In memoriam| Istorija| Porodica| Život

Nase bake

loader RSS / 08.08.2020. u 17:49

Nasa baka. Prabaka. Ko god se seca svoje bake, ili prabake, ili prabakine bake, posebno one iz stvarnog seoskog zivota... Znate li, te herojske, mitske zene su tokom Prvog svetskog rata bile mucene smrcu muzeva i dece, krile se u obližnjim šumarcima i gledale kako im pale kuće, gladovale sa svojim unučadima, bile su ponižavane i mrcvarene, bile su silovane...

images?q=tbn%3AANd9GcTCoRK-nfp0pyQ1LxKrIoCU1ZYmAcqX609KBg&usqp=CAU

Nakon tog rata, u kome je skoro dve trecine muske populacije izginulo zarad odbrane Srbije, i zarad stvaranja nesretne Jugoslavije, one su same odrzavale domacinstvo, osakacene muzeve i sinove ako su ih docekale zive, i unuke, sirocad, i ratne i poratne zetve, stoku, predje, zimske price uspavanke, pravile savrsen kacamak, lecile bokvicom, blagosiljale osmehom ... Slava im, vecna. A samo dve decenije zatim, nakon Drugog rata, one su odrzale nasu pravoslavnu veru, jer, ako je uprkos maltretiranjima od strane komunista i uhoda neko isao u crkvu, to su najpre bile one. One su palile svece, slavske, za zive i mrtve, za porodicne slave, za narastaje koji ce doci... Nase bake su heroji stoleca. Da, placimo slobodno, nesuzdrzano, jer su оnе makar te nase suze radosnice zasluzile. Taj izliv zahvalnosti je mnogo vise nego sto su ikad trazile, jer za svoje mucenistvo nisu za uzvrat trazile nista. Slava im. Ako kao narod nakon svega uopste opstanemo - to ce biti zahvaljujuci njima. Niko ih ne pominje. Niko ih nije svestan. Ni jedan spomenik im nije podignut na bilo kojem trgu. Ali, spomenik neka im bude u nasem srcu. Slava im.



Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

solo solo 19:48 08.08.2020

mala primedba


Bilo je baka u Beogradu,drugim gradovima i varošicama. Ako je blog o bakama sa sela ok. Ako je uopšteno o bakama red je da se i one spomenu.
Bake su uvek i samo bake



Ima dosta spomenika u svetu. Recimo ovaj Rusiji.


Ovaj mi je interesantan.

loader loader 20:45 08.08.2020

Re: mala primedba

Ako je blog o bakama sa sela ok.


Није само о њима.
Баке са села су ми некако упечатљивије. Али то је само лични утисак. Нека ово буде захвалност свим бакама.
hoochie coochie man hoochie coochie man 08:39 09.08.2020

Re: mala primedba



. One su palile svece, slavske, za zive i mrtve, za porodicne slave, za narastaje koji ce doci...

I tajno krštavale decu.
Bogobojažljivije, ili je preciznije reći iskrenije u veri, a bogami i u patriotizmu.
Slika zbog koje je fotograf bio kritikovan jer kao sramoti srpsku vojsku pokazujući kako žene guraju top, a koja svedoči o iskrenom srpstvu Mačvanki.

Ona trči da bi gurala top.

vcucko vcucko 08:52 09.08.2020

Re: mala primedba

solo


Ima dosta spomenika u svetu. Recimo ovaj Rusiju.


Rusija, pogotovo iza Urala, je puna takvih spomenika (možda je prejaka reč, omažima) običnim ljudima, životinjama ili pojavama.

Vodoinstalater u Omsku:



Poštar(ka) u Tjumenu:



I posebno dirljiv, spomenik laboratorijskim glodarima (plete DNK mrežu) u krugu univerziteta u Novosibirsku:

loader loader 10:24 12.08.2020

Re: mala primedba

Ух ... овај глодар је баш ... СВака част.
nask nask 20:20 08.08.2020

u našem srcu

Deda (sa majčine strane) oca nije ni zapamtio, a njegova sestra nikada nije ni videla. Kako im je otac otišao 1912. sa bratom u ratove tako se obojica nisu vratili. Prababa se nikada nije preudavala, podigla četvoro dece sama. Prababina majka, čukunbaba, uvežena u Šumadiju iz Crne Gore živela 104 godine, sahranila muža, dva sina, dva unuka (pradeda i brat) i dvoje praunučadi. Jebeš život.

Sa ćaletove strane, Crna Gora, taj su problem malkice drugačije rešavali, prvo su išli u ratove, pa malko potegli da se dovoljno osamostali kao domaćini, pa se tek onda ženili kako ne bi ostavljali ratnu siročad iza sebe. Redovno su bili debelo preko 40 godina kada su se ženili, pa na kraju ona najmlađa deca ostadoše ipak siročad bez oca. Svi odrasli uglavnom samo pored majke. Zato toliki kult majke u tim krajevima.

Moja planinska baba sa dva sina (od desetoro dece ukupno) i snajama, leto 1969. Moji su desno.

loader loader 20:41 08.08.2020

Re: u nasem srcu

Moja planinska baba sa dva sina (od desetoro dece ukupno) i snajama, leto 1969.




alselone alselone 21:15 08.08.2020

Lep ti je ovaj blog

Negovala oca koji je ostao bez noge u Velikom ratu, preležala tuberkulozu, izgubila dva sina od iste bolesti (veruje se, mada se nije znalo tačno tada od čega deca boluju), šegrtovala od 12. kod Mađara i Švaba, i još mnogo što teških, što zanimljivih priča.

Danas sa 92 slabo pokretna, slabo čuje ali i dalje bistra u razgovoru.

Ali da manemo dramatične priče, da ispričam još jednom jednu simpatičnu - tinejdžersko doba, izlasci u grad i zezanje. Devedesete, para nema, diskoteka ima. Dobijem za grad u današnjim merilima 500 dinara. Popola kutija cigara sa drugom, ulaz, i dva pića ili jedno piće i pljeskavica. Dva pića, ipak.
Vraćam se kući, toliko je kasno da je rano, gladan kao vuk a plašim se da budim svoje tako kasno, planiram samo da se ucurim do svoje sobe. Pa da ne bi budio svoje samo svratim do bake, pokucam tiho, kažem da sam gladan, ona skoči odmah, kako dete gladno da bude, napravi mi sendvič, doturi kroz terasu i ja polako kući na spavanje.

loader loader 10:36 12.08.2020

Re: Lep ti je ovaj blog



Черевићан Черевићан 22:08 08.08.2020

несвеснИХ

spomenik neka im bude u nasem srcu

улога Баке ....више је нег' знана
јер лик је који памтимо за вазда,
срећни бесмо ..(који их имасмо)
фала и оном коли нам их сазда
timotije timotije 04:06 09.08.2020

Dok ne govorimo istinu...

[...Nakon tog rata, u kome je skoro dve trecine muske populacije izginulo zarad odbrane Srbije, i zarad stvaranja nesretne Jugoslavije,..]

Ginulo se za "kralja i otađbinu"! A projekat bolesno ambicioznog kralja - progonio je rođenog brata Đorđa jer je bio zdrave pameti - da bi zajedno sa hokaštaplerom Pašićem nadali se da će prikriti njihovu pljačku narodne kase - Budžeta - stvaranjem "Velike držve". Da bi produžili da je pljačkaju verujući da to neće da vide očuvani od smrti, a civilizaciski napredniji od to malo preživelih Srba, Slovenci i Hrvati.
Pokoriti Slovense i Hrvate je bilo put ka ubistvu kralja i genocid nad Srbima tokom Drugog velikog rata. Koji Rat su opet izazvali oficiri po ugledu na Skrivenu vojnu huntu Karađođevića i Pašića, a sa udarnom pesnicom poludelihi oficira pripadnika "Crne Ruke".
j_grandson j_grandson 12:56 09.08.2020

Da!

Slava im!
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 18:55 09.08.2020

Re: Da!

Kad ih vec davno nema vise, onda se setim(o) neceg sto nam tad nije bilo vazno a sad nedostaje.

Vanilice u kutiji, slani stapici, isto u kutiji, doneseni kad kreces na neki put sa skolom. Sredjen orman pod konac, slozeno kao u vojsci svako malo. Dodat sal ili dzemper da ne nazebes. Rucak kao nesto sto se podrazumeva kad se pojavis iz skole ili kasnije fakulteta. Pokloni pod jelkom. Neka davna prica na koga podsecas iz porodice. Crtate zajedno, idete u park...

Ostaje samo secanje na bezuslovnu ljubav , na zasticenost, na neko davno proslo vreme...
loader loader 10:39 12.08.2020

Re: Da!

Ostaje samo secanje na bezuslovnu ljubav , na zasticenost, na neko davno proslo vreme...










g.radicevic g.radicevic 12:42 11.08.2020

ja moju baku pamtim po..

uvek je nekako bila tu baš kad ti treba,
da te ohrabri,
sasluša kad drugi neće
spase od batina, el si uradio nešto što derani inače rade

da napravi najbolji pekmez od šljiva,
da ti isplete kapu i rukavice... kad izgubiš u školi

da ti izmami osmeh, uvek kad pomisliš... i kad se setiš











loader loader 10:41 12.08.2020

Re: ja moju baku pamtim po..

spase od batina







Него, мислим се ...
Онда,
онда ништа од уласка у рај !!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana