Cela Šumadija jedan grad - Regionalizacija

omega68 RSS / 29.03.2009. u 00:36

Da malo blogujem o onome od čega se  živi

                 Ovih dana , u Skupštini Srbije , treba da uđe u proceduru ''Nacrt zakona o regionalnom razvoju'' .

Osnovne zamerke na ovaj predlog su :

Član 3, stav 6, kaže da je jedno od načela podsticanja regionalnog razvoja načelo subsidijarnosti, ali se već u objašnjenju pojma nalazi samo priprema, izvođenje i nadzor – ne i upravljanje sredstvima koje bi regija imala. Potonje specifikacije još više dovode u pitanje prisutnost ovog načela.

Isti član, ali stav 12, kaže da je jedno od načela podsticanja regionalnog razvoja autonomija pokrajina i lokalnih samouprava, čime se nagoveštava ono što ćemo kasnije zaključiti - da će u Nacrtu biti posebno tretirana pokrajina Vojvodina u odnosu na regije čije se formiranje ovim dokumentom pretpostavlja.

Član 4, u stavovima od 10 do 14, govori o delatnosti institucija koje bi bile formirane novom teritorijalnom organizacijom, kao i o njihovom međusobnom odnosu. Tako se kaže da svaki evro region ima svoju Javnu agenciju za regionalni razvoj “za sprovođenje politike regionalnog razvoja”, ali se kaže i da iznad nje postoji još tri nivoa nacionalnih agencija koje kontrolišu, upravljaju i sprovode politiku regionalnog razvoja. Najpre Nacionalni savet za regionalni razvoj, kao “telo na državnom nivou koje utiče na sprovođenje politike regionalnog razvoja”, zatim Nacionalna agencija za regionalni razvoj – opet kao “institucija na državnom nivou, za planiranje i sprovođenje politike regionalnog razvoja”, i konačno Nacionalna mreža agencija i asocijacija za regionalni razvoj za koju se kaže da postoji “u cilju sprovođenja politike regionalnog razvoja”. Javna agencija za regionalni razvoj koja je na nivou regije, takođe služi za “sprovođenje politike regionalnog razvoja”, i ima jednu subordiniranu – Razvojnu regionalnu agenciju, koja se tiče lokalnih samouprava i podregionalnih jedinica, a u cilju “sprovođenja politike regionalnog razvoja”. Dakle, postoje tri agencije iznad regionalne, od kojih je jedna sa ovlašćenjima da “sprovodi”, druga da “sprovodi i planira”, i treća opet da “sprovodi” politiku regionalnog razvoja. Logično, postavlja se pitanje kolika su i kakva ovlašćenja Agencije na regionalnom nivou ako se već tri na nivou države bave istim tim sprovođenjem, i uz to još i planiraju politiku regionalnog razvoja. Sve to ukazuje na namere da se i dalje odlučivanje, planiranje, pa čak i sprovođenje programa regionalnog razvoja diktira iz centra, čime se narušava i načelo subsidijarnosti.

Međutim, izuzetno važan, verovatno i najvažniji momenat u čitavom Nacrtu nalazi se u članu 5, gde se pojašnjava pojam «evro regiona». U Nacrtu se doslovno kaže: “Evro region nije administrativna teritorijalna jedinica i nema pravni subjektivitet.” Prevedeno na jednostavan jezik to znači da region ne postoji ni na koji način osim geografski. Dinkić je to, doduše, nešto drugačije formulisao pa je za javnost kazao da se radi o “statističkim regionima” (RTS, 5. novembar 2008).

Ako jedna regija nema pravni subjektivitet, onda ona ne postoji. Onda ona ne može da ima ni skupštinu, ni sopstvena sredstva, ni sopstvenu upravu, niti bilo šta što bi je držalo u poziciji autonomije u odnosu na centralnu vlast. Srećemo faktički centralizam, i tek privid regionalizacije. Suštinski, ovo će biti udvostručavanje onoga što već imamo u formi okruga, s tom razlikom što će okruzi kakve već imamo imati veće nadležnosti nego regije (NUTS 2). Nigde u svetu ne postoji, niti bi ikome u ovoj meri maskirani centralizam mogao da padne na pamet. To nije ništa drugo do perfidni, bezobrazni, ispod ruku potureni, ordirarni centralizam.

Član 6 spominje i tzv. “razvojne regione”, odnosno podregione (NUTS 3), za koje je jasno da ne mogu da imaju ništa bolji status: “Razvojni region nije administrativna teritorijalna jedinica i nema pravni subjektivitet.” Ovo znači da će i manje teritorijalne jedinice u Srbiji biti bez ikakve finansijske, niti upravne nadležnosti. Sve što bude dolazilo biće usmeravano iz centra i njegovih agencija. Nema pravnog subjektiviteta, nema administracije - znači nema ni nadležnosti, ni finansijske autonomije.

U članu 7 navode se nazivi evro regiona, i to: “region Vojvodine, Beogradski region, Zapadni region, Istočni region, Centralni region, Južni region i region Kosova i Metohije”. Jasno je da ne mogu da postoje regioni sa nazivima kao što su Šumadija, Moravska, Podrinje, mada ako je već reč o geografskim regijama, Ministarstvo je bar ovo moglo da ispoštuje. Ali tu se provlači i odgovor na pitanje otkud to da Vojvodina zadržava sopstveni naziv, i zašto Kosovo ostaje Kosovo. Zato što je prethodno rečeno da autonomne pokrajine uživaju zaštitu svojih pozicija, dok druge teritorije (a ne pokrajine) neće imati drugačiji administrativni status, pa stoga i nije logično da se nazivaju nekim posebnim imenom, već isključivo za potrebe Republičkog zavoda za statistiku i agencija koje će iz centra, iz ministarstava, odlučivati o tome gde će sredstva dobijena iz evropskih fondova biti usmeravana.

Članom 17 definiše se ko i kako uređuje “osnovne pravce razvojne politike Republike Srbije”, pa tako i razvoj evro regiona. Nacionalni razvojni plan, centralistički, donosi Vlada na predlog Nacionalnog saveta za regionalni razvoj, za koju je prethodno rečeno da je državna, a ne regionalna institucija.

Član 22 kaže da se o razvojnoj strategiji evro regiona brinu “Ministarstvo nadležno za regionalni razvoj i Nacionalne agencije”, čime se potvrđuje centralističko ustrojstvo navedeno u članu 4 (stavovi od 10 do 14).

Implikacije iz svega navedenog možemo, a i ne moramo da izvodimo. Recimo samo da u članu 26 stoji da su – između ostalih – i Grad Beograd i Izvršno veće autonomne pokrajine (Vojvodine) nosioci politike regionalnog razvoja, ali nigde nema nijednog i nikakvog pravnog subjekta “istočnog”, “zapadnog”, “centralnog”, “istočnog” ili “južnog” regiona.

Sve to ukazuje na činjenicu da je Nacrt pisan sa namerom da se izvuku sredstva iz fondova za regionalni razvoj pri Evropskoj uniji, da bi se Srbija prikazala navodno kao regionalizovana država, sa tendencijom ublažavanja regionalnih razlika, ali da činjenično nijedan od tih uslova nije stvarno zadovoljen onim što se u datom dokumentu nudi. Tu, pre svega, nema regija, tako da je nemoguće ono što se tu nudi nazvati regionalizacijom. Tu nije navedena nijedna nadležnost regionalnog karaktera, jer sve obavljaju samo subjekti koji se bave tek sprovođenjem onog što ispostavi nadležno Ministarstvo i (centralna) Nacionalna agencija za regionalni razvoj.

Pored toga što se iz svega jasno zaključuje da u ovom Nacrtu nema ni govora o regionalizaciji, treba reći da bi bilo mnogo bolje stopirati usvajanje ovog Nacrta (a koje je planirano za mart 2009), nego dozvoliti da se sve završi na ovako perfidnom centralizmu. Bitno je jer će centar (Beograd, republika) imati dovoljno vremena da zaboravi na problem neregionalizovane Srbije, a sredstva koja bude dobijao iz fondova za regionalni razvoj ionako, shodno svemu što Nacrt sadrži, neće biti dužan da usmerava u nerazvijena područja, već isto kao i sa Nacionalnim investicionim planom – slobodan je da forsira prioritete za koje će se ispostaviti da nemaju veze sa ravnomernim regionalnim razvojem.

                 Moram da naglasim da sam citirao Aleksandra Kekenja koji je predsednik niške NVO Differentia i glavni urednik časopisa “Zapad”.

                  Pošto sam ovih dana bio na tribini NVO ''Centar za regionalizam'' , mogu reći da  sam i tamo čuo slične zamerke.Postavlja se osnovno pitanje:

Šta da radimo mi koji živimo južno od Save i Dunava?

                  Evo šta radi grad Kragujevac i još nekoliko opština u Šumadiji.Pokrenuta je inicijativa u Kniću i Rekovcu da se pripoje najvećem i najrazvijenijem gradu u okolini.

                  Dakle, male opštine su neprepoznatljive Evropi pojedinačno.Evropa prepoznaje samo regione.

                  Naravno da ne sme da se sve pretvori u novu'' beogradizaciju''.Male opštine bi dobile mogućnost da preko treniranih stručnjaka i mehanizama za privlačenje investicija dođu do kapitala koji bi poboljšao život i ostanak njihovih građana u tim sredinama.Regionalni centar bi dobio novo zemljište za te investitore.

                  Da li ste ikad ili bar skoro prošli kroz Raču, Stragare, Rekovac, Gružu...To su mesta sa fantastičnim potencijalom koja  ipak umiru. Nema mladih ljudi, privreda ne radi , a prelepa priroda ostaje  neotkrivena i neiskorišćena.

                 Takođe i Kragujevac sve više oseća tegobu provincijalizacije života u beogradocentričnoj sredini kao što je Srbija.Provincijalno zabite varoši iz unutrašnjosti Srbije ne može ništa da izvuče osim afirmacije sopstvenih interesa.Veći su izgledi malih sredina da reše probleme vodosnabdevanja , infrastrukture, odnošenja komunalnog otpada sa manje sredstava ukoliko su deo veće celine.

                  Do Knića ima 20, a do Rekovca, Batočine, Lapova i Rače ima po tridesetak kilometara.Ukoliko bi tamošnje opštinske administracije sprovele u delo ideju o priključenju Kragujevcu, centralni grad Šumadije bi zauzimao  površinu od oko  200 000 hektara   ( sada 83 5000 ).U njemu bi živelo blizu  400 000 stanovnik.

                  Što reče jedan vojvođanski političar:

                                            ''Tražite Republiku da biste dobili - Region''.

                  Da li mislimo o tome?

P.S. I nemoj neko da bi imputirao Omegi  da ne voli Beograd i Beodrađane ( a naročito Beoogradžanke)

 f_Greekucomegm_2ae0e40.png    68  mm            



Komentari (46)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

libkonz libkonz 00:38 29.03.2009

I posle...

mi Vojvođani ovo, mi ono. Sad se vidi ko šta radi.
Šumadija
omega68 omega68 00:48 29.03.2009

Re: I posle...

libkonz
mi Vojvođani ovo, mi ono. Sad se vidi ko šta radi.
Šumadija

Lib , ali uvek se naježim kad čujem ovu od S L A V U J A
Biće himna
libkonz libkonz 00:54 29.03.2009

Re: I posle...

Znao sam ja. Daj ti predloži neku Vojvođansku da i mi imamo himnu. Samo da nije Mlada Vojvođanka bunker rušila i tako te. (Ako trolujem previše. samo reci)
omega68 omega68 01:03 29.03.2009

Re: I posle...

Daj ti predloži neku Vojvođansku da i mi imamo himnu.

To morate Vi ...
(Ako trolujem previše. samo reci)

NE
Janika je bio CAR i ostao
dragoljub92 dragoljub92 00:45 29.03.2009

ja

be i vrapcima dosadi sa Nišku republiku
libkonz libkonz 00:52 29.03.2009

Re: ja

dragoljub92 dragoljub92 00:55 29.03.2009

Re: ja

libkonz
Niš
i Vojvođani

toti kažem
dunja73 dunja73 00:56 29.03.2009

Re: ja

Sumadiju krasi NAS najlepsi grad
dve ga reke grle , lepi BEOGRAD


decentralizacija ili regionalizacija , nisam bas u toku
zbivanja da bih se precizno smela upustati
je jedna totalno normalna stvar , pa je doslo
vreme i kod nas da se poradi na tome...
mada je to sve trebalo mnooogo ranije "odraditi"



omega68 omega68 00:57 29.03.2009

Re: ja


dragoljub

Najlepše ime , evo šta kaže Predrag Novikov - direktor Kancelarije za evropske poslove Izvršnog veća Vojvodine na pitanje da li će eventualno neusvajanje Statuta Vojvodine da otvori '' vojvođansko pitanje''?
- Apsolutno NE.
To ne bi otvorilo samo vojvođansko pitanje , već i NIŠKO, UŽIČKO, KRAGUJEVAČKO, - i druga.Ljudi žele odgovornost, žele šansu da upravljaju svojim razvojem, da kreiraju evropske projekte
dragoljub92 dragoljub92 01:00 29.03.2009

Re: ja

druže kad sam čuo da je ,pre nego što je milošesku izvršio državni udar,nišu ostajalo 84% od poreza monumentalno sam postao secesionista.moje pare su samo moje i tačka.
omega68 omega68 01:20 29.03.2009

Re: ja

dunja73
Sumadiju krasi NAS najlepsi grad
dve ga reke grle , lepi BEOGRAD


decentralizacija ili regionalizacija , nisam bas u toku
zbivanja da bih se precizno smela upustati
je jedna totalno normalna stvar , pa je doslo
vreme i kod nas da se poradi na tome...
mada je to sve trebalo mnooogo ranije "odraditi"




Šta bre nisi u toku?
Objasni nam kako je to rešeno u ''Švabiji''
dunja73 dunja73 01:36 29.03.2009

Re: ja

Šta bre nisi u toku?
Objasni nam kako je to rešeno u ''Švabiji''
*novo

pa bas tako "svak svoj pos´o"
medjutim, opet oni koji se pokazu kao "razvijeniji"
natrpaju im se oni iz manje razvijenijih "regija"
ili se kroz "solidarnost" slepaju decenijama
pa na kraju kad suma sumare ...ne znam ..
svi imamo razlicite prilaze i poglede nekim stvarima...
a razlike su od grada do grada
da se ne lazemo uocljive itekako ..
BigBadWolf BigBadWolf 09:35 29.03.2009

Re: ja

Moz da budete i carevina sto se mene tice, samo ruke dalje od Timocke Krajine. Ne pada nam na pamet da nam Nis bude novi Beograd.
dragoljub92 dragoljub92 10:23 29.03.2009

Re: ja

BigBadWolf
Moz da budete i carevina sto se mene tice, samo ruke dalje od Timocke Krajine. Ne pada nam na pamet da nam Nis bude novi Beograd.

видим процветастеси уз белград,што се ментиче ника несам нимислео да ви припадате уз ниш,бише некаку уз румунију.
omega68 omega68 10:25 29.03.2009

Re: ja

BigBadWolf
Moz da budete i carevina sto se mene tice, samo ruke dalje od Timocke Krajine. Ne pada nam na pamet da nam Nis bude novi Beograd.

Na tribini Centra za regionalizam je nekoliko puta apostrofiran pozitivan primer opština u Timočkoj Krajini koje su se udružile i napravile su projekte kojima konkurišu za pare.Koliko sam ja razumeo ne bi to mogla da bude više ta vrsta centralizacije.
To je, za sada, tek prtina koja mora tek da se proširi.Šta ćemo kad smo još uvek ''Indijanci''
BigBadWolf BigBadWolf 00:54 30.03.2009

Re: ja

dragoljub92
BigBadWolf
Moz da budete i carevina sto se mene tice, samo ruke dalje od Timocke Krajine. Ne pada nam na pamet da nam Nis bude novi Beograd.

видим процветастеси уз белград,што се ментиче ника несам нимислео да ви припадате уз ниш,бише некаку уз румунију.



Pa o tome se i radi, mi bi da izbegnemo i Beograd i Nis. Na zalost, kuj nas pa pita?

A za ovu Rumuniju ce vidis kad te dovate ovdasnje partijote, ne znam samo ko je dezuran veceras. Mada bi ja radije Bugarsku, lepse more...
libkonz libkonz 00:59 30.03.2009

Re: ja

Vuče, a koju ćete himnu???
BigBadWolf BigBadWolf 01:17 30.03.2009

Re: ja

Pa komitet tek treba da zaseda, tako da ne bih da prejudiciram. Mada postoje neke indicije
niccolo niccolo 00:55 29.03.2009

Taj zakon uopšte nije o regionalizaciji

nema ni govora o regionalizaciji

Već u članu 4 se kaže da je razvojni region jedinica koja se obrazuje za potrebe planiranja i sprovođenja politike regionalnog razvoja, a i prvi član govori samo o podsticanju regionalnog razvoja. Znači cilj tog nacrta i nije regionalizacija.
Inače, bez promene Ustava se ni ne može izvršiti regionalizacija, već eventualno mogu da se donose ovakvi dokumenti koji govore o nekoj "politici regionalnog razvoja"....
omega68 omega68 01:00 29.03.2009

Re: Taj zakon uopšte nije o regionalizaciji


Inače, bez promene Ustava se ni ne može izvršiti regionalizacija, već eventualno mogu da se donose ovakvi dokumenti koji govore o nekoj "politici regionalnog razvoja"....


libkonz libkonz 01:11 29.03.2009

Re: Taj zakon uopšte nije o regionalizaciji

Ja jesam za regionalizaciju, ali ne da me vodi LSV i slične stranke. Želim da političari bivšeg režima, kao i svi koji "su me oslobodili bivšeg režima" zajedno odu iz politike. Dosta mi je i jednih i drugih.
omega68 omega68 01:17 29.03.2009

Re: Taj zakon uopšte nije o regionalizaciji

libkonz
Ja jesam za regionalizaciju, ali ne da me vodi LSV i slične stranke. Želim da političari bivšeg režima, kao i svi koji "su me oslobodili bivšeg režima" zajedno odu iz politike. Dosta mi je i jednih i drugih.

To je pravo pitane ili konstatacija
Ima tih
libkonz libkonz 01:28 29.03.2009

Re: Taj zakon uopšte nije o regionalizaciji

Nisam siguran, jesi ti za njih ili ne. Inače, kad je VS napustio SPO i ja sam prestao da glasam za iste. To je bila kap koja je prelila čašu, dosta mi je bilo Daničarenja.
constrictoria92 constrictoria92 01:29 29.03.2009

Re: Taj zakon uopšte nije o regionalizaciji

Da ne citiram Libkonza - mislim isto što i on.

To što se nudi je daleko od regionalizacije (još dalje od decentralizacije).


omega68 omega68 01:47 29.03.2009

Re: Taj zakon uopšte nije o regionalizaciji

Nisam siguran, jesi ti za njih ili ne

Paa , ako nam donesu neki progres - da,(niko drugu neće )

kad je VS napustio SPO i ja sam prestao da glasam za iste. To je bila kap koja je prelila čašu, dosta mi je bilo Daničarenja.

Mislim da nije to bilo u pitanju( nikad duže nisam razmišljao o odgovoru )
libkonz libkonz 01:55 29.03.2009

Re: Taj zakon uopšte nije o regionalizaciji

Nekako mi je njegov i Mihajlovićev odlazak značio kraj SPO-a. Tad je ostao Vlajko Senić i Bojan Dimitrijević. Prvi je sada mislim u G17, ne znam šta je sa drugim. A i ne zanimaju me njih dvojica nešto posebno.
omega68 omega68 01:59 29.03.2009

Re: Taj zakon uopšte nije o regionalizaciji

ne znam šta je sa drugim

Taj drugi je u SNS-u
Unfuckable Unfuckable 03:00 29.03.2009

Re: Taj zakon uopšte nije o regionalizaciji

Bojan Dimitrijević.

ovaji je valjda kod Tomislava
omega68 omega68 03:04 29.03.2009

Re: Taj zakon uopšte nije o regionalizaciji

constrictoria92
Da ne citiram Libkonza - mislim isto što i on.

To što se nudi je daleko od regionalizacije (još dalje od decentralizacije).



Hebiga tetka to je politika , danas , u Srba
Svi kažu da ovo nije pravi zakon, ali da je PUT kojim moramo da idemo do PRAVOG zakona.
P.S. Pomozite malo i Vi iz Prestonice
omega68 omega68 03:11 29.03.2009

Re: Taj zakon uopšte nije o regionalizaciji

Unfuckable
Bojan Dimitrijević.

ovaji je valjda kod Tomislava

Jeste, u pravu si.
Šta bi na sve ovo rekao jedan pravi , osvedočeni Beograđanin?
libkonz libkonz 03:14 29.03.2009

Re: Taj zakon uopšte nije o regionalizaciji

ovaji je valjda kod Tomislava

Ništa me više ne čudi. Kad mi kamermani velikih televizija pričaju šta se dešava kad se ugase kamere, a političari se pre nepun minut svađali da su gledaoci pomislili da će da radi vatreno oružje, ne može me ništa iznenaditi.
Unfuckable Unfuckable 03:38 29.03.2009

Re: Taj zakon uopšte nije o regionalizaciji

Šta bi na sve ovo rekao jedan pravi , osvedočeni Beograđanin?

ovo osvedočeni mi je malo...onako
ali
da se vratimo na temu - jer, nadam se da Beograd nije tema ovog bloga -
mislim da ključ cele priče stoji u težnji (želji) običnih ljudi kao što smo svi mi... - njenoj jačini, fokusu i veličini - da preciziram
... i interesima, naravno :
dakle - ne bih čekao da mi neko donese rešenje na tacni ili licitirao da li će to da uradi ova ili ona opcija.
Primer kojim se vodim je - može da se smeje ko god hoće - naša blogokoleginica Krugolina.
Mali korak postaje Veliki, ako je uporan i - dosledan.
omega68 omega68 03:54 29.03.2009

Re: Taj zakon uopšte nije o regionalizaciji

jer, nadam se da Beograd nije tema ovog bloga -

Pa , rekao sam gore ...više imam braće i drugara u BGD nego u KG
dakle - ne bih čekao da mi neko donese rešenje na tacni ili licitirao da li će to da uradi ova ili ona opcija.
Primer kojim se vodim je - može da se smeje ko god hoće - naša blogokoleginica Krugolina.
Mali korak postaje Veliki, ako je uporan i - dosledan.

Unfuckable Unfuckable 03:04 29.03.2009

Re: Taj zakon uopšte nije o regionalizaciji

Pa , rekao sam gore ...više imam braće i drugara u BGD nego u KG

eto sličnosti.
Ali...Ljuljake...obožavam, cenim i poštujem
niccolo niccolo 07:36 29.03.2009

Re: Taj zakon uopšte nije o regionalizacij

mislim da ključ cele priče stoji u težnji (želji) običnih ljudi kao što smo svi mi... - njenoj jačini, fokusu i veličini - da preciziram

Slažem se. I mislim da je suština u onome što je Dragoljub rekao
Nišu ostajalo 84% od poreza monumentalno sam postao secesionista.moje pare su samo moje i tačka.

mariopan mariopan 19:32 29.03.2009

Re: Taj zakon uopšte nije o regionalizacij

libkonz
Ja jesam za regionalizaciju, ali ne da me vodi LSV i slične stranke. Želim da političari bivšeg režima, kao i svi koji "su me oslobodili bivšeg režima" zajedno odu iz politike. Dosta mi je i jednih i drugih.


Pozlatila ti se svaka rec
dzudi dzudi 01:43 29.03.2009

Препорука

Одличан пост, препорука.

Најважније је што без промене Устава овај предлог Закона не може да се донесе.

Занимљиво је што се у наведеним члановима предлога Закона спомињу чак 3 Агенције. Колико би се људи запослило у тим Агенцијама, сада када је премијер стопирао запошљавања у Министарствима и у државној администрацији...
omega68 omega68 01:55 29.03.2009

Re: Препорука

dzudi
Одличан пост, препорука.

Најважније је што без промене Устава овај предлог Закона не може да се донесе.

Занимљиво је што се у наведеним члановима предлога Закона спомињу чак 3 Агенције. Колико би се људи запослило у тим Агенцијама, сада када је премијер стопирао запошљавања у Министарствима и у државној администрацији...

Ono što sam čuo na toj tribini je frapantan podatak da u Austriji u opštini rade dvoje ljudi.Predsednik opštine kuva kafu
Fora je u tome da mi, umesto 150 opština treba da imamo 1 500 opština , ali sa malim brojem zaposlenih
loader loader 03:33 29.03.2009

Erotika regionalizacije !

Oh, Šumadija... zeleni megapolis !
Šumadija, niz neprekidnih, uređenih livada, blistavih prizemnih kuća, savršenih puteva, napupelih šljivara...
omega68 omega68 03:38 29.03.2009

Re: Erotika regionalizacije !

loader
Oh, Šumadija... zeleni megapolis !
Šumadija, niz neprekidnih, uređenih livada, blistavih prizemnih kuća, savršenih puteva, napupelih šljivara...

U tekstu sam naveo niškog predsavnika koji je objasnio nedostatke novog zakona.
Sve je u pravu!
loader loader 12:50 29.03.2009

Re: Erotika regionalizacije !

Jeste u pravu. Na žalost.

Formalni modeli regionalizacije već postoje u Evropi. Treba ih samo preuzeti.

A suštinski model?! Ono što mi treba da uradimo jeste da se pitamo - koji je naš intreres ?! Kad uspostavimo jasnu mentalnu trasu ka tom pitanju, koje je preduslov bilo kog konstruktivnog odgovora na to isto pitanje, imaćemo jasnu sliku o potrebama (nekog, našeg) regiona i načinima da ga organizujemo, unapredimo...

Jednostavno je. Taj početak je najteži - objaviti ultimativni kraj starog modela društvene uspavanosti, inertnosti, neodgovornosti prema sebi, nehajnosti, očekivanja da će se stvari same rešavati... Sva rešenja polaei od objektivnog interesa, ličnog, grupnog... Kad se interes stvarno prepozna, lako se uočava šta od tog interesa odudara, a šta ga uspostavlja !

Omega, pozdravljam izbor teme.
omega68 omega68 15:50 29.03.2009

Re: Erotika regionalizacije !

1. Srbija u svom Ustavu ( novom ) predviđa da je ''osnovna jedinica'' lokalne samouprave - opština i grad Beograd!
Znači i svi gradovi ( Novi Sad , Niš , Kragujevac i Priština kao i ovi novi koji su dodati ( 19 )) nisu u Ustavu.
2. Da li iko zna da građani Srbije po Ustavu imaju pravo da osnuju neku novu Autonomnu Pokrajinu.Naravno po proceduri koja nije baš lako ostvariva , ali teoretski je moguće.
3. Ko je kriv građanima što u njihovim gradovima svi opštinski odbori stranaka koje imaju centrale u BGD rade za te centrale a ne za svoje komšije i rođake?
4. Dinkić pokušava da na ovu priču okupi lokalne lidere i da se preporuči kao zaštitnik provincije.Baš me briga ko je u pitanju ako nas bude zaštitio.Znamo da to još nije TO , ali vajdica je i ....
loader loader 16:51 29.03.2009

Re: Erotika regionalizacije !

Ispravna logika, Omega. Biće od vas nešto:)
Naravno, manje je važno Ko će da uradi. Bitno je da se Uradi. Ili, da se koliko-toliko uradi, jer je to više nego Ništa ne uraditi. I, naravno da se to "koliko-toliko" mora računati tek kao simbolični početak ostalih 99% posla - koji radimo za sebe i za generacije koje dolaze (u čije dobro se neprestano kunemo).
rastinjak rastinjak 08:44 29.03.2009

bez decentralizacije -ništa

Ono što sam čuo na toj tribini je frapantan podatak da u Austriji u opštini rade dvoje ljudi.Predsednik opštine kuva kafu
Fora je u tome da mi, umesto 150 opština treba da imamo 1 500 opština , ali sa malim brojem zaposlenih


To je poptuno tačno, ne samo za Austriju, već i za druge zemlje u okruženju. Frapantno je samo iz tog razloga što smo mi navikli da su opštine veliki administrativni centri. Problem treba posmatrati iz ugla statusa lokalne samouprave - recimo naše mesne zajednice koje se po mnogo čemu kandiduju kao lokalne samouprave nemaju taj status. Funkcionišu više kao NVO. U velikom sredinama to i nije neki problem jer postoje mnogobrojna javna preduzeća koja brinu o stanovništu. Problem su velika naselja u ruralnim predelima, pogotovu u Vojvodini. Niti postoje javna preduzeća, niti imaju izvorne prihode, niti imaju adekvatan menadžment koji bi se kvalitetno bavio razvojem zajednice. Ta naselja imaju potencijala da postanu kvalitetne lokalne samouprave ali ne postoji dobra volja da se oslobode iz ''zagrljaja opštinskih i gradskih centara.
Kad se sprovede decentralizacija, tek onda ima mogućnosti za realnu i efikasnu regionalizaciju.
antioksidant antioksidant 10:05 29.03.2009

.

nije se imalo sta ni ocekivati od nacrta zakona o regionalizaciji kada se pise od ruke osvedocenog ljubitelja regionalizma....


Sve to ukazuje na činjenicu da je Nacrt pisan sa namerom da se izvuku sredstva iz fondova za regionalni razvoj pri Evropskoj uniji, da bi se Srbija prikazala navodno kao regionalizovana država, sa tendencijom ublažavanja regionalnih razlika, ali da činjenično nijedan od tih uslova nije stvarno zadovoljen onim što se u datom dokumentu nudi
sustina
omega68 omega68 13:35 02.04.2009

omega posle bolesti...

Sada se u cilju štednje najavljuje smanjivanje transfernih sredstava za lokalne samouprave
Ako ''Beograd'' želi da sazna kako izgleda III srpski ustanak , na dobrom je putu...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana