Društvo| Gradjanske inicijative| Ljudska prava| Na današnji dan| Zdravlje

Zašto lekari ne treba da dobiju status službenih lica?

Hansel RSS / 24.08.2010. u 19:56

Pošto su se pre desetak dana potukli lekar i pacijent, a još se ne zna ko je prvi i kako počeo, pre neki dan nova drama - po lekarskim izvorima, pretučena je doktorka koja je, navodno, odbila da pomogne bolesnom dvogodišnjem detetu (dete ima tumor na mozgu), a optužena majka izjavljuje da se doktorka saplela o njenu nogu(!?). Bilo je raznih sličnih slučajeva i ranije i uvek bi se lekari oglasili tražeći status službenih lica. Ima opravdanja za zahtev, ali čini se da su razlozi protiv mnogo brojniji:

1. zato što se mnogi lekari NE ponašaju u skladu sa strukom i etikom (što, naravno, ne opravdava fizičke napade na njih), pa bi se s novom privilegijom osećali još zaštićenijim;

2. zato što država do sada nije zaštitila nijednog pacijenta u sporu sa zdravstvenim ustanovama;

3. zato što je tek nekoliko slučajeva korupcije isterano na čistac;

4. zato što bi takva asimetrična mera dodatno pogoršala položaj većine pacijenata koja je uljudna i (previše) strpljiva - svako insistiranje, u očaju i povišen ton mogao bi da bude smatran za napad na službeno lice, a pacijent bi u obrnutom slučaju bio potpuno obespravljen;

5. zato što državno zdravstvo ima skoro pa apsolutni monopol i zato što su građani prinuđeni da ga plaćaju i da trpe sve njegove mane koje nemaju nikakve veze s nedostatkom sredstava, na primer, već samo sa neorganizacijom i nedostatkom dobre volje, pa čak i elementarne humanosti;

... molim, nastavite. Ili imate drugačije mišljenje?

„Nedopustivo je da počionici za sve to dobijaju samo prekršajne prijave", kažu (za „Politiku") u Lekarskoj komori Srbije, a u Sindikatu lekara i farmaceuta (kom, ima ih bar dva i svaki negira legalnost onog drugog, ali možda nije ni važno?) da „lekari nisu uslužna delatnost i nisu servis koji ispunjava želje i zahteve". OK, kad bi lekari i mogli da budu delatnost (ma, shvatili smo), oni bi za početak morali da shvate da zdravstveni sistem postoji da bi bolesnima pružao neophodne medicinske usluge, a ne da se pacijenti ponašaju shodno očekivanjima lekara. Znamo da nas ima svakakvih i uvek mi je iskreno žao kada vidim bilo kog službenika koji bez pogovora mora (ili misli da mora) da izdrži razne neadekvatne izlive posetilaca (danas sam slušao kako je pacijent koji samo treba da zakaže pregled kod očnog lekara, samo na ljubaznu sugestiju sestre da ponese sve nalaze o npr. kardiovaskularnim bolestima i sl. nepotrebno ispričao  gotovo celu svoju anamnezu, dok drugi čekaju), ali mi je mnogo više žao nas koji trpimo bahatost ili "samo" nezainteresovanost onih za koje alternativu nemamo. Mogu sada samo da naznačim deo strašnog iskustva u odeljenju jedne bolnice gde nema elementarne profesionalne brige o pacijentima (na primer - ne zapuštanje, nego odsustvo bilo kakvog tretmana velikih, bolnih i tvrdih otoka od infuzije, odsustvo redovne kontrole stanja kritičnih bolesnika, nedavanja kiseonika bolesniku koji se guši i sl.) - kada sam u kritičnom trenutku tražio intervenciju lekara s drugog odeljenja (jer ovo nema svog tokom popodneva i noći) i kada je doktorka odbila da krene sa mnom jer „to nije etično, može tako svako sa ulice da dođe da je pozove", morao sam da joj kažem da to možda i nije po nekoj njihovoj proceduri, ali da etično svakako mora biti; tek kada sam je pitao ko će biti odgovoran ako pacijentkinja umre, pristala je da pozove odeljenje sa koga sam došao i proveri moje navode, pri čemu me je okarakterisala kao „neprijatnog gospodina" (u dva telefonska razgovora), a onda me je kasnije (kada je ipak došla da pregleda bolesnicu), s neskrivenom slavodobitnošću izbacila iz sobe rečima „Rodbina napolje!" Da li bih ja bio sproveden u lisicama te večeri da je ona imala status službenog lica?

_____________

Izbori u Pompeji

Na današnji dan (tako bar kažu), 79. god. pre nove ere, u erupciji Vezuva, stradala je Pompeja. Otkopavanja u kamenju i pepelu „zamrznutog" grada traju i danas, a na zidovima su ostale sačuvane predizborne parole: „Birajte Brutija Balbu, on neće opljačkati gradsku blagajnu!", „Marsal će biti dobar edil! On će prirediti veličanstvene Igre!"...



Komentari (303)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

cult cult 20:28 24.08.2010

Jos jedno premlacivanje

danas u Krusevcu. Vest

"Dve osobe pretukle su radnika obezbeđenja Zdravstvenog centra u Kruševcu Bobana Mijajlovića (42), jer je pokušao da ih spreči da uđu u hiruršku salu u kojoj su lekari ukazivali pomoć mladiću koga su doveli u bolnicu. Jedna od te dve osobe, koja su pretukle Mijajlovića bio je otac povređenog mladića.
Mijajlović je zbog povreda koje je zadobio zadržan u bolnici, gde su ga danas posetili novinari kojima je rekao da je na prve znake nasilnog ponašanja pozvao policiju, ali da su ga napadači, do njihovog dolaska, oborili na pod i zadali mu više od 50 udaraca."

Pomislih da ce se barem Krugolina danas oglasiti posle ove serije fizickih napada na lekare i zdravstene radnike na radnom mestu, no ona je zauzeta, vidim, ličnim temama...Megjutoa, ovo sto si ti napisao je bas ocekviano, predvidivo takoreći... Ne treba im dati status sluzbenog lica jer su bahati i korupmirani i bice jos vise takvi ako im se tako nesto da. Šta da vam kazem. Zelim vam da imate nekog bliznjeg medj zdravstvenim radnicima.
antioksidant antioksidant 20:37 24.08.2010

Re: Jos jedno premlacivanje

Zelim vam da imate nekog bliznjeg medj zdravstvenim radnicima.

то је јако корисно у србији - имати везу међу лекарима
Hansel Hansel 20:49 24.08.2010

Re: Jos jedno premlacivanje

Baš tako, AO!

Dragi Cult, samo si me podsetio na nešto što sam propustio da kažem - ako je tačno da su mnogi napadači na medicinsko osoblje prošli nekažnjeno, to je propust sudstva, baš kao što je propust što mnoge lekare koje je trebalo nije kaznilo (a o samoj Lekarskoj komori da ne govorimo). Da li inicijativa da lekari treba da imaju status službenih lica znači zapravo da zakon postoji samo za zaštitu službenih lica? O čemu mi govorimo? Neka procesuiraju dosledno po postojećem zakonu dosadašnje izgrednike, čemu to ukopavanje i (dodatno) udaljavanje od pacijenata?

Što se mene tiče, neka bude po policajac u svakoj ustanovi, zaista, ali nemoj da produbljuju jaz koji je već poprilično i dubok i širok... Pada li na pamet nekome zašto se to nasilje javlja?

Voleo bih da se javiš sa kontraargumentacijom, ja sam i na to pozvao, nisam nastupio s pozicije da sam sigurno u pravu, mada sam, priznajem, prilično ubeđen (ovog puta). Takođe, prilično sam siguran da je tekst dovoljno izbalansiran, da ne zatvara oči ni pred čim... a i sačekao sam da vidim da li će neko drugi o ovome da piše, pa sam se tek onda usudio... (predvidivo )

Pozdrav
gedza.73 gedza.73 20:54 24.08.2010

Re: Jos jedno premlacivanje

Megjutoa, ovo sto si ti napisao je bas ocekviano, predvidivo takoreći... Ne treba im dati status sluzbenog lica jer su bahati i korupmirani i bice jos vise takvi ako im se tako nesto da. Šta da vam kazem. Zelim vam da imate nekog bliznjeg medj zdravstvenim radnicima.

Me]utim, ovo što je napisao, ima li nešto netačno?

Lica koja su napala, teže ili lakše, povredila zdravstene radnike sigurno će odgovarati.

Zdravstveni radnici koji su svojim činjenjem ili nečinjenjem skrivila smrt pacijenata, uzela mito da li su i da li će odgovarati za svoja dela?
Da li je uopšte neki zdravstveni radnik ostao bez licence zbog svojih grešaka, ili ih esnaf štiti, ko da su mafija, majku mu.

. Zelim vam da imate nekog bliznjeg medj zdravstvenim radnicima.

Na ovo postoji neverovatno surov odgovor.
antioksidant antioksidant 20:57 24.08.2010

Re: Jos jedno premlacivanje

Na ovo postoji neverovatno surov odgovor.

драго ми је што га ниси написао
хвала
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:57 24.08.2010

Re: Jos jedno premlacivanje

Pomislih da ce se barem Krugolina danas oglasiti posle ove serije fizickih napada na lekare i zdravstene radnike na radnom mestu, no ona je zauzeta, vidim, ličnim temama...


Mene su danas zvali iz Politike, da sutra dodjem kod njih da s jednom lekarkom razgovaram o temi odnosa pacijenata i lekara, za njihovu rubriku "Srbija razgovara".

Eto, nisam htela doktorki dotičnoj da unapred otkrivam šta će mi biti argumenti.

PS: pa, de si bre Cult, nedostaješ mi, časna reč.
Hansel Hansel 21:01 24.08.2010

Re: Jos jedno premlacivanje

Dobro, otkrij nam onda argumente posle razgovora, a pre objavljivanja!
stasava stasava 22:13 24.08.2010

Re: Jos jedno premlacivanje

Lica koja su napala, teže ili lakše, povredila zdravstene radnike sigurno će odgovarati.

Zdravstveni radnici koji su svojim činjenjem ili nečinjenjem skrivila smrt pacijenata, uzela mito da li su i da li će odgovarati za svoja dela?
Da li je uopšte neki zdravstveni radnik ostao bez licence zbog svojih grešaka, ili ih esnaf štiti, ko da su mafija, majku mu.

Kao najvecu drzavnu tajnu LKS cuva podatak da li je uopste neki lekar ostao bez licence, kao da je nase zdravlje tudja svojina. Niko ne opravdava premlacivanje, uopste nasilje, treba da se oglase sindikati, esnafi, udruzenja, ali da li su se BAR JEDNOM oglasili kada je bila u pitanju smrt pacijenta? O, da jesu, da treba CEKATI, cekati da se utvrde cinjenice , da pravosudni organi urade svoje po izvestajima njihovih clanova lekara koji jedni druge, naravno, stite. Zasto samo prekrsajne prijave, cude se oni, a ne cude se kada umiru pacijenti, porodilje, deca, trudnice od novog gripa u najvecem procentu kod nas, i kada se bas nigde ne potvrdjuje greska, onda se ne cude,ne shvatajuci da treba najvise da stite sebe od samih sebe.Onda im ne bi trebala dodatna zastita, ovako, jaz je vec ogroman.
scabies scabies 00:33 25.08.2010

Re: Jos jedno premlacivanje

Hansel, vrlo sam neprijatno iznenađena... Priznajem da nisam pročitala do kraja, sasvim mi je bilo dovoljno onih par argumenata sa početka. Da se ne osvrćem na Macine (sada već tradicionalne) ispade...

Cult, nedostaješ mi, časna reč.

Hansel Hansel 00:43 25.08.2010

Hipokratova zakletva

gedza.73
Da li je uopšte neki zdravstveni radnik ostao bez licence zbog svojih grešaka, ili ih esnaf štiti, ko da su mafija, majku mu.

"...Drugi lekari će mi biti braća..."
Iz Hipokratove zakletve; s tim što je današnja Hipokratova izmenjena, pa me baš zanima kako je glasio original...

Našao sam, evo (hvala Vikipediji!), uočite razlike (i sličnosti i sličnosti, a razlike - pogledajte tu akrobaciju - braće!) :

original:

Kunem se Apolonom lekarom, Asklepijem, Higejom, i Panakejom, i za svedoke uzimam sve bogove, i sve boginje, da ću se u skladu sa svojim sposobnostima i svojim rasuđivanjem držati ove Zakletve.

Da ću smatrati dragim kao roditelja onog koji me je naučio ovoj umetnosti; da ću živeti u slozi sa njim i, ukoliko je to potrebno, deliti svoja dobra sa njim; da ću njegovu decu gledati kao svoju braću, da ću ih, ukoliko to zažele, podučiti ovoj umetnosti bez naplate ili pisane obaveze, da ću podeliti sa svojim sinovima, sinovima učitelja i učenicima koji su se upisali i prihvatili pravila profesije, ali samo sa njima, pravila i instrukcije.

Prepisivaću lečenje na dobrobit svojih pacijenata u skladu sa mojim sposobnostima i mojim rasuđivanjem i nikada nikome neću naneti zlo.

Nikome neću, čak i ako me zamoli, prepisati smrtonosan otrov niti ću mu dati savet koji može prouzrokovati njegovu smrt.

Niti ću dati ženi sredstvo za pobačaj.

Održaću čistotu mog života i mog umeća.

Neću operisati kod kamena, čak i ako je bolest očigledna kod pacijenta; ostaviću ovu operaciju specijalistima tog umeća.

U koju god kuću da uđem, ući ću samo za dobrobit mojih pacijenata, držeći se podalje od bilo kakvog namernog nedela i od zavođenja žena i muškaraca zarad ljubavnih zadovoljstava, bilo da su slobodni ili robovi.

Sve što saznam prilikom vršenja moje profesije ili svakodnevnog poslovanja sa ljudima, a što ne treba širiti dalje, čuvaću kao tajnu i nikada neću otkriti.

Ukoliko se verno držim ove zakletve, neka uživam u mom životu i praksi moje umetnosti, poštovan od strane svih ljudi za sva vremena; ali ukoliko zastranim sa nje ili je prekršim, neka me sve suprotno zadesi.


savremeni tekst, 1946, Ženeva:

U času kada stupam među članove lekarske profesije svečano obećavam da ću svoj život staviti u službu humanosti.

Prema svojim učiteljima sačuvaću dužnu zahvalnost i poštovanje.

Svoj poziv ću obavljati savesno i dostojanstveno.

Najveća briga će mi biti zdravlje mog bolesnika.

Poštovaću tajne onoga ko mi se poveri.

Održavaću svim svojim silama čast i plemenite tradicije lekarskog zvanja.

Moje kolege će biti braća.

U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene uticati nikakvi obziri, vera, nacionalnost, rasa, politička ili klasna pripadnost.

Apsolutno ću poštovati ljudski život od samog početka.

I pod pretnjom neću popustiti da se iskoriste moja medicinska znanja, suprotna zakonima humanosti.

Ovo obećavam svečano, slobodno pozivajući se na svoju čast.

Hansel Hansel 00:49 25.08.2010

Re: Jos jedno premlacivanje

scabies
Hansel, vrlo sam neprijatno iznenađena... Priznajem da nisam pročitala do kraja, sasvim mi je bilo dovoljno onih par argumenata sa početka. Da se ne osvrćem na Macine (sada već tradicionalne) ispade...
Cult, nedostaješ mi, časna reč.
Skabi, trebalo bi da pročitaš sve pre nego što daš neko mišljenje. Ja mislim da sam svoje argumentovao, pa i tebi mogu da kažem - daj kontraargumente. Uvek iskreno želim da ih čujem. A napisao sam i da mislim da zahtev može imati opravdanja, ali da su razlozi protiv, po meni, trenutno brojniji. Nadam se da ćeš pročitati, da ćeš pročitati i o mom nedavnom iskustvu, pa da ćeš se ponovo javiti.

Pozdrav!
scabies scabies 01:04 25.08.2010

Re: Jos jedno premlacivanje

Nadam se da ćeš pročitati, da ćeš pročitati i o mom nedavnom iskustvu, pa da ćeš se ponovo javiti.
Pročitala sam do kraja, mada to i dalje ne znači da sam razumela... Nadam se da nisi hteo da kažeš da je potrebno da se medicinsko osoblje oseća nezaštićeno jer će tako biti primorano...šta god.
Nebitno potpuno. Vidimo se na nekoj drugoj temi. Pozz
Hansel Hansel 01:32 25.08.2010

Re: Jos jedno premlacivanje

Naravno da nisam to rekao, i ne može biti nebitno (znam da se tako kaže). Rekao sam samo da mislim da osoblje ne treba da bude u tom smislu zaštićenije od bilo koga drugog, i da za napade na lekare vinovnici treba da odgovaraju po zakonu, baš kao i lekari koji su ugrozili pacijente. Zašto se ne napravi zakon o većoj kažnjivosti napada na bilo koju osobu koja je na radnom mestu, ako bi to nešto rešilo (btw, radnici gradske čistoće trpe napade iz čista mira)? A ne bi, siguran sam, jer to su situacije koje su jako podložne uticaju afekta i ako je rodbina pacijenata bezrazložno agresivna, onda samo policajac na licu mesta može da zaštiti osoblje, a ako pak ono nešto ne radi i ne ophodi se kako treba, možda treba da sebe trenira i edukuje. Pričala mi nedavno lekarka iz Britanije da oni imaju treninge sa glumcimaa za reagovanje u kriznim i konfliktnim situacijama. Da li je ovde neko za bodovanje za licencu ponudio neki takav program? Ne, već skupe programe van mesta boravka, pa i s temama koje direktne veze sa strukom nemaju - recimo, predavanje o sektama za medicinske sestre! Doduše, i to može biti informativno ako ima nekih koji se agresivno ponašaju u bolnicama!

A što se nezaštićenost tiče, mogu da ti kažem da ako se neko u našim bolnicama oseća nezaštićeno, to su pacijenti. To sasvim odgovorno kažem, kao i da je to žalosno do bola i nadam se da će biti prilike da se o tome ozbiljno razgovara i da se takav (mal)tretman ljudi u situacijama kada im je najteže promeni. Naravno, nije to svuda tako, u svim službama ili mestima, ali ako kažem svoju procenu da to važi za bar 50% kapaciteta, i ako baš i nisam potpuno u pravu, mnogo je! Daj Bože da nisma potcenio procenat...
gedza.73 gedza.73 09:51 25.08.2010

Re: Hipokratova zakletva

držeći se podalje od bilo kakvog namernog nedela i od zavođenja žena i muškaraca zarad ljubavnih zadovoljstava

Ovo su prvo izbacili iz zakletve.
kleinemutter kleinemutter 14:19 25.08.2010

Re: Jos jedno premlacivanje

Kru,

evo ti jedna lepa prica o odnosu lekara prema pacijentima.
Rec je o dr neurologu sa Klinike za neurologiju, koji leci mog malog.
Kad god smo bili na pregledu polako i jednostavnim jezikom je objasnjavao detetovu bolest, probleme, EEG.

Kad smo lezali na odeljenju obilazi je sve svoje pacijente oko 3 puta u toku dana a ako je dezurni onda i uvece+ radi redovno ambulantne preglede.
Uvek je imao lepu rec za decu i nasalio bi se s njima i interesovao se za igre , kojima se dete/deca bave i sl.

Uvek je objasnjavao sta ce od lekova da ukljuci u terapiju i zasto.Pitao sta mislimo mi roditelji o tome.Da mu ponovimo svaki put kako dete reaguje na neki od lekova.

Ostavio mi je opciju da mu se javim emailom bilo kad , ako je hitno i ako dete ima pogorsanje uz preporuku da se dete odmah odnese na kliniku.

Mogu povremeno da mu posaljem mailom nalaze krvi, koncentraciju leka i sl. u mesecima kad ne idemo na preglede.Uvek mi odgovori na mail i da savet.
Za ove usluge ga niko ne placa, ali covek brine o svojim pacijentima.

Po meni je ovo pravi dr i odlican odnos sa pacijentima.
Ovakav dr treba da dobije status sluzbenog lica, ali gle cuda , ja verujem da njemu nije ni potrebno, jer ga pacijenti i roditelji mnogo postuju.

Moram da napomenem da mi tog dr privatno ne poznajemo niti bilo ko od nase familije prijatelja.

A sta smo prezivljavali u Tirsovoj i kakav tretman je mali ima je ravno horor prici.
Bilo je dotle doslo da sam pretila da cu tuziti ne dobije li dete lekove.

p.s. ja sam protiv da im se obezbedi status sluzbenog lica.moraju da se uljude, pa tek onda da zasluze isti!
lepi pozdravi,
km
irenaema irenaema 14:27 25.08.2010

Re: Jos jedno premlacivanje




"Ovakav dr treba da dobije status sluzbenog lica, ali gle cuda , ja verujem da njemu nije ni potrebno, jer ga pacijenti i roditelji mnogo postuju."

Jasno kao dan!
scabies scabies 16:43 25.08.2010

Re: Jos jedno premlacivanje

ne može biti nebitno
Htela sam da kažem da je meni nebitno, to valjda može
ali ajde da ipak kažem koju...
Prvo, ni ja ne mislim da svi lekari treba da imaju status službenog lica. Ali mislim da lekari koji rade u hitnoj pomoći, urgentnim centrima, hitnim službama - treba da imaju status službenog lica. Strašan je to posao koji se obavlja pod velikim pritiskom i često je skopčan sa rizikom po one koji ga obavljaju.
Trebaju argumenti? Ok. Zato što je to u interesu države koja garantje svima zbrinjavanje u hitnim slučajevima. Zato što nije isti gubitak kad slučajnom prolazniku neka budaletina nanese teške telesne povrede i kada neka budaletina nanese teške telesne povrede osobi koja je trebalo da ostatak vremena zbrinjava vitalno ugrožene ljude. Da li su ti ljudi koji su onesposobili tu doktorku razmišljali o posledicama po ostale pacijente te večeri? Dobro, to se dešavalo u jednoj velikoj ustanovi koja ne zavisi ni od jednog pojedinca, ali šta bi se desilo u nekoj manjoj službi hitne pomoći kada bi neko onesposobio jedinog lekara u toku noći. Zamislite da vi dolazite u hitnu službu i da ste vitalno ugroženi, a onda vam kažu: "Žao mi je doktor/ka je upravo doživela frakturu lobanje jer je bila neljubazna, morate sačekati par sati."
Je li sada jasnije?
Ako je i posle ovoliko vremena na blogu potrebno da objašnjavam da se gnušam svakog nevaspitanja, bahatosti, primitivizma i agresije, e onda dođavola! Ali sa druge strane, ako se ikome (u zdravstvu) to može progledati kroz prste to su ljudi koji najdirektnije spašavaju ljudske živote u situacijama kad je svaki trenutak dragocen.
I još nešto. Ne treba biti mnogo pametan da bi se shvatilo da u tako kritičnoj situaciji treba obezbediti ljudima uslove u kojima mogu najbolje da urade posao od kog zavisi život. Lekar koji radi dok izbezumljena rodbina plače, kuka, i nenamerno odvlači pažnju, radi pod još većim pritiskom i mnogo lakše pravi grešku.
scabies scabies 17:13 25.08.2010

Re: Jos jedno premlacivanje

Zelim vam da imate nekog bliznjeg medj zdravstvenim radnicima.
Ja ponekad pomislim da poželim da im dete bude lekar, pa kažem sebi: čekaj, nemoj, šta su deca kriva.
cbronson cbronson 17:16 25.08.2010

Re: Jos jedno premlacivanje

ovde se namece zapazanje da su zahtevi za dobijanjem statusa sluzbenog lica u proporciji sa kolicinom korupcije za koju se odredjene oblasti optuzuju.

policajci vec imaju status sluzbenog lica, tamo je korupcije sve manje - zato sto kriminalci vec postaju policajci i obrnuto, razlika izmedju prvih i drugih je neprimetna tako da je potreba za korupcijom neznatna.

sada lekari, koji su takodje optuzivani za korupciju, zele status sluzbenog lica, pretpostavljam da su odmah za njima i prosvetni radnici, drzavna uprava... taman onim redom kojim ih gradjani optuzuju za korupciju.

bas me interesuje da li ce drzava usvojiti ovakve zahteve, dodeliti status sluzbenih lica onim licima koje optuzuju za korupciju i udaljiti nas na duze vreme od evropske unije?
asparagus asparagus 21:38 24.08.2010

Podrska

Moze, da im se da status sluzb. lica, ali isto tako da se za sva sluzbena lica poostre kazne za prekrsaje, krivicna dela i posebno korupciju. Pa lepo policajac kad upuca nekoga da dobije 40 godina robije (kad vec ne moze dozivotna), a lekar ili profesor kad primi mito da mu se oduzme dozvola i da se utamnici...
Hansel Hansel 21:47 24.08.2010

Re: Podrska

Da, i ja zaista bio pomislio i na tu varijantu, ali zaboravih da ubacim u tekst - veće privilegije - veća odgovornost! Hvala!
anakcosa anakcosa 12:14 25.08.2010

Re: Podrska

Odlicna ideja!
Jukie Jukie 22:05 24.08.2010

Službena lica

Ne znam. Ja sam jedno vreme radio kao nastavnik na zamenama, a nastavnike uvek uzimaju u ista usta sa zdravstvenim radnicima kad god treba upoređivati zanimanja. Postoji jedna sličnost a to je da svaki dan dolaziš u dodir sa stotinama stranaka od kojih te mnoge iz nekog razloga ne vole. I nastavnik i lekar imaju neku stručnu spremu, potrebnu da obavljaju taj posao, koju laik jednostavno nema, a taj laik je u ovom slučaju roditelj koji hoće da se utrpava i stoji preko ramena i govori stručnjaku kako da radi svoj posao tako i samo tako, kao da taj stručnjak neće videti još stotine sličnih slučajeva svaki dan i pojma nema kako da obavlja svoj posao. I onda hoće da skoči na stručnjaka i da ga prebije zato što mu se ne sviđa kako on radi svoj posao onako kako su ga učili na studijama (i posle na seminarima)? Taj deo mi se uopšte ne dopada. Ni malkice. Ni zere. I onda čoveku dođe da kaže "pa neka svoju decu uče i leče sami po kućama kad im lekari i nastavnici nisu dobri, pa da vidimo dokle će dogurati" ali to nije pravedno prema deci koja nisu ništa kriva.
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:11 24.08.2010

Re: Službena lica

I onda hoće da skoči na stručnjaka i da ga prebije zato što mu se ne sviđa kako on radi svoj posao onako kako su ga učili na studijama (i posle na seminarima)? Taj deo mi se uopšte ne dopada. Ni malkice. Ni zere.


A meni se, kao roditelju i kao korisniku zdravstvene usluge, uopšte, ni malkice, ni zere ne dopada što stručnjaci - nakon studija - misle da su posisali svu pamet ovog sveta, i da više nikad ništa ne treba novo da nauče, niti da se usavršavaju. Pa u 21. veku rade isto onako kako su učili sredinom 20. veka, a po udžbenicima pisanim u prvoj polovini 20. veka.

Dobro, karikiram malko. Ali jasno je šta hoću da kažem.
stasava stasava 22:24 24.08.2010

Re: Službena lica

Ne znam. Ja sam jedno vreme radio kao nastavnik na zamenama, a nastavnike uvek uzimaju u ista usta sa zdravstvenim radnicima kad god treba upoređivati zanimanja. Postoji jedna sličnost a to je da svaki dan dolaziš u dodir sa stotinama stranaka od kojih te mnoge iz nekog razloga ne vole. I nastavnik i lekar imaju neku stručnu spremu, potrebnu da obavljaju taj posao, koju laik jednostavno nema, a taj laik je u ovom slučaju roditelj koji hoće da se utrpava i stoji preko ramena i govori stručnjaku kako da radi svoj posao tako i samo tako, kao da taj stručnjak neće videti još stotine sličnih slučajeva svaki dan i pojma nema kako da obavlja svoj posao.

Ima losih i dobrih nastavnika, losih i dobrih lekara. To sto su oni zavrsili odgovarajuce skole je preduslov za obavljanje posla, uslov je nesto drugo, vaznije.kod nas je jos uvek prisutno ono uverenje da je posao jednom zauvek, da je bogomdan za njega, da kvalitet nije vazan, da nema evaluacije,da nije ni potrebna. Onda, naravno da se sve tumaci kao NAPAD.
cbronson cbronson 23:02 24.08.2010

Re: Službena lica

A meni se, kao roditelju i kao korisniku zdravstvene usluge, uopšte, ni malkice, ni zere ne dopada što stručnjaci - nakon studija - misle da su posisali svu pamet ovog sveta, i da više nikad ništa ne treba novo da nauče, niti da se usavršavaju. Pa u 21. veku rade isto onako kako su učili sredinom 20. veka, a po udžbenicima pisanim u prvoj polovini 20. veka.

Dobro, karikiram malko. Ali jasno je šta hoću da kažem.

kru, moram da konstatujem, na zalost svih nas, da ne preterujes, cak si sasvim u pravu.

neki ljudi jednostavno zaborave da je nauka kojom su se bavili samo proces, ona se obnavlja, dopunjava ili cak iz osnova menja.
znas li sta je najgore kod ovih udzbenika koje pominjes, pisanih u prvoj polovini 20. veka?
to sto su oni, u stvari, prepisani radovi nekih jos starijih autora!

sneza.lazarevic sneza.lazarevic 13:12 25.08.2010

Re: Službena lica

Pa nije baš tako Jukie, koliko sam ja razumela, u ovom konkretnom slučaju, majka nikome nije htela da govori šta treba da radi, već samo da bude prisutna. I ja uvek insistiram da budem prisutna prilikom pregleda moje dece. Zato da im pružim podršku, da im objasnim šta im se dešava, i šta sledi, jer to nikome od zdravstvenih radnika ne pada na pamet.
Uostalom, moram da budem tu da bih i sama bila obaveštena o tome šta sve preduzimaju, ili planiraju da preduzmu, i da dam svoju saglasnost na to
Jukie Jukie 22:35 25.08.2010

Re: Službena lica

sneza.lazarevic
Pa nije baš tako Jukie, koliko sam ja razumela, u ovom konkretnom slučaju, majka nikome nije htela da govori šta treba da radi, već samo da bude prisutna. I ja uvek insistiram da budem prisutna prilikom pregleda moje dece. Zato da im pružim podršku, da im objasnim šta im se dešava, i šta sledi, jer to nikome od zdravstvenih radnika ne pada na pamet. Uostalom, moram da budem tu da bih i sama bila obaveštena o tome šta sve preduzimaju, ili planiraju da preduzmu, i da dam svoju saglasnost na to

Mislio sam uopšteno, i u situacijama kada je osoba koja je došla sa pacijentom ili učenikom naizgled iracionalno agresivna ili insistira na poklanjanju ocena i sličnim glupostima. Ja čak nisam imao nikakve probleme sa roditeljima kao neki ljudi u drugim zemljama o kojima sam čitao na internetu (doduše bio sam kratko na zamenama pa sam možda utekao pre nego što su se setili da dođu do škole ) ali imam negativno iskustvo sa kolegama koji ti sole pamet kao neki posrednici/advokati. Dobro, bilo pa prošlo. Sada to više nije moj problem.
cbronson cbronson 22:51 24.08.2010

vaspitne batine

5. zato što državno zdravstvo ima skoro pa apsolutni monopol i zato što su građani prinuđeni da ga plaćaju i da trpe sve njegove mane koje nemaju nikakve veze s nedostatkom sredstava, na primer, već samo sa neorganizacijom i nedostatkom dobre volje, pa čak i elementarne humanosti;

ne samo da im ne treba dodeliti status sluzbenog lica vec im zbog neeticnosti i gramzivosti treba duplirati kazne, odnosno uvesti posebne odredbe o visini kazne kada se dokaze korupcija u zdravstvu.
ako je korupcija vec uzela toliko maha u zdravstvu onda predlazem da se svakom zdravstvenom radniku koji podlegne korupciji mozze izreci mera primene fizicke sile na licu mesta od strane pacijenta ili njegove rodbine - nekad se to zvalo vaspitne batine.
loader loader 23:33 24.08.2010

Lice-zakon-maska


Ne sećam se da je neko, recimo, protiv panduracije dobio spor (kao što je retkost, gore pomenuta, da pacijent dobije spor protiv belih mantila). Ako ima takvog, izuzetnog slučaja, zaista molim da me neko podseti. Zašto bi cajci imali pomenuti status, a neki drugi ne? Da, opasniji su im pacijenti, nije sporno. Ipak, svako lice sprečeno u obavljanju svoje dužnosti jeste službeno lice koje je na neki način napadnuto itd. Možda samo treba napraviti izvesno stepenovanje u vrednovanju tih napada.

Smatram da je suština u poštovanju zakona, odnosno striktnom sankcionisanju protivzakonitih radnji. Ali da se to, naravno, odnosi na obe strane - i na lice na službi, i na lice koje je sa licem na službi imalo izvestan konflikt. Pravi problem je to što se pravo ovde češće primenjuje u korist onoga ko je, u društvenom smislu, faktički jači. Što će reći, običan čovek će u skoro svakom slučaju nagrabusiti, ukoliko nema neki vid zaštite preko ličnih kontakata u društvenoj hijerarhiji.
Hansel Hansel 23:43 24.08.2010

Re: Lice-zakon-maska

U svemu se slažemo, osim što se ja pitam dokle sve može ići ta inflacija dodeljivanja statusa službenog lica? Policija i sudstvo - oni predstavljaju državu, (valjda) autoritet; ali koji autoritet treba da predstavljaju lekari, mislim - koji oni treba da budu autoritet iznad svojih korisnika? Oni moraju da budu na strani svojih pacijenata, ne protiv njih; kada budu na toj strani, pacijenti će to, evo da citiram Tomicu (šta doživeh, c, c, c) - prepoznati!

Da li neko zna kako je ovo rešeno u drugim zemljama?
loader loader 00:01 25.08.2010

Re: Lice-zakon-maska

Teško se boriti protiv ministarskog citata. To skoro kao neki Heraklitov fragment

Ostajem pri onome da i jedna, i druga strana treba da poštuju zakon. Tako automatski pacijent poštuje doktorku, doktorka pacijenta, krimos panduda, pandur krimosa, sudija optuženog... I, tu nema kiksa
Hansel Hansel 00:27 25.08.2010

Re: Lice-zakon-maska

Naravno, apsolutno. Napisah to negde gore, možda ne baš tako eksplicitno. Drago mi je da postižemo vrlo visok stepen saglasnosti!
yugaya yugaya 00:45 25.08.2010

Re: Lice-zakon-maska

Ma kakvo postovanje, evo veceras zaglavili sa bebom hitan prijem u drzavnoj bolnici i od svega mi je muka, lekar, ugledni strucnjak-specijalista, 'sreca pa je on dezuran' je naglasio vise puta da on to nama cini uslugu, da je voljan da je pregleda na crno, da mu je jako zao sto mi ipak insistiramo da dete bude zvanicno uvedeno u bolnicki protokol i zasto bismo placali kada mozemo da se dogovorimo.

A ovo ovde je kao EU i nameti na platu za drzavno zdravstveno osiguranje (koje inace ne koristimo bas zato da bi izbegli ovakve likove) iznose oko 30%.

I ja sad treba nekom takvom ljigavcu, sramu, bedi od profesije i coveka moje dete da poverim u totalnu anesteziju?

Sluzbeno lice? Sta li bi tek onda sebi dozvoljavali kada se ovako ponasaju tu gde cak i mozes da ih prijavis i tuzis?

Pa i meni je doslo da ga onako odvratnog uz smesak u najmanju ruku osamaraim, kako moze tako da degradira sebe i ponizava pacijenta pijacarskim cenkanjem, ej bre nisu ti to dzak krompira i tri kile paprike, pa da se kusuramo oko morala i etike.

Hansel Hansel 00:54 25.08.2010

Re: Lice-zakon-maska

Koja je to zemlja?
radulence radulence 04:55 25.08.2010

Re: Lice-zakon-maska

Da li neko zna kako je ovo rešeno u drugim zemljama?


doktori, zubari, inzenjeri, advokati... su 'profession' u Kanadi. imaju svoja udruzenja koja odredjuju ko i kako moze da dobije taj status. i to je od prilike to.

svakako nisu 'sluzbena lica'. ako ja to dobro shvatam 'sluzbena lica' su ona koja ili sprovode zakon ili obavljaju neki posao po sili zakona ili u vezi zakona. (!?)

sudija je sluzbeno lice. advokat nije.
policajac je sluzbeno lice. nocni chuvar nije.
'forencis doktor' je sluzbeno lice. pedijatar nije.

ne vidim po kom osnovu bi doktor u domu zdravlja bio 'sluzbeno lice'?
Hansel Hansel 08:44 25.08.2010

Re: Lice-zakon-maska

Slažemo se skroz, neka obezbede ljudima bezbednost, ali neka obezbede i da svi rade svoj posao kako valja.
yugaya yugaya 12:20 25.08.2010

Re: Lice-zakon-maska

Hansel
Koja je to zemlja?


Madjarska. Potreslo me najstrasnije, do sada stvarno nisam imala licno iskustvo lekarske korupcije, on je bio spreman da falsifikuje zvanicnu dokumentaciju samo da strpa sebi u dzep, uzas.

I doktorka koja radi za nase privatno osiguranje ima posao na drzavnoj klinici, ali je za razliku od njega spremna da zarad dodatne zarade na posten nacin preleti citav grad obilazeci pacijente nakon zavrsetka radnog vremena, uvek je sve zavedeno u karton, potpisano i izdata priznanica, cak i kada smo isli kod nje u bolnicu podrazumeva se da cemo kao privatni pacijenti sacekati da pregleda one koji cekaju red, i ako to moze neko ko je nacelnik odeljenja i univerzitetski profesor svetskog kalibra onda mogu i svi ostali.


Necu da placam harac za obavezno zdravstveno osiguranje koje ne vredi ni macku o rep , neka se utvrdi minimum za odrzaveanje ER sluzbi koji svako mora da placa a ostalo da svako moze da bira gde ce i kako i koliko da plati i da se leci, da se ozvanice privatna zdravstvena osiguranja i mogucnost da se postujemo na relaciji lekar-pacijent. Ja ne mogu da postujem i ne verujem i necu da se lecim tamo gde se obraz i profesionalni i licni prodaje.

Kada stavis na papir koliko privatnih pregleda i analiza, para na kvarno i viskija uz bombonjere u proseku godisnje treba da iskija porodica sa troje dece samo za uobicajene bolesti, shvatis da te minimum duplo jeftinije izadje privatno osiguranje.

A u Srbiji Lekarska komora bi mogla isto tako azurno i agilno da se oglasi recimo povodom toga da je Kru dobila zvanican dopis da ne postoje pisani protokoli u vecini porodilista, pa o cemu mi pricamo, kako onda usmeno da ih tuzis ili da se zalis da ih krse? Lece usmeno - valjda odokativnom metodom zasticeni od bilo kakve odgovornosti, a hoce napismeno da su sluzbena lica sa jos vise ozvanicene zastite?



mlekac mlekac 04:22 25.08.2010

Samo jedno pitanje...

Mislis li da bi se ista promenilo da im se da status sluzbenog lica?

U nasem mentalitetu?

Hocu da kazem - a koliko pacjenata uopste zna da oni taj status jos uvek nemaju?

Postoji nesto sto se zove autoritet belog mantila. To je poznato svakom ko je proveo barem sat-dva u bilo kojoj cekaonici hitne sluzbe. Cim se pojavi beli mantil, gomila ocajnika pocinje da ga zaptikuje za sve i svasta iako je doticni, recimo, laboratorijski tehnicar koji je tu samo u prolazu...

S jedne strane imas lekare koji su (cast izuzecima) vrlo bahati i osorni. S druge, gomilu nesrecnika od kojih svako smatra da je bas njegova muka najveca. Nema tu dobitne kombinacije, kako god da okrenes.

Ne dopada mi se fizicko izivljavanje, ni nad lekarima, ni nad nastavnicima, ni nad bilo kim.

Nazalost, zivimo gde zivimo i opste nezadovoljstvo je stiglo do nekih granica kada mnogi 'pucaju po savovima'.
Hansel Hansel 08:25 25.08.2010

Re: Samo jedno pitanje...

Mislis li da bi se ista promenilo da im se da status sluzbenog lica?


Mene pitaš? Rekoh negde gore, čini mi se - mislim da ne i zato se pitam šta se time hoće i kuda bi to odvelo.

Ja sam još uvek ubeđen da neke dobitne kombinacije ima, bar s više brojeva ako ne sa svim, samo što ti brojevi nisu u bubnju koji se ovde vrti. Drugim rečima, ovaj sistem se zaista ne može skrpiti, potreban je nov (mislim na zdravstveni, mada je tako i u drugim sferama). To saletanje po hodnicima je stvarno jedan od ružnijih prizora i ruši kredibilitet ustanove na prvi pogled - nema dobre (rekao bih - nikakve) organizacije, pacijenti se primaju u bolnicama, gde su stacionari; u domovima zdravlja neopisive gužve, ulazi se bez reda, uvode se pacijenti preko veze (uvode ih oni koji žele da dobiju status služb. lica), zakazani ne budu primljeni tog dana - jedan potpuni užas koji izgleda kao prvi krug trijaže - ko tu preživi ili ne odustane, ko ima energije da se bori za sebe ide u sledećim krug (kako je užasno biti primoran da se boriš za sebe kad si bolestan ili kada je bolestan neko tvoj; a kad si primoran da se boriš, onda, nažalost, ni borba u bukvalnom smislu nije iznenađenje). Ljudi su zaista u tim čekaonicama prepušteni sami sebi i - stihiji. Ljude u teškim situacijama posebno iritira vidljiva nezainteresovanost, to čak nije ni ona, možda nužna, oguglalost, to je odsustvo elementarne brige za čoveka i, ako ona već nedostaje, elementarne profesionalnosti. Sve se, doslovno, odrađuje, radi se što se mora i kad se baš mora. To je sveprisutna pojava, u svim delatnostima, ali ne može se tome u jednoj davati legitimitet, i to baš onoj gde je najbitnije da tako ne bude.

U pokušaju da ne podstičem mržnju prema medicinskom osoblju, naročito jer oni rade zaista težak i vrlo odgovoran posao i što nisu svi, možda nije ni većina takva da bismo se na njih žalili (ali su oni drugi svakako dominantni), možda sam sada bio suviše uopšten, pa ne zamerite...
mlekac mlekac 22:33 25.08.2010

Re: Samo jedno pitanje...

Ljude u teškim situacijama posebno iritira vidljiva nezainteresovanost, to čak nije ni ona, možda nužna, oguglalost, to je odsustvo elementarne brige za čoveka i, ako ona već nedostaje, elementarne profesionalnosti. Sve se, doslovno, odrađuje, radi se što se mora i kad se baš mora. To je sveprisutna pojava, u svim delatnostima, ali ne može se tome u jednoj davati legitimitet, i to baš onoj gde je najbitnije da tako ne bude.

U pokušaju da ne podstičem mržnju prema medicinskom osoblju, naročito jer oni rade zaista težak i vrlo odgovoran posao i što nisu svi, možda nije ni većina takva da bismo se na njih žalili (ali su oni drugi svakako dominantni), možda sam sada bio suviše uopšten, pa ne zamerite...


Mene iritira bahatost. I osnovna nevaspistanost.
Pre godinu dana cerka nase kume zavrsila je u intenzivnoj nezi na Urgentnom. Igrom slucaja, bila sam u poziciji da iz prve ruke dobijem sve informacije, ali, kada je njena zabrinuta mama dosla na ideju da je vidi u intenzivnoj, prva sam bila ta koja je rekla ne! Prvo, zato sto prizor pacijenta na intenzivnoj nije ni malo prijatan za laike, a drugo, i vaznije, jer postoje medicinski razlozi zbog kojih su pacjenti na intenzivnoj izolovani...

Mozete zamisliti nasu uzasnutost kad smo dva dana kasnije, posto je mala prebacena na poluintenzivnu, ustanovile kako je kumin bivsi muz - koji se inace uredno drzao podalje od njih dve zadnjih petnaestak godina - odjednom resio da izigrava briznog tatu i upao covek na intenzivnu da smara dete! Kako? Pa nasla se neka sestra kojoj je lova bila vaznija od mogucnosti da izgubi posao. (Moguce ugrozavanje pacjenata, da ne pominjemo)
thug_b thug_b 05:51 25.08.2010

lekari bez granica

rade posao od opsteg znacaja? hajde, sto rece autor - razumeli smo. razumimo sada i da, licno, odavno blage veze nemam sta njima jeste posao.

sta ih onda, ipak mozda, bitno razlikuje od onih opste-znacajnih radnika sa statusom sluzbenih lica?
pa mozda to sto im posao nije, narocito ne da samo i iskljucivo rade sa ljudima od kojih sve humano diglo ruke i pobeglo glavom bez obzira, niti im je posao da ljudima sa kojima rade, i to na vrlo surov nacin, odmognu u daljem zivotu i radu.
jel se cini jos nekom da je razlika izmedju zdravstvenih radnika i sluzbenih lica na koja se pozivaju, onako, sustinska?

i nije ni sto su se setili odmah i samo samih sebe - ko vam je kriv. kad nema nicega, nema ni reda. nego sto ne rekose, recimo, otkud znam, "slusajte: hocemo bolje i bolje obuceno obezbedjenje i da im se dodeli status belih medveda." ha?
ili cak, "slusajte: hocemo to i po jedno dugme na reveru, da pritiskom na njega dozovemo obezbedjenje, i da onda, mirne savesti, okrenemo nalevo krug dok oni ne regulisu... i hocemo i svakom po jednog pr-a, pa nek se on saoseca naokolo!"

poverovala bih im ja, bar malo, da jednog, recimo, roditelja sa tesko bolesnim detetom, pa sve i da je dete zbrinuto preljubazno i visoko-profesionalno, jednog roditelja ciji su se nemoc, ocaj i strah jednostavno izvitoperili u agresiju - status sluzbenog lica tesko da ce da patosira na mestu. i da oni to ne znaju bolje od svih nas zajedno.

ali neeee - "mi! hocemo! nama! status! sluzbenog lica!" 'ajde!:)))
nezajazljivo (valjda se tako kaze/cita/pise. uglavnom, cedi se kroz zube pa zato ni ne znam).
rekla bih vam i "ma nisu normalni - nema to sanse." ali sta da vam pricam kad sve znate:(

pa onda samo jos, da pozdravim i onima koji, uprkos svima i svemu, svoj posao rade savesno i predano. i ima ih i njima tek nije lako i - svaka im cast!
Hansel Hansel 08:31 25.08.2010

Re: lekari bez granica

onima koji, uprkos svima i svemu, svoj posao rade savesno i predano. i ima ih i njima tek nije lako i - svaka im cast!

Upravo! Ako negde nisam bio jasan da nisam sve medicinsko osoblje stavio u isti koš ovim blogom, ovim i ja naglašavam da nisam i da zaista ima divnih ljudi koji u medicini opstaju - takvi! - uprkos svemu. Svaka im čast i sistem treba promeniti i zbog njih!
kukusigameni kukusigameni 08:34 25.08.2010

Pitanje

Da li ste se ikada zapitali zasto nema prica lekara po novinama (i blogu), o njihovim problemima, slucajevima maltretiranja, o nemogucnosti sprovodjenja neke terapije i sl.?
Hansel Hansel 08:57 25.08.2010

Re: Pitanje

Nisam. Nisma zato što oni najčešće o svemu najviše vole da - ćute. Nikad mi nije bilo jasno zašto, neki u tome vide onu poslovičnu konspirativnost, hermetičnost. Nudio sam jednoj doktorki koja ima prreko 50 pacijenata dnevno (da li je to normalno, u svakom pogledu?) da o tome govori i sa zaštitom identiteta, nije pristala. U skorijoj budućnosti ću negde objaviti to neko svoje, recimo, istraživanje o zajedničkim problemima lekara i pacijenata.

A na blogu ću prvi da objavim priču kakvu predlažete, samo neka mi je neko pošalje! Zaista mislim, i ograde u tekstu nisu samo pro forma, da oni rade izuzetno težak posao i da nema komunikacije s ljudima koja dodatno otežava njihovu poziciju. Ali mislim da ukopavanje ničemu dobrom ne vodi. Možda je to čak i "simptom" često viđene težnje da se ne komunicira s pacijentom, valjda je to neki vid odbrane koji se može razumeti, ali koji ne treba negovati...
maca22 maca22 09:53 25.08.2010

Re: Pitanje

kukusigameni
Da li ste se ikada zapitali zasto nema prica lekara po novinama (i blogu), o njihovim problemima, slucajevima maltretiranja, o nemogucnosti sprovodjenja neke terapije i sl.?

Pominje se cesto OMERTA.
gedza.73 gedza.73 10:04 25.08.2010

Re: Pitanje

Da li ste se ikada zapitali zasto nema prica lekara po novinama (i blogu), o njihovim problemima, slucajevima maltretiranja, o nemogucnosti sprovodjenja neke terapije i sl.?

Eto, nisam. U stvari baš me briga za njihove probleme. Jesam ga ja bio po ušima da bude doktor?
Što se nije raspitao o rizicima profesije? On prima platu sa budžeta, odnosno mene globe zbog njega. A on zbog mene treba da se smeška ko pevaljka, da me pita šta mi fali, da dijagnozu. Oni se, bre, cenkaju sa pacijetnima.

Mada to nema veze sa psihološkim profilima pojedinaca. Dobrih ili loših. To ima veze sa zakonima, ministrom The večnim, zemljom.
Opet se nerviram. Odo kod nekog lekara.
Da ga prebijem. .Oslobađa stresa.
Šala mala.
Deca koja čitaju neka prenebregnu deo teksta gde se poziva na nasilje nad doktorima. I doktoricama.
Ala luupaam.
Hansel Hansel 10:32 25.08.2010

Re: Pitanje

Nemoj tako da se šališ. Moram službeno da te zamolim!
gedza.73 gedza.73 13:30 25.08.2010

Re: Pitanje

Nemoj tako da se šališ. Moram službeno da te zamolim!

Skrušeno molim za oproštaj.

Hansel Hansel 14:17 25.08.2010

Re: Pitanje

Pa, sad...

Kraja Kraja 15:53 25.08.2010

... Pitanje....

....kada im se dogodi "reizbor" pocece naprasno da se javljaju i pisu o nepravednoj drzavi i politici, pre toga zaista OMERTA....predpostavljam da ste shvatili da aludiram na sudije, koje su iznenada progovorile...
...dobitna kombinacija je uskracivanje nekog od njihovih (bogom-danih) prava...recimo licenciranje, godisnje ili 2, 3-godisnje polaganje ispita informisanosti o novim trendovima i terapijama...

...i prica pred spavanje...

...na jednom od placenih "kongresnih" putovanja za "neke" specijaliste, organizator u cilju zabave uvede mali medicinski test kojem je cilj da se podele nagrade...
...po zavrsenom testu, shvate da su napravili strasnu gresku, jer ne mali procenat specijalista nije znao odgovore na relativno benigna pitanja...rezultati nisu saopsteni "kongresnim" putnicima...
Hansel Hansel 19:54 25.08.2010

Re: ... Pitanje....

Joooj, lično sam se uverio (nažalost) da ima onih koji ne znaju osnovne stvari, znači za to postoji i manje-više zvanična potvrda... Može li da se dođe do pitanja i (ne)tačnih odgovora s tog testa?
irenaema irenaema 09:32 25.08.2010

......


samo da ponovim

1. zato što se mnogi lekari NE ponašaju u skladu sa strukom i etikom (što, naravno, ne opravdava fizičke napade na njih), pa bi se s novom privilegijom osećali još zaštićenijim;
2. zato što država do sada nije zaštitila nijednog pacijenta u sporu sa zdravstenim ustanovama;
3. zato što je tek nekoliko slučajeva korupcije isterano na čistac;
4. zato što bi takva asimetrična mera dodatno pogoršala položaj većine pacijenata koja je uljudna i (previše) strpljiva - svako insistiranje, u očaju i povišen ton mogao bi da bude smatran za napad na službeno lice, a pacijent bi u obrnutom slučaju bio potpuno obespravljen;
5. zato što državno zdravstvo ima skoro pa apsolutni monopol i zato što su građani prinuđeni da ga plaćaju i da trpe sve njegove mane koje nemaju nikakve veze s nedostatkom sredstava, na primer, već samo sa neorganizacijom i nedostatkom dobre volje, pa čak i elementarne humanosti;

ps u porodici imam lekara.



anakcosa anakcosa 10:05 25.08.2010

usporite malo!

Moram da odreagujem pre nego procitam diskusiju!

Igrom slucaja, poslednjih sam godina bila jako prisutna u decijim bolnicama, zbog deteta sa kombinovanim smetnjama, i moram vam reci da nikada nikoga nisam podmitila niti mislim da se to od mene ocekivalo! A prosla sam sva odeljenja u Tirsovoj, i pola Instituta!

Nikada mi ne bi palo na pamet da na bilo koji nacin ugrozim ni jednog zdravstvenog radnika pogotovo u momentu dok se mom detetu pruza pomoc!!!! Nikad. Tek posle mozemo da raspravimo nesporazum , ako ga je i bilo, kad je dete bezbedno! Ali tada vam je vec sve jedno, i prezahvalni ste doktoru, i zivotu!

Nevaspitanih i nadrndanih med. radnika ima uvek i svuda, kao i salterki u posti, banci, itd....ali ima i dobrih! Jos vise nadrndanih i nevaspitanih korisnika usluga! Nije lako raditi sa ljudima!

Mislim da se ovde mesaju pojmovi, previse se prica o korumpiranosti i nezadovoljstvu, a zaboravljamo da su ti ljudi tu da nam zaista pomognu! Mozda zbog takvog stava i oni ponekad to zaborave! A baska me nerviraju ljudi koji svesno caste doktora za porodjaj 500evra pa se posle bune u sledecoj situaciji! Znam ih puno! Ja sam se dva puta poradjala i ne mogu se pozaliti! AJ TI OBJASNI MOOJOJ BABI I DEDI DA NE TREBA DA PODMICUJE! Pa ti ljudi ceo zivot nose ponude ljudima na visim funkcijama! kajmak,jaja,rakija...prase...Mi smo takav narod!


Naravno da bi trebali da dobiju status sluzbenog lica, mozda bi tada svi znali sta im je ciniti, i nikom ne bi padalo na pamet da ugrozava drugoga! Moja je sestra medicinska sestra, jezim se od pomisli da moze da dodje kuci slomljenog nosa zato sto je nekom rekla da izadje iz sale za reanimaciju!
Hansel Hansel 10:28 25.08.2010

Re: usporite malo!

Možda. A u diskusiji, pa i osnovnom tekstu možete da nađete zašto možda baš i ne.

Ne znam kako je rečeno i zašto ljudima da izađu. Ne znam da li znaju i da li mogu da znaju koliko je bliskima teško da se odvoje od člana porodice (deteta u ovom slučaju) u odsusnim trenucima - ima li ko za to razumevanja? I, da je imao, da li bi ti ljudi poludeli? A, opet, to "obrazloženje" da se doktorka saplela o nogu je poput onog šešeljevskog okliznuća o koru banane. Cinično, najblaže rečeno. Ali, opet, još ne znamo tačno šta je tačan povod.
anakcosa anakcosa 11:46 25.08.2010

Re: usporite malo!

Da, ali sta je tu najvaznije?

Najvazniji je zivot deteta!

Kako da ga neko zbrinjava, ako brine za svoj! Majka ne moze da bude stalozena, zato sto je majka, ali treba da zna kome je gde mesto! Clanovi porodice mogu samo da sacekaju i hrabre majku, ako su sposobni za to!

Posle svega sto sam prosla, ne mislim da su doktori bezosecajni! Jednostavno je prevelika kolicina bola sa kojom se svaki dan susrecu!
master.dragi master.dragi 11:59 25.08.2010

Re: usporite malo!

Mislim da se ovde mesaju pojmovi, previse se prica o korumpiranosti i nezadovoljstvu, a zaboravljamo da su ti ljudi tu da nam zaista pomognu! Mozda zbog takvog stava i oni ponekad to zaborave!


Izvinite, a možda ponekad još ponešto zaborave pa im pacijent umre ili ostane invalid...
Nije medicina obavezna nauka, ili jesi ili nisi zdravstveni radnik. Ne može se biti pomalo i na trenutke zdravstveni radnik, niti je to stvar inspiracije, trenutka i dobre volje. To je profesija koja traži odvažne i jake ljude, altruiste i profesionalce, ljude posebnog kova. Nije to poziv za svakog ko stekne diplomu.
Hansel Hansel 12:03 25.08.2010

Re: usporite malo!

Jako je teško biti pametan. Pouzdano znam za slučaj iz Tiršove kada je majka preklinjala da detetu ne rade gastroskopiju, navodila i razloge. Ne, ne, i ne, i izbacili su je iz sale. Neko vreme posle toga lekar je izneo na rukama dete iz sale, noseći ga na reanimaciju, koja je bila neuspešna. Lekaru sigurno nije bilo svejedno u tom slučaju, nije im ni inače, sigurno - ali niko ne radi s njima kako da prebrode taj stres a ne otvrdnu, da se štite a da ostanu ljudi i pofesionalci. Nekom drugom prilikom ćemo možda pričati o načinu saopštavanja teških dijagnoza, na primer (kod nas je to uglavnom sadizam posebnog tipa).

Naši lekari ne shvataju koliko može biti blagotvorno prisustvo porodice (ili koliko je njoj to potrebno, makar iza stakla da može da gleda šta se dešava), ali nisu ni oni edukovani za to, a nisu ni obični ljudi. Ako neko bud eželeo da promeni stvari, treba da počne edukaciju (da ne kažem vaspitanje, uz obrazovanje) od osnovne škole - da se uvede zdrvastveno vaspitanje koje bi podrazumevalo - sve što je u vezi sa zdravstvom. Ali, da bi neko tako nešto uveo, prvo treba da postoji jasan plan šta želimo i kuda idemo. A mi ne znamo ni jedno ni drugo.
gedza.73 gedza.73 12:15 25.08.2010

Re: usporite malo!

Da, ali sta je tu najvaznije?
Najvazniji je zivot deteta!

Doktorka zbog sujete ne želi da prepusti dete Beogradu i tri meseca ne zna da postavi dijagnozu. Dete odlazi za Beg. Jedna operacija , ne baš najbolja, druga. Situacija se polako pogoršava. Operacija u inostranstvu. Samo reči hvale. Profesionalizam, stručnost, ljubaznost.
Povratak. Kontrole u Bg-u.

Dete vam je super, vidite kako je rumeno.
Ali, rezultati, doktore, nisu dobro.
Ništa vi ne brinite, vidite kako je živahno.

Detetu se stanje pogoršava, odlazi ponovo u inostranstvo, gde se obavljaju drastičnije mere terapije, i hvala Bogu, detetu je sada dobro.

Na stranu što su doktori u inostranstvu već imali problema sa nadobudnim doktorima koji sve znaju, pa se skoro svaki pacijent ponovo vraća u inostranstvo.

Još primera?

Mojoj B. su ostavili parče posteljice, posle nekoliko dana temperatura skoro 40 ( bebi njene prethodnise iščašili kuk, a porodilji rekli da je krava), a doktor je u trenutku posete pitao kakva je to gužva u sobi ( ta soba je rezervisana za njegove pacijente) pa sam ga ja fino i kulturno, uz puno uvažavanje i pominjanje familije pitao
-Jeste li vi mehaničari ili debili?
Doduše, nastavio sam da ga pratim po hodniku i kancelariji. U tom trenutku ne mogu a da ne razumem čoveka kome se otkači nešto u glavi i 'pribegne nasilju'. Za koje će sigurno odgovarati. Ovi doktori i -ce nisu odgovarali za počinjena nedela.

Ocu su hitno operisali slepo crevo, pa je doktora tražila nešto, majka odnese zlatne minđuše, a ona ih prezrivo pogleda i kaže da je to za medicinsku sestru.
Majki su zašili prst i ostavili prljavštinu, pa je išla kod privatnika da ne bi izgubila prst, ili, ne daj Bože ruku.

Babu pregleda doktor i požalje kući sa nekim tabletiama. Otac ga zamoli da je zadrži na odeljenju a on mu na to odbrusi da je on doktor i da zna najbolje.
Posle par dana baba B. gotova da umre, otac je odvede kod privatnika i ugleda dotičnog doktora na popodnevnoj tezgi.
Zamoli vlasnicu da ga i on pregleda.

-Vaša majka je u vrlo lošem stanju. Trebali ste pre da je dovedete, kaže mom
ocu.
-Vi ste je doktore lično doveli u to stanje, jer niste hteli da je zadržite
na odeljenju.
-Jao, pa izvinite, možda sam bio nervozan tog dana (čuš molim te)
Poziva hitnu pomoć, odvodi je na odeljenje i stavlja je u sobu naspram med. sestara.

Ima toga još.
anakcosa anakcosa 12:24 25.08.2010

Re: usporite malo!

Naši lekari ne shvataju koliko može biti blagotvorno prisustvo porodice (ili koliko je njoj to potrebno, makar iza stakla da može da gleda šta se dešava)


Verujte da ima puno situacija kojih ne zelim da se secam! Cak i kada stavljaju braunilu! I to je preveliki stres za majku a pogotovo za ostatak porodice!

Hansel Hansel 12:37 25.08.2010

Re: usporite malo!

Ja sam pre 21 godinu bio u stacionaru Instituta za majku i dete i verujte da sam vrlo senzibilisan za razne prizore, video sam koliko osoblje možže da bude divno, a koliko poneko baš i ne, i video sam dečju patnju na razne načine, ponešto sam i direktno osetio. Još tada sam zaključio da svako ko je u bolnici treba da moli Boga da mu se nešto ne desi tokom vikenda, jer tada lekara nema, samo jedan specijalizant dežuran za celu zgradu (tako je tada bilo) - za 12 spratova ako se sećam, a veća tada (1989) se kuburilo s lekovima i nije bilo dovoljno stalaka(!) za infuzije. Ne znam kako je danas tamo, ali znam da je u celom sistemu, u lošim uslovima, lošoj organizaciji, teško i osoblju i pacijentima.
anakcosa anakcosa 13:04 25.08.2010

Re: usporite malo!

Ne znam kako je danas tamo, ali znam da je u celom sistemu, u lošim uslovima, lošoj organizaciji, teško i osoblju i pacijentima.


Ima lekova i infuzije! I dalje nema lekara vikendom, a u dezurstvu rade samo dva lekara u hitnom prijemu, ili ponekad samo jedan!
To je veliki problem jer je nemoguca guzva, pa je prosek cekanja i do 4 sata! A ako se jos nadjes tu u vreme predavanja smene...To bi trebalo snimiti!

Ali eto, to nema veze sa korupcijom i bezobrazlukom osoblja, nego sa organizacijom klinike, tj.losom organizacijom klinike!
cbronson cbronson 16:55 25.08.2010

Re: usporite malo!

Ima lekova i infuzije! I dalje nema lekara vikendom, a u dezurstvu rade samo dva lekara u hitnom prijemu, ili ponekad samo jedan!

i taj jedan sedi kod kuce u vreme dezurstva, a brigu o bolesnicima je prepustio sestri koja ga poziva na mob tek ako neko umire, a sve terapije u njegovom odsustvu provodi sestra na svoju ruku... nije to losa organizacija klinike, to je njegov bezobrazluk i bahatost, nerad i nedisciplina i najvaznije - nehumanost prema pacijentima.
sve je vec receno o njima, pa velika vecina su sljamovi na koje ne treba trositi reci, oni medju njima koji su valjali su se takodje vremenom iskvarili. trebalo bi ih udariti po dzepu jer im je on najvazniji, vazniji od zivota i zdravlja pacijenata.
Hansel Hansel 20:04 25.08.2010

Re: usporite malo!

Jao, ljudi, iako sam video i sâm, ne mogu da verujem. U Institutu? U Tiršovoj?

Naravno da je to problem organizacije, prethodno sam rekao da sam ubeđen da ogroman deo problema, pa i fizičko nasilje prema lekarima, dolazi otud.
Atomski mrav Atomski mrav 10:59 25.08.2010

Šta treba da se desi?

Da neko ubije lekara na dužnosti?
Da neko umre zato što osoblje hitne pomoći ne sme da izađe na mesto nesreće?

Možda bi bilo najbolje da rade u pratnji policije...
Lekarima treba dati status službenog lica, a korupciju u zdravstvu treba iskoreniti. Takođe, treba uvesti strogu kontrolu stručnog rada lekara i nesavesnim lekarima oduzimati licence za rad. Ali potpuno je pogrešno reći da lekarima ne treba dati status službenog lica zato što postoji korupcija u zdravstvu i zato što postoje lekari i ostalo medicinsko osoblje koje nesavesno radi svoj posao...
Hansel Hansel 11:13 25.08.2010

Re: Šta treba da se desi?

Da li ti misliš da bi sve te opasnosti bile imalo sprečene davanjem statusa službenih lica? Ili bi se tenzije čak povećale?

Kad bih hteo efektno da odgovorim, rekao bih da je potpuno pogrešno što se nesavesno i nestručno medicinsko osoblje toleriše, ali sam upravo za to - da se SVE stvari (i svi zaposleni) stave na svoje mesto. Ovde ja predlažem nešto tipa "standardi pre statusa"! Zvući poznato, zar ne, pa čak i doslovno...

Molim sve koji su protiv da mi odgovore da li bi mene u slučaju koji sam u blogu opisao sprovodilo obezbeđenje ili policija da su lekari bili tada službena lica, da li bih ja uopšte mogao nešto da učinim u tom trenutku?
Atomski mrav Atomski mrav 11:27 25.08.2010

Re: Šta treba da se desi?

Da li ti misliš da bi sve te opasnosti bile imalo sprečene davanjem statusa službenih lica? Ili bi tenzije čak povećale?

Ja govorim o slučajevima napada na osoblje hitne pomoći kada izađu na teren ili čak i u prostorijama domova zdravlja i urgentnih centara od strane bahatih ljudi, narkomana...

Da li bi se bahato i nesavesno medicinsko osoblje ponašalo još gore u slučaju da imaju status službenog lica - vrlo verovatno. Zato to treba iskoreniti u našem zdravstvu, što ne može biti urađeno preko noći - a problem je što uopšte nije ni započeto.
Hansel Hansel 11:36 25.08.2010

Re: Šta treba da se desi?

Pa, onda se slažemo, ja kažem da treba da se ide (praktičnpo istim) redom, možda i simultano... Ali, da li smo doživeli da neko lekarsko udruženje, sindikat... predloži mere za rešavanje takvih problema? Koliko ja znam, ne.

U svakom slučaju, treba dodatno zaštiti lekare na terenu, i više u tom smislu verujem u fizičku od nekakve statusne zaštite. Ljudi u afektu, a kamoli u drugim izmenjenim stanjima svesti ne razmišljaju o posledicama, i lekaru u tom slučaju ništa ne vredi što će ovaj kasnije možda teže biti kažnjen. Skeptičan sam, dakle, u vezi sa preventivnim dejstvom statusa službenog lica.
irenaema irenaema 11:41 25.08.2010

Re: Šta treba da se desi?

možda pre toga sprovesti istraživanje:

Koliko je bilo nasrtaja na lekare?
(ako me memorijapamćenja ne vara, na prste jedne ruke se mogu nabrojati)

Koliko je bilo slučajeva pruženja, iznude i ostalih radova te vrste, a tiču se mita?
treba mi malo više prstića , a nisam boginja Parvati

Zbog nekoliko sporadičnih slučajeva hoće da pravno ozvaniče svoj status božanstava koja hodaju.

podvlačim, svaka čast savesnim i odgovornim lekarima, no nešto su u manjini ovih dana, godina..(jednog imam u kući i čuvam kao zaštićenu vrstu kojoj preti izumiranje)
Atomski mrav Atomski mrav 11:46 25.08.2010

Re: Šta treba da se desi?

Zbog nekoliko sporadićnih slučajeva hoće da pravno ozvaniče svoj status božanstava koja hodaju.

A na koji način vodiš evidenciju o svim napadima i nasrtajima na medicinsko osoblje?
irenaema irenaema 11:51 25.08.2010

Re: Šta treba da se desi?

Atomski mrav
Zbog nekoliko sporadićnih slučajeva hoće da pravno ozvaniče svoj status božanstava koja hodaju.

A na koji način vodiš evidenciju o svim napadima i nasrtajima na medicinsko osoblje?



A kako smo saznali za prethodne slučajeve?
Atomski mrav Atomski mrav 11:53 25.08.2010

Re: Šta treba da se desi?

Dakle, ako mediji ne izveste o tome, to se nije desilo?

Još nešto - da li neko zna, ko sve u Srbiji ima status službenog lica, sem policije?
irenaema irenaema 12:04 25.08.2010

Re: Šta treba da se desi?

Atomski mrav
Da li ti misliš da bi sve te opasnosti bile imalo sprečene davanjem statusa službenih lica? Ili bi tenzije čak povećale?

Ja govorim o slučajevima napada na osoblje hitne pomoći kada izađu na teren ili čak i u prostorijama domova zdravlja i urgentnih centara od strane bahatih ljudi, narkomana...

Da li bi se bahato i nesavesno medicinsko osoblje ponašalo još gore u slučaju da imaju status službenog lica - vrlo verovatno. Zato to treba iskoreniti u našem zdravstvu, što ne može biti urađeno preko noći - a problem je što uopšte nije ni započeto.



saglasna po oba pasusa. uz napomenu da postoji brojčana disproporcija u poredjenju:

bahati ljudi, narkomani vs bahato i nesavesno medicinsko osoblje
irenaema irenaema 12:10 25.08.2010

Re: Šta treba da se desi?

Atomski mrav
Dakle, ako mediji ne izveste o tome, to se nije desilo?



jel se ovo zove spin?!!

Hajde da se držimo teme.
Hansel Hansel 12:12 25.08.2010

Re: Šta treba da se desi?

da li neko zna, ko sve u Srbiji ima status službenog lica, sem policije?

Koliko ja znam, sudije.
podvlačim, svaka čast savesnim i odgovornim lekarima, no nešto su u manjini ovih dana, godina..(jednog imam u kući i čuvam kao zaštićenu vrstu kojoj preti izumiranje)

Pozdravite ga! Hoćemo zakon koji će zaštiti - takve!
gedza.73 gedza.73 12:24 25.08.2010

Re: Šta treba da se desi?

A na koji način vodiš evidenciju o svim napadima i nasrtajima na medicinsko osoblje?

Ja sam za to da im treba oduzeti sve privilegije. Šok terapija. Pa neka se znanjem, stručnošću, ljubaznošću, pravilnim obavljanjem svog zanata izbore za povlastice.

Kako da se zna za napade ili njihove propuste kad su kao sekta. Strukovna udruženja gledaju samo svoje dupe. Pa kad dobiju po njemu oni vrište. A kad oni upropaste nekog... Pa, vrlo su maštoviti u obrazloženjima i opravdanjima.



Atomski mrav Atomski mrav 13:26 25.08.2010

Re: Šta treba da se desi?

saglasna po oba pasusa. uz napomenu da postoji brojčana disproporcija u poredjenju:

bahati ljudi, narkomani vs bahato i nesavesno medicinsko osoblje


A koje su to cifre u pitanju? Mene optužuješ za spin a daješ ovako odokativne procene...
irenaema irenaema 13:42 25.08.2010

Re: Šta treba da se desi?

Atomski mrav
saglasna po oba pasusa. uz napomenu da postoji brojčana disproporcija u poredjenju:

bahati ljudi, narkomani vs bahato i nesavesno medicinsko osoblje


A koje su to cifre u pitanju? Mene optužuješ za spin a daješ ovako odokativne procene...



Zanemaruješ izmedju ostalog i svoje kolege blogere koji periodično, u naletima, tj kada je ova tema aktuelna, navode svoje lična iskustva.

optuživati je malo jača reč za ono što sam napisala, al kako hoćeš. Važno je da smo se usaglasili oko krucijalnih stvari.

mlekac mlekac 22:42 25.08.2010

Re: Šta treba da se desi?

Hansel
da li neko zna, ko sve u Srbiji ima status službenog lica, sem policije?

Koliko ja znam, sudije.
podvlačim, svaka čast savesnim i odgovornim lekarima, no nešto su u manjini ovih dana, godina..(jednog imam u kući i čuvam kao zaštićenu vrstu kojoj preti izumiranje)

Pozdravite ga! Hoćemo zakon koji će zaštiti - takve!

A novinari? Zar ga nemaju i oni kada su napadnuti? Koliko se secam, bilo je nesto o tome da se napad na novinara tretira kao napad na sluzbeno lice... Il' to nije zazivelo? Nisam bas zdusno pratila.
Hansel Hansel 09:39 26.08.2010

Re: Šta treba da se desi?

Bio zahtev, ali, koliko ja znam - nije zaživelo. Mišljenje mi je i u tom slučaju - bukvalno podeljeno. Neki zaista zaslužuju da budu pod posebnom zakonskom zaštitom (a opet sumnjam da bi to išta pomoglo), neki (kojima se takvima nazivaju) vala i ne. Sve je kod nas toliko izmešano i zapetljano da bi mnogo mudrih glava trebalo da sedne i ne ustaje dok ne dođu do zajedničke strategije. Ako nam uopšte ima pomoći. Ja verujem da ima, ali da idemo prilično pogrešnim putićem...
moderator05 moderator05 12:01 25.08.2010

Obrisani komentari

maca22
Ali ovo je tvoj blog, ti brisi, nista ja necu da se ljutim. :)

Hansel
Ne, neću brisati, ja ne mislim da je to "moj blog", to je samo prostor koji mi je dat... ali, pošto su autori zamoljeni da pomognu moderaciji u slučaju "povećanja tenzija", malo sam se umešao. Zaista, mislim da se o svemu može i oštro raspravljati bez teških reči...


Moderacija je obrisala neprimeren komentar komentatorke maca22, kao i nekoliko komentara koji su bili nadovezani na taj. Ova dva su citirana, kako biste znali na šta se ovo obaveštenje odnosi.

Hvala autoru bloga na saradnji.
Hansel Hansel 12:42 25.08.2010

Re: Obrisani komentari

Hvala vama.
viola92 viola92 12:41 25.08.2010

civil

Evo, posto nas oni vec tako zovu i dozivljavaju, a sebe reciprocno kao uniformisana lica pretpostavljam, rekoh da se oglasim kao jos jedan civil protiv dodele statusa sluzbenog lica lekarima.
Ne zato sto ce onda zakon biti stroziji prema nevaljalim pacijentima, jer zakon se ionako jedva postuje, nego zato sto ce to psiholoski dati lekarima krila da budu jos stroziji prema svim civilima ravnom merom jer smo svi mi u potencijalu nevaljali.

(Ovde ocekujem ponovo tiradu o lekarskoj humanosti, pregalnistvu itd. koja se svodi na ono sto neko rece "sreca da je ovaj dezuran"...

Hajde, neka neko iskreno kaze da li veruje da je ta uniformisana lekarka majku LJUBAZNO zamolila da izadje?

Licno sam dozivela sijaset uvreda od strane pedijatara i to iz najcistijeg mira i bez ikakve provokacije. Nisam ni tupava ni neobrazovana ni nekulturna. Nego sam civil.
Kraja Kraja 16:16 25.08.2010

...hansel...

...poslao privatnu poruku, pogledaj.......hvala
kviskobg kviskobg 16:41 25.08.2010

Ne bas kratak komentar

"Skriboman sam tim se dicim, to ne moze biti svak`"

Salu na stranu, kako sam lekar koji istina ne radi u struci, ali sam sto tokom studija sto preko prijatelja, zajednickih projekata, monografija itd obisao bar 95% medicinskih ustanova u gradu, mogu da iskazem moje, ja cu se potruditi, argumentovano misljenje.

U ovoj nasoh zemlji stvari se resavaju po stepenu hitnosti i vrlo cesto navrat nanos, tj sad je izbio problem oko fizickog napada na lekarku, "ajmo, juris, da ga kako tako resavamo, jeste zbrda-zdola ali daj da se vidi da nesto kao radimo", sto bi rekli Tomica Torbica i ostali iz Ministarstva zdravstva.

Ok, ja jesam za to da se lekarima da status sluzbenog lica na svom radnom mestu, ali mi se ne dopada uopste ideja kako ce to biti tumaceno ili obavljeno, jer ce, naravno, oni sa visim misljenjem o sebi to tumaciti na jedan nacin, a oni koji su stvarno srcem i dusom za pacijente, na to nece toliko ni obracati paznju. Jedna ista recenica moze da se tumaci da razlicite nacine, naravno.

Zasto sam za to? Evo, opisacu nekoliko dogadjaja, izostavicu imena da ne bi Kru mahala mojim tekstom Tomici kao Nevil Cembrerlen pred englezima posle odlaska u Berlin

Igrom slucaja dosta mojih kolega dezura danonocno u tom UC i drugim bolnicama, pri cemu su stvarno izlozeni ne samo nerazumevanju pacijenata nego recimo i pripadnicima MUP-a, DB-a, osobama kriminalnog miljea u pratnji povredjene osobe, itd.

Kotrljanje skolske bombe po hodniku prijema UC i zaleganje pacijenata, lekara i medicinskog osoblja se nikako ne bi moglo podvesti pod obaveznu vojnu obuku, zar ne?

Na mog dobrog prijatelja i kolegu su vadili pistolj i uperivali mu u slepoocnicu dok je drzao iglu i konac u pokusaju da doticnu individuu zasije ("Sto me nijesu ka` coveka s pistolj, no ka` p***e s bejzbolku!". Dzaba obezbedjenje organa reda kad policija stoji pored, situacija se smiruje i nema nikakve kazne za otvorenu pretnju vatrenim oruzjem..

Drugi put znam da je policajac, vidno uzbudjen i iznerviran (sa pravom ili ne), mozda i pijan, na poziv da napusti ambulantu dok se ne ukaze pomoc povredjenom posle verbalnog duela sa lekarom resio da stvar uzme u svoje ruke i UHAPSI LEKARA NA RADNOM MESTU jer mu se ne dopada njegov nacin rada ili mu se nije dovoljno klanjao do poda ("jel znas ti da ja i tebe i tvoju porodicu mogu da stavim u zatvor na koliko oces dugo!! Znas ti bre ko sam ja???!!!!"

Moj prijatelj radi u Hitnoj kao lekar, lik zbog koga su ih zvali ga je ujeo nekoliko puta tokom intervencije (narkoman), vadio noz na njega itd...znate li koliko je dobio odstetu za povredu na radu? 150 dinara...sve su mu ruke bile izgrizene do kostiju...

Da ne pominjem lika koji je izvadio skakavac pred svima nama u ambulanti i isao krvav od jednog ka drugom pokusavajuci da nas ubode ili posece...

Evo samo ovi primeri, da ne preterujem, a ima takvih jos ihajhajhaj, gde bukvalno NISTA ne stiti lekare od besa onih koji na njegova vrata udju.

Pacijenti, a posebno njihovi pratioci, opet, sa svoje strane neke metode urgentne medicine u svom laicizmu smatraju pogresnim, nepotrebnim (sta ima sad da mu dajes to, idi ga operisi, p***a ti materina!!!) Gledao sam kako guraju lekare i pokusavaju da ih povrede na razne nacine kako ovi ne bi radili nesto povredjenima u cijoj su pratnji dosli...

Ne branim bahatost lekara, znam ih dosta koji su ne bahati, naduveni i egoisti, nego im ne bi dao da mi nacrtanu macku pregledaju ili lece, a ne dete ili bilo koga drugog, ali dati im makar OGRANICENI status sluzbenog lica sa ultra rigoroznim kaznama i kontrolom bi moralo da se uradi u nekom razumnom roku.

Cinjenica da su lekari koji su najbahatiji upravo oni sa najjacim "ledjima" u zdravstvu, jer su ili tu zahvaljujuci nepotizmu ili partijasenju. A tek to koliki je problem, jos ne znate, verujte mi. Mozda je Kru upucena u to u velikoj meri, ali ne verujem da cak i ona zna do kojih sve nivoa to ide u zdravstvu....

Potrebno je jacati svest pacijenata, dati im sva prava, omoguciti im direktno ucesce u ocenjivanju i kaznjavanju savesnih i nesavesnih lekara, ali i njih strogo informisati do kojih granica moze da ide njihovo nezadovoljstvo i kakve konsekvence proizilaze usled zlonamernog koriscenja tog prava.

Lekarska komora mora da ima strogu kontrolu nad lekarima i da obezbedi transparentnost svog rada, kontrolu davanja i oduzimanja licenci. Ovako ispada da je zbog nedostatka te trasparentnosti pred ostatkom Srbije formirana kao "drzava u drzavi"

Slucaj da "vrani vrani oko ne vadi" sto se tice lekarskih gresaka i "pokrivanja" od strane kolega, i toga ima, ali i sami lekari znaju da ako "pokrijes" neciju gresku, velika je verovatnoca da ce taj isti napraviti jos vecu glupost jer nije nista shvatio, pa je to, u stvari, cinjenje medvedje usluge i njemu, i sebi, i klinici. Da ne pominjem tek buducem pacijentu, koji moze biti upravo prijatelj ili rodjak lekara koji ga je "pokrio"...

A sto se tice roditelja deteta u prici o pretucenoj lekarki, nezvanicno sam saznao da je otac deteta odranije poznat zaposlenima, kao covek koji je po svemu sudeci krao vozila na parkinzima UC, plus jos dosta fizickih i verbalnih ispada od ranije. Inace je dete ranije vec bilo operisano u KCS.

Podmicivanje lekara postoji, ali samo jasna SVEST pacijenata da postoji uhodan sistem koji ce takvog lekara lisiti radnog mesta, licence ili slobode je ono sto tek moramo da naucimo. Taj sistem ne da nije u zacetku, nego ne postoji. To je osnovna greska kako bi se suzbila korupcija u zdravstvu. A sto rece neko ovde, i sami pacijenti su navikli da nose i donose. Moj otac je hirurg u penziji i znam da NIKAD novac nije uzeo (znam coveka, tvrdoglav i posten-cesto-na-svoju-stetu Crnogorac), ali i znam da je u kuci uvek bilo zalihe zestokih pica koje je dobijao za cast od pacijenata.

To sto su neki lekari optuzeni za uzimanje mita ovo ono, to je tek vrh ledenog brega, izabrane su zrtvene ovce zarad necijih interesa, sto politickih sto marketinskih, ali se korupcija u zdravstvu ne resava zatvaranjem lekara koji uzmu 200-500e od pacijenata (mada ne kazem da ih treba pustiti da to i dalje rade), mnogo vece zverke u institucijama otimaju mnogo vece pare na "legalne" nacine, koje se mogu meriti milionima evra kojima se cesto zamece svaki trag.

Samo davanje lekarima status sluzbenog lica na radnom mestu nece resiti nista, stvorice samo nove probleme. Ovo mora da se ide ili kroz sve strukture zdravstva Srbije, ili cemu vecito gasiti vatru kasicicom vode, pri cemu ce dolaziti do sve vecih i vecih nekontrolisanih pozara. Ali daj da pocnemo od neceg, makar to bilo davanje statusa sluzbenog lica lekarima tokom radnog vremena i u krugu medicinske ustanove i uz strogu kontrolu, ako je ikako moguce.
viola92 viola92 17:04 25.08.2010

Re: Ne bas kratak komentar

Ali daj da pocnemo od neceg, makar to bilo davanje statusa sluzbenog lica lekarima tokom radnog vremena i u krugu medicinske ustanove


Potpuno neverovatan predlog. Druga faza bi bila sta? Da dobiju status sluzbenog lica i van radnog vremena i van kruga medicinske ustanove? I u bioskopu i na letovanju...

Ovo samo pokazuje koliko se nase dve perspektive razlikuju. Iz vaseg ugla mi smo svi potencijalni napadaci.

Uzgred, otac deteta se nigde ne pominje u novinskim vestima, u pitanju je ujak. Kakav trac ste vi zapravo culi?

I kad je vec sezona primera "iz zivota" evo jos jednog : Na Institutu hteo hirurg detetu odmah da odsece vrh prsta koje je prebilo na vrata od lifta. Posle mnogo zapomaganja roditelja, zadesi se "srecom dezuran" jedan stari lekar koji je prisao kao malo i on da pogleda i rekao: "pa dobro, ne mora". I kasnije se ispostavilo da nije ni moralo, detetu se prst oporavio.
Sta je naravoucenije: ne ostavljati dete samo u prostoriji sa lekarom?
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:09 25.08.2010

Re: Ne bas kratak komentar

Samo davanje lekarima status sluzbenog lica na radnom mestu nece resiti nista, stvorice samo nove probleme. Ovo mora da se ide ili kroz sve strukture zdravstva Srbije, ili cemu vecito gasiti vatru kasicicom vode, pri cemu ce dolaziti do sve vecih i vecih nekontrolisanih pozara. Ali daj da pocnemo od neceg, makar to bilo davanje statusa sluzbenog lica lekarima tokom radnog vremena i u krugu medicinske ustanove i uz strogu kontrolu, ako je ikako moguce.


Slažem se sa boldiranim.
Ali se nikako ne slažem sa tim da prvi korak u rešavanju problema bude dodeljivanje statusa službenog lica.
Smatram da prvi korak treba da bude otvaranje zatvorenog, okoštalog, tajnovitog zdravstvenog sistema, da ne kažem transparentnost u radu s pacijentima, a u odnosu sa pacijentom, kao i dozvoljavanje poseta u bolnicama, porodilištima, kao i dozvoljavanje pratnje roditelja dece u bolnicama, trudnicama u porodilištima, itd, itd. i tome slično.

Toliko o prvom koraku. Možemo i drugima koje treba napraviti, ali garantujem ti da ako se naprave svi potrebni koraci za rešavanje problema - niko od lekara više neće ni tražiti status službenog lica.

U stvari, kad malo bolje razmislim, oni traže status službenog lica, a u stvari iza toga stoji nasušna potreba da povrate poštovanje koje su neka imali.

Poštovanje se ne može nametnuti takvim merama. Ono se zarađuje na druge načine, a problem koji imamo mora se rešavati tako da ne iritira dodatno već iziritirane pacijente. Inače samo ima da napravimo od zla gore.
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:18 25.08.2010

Re: Ne bas kratak komentar

Sta je naravoucenije: ne ostavljati dete samo u prostoriji sa lekarom?


Razmišljala sam šta bih ja, kao majka, uradila u slučaju da neko od mene traži da ostavim dete i izađem napolje u toj situaciji u kojoj je ta majka bila.

I zaključila sam da šanse ne bi bilo da me nagovore da izađem. Morali bi na silu da me iznose. A ja bih se tukla ako treba, da ih u tome sprečim. Mada sa svojih 50 kila šanse nema da bih u toj bici pobedila. Ali - da li bih se svejedno tukla? Tukla bih se.

Taj problem se ne rešava uzdizanjem lekara na nivo policajca.
Taj problem se rešava uvođenjem pravila da majka može da bude uz dete.
Nema razloga da majka u sobi za reanimaciju ne ostane uz dete.
Mada, spremna sam na kompromis: ako naprave prozore kroz koje ja mogu da gledam šta oni detetu rade, bez ikakvih problema ću pristati da izađem iz sobe i gledam kroz prozor.
Ko što u normalnom svetu rade.

Dakle, po meni, lekari imaju izbor: ili da probiju prozor, ili da rizikuju stalne sukobe s pacijentima.

Zašto je prozor problem? Ovde je taj prozor i metafora za prvi korak koji predlažem: TRANSPARENTNOST i otvaranje zatvorenog sistema.
scabies scabies 17:42 25.08.2010

Re: Ne bas kratak komentar

Razmišljala sam šta bih ja, kao majka, uradila u slučaju da neko od mene traži da ostavim dete i izađem napolje u toj situaciji u kojoj je ta majka bila.

I zaključila sam da šanse ne bi bilo da me nagovore da izađem.
Potpuno ljudski i majčinski, ali i potpuno neracionalno. Ako lekar zahteva da izađeš, za tvoje dete je bolje da izađeš. Ne zato što će on uraditi nešto loše, već zato što to znači da je procenio da ne može iz bilo kog razloga da dovoljno dobro radi u prisustvu članova porodice. Ja mislim da je za dete značajnije da dobije najbolju moguću uslugu nego da majka zadovolji svoju potrebu za osećajem da je kontrola u njenim rukama.
Nemoj da se ljutiš. Ovo govorim kao neko ko zna kako je ostati ispred, i kao dete lekara.
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:06 25.08.2010

Re: Ne bas kratak komentar

Potpuno ljudski i majčinski, ali i potpuno neracionalno. Ako lekar zahteva da izađeš, za tvoje dete je bolje da izađeš. Ne zato što će on uraditi nešto loše, već zato što to znači da je procenio da ne može iz bilo kog razloga da dovoljno dobro radi u prisustvu članova porodice. Ja mislim da je za dete značajnije da dobije najbolju moguću uslugu nego da majka zadovolji svoju potrebu za osećajem da je kontrola u njenim rukama.
Nemoj da se ljutiš. Ovo govorim kao neko ko zna kako je ostati ispred, i kao dete lekara.


Ne ljutim se, i ponavljam: ako otvore prozor da mogu da gledam, izlazim napolje bez problema.

Da li misliš da postoji ijedan razlog zbog koga taj prozor ne treba da postoji?
thug_b thug_b 18:14 25.08.2010

Re: Ne bas kratak komentar

Potpuno ljudski i majčinski, ali i potpuno neracionalno. Ako lekar zahteva da izađeš, za tvoje dete je bolje da izađeš. Ne zato što će on uraditi nešto loše, već zato što to znači da je procenio da ne može iz bilo kog razloga da dovoljno dobro radi u prisustvu članova porodice. Ja mislim da je za dete značajnije da dobije najbolju moguću uslugu nego da majka zadovolji svoju potrebu za osećajem da je kontrola u njenim rukama.

to nije tacno. zovi ga ti iracionalnim ili kako god hoces i budi u pravu oko termina, ali jednostavno nije tacno da ta "stanja" nisu dobra za tvoje dete. za dete nije najznacajnije da dobije najbolju mogucu lekarsku uslugu nego da bude zivo i zdravo. a za to je potrebna saradnja (medjusobna podrska) izmedju svih koji dete poznaju i mogu/hoce/znaju kako da mu pomognu.
sorry.



i naravno, potrebno je da se o svemu malo porazmisli (nauci) i pre nego sto se, ne daj boze, nadjes u nezgodnoj situaciji.
anakcosa anakcosa 18:16 25.08.2010

Re: Ne bas kratak komentar

Ali prozor fizicku ne postoji!
Sta je sa poverenjem?
scabies scabies 18:17 25.08.2010

Re: Ne bas kratak komentar

Da li misliš da postoji ijedan razlog zbog koga taj prozor ne treba da postoji?
Ja ne vidim da postoji. Čak mislim da je to odlična ideja.
Samo dok se ne realizuje, i dalje mislim da nije pametno ostati po cenu fizičkog ili samo verbalnog obračuna.
scabies scabies 18:27 25.08.2010

Re: Ne bas kratak komentar

ali jednostavno nije tacno da ta "stanja" nisu dobra za tvoje dete
Nisam sigurna da razumem o kojim stanjima pričaš. Ja sam mislila da nije dobro za dete da ga intubira nervozna i rastrojena osoba, može da ne primeti da je u jednjaku umesto u dušniku, ako je baš potrebno plastično da se dočara.
za dete nije najznacajnije da dobije najbolju mogucu lekarsku uslugu nego da bude zivo i zdravo.
Mi baš i pričamo o situacijama u kojima od najbolje moguće usluge zavisi život.

i naravno, potrebno je da se o svemu malo porazmisli (nauci) i pre nego sto se, ne daj boze, nadjes u nezgodnoj situaciji.
Ne znam da li se ovo odnosi na mene, ne razuemm.
kviskobg kviskobg 19:24 25.08.2010

Re: Ne bas kratak komentar

viola92
Ali daj da pocnemo od neceg, makar to bilo davanje statusa sluzbenog lica lekarima tokom radnog vremena i u krugu medicinske ustanove


Potpuno neverovatan predlog. Druga faza bi bila sta? Da dobiju status sluzbenog lica i van radnog vremena i van kruga medicinske ustanove? I u bioskopu i na letovanju...

Ovo samo pokazuje koliko se nase dve perspektive razlikuju. Iz vaseg ugla mi smo svi potencijalni napadaci.

Uzgred, otac deteta se nigde ne pominje u novinskim vestima, u pitanju je ujak. Kakav trac ste vi zapravo culi?

I kad je vec sezona primera "iz zivota" evo jos jednog : Na Institutu hteo hirurg detetu odmah da odsece vrh prsta koje je prebilo na vrata od lifta. Posle mnogo zapomaganja roditelja, zadesi se "srecom dezuran" jedan stari lekar koji je prisao kao malo i on da pogleda i rekao: "pa dobro, ne mora". I kasnije se ispostavilo da nije ni moralo, detetu se prst oporavio.
Sta je naravoucenije: ne ostavljati dete samo u prostoriji sa lekarom?


Nisam uopste mislio na takvu drugu fazu, nema veze sa tim dodeljivanjem statusa sluzbenog lica, vec da se krene od neke blaze forme prava lekara da je ipak on taj koji je na radnom mestu u posebnoj situaciji, tj on odlucuje o necijem ZIVOTU, i da mu stvarno treba obezbediti izuzimanje od bilo cijeg nasrtaja bilo fizickog bilo mentalnog na njegovo racionalno odlucivanje a u cilju zastite i ostvarenja prava povredjenog na adekvatnu medicinsku pomoc. Naravno, ukoliko zglajza, da nema vode obe beogradske reke koja ga moze oprati od odgovornosti.

A to da ima dunstera medju lekarima, ima, da zavrsavamo fakultet navrat nanos bez prakse - i to je tacno.

Kod mene u grupi sam ja bio jedini koji je dao intramuskularnu inekciju pre 4. godine medicine (ejjj!!!) i to samo zato sto sam prvo bio u srednjoj medicinskoj a zatim i bio u sanitetu u vojsci...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 19:28 25.08.2010

Re: Ne bas kratak komentar

Ali se nikako ne slažem sa tim da prvi korak u rešavanju problema bude dodeljivanje statusa službenog lica.
Smatram da prvi korak treba da bude otvaranje zatvorenog, okoštalog, tajnovitog zdravstvenog sistema, da ne kažem transparentnost u radu s pacijentima, a u odnosu sa pacijentom, kao i dozvoljavanje poseta u bolnicama, porodilištima, kao i dozvoljavanje pratnje roditelja dece u bolnicama, trudnicama u porodilištima, itd, itd. i tome slično.

Toliko o prvom koraku. Možemo i drugima koje treba napraviti, ali garantujem ti da ako se naprave svi potrebni koraci za rešavanje problema - niko od lekara više neće ni tražiti status službenog lica.

U stvari, kad malo bolje razmislim, oni traže status službenog lica, a u stvari iza toga stoji nasušna potreba da povrate poštovanje koje su neka imali.

Poštovanje se ne može nametnuti takvim merama. Ono se zarađuje na druge načine, a problem koji imamo mora se rešavati tako da ne iritira dodatno već iziritirane pacijente. Inače samo ima da napravimo od zla gore.



cult cult 20:29 25.08.2010

Re: Ne bas kratak komentar


A ja bih se tukla ako treba, da ih u tome sprečim. Mada sa svojih 50 kila šanse nema da bih u toj bici pobedila. Ali - da li bih se svejedno tukla? Tukla bih se.


U stvari, kad malo bolje razmislim, oni traže status službenog lica, a u stvari iza toga stoji nasušna potreba da povrate poštovanje koje su neka imali.

Poštovanje se ne može nametnuti takvim merama.


Ne znam tacno koji su ciljevi tvoje NVO i cele ove blog grupe oko tebe, ali sam siguran da nema sanse da uspete u bilo kojem od tih ciljeva (mislim na one zvanicno proklamovane, ako ih ima, a ima ih negde sigurno, onih "pravednih" ) jer vi jednostavno ne razumete sustinu problema oko kojih se zauzimate. Vama ključne stvari jednostavno izmiču, ma koliko bile očigledne.

Uveren sam da je Tomica zahvalan sudbini što mu je dodelila bas ovakvu NVO kontrolu, a ne neku drugu. Uveren sam da onih pet-sest posto korumpiranih lekara (i onih milionskih i onih od 200 evra) sa zadovoljnim osmehom prati rad vase grupice. Ostalih 90% nema vremena od posla i stresa da čituckaju ovakva štiva.

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:43 25.08.2010

Re: Ne bas kratak komentar

jer vi jednostavno ne razumete sustinu problema oko kojih se zauzimate. Vama ključne stvari jednostavno izmiču, ma koliko bile očigledne.

a to su..?
kviskobg kviskobg 20:50 25.08.2010

Re: Ne bas kratak komentar

Krugolina Borup
Samo davanje lekarima status sluzbenog lica na radnom mestu nece resiti nista, stvorice samo nove probleme. Ovo mora da se ide ili kroz sve strukture zdravstva Srbije, ili cemu vecito gasiti vatru kasicicom vode, pri cemu ce dolaziti do sve vecih i vecih nekontrolisanih pozara. Ali daj da pocnemo od neceg, makar to bilo davanje statusa sluzbenog lica lekarima tokom radnog vremena i u krugu medicinske ustanove i uz strogu kontrolu, ako je ikako moguce.


Slažem se sa boldiranim.
Ali se nikako ne slažem sa tim da prvi korak u rešavanju problema bude dodeljivanje statusa službenog lica.
Smatram da prvi korak treba da bude otvaranje zatvorenog, okoštalog, tajnovitog zdravstvenog sistema, da ne kažem transparentnost u radu s pacijentima, a u odnosu sa pacijentom, kao i dozvoljavanje poseta u bolnicama, porodilištima, kao i dozvoljavanje pratnje roditelja dece u bolnicama, trudnicama u porodilištima, itd, itd. i tome slično.

Toliko o prvom koraku. Možemo i drugima koje treba napraviti, ali garantujem ti da ako se naprave svi potrebni koraci za rešavanje problema - niko od lekara više neće ni tražiti status službenog lica.

U stvari, kad malo bolje razmislim, oni traže status službenog lica, a u stvari iza toga stoji nasušna potreba da povrate poštovanje koje su neka imali.

Poštovanje se ne može nametnuti takvim merama. Ono se zarađuje na druge načine, a problem koji imamo mora se rešavati tako da ne iritira dodatno već iziritirane pacijente. Inače samo ima da napravimo od zla gore.



Slazem se da bi to sto ti navodis bilo najlogicnije da se uradi, ali znas i sama da je to u nekom realnom roku nemoguce uraditi, sto zbog nedostatka zelje rukovodecih struktura svih instanci, sto zbog licnog interesa politickih partija ciji su clanovi "crem de la crem" zdravstva..

Da li je potrebno da neki nezadovoljni pacijent (opravdano ili ne) ubije doktora na radnom mestu da bi isterao neku svoju pravdu, bila ona tacna ili ne?

Cinjenica je da gomila lekara trazi status da bi se jos vise duvali (znam par kojima je to bas bas lajtmotiv), ali nisu jedino lekari krivi za nedostatak postovanja drustva prema njima. Kriva je politika drustva u smislu obuke i vrednovanja lekara i lekarske profesije.

U vreme kad je moj otac zavrsavao medicinu, lekari su se mogli izbrojati na prstima jedne ruke (samo njih 4 je polozilo recimo anatomiju u jednom roku kod jednog profesora), cak im je bilo zabranjeno da se nazivaju doktorima, vec su bili "lekari".

Kad je vlast videla da narod "lekare" i dalje oslovljava sa "doktore" posli su logikom "videla zaba da se konji potkivaju pa i ona digla nogu". Odjednom je krenula navala "doktora" ranih drustvenih nauka, politicari su sebi dodeljivali titule (i dodeljuju i dalje, setimo se "kraduckavog" magistra) kako bi podigli ugled u narodu. Naravno, kad ga dizes jednima, drugima ga spustas.

Da ne pominjem hiperprodukciju doktora medicine, em redovnih em maminih i tatinih sinova koji eto moraju "isto takodje" da budu lekari kao njihovi roditelji. Koliko je tu realno dobrog lekarskog kadra? Jako malo...

Znam neke asistente sa Kardiologije koji na 4. godini medicine nisu znali cisto anatomsku stvar na sta se deli traheja. Naravno, konsekvenci nije bilo jer bi se onda zamerili "tati i mami" koji su (oboje) profesori na MF...

Slazem se da su pacijenti iziritirani, ali da li su uvek lekari koji ih obradjuju krivi za to? Ne bih rekao. Znam kako se krecu plate lekara, ok, mogu se nekome ove cifre uciniti visokim, ali realno gledano i nisu.

Ne kazem da treba velicati samo lekare kroz plate jer se radi u glavi u torbi pacijenata, smatram da bi i profesije kojima je njihova glava u torbi trebalo takodje posteno nagraditi (vatrogasci, rudari)

Kako da ocekujete uvek maksimalno strpljenje od nekog ko radi konstantno pod stresom, ko je ucio (barem) 18 godina skole (neki i 24 i 26), kome je plata 45-55.000 dinara za posao lekara u hitnoj pomoci koji sakuplja leseve i rasut mozak po autputevima, vadi utopljenike iz reka i sl?

Znam, celo drustvo trpi pa se to ocekuje i od lekara, novca nema pa nema, ali realno gledano, odgovornost je velika a povracaj kroz novac ulozenog vremena je jako neodgovarajuci....

Pa vrhunski specijalisti cije operacije su 10 - 20.000 evra i koji ih urade desetak-dvadesetak mesecno nemaju platu ni blizu hiljadu evra...a drzava strancima koji se kod nas lece to uredno naplacuje i stavlja novac sebi u budzet..

Da ne pominjem da najprofitabilnije klinike nemaju svoj dinar, vec moraju da kamche od Tomice i ostalih sredstva za golo prezivljavanje, iako bi sami sa svojim novcem koji zarade od stranih pacijenata mogle da svima nama drzavljanima Srbije obezbede nekoliko puta bolju zdravstvenu uslugu...

Transparentnost, draga Kru, ne odgovara samozvanoj "eliti" zdravstva, ali sansa da se to ispravi je jako mala, jer su svi oni zaseli po izvrsnim odborima partija, cenjeno su clanstvo preko koga partije uzimaju zestoke politicke poene (da ne kazem da je bilo naloga na pojedinim klinikama za koga bi se trebalo glasati na tim i tim izborima, i sl).
kviskobg kviskobg 20:53 25.08.2010

Re: Ne bas kratak komentar

scabies
Da li misliš da postoji ijedan razlog zbog koga taj prozor ne treba da postoji?
Ja ne vidim da postoji. Čak mislim da je to odlična ideja.
Samo dok se ne realizuje, i dalje mislim da nije pametno ostati po cenu fizičkog ili samo verbalnog obračuna.


Ja nisam za prozor vec za prostoriju odvojenu staklom, jer kroz siber nema sta specijalno da vidis, veruj mi, gledao sam sve i svasta kroz razne sibere i da mi nije strucnosti da prepoznam sta se iza sibera radi, nema teorije da bi nesto shvatio...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana