Na današnji dan ...

rastinjak RSS / 01.10.2009. u 15:25

 


Godišnjica pritvaranja Gorana Kneževića

01.10.2009

Danas se navršava godina od hapšenja i pritvaranja bivšeg gradonačelnika Zrenjanina Gorana Kneževića. Zbog sumnje da je počinio više malverzacija prilikom izdavanja u zakup građevinskog zemljišta i raspisivanja pojedinih tendera, Kneževića i nekoliko njegovih saradnika pripadnici MUP Republike Srbije bukvalno su 1. oktobra 2008. godine izveli iz kancelarija, s radnih mesta, i sproveli u pritvor Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu. Svi osim Kneževića u međuvremenu su pušteni iz pritvora da se brane sa slobode, a nekoliko meseci kasnije uhapšen je i pomoćnik Kneževića za privredu i investicije Ivan Dević, koji se takođe do danas nalazi u pritvoru.

Medijska slika Srbije tog 1. oktobra prošle godine bila je ispunjena udarnim, vanrednim ili posebnim vestima o hapšenju gradonačelnika Zrenjanina. Pod kvalifikacijama da se radi o "organizovanoj kriminalnoj grupi i zločinačkom udruživanju", pojedine tv-stanice su, što je posebno indikativno, prve vesti o ovom događaju objavile neposredno po napuštanju policijskih inspektora iz Gradske kuće, kada još ni zaposleni u Gradskoj upravi nisu imali adekvatnu informaciju šta se, zapravo, dogodilo. Nekoliko sati kasnije, javnosti su se obratili zamenik gradonačelnika Goran Kaurić, predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton i pomoćnik gradonačelnika Predrag Stankov. Oni su potvrdili vesti o hapšenju Kneževića i rekli da sve gradske službe, kao i Gradska uprava neometano funkcionišu i da su neosnovane glasine o paralisanju rada službi i organa Grada.

 

GoranKnezevic(1).jpgU međuvremenu, Kneževiću je više puta produžavan pritvor, bez podizanja optužnice, da bi početak suđenja konačno bio zakazan za 26. oktobar ove godine. Knežević se, nakon hapšenja, nekoliko puta obraćao javnosti, ukazujući da se radi o "političkom obračunu s njim" i da je nemoguće da do juče zvanično najbolji gradonačelnik u Srbiji preko noći postane "kriminalac i predvodnik organizovane građevinske mafije".

Povodom godišnjice pritvora, poznati politički analitičar, sociolog dr Slobodan Antonić, ističe da se moraju uzeti u obzir Kneževićeve tvrdnje o političkoj pozadini tog slučaja, jer se njegovo hapšenje razlikuje od hapšenja drugih funkcionera optuženih za korupciju.

"Za razliku od ubica i huligana o čijim se pravima često govori, Knežević je godinu dana u pritvoru bez prava da se brani sa slobode", navodi Liga socijaldemokrata Vojvodine u današnjem saopštenju za javnost. Ta stranka je ocenila i da će suđenje Kneževiću pokazati da li je pravda u Srbiji uopšte dostižna.


Jutros su table sa nazivom grada, na ulazima u Zrenjanin iz pravca Beograda i Novog Sada, osvanule prelepljene plakatima na kojima piše "Uhapšeni grad 01.10.2008. - ".

 

UhapseniGrad.jpg
 
 
 
Da pravo i pravda nisu isto, davno je poznato ali da ne postoji ni pravo niti pravda, toga je bilo davne '45.
 
 

 

 Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

shumska shumska 18:44 02.10.2009

Re: Dopuna

da li je bilo sudjenja?
šta se utvrdilo?
cela ta priča jeste malo neobična...prvo ga nagradjuju jer je najbolji a posle ga odvode u zatvor jer je navodno kriminalac...nešto tu smrducka
rastinjak rastinjak 20:53 02.10.2009

Re: Dopuna

Ima tu malo više nego što ''smrducka''. Sudjenje treba tek da počne, od prvobitne bombastične priče malo toga je ostalo. Uništen je jedan čovek i jedan grad a da sudjenje nije ni počelo. Čak i da se dokaže da je nevin kao novorodjenče, šteta koja je nastala se ne može popraviti.
madam_mym madam_mym 09:38 03.10.2009

Re: Dopuna

strašno!!!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana