Gradjanske inicijative

пансофијама недорека

Черевићан RSS / 20.05.2017. u 23:03

(чачкати по теоријама разним је као опипавати мрак.човек никад не зна шта ће из тог мрака искрснути.)

 

ту скоро, из њима знаних разлога, ево  у Србији, је покренута Петиција од стране групе наших високоишколованих стручњака различитих научних профила о реформисању учења о постанку света у домаћем школству упућена научним установама па стигавши и до САНУ усталасала нам је јавност ,а богме и Цркву, јер реч је ,тврде потписници исте , да нема доказа о томе како је настао живот на Земљи, док заговорници теорије еволуције заправо својим спекулацијама тврде да то знају.Црква такође.

потписници су пак мишљења да треба понудити чињенице какве јесу, истичући да деци не треба усађивати у главу непроверене агресивне догме засноване на машти, заблуди и лажи, које се изучавају као теорије - догме апсолутно доказане а које у комбинацији са наглашеним атеизмом попримају особине идеологија,него да се теорија еволуције изучава као хипотеза са свим чињеницама које јој евентуално иду у прилог и чињеницама које јој не иду у прилог .

ученицима и студентима кроз образовање треба омогућити да пред собом имају све теорије о настанку света и човека, било да су Дарвинове ( у једном писму сам Дарвин који није био догмата је 1873 г указао на своју немогућност да схвати да је овај велики и чудесни универзум, са нашим свесним бићем, настао случајно, што је за њега главни аргумент у прилог постојању Бога, међутим, да ли тај аргумент има стварну вредност никада није био у стању да се одлучи. Чинило му се да би најсигурнији закључак био да је тај субјект у целини изван домашаја људског интелекта),Креационистичке (филозофска спекулативна перспектива, која претпоставља постојање натприродног ствараоца.библијски креационизам је пак веровање у буквалне интерпретације Постанка из Библије) или неке треће (тренутно најмамљивија теорија у научним круговима која објашњава настанак живота на земљи је теорија Панспермиа која доказује да је извор живота на нашој планети негде дубоко у свемиру, а његов долазак на нашу планету објашњава усмереном панспермијом - намерним ширењем семена живота са друге планете посредством метеора и комета, где се даље развијао захваљујући погодним условима за то.

наравно ,убрзо је стигла и реакција прозваних стручњака Петицијом да су ужаснути истом, говоре да је то у потпуности ненаучни став, да је теорија еволуције незаменљиво оруђе у науци, укључујући и медицину док ниједно знање савремене биологије, укључујући и знање молекуларне биологије, не обарају теорије еволуције, већ, напротив, апсолутно продубљују наше разумевање како настанка живота тако и еволуције живог света јер захваљујући модерним анализама генетског материјала животиња и предака као и развојном биологијом, показано је како се еволуција уствари одигравала.није спорно право на другачије мишљење, али ако се жели побити нешто што је научно доказано - онда овог пута мањка низ научних доказа да су наведени концепти, односно принципи погрешни.самом Петицијом, тјст бројем потписника неће се моћи много постићи.

Елем,ето сада и нама доконим напречац материјала да се искључимо из главоболних политичких тема које нас окружују, тешко разрешивим, те се усмеримо личним предоџбама о недорек теми настанка земаљског живота уопште, али у којим се ,тежећи науци - доказима као житељима 21 века , религију избећи не можемо.уследила је множина тв емисија на поменуту тему, новински наслови намамише знатижељне, навијачки се популација опредељује по питању гледаног/прочитаног,хоћемо одговор одма, да знамо посредством које ће мо хипоте(ну)зе дечицу по школама и даље замлаћивати,упс. САНУ пак, смирено,како им и приличи ,саопштава да полазећи од научно заснованог приступа који јој је инхерентан, ће се о овом питању аргументовано огласити.......

глоса
аналогија која индикативно описује разлику између науке и религије. наиме,када би некако нестале са лица Земље свете књиге ( библије,курани,торе ....) у сваком облику (писаном , електронском....) шансе да се оне поново кроз 1000 година појаве у сличном облику су никакве обзиром да све базирају на једној књизи којој чак ни писац није знан.ако се пак паралелно униште све научне књиге, из било које научне области, након миленијума оне ће се поново појавити у истом/сличном облику зато што описују објективну стварност подлежну експерименту и научној провери. теорија Панспермија пак,такође не појашњава настанак самог семена живота , било где да је настао.а управо то је оно што нас ,знатижељан људски род, слуђује.

и ту смо. .. где смо.

 Komentari (35)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nask nask 23:54 20.05.2017

Evo dokaz
E sad što neki vlastitom voljom umesto neurona gaje micelije između ušiju, to je već dijagnoza.


Черевићан Черевићан 00:28 21.05.2017

Re: Evo dokaz

хвала на јутарњој јавки г nask

него, набасах на забелешку која указује да човек јесте настао од мајмуна али не еволуцијом него дегенерацијом ,упс
nask nask 00:39 21.05.2017

Re: Evo dokaz

Bojim se da je tvrdnja iz pomenute zabeleške tačna.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:13 21.05.2017

Re: Evo dokaz

Dokaz je Kristijan!Inače, autor peticije nije ni Crkva, ni neko iz te priče, već moja braća Hercegovci, ugledni beogradski hirurg, Dr. Radmilo Rončević, stari drugar Koste Čavoškog i pripadnik vračarske kaste hercegovačkih antiglobalističkih revolucionara.

Isto tako, na Saboru Crkve se oglasio i vladika Maksim (isto rodom iz Hercegovine, jedan izuzetno fini episkop, okupira tron u Kaliforniji), sa grupom profesora sa BFBG, i istupio protiv rezolucije, pa su napravili darmar među starim db vladikama, "da se kazni Masksim", "u šta veruje Maksim"...
Черевићан Черевићан 11:42 21.05.2017

Re: Evo dokaz

хвала на јавки г Fuchs. него, овај покушај Иницијатора Петиције је далеко бенигнији од оног из 2004 када је тада актуелна Министарка просвете објавила свој радикални декрет о изостављању Дарвинове теорије еволуције из наставног плана за биологију за 8.разред о.ш. правдајући то изјавом како је ... „Darvinova teorija dogmatska i da će odluka ostati na snazi sve dok se ravnopravno ne bude učila i ona po kojoj je Bog stvorio čoveka i ceo svet.” Ovo je izazvalo aplauze oduševljenja kreacionista širom sveta, pojavilo se na naslovnoj strani „Discovery Institute”, a bogami već je ušlo i u knjige i monografske studije o istorijatu kreacionističke borbe protiv nauke (npr. odličan pregled Ronalda Nambersa The creationists: from scientific creationism to intelligent design, Harvard University Press, 2006, str. 412-413).
наравно у Поводу је попила отказ убрзо потом.

што се пак г Кристијана тиче ...дојајаје у реплиkи знаног.
deset_slukom deset_slukom 13:28 21.05.2017

Re: Evo dokaz

Srđan Fuchs
ugledni beogradski hirurg, Dr. Radmilo Rončević,Hirurg k'o i šuster - jedan krpi ljudska lica, drugi cipele. U svom pamfletu kojim brani peticiju, dotični gospodin poteže istu argumentaciju, i na isti način, poput mase neukih ravnozemljaša na svojim Jutjub kanalima.

Između ostalog, po ko zna koji put ukazuje da nisu pronađeni fosili prelaznih oblika, iako se jednim klikom miša na netu može naći gomila informacija o postojanju mnoštva baš takvih formi, sa sve fotografijama, detaljnim podacima. U komentarima ispod tog članka, javili su se neki koji se razumeju u hemiju i srodne nauke, tek, izgleda da je ugledni hirurg preskočio ta predavanja, a kako je položio ispite, Bog sveti zna.

Na isti način ravnozemljaši vape za bilo kakvim snimkom Zemlje iz svemira, "ali da nije CGI" (za njih su sve slike Zemlje obična montaža). Istovremeno, već mesecima postoje direktni prenosi sa svemirske stanice, u realnom vremenu. Takođe ima strim sa japanskog satelita koji kruži oko Meseca, sa scenama izlaska i zalaska Zemlje na horizontu.

Sve je to neki polusvet koji se zabavlja na svoj uvrnut način. Ima i smešnih stvari - kada se na Jutjubu međusobno sukobe Muslimani ravnozemljaši i Muslimani "globusari", isključivo na bazi različitog tumačenja odlomaka iz Kurana. Ništa nauka, ništa astronomija, matematika. Ovi kanali su postali stecište teoretičara zavere, lažnih proroka, rašljara, numerologa, ponekog vernika i mase vernika-foliranata,... dodati po želji. I biće ih sve više, dok nam se stanje u školstvu ne popravi.
Черевићан Черевићан 15:52 21.05.2017

Re: Evo dokaz

Теорија еволуције, као и све научне теорије, није коначна, непроменљива, ни искључива и еволуира и сама са новим научним чињеницама које се откривају. У томе је разлика у односу на креационизам,који је коначан, искључив и не базира се на било каквим реалним чињеницама. Поражавајуће да ми и даље расправљамо чему треба веровати..... у 21. веку.

хвала на комантару, г deset_slukom
blogov_kolac blogov_kolac 01:06 21.05.2017

ne postoji alternativna teorija

Darvinova teorija evolucije je trenutno jedina relevantna sveobuhvatna naucna teorija koja objasnjava razvoj zivota i zivih vrsta na nasoj planeti. Egzoticna teorija panspermije, koliko je meni poznato, nije alternativna/rivalska teorija u odnosu na Darvina, tacnije nije u nikakvoj nuznoj koliziji sa njom, jer je njen predmet iskljucivo inicijalizacija zivota na Zemlji, a ne njegov dalji razvoj. Znaci, u pitanju je hipoteza po kojoj prva organska jedinjenja i/ili mikroorganizmi iz kojih se dalje razvio sav zivi svet na Zemlji nije nastao nekim slucajnim procesom koji se desio u nekoj barici ili moru tokom nekoliko prvih stotina miliona godina postojanja nase planete, nego su stigli iz svemira (preko meteora/asteroida/kometa...). Ukratko, to nije teorija koja pokusava da objasni sta se ovde desavalo UMESTO evolucije, nego PRE evolucije.

Novokomponovano osporavanje teorije evolucije ima dosta zajednickog sa aktuelnim osporavanjem da je Zemlja okrugla, jer se u medjuvremenu nisu pojavili nikakvi novi dokazi da je Zemlja ravna ploca niti je pobijen ijedan stari dokaz da je sfernog oblika, vec naprotiv, sa napretkom tehnologije dokazi o loptastom obliku Zemlje se samo umnozavaju. Isto je i za Darvinovu teoriju - otkada je objavljena, novi dokazi koji joj idu u prilog se samo mnoze i gomilaju. Naravno, kod toga da je "Zemlja okrugla" postoje i najdirektniji, potpuno neoborivi dokazi (poput satelitskih snimaka Zemlje iz kosmosa) pa oni koji je osporavaju se zapravo time javno izjasnjavaju da su pacijenti koji veruju u nekakvu visevekovnu teoriju zavere epohalnih razmera da su se svi svetski naucnici, prosvetari, mediji, moreplovci, piloti... udruzili da uporno varaju ostatak sveta iz nekog tajanstvenog razloga. Posto su kod evolucije svi dokazi posredni, pseudonaucne ili ultrakonzervativno verske/politicke manipulacije mogu lakse i uspesnije da se zastupaju, i tu je ta bitna razlika zboga cega tzv "kreacionisti" uopste nisu naivan fenomen savremenog sveta, za razliku od onih koji trabunjaju o ravnoj ploci, ili malim ljudima koji zive u televizorima.
Черевићан Черевићан 12:13 21.05.2017

Re: ne postoji alternativna teorija

г blogov_kolac у лутању неусаглашених са теоријом Дарвина, ето се појавила и контраверзна теорија Панспермија , да уз Креационисте, још више слуди у недореку теме настанка живота на Земљи.

ХВАЛА на едукативном коментару.
49 41 49 41 03:18 21.05.2017

Tako bi

https://youtu.be/GV_yW207JEA

i bice jos.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:22 21.05.2017

Re: Tako bi

https://youtu.be/GV_yW207JEA


Ćalac, moraš sa mobsa kada ukacuvaš da obrišeš jedno s, da bude "http", dodaš iza povlakica "www.", ukloniš tačku iza "youtu", prebaciš iza i dodaš "com" da bude "youtube.com" i iza jedne povlake dodaš "watch?v=";

http://www.youtube.com/watch?v=GV_yW207JEA,

i onda ga upakuješ u ovo [youtube][/youtube].

Gotov produkt: .
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:23 21.05.2017

Re: Tako bi

Черевићан Черевићан 11:50 21.05.2017

Re: Tako bi

хвала на едукативном прилогу г 49 41 .. еее да нам је накратко (наравно) вратити време уназад па да .....дорекнемо недореке.
Черевићан Черевићан 21:36 21.05.2017

Re: Tako bi

г Fuchs ...... СТРАШНО БИ
nsarski nsarski 13:15 21.05.2017

Darvin

nema nikakvu "teoriju" o nastanku života na ovoj planeti, tako da su primedbe koje su formulisali potpisnici ove nesrećne Peticije deplasirane.
Darvin je napisao knjigu o poreklu vrsta i ništa više. Kasnija otkrića o genima su objasnila molekularni mehanizam kojim vrste, uz pomoć mutacija gena i prirodne selekcije, nastaju. U vreme kada je pisao svoju knjigu, genetika kao nauka nije ni postojala. Darvin je, najpre, bio vrsni entomolog (proučavao insekte i njihove frme), a kasnije, odlazeći na Galapagos, proučavao i druge žvotinjske vrste. U njegovom zaključivanju nema ničeg misterioznog i zlobnog. On je 20 godina planirao kako da svoju teoriju formuliše i najzad je nastala njegova knjiga. Kasnije je došlo do revizije i dopune nekih detalja, ali suština Darvinovog učenja je ostala ista. Oni koji diskvalifikuju Darvina nemaju ama baš nikakav kontra-argument, sem da oni ne veruju u to objašnjenje. Darvinov mehanizam je na hiljadama primera potvrđen i stalno se potvrđuje novim paleontološkim podacima, eksperimentima, podacima iz prirode. Ni jedan, ali baš ni jedan, dokaz ili indikacija da Darvinov mehanizam nije tačan ne postoji. Ali zato postoji nebrojeno dokaza da je genetska mutacija/prirodna selekcija način nastanka vrsta.

A što se tiča nastanka života kao takvog, i za to postoje prilično uverljivi argumenti. Najpre, postoji Miller-Urey eksperiment koji je pokazao da organski molekuli - konkretno amino kiseline - mogu da se formiraju iz neorganskih elemenata po uslovima temperature, naelektrisanosti, hemijskog sastava u vreme kada je Zemlja i život na njoj nastajao. Ti eksperimenti su više puta ponovljeni i potvrđeni. Moguće je, iz neorganskog okruženja, radom vulkana, ili gromova, postići da se formiraju osnovne jedinice života - amino kiseline.

Ideja panspermije je nastala kada je otkriveno da komete sobom nose i led i organske molekule kroz svemir, pa je špekulisano da organska jedinjenja na Zemlji potiču od takvih kometa koje su na Zemlju pale u prošlosti. To nije nemogući scenario, ali još uvek ostaje špekulacija.

Ukratko, ideja potpisnika Peticije je da Darvinova teorija ne objašnjava nastanak života - što ona nikad i nije radila. A o inicijatoru Peticije, Mr. Rončeviću, ne treba trošiti reči. On je (možda) vrsni hirurg, ali njegovo poznavanje evolucije i genetike je ispod prelazne ocene na prvoj godini medicine. Biti hirurg je biti zanatlija, i ne možemo očekivat da on o bazičnoj biologiji nešto ozbiljno zna. To je kao kad bi od električara, banderaša, tražili da rešava Maksvelove jednačine, tj. ovo:
.

On o tome nema pojma, jer tvrdi da "poznaje" struju i da mu ne može ništa.
Черевићан Черевићан 14:07 21.05.2017

Re: Darvin

г nsarski захвалан на прилогу.уочен је раскорак захтева из Петиције са оним о чему је Мр Дарвин посветио своје дело On the Origins of Species by Means of Natural Selection.Иницијатор Петиције јесте побркао лончиће али је успео ( са потписницима) да усталаса како научне тако и црквене Оце.искрено се надам да ће САНУ у својој јавки јасно образложити ту промашеност али и помоћи сваки покушај научног појашњења настанка живота на Земљи.
Kraja Kraja 20:19 21.05.2017

Re: Darvin

ne možemo očekivat da on o bazičnoj biologiji nešto ozbiljno zna


...on je svakako diplomirao davno, ali nije mogao da izbegne histologiju sa embriologijom, sto je i danas sasvim dovoljno da se ne upusta u ovakve spekulacije...

...ono sto je neverovatnije za danasnje vreme je cinjenica da je peticiju potpisao profesor sa instituta za histologiju medicinskog fak. u beogradu, prof. dr. bratislav stefanovic, u vreme kada se pored embriologije uci humana genetika i pristojna biohemija...

Черевићан Черевићан 21:17 21.05.2017

Re: Darvin

г Krajо ја замишљам..... да је сваки од потписника имао неки разлог да се на то одлучи.
хвала на коментару.
49 41 49 41 17:42 21.05.2017

Pitam se pitam

ko je u pravu, ili nam sve podeljeno u misljenju, tvrdnji, ...
Sta ako smo, recimo bica nastala experimentalnim presadjivanjima, ukrstanjima raznih bica.
Kao primer covecije telo sa vucijom glavom, kojih ima na stotine uklesanih po egipatskim katakombama.
Kad sam gledao detalje, na vrlo udaljenim lokacijama uklesanog coveka sa orlovskom glavom; tada sam razmisljao kao da je to SF neke davne prosle civilizacije.

Danas?!?

Sve je moguce-nemoguce.
Ustaljeni svet, vrlo je tesko menjati, nepreporucljivo, opasno...
Mozda smo eksperiment presadjivanja-ukrstanja od strane extraterrestrialhih bica.

Plum island, nema boga da mu iko pridje; jos manje da zaviri u njega.
Ostrvo vidljivo golim okom, nedaleko od NY.

https://youtu.be/AikXtlAkZX0

P.S.
Ko hoce hoce da otvara video-bujrum.
Черевићан Черевићан 21:27 21.05.2017

Re: Pitam se pitam

ееее, благо нам је ...што ништа не занамо .благословено незнање.... г 4941
eloy eloy 19:26 21.05.2017

Puma Punku


да се оне поново кроз 1000 година појаве


Odgovori su tu g. Čer. Imaće oči neće videti imaće uši neće čuti....

Черевићан Черевићан 21:30 21.05.2017

Re: Puma Punku

у поводу вашег прилога: има томе, објављена је књига Деникена ... Повратак у будућност...

ХВАЛА на занимљивом указу г eloy
eloy eloy 10:21 22.05.2017

Re: Puma Punku


G.Čer nema sumnje neko se umešao. Nepoznanica je samo motivacija umešanih, ako je to bitno uopšte

Черевићан Черевићан 15:26 22.05.2017

Re: Puma Punku

космо,зашто,одаклесмо
коме рећи за то хвала
у обиљу ....недорека
шева нас је одржала,

макар и са гуза била
прапретку се догодила


хвала г eloy на инспиративном приказу (могуће) еволуције нас.
eloy eloy 09:33 24.05.2017

Re: Puma Punku

шева нас је одржала,

Njojzi hvala

Il je ševa il se sneva
reće meni jedna deva.
Od snova se kičma suši,
najteži je bol u duši.
Dragi bože dobro biti neće
kad se deva na krivaka meće.
potrbno je veliko umeće...Черевићан Черевићан 14:58 24.05.2017

Re: Puma Punku

kad se deva na krivaka meće.


с' девицама ......мука жива
тешко оном ко за њима јурца
присећам се, богме има томе,
почесто куках огуљена qrca
narcis narcis 12:24 23.05.2017

nema

boljeg dokaza za darvinizam od ove mudrosti od komentara i komentatora kog citiram

Sve je, znači, jasno. Od majmuna su na Balkanu postali ljudi. Onda su ljudi otišli sa Balkana...
(Antropolog, 23. maj 2017 10:12)
Черевићан Черевићан 14:45 23.05.2017

Re: nema

г narcis, луд збуњеног ...креше
балкан - чудан географски појам
Антрополог ово што нам указује
може усмери на баш такав дојам

хвала на блогодружењу.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 12:07 24.05.2017

Ljut sam...

... jer me niko ne pita a ja jedini živi svedok ovde na Blogu B92.

Da sam ja postao od čoveka ili da imamo zajedničkog pretka???!!! Taman posla.

Ne priznajem te vaše teorije, evolucije, polucije i ostale kreacije.

A razumem se u to kao i komšinica Mara...

Prema tome dabome ili što kažu stari Latini: Kaki ćito, hodo po njoj.
Черевићан Черевићан 13:53 24.05.2017

Re: Ljut sam...

Da sam ja postao od čoveka ili da imamo zajedničkog pretka???!!! Taman posla.


хвали се син ученик свом Оцу како им је Учитељ причао да смо сви ми давно од мајмуна постали. на то ће Отац (креациониста)- ти можда јеси, али ја засигурно нисам !

задовољство ми је да Вас, г Кингу, овде поздравим,прошло богме времена,те захвалим на коментару.
49 41 49 41 14:14 25.05.2017

Sve

Sve se covjek bruka sa covjekom: gleda majmun sebe u zrcalo !

Ko je tu od koga, al' X primera u zivotu, zooloskom vrtu; svuda oko nas.
Черевићан Черевићан 20:22 25.05.2017

Re: Sve

Iguman Stefan: Sve se covjek bruka sa covjekom: gleda majmun sebe u zrcalo !


Vladika Danilo : Dobra vatra, a jost bolje vino;malo si se, djedo, ugrijao,pa preciscas svijet na reseto !
Черевићан Черевићан 21:28 25.05.2017

е Дарвине, Дарвине

у Поводу каже ми комша, пензионер ...Шта ме брига како сам постао, кад не знам ни како ћу да преживим.... па ми указује да је читао како,

Većina naučnika prihvata evoluciju ne kao teoriju, već kao ustanovljenu činjenicu. Kenet Hsu u časopisu ‘Sedimentarna petrologija’ kaže:’…Darvinizam sadrži opake laži; on nije prirodan zakon formulisan na osnovu činjeničnih dokaza, već jedna dogma koja odražava preovlađujuću društvenu filozofiju 19. veka.’ Čuveni švedski biolog Soren Levtrup je napisao: ‘Verujem da će jednog dana darvinovski mit biti tretiran kao najveća obmana u istoriji nauke’. а до тада ....

Креационисти пак (бар у Србији) много за Дарвина не маре ( мишљење је Владика на Сабору СПЦ ) тако да ни не нуде неку контратеорију, рецимо Свето Писмо ,јер што Га доказивати када је ОНО Истина (за хришћане).кратко и јасно.ипак група професора са Богословског факултета је унекоје одмеренија те истичу да .....baš kao što hrišćansko tumačenje Svetog Pisma na polju biologije ne može ponuditi valjanu naučnu alternativu, ni biologija (fizika, ili antropologija) ne može ponuditi valjanu religijsku alternativu hrišćanskom učenju o Bogu, čoveku i svetu. па с'тога.....

muaddib92 muaddib92 15:21 26.05.2017

е Дарвине, Дарвине - бегај у 3 фине...

јер што Га доказивати када је ОНО Истина

И крокодил ниско лети
Кад објасни друг мајор.
Што будалам' на ум слети
Не опра ни пун лавор..

Драги Чер, леп поздрав и честиТкам избор теме, наново актуелне
Черевићан Черевићан 19:35 26.05.2017

Re: е Дарвине, Дарвине - бегај у 3 фине...

скромног сам мишљења да ће Тема о којој се распреда још пооооодууууго актуелна бити...

хвала на дружењу и успелом стихованом коментару,БРАВО г. muaddib-е

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana