Vernici Druge Srbije

Nikola Knežević RSS / 07.09.2009. u 17:14

Преносим један текст чији је аутор мој пријатељ и колега, асистент на Богословском факултету СПЦ  - Мр Дарко Ђого.

Извор: Нова српска политичка мисаo

nspm-markica.jpgУ свијести свих оних грађана Србије (и Срба ван ње) који прихватају познату подјелу на "прву" и "другу" Србију, ова подјела инволвира, између осталих друштвених, идеолошких и (дневно)политичких параметара, и једно замишљено правило по ком су припадници "прве" Србије углавном традиционални православни вјерници (евентуално, и вјерници других традиционалних вјерских заједница на тлу Србије), док су припадници "друге Србије" превасходно самопрокламовани атеисти, агностици или милитантни атеисти. Наравно, као и у свим другим случајевима, и овдје важи правило да се перцепција разликује од аутоперцепције, тако да "традиционални православни вјерник" у очима другосрбијанаца углавном доживљава метаморфозу у задриглог балканског примитивца неолитске магијске религиозности, насупрот кога стоји еманциповани мислећи субјект, ослобођен свих предрасуда, па и религијских празновјерица. Наравно, овај мислећи субјект је у очима првосрбијанаца углавном изједначен са апокалиптичким ликовима апостатичког карактера, а њихово еманциповање са празноћом new age-a који се, оног момента када су "водолије" дошле до управних одбора, брокерских кућа и директорских столица, брзо испразнио од било какве религијске садржине.

Као и сви клишеи, и ови тешко да су тачни. Не само зато што је опредјељење за једну или другу Србију између осталог производ не само једног фактора, него и зато што унутар истих тих клишеа постоје енормне варијације. Тако се, нпр. "традиционално" православно српско становништво, ипак, све више дијели и опредјељује по разним линијама (чије факторе диференције сачињавају однос ка литургијском наслијеђу, учешћу СПЦ у екуменским дешавањима, али често и лични афинитети вјерника ка овом или оном великодостојнику као и различита схватања односа Цркве и савремености). Такође, ни "друга" Србија није одувијек била лишена религијских заноса; у стилу Сент-Егзиперија би се могло рећи да су "сви другосрбијанци некада били националисти и вјерници, само их се мали број данас тога сјећа". Ипак, биће да су ова "рана интересовања" била плод чистог политичког прагматизма, јер послије заједничког пимплања лопти испред Скупшине, пиштања и рушења старог режима, врло брзо су се заборавили религијски патоси Биљане Србљановић, Светислава Басаре и Бранислава Лечића који се, интервјуом "Православљу", враћа старим стазама стерео идеологије: православно-либералне. О крштењу Чедомира Јовановића се и данас праве вицеви међу богословским и свештеничким кадром СПЦ. Као стални реликт овог амбивалентног односа остаје ДХСС који (само) својим страначким фолклором и називом и даље пледира на онај дио политичке сцене који у Њемачкој представља CDU (у Баварској CSU), мада ту свака сличност и веза престају.

Ипак, поставља се питање: да ли постоје истински вјерници унутар корпуса "друге" Србије? Вјеровали или не, постоје! Наиме, иако њихова медијска заступљеност није ни изблиза равна оној "антиклерикалног" корпуса, евидентно је да и «друга Србија» има своје представнике који претендују да говоре са позиције вјерника. Није нимало зачуђујуће што су представници ове "вјерујуће" друге Србије заправо чланови онога што прва Србија простонародски зове "сектама", а друга Србија политички коректно "малим вјерским заједницама".

Савез између њих је природан. И једни и други дијеле фрустрацију "доминацијом" великих вјерских заједница, првенствено СПЦ. Треба бити поштен и рећи да неко ко је протестантски теолог, макар и не дијелио судове "друге Србије", има врло слабе шансе да добије заслужену медијску пажњу (какав је, на примјер, случај са мојим пријатељем, протестантским теологом мр Николом Кенежевићем, човјеком чији знање и личност сигирно надилазе границе мале зајенице којој припада и који би, да је којим случајем православни, имао далеко више одјека. Као што је исто тако тачно да ова медијска супериорност традиционалних вјерских заједница није ствар неког њиховог претјераног труда за "теократизацијом" Србије него просте математике која је до даљњег на њиховој страни, као и страни "прве" Србије. Тако Николи остаје само да пише у "Борби" и на блогу Б92, а руководству ових компанија да његов (за србљановићкине фанове благи) критицизам ка владици Николају и мекши став ка хомосексуализму "пакује" као "теолошки став" (индикативно је да је Никола на блогу Б92 представљен само као "магистар антрополошких наука", док га "Борба" потписује само као "професора теологије").

Ипак, Никола није карактеристичан представник симбиозе "друге" Србије и "малих вјерских заједница": он себе схвата као хришћанског демократу (са Владом Марјановићем, православним хришћанином, уређује једину озбиљну страницу на српском говорном подручју посвећену идеји хришћанске демократије, www.hriscanskedemokrate.org ). Далеко је сложенији и за другорсбијанске циљеве употребљивији профил "социолога религије", свезналица, тата-мата, полихистора, универзалних познавалаца свих унутарцрквених трачева и ламентатора над имагинарном репресијом коју велике зле традиционалне вјерске заједнице (наравно, на челу са СПЦ) редовно и систематски проводе нас слабим, незаштићеним, несхваћеним и маргинализованим представницима "малих вјерских заједница". Ови екпертуалци не само да знају шта ко у Синоду СПЦ једе (што, уосталом, зна свако ко је бар једном јео у "?"), него и зашто једе то што једе и са ким је у сукобу због тог свог чина. Наравно, ови експертуалци и те како добро знају да наплате своју борбу за праведније друштво, а с правом очекују да ће се "углавити" негдје и у очекиваној војвођанској бирократији. Додуше, треба рећи да је ова симбиоза са пројектом "Републике Војводине" сасвим природна, будући да у основи и једних и других лежи фантазмагорија о некаквој одлучујућој посебности Војводине у односу на остатак српског културног и националног простора.

Овај савез "малих вјерских заједница" и "друге Србије" је савез оних који по предиспозицији нису везани са српску вјерску и културну традицију. У питању су конвертити не толико из православља, колико из онога што је живот "прве Србије": дакле, ова симбиоза је симбиоза религијских и идеолошких конвертита. Њена медијска екпонираност одговара оном простору који је за себе изборила "друга Србија". Дакле, много више медијске покривености, него стварне подршке. Ипак, колико ће стварно утицаја имати "другосрбијански" теолози и "социолози религије" остаје тек да се види. Зависиће од проходности пројеката за које су везани.Komentari (90)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie01 angie01 17:51 07.09.2009

ovo ko da je pisala olga stojanovic!

samoproklamovani, ateisti, agnostici-:)))))),..kakv tresh!!!!"сви другосрбијанци некада били националисти и вјерници, само их се мали број данас тога сјећа".

ma nece biti,..da nije mozda obratno,...da se nisu ovi veliko vernici, do nedanvo, lako odrekli svoje vere, svetaca i nebeskih vodja, zarad dobitaka novovere uz crvenu knjizicu,..da nije karanfil bio omiljeno cvece ovih prostora, uz koje se dobijalo onoliko privilegija, a bez pokrica- sem crvane boje i ne bash nekogmirisa,....pa sad preko noci, svi krshteni, poste-a onolike mrtve gude stradale u posne dane onoliko godina,..o Boze, pomozi im!

i josh fali poduzi dodatak- shta to sve spc proklamuje i radi i kakvu to veru njeni chuvari shire & neguju, a uz onoliki medijski i politichki prostor!

e moj Boze, bez BS nema intrige na blogu ni o tebi !
KafaJeGotova KafaJeGotova 18:59 07.09.2009

NSTFM

nova srpska trash fašistička misao :)

Ипак, поставља се питање: да ли постоје истински вјерници унутар корпуса "друге" Србије?

zapravo, kolega i prijatelj bi trebalo da se zapita da li postoje istinski/e vernici/e unutar SPC-a, tj. zadnjice 'prve' srbije?

i zar ne bi NSTFM trebalo da pohvali ldp sad kad su ćutali na gradskom nivou za rasističko ponašanje đilasa?

p.s. 'druga' srbija predstavlja drugu kao drugačiju, alternativnu u odnosu na preovladavajuću. kao kad bi rekli 'nema mi druge', 'nema alternative'. ne predstavlja bipolarnu podelu... i u političkom smislu, oni to i jesu...
angie01 angie01 23:10 07.09.2009

Re: NSTFM

zapravo, kolega i prijatelj bi trebalo da se zapita da li postoje istinski/e vernici/e unutar SPC-a, tj. zadnjice 'prve' srbije?


mislish na ove oshihsane s kajlama-shto su bili dobrovoljci, ili na sveshtenike shto su zlochince blagosiljali pre odlaska na rad, ili na pastire koji ubiru lovu od svoje pastve- za dzipove, muljaju sa firmama, ili ove shto rade sa ovisnicima lecheci ih lopatama, predvode huligane da prebijaju uchesnike na gej paradi, ili pak ove shto vuku u srednjevekovni mrak???? Ima josh- al me i od ovog zabole mozak,...
KafaJeGotova KafaJeGotova 23:43 07.09.2009

indikativni drugari

nikola i darko :)

индикативно је да је Никола на блогу Б92 представљен само као "магистар антрополошких наука"

samo magistar a.n.? šta je to spram nebeskog titualanja i magistra na ej! bogoslovskom fakultetu?! a, indikativnije je to što nikola nije drugu darku saopštio da je, na darkovu veliku nesreću, nikola sam sebe predstavio na svom profilu bloga b92 'само као магистар антрополошких наука'. gre'ota...

О крштењу Чедомира Јовановића се и данас праве вицеви међу богословским и свештеничким кадром СПЦ.

to sve u fazonu: krštenje sveti čin i ostale trice i kučine? a, jesu se kadrovi šegačili i na račun love koju su zveknuli za taj obred? a, je l' znate za vic o plaćanju poreza? sva ta duhovitost i vrcavost. što bi rekli: 'sito, pa besno'.
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 07:54 08.09.2009

Re: indikativni drugari

Angie & kafa, kakvi su ovo izlivi hejt lengvidza? C c c
angie01 angie01 08:05 08.09.2009

Re: indikativni drugari

Angie & kafa, kakvi su ovo izlivi hejt lengvidza? C c c


izvini Vladimire- je l' mozesh da mi citirash , gde sam bilo shta hejterski rekla i shta od toga shto sam napisala nije tachno- pa ja eto mrzim.
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 11:44 08.09.2009

Re: indikativni drugari

Hejt je osećanje, ne može se citirati.
Ne primećujem kod vas (u množini) ovakve izlive kad neki članovi "druge srbije" koriste ironiju, cinizam, podsmeh...

Zar se gosti dočekuju na nož, kafajegotova?
angie01 angie01 11:57 08.09.2009

Re: indikativni drugari

Ne primećujem kod vas (u množini) ovakve izlive kad neki članovi "druge srbije" koriste ironiju, cinizam, podsmeh...


a volim ove paushalne kvalifikacije- e bash si me osetio- a ja se neshto ni ne osecam!!!!-ovo se odnosi na deo o hejtu!

a je l ti uopshte pravish razliku izmedju sushtine i blebetanja,..kada neko izrazi svoj stav- koji moze da bude kroz izroniju, humor, smrtno ozbiljan, metaforu- i da ima neku specifichnu tezinu, u odnosu na koju je uopshte smisleno uci u raspravu, pa susretanja i razmimoilazenja razmeniti i nechega , shto je puno besmislene provokacije i izvrtanja, sa "argumentacijom" koja vishe stoji obrnuto, nego kako je postavljena- ako uzmemo ovaj konkretan primer- pa je svako ozbiljno uzimanje u obzir ovakvo pisanje-ravno smatrati kurir odlichnim novinarsvom.

btw- ja ne pripadam ni jednoj srbiji- i izrazavam svoje slaganje i ne slaganje podjednako u odnosu na bilo koga, sad shto moja razmishljanja pretezu na neku stranu- koja ima nekakavu etiketu, to nije moj problem, jer je krajnje povrshno i olako stavljena- kao i ova tvoja opservacija na moj komentar.
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 14:25 08.09.2009

Vojvodjanski separatizam i druga Srbija

Tvoja reakcija na tekst izgleda suviše emotivno. Mislim da je to zato što si videla logo NSPM i što je pisac pravoslavni teolog, pa te je to sprečilo da oceniš tekst na objektivan način.

NA PRIMER:

PRVI PARAGRAF u stvari nabraja dijapazon predrasuda koje razni pojedinci imaju o imaginarnim članovima one druge Srbije.

PRVA REČENICA DRUGOG PARAGRAFA TO I POTVRĐUJE: "Као и сви клишеи, и ови тешко да су тачни."

DRUGA REČENICA DRUGOG PARAGRAFA uvodi u diskusiju reč varijacije u značenju različitosti tj. diverziteta. Kao što smo danas toliko prosvetljeni da svaka svraka zna da ne postoje samo pederi i lezbejke već i čitava sijatest varijacija LGBTQPŠK, tako Darko Đogo u sledećoj rečenica obaveštava svoje dobronamerne čitaoce da ono što sa strane izgleda monolitno, u stvari je veoma mnogostruko.

"Тако се, нпр. "традиционално" православно српско становништво, ипак, све више дијели и опредјељује по разним линијама (чије факторе диференције сачињавају однос ка литургијском наслијеђу, учешћу СПЦ у екуменским дешавањима, али често и лични афинитети вјерника ка овом или оном великодостојнику као и различита схватања односа Цркве и савремености)."

Dakle da pojasnim, kao što L nije G, niti B ili T, tako i unutar srpskog pravoslavlja postoje različite grupe, koje žive pod istim ambrelom, ali se baš ne mešaju međusobno, kao što se T ne poistovećuju sa L ili G. Onima koji gledaju sa strane i ne pripadaju tim miljejima, sve to izgleda besmisleno.

U sledećoj rečenici, Đogo podseća da ljudi menjaju svoje pravce i svoje stavove, tako da se mora uzeti u obzir i neki evolutivni element. Pa nabraja tu i one koji se pokršćavaju iz oportunističkih razloga, znači postaju članovi ali u stvari ostaju sasvim izvan zajednice, on jednostavno pokazuje da postoji i ta varijanta - pokršteni ali ne ohristovljeni kako bi se reklo.

Đogo onda pravi jedan obrt u dijalogu sa domaćinom bloga Nikolom, i diskutuje na temu o religioznosti Srba pa pita: "да ли постоје истински вјерници унутар корпуса "друге" Србије?"

Naravno to je za čitaoce NSPM od kojih mnogi ne mogu da zavire u sajtove B92 ili Peščanika (medijske strane "druge Srb." a da ne osete neku organsko-emotivnu reakciju, pa im onda odgovara:

"Вјеровали или не, постоје! Наиме, иако њихова медијска заступљеност није ни изблиза равна оној "антиклерикалног" корпуса, евидентно је да и «друга Србија» има своје представнике који претендују да говоре са позиције вјерника. Није нимало зачуђујуће што су представници ове "вјерујуће" друге Србије заправо чланови онога што прва Србија простонародски зове "сектама", а друга Србија политички коректно "малим вјерским заједницама"."

Znači Đogo uviđa različitost unutar te grupacije koja se samoproglasila za "drugu Srbiju" (iz možda objektivnih istorijskih razloga), i pokušava da to predoči svojim dobronamernim čitaocima. Istovremeno obaveštava čitaoce da "И једни и други дијеле фрустрацију "доминацијом" великих вјерских заједница, првенствено СПЦ." Znači da i oni koji nemaju veze sa SPC dobijaju jednu informaciju o njoj.

Đogo nas obaveštava da ima onih u crkvenoj hijerarhiji i među mirjanina koji misle da je termin "sekta" termin iz prostonarodskog rečnika, a da je u spiku političke korektnosti odgovarajući termin "малa вјерскa заједница". Zar to nije jedan dobar razvoj sa stanovišta poštovanja različitosti Otvorenog društva? (Da li se sećate u SPS-ovsko vreme kako su se periodično pojavljivali članci o stanskim sektama. Dakle to su pisali prostonarodno elementi. Eureka?) Dakle napreduje srpsko društvo ali suviše sporo za mlade dawngreetere, sentinele i druge.


Onda Đogo obaveštava čitaoce NSPM-a o delovanju domaćina ovg bloga, o njegovim delima i dijalozima unutar medija "druge Srbije", (B92, Peščanik, Borba. Posle rečenica koje opisuju Nikolu Kneževića i njegova delovanja uz osvrte na različite scene, medije, ličnosti, itd., Đogo ubacuje politički element VOJVOĐANSKI SEPARATIZAM, koji realno može postati ili čak postaje rezultat polarizacije na prvu i drugu Srbiju.


Dakle vojvođanski separatizam ili vojvođanska ekskluzivnost, je politička tema ovog teksta.


Da li su današnji blogsteri dočekali ovaj tekst na nož i disekcirali ga od samog početka da samo bi diskreditovali stvarnu temu teksta? S obzirom ta su danas ovde luminaries poput adama weispuhta možda je to tako.
Ili su drugi samo na svoj uobičajni način instinktom grupe napali novi tekst po svim pitanjima i terminima: fakticiteta hrišćanstva, opovrgavanje magistrature teološkog fakulteta, ko je Hrist, ko je Če Gevara, otac Pahomije, sumnje u racionalnost vernika, postojanje druge Srbije ("Evo mi ne postojimo, dakle nema o čemu da se priča!"

Mislim da se blogsteri "druge Srbije" ovde ponašaju kao kerberi na ulazu u pakao, kao čuvari kuće oni samo laju da bi upozorili prave gazde i da bi onemogućili prolaz do onih koji mogu voditi dijalog, a nekima se čini da je lavež onomatopeja dijaloga.

Pitanja o Vojvodini se ne mogu rešavati kroz dijaloge koji vode ujedinjenju, već kroz svršene činove, kao što nas je istorija SFRJ i FRJ naučila.
angie01 angie01 16:37 08.09.2009

Re: Vojvodjanski separatizam i druga Srbija

Tvoja reakcija na tekst izgleda suviše emotivno. Mislim da je to zato što si videla logo NSPM i što je pisac pravoslavni teolog, pa te je to sprečilo da oceniš tekst na objektivan način.


????, u kom smislu emotivno-ja rekla shta mislim o napisanom, nit mi lupa srace, nit liju suze, a ne prshti ni pljuvachka,..je l mozda neshto nije tachno, il' prosto ne znash kako da izvrnesh neshto shto- soji!?

meni nishta ne znachi to shto stoji logo nspm, a josh manje shto je neko pravoslavni teolog, i kakve to veze ima sa kvalitetom ili ne nekog teksta- i ova opaska samo govori o tebi! Ili ti pak smatrash, da ta dva detalja, apriori moraju da su blagoslovena?

i josh- hvala ti mnogo na objashnjenju, al nije mi pomoglo da promenim mishljenje,..a pri tome niti sam u nekoj grupi- koliko znam, svi koji su se pojavili na ovom blogu-uopshte se ne poznaju, niti sam kerber, koji neshto brani, a drugo napada.

btw- to shto je neko teolog, treba njega da zbrine shto pishe ostrashcene tresh tekstove pune intriganskog foliranja,..zar on ne bi trebalo da oseca prisustvo Boga i njegovu pravednost, mir i dobrotu, koje bezgranichno poklanja svima i da to shiri na greshni ljudski rod- oprashtajuci i propovedajuci harmoniju?,..a ne da proziva loshim floskulama i da deli sopstveni narod- na one, kojima pripada i one druge- koji su kao takvi- neprijatelji!


KafaJeGotova KafaJeGotova 17:43 08.09.2009

Re: indikativni drugari

Vladimir Maričić
Angie & kafa, kakvi su ovo izlivi hejt lengvidza? C c c

nepoznavanje termina 'govor mržnje'.

Zar se gosti dočekuju na nož, kafajegotova?

da se manemo licemerja? 'gost' nije došao sa osmehom. oštro je uleteo klizeći i nije ni malo naivan... moje mišjenje je da je tekst lupetanje, ali uvažavam i to osnovno ljudsko pravo. angie mu je rekla direkt i korektno, ja sa ironijom i cinizmom, pa nek kusa šta mu manje gorko. 'smiješano, najbolje se pije'.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 17:58 07.09.2009

Magistar magistralno o magistru

U svakom slucaju, cestitam magistru Nikoli na prevazilazenju granica male zajednice kojoj pripada, sto rece magistar Darko.
adam weisphaut adam weisphaut 18:00 07.09.2009

Čitajući ovaj deo

Далеко је сложенији и за другорсбијанске циљеве употребљивији профил "социолога религије", свезналица, тата-мата, полихистора, универзалних познавалаца свих унутарцрквених трачева и ламентатора над имагинарном репресијом коју велике зле традиционалне вјерске заједнице (наравно, на челу са СПЦ) редовно и систематски проводе нас слабим, незаштићеним, несхваћеним и маргинализованим представницима "малих вјерских заједница". Ови екпертуалци не само да знају шта ко у Синоду СПЦ једе (што, уосталом, зна свако ко је бар једном јео у "?", него и зашто једе то што једе и са ким је у сукобу због тог свог чина.

podseti me nešto na ovaj citat:
Muče se ovi organicisti i nikako da shvate da ljudsko društvo nije biološki organizam. Nije muka u tome kako oni „misle“, već u tome šta čine. A čine da svet palanke ostane sebi dovoljan. Palanka misli samo sebe i to palanački skučeno i neuko. Uostalom, mi se svi na neki način „hvalimo“ da je palanka specifično naš, srpski pojam, da se čak ni reč ne može lako prevesti na neki evropski jezik. Nije tačno – to palanačko iskustvo imaju i drugi, ali je ono valorizovano i revalorizovano upravo u procesu koji se označava kao mišljenje, a to je svojstvo i funkcija visokoorganizovane materije koja se zove ljudski mozak. U evropskim jezicima postoje reči za našu reč palanka, u francuskom se to kaže l’esprit de clocher, da se označi sve ono od De Mestra do Bonala i Morasa kao izraz palanačke fašističke misli: ljude šćućurene ispod svog seoskog tornja i zvonika koji dalje od toga ne vide. Ali najbolju reč za pojam palanke imaju Rusi u svom jeziku. Oni u složenici i kombinaciji „točka – kočka zrenjia“ označavaju pod prvim delom tačku gledišta nekog mislioca, a pod drugim delom bednu blatnu humčicu na kojoj stoji neki stvor i s nje iznosi svoje „misli“. Nekad smo, avaj, napisali i knjigu o tome. Odosmo daleko, počinismo greh protiv jevanđelja u kojem nam je data zapovest: Non jacere margaritas ante porcos. Kako objasniti nekom palanačkom stvoru šta je sociolog, a šta je – mi se izvinjavamo – pak, ginekolog.
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 08:00 08.09.2009

Re: Čitajući ovaj deo

Pretpostavljam da kada koristite vaš drugosrpski keyword "palanka" vi mislite na neku marksisticku kritiku lažne svesti. Ili je to neko permanentno revolucionarno stanje?
adam weisphaut adam weisphaut 16:30 08.09.2009

Re: Čitajući ovaj deo

Pretpostavljam da kada koristite vaš drugosrpski keyword "palanka

Pa vidiš koji smo "mi" koji to koristimo? Ja nisam upotrebio tu reč, samo citirao prozvanog (doduše ne imenom) autora.
A on pak referiše tim izrazom na veoma konkretno delo koje se lako da pročitati.
Bilo kako bilo, hvala na društvu u koje me stavljaš
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 18:08 07.09.2009

Kakvo pravoslavlje, takav mu i kadar...

О крштењу Чедомира Јовановића се и данас праве вицеви међу богословским и свештеничким кадром СПЦ.


Ja već zamišljam popove kako se cerekaju, zadižu mantije i ogovaraju po hodnicima: "Oče, da vam kažem nešto, čuo sam iz pouzdanih izvora da otac Pahomije odlučio da se ženi kikikikikikikikiki, ali ga nijedna neće kikikikikikikikiki, pa zato kupio onaj skupi džip da nahvata neku sponzorušu kikikikikikiki"...
Inner Party Inner Party 18:43 07.09.2009

Ima ih ...

I svi su vise-manje u nekom sukobu sa SPC:

Pavle Rak
Mirko Djordjevic
Sava Janjic

Uglavnom previse filozofiraju i kada bi zaista bili iskreni prema sebi priznali bi da bas i nisu neki vernici SPC.


PS

Svaka cast sto pratite NSPM!
adam weisphaut adam weisphaut 18:44 07.09.2009

Re: Ima ih ...

Uglavnom previse filozofiraju

Jaka diskvalifikacija
Inner Party Inner Party 18:48 07.09.2009

Re: Ima ih ...

adam weisphaut
Uglavnom previse filozofiraju

Jaka diskvalifikacija


Pa sad, u religioznosti jeste. Ili verujes ili ne verujes. Nema, ili bar ne bi trebalo da tu bude previse rasprave ... Ili jesi ili nisi, sto bi rekli.


adam weisphaut adam weisphaut 19:15 07.09.2009

Re: Ima ih ...

Sv. Agustin,Toma Akvinski i Vilijem Okam se okreću u grobu
antioksidant antioksidant 20:01 07.09.2009

Re: Ima ih ...

Pa sad, u religioznosti jeste. Ili verujes ili ne verujes. Nema, ili bar ne bi trebalo da tu bude previse rasprave ... Ili jesi ili nisi, sto bi rekli.


postoje i neki fakulteti koji se bave tematikom...

mozda grese?
libkonz libkonz 20:59 07.09.2009

Re: Ima ih ...

Mirko Djordjevic

čovek koji sanja da bude ekskomuniciran iz SPC, ali mu nešto ne ide.
Nije mi samo jasno kako mogu njega da predstavljaju kao "stručnjaka za SPC".
tttomaz tttomaz 22:13 07.09.2009

Re: Ima ih ...

libkonz
Mirko Djordjevic

čovek koji sanja da bude ekskomuniciran iz SPC, ali mu nešto ne ide.
Nije mi samo jasno kako mogu njega da predstavljaju kao "stručnjaka za SPC".


Slazem se 100%. Pogotovo posle onog njegovog lupetanja kako Hrist navodno nije Bog nego eto neki revolucionar tipa Cehegevare. Strasno.
mothernature mothernature 22:30 07.09.2009

Re: Ima ih ...

Haha... pa i nije Bog :) :) Koliko mene sluzi secanje, on je sin :)
Inner Party Inner Party 22:38 07.09.2009

Re: Ima ih ...

tttomaz
Hrist navodno nije Bog nego eto neki revolucionar tipa Cehegevare. Strasno.


Pa to ti je to... Kada krenes racionalno da studiras teme Hriscanstva do svakakvih zakljucaka mozes doci ... i biti na neki nacin u pravu.


adam weisphaut adam weisphaut 06:08 08.09.2009

Re: Ima ih ...

Pogotovo posle onog njegovog lupetanja kako Hrist navodno nije Bog nego eto neki revolucionar tipa Cehegevare.

Sta je tacno tu lupetanje (u odnosu na koji fakticitet)? Busting your Orthodox-Christian bubble?
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 08:10 08.09.2009

Re: Ima ih ...

mothernature
Haha... pa i nije Bog :) :) Koliko mene sluzi secanje, on je sin :)


Sećaš se Svetog Trojstva?

Kazezoze Kazezoze 09:28 08.09.2009

Re: Ima ih ...

Slazem se 100%. Pogotovo posle onog njegovog lupetanja kako Hrist navodno nije Bog nego eto neki revolucionar tipa Cehegevare. Strasno.

zar Hrist nije titula?
mothernature mothernature 09:37 08.09.2009

Re: Ima ih ...

Hmmm... secam, ali nek napise sta je tacno ovaj lupetao, a ne da on sam lupi.
alexlambros alexlambros 13:22 08.09.2009

Re: Ima ih ...

Sv. Agustin


Zar nije na nebu, peva u pratnji hora anđela, s desne strane Oca na prestolu?
angie01 angie01 13:37 08.09.2009

Re: Ima ih ...

Zar nije


e, al si ti informisan za jednog samoproklamovanog!
De Selby De Selby 00:32 09.09.2009

Re: Ima ih ...

Kazezoze

zar Hrist nije titula?


Jeste, a ceremonija dodele se na englesom zove 'crucifixion'
duchesse duchesse 10:31 09.09.2009

Re: Ima ih ...

mothernature
Haha... pa i nije Bog :) :) Koliko mene sluzi secanje, on je sin :)


To je istorijska rasprava izmedju ortodoksnih i katoličkih vernika. Prvi tvrde da je sin, drugi tvrde da je bog - otelotvorenje istog na zemlji. Bar sam ja tako učila u školi, a ako su lagali mene i ja lažem vas.
mannitou.jr mannitou.jr 22:34 07.09.2009

...

Srebroljubiva

Pretvorna

Crkva

duchesse duchesse 10:32 09.09.2009

Re: ...

SPrC
technofetishist technofetishist 23:22 07.09.2009

evo sta se desi...

nigde ne postoji 'prva' i 'druga' srbija osim u tekstovima samoproklamovanih 'prvosrbijanaca' iz nspm-a.
zaista se ne ceni preterano inteligencija prosecnog citaoca kada se ocekuje da on proguta jedan ovako simplifikovan konstrukt nazvan 'podelom'.
a ovaj tekst je inace analiza? ovaj tekst je *za* analizu, i to, cini mi se, ne preterano duboku.
Nikola Knežević Nikola Knežević 07:53 08.09.2009

Re: evo sta se desi...

nigde ne postoji 'prva' i 'druga' srbija osim u tekstovima samoproklamovanih 'prvosrbijanaca' iz nspm-a.
zaista se ne ceni preterano inteligencija prosecnog citaoca kada se ocekuje da on proguta jedan ovako simplifikovan konstrukt nazvan 'podelom'.
a ovaj tekst je inace analiza? ovaj tekst je *za* analizu, i to, cini mi se, ne preterano duboku.


Tacno je, slazem se. Dodao bih samo to da je termin takodje u velikoj meri sintetizovan i rabljen od strane samoproklamovanih "drugosrbijanaca"...
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 14:50 08.09.2009

Re: evo sta se desi...

technofetishist:
nigde ne postoji 'prva' i 'druga' srbija osim u tekstovima samoproklamovanih 'prvosrbijanaca' iz nspm-a.


jesi li ti samo vidi

Ako si propustio(la) dešavanja od 1992 do danas iz nekih sasvim opravdanih razloga, dovoljno je da googluješ sintagmu "druga Srbija" i da vidiš da je to dovoljno definisan pojam i izlišno je negirati njegovo značenje.


"osnivački tekst" "druge srbije":

Druga Srbija
Published in 1992, Plato, Beogradski krug, Borba (Beograd)
Druga Srbija
[urednici Ivan Čolović, Aljoša Mimica].
Change Cover
Contributions: Čolović, Ivan, 1938-, Mimica, Aljoša, 1948-, Beogradski krug.
By statement: [urednici Ivan Čolović, Aljoša Mimica].

Pagination: 192 p. ;
LCCN: 94168378
LC: DR2044 .D78 1992
Subject: Nationalism — Serbia and Montenegro — Serbia.
Yugoslav War, 1991-1995.
Yugoslavia — Politics and government — 1980-1992.
Yugoslavia — Ethnic relations.
Serbia — Civilization.


Options
Buy
Not available for this book.

Borrow
Not available for this book.

Browse
Google Book Search (noview)

Data comes from Amazon, Library of Congress, and users like you.

Notes: In Serbo-Croatian (roman). Contains discussions by over eighty intellectuals at ten sessions organized by the Belgrade Circle, held at the Student Cultural Center in Belgrade, April-June 1992. Summary in English.


technofetishist technofetishist 20:07 08.09.2009

Re: evo sta se desi...

da, naravno da druga srbija 'postoji' kada je taj termin u upotrebi.
samo htedoh da kazem da je u pitanju vestacki konstrukt, i uzimanje njega kao polazne tacke neke analize ili komentara moze samo dovesti do... pa, teksta kao ovog, koji moze biti usmeren samo ne preterano zainteresovanom citaocu koji usput vec veruje u objektivno postojanje 'prve' i 'druge' srbije.
jesen92 jesen92 23:47 07.09.2009

dve srbije

Такође, ни "друга" Србија није одувијек била лишена религијских заноса; у стилу Сент-Егзиперија би се могло рећи да су "сви другосрбијанци некада били националисти и вјерници, само их се мали број данас тога сјећа". Ипак, биће да су ова "рана интересовања" била плод чистог политичког прагматизма, јер послије заједничког пимплања лопти испред Скупшине, пиштања и рушења старог режима, врло брзо су се заборавили религијски патоси Биљане Србљановић, Светислава Басаре и Бранислава Лечића који се, интервјуом "Православљу", враћа старим стазама стерео идеологије: православно-либералне. О крштењу Чедомира Јовановића се и данас праве вицеви међу богословским и свештеничким кадром СПЦ. Као стални реликт овог амбивалентног односа остаје ДХСС који (само) својим страначким фолклором и називом и даље пледира на онај дио политичке сцене који у Њемачкој представља CDU (у Баварској CSU), мада ту свака сличност и веза престају.
....Dragi Nikola, vase postove citam skoro redovno i bez obzira na to da li se sa vama slazem ili ne imam oderedjeni respekt prema onome sto pisete ...Medjutim, ovaj tekst vaseg prijatelja me je jako razocarao....i sto je najgore "budi" u meni "lokal patriJotu".....Ajd mi objasnite molim vas, sta moze jednom svesteniku da bude smesno u cinu krstenja bilo koga.?.. koju veru i kome takav svestenik moze da propoveda? Zar svesteno lice koristi reci kao sto su "patos" i sl?....Posto se u tekstu cesto pominju srbijanci ja samo mogu da kazem da mi je dosta analiza srbijanaca od strane raznih Djoga koji pojma nemaju o ovdasnjem mentalitetu i samim tim nemaju pojma ni sta znace dve Srbije....Porucite tom vasem Djogi da u obe Srbije ima i vernika i ateista i agnostika....razlika je u nacinu ispoljavanja svojih ubedjenja ili verovanja....osoba/ vernik iz "prve srbije" ce da zakaci badnjak na sofersajbnu automobila ili da ga stavi na glavu (sto se desilo u jednoj bozicnoj tv emisiji) , ta osoba nosi ogroman krst na polugolim grudima, ta osoba nosi brojanice uz fensi odelo, ta osoba obozava zenu ratnog zlocinca arkana.....itd....osoba vernik iz druge Srbije zna da je Vera u samom coveku i da nema veze ni sa liturgijama ni sa Amfilohijem ni sa crkvom kao institucijom ali posto zivi na, ipak, evropskom prostoru, postuje crkvu u kojoj je krstena, postuje nasledjenu tradiciju...odlazi u crkvu kada oseti potrebu da ide ili kada je neki praznik ili da uplai svece za zive i mrtve..itd.....Na jednom od vasih blogova je bilo reci o tome koliko ima pravih vernika u Srbiji ili medju Srbima...ne secam se bas tacno.... mislim da se posle svih komentara mogao izvesti zakljucak da Srbi nisu neki bas mnogo religiozan narod ako se pod pojmom "religiozan" podrazumeva da je neko dokon i da svaki dan "visi" u crvi na svim mogucim liturgijama....u tom pogledu su predstavnici dve Srbije egal....
rastinjak rastinjak 06:09 08.09.2009

Re: dve srbije

jesen92
[


Sve rečeno
Nikola Knežević Nikola Knežević 07:51 08.09.2009

Re: dve srbije

Draga Jesen92,

Ovde sam preneo tekst moga kolege jer sam smatrao da ce biti zanimljiv citateljima bloga B92. Cinjenica je da za ovdasnju publiku tekst zvuci prejako ali dobro je da bude i ovakvih diskusija i razmena misljenja... Pratite moje tekstove pa znate i sami da volim u dijalog da ukljucim strane koje neretko imaju suprotne stavove...
angie01 angie01 08:10 08.09.2009

Re: dve srbije

Cinjenica je da za ovdasnju publiku tekst zvuci prejako


u stvari zvuchi- kao shto reche background noise =Tendenciozno do ivice malicioznosti!

pokushaj provokacije u stilu kurira, sa prilichno izvrnutim- a i kako bi inache moglo ovako neshto biti recheno, postavkama stvari, jednom rechju=skretanje paznje u jeftinom maniru!

I uopshte ne lichi na tebe!!!!
Nikola Knežević Nikola Knežević 08:51 08.09.2009

Re: dve srbije

angie01
Cinjenica je da za ovdasnju publiku tekst zvuci prejako


u stvari zvuchi- kao shto reche background noise =Tendenciozno do ivice malicioznosti!

pokushaj provokacije u stilu kurira, sa prilichno izvrnutim- a i kako bi inache moglo ovako neshto biti recheno, postavkama stvari, jednom rechju=skretanje paznje u jeftinom maniru!

I uopshte ne lichi na tebe!!!!


Svakako da ne lici, ja nisam autor teksta. Autor teksta je moj kolega, a sa kolegama ne moramo uvek deliti isto misljenje.
antioksidant antioksidant 08:54 08.09.2009

Re: dve srbije

Svakako da ne lici, ja nisam autor teksta. Autor teksta je moj kolega, a sa kolegama ne moramo uvek deliti isto misljenje.

ОК, ја ћу сад бити наиван па ћу питати: да ли се Ви слажете са текстом или не? Ако се слажете - зашто? Ако се не слажете - зашто? Сматрам да би био ред да изнесете и свој коментар јер стављајући текст овде показали сте да желите да чујете наш па узвратите истом мером.
Хвала
angie01 angie01 09:17 08.09.2009

Re: dve srbije

ОК, ја ћу сад бити наиван па ћу питати


pridruzujem se AO,..jer je taj najvazniji detalj, nejasan,..shta mi sada radimo,..komentarishemo tekst koji je postavljen sa podrshkom i slaganjem-ili ne-jer je u istom kojeshta izrecheno veoma nakaradno- a chim je postavljen, autor je smatrao da zavredjuje paznju!
schweppes92 schweppes92 15:17 08.09.2009

Re: dve srbije

jesen92
osoba/ vernik iz "prve srbije" ce da zakaci badnjak na sofersajbnu automobila ili da ga stavi na glavu (sto se desilo u jednoj bozicnoj tv emisiji) , ta osoba nosi ogroman krst na polugolim grudima, ta osoba nosi brojanice uz fensi odelo, ta osoba obozava zenu ratnog zlocinca arkana.....


Jeseni, ja sam ubedjen da najveći broj gradjana Srbije koji preziru pravoslavni "folklor", onakav kako si ga ti opisala, podjednak prezir gaji i prema onoj politikantskoj grupi koja sebe naziva "Druga Srbija".
Konkretno, ne znam ko mi je odbojniji, Biljana Srbljanović Ili Svetlana Ražnatović, Petar Luković ili Dule Savić, Srđa Popović ili Velja Ilić...
Nedopustva je manipulativnost koja sve one koji nisu "prva Srbija" automatski svrstava u "drugu" i obratno. Najveći broj građana Srbije sebe ne vidi u toj besmislenoj podeli.
Podjednakao je besmislena dihotomija koju je jednom prilikom nastojala podmetnuti Vesna Pešić (slučajno je i ona ideološki pripadnik te politikantske grupe sklone besmislenim podelama) uzvikujući: "Srbija se od danas deli na normalnu i nacionalističku". Pretpostavka je da će svi oni koji nisu "nacionalisti" pohrliti u LDP. Takodje, pretpostavka VP je da biti "nacionalista" podrazumeva ne samo da te nije sramota što si Srbin već i to da nuđno moraš biti sklon genocidu, mržnji, ksenofobiji...
adam weisphaut adam weisphaut 16:24 08.09.2009

Re: dve srbije

Konkretno, ne znam ko mi je odbojniji, Biljana Srbljanović Ili Svetlana Ražnatović, Petar Luković ili Dule Savić, Srđa Popović ili Velja Ilić...

Otvori prozor da ova velika laž može da se izvetri...
schweppes92 schweppes92 19:07 08.09.2009

Re: dve srbije

adam weisphaut
Konkretno, ne znam ko mi je odbojniji, Biljana Srbljanović Ili Svetlana Ražnatović, Petar Luković ili Dule Savić, Srđa Popović ili Velja Ilić...

Otvori prozor da ova velika laž može da se izvetri...


Takođe, veoma bih se namučio da odredim ko mi je draži, neki iz Obraza ili ovaj Adem J Weisphaut
technofetishist technofetishist 20:12 08.09.2009

Re: dve srbije

schweppes92
Takodje, pretpostavka VP je da biti "nacionalista" podrazumeva ne samo da te nije sramota što si Srbin već i to da nuđno moraš biti sklon genocidu, mržnji, ksenofobiji...


genocid po strani, nacionalizam podrazumeva ksenofobiju koja uglavnom vodi do mrznje. bez 'stranog' cega se 'klonimo' da bi bili 'nasi' nema nacionalizma.
a svako koga je sramota sto je srbin zapravo pokazuje nacionalisticke sklonosti - jer se verovatno identifikuje sa osobama koje ni po kom drugom osnovu osim nacionalnom nisu povezane sa njim.
Nikola Knežević Nikola Knežević 21:41 08.09.2009

Re: dve srbije

pridruzujem se AO,..jer je taj najvazniji detalj, nejasan,..shta mi sada radimo,..komentarishemo tekst koji je postavljen sa podrshkom i slaganjem-ili ne-jer je u istom kojeshta izrecheno veoma nakaradno- a chim je postavljen, autor je smatrao da zavredjuje paznju!


Primera radi, ne slazem se sa autorom u tome da je savez izmedju malih verskih zajednica i tzv druge srbije prirodan, jer kako bi mogao da bude prirodan savez izmedju jednog arhiprostaka Pere Lukovica i nekog ko psovanje smatra grehom... Salu na stranu, ali ne mislim zasto bi trebalo dovoditi u vezu ove rekao bih dve suprotnosti (ciji se interesi ponekad ukrstaju samo u borbi za ljudska prava iako su interpretacije istih razlicite), jer je se pripadnici druge srbije cesto izjasnjavaju antiklerialno, dok pripadnici malih verskih zajednica imaju narocito naglasen religijski karakter zivota....
jesen92 jesen92 23:54 08.09.2009

Re: dve srbije

Jeseni, ja sam ubedjen da najveći broj gradjana Srbije koji preziru pravoslavni "folklor", onakav kako si ga ti opisala, podjednak prezir gaji i prema onoj politikantskoj grupi koja sebe naziva "Druga Srbija".

....ja sam upravo reagovala na tekst jednog politikanta zvanog Djogo koji govori o dve Srbije iz ugla "prve Srbije" kako je on vidi....u njegovoj podeli jednu srbiju cine vernici a drugu nevernici....mislim da sam u svom komentaru bila jasna pokusavajaci da objasnim da podela sa verom nema nikakve veze...


Nedopustva je manipulativnost koja sve one koji nisu "prva Srbija" automatski svrstava u "drugu" i obratno. Najveći broj građana Srbije sebe ne vidi u toj besmislenoj podeli
....Naravno da je podela besmislina....nisu ni svi francuzi isti pa ne postoji vise komada Francuske...ipak, mi nismo francuzi i ova "podela" se spontano pojavila u vreme velikih gradjanskih protesta, mitinga i kontramitinga.....druga je stvar sto , 10-15 godina kasnije, neko koristi ovaj termin za manipulaciju u svom politickom ili politikantskom delovanju....ovaj Djogo je pravi primer i ovde pricamo o njegovom tekstu....a kad budu ovi "drugi" napisali nesto slicno onda cemo da komentarisemo "njihov ugao" gledanja....btw ja ne prezirem "pravoslavni folklor" samo ga ne razumem...
jesen92 jesen92 00:38 09.09.2009

Re: dve srbije

Pratite moje tekstove pa znate i sami da volim u dijalog da ukljucim strane koje neretko imaju suprotne stavove
..da, znam, ali obicno vidim i vas stav....u ovom slucaju ne vidim a ipak ste vi postavili ovaj tekst na svoj blog.....samo mogu da predpostavim da se slazete sa kolegom....
antioksidant antioksidant 08:14 09.09.2009

Re: dve srbije

Primera radi, ne slazem se sa autorom u tome da je savez izmedju malih verskih zajednica i tzv druge srbije prirodan, jer kako bi mogao da bude prirodan savez izmedju jednog arhiprostaka Pere Lukovica i nekog ko psovanje smatra grehom... Salu na stranu, ali ne mislim zasto bi trebalo dovoditi u vezu ove rekao bih dve suprotnosti (ciji se interesi ponekad ukrstaju samo u borbi za ljudska prava iako su interpretacije istih razlicite), jer je se pripadnici druge srbije cesto izjasnjavaju antiklerialno, dok pripadnici malih verskih zajednica imaju narocito naglasen religijski karakter zivota....

Колико видим Ви се слажете да постоји "друга Србија" коју карактерише антиклерикализам и архипросташтво.

Лепите етикете Никола без икакве потребе.
angie01 angie01 09:03 09.09.2009

Re: dve srbije

jer kako bi mogao da bude prirodan savez izmedju jednog arhiprostaka Pere Lukovica i nekog ko psovanje smatra grehom.


ma nije valjda,...mozda je veza u tome, shto npr- pripadnik pravoslavne crkve na visokom polozaju zlostavlja decu, koja su mu poverena na chuvanje i uchenje o svim humanim stvarima na koje vera upucuje, pa onda bude u sprezi sa drzavom- ne kaznjen- niti je razalovan i osudjen od crkvenih velikodostojnika- pa onda pera lukovic to kaze na svoj nachin- jer prosto kako bi drugachije- al sad smeta perina psovka- veoma adekvatna pomenutom dogadjanju- a ne smeta sramni kriminalni chin!

bash nekako uzvisheno i razumno!
background noise background noise 07:59 08.09.2009

Tendenciozno do ivice malicioznosti

Наравно, као и у свим другим случајевима, и овдје важи правило да се перцепција разликује од аутоперцепције, тако да "традиционални православни вјерник" у очима другосрбијанаца углавном доживљава метаморфозу у задриглог балканског примитивца неолитске магијске религиозности, насупрот кога стоји еманциповани мислећи субјект, ослобођен свих предрасуда, па и религијских празновјерица. Наравно, овај мислећи субјект је у очима првосрбијанаца углавном изједначен са апокалиптичким ликовима апостатичког карактера, а њихово еманциповање са празноћом new age-a који се, оног момента када су "водолије" дошле до управних одбора, брокерских кућа и директорских столица, брзо испразнио од било какве религијске садржине.


Pravilo ne vazi, ni prvi ni drugi primer nisu uobičajeni izuzev možda u glavi autora. Navedeni primeri predstavljaju ekstreme.

Posle ovakvog uvoda, svaka dalja diskusija je izlišna.

Zao mi je.
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 11:55 08.09.2009

Re: Tendenciozno do ivice malicioznosti

"Kao i svi klišeji, i ovi teško da su tačni." To je prva rečenica posle uvoda.
background noise background noise 14:47 08.09.2009

Re: Tendenciozno do ivice malicioznosti

"Kao i svi klišeji, i ovi teško da su tačni." To je prva rečenica posle uvoda.


To sam odmah video ali nista ne pomaze. Ne radi se o tome da li su klisei tacni ili ne, nego u kojoj meri su zastupljeni. Iz uvoda se jedino moze zakljuciti d su ti klisei dominantni. OK, u suprotnom ne bi bili klisei nego izdvojena misljenja.

Moj stav je da to nisu klisei odnosno da takvi stavovi nisu dominantni. Naprotiv. Nezavisno od moje licne pozicije imam bliske prijatelje i ateiste i dosledne vernike ali bas nijedan od njih ne zastupa ovakva gledista. Naprotiv.

Moj utisak je da se podela na dve Srbije u tekstu namerno dramatizuje. Razlog? Pa da bi imali koga da mirimo.

Ubedjen sam da nije tako i zato smatram tekst u samoj osnovi drustveno malicioznim. Sama slikovitost u opisu navodnih klisea je zabrinjavajuca.
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 14:55 08.09.2009

Re: Tendenciozno do ivice malicioznosti

Ubedjen sam da nije tako i zato smatram tekst u samoj osnovi drustveno malicioznim. Sama slikovitost u opisu navodnih klisea je zabrinjavajuca.


Oprosti ali ja vidim tvoju reakciju kao malicioznu. A možda niko nije maliciozan samo instinktivno nepoverljiv!?
background noise background noise 18:18 08.09.2009

Re: Tendenciozno do ivice malicioznosti

Neka ti Bog oprosti ako mislis da ima zašta. Meni je svejedno, a čini mi se da vidiš ono što želiš da vidiš.

Ja na primer u tekstu osećam i srdžbu. Kako? Pa lako je prepoznati kad je neko srdit jer smo i sami često srditi.

Ali, da li srdžba priliči autoru?
alexlambros alexlambros 14:20 08.09.2009

?

Шта је то милитантни атеиста, може ли неки пример? Надам се да Вам аргументација иде даље од позивања на комунистичке режиме који су сви одреда били деспотски и аутократски и служили се методама претходно разрађених од стране институционализоване вере ... Нисам још чуо за атеисту који се облепио бомбама или отео авион да би усмртио теисте због тога што верују у бога... И зашто се супростављање речима одмах карактерише као милитаризам, који онда израз треба употребити за методе верских заједница?
Друго, каква је то демохришћанска политичка опција? Заиста не могу да нађем никакву везу између хришћанства које верује у неприкосновени небески, при том и непостојећи, ауторитет и идеје демократије. Да не помињем 1500 година дугу историју хришћанског малтретирања човечанства методама које су све одреда биле деспотске и ауторитативне. У ком се то тренутку хришћанство демократизовало, ако може неко појашњење?
Да ли је замислива, слично овоме и нека демоисламска политичка опција? Мени звучи као потпуни апсурд. Обе су вере монотеистичке, вуку порекло из верске традиције јудаизма па ме занима постоји ли можда и каква демоисламска политичка опција и како она изгледа?

Ствар је у следећем ... живимо у времену која по много чему подсећа на прве векове хришћанства ... један монолитан систем вредности се неповратно урушава а други се још није искристалисао ... то је доба такозваног верског синкретизма који у наше време карактерише процват њу ејџ покрета.
Колико ће још дуго библијски фантазми моћи да се намећу као референтни за живот човека 21. века, а уз сва ова сазнања која данас поседујемо о свету? Верујем не још дуго.
Ускоро ће библијске приче постати део светске митолошке баштине, као и приче о Зевсу и Посејдону. Што је прича о безгрешном зачећу и Маријином рођењу Исуса (при чему је остала девица) мање фантастична о причи о Атинином рођењу из Зевсове главе?

И не разумем баш најбоље ово изједначавање верске припадности са националним идентитетом. Ваљда могу бити Србин и као атеиста? Та глупост довела је до тога да домаћи муслимани данас негују фантазије о свом турско-арапско-богумилском или каквом год већ пореклу и да свој новопронађени национални идентитет у највећој мери хране анимозитетом према српском. Да не помињем да је том логиком сваки Србин католик у рекордном року постао Хрват.

Ако има нечега што дели људе и фрагментише њихову свест онда је то вера. Онај други увек се види као "иноверац" кога треба истолерисати али би најбоље било када би био "као ми".
Већ и само због тога вера је једно огромно зло.

Vladimir Maričić Vladimir Maričić 16:26 08.09.2009

Re: ?

И не разумем баш најбоље ово изједначавање верске припадности са националним идентитетом. Ваљда могу бити Србин и као атеиста? Та глупост довела је до тога да домаћи муслимани данас негују фантазије о свом турско-арапско-богумилском или каквом год већ пореклу и да свој новопронађени национални идентитет у највећој мери хране анимозитетом према српском. Да не помињем да је том логиком сваки Србин католик у рекордном року постао Хрват.

Ако има нечега што дели људе и фрагментише њихову свест онда је то вера. Онај други увек се види као "иноверац" кога треба истолерисати али би најбоље било када би био "као ми".
Већ и само због тога вера је једно огромно зло.


Moza ce to pomoci u razumevanju slucaj Britanije gde postoji slicna povezanost izmedju Anglikanske crkve i Engleza. Ali Eglezi su napravili imperiju i tako imaju vernike drugih nacionalnosti i rasa. Srbija je takodje imala ogranicenu imperiju u vremenima Nemanjica tako da je crkva imala i nesrpske clanove. Tako i danas srpka crkva ima mali broj nesrba, ali ipak postoje, a mnogi se i odvajaju kroz procese jacanja i slabljenja srpske politicke moci i teritorije. Kroz procese stvaranja modernih nacija, verska pripadnost je izgubila primat pri identifikaciji - negde vise negde manje.

Zakljuciti da je vera ogromno zlo je pojednostavljivanje citave istorije covecanstva. Covek je ziveo kroz veru i razvio se kroz veru hiljadama godina. Reci da je to sve bilo zlo je bezsmisleno i vuce mnoge druge zakljucke -- kao na primer veru u vladavinu zla.
alexlambros alexlambros 16:36 08.09.2009

Re: ?

kao na primer veru u vladavinu zla.


Ovo je jedan od najupornije negovanih i sirenih verskih fantazama ... a upravo je crkva/vera bila generator nevidjenog zla.
Necete mi valjda reci kako su institucionalizovane religije primer vladavine dobra?

Predrag Azdejković Predrag Azdejković 18:57 08.09.2009

Re: ?

Militantni ateista u očima teiste:

schweppes92 schweppes92 14:44 08.09.2009

prva i druga

Lično mislim da je koncept "prve i druge Srbije" potpuno besmislen i u realnosti ne postojeći. Volim da ga posmatram kao marketinški napor jedne , statistički jedva značajne, politikantske grupe. Zanimljivo mi je da je ta grupa, opet zarad marketinškog efekta, po prvi put pristala da sebe nazove imenom koje uključuje imenicu Srbija. Nekako su tu imenicu i pripadujuće joj prideve dosledno izbegavali i koristili isključivo u pežorativnom smislu, npr: srbijica, šumska, srbijanski, srBija... uvek sam sticao utisak da im je reč Srbija odbojna, dostojna prezira... Kako reče jedan "subverzivni" pripadnik Druge Srbije - on pred strancem, ma ko to bio, uvek oseća stid. I Azdejkovićeva introspekcija je slična....
A sada pogledajmo realno i zapitajmo se gde je ta granica koja razdvaja prvu od druge Srbije?
Da li je to obrazovni nivo - svakako ne. U politikantskom artefaktu nazvanom Prva Srbija mnogo je više pravih intelektualca. Možda procentualno ne ali po broju svakako. (da za sada zanemarimo ko je zapravo "intelektualac" - prebrojmo samo one koji su završili fakultete)
Da li je to telesna i psihološka zapuštenost - nije ni to. Najveći broj pripadnoka "Prve Srbije" nipošto se ne mogu nazvati "zapuštenima", bar ne po nekoj karakteristici po kojoj su "Drugosrbi" nezapušteni.
Da li je to nivo opštih intelektualnih sposobnosti? - tvrdim da nije...
Da li je to "genocidnost" prirodjena genu Prve Srbije i "govor ljubavi, nenasilna komunikacija, tolerantnost..." Druge?

Šta je onda u pitanju?
Zbog čega Luković i družina prvu Srbiju nazivaju "krezavom, neokupanom, glupom, neobrazovanom, biološkim otpadom..."? Kome se zapravo obraća Stošić, paradigmatski primerak Druge Srbije, kada nas na Blogu podseća da treba da se "kupamo i peremo zube"?
Zbog čega javno žale što bombardovanje 2000. nije bilo dugotrajnije i brutalnije?
Zašto su bili prvi koji su priznali "Nezavisno Kosovo"?
Zašto tvrde da je Kosovo bila Srpska kolonija a terorističke akcije OVK zapravo oslobodilački pokret?
Zašto će dan kada su na Kosovu popaljeni pravoslavni manastiri i proterano desetinu hiljada ljudi pamtiti isključivo po paljenju džamije u Nišu?
Zašto su još 92 zahtevali da Srbija bude bombardovana?...
Razlike, ako postoje, treba tražiti upravo u odgovorima na postavljena pitanja. Siguran sam da će se ispostaviti da nema ni govora o dve Srbije, već isključivo o dve ideologije. "Liberalnoj" i "radikalnoj".
Na sreću i "prva" i "druga Srbija" su samo irelevantne margine realne Srbije.
Colin_bgd Colin_bgd 15:41 08.09.2009

Re: prva i druga

Zbog čega Luković i družina prvu Srbiju nazivaju "krezavom, neokupanom, glupom, neobrazovanom, biološkim otpadom..."? Kome se zapravo obraća Stošić, paradigmatski primerak Druge Srbije, kada nas na Blogu podseća da treba da se "kupamo i peremo zube"?
Zbog čega javno žale što bombardovanje 2000. nije bilo dugotrajnije i brutalnije?
Zašto su bili prvi koji su priznali "Nezavisno Kosovo"?
Zašto tvrde da je Kosovo bila Srpska kolonija a terorističke akcije OVK zapravo oslobodilački pokret?
Zašto će dan kada su na Kosovu popaljeni pravoslavni manastiri i proterano desetinu hiljada ljudi pamtiti isključivo po paljenju džamije u Nišu?
Zašto su još 92 zahtevali da Srbija bude bombardovana?...
Razlike, ako postoje, treba tražiti upravo u odgovorima na postavljena pitanja. Siguran sam da će se ispostaviti da nema ni govora o dve Srbije, već isključivo o dve ideologije. "Liberalnoj" i "radikalnoj".
Na sreću i "prva" i "druga Srbija" su samo irelevantne margine realne Srbije.

E pa vidis u tome je osnovna razlika. Iz pravih patriotskih razloga (ne patriJotskih) ovi iz “druge Srbije” (upotrebljavam ovo prva-druga, samo da bi se znalo na koga se odnosi) smatraju da imaju duznost i obavezu da svom narodu ako je krezav, prljav, neokupan i nepismen, to direktno i kazu sa ciljem da popravi zube, okupa se i opere i nauci da cita i pise. Dok “prva Srbija” direktno iskoriscava i u skladu sa tim zeli da odrzi, neguje cak, tu zaostalost naroda i prodaje mu to kao neku karakteristiku, osobinu, specificnost, cak i vrlinu. Licemernost prve Srbije se ne moze u par reci opisati na blogu.

To ti je kao sa malom decom. Svako vece ih stavljas u kadu i kupas i tusiras, a 99% decice se buni i izvrdava na sve moguce nacine da do toga ne dodje, jer voda je anatema. Medjutim, nijedan normalan roditelj nece svom detetu reci “dobro, sine, cerko, idi pocepan i dronjav, prljav kao svinja, to si ti, to je tvoja tradicija, to je tvoje nasledstvo…” i slicne gluposti.

I nije tacno da se druga Srbija stidi Srbije i prideva srpsko, samo pravilno kaze da “zlo” ne moze automatski da postane “dobro”, time sto se ispred njega stavi predznak “srpsko”. Sve ostalo sto se podmece drugoj Srbiji (priznavanje Kosova, prizivanje bombardovanja, mrznja prema sopstvenom narodu, itd, itd, itd) je obicna laz.
schweppes92 schweppes92 16:06 08.09.2009

Re: prva i druga

Colin_bgd
Sve ostalo sto se podmece drugoj Srbiji (priznavanje Kosova, prizivanje bombardovanja, mrznja prema sopstvenom narodu, itd, itd, itd) je obicna laz.


Colin bgd biće da ti i ne pratiš baš najbolje politikantska dogadjanja ili imaš nekakvu vrstu skotoma za izjave pripadnika Druge Srbije. Malo mi je trulo da podsećam da je Srdja Popović pred američkim senatom tražio da Srbija bude bombardovana, da je Petar Luković, gostujući na Pink-u (zamisli na Pinku) izjavio da je bombardovanje trebalo da bude duže i brutalnije... Izjave onih koji se na blogu predstavljaju kao Druga Srbija, politička eminencija, besmisleno je citirati... imaš ih koliko god hoćeš.
Da ne bih sledeći liniju tvog razmišljanja ulazio u dublju nebulozu, molim te samo da mi odgovoriš na pitanje šta to "druga Srbija" poručuje kada prvu označava kao "genetski otpad". Kakva je to pedagoška poruka, šta se očekuje da "Prva Srbija" uradi ne bi li izašla na pravi kurs? Da promeni DNK strukturu? Da izvrši kolektivno samoubistvo?
Opet napominjem, izuzetno je veliki broj građana Srbije koji imaju sve zube, formirane higijenske navike, završene fakultete, akademske titule, ... kojima je ideološki koncept Druge Srbije potpuno neprihvatljiv. Neverovatnim se čini da postoji neko ko misli da svi umiveni građani Srbije sa 32 (oprana) zuba glasaju za Čedu.
Colin_bgd Colin_bgd 16:45 08.09.2009

Re: prva i druga

Neverovatnim se čini da postoji neko ko misli da svi umiveni građani Srbije sa 32 (oprana) zuba glasaju za Čedu.
Ja nisam ni tvrdio citirano.

Ali to sto Antonic, Vukadinovic, Kostunica, Cavoski su visoko obrazovani i nemaju polomljene zube (mada, kad bolje razmislim, Cavoski mozda i ima), ne znaci da ne postoje nepismeni i krezavi ljudi u Srbiji. Nije pitanje da li svako ko nosi kosulju i kravatu i iscitao je sve sta treba, diplomirao na fakultetu, itd, itd, itd, glasa ili ne za Cedu, pitanje je kako se neko u toj situaciji ponasa prema onima koji nisu ni priblizno u takvoj situaciji, a nemoj da se lazemo da ih nema solidan broj u Srbiji. Mislim, nepismenih, neobrazovanih. Da li tu “kastu” treba gajiti i zlouoptrebljavati je po potrebi, kao sto to u vecini slucajeva radi prva Srbija, ili treba sto vise ljudi izvuci iz te zaostalosti, sto u vecini slucajeva pokusava druga.
Uostalom, ta borba izmedju prosvetitelja i kvazi-tradicionalista se odvija na tlu Srbije vec stotine godina. Zapitaj se zasto je Dositej, maltene isto sto i djavo za prvu Srbiju. Uostalom, sta je to “ideoloski koncept druge Srbije”? Ako je nekome neprihvatljivo da Srbija postane moderna evropska drzava, a narod obrazovan i pismen sto je moguce vise, onda je to strasno…

angie01 angie01 17:00 08.09.2009

Re: prva i druga

Ako je nekome neprihvatljivo da Srbija postane moderna evropska drzava, a narod obrazovan i pismen sto je moguce vise, onda je to strasno…Inner Party Inner Party 17:12 08.09.2009

Re: prva i druga

Colin_bgd

E pa vidis u tome je osnovna razlika. Iz pravih patriotskih razloga (ne patriJotskih) ovi iz “druge Srbije” (upotrebljavam ovo prva-druga, samo da bi se znalo na koga se odnosi) smatraju da imaju duznost i obavezu da svom narodu ako je krezav, prljav, neokupan i nepismen, to direktno i kazu sa ciljem da popravi zube, okupa se i opere i nauci da cita i pise. Dok “prva Srbija” direktno iskoriscava i u skladu sa tim zeli da odrzi, neguje cak, tu zaostalost naroda i prodaje mu to kao neku karakteristiku, osobinu, specificnost, cak i vrlinu.
...


Stvar je jasna: Druga Srbija = Ljoticevi prosvetari.

Najcrnja mrznja prema narodu i teznja da se taj narod "popravi". Srbija u (Novoj Evropi) EU sa ili bez Srba ...

Inner Party Inner Party 17:18 08.09.2009

Re: prva i druga

Colin_bgd
nemoj da se lazemo da ih nema solidan broj u Srbiji. Mislim, nepismenih, neobrazovanih.


Naravno, problem je u tome sto je to Vase opravdanje! Narodu koji je prljav, krezub i neobrazovan se svasta moze raditi - bombardovati ga, oduzimati mu teritorije, stavljati ga pod ekonomske sankcije, uvoditi mu vize ...
Colin_bgd Colin_bgd 17:18 08.09.2009

Re: prva i druga

Stvar je jasna: Druga Srbija = Ljoticevi prosvetari.

Najcrnja mrznja prema narodu i teznja da se taj narod "popravi". Srbija u (Novoj Evropi) EU sa ili bez Srba ...
Mladac ima stila...
Inner Party Inner Party 17:21 08.09.2009

Re: prva i druga

Colin_bgd
Stvar je jasna: Druga Srbija = Ljoticevi prosvetari.

Najcrnja mrznja prema narodu i teznja da se taj narod "popravi". Srbija u (Novoj Evropi) EU sa ili bez Srba ...
Mladac ima stila...


Similarities are striking!
Colin_bgd Colin_bgd 17:22 08.09.2009

Re: prva i druga

Naravno, problem je u tome sto je to Vase opravdanje! Narodu koji je prljav, krezub i neobrazovan se svasta moze raditi - bombardovati ga, oduzimati mu teritorije, stavljati ga pod ekonomske sankcije, uvoditi mu vize ...
Hm, da, a kad se tim istim dadnu puskice u ruke i tesko naoruzanje teritorijalne odbrane da malo bombarduju Sarajevo, i ostale gradice, slagavsi ih zasto su tamo poslati i zbog cega to treba da rade, onda je to u redu naravno…
schweppes92 schweppes92 19:25 08.09.2009

Re: prva i druga

Colin_bgd

1) Ali to sto Antonic, Vukadinovic, Kostunica, Cavoski su visoko obrazovani i nemaju polomljene zube (mada, kad bolje razmislim, Cavoski mozda i ima), ne znaci da ne postoje nepismeni i krezavi ljudi u Srbiji...

2) Ako je nekome neprihvatljivo da Srbija postane moderna evropska drzava, a narod obrazovan i pismen sto je moguce vise, onda je to strasno…


1) Ne znam zbog čega je potrebno apostrofirati da nepismenih, krezavih, zapuštenih u Srbiji ima. Da li znaš za neku državu gde ih nema?
Da li si to ozbiljan kada Lukoviću i companiji pripisuješ iskrene pedagoške namere prema onima koji su malo "zapušteni". I nije problem truditi se da se oni kultivišu. Problem je kada se te njihove karakteristike uzimaju kao osnov za fašističke prozivke koje dosledno sporovdi grupa "intelektualaca" okupljena u Drugoj Srbiji. Problem je kada te ljude izjednačavaju sa Srbijom ignorišući činjenicu da je to ipak samo jedan deo stanovništva. Problem je kada se organizuje političkopropagandna tribina koja ima za cilj da pred tim ljudima popljuje njihov izgled, kulturu, veru, način života... Reci kada si čuo da je neko iz Druge Srbije izgovorio išta afirmativno o "srpskom domaćinu"?
2) Kome je neprihvatljivo da da Srbija postane moderna evropska drzava, a narod obrazovan i pismen ?
Da li je pismenost i kultura nešto što bi trebalo da nam definiše LDP klika? Da li su oni pozvani da utvrđuju standarde? Da li će se test kulture i obrazovanosti polagati kod Čede i Andrića? Da li će nam Biljana Srbljanović postavljati standarde religioznosti?
drug.clan drug.clan 19:47 08.09.2009

Re: prva i druga

Ne znam zbog čega je potrebno apostrofirati da nepismenih, krezavih, zapuštenih u Srbiji ima. Da li znaš za neku državu gde ih nema?sto bi rekao Robin Williams za Windsor-e u jednom talk show-u: "All that money and no dental plan?"
drug.clan drug.clan 15:16 08.09.2009

prvi - drugi - prvi - drugi

Srbi su kao zatvorenici i jedino po cemu se razvrstavaju je ono na parove razbroj se "prvi - drugi - prvi - drugi" (prilikom odlaska na prinudni rad) sve ostalo je isto - svi pisaju u iste tajkunske tikve.

prva srbija je onih 3% koji poseduju sve a treca srbija je onih 97% koji rintaju i zaduzuju svoje potomke kako bi punili prvu srbiju - sve ostalo je predstava kako bi se narodu srenula paznja dok mu maznjavaju iz dzepa i iz usta
alselone alselone 10:16 09.09.2009

Kakva ekipa

se skupila da odgovori na Nikolin blog. Probrana ekipa.
Sa sve likovima iz "Gde su, sta rade" emisija.

Trebali bi ste, Nikola, cesce da objavljujete tekstove, vidite kako su slozni i kako se lepo druze.
johnny011 johnny011 11:27 09.09.2009

Koliko shvatam,

objavljivanje ovog po mnogo čemu nerelevantnog teksta ima za cilj neku vrstu eksperimenta, tj. provokacije, u smislu "Hajde da vidimo kako će reagovati čitaoci Bloga B92, među kojima se mnogi smatraju delom tzv. Druge Srbije, a mnogi i ne, pa će da poleti perje i biće nam svima baaaš zabavno...".

Obično trućanje Mr Đoga i zamajavanje Mr Kneževića.
angie01 angie01 11:33 09.09.2009

Re: Koliko shvatam,

i zamajavanje Mr Kneževića.


pa on se, kao i obichno drzi sa strane! Shto nije korektno kada ovako neshto postavi, narochito shto je tekst nerelevantan i proziva mnoge koji nisu prisutni ovde,...a pogledajte i komentare na linku, gde je tekst izvorno postavljen- to govori o nivou celog "projekta".

pa sad ne kapiram, kako autor to moze da zakachi ovde- a ni glasa odbrane ili shta je hteo, kada je vec poturio ovakav tresh na mediji b92!
johnny011 johnny011 12:33 09.09.2009

Re: Koliko shvatam,

Ma, uopšte i ne zaslužuje komentar... I ovo što sam napisao gore je previše.
Nikola Knežević Nikola Knežević 14:29 09.09.2009

Re: Koliko shvatam,

pa on se, kao i obichno drzi sa strane!


Sta sada ovo treba da znaci??? Cak iako se ne slazem sa nekim u tekstu navedenim stvarima, to ne znaci da ne moram da postujem tekst. U tom tekstu se pominje moja malenkost pa sam smatrao interesantnim da to podelim sa citatateljima ovog bloga,

Molim Vas da mi ne stavljate reci u usta, jer ako je neko upucivao konstruktivnu kritiku prema SPC na ovom blogu, ukljucujuci i novine, to sam bio ja....
angie01 angie01 14:43 09.09.2009

Re: Koliko shvatam,

Molim Vas da mi ne stavljate reci u usta


ne vidim gde sam to uradila, samo mi je zasmetalo i smatram nekorektnim, da ovakav tekst postavite-bez ozira da li se u njemu pominjete ili ne, a da ne uchestvujete u diskusiji.

prosto je suvishe toga pogreshno recheno i intonirano, a pored toga shto se pominjete vi- mnogi su takodje podvucheni i to prilichno mufljuski i kontraproduktivno, pa ovakvo vashe ponashanje- gde ne kazete nishta- a izlozili ste te bljuvotine javnosti kao svoj blog, ostavljate utisak, da eto sa strane posmatrate neshto sa chime se slazete, a eto- opet imate prostor da kazete da se neslazete sa svime-dok napisano ipak odjekuje, bez nekog vasheg usmerenja.
antioksidant antioksidant 15:08 09.09.2009

Re: Koliko shvatam,

jer ako je neko upucivao konstruktivnu kritiku prema SPC na ovom blogu, ukljucujuci i novine, to sam bio ja....

samohvala nije bas pristojna
Nikola Knežević Nikola Knežević 17:50 09.09.2009

Re: Koliko shvatam,

antioksidant
jer ako je neko upucivao konstruktivnu kritiku prema SPC na ovom blogu, ukljucujuci i novine, to sam bio ja....

samohvala nije bas pristojna


A nije bas ni hriscanska - trenutak slabosti i afekta. Prastajte....
buba_truba buba_truba 18:46 09.09.2009

Re: Koliko shvatam,

Nikola Knežević
A nije bas ni hriscanska - trenutak slabosti i afekta. Prastajte....

Retkost...
KafaJeGotova KafaJeGotova 19:27 09.09.2009

Re: Koliko shvatam,

Nikola Knežević

A nije bas ni hriscanska - trenutak slabosti i afekta. Prastajte....

ali, ostaje i činjenica da jeste konstruktivno kritikovali spc. i to jeste hvale vredno.
antioksidant antioksidant 19:44 09.09.2009

Re: Koliko shvatam,

A nije bas ni hriscanska - trenutak slabosti i afektaangie01 angie01 19:46 09.09.2009

Re: Koliko shvatam,

ali, ostaje i činjenica da jeste konstruktivno kritikovali spc. i to jeste hvale vredno.


zato i rekoh, da tekst ne lichi na njega i da je, s obzirom na sadrzaj i manir istog, trebalo da uchestvuje u raspravi.
Nikola Knežević Nikola Knežević 19:49 09.09.2009

Re: Koliko shvatam,

KafaJeGotova
Nikola Knežević

A nije bas ni hriscanska - trenutak slabosti i afekta. Prastajte....

ali, ostaje i činjenica da jeste konstruktivno kritikovali spc. i to jeste hvale vredno.


Treba naglasiti i to da prema Pravoslavlju gajim simpatije, posebno ka prelepoj liturgici koja me svojom lepotom i dubinom iznova privlaci... Ovo govorim u kontekstu toga da zbog odredjenih pojedinaca u SPC koji su se na odredjne nacin kompromitovali ne treba posmatrati celokupnu SPC u negativnom kontekstu, kukolja ima svuda pa i u Crkvi... Dakle, kritiku sam najcesce usmeravao prema takvim pojedincima...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana