Društvo| Politika| Region| Religija

Jesmo li tako bliže pomirenju?

Nikola Knežević RSS / 04.08.2011. u 13:21

Dok Hrvatska danas slavi "Dan Pobjede", Srbija tuguje. Dok naši zapadni susedi polažu vence i pale sveće za pobednike, u Srbiji se služe parastosi za žrtve tih istih pobednika. Mit o "pravednom ratu" odzvanja kroz etar nacionalnih medija u Hrvatskoj. Vinovnici zločina koji proslavu prate iz Haga, još jednom mogu da prisustvuju sopstvenoj apoteozi, specijalima u kojim se još jednom konstruiše dogma o „Oluji", štampaju posteri osuđenih generala a njihova uloga glorifikuje do nivoa epa.

Iza kulisa pobede koja liči na onu „Pirovu", nazire se stravična slika i cena koju ta pobeda nosi. 200000 progranih Srba sa svojih ognjišta, deportacija, pljački, bezobzirnih razaranja, ubistva, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja. I pored presude u Hagu, državni vrh Hrvatske i dalje smatra da na stratištima još uvek može da se gradi praznična scenografija i državotvorna mitologija. Sa druge strane Drine, u našem vilajetu, promovišu se knjige osvedočenih ratnih zločinaca... Jesmo li tako bliže pomirenju?

Naravno da ne. Postavlja se pitanje kako je uopšte i moguće doći do pomirenja kada ostajemo taoci poricanja stvarnosti, duhova prošlosti i mitomanskih istorijskih konstrukcija koje nam pokrivaju pogled ka budućnosti, ostavljajući nas tako zatočene u vrtlogu iskrivljene realnosti. „Prevladavanje prošlosti nije konačni, nego trajni proces i stalna opomena" ističe profesor Kuljić. Čini mi se da se kao dva, nekada sukobljena naroda iznova vraćamo ka početku tog procesa, uporno tapkajući u mestu, zatočeni u istorijskom idealizmu. Zanemarujući činjenice i lametirajući za „nedostižnom pravdom" i „istinom", delimo sada i mit o sopstvenoj neporočnosti i idealizujemo prošlost, koja nije ni izbliza idealna, naprotiv, upravo je onakva kakvom ne želimo da je vidimo.

Pomažu li Crkve u ovakvom procesu? Kao bogočovečanski organizmi sa misijom jevanđeoske poruke mira ostaju li one dosledne svom legatu? Pre samo nekoliko dana u parohijskom domu hrama Sv. Save na Vračaru, promovisana je knjiga Milana Lukića „Ispovest haškog sužnja", čoveka koji je prvostepenom presudom osuđen za ratne zločine u Hagu. U osudi je navedeno da je „ubio najmanje 132 osobe". Ima li u toj ispovesti pokajanja za žrtve ili neko pokušava da opravda gnusne zločine, klasičnim spinovanjem o teorijama zavere? Za ime Boga, Crkva treba da je nositeljica sećanja na sve žrtve, potlačene i marginalizovane. Kako onda pojedini klirici mogu sebi da dozvole učešće u nečemu što iznova iskrivljuje činjenice i umanjuje dignitet postradalih?

Sa druge strane, kod naših zapadnih suseda, ne prođe nedelja bez flagrantne politizacije religije usled pokušaja pojedinih klirika da prenesu borbu za hrvatsku samostalnost u domen manihejske polarizacije između sila svetla i sila tame. U svojevrsnom lovu na veštice oni i dalje optužuju „crvenu pošast" za nedaće koje ih snalaze, svesno previđajući skandale koji ih potresaju.

Zaista, nije moguće oteti se utisku da smo poslednjih godina od strane pojedinih klirika bili svedoci svojevrsne politizacije religije koja unutar svog politički motivisanog i nacionalističkog diskursa pojam Svetog posvetovnjava i obesmišljava ostavljajući tako između njih samo obrise blede mimikrije. Ne pretvara li se Sveto u toj kakofoniji nacionalističkih slogana i državotvorne mitologije u dijabolički katalizator zapaljive retorike? Ne redukuje li se tako Religija kao obraz Svetoga na puku dominaciju svetovnim, preuzimajući tako njegovo obličje? O tome bi drugom prilikom...

Poslednjih godina u zemljama bivše SFRJ formira se komisija za REKOM-a, Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim od 1991. do 2001. na prostoru nekadašnje SFRJ. Poznato je također da su ovoj regionalnoj inicijativi podršku dale više od 1500 nevladinih organizacija, mnoge javne ličnosti, političari, kao i predsednici Hrvatske i Srbije, Ivo Josipović i Boris Tadić. Značaj REKOM-a unutar procesa regionalnog pomirenja je ogroman. Pre svega zbog činjenice što želi da utvrdi takozvanu „Forenzičku istinu", ali da unutar ovih složenih procesa dovede i do krajnjeg cilja, postizanja same restorativne istine. Restorativna (moralna) istina predstavlja naznačajniji stepen ka pomirenju sukobljenih strana jer dolazi kao proizvod pouka izvedenih iz društvene istine te se počinje raditi na prevenciji kako ne bi došlo do recidiva prošlosti, to jest, kako se istorija ne bi ponovila. Drugim rečima, potrebno je da se oslobodi prostor za kolektivno sećanje kroz koje će delovi ličnog iskustva i sećanja moći da se prikupe, konsoliduju i rekonstruišu.

Ono što mene zaprepašćuje da je u protekloj kampanji prikupljanja potpisa na prostorima bivše SFRJ prikupljeno pola miliona potpisa, što je upola manje od predviđenog broja. I dalje izostaje značajna politička podrška u regionu koja je potrebna da bi komisiju dovela do potrebne regionalne institucionalizacije. Jesmo li tako bliže pomirenju u zemljanma koje pred zvaničnicima EU mantraju o izgradnji međusobnog poverenja i dobrosusednim odnosima?

Karl Jaspers je „Pitanje krivice" pisao i za mnoge koji na našim izbegavaju da prođu kroz „uska vrata bolnih uspomena" i poriču ono što Riceour naziva „traganjem za istinom". U kolektivnom smislu, amnezija dovodi efekta ponavljanja istorije, to jest, recidiva prošlosti i beskrajnih spirala zločina. Unutar takve diabolične inercije jučerašnje žrtve postaju današnji počinitelji, današnji počinitelji, buduće žrtve. Uostalom, zar istorija ne svedoči o tome... I tako u nedogled... Iz godine u godinu. Dok jedni slave, drugi tuguju. Dok jedni proslavljaju „Oluju", drugi oplakuju one koje je taj olujni vihor progutao... Jesmo li tako bliže pomirenju?

Atačmenti



Komentari (45)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jukie Jukie 13:28 04.08.2011

Memorijalni turnir

Neki oplakuju, neki prave memorijalni sportski turnir
Memorijalni-turnir-Oluja-2011
nestor92 nestor92 14:04 04.08.2011

Baš me briga za Hag

u parohijskom domu hrama Sv. Save na Vračaru, promovisana je knjiga Milana Lukića „Ispovest haškog sužnja".


Neka me neko ispravi ako grešim, ali pričali su mi da se radi o čoveku koji je velika zlodela počinio ili ih naredio. Mogao bi Patrijarh, ako je još uvek i arhiepiskop beogradski, da izvuče nekom uši.

Mada sumnjam.


tihomir_simcic tihomir_simcic 14:33 04.08.2011

Diskurs Diskurs

Jesmo li tako bliže pomirenju?

Ima više od dekade od kako se spominju priče o pomirenju.Po meni takvi stavovi crkvenih,državnih,tadić-josipovićevskih krugova i jesu jedan od glavnih razloga neuređenosti,zaostalosti,primitivizma na postjugoslovenskim prostorima u postjugoslovenskom vremenu.Od silne fuckin verbalizacije na svakom koraku nemože čovjek da ode u prodavnicu a da nemora imati na umu da radnica na kasi ima 19000 dinara platu i da školuje troje djece. Komunikacija dvije ozbiljne države se gradi isključivo na profesionalnim osnovama a ne ne kojekakvim patetičnim pričama o pomirenju i bratstvu.
bluestar bluestar 15:07 04.08.2011

Rekom

Akcija "Milion potpisa za REKOM" je u BiH nazvana "Još milion evra za Natasu Kandic". Tamo su je sva tri naroda bojkotovala, cak su i Bosnjaci koji vole da manipulisu brojem zrtava shvatili o cemu se tu radi. Sad Natasi jos jedino preostaje da zajedno sa tandemom Vukcevic-Vekaric (smeje im se, i sprda ih ceo region) ponovo optuzi stotinjak Srba za ratne zlocine, da bi pala neka nova donacija. Srbi su i tako progonjene zveri o kojima niko ne brine. Bosnjaci sirom sveta su se digli na noge kad je uhapsen srebrenicki monstrum Naser Oric. Svi bosnjacki politicari su se zalozili da se oslobodi onaj rigidni zlocinac Ejup Ganic, koji je histericnim glasom naredio da se pobiju regruti JNA u Dobrovoljackoj ulici...A o Hrvatskoj i paroli "svi smo mi Ante Gotovina", ne treba ni pricati. Kod njih ratni zlocin slavi ceo drzavni vrh, ukljucjuci i Josipovica, u sta cete se vec sutra imati priliku uveriti. Kandickin prijatelj, zlocinac Taci i njegova ekipa odvratnih trgovaca ljudskim organima, rado su vidjeni gosti u Briselu i Washingtonu...I o kakvom mi tu pomirenju i pravdi govorimo?
blue rider blue rider 08:33 05.08.2011

Re: Rekom

a sta si ti uradio po pitanju pomirenja? to je za tebe jednosmerna ulica? Brate pokrij se usima
bluestar bluestar 11:52 05.08.2011

Re: Rekom

blue rider
a sta si ti uradio po pitanju pomirenja? to je za tebe jednosmerna ulica? Brate pokrij se usima


za pomirenje je uvek potrebno dvoje. e, sad ti meni odgovori kako da se miris sa ovima:

Premijerka Jadranka Kosor s govornice na kninskom stadionu "Dinara" posebno je pozdravila generale Antu Gotovinu i Mladena Markača te izazvala gromoglasan pljesak.



predsednica vlade hrvatske na proslavi najveceg etnickog ciscenja u evropi nakon drugog svetskog rata, pozdravlja osudjene ratne zlocince koji se nalaze u hagu. naravno, nista se nece desiti, nema sankcija, nema upozorenja, nema kacina da preti, medjunarodna zajednica ce kao i uvek ostati nema.
tajatehno tajatehno 17:15 04.08.2011

Bugarska

Danas kada je Hrvatska pred vratima EU,Hrvate mi zanimamo,i na nas obracaju paznju kao mi na Bugare,znaci ni malo.Zanima ih da poneki Srbin ostavi koju paru na njihovom moru i to je to.
A tek kada sledece godine udju u EU,nece znati ni gde se Srbija nalazi.
dr.wagner dr.wagner 18:39 04.08.2011

Re: Bugarska

... večer

tajatehno
Zanima ih da poneki Srbin ostavi koju paru na njihovom moru i to je to.A tek kada sledece godine udju u EU,nece znati ni gde se Srbija nalazi.


-Ma nemojte tako ...

-Evo vidite ... Severinu nam je "maznuo" neki vaš smutljivac ... , ona mala iz
"big-brata" je pokupila lovu i odlepršala u Beograd kod nekoga koji je kao
nešto posebno dobar (bar tako kažu neke moje kolegice) ...
... ima još , ali bolje da ne nabrajam

-Iskreno ... vidimo mi Hrvati kud to pomirenje vodi


Wagner
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:04 04.08.2011

Re: Bugarska

Danas kada je Hrvatska pred vratima EU,Hrvate mi zanimamo,i na nas obracaju paznju kao mi na Bugare,znaci ni malo.


To uopste ne bi bilo lose ali ne stice se bas takav utisak gledajuci HTV.
Precesto, za moj ukus precesto, se govori o Srbiji i to, opet licni utisak, znacajno cesce nego u kontra smeru.

Jesmo li tako bliže pomirenju?


Samo jos da neko definise stanje koje bi se moglo nazvati stanjem posle pomirenja, tj sta treba da se desi pa da se kaze, evo sad smo pomireni.
Zar sada nismo pomireni?
keko655 keko655 19:07 04.08.2011

Re: Bugarska

A onaj Zepter milijarder (Milan Jankovic, aka Philip Zepter) sto prodaje lonce za kuhanje po 10 puta visim cijenama nego sto vrijede i trazi da se plate unaprijed od sirotinje? I on je organizirao party na svojoj jahti u HR, pojavili se skorojevici znani i neznani. Kada su u pitanje pare i party skorojevici se lijepo druze, nema mrznje.
omega68 omega68 20:44 04.08.2011

Re: Bugarska

gosn Wagner, stvarno mi nije namera da budem maliciozan i nemojte, molim Vas, moje pitanje shvatiti kao neprijateljsko:
Da li su Severina Vučković i Marijana Kovačević ( devojačko ) zaista Hrvatice?
mikimedic mikimedic 21:03 04.08.2011

Re: Bugarska

Da li su Severina Vučković i Marijana Kovačević ( devojačko ) zaista Hrvatice?


eh a drazena si zaboravio...
tajatehno tajatehno 21:11 04.08.2011

Re: Bugarska

omega68
gosn Wagner, stvarno mi nije namera da budem maliciozan i nemojte, molim Vas, moje pitanje shvatiti kao neprijateljskoa li su Severina Vučković i Marijana Kovačević ( devojačko ) zaista Hrvatice?


Ako se one izjasnjavaju kao Hrvatice samo to mogu da budu.
A da su i amebe nastale od Srba to odavno znamo
tajatehno tajatehno 21:17 04.08.2011

Re: Bugarska

mikimedic
Da li su Severina Vučković i Marijana Kovačević ( devojačko ) zaista Hrvatice?eh a drazena si zaboravio...


A Novakova majka Hrvatica....
omega68 omega68 21:30 04.08.2011

Re: Bugarska

Mislim da sam pitao Wagnera
dr.wagner dr.wagner 21:45 04.08.2011

Re: Bugarska

Pozdrav gospodine O

omega68
Da li su Severina Vučković i Marijana Kovačević ( devojačko ) zaista Hrvatice?


-Zaista ne znam ...

-Što se tiče Marijane , o njoj ne znam ništa osim priča od mojih
(zavidnih) poznanica ... onako uz kavu ...

-Severinu smo (svi koje znam pa i ja) doživljavali kao DALMATINKU , e
sada ... u detalje nismo ulazili niti su nam bili zanimljivi ...

-Cijeli sam život birao društvo , ali taj aspekt nije bio relevantan u
izboru , tako da ja možda nisam najupućeniji u te podatke ...

... ali sigurno ih ima koji to znaju i koji to "važu"


Wagner
mikimedic mikimedic 21:59 04.08.2011

Re: Bugarska

Ako se one izjasnjavaju kao Hrvatice samo to mogu da budu.
A da su i amebe nastale od Srba to odavno znamo


ma da, a ja da se izjasnjavam kao japanac samo to bi mogao i da budem. a sto nemam kose oci nema veze...
omega68 omega68 22:03 04.08.2011

Re: Bugarska

ok

bio sam malo u nedoumici da je to i VAma važno jer ste napisali:
Severinu nam je "maznuo" neki vaš smutljivac

srdačan pozdrav
tajatehno tajatehno 22:14 04.08.2011

Re: Bugarska

mikimedic
Ako se one izjasnjavaju kao Hrvatice samo to mogu da budu.A da su i amebe nastale od Srba to odavno znamoma da, a ja da se izjasnjavam kao japanac samo to bi mogao i da budem. a sto nemam kose oci nema veze...


Naravno Japanci nikada nismo bili,a pre 1990g(kada smo saznali da smo Srbi)
u Srbiji je bilo vise Jugoslovena nego Srba.
milisav68 milisav68 22:35 04.08.2011

Re: Bugarska

tajatehno


Naravno Japanci nikada nismo bili,a pre 1990g(kada smo saznali da smo Srbi)
u Srbiji je bilo vise Jugoslovena nego Srba.

Misliš?
mikimedic mikimedic 23:13 04.08.2011

Re: Bugarska

Naravno Japanci nikada nismo bili,a pre 1990g(kada smo saznali da smo Srbi)
u Srbiji je bilo vise Jugoslovena nego Srba.


blago tebi ako znas sta si htela da kazes.
929292 929292 23:19 04.08.2011

Re: Bugarska

mikimedic
ma da, a ja da se izjasnjavam kao japanac samo to bi mogao i da budem. a sto nemam kose oci nema veze...



jako mi je teško da stajem na stranu taje tehno, ali ovde grešiš.
ne može se postati kosook, ali može se postati japanac, kao ovaj sin irca i grkinje.


ima i mnogo primera naturalizovanih japanaca iz praktičnih, najčešće sportskih razloga, a sigurno ima i slučajeva kao ovaj gore.

nestor92 nestor92 23:45 04.08.2011

Re: Bugarska

na nas obracaju paznju kao mi na Bugare,


Posle žreba za SP zanimanje će ponovo porasti. A i tradicionalno se obnavlja početkom svakog avgusta kad se slavi uspeh etničkog čišćenja.

pre 1990g(kada smo saznali da smo Srbi)
u Srbiji je bilo vise Jugoslovena nego Srba.


Šta sve živ čovek može da smisli ...
blogovatelj blogovatelj 04:52 05.08.2011

Re: Bugarska

Zar sada nismo pomireni?


Naravno da smo pomireni... Sa sudbinom... I jedni i drugi... I treci...
Na Balkanu ce uvek biti derbi... Mozda ne uvek, ali za nasih zivota sigurno...

Nesto link zeza. Valjda je sad OK. Mislim link.
blogovatelj blogovatelj 05:00 05.08.2011

Re: Bugarska

Ako se one izjasnjavaju kao Hrvatice samo to mogu da budu.


Ovo je tacno 100%

A da su i amebe nastale od Srba to odavno znamo


Ovo moze da napise jedino neko ko se apsolutno ne sekira da li ce napisano imati ma kakvu logiku.
Dakle, predak paramecijuma.
mikimedic mikimedic 07:28 05.08.2011

Re: Bugarska

ima i mnogo primera naturalizovanih japanaca iz praktičnih, najčešće sportskih razloga, a sigurno ima i slučajeva kao ovaj gore.


hhhm to mu onda dodje da su nadja higl i djula mester sada srbi?


dr.wagner dr.wagner 08:27 05.08.2011

Re: Bugarska

... jutro O

omega68
ok
bio sam malo u nedoumici da je to i VAma važno jer ste napisali:
Severinu nam je "maznuo" neki vaš smutljivacsrdačan pozdrav


-U početku je to isključivo teritorijalna pripadnost ... (npr. neku
žensku iz vašeg sela odvede neki čoban iz susjednog sela )

-Nije to nekima lako gledati ... pa se utjeha(opravdanje) počne
tražiti i u "NACI" faktorima ...

-Moja dosadašnja "suradnja" sa ženama je svakao iznadprosječna
(u kvantitativnom smislu ) ... tako da ja nemam takve probleme ...

... a i Severina nije moj tip


Wagner


westvleteren westvleteren 10:56 05.08.2011

Re: Bugarska

hhhm to mu onda dodje da su nadja higl i djula mester sada srbi?


A šta bi drugo bili?
alselone alselone 10:57 05.08.2011

Re: Bugarska

westvleteren

A šta bi drugo bili?


srbijanci

mikimedic mikimedic 11:42 05.08.2011

Re: Bugarska

srbijanci



omega68 omega68 14:59 05.08.2011

Re: Bugarska

Ako se one izjasnjavaju kao Hrvatice samo to mogu da budu.


Ovo je tacno 100%

Nije.
Ponekad ne smeju draugačije da se izjašnjavaju.
Da bi se zaposlio u državnoj službi u Crnoj Gori moraš da budeš Crnogorac
Da li neko prisiljava Đulu Meštera, Alberta NAđa, Moniku Seleš... da se izjašnjavaju kao Srbi?
Ne.Pa čak ni pri zapošljavanju u Srbiju
929292 929292 16:48 05.08.2011

Re: Bugarska

mikimedic
hhhm to mu onda dodje da su nadja higl i djula mester sada srbi?


ne znam, to ti samo oni mogu reći.
mislim da ne bi bilo ništa čudno ako kažu da jesu.
mena zanima da li ti misliš da oni ne mogu biti srbi?
mikimedic mikimedic 08:49 09.08.2011

Re: Bugarska

ne znam, to ti samo oni mogu reći.
mislim da ne bi bilo ništa čudno ako kažu da jesu.
mena zanima da li ti misliš da oni ne mogu biti srbi?


znas sta, ja mislim da je i hasim taci srbin, i ne bih imao nista protiv da ga vidim kao predsednickog kandidata na sledecim izborima (pod uslovom da ispunjava ustavom propisane uslove).

ne, djula mester nije srbin, on je etnicki madjar i smatram da ne treba da bude asimilovan - opet stvar je njegovog izbora, ali i pitanja da li se on odrice svog madjarskog porekla?

opet, jako je tanka ta linija izmedju tri vezana pojma naroda, nacije i drzavljanstva.

pripadnik jednog naroda ne moze postati pripadnik drugog naroda, ali moze postati pripadnik druge nacije;

moramo razlikovati narode i nacije. da li postoji srpski narod ili srpska nacija? diskutabilno. sa druge strane, daleko izvesnije je nepostojanje americkog naroda i postojanje americke nacije.

dakle, u smislu pripadnosti naroda, djula mester ce uvek biti etnicki madjar. da li je postao pripadnik srpske nacije (ako ona postoji) je diskutabilno.

drzavljanstvo je ipak najegzaktnija cinjenica tako da naravno da su i hasim taci i djula mester srpski drzavljani, i srpski sportisti ili politicari. da li ce vremenom postati pripadnici srpske nacije - ako ona bude nastala - je diskutabilno.

929292 929292 04:46 10.08.2011

Re: Bugarska

stvar je njegovog izbora


to je suština.

p.s. sumnjam da će tači ikad biti srpski bilošta.
mikimedic mikimedic 07:24 10.08.2011

Re: Bugarska

stvar je njegovog izbora

to je suština.


da, ali samo ako je u pitanju izbor nacije - djula mester ne moze da izabere da bude pripadnik srpskog naroda, jer je pripadnik madjarskog (rodjenjem - cinjenica koja je nepromenljiva). diskutabilno je da li srpska nacija uopste postoji, shodno tome i da li djula mester moze da se izjasnjava kao njen pripadnik.
929292 929292 15:01 10.08.2011

Re: Bugarska

djula mester ne moze da izabere da bude pripadnik srpskog naroda, jer je pripadnik madjarskog (rodjenjem - cinjenica koja je nepromenljiva)


zašto ne može?
imam drugara koji je rođenjem slovenac, ima slovenačko ime i prezime, ali je rođen i ceo život živi u beogradu i smatra sebe srbinom.
čak se i venčao u srpskoj crkvi.
ako se on izjašnjava kao srbin, ne mogu ja da mu to zabranim i da odredim kom narodu pripada.

ako već postoji tako rigorozno određivanje pripadnosti narodu samim rođenjem, šta su onda deca iz mešovitih brakova?
ili deca čiji su i otac i majka iz mešovitih brakova, i to sve različitih naroda?
ti ljudi su pripadnici kog naroda onda?

mislim da je sve u ličnom izboru, tj. osećanju pripadnosti.
mikimedic mikimedic 08:14 11.08.2011

Re: Bugarska

zašto ne može?
imam drugara koji je rođenjem slovenac, ima slovenačko ime i prezime, ali je rođen i ceo život živi u beogradu i smatra sebe srbinom.
čak se i venčao u srpskoj crkvi.


pa dobro - ima niz takvih primera, i u javnosti da im ne pominjemo imena sad. kazem da je vrlo tanka linija razlikovanja pojma nacije i naroda (i dalje je sporna i u sociologiji).

uzmi recimo ovaj primer: srbi koji zive u hrvatskoj; medju njima je sigurno bilo i onih koji su izjasnjavali kao hrvati; siguran sam da su i oni imali probleme 1991. godine bez obzira sto su se izjasnjavali kao hrvati.

sta cemo sa situacijom kada je otac srbin (ne zato sto se izjasnjava kao srbin, nego zato sto to jeste a sin se izjasni kao hrvat?

hoces reci da je otac pripadnik srpskog a sin hrvatskog naroda?

jel mogu ja da se izjasnim kao hrvat, i da li cu po tom osnovu dobiti hrvatski pasos (jelte - kao pripadnik hrvatskog naroda?)



kazem - ako se govori o naciji, tu je situacija jednostavnija jer nacija moze da ukljuci i subjektivni odnos, pojam naroda (po meni) ne moze.

uzmi recimo virtuelnog vasilija - da li on moze da se izjasni kao pripadnik nemackog naroda, i da ga njegova okolina pocne smatrati nemcem? da li ce za njega u tom slucaju srpski jezik postati strani?

sta je sa tvojim drugom slovencem koji se smatra srbinom - da li on smatra da je za njega slovenacki jezik - strani?

tema jeste komplikovana i ne verujem da se moze lako definisati. recimo, ja poznajem osobu koja je rodjena u koreji i koju su roditelji napustili. u prvoj godini zivota je usvojena od strane svedske porodice.

ne govori korejski. ima kose oci. da li je ona pripadnik svedskog ili korejskog naroda, i da li je pripadnik svedske ili korejske nacije


libkonz libkonz 20:25 04.08.2011

Помирење

Мржња је већа него што је била деведесетих, нарочито у Босни. Злочинци су национални хероји на целом подручју и сви гледају само у туђе двориште.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 20:27 04.08.2011

Re: Помирење

libkonz
Мржња је већа него што је била деведесетих, нарочито у Босни. Злочинци су национални хероји на целом подручју и сви гледају само у туђе двориште.

A... Gde se gleda i gde se radi nije isto.
blogovatelj blogovatelj 05:05 05.08.2011

Re: Помирење

Мржња је већа него што је била деведесетих, нарочито у Босни.


Ne slazem se.
Ista je. Ni manja ni veca.
Vekovima vec.
Samo sto dodju vremena kada je manje vidljiva, pa zatim slede vremena kad sve bukne i svi polude tamo.
Drugim recima - dobre jarane para kupit' ne moze. Al u qrcu.
Svi su se za vreme Tite kleli u bratstvo i jedinstvo. I kad ih teras i kad ih ne teras. A onda su '92 povadili jatagane, nesvesni onoga sto su decenijama pre toga govorili.
Jarani i jatagani...
trninicpetar trninicpetar 21:24 04.08.2011

Pomirenje

Dobro ste ovo napisali gospodine Knežević.Samo mislim da je proces pomirenja mnogo teži i duži od ovih pro-forme pomirenja tipa Josipović-Tadić.To je samo u interesu politike ili bolje rečeno pritisci iz Brisela.Teško bi bilo formulirati kako se mogu pomiriti narodi.Pojedinac kao jedinka se svakako može pomiriti,oprostiti i izvinuti,ali kad to radi predsjednik ili premijer neke države,to još uvijek ne znači da je iza toga većina.Isto tako da li se trebaju pomiriti i oni koji nisu sudjelovali u svađi ( u našem slučaju građanski rat).Samom činu pomirenja morala bi prethoditi ozbiljna rasprava o krivici i uzrocima rata.Pošto bolje poznajem situaciju u Hrvatskoj,odgovorno tvrdim da nikada,baš nikada, još nisam čuo da je neki državni službenik javno izjavio o nekoj krivici Hrvatske za rat.To vrijedi i za crkvene veledostojnike,kulturni i sportski svijet.Prvi koji se usudio tako nešto reći bio je Igor Mandić.Poslije njega o krivici "Lijepe naše" progovorili su neki istaknuti novinari kao Viktor Ivančić,Miljenko Jergović,Denis Kuljiš,Tomislav Klauški,Heni Erceg,Marinko Čulić i svakako ne smijemo zaboraviti Denisa Latina.
Od javnih intelektualaca o krivici Hrvatske znaju otvoreno govoriti samo Žarko Puhovski,Zoran Pusić i Slobodan Šnajder.I tu završava hrvatsko stanje duha.Od samog pomirenja u ovom trenutku za hrvatsko-srpske odnose bitnija je katarza.Vjekovni neprijatelji Francuzi i Nijemci su danas pomireni i kao dva najbitnija evropska naroda grade modernu evropsku državu,ali ja postavljam sebi pitanje tko bi to htio preuzeti ulogu Francuza, a tko ulogu Nijemaca, prilikom pomirenja Hrvata i Srba.
saboter saboter 23:30 04.08.2011

Apstrakcija

Pomirenja ne moze biti jer se nismo ni svadjali. Mrznja je vec bila tu pre nas, mi smo joj se samo podali.
paki_i_paki paki_i_paki 13:26 05.08.2011

pomirenje

pomirenje od kad do kad
dakle mirimo se od datuma tog i tog do datuma tog i tog
mislim da je tu problem br 1
mirakulus mirakulus 10:13 07.08.2011

Pomirenje

Iz nekoliko blogova postavljenih ovdje vidimo kako je percepcija dogadjanja devedesetih na prostoru onoga sto se zvalo SFRJ prilicno dijametralna. I to nakon 16 godina od kad je zavrsio rat za uspostavljanje zapadnih srpskih granica. Tek nepristranom naucnom istrazivanjem i stvaranjem zajednicke percepcije ma koliko ona bolna bila mozemo napraviti korak naprijed. No dalek je put do toga. Izjave Jadranke Kosor pretpostavljamo ciljane su prema onima koji bi trebali donijeti respektabilan kradezeov izborni rezultat. Isto tako i druge politicke opcije u ovo predizborno vrijeme ciljaju na desetine tisuca onih koji su u povlastenom polozaju i predstavljaju znacajnu glasacku masineriju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana