Ljudska prava

ŠTA BI REKLI ONI IZ BRONX-a?

Freedom of Information RSS / 21.02.2011. u 16:18

Autor: Rodoljub Šabić

Prošli četvrtak proveo sam u Nišu. Kao i obično bilo je i intezivno i prijatno - konferencija u Medija centru, „radionica" sa ovećom grupom novinara, emisija na TV 5, razgovori sa zanimljivim i ljubopitljivim ljudima i na kraju odličan roštilj kod Marjana.

I nakon toga, kao i obično solidna količina pisama, odnosno e-poruka sa juga Srbije. I među njima jedna - šokantna!

Evo šta mi, u pismu koje me je asociralo na famozni ciklus krimi trilera - „Paklene ulice", doslovno piše jedan Nišlija:

„ Poštovani gospodine Šabiću,

Pre svega, hvala Vam za sve ono što činite za građane Srbije.

Moj problem je sledeći. U sredu, 9. februara bio sam žrtva razbojništva - opljačkan sam, uz pretnju vatrenim oružjem u samom centru Niša (50-ak metara od spomenika Šabanu Bajramoviću koji se svakih par nedelja nađe u centru pažnje). Pošto ne pamtim kada sam poslednji put video policijsku patrolu (pozornike) na ulicama Niša, interesuje me da li je informacija da li patrola nije bilo isključivo zbog štrajka policije dostpuna građanima kao i da li su patrole obuhvaćene zakonski propisanim minimumom rada u trajanju štrajka.

Dodajem da je, pored mene, u sredu i četvrtak, opljačkano bar još jedanaestoro građana, svi od strane istog lica i svi uz pretnju vatrenim oružjem. S obzirom na to su se sva razbojništva desila u samom centru grada, verujem da bi prisustvo pozornika, ako ništa drugo, bar navelo pljačkaša da ranije prekine svoju "šetnju" za to veče i da bude manje efikasan (šest oružanih pljački po večeri, u osvetljenim delovima samog centra grada).

Ne znam da li je ovo u Vašoj nadležnosti, ali smatram da građani zaslužuju da znaju da se ovako nešto dešava kao i zašto policija nije obavestila medije o ovom slučaju, ni pre, ni nakon hapšenja pljačkaša u petak, 11. februara.

I još samo jedna stvar, nakon identifikacije, u petak, 11. februara u policijskoj stanici, pljačkaš je bio u prilici da vidi sve nas koji smo ga prethodno kroz zatamnjeno staklo identifikovali (ukupno nas desetak). Krivac za to je bio neko od zaposlenih u policiji ko je ostavio vrata kancelarije u kojoj smo bili nakon identifikacije otvorena. Da li je moguce bar napisati žalbu zbog ovoga kako im se slični propusti ne bi dešavali u budućnosti?

Hvala na izdvojenom vremenu i izvinite ukoliko niste nadležni za ovakve slučajeve."

Na neka pitanja koja ovo pismo evidentno otvara odgovore je lako pronaći u Zakonu o policiji. Npr. u članu 73. po kome se žrtvi ili drugom licu koje je dalo podatke važne za krivični postupak jemči odgovarajuća zaštita ili u čl. 135. po kome, i u toku štrajka postoji obaveza sprečavanja krivičnih dela koja se gone po službenoj dužnosti...

Ali, šta je s glavnim pitanjem? Čime se uopšte (ako je tačno, a bojim se da jeste) može objasniti šest oružanih pljački u toku samo jedne noći u centru Niša? I kako je moguće da to ostane praktično bez ikakvog publiciteta? Zar taj „rezultat" koga se ni Bronks ne bi postideo nije vredan ozbiljne pažnje? Zar on ne sugeriše prisustvo sličnih, podjednako i u drugim gradovima? Zar njegovo „guranje pod tepih", umesto preduzimanja odgovarajućih mera, naravno ne samo policijskih, zapravo nije mirenje sa pretvaranjem ulica i trgova naših gradova u zverinjak. A zar mirenje s tim nije nedopustivo?



Komentari (15)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ljupka_cesarica ljupka_cesarica 18:00 21.02.2011

BAŠ ONI MARE


Naravno da nije došlo ni na poslednje strane novina kad ništa o tome nije rekao ni premijer ni predsednik ni ministar...oni su zauzeti analizom ko koga voli i koliko. I o tome nas uredno obaveštavaju, počeo da se vadi prljav veš.
Kad smo kod rekonstrukcije (a jesmo), jel neko pominje ministra policije, ili još kola mantra da je on "jedan od boljih" (kao i ima neku konkurenciju), a za njegova mandata o toliko zlostavljanja, ubistava i ostalih nedela policije slušasmo i slušamo.

(Samo, molim, izbaciti reč "zverinjak" iz teksta, tek da bismo bili fer prema zverčicama koje jako dobro funkcionišu dok se mi ne umešamo.)
milpetrov milpetrov 18:13 21.02.2011

Obavesticu

Prosledicu link redakciji Juznih vesti, mozda ce nesto i da istraze.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:21 21.02.2011

Re: Obavesticu

A, mogli bi da pripitaju policajce kako su mogli tako neodgovorno i neprofesionalno da ispostave svedoke novoj opasnosti.
predrag_blagojevic predrag_blagojevic 18:53 21.02.2011

Re: Obavesticu

Milane, pre svega hvala na informacijama. Iskreno, ovo sto sam procitao mi deluje kao prilicno neverovatna stvar, narocito ako je covek zaista pretio oruzjem. Mnogo manje stvari brze dodju do medija, a ovo, ako se zaista dogodilo je zaista strasno.

Podseticu da Nis vec vise od godinu dana nema nacelnika policije a niko iz MUP ne zeli da komentarise razloge, pa ni sam ministar koji uvek odgovara "kada ga imenujemo cucete".

Inace, Milane, hvala na poverenju!!
Freedom of Information Freedom of Information 20:20 21.02.2011

Re: Obavesticu

predrag_blagojevic
Iskreno, ovo sto sam procitao mi deluje kao prilicno neverovatna stvar, narocito ako je covek zaista pretio oruzjem. Mnogo manje stvari brze dodju do medija, a ovo, ako se zaista dogodilo je zaista strasno.

I za mene je Pedja bilo šokantno. U svakom slučaju valja istražiti. Zanimljiv zadatak za Južne vesti,zar ne?
predrag_blagojevic predrag_blagojevic 10:11 22.02.2011

Re: Obavesticu

Proverili smo, deo informacije o pljački je tačan. Ostatak još proveravamo :)

"Serija pljački u Nišu" - Južne vesti
buba_truba buba_truba 11:31 22.02.2011

Re: Obavesticu

predrag_blagojevic
Proverili smo, deo informacije o pljački je tačan. Ostatak još proveravamo :)"Serija pljački u Nišu" - Južne vesti

Hvala, g. uredniče!
Freedom of Information Freedom of Information 11:49 22.02.2011

Re: Obavesticu

predrag_blagojevic
Proverili smo, deo informacije o pljački je tačan. Ostatak još proveravamo :)"Serija pljački u Nišu" - Južne vesti

Lepa novinarska akcija. Čestitam na ekspeditivnosti!
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:58 22.02.2011

Re: Obavesticu

Bravo kolege!
predrag_blagojevic predrag_blagojevic 12:44 22.02.2011

Re: Obavesticu

Upravo mi je iz Policijske uprave potvrdjeno da policija JESTE bila u strajku u vreme strajka.

detaljnije informacije objavljene su u tekstu

http://www.juznevesti.com/Hronika/Nezapamcena-serija-pljacki-u-Nishu.sr.html

Predrag Blagojević, novinar Južnih vesti iz Niša
mikele9 mikele9 18:49 21.02.2011

!!!!

ŠTA BI REKLI ONI IZ BRONX-a?

Kako vreme teče i gde klizimo, Bronx će uskoro biti mesto za ugled, idealno mesto za život! Karavan vlasti, tajkuna i kriminalaca prolazi a nama ostaje da poslovično lajemo. Sve se izgleda svodi na: Pas laje a vetar nosi. Dokle bre!
sahmatbg sahmatbg 19:49 21.02.2011

Re: !!!!

Kako vreme teče i gde klizimo, Bronx će uskoro biti mesto za ugled, idealno mesto za život!

Upravo tako.
dragoljub92 dragoljub92 00:51 22.02.2011

ovo

je jedini način da čovek zaradi neku paru u niš
vojislav948 vojislav948 10:14 22.02.2011

patrola nema


Zaista šokantno, ali istinito. Pozornika više nema u Srbiji ni za lek. Sada samo možete da ih vidite u vozilima policije i to na kratko, kada projure pored nas građana. Još češće možete da ih vidite u kafićima, picerijama i kafanama,ispred kojih su parkirana policijska vozila. Nikada kao do sada nismo bili ugroženiji i nebezbedniji, kao sada. Ne zna se ko je više ugrožen građani ili njihova imovina. U vreme kada smo u svakom delu grada imali milicionare pozornike nije bilo ovakvih siledžija, lopova i kriminalaca. Neko očito ne izvršava svoje ustavne obaveze. Ko procenite sami. Da ne govorim o ponižavajućim čekanjima na šalterima MUP-a za dobijanje običnih dokumenata. Sve to zbog nesposobnosti i neorganizovanosti jedne izuzetno važne i značajne institucije kao što je MUP.
Inner Party Inner Party 11:45 22.02.2011

Ja stvarno ne razumem tolerantnost ...

... policije prema ovako blatantnom kriminalu. Bar se nadam da je u pitanju tolerantnost i ta neka generalna opustenost na poslu, jer ako se radi o nesposobnosti i neznanju onda zaista nema potrebe da dolaze na posao svaki dan bezveze ...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana