Na današnji dan| Život

пандемонијума присет

Черевићан RSS / 28.02.2021. u 01:47

(либијскими дневником од пре деценије.... листајући)

                          све ово данас ће једном бити јуче(г. Д.Караклајић)

лудило у личном окружењу се баш примило посредством транзиције, алата неопходног за такве замисли, (урече нас г. Milton ...има томе),јер сваког од нас сусрећу идиосинкратични појединци- комшије са удав темама, жељни дијалога. с'тога није лоше повремено отићи у (своје) Село да проветриш то што имаш непотребног у глави.мукање крава ,блеја оваца кукурик јутарњи петла и ето ти за муфте чудотворног лека Panakeје мелема за свe грешке здравствене.

e сад, да ли то успева баш сваком.подсвест нам је неконтролисано чудо у нама па оће се јавне и реорганизује нам личност изнутрашњу али са спољним манифестацијама кад јој се ћефне.Трифко Палеж ,згубидана Фрње нам геометра неблизак рођак ,био је у руском кампу у Ras la Nuf-у, принтер мајстор. дојаја лик ,магични ,који је у себи самом сатрептавао резултате друштвене ентропије у србији тада у првој деценији 21 века бремените патолошким поремећајаима слуђене популације.спадало, вербално маштовит дорћолац,пропали студент журналистике те да не би склон кажњивој страни закона мурију попио геометар га увалио у руски камп као личног фигуранта да буде од користи но се овај самоиницијативно прикључио пројектном бироу да ради као копирант мајстор обзиром да га геометарски посо по либијском сунцу мамио ние. у свим нестручним дешавањима био је мирођија.блебетало, научио је десетак речи арапских но њему посве довољних да са локалним либијским радницима на трговачкој основи препродајући им робу из својег штека напабирченог кроз прсте гледајућих Руса (половна радна одела, јакне, капе, мајице,обућа) развије трговину јабукама в.траженог артикла у менију ручкова руске мензе (компоти )али и у недозвољеној производњи ракије ( тада законом кажњивом) јер је уз помоћ лабораната италијанске хемијске лабораторије по в.упроштеној процедури Brandy alla mela пијача се брзо готовила,наливала у испражњене пластичне флаше са локалним натписима хладан чај за пиће.руски радници су му откупљивали целу производњу.набавио је и лични џип (расходован руски теренац који су му механичари у радионици кампа оспособили).наравно за то му је требало новца који није имао па ми се обратио за помоћ.зготивио ме је од првог дана вичног да плетењем речи у магловит смисао сваког сентенцама заинтересујем и како су нам примања у мојем сектору тада била пристојна одвојих тражену суму а на питање ми - колика ће Братее бити камата , одмахнух руком.не прође много једно вече чувар објекта где смо у Ben Džavad-у живели интерфоном поручује - Имаш посету .прихватим је и за пар минута пред вратима куц куц непознато женско у џелаби које ми пружи хартију - Матори, имаш сат времена да испразниш јаја ,Трифко.
 
             mastovitoh9kmk.jpg
 
Изворна белинa тена и опојни мирис природног тела припремљеног за прц посао и данас ми промакну одртавелим чулима док вештини којом је радњу водила успела је да ми сачува јаја на месту (утисак ми био да ће их усисати својом обрезанком) .реч нисмо проговорили, а кад сам јој пружао надокнаду за посету ,одмахну руком. Сутрадан ми при сусрету на ручку у кампу Трифко појасни да је јуче стигла тура дроца из Марока на пар дана,а он се (али да не ширим ),пријавио код локалног Газде за диструбуцију по договореним адресама својим аутом. - од сада ,али само једном месечно, ако ти одговара ,рачунај на овакве бесплатне посете ненајављене а паре им немој нудити јер јабука посао у којем си ми несебично помогао и мени је помогла да променим поглед на Свет додуше као и три пута у историји човечанства до сад (након Адама и Еве , Исака Њутна и Џобс Стива).остварило се наиме да оно могуће другима могуће је и Вama (што рече М. Аурелије још пре 2000 г.).био је крај децембра 2010. из Туниса су у јануару 2011 до нас стизале вести о немирима. Огласио се потом и Египат да би убрзо управа руског кампа нам у фебруару наложила да обуставимо послове у пустињи (према Бенгазију) и да се држимо кампа у који је убрзо стигла Гадафијева војска као обезбеђење.сумње више није било ....требало се бегати .....али како и где.тих дана Трифка нигде било није ,геометар са којим сам делио смештај у кампу један дан ме упита - да ли си подигао новац из Банке.указах му да чекам ред на превоз за Сирт. Насмеја се уз примедбу - то заборави Банка у Сирту за нас не ради тренутно, него,Трифко ми се јавио доћиће по банковне картице, ко хоће да му да, па ће он преко локалаца то средити.нас тројица пристасмо док десетак њих одјеба посао ,посебно са Трифком.дани су пролазили, са истока од Бенгазија се чула потмула пуцњава.једно јутро четири камиона кипера крцати полуобученим турским радницима бану у наш логор - побуњеници им опљачкали камп близу Бенгазија а њих потрпали у кипере и усмерили  ка нама...дани фебруара су нам протицали у неизвесности ,без тел везе уз потмулу јеку артиљерије из правца Бенгазија.....

28 феб 2011. се укрцасмо у луци рафинерије Ras la Nuf-а на трајект (без Трифка он се прикључио италијанској екипи) а ја се 2 марта након љуљушкања немирним медитераном искрцах у харбуру Валете.од Трифка (и обећане услуге му) оста само тврдња рођака геометра да ће обећано бити одрађено.....иза мене остаде тако Либија да се суочи са туробном свакодневицом и неизвесном будућношћу......негде у октобру 2011. добијем позив из амбасаде Либије у Београду да им се јавим и преузмем приватну доставу новца из Либије.
од Трифка пак јавке не би никакве.....и никад више.
 


Komentari (13)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gavros gavros 11:49 28.02.2021

Novi tekst!

Pozdrav iz paba Pet Lampi a sada na čitanje!
Черевићан Черевићан 12:51 28.02.2021

in effectu

Pozdrav iz paba

ПОЗДРАВ друштву у 5 лампи пабу
угодан Вам........... дан викенда био,
да сте маалко ближи дoкон би се
пићем скромним... Вама придужио

ХВАЛА ...г gavros
gavros gavros 12:29 01.03.2021

Re: in effectu

Sjajna pripovijest! Uživao sam čitajući!
muaddib92 muaddib92 12:47 28.02.2021

Поздрав

Драги Чер,
Присећам се тог Вашег неизвесног повратка, беше и овде на блогу тада бриге и фрке. Но све се добро завршило, ако изузмемо +Гадафија
Черевићан Черевићан 13:06 28.02.2021

чупаво би,

но све се добро завршило

маааа........к'о јуче ОНО да се збило
у потсвести кљуцка тихо .......вазда,
упитам се често дали ико знадe
за чега све ......Свевишњи нас сазда

г muaddib-е ...ХВАЛА Вам ....на присету
amika amika 18:20 28.02.2021

Тема за роман

зготивио ме је од првог дана вичног да плетењем речи у магловит смисао сваког сентенцама заинтересујем


Одлично! Тема за роман о Трифку и осталима. Наслов: Пражњење јаја.
Ко би рекао да је посао геометра толико узбудљив?
Черевићан Черевићан 18:50 28.02.2021

поглед у свет изокренут

Ко би рекао да је посао геометра толико узбудљив

реч о брату геометра .............ту је
(но небитно)...... друго ја бих рек'о,
слудио ме микс... радних обавеза
па у писању сам слабо се дорек'о

г amika, драг сте ми блогокоментатор
NNN NNN 16:37 01.03.2021

Kako ide ona izreka

"Ako hoćeš da se otarasiš nekog - pozajmi mu pare"

A nekad se to desi i bez namere
Черевићан Черевићан 19:44 01.03.2021

изреке трагом

- pozajmi pare onom koga želiš da se otarasiš

изреке је Народ искуством смишљао
проверав'о временом усклађив'о знај,
но и поред тога .....пример се издвоји
г.Трифко Палеж ...............управо је тај

г NNN ХВАЛА да сте блогоприсутни коментаром
mariopan mariopan 12:29 02.03.2021

..

Kakav lik.

Bilo je baš uzbudljivo i opasno u ta vremena biti na tom mestu.

Moj sestrić se rodio u Tripoliju. I, u ta mirna vremena, nije bilo loše živeti u Libiji. Sestra se sa decom vratila kada su pošli u školu ali je žalila za Libijom. Zet je radio u Energoprojektu. Pošto su dugo bili tamo znam ponešto o njihovom životu i mislim da im je bilo dobro. Kako im je sad, ne znam.

Uzbudljiv život ste imali, imate materijala za pisanje nekoliko romana. Pogotovo u onom periodu kada ništa o Vama nismo mogli saznati, gde ste bili (oteti) i kako ste se izbavili?

Trifko mi se baš dopao.
Черевићан Черевићан 13:14 02.03.2021

ние да нисам

mariopan:Uzbudljiv život ste imali, imate materijala za pisanje

подостами се скупило минулим животом
(делом наметнуто ..........остало сам бир'о),
мат'ријала за писање мозгом се слагало
да наменим приказу ...богме сам планир'о,

но године старости ......ево чине своје
од опуса умишљаног нацедим гдекоје
nikvet pn nikvet pn 14:26 02.03.2021

Re: ..

mariopan
ali je žalila za Libijom. Zet je radio u Energoprojektu.


Један од директора Енергопројекта био је мој теча још за краљ-Идриза. Онда је једног јутра дошао официр и замолио-препоручио-наредио да не излазе из куће, поставио стражу и отишао. Недељу дана били су лепо чувани и снабдевени док није јавило: нема више краљ-Идриз, сад има - Гадафи. Наставите с послом, биће тога још. И било је. Провели су тамо красне године, уз прегршт догодовштина.
Черевићан Черевићан 15:28 02.03.2021

Ми и Они

Присет на красне године, уз прегршт догодовштина

к'о земља Либија .......била је откриће
(странцу у пролазу) домаћим как' тако,
пост фестум присети опозит презенту
изазов посебан....... ко'ј Тамо je шљако


г nikvet pn ХВАЛА да ми пост-а коментаром уочисте

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana