Gradjanske inicijative

You are the one

Goran Vučković RSS / 25.10.2009. u 21:54

MOTIVACIJA

Dragi drugari, priličan broj vas je, zajedno sa mnom, pre oko nedelju dana, bio svedok razgovoru koji se vodio ovde, a u vezi teksta koji je blogerka Vesna Knežević Ćosić objavila na sajtu Peščanika, a na blog prenela Lektorka. Oni koji nisu primetili tekst, neće više ni biti u prilici da ga pročitaju - pošto je povučen i sa Peščanika i sa ovog bloga.

Sam sadržaj teksta nije toliko važan za ono čime želim da vam ponudim da se pozabavimo, niti mi je cilj da dalje razvlačim priču za koju sam siguran da nije prijala glavnim akterima, za koje sam, opet, apsolutno siguran da su radili u najboljoj nameri. Ali, pre nego što pređem na stvar, hteo sam samo da kažem da su moja iskustva sa Lektorkinog bloga bila pomešana: koliko god sam osećao neprijatnost zbog oštrog tona i određenih stilskih rešenja koja su pratila informaciju, koja se pokazala nepreciznom i uglavnom netačnom (iako je postojao period u kome je propis - podzakonski akt - mogao naneti štetu, što se nadam da će uskoro biti utvrđeno - da li je štete bilo ili ne) - toliko sam bio iskreno oduševljen činjenicom da su se neki blogeri, za koje se teško može reći da pripadaju istim „političkim taborima", bili konstruktivni i saglasni oko stvari koja se smatra zajedničkim interesom. Za mene je ovo bilo izuzetno ohrabrujući ishod - koji pokazuje da postoji osećaj zajedničkog interesa i želja da se pomogne da se stvari usmeravaju na bolje i da se u ovakvim situacijama, kroz jedan ovakav neformalan proces komunikacije, može postići dosta na preciziranju problema i usmeravanju rešenja.

Ovaj blog je zamišljen kao način da se neprijatnost, koja je bila ishod teksta i bloga, u budućnosti što je moguće češće izbegne, a da se istovremeno postigne veća efikasnost u onome što je Vesna sigurno, pišući tekst, želela da postigne - da se smanji mogućnost štete koju propusti u zakonima i propisima / podzakonskim aktima mogu da nanesu društvu, bez obzira da li potencijalno predstavljaju „srećnim" ili „zainteresovanim" pojedincima ili društvenim grupama način da ostvare kratkotrajnu ekonomsku dobit, na teret drugih.

Takođe želim da, zajedno, ovim blogom ohrabrimo one koji budu došli u situaciju, kao Vesna i njeni prijatelji, da misle da su otkrili problem - da učine ono što je u njihovoj moći i u društvenom interesu - da se stvar proveri, objavi - i dovede u formu u kojoj će državnim službenicima ili izabranim narodnim predstavnicima biti u očiglednom grupnom i ličnom političkom interesu da preuzmu inicijativu i rade na rešenju problema.

Znači, ovaj blog je moj poziv na razgovor o tome kako postupiti u slučaju da vi ili neko od vaših poznanika ili prijatelja primete da neki zakon, podzakonski akt, odluka gradske skupštine ili sličan dokument državne uprave može da ima negativne posledice, za koje pretpostavljate da nisu uzete u obzir ili pravilno prezentirane od strane podnosilaca ili od strane nadležnog državnog organa - ili, čak, da su posledica po društvo štetnih uticaja na državne službenike. Drugim rečima: kako proveriti da li opasnost od negativnog efekta postoji, kome se obratiti i na koji način i šta tražiti od onoga kome se obraćate, kako bi šanse - da se problematični deo zakona/propisa/odluke poništi ili izmeni - bile što veće.

Druga namena ili sličan proces bi bio predlaganje akcija državnih organa - za koji, kao sjajan primer baš sa ovog bloga, imamo proces u kome je Saša Radulović dao ideju, a Goca Čomić prenela u Narodnu skupštinu i učestvovala u realizaciji ideje o svrsishodnosti i društvenoj korisnosti budžetskog finansiranja udžbenika za osnovne škole („besplatni udžbenici").

TEME

Neke od tema kojima bismo mogli da se pozabavimo su sledeće (da iskoristim "udbaški" stil - nabrajanje u listi ;) ):

1. Diskusija verovatnoće „teorija opšte zavere" i šanse da se, koristeći lične i grupne interese državnih službenika i izabranih narodnih predstavnika, pravilnim izborom ciljne grupe, pokrene „državna mašinerija", koristeći njenu „unutrašnju energiju" - a sa njom i proces korekcije društveno štetnih zakona/propisa/odluka ili implementacije društveno korisnih ideja.

2. Tehnika čitanja zakona i propisa: mislim da je ovo lepo na pomenutom blogu sažeo bloger Sentinel26, pokušavajući da sumira kroz nekoliko tačaka propuste - i šta bi trebalo uraditi pre objavljivanja jedne takve inicijative. Blog je uklonjen, pa računam da bi ovo moglo biti jedna tema.

3. Internet resursi u vezi zakona
- web prezentacija Narodne Skupštine
- web prezentacije Ministarstava
- Službeni list

4. Tehnike saradnje u cilju preciziranja poruke i mobilizacije podrške
- Provera da li problem postoji i da li je dobro definisan
- Skupljanje dopunskih informacija od strane kolega iz struke
- Provera „formalnog jezika" i drugih stručnih pravnih začkoljica, od strane raspoloživih pravnika, poput komentara blogera Sentinel26 na pomenutom blogu
- Načini distribucije i povećanje vidljivosti informacije, jednom kada se „prečisti"
- Moguća uloga anonimnih učesnika rasprave, u smislu zaštite od potencijalnih negativnih akcija, koje bi, u nekim slučajevima, „zainteresovane strane" mogle pokušati da izvedu (npr. zaštita insajdera)

5. Tehnika komunikacije / obraćanja

5.1. Kome se obratiti za koji problem (osobi koja ima ovlašćenja da reši problem) u kojim slučajevima:
- Poslaniku/poslanicima
- Resornom ministru
- Opštinskim/gradskim odbornicima
- Predsedniku opštine

5.2. Stil obraćanja (ovo je očigledno bitno da prodiskutujemo, imajući iskustvo iz pomenutog slučaja)
- Poštovanje onoga kome se obraćamo i iskazivanje vere u njegovu dobronamernost i mogućnost pomoći
- Podvlačenje da je u pitanju informacija koja je proverena koliko su uslovi dozvoljavali, ali da su nesporazumi mogući, te da se primalac moli da iskoristi svoja ovlašćenja da informaciju proveri
- Ukazivanje na opasnosti od upotrebe ili mogućnosti zloupotrebe predmetnog akta, umesto optužbi za zlu nameru
- Ukazivanje na važnost rešenja problema, nezavisno od političke orijentacije primalaca (npr. kad se obraća narodnim poslanicima)

5.3. Tehnika ukazivanja na problem
- Preciznost u izražavanju i referenciranju (koji zakon/propis, kada objavljen i gde itd - idealno uz upotrebu referenci ili priloga)
- Kontekst u kome se situacija može zloupotrebiti
- Način moguće zloupotrebe i opis štete za društvo ili specifične društvene grupe

5.4. Predlog akcije
- Šta se očekuje da primalac učini i na bazi kojih njegovih ovlašćenja / obaveza
- Kako će to pomoći javnom interesu
- Zašto je važno delovati i zašto je "ekonomično" delovati
- Da li ima značajnih vremenskih ograničenja (hitnost itd)

5.5. Opciono: uz dužno poštovanje, podsećanje da vlast proističe iz naroda
- Da su im ovlašćenja preneta da bi brinuli za zajednički interes i rešavali zajedničke probleme
- Da će im se buduća podrška procenjivati na bazi njihovog učinka, a ne obećanja:
 * Vlast u kontekstu konkretnih akcija na rešavanju problema uz uvažavanje društvenih i ekonomskih ograničenja
 * Opozicija u kontekstu motivisanosti da prenosi ovakve zahteve i koristi svoja poslanička ovlašćenja, kada vlast nije zainteresovana da se njima bavi

Budi promena koju želiš u svetu 

Ovo je misao Mahatme Gandija za koju mislim da treba da bude stalni podsetnik, kad god očekujemo da neko drugi - državni funkcioneri, političke partije, Deus Ex Machina - ne samo rešavaju, nego i otkrivaju probleme koje imamo.

Čovek se nekad prirodno oseća kao nemoćan objekat društvenih sila, uroćenih interesa uskih elita i bezobzirnosti i beskrupuloznosti drugih ljudi, koji, koristeći svoj uticaj, ostvaruju korist na štetu većine drugih. Po meni, to je osećanje deo našeg genetskog koda i sasvim je prirodno (čak je, kao takvo - i vrlo pogodno za zloupotrebu). Međutim, ubeđen sam da je u mnogo slučajeva taj osećaj urote svih - ipak samo osećaj - i statistički vrlo malo verovatna situacija, pošto su, jednostavno, interesi u društvu uvek izuzetno kompleksni i u ogromnom procentu slučajeva međusobno protivurečni.

Ideja ovog bloga i društvene igre u koju vas pozivam je da, kroz međusobnu razmenu informacija i ideja, naučimo više o tome kako da prepoznamo kada smo u situaciji i kako možemo što efikasnije pustiti onu malu grudvu sa vrha brda, koja će, koristeći energiju okruženja, postati lavina koja donosi rešenje za koje smo ubeđeni da je u društvenom interesu.

A sada vam prepuštam inicijativu :)

++++++

Beleška na margini ((c) Budimac)

Na kraju da, u kontekstu ovoga gore, primetim da sam i dalje zainteresovan da saznam konačni ishod akcije koju je Vesna, na prilično nespretan način, inicirala - da li je u periodu avgust-septembar bilo uvoza veštačkog đubriva sa, u to vreme podzakonskim aktom dozvoljenim, a inače nerazumno visokim nivoom prirodne radijacije. Oni kojima se obraćam će se prepoznati ;)

Takođe, zahvaljujem se Vesni na hrabroj (iako dosta nespretnoj) akciji, kao i Lektorki, koja nam je omogućila da o ovoj temi razgovaramo i na neki način kumovala ovom blogu, ne znajući koliko će biti "srećna" zbog te svoje odluke ;)Komentari (111)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mirelarado mirelarado 22:07 25.10.2009

1.

Уверена сам да грађанске акције и иницијативе имају смисла и могу довести до бољитка.
И мене занима расплет теме са блога Јелене Галл, тј. Весне Кнежевић Ћосић.

Одличан пост, Горане. Уз сарадњу стручњака за демократске процедуре може се доћи до веома корисних сазнања и података.
Goran Vučković Goran Vučković 22:12 25.10.2009

Re: 1.


Одличан пост, Горане. Уз сарадњу стручњака за демократске процедуре може се доћи до веома корисних сазнања и података.

Mirela, ja sam siguran da ima puno stvari koje su sasvim prirodne, ali i da ima puno znanja koja treba da postanu deo opšteg obrazovanja, a koja su nam neophodna da sistem koji smo sebi stvorili maksimalno iskoristimo.

Ovaj blog je o blog o znanju i veštinama za koje mislim da su nam neophodne, koje moramo steći, umesto da se bavimo milionima izgovora koje možemo izmisliti (npr. "dan za pecanje" )
Doctor Wu Doctor Wu 23:34 25.10.2009

Re: 1.

Галл

Kratko, jebitačno, efektno, duhovito...
Skoro kao ono:" pozvao bih svedoka... Toni Blera, Bil Klintona, Madlenu Olbrajta..."
mirelarado mirelarado 23:45 25.10.2009

Re: 1.

Doctor Wu
Галл

Kratko, jebitačno, efektno, duhovito...
Skoro kao ono:" pozvao bih svedoka... Toni Blera, Bil Klintona, Madlenu Olbrajta..."


Докторе Ву (је л' добра транскрипција?), то је мали миг Јелени, шала у вези са овим њеним коментаром. Ако баш морам да се правдам...
Jelena Gall Jelena Gall 23:50 25.10.2009

Re: 1.

mirelarado
Doctor Wu
Галл

Kratko, jebitačno, efektno, duhovito...
Skoro kao ono:" pozvao bih svedoka... Toni Blera, Bil Klintona, Madlenu Olbrajta..."


Докторе Ву (је л' добра транскрипција?), то је мали миг Јелени, шала у вези са овим њеним коментаром. Ако баш морам да се правдам...

viš što sam oma doletela?
ne moraš, ne moraš da se pravdaš, a ne sumnjam da je i dr wu razumeo da je neko nevaljalstvo u pitanju :)
Time Bandit Time Bandit 23:56 25.10.2009

Re: 1.

Kratko, jebitačno, efektno, duhovito...


naravno kada apsolutni dunsteri tumače tehničku stranu zakonskih akata, preštampavaju i svuda kače tekstove sumnjive sadržine (u stilu - narode šta nam rade hebote),a bilo je i sličnih pokušaja blaćenja nanotehnologija, straha od struje, itd.

Ono što je loše je činjenica da nas cenjeni bloger dok je bila VIP nije uzbuđivala sa sličnim ozbiljnijim i stručnim temama, a naposredno posle završetka svoje priče trbuhozbori kroz kroz Gall...

Lepo je da se neko bavi tehnikom sakupljanja raznoraznih primedbi na zakonske / podzakonske akte, ali treba imati u vidu potencijalno veliki broj budalaština koje bi se tamo prijavile >90%.
mirelarado mirelarado 00:17 26.10.2009

Re: 1.

Jelena Gall
viš što sam oma doletela?
ne moraš, ne moraš da se pravdaš, a ne sumnjam da je i dr wu razumeo da je neko nevaljalstvo u pitanju :)


Знала сам да ћеш ти разумети. :))
Doctor Wu Doctor Wu 07:33 26.10.2009

Re: 1.

је л' добра транскрипција?

Nije, al' nije ni bitno.
Ništa, onda nastavite da namigujete jedna drugoj.
endersgame endersgame 22:15 25.10.2009

Auh.....pa da zasučemo rukave...

...lopate u ruke i da počnemo... :)

Prvo da kazem da mi nije poznata situacija i desavanja oko doticnog texta jer sam ovde tek odnedavno ali...ovo sto predlazete mi se cini kao sizifov posao......neprekidnu borbu dobra i zla.....juris na vetrenjace...ma shvatili ste... :)
Svi zakoni,podzakonski akti i ostale pravne forme koje su donete u zadnjih par decenija su uglavnom donosene upravo iz tih razloga.....da neko ostvari korist...cak i kada su bili totalno ispravni i logicna posledica kao odgovor na neke otkrivene probleme....vreme njihovog donosenja kao i nacin uvodjenja bi opet bili u neciju korist....
Nisam siguran da ovde i na ovakav nacin mozemo da predupredimo bilo sta vezano za tu temu.....mozda mozemo samo da pokrenemo lavinu.....tek bacimo grudvu na vrh brega i nadamo se da ce ona odraditi posao....ali ni to uvek ne uspeva....
Moja preporuka u svakom slucaju....nisam bas toliki optimista ali .....preporuka u svakom slucaju....

Veseli pozdrav :)
Goran Vučković Goran Vučković 22:21 25.10.2009

Trebalo je to videti

Veseli pozdrav :)

Veseli otpozdrav

Trebalo je da vidite kako se na brzaka složiše blogeri koji inače izgledaju da ne bi mogli da se slože oko toga da li je trenutno dan ili noć
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:26 25.10.2009

Re: Trebalo je to videti

Goran Vučković
Trebalo je da vidite kako se na brzaka složiše blogeri koji inače izgledaju da ne bi mogli da se slože oko toga da li je trenutno dan ili noć

Мислим да је оно тамо било инцидент. Уосталом, пажљиво прегледај листу учесника, размисли у ком су политичком табору, и доћи ћеш до изненађујећег закључка (немој да ме питаш којег, онда не би био изненађујући ;-).

Пажљиво сам прочитао твој текст. Извини, али морам да кажем: Вучка за председника!!!
tyson tyson 22:33 25.10.2009

Re: Auh.....pa da zasučemo rukave...

Svi zakoni,podzakonski akti i ostale pravne forme koje su donete u zadnjih par decenija su uglavnom donosene upravo iz tih razloga.....da neko ostvari korist...
Smela izjava.

Nisam siguran da ovde i na ovakav nacin mozemo da predupredimo bilo sta vezano za tu temu.....mozda mozemo samo da pokrenemo lavinu.....tek bacimo grudvu na vrh brega i nadamo se da ce ona odraditi posao....ali ni to uvek ne uspeva....
Moja preporuka u svakom slucaju....nisam bas toliki optimista ali .....
Meni se čini da si preveliki pesimista.

Nije da baš vidim kakav doprinos inicijativi čini jedan ovako defetistički komentar.vishnja92 vishnja92 22:40 25.10.2009

Re: Trebalo je to videti

Извини, али морам да кажем: Вучка за председника!!!

izvini, ali moram i ja

super tekst

(ps - editovala komentar - dobio je pogresnu konotaciju zbog donjeg niza)
endersgame endersgame 22:55 25.10.2009

Re: Auh.....pa da zasučemo rukave...

tyson
Smela izjava.


Ne tako smela u poredjenju sa inicijativom...

tyson
Meni se čini da si preveliki pesimista.

Nije da baš vidim kakav doprinos inicijativi čini jedan ovako defetistički komentar.


Kada je borba protiv sistema u pitanju onda sam uvek pesimista.....gomila zakopanih i pokopanih dokaza potkrepljuje moj pesimizam...

....i nisam rekao da dajem doprinos...samo preporuku da drugi treba da procitaju....ovde sam zbog pisane reci i razmene misljenja....a ne da bih nesto menjao....

Re: Trebalo je to videti

vishnja92
Извини, али морам да кажем: Вучка за председника!!!izvini, ali moram i ja super tekst(ps - editovala komentar - dobio je pogresnu konotaciju zbog donjeg niza)


pridruzujem se.
vucko je hibrid nsarskog i baraca obame. njegovim izborom za predsednika, srbija bi pokazala svoju opredeljenost za demokratiju, kosmoplitsko drustvo i....prevazilazenje rasne diskriminacije.
Doctor Wu Doctor Wu 21:41 26.10.2009

Re: Trebalo je to videti

Вучка за председника!

A šta ćemo onda za mučenog Marovića?
Mislim da po sabornosti Vučko može da bude jedino patrijarh.
Goran Vučković Goran Vučković 21:55 26.10.2009

Re: Trebalo je to videti


A šta ćemo onda za mučenog Marovića?
Mislim da po sabornosti Vučko može da bude jedino patrijarh.

Ko je ljubomoran na ove "glasove" gore, taj će teško biti i predsednik kućnog saveta
mirelarado mirelarado 22:14 26.10.2009

Re: Trebalo je to videti

Goran Vučković
Ko je ljubomoran na ove "glasove" gore, taj će teško biti i predsednik kućnog saveta


Хммм, таман сам намеравала да прећутим да сам Предрагов предлог и Вишњину подршку препоручила још синоћ, али сада видим да је боље да се изјасним.

Goran Vučković Goran Vučković 23:07 26.10.2009

Re: Trebalo je to videti

Хммм, таман сам намеравала да прећутим да сам Предрагов предлог и Вишњину подршку препоручила још синоћ, али сада видим да је боље да се изјасним.

Pa pratim i ja, koliko mogu, što reče nsarski, implikature - samo što umem da budem pomalo i tvrdoglav
Doctor Wu Doctor Wu 23:07 26.10.2009

Re: Trebalo je to videti

Ko je ljubomoran na ove "glasove" gore, taj će teško biti i predsednik kućnog saveta

Dobro, ako te vređa patrijarh, onda Sage of Glasgow, .
Goran Vučković Goran Vučković 23:09 26.10.2009

Re: Trebalo je to videti

Dobro, ako te vređa patrijarh, onda Sage of Glasgow, .

Može i "krčag", samo nemoj o kamen - što reče poslovica.
Milan Novković Milan Novković 23:32 26.10.2009

Re: Trebalo je to videti

Sage of Glasgow

Prajsles - jedino što ćemo potrošiti tuce kišobrana dok odemo po savet i vratimo se
Goran Vučković Goran Vučković 23:44 26.10.2009

Re: Trebalo je to videti

Prajsles - jedino što ćemo potrošiti tuce kišobrana dok odemo po savet i vratimo se

Evo jednog mudrog saveta za tebe i doktora: ajde sledeće godine, kad bude bilo potrebno 50% manje kišobrana, da organizujemo jedan roštilj ovde kod mene - umesto što ste se navrzli da mi grizete uši večeras. Sasvim sigurno je kvalitetnije meso, a već sam se relativno snašao sa Weberom (a znam nekoga ko je Sage of Ealing za roštilj svakako ). Poziv važi (u najmanju ruku) i za ove Mankunjane što su rasno tolerantni, kao i one Maratonce-Londonere što ih nešto nema ovih dana
Milan Novković Milan Novković 23:50 26.10.2009

Re: Trebalo je to videti

Sasvim sigurno je kvalitetnije meso

i pride proročanstvo - offer we cannot refuse

Re: Trebalo je to videti

Goran Vučković
Prajsles - jedino što ćemo potrošiti tuce kišobrana dok odemo po savet i vratimo se Evo jednog mudrog saveta za tebe i doktora: ajde sledeće godine, kad bude bilo potrebno 50% manje kišobrana, da organizujemo jedan roštilj ovde kod mene - umesto što ste se navrzli da mi grizete uši večeras. Sasvim sigurno je kvalitetnije meso, a već sam se relativno snašao sa Weberom (a znam nekoga ko je Sage of Ealing za roštilj svakako ). Poziv važi (u najmanju ruku) i za ove Mankunjane što su rasno tolerantni, kao i one Maratonce-Londonere što ih nešto nema ovih dana

volem aberdeen angus (kad su krave u pitanju, tu sam rasista)

nego, je l' se to racuna u promociju stranke ili u kupovinu glasova?

Goran Vučković Goran Vučković 10:12 27.10.2009

Re: Trebalo je to videti

nego, je l' se to racuna u promociju stranke ili u kupovinu glasova?Zar nije očigledno da je u pitanju kupovina socijalnog mira

Re: Trebalo je to videti

Dobro, nego jos da pomenem kad smo kod krava da Sam I pedofil
Goran Vučković Goran Vučković 11:59 27.10.2009

Re: Trebalo je to videti

volem aberdeen angus (kad su krave u pitanju, tu sam rasista)
Dobro, nego jos da pomenem kad smo kod krava da Sam I pedofil

Ovo pokušavaš da iskamčiš još jednu obradu Prevera?

(link za one koji ne znaju o čemu se radi)

Re: Trebalo je to videti

why not?

evo ti jedne prikladne za rostilj:

Мањи проблеми
Овде до мене живе неки шљакери. Доста касно дођу увече кући, ретко пре поноћи, и онда крену да спремају неку клопу. Ја се таман спремим да легнем када ме са терасе и од испод врата заплахне талас свежине типа лук/паприка/јаја, или неке прженице, а некад омиришем и крметину у то зло доба. И ето, уместо да спавам ја се разбудим, огладним, унервозим се без потребе. Ал то је мањи проблем...

Неко је на ону вертикалу што повезује купатила и што одводи базд од њања напоље, везао кухињски аспиратор. Е тај неко отприлике шест пута дневно спрема рибу, не знам у чему је фора али могу да се закунем да ништа сем рибе не спрема. Обзиром да станује негде испод мене, моје купатило аванзује добар део тог рибљег испуха. И шта се дешава, сви пешкири и веш у купатилу, тоалет папир, завесе од каде... ма све бре здиба на рибу. Истуширам се, обришем се пешкиром, изађем на улицу и док стигнем до ћошка за мном иде колонија мачака, не јебу два посто ни псе што лају ни ништа, за мном ко да имам чаробну фрулу. То за фрулу је додуше једном неко иначе реко, ал то сад није тема. Углавном, пола пријатеља мисли да их лажем и да радим у рибарници, а случајни гости који намере у мој тоалет убеђени су да кењам сарделе. Јуче ме једна комшиница на ходнику стартује и као, де си ослић, јел трзаш и даље... Мислим се, идеш ти у пичку материну мало знаш... и тако. Пре неки дан исто, у теретани, згодна једна цура приђе ми и пита јесам ли ја Дударим, јесам реко, како си ме препознала? Јел по плочицама? Квадрицепсу? Каже, не ложи се соме, пешкир ти дисмр на шарана, и увуци мало ту стомачину. Ал то је мањи проблем...

Данас клопа може да се наручи путем Интернета, каква утопија. Раније, мене покојна баба лепо пита шта ми се једе сутра, па се ми ту сити испричамо, па договоримо време за кад да буде готово, па цео дан мислим како ћу то да једем... Сад не мораш никоме ни да кажеш шта ти се једе, само кликнеш и на врата стигне крканлук таман док стигнеш допереш руке и насечеш их за салату. И ко није имао бабу која кува и то, тај је ишо у продавницу, ко ја кад сам остао без бабе. И онда се тешиш, као, ево прошетао сам сто метара до продавнице и назад, то је строшило неке калорије, сад без фрке могу да савалим ову кутију сладоледа и три пива. Сад нема ни те утехе, три ујутру, једе ми се ово, ево га на вратима. Чим нешто замислиш у следећем тренутку је спремно да га искењаш. Ал то је мањи проблем...

Данас су јако популарне продавнице здраве хране које продају робу на ринфузу али приде често продају и остале ствари. Тако сам ја јуче отишао до продавнице здраве исхране "Здрав дућан" и купио новине, жваке, цигаре, милку с кексом и пелат у конзерви. Ајд то са милком још и некако, чоколада може бити здрава утолико што лечи депресију, ал ово остало је здраво колко и летовање у Сутомору. У кеси сам имао више канцерогених материја него што се комшија рибе најео, пресело му. Ако се храниш код локалног тровача то не ваља, ако идеш у "здраву храну" има да одапнеш пре тридесете, ако наручујеш клопу с Нета опет није добро, код Кинеза превише "вегете", и у киселу воду је стављају, обрни-окрени угасио си... Ал то је мањи проблем...

За празник рада сви воле да кркају месо, да праве роштиљ негде у природи и све, волим и ја. Увек се тако скупимо, нас пар, купимо бар трипут више него што можемо да поједемо и једемо док не поједемо, сасвим јасно. И онда бираш где ћеш да распалиш ватру, да нађеш неко мирно место, где нема шабана и кеба а по могућству ни крпеља. И таман га нађеш, или бар мислиш да си га нашао, а поред тебе се насади нека породица у фазону тада медвед, мама медвед и деца као продужетак врсте, шира фамилија тек да вашар буде потпун. И онда тата медвед из опел каравана (дизел 1.9) извуче "гуеринку" и расплете неки бећарац, кунем се, ево шта су певали за прошли Први мај:

"Купили смо ми за роштиљ месо,
чачкалицу дељем, а тебе би кресо,
да не пукне брука, насеци и лука,
јер мој ти је ћевап, мила прави севап..."

Па да му јебеш матер. Разумем ја и црвен бан и народне ероцке довитљивости, ал бар да је имао једну добру ћерку па да се и уживим у песму. Ал то је мањи проблем...

Већи проблем је што откад су ове врућине ја скоро ништа не једем, блед сам и стално гризем нокте. Дајте ветра, барем пола метра, и кап кише, да желудац дише...
Goran Vučković Goran Vučković 19:30 27.10.2009

Re: Trebalo je to videti

Talentovan baća, ovo stvarno izgleda kao nešto što se da komercijalizovati.

Pitam se da li će objavljivati knjigu, pa skinuti to sve, kao što je bilo sa Leposavom, ili će probati da stavi banere pa da zaradi nešto od reklama. Oni google oglasi koje je sad stavio su totalno bezveze - od toga ne verujem da će se hleba najesti.

Re: Trebalo je to videti

mislim da je objavio knjigu
jesen92 jesen92 22:18 25.10.2009

nisam u primetila

Oni koji nisu primetili tekst, neće više ni biti u prilici da ga pročitaju - pošto je povučen i sa Peščanika i sa ovog bloga.
....posto nisam primetila tekst a imam opravdanje najvise me zanima zasto je tekst povucen i sa Pescanika i sa bloga tj kome je tekst smetao....
Goran Vučković Goran Vučković 22:23 25.10.2009

Ko se ženi na brzinu taj se kaje na tenane

jesen92
Oni koji nisu primetili tekst, neće više ni biti u prilici da ga pročitaju - pošto je povučen i sa Peščanika i sa ovog bloga.
....posto nisam primetila tekst a imam opravdanje najvise me zanima zasto je tekst povucen i sa Pescanika i sa bloga tj kome je tekst smetao....

Smetao je autorima i onima koji su ga objavili. Nekad se čovek zaleti, pa zažali.

Ja se, trenutno, nadam da neću zažaliti što sam postavio ovaj blog
endersgame endersgame 22:57 25.10.2009

Re: Ko se ženi na brzinu taj se kaje na tenane

Goran Vučković

Smetao je autorima i onima koji su ga objavili. Nekad se čovek zaleti, pa zažali.

Ja se, trenutno, nadam da neću zažaliti što sam postavio ovaj blog


...ako je namera iskrena i casna....a koliko vidim jeste....nema razloga za zaljenje...
jesen92 jesen92 23:08 25.10.2009

Re: Ko se ženi na brzinu taj se kaje na tenane

Smetao je autorima i onima koji su ga objavili. Nekad se čovek zaleti, pa zažali.
...e sad mi bas krivo sto nisam u toku...evo, mali djokica ponovo mora da pita...a zasto su zazalili kada su se blogeri tako lepo slagali....

Inace, Vucko, podrzavam tvoj predlog...mislim da svi mnogo kukamo i zalimo se na ovo i ono a nista ne preduzimamo....nekako je "dremanje" deo naseg mentaliteta i svi ocekuju da nesto dobiju na tacni ....
Jelena Gall Jelena Gall 23:52 25.10.2009

Re: nisam u primetila

jesen92
Oni koji nisu primetili tekst, neće više ni biti u prilici da ga pročitaju - pošto je povučen i sa Peščanika i sa ovog bloga.
....posto nisam primetila tekst a imam opravdanje najvise me zanima zasto je tekst povucen i sa Pescanika i sa bloga tj kome je tekst smetao....

odem sad pred spavanje još časkom na FB da vidim ima li šta novo, vidim link na ovaj blog (ako braju nisam ubila što je novi post stavio pred vikend, vučka ću sigurno ubiti jer do sutra popodne nemam ni sekund vremena) - napisaću sutra onoliko koliko je neophodno da se razume "fabula radnje", obećavam.
jesen92 jesen92 23:56 25.10.2009

Re: nisam u primetila

napisaću sutra onoliko koliko je neophodno da se razume "fabula radnje", obećavam.
...hvala, u medjuvremenu sam procitala zatureni link na Pescaniku pa mi je vec nesto jasnije...
Goran Vučković Goran Vučković 00:10 26.10.2009

Re: nisam u primetila

ako braju nisam ubila što je novi post stavio pred vikend, vučka ću sigurno ubiti jer do sutra popodne nemam ni sekund vremena

Ja obećao da ću napisati blog kad ja budem imao vremena - nisam ništa obećao o tome da li ćeš ti imati vremena
Time Bandit Time Bandit 13:58 26.10.2009

Re: Ko se ženi na brzinu taj se kaje na te

jesen92
Smetao je autorima i onima koji su ga objavili. Nekad se čovek zaleti, pa zažali.
...e sad mi bas krivo sto nisam u toku...evo, mali djokica ponovo mora da pita...a zasto su zazalili kada su se blogeri tako lepo slagali....gordanac gordanac 22:29 25.10.2009

procedura

U utorak, 27.10. će pitanje biti postavljeno u toku plenarnog zasedanja, kao zahtev za informacijom upućen ministarstvu poljoprivrede, ministarstvu planiranja i zaštite životne sredine, ministarstvu finansija (carina je u tom sektoru), a biće (u najavi) obavešten i poverenik za informacije, jer se radi o informacijama od javnog značaja.
Sadržina zahteva je dostava informacija o eventalnom uvozu mineralnog đubriva (fosfatnog, sa nedozvoljenim izmerenim nivoima radioaktivnosti na uzetom uzorku na granici, u pomenutom vremenu) i provera istinitosti navoda da je bilo slučajeva prvobitnog odbijanja zahteva za uvozom i stavljanjem u promet, pa zatim - prihvatanja. Provera se traži za sve vrste graničnih prelaza, naravno, kao i dokumentacija akreditovane laboratorije na osnovu koje je (eventualno) bilo moguće uvesti takvo đubrivo.
Rok za odgovore je sedam, odnosno petnaest dana, sa obavezom obaveštavanja u slučaju da informacija "kasni" (jer se postavljaju i pitanja za koje ponekad treba duže vreme za prikupljanje i dostavljanje potpune informacije).

Drugi deo pitanja biće zahtev za informacijom upućen ministarstvu energetike o tome da dostavi sve raspoložive informacije da li iko i igde, u bilo kom organu, organizaciji i instituciji Republike Srbije vodi bilo kakve pregovore i razgovore o izgradnji nuklearnih elektrana u Srbiji, obzirom da je na snazi Moratorijum o izgradnji.
Goran Vučković Goran Vučković 22:31 25.10.2009

Re: procedura

Zahvaljujem na objašnjenju - ostatak zahvalnosti po isporuci
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:35 25.10.2009

Re: procedura

Rok za odgovore je sedam, odnosno petnaest dana, sa obavezom obaveštavanja u slučaju da informacija "kasni" (jer se postavljaju i pitanja za koje ponekad treba duže vreme za prikupljanje i dostavljanje potpune informacije).


Pazi kad sam vas upisao u kalendar! . Koliko vremena treba da ta informacija dodje nazad, do nas blo...gradjana? Jel' ok da tebe direktno cimnemo da nas obavestis sta se desava, Gordana, ako za dve nedelje od sada ne cujemo nista?

Jelena Gall Jelena Gall 23:53 25.10.2009

Re: procedura

odlično, sjajno!
gordanac gordanac 23:54 25.10.2009

Re: procedura

srdjan.pajic
Rok za odgovore je sedam, odnosno petnaest dana, sa obavezom obaveštavanja u slučaju da informacija "kasni" (jer se postavljaju i pitanja za koje ponekad treba duže vreme za prikupljanje i dostavljanje potpune informacije).


Pazi kad sam vas upisao u kalendar! . Koliko vremena treba da ta informacija dodje nazad, do nas blo...gradjana? Jel' ok da tebe direktno cimnemo da nas obavestis sta se desava, Gordana, ako za dve nedelje od sada ne cujemo nista?

Vas?
Persiranje?
Šta? Više nismo dobri k`o nekada, ili - šta?

Pa, napisala sam koliko vremena treba, ne razumem ŠTA me pitaš.
Mogu samo da pretpostavim da misliš da JAVNO, u televizoru postavljeno pitanje može da rezultira odgovorom koji je TAJNA (po važećim propisima). To je, za ovu oblast, i teorijski i praktično - neverovatno. Ili da misliš da ja to neću uraditi ili da odgovora neće biti - ne razumem, a slabo i umem da dam informaciju kad treba pretpostavljati ŠTA neko ustvari traži kao informaciju, pitaj me lepo šta hoćeš, ako umem i znam da ti odgovorim - kazaću.
Inače - ne znam kako bi dobijeni odgovor uopšte mogao biti "sakriven" od javnosti u čije ime je tražen
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:28 26.10.2009

Re: procedura

Vas?
Persiranje?
Šta? Više nismo dobri k`o nekada, ili - šta?


Ma jok bre Gordana, mislio sam na vas sve tamo djuture u skupstini, ne samo na TEBE. Kakvo crno persiranje, sa tobom sam dobar, nikad bolji, nece se tu neki smrdljivi burici sa mazutom ostavljeni na Tari ispreciti nasoj ljubavi

E, kenjam, nisi ti nikakav problem, a pitanje je bilo krajnje konkretno: posto imam neki osecaj da odgovora nece biti, ili ce biti neko mlataranje rukama i uobicajeno prebacivanje s jednog ministarstva na drugo uz obaveznu upotrebu Rasima Ljajica, jel' ok da pitamo tebe za pojasnjenja (eto, sad persiram samom sebi, ako je to ok ;-).

gordanac gordanac 07:06 26.10.2009

Re: procedura

:))))
....posto imam neki osecaj da odgovora nece biti, ili ce biti neko mlataranje rukama i uobicajeno prebacivanje s jednog ministarstva na drugo uz obaveznu upotrebu Rasima Ljajica, jel' ok da pitamo tebe za pojasnjenja (eto, sad persiram samom sebi, ako je to ok ;-).

Naravno da je OK!
Situacija sa odgovorom je takva da ga - mora biti.
Zgodna koencidencija je da je u četvrtak, 29.10. "Q&A" za Vladu, od 16.00 do 19.00, i na tom delu sednice ("Poslanička pitanja", svakog poslednjeg četvrtka u mesecu) Vlada mora da bude prisutna i da ODMAH da odgovor poslanicima koji pitanja postavljaju, usmenim putem. Poslanici koji nisu zadovoljni datim odgovorom imaju prava na dodatno pitanje.
A kažu ljudi da ja umem da budem prilično uporna (neki kažu i - ubedljiva) u bavljenju svojim poslom...sad, možda ti ljudi nisu u pravu, možda jesu, ne znaaaaaaam da ti kažem...
mara92 mara92 19:17 26.10.2009

Re: procedura

A kažu ljudi da ja umem da budem prilično uporna (neki kažu i - ubedljiva) u bavljenju svojim poslom...sad, možda ti ljudi nisu u pravu, možda jesu, ne znaaaaaaam da ti kažem...

Упорна - ЈАШТА...Гоца се добро "бави послом" (Марин став, а ви остали како 'оћете)
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:32 25.10.2009

Mala intervencija

Tekst nije povučen sa Peščanika samo je malo zabačen i evo linak.

Inače odličan i koristan tekst, Vučko
margos margos 22:46 25.10.2009

Re: Mala intervencija

Inače odličan i koristan tekst, Vučko

Ček da kopiram ovo što reče Budimac, dok ga neko drugi nije kopirao. :)

Pridodala bih ovom tvom predlogu pažljivije čitanje osnovnog teksta i komentara - da se ne bi nebrojeno puta objašnjavalo nešto što što je već rečeno - posebno u ovakvim blogovima kakav je Vesnin/Jelenin, jer smo svi zainteresovani za temu (ili makar za rezultat da l nas truju ili ne?) ali ne i za lična prepucavanja.

mirelarado mirelarado 23:05 25.10.2009

Re: Mala intervencija

margos
Pridodala bih ovom tvom predlogu pažljivije čitanje osnovnog teksta i komentara - da se ne bi nebrojeno puta objašnjavalo nešto što što je već rečeno - posebno u ovakvim blogovima kakav je Vesnin/Jelenin, jer smo svi zainteresovani za temu (ili makar za rezultat da l nas truju ili ne?) ali ne i za lična prepucavanja.srdjan.pajic srdjan.pajic 23:28 25.10.2009

Re: Mala intervencija

Bojan Budimac
Tekst nije povučen sa Peščanika samo je malo zabačen i evo linak.

Inače odličan i koristan tekst, Vučko


E, hvala na ovom linku Budimce, promace mi, kao i cela ta frka oko tog bloga.

>>>>
5.5. Opciono: uz dužno poštovanje, podsećanje da vlast proističe iz naroda
- Da su im ovlašćenja preneta da bi brinuli za zajednički interes i rešavali zajedničke probleme
- Da će im se buduća podrška procenjivati na bazi njihovog učinka, a ne obećanja:

Mislim, ako glasacko telo prezivi do tada.
marco_de.manccini marco_de.manccini 00:26 26.10.2009

Re: Mala intervencija

Inače odličan i koristan tekst, Vučko

да, али само за људе који желе да се установи да ли постоји проблем и да се, уколико постоји, проблем реши.

камо упутства за нас остале?
Goran Vučković Goran Vučković 00:31 26.10.2009

Re: Mala intervencija

камо упутства за нас остале?

Pravite se da problem ne postoji - možda sam prođe
marco_de.manccini marco_de.manccini 00:38 26.10.2009

Re: Mala intervencija

не, не, чекање да се проблем сам реши је понекад сасвим добар приступ решавању проблема. мислио сам на неке друге нас, али није важно, да не кварим блог.
Goran Vučković Goran Vučković 00:46 26.10.2009

Re: Mala intervencija

мислио сам на неке друге нас,

Trudio sam se da ukapiram značenje - ali izgledalo je da se "nas ostale" odnosi na one koji ne odgovaraju opisu iz prethodne rečenice, pa se ovo nekako nametalo kao odgovor
ivana23 ivana23 22:57 25.10.2009

***

Evo i mog priloga:

- Sluzbeni list je ugasen zajedno sa 'gasenjem' SCG.

- Sada se zakoni, propisi, uredbe, imenovanja... objavljuju u Sluzbenom glasniku za koji je neophodna pretplata.


* Podrzavam tvoju inicijativu.
Goran Vučković Goran Vučković 23:05 25.10.2009

Re: ***

ivana23
Evo i mog priloga:

- Sluzbeni list je ugasen zajedno sa 'gasenjem' SCG.

- Sada se zakoni, propisi, uredbe, imenovanja... objavljuju u Sluzbenom glasniku za koji je neophodna pretplata.


* Podrzavam tvoju inicijativu.

Neverovatno - preklopismo se
ivana23 ivana23 23:10 25.10.2009

Re: ***

Da vremenski, ali ti i dalje pises o Sluzbenom listu - koji vise ne postoji.

Goran Vučković Goran Vučković 23:10 25.10.2009

Re: ***

Da vremenski, ali ti i dalje pises o Sluzbenom listu - koji vise ne postoji.

Zato sam to rekao ovde, gde znam da će me odmah neko korigovati, ako nisam u pravu
Goran Vučković Goran Vučković 23:05 25.10.2009

Dok sam u fazonu...

... a još nema puno komentara:

Probao sam na sajtu Službenog Lista da dođem do teksta službenih listova (pominje se PDF format) - ali nešto se ne snalazim.

Ako je pristup pdf dokumentima moguć samo uz pretplatu, pitam se da li bi bilo racionalno i društveno korisno da se izdavačka politika prilagodi na sledeći način:

1. Svi službeni listovi se objavljuju u pdf formi na njihovom web sajtu, besplatno (troškove sloga elektronskog dokumenta i objavljivanja na sajtu računam da može pokriti budžet bez velike patnje).

2. Ko god je zainteresovan, može dobiti papirni primerak pod uobičajenim uslovima, ali se i elektronski primerak, potpisan digitalnim potpisom (što već rade) proglasi zakonski za važeći (pošto negde pročitah da je samo papirni primerak važeći, što mi je besmisleno, iskreno, ako su PDF dokumenti potpisani).

Mislim da je jasno da bi ovako nešto bilo korisno na mnogo načina - od opšte dostupnosti, preko efikasnosti, preko racionalizacije, pa sve do stvari kao što su zaštita šuma i čuveni kontroverzni "carbon footprint".
gordanac gordanac 23:29 25.10.2009

SG

Čubaka,
mislim da ovako (za sada) stoje stvari:
1. Ako ti treba tekst Zakona ili bilo kog drugog Akta koji donosi Narodna skupština, svaki se ("download" u doc. ili pdf.) može naći na sledećem linku (uz poslednju kolonu gde je naveden broj SG, na primer 71-09, tako da ga se može naći i tamo)

Spisak donetih zakona
2. Akti koji NISU zakoni, a donose se od strane nekih drugih institucija, organa ili organizacija, obično se mogu naći na njihovim internet stranama, slično kao i na internet strani NSRS (Vlada, Ministarstva, Zaštitnik građana, Ustavni sud, Skupština ili Izvršno veće Autonomne pokrajine Vojvodine, skupštine gradova i opština, Službe, .....itd) najčešće sa odredbom koja sadrži broj SG gde je objavljena.

Pretpostavljam da postoji izuzetno, izuzetno mali broj akata koji postoje SAMO u SG, pa su tako dostupni samo pretplatinicima elektronskog izdanja ili - onima koji imaju odštampan primerak. (nemoj sumnjati da sam već pitala i predlagala da se to menja jer - mislim da je šteta veća od koristi, ma kolika da je zarada SG-a)

Postoji i posebna internet strana PROPISI koji se bave praktično SVIM vrstama propisa koji se objavljuju ili donose, u SG ili bilo gde drugde.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:35 25.10.2009

Re: Dok sam u fazonu...

Goran Vučković
... a još nema puno komentara:

Probao sam na sajtu Službenog Lista da dođem do teksta službenih listova (pominje se PDF format) - ali nešto se ne snalazim.

Ako je pristup pdf dokumentima moguć samo uz pretplatu, pitam se da li bi bilo racionalno i društveno korisno da se izdavačka politika prilagodi na sledeći način:

1. Svi službeni listovi se objavljuju u pdf formi na njihovom web sajtu, besplatno (troškove sloga elektronskog dokumenta i objavljivanja na sajtu računam da može pokriti budžet bez velike patnje).

2. Ko god je zainteresovan, može dobiti papirni primerak pod uobičajenim uslovima, ali se i elektronski primerak, potpisan digitalnim potpisom (što već rade) proglasi zakonski za važeći (pošto negde pročitah da je samo papirni primerak važeći, što mi je besmisleno, iskreno, ako su PDF dokumenti potpisani).

Mislim da je jasno da bi ovako nešto bilo korisno na mnogo načina - od opšte dostupnosti, preko efikasnosti, preko racionalizacije, pa sve do stvari kao što su zaštita šuma i čuveni kontroverzni "carbon footprint".

Био сам написао ово исто, па сам одустао да објавим. Шта ли, мрзело ме? У ствари... није баш да ме мрзело, него сам свестан како је једино могуће променити неке ствари. Дакле, онај текст горе ти је сјајан, али то је текст. Да би постао нешто више од тога, мора да се деси оно за шта имамо пример: Круголинина Мајка Храброст. То значи да мора неко да седи и да ради, да одере дупе, и то све борећи се да ствари прогура кроз институције. Институције су по својој природи инертне, зашто би се мењале кад су се таман навикле. Али то је могуће, уз силну упорност и рад. Ја се у оваквим приликама увек сетим мог пријатеља Крсте, који је са мном и још неким момцима својевремено покренуо књижевни часопис (заиста независан од свега, осим од наше памети), где је он био кључни организатор. Тако му је било пало у дужност и да намиче паре у оним мучним деведестим годинама. Мислим да није било оног од ког их није тражио, па тако и од једне велике државне компаније. Код њиховог директора одлазио је безуспешно 36 (тридесет шест) пута. Оног последњег, тридесет седмог, директор му је рекао: "Господине Крста, Ви изгледа немате намеру да ме оставите на миру док вам не уплатимо паре?" "Не, наравно да немам" – одговорио му је господин Крста. Сутрадан су паре биле на рачуну.

Тако то најчешће изгледа.
Goran Vučković Goran Vučković 23:35 25.10.2009

Re: SG

Ma ok je to - nego, sećaš se i Vesninog zbuna - što nije ukapirala proceduru stavljanja van snage, pa je gledala malo na web sajtu ministarstva, pa malo u nekom starom SG...

Druga stvar je - ima li nekih razloga da ne postoji jedno mesto za objavljivanje ovakvih stvari, sa sve digitalnim potpisom, kao što rade ovi iz SG/SL, tako da je onaj ko čita siguran u verodostojnost/integritet dokumenta?

Meni se čini da to uopšte ne bi bilo preskupo izvesti, a smanjilo bi količinu znanja potrebnu za pronalaženje, makar za laike (iako i ovo tvoje uputstvo svakako vredi).
Goran Vučković Goran Vučković 23:40 25.10.2009

Re: Dok sam u fazonu...

Институције су по својој природи инертне, зашто би се мењале кад су се таман навикле.

Mislim da će se početi menjati kad mi promenimo svoja očekivanja od njih - eno, vidim Srđan Pajić je već "počeo da veruje" (upis u kalendar)
sinergija92 sinergija92 01:39 26.10.2009

Re: SG

Goran Vučković
Ma ok je to - nego, sećaš se i Vesninog zbuna - što nije ukapirala proceduru stavljanja van snage, pa je gledala malo na web sajtu ministarstva, pa malo u nekom starom SG...

Druga stvar je - ima li nekih razloga da ne postoji jedno mesto za objavljivanje ovakvih stvari, sa sve digitalnim potpisom, kao što rade ovi iz SG/SL, tako da je onaj ko čita siguran u verodostojnost/integritet dokumenta?

Meni se čini da to uopšte ne bi bilo preskupo izvesti, a smanjilo bi količinu znanja potrebnu za pronalaženje, makar za laike (iako i ovo tvoje uputstvo svakako vredi).


Ima tu jos jedna vrlo, vrlo vazna stvar...nisam skoro gledao novodonete zakone u nasem parlamentu, ali znam da je praksa da se posle donosenja i objavljivanja mnogih zakona, cesto donose i amandmani na iste...e sada, situacija je sledeca...posle nekoliko godina od donosenja zakona, zatreba vam da pogledate nesto i po pravilu uzimate aktuelni zakon, ali bez izmena i dopuna koje su u medjuvremenu donesene...PRAVA STVAR bi bila da se prilikom donosenja svakog amandmana (izmena i dopuna) obavezno objavljuje u Sluzbenom glasniku integralna (preciscena i dopunjena) verzija osnovnog zakona. To je samo tehnicko pitanje, vrlo jednostavno za resiti, a moze da otkloni mnoge nedoumice koje i inace postoje (da li se u medjuvremenu nesto menjalo? Koji je propis vazeci?), a koje ce se jednim delom otkloniti najavljenom "giljotinom propisa"...
gordanac gordanac 01:55 26.10.2009

Re: SG

MORA da bude objavljeno ono o čemu je glasano, tako da ako se glasa o "Izmenama i dopunama Zakona o......" ili samo "Izmene....." ili samo "Dopune....", TO o čemu je doneta odluka - objavljuje se u SG. Posle stupanja na snagu, pravi se prečišćeni tekst "Zakona o ....." sa unetim, praktično drugim zakonskim aktom promenjenim odredbama. Zato postoji uvek onaj član o "prestanku važenja....".

Mnogo promena još treba celom sistemu, od RIA do dostupnosti....
Goran Vučković Goran Vučković 02:02 26.10.2009

Re: SG

Posle stupanja na snagu, pravi se prečišćeni tekst "Zakona o ....." sa unetim, praktično drugim zakonskim aktom promenjenim odredbama. Zato postoji uvek onaj član o "prestanku važenja....".

Ajd jedna potpuno sitna i banalna stvar, ali, čini mi se, nepotrebno iritira: zašto se, na sajtu skupštine (link koji si dala gore, tj. ovo), PDF fajlovi pakuju u zip arhive?

Šta to koristi, kad je pdf već komprimovan format (ne verujem da će se išta uštedeti ni na smeštaju ni na isporuci) - a samo usporava otvaranje, direktno linkovanje itd?
gordanac gordanac 02:09 26.10.2009

Re: SG

Šta to koristi, kad je pdf već komprimovan format (ne verujem da će se išta uštedeti ni na smeštaju ni na isporuci) - a samo usporava otvaranje, direktno linkovanje itd?


nemam pojma

to moram da pitam itijevce
sinergija92 sinergija92 02:21 26.10.2009

Re: SG

gordanac
MORA da bude objavljeno ono o čemu je glasano, tako da ako se glasa o "Izmenama i dopunama Zakona o......" ili samo "Izmene....." ili samo "Dopune....", TO o čemu je doneta odluka - objavljuje se u SG. Posle stupanja na snagu, pravi se prečišćeni tekst "Zakona o ....." sa unetim, praktično drugim zakonskim aktom promenjenim odredbama. Zato postoji uvek onaj član o "prestanku važenja....".


Sve je to O.K. i sa pravne i sa proceduralne strane, ne sme se ostaviti prazan prostor, (kao kod primopredaje dezurstva ) ali dva koraka treba svesti na jedan, i tu dolazimo do toliko u ovo vreme neophodnog pojma centralnog registra, posto se tek sada kod nas uvodi u sudovima centralni registar ugovora o prodaji nekretnina koji bi trebao da obezbedi da se jedne te iste nekretnine ne prodaju vise puta, (ali se opet problem resava parcijalno, a ne onako kako bi to trebalo da radi drzava-sveobuhvatno, da se od dobijanja lokacijske i gradjevinske dozvole svaka buduca nekretnina evidentira u centralnom registru i preko svog ID-a prati svaka buduca promena) to ne bi bilo zgoreg i da se uvede centralni registar vazecih propisa (zakona i podzakonskih akata, normativa...)..dakle treba dodati dinamicku komponentu statickim spiskovima donetih zakona...

Mnogo promena još treba celom sistemu...


Tacno je to, ali ne moze uvek biti izgovor nemanje sredstava i komplikovanost zahvata, evo banalnog primera, mislim da gotovo svaka banka ima svojevrsni "centralni registar" tekucih (i ziro) racuna...i svaka promena se azurise trenutno, ne moze se otici na salter druge filijale i podignuti vec podignuti novac...Koliko je potrebno novca da se osnuje banka? 5 miliona evra? Sta je to prema fin. moci drzave? Dakle sve to treba uvesti u praksu, ali ne jedno po jedno, vec paralelno i sinhrono, samo je potrebno malo vise obrazovanih ljudi u drzavnoj upravi na svim nivoima....(pomenute novine u sudovima glatko mogu da isprogramiraju deca u srednjoj skoli)
niccolo niccolo 08:50 26.10.2009

Re: SG

Deco, imate internet pristup preko sajta Službenog Glasnika svim važećim propisima (kako zakonima tako i podzakonskim aktima) i taj pristup košta nekoliko hiljada godišnje. Ja sam za ovu godinu full paket (koji uključujue i propise koji više ne važe i još koješta) platio recimo nekih 16.000...Doduše tu postoji jedan problem, a to je što SL i SG nisu objedinili bazu podataka pa i sa full paketom imam pristup samo novijim međunarodnim ugovorima Srbije, a za one stare, zaključivane za vreme SFRJ i SRJ bih morao da platim pretplatu Službenom Listu (što mi se baš i ne radi)...

Osim ovoga ima i privatnih registara propisa putem Indoka, Paragrafa, Ingproa i slično...
antioksidant antioksidant 09:47 26.10.2009

Re: SG

ima ovde spisak propisa

(mada je to privremeno skrpljeno resenje)

posle zoves pa im trazis. ne zamolis - trazis. ako nece - pripretis.

ja tako radim kad radim od kuce. na poslu imam paragraf i indok (tu ima svasta sto je ikada vazilo bilo gde - ima propisa iz doba fnrj)
gorran2 gorran2 23:15 25.10.2009

Odličan tekst, Vučko!

Nisam ga doduše čitao, ali imam puno poverenje u tebe!
Znači, ovaj blog je moj poziv na razgovor o tome kako postupiti u slučaju da vi ili neko od vaših poznanika ili prijatelja primete da neki zakon, podzakonski akt, odluka gradske skupštine ili sličan dokument državne uprave može da ima negativne posledice,
Jedino mi je ovo odmah zapalo za oko, pa me potaklo da odmah pokrenem inicijativu.
Naime, upravo sam na NatGeo informisan da će se za neke 2-3 milijarde godina Sunce neovlašćeno proširiti, i progutati našu Zemlju. Da, da, onu u koju su dedovi naši voljno slagali svoje kosti, a naši hrabri partizani uz malu pomoć prijatelja hrabro oslobodili.
Smatram da treba zakonski sprečiti ovakvo nedolično ponašanje Sunca, pa pokrećem inicijativu da se usvoji odgovarajuća zakonska regulativa koja bi trajno otklonila ovu opasnost.
Takođe podsećam da bi bilo dobro da se ovaj put, za promenu, na vreme usvoje i odgovarajući podzakonski akti i uredbe Vlade, da nam to ne bi još jednom poništilo sve očekivane efekte kvaliutetnih zakonskih rešenja.

Smatram da je ovo pogotovo važno sada, kad pristalice ujedinjenja sa Suncem u jedinstven energetski sistem ponovo dižu glave.

P.S. Eto šta biva kad čovek mora da odradi neki posao za kompom u nedelju, pa mu je svako skretanje pažnje dobrodošlo
Goran Vučković Goran Vučković 23:17 25.10.2009

Re: Odličan tekst, Vučko!

Naime, utravo sam na NatGeo informisan da će se za neke 2-3 milijarde godina Sunce neovlašćeno proširiti, i progutati našu Zemlju.

Hm... mislim da se u ovom roku može pripremiti relativno kvalitetna regulativa
gorran2 gorran2 23:20 25.10.2009

Re: Odličan tekst, Vučko!

Hm... mislim da se u ovom roku može pripremiti relativno kvalitetna regulativa
Uf, ti izgleda nisi gledao prenose skupštinskih zasedanja
Goran Vučković Goran Vučković 23:21 25.10.2009

Re: Odličan tekst, Vučko!

Uf, ti izgleda nisi gledao prenose skupštinskih zasedanja

To je za radnu grupu, a recimo dodamo još toliko za skupštinsku raspravu
aleksandarz92 aleksandarz92 11:14 26.10.2009

Radioaktivnost

Na kraju da, u kontekstu ovoga gore, primetim da sam i dalje zainteresovan da saznam konačni ishod akcije koju je Vesna, na prilično nespretan način, inicirala - da li je u periodu avgust-septembar bilo uvoza veštačkog đubriva sa, u to vreme podzakonskim aktom dozvoljenim, a inače nerazumno visokim nivoom prirodne radijacije. Oni kojima se obraćam će se prepoznati


Evo, prepoznao sam se. Ako nije bilo meni upućeno onda ispadoh glup, al' nema veze.

Kod Jelene sam napisao da mislim da je bilo uvoza "radioaktivnog" djubriva, i da mislim da se radi o diamonium fosfatu, ali da nisam siguran u to, pa ću da proverim i da javim.
Sad sam siguran, bilo je takvog uvoza.

Mali dodatak: cifre koje su se tamo pominjale nisu baš najtačnije. Sporni pravilnik je menjan 2 puta u kratkom roku, i oba puta je povećavana dozvoljena količina u Bekerelima. Zadnji put je povećana na 10000, a mislim da se kreneulo od 500 (nisam ispustio nulu). Sporni DAP je bio na oko 2000 i nešto bekerela. Ja se inače ne razumem baš puno u radioaktivnost i bekerele, tako da neznam koliko je ta radioaktivnost u stvarnosti opasna. Jedino što znam je da je veća od dozvoljene po prethodnim propisima.
Goran Vučković Goran Vučković 12:44 26.10.2009

Re: Radioaktivnost

Evo, prepoznao sam se

Drago mi je, iako nisam na tebe mislio - već se javila ona na koju sam mislio

Ali odlično što si se javio, posebno zato što si doneo, koliko vidim, nove informacije. Hvala puno za trud, svakako.
margos margos 13:34 26.10.2009

Re: Radioaktivnost

Ako nije bilo meni upućeno onda ispadoh glup, al' nema veze.

Pridružujem ti se u glupoći (nadam se privremenoj) i ja sam mislila na tebe i hvala ti na informacijama.
:))
Spiridon Spiridon 11:18 26.10.2009

..

Ovaj blog je zamišljen kao način da se neprijatnost, koja je bila ishod teksta i bloga, u budućnosti što je moguće češće izbegne, a da se istovremeno postigne veća efikasnost u onome što je Vesna sigurno, pišući tekst, želela da postigne - da se smanji mogućnost štete koju propusti u zakonima i propisima / podzakonskim aktima mogu da nanesu društvu, bez obzira da li potencijalno predstavljaju „srećnim" ili „zainteresovanim" pojedincima ili društvenim grupama način da ostvare kratkotrajnu ekonomsku dobit, na teret drugih.

Takođe želim da, zajedno, ovim blogom ohrabrimo one koji budu došli u situaciju, kao Vesna i njeni prijatelji, da misle da su otkrili problem - da učine ono što je u njihovoj moći i u društvenom interesu - da se stvar proveri, objavi - i dovede u formu u kojoj će državnim službenicima ili izabranim narodnim predstavnicima biti u očiglednom grupnom i ličnom političkom interesu da preuzmu inicijativu i rade na rešenju problema.


Vucko nisi me izneverio, sve vreme sam cekao ovakav blog =]

preporuka ko vrata ali kad bi se igrali po sibicama

Sledeci blog najverovatnije pises o nekom propustu u zakonu. Ali mojne da nadjes neki veliki propust. Nadji neki koji nikome nece naneti stetu (ni ovima na vlasti, a ni onima koji imaju privatan biznis u Srbiji), a tebi ce da donese imidz kritickog pogleda na stvari. Fora do jajaGoran Vučković Goran Vučković 12:41 26.10.2009

I'm too sexy for this song

Spiridon

sve vreme sam cekao ovakav blog =]

Vucko, nisi me izneverio.

preporuka ko vrata ali kad bi se igrali po sibicama

Sledeci blog najverovatnije pises o nekom propustu u zakonu. Ali mojne da nadjes neki veliki propust. Nadji neki koji nikome nece naneti stetu (ni ovima na vlasti, a ni onima koji imaju privatan biznis u Srbiji), a tebi ce da donese imidz kritickog pogleda na stvari. Fora, do jaja

Ako dobro shvatam, pretpostavljam da si hteo da elaboriramo tačku 1 - opšte teorije zavere

Izvinjavam se Vesni što ću opet nju koristiti za primer i Lektorki što ću objaviti jedan PP koji sam joj poslao prošle nedelje, ali mislim da on dobro sumira razloge zašto sam ovo pisao.

Da je skupština izglasala takav zakon, ne bi bilo dovoljno jake optužbe za nemar. Primeniti teoriju zavere prema skupštini (namerna akcija) u ovom slučaju je teško svarljivo za zdrav razum. Jer to nije jedan poslanik. Nije ni skupštinska većina. To je 250/250 - jer ako je i jedan znao da je ovo opasno, a nije hteo/smeo da kaže u raspravi - pa koji su to - državni ili privatni - interesi koji se balansiraju sa štetom? Jednostavno nema logike. Šta je sa LDP, radikalsko/narodnjačkim i ostalim opozicionim poslanicima? Pa to bi bio vatromet i pune novine.

A ovo za ministarstvo je sasvim ok, po meni. Bez obzira da li je nehat ili namerno, utaljivanje sa uvoznikom - mnogo je manji broj ljudi u igri i šanse da se stvar pokrije "iz jednog izvora" su dovoljno velike.

Ali, ako mene pitaš, ovaj tekst pokazuje Vesnin ćorsokak u viđenju sveta i načinu delovanja u društvu. Ona optužuje sve redom, pa čak i one koji ne samo da su nadležni da pomognu, nego to sigurno i žele, ako ništa drugo, iz svog ličnog političkog interesa. Plus diletantizam da nije ni jednog pravnika pitala za ove stvari oko važenja itd. I to mesec dana, kao, kuva "u sebi".

Da je iole razmišljala o temi, umesto da se zakopava u apokaliptične kafkijanske vizije i pravi "zabavu" za čitaoce Peščanika kojima ni jedna teorija zavere nije dovoljno iracionalna, ako se pljuje po određenim društvenim ili političkim grupama - ovaj tekst bi bio otvoreno pismo poslanicima narodne skupštine, koji traži od njih da iskoriste svoja ustavna prava u javnom interesu i ispitaju pozadinu ovoga propusta priređivača podzakonskog akta - tj. ministarstva - i moguće posledice toga.

Da li misliš da niko u skupštini, čak ni poslanici LDP-a, ne bi iskoristili tu dodatu loptu? Meni to izgleda kao poklon sa neba za svakoga poslanika opozicije - a i vlasti, ako nije (a već sam ti objasnio zašto nije) zavera širokih razmera.

To je ono što je meni najžalosnije u ovoj stvari. Pričamo o vladavini demokratije, prava, građanskoj inicijativi itd. A Vesna nije neko ko je s Marsa pao - a pogledaj u kakvu se rupu zavukla (ne mislim Peščanik, nego "metod građanske akcije".

Razmišljam se da (kad budem stekao malo vremena) napišem jedan zaseban blog o ovome, gde bi elaborirali mogućnosti teorije zavere u donošenju zakona/propisa i mogućnostima novinarske/građanske inicijative, upotrebi anonimnih komentatorskih nikova itd. Mislim - moglo bi i kao komentar na tvom blogu, ali nije korektno da ti tovarim moderaciju

Pozdrav,

Vučko


Nisam se slučajno zahvalio Vesni na hrabrosti gore. Jer ono što je ona uradila zahtevalo je hrabrost. Ona nije znala šta iza tog neobičnog člana zakona stoji, a očigledno je imala savete od ljudi iz struke da je to nešto što može da ima "duboko korenje". Međutim, saplela se kako o svoj strah, tako i o svoje neznanje. A njena inicijativa, želja da iznese na svetlo dana potencijalno mutnu radnju koja je štetna po zdravlje svih, hrabrost ulaska u nepoznatu zonu potencijalne sprege državnih službenika i privatnih "korisnika" takve rupe u zakonu je za stvar divljenje. Samo što je to uradila na način koji nije bio za divljenje.

Ja sam, prosto, želeo da popričamo o tome i naučimo jedni druge kako da :
- prepoznamo da problem potencijalno postoji
- najefikasnije proverimo da li problem zaista postoji
- iskoristimo sukobljene interese društvenih grupa i političkih snaga da napravimo "lift" informacije do tačke odlučivanja
- maksimalno zaštitimo sebe i eventualne treće osobe koje su izvor informacija ili "drugi izvor"/provera (npr. koristeći anonimnost komentatora na mestima kao što je ovo)

Nisam želeo da Vesnina akcija postane primer zašto ne treba takve stvari raditi, pošto sam ubeđen da je ovo izuzetno važna stvar i verovatno jedna od vrlo važnih razlika između uspešnih i neuspešnih ili uređenih i neuređenih društava. To je bio glavni razlog za ovaj blog.

Što se tiče "kritičkog pogleda", da sam hteo da budem "cool" u društvu (ako na tu vrstu lične promocije misliš), ja ovaj blog ne bih ni objavljivao. Jer sam, već pre nego što sam ga objavio, znao da će biti komentara kao što je tvoj. Ovaj blog sam napisao vrlo svestan da će biti poprilično "uncool". Ali nisam mogao da ne kažem da to, po čemu gaziš, da je to ono što stalno pričaš da želiš da imaš.

Time Bandit Time Bandit 15:50 26.10.2009

Re: ..

Vucko nisi me izneverio, sve vreme sam cekao ovakav blog =]

preporuka ko vrata ali kad bi se igrali po sibicama

Sledeci blog najverovatnije pises o nekom propustu u zakonu. Ali mojne da nadjes neki veliki propust.


mojne Spiro da čoveka usmeravaš ka lošim rešenjima u ustavu
najverovatnije da nema pametnijih stvari što mogu lako da se prenesu iz drugih medija

Spiridon Spiridon 16:17 26.10.2009

Re: ..

Time Bandit
Vucko nisi me izneverio, sve vreme sam cekao ovakav blog =]

preporuka ko vrata ali kad bi se igrali po sibicama

Sledeci blog najverovatnije pises o nekom propustu u zakonu. Ali mojne da nadjes neki veliki propust.


mojne Spiro da čoveka usmeravaš ka lošim rešenjima u ustavu
najverovatnije da nema pametnijih stvari što mogu lako da se prenesu iz drugih medijaali ovo je Vucko napisao za nase dobro??? Da se zastitmo od sebe samih i eventualnih gresaka!

pazi sad!


Time Bandit Time Bandit 16:46 26.10.2009

E, a sad malo i Vučko

ali ovo je Vucko napisao za nase dobro??? Da se zastitmo od sebe samih i eventualnih gresaka!


Velika su to očekivanja od autora, velika odgovornost hebote, između najlonskih kesa i plastičnih boca na đubrištu nije se lako iaboriti sa radijacijom - nije vidljivo a štetno u pm.

U tu svrhu su i pokrenuli ovaj pravilnik rada i oformili malu ali stručnu NVO grupu sa sve uglednim šabanskim stručnjacima: lektori, limari, lokalni, lenjivci, itd.Goran Vučković Goran Vučković 16:52 26.10.2009

Dragi Spiro i Time Bandit,

budite moji dragi gosti u prezentaciji svojih šarmantnih karaktera našim drugarima ovde.

Spira je već na jednom od mojih prethodnih blogova dao prilog za biografiju svog "NVO" i svog načina postizanja "mira u svetu". Ja se izvinjavam što vam u ovome ne mogu praviti društvo, ali ovo jednostavno nije moj stil.
Jelena Gall Jelena Gall 13:49 26.10.2009

Obećano objašnjenje

Da ne turam sad ovaj komentar u repliku, tim pre što hoću da linkujem još dva komentara koja su se u međuvremenu ovde pojavila - ovako stoje stvari sa obrisanim postom:

Vesna je u tekstu, koji se još može pročitati na Peščaniku (linkovao gore Budimac), pomešala zakon i pravilnik - posledica toga je bilo da je krivicu za "radioaktivni pravilnik" (kako ga je na tom mom postu nazvala malena1) svalila na Skupštinu, umesto na Ministarstvo. Sem toga, Vesna u tekstu tvrdi da promena zakona (umesto pravilnika) nije obelodanjena u Službenom glasniku, što, ispostavilo se, takođe nije tačno.

Na ove greške su ukazali pre svih Goca i Sentinel. Trebalo je par sati da se svi ispetljamo. Na tu petljanciju se odnosi Vučkov komentar o Vesninom zbunu. A zbog prilične uzbuđenosti oko svega, mi tada nismo stigli da progovorimo o bitnijim aspektima "sveukupnog zbuna" o kojima se ovde govori upravo u komentarima koji su se na Vučkov nastavili.

U diskusiji na tom mom blogu iskristalisalo se sledeće: jedno kratko vreme je na snazi bio "radioaktivni pravilnik", ostalo je da se iščačka da li je neko uspeo da ga iskoristi za uvoz radioaktivnog đubriva i Goca se obavezala da će sve to ispitati. O tome govori ovde aleksandarz92 u svom komentaru

Zašto sam obrisala sve to? Prvo, činjenica da obično linkovanje Vesninog teksta nisam propratila odgovarajućim komentarom sa svoje strane (od pustog nedostatka vremena, a ne očekujući da će se ispostaviti da u tekstu ima materijalnih grešaka) odvela je deo diskusije u slepu uličicu zvanu "ne/volim Peščanik" itd. Drugi sporedni deo priče ticao se činjenice da sam prenela tekst autorke bloga kojoj je nedavno oduzet VIP status i koja se oprostila s blogom. Moja perspektiva se, u trenutku stavljanja teksta na blog, ticala međutim isključivo izuzetno važne TEME, ja bih ga - takvog kakav je bio Vesnin - prenela bez obzira na autora i izvor. No, to sam objasnila unazad umesto unapred, nažalost.

Drugo i važnije - kada se ispostavilo da je tekst dotakao važan problem, ali da je pisanje o problemu postavljeno na pogrešan osnov, nisam više videla razlog da ga takvog ostavim na blogu kao svoj post. Obavestila sam najproduktivnije učesnike diskusije i Supermoda o svojoj odluci da taj post obrišem, sačuvala ga u obliku word-fajla, ukoliko neko od njih želi da ga sačuva, i iste večeri obrisala post.

Vučko i Braja, koji su komentarisali na tom postu, naglasili su gore da je diskusija bila konstruktivna, uprkos velikih (političkih) razlika među komentatorima - ja bih rekla, diskusija je POSTALA konstruktivna nakon što smo konačno poverovali jedni drugima da hoćemo upravo to: da razgovaramo konstruktivno, a ne da se prepucavamo.

Ovaj Vučkov post me je dodatno uverio da je dobro što sam obrisala svoj - nije bitno šta je Pera rekao Đoki, a Đoka Mari, niti bi ikakvog smisla imalo da to neko sada čita u ovom kontekstu. Bitno je nastaviti tražiti tamo gde se ukazao "preostali" problem - o tome ovde zasad komentarišu Gordana i Aleksandar. A to je i razlog zašto, recimo, Time Bandit neće dobiti nikakav odgovor na svoj zlobni komentar, izuzev jednog BAŠ ME BRIGA.

Nadam se da je ovo objašnjenje zadovoljavajuće, a ako nije, predlažem da mi se javite putem PP, da ne dubimo dalje o tome.

A da, zamalo da zaboravim, moderacija nije imala NIKAKVOG uticaja na skidanje tog mog posta. Prenošenje Vesninog teksta moderacija jeste u prvi mah doživela kao provokaciju (još jedna posledica činjenice da nisam odmah objasnila svoje motive), skinula meni VIP za taj tekst (uz obrazloženje napisano na postu) i vratila mi ga kad sam napisala sledeći autorski post. Kada sam odlučila da taj post obrišem, moderacija nije sugerisala ni "da" ni "ne", a ja sam se obavezala da JA dajem dalja obrazloženja ako to bude neophodno.

(Pitam se da li unapred da se isplazim Vučku, koji će se sigurno isplaziti meni baš zato što sam ozbiljna i opet me ispaliti iz cipela, ili da to ostavim za posle?)
Goran Vučković Goran Vučković 13:54 26.10.2009

Re: Obećano objašnjenje

(Pitam se da li unapred da se isplazim Vučku, koji će se sigurno isplaziti meni baš zato što sam ozbiljna i opet me ispaliti iz cipela, ili da to ostavim za posle?)

Samo izvoli
Time Bandit Time Bandit 15:46 26.10.2009

lektori u raljama niske radijacije

Pitam se da li unapred da se isplazim Vučku,


ako bi neko uspeo da Vam objasni jedinicu Bekerel i njenu praktičnu vrednost verovatno bi onda shvatili koliko ova Vaša briga za zakonske regulative ima smisla.


Jelena Gall Jelena Gall 16:23 26.10.2009

Re: lektori u raljama niske radijacije

Time Bandit
Pitam se da li unapred da se isplazim Vučku,


ako bi neko uspeo da Vam objasni jedinicu Bekerel i njenu praktičnu vrednost verovatno bi onda shvatili koliko ova Vaša briga za zakonske regulative ima smisla.

Da, vi ovcama, kravama i pilićima svakako doprinosite konstruktivnom razgovoru. Vidim da ste i samog Bekerela uključili u diskusiju, jedino što sam ja, lektorski zaglupljena, mislila da je Bekerel prezime naučnika koji je dobio Nobelovu nagradu, a bekerel jedinica radioaktivnosti. No, možda da pokupite ove jadne životinje odavde i odnesete ih onim stručnjacima u Vinči, pa njima prišapnete nešto o praktičnoj vrednosti - čega god.

A što se Vučka i mene tiče, šta se kog vraga trpate kad ne kapirate?
Goran Vučković Goran Vučković 17:01 26.10.2009

Re: lektori u raljama niske radijacije

A što se Vučka i mene tiče, šta se kog vraga trpate kad ne kapirate?

Pošto je bilo brisanja, samo da još jednom ponovim da ja postove na svojim blogovima ne brišem, jer računam da svako sebe najbolje predstavlja. Ostalo je politika kuće, u koju se ne bih upuštao.

Lektorki se izvinjavam na neprijatnosti, koju sam delimično izazvao i ja - svojim, očigledno provokativnim, postom.
aleksandarz92 aleksandarz92 19:14 26.10.2009

Re: lektori u raljama niske radijacije

ako bi neko uspeo da Vam objasni jedinicu Bekerel i njenu praktičnu vrednost verovatno bi onda shvatili koliko ova Vaša briga za zakonske regulative ima smisla.


Pazi ovako:

Na granicu neke države dodje neka roba. Obave se granične kontrole i utvrdi se da nečega ima iznad granice da bi se dozvolio uvoz jer je štetno po okolinu, pa nadležne inspekcije neće da izdaju rešenje i dozvole uvoz. Šta se radi u tom slučaju?

a) Roba se vraća u zemlju iz koje je došla,
b) Izmeni se propis, pa inspekcija po novom propisu izda dozvolu, a posle toga se propis vrati na staro.
Potpuno je nebitno da li se to nešto meri Bekerelima, Banditima ili Aleksandrzima.

PS
Gore napisano je redosled dogadjaja koji se stvarno odigrao u slučaju koji sam spomenuo. Da ne ispadne da nekog optužujem, moguće je i da se sve slučajno poklopilo, mada ja mislim da je ta verovatnoća jednaka onoj da ministarstvo odbrane večeras izbaci seriju "univerzalnih vojnika" i oni sutra uhapse Ratka Mladića.
Goran Vučković Goran Vučković 19:29 26.10.2009

Pecanje, a nije Dragovo

PS Gore napisano je redosled dogadjaja koji se stvarno odigrao u slučaju koji sam spomenuo.

Nekako imam utisak da se naš blog-pecaroš (zastupnici rodno-osetljivog jezika, upomoć - šta je ženski rod od reči "pecaroš"? ) neće sutra vratiti praznih ruku - ovo izgleda kao da se neki som već upecao.

AleksandruZ (i Vesni) zahvalnost za informacije, a "ženskoj momčadi" u skupštini podrška - računam da smo svi ažurirali svoje rokovnike, što reče Srđan
Milan Novković Milan Novković 19:38 26.10.2009

Re: Pecanje, a nije Dragovo

šta je ženski rod od reči "pecaroš"?

pecaroš-bez-brkova :) (podsetilo me na našeg kolegu koji svakog zove "brko, bre"

Nije ništa manje izazovno ni apstraktno prebrojavanje "ženske momčadi" - momče prvo, momče drugo, ....

Naravno, "logika" je nepokolebljiva - devojke, to su momci bez brkova
aleksandarz92 aleksandarz92 19:59 26.10.2009

Re: Pecanje, a nije Dragovo

šta je ženski rod od reči "pecaroš"?

Pade mi sad na pamet još jedan primer neravnopravnosti polova.

Onaj ko pošteno peca - ribolovac (muški rod)
Onaj ko peca ilegalno - ribokradica (ženski)
Supermod Supermod 21:41 26.10.2009

Obaveštenje

Goran Vučković


Pošto je bilo brisanja, samo da još jednom ponovim da ja postove na svojim blogovima ne brišem, jer računam da svako sebe najbolje predstavlja. Ostalo je politika kuće, u koju se ne bih upuštao.

Lektorki se izvinjavam na neprijatnosti, koju sam delimično izazvao i ja - svojim, očigledno provokativnim, postom.


Moderacija je brisala komentar autora Time Bandit zbog fotografije koju je postavio, a on je obrisani komentar, odnosno fotografiju ponovio. Nakon toga moderacija ga je privremeno banovala, do konsultacija sa urednicom Bloga.

U medjuvremenu, autor se javio sa "rezervnog nicka" koji nije napravljen za ovu priliku (danas) i taj komentar je obrisan, a korisničko ime (klon) trajno banovan. Na blogu nije dozvoljeno koriščenje više nickova, a svi koji iskoriste mogućnost koju im registracija s free e-mail adresa (od kako je otvoren fm) omogućava, biće sankcionisani, a klon/ovi trajno banovani.

Mogućnost zloupotrebe postoji, ali moderacija Bloga B92 je ne toleriše svesno, uz napomenu da klona nije uvek moguće uočiti trenutno. Neuporedivo veći broj klonova bude banovan nakon registracije ili prvog objavljenog komentara, ali se dešava i da neki budu uočeni tek nakon što ste predstave, kao što je to bilo u ovom slučaju.

Molimo Vas da se na ovaj komentar ne nadovezujete, odnosno da ne otvarate diskusiju o klonovima i time skrenete sa teme ovog Bloga.

Hvala.

Jelena Gall Jelena Gall 22:36 26.10.2009

Re: lektori u raljama niske radijacije

Goran Vučković
A što se Vučka i mene tiče, šta se kog vraga trpate kad ne kapirate?

Pošto je bilo brisanja, samo da još jednom ponovim da ja postove na svojim blogovima ne brišem, jer računam da svako sebe najbolje predstavlja. Ostalo je politika kuće, u koju se ne bih upuštao.

Lektorki se izvinjavam na neprijatnosti, koju sam delimično izazvao i ja - svojim, očigledno provokativnim, postom.

ma, sve je ok. vidim sad i komentar supermoda, videla sam i obrisanu fotku (ne i klona) - nije važno. čovek je potpuno promašio ton, baš kao i mesto na kojem će da promaši ton. ja da se pitam (sad mi je neopisivo smešno ovo "ja da se pitam" :)))) ), ja bih ga banovala s ovog posta. bolje rečeno, banovala bih ga da je post moj. posle tri godine blogovanja shvatam da ima postova koji odlično trpe provokativne trolove i onih koji ih ne trpe. ovaj po meni spada u tu drugu grupu.
pri tom, vučko, gledano iz druge perspektive, upravo takve reakcije pokazuju s kakvim sve nemanima ima da se nosi ozbiljna priča na ovakve teme.
a mene je kosnulo što su gordanac i sentinel na mom blogu malo (moj drug sentinel i malo više!) gubili živce s nama neznalicama! :)
mladen.mladen mladen.mladen 20:17 26.10.2009

ovaaaaj..

Moguće je sasvim da ću jednog dana progutati ove svoje reči, ali...

Ne verujem da bilo kakve slične inicijative mogu da pomognu. Može da pomogne samo jedno (citat): Nema šta kome da pričaš, da se ubeđuješ ili dokazuješ, da reaguješ - samo radiš svoje onako kako treba da se radi, i kada ti to ne traže, i kada to baš i ne mora tako nego može kao i svi što rade. To je sve.

svoje znači da ne pokrećeš inicijative koje podrazumevaju bilo čiju podršku već radiš kao da iza tebe nema nikog niti će ga ikad biti. ukoliko ti se učini da nešto o čemu dovoljno ne znaš nema smisla, onda o tome pitaš onoga za koga misliš da zna ili da bar zna onoga ko zna. onda oni nek vide da li treba reaguju ili ne.

u suprotnom, kada pokrećeš priču koja se može opisati kao inicijativa to podrazumeva armiju laika koji su ubeđeni u jednu ili drugu stranu. imali smo ovde inicijativa raznoraznih.. čak i kada su daleko smislenije, to nije put do boljitka, već najčešće najjednostavnije rešenje da stvoriš potpuno suprotan efekat i da na ono za šta pokrećeš inicijativu baciš neotklonjivu senku sumnje.

P.S. kada ne bi bilo ovako, Gorane, ovaj blog bi verovatno bio jedan od najboljih početaka za inicijativu.
Goran Vučković Goran Vučković 20:37 26.10.2009

Re: ovaaaaj..

P.S. kada ne bi bilo ovako, Gorane, ovaj blog bi verovatno bio jedan od najboljih početaka za inicijativu.

Ćao Mladene,

ja sam ovde pre svega mislio na ljude iz struke, a ne na nekoga ko ne zna puno o oblasti - jer u principu jedino oni koji se razumeju u to o čemu podzakonski akt govori mogu da prepoznaju problem.

Mislim da je tu jedan ozbiljan nesporazum i sa Time Bandit-om. Ovde je bio problem što su se Vesnini prijatelji iz Vinče plašili da ovo objave sami. A, čini mi se, nije baš to bilo ni bez razloga - jer ako je podzakonski akt zaista menjan samo da bi nekom prošla jedna neispravna narudžbina veštačkog đubriva, onda mi se čini da ćemo uskoro imati novog resornog ministra, a možda tu bude još "ulova".

Vesna se tu pojavila, po mom razumevanju, u ulozi novinara i lady with cojones - samo što joj je rad nogu bio očajan. Pa sam hteo da popričamo o tome da li je moguće ovo izvesti efikasnije, sa manje side-efekata i uz manje štete za učesnike. Uz sve kredite za Vesnu, njene prijatelje i one koji su učestvovali u ovoj priči.

Ako nisam uspeo da ovu poruku dobro prenesem, izvinjavam se na "šumu na vezama".
vilovuk vilovuk 22:26 26.10.2009

Internet i demokratija

Vučko, pridružujem se onima koji su ti već uputili pohvale i podržavam te u uverenju da blog b92
može postati značajan medijum kad je 'odbrana i zaštita' opšteg dobra u pitanju.

A sad malo filozofiranja da opravdam naslov:
demokratija je, kako ja shvatam, bestidan naziv za društveno uređenje optimizovano
na maksimalnu dobit bogatih, jer 2% bogatih vlada svetom, i Srbijom, a ne demos - demos je
u tom sistemu tegleća marva kojoj se daje samo toliko da može dobro da povuče - dakle,
u sveopštem mraku budućnosti demokratije, moć interneta je za mene jedino svetlo koje nazirem,
jedina nada.

Srbija je pretrpela značajan 'odliv mozga' i ja ne vidim gde bi se ako ne na internetu mogao
konstituisati respektabilni demo-kratski otpor tajkunskoj bezobzirnosti.
Goran Vučković Goran Vučković 22:57 26.10.2009

Re: Internet i demokratija

dakle, u sveopštem mraku budućnosti demokratije, moć interneta je za mene jedino svetlo koje nazirem,
jedina nada.

E, vilovuče, ulepša mi veče - kakva radost - evo najzad jedan veći optimista od mene

Iskreno, lepa je stvar Internet, nego što se tiče ovog konkretnog slučaja sa Vesnom i svetlećim đubrivom - ja se samo nadam da nismo Goci previše zatresli drvo - da joj ne presedne, pa da bira neku jeftiniju zabavu nego druženje sa nama ovde (ali mislim da su ovi iz ministarstva poljoprivrede zaslužili i "partijsku" motku, a ne samo "narodnu", ako je zaista propis promenjen privremeno, da bi se pustio nečiji "svetleći" kontigent iz carinskog skladišta)
gordanac gordanac 23:10 26.10.2009

Internet, demokratija i.....

...drveće:
...- ja se samo nadam da nismo Goci previše zatresli drvo - da joj ne presedne, pa da bira neku jeftiniju zabavu nego druženje sa nama ovde....

Nesebrigaj, Čubaka
Kad sam odolela do sada da objasnim ŠTA je STVARNO Becquerel (pa da "talk nerdy to you" ), ondaK je sve drugo - писофкејк

Interesantno mi je da niko nije primetio drugi, mnogo važniji deo zahteva i pitanja koje postavljam.
A još sam i na postu koji je sklonjen lepo napisala i autorki i izvoru i Jeleni koja je tekst prenela: "a tvoj mi je tekst i nehotice, dao jednu važnu informaciju"--

Pesnici to kažu "stvari nikada nisu onakve kakvima se čine"

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana