi oni bili prpoznati.



Sa kojim stavom?
Ja ne saopštavam stav već ti kažem kako stvari stoje. Niko tim "običnim šljakerima" ne brani da sve to rade na primer na "ogledalu", pa opet ne rade. Jesi li uopšte posetio linkove koje sam postavio?
Kakva crna mikroniša, toga već ima i moraće da se tuku sa konkurencijom i to dosta ozbiljnom i razvijenom. Ne istrčavaju na prazan teren.


Nisam u materiji i iskreno te pitam. Pominješ anonimnost, da li mi malo to možeš pojasniti.
Šta je problem meni pojedincu vezano za anonimonost? Šta gubim?

Ako mi je bitan renome na nekom portalu, gde vreba opasnost, zašto bih uopšte i želeo anonimnost? Da li mi treba ili da je se odreknem? Iskreno te pitam pošto ne znam.


Pa nije problem anonimnost, ali onda ne možeš da garantuješ verodostojnost podataka. Javi se Pera i nahvali firmu A i javi se Žika i napljuje firmu B. Kako im verovati ako ne postoji način da se proveri da li su ikada radili u toj firmi ili bili bar na intervjuu?
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 12:55 15.01.2017

Re: Puna podrška za ideju !

emsiemsi
vrabac_u_steni
Evo Vrabac, konačno si skinuo ego istripanu masku


aj leba ti ovo objasni, mislim da sam od početka sasvim pristojan.

šta ti je zasmetalo u mojim prethodnim komentarima?

u prvom sam samo ukazao da nije baš tačno ono što se tvrdi, a u drugom sam se zezao sa markom, kao što se ljudi ovde na blogu inače zezaju bez obzira na temu.

Сумњив си ти мени !


I meni !
sasaminijature sasaminijature 13:18 15.01.2017

Re: Puna podrška za ideju !

Sa kojim stavom?
Ja ne saopštavam stav već ti kažem kako stvari stoje. Niko tim "običnim šljakerima" ne brani da sve to rade na primer na "ogledalu", pa opet ne rade. Jesi li uopšte posetio linkove koje sam postavio?


Ako nisu prisutni na sajtovima koje si postavio i koje znam od ranije, nije problem u njima. Ti šljakeri postoje u velikom broju ali ih niko nije ozbiljno prepoznao i posvetio se tematicim, zato ih tamo i nema. Treba ih pokupiti dovući. Nemaju oni kliker da se sami tu pojavljuju, nisu na tom nivou.

Pa nije problem anonimnost, ali onda ne možeš da garantuješ verodostojnost podataka. Javi se Pera i nahvali firmu A i javi se Žika i napljuje firmu B. Kako im verovati ako ne postoji način da se proveri da li su ikada radili u toj firmi ili bili bar na intervjuu?


Ovde već upadamo u vrtlog i vrtimo se u krug.
Već sam i rekao da im je najveći zalogaj da to reše, ako uspeju na konju su.
Ja da znam kako sam bih napravio portal i krenuo sa tom pričom.
Jedno sam siguran, rešenje uvek postoji.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 13:31 15.01.2017

Re: Puna podrška za ideju !

Treba ih pokupiti dovući. Nemaju oni kliker da se sami tu pojavljuju, nisu na tom nivou.


Pa kako? Za uši pa na silu?

Jedno sam siguran, rešenje uvek postoji.


Ama, rešenja se u ovom slučaju međusobno isključuju tj. disjunktna su.

Hoćeš anonimnost - nemaš verodostojnost.
I obrnuto.
Dakle, da bi Martin bio siguran da sam ja radio ili radim u nekoj firmi ja moram da priložim neki dokaz za to. Može on meni garantovati na "majke mi" da će to ostati samo kod njega, ali pitanje je koliko ljudi bi bilo spremno u to da se upušta, a i zašto bi to radili? Kad je anonimno i od kuće, samo sa mejl adresom, onda je lako.
sve ostalo je cimanje za koje večina ljudi nije spremna samo iz lenjosti, a da ne pričamo o strahu opreznosti...
vidiš da ni ovde niko nije hteo da mu se prijavi a dovoljan je samo mejl.
ljude mrzi da kreiraju neke bezveze nove naloge, a svoje prave mejl adrese neće da mu ostavljaju u bazi.
sasaminijature sasaminijature 13:43 15.01.2017

Re: Puna podrška za ideju !

Pa kako? Za uši pa na silu?


Zašto ovakav defetizam?

Ako se neko studiozno posveti problemu može ih veoma lako privući to nije nikakav problem. Prosto mu je namešten penal. Nema sindikata niko se njima ne bavi a oni postoje.

Iz toga sledi da ako je portal ozbiljan vrlo lako će svaki pojedinac u potrazi za prosirenjem posla ostaviti svoje podatke. I šta je tu problem? Portal će ih prodavati ? Šta sa tim, pojedinac će biti vidljiviji na netu. Neće ostavljati broj kreditne....
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 13:57 15.01.2017

Re: Puna podrška za ideju !

sasaminijature
Pa kako? Za uši pa na silu?


Zašto ovakav defetizam?

Ako se neko studiozno posveti problemu može ih veoma lako privući to nije nikakav problem. Prosto mu je namešten penal. Nema sindikata niko se njima ne bavi a oni postoje.

Iz toga sledi da ako je portal ozbiljan vrlo lako će svaki pojedinac u potrazi za prosirenjem posla ostaviti svoje podatke. I šta je tu problem? Portal će ih prodavati ? Šta sa tim, pojedinac će biti vidljiviji na netu. Neće ostavljati broj kreditne....


Pa ljudi neke podatke već i ostavljaju, ali to se ne proverava. Pričamo o verodostojnosti komentara/plata po takvim portalima. O onome što je Marko spominjao, kako verovati tim informacijama.

Portal će ih prodavati ? Šta sa tim, pojedinac će biti vidljiviji na netu.


Za ovo mora da postoji dozvola. Mene kada su svojevremano zvali sa jednog od ozbiljnijih portala da me "oni prodaju, da se ne zezam ja sa tim", ja sam rekao NE. I oni rekli ok, u suprotnom bih mogao da ih tužim.

sasaminijature sasaminijature 14:09 15.01.2017

Re: Puna podrška za ideju !

Pa ljudi neke podatke već i ostavljaju, ali to se ne proverava. Pričamo o verodostojnosti komentara/plata po takvim portalima. O onome što je Marko spominjao, kako verovati tim informacijama.


Opet se vraćaš na početak.

To i jeste najveći izazov za njih, u prvom komentaru sam to i rekao. Ako pronađu recept da ga reše eto im opasnog biznisa. Ovo je mikro sredina sa svim svojim svojstvima i mozda za uspeh ideje ne moraju da važe pravila kao i u većim društvima. Možda mogu samo da preslikaju tuđi alat i reše problem verodostojnosti podataka.
To je srž problema i ne treba u startu prilaziti sa stavom da je nemoguće. Sve ima svoje rešenje. Da li će ga oni naći vreme će pokazati.

Što se tiče tvog slučaja za prodaju podataka ja to poštujem, tvoj stav imaš pravo na njega. Takođe se slažem da ne bi niko smeo da ih bez saglasnosti koristi na taj način.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 14:16 15.01.2017

Re: Puna podrška za ideju !

Opet se vraćaš na početak.


pa kad ti uporno odbijaš da shvatiš :)

dakle, taj problem nema rešenje koje zadovoljava sve početne uslove.

no dobro, postoje već takvi portali koji sasvim lepo funkcionišu i pored toga.
ono što mene zanima pre svega je šta to Martin nudi a razlikuje se od onog što je već ponuđeno na tržištu i već dugo funkcioniše. dakle, u čemu će se on i njegovi drugari nametnuti kao bolje rešenje od već postoječih.
emsiemsi emsiemsi 15:46 15.01.2017

Re: Puna podrška za ideju !

vrabac_u_steni
...

Portal će ih prodavati ? Šta sa tim, pojedinac će biti vidljiviji na netu.


Za ovo mora da postoji dozvola. Mene kada su svojevremano zvali sa jednog od ozbiljnijih portala da me "oni prodaju, da se ne zezam ja sa tim", ja sam rekao NE. I oni rekli ok, u suprotnom bih mogao da ih tužim.


Види се и на блогу да си опак тип !
Успут --- коректно резонујеш.
Успут 2 --- моја подршка Мартину - колико год га било ко (или било шта) дестимулицало, ја сам сигуран да, само уколико буде довољно упоран, успех неће изостати. Упорност је све, памет је прецењен ресурс. Истина, Мартин ми и не делује глупим. Но, шта ја знам ! Да није тако, у свим појединачним пословима би постојао само један - и то онај први. А сведоци смо да то није баш тако.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 16:25 15.01.2017

Re: Puna podrška za ideju !

Да није тако, у свим појединачним пословима би постојао само један - и то онај први. А сведоци смо да то није баш тако.


Tako je, nisam ja rekao da on nema šanse pošto tako nešto već postoji, samo me zanima kako misli da ispliva na površinu bare sa krokodilima.

Naročito zbog onog bombastičnog nastupa u prvoj rečenici "Prvi Employer Branding portal na Ex-Yu prostoru", pa se posle se žali na jednosmernu "parent - kid" komunikaciju.
A kako da mu ne kažeš na to "polako sine, ne jede se sve što leti" :)

моја подршка Мартину


Ma i moja, kao i bilo kome ko pokušava nešto sam da započne, to je svakako vredno poštovanja. Samo što mislim da mu je ovaj nastup prilično trapav. Suviše trapav za nekog ko bi da bude PR startapa u nastajanju.
martin_krpan martin_krpan 20:13 15.01.2017

Re: Puna podrška za ideju !

Hoćeš anonimnost - nemaš verodostojnost.
I obrnuto


Aman zaman Vrabac druže. Kompletna globalna i online i offline review politika je ovo što ti govoriš. Odakle tolika opsjednutost kontolom, fatalizmom, dokazima, istinom? Mislim, znam, pitam se literarno.

A ekonomija ide baš u suprotnom pravcu od tvojih i Mančinijevih gray vizija.



Kupac će sve više biti bliži organizacionim - inovacionim procesima u kompanijama (kako grafik gore pokazuje) tj. doslovno svaki pojedinac će biti centralna figura prema kojoj će se prilagođavati procesi u firmama.

U tom kontekstu se i trend setteri poput Googla, Amazona, IMBD-ja, bore za svaki review. Google Lokal Guides daje bedževe i 1 TB klauda samo da ocjenjuješ biznise. Zbog čega se sve to dešava? Pa zbog ZMOT-a.



U tom pravcu se i Kazoze razvija. Da li će ocjene na kazoze.com dati 100%-tnu suštinu o nekom poslu? NE! Da li će zvjezdice na kazoze.com napraviti neke tektonske poremećaje? NE. Da li će ocjene na kazoze.com biti referentan izvor za diplomski rad? NE!. Da li će kazoze.com pomoći barem 1% u donošenju neke odluke nekom tržišnom subjektu u nekom momentu? DA! Ako tako bude, onda će kazoze.com ispunjavati svoju osnovnu funkciju, a mi ćemo biti zadovoljni.


emsiemsi emsiemsi 20:20 15.01.2017

Re: Puna podrška za ideju !

martin_krpan
Hoćeš anonimnost - nemaš verodostojnost.
I obrnuto


Aman zaman Vrabac druže. Kompletna globalna i online i offline review politika je ovo što ti govoriš. Odakle tolika opsjednutost kontolom, fatalizmom, dokazima, istinom? Mislim, znam, pitam se literarno.

A ekonomija ide baš u suprotnom pravcu od tvojih i Mančinijevih gray vizija.



Kupac će sve više biti bliži organizacionim - inovacionim procesima u kompanijama (kako grafik gore pokazuje) tj. doslovno svaki pojedinac će biti centralna figura prema kojoj će se prilagođavati procesi u firmama.

А у ПМ --- дај и мени мало те дрогице !
martin_krpan martin_krpan 20:45 15.01.2017

Re: Puna podrška za ideju !

моја подршка Мартину


Ma i moja, kao i bilo kome ko pokušava nešto sam da započne, to je svakako vredno poštovanja. Samo što mislim da mu je ovaj nastup prilično trapav. Suviše trapav za nekog ko bi da bude PR startapa u nastajanju.


slažem se Vrabac. OK, priznajem i malu tremu a i odmah je krenulo vatreno krštenje - što nije loše ni za mene a ni za Kazoze:)
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 22:39 15.01.2017

Re: Puna podrška za ideju !

Da li će kazoze.com pomoći barem 1% u donošenju neke odluke nekom tržišnom subjektu u nekom momentu? DA! Ako tako bude, onda će kazoze.com ispunjavati svoju osnovnu funkciju, a mi ćemo biti zadovoljni.


Ovo je u redu. Nisam ja genaralno protiv ideje, u ostalom, sam taj glassdoor je pokazao da to može da bude realtivno ozbiljna priča.
U ostalom, da ga ne smatraju za uticajnog i relevantnog, ne bi se HR timovi nekih vrlo ozbiljnih kompanija tamo javljali kad neko ostavi izuzetno negativan komentar.

Samo moraš sve ovo ozbiljnije da upakuješ, konkurencija uopšte nije naivna i nesposobna.

Pri tome, ako možda sumnjaš, nemam nikakve lične veze sa tim portalima, prosto nedavno sam prošao kroz proces menjanja firme pa su mi sve te stvari poznate :)
bladerunner92 bladerunner92 01:00 15.01.2017

Martine

ti si lutka jedna
zelim ti da uspes

i da - promeni bre ovaj avatar
martin_krpan martin_krpan 07:58 15.01.2017

Re: Martine

bladerunner92
ti si lutka jedna
zelim ti da uspes

i da - promeni bre ovaj avatar


Hvala ti
milos_1 milos_1 20:59 16.01.2017

Oceni poslodavca

Ako neko voli berzu ima i takvih poslodavaca koji se bore za svoje trzisno ucesce na teriroriji EX YU. www.fpmarkets.com.au/aboutus/. Treba da se prilagodimo savremenim uslovima poslovanja.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana